RETORIK kortkurs i konsten att tala väl och övertygande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RETORIK kortkurs i konsten att tala väl och övertygande"

Transkript

1 1 RETORIK kortkurs i konsten att tala väl och övertygande CJU Christer Johansson Utbildning Mail:info.cju@telia.com Hemsida:

2 2 INNEHÅLL Tankar om att våga 3 Sju sätt att hantera nervositet 4 Ciceros fem punkter 5 De sju frågorna 6 Debattinlägget. Grundschema 7 Disposition vid argumenterande tal 8 Disposition vid informerande tal 9 Agera kroppsspråket 10 Konsten att inleda 11 Några retoriska figurer 12 Att använda OH och PowerPoint 13 Litteraturtips 14

3 3 TANKAR OM ATT VÅGA Bättre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge. Verner von Heidenstam Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv. Sören Kierkegaard

4 4 SJU SÄTT ATT HANTERA NERVOSITET 1. Öva ofta under positiva förhållanden. Gå en kurs i muntlig kommunikation. 2. Förbered, förbered, förbered!! Riktvärde: en timma förberedelse per minut tal. 3. Tänk positivt! Om Du tänker dig framgång så lyckas Du! Gör som idrottsmännen - visualisera! 4. Nervositet syns för det mesta inte. Underligt nog är detta ett faktum. 5. Det finns inget perfekt tal. Om du missar något i manus så vet inte publiken detta. Och om Du gör bort dig vem kommer ihåg det om hundra år? Tvärtom brukar missar väcka sympati och medkänsla. 6. De första 30 sekunderna är jobbigast. Förbered din introduktion extra noga. Sen löser det sig. 7. Nervositet är energi! Alla talare är nervösa. Utan anspänning inget bra tal!

5 5 CICEROS FEM PUNKTER från tanke till färdigt tal 1. FÖRBEREDA att finna argument 2. DISPONERA att ordna argumenten 3. FORMULERA att finna det lämpligaste språket 4. MEMORERA att fästa talet i minnet 5. AGERA att framföra talet Alltså, Du börjar med att fastställa din tes, dvs. ditt viktigaste påstående. Tesen skall du kunna formulera i en slagkraftig mening. Därefter analyserar Du talsituationen, dvs. till vem du talar och hur omständigheterna är runt ditt framförande. Lär in ditt ämne så bra som möjligt och tänk igenom argument för och emot din tes. Välj en passande mall för talet och ämnet, ordna och välj ut de viktigaste argumenten. Ha åtminstone ett argument som handlar om plånboken och ett som vänder sig till hjärtat. Tänk på att pennan är talets moder! Skriv ner hela talet från början till slut. Välj ett passande språk för taltillfället. Fundera över hur ditt tal kan bli så omväxlande och intresseväckande som möjligt. Lägg in metaforer, ordspråk och citat för att konkretisera din tes. Lär in talet och skriv ett stolpmanus med nyckelord för att undvika att det låter som innantilläsning. Start och landning är svårast inledning och sammanfattning kan du skriva ner i sin helhet. När Du framför talet är det viktigt att Du har ögonkontakt med alla i publiken. Undvik talarstolen och tänk inte på gester och kroppsspråk. Det ordnar sig när Du väl kommit igång. Kontrollera att det tekniska fungerar i lokalen innan du börjar och klä dig aningen bättre än publiken. That s it!

6 6 När Du snabbt behöver lära in ett nytt ämnesområde eller behöver en mall för att improvisera eller informera. Då är det de sju frågorna som gäller! DE SJU FRÅGORNA VAD? VEM? VARFÖR? VAR? NÄR? * Begreppsdefinition ex. Vad är EMU? *Vem angår detta? Vem angår det inte? * Varför skall vi genomföra/inte genomföra? *Var någonstans gäller EMU? *När skall det genomföras i Sverige? I Norge? HUR? *Hur skall det gå till att genomföra EMU? MED HJÄLP AV VAD? * Vilka politiska beslut och praktiska frågor måste lösas?

7 7 När Du vill vinna en diskussion är följande dispositionsmall lämplig för ett kortare debattinlägg. DEBATTINLÄGGET. GRUNDSCHEMA 1. Tes (påstående) 2. Retorisk fråga konstpaus 3. Argument (aldrig fler än tre) 4. Bevis (konkret, personligt, detaljerat exempel) 5. Slutkläm (återkoppla till tesen) Exempel: 1. Tes: Det är viktigt att kunna tala! 2. Retorisk fråga: Varför det? (glöm ej den korta konstpausen) 3. Argument: Jo, för att i vårt moderna samhälle måste man kunna tala i olika sammanhang för att få något att säga till om. 4. Bevis: Till exempel hade jag en god vän som var mycket duktig i skolan och hade toppbetyg. Min vän hade svårt för att tala och tack vare detta misslyckades han på en anställningsintervju och en sökande med sämre betyg fick arbetet. 5. Slutkläm: Därför är det viktigt att lära sig att tala!

