Agneta Jonsson, chef landstingsservice Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Agneta Jonsson, chef landstingsservice Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare"

Transkript

1 Protokoll 1 (7) Teknikutskottet LK/ Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Karin Andersson (M) Mats Sandström (S) vice ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare I tjänsten Erik Jansson (SIV) Åsa Johansson (S) Tomas Ohlsson (C) Agneta Jonsson, chef landstingsservice Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare Anna Wennberg, divisionssekreterare 89 Staffan Flodin, utvecklingsledare 90 Caroline Westlund, enhetschef 90 Annika Lindgren, områdeschef 91 Dolly Linell, miljösamordnare 92 Lena Lindström, projektledare 93 Utsågs Mats Sandström att jämte ordföranden justera dagens protokoll 88 Dagordning och övriga frågor Ordföranden hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Dagordningen godkändes och fastställdes med tillägg av, miljöstyrningsrådet, naturunderstödd rehabilitering, grön omsorg, solceller till hus 60 samt möbler från gamla och nya Landstingshuset under övriga frågor. Informationsärenden 89 Implementering av e-tjänsten webbtidbok inom division medicin Divisionssekreterare Anna Wennberg, som har uppdraget att vara införare för e-tjänsten inom division medicinska specialiteter, informerade om implementeringen. Bakgrunden till varför invånarna ska boka tid själva är att det finns en förväntan hos invånarna och i samhället om nya tjänster och att öka patientens delaktighet och inflytande över den egna vården. Det finns också en stor del

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (7) tomtid beroende på sena av- och omokningar. Landstingets personal lägger ned mycket tid på att administrera av- och ombokningar. Ändring av bokad tid sker i Cosmic. Läkarnas tidböcker finns inlagda i systemet vilket innebär att patienten kan byta tid till samma läkare som avbokas. Verksamheten avgör hur lång tid innan avbokning eller ombokning ska ske. Det finns också fortfarande möjlighet att ringa och avboka eller ändra tid. Idag finns invånarkonton. Anna Wennberg beskrev processen för införandet. Hur lång tid som ska avsättas för olika vårdtjänster måste bestämmas i första skedet. Minst 4 veckor innan man startar upp ska tomtider mätas för att kunna jämföra med efter införandet av bokningen. Arton mottagningar är i nuläget aktuella för införande av webbtidbok för återbesök. Efter införandet på dessa mottagningar fortsätter arbetet med fler tidböcker och fler mottagningar. Nästa steg blir att se över möjligheten för patienten att boka nybesök. Från årsskiftet införs en ombudsfunktion i Mina Vårdkontakter. Det innebär att föräldrar kan utföra vårdkontakter för sina barn upp till 13 års ålder. Arbetet följs upp i styrkortet för division medicinska specialiteter bland annat statistik över användningen och mätning av tomtid. Där finns ett mål att antalet kontaktvägar till vården ska öka. Telefontillgängligheten följs också upp i styrkortet. Arbetet har drivits som ett projekt. Nu kommer en organisation att skapas inom division medicinska specialiteter. Den ska bestå av divisionsledningen, en strategisk styrgrupp och införandeansvarig. Information om införandet kommer att gå ut till patienter och personal bland annat via Intryck och LiV-journalen. 90 Götapriset och ABBA-projektet Utvecklingsledare Staffan Flodin och enhetschef Caroline Westlund informerade om Götapriset och ABBA-projektet (Anmäla besök och betala avgift). Projektet vann GötaPriset GötaPriset delas ut till landets bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. Juryns bedömning var Landstinget i Värmland belönas med GötaPriset 2013 för ABBA-projektet, som innebär en enklare och effektivare process för patientanmälan och betalning. ABBA-projektet visar att det går att minska landstingets kostnader och samtidigt öka servicen för patienterna. Bakgrunden till projektet var att ta fram alternativa betalsätt till kontanthanteringen som var otymplig och osäker. Det första projektdirektivet omfattade självbetjäning med kortbetalning. Under resans gång ändrades inriktningen i projektet. Våra patienter kan nu anmäla sitt besök i en självbetjäningsterminal genom att registrera sitt personnummer. De betalar inte sitt besök vid ankomsten.

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (7) Patientavgifterna faktureras månadsvis med en samlingsfaktura. Betalning kan ske med autogiro. Landstinget har också infört ett frikortssystem med digitala högkostnadskort och frikort. Högkostnadskorten fylls automatiskt med besök som faktureras. Vid 1100 kronor utfärdas ett digitalt frikort. Patienten får ett frikort i plast i brevlådan. Inga fakturor skickas därefter. En ny version av självbetjäningssterminaler har driftsatts. Anledningen till bytet är att tidigare system har haft driftstörningar bland annat kopplat till uppgradering av Cosmic. De positiva effekterna för patienten är många exempelvis lugn och enkel anmälan, kortare eller inga väntetider, ett betalningstillfälle per månad, vid sjätte besöket frikort, färre felaktiga fakturor och möjlighet till bättre service. Sjuttio procent av patienterna använder självbetjäningsterminalerna. Drygt nittio procent av besöken tar under 2,5 minut att anmäla. Det finns intresse från andra landsting. Landstinget i Kalmar län är intresserade av att införa alla delarna i projektet. Vårt landsting har ingen kreditpolicy i nuläget. Ett arbete pågår inom området. I nuläget kan patienten dela upp fakturan på två månader eller få hjälp med en avbetalningsplan. Det finns inget högkostnadsskydd för slutenvården. Dessa kostnader kommer också på faktura. Frågor till ekonomiservice har minskat från 3500 samtal, innan samlingsfakturering och Frisk infördes, till 2200 efter införandet. Det beror till stor del på att vi fakturerar mer rätt. En enhetsavgift för öppen sjukvård infördes den 1 maj Patienten debiteras en enhetsavgift på 200 kronor oavsett tid, plats och vårdnivå. Halva avgiften debiteras för recept och besök som hanteras över telefon. Röntgenoch labbesök är avgiftsfria. Den 4 december införs självbetjäningsterminaler på endokrin- och diabetscentrum. 91 Uppföljning sjukresor och samverkan med kollektivtrafiken Områdeschef Annika Lindgren redovisade uppföljning av sjukresor. Jämförelser av färdsätt mellan januari september visar att resande med privat bil, tåg och buss samt taxiresor har minskat. Antalet resor med servicelinjer har däremot ökat vilket är positivt. Nya servicelinjer har tillkommit under året. Utfallet för sjukresor gentemot budget 2013 är en prognos på 1,2 tkr att jämföra med ett underskott på tkr Agnetha Jonsson beskrev olika behov av färdsätt och vikten av att se helheten.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (7) I eftermiddag äger ett första möte med kollektivtrafikmyndigheten rum. Teknikutskottet hade ett medskick till mötet att vikten av servicelinjer ska beaktas. Landstinget har regelbundna möten med Värmlandstrafik. Fokus är arbetet med kvalitet, då resenärer rings upp slumpmässigt och blir tillfrågade om reseupplevelsen. Reglerna för medföljande är generösa. Barn har rätt att ha med sig medföljande upp till 20 år. Det krävs inget intyg längre. 92 Utfasningslista för kemikalier Miljösamordnare Dolly Linell presenterade utfasningslistan för kemikalier. Bakgrunden är ett av 16 nationella miljökvalitetsmål, giftfri miljö, med fokus på hur miljön ska se ut Kemikalieinspektionen är ansvarig myndighet för uppföljning av målet. Målet är att år 2020 ska användningen av särskilt farliga ämnen så långt som möjligt ha upphört. Ämnena är indelade i två prioriteringsnivåer beroende på allvarlighetsgrad, utfasningsämnen och prioriterade riskminskningsämnen. Utfasningsämnen har särskilt allvarliga egenskaper och bör fasas ut, kan komma att behöva tillstånd för att släppas ut på marknaden. När det gäller prioriterade riskminskningsämnen ser man på hur man hanterar ämnet, hur stor risken är och överväger substitution. Det finns flera utfasningsämnen exempelvis CMR-ämnen (cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska), kvicksilver, kadmium, bly, hormonstörande ämnen samt allergiframkallande ämnen. Prioriterade riskminskningsämnen har egenskaper som bör ges särskild uppmärksamhet till exempel mycket hög akut giftighet, allergiframkallande, mutagena kategori 3 samt miljöfarliga långtidseffekter. Det finns totalt 8 utfasningsämnen och 62 stycken riskminskningsämnen i landstinget. De flesta finns inom folktandvården, lab och några enstaka inom fastigheter och medicinsk teknik. Dolly Linell har påbörjat arbetet med att ta fram en riktlinje för riskbedömning. När det gäller kemikaler i varor så pågår ett aktivt arbete i samband med inköp och upphandling. Miljöstyrningsrådets kriterier används vid upphandling och inga inköp görs utanför avtal. Leverantörerna är medvetna om utfasningsämnen och ligger i framkant, som exempel kan nämnas visco-gel som används inom folktandvården och som är reproduktionsstörande. Här finns nu flera alternativ som är mindre farliga.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (7) 93 Resfria möten Projektledare Lena Lindström informerade om projektet. Syftet med projektet är inte att vi ska mötas mindre men resa mindre när vi möts. Idag reser landstingets personal 180 varv runt jorden, vilket motsvarar arbetsveckor, för en kostnad av 100 miljoner kronor per år. Kliniska tillämpningar Att ta vården till patienten istället för patienten till vården innebär att tillgängligheten ökar eftersom personalen reser mindre. Idag görs vårdplanering per distans i Säffle, mot 3 avdelningar på Centralsjukhuset. Torsby har påbörjat arbetet för att kunna vårdplanera på distans. Det finns dock stor utvecklingspotential inom området. Arbetet med vårdplanering kommer att fortsätta i Torsby med omnejd. Torsby har tänkt ha en central lokal för vårdplanering med en videokonferensanläggning. Pilotförsök görs med språktolk, Semantix har tagit en tolkomat som används i vårt pilotförsök men som inte klar att tas i bruk fullt ut ännu. Det är ont om tolkar och därför en stor fördel att kunna utnyttja tolkarna bättre. Totalt finns 39 videoanläggningar i Värmland. Stödsamtal via videokonferens startas också upp som pilotförsök efter årsskiftet. Klienter har efterfrågat detta. Områden som kan bli aktuella att jobba med på distans framöver i Värmland är logopedi, hud, stroke, Parkinssons och sjukgymnastik. Det finns vårdkvalitéhöjningar att göra inom dessa områden visar resultat från andra landsting som använder tekniken. Projektet resfria möten är beslutat och finansierat till september Teknikutskottet betonade vikten av att arbetet måste fortgå med skyndsamhet och prioritet. Ärenden till landstingsstyrelsen den 17 december 94 LK/ Förändringar av hyresavtal avseende fastigheterna Gripen 12 och Treklövern 1 Landstingsfastigheters chef Lars Nilsson redovisade underlag för rubricerade ärende. Landstinget i Värmland hyr sedan lång tid lokalerna på fastigheten Gripen 12 för i huvudsak vårdcentralsverksamhet och på fastigheten Treklövern 1 för central administration (Landstingshuset). Lokalerna är strategiska för landstingets verksamhet. Förslaget innebär att nuvarande hyresavtal ersätts av nya avtal vilka omfattar tiden från och med och 20 år framåt med möjligheter till förlängningar.

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (7) Agneta Jonsson har fått uppdrag att tillsammans med fastigheter, IT och administrativa staben ta fram en utvecklingsplan för lokal som är anpassad för fullmäktiges möten. Planen ska vara klar den 28 februari. Utskottets synpunkter till landstingsstyrelsen: Utskottet lämnade förslaget utan synpunkter Paragrafen förklarades omedelbart justerad. 95 Övriga frågor Studiebesök 2014 Studiebesök för teknikutskottet under våren 2014 diskuterades. Förslag är den 2 april men detta har inte fastställts ännu. Frågan tas upp igen på mötet den 14 januari. Utskottets möten i januari, februari och mars är halvdagar. Information från seminarier I det miljöpolitiska programmet framkommer det att grönytor och grönskande miljöer ska öka under tiden Ordföranden har deltagit på en konferens om naturunderstödd rehabilitering den 18 oktober på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Professor Patrik Grahn gick då igenom forskningsläget för naturunderstödd rehabilitering och den evidens som finns dokumenterad i Sverige och andra länder. Mer information finns på Sveriges lantbruksuniversitets hemsida. Karlstads Universitet har haft en dag om Grön Omsorg den 21 november. Mer finns att läsa på deras hemsida. Inbjudningar Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådet har möte den 5 december med MSR tankesmedja där man kan delta via webben eller i Stockholm. Mötet handlar om framtidens inköpsarbete där arbetet är uppdelat i fyra kluster, hälsa, vård och omsorg, byggnader och byggnader/mobilitet, mobilitet samt miljön och jobbet. Ordföranden kommer att delta på mötet. Framtidsberedningen kommer under våren 2014 att hålla en informationsdag om dessa frågor. Intresserade är välkomna att komma och lyssna. Artic Light e-health Conferense Eva Hallström (MP) och Kenneth Johannesson (S) ska delta på konferensen. Solceller till hus 60 Lars Nilsson chef för landstingsfastigheter har undersökt möjligheten att installera solceller på hus 60 och vilken effekt som går att uppnå. 400 kvadratmeter solceller ger kilowattimmar vilket motsvarar 20 procent av operationsverksamhetens förbrukning på ett år. Kostnaden är cirka 1,1 1,7 miljoner kronor. Det finns möjlighet att få statsbidrag med 35 procent. Att använda solenergi innebär dock ingen kostnadssänkning mot vanlig köpt el.

