JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN KALMARNÄS II

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN KALMARNÄS II"

Transkript

1 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN KALMARNÄS II Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 12 augusti 2010, reviderad 3 september 2013, reviderad 11 februari 2014 och reviderad enligt kommunstyrelsen beslut /177. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar följande fastigheter i Vesterkalmare by: del av Västerås 4:63, Degersand 4:73 och Lugnet 4:74. Genom detaljplanen bildas kvarteren samt gatu- och parkområden. Lägesbestämning: Området ligger på Kalmarnäs ca 9 km från kommuncentrum i Jomala och ca 6 km från centrum i Mariehamn. Områdets areal är ca 4,64 ha. Detaljplaneområde

2 2 1 BASFAKTA 11 Planeringssituation 11.1 Generalplan eller motsvarande (bilaga 1) På planområdet finns en antagen delgeneralplan, Delgeneralplan för Kalmarnäs. Delgeneralplanen är antagen av kommunfullmäktige 18 september 2001, 63, och är fastställd av landskapsstyrelsen 26 februari I delgeneralplanen visas området, som detaljplanen omfattar, som bostadsområde. Området skall detaljplanläggas före nya tomter får styckas. Området innehåller även med bostadsändamålet sammanhängande offentlig och enskild service, trafikleder, parkeringsområden, parkområden samt områden för samhällsteknisk försörjning. En uppdatering av delgeneralplanen för Kalmarnäs har påbörjats, samråd och utställning ( ) har skett. Kommunstyrelsen har tagit ställning till inkomna anmärkningar och beslutat föreslå för fullmäktige att delgeneralplanen för Kalmarnäs antas. I den uppdaterade delgeneralplanen föreslås detaljplaneområdet ha bestämmelser som överensstämmer med detaljplaneförslaget. Kommunfullmäktige har genom beslut 41/ antagit en uppdaterad delgeneralplan för Kalmarnäs. Kommunfullmäktiges beslut har dock upphävts av Ålands förvaltningsdomstol genom beslut 78/2015 av Detaljplan Området är inte detaljplanerat Byggnadsordning I kommunens byggnadsordning, som trädde i kraft , 53, finns specialbestämmelser för Kalmarnäs, dessa gäller inte eftersom det finns en fastställd delgeneralplan för området Fastighetsregister och tomtindelning Inom område för detaljplan ligger del av fastigheterna Västerås 4:63, Degerstrand 4:73 och Lugnet 4:74 samtliga i Vesterkalmare by. På detaljplaneområdet finns ingen fastställd tomtindelning Byggnadsförbud På området råder byggnads- och åtgärdsförbud. Kommunstyrelsen beslöt , 15 att byggnads- och åtgärdsförbud gäller tre år fr.o.m. den 14 februari 2011 eller tills dess kommunfullmäktiges beslut om antagande av den uppdaterade delgeneralplanen för Kalmarnäs har vunnit laga kraft Beslut, planer - Byggnads- och planläggningsnämnden beslutar i oktober 2003 att förorda anhållan om detaljplanläggning av Lugnet 4:74. - Kommunstyrelsens beslutar i november 2003 meddela att de är positiva till detaljplanläggning av området samtidigt beslutar de att höra om det finns intresse bland grannarna att delta i planeringen. - Kommunstyrelsen beslutar i mars 2006, 110, skicka en ny förfrågan till grannarna eftersom det inte inkommit svar vid tidigare förfrågan. - I april 2006 beslutar kommunstyrelsen ( 168) att förslag till målsättningar för detaljplanering av fastigheterna Degerstrand 4:73, Lugnet 4:74 och Västerås 4:63 uppgörs.

3 3 - Kommunstyrelsen beslutar i juni 2006, 261, att komplettera tidigare beslut så att fastigheten Byggarbacken 4:91 ingår i planområdet. - I februari 2007 beslutar kommunstyrelsen att komplettera tidigare beslut så att även fastigheterna Solkulla 4:93, Stenbacka 4:105 och Solbacken 4:104 ingår i detaljplanen. - Kommunstyrelsen fastställer målsättningar för detaljplanen Kalmarnäs II den 14 januari 2008, Kommunstyrelsen beslutar ( / 232) att delge områdesarkitekt-kontoret att fastigheterna Stenbacken 4:105 och Solkulla 4:93 inte skall ingå i detaljplanen. - Kommunstyrelsen beslutar ( / 245) att delge områdesarkitekt-kontoret att fastigheten Solbacken 4:104 inte skall ingå i detaljplanen , 113, beslutar kommunstyrelsen ge områdesarkitektkontoret i uppdrag att omarbeta detaljplaneförslaget så att planområdet begränsas till fastigheterna Västerås 4:63 och 4: , 202, har kommunstyrelsen tagit ställning till inkomna anmärkningar. Vidare besluter styrelsen att den del av fastigheten 4:74 som föreslås bli gatuområde ingår i detaljplaneförslaget. - Kommunfullmäktige godkänner detaljplaneförslaget , Ålands förvaltningsdomstols beslut är givet Kommunstyrelsen beslutar hålla samråd , Samråd hölls den Kommunstyrelsen beslutar , 7 att omfatta de förslag till ändringar som framförs i planerarens samrådsredogörelse samt att en uppsamlingsplats för skolskjutsar inplaneras vid Kalmarnäsvägen och framlägger förslaget till detaljplan till allmänt påseende när planhandlingarna korrigerats. - Byggnads- och planläggningsnämnden beslutar , 21, att omfatta det uppgjorda förslaget till detaljplan av den 3 september Kommunstyrelsen beslutar , 177, att förslaget till detaljplan för del av fastigheterna 4:63, 4:73 och 4:74 i Vesterkalmare by jämte beskrivning av den 11 februari 2014 antas med beaktande av de ändringar som föreslås i planerarens bemötande och så att det i beskrivningen för detaljplanen framgår att kommunfullmäktige genom beslut KFG 41/ antagit en ny delgeneralplan för Kalmarnäs. Kommunfullmäktiges beslut har dock upphävts av Ålands förvaltningsdomstol genom beslut 78/2015 av Baskarta (Bilaga 2) Baskartan är uppgjord av Alandia Map i juli Baskartan är uppdaterad med uppgifter enligt lantmäteriets register januari Markägande Hela planområdet är i privat ägo. 13 Befolkning och arbetsplatser Inom detaljplaneområdet finns inga byggnader och inga arbetsplatser.

