Projektbilaga till ansökan om utvecklingsmedel för entreprenörskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbilaga till ansökan om utvecklingsmedel för entreprenörskap"

Transkript

1 1 (10) om utvecklingsmedel för entreprenörskap i skolan Bakgrundsinformation Spara dokumentet på din dator innan du fyller i det. Spara med ett namn som gör det enkelt för att se ansökans avsändare till exempel namn på huvudman samt aktuell förskola/skolas namn. 1. Uppgifter om huvudmannen Kommunens namn (om huvudmannen är en kommun) Den fristående huvudmannens namn (om huvudmannen är fristående) Denna bilagas löpnummer (fylls i av huvudmannen) 2. Kontaktperson för detta utvecklingsprojekt Förskolas/Skolans namn Kontaktpersonens namn Telefon (dagtid) E-postadress Befattning 3. Förskolechefs/rektors kontaktuppgifter om annan än kontaktperson för projektet Namn E-postadress

2 2 (10) 4. Namn på projektet 5. Berörda skolformer Vilken eller vilka skolformer omfattas av utvecklingsprojektet? Förskola Fritidshem Förskoleklass Grundskola Specialskola Sameskola Gymnasieskola Vuxenutbildning Särskola 6. Målgrupp Ange målgrupp/er för utvecklingsinsatsen. Lärare Förskolelärare Fritidspedagog Barnskötare Elevassistent Kurator Förvaltningschef Utvecklingsledare Rektor Förskolechef Studie- och yrkesvägledare Annan nämligen 7. Prioriterade områden Kryssa i vilka av de prioriterade områden som ansökan gäller: kollegialt lärande i utvecklingsinsatsen formativ bedömning av de entreprenöriella förmågorna utveckling av det pedagogiska ledarskapet kopplat till entreprenöriellt lärande systematiskt kvalitetsarbete i det entreprenöriella lärandet skola-arbetsliv (närsamhälle)

3 3 (10) Nulägesbeskrivning och behov 8. Nulägesbeskrivning Beskriv kortfattat nuläget gällande entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i er verksamhet. (Max 2000 tecken) Förskolans verksamhet bedrivs på 4 olika enheter inom kommunen som består av 4 förskolechefer och 5 utvled. 80 förskollärare samt 100 barnskötare inom verksamheten. I förskolan inom Avesta kommun tillämpas ett arbetssätt som uppmuntrar barnens idéer och skapar förutsättningar för att experimentera och skapa i verksamheten. Grundskolan består av 7 rektorsområden inom kommunen fördelat på 7 rektorer, samt 5 utvecklingsledare. 400 pedagoger inklusive övrig personal som idag är tillsvidareanställda inom kommunen. Inom grundskolan och förskolan varierar arbetssätten och inslagen av det entreprenöriella lärandet påverkas av verksamhetsinriktning. Skola-arbetsliv, i Avesta kommun finns Verket som främst erbjuder aktiviteter inom matematik, det tekniska och naturvetenskapliga området, samt konst och skapande. Ung företagsamhet, Anna Fredqvist, samt Pierre Mörck har föreläst för alla pedagoger från grundskolan, förskolan och dbv. Syftet med det var att alla pedagoger skulle bli förtrogna med vad entreprenöriellt lärande samt entreprenöriellt förhållningssätt innebär. 5 pedagoger har även läst s kurs i Entreprenöriellt lärande. All personal inom förskola-grundskola-gymnasium har även haft ett fortbildningstillfälle med Mikael Genberg.

