AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE"

Transkript

1 AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

2 I ÅR KOMMER SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED! I den här introduktionen berättar vi lite om projektet och om hur du går till väga för att anmäla din skola. Ansvariga organisationer & myndigheter I samarbete med

3 NU DRAR VI IGÅNG SUPERVALÅRET! Året 2014 är ett supervalår ett år som kommer att fyllas med politik. Två valtillfällen, ett i maj och ett i september, försäkrar att vi under hela året kommer diskutera politik. Vi vill att det också ska ske i skolan. I år är även första gången som Europaparlamentsvalet görs som skolval. Det tycker vi är jättespännande och vi hoppas att ni är lika förväntansfulla. EU-perspektivet både berikar, fördjupar och förnyar den traditionella politiken och det ska bli intressant att se hur Sveriges elever tar ställning. Under supervalåret vill vi fylla Sveriges skolor med tänkvärda samtal om politik, demokrati och partier. Det bästa sättet att göra detta är genom ett skolval. Ni som arrangerar skolval får ett väldigt viktigt uppdrag. Dels ska ni se till att skolvalen går korrekt till, men också ansvara för att bjuda in och stimulera till diskussion och eftertanke. Den insats ni gör kommer stärka demokratin i Sverige och skapa mycket glädje för eleverna på er skola. För Skolval 2014 handlar om mer än att välja. Det handlar om möten, argument, ideologier, visioner och möjligheter att bilda sig en egen uppfattning. Olivia Gyllenhammar ordförande Sveriges Elevråd Oskar Wallner ordförande Europeiska Ungdomsparlamentet Mattias Hallberg ordförande Sveriges Elevkårer

4 VAD ÄR SKOLVAL 2014? Ett skolval är ett val som anordnas på en skola och där elever röstar. Skolval 2014 arrangeras antingen av elever, så som elevrådet eller elevkåren, eller av elever och lärare tillsammans. Skolval har anordnats under de senaste valåren och engagerar hundratusentals elever över hela Sverige. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängder, valurna, röstmottagare och rösträknare. Efter skolvalet sammanställs resultaten och släpps till dem som deltagit i Skolval 2014 och till allmänheten. Skolval 2014 blir som bäst om man också arrangerar aktiviteter före och efter valet, till exempel debatter, föreläsningar, temadagar eller valvakor. Skolval 2014 riktar sig till elever i åk 7-9 och gymnasiet. FEM PRINCIPER SKOLVAL är ett sätt att ta ställning...är inte ett riktigt val...är inte en del av en lektion...är ett tillfälle att diskutera politik i skolan ATT DELTA I SKOLVAL 2014 ÄR GRATIS!...är roligt

5 ATT VARA MED I SKOLVAL 2014 ÄR ENKELT OCH ROLIGT! HÄR ÄR 13 SAKER SOM NI BEHÖVER GÖRA. SVÅRARE ÄN SÅ ÄR DET INTE. Bestäm om ni vill arrangera skolval till Europaparlamentet eller riksdagen, eller båda. Välj datum, högst två veckor före ordinarie val, då skolvalen ska genomföras. Informera elever och lärare om Skolval Välj arrangörer och kontrollanter. Anmäl er via talong eller på skolval2014.se. Läs handledningarna som skickas ut efter att ni anmält er. Desto tidigare ni anmäler er, desto tidigare får ni handledningarna och annat stödmaterial. Ta hjälp av Skolval 2014-materialet och ordna föreläsningar, debatter, temadagar och andra intressanta aktiviteter. Ta emot valsedlar och instruktioner som ni får ca en vecka innan valet. Hitta röstmottagare och rösträknare. Förbered vallokalen med valskärmar, valurna och valsedlar, samt klasslistor att bocka av väljarna på. Ta emot och räkna rösterna. Rapportera in resultatet från valet på skolval2014.se. Sprid valresultatet på din skola!

6 SUPERVALÅR! I år är det ett så kallat supervalår. Det innebär att för första gången hålls val till Europaparlamentet och riksdagen under samma år. Skolval 2014 inkluderar båda valen, och det går att anmäla sig till båda eller till ett av dem. Ungefär två veckor efter att vi fått in er anmälan får ni Skolval 2014-handledningarna. 22/1 är dagen då anmälningssystemet öppnas på skolval2014.se. Under mars månad sker Skolval 2014-turnén då vi besöker orter nära dig. 6/5 är sista dagen för att anmäla sig till Europaparlamentsvalet. Skolval 12/5 är första dagen man kan arrangera skolval till Europaparlamentet. Valsedlar och instruktioner får ni veckan innan. 23/5 är sista dagen man kan arrangera skolval till Europaparlamentet. Inrapporteringen stänger samma dag. 25/5 är Europaparlamentsvalet. När vallokalerna stänger presenteras det preliminära resultatet för Skolval 2014.

7 RIKSDAGEN HÅLL UTKIK! Under mars månad kommer Skolval 2014-turnén att resa runt i hela Sverige. Vi vänder oss till elever och lärare som vill arrangera Skolval 2014 på sin skola. På turnén kommer vi att berätta om hur man anordnar ett skolval på bästa sätt och ge tips på hur man kan göra intressanta kringaktiviteter. Mer information kommer att presenteras längre fram. Håll utkik i brevlådan och på skolval2014.se! 26/8 är sista dagen man kan anmäla sig till riksdagsvalet. Skolval 12/9 är sista dagen man kan arrangera skolval till riksdagen. Inrapporteringen stänger samma dag. Sommarlov! 1/9 är första dagen man kan arrangera skolval till riksdagen. Valsedlar och instruktioner får ni veckan innan. 14/9 är riksdagsvalet. När vallokalerna stänger presenteras den preliminära sammanställningen för Skolval 2014.

8 DET FINNS MASSOR MED AKTIVITETER NI KAN GÖRA FÖR ATT SKAPA ETT ROLIGARE SKOLVAL OCH FÅ IGÅNG DISKUSSIONER OM POLITIK BÅDE FÖRE OCH EFTER SKOLVALET. FÖRELÄSNINGAR DEBATTER TEMADAGAR VALVAKA Bjud in föreläsare från organisationer för att djupdyka i ett ämne. Föreläsningarna kan handla om alltifrån miljöpolitik till skolpolitik till ungdomars inflytande. På de allra flesta skolor ordnar man debatter med politiska partier eller partipolitiska ungdomsförbund. Ofta fortsätter dessa diskussioner i korridorerna även efter debatten. Vill man göra något mer är en bra idé att anordna en temadag, där man kombinerar föreläsningar, debatter, workshops och seminarier om ett särskilt ämne, exempelvis den lokala politiken eller demokrati. Ett kul sätt att öka spänningen under skolvalet är att anordna en valvaka i väntan på resultatet. Det kan fungera som ytterligare ett forum för diskussion och som ett roligt arrangemang där man samlar skolan. INSTRUKTIONER FÖR ANMÄLAN Det är inte svårt att anmäla sig till Skolval Det enklaste sättet är att gå in på skolval2014.se och göra det där. Fyll i skolans namn, kommun och antal elever som deltar. Kom ihåg att lämna postadress och leveransadress samt ange leveransmottagare. För att delta i Skolval 2014 krävs en ansvarig arrangör och en kontrollant. Arrangören är den som ansvarar för att arrangera Skolval Kontrollantens uppgifter är att övervaka skolvalet, leda sammanräkning av röster och rapportera in valresultatet. Kontrollanten måste vara myndig. Arrangören och kontrollanten kan inte vara samma person. Om ni arrangerar båda skolval kan en person vara arrangör för båda, och en person vara kontrollant för båda. Fyll i anmälningstalongen och skicka in den, eller anmäl er direkt på skolval2014.se!

9 Välj om din skola vill arrangera skolval i samband med Europaparlamentsvalet, riksdagsvalet eller båda valen. VI ANMÄLER OSS TILL ANMÄL DIGITALT PÅ SKOLVAL2014.SE Skolval 2014 c/o Sveriges Elevkårer Svarspost Hägersten Europaparlamentsvalet Riksdagsvalet Båda valen SKOLANS NAMN TEJPA IGEN OCH LÄGG PÅ LÅDAN! POSTADRESS I SKOLVALET DELTAR ELEVER FRÅN (OBLIGATORISK UPPGIFT) Årskurs 7-9 Antal elever: Gymnasiet Antal elever: LEVERANSADRESS OCH MOTTAGARE AV LEVERANS* Annat* Antal elever: Årskurs: *Observera att endast röster åk 7 9 och gymnasiet ska rapporteras in till Skolval Röster från eventuella andra elever måste hanteras och räknas separat. KLIPP HÄR! *För att leverera valsedlar krävs en leveransadress, vilken ofta är en annan än postadressen. Vi kan tyvärr inte leverera till boxadress. Berätta för vaktmästare eller receptionist i förväg att leverans kommer att ske och ange denna person som mottagare av leverans. VIK HÄR!

10 RIKSDAGEN ANSVARIG ARRANGÖR (1 ELEV ELLER 1 ELEV + 1 LÄRARE) Arrangör och kontrollant kan inte vara samma person. ANSVARIG ARRANGÖR (1 ELEV ELLER 1 ELEV + 1 LÄRARE) Arrangör och kontrollant kan inte vara samma person. ELEVENS NAMN ELEVENS NAMN TELEFON HEM TELEFON HEM E-POSTADRESS (OBLIGATORISK UPPGIFT) E-POSTADRESS (OBLIGATORISK UPPGIFT) EVENTUELL LÄRARES NAMN EVENTUELL LÄRARES NAMN TELEFON ARBETE/HEM TELEFON ARBETE/HEM EPOSTADRESS EPOSTADRESS ANSVARIG KONTROLLANT (1 ELEV ELLER 1 LÄRARE) Kontrollanten måste vara myndig vid skolvalets genomförande. ANSVARIG KONTROLLANT (1 ELEV ELLER 1 LÄRARE) Kontrollanten måste vara myndig vid skolvalets genomförande. KONTROLLANTENS NAMN KONTROLLANTENS NAMN TELEFON ARBETE/HEM TELEFON ARBETE/HEM E-POSTADRESS (OBLIGATORISK UPPGIFT) E-POSTADRESS (OBLIGATORISK UPPGIFT) Observera att inloggningsuppgifter för inrapportering av resultat via skolval2014.se skickas ut via e-post. Fyll därför i en korrekt e-postadress och spara inloggningsuppgifterna efter att ni mottagit dem.

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010! 360 000 elever tar ställning Kom med ni också i Skolval 2010! 1 200 skolor runt om i Sverige arrangerar skolval. Naturligtvis borde även din skola vara med! Ansvariga myndigheter: Ansvariga organisationer:

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. KONTROLLANTHÄFTE Hej kontrollant Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är kontrollant. I det här häftet finns information som är bra för dig att känna till. Exakt hur valdagen

Läs mer

Vanliga frågor från media och allmänheten

Vanliga frågor från media och allmänheten Vanliga frågor från media och allmänheten Frågor om skolvalen Vad är ett skolval? Ett skolval är ett val som arrangeras på en skola av elever eller av elever och lärare tillsammans. I ett skolval röstar

Läs mer

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. KONTROLLANTHÄFTE ! Hej kontrollant Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är kontrollant. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta

Läs mer

Handledning för arrangörer

Handledning för arrangörer Handledning för arrangörer Välkommen till Skolval 2010! Nu gäller det! När du får den här handledningen kan det vara alltifrån ett halvår till en månad kvar till skolvalet på din skola. Du som är arrangör

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter I detta dokument finns de vanligaste frågorna från arrangörer och kontrollanter för Skolval 2010. En arrangör är den som arrangerar skolvalet på skolan

Läs mer

Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän

Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Börja gärna med att läsa dokumentet med vanliga frågor från media och allmänhet. Där finns en beskrivning av vad skolvalen är och om Skolval 2010 som

Läs mer

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här Instruktioner för valets genomförande Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du, eller någon annan på din skola, anmält ert deltagande till Skolval 2010.

Läs mer

f H ör a l n är dl ar edn e ing

f H ör a l n är dl ar edn e ing Handledning för lärare Välkommen till Skolval 2010! Under planeringen av Skolval 2010 pratade vi länge och väl om huruvida projektet skulle vara en del av undervisningen eller inte. Vi kom fram till att

Läs mer

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20.

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. INSTRUKTIONSHÄFTE VIKTIGT OM VALRESULTAT Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. Hej Veckorna före det ordinarie Europaparlamentsvalet

Läs mer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska ungdomsförbund och övriga ungdomsorganisationer Vilken roll har politiska partier i Skolval 2010? I skolvalet kommer de partier som är möjliga att

Läs mer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer FÖR ARRANGÖRER VÄLKOMMEN Det här materialet vänder sig till dig som är arrangör för Skolval 2014 på din skola. Som arrangör har du tagit på dig ett viktigt och roligt uppdrag. Du ska inte bara arrangera

Läs mer

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT INSTRUKTIONSHÄFTE Hej Veckorna före det ordinarie riksdagsvalet arrangeras Skolval på många av landets grund- och gymnasieskolor. Det är ett stort projekt och flera tusen personer är med och arrangerar

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE SKOLVAL 2014 Det är dags att arrangera skolval på er skola. I det här häftet hittar ni instruktioner och riktlinjer för hur ni arrangerar skolval inför Europaparlamentsvalet

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND ARRANGÖRENS LILLA LATHUND Handledning för kontrollanter 1 INNEHÅLL SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 SKAPA SOCIALT ENGAGEMANG 6 NÅGRA SNABBA 8 CHECKLISTA 11 Om du behöver mer hjälp, stöd eller råd är du välkommen

Läs mer

Skolvalet på Tyresö gymnasium

Skolvalet på Tyresö gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-12-04 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Frida Ryholt och Karin Sundström Utredare 08-5782 91 00 frida.ryholt@tyreso.se karin.sundstrom@tyreso.se Dnr 2014/GAN 0103 Gymnasie-

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

När ska arbete göras i valdatasystemen?

När ska arbete göras i valdatasystemen? När ska arbete göras i valdatasystemen? VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:4 V Stockholm 2014 02 17 Sida 1 (4) Undrar du när vallokaler och röstningslokaler ska klarmarkeras? Eller när publicerar

Läs mer

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället.

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället. MIDDAGS POLITIK Politikmiddag Debatter, argument, valplattformar, kompasser, tyckanden och listor på viktiga valfrågor. Upptakt, affischer, mer debatter, partikriser och löpsedlar. Röstkort, vallokal,

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden.

UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden. UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden. Målet med UNGDOMSFULLMÄKTIGE är att Engagera er, Ängelholms ungdomar,

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Att ställa upp i kyrkovalet

Att ställa upp i kyrkovalet Att ställa upp i kyrkovalet Innehåll BYGGA KYRKA TILLSAMMANS..................... 3 Flera sätt att delta i bygget............................ 3 Kyrkoval 18 september 2005......................... 3 Nu

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun. Louis Danha och Erika Holm Arlestrand

Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun. Louis Danha och Erika Holm Arlestrand Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun Louis Danha och Erika Holm Arlestrand Innehåll Inledning... 1 Bakgrund / Syfte... 2 Mål... 3 Genomförande / Tillvägagångssätt... 4 Utbildning... 4 Resultat...

Läs mer

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar Handledning om temadagar Välkommen till temadagen! Inför och efter skolvalen är det vanligt med aktiviteter som handlar om politik, demokrati eller mänskliga rättigheter. Några exempel på aktiviteter kan

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER

HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER Handledning för kontrollanter 1 Omslagsfoto: UNICEF//Tanzania/2014 Denna broschyr är framtagen med stöd av Trosa Tryckeri 2 Operation Dagsverke TACK FÖR DITT ANSVAR I OPERATION

Läs mer

Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014

Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Innehåll Förord... 3 Utvärderingens syfte och genomförande... 4 Utgångspunkter

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare Tid och plats Paragrafer 22-26 30 oktober 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera Beslutande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 17:30-19:00, Rådrummet, Tierp 20-24 Anslaget sätts upp: 2019-06-28 Anslaget tas

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som du kan göra under Miljövänliga Veckan 26 september 4 oktober. Temat är ekologisk mat med fokus på

Läs mer

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm.

11 februari är IKFF medarrangör av workshopen EU, Civilian Crisis Management and the role of civil society på Försvarshögskolan i Stockholm. Hej IKFF: are! Ett nytt år är här och fredsarbetet går vidare. Med tanke på den katastrofala början på året (våra tankar går naturligtvis till alla civila offer för krig i världen bl a i Gaza och på Sri

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

Skolval 2014. Slutrapportering av uppdraget

Skolval 2014. Slutrapportering av uppdraget Skolval 2014 Slutrapportering av uppdraget Skolval 2014 Slutrapportering av uppdraget Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fick den 23 juli 2013 i uppdrag att förbereda och

Läs mer

Utvärdering av riksdags- kommun- och landstingsvalet 2018

Utvärdering av riksdags- kommun- och landstingsvalet 2018 RAPPORT 1(5) 2018-11-05 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Valkansliet Karin Fondelius Utvärdering av riksdags- kommun- och landstingsvalet 2018 Valkansliet har sammanställt några erfarenheter och synpunkter från

Läs mer

Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan

Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan BILAGA 9 Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan Översiktligt anges här uppgifter för valnämnden. Uppgifterna kan utföras i olika tidsföljd. Det finns dock ett antal bestämda stoppdatum som

Läs mer

En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd

En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd En bättre och mer demokratisk skola! Hur och varför? Hur vi ska göra skolan bättre och höja elevernas resultat är en ständig debatt

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

KYRKOAVGIFTEN Ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen

KYRKOAVGIFTEN Ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen KYRKOAVGIFTEN Ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen Anmäl senast 31 oktober Kyrkoavgiften! Equmeniakyrkans vision lyder: "En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig,

Läs mer

Scanna in dokomenten och maila dem till medlem@svea.org eller posta medlemskapsansökan

Scanna in dokomenten och maila dem till medlem@svea.org eller posta medlemskapsansökan Medlemskapsansökan till Sveriges elevråd - SVEA För en bättre och mer demokratisk skola Vad erbjuder vi: En röst i skolpolitiken Ett fullspäckat medlemspaket Rabatterade priser på våra nationella träffar

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer

Läs mer

Nyhetsbrevet i korthet

Nyhetsbrevet i korthet Nyhetsbrevet i korthet S NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2015:3 V Stockholm 2015-03-06 Sida 1 (7) Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun Kalender för omvalet Information till

Läs mer

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma Skolvalet I den här manualen beskrivs hur du ska utföra skolvalet. Tacka Ja till den reserverade skolan (CTRL+Vänsterklick för att använda länken) Söka till annan skola Tack nej till den reserverade skolan

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

BAMSE OCH DEMOKRATI. - en lärarhandledning för årskurs 1-3. av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström.

BAMSE OCH DEMOKRATI. - en lärarhandledning för årskurs 1-3. av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström. BAMSE OCH DEMOKRATI - en lärarhandledning för årskurs 1-3 av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström Inledning Skolan vilar på en demokratisk värdegrund, precis som vårt samhälle. Under hösten

Läs mer

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Val till Europaparlamentet... 2 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort... 5 Valsedlar... 6 Rösta på parti

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 1(5 Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 Förslag till beslut beslutar att godkänna att röstningsmottagningen sker enligt upprättat förslag,

Läs mer

En gåva till församlingarna!

En gåva till församlingarna! 1% av din årsinkomst! Kyrkoavgiften dras på skattsedeln naturligtvis efter ditt medgivande. Det är ett bekvämt sätt att ge pengar till din församling och samtidigt hjälpa andra församlingar. Kyrkoavgiften

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Kristina Ohls (C) Övriga

Läs mer

Kursprogram hösten 2010

Kursprogram hösten 2010 Kursprogram hösten 2010 Vi ger utbildning du direkt har nytta av. En dag med det du behöver! Snabbt, enkelt och flexibelt! Våra lärare är konsulter med lång praktisk erfarenhet av uppdrag inom sina områden.

Läs mer

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling!

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! TRO LÄGER SAMTAL HOPP KÄRLEK SAKRAMENT Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! LEK TANKAR Vad är konfirmation? Konfirmation är gemenskap, det berättar några av Solnas konfirmander. Konfirmation

Läs mer

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2014/3-111 Valnämnden Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch vallokal Förslag till beslut Valnämnden beslutar att valsedlarna för Europaparlamentsvalet

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-01-23 Demokratiberedningen Plats och tid 2018-01-23 kl. 13.00-16.30, Medlefors folkhögskola Deltagare Tomas Marklund (S), ordförande Gabriella Rymark (C) till kl. 15.00 Kjell Bergmark

Läs mer

Val på Åland den 18 oktober 2015

Val på Åland den 18 oktober 2015 Val på Åland den 18 oktober 2015 Foldern är utgiven av Ålands landskapsregering 2015 Mera information hittar du på hemsidan www.val.ax Välkommen att delta i valen! Det är val till lagtinget och kommunernas

Läs mer

Sydnärke ungdomsråd. Fyra (nästan Fem) tips från Sydnärke ungdomsråd kring ungas delaktighet och inflytande. Folkhälsokonferens 4 maj

Sydnärke ungdomsråd. Fyra (nästan Fem) tips från Sydnärke ungdomsråd kring ungas delaktighet och inflytande. Folkhälsokonferens 4 maj Sydnärke ungdomsråd Fyra (nästan Fem) tips från Sydnärke ungdomsråd kring ungas delaktighet och inflytande Folkhälsokonferens 4 maj Välkomna!!! Vi är Sydnärke ungdomsråd! Varför skapades rådet? Experiment

Läs mer

Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010

Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010 Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010 Förord I regeringens regleringsbrev till Ungdomsstyrelsen för 2010 stod att myndigheten skulle genomföra projektet Skolval 2010. Projektet riktade sig till

Läs mer

HANDLEDNING FÖR ARRANGÖRER

HANDLEDNING FÖR ARRANGÖRER HANDLEDNING FÖR ARRANGÖRER Handledning för arrangörer 1 INNEHÅLL ETT LYCKAT OPERATION 5 DAGSVERKE I TOLV STEG BILDA EN OPERATION 8 DAGSVERKE-GRUPP CHECKLISTA FÖR ARRANGÖRER 9 PRAKTISKA MÅSTEN 11 AKTIVITETER

Läs mer

EU PÅ SCHEMAT. Torsdagen den 19 april 09.00-16.30 Luleå tekniska universitet

EU PÅ SCHEMAT. Torsdagen den 19 april 09.00-16.30 Luleå tekniska universitet EU PÅ SCHEMAT Välkommen till en dag fylld av idéer, kunskap, kontakter och möjligheter för pedagoger, skolledare, skolpolitiker och andra med intresse för utveckling och internationalisering Torsdagen

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Information inom Rinkeby-Kista inför det allmänna valet den 14 september 2014 Svar på skrivelse från (S)

Information inom Rinkeby-Kista inför det allmänna valet den 14 september 2014 Svar på skrivelse från (S) Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.-343-2014 Sida 1 (5) 2014-08-14 SDN 2014-08-28 Handläggare Håkan Serdén Telefon: 08 508 01 114 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Information

Läs mer

Rapporter till valnämnden

Rapporter till valnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 4:1 Stabsavdelningen Dnr VN/2018:2-109 2018-01-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström Valnämnden Rapporter till valnämnden 2018-01-24 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att 1. lägga

Läs mer

Handledning för kontrollanter

Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter 1 Välkommen till Operation Dagsverke! Det är dags att arrangera Operation Dagsverke på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du eller

Läs mer

Kyrkoavgiften! Kyrkoavgiften! Kyrkoavgiften! ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen. ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen

Kyrkoavgiften! Kyrkoavgiften! Kyrkoavgiften! ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen. ditt enkla sätt att stödja arbetet i församlingen ditt enkla sätt stödja arbetet i samlgen ditt enkla sätt stödja arbetet i samlgen ditt enkla sätt stödja arbetet i samlgen Anmäl e 31 oktober Anmäl e Anmäl e 31 oktober 31 oktober Gemensam Framtids vision

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Yttrande över "Snabbare omval och skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)"

Yttrande över Snabbare omval och skydd för valhemligheten (SOU 2016:71) Yttrande 2017-01-26 Dnr 2016-891 Ert dnr JU2016-07760/L6 Yttrande över "Snabbare omval och skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)" Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Skellefteå kommun har inte utsetts

Läs mer

Dags att söka förskoleklass & årskurs 7

Dags att söka förskoleklass & årskurs 7 Dags att söka förskoleklass & årskurs 7 2015/2016 Så här gör du ditt barns skolval. Skolvalet är öppet mellan 2 februari 15 februari www.vaxjo.se/skolval Så här gör du skolvalet På webbsidan www.vaxjo.se/skolval

Läs mer

Dimitras resa Elevmaterial

Dimitras resa Elevmaterial Dimitras resa Elevmaterial Hej! Visste du att alla barn har rätt till en meningsfull fritid? Vi på Majblomman arbetar för att förbättra barns villkor och vi har en vision om att alla barn ska få vara med

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

- en ny webblösning för föreningen

- en ny webblösning för föreningen - en ny webblösning för föreningen Broschyren som du håller i din hand ska förhoppningsvis reda ut en del frågetecken kring IdrottOnline Klubb Information från idrotten i Västergötland Detta ingår i IdrottOnline

Läs mer

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr 2015 Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015 En lättläst broschyr Riksdagens uppgifter Vi har riksdagsval vart fjärde år. är det folket som har makten i Finland. Enligt Finlands

Läs mer

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK LATHUND RIXHAJK SPÄNNANDE PROJEKT Rixhajken är ett av de få seniorscoutarrangemangen som återkommer varje år, därför är det extra kul om seniorscouterna kommer ihåg just Er hajk. Det ska vara roligt att

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD)

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD) Plats och tid: hus, Trosa kl. 18.00-18.15 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Tommy Setzman (S) Kenneth Tinglöf (KD) Ej tjänstgörande - ersättare Övriga närvarande: Jakob Etaat (kanslichef) Justering:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VALNÄMNDEN. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VALNÄMNDEN. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) VALNÄMNDEN Sammanträdestid: 2018-06-14 kl. 17.00-18.35 Lokal: Beslutande ledamöter Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Ersättare Eivor Svensson (opol), ordförande Tommy Fransson

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05

Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Utbildningsmodulen Förening 2014-05-05 Inledning...2 Operativsystem och webbläsare...2 Föreningens utbildningsmodul.3 Inledning...3 Arrangemang...3 Öppna arrangemang...3 Sök arrangemang...5 Kopiera arrangemang...5

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

Demokrativeckor 2013

Demokrativeckor 2013 Demokrativeckor 2013 Ewa Franzén Bun 2013/259 Ubn 2013/118 november 2013 2013-10-18 1 (4) Innehåll 1. BAKGRUND/ SYFTE... 2 2. PLANERING OCH GENOMFÖRANDE... 2 3. SYNPUNKTER... 2 4. SAMMANFATTNING OCH FÖRSLAG...

Läs mer

Bilaga 1 Lärartips för bilaterala förhandlingar on-line

Bilaga 1 Lärartips för bilaterala förhandlingar on-line Bilaga 1 Lärartips för bilaterala förhandlingar on-line Det finns många sätt att hitta samarbetsklasser. Kanske har din klass eller skola redan en vänskapsklass eller vänort som ni kan få kontakt med.

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge de inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

du verkligen tycker om!

du verkligen tycker om! Din guide till rekryteringstips, nya idéer och ett smakprov på alla de häftiga och roliga aktiviteter som du och din kår kan genomföra tillsammans med en konsulent eller själva när det kommer till rekrytering!

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Valnämndens internkontrollplan 2018

Valnämndens internkontrollplan 2018 Kontrollmiljö/ Rapportering Riskbeskrivning kontrollaktivitet er Kontroll-moment Kontrollansvarig Kontroll-metod Rapport till Rapport när Mål 1) VAD? VEM? HUR? TILL? NÄR? Tillgång till röstmottagare samt

Läs mer