4 4 14 Bebyggd omgivning Planområdet gränsar i norr, öster och i söder mot till skogsområde och även mot ängsmark. I väster gränsar området till bebyggelse, med undantag av en remsa som når ner till Slemmern. El- och vattenledningar finns till planområdet. Avloppsledningar finns på planområdet. På parkområdet som sträcker sig mot vattnet ligger en kopplingsbrunn. På ca 650 m avstånd från planområdet, i norra kalmarnäs finns ett område med tät egnahemsbebyggelse inklusive daghem. Västerkalmare båthamn ligger i Kalmsta. En samfälld badplats ligger på Kalmarnäs västra strand ca 400 m från korsningen Lemlandsvägen - Kalmarnäsvägen. De närmaste affärerna ligger i Mariehamn ca 6 km från planområdet. Övrig service, skolor och administration finns i kommuncentrum ca 9 km från området. 15 Naturmiljö och jordmån Planområdet består av skogsområde av olika karaktär. Den södra delen av området består av nyligen gallrad skog där några lövträd, mestadels björk, har sparats. På den norra delen är skogen tät och svårframkomlig. I norr är det blandskog med både barr- och lövträd i varierande ålder, området är i behov av röjning. Inom området finns höjdskillnader upp till 17 m. Området är brantare mot väster och blir flackare upp mot Kalmarnäsvägen. En befintlig väg, Strandbacken, ligger i planområdets norra kant. Vägen leder till befintlig bebyggelse vid stranden. Strandbacken bildar tillsammans med Backvägen (söder om planområdet) en ringväg som delvis avgränsar området mot väster. Gång- och cykelvägar finns inte på området utan befintliga vägar utnyttjas för ändamålet. I gällande delgeneralplanen visas en gång- och cykelväg på Kalmarsnäsvägens västra sida. Jordarten på området är enligt uppgifter från geologiska forskningscentralen (GTK) finkornig morän. Några närmare markundersökningar har inte i det här skedet gjorts inom planområdet. 16 Särdrag och skyddsobjekt Hela Kalmarnäs hör till område II.40 enligt naturvårdsinventeringen vilket har beaktats i delgeneralplanen för Kalmarnäs. I övrigt har inte påträffats skyddsvärda biotoper eller fridlysta växter. 17 Störande faktorer Störande faktorer inom eller i planområdets närhet har inte konstaterats.

5 5 2. MÅLSÄTTNINGAR På basen av landskapsbilden, naturen och de omkringliggande områdenas karaktär har följande målsättningar fastställts för detaljplan Kalmarnäs II: - Området planläggs på landskapsbildens villkor. Detaljplanen skall anpassas till terräng- och naturförhållanden. - Maximalt 50 % av området planeras för tomtmark. En för tät bebyggelse skulle avvika för mycket i jämförelse med omgivningen. - Tillräckligt stora parkområden avsätts för att minska risken för ett stort dagvattenflöde, vilket kan orsaka olägenhet för grannar. - Området skall, på exploatörens bekostnad, kopplas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. - Längden på gator skall minimeras och om möjligt skall befintliga vägar utnyttjas. - Gatu- och parkområden skall utan vederlag överlåtas till kommunen. - Området, som består av gamla fyllnadsmassor, skall undersökas och vid behov saneras parallellt med planeringsarbetet. Markägaren ombesörjer och bekostar nödvändig undersökning och nödvändiga saneringar. (Berör endast fastighet 4:91 som enligt beslut i kommunstyrelsen 10 april 2012, 113, inte ingår i planområdet.) - Ny bebyggelse skall anpassas till omkringliggande befintlig bebyggelse. 3. DETALJPLAN OCH DESS MOTIVERING (Bilaga 3a, 3b, 3c) Den totala markanvändningen i planområdet är följande: Areal ha % av planområdet Bostadsområden 2,13 45,9 - Egnahemsområden (BE) 1,38 - Område för radhus, kopplade eller egnahemshus (BRE) 0,33 - Område för egnahem, radhus eller kopplade byggnader (BER) 0,42 Parkområden 1,90 40,9 - parkområde i naturtillstånd (PN) 0,98 - parkområde med lekplats (PL) 0,92 Gatuområden 0,61 13,2 4, Planeringsprincipen är att högst hälften av fastigheternas areal kan visas som tomtmark medan resten blir rekreations- och gatuområden. Inom det här planområdet är tomtmarkens andel 45,9 %. Tomtantal, bostäder och invånarantal Egnahemstomter (BE- och BER områden) bostäder Radhustomter (BRE-områden) 3 ca 6 bostäder Totalt 19 ca 22 bostäder Om medelstorleken på ett hushåll är 3 personer, kan det i området bo 66 invånare.

