Tessellering. En kort introduktion till V 0.2. Mikael Forsberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tessellering. En kort introduktion till V 0.2. Mikael Forsberg"

Transkript

1 Tessellering En kort introduktion till V 0.2 Mikael Forsberg

2 Vad är en Tessellering? En Tessellering är ett antal plattor som tillsammans utan överlappning helt täcker planet. I detta påstående finns två egenskaper som en tessellering alltså ska uppfylla. 1. Plattorna täcker planet utan glipor eller hål. 2. Plattorna får inte överlappa varandra Typexemplet på en tessellering är våra vanliga kakelläggningar Hur vilda kan tesseleringar vara? I princip finns det ingen gräns för hur konstig en tessellering kan vara. I definitionen så finns det inget krav på hur plattorna får se ut eller hur många olika sorters plattor det finns. Nedan ser vi en tesselering utan uppenbar struktur eller tydlig form på plattorna. Detta är ej en tessellering eftersom det finns glipor. Plattorna täcker därför inte allt. Detta är inte en tessellering eftersom plattorna överlappar varandra I praktiken så vill man ha stor kontroll på tesselleringens struktur både av estetiska skäl och av tillverkningstekniska skäl. Vi ska se hur dessa begränsningar kommer till och studera några geometriska principer som är relevanta vid tesselleringskonstruktion.

3 Tesselleringar med ändlig Protomängd Om varje platta i Tesselleringen är en kopia av någon av plattorna i en mängd P så kallar vi mängden P för Tesselleringens protomängd. Om protomängden består av två olika plattor så säger man att tesselleringen är bihedral, eller 2-hedral. Om protomängden består av 5 plattor så är den 5-hedral. Och när man vill betona att protomängden består av n stycken olika plattor, där n är ett positivt helta, så säger man att tesselleringen är n-hedral. Vi ger här exempel på de regelbundna flerhörningar som kan vara protoplatta till monohedrala tesselleringar. Dessa är den förutom kvadraten, som vi känner igen som vår vanligaste kakelplatta, också den liksidiga triangeln och den regelbunda hexagonen. En Protomängd bestående av 3 stycken kvadrater av olika storlek. Till Höger har vi en tessellering med denna protomängd. En bihedral (2-hedral) tessellering där protomängden består av en liksidig triangel och en regelbunden hexagon Tessellering med den liksidiga triangeln är en monohedral tessellering med triangeln som protoplatta. Protomängd med två kvadrater och dess tessellering. En sådan tessellering kallas bihedral. Monohedrala tesselleringar Det finns oräkneliga tesselleringar med protomängder med fler än en platta. I fortsättningen ska vi dock begränsa oss till tesselleringar som har en protomängd som bara består av en enda platta, kallad en protoplatta. Dessa 1-hedrala tesselleringar kallar vi för monohedrala tesselleringar Här är det välkända bikakemönstret som i vår mening är en monohedral tessellering med den regelbundna hexagonen som protoplatta.

4 Translationssymmetri och periodiska tesselleringar. En Translation är en parallellförflyttning, och innebär att allting flyttar sig med en viss riktad strecka. T Periodiska Tesselleringar Tesselleringar med två translationsriktningar kallas för periodiska. De flesta vanliga tesselleringar är periodiska a b c Translationen T förflyttar hexagonen den riktade strcka som pilen anger. Translationssymmetri Om en tessellering har den egenskapen att vi inte ser någon skillnad på den om vi translaterar hela tesselleringen en viss riktad strecka så säger vi att tesselleringen har en translationssymmetri. De Tesselleringar vi givit exempel på hitills har alla utom den vilda på sidan 2 två translationssymmetririktningar. Vår vanligaste tessellering har två riktningar. Pilarnas längd anger den minsta strecka man kan flytta tesselleringen för att vi inte ska se någon skillnad. Det är uppenbart att om vi flyttar flera steg längs pilarna så ser vi igen ingen skillnad. Kom ihåg vi tänker oss att tesselleringar är oändliga både i vertikal som horisontell riktning. Triangeltesselleringens huvudaxlar. Vår hexagonala tessellering med translationsriktningar utritade. Som synes har tre riktningar markerats. Notera dock att den tredje kan fås som en kombination av de övriga. I detta fall kan den grå streckade pilen fås genom att gå snett uppåt till höger och sedan gå baklänges längs pilen som går uppåt. Man kan uttrycka detta så att b - a = c. Poängen är att vi faktiskt bara har två väsentliga translationsriktningar eftersom de övriga kan fås som kombinationer av huvudriktningarna. På nästa sida ska vi titta på rotationer och rotationssymmetri.

5 Rotationer och Rotationssymmetri. Flerfaldiga rotationssymmetrier n=3 n=4 Tesselleringars Rotationssymmetrier Om en tessellering roteras med en viss vinkel så att vi inte ser någon skillnad så har tesselleringen en rotationsymmetri. Eftersom vi kan upprepa rotationen så måste rotationsvinkeln jämnt dela 360 så att vi efter ett visst antal rotationer kommer tillbaka till den position vi hade när vi startade rotera. Vi säger att symmetrin är n-faldig om det krävs n stycken rotationer för att komma tillbaka till ursprungspositionen. Rotationsvinkeln blir då 360/n. Den kristallografiska restriktionen. Bakom denna kryptiska titel ligger en nära koppling mellan tesselleringsämnet och kristallografi. Den kristallografiska restriktionen innbär att varje periodisk tessellering bara kan ha vissa rotationssymmetrier. Man kan nämligen ganska enkelt visa att om en tessellering har två translationssymmetrier så kan den inte ha andra rotationssymmetrier än n=1,2,3,4 och n=6. Femfaldig rotationssymmetri är alltså inte möjligt för en periodisk tessellering. Inte heller 7-faldig rotationssymmetri eller högre. 72 n=6 Triangeln har en symmetri som är ett tredjedels varv (n=3), dvs 120. Kvadraten har 90 symmetri, dvs ett fjärdedels varv (n=4) och om hexagonen vrids ett sjättedels varv, n=6, dvs 60 så ser vi ingen skillnad. Man säger att triangeln har en trefaldig symmetri, kvadraten en fyrfaldig och hexagonen en sexfaldig symmetri. I denna tessellering så har vi markerat ett rotationscentrum med 6-faldig symmetri (röd hexagon), ett centrum med 3-faldig symmetri (röd triangel). Det finns också ett rotationscentrum med 2-faldig symmetri (markerad som en svart cirkulär punkt) Kring denna behöver vi rotera 180. Början av en triangulering med likbenta trianglar där vinkeln mellan benen är 72 så att fem trianglar precis får plats på det sätt som syns den klarare gröna fältet i mitten. Denna tessellering har femfaldig symmetri eftersom den blir en större pentagon i varje steg utåt, markerat här med olika grågröna nyanser. Den femfaldiga symmetrin gör att tesselleringen inte är periodisk. Man kan dock skapa en annan tessellering med dessa trianglar som saknar femfaldig symmetri och bildar en periodisk tessellering. M.a.o den här tesselleringen är ickeperiodisk men inte aperiodisk, ett begrepp som vi återkommer till mot slutet av denna artikel.

6 Speglingar och Speglingssymmetri Ett objekt som ser likadant ut efter spegling sägs vara speglingssymmetrisk. Till speglingar hör en speglingslinje. I nedanstående bild ser vi speglingslinjerna för den liksidiga triangeln, kvadraten och den regelbunda hexagonen. Ofta ärver tesselleringen speglingssymmetri från plattan, som är fallet för vår femfaldigt rotationssymmetriska tessellering: Även om många tesselleringar ärver egenskaper från sina protoplattor så är det inte alltid så, vilket följande exempel visar. Triangeln, som är likbent har bara en speglingslinje. Denna speglinslinje ärvs av tesselleringen men eftersom denna har en femfaldig rotationssymmetri så blir rotationer av speglingslinjen nya speglingslinjer. Denna tessellering saknar speglingssymmetrier trots att kvadraten har många speglinslinjer. Anledningen är förstås att två av kvadratraderna är förskjutna jäntemot de övriga. Speglingslinjer för en tessellering.

7 Glidreflektion = Translationsspegling Den sista av symmetrioperationerna är den så kallade glidreflektionen. Denna operation är sammansatt av en translation och en spegling och glidreflektionen fås genom att först translatera en viss strecka längs en viss linje och sedan spegla i denna translationslinje. Tesselleringar som innehåller glidreflektionssymmetrier ger ofta intressanta och intrikata mönster. Vi ger ett exempel här. Ett annat återfinns på titelsidan av denna artikel. För att se glidreflektionen i bilden här intill så behöver man se förbi färgkodningen. De två röda bitarna visar hur en glidreflektion återfinns i denna bild. Notera gärna att två på varandra följande glidreflektioner blir en vanlig translation. Det finns även en vertikal glidreflektion.

8 Tesselleringsämnet är fortfarande outforskat Marjorie Rice en hemma fru med pentagoner. Problem :: Hitta alla pentagoner som tessellerar planet. En pentagon som löser detta problem är inte regelbunden utan ser i allmänhet ut ungefär som följande. a E A e D b d B C c Forskare har länge försökt hitta alla olika pentagoner som tessellerar planet och en forskare utökade antalet sådana pentagoner och hävdade till och med att han funnit ett bevis för att han hittat alla. Detta påstående visade sig vara falskt när en hemmafru vid namn Marjorie Rice inom loppet av två år hittade flera nya tessellerande pentagoner. Läs mer om henne och pentagonproblemet i Gunnilla Borgefors artikel i nämnaren: Hemmafrun som lyckades Olika värden på vinklarna A...E och sidlängderna a,b,...e definierar olika Pentagoner.

9 Aperiodiska Tesselleringar Vi har sett exempel på tesselleringar som är periodiska och sådana som inte är periodiska. Vårt huvudexempel på en ickeperiodisk monohedral tessellering involverade en protoplatta som var en likbent triangel med vinklarna 72, 54, 54. Tesselleringen sattes samman så att den fick en pentagonal uppbyggnad, se sidan 5. Men detta är inte den enda tessellering som denna protoplatta ger upphov till. Det stora tesselleringsproblemet Vad är det minsta antal plattor i en protomängd som en aperiodisk tessellering kan innehålla? Penrose s pentaplexity Den välkända matematikern och fysikern Roger Penrose lyckades visa att minsta antalet plattor är högst två. Penrosetesselleringar är ofta väldigt vackra och intressanta att titta på. Gör gärna en google bildsökning på Penrose tiling så hittar ni bilder som nedanstående. Penroses resultat gör att vi kan omformulera det stora tesselleringsproblemet: Finns det en monohedral aperiodisk tessellering? Detta troligen svåra problem tycks fortfarande vara olöst och är öppet för alla att lösa! Genom att flytta om trianglarna får man ovanstående periodiska tessellering. Plattan kan alltså ge upphov till ickeperiodisk tessellering men alla tesselleringar som plattan kan generera är inte ickeperiodiska. Om plattan aldrig ger oss en periodisk tessellering, hur vi än tessellerar så säger man att tesselleringen är aperiodisk.

