Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning"

Transkript

1 Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning

2 Innehållsförteckning 1. Om verktygslådan... 3 a. Hjälp i arbetet med verktygslådan Frukostmöte med kommun- eller landstingspolitiker Afterwork med unga politiker Fika med ledar- och debattredaktörer Utfrågning av lokalpolitiker om trygghet för seniorer Utfrågning av riksdagsledamöter i valkretsen Utfrågning av lokalpolitiker för trygga seniorbostäder Utfrågning av lokalpolitiker om trygghet i äldreomsorgen Appendix: Exempelfrågor för politikerutfrågningar a. Omsorg b. Bostäder c. Ekonomi... 11

3 1. Om verktygslådan Under våren inleder vi tillsammans vårt opinionsbildningsarbete inför valet Med vår kampanj Ett tryggt liv som senior vill vi påverka både nationella och lokala beslutsfattare och engagera våra egna medlemmar. Denna verktygslåda är skapad för att hjälpa de av SPF Seniorernas föreningar som vill ha tips och idéer till opinionsbildande aktiviteter som kan genomföras lokalt. Verktygslådan kommer att uppdateras löpande med nya aktiviteter fram till valet i september. Opinionsbildning handlar om att påverka och förändra. Det kan handla om att förändra attityder och beteende, att påverka innehållet i debatten eller att påverka ett visst beslut exempelvis i kommunstyrelsen eller i riksdagen. Genom våra opinionsbildande aktiviteter stärker vi samtidigt vår egen position som Sveriges mest engagerade seniororganisation. Med vår valplattform som grund ska vi lyfta frågor som handlar om trygg omsorg, trygga bostäder och trygg ekonomi samt om seniorernas representation i beslutande församlingar. Genom att jobba med opinionsbildning kring de valda frågorna i valplattformen både lokalt och nationellt blir det lättare att få genomslag. När samma budskap om ett tryggt liv som senior upprepas uthålligt och i många olika sammanhang, blir det som allra mest effektivt. Det kan gälla att skriva en debattartikel till lokaltidningen, att arrangera en debatt eller utfrågning, eller att lägga upp ett inlägg på Facebook. Media spelar en stor roll för opinionsbildning, som en drivkraft för debatten och som en aktör som kan pressa på beslutsprocessen. Media är bra att ha med när man vill lyfta fram sina frågor och det blir därför viktigt att tänka på hur man presenterar sin fråga. Media är intresserade av något som är nytt, som ingen skrivit om eller berättat om tidigare. De tenderar också att bli mer intresserade av ett påstående eller ett krav om förändring om det finns en person som kan göra uppgifterna både personliga och enkla att beskriva för TV-tittarna eller tidningsläsarna. I den här guiden finns exempel på aktiviteter som kan genomföras lokalt. Den kommer att uppdateras löpande fram till valet den 9 september så titta gärna in regelbundet för ny inspiration! I appendix finns även exempel på frågor som kan användas i utfrågningar, debatter och andra aktiviteter. a. Hjälp i arbetet med verktygslådan Om det är något som är oklart i verktygslådan, eller om du behöver hjälp med de opinionsbildande aktiviteterna, kan du kontakta SPF Seniorernas kommunikationsbyrå Diplomat Communications: Lisa Erkander, Diplomat Communications Mail: lisa.erkander@diplomatcom.com Telefonnummer:

4 2. Frukostmöte med kommun- eller landstingspolitiker SPF Seniorerna arrangerar en frukost med en kommun- eller landstingspolitiker för att diskutera prioriterade lokala äldrefrågor, gärna inom ramen för valfrågorna trygg omsorg, trygga bostäder och trygg ekonomi. Frukosten kan till exempel hållas mellan 08:00-08:30 och följs sedan av en utfrågning under ungefär 45 minuter. 1. Gruppledarna i landstinget eller kommunfullmäktige för de partier som är representerade i riksdagen bjuds in för ett individuellt samtal. 2. SPF Seniorerna bokar lokal och frukostmackor och förbereder ett frågebatteri med utgångspunkt i Seniorpanelen och valmanifestet. Se förslag på frågor i appendix. 3. SPF Seniorerna utser någon av medlemmarna till moderator som ställer frågor och bjuder in publiken att ställa frågor. 4. SPF Seniorerna bjuder in sina medlemmar som publik och låter alla medlemmar i sin tur bjuda in fem icke-medlemmar. 5. Inbjudan skickas även till både lokala och regionala debatt- och nyhetsredaktioner. 6. Efter seminariet sammanfattar SPF Seniorerna diskussionen, till exempel de tre viktigaste frågorna som togs upp, och publicerar på webben eller genom utskick till medlemmar. Det skickas även till nyhetsredaktioner.

