Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem"

Transkript

1 Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012

2 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp för att arrangera aktiviteter för att sprida information om sol- och pelletssystem till allmänheten. Genom aktiviteterna vill vi få användarna av värmesystem att välja sol- och pelletslösningar. De lokala aktiviteterna kan ha ett stort nyhetsvärde och bidra till spridning utanför deltagarna på plats. Aktiviteterna ska genomföras av energi- och klimatrådgivare och företag mellan hösten av 2012 och våren av I handboken föreslås följande typer av aktiviteter (nätverket får gärna komma med nya/andra idéer): Sol-och-pelletssafari Seminarier, föreläsningar och debatter Hemma-hos-kvällar Ambassadörer I handboken förklaras de olika aktiviteterna: Planering eller förberedelse av aktiviteten Inbjudan/anmälningar: marknadsföring av aktiviteten och hantering av anmälningar Genomförande: av aktiviteten själv. Rapportering/Utvärdering: för att ta reda på aktivitetseffekt genom enkäter precis efter aktiviteten Exempel: riktiga exempel på aktiviter om sol- och/eller pelletsvärmesystem som arrangerades i samband med andra projekt och kampanjer Dessutom bifogas: Loga Mall för affisch/annons Mall för pressmeddelande Mall för rapportering/utvärdering Oavsett av vilken typ av aktivitet som arrangeras, finns det några allmänna tips som är gemensamma: Tänk på vilka som är målgrupp och välj ut aktiviter och material som ska användas. Målgrupper kan vara villa- och radhusägare, fastighetsbolag, mäklare, kommuns tjänstemän, politiker, idrottsplatser eller campingsägare, m.fl. Beroende på målgruppen ska man använda olika mediekanaler. Tänk på årstid. Det är kanske lämpligt att visa pelletspannor och kaminer under hösten-vinter och solfångare under vinter-våren, när det är lite soligare. Kampanjen syftar till att sprida kunskap om sol och pellets och lyfta fram deras fördelar, inte kritisera andra typer av värmesystem. Använd logotyperna för kampanjen så att man vet att evenemanget är en del av ett stort projekt (genomslag är då större) Om man lyckas att engagera någon känd eller betydelsefull person (t.ex. politiker) är det större chans att media kommer att bevaka evenemanget. Ta gärna foton av evenemanget. En bild säger mer än tusen ord! Bjuda in lokalmedia att delta vid aktiviteten. Det kan ge större spridningen. Samla gärna artiklar och nyheter som publiceras i media (tidningar, etc.) om aktiviteten.

3 Aktivitet: Sol-och pelletssafari (studieresa) Nätverk för Förnybar Värme Vad vi kallar sol- och pelletssafari är egentligen en studieresa till olika anläggningar (eller en representativ enda anläggning). Exempelvis solfångare och pelletspannrum/pelletskaminer i en villa eller mellanskaliga pelletspannor och solfångare på en idrottsplats eller camping. Planering Kontakta andra energi- och klimatrådgivare och sol- och pelletsföretag i närheten som kan vara intresserade av att vara med. Sök upp intressanta anläggningar att besöka, planera ett utkast till program för studieresan och bestäm ett datum. Kontakta anläggningsägarna med förfrågan om möjlighet till besök/visning och bestäm tidplan för studieresan. Bestäm maximalt antal deltagare, arrangera transport och bekräfta med de tillfrågade anläggningsägarna att resan blir av, samt vilken tid ni kommer på besök. Förbered eventuellt informationsmaterial som ska delas ut i samband med studieresan. Gör en vägbeskrivning eller karta till mötesplatsen samt en vägbeskrivning för själva studieresan. Inbjudan Annonsera och/eller skicka ett pressmeddelande till lokala medier. Använda och anpassa marknadsföringsmaterial. Eftersom det är begränsat antal platser krävs föranmälan. Ange senaste anmälningsdag. Skicka bekräftelse på att anmälan är mottagen. Vill man inte bekräfta aktiviteten bör det framgå av inbjudan, t ex med en formulering att hör ni inget ifrån oss (arrangören) så är du välkommen att delta. Genomförande Utse en ansvarig kontaktperson/guide för resan. Kontaktuppgifterna bör finnas med i inbjudan/programmet. Ha med kontaktuppgifter till samtliga anläggningsägare samt vägbeskrivning. Registrera deltagarna. Dela ut program och ev. namnbrickor och deltagarlista. Utnyttja gärna transporttiden till information. Utvärdering och Rapportering Dela ut enkäter och be deltagarna att fylla in dessa. Tacka dem för att de var med. Samla nyheter som publiceras i media om aktiviteten innan/efter denna. Rapportera aktiviteten till regional nätverkssamordnare (använd mallen som bifogas). Exempel Artikel om Pannrumssafari (olika uppvärmning alternativ) i Hälsingland (mars 2012). Aktivitet arrangerades av de lokala energi- och klimatrådgivarna. df (Se nästa sida)

4 Nätverk för Förnybar Värme

5 Aktivitet: Seminarier, föreläsningar och debatter Nätverk för Förnybar Värme Föreläsningar, seminarier och debatter kan rikta sig till allmänheten (villa- och bostadsägare) eller till specifika professionella grupper (fastighetsägare, mäklare, m.fl.). En föreläsning kan kombineras med en diskussion eller debatt kring sol- och bioenergi i relation med frågor om klimatförändringar, självförsörjning av energi etc. Det är också möjligt att sända denna typ av aktivitet i media exempelvis radio, tv och internet. Planering Bestäm vilket innehåll du vill ha på seminariet och vilken/vilka föreläsare och andra medverkande du vill engagera. Ska det finnas en moderator? Bestäm datum och kontrollera att det inte krockar med andra stora eller liknande arrangemang. När datum är bestämt, boka möteslokal. Kontrollera även vad som finns tillgängligt i lokalen (teknik, block, pennor etc.) Bestäm vilket (och vid behov beställ dem) tryckmaterial, roll-ups och annat utställningsmaterial som ska med. Kontrollera buss/tåglinjer och parkeringsmöjligheter och gör en vägbeskrivning eller karta till möteslokalen. Besluta om innehållet tillsammans med föreläsaren och färdigställ det slutliga programmet och inbjudan. Glöm inte lägga in pauser. Inbjudan Annonsera och/eller skicka ett pressmeddelande till lokala medierna. Använda och anpassa marknadsföringsmaterial. Eftersom det är begränsat antal platser krävs föranmälan. Ange senaste anmälningsdag. Skicka bekräftelse på att anmälan är mottagen. Vill man inte bekräfta aktiviteten bör det framgå av inbjudan, t ex med en formulering att hör ni inget ifrån oss (arrangören) så är du välkommen att delta. När anmälningarna inkommit meddelas konferensstället att allt går enligt planerna. Vid seminariet Utse en ansvarig kontaktperson. Ställ i ordning bord för namnbrickor, program, deltagarlistor, utvärderingsblankett, annat material Registrering dela ut namnbrickor, avprickning eller annan form av registrering. Utvärdering och Rapportering Dela ut enkäter och be deltagarna att fylla in dessa. Tacka dem för att de var med. Samla in nyheter som publiceras i media om aktiviteten innan/efter denna. Rapportera aktiviteten till regional nätverkssamordnare (använd mallen som bifogas).

6 Nätverk för Förnybar Värme Aktivitet: Hemma-hos-kväll Aktiviteten går ut på att använda grann-metoden, det vill säga en privatperson öppnar upp sitt hem för andra intresserade att titta på dennes pellets- och solvärmeanläggning. Denna metod har används tidigare och den var mycket uppskattad, både från dem som kom och fick se ett väl fungerande system live och från installatören. Privatpersonen tycker oftast att det är roligt att få fungera som ett gott exempel och få visa upp sin anläggning. Planering Identifiera en privatperson som du vet har en bra fungerande anläggning och ta kontakt med denna för att undersöka intresset av att ställa upp på en hemma-hos-kväll. Bestäm med anläggningsägare ett datum och maximalt antal deltagare. Förbered eventuellt informationsmaterial som ska delas ut i samband med evenemanget. Be anläggningsägaren förbereda lite vad ska han/hon säga om sin upplevelse med anläggningen och kanske även berätta om de ekonomiska aspekterna. Gör en vägbeskrivning eller karta till mötesplatsen. Inbjudan Annonsera och/eller skicka ett pressmeddelande till lokala medierna. Använda och anpassa marknadsföringsmaterial. Eftersom det är begränsat antal platser krävs föranmälan. Ange senaste anmälningsdag. Skicka bekräftelse på att anmälan är mottagen. Vill man inte bekräfta aktiviteten bör det framgå av inbjudan, t ex med en formulering att hör ni inget ifrån oss (arrangören) så är du välkommen att delta. När anmälningarna inkommit meddelas anläggningsägare att allt går enligt planerna. Genomförande Håll gärna en kort föreläsning på plats om olika hållbara uppvärmningsalternativ och om fördelar av kombinerade sol- och pelletssystem. Berätta om de tekniska förutsättningarna. Privatpersonen som bor i huset berättar hur han/hon tycker att det fungerar och kanske om anläggningens ekonomiska aspekter. Utvärdering och Rapportering Dela ut enkäter och be deltagarna att fylla in dessa. Tacka dem för att de var med. Samla nyheter som publiceras på medierna om aktiviteten innan/efter denna. Rapportera aktiviteten till regional nätverkssamordnare (använd mallen som bifogas).

7 Nätverk för Förnybar Värme Aktivitet: Ambassadör Ett annat effektivt sätt att få en attitydförändring är att använda sig av ambassadörer. Ett sätt kan vara att ta reda på om någon framstående kommunpolitiker eller annan lokalkändis har pellets/solvärmesystem hemma och be att få ta med lokaltidningen dit och göra ett reportage. Ett annat sätt är att energi- och klimat rådgivaren ger rådgivning till en lokalkändis och då lyfter fram pellets/solvärmesystem som en tänkbar lösning och även då ha med lokaltidningen/radio/tv. Planering Identifiera en eller flera framstående kommunpolitiker eller annan lokalkändis som har pellets/solvärmesystem hemma och fråga dem om de vill bli ambassadörer Kontakta lokal lokaltidningen/radio och berätta om kampanjen/aktiviteten och undersöka intresse för de att göra ett reportage. Bestäm med ambassadören och journalisten datum och ort för reportagen Förbered informationsmaterial om sol- och pelletssystem. Be ambassadören att tänka lite vad han/hon ska säga om sin upplevelse med anläggningen och kanske om den ekonomiska biten. Genomförande - Berätta kort om fördelar av kombinerade sol- och pelletssystem och kampanjen. - Hjälp till med kommentarer och kunskapen om det behövs medan journalisten intervjuar ambassadören. - Efter intervjuen skicka till journalisten ytterligare material om kombinerade system, inklusive foton. Utvärdering och Rapportering Samla nyheten som publiceras i media om aktiviteten efter denna. Rapportera aktiviteten till regional nätverkssamordnare (använd mallen som bifogas). Exempel Reportage hemma-hos-stefan Andersson (solfångare) under solenergidagar kampanjen. (Nyhet P4 morgon Örebro, SR): VIDEO:

8 MALLAR a) Loga b) Affisch/annons c) Pressmeddelande d) Rapportering/Utvärdering

9

10 Rubrik Datum: Plats: Arrangör: (Nätverk för förnybar värme) Upptäck fördelarna och möjligheter av olika förnybara värmesystem med kombination av sol och pellets!! Beskrivning av arrangemanget/program Har du frågor? Vill du vara med? Kontakta: Kontaktperson, organisation, telefon, e-post, hemsida Välkommen! Nätverket för förnybar värme är en nationell satsning som drivs av Föreningen Sveriges Regionala Energikontor (FSEK) tillsammans med pellets- och solbranschorganisationerna (Svensk Solenergi, Svebio, Pellsam och PiR), med stöd av Energimyndigheten. Projektet syftar till att informera om egenskaper och fördelar av olika kombinationssystem med sol och pellets i syfte att öka kunskapen om dessa förnybara värmesystem. (Logotyper energikontor/företag/kommun/.) Med stöd av:

11 INSTRUKTION PRESSMEDDELANDE - Allt gulmarkerat är text som handlar om ert lokala arrangemang, ändra eller skriv om så att det passar eller skriv en egen text. - Anpassa rubriken till lokal nyhet. Formulera konkret. - Försök att hålla det till max. en sida totalt. - Ta bort all gulmarkering och klistra in texten i ett mejl (ej bifogad fil!) - Skicka till lokalmedia (tidigt på förmiddagen)en vecka innan evenemanget genomförs. - Publicera pressmeddelande på egen hemsida också. - Gör det så enkel som möjligt för journalister (så att de behöver bara kopiera och klistra in ). Det ökar möjligheter att pressmeddelandet blir publicerat. Pressmeddelande 2012-xx-xx Sol och Pellets ger dig förnybar värme Den (dd/månad/år) arrangeras av (arrangör) en Sol-och-pellets safari/seminarier/föreläsning/debatt/hemma-hos-kväll/temakväll i (ort). Evenemanget är en av de aktiviteterna som arrangeras inom Nätverket för förnybar värme. Under evenemanget ska informeras om egenskaper och fördelar av olika kombinationssystem med solfångare och pelletskaminer/pannor i syfte att öka kunskapen om dessa förnybara värmesystem. Komplettera gärna med egen text Nätverket för förnybar värme är en nationell satsning som drivs av Föreningen Sveriges Regionala Energikontor (FSEK) tillsammans med pellets- och solbranschorganisationerna (Svensk Solenergi, Svebio, Pellsam och PiR), med stöd av Energimyndigheten. I xxxxx län samordnas projektet av xxxxxxxxx energikontor. Över 60 lokala och regionala evenemang förväntas arrangeras runt om i Sverige av sol- och pellets företag, kommunala energi- och klimatrådgivare och energikontor. Exempel på aktiviteter är studieresor, föreläsningar, debatter mm. Information om aktiviteten och hur kan man anmäla sig finns p xxxxxxxxxx.se. De skånska arrangemangen är samlade också på Vill du veta mer? Kontakta gärna med kontaktperson (telefonnummer, e-post)

12 RAPPORTERING AKTIVITET NÄTVERK FÖR FÖRNYBAR VÄRME Nätverk (län): Datum/Ort: Aktivitet (Rubrik): Arrangör/kontakperson: Målgrupp: Antal deltagare: Aktivitetsbeskrivning: (ange även om aktiviteten har haft uppmärksamhet på media) Utvärdering: Skriv ut följande frågor ( a och b )och be deltagarna att svara dessa med 1,2,3,4 eller 5, (där 1=inte alls, 5= Väldig mycket). Sammanställ sedan svar och kommentarer: a) Hur mycket har aktiviteten ökat din kunskap om kombinerade sol- och pelletssystem? b) Har din vilja att installera sol- och pellets system ökat pga. aktiviteten? (1-5 där 1=inte alls, 5= Väldig mycket) antal som svarade 1 a) Hur mycket har aktiviteten ökat din kunskap om kombinerade sol- och pelletssystem b) Har din vilja att installera sol- och pellets system ökat pga. aktiviteten? antal som svarade 2 antal som svarade 3 antal som svarade 4 antal som svarade 5 Kommentarer: Foto:

Kampanjpresentation 100%

Kampanjpresentation 100% Kampanjpresentation 100% UNDER SKALET 100% förhandsinformation Ett samarbete mellan PIR, PellSam och Svensk solenergi. Kontaktpersoner: Svensk solenergi Lars Andrén 0705-35 85 80 PiR Tomas Isaksson 010-46

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Slutrapport. Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr

Slutrapport. Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr Slutrapport Projektet - Grönare värme med vatten, Projekt nr 31789-1 Företag/organisation Energikontoret i Mälardalen AB Postadress Portgatan 3 Postnummer/Ort 633 42 ESKILSTUNA Projektledare (förnamn,

Läs mer

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga?

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? 1. Vem, vad, när, hur, var och varför? Besvara de vanliga journalistiska frågorna

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m 2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till denna gång Läs kapitel 11 och kapitel 12 om strategier, marknadsplan och varumärken Skicka en skiss på ert projekt till

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning.

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning. Processbeskrivning Rådgivning mot större kunder som företag, organisationer, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kräver både förberedelser och uppföljning. Det kan beskrivas som en process med flera

Läs mer

Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR

Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR STEG FÖR STEG FÖRE AKTIVITETEN Boka lokal. Ta reda på vilka som inte är medlemmar i DIK, så att de också blir inbjudna. Kolla med din arbetsgivare att det är OK

Läs mer

Checklista för Europeiska Trafikantveckan

Checklista för Europeiska Trafikantveckan 1(5) Checklista för Europeiska Trafikantveckan Se denna checklista som ett stöd i planering och genomförande av Europeiska Trafikantveckan och/eller I stan utan min bil!. Checklistan är alltså inget facit

Läs mer

Energikontoret Skåne

Energikontoret Skåne Energikontoret Skåne HUT Skåne Spara & Slösa strategiska vägval i klimatförändringens tid Jon Andersson, 23 april 2008 Energikontoret Skåne Bildades 1998 Enhet inom Kommunförbundet Skåne Egen styrgrupp

Läs mer

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012

Hjälp andra att prata OM Er En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 Hjälp andra att PRATA OM ER En minikurs i marknadsföring EKFA 2012 VAD VILL DU UPPNÅ MED DIN KOMMUNIKATION? PÅVERKANSTRAPPAN: Kunskap Intresse Beslut Handling ( Komma tillbaka) Vad vill du ska hända? Människor

Läs mer

Uppvärmning? Tänk 100%!

Uppvärmning? Tänk 100%! Uppvärmning? Tänk 1%! 1% värmande besked till dig som vill ha både värme och framtid. Funderar du på smarta alternativ till att värma upp ditt hus? Egentligen är det enkelt du vill förmodligen ha ett system

Läs mer

Varumärkesfrämjande. möjligheter. Årets viktigaste mässa för restaurangbranschen. Nordens största fastfood- & cafémässa

Varumärkesfrämjande. möjligheter. Årets viktigaste mässa för restaurangbranschen. Nordens största fastfood- & cafémässa Varumärkesfrämjande möjligheter Nordens största fastfood- & cafémässa Årets viktigaste mässa för restaurangbranschen 2 Guldpartner Som Guldpartner har du en unik möjlighet att markera din position på marknaden

Läs mer

Solenergidagarna 2014

Solenergidagarna 2014 Solenergidagarna 2014 1 Projekt solenergi Inledning... 3 Hemsida... 3 Marknadsföring solsafari och solinformations möte... 3 Sol energifrukost... 6 Mini solmässa... 6 Solsafari... 8 Vadstena kommun...

Läs mer

Information. Vilka är vi?

Information. Vilka är vi? Information Monterytor Utställningsytan för Er monter är ca 8 m 2. Om Ni önskar ytterligare yta eller har speciella önskemål, var vänlig kontakta oss (se kontaktinformation sista sidan). Tillgång till

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se

Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se LATHUND 2014-08-20 1 (12) Webbredaktionen Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se I lathunden refereras till SKL:s riktlinjer för hur vi arbetar med innehåll på skl.se. Den hittar du på http://webbhandboken.sklblogg.se.

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Skapa aktivitet för nätverksmotorer

Skapa aktivitet för nätverksmotorer Skapa aktivitet för nätverksmotorer För att skapa en aktivitet behöver du vara inloggad på nätverkets hemsida. När du skapar en aktivitet måste du som motor ansöka om att få visa den i gemensamma På Gångkalendern

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Att arbeta med media

Att arbeta med media Att arbeta med media Arbeta med media Syns du inte finns du inte. Ett talesätt som i många fall äger sitt berättigande. Ett sätt att synas mer som förare, arrangör eller förening är att figurera i media.

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser:

Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser: LATHUND FONDSÖKNINGAR 2014/2015 Sida 1 av 8 Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser: Reglemente för fondsökningar o o o Sektionsfonden Projektfond Föreläsningsfond Hur bör en

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Program. styrelse. seminarier

Program. styrelse. seminarier Program styrelse seminarier ANMÄL DIG TILL ÅRETS VIKTIGASTE KOMPETENS- UTVECKLINGSKVÄLLAR 2012 Till dig som är aktiv i en styrelse eller har annat uppdrag på en golfanläggning: Så skapar du en attraktivare

Läs mer

Mötesplatsen för lösningsorienterat hållbarhetsarbete i Sveriges kommuner

Mötesplatsen för lösningsorienterat hållbarhetsarbete i Sveriges kommuner Mötesplatsen för lösningsorienterat hållbarhetsarbete i Sveriges kommuner Datum: 20 november 2017 Plats: 7A Odenplan, Stockholm Tid. 09:00 17:00 + mingel Arrangör: Aktuellt Hållbarhet Antal deltagare:

Läs mer

Information om Litteraturrundan 2016

Information om Litteraturrundan 2016 Information om Litteraturrundan 2016 Vad är Litteraturrundan? Litteraturrundan är ett fantastiskt tillfälle för författare och läsare att mötas. Konceptet är delvis samma som för Konstrundan, men med litteraturen

Läs mer

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

Höst EXPOXTRA. Marknadsföringsytor och reklamplatser på Kistamässan. Höst 2015. I samarbete med. www.promotionmassanhost.se

Höst EXPOXTRA. Marknadsföringsytor och reklamplatser på Kistamässan. Höst 2015. I samarbete med. www.promotionmassanhost.se 1813-15 -20 AUGUSTI, JANUARI, KISTAMÄSSAN, STOCKHOLM STOCKHOLM Höst 2015 EXPOXTRA Marknadsföringsytor och reklamplatser på Kistamässan Höst 2015 I samarbete med KISTAMÄSSAN - MÖJLIGHETERNAS ARENA Promotionmässan

Läs mer

Välkommen till ett nytt SNAB-år!

Välkommen till ett nytt SNAB-år! Verksamhetsplan 2015 Välkommen till ett nytt SNAB-år! Med företagens bästa i fokus kommer 2015 präglas av tillväxt och business to business. Konkret innebär det fokus på aktiviteter som skapar möjligheter

Läs mer

Info/media/Skapa nyhet

Info/media/Skapa nyhet Info/media/Skapa nyhet Den som jobbar med media är kuggen i det hjul som gör det möjligt för media att få veta ATT evenemanget ska äga rum samt att de kan rapportera från evenemanget när det äger rum.

Läs mer

HUNDENS DAG. fira. Hundens Dag

HUNDENS DAG. fira. Hundens Dag HUNDENS fira Hundens Dag 26-27 september 2015 Fira med oss! Det är redan nu dags att börja förbereda firandet av Hundens Dag. Vi hoppas att ni tillsammans med oss vill fira Hundens Dag i er klinik och

Läs mer

Handbok. för föreningens stödgrupper. Innehåll

Handbok. för föreningens stödgrupper. Innehåll Handbok för föreningens stödgrupper Innehåll Blanketter och praktiska råd för dig som är engagerad i föreningens stödgrupper och ansvarar för genomförandet av aktiviteter för våra drabbade barn och familjer.

Läs mer

Praktiska tips vid arrangemang av ASTA: s årliga utbildningsdagar

Praktiska tips vid arrangemang av ASTA: s årliga utbildningsdagar 2016 Nästa rev. 2018 ASTA Astma- och Allergi- och KOL sjuksköterskeföreningen Praktiska tips vid arrangemang av ASTA: s årliga utbildningsdagar Innehåll: Sidan Fas 1 Uppstart 3 Fas 2 Ett år före ASTA dagarna

Läs mer

Mina Sidor kursmanual

Mina Sidor kursmanual Mina Sidor kursmanual Innehåll Hitta kurs... 2 Skapa kurs eller aktivitet... 4 Skapa aktivitet eller kurstillfälle... 4 Lägg till inbjudan... 9 Lägg till Anordnare... 9 Lägg till Medverkande... 10 Skapa

Läs mer

Utställarerbjudande för Microsoft TechDays 2011

Utställarerbjudande för Microsoft TechDays 2011 Utställarerbjudande för Microsoft TechDays 2011 Örebro 29-30 mars 2011 Vad är TechDays? TechDays är Microsofts största konferens i Sverige för de som arbetar med Microsofts produkter, plattform och lösningar.

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Välkommen till Solenergi och energibranschen. 6 oktober, Malmö

Välkommen till Solenergi och energibranschen. 6 oktober, Malmö Välkommen till Solenergi och energibranschen 6 oktober, Malmö Program 12:30 13:00 Lättare lunch och registrering 13:00 13:10 Välkommen Energikontoret Skåne och Solar Region Skåne 13:10 14:10 Solenergimarknaden

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Fyrbodals kommunalförbund Kommunikationsstrategi 2019 2022 Version 1.0 Beslutat 2019-xx-xx Reviderad 2019-xx-xx Ansvarig: Morgan Ahlberg Innehåll Om kommunikationsstrategin... 3 Mål och syfte... 3 Målgrupper...

Läs mer

Västerås 26 augusti 2010

Västerås 26 augusti 2010 Umeå 20 maj Hudiksvall 24 maj Malmö 25 maj Karlskrona 26 maj Linköping 27 maj Uppsala 1 juni Göteborg 2 juni Borlänge 3 juni Luleå 8 juni Stockholm 9 juni Jönköping 18 augusti Örebro 19 augusti Visby 25

Läs mer

Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande

Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande av konferenser. Konferensadministration är kul Varför ska jag ta hjälp av SISU Idrottsutbildarnas

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Stockholm 20 februari 2013

Stockholm 20 februari 2013 Stockholm 20 februari 2013 Den 20e februari 2013 arrangeras för femte året i rad succékonferensen Social Responsibility Day. Bakom konferensen står tidningen Miljöaktuellt och SIS tillsammans med flera

Läs mer

Klicka på Skapa Kontakter. Välj sedan om du vill skapa en organisation eller endast en fristående kontakt.

Klicka på Skapa Kontakter. Välj sedan om du vill skapa en organisation eller endast en fristående kontakt. Vi vill underlätta så mycket som möjligt för dig i ditt PR-arbete. Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vår kundsupport får angående Plan och Connect. Har du andra frågor eller behöver hjälp med

Läs mer

THE AMAZING ACADEMY. Välkommen till ett nytt år med spännande utbildning!

THE AMAZING ACADEMY. Välkommen till ett nytt år med spännande utbildning! THE AMAZING ACADEMY KURSER JAN-MAR 2013 Genom vår akademi erbjuder vi kurser och seminarier så att du och din organisation kan komma igång med sociala medier på allvar. Kurserna genomförs antingen på plats

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna r ö f k o handb m u r o f g dialo 1 Varför behövs en handbok? Med hjälp av handboken blir du bättre på att genomföra dialoger i dialogforum. Handboken ger dig kunskap om hur du kan arbeta på ett systematiskt

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 24 JANUARI 2019 ospriddsanning.se ospriddsanning.se Syftet är att uppmärksamma beslutsfattare på vilka behov kvinnor med spridd bröstcancer har och säkerställa

Läs mer

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 Energin från solinstrålningen mot ett tak i norrland är 6-8 ggr större än husets värmebehov. Fastighetsägare visar hur solfångaroch

Läs mer

PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén

PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén PR varför och hur? Stina Jansson GKSS Marknads- och informationskommittén Vem är marknadsförare i klubben? Foto: Stina Jansson bilderna får ej användas i andra sammanhang. Behöver vi berätta för omvärlden

Läs mer

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning)

Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) 2015-08-31 1 (7) Instruktioner för brukarundersökning inom individoch familjeomsorg (myndighetsutövning) För frågor om undersökningen, kontakta: Carolina Björkman, carolina.bjorkman@skl.se Introduktion

Läs mer

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010! 360 000 elever tar ställning Kom med ni också i Skolval 2010! 1 200 skolor runt om i Sverige arrangerar skolval. Naturligtvis borde även din skola vara med! Ansvariga myndigheter: Ansvariga organisationer:

Läs mer

Sponsringsmöjligheter

Sponsringsmöjligheter Svenska Mässan, Göteborg 2 & 3 april 2014 Sponsringsmöjligheter Tack vare att mässor är så starka arenor för marknadsföring har sponsring blivit ett utmärkt sätt att skilja sig från de andra och befästa

Läs mer

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Glashuset 2014 Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2 Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Målet med Umeå2014 stärka människorna stärka staden stärka kulturen stärka norra regionen stärka det europeiska samarbetet

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Inbjudan Inbjudan Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Tid: 2 november 2006, kl. 09.00 14.45 Plats: Kommunförbundet Västernorrland, Härnösand eller via webb-tv Välkomna till en temadag

Läs mer

Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN

Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN Läkarnas mötesplats för fortbildning MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN STOCKHOLM WATERFRONT CONGRESS CENTRE 5-6 DECEMBER 2013 MEDICINSKA RIKSSTÄMMAN Läkarnas årliga mötesplats för fortbildning 70- årsjubileum Välkommen

Läs mer

Synlighet åt regionala aktörer!

Synlighet åt regionala aktörer! Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts till fördel för landskapet.

Läs mer

Enkätsvaren samlades in under februari månad. Magnus Lindoffsson, projektledare RELACS Energikontor Sydost AB

Enkätsvaren samlades in under februari månad. Magnus Lindoffsson, projektledare RELACS Energikontor Sydost AB Marknadsundersökningen inom ramen för RELACS har gjorts i samarbete mellan Energikontor Sydost AB och kommunikationspecialisten Herr H Kommunikation. Herr H har utifrån projektbeskrivning, projektets enkätmall

Läs mer

Klimatanpassning Sverige 2017 Den nationella konferensen om lösningar, strategier och finansiering.

Klimatanpassning Sverige 2017 Den nationella konferensen om lösningar, strategier och finansiering. Klimatanpassning Sverige 2017 Den nationella konferensen om lösningar, strategier och finansiering. Den nationella konferensen Klimatanpassning Sverige har genomförts varje år sedan 2011. Det är den centrala

Läs mer

2011 års IT-konferens

2011 års IT-konferens Hjälpmedelsinstitutet inbjuder till 2011 års IT-konferens Torsdagen den 7 april 2011 World Trade Center Stockholm Välkommen till 2011 års IT-konferens! Årets IT-konferens kommer att handla om den nya tekniken

Läs mer

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Glashuset 2014 Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2 Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Målet med Umeå2014 stärka människorna stärka staden stärka kulturen stärka norra regionen stärka det europeiska samarbetet

Läs mer

EPOSTSERVICE. Därför är EpostService så effektiv! www.epostservice.se. - Ger dig nya kunder. Ett enda utskick räcker! En bild säger mer än 1000 ord.

EPOSTSERVICE. Därför är EpostService så effektiv! www.epostservice.se. - Ger dig nya kunder. Ett enda utskick räcker! En bild säger mer än 1000 ord. - Ger dig nya kunder Därför är EpostService så effektiv! EpostService gör dina kunder lönsammare genom att du håller dem informerad om vad ditt företag erbjuder. Detta gör du via nyhetsbrev och enkäter

Läs mer

Dags för uppföljning av Smart Energi

Dags för uppföljning av Smart Energi Sida 1(5) Miljönämnden Datum 2013-04-02 Diarienummer MN 38-2013 Smart energi 2013 Kommunstyrelsen Dags för uppföljning av Smart Energi Ni är en av de 67 aktörer som skrivit under Klimatstrategin för Västra

Läs mer

Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län

Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län Kurs- och seminarieutbud för projektet Kompetensutveckling av eventoch evenemangsarrangörer i Kalmar och Kronobergs län Projektledning, ledarskap och affärsutveckling Evenemangsutveckling Målgrupp: Till

Läs mer

Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum. Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs

Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum. Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs Detta är Svenskt Geoenergicentrum Svenskt Geoenergicentrum är ett kunskapscenter för dig som

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Sol i Väst -Egenproducerad solel

Sol i Väst -Egenproducerad solel Sol i Väst -Egenproducerad solel Träff 1 Uppstart och förstudie Konsultstöd Stöd från SP Förstudie Upphandling Installation, drift, underhåll och uppföljning 2014 2015 2016 Träff 1- Förstudie Träff 2 -

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning

Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning Innehållsförteckning 1. Om verktygslådan... 3 a. Hjälp i arbetet med verktygslådan... 3 2. Frukostmöte med kommun- eller landstingspolitiker... 4

Läs mer

Referensgrupp möte 2010:2

Referensgrupp möte 2010:2 Kallade: Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Folke Göransson, Gunnar Lennermo, Jonas Wedebrand, Mats Danielsson,, Annelie Fredriksson och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Håkan Wedlund, Mats Danielsson, och

Läs mer

Livsmedelsforum 2017 Den nationella konferensen om miljö, hållbarhet och hälsa

Livsmedelsforum 2017 Den nationella konferensen om miljö, hållbarhet och hälsa Livsmedelsforum 2017 Den nationella konferensen om miljö, hållbarhet och hälsa Hälso- och miljöeffekter från livsmedel blir allt mer uppmärksammade och konferensen Livsmedelsforum 2017 tar för andra året

Läs mer

Solenergi projekt 2013

Solenergi projekt 2013 Solenergi projekt 2013 1 Projekt solenergi Inledning... 3 Hemsida... 3 Marknadsföring solsafari och solinformations möte... 3 Solseminarium... 4 Sol informations möte... 4 Solsafari... 5 Vadstena... 5

Läs mer

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget:

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: CHECKLISTA TIPS Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: Finns det en ansvarig för varje sak? Hur ser vår organisation ut? Är alla med? Känns det bra? Vet alla vad de ska göra? Överhuvudtaget

Läs mer

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK Inbjudan till konferens 17 18 maj 2008 i Stockholm En mötesplats för nya kunskaper, goda idéer och kritiska synpunkter Välkommen till nätverkskonferens i Stockholm den 17-18

Läs mer

Livsmedelsforum 2017 Den nationella konferensen om miljö, hållbarhet och hälsa

Livsmedelsforum 2017 Den nationella konferensen om miljö, hållbarhet och hälsa Livsmedelsforum 2017 Den nationella konferensen om miljö, hållbarhet och hälsa Hälso- och miljöeffekter från livsmedel blir allt mer uppmärksammade och konferensen Livsmedelsforum 2017 tar för andra året

Läs mer

Nominering - årets miljösatsning Med checklista

Nominering - årets miljösatsning Med checklista Nominering - årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Energieffektivisering i landsbygdsbutiker i Örebro län Journalnummer:

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Guide till uppstart av ny SBU-grupp

Guide till uppstart av ny SBU-grupp Guide till uppstart av ny SBU-grupp Välkommen som ledare i SBU! Här följer en guide för dig som är ny ledare inom SBU. Här beskrivs saker du måste känna till på ett kortfattat sätt. På flera ställen hänvisas

Läs mer

Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här.

Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här. Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här. Kör igång, och var inte rädd för att begå misstag. Ha alltid i bakhuvudet varför

Läs mer

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon

Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Egna anteckningar Till närstående som ska vara med vid samordnad vård- och omsorgsplanering via video eller telefon Kontakt Sjukhus Telefonnummer Kommun Telefonnummer Tid för mötet Primärvården Telefonnummer

Läs mer

Dataföreningen Västra Kretsen - För dig som vill utvecklas inom IT

Dataföreningen Västra Kretsen - För dig som vill utvecklas inom IT Dataföreningen Västra Kretsen - För dig som vill utvecklas inom IT Hur skall man... Knyta kontakter med kollegor, kunder och leverantörer i IT-branschen Möta branschprofiler utan att betala dyra konferenskostnader

Läs mer

Lathund. are. besökare på. egen hand. bokningsbart för. Gör. så här: .se och klicka. höger på sidan: understreck.

Lathund. are. besökare på. egen hand. bokningsbart för. Gör. så här:   .se och klicka. höger på sidan: understreck. Lathund för utställa are Du kan anmäla ditt lågenergihus för visning själv. På hemsidan kan du registrera in ditt energieffektiva hus och göra det bokningsbart för besökare på egen hand. Gör så här: Gå

Läs mer

Mitt tips är att bjuda in er själva och varandra till studiebesök runtom i landet. Det är samverkan i sin bästa form.

Mitt tips är att bjuda in er själva och varandra till studiebesök runtom i landet. Det är samverkan i sin bästa form. Nyhetsbrev mars 2014 Tack för ett superbra studiebesök, Eskilstuna! Häromveckan var jag och mina kollegor från de er som samverkar kring sociala insatsgrupper, på ett studiebesök i Eskilstuna. Våra värdar

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Planera din kommunikation. Anki Högdahl Informationsstaben Västerbottens läns landsting

Planera din kommunikation. Anki Högdahl Informationsstaben Västerbottens läns landsting Planera din kommunikation Anki Högdahl Informationsstaben Västerbottens läns landsting 1 2 Vi drunknar i information Mängd av information Utbud Konsumerad/ individ Effekt/ individ 1950 1975 2000 Källa:

Läs mer

Den goda skolmaten. Slutrapport. Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder. Projektet pågick mars-november 2011

Den goda skolmaten. Slutrapport. Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder. Projektet pågick mars-november 2011 Den goda skolmaten Slutrapport Den goda skolmaten - temadag i Bjurholm Foto: Dagmar Schröder Projektet pågick mars-november 2011 Mat- och Jordbruksnätverket Kontakt: Eva-Lena Rådberg eva-lena.radberg@naturskyddsforeningen.se

Läs mer

Varumärkesfrämjande sponsringsmöjligheter

Varumärkesfrämjande sponsringsmöjligheter Stockholm 2014 Kistamässan, Stockholm 15-16 oktober 2014 Varumärkesfrämjande sponsringsmöjligheter Tack vare hundratals utställare och en mässa som växer varje år, har sponsring blivit ett utmärkt sätt

Läs mer