Symmetri är ett begrepp, som kan berika matematikstudierna i alla åldrar.

Symmetri är ett begrepp, som kan berika matematikstudierna i alla åldrar. Thomas Martinsson Symmetri skön matematik för många sinnen Symmetri förekommer inom bilder och att skapa symmetriska bilder kan berika undervisningen i matematik. Med hjälp av bilderna kan förståelsen

Läs mer

FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR

FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR Text: Marie Andersson, Learncode AB Illustrationer: Li Rosén Foton: Shutterstock Golv, mattor och byggnader är fulla av geometriska former. Människan har upptäckt att

Läs mer

FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR

FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR Text: Marie Andersson, Learncode AB Illustrationer: Li Rosén Foton: Shutterstock Golv, mattor och byggnader är fulla av geometriska former. Människan har upptäckt att

Läs mer

Sats 1. En direkt isometri är en translation eller en rotation.

Sats 1. En direkt isometri är en translation eller en rotation. 263 Mönster Johan Philip K T H Överallt i naturen och på konstruerade föremål ser man reguljära figurer. Blomblad sitter systematiskt i en ring och på hyreshusen sitter fönstren i rader och kolumner. Trästavarna

Läs mer

Symmetri och symmetriska transformationer i geometri och konst

Symmetri och symmetriska transformationer i geometri och konst Symmetri och symmetriska transformationer i geometri och konst Teori Symmetri Du har säkert sett många regelbundna mönster och kanske även funderat över hur de bildats eller tillverkats som t ex tapetmönster.

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning, trepoängsproblem. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Stjärnan i figuren har bildats av 2 identiska, liksidiga trianglar. Stjärnans omkrets

Läs mer

Aktivitetsbank. Matematikundervisning med digitala verktyg II, åk 1-3. Maria Johansson, Ulrica Dahlberg

Aktivitetsbank. Matematikundervisning med digitala verktyg II, åk 1-3. Maria Johansson, Ulrica Dahlberg Aktivitetsbank Matematikundervisning med digitala, åk 1-3 Maria Johansson, Ulrica Dahlberg Matematik: Grundskola åk 1-3 Modul: Matematikundervisning med digitala Aktivitetsbank till modulen Matematikundervisning

Läs mer

Exempel :: Spegling i godtycklig linje.

Exempel :: Spegling i godtycklig linje. INNEHÅLL Exempel :: Spegling i godtycklig linje. c Mikael Forsberg :: 6 augusti 05 Sammanfattning:: I detta dokument så är vårt uppdrag att beräkna matrisen för spegling i en godtycklig linje y = kx som

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning, trepoängsproblem. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Stjärnan i figuren har bildats av 2 identiska, liksidiga trianglar. Stjärnans omkrets

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Cadet för elever i åk 8, 9 och för elever som läser kurs 1a, 1b eller 1c. Kängurutävlingen genomförs i år den 16 mars. Om den dagen inte

Läs mer

Exempel :: Spegling i godtycklig linje.

Exempel :: Spegling i godtycklig linje. c Mikael Forsberg oktober 009 Exempel :: Spegling i godtycklig linje. abstract:: I detta dokument så är vårt uppdrag att beräkna matrisen för spegling i en godtycklig linje y = kx som går genom origo.

Läs mer

NAMN KLASS/GRUPP. Poängsumma: Känguruskutt: UPPGIFT 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 SVAR UPPGIFT 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SVAR

NAMN KLASS/GRUPP. Poängsumma: Känguruskutt: UPPGIFT 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 SVAR UPPGIFT 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 SVAR Känguru 2010 Junior (gymnasiet åk 1) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

y º A B C sin 32 = 5.3 x = sin 32 x tan 32 = 5.3 y = tan 32

y º A B C sin 32 = 5.3 x = sin 32 x tan 32 = 5.3 y = tan 32 6 Trigonometri 6. Dagens Teori Vi startar med att repetera lite av det som ingått i tidigare kurser angående trigonometri. Här följer en och samma rätvinkliga triangel tre gånger. Med en sida och en vinkel

Läs mer

9 Geometriska begrepp

9 Geometriska begrepp 9 Geometriska begrepp Rita figurer som visar vad vi menar med... 261 a) 4 cm och 4 cm 2 b) 5 cm och 5 cm 2 262 Rita två olika figurer som båda har arean 8 cm 2 263 Rita tre olika figurer som alla har arean

Läs mer

Lösningsförslag till problem 1

Lösningsförslag till problem 1 Lösningsförslag till problem Lisa Nicklasson november 0 Att beskriva trianglar Vi ska börja med att beskriva hur trianglar kan representeras i x, y)-planet Notera att varje triangel har minst två spetsiga

Läs mer

Steg 1 Klipp ut de figurer du behöver! Steg 2 Bygg din rymdraket! Matematikuppgift 1

Steg 1 Klipp ut de figurer du behöver! Steg 2 Bygg din rymdraket! Matematikuppgift 1 Matematikuppgift 1 Rymdraketen - Nivå 1 Nu ska du bygga en rymdraket med hjälp av geometriska figurer. Det du måste börja med är att klippa ut de geometriska figurerna som du behöver för att bygga ihop

Läs mer

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

markera med kryss vilka uppgifter du gjort Avsnitt: sidor ETT ETT TVÅ TVÅ TRE TRE FYRA FYRA klart

markera med kryss vilka uppgifter du gjort Avsnitt: sidor ETT ETT TVÅ TVÅ TRE TRE FYRA FYRA klart PLANERING MATEMATIK - ÅR 9 Bok: Z (fjärde upplagan) Kapitel : 3 Geometri Kapitel : 4 Samband och förändring Elevens namn: markera med kryss vilka uppgifter du gjort Avsnitt: sidor ETT ETT TVÅ TVÅ TRE TRE