7 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (7) Möbler från gamla och nya Landstingshuset Lars Nilsson chef för landstingsfastigheter informerade att Gengåvan är intresserade att ta hand om en del av de möbler som finns kvar. De få möbler som finns kvar är för stora och passar inte i nuvarande lokaler och förrådet som de står i behövs till annat. De möbler som inte Gengåvan tar hand om kommer att kasseras. Vid protokollet Susanne Jangentorp Justerat den / 2014 Eva Hallström Mats Sandström

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP)

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-04-30 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Åsa Johansson

Läs mer

Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M)

Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M) Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-10-06 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Patrik Fornander (M) Birgitta Wessmark (SIV) ers för Olof

Läs mer

Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan

Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Administrativa staben Susanne Jangentorp 2012-09-18 LK/120094 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) ordförande Birgitta

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare Protokoll 1 (5) Teknikutskottet 2013-08-13 LK/130062 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund

Läs mer

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-11-11 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Olof

Läs mer

Birgitta Wessmark (SIV)

Birgitta Wessmark (SIV) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet Sekretariatet Susanne Jangentorp 2015-01-14 LK/150028 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Eva Hallström, ordförande 3 7 Per Gruvberger, vice ordförande, ordförande

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S)

Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-05-20 LK/150028 Plats Landstingshuset, Sirius Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund

Läs mer

Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande

Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-09-08 LK/150028 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Olof

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer

Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer PROTOKOLL 1 (7) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Ymer Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson

Läs mer

Informations- och planeringsärenden

Informations- och planeringsärenden Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2013-03-05 LK/130062 Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Särskilt inbjudna Justering Landstingshuset, sammanträdesrum Rigel Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström

Läs mer

Informationsärenden. Plats Landstingshuset, grupprum B 1. Beslutande. Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Ersättare. Erik Jansson (SIV)

Informationsärenden. Plats Landstingshuset, grupprum B 1. Beslutande. Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Ersättare. Erik Jansson (SIV) Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2013-10-09 LK/130062 Plats Landstingshuset, grupprum B 1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson (C)

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S)

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-11-05 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Aina Wåhlund

Läs mer

Beredning av ärenden till landstingsstyrelsen

Beredning av ärenden till landstingsstyrelsen Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Susanne Jangentorp 2012-08-28 LK/120094 Plats Vårdcentralen i Kristinehamn, sammanträdesrum Hallonet Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP), ordförande Birgitta Kringlund

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-03-17 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Göran Nilsson (M) Björn Kihl (M) 131

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande. Göran Nilsson (M) Björn Kihl (M) 131 Protokoll 1 (9) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2014-06-24 LK/141368 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S) 2:e vice

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare

Informationsärenden. Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan. Beslutande. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Ersättare Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2012-12-12 LK/120094 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund

Läs mer

Nu är det slut på krångel med stämpelkort för högkostnadsskydd, kontanter och kölappar

Nu är det slut på krångel med stämpelkort för högkostnadsskydd, kontanter och kölappar 192 Nu är det slut på krångel med stämpelkort för högkostnadsskydd, kontanter och kölappar En uppsats kring ett projekt genomfört i Landstinget i Värmland nominerat för Götapriset 2013 Staffan Flodin Caroline

Läs mer

Informationsärenden. Landstingshuset, grupprum B1

Informationsärenden. Landstingshuset, grupprum B1 Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2014-02-04 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Mats Sandström (S) ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Tomas Ohlsson (C) ers för Eva Hallström

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2015-03-31 LK/150727 Plats Landstingshuset Karlstad Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S)