6 6 Egnahemsområden (BE-4, BER) Egnahemsområdena ligger terrassaktigt i sluttningen så att det är möjligt att se havet från alla kvarter. Storleken på tomterna varierar från ca 950 m 2 till ca 1300 m 2, i medeltal är tomtstorleken ca 1120 m 2. I planen finns fem kvarter för egnahemsbebyggelse och ett kvarter där det är valbart att bygga separata eller kopplade byggnader. Planbestämmelser för kvartersområde för egnahemsbebyggelse (BE-4): Våningsantalet varierar så att det på kvarteren mot väster är tillåtet med ½I och I våning. Högre upp, österut, är största antal tillåtna våningar I⅔. I⅔ innebär att man får bygga ett hus som har en våning i markplanet med en vindsvåning vars våningsyta är ⅔ av första våningens yta. För kvarter med högsta tillåtna våningstalet I⅔ skall den lägsta höjden för skärningspunkten mellan fasad och vattentak vara minst 3,6 m räknat från medelmarkhöjd vid sockel. På flera tomter lämpar sig terrängen bra för sluttningshus med källare. Rätt att bygga källarvåning regleras i allmänna bestämmelser som gäller hela planområdet. Om dessa villkor uppfylls kan källarvåning byggas. Exploateringstalet dvs. förhållandet mellan byggrätt i kvadratmeter våningsyta och tomtens yta är 0,20. Byggnaderna skall förses med sadeltak. Taklutningen får variera mellan (kvarter 43134, ), mellan i kvarter och samt mellan i kvarter och Fasadmaterialet skall bestå av trä, puts eller kombination av dem. Reflekterande takmaterial såsom plåt och plastad plåt är inte tillåtet. Alla tomter skall inhägnas med staket eller häck mot gatu- och parkområden. Förutom en huvudbyggnad får på varje tomt en separat ekonomibyggnad/garage, om högst 35 m 2 våningsyta, uppföras. Planbestämmelser för kvartersområde för egnahem, radhus och kopplade byggnader för bostadsändamål (BER): I detta kvarter följer man BE-4-bestämmelserna, om byggnaderna är separata egnahemshus. Följande bestämmelser gäller om radhus eller kopplade byggnader uppförs: På tomt får uppföras radhus, parhus och småhus som är ihopkopplade med biltak eller förråd. På tomt får, förutom bostadsbyggnader, också separata ekonomibyggnader och biltak byggas. Biltaksgavel som är bredare än 4 meter och vänd mot gata skall delas i minst två takåsar. Byggnaderna skall ha sadeltak, vars lutning varierar mellan 27º och 45º. Byggnaderna vid samma gata i samma kvarter skall ha samma taklutning. Fasadmaterialet skall vara av trä, puts eller en kombination av dem. För att byggnaderna inte ska se skrymmande ut och för att få en vision av småskalighet är bestämmelserna om längden på fasad och takås samt gavelbredd med. Fasad och takås som är längre än 25 meter skall brytas på minst en punkt. Brytningen sker genom en förskjutning eller indragning med minst 1 meter. Alternativt kan förskjutningen göras i höjdriktning så att takåsen höjd ändras med minst 0,5 meter. Om gavelbredden är bredare än 9 meter skall den delas i minst två mindre delar genom förskjutning med minst 1 meter. Tomterna skall inhägnas med staket eller häck mot gatu- och parkområden. Byggnadernas avstånd till tomtgräns skall vara minst 4 meter. Med grannes samtycke får ekonomibyggnad och biltak byggas 2 meter från gränsen, alternativt ihop med motsvarande byggnader på granntomten.

