Trafikförsörjningsprogram - kompletteringar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikförsörjningsprogram - kompletteringar"

Transkript

1 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Björn Johansson Avd.chef kollektivtrafik Regional samhällsplanering Datum Diarienummer RS Regionstyrelsen Trafikförsörjningsprogram - kompletteringar Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner föreslagna kompletteringar i trafikförsörjningsprogrammet samt skickar förslaget till kommunerna för samråd. Sammanfattning I samband med fullmäktiges beslut om trafikförsörjningsprogrammet i juni 2012 betonades att kompletteringar behövde göras. Fem avsnitt i programmet har nu kompletterats, främst inom områdena ekonomi och trafikering. Tidsplan för fortsatt behandling av förslaget till kompletteringar i trafikförsörjningsprogrammet : samråd kommunerna : Kommunberedningen : RSP ber : RSP ber : Regionstyrelsen : Regionfullmäktige Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör Jörgen Preuss Biträdande regiondirektör

2 1 Komplettering av trafikförsörjningsprogrammet Fem avsnitt av trafikförsörjningsprogrammet är kompletterade. Numreringen av avsnitten är samma som numreringen i trafikförsörjningsprogrammet. 4. Ekonomiska förutsättningar 4.2 Ekonomin i Halland I vilken takt och omfattning kollektivtrafiken kan byggas ut prövas i samband med Region Hallands årliga budget. Förändringar i trafiken beskrivs i kollektivtrafikplanen. I trafikförsörjningsprogrammet redovisas därför endast översiktliga bedömningar av den ekonomi som krävs för att förverkliga den långsiktiga strategin och ambitionsnivån. I samband med att Region Halland övertog ansvaret för kollektivtrafiken genomfördes en skatteväxling som baseras på 2009 års kostnader. Skatteväxlingen omfattade inte Öresundstågstrafiken och inte heller kommunala resurser för kollektivtrafikplanering. År Ägarnas driftsbidrag för linjetrafik ,0 MKR ,2 MKR ,3 MKR (underlag för skatteväxling) ,1 MKR ,8 MKR ,0 MKR ,0 MKR (budget) Mellan åren 2009 och 2013 ökade kostnaderna med 110 mkr eller 42 procent. Kostnadsökningarna beror på att trafikavtalen blivit dyrare genom indexuppräkningar och vid upphandling (49 mkr bland annat pga ökade miljö- och tillgänglighetskrav), att utbudet ökat genom beslut i samband med kollektivtrafikplanen (39 mkr) samt att kostnaderna för den av Västtrafik upphandlade trafiken ökat (25 mkr). Sedan 1 januari 2012 har Region Halland ensamt det ekonomiska ansvaret för den allmänna kollektivtrafiken. Halland har en högre självfinansieringsgrad än de flesta län i landet. År 2012 var den 56 procent. I Sverige som helhet är den cirka 50 procent. Biljettintäkterna är en viktig källa till finansiering och det är därför viktigt att taxenivån förblir oförändrad eller minst följer den allmänna prisnivån om nuvarande finansieringsgrad ska behållas. Ytterligare subventioner av resandet, exempelvis av biljettpriset för vissa grupper av resenärer, påverkar också självfinansieringsgraden. Eventuella subventioner regleras i överenskommelsen mellan Region Halland och kommunerna.

3 2 En hög självfinansieringsgrad skapar ekonomiska förutsättningar för en utbyggd kollektivtrafik. Satsningar där resandeunderlaget är stort genererar ekonomiska förutsättningar för utbyggnad även där resandeunderlaget är mindre. Fokus måste läggas på att uppfylla kundernas krav så att kollektivtrafiken upplevs som attraktiv och prisvärd, vilket ger ett ökat resande. Kostnaderna för den allmänna kollektivtrafiken fördelas mellan resenärerna och Region Halland. Kommunerna finansierar färdtjänst, skolskjutsar och tillköp av trafik. Med tillköp avses trafik som en kommun kan finansiera i den egna kommunen men som inte ryms inom kollektivtrafikmyndighetens ekonomiska ramar. Ett specialfall av tillköp är subventionerade biljettpriser för vissa grupper av resenärer. 7. Övergripande strategier för kollektivtrafikens utveckling 7.8 Riktlinjer för ekonomi Den allmänna upphandlade kollektivtrafiken ska kännetecknas av att den bedrivs med hög samhällsekonomisk effektivitet och med företagsekonomiska hänsyn. Det utbud som myndigheten tar ansvar för är det som bedöms vara regionalt motiverat och den trafiken ska vara samhällsnyttig. Den linjelagda trafik som har eller riskerar att få en täckningsgrad lägre än 30 procent ska vara föremål för översyn. Hallandstrafiken genomför översyn och analys samt föreslår åtgärder Principer för tillköp ny version Region Halland ansvarar för finansiering av den upphandlade allmänna kollektivtrafiken. Region Halland beslutar också om vilket utbud av allmän kollektivtrafik som kollektivtrafikmyndigheten tar ansvar för och som ska erbjudas medborgarna. Den långsiktiga utvecklingen beskrivs i trafikförsörjningsprogrammet och omfattningen fastställs i kollektivtrafikplanen. Kollektivtrafiklagen (kap.2, 1b) medger att kommuner själva finansierar ett utbud som är större än vad kollektivtrafikmyndigheten tillhandahåller: Om ett landsting ensamt ska ansvara för kollektivtrafiken i länet får en kommun inom länet träffa avtal med landstinget om kostnadsansvar för regional kollektivtrafik som är av bättre kvalitet eller billigare för resenärerna än vad landstinget annars skulle tillhandahålla.

4 3 Region Halland och Hallandstrafiken ska tillämpa ett arbetssätt som så långt det är möjligt minimerar behovet av tillköp. Nedanstående principer överensstämmer i allt väsentligt med de som finns i angränsande län. Med tillköp menas beställningar som helt eller delvis finansieras av annan part än Region Halland och som innebär lokal anpassning av regional kollektivtrafik. Alla tillköp som är förenliga med mål och strategier i trafikförsörjningsprogrammet och som inte påverkar kollektivtrafiksystemet negativt ska tillåtas. Region Halland, regionstyrelsen, avgör vilka tillköp som är förenliga med trafikförsörjningsprogrammets mål och strategier och om tillköpet påverkar kollektivtrafiksystemet negativt. Trafik i form av exempelvis en ny linjesträckning eller ett ökat turutbud kan köpas till. Kommun kan köpa till färdbevis till sina invånare under förutsättning att Kommun använder det utbud av färdbevis som tillhandahålls av Regionen, baserat på befintligt zonsystem, giltighetstider med mera, om inte annat överenskommes. Tillköp kan såldes göras under förutsättning att Tillköpet inte innebär att andra färdbevis än det som som tillköpet avser behöver prisförändras. Tillköpet inte förändrar den beslutade zonstrukturen om motsvarande tillköp skulle beviljas för en eller flera kommuner. Tillköpet inte påverkar prisförhållandet mellan färdbevis så att mål och strategier i Trafikförsörjningsprogrammet motverkas om motsvarande tillköp skulle beviljas för en eller flera kommuner. Den gällande pris- och sortimentsstrukturen är överordnad tillköpen. Vid beslut om förändrad pris- och sortimentsstruktur ska gällande tillköp omprövas. Regionen ska i god tid föra dialog med Kommun som innehar tillköp för att möjliggöra eventuell anpassning av tillköp till ny struktur. Kommun har kostnadssansvar för utredning inför eventuellt tillköp av färdbevis. Kommun kan köpa till en snabbare utveckling utifrån fastställda strategier och måldokument. Kostnad för tillköp beräknas utifrån bedömd nettokostnad. I förekommande fall ingår bedömd intäktsförändring som en del av nettokostnaden. Skolskjutsar och färdtjänst, som regleras i särskilda lagar, kan inte tillköpas eller samfinansieras enligt dessa regler.

5 4 Avtal om den tillköpta trafiken ska upprättas mellan Region Halland och berörd part/berörda parter. Tillköp av beställnings- och evenemangstrafik bör undvikas. 7.9 Taxor Återkommande undersökningar bland kollektivtrafikresenärer ger samma resultat: priset är inte en avgörande faktor för de flesta när de väljer mellan kollektivtrafik och andra färdsätt. Hur enkelt det är att köpa biljetter och hur begripligt systemet med biljetter och kort är har större betydelse för viljan att åka kollektivt. Regionfullmäktige fastställer i trafikförsörjningsprogrammet övergripande principer för utformning av taxor, biljetter och andra reseprodukter. Hallandstrafikens styrelse har mandat att besluta om taxenivåerna inom ramen för de principer som regionfullmäktige fastställt. Taxenivån ska kunna användas som ett aktivt verktyg i arbetet med kollektivtrafikens utveckling. De principer som sätts för taxor, biljetter och reseprodukter gäller för all kollektivtrafik i Halland om inte annat anges. Kollektivtrafiken måste utgöra ett sammanhållet system där resenären aldrig ska behöva märka vem som har tagit initiativ till att bussen eller tåget går. Region Halland utgår från följande principer: - Det ska vara enkelt - Hela resan-perspektivet ska råda - Den upphandlade och den kommersiella trafiken ska fungera bra ihop - Intäkterna från resenärerna ska utgöra minst 60 procent av kostnaderna sett över en längre tidsperiod. 8 Förslag till framtida kollektivtrafik i Halland 8.3 Framtida regional busstrafik Huvudnät med attraktivt utbud knyter samman länet Den regionala busstrafikens huvudnät ska ha ett attraktivt utbud med syfte att knyta samman regionen och vara ett komplement och en förstärkning till tågtrafiken. I det framtida kollektivtrafiksystemet kommer fortfarande tågtrafiken på Västkustbanan att utgöra stommen. Busstrafiken ska erbjuda goda resmöjligheter med korta restider och en flexibilitet i resandet. Busstrafiken ska utvecklas i relationer och stråk med stort underlag och vara anpassad för arbetspendling. En utbyggnad måste också ske så att linjer med störst förutsättningar byggs ut inledningsvis.

6 5 Ett huvudnät har identifierats där turtäthet och restid prioriteras. Busstrafiken i detta nät skall erbjuda en hög reshastighet för att vara attraktiv för det regionala resandet. Resan med buss bör inte ta mer än 50% längre tid än med bil. Detta innebär att linjesträckningar, körvägar och antalet hållplatser bör ses över. Busstrafikens huvudnät utgörs av stråken Kungsbacka Särö mot Göteborg Kungsbacka - Varberg Varberg - Falkenberg Varberg - Ullared Falkenberg - Halmstad Falkenberg - Ullared (Svenljunga - Borås) Halmstad Hyltebruk - (Gislaved) Halmstad - Laholm Halmstad Ljungby-(Växjö) Det är i dessa stråk som större satsningar kommer att göras för att fortsättningsvis kunna utgöra ryggraden för den regionala arbetspendlingen. Resandet har under den senaste femårsperioden generellt ökat i dessa relationer, störst procentuell ökning har skett mellan Varberg och Ullared, samt mellan Halmstad och Laholm. För att ytterligare höja attraktiviteten i stråken måste en högre reshastighet kunna erbjudas, exempelvis i form av expressturer eller expresslinjer med färre bytespunkter. Ett ökat turutbud i vissa relationer, med mer än 30-minutertrafik under högtrafik och 60- minuterstrafik under övrig tid, bör övervägas för att få till stånd ett förhöjt ökat resande i stråken. I vissa stråk är turutbudet redan idag större än 30-minuters trafik. Detta kan ske när ekonomin i Region Halland så tillåter. En utveckling måste också beakta de olika förutsättningar som finns i länets olika delar. Kollektivtrafiken i norra länsdelen har starka samband med utvecklingen i Göteborgsregionen. Kollektivtrafiken i Kungsbacka sköts av Västtrafik på uppdrag av Region Halland och regleras i ett samarbetsavtal mellan Region Halland och Västra Götaland. Utvecklingen måste därför ske i samspel med den långsiktiga inriktningen för Västra Götalandsregionen. I Kungsbacka kommun finns även flera tunga lokala inomkommunala kollektivtrafikstråk som t.ex. Åsa-Kungsbacka och Onsala- Kungsbacka som är viktiga att vidareutveckla. I den regionala infrastrukturplanen avsätts medel för att bland annat förbättra busstrafikens infrastruktur. Åtgärderna ska vidtas stråkvis. Under 2013 och 2014 kommer stråkstudier att genomföras på kollektivtrafikens huvudnät. I stråkstudierna ska åtgärder som ger en snabbare och mer effektiv trafik som även är tillgänglighetsanpassad belysas och åtgärder föreslås.

7 6 8.4 Framtida stadsbusstrafik Stadsbusstrafik allmänt I Halland har fyra städer stadsbusstrafik; Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Kollektivtrafik i tätorter fyller flera viktiga funktioner, bland annat att minska biltrafiken och därmed reducera utsläpp och buller, stadsbusstrafiken kan även bidra till att minska trängseln i stadens centrala delar. Trafiken med stadsbussar bidrar till en hållbar stadsutveckling. Planeringen av stadsbusstrafiken bygger på samma principer som för regionbusstrafiken i länet dvs. snabbare och tätare trafik i starka stråk. Trafiken ska utökas där det finns potential för ett ökat resande. Kollektivtrafiken i Halland bör ses som en helhet där stadsbusstrafiken utgör en viktig del och samplanering med regionbussar och tåg är av stor vikt. Arbetssättet går mot en tydligare uppdelning mellan ett huvudlinjenät och linjer som ingår i basutbudet. Huvudlinjer bör ha en hög turtäthet och resan in mot centrum ska gå så rakt och gent som möjligt. För linjer som ingår i basutbudet är yttäckningen viktigare än snabb restid. Antalet linjer i stadsbusstrafiken kan behöva justeras och nya former av kollektivtrafik, som komplement till traditionell linjelagd trafik, kan behövas för att tillgodose resbehovet med en rimlig ekonomisk insats. Av de stadsbusslinjer som räknas som huvudlinjer i Halmstad idag kan ett antal starka stråk lyftas fram och ges en karaktär av stomlinje. Halmstad kommun har tagit fram en Transportplan 2030 där det beskrivs hur kommunen tänker sig den framtida kollektivtrafiken i staden. Planen kommer att vara ett viktigt dokument i det framtida arbetet med utvecklingen av stadsbusstrafiken i Halmstad. På liknande sätt har en utredning genomförts om stadsbusstrafikens utveckling i Varberg och i Kungsbacka. Dessa utredningar kommer vara underlag för framtida prioriteringar. En utökning i turutbudet för stadsbusstrafiken kan ske när ekonomin i Region Halland tillåter. Gemensamt för de fyra städerna är att stadsbusstrafiken har en relativt låg medelhastighet vilket sänker attraktiviteten. Att medelhastigheten är låg indikerar att busstrafiken skulle behövas prioriteras i vägnätet, dvs. framkomligheten skulle behöva förbättras för att punktlighet ska kunna garanteras och restiden förkortas. Raka körvägar och kort restid innebär i många fall att kollektivtrafiken behöver ges prioritet framför bilen, exempelvis genom signalprioritering, busskörfält med flera åtgärder. Antalet hållplatser utmed huvudlinjerna kan behöva ses över och justeringar kan bli aktuella för att ytterligare snabba upp resan med buss, målet är att göra körtiden jämförbar med bilens. De hållplatser som blir kvar blir ännu viktigare och ofta måste infrastrukturåtgärder gå hand i hand med, och många gånger föregå, förändringar i trafiken. Attraktiva och tillgängliga hållplatser och andra bytespunkter bidrar till att stadsbusstrafiken utnyttjas av fler.

8 7 I vissa starka stråk kan inspiration hämtas från busstrafiksystemet Bus Rapid Transit (BRT). Begreppet BRT brukar på svenska översättas till tänk spårväg kör buss. BRT trafikerar i allmänhet på separata bussgator och ges prioritet framför bil i korsningar genom signalprioritering. Linjesträckningar för BRT är raka och tydliga, hållplatserna håller en hög standard med parkeringsmöjlighet för cykel. Inom BRT prioriteras hög medelhastighet och turtäthet. BRT-system tillvaratar många av spårtrafikens fördelar som framkomlighet och avstånd mellan hållplatser, vilket kombineras med busstrafikens lägre investeringskostnader. För att lyckas skapa en konkurrenskraftig och attraktiv kollektivtrafik krävs att satsningar görs för att låta bussen få plats och företräde i stadsmiljön Bytesmöjligheter Genom att möjliggöra smidiga byten mellan stadsbuss och tåg eller regionbuss knyts kollektivtrafiksystemet samman än mer. Byggnationen av Resecentrum i Halmstad kommer att göra stadsbusstrafiken till en mer integrerad del av kollektivtrafiksystemet där tågtrafiken på Västkustbanan utgör stommen. Fortfarande saknas dock finansiering från den nationella infrastrukturplanen för ombyggnationen av bangården i Halmstad, etapp 3, en åtgärd som är nödvändig för att resecentrum i sin helhet ska kunna färdigställas. När genomförandet av etapp 2 är klart, planerat till 2015, läggs även stadsbusslinjerna om och alla huvudlinjer kommer att trafikera med hållplats i anslutning till regionbussterminalen och närhet till stationen på ett naturligt sätt. I mars 2013 beslutades att ge tillåtlighet för utbyggnad av dubbelspår i tunnel genom Varberg vilket innebär att nytt resecentrum kan komma till stånd. Kungsbacka resecentrum är en viktig nod för kollektivtrafiken i Kungsbacka kommun. Under högtrafiktid råder kapacitetsbrist. Plattformsförlängningar ingår i Västsvenska paketet.

Komplettering av trafikförsörjningsprogram

Komplettering av trafikförsörjningsprogram 1(2) Björn Johansson Avd.chef kollektivtrafik Regional samhällsplanering 0722-45 03 75 Bjorn.k.johansson@regionhalland.se Datum Diarienummer 2013-11-06 RS110489 Regionfullmäktige Komplettering av trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Bakgrund Utredning och dialog sedan 2007 Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en god ägarstyrning av kollektivtrafiken som stämmer med ny

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 Ärendet Med tanke på Hallands geografiska läge, mitt i ett starkt växande

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

Genomförandeavtal Hede stationshus

Genomförandeavtal Hede stationshus TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionkontoret Ekonomi och finans Åke Bengtsson Finanschef Datum Diarienummer 2017-03-07 RS160602 Regionstyrelsen Genomförandeavtal Hede stationshus Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602

24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602 24 Hede stationshus avsiktsförklaring om samplanering RS160602 Ärendet Förslag föreligger om att anta avsiktsförklaring för Hede Stationshus. Avsiktsförklaringen innebär bland annat att Hallandstrafiken

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärende 13 RS 2017-03-01 13 Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärendet I den halländska tillväxtstrategin prioriteras utvecklade former för samverkan och samplanering mellan kollektivtrafik, infrastruktur,

Läs mer

Samrådsyttrande Framtidsplan 2030

Samrådsyttrande Framtidsplan 2030 1(6) Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-05-29 RS120408 Ellinore Swahn Avdelning Infrastruktur 035-164363 Till: Kommunstyrelsen@halmstad.se Samrådsyttrande Framtidsplan 2030 Strategisk översiktsplan

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018

Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 Länsdelsmöten 2018 Informationspunkter Länsdelsmöte 2018 RTFP 2017-2021 Remiss förslag trafikutveckling 2019-2021 Bakgrund, syfte, arbets- och tidsplan i stort Framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Riktlinjer för kommunala tillköp

Riktlinjer för kommunala tillköp Riktlinjer för kommunala tillköp 1 Inledning Enligt 2 kapitlet 1b i lagen (SFS 2010:1065) om kollektivtrafik får en kommun göra tillköp av regional kollektivtrafik om den tillköpta trafiken är av bättre

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

regional infrastrukturplan för halland 2014 2025

regional infrastrukturplan för halland 2014 2025 regional infrastrukturplan för halland 2014 2025 fastställd av regionfullmäktige 18 juni 2014 FÖRORD Halland - Bästa Livsplatsen, är vår gemensamma vision i Halland. Ett Halland där människor har bästa

Läs mer

Kollektivtrafik för en hållbar regional utveckling Halland 2035

Kollektivtrafik för en hållbar regional utveckling Halland 2035 Kollektivtrafik för en hållbar regional utveckling Halland 2035 regionstyrelsens förslag till regionalt trafikförsörjningsprogram halland 2016-2019 Det är nu resan börjar att bli en del av växande arbetsmarknadsregioner.

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK AGENDA Inledning Hallandstrafikens målbild från vision till verkstad - Det här är Hallandstrafiken - Nöjdaste kunder och invånare i landet! - Kundvård genom ny teknik och marknadsaktiviteter Dagens trafik

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

BRT 2020 snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län

BRT 2020 snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län BRT 2020 snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit Fredrik Eliasson, Region Örebro län Bus Rapid Transit Curitiba, Brasilien (1974) Transmilenio, Bogota Colombia (2000) Fokus på hög

Läs mer

Innehållsförteckning 1. Kollektivtrafikplan 2013... 3 2. Resandeutveckling... 5 3. Trafikplaneringens utgångspunkter... 12

Innehållsförteckning 1. Kollektivtrafikplan 2013... 3 2. Resandeutveckling... 5 3. Trafikplaneringens utgångspunkter... 12 Innehållsförteckning 1. Kollektivtrafikplan 2013... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Planeringsförutsättningar... 3 Regionalt Trafikförsörjningsprogram... 3 Hallands kollektivtrafikstrategi... 3 Mål och inriktning

Läs mer

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Förslag till justeringar Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Förslag till justeringar Tydliggöra vad vi menar med hållbarhet Komplettera diagram och kartor för ökad

Läs mer

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016

Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Kollektivtrafikmyndigheten i Uppsala län registrator.ktf@lul.se Stockholm 2016-03-11 Ref KTN2012-0006 Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram 2.0 för Uppsala län 2016 Sveriges Bussföretag är

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-03-14 1 (2) 16 Yttrande. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Diarienummer 1402020 Kollektivtrafiknämndens beslut 1. Kollektivtrafiknämnden tillstyrker

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik

Framtidens kollektivtrafik Framtidens kollektivtrafik Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland www.lio.se Ett modernt sätt att resa Kollektivtrafiken fyller flera viktiga funktioner i vårt samhälle. En bra kollektivtrafik

Läs mer

Månadsrapport Maj 2016

Månadsrapport Maj 2016 Månadsrapport Maj 016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet att

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Svar på motion om gratis kollektivtrafik i Strömstad

Svar på motion om gratis kollektivtrafik i Strömstad STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 11 (18) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-06-12 Kf 52 Ks 65 Au 43 Ks/2013-0184 Svar på motion om gratis kollektivtrafik i Strömstad Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq Kommunstyrelsen ~01~ ~~9- '~ ~~~ Kommunstyrelsens handling nr 53/2011 ÖVERENSKOMMELSE 2011-06-09 ~jq R.EGIONFÖI~BL14bfiT ~(~R1~ILAND.~I71C,

Läs mer

BENCHMARKING STADSTRAFIK V GÖTALAND

BENCHMARKING STADSTRAFIK V GÖTALAND BENCHMARKING STADSTRAFIK V GÖTALAND Linköping 2019-01-10 Mats Améen SYFTE Utifrån tidigare erfarenheter och forskning göra en systematisk studie av stadstrafik i V Götaland. Mått på resandet är resor per

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram 2013-2015

Regionalt trafikförsörjningsprogram 2013-2015 Regionalt trafikförsörjningsprogram 2013-2015 Kollektivtrafik för en hållbar regional utveckling Komlpetterat genom beslut i regionfullmäktige 2013-12-04 2 FÖRORD Halland bästa livsplatsen Vi har ett gemensamt

Läs mer

Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län

Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit. Fredrik Eliasson, Region Örebro län Så kan vi skapa en snabb och kapacitetsstark kollektivtrafik med Bus Rapid Transit Fredrik Eliasson, Region Örebro län Mål och behov går hand i hand - Andelen gång-, cykel- och kollektivtrafik ska utgöra

Läs mer

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Remissynpunkter 18 oktober 2017 Återkommande synpunkter Vad menar vi när vi säger hållbart? Tidigareläggande av namngivna åtgärder Väg 153 & 154, Samfinansiering järnväg

Läs mer

Kommunövergripande översiktsplan för Laholms kommun, Framtidsplan 2030

Kommunövergripande översiktsplan för Laholms kommun, Framtidsplan 2030 13) Datum Diarienummer 2013-08-28 RS130010 Laholms kommun Kommunstyrelsen 312 80 Laholm kommunstyrelsen@laholm.se Kommunövergripande översiktsplan för Laholms kommun, Framtidsplan 2030 Region Halland har

Läs mer

Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis

Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis Riktlinjer för kollektivtrafikens prissystem och färdbevis Handläggare: Verksamhet: Lina Thurfjell Ledningsstaben Datum: 2018-06-20 Diarienummer: RS 2018-316 Dokumenthistorik Version Datum Kommentar Handläggare

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren

Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 1(5) Trafikverket TRV2011/17304 Datum Diarienummer 2011-08-30 RS110332 Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 2012-2021 Region Hallands syn på satsningar på järnvägstrafik

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Månadsrapport maj 2018

Månadsrapport maj 2018 Månadsrapport maj 2018 KORT OM MÅNADSRAPPORT Pyramiden visar Hallandstrafikens målbild med visionen Bästa resvalet med koppling till regionala styrdokument. Prioriterat mål är ökad marknadsandel samt med

Läs mer

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt Månadsrapport September 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Genomförandeavtal och avsiktsförklaring för Kattegattleden

Genomförandeavtal och avsiktsförklaring för Kattegattleden 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 03-19 RH08288 Jeanette Larsson, Avdelningschef Avdelning Infrastruktur 0722-44 79 87 REGIONSTYRELSEN Genomförandeavtal och avsiktsförklaring

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Motion om att underlätta integrationen genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

Motion om att underlätta integrationen genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Regional utveckling, social hållbarhet Tamara Spiric Avdelningschef Datum Diarienummer 2017-03-03 RS160557 Regionstyrelsen Motion om att underlätta integrationen genom

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

2015-03-31. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-31 96 Medborgarförslag om utökning av kollektivtrafik till och från orter utanför Falkenbergs centralort

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen 14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-04-12

Läs mer

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen

Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen Dnr: 2017-00073.26 DKR-ärende 4 2017-05-19 Till delregionala kollektivtrafikrådet i Göteborgsregionen Remiss - Avstämning av trafikförsörjningsprogrammet, Västra Götalandsregionen 2017-2020 Förslag till

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Jönköpings Länstrafik

Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik AB bildades 1980. 1 januari 2012 - en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län - Jönköpings Länstrafik. Landstinget är den nya kollektivtrafikmyndigheten.

Läs mer

Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande

Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande 2018-01-09 Dnr RS 2017/1765 Trafikutveckling X-trafik Andréas M Eriksson Trafikplan 2019 Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande 1. Region

Läs mer

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kollektivtrafikens Avtalskommittés årskonferens 2015-03-04 Leif Magnusson Matti Lahtinen Bakgrund - Allmän trafikplikt

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 För tiden 2017-01-01-2017-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2018-11-06 Diarienummer:

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Region Halland vill prioritera dubbelspår på Västkustbanan i nationell transportplan

Region Halland vill prioritera dubbelspår på Västkustbanan i nationell transportplan PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 28 november 2012 Region Halland vill prioritera dubbelspår på Västkustbanan i nationell transportplan Att bygga ut dubbelspår på hela järnvägssträckan mellan Göteborg och

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

GUIDELINES FÖR ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK. Stenerik Ringqvist RTM Konsult

GUIDELINES FÖR ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK. Stenerik Ringqvist RTM Konsult GUIDELINES FÖR ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK Stenerik Ringqvist RTM Konsult Projektledare Guidelines BRT och Spårväg Rådgivare för Guidelines Regional BRT VARFÖR BRT Guidelines? Busslösningar är ofta kompromisser

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden ORDFÖRANDEBESLUT Datum 2012-07-09 Dnr 1 (1) Kollektivtrafiknämnden Svar till Malmö Stad med anledning av motion om att förbättra kollektivtrafiken i Limhamn Bunkeflo Ordförandens

Läs mer

Kollektivtrafikplan 2016

Kollektivtrafikplan 2016 Hallandstrafiken AB Kollektivtrafikplan 2016 Slutgiltig version 2015-06-09 2016 Antagen i Hallandstrafikens styrelse 2015-06-08 Innehållsförteckning Förord... 3 Sammanfattning... 5 Kollektivtrafikplan

Läs mer

Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell

Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell Projektgruppen för nytt aktieägaravtal 2008-01-25 Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell För att ge ett underlag för en bedömning av för- och nackdelar med alternativa ägarstrukturer;

Läs mer

Regional linjetrafik 2018

Regional linjetrafik 2018 Regional linjetrafik 2018 805 miljoner kilometer var det totala utbudet. + 0,9 % utbudskilometer jämfört med 2017. 1,6 miljarder påstigningar skedde i den regionala linjetrafiken. + 3,3 % påstigningar

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland Mål, delmål och strategier Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region Delmål 1 2 3 4 Resandet fördubblas Nöjdhet 85-90 % Förbättra för alla resenärsgrupper Miljöpåverkan

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen

Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen 1(9) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-05-14, punkt 14 TN 2019-0524TN 2019-0524-1 Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport December 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.46 Datum: 2016-03-03 Miljöplanerare Annika Friberg E-post: annika.friberg@ale.se Kommunstyrelsen Remiss - förslag till regionalt Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017

Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2016-09-15 TSN 2016-145 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Trafik- och verksamhetsbeställning till Östgötatrafiken 2017 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden

Läs mer

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-03-30 Diarienummer 170277 Landstingsfullmäktige Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona Förslag till beslut föreslås i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer

Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030

Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram för Östergötland 2030 YTTRANDE 1(6) KOMMUNSTYRELSEN 2016-02-15 014 Handläggare, titel, telefon Ulf Arumskog, utvecklingschef 011-15 11 75 Region Östergötland Norrköpings kommuns yttrande över Regionalt trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län

Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala Kollektivtrafikens uppdrag Kollektivtrafiken ska bidra till hållbar utveckling Långsiktig uthållig ekonomisk tillväxt Social sammanhållen utveckling Hållbar

Läs mer