AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE"

Transkript

1 AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

2 I ÅR KOMMER SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED! I den här introduktionen berättar vi lite om projektet och om hur du går till väga för att anmäla din skola. Ansvariga organisationer & myndigheter I samarbete med

3 NU DRAR VI IGÅNG SUPERVALÅRET! Året 2014 är ett supervalår ett år som kommer att fyllas med politik. Två valtillfällen, ett i maj och ett i september, försäkrar att vi under hela året kommer diskutera politik. Vi vill att det också ska ske i skolan. I år är även första gången som Europaparlamentsvalet görs som skolval. Det tycker vi är jättespännande och vi hoppas att ni är lika förväntansfulla. EU-perspektivet både berikar, fördjupar och förnyar den traditionella politiken och det ska bli intressant att se hur Sveriges elever tar ställning. Under supervalåret vill vi fylla Sveriges skolor med tänkvärda samtal om politik, demokrati och partier. Det bästa sättet att göra detta är genom ett skolval. Ni som arrangerar skolval får ett väldigt viktigt uppdrag. Dels ska ni se till att skolvalen går korrekt till, men också ansvara för att bjuda in och stimulera till diskussion och eftertanke. Den insats ni gör kommer stärka demokratin i Sverige och skapa mycket glädje för eleverna på er skola. För Skolval 2014 handlar om mer än att välja. Det handlar om möten, argument, ideologier, visioner och möjligheter att bilda sig en egen uppfattning. Olivia Gyllenhammar ordförande Sveriges Elevråd Oskar Wallner ordförande Europeiska Ungdomsparlamentet Mattias Hallberg ordförande Sveriges Elevkårer

4 VAD ÄR SKOLVAL 2014? Ett skolval är ett val som anordnas på en skola och där elever röstar. Skolval 2014 arrangeras antingen av elever, så som elevrådet eller elevkåren, eller av elever och lärare tillsammans. Skolval har anordnats under de senaste valåren och engagerar hundratusentals elever över hela Sverige. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängder, valurna, röstmottagare och rösträknare. Efter skolvalet sammanställs resultaten och släpps till dem som deltagit i Skolval 2014 och till allmänheten. Skolval 2014 blir som bäst om man också arrangerar aktiviteter före och efter valet, till exempel debatter, föreläsningar, temadagar eller valvakor. Skolval 2014 riktar sig till elever i åk 7-9 och gymnasiet. FEM PRINCIPER SKOLVAL är ett sätt att ta ställning...är inte ett riktigt val...är inte en del av en lektion...är ett tillfälle att diskutera politik i skolan ATT DELTA I SKOLVAL 2014 ÄR GRATIS!...är roligt

5 ATT VARA MED I SKOLVAL 2014 ÄR ENKELT OCH ROLIGT! HÄR ÄR 13 SAKER SOM NI BEHÖVER GÖRA. SVÅRARE ÄN SÅ ÄR DET INTE. Bestäm om ni vill arrangera skolval till Europaparlamentet eller riksdagen, eller båda. Välj datum, högst två veckor före ordinarie val, då skolvalen ska genomföras. Informera elever och lärare om Skolval Välj arrangörer och kontrollanter. Anmäl er via talong eller på skolval2014.se. Läs handledningarna som skickas ut efter att ni anmält er. Desto tidigare ni anmäler er, desto tidigare får ni handledningarna och annat stödmaterial. Ta hjälp av Skolval 2014-materialet och ordna föreläsningar, debatter, temadagar och andra intressanta aktiviteter. Ta emot valsedlar och instruktioner som ni får ca en vecka innan valet. Hitta röstmottagare och rösträknare. Förbered vallokalen med valskärmar, valurna och valsedlar, samt klasslistor att bocka av väljarna på. Ta emot och räkna rösterna. Rapportera in resultatet från valet på skolval2014.se. Sprid valresultatet på din skola!

6 SUPERVALÅR! I år är det ett så kallat supervalår. Det innebär att för första gången hålls val till Europaparlamentet och riksdagen under samma år. Skolval 2014 inkluderar båda valen, och det går att anmäla sig till båda eller till ett av dem. Ungefär två veckor efter att vi fått in er anmälan får ni Skolval 2014-handledningarna. 22/1 är dagen då anmälningssystemet öppnas på skolval2014.se. Under mars månad sker Skolval 2014-turnén då vi besöker orter nära dig. 6/5 är sista dagen för att anmäla sig till Europaparlamentsvalet. Skolval 12/5 är första dagen man kan arrangera skolval till Europaparlamentet. Valsedlar och instruktioner får ni veckan innan. 23/5 är sista dagen man kan arrangera skolval till Europaparlamentet. Inrapporteringen stänger samma dag. 25/5 är Europaparlamentsvalet. När vallokalerna stänger presenteras det preliminära resultatet för Skolval 2014.

7 RIKSDAGEN HÅLL UTKIK! Under mars månad kommer Skolval 2014-turnén att resa runt i hela Sverige. Vi vänder oss till elever och lärare som vill arrangera Skolval 2014 på sin skola. På turnén kommer vi att berätta om hur man anordnar ett skolval på bästa sätt och ge tips på hur man kan göra intressanta kringaktiviteter. Mer information kommer att presenteras längre fram. Håll utkik i brevlådan och på skolval2014.se! 26/8 är sista dagen man kan anmäla sig till riksdagsvalet. Skolval 12/9 är sista dagen man kan arrangera skolval till riksdagen. Inrapporteringen stänger samma dag. Sommarlov! 1/9 är första dagen man kan arrangera skolval till riksdagen. Valsedlar och instruktioner får ni veckan innan. 14/9 är riksdagsvalet. När vallokalerna stänger presenteras den preliminära sammanställningen för Skolval 2014.

8 DET FINNS MASSOR MED AKTIVITETER NI KAN GÖRA FÖR ATT SKAPA ETT ROLIGARE SKOLVAL OCH FÅ IGÅNG DISKUSSIONER OM POLITIK BÅDE FÖRE OCH EFTER SKOLVALET. FÖRELÄSNINGAR DEBATTER TEMADAGAR VALVAKA Bjud in föreläsare från organisationer för att djupdyka i ett ämne. Föreläsningarna kan handla om alltifrån miljöpolitik till skolpolitik till ungdomars inflytande. På de allra flesta skolor ordnar man debatter med politiska partier eller partipolitiska ungdomsförbund. Ofta fortsätter dessa diskussioner i korridorerna även efter debatten. Vill man göra något mer är en bra idé att anordna en temadag, där man kombinerar föreläsningar, debatter, workshops och seminarier om ett särskilt ämne, exempelvis den lokala politiken eller demokrati. Ett kul sätt att öka spänningen under skolvalet är att anordna en valvaka i väntan på resultatet. Det kan fungera som ytterligare ett forum för diskussion och som ett roligt arrangemang där man samlar skolan. INSTRUKTIONER FÖR ANMÄLAN Det är inte svårt att anmäla sig till Skolval Det enklaste sättet är att gå in på skolval2014.se och göra det där. Fyll i skolans namn, kommun och antal elever som deltar. Kom ihåg att lämna postadress och leveransadress samt ange leveransmottagare. För att delta i Skolval 2014 krävs en ansvarig arrangör och en kontrollant. Arrangören är den som ansvarar för att arrangera Skolval Kontrollantens uppgifter är att övervaka skolvalet, leda sammanräkning av röster och rapportera in valresultatet. Kontrollanten måste vara myndig. Arrangören och kontrollanten kan inte vara samma person. Om ni arrangerar båda skolval kan en person vara arrangör för båda, och en person vara kontrollant för båda. Fyll i anmälningstalongen och skicka in den, eller anmäl er direkt på skolval2014.se!

9 Välj om din skola vill arrangera skolval i samband med Europaparlamentsvalet, riksdagsvalet eller båda valen. VI ANMÄLER OSS TILL ANMÄL DIGITALT PÅ SKOLVAL2014.SE Skolval 2014 c/o Sveriges Elevkårer Svarspost Hägersten Europaparlamentsvalet Riksdagsvalet Båda valen SKOLANS NAMN TEJPA IGEN OCH LÄGG PÅ LÅDAN! POSTADRESS I SKOLVALET DELTAR ELEVER FRÅN (OBLIGATORISK UPPGIFT) Årskurs 7-9 Antal elever: Gymnasiet Antal elever: LEVERANSADRESS OCH MOTTAGARE AV LEVERANS* Annat* Antal elever: Årskurs: *Observera att endast röster åk 7 9 och gymnasiet ska rapporteras in till Skolval Röster från eventuella andra elever måste hanteras och räknas separat. KLIPP HÄR! *För att leverera valsedlar krävs en leveransadress, vilken ofta är en annan än postadressen. Vi kan tyvärr inte leverera till boxadress. Berätta för vaktmästare eller receptionist i förväg att leverans kommer att ske och ange denna person som mottagare av leverans. VIK HÄR!

10 RIKSDAGEN ANSVARIG ARRANGÖR (1 ELEV ELLER 1 ELEV + 1 LÄRARE) Arrangör och kontrollant kan inte vara samma person. ANSVARIG ARRANGÖR (1 ELEV ELLER 1 ELEV + 1 LÄRARE) Arrangör och kontrollant kan inte vara samma person. ELEVENS NAMN ELEVENS NAMN TELEFON HEM TELEFON HEM E-POSTADRESS (OBLIGATORISK UPPGIFT) E-POSTADRESS (OBLIGATORISK UPPGIFT) EVENTUELL LÄRARES NAMN EVENTUELL LÄRARES NAMN TELEFON ARBETE/HEM TELEFON ARBETE/HEM EPOSTADRESS EPOSTADRESS ANSVARIG KONTROLLANT (1 ELEV ELLER 1 LÄRARE) Kontrollanten måste vara myndig vid skolvalets genomförande. ANSVARIG KONTROLLANT (1 ELEV ELLER 1 LÄRARE) Kontrollanten måste vara myndig vid skolvalets genomförande. KONTROLLANTENS NAMN KONTROLLANTENS NAMN TELEFON ARBETE/HEM TELEFON ARBETE/HEM E-POSTADRESS (OBLIGATORISK UPPGIFT) E-POSTADRESS (OBLIGATORISK UPPGIFT) Observera att inloggningsuppgifter för inrapportering av resultat via skolval2014.se skickas ut via e-post. Fyll därför i en korrekt e-postadress och spara inloggningsuppgifterna efter att ni mottagit dem.

Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014

Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Innehåll Förord... 3 Utvärderingens syfte och genomförande... 4 Utgångspunkter

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Att starta en lärgrupp

Att starta en lärgrupp 1 Att starta en lärgrupp Stöd och hjälp! Det här materialet är gjort som ett stöd för lärgrupper. Planen är en hjälp för att göra det tydligare för er som vill arbeta med utbildningsmaterialet och fungerar

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen Riksdagen en kort vägledning Studiematerial från riksdagen 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras.

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet

Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet Beredningen för demokratifrågor - programarbete - politisk delaktighet Rätt att rösta! SKL:s beredning för demokratifrågor

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Fritidskontoret Hur du bildar en förening En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse (interimsstyrelse) utses som

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Förord Under våren 2013 hade Vansbro Kommun besök av Skolinspektionen som påvisade en brist av studie- och yrkesorienteringen, främst i de lägre åldrarna.

Läs mer

STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET

STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET 2014 STUDIEN DU OCH SAMHÄLLET NYHETSBREV TILL FÖRÄLDRAR OCH LÄRARE I ÖREBRO Youth & Society -YeS Örebro universitet Studien Du och samhället Du och samhället är en studie där utvecklingspsykologer, medievetare

Läs mer

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan Ta plats på arenan En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan STUDIEMATERIAL Om mänskliga rättigheter Om hur Sverige styrs Om samverkan Om påverkansarbete Om att vara

Läs mer

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan Hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott Idrott kan vara en fantastisk upplevelse mellan barn och ungdomar och deras

Läs mer

FÖR EN TRYGGARE SKOLA. att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar

FÖR EN TRYGGARE SKOLA. att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar FÖR EN TRYGGARE SKOLA att föra dialog och påverka lokalt för en skola utan kränkningar 1 2 CHECK- LISTOR OCH GODA EXEMPEL Checklistor samt röster från Rädda Barnens medlemsrörelse. 3 4 CHECKLISTA VÄRDEGRUND

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Förslag till upplägg av en studiecirkel Studiecirkeln är en grupp om minst tre personer med gemensamt intresse för det aktuella ämnet. Cirkelledaren håller

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON FÖRENINGAR - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON Får kopieras om källan anges. Marita Isaksson 2009 INNEHÅLL FÖRENING VAD ÄR EN FÖRENING? s. 1 Ideell förening Ekonomisk förening

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

ITiS på Önnestadsgymnasiet. Ekologisk framtid. Mats Andersson Ylva Glimfeldt Gunilla Underdahl Kristian Krebs

ITiS på Önnestadsgymnasiet. Ekologisk framtid. Mats Andersson Ylva Glimfeldt Gunilla Underdahl Kristian Krebs ITiS på Önnestadsgymnasiet Ekologisk framtid Mats Andersson Ylva Glimfeldt Gunilla Underdahl Kristian Krebs Innehåll 1. Projektbeskrivning 1.1 Genomförande 1.2 Mål 1.3 Utvärdering 2. Bakgrund 2.1 Projektidé

Läs mer

En handbok för nya styrelser. Att komma igång. med lokal facklig verksamhet

En handbok för nya styrelser. Att komma igång. med lokal facklig verksamhet En handbok för nya styrelser Att komma igång med lokal facklig verksamhet 1 2 ST, 2005. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Print, september 2005. Upplaga: 3 000 ex. Beställ fler exemplar genom

Läs mer

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen Inledning Onsdagen den 19 oktober 2011 genomfördes för andra gången En dag i demokratins tecken. Dagen var tänkt som en avslutning på Luppundersökningen

Läs mer