7 7 Radhusområde (BRE) I planen finns ett kvarter för radhusbebyggelse. Förutom radhus kan också parhus och kopplade småhus byggas i kvarteret. På tomt får, förutom bostadsbyggnader, också separata ekonomibyggnader och biltak byggas. Byggnaderna skall ha sadeltak, vars lutning kan variera mellan Plåt, plastad plåt och andra reflekterande takmaterial är inte tillåtna. För att undvika för långa eller breda huskroppar finns följande bestämmelser: - fasad och takås, som är längre än 25 m skall brytas på minst en punkt genom förskjutning eller indragning med minst en meter alternativt i höjdriktning med minst 0,5 m. - gavel som är bredare än nio meter, skall delas i minst två mindre delar genom förskjutning med minst en meter och - biltaksgavel som är bredare än fyra meter och vänd mot gata skall delas i minst två takåsar. Byggnadernas avstånd från tomtgräns skall vara minst fyra meter. Med grannes samtycke får ekonomibyggnad och biltak byggas två meter från gränsen, alternativt ihop med motsvarande byggnader på granntomten. Tomterna skall inhägnas med staket eller häck mot gata och parkområde. Om kvarteret bebyggs med egnahemshus gäller samma bestämmelser som för BE- 4 ovan. Parkområde (PN, PL) I planen finns två parktyper: PN (parkområde som skall bevaras i naturligt tillstånd) som lämpar sig för rekreation och PL, parkområde inom vilken får iordningställas kvarters- och områdeslekplats. Som PN-område har visats områden mot Kalmarnäsvägen och mot stranden. Områdets areal är ca 1 ha. På parkområde som skall bevaras i naturtillstånd får uppföras mindre konstruktioner som betjänar områdets användning för rekreation, såsom en rastplats med ett bord och bänkar och motsvarande. Skogsvårdsåtgärder som inte försämrar områdets rekreationsvärde är tillåtna. I den sydöstra delen av parkområdet (PN) finns ett kärr som ligger inom område som planeras som parkområde som ska bevaras i naturligt tillstånd och därmed kan behållas intakt. Vid Kalmarnäsvägen, söder om infarten till planområdet, visas ett område som är reserverat för busshållsplats. Ett parkområde inom vilken får iordningställas kvarters- och områdeslekplats (PL) finns i planens mitt. Området är ca 0,9 ha. På området får uppföras mindre konstruktioner som betjänar områdets användning, såsom lekstugor, regnskydd, grillplats osv. I och till området leder gångstigar från gator och andra parkområden.

8 8 Gatuområde I samband med planläggningen visas en ny infart till planområdet. Infartsvägen, Strandbacken, ligger inom planens norra hälft. Gatan delas så att Strandbacken fortsätter norrut, svänger västerut och avslutas med en vändplan. Vidare söderut övergår gatan till gata som reserveras för gång- och cykeltrafik där infart till tomt är tillåten. Från infartsvägen sträcker sig Hasselbacksvägen söderut och även den svänger av västerut mot kvarter Hasselbacksvägen avslutas med en körförbindelse som svänger norrut till kvarter Gatuområdets bredd varierar mellan tio och tolv meter beroende på terrängen. För att minimera schaktning är gator och körförbindelser, där det har varit möjligt, placerade längs med höjdkurvorna. Den lätta trafiken har en huvudförbindelse som sträcker sig längs Kalmarnäsvägen inom parkområdet som skall bevaras i naturligt tillstånd. Från huvudleden går en förbindelse västerut, som ansluter med Hasselbacksvägen. I sydvästra delen av planområdet är en del av gamla Kalmarnäsvägen ändrad till gata reserverad för gång- och cykeltrafik där servicetrafik är tillåten. Genom parkområde leder vandringsstigar till stranden och till befintliga gator och vägar kring planområdet. Detaljplanen omfattar totalt ca 550 m nya gator. Ca 100 m körförbindelse ligger inom parkområde. De separata gång- och cykelvägarna uppgår till ca 280 m. Därutöver finns ca 370 m stigar. Kommunalteknik Området ansluts till kommunalt vatten- och avloppsnät. Kommunal vattenledning är byggd från Lemlandsvägen ända till uddens södra del. Ledningen följer Kalmarnäsvägen. Avloppsledningsnät finns till planområdet. En kopplingsbrunn finns på parkområdet som skall bevaras i naturligt tillstånd (PN) som går ner mot stranden. Hur den slutliga kommunaltekniken blir avgörs av plan- och byggnämnden när de behandlar ritningarna för kommunalteknik. El- och telefonnätet finns i områdets omedelbara närhet. Vägbelysning finns längs Kalmarnäsvägen. 31 Markägandet Alla markägare inom planområdet har medverkat i planeringen. 4. GENOMFÖRANDE Markägarna ansvarar för genomförandet av planen. De kommunaltekniska planerna utarbetas av markägarna och godkänns av kommunen. Fastighetsägarna anlägger kommunaltekniken enligt de av kommunen godkända ritningarna. Bostadsbyggandet kan påbörjas först när kommunaltekniken och gator är färdigt utbyggda. Reviderad enligt kommunstyrelsen beslut KST 177/ Reviderad 11 februari Reviderad 3 september Jomala den 12 augusti 2010 Åsa Mattsson planerare

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY.

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY MÖCKELÖ STRAND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER 42026 SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 8 augusti

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. Områdesbestämning: Detaljplaneneändring för del av kvarteret 4363 och lantbruksområde.

Läs mer

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING.

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 18 januari 2018. Genom detaljplanändringen möjliggörs en

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET MARIEHAMN- BERGHAMN 895:0:1. DETALJPLANÄNDRING FÖR KVARTER 4209, PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE.

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET MARIEHAMN- BERGHAMN 895:0:1. DETALJPLANÄNDRING FÖR KVARTER 4209, PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET MARIEHAMN- BERGHAMN 895:0:1. DETALJPLANÄNDRING FÖR KVARTER 4209, PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE. Beskrivningen avser detaljplanekartan

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. Områdesbestämning: Detaljplaneneändringen omfattar kvarteren 4245 och 4246 samt

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I HAMMARLANDS KOMMUN FREBBENBY, OMRÅDET BJÖRKLIDEN PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 05 november 2015. Björkebo I Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar

Läs mer

JOMALA KOMMUN Samrådsredogörelse 1. Samrådsmöte 19 november 2013, protokoll. 1.1 Anmärkningar inlämnade till samrådet av Johanna Backman.