8 8 När Du skall hålla ett större tal fungerar nedanstående dispositionsmall i de flesta sammanhang. Det finns de som hävdar att denna mall är den enda som behövs över huvud taget. Och med anpassning till olika talsituationer kan det nog stämma. DISPOSITION VID STÖRRE ARGUMENTERANDE TAL 1. Exordium inledning I inledningen skall Du väcka intresse, skapa välvilja och antyda talets innehåll. 2. Narratio bakgrund Här meddelar Du fakta och objektiv information. Genom att vara lugn och saklig väcker Du förtroende hos publiken. 3. Propositio påståendet Här framför Du tydligt och kortfattat din tes! 4. Probatio argumentering Här bevisar Du ditt påstående. Använd högst tre argument som Du förstärker med konkreta, detaljerade och personliga exempel. Plånboksargument och hjärtats argument är båda lika nödvändiga. 5. Refutatio bemöt motargument Bemöt och vederlägg andra påståenden eller åsikter.var lugn och sansad och glöm ej att konkretisera. 6. Peroratio sammanfattning

9 9 Upprepa de viktigaste argumenten och avsluta med en uppmaning. En förenkling av ovanstående mall med förslag till stående fraser kan se ut som följer: 1. Inledning: Det finns en viktig fråga som angår oss alla 2. Bakgrund: vi vet att 3. Påståendet: därför vill jag påstå att 4. Argumentering: eftersom 5. Bemöt motargument: fast vissa påstår 6. Sammanfattning: och därför måste vi När Du skall informera om allmänna ämnen och inte direkt övertyga utan informera med ett pedagogiskt syfte fungerar ovanstående mall med vederbörlig anpasssning. En rent informerande dispositionsmall kan även se ut så här: DISPOSITION VID INFORMERANDE TAL 1. Inledning väck intresse, presentera ämne och syfte. 2. Huvuddel systematisk presentation av fakta, OH osv. 3. Avslutning sammanfattning och slutkläm. Med övergångar kan det informerande talet låta ungefär så här: Inledning: Jag kommer att ta upp tre punkter, nämligen x, y och z Huvuddel: Jag övergår nu från x till y Avslutning: Jag har i korthet diskuterat tre frågor inom detta stora och viktiga område, nämligen x, y och z; och av detta följer som synes att

10 10 Om Du känner dig osäker på hur informationen skall läggas upp gäller regeln att de sju frågorna alltid är en bra lösning! En del hävdar att det är viktigare hur man säger något än vad! Sanningen är nog att det är viktigt med både och! Här följer några tankar om vad du bör tänka på i talsituationen. AGERA KROPPSSPRÅKET Inledningsvis: Stå stilla och var tyst! Avstånd 2 4 meter från publiken. Undvik talarstolen. Börja talet med att visa glada punkten och ha händerna bakom ryggen När du talar: Öppet kroppsspråk tänk på handflatorna. Undvik armarna över-bröstet-barriären. Undvik John Wayne-barriären. Undvik Jeltsin-gesten. Stå för ditt ord! Stå upp när du vill övertyga och sitt när du vill nå samförstånd eller samtala. Utnyttja din scen rör dig! Klä dig som publiken fast lite bättre! Till sist: Det allra, allra, allra, allra viktigaste är att ha systematisk ögonkontakt med hela din publik.

11 11 All vår början är svår eller Konsten att inleda Inledningens uppgifter är tre: 1. Den ska göra publiken intresserad av ämnet. 2. Den ska göra att de vill lyssna till talaren. 3. Den ska förbereda lyssnaren på ämnet. KLASSISKT Säg vem du är och vilken nytta publiken har av ditt budskap. CITATSVÄNGEN Jag vaknade i morse och så var den här dagen förstörd Ronny Eriksson. DRA EN HISTORIA Berätta en anekdot om ämnet. PANG PÅ RÖDBETAN Börja mitt i en händelse. Beskriv i presens. FRÅGA PUBLIKEN Ställ en fråga som passar ämnet eller förvånar. BÖRJA HOS DIG SJÄLV Berätta något som hänt dig på ett personligt sätt. ANDRA GREPP Spela musik, visa en bild, videosnutt, associera till dagens tidning, chockera eller överraska, utmana.

12 12 De flesta människor övertygas mer av vad de ser än av vad de hör. Därför bör du använda dig av retoriska bilder när du talar. NÅGRA RETORISKA FIGURER - Liknelse: ex. Han äter som en gris. - Metafor: ex. Han är en finansvalp. - Den retoriska frågan: ex. Vad är då återvinning? (konstpaus) Jo, - Synonym: ex. Det går snabbt, fort och lätt att cykla. - Evidentia: ex. tydlig och detaljerad beskrivning som syftar till att väcka känslor hos åhörarna. Tänk på amerikanska rättegångsfilmer med slutpläderingar inför jury. - Anafor: medveten upprepning ex. I have a dream - Antites: motsatser ex. Carl Bildt: För mig är brutaliteten i Bosnien ett mycket värre problem än byråkratin i Bryssel. - Allitteration: bokstavsrim, se ovan i citatet av Bildt. - Dessutom: ordspråk, bevingade ord, sentenser och citat är alltid bra och effektiva språkförstärkare.

13 13 ATT ANVÄNDA OVERHEADBILDER OCH POWERPOINT 1. Så lite innehåll och så tydligt som möjligt är grundregeln. Direktkopiera aldrig vanliga textdokument i A4-format till overhead. Undvik estetiska effekter som inte tillför innehållet något. PowerPoint har många möjligheter använd dem inte samtidigt! 2. Stå på en sida av projektorn medan du ser på publiken. Kontrollera att du eller projektorn inte skymmer sikten. 3. Se på publiken och inte på den projekterade bilden. Tala inte till bilden! 4. Stäng av projektorn eller täck bilden när du inte använder den. 5. Glöm inte reservlampan till dataprojektorn! Vid OH-visning är det lättare att byta apparat. 6. Placera OH-bilder till höger om du är högerhänt och till vänster om du är vänsterhänt. 7. Visa så få OH-bilder som möjligt. Undvik att lägga på flera efter varandra i snabb takt. Om bilderna innehåller diagram eller statistik måste de förklaras på ett lugnt och sakligt sätt. 8. Lägg bilderna i ordning innan du börjar talet. Använd en tydlig märkning som du kan se på håll. 9. OH-bilder underlättar för dig att röra dig i rummet och ha alltid tillgång till manus utnyttja den möjligheten. 10. Sist, men inte minst: Börja och sluta aldrig ett tal med att visa en OH-bild. Inled och avsluta alltid med att ha ögonkontakt med publiken.

14 14 BÖCKER JAG VARMT OCH SUBJEKTIVT REKOMMENDERAR Anderberg, Thomas, 1993: Konsten att argumentera. Nya Doxa. Nora En liten bok med mycket innehåll. Kruskakli för hjärnan. Hägg, Göran: 1999: Praktisk retorik. W&W. Den råaste och roligaste. För cynikern. En killer. Hägg, Göran, 2002: Retorik idag. W&W. Fortsätter i samma goda stil som i ovanstående. Johannesson, Kurt, 1990: Retorik eller konsten att övertyga. Norstedts förlag. Den bästa bok som skrivits i ämnet på svenska. Kanske överhuvudtaget. En livsledsagare. Johannesson, Kurt, 2001: Tala väl. Tio lektioner i praktisk retorik. Norstedts. Den i särklass bästa boken i praktisk talekonst. Kompletterar den ovanstående och utgör tillsammans med den allt man behöver i ämnet. Tack Kurt! Lucas, Stephen E., th Ed: The Art of Public Speaking. McGraw-Hill. Den mest använda boken på amerikanska college och universitet. En förebild. Säfström, Charlotte, 1999: Börja tala. Ordfront. Fylld med klokheter och goda exempel. För övrigt vill jag passa på tillfället att uttrycka min avsmak för alla dessa klämkäcka retorikböcker som utges av olika s.k. affärsförlag och består av översättningar av amerikanska förlagor. Ingen av dessa kan konkurrera med någon av ovanstående.

Retorik och Presentationsteknik. Nils Lundgren

Retorik och Presentationsteknik. Nils Lundgren Retorik och Presentationsteknik Nils Lundgren Vi börjar med Retorik som används för att... Övertyga andra om att en åsikt är riktig Sälja en produkt eller tjänst Få igenom sin vilja, skaffa makt och inflytande

Läs mer

Retorik & Presentationsteknik. Jeanette Svanholm, Linnéuniversitetet

Retorik & Presentationsteknik. Jeanette Svanholm, Linnéuniversitetet Retorik & Presentationsteknik Kontaktuppgifter Jeanette Svanholm Mail: jeanette.svanholm@lnu.se Tel: 0480-49 77 24 Mobil: 0709-99 69 64 Skype: jeanette.svanholm Bra länkar http://www.presentationsteknik.com/

Läs mer

Metoder och Verktyg. Muntlig kommunikation. Det viktigaste. Innehåll

Metoder och Verktyg. Muntlig kommunikation. Det viktigaste. Innehåll Metoder och Verktyg Muntlig kommunikation Det viktigaste Vad är det viktigaste vid muntlig presentation (muntlig kommunikation)? Att få över ditt budskap till mottagaren Hur lyckas man med det? Talang?

Läs mer

Kommunikation för dataloger

Kommunikation för dataloger Kommunikation för dataloger - Muntligt moment 1,5hp Stockholms universitet Hösten 2017 Linda Söderlindh, KTH, ECE/Språk Universitetsadjunkt Teknikvetenskaplig kommunikation Momentets upplägg Föreläsning

Läs mer

Den klassiska retoriken Efter talarskolan av Siv Strömqvist

Den klassiska retoriken Efter talarskolan av Siv Strömqvist Den klassiska retoriken Efter talarskolan av Siv Strömqvist Konsten att övertyga - etos, patos och logos Retorik är konsten att tala väl. Det är konsten att övertyga. Retorik är konsten att skapa funktionella

Läs mer

PARTES-MODELLEN - EN RETORISK VERKTYGSLÅDA. Tomas Rosengren, Strömbäcks folkhögskola, Umeå

PARTES-MODELLEN - EN RETORISK VERKTYGSLÅDA. Tomas Rosengren, Strömbäcks folkhögskola, Umeå PARTES-MODELLEN - EN RETORISK VERKTYGSLÅDA Tomas Rosengren, Strömbäcks folkhögskola, Umeå www.lektion.se RETORIK EN PROCESS I SEX STEG Intellectio - har med förståelse att göra Inventio - har med innehåll

Läs mer

Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift. Henning Robach

Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift. Henning Robach Presentationsteknik: Att tala till en grupp i ord och i skrift Henning Robach 0704-212173 henning@robach.nu UTBILDNINGSMÅL IDAG Ökade insikter om praktisk presentationsteknik: Att tala till en grupp. Självskattning

Läs mer

Språkverkstäderna vid LiU

Språkverkstäderna vid LiU Kommunikation? Ulrika Axelsson Föreståndare för LiU:s språkverkstäder Programansvarig för Aspirantutbildningen Retoriklärare på IKK, ämnet svenska ulrika.axelsson@liu.se Språkverkstäderna vid LiU I stort

Läs mer

Kommunikativa färdigheter för arbetslivet

Kommunikativa färdigheter för arbetslivet Vie-98.1400 Kommunikativa färdigheter för arbetslivet 15 januari 2013 Sofia Sevón Idén Foto: Ulf Lundin/imagebank.sweden.se Du sätter dig in i olika talsituationer individuella och i grupp Du tränar på

Läs mer

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning Reflektion Uppgift 7 Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010 IT Pedagogutbildning Innehåll Inledning... 1 Reflektion... 1 1. Förbered dig i god tid...

Läs mer

DD1393 Mjukvarukonstruktion. Presentationsteknik. Linda Söderlindh, ECE/Språk Universitetsadjunkt i Retorik & teknikvetenskaplig kommunikation

DD1393 Mjukvarukonstruktion. Presentationsteknik. Linda Söderlindh, ECE/Språk Universitetsadjunkt i Retorik & teknikvetenskaplig kommunikation DD1393 Mjukvarukonstruktion Presentationsteknik Linda Söderlindh, ECE/Språk Universitetsadjunkt i Retorik & teknikvetenskaplig kommunikation Kommunikation på DD1393 1,5hp Föreläsning 1 Presentationsteknik

Läs mer

Språkverkstäderna vid LiU

Språkverkstäderna vid LiU Kommunikation? Ulrika Axelsson Föreståndare för LiU:s språkverkstäder Programansvarig för Aspirantutbildningen Retoriklärare på LiU, ämnet svenska ulrika.axelsson@liu.se Språkverkstäderna vid LiU Uppgifter

Läs mer

Retorikens grunder - sammanfattning

Retorikens grunder - sammanfattning Retorikens grunder - sammanfattning När vi talar om begreppet retorik syftar vi på den situationsbundna talekonsten. De frågor som driver oss när vi ställer oss upp och talar skulle kunna formuleras som:

Läs mer

Retorik som arbetsredskap. Pär Blomkvist Industriell dynamik/indek

Retorik som arbetsredskap. Pär Blomkvist Industriell dynamik/indek Retorik som arbetsredskap Pär Blomkvist Industriell dynamik/indek Pär Blomkvist Fil. Dr. Historia, SU Lärare KTH (2001) Industriell dynamik/ teknikhistoria Teater Aurora (1985-92): Skådespelare och regissör

Läs mer

Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning

Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning Ansvarig lärare: Thomas Dahl mail: thomas.hansson-dahl@edu.upplandvasby.se Centralt innehåll Tala, lyssna samtala: Muntliga presentationer

Läs mer

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation.

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation. Mål Få en enkel överblick över vad du behöver tänka på före och under din presentation. Fungera som praktiska verktyg. Fungera som en tydlig sammanfattning av de absolut viktigaste punkterna. Före presentationen

Läs mer

Presentationsteknik Tips och råd

Presentationsteknik Tips och råd Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite? Fruit For Management FFM 2015 1 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen

Läs mer

Kandidatexamensarbete VT 2010 Muntlig presentation och opposition

Kandidatexamensarbete VT 2010 Muntlig presentation och opposition Kandidatexamensarbete VT 2010 Muntlig presentation och opposition Muntlig framställning Alla kan lära sig att hålla en bra presentation! Ingen föds till talare! 27 april 2010 Muntlig presentation och opposition

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Muntligt framförande

Muntligt framförande 1 Muntligt framförande Ni ska förbereda, skriva och muntligt presentera ett tal eller en miniföreläsning (3-5 minuter). Ämnet är fritt målet är att beröra lyssnaren. Arbetsbeskrivning Del 1: Först en taldusch

Läs mer

Kandidatexamensarbete VT 2010 Muntlig presentation och opposition

Kandidatexamensarbete VT 2010 Muntlig presentation och opposition Kandidatexamensarbete VT 2010 Muntlig presentation och opposition Muntlig framställning Alla kan lära sig att hålla en bra presentation! Ingen föds till talare! 4 april 2011 Muntlig presentation och opposition

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2015

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2015 Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2015 Avsikten med kursen är att öka deltagarnas insikter om de krav som olika kommunikationssituationer ställer samt öka deras muntliga språkfärdighet. Målet är att

Läs mer

Välkommen. Presenta/onsteknik. Konsten a2 övertyga. Henrik Mannerstråle. Powersales Communica0on. onsdag 13 november 13

Välkommen. Presenta/onsteknik. Konsten a2 övertyga. Henrik Mannerstråle. Powersales Communica0on. onsdag 13 november 13 Välkommen Presenta/onsteknik Konsten a2 övertyga Henrik Mannerstråle Presenta/onsteknik Kom ihåg a6 det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta0on det är vad åhörarna tror a6 du säger som

Läs mer

Kandidatexamensarbete DD143X VT Muntlig presentation och opposition

Kandidatexamensarbete DD143X VT Muntlig presentation och opposition Kandidatexamensarbete DD143X VT 2013 Muntlig presentation och Muntlig framställning Alla kan lära sig att hålla en bra presentation! Ingen föds till talare! 2 Rampfeber/talängslan Alla är nervösa! Det

Läs mer

Kandidatexamensarbete DD143X VT Muntlig presentation och opposition

Kandidatexamensarbete DD143X VT Muntlig presentation och opposition Kandidatexamensarbete DD143X VT 2012 Muntlig presentation och Dagens budskap Alla kan lära sig att hålla en bra presentation! Ingen föds till talare! 2 Rampfeber/talängslan Alla är nervösa! Det finns bara

Läs mer

Framförandeteknik Reflektioner

Framförandeteknik Reflektioner Framförandeteknik Reflektioner Uppgift 7A Pedagogik Carin Carlberg & Benny Sund Innehåll Retorik... 1 Läran om talekonsten... 1 Rätt sagt på rätt sätt... 1 Bli en bättre talare... 2 Att tala... 2 Att övertyga...

Läs mer

Uppgiftsinstruktion delprov B Från lertavlor till läsplattor

Uppgiftsinstruktion delprov B Från lertavlor till läsplattor kopieringsunderlag delprov b Kursprov i, ht 2012 Uppgiftsinstruktion delprov B Från lertavlor till läsplattor En skribent som vill bli läst måste finna ett sätt att distribuera sin text. Genom tiderna

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Presentationsteknik 2013-12- 02. Presenta.onsteknik. Presenta.onsteknik. Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on

Presentationsteknik 2013-12- 02. Presenta.onsteknik. Presenta.onsteknik. Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on Presentationsteknik Jonas Möller Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on det är vad åhörarna tror a* du säger som är intressant! Hjälpmedel Dator - Power Point - OH kanon

Läs mer

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) VT 2013

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) VT 2013 Presentationsteknik, 4 hp (738G28) VT 2013 Avsikten med kursen är att öka deltagarnas insikter om de krav som olika kommunikationssituationer ställer samt öka deras muntliga språkfärdighet. Målet är att

Läs mer

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar är en kul, lärorik och intressant bok om kommunikation. Eleverna får konkreta tips och tydliga arbetsgångar för att lära

Läs mer

Kommunikation för dataloger (DA3013)

Kommunikation för dataloger (DA3013) Kommunikation för dataloger (DA3013) - Muntligt moment 1,5hp Stockholms universitet/kth Linda Söderlindh, KTH, ECE/Språk Hösten 2016 Universitetsadjunkt Teknikvetenskaplig kommunikation Momentets upplägg

Läs mer

Muntlig presentationsteknik. Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216

Muntlig presentationsteknik. Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216 Muntlig presentationsteknik Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216 Ibland får man se att en idé, som känns idéaktig inne i hjärnan, är helt annorlunda

Läs mer

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar Skrivprocessen Att skriva är ett hantverk något som du kan lära dig. För att bli en bra hantverkare krävs övning. Följande arbetsgång rekommenderas när du ska skriva en text men det är inte meningen att

Läs mer

Kommunikation för dataloger

Kommunikation för dataloger Kommunikation för dataloger - Muntligt moment 1,5hp Stockholms universitet Hösten 2018 Linda Söderlindh, KTH Språk & kommunikation Universitetsadjunkt Teknikvetenskaplig kommunikation Momentets upplägg

Läs mer

Hur parera mediestormen

Hur parera mediestormen Hur parera mediestormen Kommunmarkaden 15.9.2011 Mona Forsskåhl Professor i nordiska språk, Tammerfors universitet Talarens tre vägar att övertyga Etos Logos Patos Retorices partes enligt Aristoteles:

Läs mer

Kommunikation för dataloger (DA3013)

Kommunikation för dataloger (DA3013) Kommunikation för dataloger (DA3013) - Muntligt moment 1,5hp Stockholms universitet Hösten 2016 Linda Söderlindh, KTH, ECE/Språk Universitetsadjunkt Teknikvetenskaplig kommunikation Momentets upplägg Föreläsning

Läs mer

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel.

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel. Denna lektion är hämtad från Svenska Direkt 8 av Cecilia Peña och Lisa Eriksson. Svenska Direkt är ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk för åk 7-9, som tar fasta på att språk uppstår i

Läs mer

Att skriva och hålla tal

Att skriva och hålla tal Att skriva och hålla tal Konsten att hålla tal, s.k. retorik, är viktig ur flera aspekter i vårt dagliga liv. Dels kan det göra att man lättare blir förstådd och dels att man blir bättre på att övertyga

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR MÅL Eleven ska få en djupare förståelse för textdisposition, konstruktionen bakom både separata argument och argumentationskedjor samt vikten av att skapa argument

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

Uppgiftsinstruktion delprov B Från lertavlor till läsplattor

Uppgiftsinstruktion delprov B Från lertavlor till läsplattor kopieringsunderlag delprov b Kursprov i, ht 2012 Uppgiftsinstruktion delprov B Från lertavlor till läsplattor En skribent som vill bli läst måste finna ett sätt att distribuera sin text. Genom tiderna

Läs mer

Retorik = konsten att övertyga

Retorik = konsten att övertyga Retorik = konsten att övertyga Lite retorikhistoria Retorik betyder talarkonst, vältalighet och vältalighetslära. Aristoteles kallade retoriken läran om konsten att övertyga. Retorik är läran om hur man

Läs mer

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar

Skrivprocessen. Skrivprocessen och retoriken. Skrivprocessen Retoriken Förklaringar Skrivprocessen Att skriva är ett hantverk något som du kan lära dig. För att bli en bra hantverkare krävs övning. Skrivprocessen liknar i många avseenden den så kallade retoriska arbetsprocessen som vi

Läs mer

Presentationsteknik, 4 hp (738G28)

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) Presentationsteknik, 4 hp (738G28) Kursen riktar sig till den som vill utveckla sina praktiska färdigheter i presentationsteknik. Den innehåller övningar i att framföra ett budskap på bästa sätt med avseende

Läs mer

#talasomted. Om konsten att tala - #talasomted

#talasomted. Om konsten att tala - #talasomted #talasomted Om konsten att tala - #talasomted DEL 1 #talasomted Att välja ämne Nu ska du börja sätta ihop ditt tal/föreläsning. Innan man kan skriva ihop ett bra tal måste en sak vara klar; Vad ska du

Läs mer

Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten

Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten Våga tala - tips på strategier för att minska nervositeten Brukar du ibland sjukskriva dig hellre än att hålla en presentation, redovisning eller delta i gruppdiskussion? Mår du illa, får black out eller

Läs mer

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Feedback Nedan finner du din feedback på presentationen som du levererade på XXX i XXX. Det kan upplevas som mycket och många saker i den detaljerade feedbacken

Läs mer

EFFEKTIVA PRESENTA- TIONER ARBETSBOK

EFFEKTIVA PRESENTA- TIONER ARBETSBOK EFFEKTIVA PRESENTA- TIONER ARBETSBOK Copyright Lorensbergs Organisationskonsulter AB Version LBG 5.1 SWE 2012 All rights reserved. No portion of this publication may be reproduced, distributed, stored

Läs mer

Föreläsning i retorik och presentationsteknik

Föreläsning i retorik och presentationsteknik Föreläsning i retorik och presentationsteknik Kurs TDDD70, Ingenjörsproffionalism Föreläsare: Sabina Ivenäs sabiv74@liu.se IKK, Linköpings universitet Innehåll Innehåll i kursen Presentationsteknik inom

Läs mer

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Att våga tala - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Vad jag tänkte prata om... Vem är jag? Vad gör jag här? min bakgrund som talare Går det att lära sig att våga nåt?

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

Presentationsteknik. Daniel Nordström

Presentationsteknik. Daniel Nordström Presentationsteknik Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Retoriken Klassisk retorik De röda tråden Bygga upp en presentation Förberedelser Klassiskt upplägg Att tänka på Manus Visuella hjälpmedel

Läs mer

Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare

Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare Vi har nu ett antal steg bakom oss, som om du följer dessa kommer att göra skillnad i ditt liv. Utmaningen för de flesta människor är sällan bristen

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

UTMANINGAR FÖR HR: KONSTEN ATT ÖVERTYGA MED SINA IDÉER OCH BUDSKAP SOM HR-CHEF EK DR LENA LID ANDERSSON. Lena Lid Andersson Page 1

UTMANINGAR FÖR HR: KONSTEN ATT ÖVERTYGA MED SINA IDÉER OCH BUDSKAP SOM HR-CHEF EK DR LENA LID ANDERSSON. Lena Lid Andersson Page 1 UTMANINGAR FÖR HR: KONSTEN ATT ÖVERTYGA MED SINA IDÉER OCH BUDSKAP SOM HR-CHEF EK DR LENA LID ANDERSSON Lena Lid Andersson Page 1 VAD ÄR DET VI GÖR I FÖRETAG OCH ORGANISATIONER? Kommunicerar! Möten 31

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Unika produktegenskaper Konkurrentpris Pris på substitut Vinstkrav Självkostnad Rörliga kostnader

Unika produktegenskaper Konkurrentpris Pris på substitut Vinstkrav Självkostnad Rörliga kostnader Morgonbön Prissä-ningsmetoder Högsta pris Lägsta pris för +TB Unika produktegenskaper Konkurrentpris Pris på substitut Vinstkrav Självkostnad Rörliga kostnader Värdebaserad prissättning Gällande marknadspris

Läs mer

Talekonstens grundprinciper för muslimer

Talekonstens grundprinciper för muslimer Talekonstens grundprinciper för muslimer - med betoning på retoriska figurer Sabeln Varför bör en muslim som kallar människorna till Herrens väg studera och lära sig talekonstens principer och de retoriska

Läs mer

Självvärdering The big five

Självvärdering The big five Kommunikativ förmåga Samtala, resonera och diskutera med varandra. I ett samtal är jag delaktig. Jag lyssnar på mina kamrater. Jag lyssnar på mina kamrater och värderar deras åsikter. Jag ser till att

Läs mer

HJOLA-NORDEN. γνῶθι σεαυτόν gnōthi seauton Känn dig själv. Ett retoriskt perspektiv på kommunikation i Norden

HJOLA-NORDEN. γνῶθι σεαυτόν gnōthi seauton Känn dig själv. Ett retoriskt perspektiv på kommunikation i Norden P HJOLA-NORDEN Ledarskap och kommunikation i Norden 6. 10. 2010 kl. 9 17.30 Ett retoriskt perspektiv på kommunikation i Norden verktyg för möten och konferenser praktiska övningar Mona Forsskåhl Pohjola-Norden

Läs mer

Retorik och muntlig presentation. Retoriska principer och muntlig presentation Staffan Schedin ht-2015

Retorik och muntlig presentation. Retoriska principer och muntlig presentation Staffan Schedin ht-2015 Retorik presentation Retoriska principer presentation Staffan Schedin ht-2015 Del 1 Retorik Vad är det? Varför skulle det vara så viktigt? Retorikens grunder Retorik vältalighet. Läran om konsten att tala

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Faktainsamling (egen o motpartens info) Organisera (Välja taktiker, fördela uppgifter / roller)

Faktainsamling (egen o motpartens info) Organisera (Välja taktiker, fördela uppgifter / roller) Planering Informations- utbyte Köpslående Avslut Faktainsamling (egen o motpartens info) Analys av fakta Sätta mål (Mål, Reträttmål & BATEF) Organisera (Välja taktiker, fördela uppgifter / roller) Planering

Läs mer

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2011

Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2011 Presentationsteknik, 4 hp (738G28) HT 2011 Avsikten med kursen är att öka deltagarnas insikter om de krav som olika kommunikationsmetoder ställer samt öka deras muntliga språkfärdighet. Målet är att de

Läs mer

Några anteckningar i studieteknik

Några anteckningar i studieteknik Några anteckningar i studieteknik CJU Christer Johansson Utbildning E-post: info.cju@telia.com Hemsida: www.cju.se 2 Innehåll Några fakta om minnet 3 Inlärning vid olika åldrar. 3 Läshastighet. 4 Att läsa

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

Använd mindre plast för havens och hälsans skull

Använd mindre plast för havens och hälsans skull Debattartikeln är en argumenterande text där man tar ställning i en fråga och med hjälp av tydliga och sakliga argument försöker övertyga andra att hålla med. Debattartikeln är vanlig i dagstidningar,

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Retorikplan för Ludvika kommun läsåret 2011 12. RETORIKPLAN för Ludvika kommun 2011-12

Retorikplan för Ludvika kommun läsåret 2011 12. RETORIKPLAN för Ludvika kommun 2011-12 RETORIKPLAN för Ludvika kommun 2011-12 1 Syfte och mål för våra elever Våga, vilja och kunna tala inför andra framföra sina åsikter ta ställning för och emot Respektera de andra i gruppen Få stärkt självförtroende

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Hållbar argumentation

Hållbar argumentation Hållbar argumentation Du ska skriva en argumenterade text. Ditt ämne som du väljer att argumentera för ska vara kopplat till hållbar utveckling. Exempelvis kan du argumentera för eller emot att äta kött,

Läs mer

FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER

FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER FILM 2 CHECKLISTA FÖRBEREDELSER Lokal talarpodium, bord eller ingetdera sittning: placera stolarna lämpligt whiteboard, block och pennor belysning anteckningsmaterial och pennor vatten Teknik dator projektorduk/bildskärm

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Studieanvisning. Presentationsteknik, 738G28 (4 HP) Kursansvarig: Ulrika Axelsson, tel:

Studieanvisning. Presentationsteknik, 738G28 (4 HP) Kursansvarig: Ulrika Axelsson, tel: Studieanvisning Presentationsteknik, 738G28 (4 HP) Kursansvarig: Ulrika Axelsson, ulrika.axelsson@liu.se, tel: 013-28 18 03 Examinator: Ulrika Axelsson Administratör: Olivia Hallberg, olivia.hallberg@liu.se,

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Att kommunicera med personer med demenssjukdom

Att kommunicera med personer med demenssjukdom Att kommunicera med personer med demenssjukdom Kommunikation är en viktig del i våra relationer och ett grundläggande behov. Vår identitet är nära sammankopplad med vårt språk. Vem vi är som person, skapas

Läs mer

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014 GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar 32 FOTO MIKAEL M JOHANSSON tänkandet Retorikundervisningen blir en chans för eleverna att träna och utveckla sitt språk menar Linnéa Skogqvist-Kasurinen. Genom undervisning

Läs mer

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Målet med utbildningen Få en inblick i vad ledarskap handlar om Förstå situationer där du behöver använda ditt ledarskap Förstå vad som krävs för att utöva ledarskap

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning... 3. Introduktion... 4. Övrigt... 5. Presentationens innehåll... 6

Innehållsförteckning. Inledning... 3. Introduktion... 4. Övrigt... 5. Presentationens innehåll... 6 Anteckningsunderlag 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Introduktion... 4 Övrigt... 5 Presentationens innehåll... 6 Förutsättningar för en intressant presentation... 8 Presentationens tre delar... 9

Läs mer

Media, budskap och kommunikation

Media, budskap och kommunikation www.kommunimera.se Media, budskap och kommunikation Återkoppling från utbildningsdagarna den 22 och 28 september 2016 för TH15 och TH16. Hej på er och tack för väldigt roliga och inspirerande dagar tillsammans!

Läs mer

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare!

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare! En liten verktygslåda med metoder för utbildaren Här nedan följer en liten övningsbank kring pedagogiska verktyg & metoder som ni bidragit till. Övningarna är indelade i följande kategorier: Presentationsövningar

Läs mer

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun

Retorikplan för Ludvika kommun skriven läsåren 2010 13. Reviderad våren 2013. RETORIKPLAN för Ludvika kommun RETORIKPLAN för Ludvika kommun 1 Syfte och mål för våra elever Våga, vilja och kunna - tala inför andra - framföra sina åsikter - ta ställning för och emot Respektera de andra i gruppen Få stärkt självförtroende

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Liten hjälpreda för talare.

Liten hjälpreda för talare. Liten hjälpreda för talare. Jörgen Bodner www.replikskiften.com Retoriken söker inte sanningen utan det sannolika. Förberedelsefaser. Intention. Inventering. Disposition. Stil. Memorering. Genomförande.

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Innehåll. Kan alla sälja? 5

Innehåll. Kan alla sälja? 5 Innehåll Kan alla sälja? 5 Del 1. Dina egenskaper som säljare Vill du sälja? 9 Gillande 12 Lyhördhet 15 Kundförståelse 17 Målfokus 21 Din drivkraft 24 Uthållighet 29 Del 2. Anpassa ditt säljarbete Vad

Läs mer

Underlag för självvärdering

Underlag för självvärdering Underlag för självvärdering Se nedanstående rubriker och frågor som stöd när du gör din självvärdering. Det är inte vad du bör tänka/göra/säga utan det du verkligen tänker/gör/säger/avser. Skriv gärna

Läs mer

Presentationsteknik. Industriell design. Presentationens syfte. -att sälja in något? -att informera? -att rapportera?

Presentationsteknik. Industriell design. Presentationens syfte. -att sälja in något? -att informera? -att rapportera? Presentationens syfte -att sälja in något? -att informera? -att rapportera? People buy people before they buy products (results)! Förberedelser manus, att träna in presentationen, rätt tid, att använda

Läs mer

Ledarskapets utmaningar Thomas Gross

Ledarskapets utmaningar Thomas Gross Ledarskapets utmaningar Thomas Gross Ledarskapets utmaningar Thomas Gross 2 Studie om varför chefer spårar ur (derailment); rangordning av de 9 vanligaste orsakerna (2006) Det gick inte att hitta bilddelen

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Kunskap. Vi har olika behov av trygghet. Vanföreställningar om inlärning. Nya tankar är jobbiga för hjärnan

Kunskap. Vi har olika behov av trygghet. Vanföreställningar om inlärning. Nya tankar är jobbiga för hjärnan Firma Margareta ivarsson Kunskap Lärstilar och kommunikation Nätverksträff för Unionen, Region SjuHall Borås den 10 september 2008 Är en färskvara vars bäst-före-datum alltid har gått ut. Bengt Wahlström

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Prissättningsmetoder

Prissättningsmetoder tisdag den 4 mars 2014 Prissättningsmetoder Högsta pris Lägsta pris för +TB Unika produktegenskaper Konkurrentpris Pris på substitut Vinstkrav Självkostnad Rörliga kostnader Värdebaserad prissättning Gällande

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Nervositet styrka eller svaghet?

Nervositet styrka eller svaghet? Nervositet styrka eller svaghet? Många känner obehag över att stå inför andra och tala. Men att känna sig nervös inför en presentation är faktiskt nödvändigt. Det vill säga om vi kan hålla nervositeten

Läs mer

Muntlig presentation

Muntlig presentation Muntlig presentation Kommunikationsprocessen Sändare Budskap Mottagare Syftet Överföra ra information och tankar (informativt) Uttrycka känslor k och attityder (expressivt) Påverka och förmf rmå till handling

Läs mer