5 3. Afterwork med unga politiker SPF Seniorerna bjuder in regionala representanter från alla riksdagspartiernas ungdomsorganisationer till en afterwork, förslagsvis runt 17-tiden på eftermiddagen. Temat på afterworken är med fördel de viktigaste valfrågorna för kommunen, landstinget eller regionen inför valet 2018, till exempel inom områdena trygg omsorg, trygga bostäder och trygg ekonomi. Det går bra att arrangera på både förenings- och distriktsnivå. 1. SPF Seniorerna bokar lokal för aktiviteten det kan med fördel göras på t.ex. en lokal pub eller restaurang och bjuder in medlemmarna. 2. Uppmana gärna medlemmarna att ta med en vän och be också ungdomsförbunden att sprida inbjudan i sina nätverk. Om föreningen har en Facebook-sida lägg gärna upp aktiviteten som ett event på Facebook och sprid till era följare! 3. Anlita en moderator, till exempel en lokal journalist med bra kännedom om de viktigaste lokala/regionala frågorna inför valet. 4. En politiker från varje ungdomsorganisation får presentera sin syn på vilka utmaningar och vilken politik man vill se på nationell, regional eller lokal nivå. 5. SPF Seniorerna presenterar även sin syn på lokala frågor som till exempel äldreomsorg, vård, arbetsmarknad och skattefrågor. 6. Moderatorn leder diskussionen, ger ordet och tar frågor från publik och media. Begränsa diskussionen till cirka 30 minuter, för att ge utrymme för mingel och samvaro. 7. I slutet av diskussionen sammanfattar moderatorn det som diskuterats: finns det t.ex. frågor som kan drivas gemensamt? 8. Media välkomnas att lyssna och ställa frågor.

6 4. Fika med ledar- och debattredaktörer Media är inte alltid bara nyhetsmedia utan det finns ledarskribenter på varje tidning. De är beroende av att få idéer till nya ämnen eller vinklar att skriva om och i detta sammanhang är det klokt att bjuda in dem för att presentera fakta. Bjud in ledar- och debattredaktörer från ett antal olika tidningar samtidigt och presentera och dela ut Seniorpanelen. Ta höjd för att diskutera politiken på riksnivå men identifiera gärna en lokal fråga eller lokala exempel. En fika går att organisera på både förenings- och distriktsnivå. Det spelar ingen roll om man är flera som träffas samtidigt då det inte handlar om en exklusiv nyhet utan mer om att informera och utbilda ledarskribenter inom äldrefrågor. Förslag till tillvägagångssätt: 1. Identifiera och bjud in intressanta ledar- och debattredaktörer. 2. Välj ut delar av Seniorpanelen att diskutera, med fördel ämnen som är aktuella lokalt/regionalt. 3. Visa på hur det ser ut i kommunen/regionen med hjälp av konkreta fakta.

7 5. Utfrågning av lokalpolitiker om trygghet för seniorer I en utfrågning om äldrefrågor kan till exempel riksdagsledamöter, kommun- eller landstingspolitiker bjudas in. Temat är lämpligen viktiga äldrefrågor inför valet, så som boende, ekonomi, trygghet och äldreomsorg, men det går även bra att lyfta lokala valfrågor och exempel. Utfrågningen bör lämpligtvis vara cirka en timme och leds av SPF Seniorerna. 1. Bjud in lokala riksdagsledamöter, kommunpolitiker eller landstingspolitiker. Alla partier behöver inte vara representerade men försök gärna att ha spridning mellan de politiska blocken. Välj på förhand vilken nivå ni vill bjuda in riksdag, landsting eller kommun istället för att blanda politiker från alla nivåer. Särskilt på landstings- eller kommunnivå kan det vara en fördel att bjuda in någon som arbetar specifikt med äldrefrågor. 2. SPF Seniorerna förbereder frågor till politikerna och leder diskussionen med utgångspunkt i Seniorpanelen och valmanifestet. 3. SPF Seniorerna utser någon av medlemmarna till moderator som ställer frågor och bjuder in publiken att ställa frågor. 4. SPF Seniorerna bjuder in sina medlemmar som publik och låter alla medlemmar i sin tur bjuda in några icke-medlemmar. 5. Inbjudan skickas även till både lokala och regionala debatt- och nyhetsredaktioner. 6. Efter seminariet sammanfattar SPF Seniorerna diskussionen, till exempel de tre viktigaste frågorna som togs upp, och publicerar på webben eller genom utskick till medlemmar. Det skickas även till nyhetsredaktioner.

8 6. Utfrågning av riksdagsledamöter i valkretsen God kontakt med lokala riksdagsledamöter är bra på flera sätt. De har stor möjlighet att påverka på nationell nivå, men präglas även av sin lokala anknytning. De kan tillexempel bidra med lokala perspektiv i en nationell debatt. I en utfrågning av riksdagsledamöter kan ni fråga dem hur de ser på lokala problem, men också generellt hur man kan öka tryggheten för seniorer i allmänhet. 1. Bjud in toppkandidaterna till riksdagen rån er valkrets, information om vilka dessa är går att hitta på respektive partis hemsida. Alla partier behöver inte vara representerade men försök gärna att ha spridning mellan de politiska blocken. 2. SPF Seniorerna förbereder frågor till riksdagsledamöterna och leder diskussionen med utgångspunkt i Seniorpanelen och valmanifestet (se appendix för förslag). 3. SPF Seniorerna utser någon av medlemmarna till moderator som ställer frågor och bjuder in publiken att ställa frågor. 4. SPF Seniorerna bjuder in sina medlemmar som publik och låter alla medlemmar i sin tur bjuda in några icke-medlemmar. 5. Inbjudan skickas även till både lokala och regionala debatt- och nyhetsredaktioner. 6. Efter seminariet sammanfattar SPF Seniorerna diskussionen, till exempel de tre viktigaste frågorna som togs upp, och publicerar på webben eller genom utskick till medlemmar. Det skickas även till nyhetsredaktioner.

9 7. Utfrågning av lokalpolitiker för trygga seniorbostäder En av SPF Seniorernas valfrågor är trygga bostäder. Idag råder inte brist på bra lösningar och exempel, utan snarare brist på handlingskraft och engagemang från stat och kommun. Om det finns exempel på lösningar i er kommun, eller idéer från lokala byggbolag, är det ett bra tillfälle att samla både politiker och byggbolag för att diskutera hinder och framförallt möjligheter att skapa fler tillgängliga, attraktiva och moderna seniorbostäder. 1. Hör av dig till byggbolag som är verksamma i kommunen eller grannkommuner, kommunala politiker ansvariga för bostadsfrågan och även lokala riksdagsledamöter. Alla partier behöver inte vara representerade men försök gärna att ha spridning mellan de politiska blocken. 2. SPF Seniorerna utser någon av medlemmarna till moderator som ställer frågor och bjuder in publiken att ställa frågor (se appendix för förslag). 3. Be politikerna lyfta fram vad de anser är de största utmaningarna och möjligheterna när det gäller bostäder i er kommun. 4. Be sedan byggbolagen lyfta möjligheter och bra exempel på när man lyckats undanröja olika hinder och skapat attraktiva seniorbostäder. 5. Inled en diskussion där politiker och byggbolagen tillsammans kan diskutera möjliga lösningar i er kommun. 6. SPF Seniorerna bjuder in sina medlemmar som publik och låter alla medlemmar i sin tur bjuda in några icke-medlemmar. 7. Inbjudan skickas även till både lokala och regionala debatt- och nyhetsredaktioner. 8. Efter seminariet sammanfattar SPF Seniorerna diskussionen, till exempel de tre viktigaste frågorna som togs upp, och publicerar på webben eller genom utskick till medlemmar. Det skickas även till nyhetsredaktioner.

10 8. Utfrågning av lokalpolitiker om trygghet i äldreomsorgen En av SPF Seniorernas valfrågor är trygg omsorg. En omsorg som förhindrar ensamhet, med bra måltidskvalitet och utan personalbrist. Bjud in lokala politiker för att höra hur de arbetar med dessa frågor. Vad har partierna för lösningar och vad är de största utmaningarna? 1. Bjud in kommunpolitiker eller landstingspolitiker. Alla partier behöver inte vara representerade men försök gärna att ha spridning mellan de politiska blocken. Bjud gärna in politiker som arbetar specifikt med äldreomsorgsfrågor. 2. SPF Seniorerna förbereder frågor till politikerna och leder diskussionen med utgångspunkt i Seniorpanelen och valmanifestet (se appendix för förslag). 3. SPF Seniorerna utser någon av medlemmarna till moderator som ställer frågor till politikerna och bjuder in publiken att ställa frågor. 4. SPF Seniorerna bjuder in sina medlemmar som publik och låter alla medlemmar i sin tur bjuda in några icke-medlemmar. 5. Inbjudan skickas även till både lokala och regionala debatt- och nyhetsredaktioner. 6. Efter seminariet sammanfattar SPF Seniorerna diskussionen, till exempel de tre viktigaste frågorna som togs upp, och publicerar på webben eller genom utskick till medlemmar. Det skickas även till nyhetsredaktioner.

11 9. Appendix: Exempelfrågor för politikerutfrågningar Flera aktiviteter bygger på utfrågning av politiker nedan ges därför lite exempel på frågor att ställa inom ramen för de tre huvudområdena i valkampanjen, trygg omsorg, trygga bostäder och trygg ekonomi. a. Omsorg 1. I vår kommun har seniorer med hemtjänst i snitt XX vårdgivare under 14 dagar [se faktasammanställning om omsorg för hur du kan hitta lokala siffor, i genomsnitt i Sverige är det 15], hur ställer ni er till det? Hur tror ni att det kan förbättras? 2. Hur skapar man bättre arbetsförhållanden för vårdpersonal i hemtjänsten och på äldreboenden? 3. Hur arbetar ni för att förbättra matkvaliteten i hemtjänsten och på boenden? 4. Vad gör ni för att säkra geriatrisk kompetens lokalt? Hur ställer ni er till att införa äldrevårdscentraler (givet att det inte redan finns)? 5. Hur kan vi öka tryggheten i hemtjänsten? 6. Hur minskar vi äldres ensamhet? 7. Psykisk ohälsa, inte minst bland äldre, ökar hur ser ni på lösningar kring det? Vad kan ni politiker göra åt det? b. Bostäder 1. I nästan samtliga Sveriges kommuner råder bostadsbrist, inte minst vad gäller tillgängliga bostäder för seniorer, hur ställer ni er till det? 2. Vad ser ni för konkreta lösningar? 3. Hur skapar vi fler tillgängliga bostäder? 4. Andelen seniorer ökar, hur tar ni hänsyn till det i er framtida bostadsplanering? 5. Idag lönar det sig ekonomiskt för seniorer att bo kvar i sina hus och lägenheter som ofta är relativt stora och dåligt anpassade för seniorer, trots att man gärna hade flyttat till ett mer tillgängligt boende, hur arbetar ni för att underlätta för seniorer att flytta? 6. Kan man bygga bort ensamhet eller vad ska vi göra åt de äldre som lider av ensamhet idag? c. Ekonomi 1. Hur ställer ni er till att ha gratis lokaltrafik för seniorer i kommunen under dagtid? 2. Avgiften till hemtjänsten skiljer sig mellan olika kommuner, vad tycker ni om det? 3. Avgiften för färdtjänst skiljer sig mellan olika kommuner, hur ställer ni er till det? 4. Hur arbetar ni för att se till att seniorer får mer pengar i plånboken och för att seniorer med en begränsad ekonomi ska få en bättre livskvalitet? 5. Vi vill se en minskning av pensionärsskatten vad tycker ni om den och vad ser ni för potentiella lösningar? 6. Med den rådande bostadssituationen och höga bostadspriser vill vi att taket på bostadstillägget höjs, för att fler ska ha möjlighet att få det hur ställer ni er till det? 7. Vad är enligt er den viktigaste ekonomiska reformen för att stärka pensionssystemet? 8. Hur ser ni på pensionsöverenskommelsen, vad var bra och vad anser ni saknas?

Vertygslådan- opinionsbildande aktiviteter

Vertygslådan- opinionsbildande aktiviteter Vertygslådan- opinionsbildande aktiviteter Bakgrund Opinionsbildning handlar om att påverka och förändra. Det kan handla om att förändra attityder och beteende. Oftast handlar det om att man vill påverka

Läs mer

Facebook-guide för SPF Seniorernas representationskampanj

Facebook-guide för SPF Seniorernas representationskampanj Facebook-guide för SPF Seniorernas representationskampanj 1 Innehållsförteckning 1. Hjälp i arbetet med Facebook... 3 2. Kampanjklä din Facebook: att byta profilbild och omslagsbild... 4 a. Kampanjbilder

Läs mer

Valåret 2018 En möjlighet att påverka

Valåret 2018 En möjlighet att påverka 1 Valåret 2018 En möjlighet att påverka Att vara en seniorpolitisk organisation har aldrig varit så viktigt som nu 27 procent av väljarna är 65+ Våra stadgar säger att förbundet ska verka för seniorers

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 22 förbund och närmare 30 deltagare. Gemensam valstrategi Handikappförbundens kongress fastställde en gemensam valstrategi med ambitionen att alla medlemsförbund

Läs mer

PRO:s VALKAMPANJ 2018

PRO:s VALKAMPANJ 2018 PRO:s VALKAMPANJ 2018 KVITTO Kaffe Hallondricka Födelsedagspresent 25,00 20,00 175,00 MEDGES EJ Konceptbeskrivning PROs valkampanj 2018 Hej PRO-medlem! Du vet väl att du är med och uträttar storverk? Tack

Läs mer

Söndag den 9 september

Söndag den 9 september 1 Söndag den 9 september 2 Valåret 2018 En möjlighet att påverka 70 000 kandidater arbetar för att bli valda till Riksdagen Landsting- och regionfullmäktige Kommunfullmäktige 3 Valåret 2018 En möjlighet

Läs mer

Så här tycker seniorerna (1)

Så här tycker seniorerna (1) 2 Seniorpanelen Undersökningen genomfördes som en webbenkät och pågick mellan den 15-24 september Frågorna handlade om sakfrågor i valet 2018 och prioriterade områden för SPF Seniorerna att driva under

Läs mer

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018 Verksamhets- och kommunikationsplan Närodlad politik med ett nytt ledarskap för hela Enköpings kommun Verksamhetsplan Övergripande mål 2019 De övergripande målen med kretsens verksamhet är att arbeta för

Läs mer

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR Du ska kunna leva ett tryggt liv som senior Vi seniorer vill leva ett tryggt och fritt liv. Hot och oro minskar vår glädje och möjlighet att fortsätta bidra till Sverige,

Läs mer

Inflytande - Påverkansarbete

Inflytande - Påverkansarbete 2 3 4 Inflytande - Påverkansarbete Nationellt och lokalt Syfte Tillvarata äldres intressen Påverka de institutioner och verksamheter som berör äldres vardag Ställa äldres resurser till förfogande för det

Läs mer

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN

PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN PÅVERKANSARBETE FÖR DÖVRÖRELSEN 34 Våra bästa tips och råd för att effektivt påverka politiker och beslutsfattare 1 GÖR EN INSATS FÖR DÖVA OCH TECKENSPRÅK INFÖR VALET 2018! VALSPECIAL Vid valet har du

Läs mer

Effektivt påverkansarbete

Effektivt påverkansarbete Hela världen i Uppsala stift Foto: Kristina Strand Larsson Effektivt påverkansarbete Vår utgångspunkt är att allt påverkansarbete vill en förändring, politisk förändring eller en förändring i attityd eller

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län?

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Kalmar län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län?

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Värmland Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta Gävleborgs län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län?

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? Hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? 1 2 Korta fakta - Dalarnas län Sveriges Kommuner och Landsting har i

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län?

Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Jönköpings län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019

Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019 Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019 Tips på hur ni som kommun kan engagera era invånare att delta i Nordens största kuststädaraktion. Med stöd av: To-do 7 steg mot ett renare hav 1. Bestäm en dag och

Läs mer

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Gemensamt Det finns särskilda val till riksdag, kommun och till landsting (samt kyrkoval och val till EU) Gemensamt för

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik, tittat på vad som är utmärkande för de lokala

Läs mer

Många äldre i Sverige

Många äldre i Sverige 1 Många äldre i Sverige 2 miljoner äldre (65+) Äldre = var femte invånare = 20 % av befolkningen Äldre = mer än var fjärde väljare = 27 % av väljarna (2018) Tillsammans är vi starka! Åldrandets fakta I

Läs mer

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Strategi för opinionsbildning Utgångspunkter Genom att bli spetsigare i vad vi opinionsbildar om, men samtidigt bredare

Läs mer

En förhandstitt på 1177 Vårdguiden. Kim Nordlander, enhetschef 1177 Vårdguiden Teresa Nilsson, kommunikatör, 1177 Vårdguiden

En förhandstitt på 1177 Vårdguiden. Kim Nordlander, enhetschef 1177 Vårdguiden Teresa Nilsson, kommunikatör, 1177 Vårdguiden En förhandstitt på Kim Nordlander, enhetschef Teresa Nilsson, kommunikatör, 1 Nationella e-hälsodagen 2013 2 Varför går 1177 och Vårdguiden ihop? Samla och effektivisera resurser för drift och utveckling

Läs mer

Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans

Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans Bostadsmarknaden i stort - bostadsbehov och bostadsefterfrågan samt förutsättningar för en lokal bostadsmarknad i balans Bostadsmarknadsläget 218 Bostadsmarknadsläget 218 utifrån kommunstorlek 135 26 29

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Mål och riktning. för (2019)

Mål och riktning. för (2019) Vaxholm Mål och riktning för 2018-2020 (2019) MÅL OCH RIKTLINJER 2018 2020 Sveriges Pensionärsförbund, SPF Seniorerna, går in i en ny kongressperiod med följande fyra viktiga målområden: Fler och engagerade

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 24 JANUARI 2019 ospriddsanning.se ospriddsanning.se Syftet är att uppmärksamma beslutsfattare på vilka behov kvinnor med spridd bröstcancer har och säkerställa

Läs mer

Allas rätt till rörelse

Allas rätt till rörelse Allas rätt till rörelse Handlingsplan för distrikt/förening Distrikt/förening i: Reumatikerförbundets valfråga 2018 handlar om allas rätt till rörelse. Reumatikerförbundet föreslår Inrätta en tjänst som

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen.

Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen. Vilken värld! Om demokrati i kläm. Om hotade mänskliga rättigheter. Om din möjlighet att förändra världen. Stå upp för mänskliga rättigheter under valåret Nästa år är det val i Sverige. Det sker i en tid

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

Jobbgrillen Premiär 23 augusti

Jobbgrillen Premiär 23 augusti Jobbgrillen Premiär 23 augusti 1 Bakgrund I 2010 års valrörelse har företagarfrågorna ännu inte fått något brett genomslag. Blocken slåss istället om samma medelklassväljare. Skattediskussionen handlar

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Växjö Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Antagen på LSU:s Representantskap 2017 Slutversion av verksamhetsplan 2018-2019 Verksamhetsplan 2018-2019 Detta är verksamhetsplanen för 2018-2019 och här beskrivs hur LSU ska

Läs mer

NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA

NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA NATIONELL SAMVERKAN FÖR PSYKISK HÄLSA Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa NSPH är samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området Nationell Samverkan

Läs mer

Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj

Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj 1 Innehåll Om materialet... 3 1. Seniorer är underrepresenterade i förhållande till väljarkåren... 4 1.1. Seniorers andel av väljarkåren... 4

Läs mer

Framtidsprogrammet på 10 minuter

Framtidsprogrammet på 10 minuter Framtidsprogrammet på 10 minuter Tillsammans betyder vi mer för fler Vi står vid ett vägskäl i politiken och i samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Samtidigt som klyftorna i samhället blir

Läs mer

Framtidsprogrammet på 10 minuter

Framtidsprogrammet på 10 minuter Framtidsprogrammet på 10 minuter 1 Tillsammans betyder vi mer för fler Vi står vid ett vägskäl i politiken och i samhället. Det handlar om hur vi ska bo i framtiden. Samtidigt som klyftorna i samhället

Läs mer

Valplan Opinionsbildning

Valplan Opinionsbildning Valplan Opinionsbildning Materialet är uppdelat i fyra delar med bifogat metodverktyg i slutet. Den går att genomföra under fyra tillfällen eller under en eftermiddag och kväll med en processledare. Målgrupp:

Läs mer

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Förbundsstyrelsen föreslå förbundsrådet att anta nedanstående valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Det övergripande mål för Moderaterna i Södermanland

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norra Älvsborgsdistriktet TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV Foto: Sven H Svensson JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här

Läs mer

Kalmar län kan mer. Vi vill ha de bästa svaren på Kalmar läns framtidsutmaningar. Handledning för politikutveckling Kalmar län 2015-17

Kalmar län kan mer. Vi vill ha de bästa svaren på Kalmar läns framtidsutmaningar. Handledning för politikutveckling Kalmar län 2015-17 Kalmar län kan mer Vi vill ha de bästa svaren på Kalmar läns framtidsutmaningar Handledning för politikutveckling Kalmar län 2015-17 Kalmar län kan mer Vi vill ha de bästa svaren på Kalmar läns framtidsutmaningar.

Läs mer

Digital kommunikation. den externa kommunikationen

Digital kommunikation. den externa kommunikationen Digital kommunikation den externa kommunikationen Vad ska vi prata om idag? Digitala kanaler så ser det ut Digitala kanaler vilka använder ni? Strategi och planering Så kommunicerar VIF/SISU Den här hjälpen

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA Inflytande, valfrihet och livskvalitet Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället. En

Läs mer

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN -En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN Konsten att stoppa alkoholreklamen Vad är det här? Detta är din guide till hur du kan bidra i kampen för att stoppa alkoholreklamen i våra flöden! Oavsett

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik, tittat på vad som är utmärkande för de lokala

Läs mer

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde.

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde. SENIORVECKAN V 36 Vi har nu genomfört seniorveckan här i Håbo Kommun vilket även gjorts i många andra både kommuner och länder. Orsaken är att det är Europeiska pensionärsåret 2012. Det var kommunen som

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Medborgardialog en del av styrprocessen

Medborgardialog en del av styrprocessen en del av styrprocessen Övergripande kommunikationsplan www.vindeln.se Antagen av Kommunstyrelsen, den 28 april 2015, 95 Kommunikationsplan Sida 2(7) Bakgrunden till dialogen I ett samhälle där valdeltagandet

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Under 2015 fokuserar SPF Seniorerna på 3 huvudområden i påverkansarbetet: Valfrihet Ekonomi Bostäder

Under 2015 fokuserar SPF Seniorerna på 3 huvudområden i påverkansarbetet: Valfrihet Ekonomi Bostäder Under 2015 fokuserar SPF Seniorerna på 3 huvudområden i påverkansarbetet: Valfrihet Ekonomi Bostäder 3 Valfrihet Vi seniorer har gjort tuffa val genom våra liv varför skulle vi inte kunna välja själva

Läs mer

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov.

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov. Antagen 20171109 PRO Stockholms län Verksamhetsplan 2018 Innehåll Omvärldsanalys Prioriteringar Inriktningsmål Omvärldsanalys Stockholms län: Stockholms län med sina närmare 2,3 miljoner invånare växer

Läs mer

valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande

valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande VAL 2014 SPFs valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande Inför valet 2014 vill SPF lyfta 10 punkter som bidrar till ett samhälle där likabehandling råder och där ålder

Läs mer

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 1. Organisation RFSU Stockholms verksamhet har vuxit och utvecklats snabbt de senaste åren. Av den anledningen har fokus under det verksamhetsår som

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Luleå Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Maj 2015. Nytt utseende för Näringslivet på Tjörn! Nu är det bevisat! Tjörn är bättre än Bahamas

Maj 2015. Nytt utseende för Näringslivet på Tjörn! Nu är det bevisat! Tjörn är bättre än Bahamas Maj 2015 Nytt utseende för Näringslivet på Tjörn! Nu lanserar vi ett nytt utseende för Näringslivet på Tjörn! För tre år sedan startade de första, månatliga, digitala utskicken av Näringslivet på Tjörn.

Läs mer

Vi gör din röst hörd!

Vi gör din röst hörd! Vi gör din röst hörd! SPF bevakar dina intressen! - Har du tänkt på hur du vill du bo när du blir äldre? - Tycker du att det är rättvist att arbete och pension beskattas olika? - Vet du att i genomsnitt

Läs mer

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG IGEN! 3 Innehåll. 1. Förord...4 2. Inledning...5 3. Äldrefrågorna i partierna...6

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

LÄRARE, REKTOR, ELLER INSTRUKTÖR- SÅ HÄR ORGANISERAR DU TILLSTÄLLNINGAR OCH BESÖK UNDER POLITIKVECKAN

LÄRARE, REKTOR, ELLER INSTRUKTÖR- SÅ HÄR ORGANISERAR DU TILLSTÄLLNINGAR OCH BESÖK UNDER POLITIKVECKAN TILLSTÄLLNINGAR OCH BESÖK - INSTRUKTIONER 1 (7) LÄRARE, REKTOR, ELLER INSTRUKTÖR- SÅ HÄR ORGANISERAR DU TILLSTÄLLNINGAR OCH BESÖK UNDER POLITIKVECKAN Under Politikveckan kan läroanstalterna organisera

Läs mer

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Sidan 1 av 5 Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Tema: Valdeltagande varför är det viktigt, varför minskar det och vad kan vi göra åt det? Med Stefan Dahlberg, forskare vid Göteborgs universitet

Läs mer

Mål och Riktlinjer. för

Mål och Riktlinjer. för Nykvarn Mål och Riktlinjer för 2019-2020 1 Mål och Riktlinjer 2019-2020 (Förbundet) Sveriges Pensionärsförbund, SPF Seniorerna prioriterar följande fyra viktiga målområden: * Fler och engagerande medlemmar

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället.

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället. MIDDAGS POLITIK Politikmiddag Debatter, argument, valplattformar, kompasser, tyckanden och listor på viktiga valfrågor. Upptakt, affischer, mer debatter, partikriser och löpsedlar. Röstkort, vallokal,

Läs mer

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i

Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Enskild motion Motion till riksdagen 2009/10:s78060 MK av Björn von Sydow m.fl. (s) Låt Sverige bli det bästa landet att åldras i Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020 BILAGA 9 Kommunikationsstrategi 2014 2020 Kommunikationsstrategi för Syftet med s kommunikationsarbete är att göra vårt leaderområde och det arbete som genomförs inom ramen för det synligt. Genom att göra

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av. Sveriges Elevkårer

Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av. Sveriges Elevkårer Sida 1 av 9 Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av Sveriges elever Beslutat av Kongress14 Sida 2 av 9 Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av Sveriges elever

Läs mer

Lyckas i Almedalen 2018

Lyckas i Almedalen 2018 Lyckas i Almedalen 2018 Westanders tips och tjänster Westander den 25 april 2018 Besök Almedalsveckan 2018 Almedalsveckan ger er en unik möjlighet att träffa Sveriges viktigaste opinionsbildare och beslutsfattare

Läs mer

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

Verksamhetsplan för RFSU Halland 2015

Verksamhetsplan för RFSU Halland 2015 Verksamhetsplan för RFSU Halland 2015 Organisation RFSU Halland är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening för sexualupplysning och sexualpolitik som verkar i Hallands län. Lokalföreningen

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle handlar om de faktorer som påverkar privatiseringen av skattefinansierade välfärdstjänster. I analysen

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU

Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU Handlingsplan 2016-vt 2017 för BOiU (förutom Läns-BO-uppdraget) Vision Barn har rätt att få synas, höras, få hjälp och stöd. BOiU vill att barn och unga ska ha kunskaper om sina och våga och vilja kräva

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Utan äldre stannar Sverige

Utan äldre stannar Sverige Utan äldre stannar Sverige Dokumentation från konferensen i Sundsvall 2012-11-07 Det var högt i tak i Kyrkans Hus i Sundsvall den 7 november. Äldrekonferensen samlade över hundra deltagare från Västernorrland

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

Uppsalamoderaternas medlemsmodell. Trygghet Stolthet Utveckling Öppenhet Ömsesidig respekt

Uppsalamoderaternas medlemsmodell. Trygghet Stolthet Utveckling Öppenhet Ömsesidig respekt Uppsalamoderaternas medlemsmodell 2017 Trygghet Stolthet Utveckling Öppenhet Ömsesidig respekt 2. Varför är du medlem i Moderaterna? Fredrik Ahlstedt Kommunalråd Therez Olsson Kommunalråd Jag är medlem

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Digital strategi för Miljöpartiet

Digital strategi för Miljöpartiet 2012-03-12 Digital strategi för Miljöpartiet Bakgrund Vår webbplats ska förnyas och i processen med att upphandla en ny dök frågan upp om vilket syfte den skulle ha i relation till övrig webbnärvaro. I

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av nästan 20 lokalföreningar, med totalt 2500 unga medlemmar. Reacta står upp för att varje barn och ung

Läs mer

Med perspektiv som utvecklar

Med perspektiv som utvecklar NÄRINGSLIVET FBG, FALKENBERGS SPARBANK, FALKENBERGS KOMMUN, SVENSKT NÄRINGSLIV, REGION HALLAND, TEK OCH HALLANDS NYHETER INBJUDER TILL Näringslivsdagen 2016 ONSDAGEN DEN 2 MARS FALKHALLEN Med perspektiv

Läs mer

Valanalys - Vad sägs på sociala medier i den politiska diskussionen?

Valanalys - Vad sägs på sociala medier i den politiska diskussionen? make connections share ideas be inspired Valanalys - Vad sägs på sociala medier i den politiska diskussionen? Thomas Karlsson Twitter: @TKarlsson101 Agenda Sociala Medier Definition Social Media Analys

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Tisdagen den 5 november, kl Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Tisdagen den 5 november, kl Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Tisdagen den 5 november, kl 13.30 16.15 Plats: Vision Bo Äldre, Lillhagsparken 11C Ledamöter: Birgit Malmbom PRO ordförande Gun Karlsson SPF Liisa Sabell Finska

Läs mer

Handledning för arrangörer

Handledning för arrangörer Handledning för arrangörer Välkommen till Skolval 2010! Nu gäller det! När du får den här handledningen kan det vara alltifrån ett halvår till en månad kvar till skolvalet på din skola. Du som är arrangör

Läs mer

Partierna och politikerna i medierna

Partierna och politikerna i medierna Partierna och politikerna i medierna En undersökning av Boråspolitiken i de sociala- och traditionella medierna Oskar Eklöf 1. Inledning 1.1. Bakgrund Under 2-talet har internet revolutionerat informations-

Läs mer

KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN

KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN KOMMUNIKATIONS- PLATTFORM ANTAGEN AV FÖRBUNDSSTYRELSEN 2016-02-28 KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Svenska Aikidoförbundet 2 OM KOMMUNIKATIONS- PLATTFORMEN INNEHÅLL: SYFTE: Syftet med den här kommunikationsplattformen

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

Pensioner BTP och avgifter Bostäder Patrull Hälsa vård och omsorg Fallolyckor Måltid Åldersgränser Översyn och utredningar Förebyggande arbete

Pensioner BTP och avgifter Bostäder Patrull Hälsa vård och omsorg Fallolyckor Måltid Åldersgränser Översyn och utredningar Förebyggande arbete 1 Pensioner BTP och avgifter Bostäder Patrull Hälsa vård och omsorg Fallolyckor Måltid Åldersgränser Översyn och utredningar Förebyggande arbete Seniorrepresentation 2 SPF Seniorernas ändamål Förbundet

Läs mer

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU Antagen av föreningens årsmöte 2015-03-25 Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU (förutom Läns-BO-uppdraget) Vision Varje barn i Uppsala län lever och utvecklas på ett sätt som tar hänsyn till barnets vilja

Läs mer

Kommunikationsplan för Översiktsplan

Kommunikationsplan för Översiktsplan Kommunikationsplan för Översiktsplan Projektbeställare Kommunstyrelsen, genom Kent Gullberg (SBF-chef) Projektledare Charlotte Hedlund Datum 2015-12-01 Version 1.0 Projekt-, ärendenr. Dnr KS 2014/0321-212

Läs mer