Förslagsdokument inom ramen för Kollegial dialog för kurserna: Översikt - anatomi, vävnad och cell och Klinisk anatomi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslagsdokument inom ramen för Kollegial dialog för kurserna: Översikt - anatomi, vävnad och cell och Klinisk anatomi"

Transkript

1 Förslagsdokument inom ramen för Kollegial dialog för kurserna: Översikt - anatomi, vävnad och cell och Klinisk anatomi Deltagare i kollegial-dialoggruppen; Studentgruppen; Fredrik Öhman T2, Annika Paldanius T6 och Sam Polesie T10 Föreläsare; Christina Kåbjörn och Mats Brännström Göteborg den 19 oktober 2008

2 Introduktion och Syfte Kollegial dialog initierades för att bemöta den kritik som riktats mot Göteborgs läkarutbildning i högskoleverkets granskning. Denna rapport syftar till att utvärdera Översikt - anatomi, vävnad och cell och Klinisk anatomi och ge förslag till förbättringar. Vi behandlar kurserna var för sig och inleder varje del med en kort beskrivning av innehållet. Därefter redogör vi för den information som framkommit i intervjuer med studenter och synpunkter från kursledningen. Utvärderingen av varje kurs avrundas med en diskussion som mynnar ut i en lista med synpunkter och förslag på förbättringar i punktform. Metod Vid uppstarten av kollegial dialog samlades ett trettiotal deltagande studenter under två temadagar för att diskutera projektet, metoder och även de specifika kurserna. Denna introduktion fungerade som fundamentet för vårt utvärderingsarbete. Vidare har vi haft två möten med kursledningen för de båda kurserna samt genomfört studentintervjuer. Intervjuerna genomfördes med slumpvis utvalda studenter från termin två till sex. Totalt deltog tio studenter uppdelat på två intervjusessioner. Under intervjuerna och resten av arbetsprocessen har vi varit noggranna med att använda oss av det dokument som tagits fram för kollegial dialog. Dokumentet utgår från de områden där vår utbildning fått kritik. Punkterna är: 1. Aktivt lärande och förståelse 2. Integration biomedicin-klinik och progression 3. Studenternas relation till programmet 4. Medicinsk professionell utveckling Vidare har vi använt oss av det kursmaterial som finns tillgängligt på kursportalen, så som målbeskrivningar, checklistor och liknande. Dessutom har vi tagit del av tidigare kursutvärderingar för att kunna ta del av information från en större mängd studenter och se trender över en längre tid.

3 Utvärdering av Översikt - anatomi, vävnad och cell Kursbeskrivning: Göteborgs läkarutbildning inleds med en introduktionsvecka och därefter börjar en fem veckor lång översiktskurs i anatomi. Kursen är indelad i fyra teman med en huvudansvarig föreläsare för varje tema. Vecka ett handlar om cellen, sedan följer rörelseapparaten vecka två, hud och inre organ vecka tre och slutligen nervsystemet och endokrina organ sista veckan. Tentamen ligger på fredagen vecka fem. Obligatorisk kurslitteratur är Marieb, Mallat & Willhelm, Human Anatomy 5e uppl. Varje tema har sin egen målbeskrivning. Dessutom finns detaljerade målbeskrivningar i form av instuderingsfrågor och checklistor att ladda ned till varje tema. En hemläxa delas ut med tio olika aktiviteter där man skall ange vilken rörelse som utförs och vilken som är den viktigaste muskeln. Tre av dessa frågor återkommer sedan på tentamen. Efter varje block genomförs ett självtest som ej är obligatoriskt. I samband med detta finns det möjlighet att ställa frågor till föreläsarna. Vid tre tillfällen under kursen har man gruppundervisning med amanuenser. Studenternas synpunkter: Sammanfattat material från intervjuer: Översikt anatomi-vävnad-cell: Aktivt lärande och förståelse: Studenterna är överens om att kursen innehåller mycket information som skall tas in på kort tid, men att informationsmängden inte är någonting dåligt i sig. Studenterna är mottagliga och tycker det är roligt. Den stora informationsmängden och det höga tempot leder dock till curriculum overload. Detta begränsar möjligheten till reflektion och djupare förståelse av materialet. Studenter uppger att de inte heller har tid att läsa kurslitteraturen. Målbeskrivningen uppfattas som för lång och omfattande. En student uttryckte åsikten att detaljerade checklistor passar bra för anatomi, medan målbeskrivningar med fokus på funktion och processer gör sig bättre på fysiologin. Checklistorna uppfattades generellt som mycket användbara och representativa för kursinnehållet. Det framkom synpunkter på att kursportalen är dåligt uppdaterad och att checklistor byts ut under kursens gång. Det finns olika åsikter om hur föreläsningarna bör utformas, men gemensamt efterfrågas mer 3D-material eftersom det ger en bättre anatomisk förståelse. Detta är särskilt viktigt när det gäller nervsystemet och hjärnans anatomi. Integration biomedicin-klinik och progression: Studenterna upplever att kursen har gett dem ett medicinskt vokabulär och en verktygslåda som de senare får användning av under TYK och i senare studier.

4 Kliniska exempel lyfts fram under föreläsningarna och detta är något som studenterna uppskattar. Trots detta efterfrågas ytterligare integration till kliniken, såsom en temadag med klinisk anknytning. Under gruppundervisningen får amanuenserna gärna fokusera mer på klinik så att samtliga studentgrupper får lära sig grundläggande statusteknik så som hjärt- och lungauskultation. Studenternas relation till programmet: Den anatomiska översiktskursen upplevs som väldigt överbryggande och det som lärs ut återkommer i senare kurser. Kursen innefattar hela kroppen och studenterna tycker att det är bra att materialet avgränsas genom att man föreläser allting som skall läras in, annars hade man inte hunnit med en lika bred kurs på så kort tid. Studenterna upplevde att föreläsarna blev väldigt stressade eftersom de hade problem att hinna igenom sitt material på den tid som avsatts för undervisning. Det gavs inte tid till frågor och det var ofta svårt att hänga med på grund av det snabba tempot under förläsningarna. Eftersom man inte har någon inläsningsperiod innan tentamen så får man inte möjlighet att koppla ihop blocken och det ges inte tid till förståelse och reflektion. Amanuensundervisning som ges är ofta bra, men nivån är ojämn mellan olika amanuenser. De som haft en bra amanuens tycker i regel att det vore värdefullt med mer undervisning av samma slag. Gemensamma riktlinjer för amanuenser efterfrågas och studenterna vill veta vad de kan förvänta sig av sina amanuenser. Allmänna synpunkter: Kursen upplevs som en bra introduktion till läkarprogrammet. Studenterna vill gärna ha mer fyllig information om var man kan hitta information om bra hemsidor och alternativ kurslitteratur i början av kursen. Studenterna förstår inte alltid frågorna på tentamen och tycker det är viktigt att inte exakt samma frågor återkommer gång på gång. Ett ytterligare förslag är att diagnostiska test skulle kunna vara frivilliga men ge poäng till tentan. Kursledningens bemötande av synpunkterna: - Tidigare användes duggor en gång i veckan istället för de självkunskapstesterna som finns idag. Detta upplevde kursledningen som något bra, men dessa tester har nu fallit bort. - Kursledningen anser inte att det föreligger ett behov av alternativ kurslitteratur och att studenterna i allmänhet har tillräckligt god kunskap för att inhämta information på egen hand på internet. För mycket kurslitteratur kan leda till villrådighet anser de. - Vilken didaktik som används är föreläsareknutet. PowerPoint är inte särskilt uppskattat bland föreläsarna. - Kursledningen tycker att datorprogram kan användas under gruppundervisningarna. Dessa har goda möjligheter att fördjupa förståelsen. Anatomiska datorprogram har använts i undervisningen till sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Kursledningen har länge haft införskaffandet av sådana i åtanken. De skall göra ett försök med detta i och med uppdateringen av klinisk anatomi.

5 - Kursledningen vill gärna fungera som en bromskloss, de väljer ut vad som är viktigt för att skapa en bra verktygslåda. Djupförståelsen kommer senare efter det att de grundläggande begreppen lärts in. - Amanuenserna är tyvärr inte uppe i undervisningskapacitet. Man efterlyser att amanuenserna skall ge den kliniska kopplingen, men de har inte alltid den erfarenheten. - Den ojämna amanuenskåren är ett problem. Efter termin fyra sker en anstormning av studenter som är intresserade av amanuensskapet. De allra flesta sköter sitt arbete bra, men inte alla. En gemensam utbildning för att studenterna ska få gemensamma hållpunkter samt pedagogiska knep vore önskvärd. Idag får studenthandledarna en checklista att förhålla sig till. Kursledningen skulle kunna samla alla och tala om vad som skall gås igenom och att de ska ta upp kliniska exempel. En temadag fanns tidigare under introveckan, kan det passa in under introduktionskursen? - Dom har ju TYK! - Det är omöjligt att ställa helt nya frågor när alla gamla tentor finns kvar. Självklart måste det finnas en relevans i det man frågar. - Ibland slarvas det i formuleringen och en fråga blir därmed blir svår att förstå. Det bör finnas system för hur det kan undvikas. Ibland kan studenter ha svårt att avgöra om de svarar på det kliniska eller om det är anatomin man skall svara på. Frågan skall vara ställd på ett sådant sätt att man bara behöver svara på anatomin. - Idag tenteras i stor utsträckning det som tas upp under föreläsningarna. Det är viktigt att arbeta mot att ha föreläsningen som en del av det som kursen omfattar. - Introduktionskursen har en tenta vars godkäntgräns ofta sänks. Om en tentamen uppenbart blivit svårare kan gränsen sänkas. Om flera frågor blivit felformulerade eftergranskas även de som ligger på gränsen till godkänt. Man försöker hitta pluspoäng eftersom bedömningen ofta är väldigt subjektiv. - Idag används självtest i slutet av varje vecka, men frågan är om de sätter en spets i ryggen på studenterna. Vore nog bättre om duggorna var poänggivande. - I takt med att datorbaserade anatomiprogram blir bättre bör man följa med i utvecklingen att använda dessa som stöd i undervisningen. Dessa bör kanske inte primärt användas under föreläsningar, utan snarare som övningar, där man delar ut uppgifter. Diskussion: Curriculum overload leder till ytinlärning och försvårar reflektion. Med ett ambitiöst kursinnehåll är detta svårt att undvika, men fler inläsningsdagar innan tentamen hade kunnat lösa en del av problemet. Ytterligare en möjlighet är att på ett mer effektivt sätt använda amanuensundervisningen för att göra anatomin mer konkret och även ge plats för ett reflekterande inslag.

6 En klinisk förankring gör undervisningen mer intressant vilket förbättrar inlärningen och gör studenterna mer motiverade. Det stimulerar också till ökad reflektion och djupare förståelse av det som lärs ut. Vidare skulle det kunna vara ett startskott för studenternas professionella utveckling. Under introduktionskursen i anatomi ges ett TYK-tillfälle, vilket naturligtvis är ett kliniskt inslag, men det vore önskvärt med ett kliniskt moment mer intimt kopplat till kursen. Detta inslag skulle kunna vara en temadag med anatomisk anknytning för att belysa det kliniska värdet av anatomi. En temadag av detta slag skulle kunna utformas på många olika sätt, exempelvis skulle man kunna fråga läkare från olika specialiteter om hur de använder anatomi och ha en paneldiskussion. Kursledningen har naturligtvis kontakt med flera verksamma kliniker och det skulle säkert inte vara svårt att etablera en relation. För att detta skall vara meningsfullt är det viktigt att det kopplas till den övriga undervisningen. Ett effektivt sätt att undvika att man sänker godkäntgränsen kan vara att använda duggor i slutet av varje undervisningsvecka. Dessa duggor behöver inte vara obligatoriska men ger poäng till den slutliga tentamen. Förhören skulle kunna vara enkla i sin utformning, till exempel skulle frågor med flersvarsalternativ användas så att de bli enkla att rätta. Kursledningen bör också ha en intern tentagenomgång, så att felställda eller onödigt svårt formulerade frågor kan revideras före de når studenterna i skrivningssalen. Kursledningen måste se till att kursportalen fungerar eftersom det är ett stort stressmoment för studenterna om information om kursinnehållet förändras under kursens gång. Ett stort problem som både kursledningen och studenterna identifierat är den ojämna nivån på amanuenserna. Detta behöver åtgärdas genom en tydlig definition av vad som kan förväntas av amanuenserna och en utbildning som gör att de kan leva upp till detta. Interaktiv undervisning med hjälp av datorer efterlyses av både studenter och kursledning. Detta skulle kunna användas som ett pedagogiskt instrument för att främja djupinlärning och hjälpa till med förståelse av komplicerad anatomi. Studenterna tycker i allmänhet att föreläsningar är en effektiv form av undervisning för anatomi. De är av uppfattningen att allt som ingår i kursen föreläses eller står på checklistorna. Kursledningen hävdar dock själva att så inte är fallet, det är meningen att studenterna skall inhämta visst material på egen hand. Genom föreläsningarna avgränsas materialet vilket är en förutsättning för en översiktskurs. Under kollegial dialog har vi diskuterat olika undervisningsmetoder och kommit fram till att föreläsningar kompletterade med andra interaktiva moment, är fullgod för anatomiundervisning Det upplevs som bra att kursen har relativt få föreläsare. Studenterna uttrycker dock oro för att Bengt Johansson har en så central roll i kursledningen och undrar vad som händer med kursen om han försvinner.

7 Åtgärdspunkter Flera inläsningsdagar före tentamen bidrar till ökad möjlighet att koppla samman de olika blocken och stimulerar till egen reflektion. En klinisk Temadag med tydlig koppling till kursen bidrar till ökad professionell utveckling. Valfria duggor i slutet av varje eller vartannat block som blir poänggivande till sluttentamen. Gemensam genomgång av tentamen inom kursledningen för att justera felformulerade/onödigt svårt formulerade frågor. Kursmaterialet på kursportalen ska inte behöva ändras under kursens gång. Undvika ojämn nivå på amanuenserna, genom gemensamma föreläsningar om vad som ska läras ut och pedagogiska knep. Komplettera med interaktiv datorundervisning i samband med gruppundervisningarna

8 Utvärdering av Klinisk anatomi: Kursen i klinisk anatomi arrangeras i dagsläget under termin fyra. Den är nio veckor lång och består dels av föreläsningar, dissektioner och gruppundervisningar med amanuenser. Klinisk anatomi håller i dagsläget på att förändras i samband med att embryologi och utvecklingsbiologi integreras i kursen. Innehållet delas idag upp i rörelseapparat, huvud/hals, inre organ och CNS, och varje område föreläses huvudsakligen av en föreläsare. Under CNSdelen kommer även en kliniskt verksam neurolog och föreläser med hjälp av fallbeskrivningar. Någon gång under kursen hålls en etisk diskussion ledd av en sjukhuspräst. Som instuderingshjälp tillhandahålls checklistor och instuderingsfrågor. Instuderingen av röntgenbilderna görs helt självständigt med hjälp av datorer i skolans grupprum. Kurslitteraturen består dels av ett anatomiskt uppslagsverk såsom Netter eller Sobotta, dels kursboken Clinically oriented anatomy. Examinationen består av en tredelad praktisk del som innehåller moment i ytanatomi, dissektion och röntgenbilder, samt en skriftlig tentamen där flera frågor bygger på fallbeskrivningar. Studenternas synpunkter: Kursen i klinisk anatomi upplevs som en mycket bra kurs där studenterna lär sig mycket. Aktivt lärande och förståelse: Enligt målbeskrivningen ligger fokus på förståelse men studenterna uppfattar att de examineras på detaljkunskaper. Därmed uppfattas inte målbeskrivningen som användbar. Många använder sig istället av checklistor, precis som i översiktskursen. Dissektionskursen är mycket uppskattad. Studenterna tycker det är bra att få vara aktiva själva men tycker även att dissektionsdemonstrationerna är mycket värdefulla. Programmet med röntgenbilder är bra, men alla fick inte tillgång till datorer. Det vore bra om studenterna fick en CD-skiva med röntgenbilder så att de kunde studera hemifrån. Studenterna upplever att det inte ges tid för reflektion. Integration biomedicin-klinik och progression: Instuderingsuppgifter och tentamen har klinisk karaktär. Föreläsarna gör bra kliniska kopplingar under föreläsningarna. Innehållet i kursen är huvudsakligen kliniskt relevant, men det är inte alltid studenterna förstår på vilket sätt. Studentpanelen är enig om att det vore värdefullt med verksamma kliniker som gästföreläser om kliniska aspekter på relevant antomi. Dessa föreläsningar bör dock hållas korta och istället återkomma under de olika delarna av kursen. Vidare är det är viktigt att kliniska föreläsningar återknyter till det som lärts ut under kursen och att föreläsare är väl förtrogna med checklistor och målbeskrivningar. Exempelvis skulle en kirurg kunna presentera en kort fallbeskrivning, visa en operationsfilm och hålla i en interaktiv diskussion. Det kliniska inslaget under neuroanatomin kan ses som ett exempel på något som redan fungerar väl. Det vore även önskvärt med en introduktion till radiologi eftersom man har stor nytta av detta i efterföljande kurser. Det är främst genom radiologin som den kliniskt verksamme läkaren möter anatomi.

9 Studenternas relation till programmet: Precis som i översiktskursen saknas gemensamma riktlinjer för amanuenserna vilket resulterar i att de olika grupperna får undervisning av varierande kvalitet. Målen med gruppundervisningen når inte fram till studenterna som därför inte vet vad de kan förvänta sig av sina amanuenser. I likhet med översiktskursen uttrycker studenter att tentamensfrågorna är otydliga och att det är svårt att förstå vad som efterfrågas. Medicinsk professionell utveckling: Studenterna uppskattar den förberedande föreläsningen inför dissektionskursen. Det är även bra att studenterna uttryckligen uppmanas att ta kontakt med kursledningen om de känner behov för det. Som läkare är det viktigt att kunna prata om döden. Därmed behövs en förberedelse för att kunna möta anhöriga till döda. Det är bra med en präst som föreläser, men föreläsningen får inte vara av religiös natur. Studenterna upplever inte att tillräckligt höga krav ställs under ytanatomin och dissektionsmomenten. Examinationsförrättarna har inte alltid förberett examinationerna tillräckligt väl. Om en student inte gjort en tillräckligt god insats är det viktigt att informera om detta och ge studenten konstruktiv kritik. Kursledningens synpunkter Idag finns fina datorbaserade dissektionsatlas som innehåller bra dissektionsföreläsningar. - Kursledningen uttrycker en önskan att kommunikationen var bättre mellan de olika delarna av läkarprogrammet. Det ligger i allas intresse. Det saknas longitudinella diskussionsgrupper som sträcker sig över terminsgränserna. Om ett sådant samarbete funnits hade det varit betydligt enklare att integrera biomedicin-klinik och därmed få bättre kontinuitet. Idag är inte kliniken som presenteras under kursen helt uppdaterad. För att få kliniskt verksamma föreläsare krävs något sorts arrangemang. Ett bra sätt vore att ha ett forum där ansvariga från olika kurser träffades för att koordinera sina målbeskrivningar. - Huvudsyftet med kursen är dock inte att lära ut klinisk information utan kursinnehållet är selekterat ur ett kliniskt perspektiv. - I den nya kursen i klinisk anatomi kommer radiologi att integreras genom sex gästföreläsningar i radiologi. Dessutom vore det önskvärt med en CD-skiva innehållandes radiologiskt referensmaterial. Detta skulle även vara användbart senare under utbildningen. - Fler kliniska inslag är på väg. Vidare skulle samarbete mellan sjukgymnaster kunna etableras. Dessa skulle kunna lära ut delar av rörelseapparaten. Detta skulle ju vidare främja den kollegiala dialogen

10 - Ledningen inser att amanuensernas ojämnhet är ett problem. Som nämnts innan vore det önskvärt med gemensamma amanuensföreläsningar. - I dissektionssalen skulle kirurger under ST-utbildning kunna undervisa för att ge mer kliniska exempel. De skulle till exempel kunna dissekera ena sidan och studenten efterliknar på andra. - Kursledningen medger att det är en viss ojämnhet i den praktiska examinationen, men framhåller också att det praktiska förhöret ska innehålla en interaktion och möjlighet att inhämta ytterligare kunskap. - En del av problematiken handlar om vårt tillkortakommande av mankraft. Vi är för få. Jag förstår inte hur fakulteten förhåller sig till detta. Akademiledningen förstår inte och vill inte ta tag i problematiken. Diskussion För att ge ökad möjlighet till reflektion är det vikigt att i större utsträckning använda sig av kliniska moment. Kirurgin är en systerkurs till anatomin och här vore är ett samarbete väldigt värdefullt. Ett forum där kliniska kurser och anatomikursen kan mötas skulle vara av stor betydelse, inte minst för att synkronisera målbeskrivningar och utbildningsplan. Det är också viktig för att studenterna skall förstå på vilket sätt kunskapen är kliniskt relevant. Ett exempel på hur kliniska moment kan integreras är en kirurg som förklarar hur anatomin används till exempel vad gäller differentialdiagnostiken vid akut buk. Ett sådant exempel tydliggör hur anatomin kommer in när man tänker diagnostiskt. Det är dock viktigt att anatomin får komma i första rummet. Ett annat förslag skulle kunna vara att visa en kort operationsfilm och diskutera det anatomiska underlaget. Det behövs gemensamma riktlinjer för amanuenserna och gärna en utbildning som bland annat tydliggör målen med gruppundervisningen. Dessutom behöver dessa mål kommuniceras bättre till studenterna så de vet vad det har att förvänta sig av gruppundervisningen. Mer fokus behöver läggas på radiologin i form av bättre material och mer undervisning. Dessutom bör det i större utsträckning integreras i examinationen. Kursledningen bör titta närmare på möjligheterna att använda interaktiv datorundervisning i form av elektroniska demonstrationer och dissektionsatlas. Detta skulle kunna bidra till djupare förståelse och ge möjlighet till reflektion över materialet. Här har kursledningen gjort en del efterforskningar men det har ännu ej implementerats i undervisningen. Tentamen bör utformas på ett sådant sätt att studenterna blir rättvist bedömda. Syftet med de muntliga momenten bör definieras mer noggrant. Idag är kunskapskontrollen under den praktiska examinationen svag och den har därför ingen sållande funktion. Kursledningen bör tillsammans gå igenom tentamen för att förvissa sig om att det är tydligt vad som efterfrågas i varje fråga. Slutligen bör kursledningen lägga större vikt vid kursutvärderingar och information som kommer fram vid kursnämnder, inte minst nu när kursen omstruktureras.

11 Åtgärdspunkter Samarbetet med de kliniska kurserna behöver förbättras. Fler kliniska moment bör integreras i kursen exempelvis av gästföreläsningar av kliniskt verksamma läkare. Utbildning och gemensamma riktlinjer för amanuenser. Radiologin bör få ökat utrymme i undervisningen och examinationen. Interaktiv datoriserad undervisning skulle vara värdefullt. Kraven under den praktiska examinationen måste bli tydligare. Kursutvärderingarna bör tas på större allvar av kursledningen.

Studentintervju 1. Intervjuare: Caroline Stadelmann Sekreterare: Stina Stjernström

Studentintervju 1. Intervjuare: Caroline Stadelmann Sekreterare: Stina Stjernström Studentintervju 1 Patologi, Kollegial Dialog 2008 Deltagare: Nico Heringen Tuba Görgulu Carin Lennartsson Stefan Andreasson (Alla studenter på patologikursen ht-07) Intervjuare: Caroline Stadelmann Sekreterare:

Läs mer

Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008

Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008 Kollegial dialog läkarprogrammet i Göteborg 2008 Kursen i Neurologi Tine Högberg, Susanne Hultkrantz, Johan Wessberg, Cecilia Björkelund 20080506/ 20080521 1. INLEDNING Gruppen Tine Högberg, Susanne Hultkrantz,

Läs mer

Vad är bra med läkarutbildningen idag?

Vad är bra med läkarutbildningen idag? Vad är bra med läkarutbildningen idag? Sammanställda studentsynpunkter inför arbetet med Kollegial dialog 2008 Följande är en lista över existerande moment och inslag i den nuvarande läkarutbildningen

Läs mer

Kollegial Dialog 2008

Kollegial Dialog 2008 Utvärdering av Patologikursen vid Sahlgrenska akademin i Göteborg Kollegial Dialog 2008 Kurs i Patologi Kursen i patologi på läkarlinjen omfattar 10 studieveckor (15 hp) och inkluderar 3 dagar tidig yrkeskontakt

Läs mer

Utvärdering: Klinisk neuropsykologi Psykologprogrammet T4 VT12

Utvärdering: Klinisk neuropsykologi Psykologprogrammet T4 VT12 april 1 Utvärdering: Klinisk neuropsykologi Psykologprogrammet T VT1 Kurs är det tredje på kursen Klinisk psykologi I. Sextiotvå studenter deltog i kurs varav 31 stycken (%) lämnade in utvärderingsblanketten

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II 1 ( 6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II Sändlista Kurskod Examinator Mathias Henningsson Miguel Giménez Johan Holtström THFR41 Miguel Giménez Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2 Kursens

Läs mer

FK Numeriska metoder

FK Numeriska metoder FK06 - Numeriska metoder Antal respondenter: 6 Antal : 18 Svarsfrekvens: 9,1 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal 1 Inte alls 10 (58,8%) 5 (9,%) (11,8%) 0 (0,0%) Vet ej 0

Läs mer

FK Elektromagnetism och vågor

FK Elektromagnetism och vågor FK5019 - Elektromagnetism och vågor Antal respondenter: Antal : Svarsfrekvens: 7,92 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal 1 (,%) 11 (7,%) 10 (,5%) Vet ej 0 (0,0%). Studentens

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Vattenresursteknik MV0190, 30056.1314 5 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Abraham Joel Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-03-05-2014-04-04 Antal svar 8 Studentantal 52 Svarsfrekvens

Läs mer

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för musikvetenskap RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS Kurs: Musikteori 1/Musikvetenskap A Delkurs: Satslära/funktionsanalys Termin: VT 211 Totalt besvarade

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Livsvetenskaplig grundkurs BI0960, 30036.1213 30 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Torbjörn Lundh Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-05-30-2013-07-26 Antal svar 14 Studentantal

Läs mer

Rapport från Kollegial dialog 2008 angående kursen i öronnäsa hals sjukdomar (ÖNH) på Läkarprogrammet i Göteborg

Rapport från Kollegial dialog 2008 angående kursen i öronnäsa hals sjukdomar (ÖNH) på Läkarprogrammet i Göteborg Rapport från Kollegial dialog 2008 angående kursen i öronnäsa hals sjukdomar (ÖNH) på Läkarprogrammet i Göteborg Vårt arbete grundas på skriftlig information om kursens mål och innehåll på kursportalen,

Läs mer

FK Introduktion till anatomi, fysiologi och onkologi - VT2018

FK Introduktion till anatomi, fysiologi och onkologi - VT2018 FK05 - Introduktion till anatomi, fysiologi och onkologi - VT08 respondenter: 0 : Svarsfrekvens: 0,00 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen (5,0%) (5,0%) (5,0%) Vet ej (5,0%) 6.

Läs mer

Anatomi i Fysioterapiprogrammet HT Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper/färdigheter.

Anatomi i Fysioterapiprogrammet HT Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper/färdigheter. 1. Anatomi i Fysioterapiprogrammet HT 2015 Kurskod: 1FY018 Antal respondenter: 78 Antal svar: 30, dvs varje svarande är 3,3% Svarsfrekvens: 38.5 % Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla

Läs mer

Kursutvärderingsmall. Sida 1 av 6. Kurstitel Klinisk metod inom psykologiområdet. Kurskod 2PS021. Högskolepoäng 6hp

Kursutvärderingsmall. Sida 1 av 6. Kurstitel Klinisk metod inom psykologiområdet. Kurskod 2PS021. Högskolepoäng 6hp Efter avslutat kurstillfälle fyller kursansvarig i denna mall. Prefekt/programansvarig beslutar om mallen ska kompletteras med ytterligare uppgifter/frågor. Kurskod 2PS021 Termin 8 Kurstitel Klinisk metod

Läs mer

KURS SB612B

KURS SB612B Malmö högskola, Fakulteten för Hälsa och samhälle, Institutionen för vårdvetenskap Anna Carlsson Lektor 1(5) KURS SB612B 2012-04-07 KURSRAPPORT, SB612B, 2011/2012 Bakgrundsinformation Delkursens namn:

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING HT 2014

STUDIEHANDLEDNING HT 2014 STUDIEHANDLEDNING HT 2014 Anatomi och Fysiologi Grundnivå 15 högskolepoäng BMA011 Kursbeteckning: Kurskod: Poängtal: Nivå: Kursens webbplats: Anatomi och Fysiologi BMA011 15 högskolepoäng/ects Grundnivå

Läs mer

Rapport Kollegial kursdialog Kursen i fysiologi, farmakolog och biokemi

Rapport Kollegial kursdialog Kursen i fysiologi, farmakolog och biokemi Rapport Kollegial kursdialog Kursen i fysiologi, farmakolog och biokemi Vi har gått igenom aktivt lärande, integrering, studenternas relation till programmet och professionell utveckling ang kursen i fysiologi,

Läs mer

Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp. The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits

Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp. The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits 1(5) 8SKG12 Människokroppens anatomi och fysiologi, 10,5 hp The Anatomy and Physiology of the Human Body, 10,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd

Läs mer

BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden

BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden Antal svar: 16 (14+28) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 0% 2. Ganska bra 12,5% 3. Bra 50% 4. Mycket

Läs mer

Kursrapport kurs SC131B VT 2018

Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Delkurs 1: Humanjuridik, 7,5 hp Kursansvarig: Mikael Matteson Antal registrerade studenter: 82 Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 28 Svarsfrekvens:

Läs mer

Den friska människans anatomi och fysiologi 1SJ000 Distans VT16. Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter.

Den friska människans anatomi och fysiologi 1SJ000 Distans VT16. Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Den friska människans anatomi och fysiologi SJ000 Distans VT6 Antal respondenter: 2 Antal : Svarsfrekvens: 4.48 % Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Jag

Läs mer

Kursinformation. Organsystemens organisation och funktion (OSOF) Termin 2, Tandläkarprogrammet VT2016

Kursinformation. Organsystemens organisation och funktion (OSOF) Termin 2, Tandläkarprogrammet VT2016 Kursinformation Organsystemens organisation och funktion (OSOF) Termin 2, Tandläkarprogrammet VT2016 KURSEXPEDITIONER OCH KONTAKT: Två kursexpeditioner finns under kursen: Anatomi, Histologi & Neurovetenskap:

Läs mer

Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund. Carl Hemmingsson. Magnus Johansson. Carl Hemmingsson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund. Carl Hemmingsson. Magnus Johansson. Carl Hemmingsson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) TFYY68 - Mekanik Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Carl Hemmingsson Magnus Johansson Kurskod TFYY68 Examinator Carl Hemmingsson Kursen gavs Årskurs 2 Termin

Läs mer

Mikrobiella patogener, kroppens immunförsvar och cellsignalering, 30 hp

Mikrobiella patogener, kroppens immunförsvar och cellsignalering, 30 hp 8BKG32 Mikrobiella patogener, kroppens immunförsvar och cellsignalering, 30 hp Microbial Pathogens, Host Defence and Cell Signaling Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017 HT PRELIMINÄR Kursplan

Läs mer

Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 GÖTEBORG Karin Lindforss BESLUT

Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 GÖTEBORG Karin Lindforss BESLUT Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 GÖTEBORG Karin Lindforss BESLUT 2007-10-08 Reg.nr 31-4805-06 Examination och antal tentamenstillfällen vid kurs i kirurgi, Göteborgs universitet Högskoleverket

Läs mer

Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling. PELU, Helen Setterud HT-12

Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling. PELU, Helen Setterud HT-12 Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling Utveckling Lärande Bedömning Resa mot en professionell identitet Kort bakgrund Ursprung inom konstnärliga professioner, (visa upp sina alster).

Läs mer

Kursvärdering Forskningsmetodik för logopedi

Kursvärdering Forskningsmetodik för logopedi Kursvärdering Forskningsmetodik för logopedi Forskningsmetodik i logopedi (32613HT16) Results of survey Startade: den 16 november 2016 Avslutad: den 9 december 2016 Svarsfrekvens: 74% ( 17 / 23 ) Elektroniskt

Läs mer

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Termin: HT-2014 Termin1 Ladokkod: BA111C Kursansvarig: Ravi Danielsson Antal registrerade studenter: 65 Antal

Läs mer

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Projekttid VT11-HT13 Liisa Carlzon Katarina Jood Elisabet Lönnermark Mats Wahlqvist Anders Ågård

Läs mer

Sammanställning av kursvärdering

Sammanställning av kursvärdering Sammanställning av kursvärdering Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner 15 HP, 2015 Cemus kurser har tillkommit på studentintiativ och leds av studenter. Kursutvärderingen är ett viktigt

Läs mer

Cambros elektroniska utvärderingssystem

Cambros elektroniska utvärderingssystem Cambros elektroniska utvärderingssystem Kursutvärdering Kost vid graviditet och amning 7,5 hp HT12 Tack för att du tar dig tid att fylla i utvärderingen av kursen Kost vid graviditet och amning! projektarbetet

Läs mer

LIML18, Didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Didactics and Internship, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LIML18, Didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Didactics and Internship, 15 credits Grundnivå / First Cycle Konstnärliga fakulteten Fastställande LIML18, Didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Didactics and Internship, 15 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen

Läs mer

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Kursutvärdering Sid 1 (5) Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Svarsfrekvens: 78 % (18/23) 1. Hur bedömer du som helhet kursens kvalitet? (1-5) Medel: 4,1 2. Dina förväntningar innan kursen?

Läs mer

Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11

Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11 Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11 Ansvarig lärare: Andréa Mannberg 1. Deskriptiv statistik Descriptive Statistics N Min Max Mean Std. Deviation Vilket betyg vill du ge kursen som helhet?

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN CEB230 Cellens metabolism, 9 högskolepoäng Cellular metabolism, 9 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för biomedicin 2015-08-18

Läs mer

Kursplan för Klinisk medicin 2, termin 7, programmet för läkarutbildning, Lunds universitet. Ladok kod: LÄLX74, LÄMX74 ( t o m vt 2007 LÄL574, LÄM574)

Kursplan för Klinisk medicin 2, termin 7, programmet för läkarutbildning, Lunds universitet. Ladok kod: LÄLX74, LÄMX74 ( t o m vt 2007 LÄL574, LÄM574) Kursplan för Klinisk medicin 2, termin 7, programmet för läkarutbildning, Lunds universitet Ladok kod: LÄLX74, LÄMX74 ( t o m vt 2007 LÄL574, LÄM574) Kursens benämning Klinisk medicin 2. Omfattning i poäng

Läs mer

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande?

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande? UTVÄRDERING Pedagogisk baskurs för handledare i MED924, Göteborg Introduktion: Lärande och handledning i klinisk praktik 1,5 hp Start 28 februari praktikuppgift - uppföljning 28 mars 2017 15/16 deltagare

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Vertebratzoologi BI0852, 20054.1314 10 Hp Studietakt = 30% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Göran Hartman Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-03-24-2014-04-17 Antal svar 8 Studentantal 9 Svarsfrekvens

Läs mer

Anmälan mot personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Dalarna

Anmälan mot personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Dalarna Högskolan Dalarna, rektor (Ert dnr DUC 2009/1897/10) Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Sofia Almqvist 08-563

Läs mer

Kursens namn: Statistik B, moment 1, Matematik för statistiker. Antal registrerade studenter:

Kursens namn: Statistik B, moment 1, Matematik för statistiker. Antal registrerade studenter: Kursens namn: Statistik B, moment 1, Matematik för statistiker Termin: HT2014 Kurskod: 2ST007 Antal registrerade studenter: Typ av utvärdering (skriftlig/muntlig/annat): Skriftlig (grupp samt individuell)

Läs mer

Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt Tentamina Inlämningsuppgifter Seminarier Annat. D-sektionen IT

Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt Tentamina Inlämningsuppgifter Seminarier Annat. D-sektionen IT 1 (8) Användbara system Sändlista Kurskod Examinator Inger Klein Jonas Detterfelt Siv Söderlund Jakob Pogulis Johan Åberg Jalal Maleki TDDD35 Jalal Maleki Kursen gavs Årskurs 2 Kursens delar Ansvarig sektion

Läs mer

Programutvecklingsmetodik, teori

Programutvecklingsmetodik, teori 1 (5) TDDC93- Programutvecklingsmetodik, teori Sändlista Inger Klein Annalena Kindgren Siv Söderlund Magdalena Smeds Kristian Sandahl Tommy Färnqvist Kurskod TDDC93 Examinator Kristian Sandahl Kursen gavs

Läs mer

Examination och utvärdering vt 2017

Examination och utvärdering vt 2017 Examination och utvärdering vt 2017 Kursutvärdering sammanställning med lärarkommentarer Fråga Instämmer inte alls Instämmer helt 1 Kursens mål har varit klara för mig 1 1 11 2 Kursen har gett mig möjlighet

Läs mer

Välkommen till dissektionerna! Dissektionerna utgör det viktigaste moment till föreläsningarna i topografisk och klinisk anatomi.

Välkommen till dissektionerna! Dissektionerna utgör det viktigaste moment till föreläsningarna i topografisk och klinisk anatomi. UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för Medicinsk Cellbiologi Enheten för Anatomi Välkommen till dissektionerna! Dissektionerna utgör det viktigaste moment till föreläsningarna i topografisk och klinisk

Läs mer

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11 Matematisk analys IV, höstterminen 20. Responses: 9 Kursutvärdering Matematisk analys IV H. Du är Kvinna 33 3 Man 67 6 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet 33 3 Lättare att få jobb Förkunskapskrav

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp. General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship

Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp. General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship 8BKG55 Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 HT PRELIMINÄR

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Husdjurens anatomi och fysiologi DO0059, 10342.1415 10 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Grund Kursledare = Anna Wistedt Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-11-03-2014-11-21 Antal svar 20 Studentantal

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

Kursutvärdering K1 Tandläkarutbildning HT2016

Kursutvärdering K1 Tandläkarutbildning HT2016 Kursutvärdering K1 Tandläkarutbildning HT2016 Nedanstående sammanfattning av utvärdering av Kurs 1 Det orala ekosystemet på Tandläkarutbildningen bygger på 68 ifyllda webfrågeformulär (bilaga 1), samt

Läs mer

TTIT02-Matematisk Grundkurs

TTIT02-Matematisk Grundkurs 1 (6) TTIT02-Matematisk Grundkurs Sändlista Inger Klein Tea Nygren Siv Söderlund Magdalena Smeds Joakim Arnlind Göran Forsling Kurskod TTIT02 Examinator Joakim Arnlind Kursen gavs Årskurs 1 Termin HT Kursens

Läs mer

Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT107G ) Antal svarande = 13. Svarsfrekvens i procent = 27.

Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT107G ) Antal svarande = 13. Svarsfrekvens i procent = 27. Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) (DT07G-806-07) Antal svarande = Svarsfrekvens i procent = 7. Utvärderingsresultat Teckenförklaring Relativa frekvenser av svar Std.

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Handledning av. AT-läkare i Region. Kronoberg. Praktisk Manual

Handledning av. AT-läkare i Region. Kronoberg. Praktisk Manual Handledning av AT-läkare i Region Kronoberg Praktisk Manual Innehållsförteckning Sida 3. Inledande information Sida 4. Första mötet Sida 5. Fortsatta handledningssamtal Sida 6. Feedback Sida 7. Tid för

Läs mer

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp)

Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Linköpings Universitet Institutionen för kultur och kommunikation IKK Religionsvetenskaplig grundkurs 790G01 Religionskunskap 1 15 hp, delkurs 1 Religionshistorisk introduktion (7,5 hp) Studiehandledning

Läs mer

Student- och handledarinformation. Primärvård Termin 3 HT15. Läkarprogrammet Karolinska Institutet

Student- och handledarinformation. Primärvård Termin 3 HT15. Läkarprogrammet Karolinska Institutet Student- och handledarinformation Primärvård Termin 3 HT15 Läkarprogrammet Karolinska Institutet Innehållsförteckning sid 3 Introduktion sid 4-5 Målsättning för undervisning inom primärvården för termin

Läs mer

Mall för kursrapporter vid Malmö högskola

Mall för kursrapporter vid Malmö högskola Mall för kursrapporter vid Malmö högskola Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar samt för att säkerställa studentinflytandet. Strukturen för kursutvärdering

Läs mer

Jag uppfattar att det fanns en röd tråd genom kursen från lärandemål till examination.

Jag uppfattar att det fanns en röd tråd genom kursen från lärandemål till examination. Vård vid akuta sjukdomstillstånd (1SJ008 T5) VT 15 Campus, besvarad av 43 % (43 av 100) Jag bedömer att jag har uppnått kursens lärandemål. Jag uppfattar att det fanns en röd tråd genom kursen från lärandemål

Läs mer

Programbokslut för VASIN med start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN

Programbokslut för VASIN med start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Programbokslut för VASIN med start 2017 Specialistsjuksköterskeprogrammet Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Innehållsförteckning Om programbokslutet... 2 Intensivvårdssjukvård 100 % VASIN... 3 Om

Läs mer

BIMA81, Biomedicin: Molekylär medicin, 15 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Medicine, 15 credits Grundnivå / First Cycle

BIMA81, Biomedicin: Molekylär medicin, 15 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Medicine, 15 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten BIMA81, Biomedicin: Molekylär medicin, 15 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Medicine, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden för biomedicinsk,

Läs mer

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället DNR LIU-329/07-41 1(5) Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället Programkurs 5 hp Mental Unhealth from the Primary Health Care Perspective 8DIA04 Gäller

Läs mer

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Naturläkemedel och kosttillskott på 4 poäng som ingår i receptarieutbildningen

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011

Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011 Kursrapport HT-14 Sida 1 / 13 Sektionen för omvårdnad Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011 Kursbenämning Omvårdnad inom intensivvård 2&3 (2IN010, 2IN011) Styrkor Svagheter Den verksamhetsförlagda

Läs mer

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48)

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48) Kursutvärdering moment 1, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA Enkelt att komma igång och bra tempo Intressant och lärorikt Bra

Läs mer

THFR21- Teknisk Kommunikation i franska del 1

THFR21- Teknisk Kommunikation i franska del 1 1 ( 5) THFR21- Teknisk Kommunikation i franska del 1 Sändlista Mathias Henningsson Miguel Gimenez Johan Holtström Sandra gustavsson Kurskod Examinator THFR21 Miguel Gimenez Kursen gavs Årskurs 1 Termin

Läs mer

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi DNR LIU-2017-02500 1(5) Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi Programkurs 15 hp Anatomy, Physiology and Pathology for Speech- Language Pathology 8LOG13 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Antal studenter VG G U Blank

Antal studenter VG G U Blank Kursledningens sammanfattning Kursen startar med en översiktsföreläsning. De första tre veckorna ägnas åt kursens teoriinnehåll genom totalt 20 föreläsningar (á 2x45 min), vilka efterföljs av motsvarande

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN026 Start och slutdatum:

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN026 Start och slutdatum: Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN02 Start och slutdatum: 020 00 Antal registrerade på kursen: 23 Datum för möte (programsamordnare, lärarrepresentanter

Läs mer

Jag drar ner till stan för det är så j-la dåligt

Jag drar ner till stan för det är så j-la dåligt Miniprojekt, pedagogisk kurs för universitetslärare III, vt 2002. Matts Olovsson, Marie Johannesson. Institutionen för kvinnors och Barns Hälsa Jag drar ner till stan för det är så j-la dåligt Förslag

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (6) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE237 Moment 1 Ifall kursen i allt väsentligt samläses

Läs mer

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Konstnärliga fakulteten LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen

Läs mer

Prima G. Antal besvarade kursvärderingsenkäter 56% 27 (av 48) Kursens namn Introduktion till IT-design. Hp 7.5. Kurskod ISGA90

Prima G. Antal besvarade kursvärderingsenkäter 56% 27 (av 48) Kursens namn Introduktion till IT-design. Hp 7.5. Kurskod ISGA90 Reflektion och åtgärder efter genomförd kurs OBS! För kurser inom lärarutbildningen och lärarlyftet används speciellt framtagna enkäter som administreras av lärarutbildningen kansli. Kursens namn Introduktion

Läs mer

Tänker lärare på olika institutioner lika eller olika?

Tänker lärare på olika institutioner lika eller olika? Tänker lärare på olika institutioner lika eller olika? MINIPROJEKT PEDAGOGISK GRUNDKURS II HT-99 Av Karin Gerhardt Olof Hansson Eva Söderman INLEDNING Syftet med detta miniprojekt har varit att undersöka

Läs mer

Hur tycker du kursen har varit? Tycker du att kursens upplägg har underlättat för dig att uppnå lärandemålen?

Hur tycker du kursen har varit? Tycker du att kursens upplägg har underlättat för dig att uppnå lärandemålen? En sammanfattning av studenternas summativa kursvärdering AllmäntHur tycker du kursen har varit? antal Dåligt 1 7 Ganska bra 2 13 Bra 3 7 Mycket bra 6 Summa 33 Medel 2, Median 2 1 12 10 8 6 2 0 Hur tycker

Läs mer

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits 1(5) 8BLG52 Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Sida 1 / 5 Sektionen för omvårdnad Sammanställning av kursutvärdering Vård vid akuta sjukdomstillstånd 15 hp campus HT14 (1SJ008) 64 av 102 studenter som gick hela kursen, besvarade enkäten (63%) Styrkor

Läs mer

Kursplan. Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.

Kursplan. Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh. Sida 1 av 5 Kursplan Röda korsets högskola 47/2012 Teknikringen 1 Datum 2012-08-06 Box 55676 102 15 Stockholm Telefon: 08-587 516 00 Fax: 08-587 51690 www.rkh.se Anatomi och fysiologi samt grundläggande

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

CEQ-kommentarer Kurser år 2. CEQ-kommentarer Kurser år 2

CEQ-kommentarer Kurser år 2. CEQ-kommentarer Kurser år 2 CEQ-kommentarer Kurser år 2 Innehåll LP1... 2 Introduktion till mikroekonomisk teori, EXTA40... 2 Logistik, MTTF01... 2 LP2... 3 Matematisk statistik, allmän kurs, FMS012... 3 LP3... 3 Programmeringsteknik,

Läs mer

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Drift- och Underhållsteknik

Fallbeskrivning Utbildning: Biogastekniker, 400 YH-poäng. Drift- och Underhållsteknik Drift- och Underhållsteknik Bakgrund Anläggningar för produktion av biogas är övervakade och reglerade av datoriserade system. Det är mycket viktigt att personalen som driver anläggningar för produktion

Läs mer

Protokoll LUR-5. Fört vid sammanträde med Läkarutbildningsrådet. Tid: , Plats: Jörgen Lehmann, Academicum

Protokoll LUR-5. Fört vid sammanträde med Läkarutbildningsrådet. Tid: , Plats: Jörgen Lehmann, Academicum Protokoll Fört vid sammanträde med Läkarutbildningsrådet Tid:, 17.00 Plats: Jörgen Lehmann, Academicum Närvarande ledamöter Amanda Sturm (SOL) Yeu-Jiann Hua (SLUR) Jim Collander (KLUR) Ellen Johansson

Läs mer

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP Kurskod OM9229 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör Examinator Ewa-Lena Bratt e-post:

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Studiehandledning Distanskurs i Svenska som andraspråk, "På G". Välkommen till distanskurs i svenska som andraspråk, på grundläggande nivå. Introduktion Förkunskaper Kursöversikt

Läs mer

Studentintervju 2. Intervjuare: Stina Stjernström Sekreterare: Caroline Stadelmann

Studentintervju 2. Intervjuare: Stina Stjernström Sekreterare: Caroline Stadelmann Studentintervju 2 Patologi, Kollegial Dialog 2008 Deltagare: Björn Thorén Hanna Wallberg Cecilia Grinsvall Emma Hansson Karl Damberg (Alla studenter på patologikursen vt-08) Intervjuare: Stina Stjernström

Läs mer

Mall för kursrapporter vid Malmö högskola

Mall för kursrapporter vid Malmö högskola 1 Mall för kursrapporter vid Malmö högskola Reviderad vid Utbildningsberedningens möte 24 november 2015. Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar samt för att

Läs mer

1DV434 VT14. I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål?

1DV434 VT14. I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål? DV44 VT4 Antal : I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål? Förstå grundläggande begrepp och principer inom objektorienterad

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Kostvetenskap A Kurskod: 2KN001 Start och slutdatum:

Samlad bedömning för: Kurs: Kostvetenskap A Kurskod: 2KN001 Start och slutdatum: Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Kostvetenskap A Kurskod: 2KN001 Start och slutdatum: 140120 140606 Antal registrerade på kursen: 35 Datum för möte (programsamordnare,

Läs mer

8LAG21. Biologisk funktion, 30 hp. Biological Function, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: vårterminen 2017.

8LAG21. Biologisk funktion, 30 hp. Biological Function, 30 credits. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: vårterminen 2017. 1(6) 8LAG21 Biologisk funktion, 30 hp Biological Function, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2017 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad

Läs mer

8MEA07. Medicinsk genetik, 7,5 hp. Medical Genetics. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2017 HT PRELIMINÄR. Kursplan

8MEA07. Medicinsk genetik, 7,5 hp. Medical Genetics. Programkurs. Medicinska fakulteten. Gäller från: 2017 HT PRELIMINÄR. Kursplan 8MEA07 Medicinsk genetik, 7,5 hp Medical Genetics Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2017 HT PRELIMINÄR Kursplan Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2012-12-07 Reviderad

Läs mer

Kursutvärdering av Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier 1, 7,5hp (31BFÄ1), vårterminen 2017

Kursutvärdering av Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier 1, 7,5hp (31BFÄ1), vårterminen 2017 Kursutvärdering av Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier 1, 7,5hp (31BFÄ1), vårterminen 2017 Maria Idebrant & Gustaf Nelhans 31 maj 2017 1 Inledning Kursen Biblioteks- och informationsvetenskapliga

Läs mer

Kursutvärdering. Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp

Kursutvärdering. Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp Institutionen för geografi och ekonomisk historia Kursutvärdering Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp Termin: vår 2016 Kursansvarig lärare: Olof Olsson Våra kursutvärderingar

Läs mer

Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen. Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik

Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen. Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik 3:e pedagogiska inspirationskonferensen LTH, 31 maj 2005 Inledning Ny utbildningsplan

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN57, Socialt arbete: Socialt arbete inom hälso- och sjukvård, 15 högskolepoäng Social Work: Social Work in Health Care and Welfare Services, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Juridiska fakulteten JUCN04, Familj och arbete i balans. Barns och föräldrars grundläggande rättigheter med fördjupning i familjerätt, 15 högskolepoäng Family and Work in Balance. Children's and Parents'

Läs mer

Programbokslut för VASOP 100 % start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN

Programbokslut för VASOP 100 % start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Programbokslut för VASOP 100 % start 2017 Specialistsjuksköterskeprogrammet Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Innehållsförteckning Om programbokslutet... 2 Operationssjukvård 100 % VASOP... 2 Om

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

Kursplan TP3MO1, Människan i ohälsa 1: Fysiologi, patologi, invärtesmedicin och öron-, näs- och halssjukdomar, 24 högskolepoäng

Kursplan TP3MO1, Människan i ohälsa 1: Fysiologi, patologi, invärtesmedicin och öron-, näs- och halssjukdomar, 24 högskolepoäng Dnr: G 25 50/10 Kursplan TP3MO1, Människan i ohälsa 1: Fysiologi, patologi, invärtesmedicin och öron-, näs- och halssjukdomar, 24 högskolepoäng Grundnivå Man in Un-health 1: Physiology, General Pathology,

Läs mer

ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4

ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4 SAMMANSTÄLLNING 1 (6) ANVÄNDARCENTRERAD SYSTEMDESIGN Period 42, 2003 IT4 Sammanfattning: Detta är en mycket intressant, relevant och väl genomförd kurs. Både kursens huvudsakliga föreläsare och de flesta

Läs mer