JOMALA KOMMUN Samrådsredogörelse 1. Samrådsmöte 19 november 2013, protokoll. 1.1 Anmärkningar inlämnade till samrådet av Johanna Backman. JOMALA KOMMUN Samrådsredogörelse avseende inkomna synpunkter angående förslag till detaljplan Kalmarnäs II, för del av fastigheterna 4:63, 4:73 och 4:74 i Vesterkalmare by, daterad den 12 augusti 2010,

Läs mer

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY 1 JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 1 I KVARTER 4206 PLANBESKRIVNING Genom detaljplanändringen delas tomten, gatuområde införlivas till tomtområde och exploateringstalet förhöjs. Detaljplanändringen

Läs mer

TOSARBY BY, SUND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR SLOTTSUND 1:19 I TOSARBY BY.

TOSARBY BY, SUND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR SLOTTSUND 1:19 I TOSARBY BY. SLOTTSUND TOSARBY BY, SUND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN FÖR SLOTTSUND 1:19 I TOSARBY BY. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 13 januari 2016. Områdesbeskrivning: Detaljplan för Slottsund

Läs mer

Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby.

Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby. HAMMARLANDS KOMMUN Planbeskrivning över utvidgad och ändrad detaljplan för kvarter 5 i Kattby. 0. OMRÅDE OCH LÄGE. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar Kvarter 5 i Kattby och en utvidgning västerut.

Läs mer

JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET

JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET BESKRIVNINGEN AVSER PLANFÖRSLAGET SOM ÄR DATERAT DEN 15 MARS 2018. Ortofoto från lantmäteriverkets fastighetsdatatjänst (FDS), mars 2018. 1.

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekarta som är daterad den 1 juni 2010, reviderad den 2 september 2010.

Beskrivningen avser detaljplanekarta som är daterad den 1 juni 2010, reviderad den 2 september 2010. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY Planbeskrivning över detaljplan. Beskrivningen avser detaljplanekarta som är daterad den 1 juni 2010, reviderad den 2 september 2010. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar en

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV KVARTER 4205 SAMT DEL AV PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY (420).

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV KVARTER 4205 SAMT DEL AV PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY (420). JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV KVARTER 4205 SAMT DEL AV PARK- OCH TRAFIKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY (420). Beskrivningen avser detaljplankartan som är daterad 15 augusti

Läs mer

Sida Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll 0711 Byggnadstekniska nämnden

Sida Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll 0711 Byggnadstekniska nämnden o 1 1 s sammanträde Föredragningslista/Kallelse Plats: telefonsammaträde Tid: fredag den 22 juli 2011 kl. 12.00 13.00 Nr Ärende 087 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 088 Val av protokolljusterare

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 24 september 2014.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 24 september 2014. GETA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 24 september 2014. Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar fastigheterna 2:90, 2:144 och 2:149 i Dånö by.

Läs mer

TECKENFÖRKLARINGAR OCH DETALJPLANEBESTÄMMELSER Z Z Z Z Z Z Z Z :895:0: Jomala. Mariehamn 11:2 BYNUMMER. KVARTERSNUMMER.

TECKENFÖRKLARINGAR OCH DETALJPLANEBESTÄMMELSER Z Z Z Z Z Z Z Z :895:0: Jomala. Mariehamn 11:2 BYNUMMER. KVARTERSNUMMER. 39 38 478070060003 47807006000 478070060001 47870000056 39 38 478070060003 47807006000 478070060001 / 4780700004 47870000056 DETALJPLAN SOM UPPHÄVS NY DETALJPLAN 4 38 Havsörnsvägen Jomala 46 46 SVIBY 6:6

Läs mer

180 Smedsby Kvarter 281

180 Smedsby Kvarter 281 180 Smedsby Kvarter 281 Ändring av detaljplan i kvarter 281 samt till kvarteret angränsande vägoch rekreationsområde. Planläggningsavdelningen 16.5.2013 Planen godkänd av samhällsbyggnadsnämnden _..201_

Läs mer

Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden

Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden 1 Detaljplan 429 BESKRIVNING AV DETALJPLAN 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter HAIKO, LASARETTET Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

~ 1 ~ KUMLINGE KOMMUN KUMLINGE BY PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 27 maj 2019

~ 1 ~ KUMLINGE KOMMUN KUMLINGE BY PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 27 maj 2019 KUMLINGE KOMMUN KUMLINGE BY PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 27 maj 2019 Områdesbestämning: Detaljplanändring omfattar en del av fastighet Talltorp

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 2 I KVARTER Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 26 oktober 2017.

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 2 I KVARTER Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 26 oktober 2017. JOMALA KOMMUN DALKARBY BY BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 2 I KVARTER 4055. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 26 oktober 2017. Områdesbestämning: Detaljplaneändring

Läs mer

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BILAGA _ BORGÅ Ölstens norra STADSDELEN 31 Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren 3218 3221 samt gatu-, rekreations- och specialområden Ändringen av detaljplanen gäller

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet vid Nyskogsvägen Planens nummer: 1090

Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet vid Nyskogsvägen Planens nummer: 1090 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1. Idenfikationsuppgifter Kommun: 905 Vasa Stadsdel: 31. Fastighet: 905-402-17-2 Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 26.5.2017 Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN

SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN Bilaga till kvartersplanen Byggsättsanvisningar SMÅHUSOMRÅDET I HANGAS, SÖDRA DELEN GULLRISVÄGEN, RENFANEVÄGEN OCH VÄNDEROTSVÄGEN Kvarter 26 34 i stadsdel 251. 14.10.2016 uppdaterad 1.9.2017 INNEHÅLL 1.

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket 4 i Rotebro Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje.

Läs mer

Bilaga D PLANBESKRIVNING STPLNR 1066 MARIEHAMNS STAD

Bilaga D PLANBESKRIVNING STPLNR 1066 MARIEHAMNS STAD Bilaga D PLANSKRIVNING STPLNR MARIEHAMNS STAD Förslag till ändring av stadsplanen och tomtindelningen för Sviby by, lägenheten Rnr : samt tomtindelning för stadsdelen Klinten, kvarter, tomterna av den..

Läs mer

Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna

Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje. Koncept

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN BESKRIVNING

SOLLENTUNA KOMMUN BESKRIVNING /dl-ci'tl-l- f AKTBILAGA 9.87.33/ SOLLENTUNA KOMMUN BESKRIVNING 1987-01-27 U Hedetröm, tel 08-92 114 78,al/14 1(5) Drir 1986.220 W87-O8-1 8 64 48. D-082-09, område vid Steglitsvägen, förslag till stadsplan

Läs mer

:1000 Mätningsavdelningen

:1000 Mätningsavdelningen 2 1:26 1 1 1 2 8 6 5 10 7 5 4 2 3 6 5 7 4 6 3 7 2 1 4 5 3 6 3 1:105 Roskarlsvägen Lomgränd Svanvägen Svärtesgränd Labbgränd 9 12 18 15 0 25 m 19 17.01.2011 1:1000 Mätningsavdelningen Nr 920 SMÅHUSOMRÅDE

Läs mer

Frågor och svar om Svinö holme

Frågor och svar om Svinö holme Stadsarkitektkansliet 1/5 23.06.2015 Frågor och svar om Svinö holme På stadsfullmäktiges uppdrag har stadsarkitektkansliet tagit fram tre alternativa skisser gällande markanvändning för Svinö holme. En

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

MARIEHAMNS STAD PLANBESKRIVNING STPLNR 1098 J SUN 64

MARIEHAMNS STAD PLANBESKRIVNING STPLNR 1098 J SUN 64 J SUN PLANSKRIVNING STPLNR 0 MARIEHAMNS STAD Ändring av stadsplanen för stadsdelen Kasberget, kvarter, tomterna och och ändring av stadsplanen för Sviby by, del av lägenheten Rnr : samt tomtindelning för

Läs mer

Kyrkbyn Västerkulla III

Kyrkbyn Västerkulla III 8.8.2006 Ingå kommun DETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DETALJPLAN Kyrkbyn Västerkulla III BYGGANVISNING Innehållsförteckning - 2-0 INLEDNING 1 DETALJPLANEUPPGIFTER 2 NATURMILJÖN PÅ OMRÅDET 2.1 Topografi och landskap

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 30 november 2015

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 30 november 2015 HAMMARLANDS KOMMUN SKARPNÅTÖ PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLAN. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 30 november 2015 Områdesbestämning: Detaljplanen omfattar en del av fastighet Mösund

Läs mer

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod:

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod: Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13 Planbeskrivning Plankod: 599401201609 Innehållsförteckning: 2 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.2 PLANOMRÅDETS LÄGE...

Läs mer

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA Bostadsområdet med storslagen vy Bostadsområdet ligger på Kasbergets högst belägna delar på uppåt ca 65 meter över havet. Många tomter erbjuder vidsträckta vyer över Ålands

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan II för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-12-20 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 20.4.2017, kompletterat 16.8.2017 SMEDSBY, kvarter 601 Ändring av detaljplan Avsikten med ett program för deltagande och bedömning

Läs mer

STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland

STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland Presentation På vackra Öra holme, söder om Marsunds bro, i Hammarlands kommun är nu ett bostadsområde planlagt och färdigställt.

Läs mer

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Del av Näsby 4:1469 samt del av Basilikan 1

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 7.6.2016 EN DEL AV KVARTER 92 samt gatu- och rekreationsområden Ak 218 ÄNDRING AV DETALJPLANEN 7:e stadsdelen, en del av kvarter 92 samt gatu- och rekreationsområden

Läs mer

Planbeskrivning. Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län. Granskningstid: 13 November 11 December

Planbeskrivning. Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län. Granskningstid: 13 November 11 December SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2013-11-08 HANDLÄGGARE: LOUISE GRANÉR Planbeskrivning Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Granskningstid:

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, k v a r t e r 6 6 1-665 S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 Uppdaterat 3.5.2016

Läs mer

LOVISA, MERIHEINÄ STRANDDETALJPLAN

LOVISA, MERIHEINÄ STRANDDETALJPLAN LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 12.11.2012; korrigerat 15.1.2015 LOVISA, MERIHEINÄ STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