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (6) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-09-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad PROTOKOLL 1 (5) Hjälpmedelsnämnden i Värmland Plats Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad Beslutande landstinget, Annétthe Zettergren (M) ordförande landstinget, Mona Smedman (C) landstinget, Monica Iversen

Läs mer

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Riskfraser för utfasningsämnen R45 Kan ge cancer R49 Kan ge cancer vid inandning R46 Kan ge ärftliga genetiska

Läs mer

Monica Gundahl (S) Nina Koivumaa (M) Kenneth Johannesson (S) Utsågs Monica Gundahl att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

Monica Gundahl (S) Nina Koivumaa (M) Kenneth Johannesson (S) Utsågs Monica Gundahl att jämte ordföranden justera dagens protokoll. Protokoll 1 (5) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Folktandvården/Folkhälso- och samhällsmedicinska enheten David Kvicklund LK/160033 Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Justering Lokal Pilstjärnan, Landstingshuset

Läs mer

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort Högkostnadskort och frikort administreras sedan länge med olika lösningar i landstingen, trots att högkostnadsskyddet gäller nationellt. När några landsting nu har övergått från pappersbaserad till elektronisk

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-10-02

PROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-10-02 PROTOKOLL 1 (9) 82-94, 1 bilaga Plats och tid Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå, klockan 09.00-11.50 Beslutande Peter Olofsson, (S), ordförande Nicklas Sandström, (M), vice ordförande Helen Forsberg,

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C

Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C PROTOKOLL 1 (8) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 1097 C Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Aina Wåhlund (S) Åsa Johansson (S) ers för Aida

Läs mer

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro

TEKNIKUTSKOTTET 2011-02-09 LK/110028. Universitetssjukhuset i Örebro PROTOKOLL 1 (5) TEKNIKUTSKOTTET Plats Universitetssjukhuset i Örebro Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Thomas Olsson (C) ersättare för Malin Hall (M) Åsa Johansson

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum torsdagen den 4 april 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum torsdagen den 4 april 2019 kl. 08:30 1(13) Plats och tid IFO-sammanträdesrum torsdagen den 4 april 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Gerd Lindgren (s) Justeringens

Läs mer

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S)

Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2014-02-27 LK/140109 Plats Landstingshuset, grupprum B1 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Karin Andersson (M) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund

Läs mer

Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet:

Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet: Motion: Automatisera frikort Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo 2014-09-16 Protokollsutdrag från Hälso-

Läs mer

Agnetha Jonsson, chef Landstingsservice Annette Andersson, chef Landstingsfastigheter Mikael Borén, IT-chef Susanne Jangentorp, sekreterare

Agnetha Jonsson, chef Landstingsservice Annette Andersson, chef Landstingsfastigheter Mikael Borén, IT-chef Susanne Jangentorp, sekreterare Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-12-02 LK/140109 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset, grupprum B1 Eva Hallström (MP) Per Gruvberger (S) Patrik Fornander (M) Olof Olsson (KD) Aina Wåhlund (S)

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-04-14 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2015-03-25 Anders Marmon Rev/15010 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet under 2014 Rapport 16-14 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Läs mer

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting. Kommunikationsplan. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting. Kommunikationsplan. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort i Stockholms läns landsting Kommunikationsplan Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Innehåll 1. Bakgrund...3 1.1 Elektronisk hantering från hösten 2015...3 1.2 Om

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (8) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 16.20 Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) Thorbjörn Larsson Ordförande (M) Caroline Wallensten

Läs mer

Sekretariatet 2015-04-15 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande. Utsågs Per Gruvberger att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

Sekretariatet 2015-04-15 LK/150028. Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande. Utsågs Per Gruvberger att jämte ordföranden justera dagens protokoll. Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-04-15 LK/150028 Plats Centralsjukhuset, hus 76 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Eva Sidenvall

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S)

Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (7) Teknikutskottet 2014-09-02 LK/140109 Plats Centralsjukhuset, hus 76 Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Erik Jansson (SIV)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid ANC, repslagaren, 08.00 11.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson, Vice ordförande (S) Lisbeth Öjstrand, Vice

Läs mer

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030

Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Protokoll 1 (5) Primärvårds- och psykiatriutskottet Sekretariatet Tanja Eklund 2015-12-10 LK/150030 Plats Beslutande Landstingshuset Nordstjärnan Marianne Utterdahl (SiV), ordförande Mats Sandström (S),

Läs mer

TEKNIKUTSKOTTET 2011-04-20 LK/110028. Landstingshuset, sammanträdesrum Brage. Utsågs vice ordföranden att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

TEKNIKUTSKOTTET 2011-04-20 LK/110028. Landstingshuset, sammanträdesrum Brage. Utsågs vice ordföranden att jämte ordföranden justera dagens protokoll. PROTOKOLL 1 (9) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Brage Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Malin Hall (M) Aina Wåhlund (S) Åsa Johansson (S)

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 46-60 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 18.05 ande Närvarande, ej tjänstgörande Ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros

Läs mer

Landstingets ledningskontor, registrator

Landstingets ledningskontor, registrator funktionshinderfrågor 2016-10-07 1 (18) Plats och tid i Uppsala, 2016-10-07, kl. 09.00-12.00 Beslutande Övriga deltagande Tarja Onegård (MP) ordf Magnus Ahlqvist (V) 1:e vise ord Inga Alm (C) 2:e vice

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändring i bilaga till reglemente för landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändring i bilaga till reglemente för landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting 1 (2) FÖRSLAG 2012:96 LS 1211-1541 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring i bilaga till reglemente för landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning Revisionskollegiet har

Läs mer

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort

Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort Elektroniskt högkostnadsskydd och frikort Enkelt, effektivt och rättvist Information för medarbetare Innehåll Varför e-frikort? Hur det ska fungera Koncept, rutiner och regler TakeCare och webbapplikation

Läs mer

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S)

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Protokoll 1 (6) Folkhälso-och tandvårdsutskottet David Kvicklund LK/142996 Plats Beslutande Landstingshuset Karlstad Gert Ohlsson (L) Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Ersättare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Årjäng den 28 juni 2010 kl 10.30 15.30 lunchuppehåll 12.30-13.30 Beslutande Rolf Emanuelsson, ordf FP Annika Holmstrand C Lotta

Läs mer

Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län ÄRENDE 9 2012-03-07 Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, Sverigedemokraterna Yttrande

Läs mer

Vårdcentralen i Kristinehamn, länsrättens lokal i rättspsykiatrihuset. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S)

Vårdcentralen i Kristinehamn, länsrättens lokal i rättspsykiatrihuset. Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Protokoll 1 (6) Teknikutskottet 2014-04-02 LK/140109 Plats Vårdcentralen i Kristinehamn, länsrättens lokal i rättspsykiatrihuset Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 41-48 Tid: 2012-08-05 14:00-14:40 Konferensrum Smedjan, Landstingshuset Kalmar

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 41-48 Tid: 2012-08-05 14:00-14:40 Konferensrum Smedjan, Landstingshuset Kalmar PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Konferensrum Smedjan, Landstingshuset Kalmar Närvarande: Urban Blomberg (M), ordförande Eva Lundemo (C) Ia Andersson (S) ersätter Annika Nordin (S) Kjell Ekelund (S)

Läs mer

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2014-03-26 Anders Marmon Rev/14003 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet under 2013 Rapport 13-13 Granskning av Kost- och servicenämndens verksamhet

Läs mer

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S)

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2014-01-21 LK/140107 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd

Läs mer

23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN

23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN 23 Yttrande över motion 2019:20 av Victor Harju (S) om Mobil incheckning i vården HSN 2019-1308 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1308 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-10-03 Verksamhetsplanering

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Mikael Borén, chef landstings-it Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare

Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Mikael Borén, chef landstings-it Lars Nilsson, chef landstingsfastigheter Susanne Jangentorp, sekreterare Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2013-05-14 LK/130062 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas Olsson (C)

Läs mer

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp)

Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003. Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson (fp) Ina Lindström Skandevall (fp) Birgitta Larson 2003-02-28 Minnesanteckningar från möte för Barn- och Ungdomsrådet (BUR) den 6 februari 2003 Närvarande: Förhindrade: Michael Cornell (c) Lisbeth Forsberg (kd) Ylva Forsberg (v) Inger Nilsson

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Ärendeförteckning 14-28

Ärendeförteckning 14-28 Minnesanteckningar Kommunrevisionen Ärendeförteckning 14-28 14 Mötet öppnas 15 Justeringsperson 16 Fastställa dagordningen 17 Inkomna/avsända handlingar 18 Revisionens egen budgetuppföljning 19 Minnesanteckningar

Läs mer

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län YTTRANDE 1(2) 2012-01-26 LK11-0480 Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet Landstingsfullmäktige Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län Inledning I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Detta är Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Vi utgår från medborgarnas behov och erbjuder vår samlade kompetens och våra tjänster inom hälso- och sjukvård, folktandvård, kollektivtrafik

Läs mer

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF

Protokoll 1(5) 2012-02-17. Landstinget Landstinget Landstinget Landstinget SPF PRO PRO SPRF SKPF Protokoll 1(5) s pensionärsråd Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, dr Prag, plan 2, den 17 februari 2012, kl. 09.00 12.00 Elin Hoffner (V) Inger Jonsson (C) Bodil Sihm (MP)

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 1(17) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Randi Lindström (c) Justeringens

Läs mer

Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder

Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder 1 (6) Sjukvårdsstyrelse Söder Sammanträde i sjukvårdsstyrelse Söder Datum Tid 13.30 15.00 Plats Roslagssalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Gunilla Helmerson Ordförande (FP) (S) Jessica Ericsson Adriana

Läs mer

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 20 juni 2013. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Karl Landergren Planeringsdirektör. Bilaga Slutredovisning av utredningsuppdrag 16/06 - Uppföljning av handlingsplan för köfri vård.

Karl Landergren Planeringsdirektör. Bilaga Slutredovisning av utredningsuppdrag 16/06 - Uppföljning av handlingsplan för köfri vård. Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-10-28 Sida 1 (1) Diarienummer Diarienummer 160291, 150054 Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 16/06 Följa upp handlingsplanen för köfri

Läs mer

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen ÄRENDE 9 LF februari 2012 Motion - Den äldre människan på akutmottagningen Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Anne Karlsson, SD Yttrande från Hälso-

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2011-01-25 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavd, Marianne Hammarström Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 januari 2011, kl. 09.00 11.40 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-09-03 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand Vad jag behöver känna till för att använda PRIO Erik Gravenfors PRIO-utbildning 2008-04-09 Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand 1 Miljöbalken kapitel

Läs mer

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad

Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Protokoll 1 (5) Landstingets Pensionärsråd Hälso- och sjukvårdsstaben Elisabeth Ehne Jangehammar 2014-09-30 LK/140076 Plats Sammanträdesrum Galaxen, Landstingshuset, Rosenborgsgatan 50, Karlstad Närvarande

Läs mer

FoU-beredningen. Protokoll Datum:

FoU-beredningen. Protokoll Datum: FoU-beredningen Tid 2016-12-01 13:00-16:30 Plats Konferensrum Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Lennart Värmby (V) (ordförande) Charlotta Svanberg

Läs mer

Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A

Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A PROTOKOLL 1 (8) TEKNIKUTSKOTTET Plats Landstingshuset, sammanträdesrum 230 A Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Mats Sandström (S) vice ordförande Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund (S) Thomas

Läs mer

Landstingsfullmäktige 36-53

Landstingsfullmäktige 36-53 PROTOKOLL 1(11) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 37. 36 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0005/07 SAMMANTRÄDETS Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

L4: Bästa möjliga värde med ehälsotjänster!

L4: Bästa möjliga värde med ehälsotjänster! L4: Bästa möjliga värde med ehälsotjänster! Sven- Åke Svensson Caroline Fruberg Utvecklingskraft 2014 2014-05-16 Vad tycker du är den största fördelen med e-hälsa? Patienten blir mer engagerade i sin sjukdom

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44 PROTOKOLL 1(7) Plats: Konferensrum Fallet, Huskvarna vårdcentrum Närvarande: Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) 35-41 Eva Lundemo (C) ordf 42-44 Annika Nordin (S) Kjell Ekelund ersätter Magnus

Läs mer

Informations- och planeringsärenden

Informations- och planeringsärenden Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2013-04-16 LK/130062 Plats Landstingshuset, sammanträdesrum Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Aina Wåhlund

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Huskvarna Vårdcentrum Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND

Gälle från och r SJUKRESOR I HALLAND Gälle från och r m 1 janua ed ri 2019 SJUKRESOR I HALLAND ska När du in d beställa taktar a kon sjukres llningsä du best len centra 90 00 0771-91 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?... 4 Vad är ett

Läs mer

Regler för sjukresor med tillhörande taxa

Regler för sjukresor med tillhörande taxa Regler för sjukresor med tillhörande taxa Gäller för Region Skåne från och med 2009-05 - 01 1. Regler för sjukresor I lagen om resekostnadsersättning vid sjukresor (SFS 1991:419) regleras när reseersättning

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2011-08-09 ...

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2011-08-09 ... PROTOKOLL 1 (8) 46-58, 1 bilaga Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, 1:e vice ordförande Maria Grip, 2:e vice ordförande Erik Bergkvist

Läs mer

Kom ihåg att boka i tid

Kom ihåg att boka i tid Kom ihåg att boka i tid SJUKRESOR I HALLAND En resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling eller tandläkare räknas som sjukresa för dig som är folkbokförd i Halland. När du ska beställa din sjukresa

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Arvika Näringslivscenter, kl. 13.00-16.45 Beslutande ledamöter Lena Kandergård, ordförande (S), till kl 15.15, 63-65 Jonas Ås, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund,

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (5) Tid och plats ande 09.00-14.00, Oskarshamn Suzanne Gustafson Jonas Hellberg Britt Karlsson Angelica Katsanidou Madeleine Rosenqvist Anders Svensson Sören Svensson Tuulikki Åkesson Tjänstemän Leif

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 23 september kl på landstingets ledningskontor, Uppsala. Jeannette Escanilla (V)

Jenny Gavelin (FP) Den 23 september kl på landstingets ledningskontor, Uppsala. Jeannette Escanilla (V) Beredningen för barn och unga 2015-09-17 1 (16) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-09-17, kl. 14.00 16.00 ande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande Jenny

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte för ST avdelning 102 sektion 14. Tisdag den 16 december 2014. Plats: Försäkringskassan Skövde, i de nya lokalerna

Protokoll Styrelsemöte för ST avdelning 102 sektion 14. Tisdag den 16 december 2014. Plats: Försäkringskassan Skövde, i de nya lokalerna 1 Protokoll Styrelsemöte för ST avdelning 102 sektion 14 Nr10 2014 Tisdag den 16 december 2014 Plats: Försäkringskassan Skövde, i de nya lokalerna Närvarande: Annika Rydbäck, LFC Borås Johan Almén, LFC

Läs mer

Börja arbeta med tidbok online

Börja arbeta med tidbok online Tidbok på nätet PMO Börja arbeta med tidbok online Innan ni ansluter er till tjänsten är ett första steg att utse en ansvarig för tidboken på enheten samt utse ansvarig för att lägga nya scheman enligt

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (6) Landstingets kansli 2011-12-06 LSAU 10/2011 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2011-12-13 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 december 2011 kl. 09.00 11.10 Plats

Läs mer

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M)

Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Protokoll 1 (8) Teknikutskottet 2014-10-01 LK/140109 Plats Landstingshuset, Nordstjärnan Beslutande Ersättare Eva Hallström (MP) Mats Sandström (S) Birgitta Kringlund (FP) Karin Andersson (M) Åsa Johansson

Läs mer

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 och Vårdguiden - två starka varumärken Våra invånartjänster tidigare Invånartjänster med 1177 Vårdguiden Invånartjänster medverkar till

Läs mer

Enhetstaxa inom vården

Enhetstaxa inom vården BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kada Karlsson 2016-10-03 Dnr: RS 2016-694 Regionstyrelsen Enhetstaxa inom vården Bakgrund Enhetstaxa praktiseras redan idag av flera landsting och regioner, exempelvis Kalmar, Värmland

Läs mer

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND

Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND Gäller från och med 1 september 2016 SJUKRESOR I HALLAND När du ska beställa din sjukresa kontaktar du beställningscentralen 0771-91 00 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad är en sjukresa?...4 Vad är ett medicinskt

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-05-17 11-19 Sid 1 (7) Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde Tid: 2017-05-17, kl. 13.00-15.30 Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande Elin Noren

Läs mer

Rigel, Regionens hus, kl.09:00-16:30

Rigel, Regionens hus, kl.09:00-16:30 Plats och tid Rigel, Regionens hus, kl.09:00-16:30 ande Marianne Utterdahl (SiV) (ordförande) Mats Sandström (S) (1:e vice ordförande) Eva Julin Dombrowe (L) (2:e vice ordförande) Henrik Samuelsson (M)

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott Protokoll 07-04-03 Justerat 07-04-16 1 (7) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 3 april 2007, kl.09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer