Minnesanteckningar från möte, , på Carlstad Conference Centre

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte, 2005-09-14, på Carlstad Conference Centre"

Transkript

1 Minnesanteckningar 3 : Minnesanteckningar från möte, , på Carlstad Conference Centre Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista Datum för kommande möten och seminarier: Följande datum bestämdes vid mötet. Mer detaljerad information om platser, tider och program meddelas senare. Onsdag den 16 november, -05 Onsdag den 22 februari, -06 Onsdag den 10 maj, -06 Onsdag den 13 september, -06 Onsdag den 15 november, -06 (prel. heldag + kväll + ev. övernattning) Välkomna Hans I hälsade deltagarna välkomna till mötet och Willy O önskade välkomna till Karlstad. Gunnar W meddelade att KBAB nyligen hade utsetts till vinnare av SABOs miljöpris för GRATTIS. Juryns motivering delades ut. 2. Godkännande av dagordningen Dagordningen godkändes. Hans I meddelade att Anette Sand har anmält att hon inte längre kan vara medlem i gruppen. Hans I framförde Anettes hälsning och tack till gruppen. 3. Anteckningar från föregående möte Arne A kommenterade kort att det fortfarande var oklart om omfattningen av EUs Energitjänstdirektiv. Det pågår fortfarande förhandlingar i Bryssel. Informationen om EU direktiv väckte frågan om att kontakta Randall Bowie (tj.led. STEM) som är en av huvudförfattarna till de energidirektiv som skrivs i Bryssel. Bestämdes att kontakta Randall Bowie för att höra om han kan medverka vid ett kommande möte.

2 Minnesanteckningar 3 : När det gäller BeBos hemsida bestämdes att lägga in individuella foton i medlemsförteckningen samt att medlemsföretagen logga kopplas som knapp till företagets hemsida. Hans I ställde frågan, hur vi gör med dem som inte hörsammar detta beslut eller sällan deltar i gruppens arbete? Svaret blev, att det kan tolkas som att man inte är intresserad och därför bör strykas från medlemslistan. Kommenterades att remiss om E-nyckeln hade skickats till BeBo. Lennart B har svarat på remissen. Diskussion om olika area -definitioner uppstod. Det är ett stort och kostsamt problem att införa nya definitioner på olika byggnads areor. Frågan ställdes om BeBo ska lägga upp ett eget projekt som klarlägger frågan. Gunnar W föreslog att först undersöka vad andra utredningar kommit fram till. Exempelvis har Bygganalys gjort ett ex-jobb och Michael Rantil genomfört en färsk utredning i samband med arbetet om EUs byggandsdirektiv. Bestämdes att Hans I tar fram ytterligare underlag. Info om att dokumentationen från Elforsk seminariet finns på (3,6 Mb) 4. Information Information från Energimyndigheten: Arne A: - En informativ tidskrift, om skattereduktion OFF-ROT, Kommunala Energiplaner, Hållbar kommun samt Energitjänster, håller på att tas fram. Skriften kommer att finnas på myndighetens hemsida. Lars T meddelade att OFF-ROT:en redan har resulterat i ett planerat Eksta projekt med sol-el på kw. - Konferensen Kraftsamling för de kommunala energirådgivarna hålls 4-5 oktober - Boverkets uppdrag om Behov av förnyelse inom miljonprogrammet ska vara rapporterat 19 oktober. Preliminär rapport handlar i hög grad om estetiska - och upplevelsefrågor (-hinder?). - Energimyndigheten driver parallellt ett eget projekt om vad som är bevarandevärt inom kulturbeståndet och miljonprogrammet. Detta för att utröna var det finns hinder eller reducerat möjlighet att genomföra energieffektivisering, samt därmed klarlägga var insatserna kan sättas in (restposten). - Delutredningarna kring Byggnaden energiprestanda samt myndighetens Energistatistikuppdrag har dragit mycket pengar under 2005, vilket negativt påverkat myndighetens möjlighet att finansiera andra angelägna projekt. - Myndigheten driver ett projekt Fokus om Utvecklings plattformar för olika forskningsområden, bl. a. UP bygg. Bestämdes att kalla Peter Rohlin till ett kommande möte för mer information. - Bengtsbergs (utredare), Ventilations utredningen remissbehandlas f.n. på myndigheten. - Bestämdes att försöka sammanställa (lista) över alla regeringsuppdrag (Stem, BoV, m. fl.) som berör BeBo gruppens arbetsområde. - Anmäldes att Boverket önskar delta mer aktivt i gruppens arbete. Önskan mottogs positivt av gruppen, som gärna ser att Boverket är representerad (adjungerad) vid gruppens möten.

3 Minnesanteckningar 3 : Samordnat informationsmöte med planeras in vid lämpligt tillfälle. 5. Samverkan med Byggherreforum Gunnar W och Hans I refererade kort om intrycken från Mål- och visionsseminarium 7 september. Meddelades att två arbetsgrupper har bildats, Arbetsgrupp FoU, möte 7/10 Arbetsgrupp Implementering, möte 11/10 Gunnar W och Kjell B har föreslagit som BeBo s representanter i grupperna. 6. Frågor om utbildning för fastighetsföretagens driftpersonal, FFU Eftersom Anette Sand inte var närvarande (slutat som medlem i BeBo) fanns inget att anmäla. 7. Översikt beträffande läget för Beställargruppens olika aktuella energieffektiviseringsprojekt (inga handlingar hade skickats ut) Projektidéer och beslut om igångsättning eller ansökningar: 7.1 Hushållsapparater. Hans I refererade kort från ELAN seminariet 31/8 i Stockholm 7.2 Torkskåp. A. Ev. Seminarium om befintliga el-torkskåp Hans I meddelade att ett papper har tagits fram som kort beskriver (ca 2 sidor) bakgrund och syfte med ett seminarium (enligt beslut på föregående möte). Eftersom inga synpunkter hittills har inkommit från arbetsgruppen, bestämdes att arbetsgruppen får återkomma med ett mer genomarbetat förslag B. Beteendestudie över hur brukarna uppfattar torktiden vid kondensprocess. Syftet är att få underlag för att bedöma om brukarna upplever det som ett faktiskt problem eller om det är en förutfattad mening från inköpare/fastighetsägare. Inger N meddelade att det för närvarande inte finns någon exjobbare som kan ta uppdraget. Bestämdes att Inger N återkommer med förslag på exjobbare från KAU, när sådan har identifierats. 7.3 Förslag från forskargrupp om effektivare torktumlare, m m. Inger N har efter mötet meddelat att Roger Renström, KAU, informerat om att beslut från Energimyndigheten bedöms tas 4/ Belysning - lysdioder, vårdcentral. Projektet pågår. 7.5 Hissar rulltrappor, informationsbroschyr. Återstår visst revideringsarbete av informationsbroschyren efter Hissgruppens senaste möte 8/9. Informatör (journalist) ska sedan göra en sista översyn av materialet före tryckning.

4 Minnesanteckningar 3 : Konvertering av direktel i flerbostadshus Gunnar W kommer att skicka ut en förfrågan till SABO:s kontaktnät för att känna av om det fortfarande är en angelägen fråga/problem. 7.7 Kort anmälan/information om 3 planerade/pågående projekt med lågenergihus Det fanns inte tid för information. Lars T och Willy O anmälde att det är svårt att hitta rätt fönster på marknaden. Önskvärt är att fönstren ska var svängbara (H-fönster) men den infästningen har för högt U-värde, i karmen. Önskvärt är också att fönstret kan kombineras med ett vädringsfönster, med bra U-värde. 7.8 Individuell mätning o debitering. Hans I meddelade att han kontaktat ÅF och därifrån fått beskedet att de dragit tillbaka sin ansökan (Pia Hedenskog har slutat och börjat på Svenska Bostäder). Gunnar W meddelade att Lennart B nyligen har lämnat en rapport till Boverket. Hans I kontaktar Lennart B. 7.9 Temperaturmätningsutrustning. Ander Linder återkommer med information vid nästa möte Uppföljning av tidigare ventilationsprojekt, vilande. Hans I meddelade att han kontaktat ÅF och Jan R. Jan R har skickat över dokumentationer från det tidigare TU-projektet, upphandlingsdokument och utvärderingar, m m. Efter diskussion bestämdes att Hans I upphandlar en enklare uppföljning av att anläggningarna fortfarande uppfyller de krav som var uppsatta i den tidigare teknikupphandlingen Filter, avslutad tekniktävling, fortsatta insatser. BeLok har kontaktats och intresserade medlemmar var med kort varsel inbjudna till presentation vid BeLok möte i mars Branschövergripande synergimöjligheter inom energimätning. BIZCATSs studie startade i juli 05. Vi avvaktar rapport till nästa möte 16/ Energieffektiva flerbostadshus uppföljning av tidigare projekt. Arne A meddelade att beslut om av Per Levin utredning kommer tas under hösten 05. Beslutet kommer att dela upp utredningen i två steg. Pågående projekt korta lägesrapporter: 7.14 Utvecklingsprojekt avseende vita lysdioder (LED) i flerbostadshus. Hans I har kontaktat Göran L (inte närvarande under mötet) som meddelat att det är stillestånd i projektet. I de kontakter som har tagits med svenska tillverkare/leverantörer har det framskymtat dessa inte har tillräckligt med muskler för att följa utvecklingsarbetet. Den internationella utvecklingen av nya och bättre LED går dessutom mycket snabbt..

5 Minnesanteckningar 3 : Drifterfarenheter biobränsleanläggningar. Lars T meddelade att Eksta har lämnat in en ansökan om förlängd tidplan till myndigheten. 8. Övrigt Hans I informerade om att BeBo blivit kontakt av Energimyndigheten och CIT, Chalmers, för besvarande av en enkät om införandet av energideklarationer i byggnader. Daniel Olsson, CIT, Chalmers kommer att inom några veckor skicka ut enkäten till de i BeBo gruppen som är berörda. Hans I meddelade att program för studiebesök i anslutning till SB05 i Tokyo nu är klart. Det blir 8 medlemmar från BeBo som kommer att medverka. Gunnar W informerade han blivit kontaktad av Elsäkerhetsverket om möte rörande störningar på elnätet. Gunnar W kontaktar vid behov andra medlemmar om synpunkter på problemet. Interactive Institutes Power studio, Eskilstuna bör bjudas in till ett kommande möte för information och diskussion om pågående projekt för att visualisera energiförbrukning. 9. Kommande möten Mer detaljerad information om platser, tider och program meddelas senare. Onsdag den 16 november, -05 Onsdag den 22 februari, -06 Onsdag den 10 maj, -06 Onsdag den 13 september, -06 Onsdag den 15 november, -06 (prel. heldag + kväll + ev. övernattning) 10. Studiebesök Willy O vägledde gruppen till ett studiebesök i nybyggnadsområde, kv. Järpen. 76 lägenheter i tre huskroppar, med frånlufts VP, solfångare (226 m2), individuell mätning av KV+VV+EL samt kontroll av fukt och temperatur, elektroniskt passersystem som skalskydd integrerat med debitering av tvättstuga, m m. 11. Mötet avslutades Hans I tackade deltagarna för mötet. Antecknat Hans Isaksson

6 Minnesanteckningar 3 : Bilaga till minnesanteckningarna Deltagare, : Andersson Arne Energimyndigheten Berndtsson Kjell Riksbyggen Borgström Mats AB Gavlegårdarna Green Yngve AB Svenska Bostäder Isaksson Hans K-Konsult Energi Norstedt Inger konsult konsumentverket/vitvaror Ociansson Willy Karlstads Bostads AB Odegren Ing-Marie Alingsåshem AB Tirén Lars Eksta Bostads AB Wiberg Gunnar SABO Delges även: Andersson Bo SKB Andersson Göran Jones Lang LaSalle Service Andreasson Ingvar AB Familjebostäder Bergens Ronny Fastighetsägarna Stockholm Berggren Tomas Energimyndigheten Berndtsson Lennart HSBs Riksförbund Carnmarker Hans Fastighetsägarna Stockholm Hjortsberg Madeleine Boverket Johansson Peter Boverket Leander Göran Bostads AB Poseidon Linder Anders HBV Porsblad Tord Stena Fastigheter Sthlm AB Radocea Adrian Boverket Ryhre Jan Stockholms Miljöcentrum för företag

Minnesanteckningar från möte, 2007-01-31, hos Fastighetsägareföreningen i Stockholm, STOFAST

Minnesanteckningar från möte, 2007-01-31, hos Fastighetsägareföreningen i Stockholm, STOFAST Minnesanteckningar från möte, 2007-01-31, hos Fastighetsägareföreningen i Stockholm, STOFAST Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2006-02-22, hos HSB i Malmö

Minnesanteckningar från möte, 2006-02-22, hos HSB i Malmö Minnesanteckningar 1 : 2006 1 Minnesanteckningar från möte, 2006-02-22, hos HSB i Malmö Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2005-11-16, hos Svenska Bostäder i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, 2005-11-16, hos Svenska Bostäder i Stockholm Minnesanteckningar 4 : 2005 1 Minnesanteckningar från möte, 2005-11-16, hos Svenska Bostäder i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2006-09-13, hos Familjebostäder i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, 2006-09-13, hos Familjebostäder i Stockholm Minnesanteckningar 3 : 2006 1 Minnesanteckningar från möte, 2006-09-13, hos Familjebostäder i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2006-11-15, i Energimyndighetens möteslokal i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, 2006-11-15, i Energimyndighetens möteslokal i Stockholm Minnesanteckningar 4 : 2006 1 Minnesanteckningar från möte, 2006-11-15, i Energimyndighetens möteslokal i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

ÅRSREDOVISNING - SLUTRAPPORT 2006

ÅRSREDOVISNING - SLUTRAPPORT 2006 ÅRSREDOVISNING - SLUTRAPPORT 2006 Beställargruppen bostäder, BeBo Internprojektnr: ID 2803 Diarienr: 17-06-1105 2006-12-29 Hans Isaksson K-Konsult Energi Stockholm AB Org. nr. 55 63 33-8952 K-Konsult Energi

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2007-11-14--15, på Sånga- Säby kursgård

Minnesanteckningar från möte, 2007-11-14--15, på Sånga- Säby kursgård Minnesanteckningar 5 : 2007 1 Minnesanteckningar från möte, 2007-11-14--15, på Sånga- Säby kursgård Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2007-09-24, hos Karlstads Bostads AB, KBAB

Minnesanteckningar från möte, 2007-09-24, hos Karlstads Bostads AB, KBAB Minnesanteckningar 4 : 2007 1 Minnesanteckningar från möte, 2007-09-24, hos Karlstads Bostads AB, KBAB Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, , hos HSBs Riksförbund i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, , hos HSBs Riksförbund i Stockholm Minnesanteckningar 2 : 2007 1 Minnesanteckningar från möte, 2007-04-18, hos HSBs Riksförbund i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Energimyndighetens BESTÄLLARGRUPP / NÄTVERK FÖR ENERGIEFFEKTIVA FLERBOSTADSHUS

Energimyndighetens BESTÄLLARGRUPP / NÄTVERK FÖR ENERGIEFFEKTIVA FLERBOSTADSHUS Energimyndighetens BESTÄLLARGRUPP / NÄTVERK FÖR ENERGIEFFEKTIVA FLERBOSTADSHUS BILAGOR till Anteckningar från möte onsdag den 1 december 2004 på Folkets Hus, Stockholm För ytterligare upplysningar kontakta

Läs mer

Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus

Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Tid: Tisdagen den 16 juni kl 9.00-12.00 med avslutande lunch Plats: Energimyndigheten Rosenlundsgatan 9, Stockholm Deltagare: Stefan

Läs mer

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus -anbudsunderlag 2010-03-26 Ulrika Jardfelt SABO Tomas Berggren Energimyndigheten Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Målsättning...

Läs mer

BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010

BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010 1 BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010 Stockholm i december 2010 Göran Werner, koordinator för BeBo WS Environmental 2 Sammanfattning Denna rapport avser arbete under år 2010 i Energimyndighetens

Läs mer

Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP

Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg 2018-10-17 Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP Välkommen! Eftermiddagens agenda Välkomna! Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo samt Charlotta Winkler, WSP Fjäråsprojektet

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, , hos Energimyndigheten på Rosenlundsgatan i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, , hos Energimyndigheten på Rosenlundsgatan i Stockholm Minnesanteckningar 1: 2009 1 Minnesanteckningar från möte, 2009-02-05, hos Energimyndigheten på Rosenlundsgatan i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagar- och sändlista ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2009-09-24, på Liljeholmsvägen

Minnesanteckningar från möte, 2009-09-24, på Liljeholmsvägen Minnesanteckningar 3: 2009 1 Minnesanteckningar från möte, 2009-09-24, på Liljeholmsvägen 30 i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagar- och sändlista ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Välkomna till Aktuellt inom solel Seminarium inom BeBos Innovationskluster

Välkomna till Aktuellt inom solel Seminarium inom BeBos Innovationskluster 2017-12-12 Välkomna till Aktuellt inom solel Seminarium inom BeBos Innovationskluster 2017-12-11 Analys- och teknikkonsultföretag Ifrågasätt status quo 2 Föreställ sig det omöjliga Skapa varaktighet Dagens

Läs mer

Nätverk för energieffektiv fastighetsförvaltning i flerbostadshus

Nätverk för energieffektiv fastighetsförvaltning i flerbostadshus SLUTRAPPORT Nätverk för energieffektiv fastighetsförvaltning i flerbostadshus Projektnr. P11675-2 2002-09-30 Hans Westling Promandat AB För ytterligare information: Hans Westling, Promandat AB, Box 24105,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, , på Energimyndighetens Testlabb

Minnesanteckningar från möte, , på Energimyndighetens Testlabb Minnesanteckningar 3 : 2008 1 Minnesanteckningar från möte, 2008-09-18, på Energimyndighetens Testlabb Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Energimyndighetens BESTÄLLARGRUPP / NÄTVERK FÖR ENERGIEFFEKTIVA FLERBOSTADSHUS

Energimyndighetens BESTÄLLARGRUPP / NÄTVERK FÖR ENERGIEFFEKTIVA FLERBOSTADSHUS Energimyndighetens BESTÄLLARGRUPP / NÄTVERK FÖR ENERGIEFFEKTIVA FLERBOSTADSHUS Anteckningar från möte torsdag den 19 augusti 2004 hos Ersta Diakonisällskap, Stockholm För ytterligare upplysningar kontakta

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, , hos HSB Riksförbund i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, , hos HSB Riksförbund i Stockholm Minnesanteckningar 4 : 2008 1 Minnesanteckningar från möte, 2008-11-12, hos HSB Riksförbund i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar: Medlemsmöte 4-5 dec, 2013

Minnesanteckningar: Medlemsmöte 4-5 dec, 2013 Minnesanteckningar: Medlemsmöte 4-5 dec, 2013 Information från styrelsen / Göran Werner Information från Energimyndigheten, se s 4. Nya Projektbeslut - Förstudie inför Teknikupphandling av kanaltätning

Läs mer

Energieffektiv hissbelysning

Energieffektiv hissbelysning Energieffektiv hissbelysning Lysdiodsbaserade lågprofilsarmaturer Lysdiodsbaserade Armaturer 90% lägre förbrukning BeBo Utarbetad av Jonas Tannerstad, ÖrebroBostäder AB Örebro, oktober, 2009 Beställargruppen

Läs mer

Protokoll Medlemsmöte /06

Protokoll Medlemsmöte /06 Protokoll Medlemsmöte 2010-05-05/06 Närvarande Företag Dag 1 Dag 2 Anna Wetterqvist Byggherrarna Ja - Arne Elmroth - Ja Ja Caroline Vilhelmsson WSP Ja Ja Catarina Warfvinge Bengt Dahlgrens Ja Ja Gunnar

Läs mer

Välkomna till årsstämma 2018!

Välkomna till årsstämma 2018! Välkomna till årsstämma 2018! 17:30 Samling mingel och förtäring 18:00 Medlemstämma 19:00 Gästföreläsare Anette Sand, Familjebostäder Framtidsspaning ett annat perspektiv 19:30 Gästföreläsare Kajsa Andersson,

Läs mer

GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost

GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost LÅGAN Rapport november 2012 Stefan Olsson www.laganbygg.se Slutrapport GodaHus- samverkansinitiativ för Energieffektiva Byggnader i sydost

Läs mer

Referensgrupp möte 2010

Referensgrupp möte 2010 Kallade: Mats Danielsson, Jonas Wedebrand, Martin Johansson, Anneli Fredriksson, Jerker Persson, Dag Svensson, Iwona Kozakowska, Roger Stenström och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Mats Danielsson, Jonas

Läs mer

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen!

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen! BeBo Räknestuga Göteborg 2018-10-18 Välkommen! Dagens program Introduktion om BeBo Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo Ekonomisk bärkraft i långtgående energieffektiviseringar Tänker vi rätt kring vad

Läs mer

Protokoll Från Årsstämma 21 mars, 2019 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Protokoll Från Årsstämma 21 mars, 2019 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Protokoll Från Årsstämma 21 mars, 2019 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Tid: Torsdag 21 mars, 2019. Kl. 17:30-20:00 Plats: Örebro, Tegelbruket Närvarande: 1 Anneli Baier 13

Läs mer

Protokoll: Medlemsmöte 9-10 november, 2011 Kontakter: Göran Werner: 070-209 8144 Christina Andersson: 070-312 5996

Protokoll: Medlemsmöte 9-10 november, 2011 Kontakter: Göran Werner: 070-209 8144 Christina Andersson: 070-312 5996 Protokoll: Medlemsmöte 9-10 november, 2011 Kontakter: Göran Werner: 070-209 8144 Christina Andersson: 070-312 5996 Dag 1, onsdag 9 november Plats: Bergendal Meetings Landsnoravägen 110, Sollentuna 12.00

Läs mer

Nationell strategi för lågenergibyggnader. Tomas Berggren 2010-11-11

Nationell strategi för lågenergibyggnader. Tomas Berggren 2010-11-11 Nationell strategi för lågenergibyggnader Tomas Berggren 2010-11-11 Befintliga styrmedel för byggnader Nya byggregler och energideklarationer (Boverket) Övergripande styrmedel som skatter mm Nytt energipolitiskt

Läs mer

Teknikupphandling Likströmsapplikationer Förstudie om marknadens intresse. Emma Karlsson, Manuela Stierna

Teknikupphandling Likströmsapplikationer Förstudie om marknadens intresse. Emma Karlsson, Manuela Stierna Teknikupphandling Likströmsapplikationer Förstudie om marknadens intresse Emma Karlsson, Manuela Stierna Bakgrund Framtidens ökade behov av förnybar energi > Utmaningar kopplade till intermittent produktion

Läs mer

Referensgrupp möte 2010:1

Referensgrupp möte 2010:1 Kallade: Roger Fredriksson, Karin Steen, Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Folke Göransson, Gunnar Lennermo,, och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Karin Steen, Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Jonas Wedebrand,

Läs mer

ANTECKNINGAR FRÅN MÖTE MED LEDNINGSGRUPPEN

ANTECKNINGAR FRÅN MÖTE MED LEDNINGSGRUPPEN Kommuner i samverkan för Inlandsvägen: Mora! Vansbro! Fil ipstad! Storfors! Kristinehamn! Gullspång! Mariestad! Skövde! Falköping! Tidaholm! Mullsjö! Jönköping! Gislaved! Hylte! Halmstad ANTECKNINGAR FRÅN

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

BeBo Aktuellt och intressant. Göran Werner, Koordinator för BeBo

BeBo Aktuellt och intressant. Göran Werner, Koordinator för BeBo BeBo Aktuellt och intressant Göran Werner, Koordinator för BeBo BeBo Övergripande mål och strategi BeBo Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus Med 28 kommunala och privata

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 6 februari 2008, kl 08.30-12.00 Plats: Hantverk & Design, Nääs Fabriker, Tollered, Lerum Deltagare Kerstin Littke, Utbildningschefsgruppen, ordförande Inga-Lena

Läs mer

Energideklarationer och effektiva åtgärder hur hänger det ihop? Inbjudan till EnergiRådgivarnas 31:a kongress. Kongress i Uppsala 3 november 2010

Energideklarationer och effektiva åtgärder hur hänger det ihop? Inbjudan till EnergiRådgivarnas 31:a kongress. Kongress i Uppsala 3 november 2010 Energideklarationer och effektiva åtgärder hur hänger det ihop? Inbjudan till EnergiRådgivarnas 31:a kongress Hur gör vi energideklarationer till färdplaner för ett hållbart samhälle? Under årets kongress

Läs mer

Protokoll för stämma för Föreningen Energieffektiva Byggnader i Sydost

Protokoll för stämma för Föreningen Energieffektiva Byggnader i Sydost Protokoll för stämma för Föreningen Energieffektiva Byggnader i Sydost 2015-04-22. Tid: Onsdag den 22 april 2015 Plats: Närvarande: Soft Center, Fridhemsvägen 8, Ronneby Enligt röstlängd 3 nedan samt:

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet.

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet. Uppdragsnr: 1 (7) Beslut Finansiering av BeBo projekt Datum: 2008-04-07 Projektnr: 2008:x Projektnamn: Förstudie av teknikupphandling av energieffektiv återvinningssystem för befintliga flerbostadshus

Läs mer

Användarmanual: Ansökan och rapportering i E-kanalen för Energikartläggningsstödet

Användarmanual: Ansökan och rapportering i E-kanalen för Energikartläggningsstödet EM2000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 1 (23) Användarmanual: Ansökan och rapportering i E-kanalen för Energikartläggningsstödet Box 310 631 04 Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43 Telefon 016-544 20 00 Telefax

Läs mer

Rk Rekorderlig Renovering

Rk Rekorderlig Renovering Rk Rekorderlig Renovering (R&R) Per Levin, Projektengagemang & Anders Jidinger, K-Konsult Energi Energieffektivisering av Miljonprogrammet R&R ska utmynna i 3-5 demonstrationsprojekt som ombyggnad med

Läs mer

Uppföljning av solcellsanläggningar Förstudie Version: Slutversion

Uppföljning av solcellsanläggningar Förstudie Version: Slutversion Uppföljning av solcellsanläggningar Förstudie Version: Slutversion Alla BeBo-rapporter finns att hitta på www.bebostad.se 2018:15 Författare: Sara Espert & Manuela Stierna Granskare: Charlotta Winkler

Läs mer

SEAS SOLENERGIPRIS ÅR tilldelas. Fjärås vårdcentral, EKSTA Bostads AB

SEAS SOLENERGIPRIS ÅR tilldelas. Fjärås vårdcentral, EKSTA Bostads AB SEAS SOLENERGIPRIS Årets anläggning ÅR 2005 Fjärås vårdcentral, EKSTA Bostads AB Juryns motivering: "EKSTA Bostads AB har under mer än två decennier varit en pionjär när det gäller användning av solvärme

Läs mer

à Solel i flerbostadshus erfarenheter från Gårdsten Maria Haegermark, doktorand på Chalmers tekniska högskola

à Solel i flerbostadshus erfarenheter från Gårdsten Maria Haegermark, doktorand på Chalmers tekniska högskola Diskussionsforum Beställargruppen energieffektiva flerbostadshus, BeBo 2017-01-18 Eftermiddagens upplägg à Aktuellt och trender inom solel Sverige Charlotta Winkler, solenergiexpert WSP à Juridiska aspekter

Läs mer

Sammanställning av workshops, hearings och intervjuer

Sammanställning av workshops, hearings och intervjuer Sammanställning av workshops, hearings och intervjuer Viktigt för uppdraget har varit att samråda med berörda intressenter och aktörer för att få ta del av deras synpunkter, kunskaper och erfarenheter.

Läs mer

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Åsa Wahlström CIT Energy Management LTH 2015-06-23 Varför Lågan? Bidra till att Sverige ska nå sina energimål genom att bostadsoch lokalsektorn starkt

Läs mer

Aktuellt från Energimyndigheten

Aktuellt från Energimyndigheten Aktuellt från Energimyndigheten Dag Lundblad, avd. Främjande Uppdrag Styrmedel EU-direktiv Nationella initiativ Främjande - Nätverk - Uthållig kommun - LÅGAN Ska vi klara miljömålen? 30000 28000 GWh 10%

Läs mer

Nationell strategi för energieffektiviserande renovering

Nationell strategi för energieffektiviserande renovering Nationell strategi för energieffektiviserande renovering Sofia Wellander Boverket Emma Thornberg Energimyndigheten Building Sustainability 18 oktober 2016 En renoveringsstrategi ska innehålla a) en översikt

Läs mer

2013-12-04 ENERGIUTMANINGEN FASTIGHETSÄGARNA GFR VÅRA FRÅGOR

2013-12-04 ENERGIUTMANINGEN FASTIGHETSÄGARNA GFR VÅRA FRÅGOR ENERGIUTMANINGEN FRÅN MÅL TILL MÄTBART RESULTAT JAN THORSSON FASTIGHETSÄGARNA GFR Fastighetsägarna är branschorganisationen för fastighetsföretag. Vi arbetar för bättre förutsättningar för landets fastighetsföretag.

Läs mer

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Hållbar utveckling Väst Västra Götalands regionala energikontor Joakim Achim Friedrich 031 3891483 joakim.friedrich@hallbarutvecklingvast.se Vad är en

Läs mer

Forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende

Forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende Forskning och innovation för energieffektivt byggande och boende Agenda Om E2B2 Vad? När? Hur? Ett samverkansprogram mellan Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad Samverkansprogrammet E2B2 Ny kunskap

Läs mer

ÅRSRAPPORT 1999. för STEM:s Beställargrupp/Nätverk för energieffektivare hushållsapparater, fastighetsförvaltning m.m. 2000-03-15

ÅRSRAPPORT 1999. för STEM:s Beställargrupp/Nätverk för energieffektivare hushållsapparater, fastighetsförvaltning m.m. 2000-03-15 1 ÅRSRAPPORT 1999 för STEM:s Beställargrupp/Nätverk för energieffektivare hushållsapparater, fastighetsförvaltning m.m. 2000-03-15 Hans Westling Promandat AB För ytterligare information kontakta: Tomas

Läs mer

BeBo. www.bebostad.se

BeBo. www.bebostad.se Energimyndighetens beställargrupp för flerbostadshus BeBo www.bebostad.se Medlemmar BeBo - Uppgifter: Genomföra utredningar och mätningar för att klarlägga potentialer Prova och demonstrera nya lösningar

Läs mer

Protokoll: Medlemsmöte mars, 2012

Protokoll: Medlemsmöte mars, 2012 Protokoll: Medlemsmöte 20-21 mars, 2012 Dag 1, tisdag 20 mars Plats: Stockholmsmässan Mässvägen 1, Älvsjö Boende: Rica Talk hotell intill mässan 12.30 Start med gemensam lunch 13.30 Punkt 1: Nya medlemmar,

Läs mer

Samverkansråd Locum AB

Samverkansråd Locum AB Fastighetsavdelningen MINNESANTECKNINGAR 1(4) 2008-02-07 Locum AB Tid & plats: 2008-02-07 kl 09.30-11.30 Locum AB, Sjukhusbacken 14 Närvarande: Björn Ekström Locum (Ordf.) Jan Lamby HSO/HiSL (Vice ordf.)

Läs mer

Glapp i byggprocessen - läckage i energisystemet

Glapp i byggprocessen - läckage i energisystemet Glapp i byggprocessen - läckage i energisystemet f..en kritisk och konstruktiv granskning av om- och nybyggnadsverksamhet vad avser energieffektivisering Ett paraplyprojekt baserat på fem Bebo-projekt:

Läs mer

Referensgrupp möte 2010:2

Referensgrupp möte 2010:2 Kallade: Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Folke Göransson, Gunnar Lennermo, Jonas Wedebrand, Mats Danielsson,, Annelie Fredriksson och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Håkan Wedlund, Mats Danielsson, och

Läs mer

Fastighetsägarens perspektiv

Fastighetsägarens perspektiv Fastighetsägarens perspektiv Bakgrund o underlag Erfarenheter från BeBo Egna synpunkter/erfarenheter Sandviksvägen, Växjö Kenneth Faaborg Hyresbostäder i Växjö AB Svensk Energiutbildning AB Inbjudan kurs:

Läs mer

Förbättringsåtgärder för en effektivare deklarationsprocess

Förbättringsåtgärder för en effektivare deklarationsprocess Förbättringsåtgärder för en effektivare deklarationsprocess Allmännyttans erfarenheter av energieffektivisering och energideklarationer Therese Rydstedt, SABO Innehåll Kort om allmännyttan Energisatsning

Läs mer

Teknikupphandling av energieffektiva återvinningssystem (vå) för befintliga flerbostadshus -En förstudie. Målsättning

Teknikupphandling av energieffektiva återvinningssystem (vå) för befintliga flerbostadshus -En förstudie. Målsättning Teknikupphandling av energieffektiva återvinningssystem (vå) för befintliga flerbostadshus -En förstudie Åsa Wahlström, CIT Energy Management Åke Blomsterberg, WSP Environmental Målsättning Värmeåtervinning

Läs mer

Energimyndigheten. Främjande insatser visar vägen

Energimyndigheten. Främjande insatser visar vägen Energimyndigheten Ett hållbart energisystem Tomas Berggren Energimyndigheten Avdelningen för främjande 2011-09-21 Främjande insatser visar vägen Energimyndigheten Direktiv och mål NNE-strategin. främjande

Läs mer

Protokoll fört vid Styrelsesammanträde , protokoll 2/2013.

Protokoll fört vid Styrelsesammanträde , protokoll 2/2013. Protokoll fört vid Styrelsesammanträde 2013-03-13, protokoll 2/2013. Närvarande: Östen Gardfjell, Ruth Hobro (anslöt vis 299 pga. tekniska problem), Håkan Lundkvist, Linda Strand, Thomas Harry (adjungerad).

Läs mer

Protokoll: Medlemsmöte 13-14 september, 2012

Protokoll: Medlemsmöte 13-14 september, 2012 Protokoll: Medlemsmöte 13-14 september, 2012 Dag 1, torsdag 13 september Plats: Midrocs kontor, Jungmansgatan 12, Malmö 12.00 Start med lunch på restaurang Novel tillsammans med BeLok Gemensamt möte BeBo/BeLok

Läs mer

Energimyndighetens Beställargrupp/Nätverk för energieffektivare fastighetsförvaltning i flerbostadshus ÅRSRAPPORT 2000

Energimyndighetens Beställargrupp/Nätverk för energieffektivare fastighetsförvaltning i flerbostadshus ÅRSRAPPORT 2000 Energimyndighetens Beställargrupp/Nätverk för energieffektivare fastighetsförvaltning i flerbostadshus ÅRSRAPPORT 2000 ÅRSRAPPORT 2000 för Energimyndighetens Beställargrupp/Nätverk för energieffektivare

Läs mer

Tekniktävling. Energieffektiv Torkutrustning för Flerbostadshus. Utarbetad av Roland Jonsson, HSB Charlotta Winkler, WSP

Tekniktävling. Energieffektiv Torkutrustning för Flerbostadshus. Utarbetad av Roland Jonsson, HSB Charlotta Winkler, WSP Tekniktävling Energieffektiv Torkutrustning för Flerbostadshus Utarbetad av Roland Jonsson, HSB Charlotta Winkler, WSP Stockholm, oktober, 2012 Förord Beställargruppen bostäder, BeBo, är ett samarbete

Läs mer

Erfarenheter från kunskapsuppbyggnad inom NCC för byggnation av lågenergihus

Erfarenheter från kunskapsuppbyggnad inom NCC för byggnation av lågenergihus Erfarenheter från kunskapsuppbyggnad inom NCC för byggnation av lågenergihus Christina Claeson-Jonsson, NCC 2012-06-12 NCC Construction Sverige AB 1 Ett annat fokus Då: - Fokus på energieffektivisering

Läs mer

Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1

Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1 Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1 Alla BeBo-rapporter finns att hitta på www.bebostad.se 2016_11 Emma Karlsson Granskad av Åke Blomsterberg WSP Sverige AB 2017-12-18

Läs mer

En ökad marknad för värmeåtervinning

En ökad marknad för värmeåtervinning 1 En ökad marknad för värmeåtervinning Åsa Wahlström, CIT Energy Management Teknikupphandling: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Välkomna av ordförande: Arne Elmroth Presentation av deltagare

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus Åsa Wahlström Poseidon lågenergihus Backa (Mattias Westher) Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation av

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningen för fokusområdet Kunskap och Kompetens måndag den 7 april kl. 13-16

Minnesanteckningar från möte i beredningen för fokusområdet Kunskap och Kompetens måndag den 7 april kl. 13-16 2014-04-07 Minnesanteckningar från möte i beredningen för fokusområdet Kunskap och Kompetens måndag den 7 april kl. 13-16 Närvarande Jens Persson Ann-Marie Widegren Sara Blomqvist Tomas Lidberg Anette

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Protokoll möte nr 5,

Protokoll möte nr 5, Protokoll möte nr 5, 2012-09-18 Styrelsemöte Plats: OSLO, NORDROCS Tid: 18 sep 2012, kl. 20 22 Närvarande MS Maria Sundesten, ordförande LA Lennart Andersson, sekreterare HH Helena Hinrichsen, kassör MN

Läs mer

Samtal om... miljonprogrammets renovering och förnyelse med hyresgästerna i centrum

Samtal om... miljonprogrammets renovering och förnyelse med hyresgästerna i centrum Samtal om... miljonprogrammets renovering och förnyelse med hyresgästerna i centrum Miljonprogrammets bostadsområden ska renoveras för att bli långsiktigt hållbara hur ska detta genomföras? BQR och inbjöd

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte EFFSYS+ tisdagen den 8 juli 2014

Protokoll från styrelsemöte EFFSYS+ tisdagen den 8 juli 2014 Protokoll från styrelsemöte EFFSYS+ tisdagen den 8 juli 2014 Tid: kl. 9:30 15:00 Plats: KV-företagen Årstaängsvägen 19C, Stockholm Närvarande: Martin Forsén (MF), NIBE, Ordförande Signhild Gehlin (SG),

Läs mer

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN Var med och utveckla er kommuns strategiska arbete med ekonomiskt lönsam energieffektivisering i det kommunala byggnadsbeståndet

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordföranden Mikael Kolk hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordföranden Mikael Kolk hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Nr 6 Protokoll fört vid möte med styrelsen i Stenlidens Samfällighetsförening 13 juni, 2018 Närvarande: Maricka Berntson Ronny Persson Kolk Lena Jansson Ragnar Andersson Patrik Odén Jörgen Olausson Kenneth

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordföranden Mikael Kolk hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordföranden Mikael Kolk hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Nr 7 Protokoll fört vid möte med styrelsen i Stenlidens Samfällighetsförening 12 september, 2018 Närvarande: Maricka Berntson Ronny Persson Kolk Ragnar Andersson Patrik Odén Jörgen Olausson Stefan Weiss

Läs mer

Projektledningsgruppen

Projektledningsgruppen sid 1(6) Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Minnesanteckningar, möte med projektledningsgruppen

Läs mer

Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo)

Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo) Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo) Miljö- och samhällsbyggnads- Sollentuna den 9 januari 2006 departementet

Läs mer

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se Remissvar avseende Energimyndighetens rapport Implementering av artikel 7 i energieffektiviseringsdirektivet, Energimyndighetens beräkningar och förslag med kompletteringar och Finansdepartementets promemoria

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Husby säteri, Söderköping 28 mars 2019 klockan 13.00 14.00 Sammanträde nr 3 Beslutande Övriga närvarande Ruth Piatek Wallin, ordf. Helena Sjöholm, v. ordf. Krister Örnfjäder Michael Andersson

Läs mer

Ett energieffektivt samhälle

Ett energieffektivt samhälle Ett energieffektivt samhälle Utgångspunkt Sveriges byggnaders specifika energianvändning ska halveras till år 2050 jämfört med 1995 Tidigare mål revideras nu Skälen Minskad klimatbelastning Minskat omvärldsberoende

Läs mer

Protokoll Nitus styrelsemöte 12 december via Adobe Connect

Protokoll Nitus styrelsemöte 12 december via Adobe Connect Nätverket för kommunala lärcentra Protokoll Nitus styrelsemöte 12 december via Adobe Connect Närvarande: Berit Öström, Pajala, Kent Wallén, Katrineholm och Vingåker, Joachim Kahlert, Norrtälje, Agneta

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Förstudie guide energieffektiv renovering Bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare Version: 2

Förstudie guide energieffektiv renovering Bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare Version: 2 Förstudie guide energieffektiv renovering Bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare Version: 2 BeBo-rapporter finns samlade på www.bebostad.se 2017_21 Författare: Margot Bratt, Philip Junghahn

Läs mer

Styrelse protokoll Svartå Utvecklingsgrupp 21 mars 2012 kl 18.30 Folkets Hus

Styrelse protokoll Svartå Utvecklingsgrupp 21 mars 2012 kl 18.30 Folkets Hus Styrelse protokoll Svartå Utvecklingsgrupp 21 mars 2012 kl 18.30 Folkets Hus Närvarnade Ann Karlsson, Lennart Roos, Börje Jansson, Birgitta Hansson, Anette Jansson, Patrik Karlsson, Daniel Gräsberg, 1

Läs mer

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Åke Blomsterberg och Anders Nykvist 2013-10-23 Bakgrund Miljonprogrammet - Fram till 2017 behöver 100 000 miljonprogramslägenheter

Läs mer

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 alla medlemmar i styrelsen för FoU Välfärd! Årets första styrelsemöte blev inställt. Därför skickar jag ändå här

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: 2015 06 01, 9.00 12.00 Plats: Folkets hus, Uddevalla Beslutande Ej närvarande styrelseledamöter Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

Framtidsspaning med BeBo och Belok

Framtidsspaning med BeBo och Belok Framtidsspaning med BeBo och Belok Tomas Berggren Senior rådgivare, expert enheten för resurseffektiva byggnader Nationella mål Ökad energieffektivitet (jämfört med 2008) Nytt mål till 2030 50 % Effektivare

Läs mer

Energieffektiva kök Storkök och professionella kök

Energieffektiva kök Storkök och professionella kök Energieffektiva kök Storkök och professionella kök Samarbete mellan Belok och BeLivs Pia Tiljander, RISE Innehåll BeLivs Energieffektiva kök, Möjligheter Energieffektiva kök, Potential Belok Fördjupningsområde

Läs mer

Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017

Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017 Kommenterad dagordning rådet 2017-06-15 Miljö- och energidepartementet Rådets möte i TTE energi den 26 juni 2017 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen Icke lagstiftande verksamhet 2. A-punkter

Läs mer

Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar. 2013-03-05 Karin Byman ÅF

Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar. 2013-03-05 Karin Byman ÅF Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar 2013-03-05 Karin Byman ÅF Bakgrund Tydliggöra lönsamhetskriterier vid energieffektivisering. Brogården, Alingsåshem, Alingsås Backa Röd, Poseidon, Göteborg

Läs mer

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00.

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Datum 2013-09-09 Sida Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Mötesdatum: Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Plats: Deltagare: Region Dalarna, Myntgatan

Läs mer

André Lennberth, Reidar Otterbjörk, Caroline Graflund och Solveig Bryn. 132 Mötets öppnande. Jonas Peterson hälsade alla välkomna och öppnade mötet.

André Lennberth, Reidar Otterbjörk, Caroline Graflund och Solveig Bryn. 132 Mötets öppnande. Jonas Peterson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. Protokoll fört vid styrelsemöte för SRRS/C i Stockholm DELTAGARE Ordf. Jonas Peterson, Helena Sirén, Maria Kierkegaard och Karin Nilsson. ANMÄLT FÖRHINDER MÖTESDATUM UTSKRIFTSDATUM SIDA 2007-06-09 2007-06-12

Läs mer

Möte med Regionalt Skärgårdsråd

Möte med Regionalt Skärgårdsråd Diarienummer: RTN 2008-0307 Möte med Regionalt Skärgårdsråd Tid: kl. 13.00-16.00 Plats: Fatburen konferens, Västgötagatan 2 Närvarande: Se bifogad deltagarlista 1. Mötets öppnande och fastställande av

Läs mer