Ändring av detaljplan för Kv. Cykelstyret, Bråstorp, Motala kommun

Ändring av detaljplan för Kv. Cykelstyret, Bråstorp, Motala kommun ANTAGANDEHANDLING ÄDP 29 Handlingen består av: Tillägg till planbestämmelser Beskrivning till ändring av detaljplan Genomförandebeskrivning till ändring av detaljplan Utlåtande Ändring av detaljplan för

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Gällande fastigheterna Öregrund 4:53, del av 8:1, 54:4-10 samt 54:12-19

Gällande fastigheterna Öregrund 4:53, del av 8:1, 54:4-10 samt 54:12-19 ANTAGANDEHANDLING 1(6) Detaljplan för TALLBACKEN Gällande fastigheterna Öregrund 4:53, del av 8:1, 54:4-10 samt 54:12-19 Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad 2009-06-01 Reviderad 2009-11-11 Godkänd

Läs mer

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 8.8.2013, justerat 28.2.2014 BÖLE, HEMSKOG 1 Sida 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETER

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETER Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Anna Steinwandt 0455-06 PLAN 09/ 05-0-6 Datum Detaljplan för GÄNGLETORP 5:0 M FL., KARLSKRONA KOMMUN, BLEKINGE LÄN Granskningshandling 05-0-6 KONSEKVENSER

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 7 oktober 2015, reviderad enligt kommunstyrelsens beslut 207, 19 oktober 2015.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 7 oktober 2015, reviderad enligt kommunstyrelsens beslut 207, 19 oktober 2015. 1 JOMALA KOMMUN/NORRA KALMARNÄS BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 7 oktober 2015, reviderad enligt kommunstyrelsens beslut 207, 19 oktober 2015.

Läs mer

BÖLE Sveden, ändring av detaljplan för kvarter 42

BÖLE Sveden, ändring av detaljplan för kvarter 42 S i d a 1 Bilaga 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 2.9.2013 Uppdaterat 16.11.2015 BÖLE Sveden, ändring av detaljplan för kvarter 42 S i d a 1 Avsikten med ett program

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, G ä d d a o m r å d e t i S m e d s b y S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 SMEDSBY,

Läs mer

Detaljplan för NÖDINGE-STOMMEN 1:321 Ale kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för NÖDINGE-STOMMEN 1:321 Ale kommun, Västra Götalands län Detaljplan för NÖDINGE-STOMMEN 1:321 Ale kommun, Västra Götalands län Planområdet Enkelt planförfarande 2010-04-09, just 2010-05-12 Diarienummer: MBN 0235/09 PLAN- och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Inledning

Läs mer

Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl.

Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl. Datum 01-0- Ert datum Beteckning 01.6 Er beteckning PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Utlåtande Fastighetsförteckning Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl. i Klippans kommun, Skåne

Läs mer

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA Bostadstomter med storslagen vy Bostadsområdet ligger på Kasbergets högst belägna delar på uppåt ca 65 meter över havet. Många tomter erbjuder vidsträckta vyer över Ålands hav,

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Hästen 5 Tranås stad Upprättad i juli 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 65/10

Tranås kommun Detaljplan för Hästen 5 Tranås stad Upprättad i juli 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 65/10 Tranås kommun Detaljplan för Hästen 5 Tranås stad Upprättad i juli 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 65/10 Planområde Antagen av byggnadsnämnden 2010-10-21 Laga kraft

Läs mer

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE 1 2 KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE Allmänna anvisningar: - Detaljplanens bestämmelser för byggnadsyta bestämmer i huvudsak placeringen av bostadshus. Ett garage/en

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADSPLAN FÖR YTTERNÄS BY, LÄGENHETERNA ELLER DEL AV LÄGENHETERNA RNR 2:92, 2:97, 2:101, 2:102, 2:109 2:113 (LÖKSKÄRSBERGET)

FÖRSLAG TILL STADSPLAN FÖR YTTERNÄS BY, LÄGENHETERNA ELLER DEL AV LÄGENHETERNA RNR 2:92, 2:97, 2:101, 2:102, 2:109 2:113 (LÖKSKÄRSBERGET) Nr 916 PLANBESKRIVNING FÖRSLAG TILL STADSPLAN FÖR YTTERNÄS BY, LÄGENHETERNA ELLER DEL AV LÄGENHETERNA RNR 2:92, 2:97, 2:101, 2:102, 2:109 2:113 (LÖKSKÄRSBERGET) Godkänd av stadsplanenämnden Godkänd av

Läs mer

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2011-06-21 Dnr KS2006/133 Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län Antagande 2011-10-17 Laga kraft 2011-11-08 Tillägg till detaljplan för Övre Taserud Planbeskrivning

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 PLANOMRÅDE 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER

Läs mer

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kållby detaljplan, kv. 210-211 och 221-229 samt grönområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599407201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 15-02-23 rev 15-04-15 Dnr Bom 1997/300 Plan- och exploateringsenheten Conny Olsson 1 Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga

Läs mer

DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A

DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A DETALJPLANEBESTÄMMELSER Dokument nr: A-01.5-100 Degerby Detaljplan Degerby 406 Föglö FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 19.09.2013 Upprättad av: SAT arkitekter AB på uppdrag av Föglö Kommun. Handläggare:

Läs mer

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Nabbskata detaljplan Utkast till påseende 9.6. 10.7.2016 KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Följande åsikter och utlåtanden framfördes under tiden för påseende till detaljplaneutkastet:

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G sid1 (3) Ängelholms kommun B 308 Detaljplan för KV SAMSKOLAN M M i Ängelholms stad P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Planhandlingarna består under samrådstiden av: - Plankarta med bestämmelser -

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 4.9.2014 VIKBY, ÄNDRNING AV DETALJPLAN FÖR KVARTER 7 PÅ VIKBY FÖRETAGSOMRÅDE PDB, Detaljplanändring Kv 7, Vikby företagsområde ~

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Datum 30.01.2014. Bemötande: - Planteringsområdets utsträckning granskas och fel åtgärdas.

