En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2"

Transkript

1 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell

2 Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att få koll på grunderna och undvika vanliga misstag. Den bör dock inte ses som en komplett handbok då det finns oändligt med information och nyttig kunskap om detta ämne. Om ni vill veta mer så utnyttja internet, läs böcker och artiklar eller kontakta mig. Se de sista sidorna för mer information om mig och mina tjänster.

3 Vad är pr? Detta är föremål för ständig diskussion. Enligt mig handlar det om ett sätt för er att få genomslag för ert varumärke utan att betala för publicering eller uppmärksamhet. Det handlar om att vinkla relevanta händelser och nyheter inom din verksamhet för att få genomslag i till exempel press, tv, radio eller i olika onlinemedier. Ofta handlar det om händelser där det finns ett tydligt nyhetsvärde. Dessa händelser måste då paketeras, förmedlas och kommuniceras på rätt sätt till rätt mottagare. Det kan också handla om mer övergripande pr-kampanjer där man på olika sätt kan se till att ett varumärke blir synligt för en relevant målgrupp.

4 Varför pr? Kort svar publicitet säljer. Företag som återkommande syns och omnämns i pressen och andra medier får många fördelar. Genom att leverera genomarbetade budskap över en längre tid till relevanta målgrupper ökar ett företag eller varumärke kraftigt sina chanser att nå sina mål.

5 Pr vs. reklam Pr ska inte ses som en ersättning för traditionell annonsering och marknadsföring, utan som ett komplement. När det gäller reklam har ni full kontroll över budskapet och var och när det publiceras. Med pressbearbetning och pr-arbete når ni istället en betydligt högre trovärdighet i publiceringarna, plus att det ofta är en kostnadseffektiv lösning för att nå ut med sitt budskap.

6 Tänk långsiktigt Visst kan enskilda insatser resultera i publicitet, men pr-arbete ska alltid ske långsiktigt. Det handlar inte om en engångsinsats utan värdet av pr måste ses i ett större perspektiv över en längre tidsperiod. Även om journalisten inte skriver om er verksamhet efter det första pressmeddelandet eller den initiala kontakten, så kan det bidra till att bygga upp en bra och seriös bild av det ni gör och leda till framtida publiceringar.

7 Pressmeddelanden Att skriva pressmeddelanden är grunden i all mediebearbetning. Ett pressmeddelande sammanfattar er nyhet på ett sätt som passar journalister och andra personer inom olika medier. På följande sidor får du lite tips på vad som kan vara bra att tänka på, samt exempel på vanliga fällor som bör undvikas.

8 Tips för pressmeddelanden Identifiera nyheten Den i särklass viktigaste punkten. Det måste finnas ett nyhetsvärde i det ni vill kommunicera. Det behöver dock inte vara intressant för alla utan det kan handla om något som är av intresse för branschpress eller kanske lokaltidningen. Se till att varje pressmeddelande inte behandlar mer än EN nyhet för att hålla det konkret och greppbart. Hitta en slagkraftig rubrik Detta kan ofta vara ett svårt moment. Hitta en rubrik som lockar till läsning och inte är för lång. Ofta kan man behöva använda fantasin och arbeta på att inte vara för torr och tråkig. Tänk dock på att rubriken måste ha en koppling till nyheten.

9 Tips för pressmeddelanden Skriv en ingress Efter rubriken följer ingressen. Här sammanfattar ni nyheten på tre-fyra meningar på ett sätt som lockar till fortsatt läsning. Skriv som en journalist I teorin ska en journalist kunna kopiera rubrik, ingress och brödtext och lyfta direkt in i en tidning. Det är därför viktigt att skriva som en journalist. Besvara frågorna: Vad? När? Var? Hur? Varför? Vem? Börja texten med det viktigaste och undvik värdeladdade ord, superlativ och förkortningar. Skriv siffrorna ett till tolv med bokstäver, använd därefter siffror.

10 Tips för pressmeddelanden Inkludera citat Inkludera gärna ett par citat. I citaten kan ni vara mindre stela och tillföra en mänsklig faktor till nyheten. Använd citat av nyckelpersoner och se till att det utan problem går att lyfta in citaten direkt i en nyhetstext. Använd ett talsteck/pratminus ( ) före varje citat och glöm inte att ange vem det är som citeras. Korrekturläs Glöm inte att vara noggrann och se till att minst två personer korrekturläser pressmeddelandet innan det skickas ut. Dubbelkolla även all fakta och information som till exempel hemsidesadress och e- postadresser.

11 Tips för pressmeddelanden Arbeta enligt standard Bygg upp ditt pressmeddelande enligt praxis. Börja med att se till att meddelandet är tydligt datumsatt. Fortsätt sedan med rubrik följt av ingress och brödtext med citat. Därefter följer information om presskontakt, pressbilder och kanske länkar till mer information. Det kan också vara bra att ha en sektion i stil med Om XXX AB där man på tre-fyra meningar sammanfattar avsändarens verksamhet.

12 Pressmeddelandefällor Skriv inte för långt Skriv inte längre pressmeddelanden än en A4-sida. Undvik reklamtext Tänk på att undvika formuleringar och ord som känns för reklamiga. Skriv så att alla förstår Tänk på att ni formulerar er så att alla mottagare förstår innehållet. Om pressmeddelandet till exempel skickas till allmänna medier så kan det vara klokt att inte använda fackuttryck eller ett för internt språk.

13 Pressmeddelandefällor Skicka vid rätt tidpunkt Skicka inte pressmeddelandet på fredag eftermiddag eller under en helg. Min erfarenhet är tisdag och onsdag förmiddag är en bra tidpunkt för utskick. Tänk dock på att undvika andra nyheter som kan tänkas konkurrera med er egen. Var tillgänglig Sätt er inte i ett möte när pressmeddelandet har skickats ut. Se till att vara tillgängliga för frågor via mejl eller telefon.

14 Att bygga upp ett nätverk Satsa på kvalitet framför kvantitet när ni bygger upp ett kontaktregister. Bygg upp en bas med personer och medier ni tror kan vara intresserade av ert verksamhetsområde. Komplettera sedan listan med fler relevanta kontakter inför varje utskick beroende på meddelandets innehåll. Se även till att lägga till personer som skrivit om sådant ni skickat ut tidigare. Se till att hålla listan uppdaterad och aktuell.

15 Andra sätt att nå ut Debattartiklar Att skriva en debattartikel om ett relevant område som kan kopplas samman med er verksamhet och ert varumärke är en bra idé. Följ debatten och ta tillfället i akt när ett ämne är aktuellt och i ropet. Bistå med er kompetens Berätta för tidningar, radio och tv att ni finns tillgänliga för kommentarer och expertutlåtanden när det handlar om nyheter inom ert verksamhetsområde.

16 Om ni behöver hjälp Jag som har skrivit denna guide heter Mats Wurnell. Jag är i grunden journalist men har kommit att arbeta mer och mer med just pr och mediebearbetning. Det har visat sig att just bakgrunden som journalist är en stor tillgång när rollerna blir omvända och det handlar om att paketera nyheter, ha kontakt med media och nå publicitet. Jag har arbetat med både stora och små projekt och lyckats lyfta fram mina uppdragsgivare i allt från traditionell press och nationell radio till stora tv-program och populära bloggar och onlinemedier.

17 Jag kan hjälpa till med... Skriva och skicka pressmeddelanden Mediebearbetning Mediakontakter & pressansvar Skriva debattartiklar Pressinbjudningar och ackrediteringar Pr-kampanjer Övrig textproduktion Övrig kommunikation i till exempel sociala medier

18 Kontakta mig Hemsida E-post Telefon Twitter twitter.com/matswurnell

19 Mer information Besök min hemsida på www. matswurnell.net för exempel på mina tidigare kunder och för att ta del av pressmeddelanden jag har skrivit och resultat jag har uppnått.

20 Några sista ord... Jag önskar er härmed stor framgång i ert prarbete!

Några tips om du man kan jobba med media och PR

Några tips om du man kan jobba med media och PR Några tips om du man kan jobba med media och PR 1. Höras och synas i media Idag är konkurrensen om medias utrymme stenhård. Den som vill synas och höras måste själv vara aktiv. Hur man lyckas beror mindre

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

pr-handboken från Westander 2016

pr-handboken från Westander 2016 Westander hjälper företag och organisationer att skapa publicitet, bilda opinion och påverka politiska beslut. Vi vill bidra till att fler deltar i samhällsdebatten. pr-handboken från Westander 2016 174

Läs mer

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA www.businesssmart.se ViviAnn Labba och Business Smart 2009-2010 35tips till fler kunder består utav en samling artiklar kring kundvård skrivna av ViviAnn Labba

Läs mer

Westanders pr-handbok 2015

Westanders pr-handbok 2015 Westanders pr-handbok 2015 Westander hjälper företag och organisationer att skapa publicitet, bilda opinion och påverka politiska beslut. Vi vill bidra till att fler deltar i samhällsdebatten. 158 000

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Mediearbetets grunder Välkomna!

Mediearbetets grunder Välkomna! Mediearbetets grunder Välkomna! Klara Ahlqvist-Gustafsson Obstinator AB Tel: 070-740 72 09 Mail: Lördag 4 juni Hålltider: 10.00-11.30 Medias grundläggande funktionssätt Så funkar media! Vad som utgör en

Läs mer

White paper Välskrivna texter för e-post

White paper Välskrivna texter för e-post White paper Välskrivna texter för e-post Lär dig knepen som hjälper dig att skriva bättre texter Din guide till bra och välskrivna texter för e-post Den digitala marknadsföringen är ofta inriktad på teknik.

Läs mer

SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA

SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA SKOLANS DAG: MÖTET MED MEDIERNA SÅ MAXIMERAR DU MEDIEUTFALLET PÅ DIN ORT SKAPA UPPMÄRKSAMHET PÅ SKOLANS DAG! Skriften du har i din hand ger tips och råd från Lärarnas Riksförbund inför mötet med journalister

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! AV VIVIANN LABBA Attrahera Kunder! 1 2 ViviAnn Labba Agera Business Smart : Attrahera Kunder! 49 hemligheter till hur du

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening 2014 MARKNADSFÖRING INNEHÅLL 1 MEDIA... 3 2 ANNONSER... 4 3 SOCIALA MEDIER OCH WEBBEN... 5 4 TRYCKSAKER... 7 5 KOM IHÅG-LISTOR...

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Equmeniakyrkan på sociala medier

Equmeniakyrkan på sociala medier Februari 2015 Equmeniakyrkan på sociala medier Sociala medier används för att kommunicera, skapa relationer, främja dialog och dela kunskap. Sociala medier som exempelvis Twitter, Facebook och bloggar

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

Kontaktkampanjer Exempel på kontaktkampanjer är telemarketing, flygblad, knacka dörr och valstuga.

Kontaktkampanjer Exempel på kontaktkampanjer är telemarketing, flygblad, knacka dörr och valstuga. Kampanj? Vad är det? Moderaterna ägnar sig alltid åt opinionsbildning. Ibland gör vi det i form av kampanjer. I Nationalencyklopedin definieras kampanj som en intensiv verksamhet under viss tid i avsikt

Läs mer

Att skapa en webbplats

Att skapa en webbplats Att skapa en webbplats En introduktion till ämnet med vägledning, tips och råd Andreas Ellhar 2014 1 Innehållsförteckning 1. Syfte med webbplatsen s. 4 2. Domännamn s. 4-5 3. Webbhotell s. 5 4. Webbplatsens

Läs mer

Så skapar du Personas och fångar din läsare. White paper

Så skapar du Personas och fångar din läsare. White paper Så skapar du Personas och fångar din läsare White paper Så skapar du Personas och fångar din målgrupp Att verkligen förstå din målgrupps situation är avgörande för att nå fram med ditt budskap. De flesta

Läs mer

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Internet of SALES Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Henrik Björklund ISBN 978 91 87093 63 0 Internet of Sales Soderpalm

Läs mer

E-POSTBAROMETERN 2013

E-POSTBAROMETERN 2013 E-POSTBAROMETERN 2013 Marknadschefers val av olika medier 2013 E-postmarknadsföringens nuläge, framtid och trender. Statistik från en undersökning bland svenska marknadsförare. Creating e-mail success

Läs mer

Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier

Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier Högskolan i Halmstad Strategisk kommunikation, påbyggnadskurs 30hp Examinator: Matts Skagshöj Handledare: Martin Berg Författare: Elvedin

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Tendensrapport 2011. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (17)

Tendensrapport 2011. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (17) De största utmaningarna för dagens marknadsförare Det här innebär det utökade medielandskapet Så mäter företag effekt av sina marknadsaktiviteter Så arbetar företag med sociala medier och e-postmarknadsföring

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke?

OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke? OMVÄRLDSBEVAKNING Vet du vad som sägs om ert varumärke? 80% av Sveriges journalister omvärldsbevakar i sociala medier. Vikten av omvärldsbevakning Omvärldsbevakning, eller att omvärldsbevaka handlar om

Läs mer

Att göra och inte göra i offentliga tal som volontär. Volontärers ABC för kommunikationen med externa organisationer

Att göra och inte göra i offentliga tal som volontär. Volontärers ABC för kommunikationen med externa organisationer Basnivå - Kommunikation: Kursintroduktion Modul 1 Modul 2 Att tala inför publik Att göra och inte göra i offentliga tal som volontär Kommunikation med externa organisationer Volontärers ABC för kommunikationen

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

INFORMATIONEN I ORSA KOMMUN

INFORMATIONEN I ORSA KOMMUN INFORMATIONEN I ORSA KOMMUN En liten guide till chefer, informatörer och andra intresserade om Informationen i Orsa kommun Infoavdelningen, Janne Bäckman, andra upplagan jan 2015 Information är en skyldighet

Läs mer

99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver

99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver 99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver En bra hantverkare har alltid en stor verktygslåda. Och oavsett vilka problem han ställs inför så kan han alltid dyka ner i lådan och plocka fram

Läs mer

Kommunikationsriktlinjer - att tala för publik i en krissituation. Riktlinjer för effektiv kommunikation i ideella organisationer

Kommunikationsriktlinjer - att tala för publik i en krissituation. Riktlinjer för effektiv kommunikation i ideella organisationer Avancerad nivå - Kommunikation: Introduktion till kursen Modul 1 Att tala inför publik Kommunikationsriktlinjer - att tala för publik i en krissituation Modul 2 Kommunikation med externa organisationer

Läs mer