Läs mer

Periodiska och icke-periodiska tesselleringar

Periodiska och icke-periodiska tesselleringar U.U.D.M. Project Report 2016:35 Periodiska och icke-periodiska tesselleringar Stina Pihl Examensarbete i matematik, 15 hp Handledare: Gunnar Berg Examinator: Veronica Crispin Quinonez Augusti 2016 Department

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem Avdelning 1, trepoängsproblem 1. Vilket är ett jämnt tal? A: 2009 B: 2 + 0 + 0 + 9 C: 200 9 D: 200 9 E: 200 + 9 Frankrike 2. Var är kängurun? A: I cirkeln och i triangeln, men inte i kvadraten. B: I cirkeln

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TRE Geometri ELEV Desmos Geometry är ett matematikverktyg som bland annat kan hjälpa dig att avbilda geometriska figurer och

Läs mer

Golv, Tapeter, och andra Mönster

Golv, Tapeter, och andra Mönster Golv, Tapeter, och andra Mönster De Arkimediska plattläggningarna Tänk dig att du ska lägga ett golv. Till ditt förfogande har du plattor av varierande utseende, men alla är så kallade reguljära månghörningar,

Läs mer

Lösningar till udda övningsuppgifter

Lösningar till udda övningsuppgifter Lösningar till udda övningsuppgifter Övning 1.1. (i) {, } (ii) {0, 1,, 3, 4} (iii) {0,, 4, 6, 8} Övning 1.3. Påståendena är (i), (iii) och (v), varav (iii) och (v) är sanna. Övning 1.5. andra. (i) Nej.

Läs mer

Lathund geometri, åk 7, matte direkt (nya upplagan)

Lathund geometri, åk 7, matte direkt (nya upplagan) Lathund geometri, åk 7, matte direkt (nya upplagan) Det som står i den här lathunden ska du kunna till provet. Du ska kunna ställa upp och räkna ut liknande tal som de nedan: a) 39,8 + 2,62 b) 16,42 5,8

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem vdelning, trepoängsproblem. Med hjälp av bilden bredvid kan vi se att + 3 + 5 + 7 = 4 4. Vad är + 3 + 5 + 7 + 9 +... + 7 + 9 + 2? : 0 0 : C: 2 2 D: 3 3 E: 4 4 2. Summan av talen i båda raderna är den samma.

Läs mer

A: måndag B: onsdag C: torsdag D: lördag E: söndag Grekland 2. Vilket av följande uttryck har högst värde?

A: måndag B: onsdag C: torsdag D: lördag E: söndag Grekland 2. Vilket av följande uttryck har högst värde? Kängurutävlingen 208 Student Trepoängsproblem. Bilden visar ett månadsblad i Filips engelska almanacka. Oturligt nog välte Filip ut sitt bläckhorn över bladet och det mesta blev oläsligt. På vilken veckodag

Läs mer

Delprov D: Geometriska figurer och deras egenskaper

Delprov D: Geometriska figurer och deras egenskaper Delprov D: Geometriska figurer och deras egenskaper Nedan finns instruktioner för genomförandet av Delprov D, vilket handlar om geometriska figurer och deras egenskaper. Eleverna ska arbeta individuellt

Läs mer

Matematikdidaktik för bättre matematikkunskaper Jonas Bergman Ärlebäck

Matematikdidaktik för bättre matematikkunskaper Jonas Bergman Ärlebäck Version 206-04-20 Fraktaler En fraktal brukar man beskriva som en geometrisk figur som består av mindre kopior av sig själv. Den upprepar sig själv på ett sådant sätt att varje liten del av figuren är

Läs mer

Föreläsning 5: Geometri

Föreläsning 5: Geometri Föreläsning 5: Geometri Geometri i skolan Grundläggande begrepp Former i omvärlden Plangeometriska figurer Symmetri och tessellering Tredimensionell geometri och geometriska kroppar Omkrets, area, volym

Läs mer

Förord. Mana Trio Kandidatexamen 2009 Instutitionen för Inredningsarkitektur och Möbeldesign Konstfack

Förord. Mana Trio Kandidatexamen 2009 Instutitionen för Inredningsarkitektur och Möbeldesign Konstfack Knuten گره Förord Jag lärde mig att knyta min första syknut av min farmor när jag var sex år gammal. Hon fick visa mig många gånger innan jag förstod hur hon gjorde. Tråden hålls mellan tumme och pekfinger,

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien". TriBall är otroligt

Läs mer

Bakgrund. Bakgrund. Bakgrund. Håkan Jonsson Institutionen för systemteknik Luleå tekniska universitet Luleå, Sverige

Bakgrund. Bakgrund. Bakgrund. Håkan Jonsson Institutionen för systemteknik Luleå tekniska universitet Luleå, Sverige Är varje påstående som kan formuleras matematiskt*) alltid antingen sant eller falskt? *) Inom Institutionen för systemteknik Luleå tekniska universitet Luleå, Sverige Exempel: 12 = 13 nej, falskt n! >

Läs mer

Skolmatematiktenta LPGG06 Kreativ Matematik Delkurs 2 21 januari

Skolmatematiktenta LPGG06 Kreativ Matematik Delkurs 2 21 januari Skolmatematiktenta LPGG06 Kreativ Matematik Delkurs 2 21 januari 2016 8.15 13.15 Hjälpmedel: Miniräknare Ansvarig lärare: Maria Lindström 054-7002146 eller 070-5699283, Kristina Wallin 054-7002316 eller

Läs mer

Problem 1 2 3 4 5 6 7 Svar

Problem 1 2 3 4 5 6 7 Svar Känguru Cadet, svarsblankett Namn Klass/Grupp Poängsumman Känguruskuttet Ta lös svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under numret. Lämna rutan tom om du inte vet svaret. Gissa inte, felaktigt svar

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Kängurutävlingen genomförs 19 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 20 27 mars användas,

Läs mer

Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid , ) Retinoskopet

Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid , ) Retinoskopet Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid 345-353, 358-362) Retinoskopet Utvecklat från oftalmoskopi under slutet av 1800-talet. Objektiv metod för att bestämma patientens

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TVÅ Geometri ELEV Desmos Geometry är ett matematikverktyg som bland annat kan hjälpa dig att avbilda geometriska figurer och

Läs mer

Explorativ övning euklidisk geometri

Explorativ övning euklidisk geometri Explorativ övning euklidisk geometri De viktigaste begreppen och satser i detta avsnitt är: Kongruens och likhet mellan sträckor, vinklar och trianglar. Kongruensfallen för trianglar. Parallella linjer

Läs mer

1 Diagrammet visar hur vattennivån i en hamn förändras under en viss dag. Under hur många timmar var vattennivån över 30 cm?

1 Diagrammet visar hur vattennivån i en hamn förändras under en viss dag. Under hur många timmar var vattennivån över 30 cm? Kängurutävlingen 0 Student Trepoängsproblem Diagrammet visar hur vattennivån i en hamn förändras under en viss dag. Under hur många timmar var vattennivån över 0 cm? Water level (cm) 0 0 0 0 0 0 0 0 -

Läs mer

1. Det står KANGAROO på mitt paraply. Du kan se det på bilden. Vilken av följande bilder visar också mitt paraply? A: B: C: D: E:

1. Det står KANGAROO på mitt paraply. Du kan se det på bilden. Vilken av följande bilder visar också mitt paraply? A: B: C: D: E: N G A RA Kängurutävlingen 2015 Cadet Trepoängsproblem 1. Det står KANGAROO på mitt paraply. Du kan se det på bilden. Vilken av följande bilder visar också mitt paraply? A: B: C: D: E: O O K 2. Rektangeln

Läs mer

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2017 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen ska genomföras under perioden 16 mars 24 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare.

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp

Kängurutävlingen Matematikens hopp Kängurutävlingen Matematikens hopp Junior 2017, svar och lösningar Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också några olika lösningsförslag. Ett underlag till hjälp

Läs mer

Känguru 2018 Student gymnasieserien i samarbete med Jan-Anders Salenius (Brändö gymnasium)

Känguru 2018 Student gymnasieserien i samarbete med Jan-Anders Salenius (Brändö gymnasium) sida 0 / 9 NAMN GRUPP Poäng: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Ett rätt svar ger 3, 4 eller 5 poäng. I varje uppgift är exakt ett svar korrekt. Felaktigt

Läs mer

Geometriska transformationer

Geometriska transformationer CTH/GU LABORATION 5 TMV6/MMGD - 7/8 Matematiska vetenskaper Inledning Geometriska transformationer Vi skall se på några geometriska transformationer; rotation, skalning, translation, spegling och projektion.

Läs mer

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 8, H15

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 8, H15 M0038M Differentialkalkyl, Lekt 8, H15 Staffan Lundberg Luleå Tekniska Universitet Staffan Lundberg M0038M H15 1/ 29 Läsövning Summan av två tal Differensen mellan två tal a + b a b Produkten av två tal

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem vdelning 1, trepoängsproblem 1. Hur många symmetrilinjer har figuren? : 0 : 1 : 2 D: 4 E: oändligt många 2. Robert arbetar på leksaksfabriken. Han ska packa kängurur som ska fraktas till affärerna. Varje

Läs mer

Svar och lösningar. Kängurutävlingen 2009 Cadet för gymnasiet

Svar och lösningar. Kängurutävlingen 2009 Cadet för gymnasiet Svar och lösningar 1: D 200 9 Ett tal är jämnt om entalssiffran är jämn. Det enda talet som uppfyller det villkoret är 200 9 = 1800 2: C 18 cm Stjärnans yttre består av 12 lika långa sidor med sammanlagd

Läs mer

Övningens syfte: Att förstå hur positiva och negativa magnetiska poler har bortstötande krafter och tilldragande krafter

Övningens syfte: Att förstå hur positiva och negativa magnetiska poler har bortstötande krafter och tilldragande krafter 1 Magnetiska poler Övningens syfte: Att förstå hur positiva och negativa magnetiska poler har bortstötande krafter och tilldragande krafter 1. Nämn fem saker som en magnet drar till sig. Alla metallföremål

Läs mer

Känguru 2010 Cadet (klass 8 och 9) sida 1 / 6

Känguru 2010 Cadet (klass 8 och 9) sida 1 / 6 Känguru 2010 Cadet (klass 8 och 9) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

Linnéuniversitetet Matematik Hans Frisk

Linnéuniversitetet Matematik Hans Frisk Linnéuniversitetet Matematik Hans Frisk Diskreta Dynamiska System, del I 1. Inledning. Denna föreläsningen handlar om diskreta dynamiska system vilket här innebär punkter som hoppar runt i planet. Även

Läs mer

Avdelning 1, trepoängsproblem

Avdelning 1, trepoängsproblem vdelning 1, trepoängsproblem 1. Hur många symmetrilinjer har figuren? : 0 : 1 : 2 : 4 E: oändligt många 2. Robert arbetar på leksaksfabriken. Han ska packa kängurur som ska fraktas till affärerna. Varje

Läs mer

Eva Björklund Heléne Dalsmyr. matematik. Koll på. Skriva Facit

Eva Björklund Heléne Dalsmyr. matematik. Koll på. Skriva Facit Eva Björklund Heléne Dalsmyr 5A matematik Koll på Skriva Facit 1 Tal i decimalform,3 1 a) 0,5 b) 0,7 c) 0, a) 4, b),1 c) 9,4 3 a) 35,8 b) 41, c) 0,9 4 a) 1,1 b) 4, c) 7,3 5 a) 13,4 b) 3,5 c) 91,7 a) 40,8

Läs mer

Arbeta vidare med Milou 2008

Arbeta vidare med Milou 2008 Arbeta vidare med Vi hoppas att problemen i Milou väckte intresse och lust att arbeta vidare. Nu kan ni kontrollera lösningarna genom att pröva konkret, klippa och bygga. Variera också problemen genom

Läs mer

Klassifikation av polygoner med trigonometriska egenfunktioner till Laplaceoperatorn under Dirichletrandvillkor

Klassifikation av polygoner med trigonometriska egenfunktioner till Laplaceoperatorn under Dirichletrandvillkor Klassifikation av polygoner med trigonometriska egenfunktioner till Laplaceoperatorn under Dirichletrandvillkor Kandidatarbete inom civilingenjörsutbildningen vid Chalmers Max Blom Henrik Nordell Oliver

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Cadet för elever i åk 8 och 9

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Cadet för elever i åk 8 och 9 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Cadet för elever i åk 8 och 9 Kängurutävlingen genomförs den 18 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 19 26 mars användas, däremot

Läs mer

Parabeln och vad man kan ha den till

Parabeln och vad man kan ha den till Parabeln och vad man kan ha den till Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning I det här dokumentet diskuterar vi vad parabeln är för geometrisk konstruktion och varför den

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien" TriBall är otroligt

Läs mer

geometri ma B 2009-08-26

geometri ma B 2009-08-26 OP-matematik opyright Tord Persson geometri ma 2009-08-26 Uppgift nr 1 Uppgift nr 3 26 13 z s Hur stor är vinkeln z i den här figuren? Uppgift nr 2 Hur stor är vinkeln s i den här figuren? Uppgift nr 4

Läs mer

Inledning. Polydronmaterialet. Tio områden. Lgr11-koppling

Inledning. Polydronmaterialet. Tio områden. Lgr11-koppling Inledning Polydronmaterialet De färgglada bitarna i Polydronmaterialet har länge lockat till byggen av alla möjliga slag. Den geometriska funktionen är tydlig och möjligheterna till många matematiska upptäckter

Läs mer

Explorativ övning Geometri

Explorativ övning Geometri Explorativ övning Geometri Syftet med denna övning är att ge kunskaper om grundläggande geometriska begrepp och resultat om geometriska figurer. Vi vill också ge en uppfattning om geometri som en matematisk

Läs mer

Explorativ övning euklidisk geometri

Explorativ övning euklidisk geometri Explorativ övning euklidisk geometri De viktigaste begreppen och satser i detta avsnitt är: Kongruens och likhet mellan sträckor, vinklar och trianglar. Kongruensfallen för trianglar. Parallella linjer

Läs mer

A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999

A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999 3-poängsproblem 1. 1000 100 + 10 1 =? A: 111 B: 900 C: 909 D: 990 E: 999 2. Miriam har 16 kort, fyra av varje färg: 4 spader, 4 klöver, 4 ruter och 4 hjärter. Hon vill lägga dem på rutnätet här bredvid

Läs mer

2s + 3t + 5u = 1 5s + 3t + 2u = 1 3s 3u = 1

2s + 3t + 5u = 1 5s + 3t + 2u = 1 3s 3u = 1 ATM-Matematik Mikael Forsberg 074-4 För studenter på distans och campus Linjär algebra ma04a 04 0 5 Skrivtid: 09:00-4:00. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja

Läs mer

4-10 Rymdgeometri fördjupning Namn:..

4-10 Rymdgeometri fördjupning Namn:.. 4-10 Rymdgeometri fördjupning Namn:.. Inledning I kapitlet om rymdgeometri lärde du dig känna igen de vanligaste tredimensionella kropparna, och hur man beräknar deras yta och volym. I detta kapitel skall

Läs mer

Planering Geometri år 7

Planering Geometri år 7 Planering Geometri år 7 Innehåll Övergripande planering... 2 Bedömning... 2 Begreppslista... 3 Metodlista... 6 Arbetsblad... 6 Facit Diagnos + Arbeta vidare... 10 Repetitionsuppgifter... 11 Övergripande

Läs mer

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev

Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Matematik 92MA41 (15hp) Vladimir Tkatjev Lite inspiration Går det att konstruera 6 kvadrater av 12 tändstickor? Hur gör man då? (Nämnaren, Nr 2, 2005) Litet klurigt kanske, bygg en kub av stickorna: Uppgift

Läs mer

SF1620 Matematik och modeller

SF1620 Matematik och modeller KTH Teknikvetenskap, Institutionen för matematik 1 SF1620 Matematik och modeller 2007-09-03 1 Första veckan Geometri med trigonometri Till att börja med kom trigometrin till för att hantera och lösa geometriska

Läs mer

Svar och arbeta vidare med Student 2008

Svar och arbeta vidare med Student 2008 Student 008 Svar och arbeta vidare med Student 008 Det finns många intressanta idéer i årets Känguruaktiviteter. Problemen kan inspirera undervisningen under flera lektioner. Här ger vi några förslag att

Läs mer

Trigonometri. Sidor i boken 26-34

Trigonometri. Sidor i boken 26-34 Sidor i boken 6-34 Trigonometri Definition: Gren av matematiken som studerar samband mellan vinklar och sträckor i planet (och rymden). Det grundläggande trigonometriska problemet är att beräkna alla sidor

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens Hopp Cadet 2003 Uppgifter

Kängurutävlingen Matematikens Hopp Cadet 2003 Uppgifter Kängurutävlingen Matematikens Hopp Uppgifter Arrangeras av Kungl. Vetenskapsakademien & NCM/Nämnaren 3-poängsuppgifter. Ett papper viks två gånger. Därefter klipper man hack i det. Hur ser pappret ut när

Läs mer

Sidor i boken Figur 1:

Sidor i boken Figur 1: Sidor i boken 5-6 Mer trigonometri Detta bör du kunna utantill Figur 1: Triangeln till vänster är en halv liksidig triangel. Varje triangel med vinklarna 0,60,90 är en halv liksidig triangel. Hypotenusan

Läs mer

Vad är geometri? För dig? I förskolan?

Vad är geometri? För dig? I förskolan? Vad är geometri? För dig? I förskolan? Vad är geometri? Betyder jordmätning En del i matematiken som handlar om rum i olika dimensioner, storlek, figurer och kroppar och deras egenskaper. Viktiga didaktiska

Läs mer

Polygoner. Trianglar på tre sätt

Polygoner. Trianglar på tre sätt Polygoner Trianglar på tre sätt Man kan skriva in punkter antingen via punktverktyget eller genom att skriva punktens namn och koordinater i inmatningsfältet. Då man ritar månghörningar lönar det sig att

Läs mer

Bestäm den sida som är markerad med x.

Bestäm den sida som är markerad med x. 7 trigonometri Trigonometri handlar om sidor och inklar i trianglar. Ordet kommer från grekiskans trigonon (tre inklar) och métron (mått). Trigonometri har anänts under de senaste 2000 åren inom astronomi,

Läs mer

Frågorna 1 till 6 ska svaras med ett kryss för varje korrekt påstående. Varje uppgift ger 1 poäng. Använd bifogat formulär för dessa 6 frågor.

Frågorna 1 till 6 ska svaras med ett kryss för varje korrekt påstående. Varje uppgift ger 1 poäng. Använd bifogat formulär för dessa 6 frågor. TM-Matematik Mikael Forsberg 74-4 Matematik med datalogi, mfl. Linjär algebra ma4a 6 Skrivtid: 9:-4:. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja varje ny uppgift på

Läs mer

Programmering eller Datalogiskt tänkande

Programmering eller Datalogiskt tänkande Programmering eller Datalogiskt tänkande I förskolan handlar programmering om att få en begynnande förståelse vad det kan innebära. Barnen ges ett kreativt utrymme och har möjlighet att forma sin egen

Läs mer

Lektionsplanering. Matematik II och Erika Hörling (grupp 7) Uppsala universitet

Lektionsplanering. Matematik II och Erika Hörling (grupp 7) Uppsala universitet Lektionsplanering Område: Symmetri Del 1. Vårt område är symmetri. Symmetri finns överallt omkring oss och är någonting som alla elever stött på innan de börjar första klass, även om de inte är medvetna

Läs mer

Lösningsförslag till problem från Sonja-Kovalevsky-dagarna 2006, Göteborg

Lösningsförslag till problem från Sonja-Kovalevsky-dagarna 2006, Göteborg Lösningsförslag till problem från Sonja-Kovalevsky-dagarna 2006, Göteborg Jag vill först och främst uppmana läsaren att ha papper och penna till hands och aktivt sätta sig in i lösningarna, och själv fylla

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp

Kängurutävlingen Matematikens hopp Kängrtävlingen Matematikens hopp Cadet 2017, svar och lösningar Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förtom svar ger vi också några olika lösningsförslag. Under vecka 12 pbliceras

Läs mer

A: 300 m B: 400 m C: 800 m D: 1000 m E: 700 m

A: 300 m B: 400 m C: 800 m D: 1000 m E: 700 m Trepoängsproblem. Hur långt är sträckan från Maria till Bianca? 00 m Maria 8 4 2 Bianca A: 300 m B: 400 m C: 800 m D: 000 m E: 700 m 2. Den liksidiga triangeln har arean 9 cm 2. Linjerna inne i triangeln

Läs mer

Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper

Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper Om ellipsen och hyperbelns optiska egenskaper Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning Ellipser och hyperbler är, liksom parabeln, s.k. kägelsnitt, dvs kurvor som uppkommer

Läs mer

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Student

Trepoängsproblem. Kängurutävlingen 2011 Student Trepoängsproblem 1 Figuren visar en bild av grafén. Vid varje punkt ska ett tal skrivas. Summan av talen vid två närliggande punkter ska vara densamma. Två av talen är redan inskrivna. Vilket tal ska skrivas

Läs mer

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Algebra Del 1 Upprepade mönster Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Det är välkänt att barn långt innan de börjat skolan utforskar och skapar mönster på olika sätt och med olika material. Ofta skapas

Läs mer

MVE365, Geometriproblem

MVE365, Geometriproblem Matematiska vetenskaper Chalmers MVE65, Geometriproblem Demonstration / Räkneövningar 1. Konstruera en triangel då två sidor och vinkeln mellan dem är givna. 2. Konstruera en triangel då tre sidor är givna..

Läs mer

ENDIMENSIONELL ANALYS B1 FÖRELÄSNING II. Föreläsning II. Mikael P. Sundqvist

ENDIMENSIONELL ANALYS B1 FÖRELÄSNING II. Föreläsning II. Mikael P. Sundqvist Föreläsning II Mikael P. Sundqvist Att bygga matematisk teori Odefinierade begrepp Axiom påstående som ej behöver bevisas Definition namn på begrepp Sats påstående som måste bevisas Lemma hjälpsats Proposition

Läs mer

Ordlista 5A:1. term. faktor. täljare. nämnare. Dessa ord ska du träna. Öva orden

Ordlista 5A:1. term. faktor. täljare. nämnare. Dessa ord ska du träna. Öva orden Ordlista 5A:1 Öva orden Dessa ord ska du träna term Talen som du räknar med i en addition eller subtraktion kallas termer. faktor Talen som du räknar med i en multiplikation kallas faktorer. täljare Talet

Läs mer

Transformationer i R 2 och R 3

Transformationer i R 2 och R 3 Linjär algebra, I / Matematiska vetenskaper Inledning Transformationer i R och R 3 Vi skall se på några geometriska transformationer; rotation, skalning, translation och projektion. Rotation och skalning

Läs mer

Problemdemonstration 1

Problemdemonstration 1 Problemdemonstration 1 Divisorsummor och perfekta tal Låt oss för ett givet positivt naturligt tal x, summera alla naturliga tal d som x är delbar med, och som är mindre än x. Talen d kallas divisorer

Läs mer

Känguru 2013 Student sida 1 / 7 (gymnasiet åk 2 och 3)

Känguru 2013 Student sida 1 / 7 (gymnasiet åk 2 och 3) Känguru 2013 Student sida 1 / 7 NAMN GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Felaktigt svar ger minus 1/4 poäng av uppgiftens totala poängantal.

Läs mer

5B1134 Matematik och modeller Lösningsförslag till tentamen den 29 augusti 2005

5B1134 Matematik och modeller Lösningsförslag till tentamen den 29 augusti 2005 KTH Matematik 5B114 Matematik och modeller Lösningsförslag till tentamen den 29 augusti 2005 1. a) Om två av sidorna i en triangel är 5 meter respektive 6 meter. Vilka längder på den tredje sidans längd

Läs mer

Känguru 2017 Student gymnasiet

Känguru 2017 Student gymnasiet sid 1 / 9 NAMN GRUPP Poäng: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Rätt svar ger dig 3, 4 eller 5 poäng. Varje uppgift har endast ett rätt svar. Felaktigt

Läs mer

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Karlstads GeoGebrainstitut Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet Mats Brunström Maria Fahlgren GeoGebra ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Invigning

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7.

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2010 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 200 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7. Kängurutävlingen genomförs den 8 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 9 26 mars användas,

Läs mer

2: E TOOT Bokstäverna O och T har en lodrät symmetriaxel, men inte R, B och L. Därför kommer endast ordet TOOT kunna skrivas på detta sätt.

2: E TOOT Bokstäverna O och T har en lodrät symmetriaxel, men inte R, B och L. Därför kommer endast ordet TOOT kunna skrivas på detta sätt. Kängurutävlingen 018 Cadet svar och kommentarer Facit Cadet 1: C 19 0 + 18 = 8 = 19 : E TOOT Bokstäverna O och T har en lodrät symmetriaxel, men inte R, B och L. Därför kommer endast ordet TOOT kunna skrivas

Läs mer

Högskoleprovet Kvantitativ del

Högskoleprovet Kvantitativ del Högskoleprovet Kvantitativ del Här följer anvisningar till de kvantitativa delproven XYZ, KVA, NOG och DTK. Provhäftet innehåller 40 uppgifter och den totala provtiden är 55 minuter. Ägna inte för lång

Läs mer

Kängurun Matematikens hopp

Kängurun Matematikens hopp Kängurun Matematikens hopp Benjamin 2009 Här följer svar, rättningsmall och redovisningsblanketter. Förutom svar ger vi också några olika lösningsförslag. De flesta problem kan lösas på flera sätt och

Läs mer

Känguru 2012 Student sid 1 / 8 (gymnasiet åk 2 och 3) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasiet

Känguru 2012 Student sid 1 / 8 (gymnasiet åk 2 och 3) i samarbete med Jan-Anders Salenius vid Brändö gymnasiet Känguru 2012 Student sid 1 / 8 NAMN GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt

Läs mer

Lämplig åldersgrupp: 5-7 år

Lämplig åldersgrupp: 5-7 år Lämplig åldersgrupp: 5-7 år Uppgiften är att komma på det Hemliga djuret. För att kunna komma på det hemliga djuret måste gruppen först hitta fyra kontroller (platser) i Kvadruxen. Vid varje kontroll finns

Läs mer

Linjär algebra på några minuter

Linjär algebra på några minuter Linjär algebra på några minuter Linjära ekvationssystem Ekvationssystem: { Löses på matrisform: ( ) ( ) I det här fallet finns en entydig lösning, vilket betyder att determinanten av koefficientmatrisen

Läs mer

5B1134 Matematik och modeller

5B1134 Matematik och modeller KTH Matematik 1 5B1134 Matematik och modeller 5 september 2005 1 Första veckan Geometri med trigonometri Veckans begrepp cirkel, cirkelsegment, sektor, korda båglängd, vinkel, grader, radianer sinus, cosinus,

Läs mer