4 4 (10) 9. Behov av kompetensutveckling Vilka behov har ni funnit i er verksamhet, utifrån behovsanalysen, som ni vill utveckla genom entreprenörskap och entreprenöriellt lärande? Beskriv hur behoven anknyter till andra utvecklingsinsatser. (Max 2000 tecken) Entreprenörskap är ett område som Avesta kommun vill utveckla i våra verksamheter och som rent pedagogiskt även kan genomföras i samverkan med det Kreativa lärandet i Verket. Intentionen med satsningen är att barn och elever ska ges möjlighet till att mötas av ett entreprenöriellt förhållningssätt i stimulerande miljöer. Vid en inventering i förskole- och skolledargruppen för Avesta kommuns skolor finns det ett påtagligt behov av att satsa på utbildning för området entreprenörskap och entreprenöriellt lärande. Kunskapen på området är ojämn och behöver öka hos våra pedagoger och ledning. Det handlar om att i första hand öka kunskapen och engagemanget för att skapa ett mer medvetet förhållningssätt hos berörda pedagoger. Inom förskolan finns det ett behov att skapa en gemensam definition av begreppet samt öka kunskapen om olika metoder och modeller inom området entreprenöriellt lärande. Inom grundskolan finns ett behov av att skapa ett gemensamt förhållningsätt för att synliggöra och medvetengöra hur lärare och skolledare kan utgå från ett gemensamt förhållningsätt i sitt arbete med entreprenöriellt lärande. Samverkan skola-arbetsliv är en del av det entreprenöriella lärandet som vi behöver fördjupa kunskaper inom, för alla verksamheter. Detta för att kunna skapa nya arenor för lärande. 10. Samråd och samverkan Ange hur förankring har skett i organisationen och med eventuella samarbetspartners t.ex. genom samråd eller dialog. Med vem/vilka har samråd skett och med vilket resultat? (Max 1500 tecken) Arbetet har startat genom projektet "Avesta 2020", där "Entreprenörskap" är ett delprojekt med syfte att utveckla vårt entreprenöriella förhållningssätt, kopplat till vår undervisning. Kommunledning i Avesta kommun har beslutat om projektet och utsett en fokusansvarig, samt projektledare som fått i uppdrag att tillsätta projektgruppen. Projekt Avesta 2020 och delprojektet har marknadsförts till resultatenhetschefer, alla förskolechefer tillika rektorer, samt näringsliv i Avesta kommun. Projektgruppen för "Entreprenörskap" har tillsatts under mars Regelbundna träffar genomförs där innehåll, planering, genomförande, uppföljning och utvecklingssatsningar diskuteras. Projektet drivs av projektledare och en arbetsgrupp, där projektledare träffar fokusansvarig för kontinuerlig uppföljning. Projektet genomförs för all personal inom förskola/grundskola i kommunen och syftar till att utveckla det kollegiala lärandet och till att öka samverkan mellan skola-näringsliv. Detta genom att skapa arenor för erfarenhetsutbyten, mötesplatser, kompetensutvecklingsinsatser för samverkan för att främja det kollegiala lärandet och arbetet med entreprenöriellt lärande i hela kommunen.

5 5 (10) Mål och syfte 11. Mål och syfte med utvecklingsarbetet Beskriv de konkreta mål som ni vill uppnå med utvecklingsarbetet på både kort och lång sikt. Beskriv insatsernas påverkan på ett eller flera av följande områdena: kollegialt lärande i utvecklingsinsatserna, formativ bedömning av de entreprenöriella förmågorna, utveckling av det pedagogiska ledarskapet kopplat till entreprenöriellt lärande, systematiska kvalitetsarbetet i det entreprenöriella lärandet och skola-arbetsliv (närsamhälle). (Max 3000 tecken) Syftet är att barn och elever ska ges förutsättningar för att utveckla sina entreprenöriella förmågor, så som nyfikenhet, kreativitet, mod och initiativförmåga, samt öka ett intresse för entreprenörskap i tidig ålder. Barn och elever ska känna tilltro till den egna förmågan och kunna tillämpa sina kreativa och innovativa idéer i en medveten handling. -Vi ska genomföra en kartläggning av tidigare och pågående entreprenörskapsaktiviteter bland personal som utgör en grund för det fortsatta arbetet. -Alla pedagoger inom förskolan och grundskolan skall utveckla sina kunskaper inom formativ bedömning för att stödja arbetet på individnivå och synliggöra bedömningsprocessen för att utveckla elevernas entreprenöriella kompetenser. -Entreprenöriellt lärande i förskolan ska med stöd av styrdokumenten ge samtliga pedagoger konkreta metoder och modeller. Syftet med det, är att pedagogerna ska ha en stödjande och vägledande roll för att medverka till att utveckla barnens kreativitet, självtillit, nyfikenhet och samarbetsförmåga, utifrån ett entreprenöriellt förhållningssätt till barnens lärande. -Entreprenöriellt lärande och entreprenörskap finns på ett tydligt sätt med i förskolans och grundskolans systematiska kvalitetsarbete i arbetet med pedagogiska planering, genomförande och uppföljning samt löper som en röd tråd genom elevernas studiegång. -Eleverna står väl rustade inför sina gymnasiala studier och framtida yrkesval där de får möjlighet att nyttja sina entreprenöriella kompetenser. -Alla pedagoger ska vara förtrogna med vad entreprenörskap innebär utifrån styrdokumentens definition och arbeta i linje med detta. -Samtliga förskole- och rektorsområden ska samarbeta med Verket, genom det Kreativa lärande, vilket ska ske i olika former utifrån barn/elevers mognad och ålder. -Förskolechefer, rektorer och pedagoger har ökade kunskaper om vad ett entreprenöriellt lärande och entreprenörskap är, samt skapar förutsättningar för att barn och elever ges möjlighet att utveckla sina entreprenöriella förmågor i berörda verksamheter. -En webbportal ska tas fram för våra verksamheter gällande entreprenörskap och entreprenöriellt lärande, där exempel och förslag på aktiviteter och material presenteras. -Våra elever i åk 9 vet vad entreprenörskap är och har fått kunskap om Ung företagsamhet.

6 6 (10) Genomförande och tidsplan 12. Genomförande (kostnader ska anges och specificeras under punkt 15) Beskriv hur ni tänker planera och genomföra utvecklingsprojektet. (Max 2500 tecken) Projektet är en del av kommunens långsiktiga arbete mot Avesta 2020 och syftar till att öka möjligheter för ett långsiktiga arbete gällande entreprenörskap. Utbildningsinsatserna omfattas av en extern kartläggning, och fem utbildningsmoduler under verksamhetsåret Projektet i ansökan sträcker sig över läsåret 14/15 och kommer att fokusera på pedagogernas kompetensutveckling på området. Utbildningsmodulerna omfattar kompetenshöjande insatser som avser föreläsningar, workshops och metodutveckling inom det entreprenöriella lärandet med fokus på formativ bedömning, skola-arbetsliv och kollegialt lärande. Samtliga utbildningsinsatser omfattar samtliga skolledare, pedagoger och övrig skolpersonal och bygger på interaktion och kollegial samverkan med digitala och fysiska arenor för nätverkande, pedagogiska diskussioner och erfarenhetsutbyte. Utbildningsinsatserna bygger på Helen Timperleys modell för lärares professionella lärande och utveckling i syfte att förbättra elevernas resultat. Samtliga utbildningsmoduler syftar till att synliggöra, utmana och utveckla lärarnas pedagogiska ämneskompetens tillsammans med kollegor och processledaren i ett kollegialt lärande. Vid varje utbildningsmodul presenteras ett nytt tema med teorier, metoder och modeller, där reflektioner kring teorier varvas med praktisk tillämpning. Detta genom att lärarna mellan tillfällena prövar genomgångna metoder i sin undervisning för att nå en djupare kunskap. Lärarna/pedagogerna följer systematiskt upp sin undervisning i en personlig handlingsplan som utvärderas vid nästa utbildningsmodul. Genom ett kollegialt lärande och erfarenhetsutbyte erbjuds möjligheter att samtala, utbyta tankar och lära nytt. I det kollegiala lärandet fördjupas teoretiska kunskaper och färdigheter i effektiva undervisnings- och lärandeprocesser. Inom det kollegiala lärandet ingår att samla och sprida goda exempel inom kommunen genom att skapa en gemensam plattform för kommunens entreprenörskapsarbete. Genom att arbeta systematiskt och kontinuerligt med att följa upp projektet, analysera resultaten i förhållande till målen och utifrån dessa planera och utveckla utbildningen och undervisning. Då skapas det goda förutsättningar till positiva effekter av olika utvecklings- och förändringsprocesser inom kommunen.

7 7 (10) 13. Tidsplan Ange tidsplan för genomförandet. (Max 2000 tecken) Höstterminen 2014, en uppskattad plan för projektet Augusti: Nollpunktsmätning i Avesta kommun för den specifika utbildningsinsatsen Attityder, kunskaper och erfarenhet av entreprenörskap Självskattning av pedagoger Skolledare beskriver verksamheten September:Analys, kartläggning samt metodval Skolledare analyserar lärarnas svarsunderlag, sätter upp mål för verksamheten Arbetslagen analyserar skolans svarsunderlag och behov, analysen lämnas till skolledare Huvudmannen analyserar svarsunderlaget, anpassning av kommunövergripande stöd Oktober Utbildningsmodul 1: Entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningsätt Utbildningsmodul 2: Skolledarutbildning, Entreprenöriellt lärande utifrån ett skolledarperspektiv Januari, vt2015 Utbildningsmodul 3: Entreprenöriellt lärande och formativ bedömning Februari Utbildningsmodul 4: Entreprenöriellt lärande i samklang med arbetslivet April Utbildningsmodul 5: Gemensam plattform för entreprenöriellt lärande och kollegialt lärande Upprättandet av verksamhets- och projekt rapport Maj - Uppföljning, erfarenhetsutbyte Utvärdering av projektet, uppföljning av nollpunktsmätningen Projektrapportering till Spridning av projektets mål och effekter 14. Anordnare Ange vem eller vilka som anordnar insatserna inom projektet samt om insatserna anordnas internt och/eller externt? (Max 1500 tecken) Alla fortbildningsinsatser anordnas av NORDSTRÖM EDUCATION som erbjuder kompetenshöjande skolutvecklingsinsatser och är specialiserade på entreprenörskap, formativ bedömning, samverkan skola-arbetsliv och drivs av Daniel Nordström. Detta kommer att ske genom 5 utbildningsmoduler: 1. Syftet är att synliggöra och medvetengöra hur man kan arbeta med olika metoder och modeller inom entreprenöriellt lärande i skolan, genom ett tematiskt kollegialt lärande ta del av konkreta verktyg och arbetssätt. 2. Syftet är att stärka det pedagogiska ledarskapet och synliggöra för hur skolledarna/förskolecheferna kan arbeta systematiskt med att stödja pedagogernas arbete i undervisningen genom att organisera förskolan/skolan utifrån ett entreprenöriellt förhållningsätt. 3. Syftet är att synliggöra hur bedömningen kan användas som ett redskap i elevernas lärprocess för att utveckla elevernas entreprenöriella kompetenser. 4. Syftet är att utveckla och skapa nya arenor och metoder för samverkan där pedagogerna får ta del av nya pedagogiska arbetsformer (modeller och metoder) som ska bidra till att utveckla elevernas entreprenöriella kompetenser. 5. Syftet är att samla och sprida alla goda exempel på entreprenörskapsaktiviteter inom kommunen.

8 8 (10) 15. Beskriv kortfattat arbetet med samverkan mellan skola och arbetsliv om det ingår i insatsen. (Max 1500 tecken) I arbetet kring samverkan mellan skola-arbetsliv ligger fokus på att vidareutveckla arbetet från det befintliga utbudet Kreativt lärande, som genomförs i Verket med fokus på inslag som främjar problemlösning, kreativitet och skapande för barn, elever och pedagoger. Det är främst inom området matematik, teknik, naturvetenskap, bild och konst som möjligheter erbjudits. Workshops och riktade aktiviteter och studiebesök genomförs, men också beställda utbildningstillfällen från olika företag. Vidare har Avesta kommun som ambition att bredda sin samverkan mellan skolorna och arbetslivet genom att satsa på att: Utveckla samarbete med det lokala näringslivet för att sätta elevernas teoretiska kunskaper i ett större sammanhang och synliggöra kopplingen mellan skola-arbetsliv. Skapa nya fysiska digitala arenor för samverkan mellan det lokala näringslivet inom kommunal- såväl som offentlig sektor för att erbjuda eleverna en meningsfull undervisning där de får arbeta med skarpa slutprodukter som bidrar till både företagsnytta & samhällsnytta. Ge lärarna nya pedagogiska arbetsformer (modeller och metoder) inom samverkan som bidrar till att utveckla nya pedagogiska arbetssätt som främjar det digitala & entrepr. lärandet.

9 9 (10) Uppföljning och utvärdering 16. Uppföljning och utvärdering Beskriv hur ni tänker följa upp och utvärdera de mål ni satt upp för utvecklingsarbetet (se punkt 10 ovan). (Max 2000 tecken) Samtliga fortbildningsinsatser anordnas externt av NORDSTRÖM EDUCATION som erbjuder kompetenshöjande skolutvecklingsinsatser och är specialiserade på entreprenörskap, formativ bedömning, samverkan skola-arbetsliv och drivs av Daniel Nordström. Utbildningsmodul 1: Syftet är att synliggöra och medvetengöra hur man kan arbeta med olika metoder och modeller inom entreprenöriellt lärande i skolan, genom ett tematiskt kollegialt lärande ta del av konkreta verktyg och arbetssätt inom det entreprenöriella lärandet. Utbildningsmodul 2: Syftet är att stärka det pedagogiska ledarskapet och synliggöra för hur skolledarna/förskolecheferna kan arbeta systematiskt med stödja pedagogernas arbete i undervisningen genom att organisera förskolan/skolan utifrån ett entreprenöriellt förhållningsätt. Utbildningsmodul 3: Syftet är att synliggöra hur bedömningen kan användas som ett redskap i elevernas lärprocess för att utveckla elevernas entreprenöriella kompetenser med utgångspunkt från de fem nyckelstrategierna inom formativ bedömning. Utbildningsmodul 4: Syftet är att utveckla och skapa nya arenor och metoder för samverkan där pedagogerna får ta del av nya pedagogiska arbetsformer (modeller och metoder) som skall bidra till att utveckla elevernas entreprenöriella kompetenser. Utbildningsmodul 5: Syftet är att samla och sprida alla goda exempel på entreprenörskapsaktiviteter inom kommunen på en gemensam digital plattform. Plattformen kommer att samla alla tidigare, pågående och kommande entreprenörskapssatsningar på ett ställe för att synliggöra arbetet för kommunens alla innevånare men även för att sprida goda exempel vidare regionalt och nationellt.

10 10 (10) Projektbudget 17. Resursfördelning Hur planerar ni att använda ert bidrag? Ange uppskattad kostnad och pengarnas fördelning på olika insatser (med en kortare beskrivning) i fälten nedan. Insats Tidsåtgång Antal berörda Utförare Kostnad Summa totalt Underskrift (endast på pappersversionen) Datum Skicka ansökan per e-post till entreprenorskap.sv@skolverket.se Samt ett underskrivet, hålat original och två hålade kopior skickas per post till:, Entreprenörskap,

AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18

AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18 AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18 AGENDA DANIEL NORDSTRÖM OM NORDSTRÖM EDUCATION FILMVISNING FRÅN HUDIKSVALL VARFÖR SATSA ENTREPRENÖRSKAP I AVESTA KOMMUN? BEVILJAD PROJKETANSÖKAN

Läs mer

Projektbilaga till ansökan om utvecklingsmedel för entreprenörskap i skolan 2015

Projektbilaga till ansökan om utvecklingsmedel för entreprenörskap i skolan 2015 1 (9) om utvecklingsmedel för entreprenörskap i skolan 2015 Bakgrundsinformation Spara dokumentet på din dator innan du fyller i det. Spara med ett namn som gör det enkelt för att se ansökans avsändare

Läs mer

Status Projektplan. AP1 2013-02-18 Karin Vestman Beskrivning av bakgrund och komplettering av uppgifter under rubrikerna

Status Projektplan. AP1 2013-02-18 Karin Vestman Beskrivning av bakgrund och komplettering av uppgifter under rubrikerna Dokumenttyp Projektplan Sid 1 (11) PROJEKTPLAN Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskola-grundskola Fastställd av Fredrik Juthman Dokumentansvarig Fredrik Juthman Version 260:3 Datum 2013-03-19

Läs mer

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Näringslivet i Kalix 2011 Näringslivet i Kalix är mycket differentierat med en stor bredd och lite av ett Sverige i miniatyr. Basindustrierna

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas.

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. I det här diskussionsunderlaget finns det dels information om Lärportalens

Läs mer

Projekt Avesta Slutrapport Entreprenörsskap och entreprenöriellt lärande i förskola-grundskola

Projekt Avesta Slutrapport Entreprenörsskap och entreprenöriellt lärande i förskola-grundskola Projekt Avesta 2020 Slutrapport Entreprenörsskap och entreprenöriellt lärande i förskola-grundskola Innehåll Projekt Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskola-grundskola... 3 Sammanfattning...

Läs mer

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 2015-03-25 Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen bygger vidare

Läs mer

Entreprenöriellt Lärande I Förskolan. Avesta 2015-05-18

Entreprenöriellt Lärande I Förskolan. Avesta 2015-05-18 Entreprenöriellt Lärande I Förskolan Avesta 2015-05-18 Program 08:00 Inledning, Karin Vestman 08:05 Entreprenöriellt lärande i förskolan, Daniel Nordström 08:30 Kreativt Lärande i VERKET 09:00 Barns självkänsla,

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Utvecklingsavdelningen 2013-10-25 Dnr 2013:422 1 (5) Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Det här dokumentet innehåller information för organisationer

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

IKT-Strategi. En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016

IKT-Strategi. En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016 IKT-Strategi En strategi för det pedagogiska arbetet med informations- och kommunikationsteknik, IKT. 2014-2016 Barn- och utbildningskontoret Norrtälje kommun Framtidskompetenser Synligt lärande Kollegialt

Läs mer

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR FÖRSKOLA OCH GRUNDSKOLA

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR FÖRSKOLA OCH GRUNDSKOLA Varje barn/elev får utvecklas utifrån sin förmåga och kommer in på sitt förstahandsval till gymnasiet Samverkan med andra myndigheter och omvärldsbevakning En god arbetsmiljö med kompetent personal AVESTA

Läs mer

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Utvecklingsavdelningen 2015-02-04 Dnr 8.1.1_2015:183 1 (5) Entreprenörskap i skolan 2015 Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Skolverket har i uppdrag av regeringen att stimulera arbetet med

Läs mer

Entreprenörskap i ett verksamhetsperspektiv

Entreprenörskap i ett verksamhetsperspektiv Bilaga 1 Barn- och utbildningskontoret Lisbeth Bodén Datum Sid 2017-03-01 Dnr BUN-2017-018 1 (5) Dnr KS-2016-934 Svar på motion från Allan Kruukka (M) och Christer Lindström (M) angående nyföretagsamhet

Läs mer

Utvecklas genom lärande samtal

Utvecklas genom lärande samtal Utvecklas genom lärande samtal Utbildningar för skolutveckling 2018-2019 Pilou AB Tjänster Utbildningar Pilou är ett namn som sammanfattar vad vi står för. Process i lärande och utveckling. Företaget startades

Läs mer

Utvecklas genom lärande samtal. Utbildningar för skolutveckling.

Utvecklas genom lärande samtal. Utbildningar för skolutveckling. Utvecklas genom lärande samtal Utbildningar för skolutveckling. Pilou AB Pilou är ett namn som sammanfattar vad vi står för. Process i lärande och utveckling. Företaget startades 2006 och stödjer företag,

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Fullersta rektorsområde

Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde ligger i Huddinge i ett naturskönt område med närhet till skog, sjöar och idrottsplats. Rektorsområdet har ca 90 personal och ca 580 elever som är uppdelade

Läs mer

Vision och målbild förskola och grundskola

Vision och målbild förskola och grundskola Vision och målbild förskola och grundskola Varje individ är stolt över sig själv, har tilltro till sin förmåga, fungerar väl tillsammans med andra och har drömmar om framtiden. Helhet Varje individ är

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13 2015 Matte i πteå Piteå kommun 2015-02-13 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats under senare år. Försämringen märks i att andelen elever som uppnår det lägsta betyget ökar och

Läs mer

Arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Årsunda, 20160822 2016/17 Arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse FÖR LINGONBACKEN, PAVILJONGEN, SÄTRALINJEN OCH ÅRSUNDA FÖRSKOLOR Kunskapsförvaltningen Datum Sidan 1(4) Årsunda, Sätralinjen, Lingonbacken

Läs mer

Skolledarkonferens september 2016

Skolledarkonferens september 2016 Skolledarkonferens 29 30 september 2016 Att leda förskoleutveckling på vetenskaplig grund Lise Lotte Johansson Syfte och mål med min föreläsning Syfte: att på ett konkret och verksamhetsnära sätt lyfta

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet Utbildningsförvaltningen Projektbeskrivning 2012-06-05 ipads i lärandet Inledning Barn av idag föds in i den digitala världen. Det måste förskola och skola förhålla sig till. Stiftelsen för Internetinfrastruktur

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2010 Uppgifter om skolhuvudmannen Kommunens namn (om huvudmannen är en kommun) Borgholms kommun Den

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande www.regionostergotland.se Innehåll Bakgrund...4 Entreprenöriellt lärande...5 Definition av entreprenörskap

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Grundsärskolan Växthuset Läsåret 2015/2016 Identifierade utvecklingsområden som verksamheten arbetat med utifrån föregående läsårs analys 2(5) Att arbeta

Läs mer

Modern och innovativ skolutveckling

Modern och innovativ skolutveckling Modern och innovativ skolutveckling Förändringsledning, kunskapsutveckling och systematik i digitala lärmiljöer Ett utbildningsprogram för skolledare och nyckelpersoner Välkommen till 4 dagar med TÄNK

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING SKOLA & ARBETSLIV BAKGRUND I skolans uppdrag ingår att eleverna ska vara aktiva och deltagande och känna/inse att de har ansvaret och makten över sitt eget lärande. SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Samverkan mellan

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Underlag för utformning av lokal digital plan

Underlag för utformning av lokal digital plan Underlag för utformning av lokal digital plan Börja med att scanna QR-koden eller klicka på länken: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=xoctf2rl9oe Inledning I avsikt att tydliggöra och synliggöra

Läs mer

Verksamhetsplan. Färentuna. Förskola/skola: Läsåret 2015/2016

Verksamhetsplan. Färentuna. Förskola/skola: Läsåret 2015/2016 Läsåret 2015/2016 Förskola/skola: Färentuna 0 Innehållsförteckning Nulägesanalys... 2 Mål... 2 Handlingsplan... 3 Vilka åtgärder planeras för att utveckla era målområden?... 3 Hur planerar ni att genomföra

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens viljeinriktning

Barn- och utbildningsnämndens viljeinriktning SID 1(10) Barn- och utbildningsnämndens viljeinriktning Alla ska lyckas i skolan PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009

Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009 Redovisning av utvecklingsarbete för att höja kvaliteten i matematikundervisningen - Matematiksatsningen 2009 En mall för beskrivning, uppföljning och värdering av det genomförda utvecklingsprojektet inom

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12. 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun

Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12. 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun Tillsyn av fristående förskolor ht-11 och vt-12 12 fristående förskolor i Ängelholms kommun Målinriktat arbete vad gäller kränkande behandling Arbetar aktivt med att motverka och förebygga kränkande behandling

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning ein Gävle kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Gävle kommun 2 (7) Tillsyn i Gävle kommun har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Kvalitetsarbetet i AcadeMedias förskolor

Kvalitetsarbetet i AcadeMedias förskolor Kvalitetsarbetet i AcadeMedias förskolor KVALITETSARBETE INOM FÖRSKOLAN 1 Fakta ACADEMEDIAS FÖRSKOLOR AcadeMedia har cirka 150 förskolor i Sverige Dessa drivs av Pysslingen Förskolor och Skolor AB samt

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Bildningsstaden Borås. Bildningsstaden 1

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Bildningsstaden Borås. Bildningsstaden 1 » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bildningsstaden Borås Bildningsstaden 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Lärare och skolledare

Lärare och skolledare Lärare och skolledare Grundskola och gymnasium Jag är Jag är verksam på Jag är verksam i Tycker du att entreprenörskap i skolan handlar om ett förhållningssätt till kreativitet, ansvar, risktagande, problemlösning,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stad. Bildningsstaden Borås

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stad. Bildningsstaden Borås Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Bildningsstaden Borås Definition av begrepp Skolväsendet Skolväsendet i Borås omfattar skolformerna förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Alla ska ständigt utvecklas. Vision för Laholm kommuns fritidshem

Alla ska ständigt utvecklas. Vision för Laholm kommuns fritidshem Alla ska ständigt utvecklas Vision för Laholm kommuns fritidshem November 2014 www.laholm.se Alla ska ständigt utvecklas! Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

SKOLLEDNINGENS LEDARDEKLARATION

SKOLLEDNINGENS LEDARDEKLARATION SKOLLEDNINGENS LEDARDEKLARATION Ledarskap Det vi tycker är särskilt viktigt med vårt ledarskap är att skapa ett öppet klimat på skolan, där elever, föräldrar och personal kan känna att de med förtroende

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Program för utvecklingsområden inom barn- och utbildningsförvaltningen i Vetlanda kommun åren 2013 2015

Program för utvecklingsområden inom barn- och utbildningsförvaltningen i Vetlanda kommun åren 2013 2015 Dokumenttyp Program Beslutad av (datum och ) Barn- och utbildningsnämnden (2012-11-06 77) Giltig fr.o.m. 2013-01-01 Dokumentansvarig Utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen Gäller för Barn-

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

Matematik i Härjedalen

Matematik i Härjedalen Matematik i Härjedalen 2009-2011 Härjedalens kommun! 9 kommunala förskolor, ca 400 barn! 4 fristående förskolor, ca 50 barn! 9 grundskolor, ca 950 elever! (1 friskola, 5 elever)! 1 gymnasieskola, ca 250

Läs mer

Matematiksatsningen 2011

Matematiksatsningen 2011 OH-mallen Matematiksatsningen 2011 Stöd till lokalt utvecklingsarbete i grundskolan Anders Palm, projektledare anders.palm@skolverket.se 08 527 331 12 Matematiksatsningen 2011 Matematiksatsningen 2011

Läs mer

Kollegialt lärande i fritidshemmet

Kollegialt lärande i fritidshemmet Sigtuna kommuns fritidshem Skolverkets webbkurser 2019-2020 Kollegialt lärande i fritidshemmet www.sigtuna.se Sigtuna kommuns fritidshem 13 Fritidshem + Grundsärskola Drygt 2000 elever i våra kommunala

Läs mer

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola 1 (10) Uppgifter om sökande /institution enligt registreringsbevis snummer Postadress, box Kontaktperson Postnummer Postort Telefonnummer Mobil Fax Plus/Bank

Läs mer

Strategisk plan för kompetensutveckling och framtida lärande 2014 till 2017

Strategisk plan för kompetensutveckling och framtida lärande 2014 till 2017 Strategisk plan för kompetensutveckling och framtida lärande 2014 till 2017 Barn- och utbildningsförvaltningen Anders Bergius, projektledare BoU-nämnden 2014-10-23 66 Tjörn Möjligheternas ö En av Intels

Läs mer

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet Utbildningsförvaltningen Datum 2018-12-07 Lokal Aktivitetsplan för Studie- och Yrkesorientering vid 2018-2019 Postadress 961 86 Boden Telefon 0921-620 00 vx. med direktval Telefax E-post kommunen@boden.se

Läs mer

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner

Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner 1 (8) 2011-02-04 Utvecklingsprogram i matematik för förskola, förskoleklass och grundskola i Hudiksvalls kommun Del 2. Förbättringsområden, aktiviteter och tidsplaner Utvecklingsprogrammet i matematik

Läs mer

ipad strategi i förskolan

ipad strategi i förskolan ipad strategi i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av ipad i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 20131029 För revidering ansvarar: Förskolechef

Läs mer

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Erica Jonvallen projektledare 2014-10-28 Målgrupper och läsår Målgrupper Lärare i förskoleklass, den obligatoriska skolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

LÄSLYFTET I SKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I SKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I SKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-210-7 Form: AB Typoform Foto: Lena Katarina Johansson och Elke Welzbacher Tryck: Elanders Sverige AB, Skolverket 2018

Läs mer

Entreprenörskap i Gymnasieskolan

Entreprenörskap i Gymnasieskolan Jan Schierbeck Entreprenörskap i Gymnasieskolan Undervisningsråd Skolverket Ansvarig för Samhällsvetenskapsprogrammet Innehåll Allmänt om Entreprenörskap Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap inom GY2007

Läs mer

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola Handlingsplan 1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Grund- och grundsärskola 2 (8) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020

Läs mer

Bildningsförvaltningens IKT-strategi

Bildningsförvaltningens IKT-strategi Bildningsförvaltningens IKT-strategi 2017-2020 Strategisk agenda Uppdrag: Systemavdelningen stödjer, inspirerar och vägleder skolledare, lärare och övrig personal i deras användande av digitala verktyg

Läs mer

Samverkan förskola/skola och arbetsliv/omvärld - Riktlinjer för likvärdig, normmedveten studie- och yrkesvägledning

Samverkan förskola/skola och arbetsliv/omvärld - Riktlinjer för likvärdig, normmedveten studie- och yrkesvägledning Samverkan förskola/skola och arbetsliv/omvärld - Riktlinjer för likvärdig, normmedveten studie- och yrkesvägledning Riktlinjer för samverkan mellan skola och arbetsliv/omvärld ligger till grund för samtliga

Läs mer

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR VUXENUTBILDNINGEN

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR VUXENUTBILDNINGEN 1 Brett utbildningsutbud för individuell kompetensutvecklingsbehov Samverkan med näringslivet och andra myndigheter En god arbetsmiljö med behöriga lärare och hög kvalité AVESTA KOMMUN Vuxenutbildningen

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Kvalitetsredovisning. för läsåret 2013/2014. Fritidshem

Kvalitetsredovisning. för läsåret 2013/2014. Fritidshem 2014-04-08 Kvalitetsredovisning för läsåret 2013/2014 Fritidshem Datum: 2014-09-02 Resultatenhetschef: Karin Vestman och Bengt Albertsson 1 Kvalitetsredovisningen ska ge en samlad bild av kommunens/enhetens/verksamhetens

Läs mer

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Vision Krokoms framgångsrika skolor utmanar och formar framtiden Inledning Krokoms kommun har gjort medvetna satsningar under årens

Läs mer

Energitinget 17 mars Naturvetenskap och teknik

Energitinget 17 mars Naturvetenskap och teknik Energitinget 17 mars 2010 Naturvetenskap och teknik i och Februari utanför Mars skolan Ann-SofiJohansson Linköpings Kommun ann-sofi.johansson@linkoping.se Bengt Fall Norrköpings kommun bengt.fall@edu.norrkoping.se

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 För huvudmän inom skolväsendet Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 Ansök senast den 23 januari 2015 Läslyftet 2015 2018 Hösten 2015 startar Läslyftet,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete - med fokus på språk-, läs- och skrivutveckling Göteborg den 24 september 2013 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Allmänna råd Skolverkets allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer