Minnesanteckningar från möte, , hos Energimyndigheten på Rosenlundsgatan i Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte, , hos Energimyndigheten på Rosenlundsgatan i Stockholm"

Transkript

1 Minnesanteckningar 1: Minnesanteckningar från möte, , hos Energimyndigheten på Rosenlundsgatan i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagar- och sändlista Datum för kommande möten: Följande datum är bokade för kommande BeBo-möten under Mer detaljerad information om platser, tider och program meddelas senare apr (lunch till lunch) 24 sep (heldag) 19 nov (heldag) Välkomna Hans Isaksson, hälsade deltagarna välkomna och tackade Energimyndigheten för att de kunde ställa upp med lokal på kort varsel. Hans framförde också en hälsning från Inger Norstedt som i förra veckan tackades av med lunch och blommor. Inger drar sig nu tillbaka från BeBo och lämnar plats för andra. Deltagarna presenterade sig, speciellt välkomnades de nya deltagarna Uppsalahem, Örebrobostäder samt Hyresbostäder i Växjö. 1. Godkännande av dagordningen, m m Dagordningen godkändes. Om någon har svårt att skriva ut handlingar bifogade till kallelsen så informeras om att alla handlingar finns som pdf på hemsidan. 2. Anteckningar från föregående möte Hans kommenterade att inget kvarstår från föregående minnesanteckningar. 3. Information 3.1 Hänt och händer på Energimyndigheten. Ny programperiod Tomas B informerar om Energimyndighetens beslut till fortsättning av BeBo med en budget om 7 Mkr. o Avtalet mellan Energimyndigheten och Byggherrarna ska läggas ut på hemsidan. Inom BELOK finns avtal med medlemsföretagen om ambitionen att frivilligt delta enligt de intentioner som beslutats. Det är bra om sådana avtal upprättas även inom BeBo. o Förslag till avtal ska tas fram och föreläggas styrelsen. Tomas presenterar BeBos plats i Energimyndighetens strategi.

2 Minnesanteckningar 1: o Tomas PowerPoint-presentation läggs upp på hemsidan Niklas Jakobsson föreslår att det tas fram en skriftlig presentation baserat på Tomas bilder, som kan användas internt inom fastighetsbolagen. o Förslag på folder/broschyr tas fram. 3.2 Utvärdering av BeBos verksamhet via det danska byggforskningsinstitutet, SBI Stefan S rapporterar att utvärderingen är beställd. Förhandlingar om leveransdatum pågår. En fråga kom upp om hur långt bak i tiden utvärderingen avser. Både Ingvar A och Hans I har ett PM om tidigare period, vilket kan vara bra underlag till SBI. Resultatet från utvärderingen av BELOK pekade bl.a. på bristande spridning av resultaten. 4. Rapportering från projekt och arbetsgrupper 4.1 Dry It Control Hans I berättar att det inte blivit så många beställningar som förväntats. Anledningen är att utrusningen är anpassad för torkskåp med stickkontakt, ej för fast anslutning. Fast anslutning är den vanligaste inkopplingen i tvättstugor i fastigheter. Däremot är stickpropp vanligt t.ex. på dagis. En annan anledning kan vara att inköpskanaler för bolagen är fasta. Gruppen uppmanas ändå att undersöka möjlighen till ytterligare beställningar BeBos hemsida Hans I efterfrågar synpunkter på hemsidan. All dokumentation läggs in där så att medlemmarna kan ladda ner därifrån Signalisten, ombyggnad av ventilation, F till FTX Lars Löfstedt hade förhinder att delta men har i efterhand meddelat följande: Ombyggnaden påbörjas nu under mars och beräknas vara avslutad nov/dec 2008, allt enligt uppgifter från VD Tomas Linderstål, Signalisten. 4.4 Dokumentation av Signalistens S&Ö Dokumentationen är klar och har varit på remiss. Rapporten publiceras efter styrelsens godkännande. 5. Nya projektförslag 5.1 Riktlinjer för flerbostadshus, bildande av arbetsgrupp En diskussion angående när riktlinjerna kan användas ledde till att de främst bör avse ombyggnation. Vid nybyggnation vill man ha möjlighet att ha total- eller generalentreprenad och då kan sådana detaljerade riktlinjer inte användas. Det är viktigt med en tydlig användarmanual där det betonas att riktlinjerna avser delsystem. Intresserade att medverka i en arbetsgrupp är: - Kjell Berndtsson, Riksbyggen - Urban Holm, Förvaltaren - Emina Pasic, HSB - Jonas Tannerstad, Örebrobostäder - Niklas Jakobsson, Uppsalahem

3 Minnesanteckningar 1: Beställarmanual, uppföljning av energieffektiva fbh / Arne E, Hans I Rapporten om Sveby kommer att täcka frågeställningarna och en hänvisning till riktlinjer från Sveby och Miljöstyrningsrådet bör övervägas. 5.3 Beställarmanual, uppföljning av medelstora bergvärmepumpar / Per F Det är idag låg kunskap hos beställare och installatörer. Svårt att veta vad prestandan verkligen är, håller installationen det som lovas? Det borde ingå instrumentering: el in och värme ut, d.v.s. verkningsgradsmätning. Rekommendationer och kravspecifikationer bör tas fram. 5.4 Teknikupphandling av VÅV i befintliga fbh / Ulrika J, diskussioner Ulrika J presenterar förstudien. FTX, för och emot, sköts det så fungerar det bra och vice versa. Leder också till svårigheter med kanaldragning i huset p.g.a. brist på utrymme. Urban H framhåller vikten av systemtänkandet. Intresserade att medverka i en arbetsgrupp är: - Urban Holm, Förvaltaren - Jonas Tannerstad, Örebrobostäder - Niklas Jakobsson, Uppsalahem - Helena Ulfsparre, Familjebostäder - Lars Löfstedt, Signalisten - Hans Isaksson, K-Konsult Energi Problem med tilluftsdon vid F-ventilation diskuterades, t.ex. ljud. Det är svårt att hitta bra don. Det finns ett behov av utveckling, ev teknikupphandling? 5.5 Demo LED i hissar och trapphus / Jonas T Hans I diskuterar med Jonas T och Kalle Hashmi angående detta. 5.6 Beteendestudie i Brogården, Pelàtis / diskussioner Ing-Marie O ringde upp och informerade över högtalartelefon om studien. I diskussionen framkom att flera är intresserade av en beteendestudie. Bör startas med en inledande studie. 5.7 Tegelfasader, ombyggnad, isolering och fuktrisker / diskussioner Arne E påpekar att isolering på insidan har gett dåliga erfarenheter, det är viktigt att fördjupa kunskapen om problemen. Ett doktorandprojekt i Lund kan se på verkliga ombyggnader inom BeBo. Anders L vill att man ska fokusera på möjligheter, detta kanske är enda möjligheten, och inte bara problem. Ingvar A påpekar de ekonomiska konsekvenserna i ett livscykelperspektiv då den uthyrningsbara ytan minskar. Efterfrågar även erfarenheter från isolering med skum i luftspalten, vilket förekom för ca 10 år sedan. 5.8 Utvärdering av Orrholmen via KU och LTH/ diskussioner Det anmäldes att en utredning är på gång. Avstämning med Anders J och Per L angående N&R bör göras för att få lika faktainnehåll så att resultaten kan jämföras.

4 Minnesanteckningar 1: Lunch Energimyndigheten bjöd på en god lunch serverad i lokalen. 7. Ny kostym och respirator, lägesrapport Anders J och Per L redovisar projektläget i de fyra olika projekten: Sigtunahem fuktcentrum i Lund är involverade Svenska Bostäder åtgärdsdiskussioner pågår Vidingehem självdrag idag medför låga luftflöden, 0.2 oms, bör räknas upp för att bli jämförbara. Kungsbackabostäder Tomas B påpekar vikten av samverkan mellan ytterligare projekt. För att kunna göra jämförelser bör det finnas en gemensam utvärderingsmall. Samla in erfarenheter och information om koordination. Hans I vill få mer information från företag som genomför renoveringar med mycket lång återbetalningstid. Hur tänker företagen? Det är mycket intressant att få kännedom om hur den interna processen går till. Urban H poängterade intresset för beräkningsförutsättningar som används av olika företag, såsom internränta och energiprisutveckling. 8. Information från BeBos medlemmar om pågående projekt Örebrobostäder: Jonas T informerade om pågående effektiviseringsarbeten. Eftersom driftkostnaderna är stora finns en acceptans från ledningen att lägga kraft på detta. Flera exempel togs upp, t.ex. hissmotorer och elektriska markvärmeanläggningar. Söker gemensam standard för styr&övervakning, öppna lösningar etc. Arbetar även med kravspecar för OPC. Vi undersöker om Jonas presentation kan läggas på hemsidan. Per F efterfrågar en handledning/metodbeskrivning Så här gjorde vi. Uppsalahem: Niklas J informerar om en klimatutmaning: minska 20% till år 2015, med 2007 som basår. Ett vattensparprojekt pågår och individuell mätning. Görs på två olika sätt för att se om det blir skillnad. En examensarbetare ska utreda fördelning på fastighetsel. Energikartläggning kan teoretiskt minska värmen med 50% på Gröna Gatan. SABO: Ulrika J informerar om en teknikupphandling angående individuell mätning för antingen endast varmvatten, eller både varmvatten och värme. Kravet är en kostnad på max 5000 kr/lägenhet. Efterfrågar dokumentation av överenskommelser med hyresgäster från andra fastighetsbolag. Familjebostäder: Helena U informerar om att i nybyggnation finns kravet att 2 år efter idrifttagande ska energiprestanda vara högst 80 kwh/m2. Detta stäms av i samband med garantibesiktningen. HSB: Emina P informerar om ett pågående belysningsprojekt med Kalle Hashmi och Nordic Light. Även ett projekt i tidigt skede om småskalig vindkraft. Fastighetsägarna: Per F funderar över om energibolagens tariffer kan motverka energieffektivisering?

5 Minnesanteckningar 1: Förvaltaren: Urban H informerar om att av de hyreshöjningar som kommer så ska 75% gå till energieffektiviseringar. Gavlegårdarna: Mats B informerar om att i en planerad nybyggnation på 14 våningar ska kravet vara 60 kwh/m2 i köpt energi. Ska kompletteras med vindkraft och solceller i balkongräcken. Angående värmeåtervinning så har de frånluftsvärmepumpar i ett garage dit frånluften från 70 lägenheter kommer. Detta fungerar bra. Sigtunahem: Anders L informerar om att projektet N&R blir klart till sommaren. Fler ombyggnader planeras. 9. Övrigt Per M informerar om momsredovisningen i BeBo-projekten. Fakturera med moms. Den motfinansiering som krävs i projekten räknas som 825 kr/tim. Information om momsredovisning och motfinansiering kommer att läggas in på hemsidan. Per uppmanar till sist alla att fakturera projekten löpande och mer regelbundet, gärna månadsvis eller kvartalsvis. Stefan S efterfrågar ett nytt projekt med fokus på injustering, inklusive utrustning och effekter. Uppmätning av status ska ske före och efter, mätning av luftflöden etc. Vid ombyggnationer, t.ex. till FTX, ska inte bara minskade energikostnader tas upp. Ombyggnaden kan även leda till ökade driftkostnader p.g.a. behov av specialistkompetens. Om ett projekt efter en tid bedöms som mindre lyckat är det viktigt att analysera och dokumentera varför och vad som skulle ha gjorts annorlunda. Lika viktigt är att efter lyckade demoprojekt sprida och använda konceptet. Emina P informerar om ett projekt inom Svensk Fjärrvärme där flödesmätningar görs utanpå rören. Mikael Gustafsson driver projektet. 10. Kommande möten Mer detaljerad information om platser, tider och program meddelas senare. 2009: apr (lunch till lunch) 24 sep (heldag) 19 nov (heldag) Mötet avslutades Hans I tackade Energimyndigheten för mötesarrangemanget. Antecknat

6 Minnesanteckningar 1: Saga Ekelin

7 Minnesanteckningar 1: Bilaga till minnesanteckningar Deltagare : Andreasson Ingvar AB Familjebostäder fm Berggren Tomas Energimyndigheten hela dagen Borgström Mats AB Gavlegårdarna hela dagen Ekelin Saga K-Konsult Energi hela dagen Elmroth Arne BeBo styrelse hela dagen Faaborg Kenneth Hyresbostäder i Växjö AB hela dagen Forsling Per Fastighetsägarna Stockholm em Green Yngve AB Svenska Bostäder hela dagen Holm Urban Förvaltaren, Sundbyberg hela dagen Isaksson Hans K-Konsult Energi hela dagen Jakobsson Niklas Uppsalahem hela dagen Jardfelt Ulrika SABO hela dagen Jidinger Anders K-Konsult Energi em Larsson Anders Konsult (repres. Sigtunahem) hela dagen Levin Per Projektengagemang AB em Magnusson Jan Energimyndigheten hela dagen Mogård Per Controller Byggherrarna em Odegren Ing-Marie Alingsåshem AB per telefon Pasic Emina HSB hela dagen Sandesten Stefan BeBo styrelse hela dagen Tannerstad Jonas ÖBO hela dagen Ulfsparre Helena AB Familjebostäder em Delges även: Berndtsson Kjell Riksbyggen Karlsson Carin Energimyndigheten Linder Anders HBV Linderstål Tomas Signalisten i Solna Löfstedt Lars Signalisten i Solna Tirén Lars Eksta Bostads AB Warfvinge Catarina BeBo styrelse/bengt Dahlgren AB Wiberg Gunnar AB Stockholmshem Östberg Jan AB Sigtunahem

Minnesanteckningar från möte, 2007-11-14--15, på Sånga- Säby kursgård

Minnesanteckningar från möte, 2007-11-14--15, på Sånga- Säby kursgård Minnesanteckningar 5 : 2007 1 Minnesanteckningar från möte, 2007-11-14--15, på Sånga- Säby kursgård Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2009-09-24, på Liljeholmsvägen

Minnesanteckningar från möte, 2009-09-24, på Liljeholmsvägen Minnesanteckningar 3: 2009 1 Minnesanteckningar från möte, 2009-09-24, på Liljeholmsvägen 30 i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagar- och sändlista ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, , hos HSB Riksförbund i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, , hos HSB Riksförbund i Stockholm Minnesanteckningar 4 : 2008 1 Minnesanteckningar från möte, 2008-11-12, hos HSB Riksförbund i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, , på Energimyndighetens Testlabb

Minnesanteckningar från möte, , på Energimyndighetens Testlabb Minnesanteckningar 3 : 2008 1 Minnesanteckningar från möte, 2008-09-18, på Energimyndighetens Testlabb Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2007-01-31, hos Fastighetsägareföreningen i Stockholm, STOFAST

Minnesanteckningar från möte, 2007-01-31, hos Fastighetsägareföreningen i Stockholm, STOFAST Minnesanteckningar från möte, 2007-01-31, hos Fastighetsägareföreningen i Stockholm, STOFAST Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2007-09-24, hos Karlstads Bostads AB, KBAB

Minnesanteckningar från möte, 2007-09-24, hos Karlstads Bostads AB, KBAB Minnesanteckningar 4 : 2007 1 Minnesanteckningar från möte, 2007-09-24, hos Karlstads Bostads AB, KBAB Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus

Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Tid: Tisdagen den 16 juni kl 9.00-12.00 med avslutande lunch Plats: Energimyndigheten Rosenlundsgatan 9, Stockholm Deltagare: Stefan

Läs mer

BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010

BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010 1 BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010 Stockholm i december 2010 Göran Werner, koordinator för BeBo WS Environmental 2 Sammanfattning Denna rapport avser arbete under år 2010 i Energimyndighetens

Läs mer

Protokoll Medlemsmöte /06

Protokoll Medlemsmöte /06 Protokoll Medlemsmöte 2010-05-05/06 Närvarande Företag Dag 1 Dag 2 Anna Wetterqvist Byggherrarna Ja - Arne Elmroth - Ja Ja Caroline Vilhelmsson WSP Ja Ja Catarina Warfvinge Bengt Dahlgrens Ja Ja Gunnar

Läs mer

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus -anbudsunderlag 2010-03-26 Ulrika Jardfelt SABO Tomas Berggren Energimyndigheten Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Målsättning...

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, , hos HSBs Riksförbund i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, , hos HSBs Riksförbund i Stockholm Minnesanteckningar 2 : 2007 1 Minnesanteckningar från möte, 2007-04-18, hos HSBs Riksförbund i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2006-09-13, hos Familjebostäder i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, 2006-09-13, hos Familjebostäder i Stockholm Minnesanteckningar 3 : 2006 1 Minnesanteckningar från möte, 2006-09-13, hos Familjebostäder i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2006-02-22, hos HSB i Malmö

Minnesanteckningar från möte, 2006-02-22, hos HSB i Malmö Minnesanteckningar 1 : 2006 1 Minnesanteckningar från möte, 2006-02-22, hos HSB i Malmö Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport 121127

Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport 121127 RR avslutade projekt Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport 121127 Per Levin Projektengagemang Energi & klimatanalys Herrgårdsgatan, Vidingehem efter etapp 1 Orrholmen, Karlstad efter etapp 3 Rosengatan,

Läs mer

Energieffektiv hissbelysning

Energieffektiv hissbelysning Energieffektiv hissbelysning Lysdiodsbaserade lågprofilsarmaturer Lysdiodsbaserade Armaturer 90% lägre förbrukning BeBo Utarbetad av Jonas Tannerstad, ÖrebroBostäder AB Örebro, oktober, 2009 Beställargruppen

Läs mer

Fastighetsägarens perspektiv

Fastighetsägarens perspektiv Fastighetsägarens perspektiv Bakgrund o underlag Erfarenheter från BeBo Egna synpunkter/erfarenheter Sandviksvägen, Växjö Kenneth Faaborg Hyresbostäder i Växjö AB Svensk Energiutbildning AB Inbjudan kurs:

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2005-11-16, hos Svenska Bostäder i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, 2005-11-16, hos Svenska Bostäder i Stockholm Minnesanteckningar 4 : 2005 1 Minnesanteckningar från möte, 2005-11-16, hos Svenska Bostäder i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Rk Rekorderlig Renovering

Rk Rekorderlig Renovering Rk Rekorderlig Renovering (R&R) Per Levin, Projektengagemang & Anders Jidinger, K-Konsult Energi Energieffektivisering av Miljonprogrammet R&R ska utmynna i 3-5 demonstrationsprojekt som ombyggnad med

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2006-11-15, i Energimyndighetens möteslokal i Stockholm

Minnesanteckningar från möte, 2006-11-15, i Energimyndighetens möteslokal i Stockholm Minnesanteckningar 4 : 2006 1 Minnesanteckningar från möte, 2006-11-15, i Energimyndighetens möteslokal i Stockholm Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Teknikupphandling av energieffektiva återvinningssystem (vå) för befintliga flerbostadshus -En förstudie. Målsättning

Teknikupphandling av energieffektiva återvinningssystem (vå) för befintliga flerbostadshus -En förstudie. Målsättning Teknikupphandling av energieffektiva återvinningssystem (vå) för befintliga flerbostadshus -En förstudie Åsa Wahlström, CIT Energy Management Åke Blomsterberg, WSP Environmental Målsättning Värmeåtervinning

Läs mer

Minnesanteckningar från möte, 2005-09-14, på Carlstad Conference Centre

Minnesanteckningar från möte, 2005-09-14, på Carlstad Conference Centre Minnesanteckningar 3 : 2005 1 Minnesanteckningar från möte, 2005-09-14, på Carlstad Conference Centre Deltagarlista, se bifogad deltagare- och sändlista ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Protokoll: Medlemsmöte 23-24 maj, 2012

Protokoll: Medlemsmöte 23-24 maj, 2012 Protokoll: Medlemsmöte 23-24 maj, 2012 Dag 1, onsdag 23 maj Plats: Arlanda Boende och konferens: Radisson Blu Arlandia Hotel, 5 minuter från Arlanda TEMA: Hur får vi igång fler projekt med hänsyn till

Läs mer

Några nya Rapporter, BeBo

Några nya Rapporter, BeBo Projekt i BeBo RR, Rekorderlig Renovering, 8 st omfattande renoveringar, mål 50% energibesparing Ny Hemsida TU VÅV, Teknikupphandling värmeåtervinning ur frånluft TURIK, Teknikupphandling tilläggsisolering

Läs mer

Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport

Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport 141204 Per Levin Projektengagemang Energi & klimatanalys Trettondagen Stockholmshem BÅ 2012 25 lgh ca 2295 m 2 A temp Sth stads miljöprogram FEBY 2009 MB Guld 1

Läs mer

BeBo. www.bebostad.se

BeBo. www.bebostad.se Energimyndighetens beställargrupp för flerbostadshus BeBo www.bebostad.se Medlemmar BeBo - Uppgifter: Genomföra utredningar och mätningar för att klarlägga potentialer Prova och demonstrera nya lösningar

Läs mer

Välkomna till Aktuellt inom solel Seminarium inom BeBos Innovationskluster

Välkomna till Aktuellt inom solel Seminarium inom BeBos Innovationskluster 2017-12-12 Välkomna till Aktuellt inom solel Seminarium inom BeBos Innovationskluster 2017-12-11 Analys- och teknikkonsultföretag Ifrågasätt status quo 2 Föreställ sig det omöjliga Skapa varaktighet Dagens

Läs mer

ÅRSREDOVISNING - SLUTRAPPORT 2006

ÅRSREDOVISNING - SLUTRAPPORT 2006 ÅRSREDOVISNING - SLUTRAPPORT 2006 Beställargruppen bostäder, BeBo Internprojektnr: ID 2803 Diarienr: 17-06-1105 2006-12-29 Hans Isaksson K-Konsult Energi Stockholm AB Org. nr. 55 63 33-8952 K-Konsult Energi

Läs mer

Protokoll: Medlemsmöte 9-10 november, 2011 Kontakter: Göran Werner: 070-209 8144 Christina Andersson: 070-312 5996

Protokoll: Medlemsmöte 9-10 november, 2011 Kontakter: Göran Werner: 070-209 8144 Christina Andersson: 070-312 5996 Protokoll: Medlemsmöte 9-10 november, 2011 Kontakter: Göran Werner: 070-209 8144 Christina Andersson: 070-312 5996 Dag 1, onsdag 9 november Plats: Bergendal Meetings Landsnoravägen 110, Sollentuna 12.00

Läs mer

Protokoll: Medlemsmöte mars, 2012

Protokoll: Medlemsmöte mars, 2012 Protokoll: Medlemsmöte 20-21 mars, 2012 Dag 1, tisdag 20 mars Plats: Stockholmsmässan Mässvägen 1, Älvsjö Boende: Rica Talk hotell intill mässan 12.30 Start med gemensam lunch 13.30 Punkt 1: Nya medlemmar,

Läs mer

Detta vill jag få sagt!

Detta vill jag få sagt! Kv Jöns Ols, Energisnålt med konventionell teknik 28 oktober 2004 Byggherrens betydelse Catarina Warfvinge Univ lekt i Installationsteknik vid LTH Uppdragsledare på WSP Byggnadsfysik Detta vill jag få

Läs mer

Sveriges smartaste renoveringsprojekt. Halvering av energianvändningen i flerbostadshus

Sveriges smartaste renoveringsprojekt. Halvering av energianvändningen i flerbostadshus Sveriges smartaste renoveringsprojekt Halvering av energianvändningen i flerbostadshus Agenda Kort om BeBo Aktuell kampanj Halvera Mera Metoden Rekorderlig Renovering Exempel på Rekorderlig Renovering

Läs mer

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet.

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet. Uppdragsnr: 1 (7) Beslut Finansiering av BeBo projekt Datum: 2008-04-07 Projektnr: 2008:x Projektnamn: Förstudie av teknikupphandling av energieffektiv återvinningssystem för befintliga flerbostadshus

Läs mer

Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1

Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1 Uppdatering av Godhetstal till Energikrav BeBo Förstudierapport Version: 1 Alla BeBo-rapporter finns att hitta på www.bebostad.se 2016_11 Emma Karlsson Granskad av Åke Blomsterberg WSP Sverige AB 2017-12-18

Läs mer

Energieffektiviseringsdirektivet och IMD - Vi leder efter första och andra perioden, men allt avgörs i den tredje. Per Holm & Therese Rydstedt, SABO

Energieffektiviseringsdirektivet och IMD - Vi leder efter första och andra perioden, men allt avgörs i den tredje. Per Holm & Therese Rydstedt, SABO Energieffektiviseringsdirektivet och IMD - Vi leder efter första och andra perioden, men allt avgörs i den tredje Per Holm & Therese Rydstedt, SABO EU-direktiv första perioden I ett direktiv anger EU vilka

Läs mer

HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER

HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER Roland Jonsson Energichef HSB Riksförbund roland.jonsson@hsb.se 010-4420332 Köpa bil eller lösa ett transportproblem MÅL kwh komfort koldioxid 5

Läs mer

Minnesanteckningar: Medlemsmöte 4-5 dec, 2013

Minnesanteckningar: Medlemsmöte 4-5 dec, 2013 Minnesanteckningar: Medlemsmöte 4-5 dec, 2013 Information från styrelsen / Göran Werner Information från Energimyndigheten, se s 4. Nya Projektbeslut - Förstudie inför Teknikupphandling av kanaltätning

Läs mer

Protokoll: Medlemsmöte 13-14 september, 2012

Protokoll: Medlemsmöte 13-14 september, 2012 Protokoll: Medlemsmöte 13-14 september, 2012 Dag 1, torsdag 13 september Plats: Midrocs kontor, Jungmansgatan 12, Malmö 12.00 Start med lunch på restaurang Novel tillsammans med BeLok Gemensamt möte BeBo/BeLok

Läs mer

Energimyndigheten. Främjande insatser visar vägen

Energimyndigheten. Främjande insatser visar vägen Energimyndigheten Ett hållbart energisystem Tomas Berggren Energimyndigheten Avdelningen för främjande 2011-09-21 Främjande insatser visar vägen Energimyndigheten Direktiv och mål NNE-strategin. främjande

Läs mer

Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning

Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning 2016-03-16 1 Förord Avtal för målstyrd energiförvaltning är avsett att användas i entreprenader där parterna avtalat

Läs mer

Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP

Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg 2018-10-17 Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP Välkommen! Eftermiddagens agenda Välkomna! Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo samt Charlotta Winkler, WSP Fjäråsprojektet

Läs mer

Energieffektivisera din bostadsrättsförening GODA EXEMPEL OCH EKONOMISKA STÖD

Energieffektivisera din bostadsrättsförening GODA EXEMPEL OCH EKONOMISKA STÖD 2017 Energieffektivisera din bostadsrättsförening GODA EXEMPEL OCH EKONOMISKA STÖD BRF Seglatsen hittade gömda besparingar på 485 000 kr/år Bostadsrättsföreningen Seglatsens fastigheter byggdes 2007. Ändå

Läs mer

Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader

Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader Avdelningen för Energieffektivisering Enheten för resurseffektiva byggnader Energiting Sydost 2015-11-12 Carin Råberger Bakgrund

Läs mer

En ökad marknad för värmeåtervinning

En ökad marknad för värmeåtervinning 1 En ökad marknad för värmeåtervinning Åsa Wahlström, CIT Energy Management Teknikupphandling: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Välkomna av ordförande: Arne Elmroth Presentation av deltagare

Läs mer

Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009

Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009 Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009 Svebyprogrammet Projektrapport 2009-04-14 Sveby Stockholm 2009 Förord Sveby står för Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader och i programmet

Läs mer

www.nollhus.se Eje Sandberg

www.nollhus.se Eje Sandberg Eje Sandberg www.nollhus.se Utveckla FEBYs kriterier för passivhus. Skapa nätverk Bevaka och påverka myndigheter för att främja utvecklingen Sprida information och kunskap Rapporter Kungsbacka Eksta fastighetsbolag

Läs mer

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Åke Blomsterberg och Anders Nykvist 2013-10-23 Bakgrund Miljonprogrammet - Fram till 2017 behöver 100 000 miljonprogramslägenheter

Läs mer

BeBo Räknestuga Malmö Emma Karlsson, WSP

BeBo Räknestuga Malmö Emma Karlsson, WSP BeBo Räknestuga Malmö 2016-03-04 Emma Karlsson, WSP Agenda Dag 1 10.00-10.30 Välkommen, Emma Karlsson, assisterande koordinator för BeBo 10.30-12.00 Teoretiskt kunskapsblock: Grunderna i investeringskalkyl

Läs mer

Ett utvecklingsprogram som drivits av bygg och fastighetsbranschen sedan 2007 för att:

Ett utvecklingsprogram som drivits av bygg och fastighetsbranschen sedan 2007 för att: Sveby 2012 1 Ett utvecklingsprogram som drivits av bygg och fastighetsbranschen sedan 2007 för att: Möta funktionskraven i BBR, byggherrens krav eller andra krav Skapa en rimlig standard för alla aktörer

Läs mer

Tekniktävling. Energieffektiv Torkutrustning för Flerbostadshus. Utarbetad av Roland Jonsson, HSB Charlotta Winkler, WSP

Tekniktävling. Energieffektiv Torkutrustning för Flerbostadshus. Utarbetad av Roland Jonsson, HSB Charlotta Winkler, WSP Tekniktävling Energieffektiv Torkutrustning för Flerbostadshus Utarbetad av Roland Jonsson, HSB Charlotta Winkler, WSP Stockholm, oktober, 2012 Förord Beställargruppen bostäder, BeBo, är ett samarbete

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Tre dimensioner av hållbarhet Ekonomisk hållbarhet/lönsamhet/ekonomisk tillväxt BRF har inga vinstkrav Bästa investeringen för

Läs mer

Investeringsstöd till bostäder för äldre personer

Investeringsstöd till bostäder för äldre personer Nya stöd och bidrag Investeringsstöd till bostäder för äldre personer För 2016 har regeringen avsatt 150 miljoner kronor, ett belopp som beräknas att successivt öka till 400 miljoner 2018. ny- eller ombyggnad

Läs mer

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Arne Elmroth Professor em. i Byggnadsfysik Brf. Storuven, Rekorderlig Renovering Åtgärder som genomförts 1. Ny takvåning på en av byggnaderna med energieffektiv

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Om mig WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga analyser

Läs mer

Halvera mera 1 etapp 2

Halvera mera 1 etapp 2 Halvera mera 1 etapp 2 Slutrapport Utarbetad av Katarina Högdal, WSP Environmental Stockholm, juni 2015 Förord BeBo är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några av Sveriges mest framträdande fastighetsägare

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus Åsa Wahlström Poseidon lågenergihus Backa (Mattias Westher) Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation av

Läs mer

Främjande för energieffektivt byggnande EMC- Byggdialog Dalarna

Främjande för energieffektivt byggnande EMC- Byggdialog Dalarna Främjande för energieffektivt byggnande EMC- Byggdialog Dalarna Energimyndigheten Dag Lundblad En härlig utmaning Vår uppgift är att bidra till ett globalt energisystem som ger kommande generationer lika

Läs mer

ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG

ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG Roland Jonsson Energichef HSB Riksförbund roland.jonsson@hsb.se 010-4420332 DE FYRA STEGEN Stoppa slöseriet Effektivisera Energieffektivisera Tillförsel 1 STOPPA

Läs mer

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen!

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen! BeBo Räknestuga Göteborg 2018-10-18 Välkommen! Dagens program Introduktion om BeBo Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo Ekonomisk bärkraft i långtgående energieffektiviseringar Tänker vi rätt kring vad

Läs mer

Seminarium om energieffektiva byggnader Norra Latin, Stockholm, 15 oktober 2014

Seminarium om energieffektiva byggnader Norra Latin, Stockholm, 15 oktober 2014 Seminarium om energieffektiva byggnader Norra Latin, Stockholm, 15 oktober 2014 2 BBR-krav Lågenergi Nära nollenergi (=?) Energianvändning (kwh/m 2,år) 3 Nationella mål för energieffektivisering i byggnader

Läs mer

Går det att klara nära nollenergikrav vid ombyggnad av flerbostadshus?

Går det att klara nära nollenergikrav vid ombyggnad av flerbostadshus? Går det att klara nära nollenergikrav vid ombyggnad av flerbostadshus? Åsa Wahlström, CIT Energy Management Energimyndighetens nationella strategi och Boverkets kommande ombyggnadsregler kommer sannolikt

Läs mer

Besparingspotential i miljonprogramhusen

Besparingspotential i miljonprogramhusen Besparingspotential i miljonprogramhusen Renovering till passivhusprestanda myt eller verklighet 23 okt 2007 Catarina Warfvinge Bitr Miljöchef Bengt Dahlgren AB Univ lekt vid Lunds Tekniska Högskola Den

Läs mer

Energiprestandaanalys 10 - avvikelse som kan härledas till brukare, verksamhet eller ökat kylbehov. Åsa Wahlström

Energiprestandaanalys 10 - avvikelse som kan härledas till brukare, verksamhet eller ökat kylbehov. Åsa Wahlström Energiprestandaanalys 10 - avvikelse som kan härledas till brukare, verksamhet eller ökat kylbehov Arbetsgrupp Ingvar Andréasson, Familjebostäder Kjell Berndtsson, Riksbyggen Jonas Gräslund, Skanska Kenneth

Läs mer

Svenska Bostäders arbete på Järva

Svenska Bostäders arbete på Järva Svenska Bostäders arbete på Järva Några exempel på upprustning, energieffektivisering och nöjda hyresgäster Yngve Green Energiansvarig Svenska Bostäder AB Järvafältet 2/3 naturreservat på 20 km2, 1/3 bostäder

Läs mer

Byggherrarna 18 november 2008 Per-Erik Nilsson pe.nilsson@cit.chalmers.se 2008-02-01 1

Byggherrarna 18 november 2008 Per-Erik Nilsson pe.nilsson@cit.chalmers.se 2008-02-01 1 Byggherrarna 18 november 2008 Per-Erik Nilsson pe.nilsson@cit.chalmers.se 2008-02-01 1 Beställargruppen lokaler, BELOK, bildades 2001 och är ett samarbete mellan flera av Sveriges största lokalfastighetsägare

Läs mer

IMD-rekommendationen och nya direktiv från EU. Anders Johansson, SABO

IMD-rekommendationen och nya direktiv från EU. Anders Johansson, SABO IMD-rekommendationen och nya direktiv från EU Anders Johansson, SABO IMD-rekommendationen Generell rekommendation för hela IMD-området 4 styrande principer Finansiering Grundeffektivisering Mätning Debitering

Läs mer

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik Beskrivning av utlysning Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik 2 (7) Innehåll 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och mål... 2 1.2 Tidplan... 2 1.3 Budget och kostnadsplan... 3 2 Genomförande...

Läs mer

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet 1 Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet WSP Environmental 2 Miljonprogrammet Bakgrund - Fram

Läs mer

Ett energieffektivt samhälle

Ett energieffektivt samhälle Ett energieffektivt samhälle Utgångspunkt Sveriges byggnaders specifika energianvändning ska halveras till år 2050 jämfört med 1995 Tidigare mål revideras nu Skälen Minskad klimatbelastning Minskat omvärldsberoende

Läs mer

GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost

GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost GODA HUS Samverkansinitiativ för energieffektiva byggnader i Sydost LÅGAN Rapport november 2012 Stefan Olsson www.laganbygg.se Slutrapport GodaHus- samverkansinitiativ för Energieffektiva Byggnader i sydost

Läs mer

Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar. 2013-03-05 Karin Byman ÅF

Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar. 2013-03-05 Karin Byman ÅF Ekonomi vid ombyggnader med energisatsningar 2013-03-05 Karin Byman ÅF Bakgrund Tydliggöra lönsamhetskriterier vid energieffektivisering. Brogården, Alingsåshem, Alingsås Backa Röd, Poseidon, Göteborg

Läs mer

BeBo Aktuellt och intressant. Göran Werner, Koordinator för BeBo

BeBo Aktuellt och intressant. Göran Werner, Koordinator för BeBo BeBo Aktuellt och intressant Göran Werner, Koordinator för BeBo BeBo Övergripande mål och strategi BeBo Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus Med 28 kommunala och privata

Läs mer

Nationell strategi för lågenergibyggnader. Tomas Berggren 2010-11-11

Nationell strategi för lågenergibyggnader. Tomas Berggren 2010-11-11 Nationell strategi för lågenergibyggnader Tomas Berggren 2010-11-11 Befintliga styrmedel för byggnader Nya byggregler och energideklarationer (Boverket) Övergripande styrmedel som skatter mm Nytt energipolitiskt

Läs mer

Energi- och klimatstrategi Stockholmshem 2013-2017. Flerbostadshus

Energi- och klimatstrategi Stockholmshem 2013-2017. Flerbostadshus Energi- och klimatstrategi Stockholmshem 2013-2017 Flerbostadshus 20141119 Befintligt bestånd Totalt ca 25 000 lgh 40-talsbestånd ca 4 000 lgh 50-talsbestånd ca 13 000 lgh Våra lägenheter Miljonprogrammet

Läs mer

Brogården miljonhusen blir passiva

Brogården miljonhusen blir passiva Beställargruppen bostäder, BeBo, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några av Sveriges främsta fastighetsägare med inriktning mot bostäder. Gruppen driver utvecklingsprojekt med fokus på energieffektivitet

Läs mer

Värme & ventilation Brf Bågen

Värme & ventilation Brf Bågen Värme & ventilation Studerat tidigare utredningar betr problem med ventilationen (1993 1995) Obligatorisk Ventilations Kontroll (OVK) genomförd. Samtliga anmärkningar dokumenterade i protokoll. Många anmärkningar

Läs mer

Våra hem är vår borg. - Bra funktion och inomhusmiljö - Låga kostnader för energi. Margot Bratt, WSP

Våra hem är vår borg. - Bra funktion och inomhusmiljö - Låga kostnader för energi. Margot Bratt, WSP Våra hem är vår borg - Bra funktion och inomhusmiljö - Låga kostnader för energi Margot Bratt, WSP Hur mycket kan energianvändningen minska? Cirka 40 % av dagens bostadslägenheter ägs av bostadsrättsföreningar

Läs mer

Nationell strategi för energieffektiviserande renovering

Nationell strategi för energieffektiviserande renovering Nationell strategi för energieffektiviserande renovering Sofia Wellander Boverket Emma Thornberg Energimyndigheten Building Sustainability 18 oktober 2016 En renoveringsstrategi ska innehålla a) en översikt

Läs mer

Energikrav 09. Svebyprogrammet. Projektrapport 2009-04-24

Energikrav 09. Svebyprogrammet. Projektrapport 2009-04-24 Energikrav 09 Svebyprogrammet Projektrapport 2009-04-24 Förord I det delprojekt inom Sveby som här redovisas har syftet varit att utreda om förändringar i lagstiftning, BBR, angående krav på energihushållning

Läs mer

Går det att halvera energianvändningen i samband med renovering?

Går det att halvera energianvändningen i samband med renovering? Går det att halvera energianvändningen i samband med renovering? JA! Ps. Det var det korta svaret. Naturligtvis beror det på förutsättningarna Nätverk (Skåneinitiativet, Uthållig kommun, Uppsala klimatprotokoll,

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Byggprocessen och hur komma igång

Byggprocessen och hur komma igång Byggprocessen och hur komma igång Byggprocessen och hur komma igång Innehåll Mål och ambitioner, förankringsprocess Egna erfarenheter börja bygga kunskap nu Skapa förutsättningar budget, organisation Använd

Läs mer

Sveriges smartaste renoveringsprojekt. Halvering av energianvändningen i flerbostadshus

Sveriges smartaste renoveringsprojekt. Halvering av energianvändningen i flerbostadshus Sveriges smartaste renoveringsprojekt Halvering av energianvändningen i flerbostadshus Agenda Om BeBo Aktuell kampanj Halvera Mera Metoden Rekorderlig Renovering Om BeBo Energimyndighetens beställargrupp

Läs mer

Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde

Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde Halmstads Fastighets AB Engagemang Respekt Ansvar Affärsmässighet Energieffektivisering HFAB 1995 2000 2010 2020 2030 2040 2050 150 kwh/m2

Läs mer

CHECKLISTA ENERGIKARTLÄGGNING 2017:11

CHECKLISTA ENERGIKARTLÄGGNING 2017:11 Begreppet Företaget avser det auktoriserade företaget (del av eller hela bolaget). Begreppet Beställare avser den som köper, eller har avsikt att köpa, tjänster/produkter av Företaget. Introduktion till

Läs mer

BeBo:s medlemsmöte 1 mars Saga Hellberg, Byggherrarna

BeBo:s medlemsmöte 1 mars Saga Hellberg, Byggherrarna BeBo:s medlemsmöte 1 mars 2016 Saga Hellberg, Byggherrarna Syfte Syftet med projektet är att sprida de goda resultaten och implementera de metoder, verktyg, hjälpmedel och kunskaper som har tagits fram

Läs mer

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i flerbostadshus

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i flerbostadshus Beskrivning av utlysning Energieffektiv renovering i flerbostadshus 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och mål... 2 1.2 Tidplan... 3 1.3 Budget och kostnadsplan... 3 2 Målgrupp... 3 3 Genomförande...

Läs mer

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Energieffektiva företag i samverkan Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Fosieby Företagsgrupp 180 medlemsföretag med olika verksamheter, från tillverkande industri till kontor Uppfört 1970-1980-talet Använder

Läs mer

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Åsa Wahlström CIT Energy Management LTH 2015-06-23 Varför Lågan? Bidra till att Sverige ska nå sina energimål genom att bostadsoch lokalsektorn starkt

Läs mer

Förstudie guide energieffektiv renovering Bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare Version: 2

Förstudie guide energieffektiv renovering Bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare Version: 2 Förstudie guide energieffektiv renovering Bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare Version: 2 BeBo-rapporter finns samlade på www.bebostad.se 2017_21 Författare: Margot Bratt, Philip Junghahn

Läs mer

Innovationskluster Målstyrd energiförvaltning

Innovationskluster Målstyrd energiförvaltning Margot Bratt, WSP Innovationskluster Målstyrd energiförvaltning Ett kluster inom Energimyndighetens beställargrupp för bostäder Projekttid: oktober 2015 till juni 2016 Stockholms stad är huvudman för projektet

Läs mer

Till Näringsdepartementet och Socialdepartementet

Till Näringsdepartementet och Socialdepartementet 1 (2) Datum 2013-02-28 Till Näringsdepartementet och Socialdepartementet Angående införandet av energieffektiviseringsdirektivets artiklar 9-10 i svensk rätt I Europaparlamentets och Rådets direktiv, 2012/27/EU,

Läs mer

Per Levin och Yogesh Kumar 110907

Per Levin och Yogesh Kumar 110907 Per Levin och Yogesh Kumar 110907 Sveby referensgruppsmöte 11-09-07 Presentationer av projektresultat och diskussionspunkter med ungefärliga hålltider: 1200 Samling med lättare lunch 1245 Inledning, programläget

Läs mer

Kvalitetssäkringssystem

Kvalitetssäkringssystem Kvalitetssäkringssystem för förbättrad inomhusmiljö och energiprestanda vid renovering av flerbostadshus 1 Kvalitetssäkring vid renovering av flerbostadshus 2 Kvalitetssäkringssystemet - Överblick 3 Fem

Läs mer

Riksbyggens Renoveringsverkstad

Riksbyggens Renoveringsverkstad Riksbyggens Renoveringsverkstad Jan Kristoffersson 2011-09-21 Sustainable Innovation Utveckling inom energieffektivisering www.sust.se 1 Sustainable Innovation Startade 2008 Kontor i Stockholm, åtta anställda

Läs mer

Teknikupphandling Likströmsapplikationer Förstudie om marknadens intresse. Emma Karlsson, Manuela Stierna

Teknikupphandling Likströmsapplikationer Förstudie om marknadens intresse. Emma Karlsson, Manuela Stierna Teknikupphandling Likströmsapplikationer Förstudie om marknadens intresse Emma Karlsson, Manuela Stierna Bakgrund Framtidens ökade behov av förnybar energi > Utmaningar kopplade till intermittent produktion

Läs mer

Brf Utsikten i Rydebäck

Brf Utsikten i Rydebäck 2009-05-08 Upprättad av JM AB 169 82 Stockholm : Tel nr:08-782 85 52 S 2 av 12 SAMMANFATTNING 3 1. Bakgrund 3 Syfte med energideklarationen 3 Tillgängligt underlag 3 Förutsättningar för upprättande av

Läs mer

Framtidsspaning med BeBo och Belok

Framtidsspaning med BeBo och Belok Framtidsspaning med BeBo och Belok Tomas Berggren Senior rådgivare, expert enheten för resurseffektiva byggnader Nationella mål Ökad energieffektivitet (jämfört med 2008) Nytt mål till 2030 50 % Effektivare

Läs mer