Datum 30.01.2014. Bemötande: - Planteringsområdets utsträckning granskas och fel åtgärdas. Sida 1 av 5 Datum 30.01.2014 GENOMGÅNG AV ANMÄRKNINGAR PÅ HOLM DETALJPLAN Genomgång av anmärkningar och myndighetsutlåtanden mot utkastet på Holm detaljplan den 30.01.2014 efter att utkastet varit till

Läs mer

VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M P L A N B E S K R I V N I N G

VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M P L A N B E S K R I V N I N G Sid 1/3/ Ängelholms kommun Detaljplan för VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M i Vejbystrands samhälle P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Planhandlingarna består under samrådstiden av - Plankarta i skala

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Vidablicksvägen OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Inom Tyresö kommun, Stockholms län PLANBESKRIVNING 2 HANDLINGAR

Läs mer

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214 PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet. Underliggande

Läs mer

Planbeskrivning Samrådshandling

Planbeskrivning Samrådshandling Planbeskrivning Samrådshandling Datum 2010-06-08 Dnr BMR/2010:28 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för fastigheten Svalan 10 inom Sparreholm, Flens kommun, Södermanlands län Handlingar

Läs mer

FÖRSLAG MÅLSÄTTNINGAR FÖR DELGENERALPLAN FÖR BRÄNDÖ

FÖRSLAG MÅLSÄTTNINGAR FÖR DELGENERALPLAN FÖR BRÄNDÖ Områdesarkitektkontoret 25.11.2015 Ursula Koponen Områdesarkitekt FÖRSLAG MÅLSÄTTNINGAR FÖR DELGENERALPLAN FÖR BRÄNDÖ NULÄGET Planområdet Området omfattar hela Brändö by. Markarealen är totalt 68,54 ha,

Läs mer

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETER

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETER Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Anna Steinwandt 0455-06 PLAN 09/ 04-09- Detaljplan för GÄNGLETORP 5:0 M FL., KARLSKRONA KOMMUN, BLEKINGE LÄN Samrådshandling 04-09- KONSEKVENSER

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5)

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) ANTAGANDEHANDLING 218 DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) PLANBESKRIVNING HANDLING PLANENS SYFTE, HUVUDDRAG Till planen hör förutom denna beskrivning följande

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 1084 Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde Antagen SBN 2010-09-07, 97 Laga kraft 2010-10-06 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde,

Läs mer

Ändring av del av detaljplan för sydvästra Hedvigslund (dp 96), för del av fastigheten Älta 105:28, i Älta, Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan för sydvästra Hedvigslund (dp 96), för del av fastigheten Älta 105:28, i Älta, Nacka kommun 1 (5) SAMRÅDSHANDLING Dnr MSN 2017/93 Standardförfarande Ändring av del av detaljplan för sydvästra Hedvigslund (dp 96), för del av fastigheten Älta 105:28, i Älta, Nacka kommun Upprättad på planenheten

Läs mer

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande Tillägg till Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348 Antagen av byggnadsnämnden 2009-05-19 med laga kraft 2009-06-23 med genomförandetid till 2019-06-22

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upprättad Reviderad Godkänd Antagen Lagakraft

PLANBESKRIVNING. Upprättad Reviderad Godkänd Antagen Lagakraft Dnr 2011SBN0268 1 (6) Samhällsbyggnadsförvaltningen Christian Blomberg PLANBESKRIVNING Utökad handel i ALUNDA Fastigheterna Marma 1:44, del av 1:67 och del av samfälligheten Marma S:1 Östhammars kommun,

Läs mer

Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia RNr 4:265 i Iskmo by

Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia RNr 4:265 i Iskmo by Bilaga 1 S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 6.2.2013 Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(10) Planbeskrivning. tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9. inom Pryssgården i Norrköping

ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(10) Planbeskrivning. tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9. inom Pryssgården i Norrköping 1(10) Planbeskrivning tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9 inom Pryssgården i Norrköping den 19 september 2014 reviderad den 22 oktober 2014 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2014-11-11, 221

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö

Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö Drömmer du om ett hus på landet och samtidigt vill ha nära till grannar och service? Nu säljs fina tomter på ett nyplanerat område vid Kyrkviken i Eckerö. Området

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar Tillägg till detaljplan fastställd 28 juli 1916, Kvarteret Kärnan Ändring av stadsplan för Vaggeryds Municipalsamhälle Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar För området

Läs mer

Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Läderlappen 5 m.fl. i Eslöv, Eslövs kommun, Skåne län Rektangel markerar planområdets läge PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2011-09-05, rev 2011-12-12 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för del av fastigheten Oxhalsö 2:112 i Blidö församling Dnr 11-30.214 Ks 11-69

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer