Referensgrupp möte 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Referensgrupp möte 2010"

Transkript

1 Kallade: Mats Danielsson, Jonas Wedebrand, Martin Johansson, Anneli Fredriksson, Jerker Persson, Dag Svensson, Iwona Kozakowska, Roger Stenström och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Mats Danielsson, Jonas Wedebrand, Anneli Fredriksson, Jerker Persson, Dag Svensson, Roger Stenström och Maj-Liz Hedendahl Datum: Onsdag den 25 augusti 2010, kl Plats: Konsument Göteborg, Postgatan 16, Göteborg Mötesanteckningar 1. Föregående möte Inga kommentarer på föregående mötesanteckningar. 2. Nätverkträffar och utbildningar Sol och fönsterutbildning, 3 sept Det är än så länge relativt få som anmält sig till utbildningen men det kan delvis bero på att vi har haft en del utbildningar och nätverksträffar på temat sol och fönster. Alla skulle jobba på att få med sig fler deltagare till utbildningen för den andra målgruppen, som är förvaltare av kommunala fastigheter och kommunala tjänstemän och politiker inom bygg och miljö. Sista anmälningsdag är den 27 september. Höstens delregionträffar På höstens delregionträffar kommer temat för diskussionerna att vara transportrådgivning. Joakim är samordnare på HUV-kontorer för transporter och kommer att vara med på delregionträffarna och hålla i diskussionerna tillsammans med Maj-Liz. Det finns en osäkerhet kring rådgivarens roll beträffande transportrådgivningen, liksom vilken stöttning HUV kan bistå med. Med förhoppning att få klarhet i våra funderingar skall vi under delregionträffarna använda några timmar åt att diskutera hur rådgivningen kan bedrivas och vilken stöttning som önskas från HUV. Frågor som kan var aktuella att diskutera är bla: rådgivarnas ingång beträffande transportrådgivningen, målgrupper för rådgivningen, arbetsformer/metoder, goda exempel. Förhoppningsvis kan diskussionerna även resultera i konkreta aktiviteter och projekt. Delregionträff Bohus/Dalsland kommer att äga rum den 21 september i Färgelanda och Roger F jobbar på att få till ett studiebesök på ett nybyggt flerbostadshus som har byggts med passivhusstandard.

2 På delregionträff Göteborg/Sjuhärad, den 20 oktober, kommer vi att göra ett studiebesök på Stena Line. Där kan vi få information om hur de jobbar med sjö- och landburna godstransporter, samt även göra ett besök på en ombyggd Stenabåt. Den 11 november är det delregionträff Skaraborg i Essunga kommun. Vi återkommer med upplägget för träffen Julträff i Vänersborg 30 nov 1 dec På vårträffen diskuterade vi vilka utbildningar som önskades under hösten och det som listades och rangordnades var följande: Ekonomiska kalkyler, LCC, pay off kalkyler, tolkningsmodeller enligt BELOC, reda ut begrepp! 9 röster. Styr och regler, 8 röster Värmepumpar, vad händer, vad är sant, vad är försäljningssnack, bjuda in tillverkare? Kombinationsmöjligheter och kompletteringsmöjligheter för värmepumpar, 7 röster. Retorik, 4 röster Energibalansberäkningar, läsa, tolka, fallgropar, praktiska räkneövningar, 4 röster Konsekvenser av t.ex tilläggsisolering, vilka problem stöter företagen på, bjuda in?, 4 röster. (här stod Catarina Warfvinge med som förslag, hon fick 3 röster) LED belysning, vad händer? Belysningsplanering, upphandling på belysning, 3 röster. Presentationsteknik, 2 röster Transport, fördjupning,1 röst. Vi sa på referensgruppmötet att två av de tre högst rankade teman skall vara med på julträffens utbildningsdag. Vilka det blir kan bero av vad för intressanta föreläsare mm som hittas. Den tredje utbildningsämnet som inte tas med på julträffen genomförs istället under våren Tid för att kunna diskutera rådgivningsfrågor, idéer till aktiviteter och projekt efterfrågas inför varje större träff. I våras fanns det hyfsat gott om tid men diskussionerna gick lite halvtrögt. Detta beror troligen på att gruppen är för stor för att alla skall känna sig bekväma med att prata inför alla. På mötet diskuterade vi hur vi kunde göra upplägget bättre och mer givande. Ett förslag var att vi skulle dela upp oss i mindre grupper och diskutera specifika och aktuella frågor som rådgivarna får, antingen som hittas på frågeforumet eller som samlas in inför julträffen. Referensgruppen kommer att vara med och ta fram och utse frågorna som kan diskuteras under julträffen.

3 3. Transportrådgivning Vi bestämde att under delregionträffarna skall vi diskutera hur transport kan komma med i rådgivningen och hur HUV kan stötta rådgivarna i detta arbete. Maj-Liz informerade om att en utställning kommer att finnas för utlåning om ca två veckor. Joakim på HUV är samordnare för stöttningen kring transportrådgivningen. 4. Mässor Hem och villa Under våren diskuterade vi hur vi skulle kunna delta på Hem och villa nu när Energimyndigheten inte deltar med en monter på mässan. Vi ser ingen ekonomisk möjlighet att ha en egen monter på mässan då det blir allt för kostsamt. Under ett referensgruppmöte i våras kom förslaget att höra med Länsstyrelsen om de kunde vara intresserad av ett samarbete. Innan semestrarna drog igång i juni var Markus, Jerker och Maj-Liz på ett möte med länsstyrelsen för att diskutera Hem och villa-mässan. Länsstyrelsen ser, liksom vi, gärna att Lst, rådgivare och HUV har en gemensam monter under mässan. Under mötet spånade vi kring utformningen av montern och informationsavdelningen på lst skulle ta fram ett förslag utifrån de diskussioner som fördes. Nästa möte kommer att vara den 9 september på länsstyrelsen. Våra önskemål för mässan som vi framförde på mötet är att vi önskar ett par ståbord för rådgivning samt att montern bemannas av 2-3 rådgivare och att det tydligt framkommer att vi finns där. Matchmaking Den kommer det att genomföras en matchmaking på Underhållsmässan den 27 okt på Svenska Mässan, dvs olika företag träffas i snabba möten för att knyta kontakter och göra affärer. Vi kommer att delta med att erbjuda företagen korta energirådgivningsmöten och prata energieffektivisering och än lite om de energicheckar som företagen kan ansöka om. Joakim, som ansvarar för vårt deltagande på HUV, söker energirådgivare som vill vara med på mässan och matschmakingen. (Har blivit inställt) Bostadsrättsmässa Mats Danielsson berättade att han fått förfrågan från STEM om att bemanna deras monter under Bostadsrättmässan. Till denna mässa har STEM tagit fram en ny utställning (som ersätter energieffektiva huset) och som visar vilka energieffektiviseringsmöjligheter det finns för flerfamiljshus. Mats D undrade om det fanns fler som ville vara med att bemanna montern. Mats kommer att gå ut med en fråga till nätverket. Ytterligare mässor Jonas W informerade om Villamässan i Lidköping som han och rådgivarna från grannkommunerna kommer att delta på. Anneli berättade om en Bomässa som arrangeras i Vänersborg.

4 Vi kom fram till att under nästa år skall vi söka stöd från STEM för dessa och andra större regionala mässor via mässprojektet som FSEK driver om det fortsätter även nästa år. Annars kan det vara läge att skriva en egen mässansökan till STEM för de mässor som nätverket deltar i under Nya rådgivare Nya rådgivare i nätverket är Lennart Holmberg som ersätter Susanne Arneborg i Ulricehamn. Susanne kommer att framöver jobba med kommunens interna energieffektiviseringsarbete. Vi utsåg Martin Johansson som mentor för Lennart om han önskar sig en sådan. Maj-Liz kontaktar Lennart om detta samt för att informera om HUV och om nätverket. I Trollhättan söker de en ersättare efter Sara Borgström som har slutat för att börja jobba med energifrågor på Länsstyrelsen. 6. Webben HUV har tagit in offerter för ett nytt webbverktyg och en ny webb kommer troligen att lanseras i januari. Erik på HUV jobbar med detta och han har samlat på sig synpunkter och önskemål från rådgivare och miljöstrateger vid nätverksträffar, möten och mejl. Och dessa synpunkter kommer att finnas med när vi bestämmer om utformningen och funktioner för den nya webben. 7. Internt nyhetsbrev Interna nyhetsbrevet skall börja komma ut igen under hösten. 8. Projekt och projektidéer Roger Stenström informerade kort om ett samverkansprojekt med LRF, Energivandringar på gårdar, som kommer att genomföras under hösten. Energioch klimatrådgivaren ger energitips medan LRF sköter samordningen av projektet. Maj-Liz berättade att vi har fått pengar för vår ansökan om att ta fram en ventilationsbroschyr. Arbetet kommer att dras igång under hösten och broschyren skall vara klar till våren. Broschyren kommer att vara på 12 sidor. Det kommer även att tas fram ett fördjupningsmaterial som vänder sig rådgivarna. Joakim som samordnar framtagningen av broschyren undrar om det finns rådgivare som vill vara med i en referensgrupp. Ett energieffektiviseringsprojekt som vänder sig till industrierna i vår region dras igång under hösten. Projektet är ett samarbete med Lst, VG-regionen och HUV och de företag som vill delta får betala en liten peng för att få extra stöttning i deras effektiviseringsarbete. Detta är för att ytterligare hjälpa de företag som ansöker om energicheckar för kartläggning av sin energianvändning. Vi har även fått pengar för ett cykelkärre-projekt. Projektet vänder sig till familjer som vill ställa om sina transportvanor genom att ställa bilen för att börja använda

5 cykel och cykelkärra för kortare transporter. Joakim söker familjer som bor i medelstora städer som är intresserade av att delta i projektet 9. Remissinstans Inget togs upp på mötet 10. Omvärldsbevakning Roger S informerade om att Trollhättan och Uddevalla arrangerar en seminariedag om energieffektivisering, med fokus på ekonomiska och organisatoriska verktyg. Seminariet äger rum den 14 oktober i Trollhättan. 11. Övriga frågor Roger tog upp problemet med att Energimyndigheten informerar med kort varsel om att utbildningar har blivit inställda. Roger och Björn skulle ha åkt på transportutbildningen som vart inställd. Nu sitter de med dyra tågbiljetter som inte går att avboka. Vi föreslog att han skulle fakturera Energimyndigheten för detta. Anneli kommenterade att även en sen information om nya utbildningar gör att tågresorna blir onödigt dyra. Vikskylten till energicykeln är på vift igen. Maj-Liz skall försöka lokalisera den 12. Nästa möte Nästa möte kommer att vara den 13 oktober kl 9: Till mötet kommer Martin Johansson, Anneli Fredriksson, Jerker Persson, Dag Svensson, Iwona Kozakowska, Roger Stenström, Angelika Samuelsson och Peter Rosengren att bli kallad. Vi föreslog att nästa möte hålls i Falköping. Maj-Liz kollar med Martin Johansson om detta är ok. Antecknat av Maj-Liz

6 2010:5-13 oktober kl 9:30-12 Martin Johansson Anneli Fredriksson Jerker Persson Dag Svensson Iwona Kozakowska Roger Stenström Angelika Samuelsson Peter Rosengren 2010:6-9 december kl på Konsument Göteborg Jerker Persson Dag Svensson Iwona Kozakowska Roger Stenström Angelika Samuelsson Peter Rosengren Markus Lundborg Magnus Hagebratt

Referensgrupp möte 2010:2

Referensgrupp möte 2010:2 Kallade: Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Folke Göransson, Gunnar Lennermo, Jonas Wedebrand, Mats Danielsson,, Annelie Fredriksson och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Håkan Wedlund, Mats Danielsson, och

Läs mer

Referensgrupp möte 2010:1

Referensgrupp möte 2010:1 Kallade: Roger Fredriksson, Karin Steen, Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Folke Göransson, Gunnar Lennermo,, och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Karin Steen, Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Jonas Wedebrand,

Läs mer

Referensgrupp möte 09:4

Referensgrupp möte 09:4 Kallade: Sara Borgström, Ragnar Uppström, Thomas Bengtsson, Hugo Franzén, Roger Fredriksson, Karin Steen, Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund Närvarande: Energi- och klimatrådgivare: Sara Borgström, Thomas

Läs mer

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Stockholm 2015-08-28 Referens: dnr M2015/2144/Ee Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Föreningen EnergiRådgivarna tackar för förfrågan angående remiss av Översyn

Läs mer

Ny personal. Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars. Vik Kommunikatör/IT- Administratör

Ny personal. Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars. Vik Kommunikatör/IT- Administratör Ny personal Therese Näsman, from 1 april Joakim Friedrich, from 1 april Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars Vik Kommunikatör/IT- Administratör Ny webbsida Mer lättillgänglig sida med mer fokusering

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland

Verksamhetsplan 2013. Energikontor Norra Småland n Verksamhetsplan 2013 Energikontor Norra Småland Energikontorets verksamhetsplan är styrgruppens instrument för styrning av verksamheten. Styrgruppen fastslog Verksamhetsplan 2013 den 4 februari 2013.

Läs mer

Vägledningsdokument för verksamhetsplan

Vägledningsdokument för verksamhetsplan 1 (5) Avdelningen för Enheten för lokal och Främjande regional samverkan Margurite Karlsson 016-544 2071 margurite.karlsson@energimyndigheten.se Vägledningsdokument för verksamhetsplan Energimyndigheten

Läs mer

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Klimatstrategi för r Västra V GötalandG Sex fokusområden 1. Effektiv energianvändning ndning i bostäder och lokaler 2. Effektiva godstransporter - grön

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 2 Innehållsförteckning INLEDNING... 4 AKTIVITETER... 4 Företagskväll på Norrgården... 4 40-års kalas för kommunen... 4 Ista n utan min bil / Europeiska

Läs mer

Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte

Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte Minnesanteckningar EID:s samordningsgruppsmöte Datum: Måndag den 18 maj 2015 Tid: 9.30 11.00 Plats: Online Lync möte Närvarande: Sara Skärhem Chris Bales Åke Persson Helena Hanno Enochsson Maria Saxe Stiftelsen

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 10 FEBRUARI 2011 SIDAN 1 AV 5 GÖTEBORG MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare

Läs mer

Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat

Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat Fler småföretag Hållbart samhälle Socialt företagande Närproducerad mat VAD ÄR UPPHANDLINGSDIALOG DALARNA? Upphandlingsdialog Dalarna (UDD) är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling,

Läs mer

Incitament för energieffektivisering

Incitament för energieffektivisering Incitament för energieffektivisering 2017-02-21 Martina Berg Therese Bjurquist Ulrika Bergström Vision Genom projekten skapar Energimyndigheten och samverkansparter ett etablerat arbetssätt och metodik

Läs mer

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Strået kl. 13.00 15.30 Beslutande Övriga deltagare Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Hösten 2010 Våren 2011 Tryggvekonceptet i Lidköping Tryggve handlar om att stödja barn och unga till föräldrar med alkoholdrogberoende, ibland benämnda som de glömda barnen. Detta

Läs mer

Var står vi just nu? Vad är på gång? Vi berättade för varandra vad som pågår i våra respektive verksamheter just nu. Mycket är på gång!

Var står vi just nu? Vad är på gång? Vi berättade för varandra vad som pågår i våra respektive verksamheter just nu. Mycket är på gång! Nätverksträff förebyggande av avfall 160929 Minnesanteckningar förda av Maria Larsson Närvarande: Helena Thelander, HUT Skåne Hervé Corvellec, Lunds Universitet Håkan Rosqvist, Tyréns Lotte Nilsson, Ystads

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Inledning Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för

Läs mer

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning.

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning. Processbeskrivning Rådgivning mot större kunder som företag, organisationer, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kräver både förberedelser och uppföljning. Det kan beskrivas som en process med flera

Läs mer

Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda. Energitillsyn 2011 Jönköpings län

Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda. Energitillsyn 2011 Jönköpings län Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda Energitillsyn 2011 Jönköpings län Miljösamverkan f Samarbetsprojekt för effektivare miljötillsyn i Jönköpings län Miljösamverkan f är ett samarbete mellan kommunerna

Läs mer

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo Gyllene skräp festivalen MÄSSTITEL Gyllene skräp ORT Vadstena FRÅN DATUM TILL DATUM PLATS 2014-07-04 2014-07-04 Slottet Vadstena Energirådgivare Vadstena- Ödeshög Bild 1 Mässmontern Mässan Mässan är en

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

Sol i Väst. Erfarenheter från: 23 organisationer, 3 år och 4000 m 2 solceller. Avslutningskonferens Erik André, Hållbar utveckling Väst

Sol i Väst. Erfarenheter från: 23 organisationer, 3 år och 4000 m 2 solceller. Avslutningskonferens Erik André, Hållbar utveckling Väst Erfarenheter från: 23 organisationer, 3 år och 4000 m 2 solceller Sol i Väst Avslutningskonferens 2016-05-10 Erik André, Hållbar utveckling Väst Sol i Väst i korthet Ø Överenskommelse inom Västra Götalands

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 6 april 2016

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 6 april 2016 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll från styrelsemöte 6 april 2016 Plats: Skype Tid: onsdag 6 april kl. 18.00. Närvarande: Anna-Maria Resare, Michaela Gesther, Maria Hultberg, Sara Rösare, Anna-Sara

Läs mer

Minnesanteckningar från Klimatrådets möte den 3 maj 2013

Minnesanteckningar från Klimatrådets möte den 3 maj 2013 Sida 1/5 Minnesanteckningar från Klimatrådets möte den 3 maj 2013 Plats: Myresjöhus AB, klockan 11.00 15.00. NÄRVARANDE Minoo Akhtarzand, ordförande Alexander Hansson Anders Råsberg Ann-Marie Nilsson Arne

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Snabbenkät bland besökare på Hem & Villamässan

Snabbenkät bland besökare på Hem & Villamässan Snabbenkät bland besökare på Hem & Villamässan Genomförd 2007-10-07 Utformad av Per Bengtson, Energirådgivningen Metod... 1 Genomförande... 1 Resultat... 1 Slutsatser... 4 Bilaga: Snabbenkät bland besökare

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning

Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Grapp Lena Starborg Kristina Vidmark Hannes Datum 2016-08-10 Diarienummer KSN-2016-1339 Kommunstyrelsen Yttrande över Energimyndighetens förslag till föreskrifter om

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor

Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Mötesanteckningar: Utskottet för samverkansfrågor Sammanträdesdatum: 2016-04-11 Tid: 13.00 15.30 Plats: Kansliet Närvarande: Stefan Hulth, ordf. Martin Billetter Jonas Enger

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen

Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se M2015/2144/Ee Yttrande över Energimyndighetens rapport Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen Bakgrund

Läs mer

Vänertinget närmar sig

Vänertinget närmar sig Nyhetsbrev Vänersamarbetet mars 2019 sid 1 av 4 Vänertinget närmar sig Här kan du läsa om senaste nytt från vår verksamhet, med ett särskilt fokus på vårt projekt Lake Vänern Grand Tour och arbetet med

Läs mer

Stämman utser presidiet enligt valberedningens förslag.

Stämman utser presidiet enligt valberedningens förslag. Extra föreningsstämma Datum: 2010-03-01 Tid: Kl. 18:30 Plats: Umeå folkets hus, Studion. 1 Stämmans Öppnande Styrelseordförande hälsar alla välkommen till mötet. Han riktar ett speciellt välkommen till

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se Miljösamverkan Västra Götaland Inledning 49 gånger bättre tillsyn www.miljosamverkan.se Direkt till projekt Jordbrukstillsyn: www.miljosamverkan.se/jordbruk11 Lasse Lind Projektledare lasse.lind@cirka.se

Läs mer

Protokoll Från Årsstämma 21 mars, 2019 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Protokoll Från Årsstämma 21 mars, 2019 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Protokoll Från Årsstämma 21 mars, 2019 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Tid: Torsdag 21 mars, 2019. Kl. 17:30-20:00 Plats: Örebro, Tegelbruket Närvarande: 1 Anneli Baier 13

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet Kommunkontoret Emma Svedin Nämndsekreterare 0156-522 50 emma.svedin@trosa.se Kallelse Datum 2017-01-17 Tid: Måndag den 23 januari, kl. 16.00 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Kallelse till sammanträde

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/09

Protokoll Dnr: 0005/09 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN 1 Protokoll Dnr: 0005/09 SAMMANTRÄDES ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen

Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen PM 2015:130 RV (Dnr 110-847/2015) Översyn av den kommunala energi- och klimatrådgivningen Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid den 16 september 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Strategiska gruppen Falerum

Strategiska gruppen Falerum Datum Sida 1(5) 2015-03-31 Strategiska gruppen Falerum Anteckningar från mötet 24/3 2015 på Café Nyfiket. Närvarande. Från Åtvidabergs Kommun: Johan Gustafsson Raymond van der Heijden Från Falerum: Christer

Läs mer

Nätverksdag samordnare

Nätverksdag samordnare Nätverksdag samordnare Deltagare: se bifogad anmälningslista Möte: 22 september 2011 kl 9-12 (lunch 12-13) Plats: Bohusläns museum, Spisrummet 1. Disa Hansson, från Fyrbodals kommunalförbund hälsade välkomna

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 20 oktober 2004, kl 08.30-12.00 Plats: GR-Huset, Gårdavägen 2, Göteborg, Rum 335 Deltagare Jan Rösman, Utbildningschefsgruppen, ordförande Inga-Lena Lindenau,

Läs mer

Goda råd för ett bättre klimat

Goda råd för ett bättre klimat Goda råd för ett bättre klimat 1 Energiinformation som når över 200 000 svenskar Energimyndigheten ET 2010:22 Svenska utgåvan: 3000 ex Layout och produktion: ETC Omslagsfoto: Per Westergård Övriga bilder:

Läs mer

Energieffektivisering i SME. Marit Ragnarsson IVA 28 augusti 2013

Energieffektivisering i SME. Marit Ragnarsson IVA 28 augusti 2013 Energieffektivisering i SME Marit Ragnarsson IVA 28 augusti 2013 Länsstyrelsernas uppdrag, bl a: Samordna och leda det regionala arbetet med energiomställningen Stödja näringslivets energi- och klimatarbete

Läs mer

Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid Bohusläns museum, Uddevalla 2006-03-02. Erland Lundqvist Strömstad Kenneth Carlsson Färgelanda

Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid Bohusläns museum, Uddevalla 2006-03-02. Erland Lundqvist Strömstad Kenneth Carlsson Färgelanda Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Bohusläns museum, Uddevalla Beslutande Clas-Åke Sörkvist Tanum Robert Svensson Mellerud Rolf Mattsson Sotenäs Rune Forsdahl Dals Ed Erland Lundqvist Strömstad

Läs mer

Incitament för energieffektivisering. Frida Simonson & Elin Einarson Lindvall,

Incitament för energieffektivisering. Frida Simonson & Elin Einarson Lindvall, Incitament för energieffektivisering Frida Simonson & Elin Einarson Lindvall, 2017-03-10 Lagstiftning Ekonomiska stöd Rådgivning Styrmedel för energieffektivisering- nationellt Incitament för energieffektivisering

Läs mer

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Datum: 2009-10-01 Tid: 13.30-16.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande, Inga-Britt

Läs mer

Miljönämnden 19 oktober Lokalproducerat i Väst utvecklar småskaliga livsmedelsföretag!

Miljönämnden 19 oktober Lokalproducerat i Väst utvecklar småskaliga livsmedelsföretag! Miljönämnden 19 oktober 2017 Lokalproducerat i Väst utvecklar småskaliga livsmedelsföretag! Vill ge en bild över vad LPIV gör, hur vi arbetar och framtidens utmaningar: Organisation Arbetssätt och kompetenser

Läs mer

Protokoll möte nr 5,

Protokoll möte nr 5, Protokoll möte nr 5, 2012-09-18 Styrelsemöte Plats: OSLO, NORDROCS Tid: 18 sep 2012, kl. 20 22 Närvarande MS Maria Sundesten, ordförande LA Lennart Andersson, sekreterare HH Helena Hinrichsen, kassör MN

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

Nulägesanalys Kartläggning av miljötekniksektorn i Västra Götaland

Nulägesanalys Kartläggning av miljötekniksektorn i Västra Götaland Nulägesanalys Kartläggning av miljötekniksektorn i Västra Götaland Mats Granér, Chef Enheten för analys och uppföljning, Västra Götalandsregionen Jonas Norrman, Nätverket GAME (Rebecca Brembeck & Catarina

Läs mer

Energi i tillsynen utbildning 17 april 2013

Energi i tillsynen utbildning 17 april 2013 Deltagarutvärdering 1 () Energi i tillsynen utbildning 17 april 213 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 8 8 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Om utbildningen...

Läs mer

Energieffektivisera föreningslokalen

Energieffektivisera föreningslokalen Energieffektivisera föreningslokalen Sol, vind och vatten Ett samarbete mellan Idrott & förening, Miljöförvaltningen och Konsument Göteborg. Värme och el Börja med att se över avtal gällande el och värme

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län Riktlinjer för verksamhet 2018 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Övergripande mål med aktiviteter är att främja utvecklingen för företag och organisationer i genomförande av

Läs mer

Energi och miljö. Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? Industrins miljöfrågor grundläggande

Energi och miljö. Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? Industrins miljöfrågor grundläggande 13 Energi och miljö Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? grundläggande fördjupning Anpassade miljöutbildningar 14 Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Underlag till referensgruppens möte 2015-01-27

Underlag till referensgruppens möte 2015-01-27 Underlag till referensgruppens möte 2015-01-27 Plats: SE, Ringvägen 100, plan 9, Stockholm ELLER via telefonkonferens tel. 08-999212, kod 322134 Närvarande: Anna Mybeck, Lerums kommun Lina Hjorter, Härryda

Läs mer

Verksamhetsplan Energirådgivning 2013

Verksamhetsplan Energirådgivning 2013 Verksamhetsplan Energirådgivning 2013 2(11) Denna verksamhetsplan gäller för Energi- och klimatrådgivningen i 2013... 3 Budget... 3 Organisation... 3 Kompetensutveckling... 3 Energi och klimatplanen...

Läs mer

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 Verksamhetsredogörelse för Energi- och klimatrådgivningen i Österåker

Läs mer

Energikontoret Skåne

Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne HUT Skåne Spara & Slösa strategiska vägval i klimatförändringens tid Jon Andersson, 23 april 2008 Energikontoret Skåne Bildades 1998 Enhet inom Kommunförbundet Skåne Egen styrgrupp

Läs mer

Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018

Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018 DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret Datum: 2015-09-07 Christian Nilsson D.nr: Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018 Bakgrund Det särskilda energieffektiviseringsstöd

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 14JUNI 2011 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 5 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Stf. 0rdf. Fredrik Edholm, IT-chef Skövde Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare GR

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 5 februari 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 3 februari 2014 Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

CAMP 2050 Nässjö 2015-10-01. Tore Carlsson Anna Wistrand Helena Ahlkvist Johansson. Avdelningen för energieffektivisering Energimyndigheten

CAMP 2050 Nässjö 2015-10-01. Tore Carlsson Anna Wistrand Helena Ahlkvist Johansson. Avdelningen för energieffektivisering Energimyndigheten CAMP 2050 Nässjö 2015-10-01 Tore Carlsson Anna Wistrand Helena Ahlkvist Johansson Avdelningen för energieffektivisering Energimyndigheten Upplägg Senaste nytt budgetpropositionen Kort återblick på energi-

Läs mer

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Dnr 2007-004946-212, bilaga 1 2007-05-28 Mats Dryselius SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Parter Mellan Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) och kommunerna Botkyrka,

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Christer Aronsson Ewa Jonsson Helena Bucht (via video) Katja Vuollet Carlsson Malin Andersson Margareta Sundsten

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/10

Protokoll Dnr: 0005/10 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/10 SAMMANTRÄDES Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge

Blekinges nya energi- och klimatstrategi. Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Blekinges nya energi och klimatstrategi Cecilia Näslund, Länsstyrelsen Blekinge Jenny Rydquist, Region Blekinge Klimatsamverkan Blekinge Bildandemöte 23 november 2011 på Residenset Varför behövs Klimatsamverkan?

Läs mer

FoU-Socialtjänst Fyrbodal FouRum funktionshinder/socialpsykiatri

FoU-Socialtjänst Fyrbodal FouRum funktionshinder/socialpsykiatri FoU-Socialtjänst Fyrbodal FouRum funktionshinder/socialpsykiatri Mötesanteckningar FouRum Funktionshinder/socialpsykiatri 7 februari 2019 Närvarande: Helena Mårdstam, Trollhättan Anja Hellman, Trollhättan

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

NMA NÄT VERK N YA K UNSK A P ER OCH GI VA NDE KON TA K T ER

NMA NÄT VERK N YA K UNSK A P ER OCH GI VA NDE KON TA K T ER NMA NÄT VERK N YA K UNSK A P ER OCH GI VA NDE KON TA K T ER Nya kontakter fler möjligheter, bättre affärer Genom NMA Nätverk når du fler affärsmöjligheter, nya kunskaper, bättre samarbetspartner och kompetent

Läs mer

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04

Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Minnesanteckningar Möte 2 Mötesdatum 2012-05-04 Minnesanteckningar - Expertgruppen för digitalisering, 2012-05-04 Närvarande: Erik Siira, Göteborgs universitetsbibliotek (ordförande) Göran Konstenius Kungl.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Vattenskydd. Hur kommunicera med allmänheten och politiken? Sten-Ove Dahllöf

Vattenskydd. Hur kommunicera med allmänheten och politiken? Sten-Ove Dahllöf Vattenskydd Hur kommunicera med allmänheten och politiken? Sten-Ove Dahllöf sten-ove.dahllof@kungalv.se Bakgrund I Avrinningsområdets yta: 294 km2 (Uddevalla kommun 650 km2) Berör delar av Uddevalla, Vänersborg,

Läs mer

Byggsamverkan Kronoberg Verksamhetsplan 2015

Byggsamverkan Kronoberg Verksamhetsplan 2015 Byggsamverkan Kronoberg Verksamhetsplan 2015 inklusive underlag för 2016 Organisation Styrgrupp Samordnare Nätverk Byggchefer Bygghandläggare Presidie- och handläggarträffar Projekt Utbildning Fastställd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kl. 09:00 onsdagen den 20 mars 2019, Håbo Marknads AB, Bålsta

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kl. 09:00 onsdagen den 20 mars 2019, Håbo Marknads AB, Bålsta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Närvarande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Kl. 09:00 onsdagen den 20 mars 2019, Håbo Marknads AB, Bålsta Agneta Hägglund (S), 1:e vice ordförande Sven-Eric Svensson

Läs mer

Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27

Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27 1 (5) Projekt Östersjön-Florsjön Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27 Närvarande: se bifogad deltagarförteckning. Välkomna Magnus Svensson ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden

Läs mer

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018

Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Informationsmöte 31 maj 2018 Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan Informationsmöte 31 maj 2018 Bakgrund Uppdraget Lokal och regional kapacitetsutveckling kom 2016. Syftar till att

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 1 E Bjuke/jn 2013-10-14 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 Närvarande: Viola Lindén, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Britt

Läs mer

Josip Glavas, projektledare Regionala Noder för Energikartläggningsstöd Vad är det viktigaste som hände i ditt projekt under 2016?

Josip Glavas, projektledare Regionala Noder för Energikartläggningsstöd Vad är det viktigaste som hände i ditt projekt under 2016? Energikontor Norra Smålands nyhetsbrev januari 2017 View this email in your browser Vad är det viktigaste som har hänt och som kommer att hända i våra projekt? Fortsätt att läsa så får du svaren. Dessutom,

Läs mer

Smart Energi Skåne intervjuer

Smart Energi Skåne intervjuer Smart Energi Skåne intervjuer Utvärderande intervjuer Som en del av utvärderande insatser för projektet Smart Energi har vi under 2017 gjort intervjuer ute på de deltagande företagen, för att fånga upp

Läs mer

God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen

God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen Regional- och översiktligplanering God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen Andreas Lidholm Länsarkitekt/funktionschef Länsstyrelsen Västra Götaland andreas.lidholm@lansstyrelsen.se

Läs mer

Martina Berg Örebro Energitillsyn enligt miljöbalken

Martina Berg Örebro Energitillsyn enligt miljöbalken Martina Berg Örebro 2015-11-13 Energitillsyn enligt miljöbalken Innehåll Energimyndigheten Bakgrund energi och mål Så ska energikartläggning genomföras Energihushållning i miljötillsynen Lag om energikartläggning

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Många bäckar små. Energimyndighetens arbete med små. och medelstora företag

Många bäckar små. Energimyndighetens arbete med små. och medelstora företag Många bäckar små Energimyndighetens arbete med små och medelstora företag Fakta om oss Energimålen för Sverige till 2020 är: minst 50 % förnybar energi minst 10 % förnybar energi i transportsektorn 20

Läs mer

CHECK POINT YOUNG MORGONDAGENS LEDARE

CHECK POINT YOUNG MORGONDAGENS LEDARE CHECK POINT YOUNG MORGONDAGENS LEDARE CHECKPOINT YOUNG är ett attraktivt nätverk och ledarskapsprogram som både erbjuder ett bra kontaktnät och nya kunskaper. För att få delta ska du vara under 40 år och

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Owe Westberg

Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Owe Westberg Beredningen Näringsliv Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Tid: Fredagen den 18 oktober 2013, kl. 09:00 15:15 Plats: Närvarande: Förhindrade: Ordförande: Sekreterare: Innovatum hus 74 och företagsbesök

Läs mer

Minnesanteckningar. Delregional Kompetens Plattform i Fyrbodal

Minnesanteckningar. Delregional Kompetens Plattform i Fyrbodal Delregional Kompetens Plattform i Fyrbodal Tid: 2016-04-20 kl. 13.00 16.00 Plats: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla Deltagare: Maria Vikingsson, Kommunchefer/Sotenäs kommun, ordförande Yvonne

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 12 september 2007, kl 08.30-12.00 Plats: Kungsbacka Deltagare Stefan Ericsson, Göteborg, Ordförane Anna Gullberg, Alingsås Lise-Lotte Ericsson, Alingsås

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/09

Protokoll Dnr: 0005/09 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/09 SAMMANTRÄDES Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer