Sammanställning av utvärdering gjord för utbildningen TAKK på modersmålet HT 2011.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av utvärdering gjord för utbildningen TAKK på modersmålet HT 2011."

Transkript

1 Projekt TAKK för Språket Sammanställning av utvärdering gjord för utbildningen TAKK på modersmålet HT Bakgrund Föräldrautbildning TAKK på Modersmålet genomfördes HT hösten 2011 inom ramen för projektet TAKK för språket som drivs av Kulturföreningen m.i.m tillsammans med flera samarbetspartners. Målgruppen var föräldrar/familjer som har barn med kommunikativa funktionsnedsättningar och som har ett annat modersmål än svenska. Den föreliggande utvärderingen har förberetts, genomförts och sammanställts av samma arbetsgrupp som har arbetat med utbildningen och som har bestått av: projektledare, projektsamordnare, teckenpedagog, utvärderingssamordnare och två modersmålsstödjare en på vardera språk, kurdiska och arabiska. Kursen bestod av 12 tillfällen som både innehåll teckeninlärning och olika tema. T.ex. förskola, fritid eller TAKK genom dataprogram/internet. En del av varje tillfälle ägnades åt tecken som hade anknytning till det aktuella kurstillfällets tema, en del ägnades åt samhällsinformation som också hade anknytning till det aktuella temat. I samband med denna samhällsinformation har vi fått besök från olika verksamheter som berättat om sitt arbete och deltagarna har getts tillfälle att ställa frågor och berätta om egna erfarenheter. Vi fick besök av bl. a FUB, Passalen(fritid för alla), Habiliteringen, resurspedagog inom förskolan som arbetar med TAKK. Vi hade vid kursstart 10 st. deltagare och vid kursens avslut 9 st. 2. Praktiska Förberedelser Målgruppen för TAKK för Språket var familjer som är i behov av tecken som AKK för att kommunicera med sina barn/ungdomar men som vill/behöver använda tecken tillsammans med modersmålet. Utifrån erfarenheterna gjorda i en tidigare föräldrautbildning bestämdes att träffarna skulle vara tre timmar per tillfälle för att även delge samhällsinformation och öppna för samtal deltagarna emellan, förutom teckenundervisning. En viktig aspekt i förberedelserna var att bestämma hur informationsprocessen om kursen skulle se ut och vi var överens om att den skulle ta hänsyn till föräldrarnas kulturella bakgrund. Så här gick det till:

2 a. Ledare med de aktuella modermålen engagerades för att arbeta med att informera om kursen. Ledarnas uppgift är att på modermålet förklara kursens syfte och olika moment och att under tiden kursen pågår stödja deltagarna med det aktuella modersmålet för att deras frågor och synpunkter ska komma fram och för att de ska trivas i gruppen. Kursen erbjöds genom föreningen m.i.ms nätverk till personer med sorani, arabiska och spanska som modersmål. b. Ett brev som skrivits på lätt svenska och som var översatt till de aktuella modersmålen skickades för att presentera kursen. En anmälningsblankett distribuerades genom skolpersonal i särskolan som arbetsgruppen tog kontakt med. Några föräldrar blev informerade genom habiliteringen tack vare samarbetet som har funnits mellan projektet och anställda där. c. Ledarnas namn och telefonnummer fanns i brevet och de blev uppringda av intresserade föräldrar. Ledarna ringde upp föräldrar som hade anmält sig för att bekräfta att de skulle komma på uppsatt tid och även för att erbjuda sig att visa vägen till lokalen första dagen. d. Första träffen med intresserade anhöriga var en informationsdag dit även personal från särskolan anmälde sig. Fokus låg på att presentera vad TAKK är och hur det kunde användas tillsammans med modersmålet och även på att förklara vilka fördelar det innebär att använda TAKK. Brevet som skickades ut för att bjuda in till denna informationsdag bifogas som bilaga Genomförande Sammanlagt träffades gruppen 12 gånger under perioden september-november 2011, torsdagar 8:30-12:00. Antal deltagare var mellan fem och 9 varje tillfälle. Se bilaga 3 med bifogad kursplan. Deltagarnas bakgrund Gruppen bestod av 10 deltagare: åtta föräldrar och två personer som arbetar med barn med kommunikativa funktionsnedsättningar i skola/förskola. I föräldragruppen fanns det tre olika modersmål. En som hade svenska, tre hade arabiska och fyra kurdiska. De utlandsfödda föräldrarna har varit bosatta i Sverige mellan 3,5 20 år. Alla föräldrar har genomgått grundskola, tre har gått gymnasium och två har även studerat på universitet. Alla föräldrar har barn med någon form av språkstörning. Åldrarna på dessa barn varierar mellan 1-20 år. Utav åtta föräldrar var sju mammor och en var pappa. Tre utav barnen har en intellektuell funktionsnedsättning, tre barn har Downs Syndrom och ett barn har inte fått någon bestämd diagnos ännu. Flera utav barnen har förutom sin intellektuella funktionsnedsättning även andra tilläggsnedsättningar som t.ex synnedsättning och/eller hörselskada. Datainsamling Utvärderingen av kursen bygger på data som har samlat in på följande sätt: Löpande korta enkäter efter varje kurstillfälle En referensgrupp bestående av deltagare i kursen har också träffades vid tre tillfällen för samtal kring kursens innehåll och form.

3 Vid två tillfällen en gång i början av kursen och en gång vid kursens slut har deltagarna fått svara på en skriftlig enkät. Samtalsrunda med alla ledarna efter kursens slut. Samtalsrunda med alla deltagare vid sista kurstilfället. Speciellt anpassad enkät till deltagarna som är personal. Samtliga deltagare har blivit upplysta om att medverkandet i enkäten är frivilligt. De upplystes samtidigt om att informationen är anonym och att all persondata kommer att avidentifieras. De kommer också att få möjlighet att läsa utvärderingen i sin helhet. Diagrammen som bifogas som bilagor visar båda enkäternas svar. Blå staplar visar den första enkätomgången och röda staplar den som gjordes under sista kurstillfället. Utav kursens åtta föräldradeltagare har sex gjort enkäten vid båda tillfällena. Det är dessa sex deltagare som diagrammen visar. 4. Syfte och Mål Syfte och mål med kursen TAKK på modersmålet som anges i kursplanen är: Syfte: Att utveckla familjens kommunikation med barnet som har funktionsnedsättning. Målen var: - Att öka medvetenheten om och möjligheten till användning av modersmålet och TAKK (tecken som alternativ kommunikation) samt - Att familjen, nära vänner och barnet med funktionsnedsättning använder tecken eller fler tecken för att bl.a berätta vad man vill och tänker. Ledarnas synvinkel gällande uppnående av mål Under en samtalsrunda efter kursens genomförande diskuterade arbetsgruppen hur kursens syfte och mål hade uppnåtts. Alla var överens om att det första målet att öka medvetenheten om och möjligheten att använda TAKK var uppnått. Däremot hade man olika tankar om uppfyllelsen av det andra målet att familjen, nära vänner och barnet med funktionsnedsättning, använder tecken eller fler tecken för att bl a berätta vad man vill, tänker och känner. Så här säger personal i arbetsgruppen: -Svårt att mäta något som man gör hemma i familjen. -Nej, jag tror inte vi har uppnått det andra målet. - Jag tror att vi sått ett frö till att börja använda TAKK i familjen. Bara det att vi diskuterar det med deltagarna gör att jag tror vi skapat ett medvetande, vilket innebär att vi startat en process.

4 Deltagarnas synvinkel gällande uppnående av mål Modermål och tecken som AKK Det som återkommer när man läser kommentarerna i enkäterna och i de olika samtalen är att man upptäckt något nytt; möjligheten att kombinera sitt eget modersmål med svenska tecken. Tecken som barnet kommer att ha användning för i sin kontakt med skolan och med andra personer samtidigt som barnet lär sig/behåller sitt modersmål som i sin tur gör det möjligt att kommunicera med familj, släkt och vänner. Familjerna nämner genomgående betydelsen av sitt modersmål i hemmet i kontakten med resten av familjen. Att använda svenska till tecken exkludera barnet med funktionsnedsättning från den övriga familjens kommunikation. Flera av deltagarna har också fått höra från olika håll att det inte är lämpligt att blanda svenska med sitt modersmål. Att möta andra föräldrar i samma situation Att få tillgång till ett forum där man träffar andra i en liknande livssituation har också upplevts som berikande. Dessa möten har gett upphov till nya kontakter, och man har stärkts genom varandra. Man har fått ta del av varandras erfarenheter och svårigheter och även fått tillgång till andras kunskaper och erfarenheter för att på så sätt kunna förbättra sin egen situation. Teckeninlärning Man anser att man lärt sig tecken och att det har varit viktigt att göra det i ett sammanhang där man känner sig trygg. I samtal med referensgruppen kom det fram att deltagarna hade uppskattat möjlighet att prata om känslorna väcks av att ha ett barn med funktionsnedsättning. Tryggheten att kunna prata öppet hade bidragit till själva teckeninlärningen. En deltagare får frågan om den har gått på teckenkurs innan, svarar så här: Ja, jag bodde i en annan stad då, men det jag har lärt mig här på två gånger är mer än vad jag förstod på alla gånger som jag gick på habiliteringens kurs. Det är bra att det finns en ledare som kan hjälpa mig med språket. För de är det ett jobb tror jag men här har ni själva erfarenhet om hur det känns. 5. Viktiga aspekter för ett flerspråkigt perspektiv Vad ledarna lyfter fram Gällande vilka egenskaper som behövs av ledaren som stödjer på modersmålet i en föräldrautbildning av den här typen, menade de aktuella ledarna att man ska vara beredd att lyssna och hjälpa och att rollen måste vara mycket bredare än den som tolken brukar ha. Man ska respektera det som sägs av deltagarna och inte kommentera med utomstående det som händer i rummet. Den som leder utbildningen ska ha kunskap om tecken men lika viktigt är att kunna leda ett samtal och etablera ett öppet klimat där deltagarna vågar fråga och uttrycka skilda meningar, en omgivning som accepterar olika utgångspunkter så alla kan känna sig accepterade som de är.

5 En annan viktig aspekt är att ha kunskap om olika funktionsnedsättningar, lagstiftning och rättigheter som kan vara aktuella för personen med funktionsnedsättning eller familjen. Arbetsgruppen föreslår att man gör en beskrivning av vad som krävs för att leda kursen eller stödja på modersmålet för att på så sätt underlätta för andra som i framtiden vill genomföra liknande kurser. Vad deltagarna lyfter fram Deltagarnas svar visar att kommunikation i hemmet i de flesta fall sker på modersmålet. Användning av modersmålet tillsammans med AKK möjliggör fortsatt användning av modersmål även med de andra barnen i familjen: Min son är nästan helt döv, men nu använder jag modersmål och tecken för de andra barnens skull mina döttrar. Jag vill att mina andra barn också ska lära sig tecken inte bara min son. Att gå en kurs som omfattar fler infallsvinklar än enbart tecken har uppmärksammats i utvärderingar, så här säger en deltagare i samtalet: Det har faktiskt förändrat mycket i min relation till min son att komma till m.i.m och att få lära mig tecken. Kommunikationen har blivit bra mellan han och mig. I början var det svårt med tecken och modersmål men nu går det bra. Man har fått fysisk, konkret och psykisk hjälp här. En annan aspekt som har uppskattats är de olika delmomenten i kursen som gäller information: Jag vill ha information mitt barns funktionsnedsättning så att jag vet hur jag ska göra så att vi bättre förstår varandra. Jag vill att kursen fortsätter så att vi lär oss mer och får mer information. Den här kursen betyder jätte mycket för mig. Vi får här uppmärksamhet, tid och kunskap om samhället. Språket är ett hinder om man inte kan svenska och vi tappar därför våra rättigheter. Det är lätt att sluta kämpa om man är ensam. Flera deltagare anger i samtal att det har känts bra att få en bekräftelse genom kursen om att modersmål är viktigt och går att kombinera med tecken. Framförallt har detta varit viktigt då professionella ibland gett ett annat budskap: Har fått lära mig på kursen att det går att använda tecken tillsammans med kurdiska. Ville alltid göra allt samtidigt men habiliteringen sa att jag inte ska använda kurdiska med svenska tecken för att det kurdiska teckenspråket är annorlunda. Men min dotter behöver lära sig kurdiska. Nu kanske hon kan lära sig kurdiska. Svaren på vad som har varit viktigaste med kursen syftar till teckeninlärning, information och tillgång till en grupp där man kan samtala med varandra: Jag har gått många kurser. Har lärt mig mycket från alla olika. Mest behöver jag tecken. Men den andra informationen är viktig också! Här får jag tillfälle att öva tecken tillsammans med mitt modersmål.

6 6. Detaljerad redovisning av deltagarnas svar vid samtalen a. Samtal med referensgruppen för TAKK på Modersmålet 15 september Vi tillfrågade deltagarna om möjlighet att stanna för att diskutera kursens utveckling och innehåll och två deltagarna anmälde intresset och stannade. Närvarande: Två ledare som stödjer på arabiska respektive kurdiska/sorani, Monalisa Algar medlem i m.i.m med ansvar för utvärderingsarbete samt 2 deltagare. Samtalet leddes av Luz Solano. L: Jag skulle vilja att vi började med att berätta kort om oss själva något som vi vill berätta eftersom vi kommer att träffas ett par gånger till under kursens gång. Ledare arabiska: Jag skulle vilja berätta att jag har tänkt på detta med funktionshinder hela mitt liv eftersom min pappa blev blind och min morbor var döv. Jag kommer ihåg att vi hade ett speciellt språk som vi använde med honom och det gjorde att vi kunde kommunicera i alla fall. Ledare kurdisk/sorani: Nu när vi har börjat jobba med den här kursen har jag tänkt många gånger på att jag under en lång period kund inte gå eller använda mitt ben på grund av att jag skottskadades i en demostration. Jag tänkte då mycket på personer som har handikapp och efter det har jag alltid sökt mig till att jobba med personer som är i behov av stöd. Deltagare 1: Jag bor själv med mina två barn och min dotter som är 5 år som har Downssyndrom. Efter att hon föddes har jag slutat tänka på att åka tillbaka till mitt land. I början var jag alltid ledsen, men nu börjar det kännas bättre. Deltagare 2: Jag är förskollärare och använder tecken och barnets modersmål. Jag har tänkt på vilket stort arbete som föräldrar kan göra för sina barn och vilken enorm kraft de har för att förändra samhället. L: Vad har varit mindre bra med kursen? Vad skulle ni vilja förändrades? Deltagare 1: Jag vill att kursen ska fortsätta som det är nu. För mig och för de andras skull också. Jag kämpade länge med min känsla som mamma men man behöver stöd från andra för at gå vidare. Jag kan inte säga att något inte har varit bra. Båda gångerna har fungerat och det har varit bra att öva tecken och modersmål i de små grupperna. L: Hade du gått på teckenkurs innan? Ja, jag bodde i en annan stad då, men det jag har lärt mig här på två gånger är mer än vad jag förstod på alla gånger som jag gick på habiliteringens kurs. Det är bra att det finns en ledare som kan hjälpa mig med språket. För de är det ett jobb tror jag men här har ni själva erfarenhet om hur det känns. Deltagare 2: Jag har jobbat med min elev på modersmålet och med tecken och kursen blev en bekräftelse på att jag har gjort rätt. Jag har lärt mig många nya tecken och kämpar för att inte prata svenska till dem men det går bättre och bättre.

7 b. Samtal med referensgruppen i TAKK på Modersmålet den 13 oktober Vi tillfrågade deltagarna om möjlighet att stanna för att diskutera kursens utveckling och innehåll och tre deltagare anmälde intresset och stannade. Närvarande: Två ledare som stödjer på arabiska respektive kurdiska/sorani, Mona-Lisa Algar medlem i m.i.m med ansvar för utvärderingsarbete samt 3 deltagare. Samtalet leddes av Luz Solano. L- Vad skulle ni vilja säga om kursen, om det som har hänt hittills? Deltagare 1: Det är väldigt viktigt att i gruppen få prata om vad man känner. Det är konstigt om man skulle gå och prata med de här sakerna med en psykolog. Hur kan den förstå? Den bara säger ja, ja. Min man är alltid mer deprimerad när han kommer från psykologen. L- ja, det kan kännas konstigt men samtidigt kan det vara så att man blir ledsen men att det hjälper att prata med någon även om det är en psykolog. Deltagare 1: ja, men här känns det som att komma till en familj och att de andra kan förstå vad man säger, att man kan ställa sina frågor. Deltagare 2: Vi får här uppmärksamhet, tid och kunskap om samhället. Språket är ett hinder om man inte kan svenska och vi tappar därför våra rättigheter. Det är lätt att sluta kämpa om man är ensam. Deltagare 3: Det har faktiskt förändrat mycket i min relation till min son att komma till m.i.m och att få lära mig tecken. Kommunikationen har blivit bra mellan han och mig. I början var det svårt med tecken och modersmål men nu går det bra. Man har fått fysisk, konkret och psykisk hjälp här. c. Samtal med deltagare i TAKK på Modersmålet, 17 november Vid det nästsista kurstillfället fick deltagarna i helgrupp men en i taget svara på 2 frågor. Detta gjordes som komplement till den skriftliga enkäten. Det var viktigt att få en djupare insikt om deltagarnas/målgruppens upplevelse av kursen som helhet när den var genomförd och också ge dem ett tillfälle att komma med egna tankar som inte kommit fram i enkäterna. Vad vet ni om TAKK och modersmålet i dag som ni inte visste innan den här kursen? C. Jag har tecknat automatiskt på mitt modersmål alla sa att det var fel men nu har jag fått bekräftat att jag gjort rätt. D. Habiliteringen sa att man inte ska blanda två språk. Nu efter den här kursen vet jag att man kan kombinera. Jag tecknar och pratat arabiska alla pratar arabiska hemma. Kanske möjligt att några gånger ta med syskon (på kursen) som finns runtomkring barnet som behöver stöd?

8 J. Jag visste inte att man kunde kombinera tecken med modersmålet. F. Min son är nästan helt döv, men nu använder jag modersmål och tecken för de andra barnens skull - mina döttrar. Jag vill att mina andra barn också ska lära sig tecken inte bara min son. C. Jag märker att de förstår mer och blir bättre när jag tecknar och pratar arabiska. Ledare. Hur märker du det? C. Min dotter är både hörselskadad och intellektuellt funktionsnedsatt. Hon förstår mer nu t. ex när hon ska hämta saker. Hon och jag förstår varandra bättre. Kunskap breddar förståelsen. B. Har fått lära mig på kursen att det går att använda tecken tillsammans med kurdiska. Ville alltid göra allt samtidigt men habiliteringen sa att jag inte ska använda kurdiska med svenska tecken för att det kurdiska teckenspråket är annorlunda. Men min dotter behöver lära sig kurdiska. Nu kanske hon kan lära sig kurdiska. E. Nu har jag hittat en väg. Vi förstår varandra mer. Vi pratar bara kurdiska hemma. G. Min son har själv sökt upp tecken på datorn. Jag har lärt mig att kombinera tecken och modersmål. Min dotter har chansen att lära sig modersmålet. Det känns bra att ha öppnat den dörren. Vilken del av kursen har varit särskilt viktigt? C. Här känner vi trygghet! Alla tycker om varandra. Vi får mer självförtroende. Vi gör det som är bäst för våra barn. D. Vi har en liknande familjesituation. Min pojke kan utvecklas med detta. Vi hoppas att det blir en fortsättning. Det är mycket viktigt med ledarna! J. Viktigast är att lära sig tecken. Det är ett nytt sätt att kommunicera (tex. Med teckensångerna). Bra förmedlat! F. Jag har gått många kurser. Har lärt mig mycket från alla olika. Mest behöver jag tecken. Men den andra informationen är viktig också! Här får jag tillfälle att öva tecken tillsammans med mitt modersmål. B. Att träffa andra i samma situation. Det påverkar mig på bästa sätt positivt. På FUB gör vi saker tillsammans går på museum mm. Man träffar andra familjer, syskonen får möta andra barn. Den här kursen har hjälp mig att se. E. Viktigt med all information och att träffa andra familjer. G. Allt är viktigt! Men det viktigaste är nog tecken.

9 7. Detaljerad redovisning av deltagarnas enkätsvar a. Kommunikation i hemmet Målet med kursen var att öka kunskapen och användandet av TAKK bland kursens målgrupp. I syfte att få bakgrundsfakta kring familjernas kommunikationsmönster ställdes ett antal frågor om kommunikationen i familjen. 1) Vad gör ni hemma med barnet? På helgerna eller när det kommer från skolan/förskolan/fritids? Svaren skiljde sig inte nämnvärt åt i de båda enkäterna. Man ägnar sig åt helt vanliga aktiviteter som man kan förvänta sig av en familj med barn i skolålder. Man träffar släkt och vänner, ägnar sig åt läxläsning, olika sporter som simning och träningspass på gym. Biblioteksbesök, matlagning och vanlig avslappnad familjesamvaro. 2) Kan ditt barn som behöver stöd kommunicera med all familjemedlemmar? 3) Är det någon situation i hemmet som är särskilt svår? Vad är svårt då? Fem deltagare svarade att det var när människor runtomkring barnet t.ex. andra familjemedlemmar, inte förstår vad barnet säger, eller när man själv som vuxen inte förstår vad barnet kommunicerar. Andra situationer som kan kännas besvärliga är t. ex toalettsituationer att barnet inte kan uttrycka sig innan det behöver gå på toaletten. Praktiska situationer som att få tillstånd och hjälp med att sätta upp hjälpmedel till barnet kan vara väldigt jobbiga. 4) Vad skulle du behöva för att det skulle bli bättre? I början av kursen ansåg de flesta av deltagarna (fyra av deltagarna) att det som kändes mest angeläget som stöd var att träffa andra familjer i liknande situation som man själv befinner sig i för att få stöd och stöttning och praktiska råd. Två deltagare svarade att kursen TAKK på modersmålet där de får tillfälle att lära sig tecken som AKK gör att kommunikationen blir bättre med barnet med funktionsnedsättning.

10 I slutet av kursen svarade fem av deltagarna att man ansåg att det är att öva sig på att teckna som behövs, så som de har fått på kursen TAKK på modersmålet. Man påpekar också att det skulle underlätta om alla i familjen fick chansen att lära sig teckna. En deltagare säger att hjälp och stöd som hon fått på kursen TAKK på modersmålet har underlättat. 5) Är det någon situation i hemmet som fungerar bra? Hur gör du då? Här nedan följer citat av deltagarnas svar: - Det är när jag och mitt barn förstår varandra och när vi använder teckenstöd och kommunicerar med varandra. - Teckenspråk är det som hjälper. Vi använder tecken som stöd för att förbättra situationen. - Påklädning fungerar bra nu. - Toabesöken fungerar numera bra! - Mat och påklädning fungerar bra! - När jag berättar namn på släktingar och vi pratar om dem. - När hon går ut och leker och klarar av att gå in själv igen. - Massagen och träning med bollen. I enkät två ströks frågan om situationer som upplevdes som svåra och frågan om vilka situationer som kändes bra och omformulerades till: När kommunicerar du och barnet/ungdomen bäst? Här har deltagarna angett följande svar: - Fungerar bra när jag sitter vid datorn och skriver text med henne med hjälp av talsyntes. - När vi samtalar med varandra och använder tecken och bilder. - Matsituationen fungerar bra. Leksituationer eller när hon är på gott humör. Sammanfattning av området kommunikation i hemmet Deltagarna ägnar sig på fritiden åt normala aktiviteter. Man kan säga att ungefär hälften av deltagarna i första enkäten uppgav att barnet med funktionsnedsättning kunde kommunicera med alla i familjen och den andra hälften uppgav att barnet med funktions nedsättning inte kunde kommunicera med alla. I den andra enkäten hade en ökning skett bland ja svaren, 4 svarade ja och 2 svarade nej på frågan. Det som upplevdes som väldigt svårt i vardagen av nästan alla deltagare, var situationerna då man inte förstod barnet, eller då barnet inte förstod vad man själv ville kommunicera. Att andra människor runt omkring inte förstår ens barn var också något som skapade stor oro och bekymmer. Man kommenterade också att de situationer som fungerade bra var just där man hittade ett sätt att kommunicera. Att använda sig av tecken som stöd var ett hjälpmedel som nämndes, talsyntes på dator ett annat. För att förbättra situationen var det främst två saker som kom fram i båda enkäterna att man behövde. Dels önskade man lära sig mer tecken via kursen TAKK på modersmålet och att en större del av familjekretsen skulle få samma möjlighet att lära sig detta. Dels angav deltagarna en önskan om att träffa andra människor i liknande situation som ett värdefullt och ett viktigt sätt att få råd och stöd.

11 b. Språk som används hemma Vi frågade gällande språket som användes i hemmet för att få en inblick i vilka språkvanor man har hemma hos våra deltagare (både med barnet som har en funktionsnedsättning och den övriga familjen). 6) Hur ofta använder du ditt modersmål med barnet som har funktionsnedsättning? 7) Hur ofta använder du ditt modersmål hemma tillsammans med syskon?

12 8) Hur ofta använder du stöd i kommunikationen som t ex. tecken bilder, dagböcker, eller datorer eller annat stöd för att kommunicera med ditt barn? 9) Använder ni stöd i kommunikationen som t ex. tecken, bilder, dagböcker, datorer tillsammans med modersmålet? Varför? för att han förstår bättre det är lättare för oss Man använder sig av bilder man fått av habilitering som man själv sen översätter. Tecken som stöd tillsammans med modersmålet nämns också. En förälder säger sig använda olika sorters tryckt reklam som ett sätt att träna kommunikation.

13 10) Använder ni tecken i familjen? 11. Använder ni tecken tillsammans med modersmålet i familjen? 12. Hur många tecken tror du att ni kan och använder i familjen?

14 13. Är det viktigt för dig att ditt barn som har en funktionsnedsättning lär sig modersmålet? Sammanfattning användning av modersmålet Statistiken visar att de flesta deltagarna enbart använder sig av sitt modersmål i hemmet med barnet/barnen som har funktionsnedsättning och med den övriga familjen. Man kan också se att de flesta har en medvetenhet om AKK och använder sig av någon form av stöd i kommunikationen. Man tycker också att det är viktigt att barnet/barnen med funktionsnedsättning också lär sig att kommunicera på modersmålet. c. Upplevelsen av funktionsnedsättning och kunskap om användning av alternativ kommunikation och modersmålet Att vara förälder till ett barn med funktionsnedsättning och dessutom komma från ett annat land kan innebära att man inte har samma sociala nätverk som personer som är födda och uppväxta i Sverige och inte samma kunskap kring hur man får det stöd som samhället kan erbjuda. Frågor kring deltagarnas vardag gjordes i syfte att få bakgrundsfakta kring familjernas vardagsituationer. Målgruppens medvetenhet kring TAKK har också undersökts i detta avsnitt. 14. Hur ofta känner du oro för ditt/dina barn med funktionsnedsättning?

15 15. Hur ofta lyckas du kommunicera och förstå ditt/dina barn med funktonsnedsättning? 16. Ibland känner man sig väldigt ledsen, arg eller glad för något som händer med sitt barn. Hur ofta har du någon att prata med när det är så för dig? 17. Vet du hur du kan kombinera tecken, svenska och modersmålet?

16 18. A) Vet du varför det kan vara bra att använda tecken, svenska och ditt modersmål tillsammans med ditt barn som har funktionsnedsättning? B. Hur har du lärt dig det? Två deltagare svarar att man redan innan kursen TAKK på modersmålet använde kombinationen tecken/modersmål. En hade gått TUFF-utbildningen som projekt TAKK för Språket arrangerade förra terminen och lärt sig det där. Dessa deltagare förklarar förklarar att det har blivit tydligare hur man gör genom TAKK på modermålet. Tre deltagare svarar att det är via kursen TAKK för modersmålet. som man fått denna medvetenhet. 19. A. Vet du varför det kan vara bra att använda stöd i kommunikationen som t ex. tecken, bilder, dagböcker, datorer på modersmålet tillsammans med ditt barn som har funktionsnedsättning? B. Hur har du lärt dig det? Tre deltagare har lärt sig detta via kursen TAKK på modersmålet. Två deltagare skriver att deras kommunikation har förbättrats med tecken, bilder, dagböcker och datorer. Man pratar också bara modersmålet hemma. En deltagare skriver att den har kunskap sen tidigare från habiliteringen men inte på modersmålet men att hon har anpassat det själv.

17 20. A. Har kommunikationen mellan dig och barnet med funktionshinder förändrats genom kursen TAKK på modersmålet? B. Om du svarade Ja ; Beskriv på vilket sätt er kommunikation förändrats Alla 6 har sett en förändring i kommunikationen med sina barn. -Jag har fått information om vad jag kan göra när min son är arg, t. ex att jag kan låta honom vara ifred en stund. -Lättare att kommunicera på morgonen prata modersmål och teckna samtidigt gör det lättare. -Hon kan lära sig modersmålet. Förut trodde jag inte att hon kunde men hon kan med hjälp av tecken. 21. Utifrån det du vet om ditt barn: vad skulle du vilja förändra i er kontakt med varandra i er relation med hjälp av den här kursen? Tre utav deltagarna svarar att de önskar sig fler kurser som TAKK på modersmålet. En deltagare önskar att kursen ska hjälpa henne att bara vara en bra mamma, att kunna förstå sitt barn och vad det vill säga. Andra svar är: Jag vill lära mig mer tecken mer sådana här kurser för att lära min pojke båda språken Svenska och Arabiska så att han kan utvecklas i det här samhället. Mycket nöjd med den här kursen. Jag vil lära mig mer (fler) tecken. Jag vill också få mer information om t ex. Downs Syndrom. Fortfarande när han (sonen) blir arg, t ex. när vi ska åka en taxi och han vill ta saker men jag säger nej. Då blir han arg och slår mig, Hur ska jag göra när han slår mig? Vill och behöver lära mig mer om TAKK. Viktigt att få träffa och samtala med andra föräldrar. Här på kursen kan man lära sig från varandras erfarenheter och ifrån ledarna. Jag vill ha mer information om barn med samma problem och lyssna på andra föräldrar. Jag vill fortsätta kursen det är en bra kurs! Jag känner mig bättre och träffar andra föräldrar.

18 Jag vill ha information om mitt barns funktionsnedsättning, så att jag vet hur jag ska göra så att vi bättre förstår varandra. Jag vill att kursen fortsätter så att vi lär oss mer och får mer information. Den här kursen betyder jättemycket för mig. I den här kursen har jag fått mycket kunskap och nu blir det bättre för mig att kommunicera med min son när vi sitter tillsammans och leker, målar eller spelar på dator. Jag tackar er så mycket! Sammanfattning upplevelsen av funktionsnedsättning och kunskap om AKK. Det som framkommer är att det finns ett tydligt behov i målgruppen av ett kontaktnät där man kan träffa andra föräldrar som har liknande upplevelse och en liknande familjesituation som man själv har. Man önskar också mer information om olika funktionsnedsättningar och vilka alternativ till olika typer av stöd man har. Fördelen med kombinationen TAKK och modersmål är något som alla har en medvetenhet om. Göteborg 29 februari 2012, Projekt TAKK för Språket. Luz Solano, Projektledare. Monalisa Algar, Utvärderingssamordnare i m.i.m

Sammanställning av utvärdering gjord för utbildningen Kom-Fler HT 2011

Sammanställning av utvärdering gjord för utbildningen Kom-Fler HT 2011 Projekt TAKK för Språket Sammanställning av utvärdering gjord för utbildningen Kom-Fler HT 2011 1. Bakgrund Föräldrautbildning KomFler genomfördes HT 2011 inom ramen för projektet TAKK för språket av personal

Läs mer

Utvärdering gällande Tuff-utbildningen hos Kulturföreningen m.i.m, genomförd inom ramen för Projektet TAkk för språket hösten 2010.

Utvärdering gällande Tuff-utbildningen hos Kulturföreningen m.i.m, genomförd inom ramen för Projektet TAkk för språket hösten 2010. Utvärdering gällande Tuff-utbildningen hos Kulturföreningen m.i.m, genomförd inom ramen för Projektet TAkk för språket hösten 2010. 1. Bakgrund Under våren 2010 samtalade personal på Teckenspråksutbildningen

Läs mer

Välkommen till TAKK för Språket hösten MiM Kunskapscentrum

Välkommen till TAKK för Språket hösten MiM Kunskapscentrum Välkommen till TAKK för Språket hösten 2014 MiM Kunskapscentrum Ett flerspråkigt perspektiv på AKK Samarbetet mellan skolan och hemmet Luz Solano, 2014 Varför AKK på modersmålet? Modersmålet är viktigt

Läs mer

Om AKK och modersmål. Kommunikation och språk

Om AKK och modersmål. Kommunikation och språk Om AKK och modersmål Kommunikation och språk Ordet kommunikation kommer från latinets communicare och betyder att göra gemensam. Kommunikation betyder att föra över ett budskap. För att kommunikation ska

Läs mer

Välkommen till Fler-TAKK/FAMN HT Projekt TAKK för Språket, Hösten 2013

Välkommen till Fler-TAKK/FAMN HT Projekt TAKK för Språket, Hösten 2013 Välkommen till Fler-TAKK/FAMN HT. 2013 Projekt TAKK för Språket, Hösten 2013 Ett flerspråkigt perspektiv på AKK- Samarbetet mellan hemmet och skolan Luz Solano ht. 2013 AKK utifrån ett flerspråkigt perspektiv

Läs mer

Alternativ och Kompletterande Kommunikation på rätt språk - Förslag till förankring av ett flerspråkigt perspektiv

Alternativ och Kompletterande Kommunikation på rätt språk - Förslag till förankring av ett flerspråkigt perspektiv Alternativ och Kompletterande Kommunikation på rätt språk - Förslag till förankring av ett flerspråkigt perspektiv Eva-Kristina Salameh och Luz Solano, Vt 2013 Att kunna kommunicera är en av mänsklighetens

Läs mer

Annamaria Wendel KME- Pedagogiskt arbete i förskola och skola 2:1 Lärarutbildningen i Malmö Grupp C 4 den 5 maj 2011

Annamaria Wendel KME- Pedagogiskt arbete i förskola och skola 2:1 Lärarutbildningen i Malmö Grupp C 4 den 5 maj 2011 Inledning: Mitt problemområde handlar om hur vi skulle kunna få barn med annat modersmål än svenska att lära sig språket på ett enklare sätt? På min VFT är jag på en förskola där vi använder oss av takk

Läs mer

Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper våren 2018

Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper våren 2018 Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper våren 2018 Ni får detta utskick då ni har kontakt med Habiliteringscenter Liljeholmen. Här presenterar vi höstens utbud av de kurser och föreläsningar

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

Välkommen till TAKK för Språket. september- oktober 2015

Välkommen till TAKK för Språket. september- oktober 2015 Välkommen till TAKK för Språket september- oktober 2015 Värdegrund för flerspråkighet Interkulturalitet Mänskliga rättigheter Nationell lagstiftning. AKK- Alternativ och kompletterande kommunikation Metoder

Läs mer

Välkomna till Personalutbildningen Fler-TAKK. k u l t u r f ö r e n i n g

Välkomna till Personalutbildningen Fler-TAKK. k u l t u r f ö r e n i n g Välkomna till Personalutbildningen Fler-TAKK Kunskapsområden som samverkar i ett flerspråkigt perspektiv Juridiskt/ styrdokument Pedagogiskt/ utbildning Språkligt/ medicinskt Flerspråkigt AKK Socialt/

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan för MiM Kunskapscentrum år 2014.

Preliminär verksamhetsplan för MiM Kunskapscentrum år 2014. Preliminär verksamhetsplan för år 2014. Bakgrund Under år 2014 kommer verksamheten i att syfta till att personer oavsett bakgrund (etnisk, socioekonomisk, kulturell, religiös, sexuell läggning, genus och

Läs mer

Språkledarutbildningen TAKK för Språket. 3 september 2015

Språkledarutbildningen TAKK för Språket. 3 september 2015 Språkledarutbildningen TAKK för Språket 3 september 2015 Vad är en funktionsnedsättning? Beror på en sjukdom eller skada på kroppen. Den kan vara medfödd eller komma senare i livet. Det är en nedsättning

Läs mer

SÄG BARA HEJ - SÅ TAR VI DET DÄRIFRÅN

SÄG BARA HEJ - SÅ TAR VI DET DÄRIFRÅN SÄG BARA HEJ - SÅ TAR VI DET DÄRIFRÅN Jag vill verkligen tacka er på Bris för allt ni gör för oss. Ni är hjältar. Tack Tack Tack Tack!!! Pojke, 15 år HEJ! Om du har frågor om dina rättigheter eller om

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

AKK i skolan. Britt Claesson. Innehåll föreläsning

AKK i skolan. Britt Claesson. Innehåll föreläsning AKK i skolan Britt Claesson Förskollärare Talpedagog på habiliteringen i Alingsås 1991-2008 AKK-pedagog vid DART - kommunikationsoch dataresurscenter i Göteborg britt.claesson@vgregion.se DART Västra Sveriges

Läs mer

Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper hösten 2018

Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper hösten 2018 Habiliteringscenter Liljeholmens kurser och grupper hösten 2018 Ni får detta utskick då ni har kontakt med Habiliteringscenter Liljeholmen. Här presenterar vi höstens utbud av de kurser och föreläsningar

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

Habiliteringen Halland

Habiliteringen Halland Habiliteringen Halland Habiliteringens grupper och föreläsningar är habiliteringsinsatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt med Habiliteringen samt till deras familjer. Gruppverksamheterna

Läs mer

Preliminär verksamhetsplan för MiM Kunskapscentrum år 2015.

Preliminär verksamhetsplan för MiM Kunskapscentrum år 2015. Preliminär verksamhetsplan för år 2015. Bakgrund Under år 2015 kommer verksamheten i att syfta till att personer oavsett bakgrund och utifrån sina individuella förutsättningar ska kunna påverka samhällsutvecklingen.

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Undra besöker habiliteringen

Undra besöker habiliteringen Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Barn med avvikande tal- och språkutveckling

Barn med avvikande tal- och språkutveckling Förtroendemannagruppen oktober 2005 1 Hörsel- och öronsjukdomar Barn med avvikande tal- och språkutveckling Bakgrund Barn med avvikande tal- och språkutveckling är en heterogen grupp, som har det gemensamt

Läs mer

BRUKARENKÄT: TONÅRINGAR

BRUKARENKÄT: TONÅRINGAR BRUKARENKÄT: TONÅRINGAR Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av tonåringar som åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2015. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad sommarperiod

Läs mer

Till dig som har ett syskon med adhd eller add

Till dig som har ett syskon med adhd eller add Till dig som har ett syskon med adhd eller add Namn: Hej! Den här broschyren är skriven till dig som har ett syskon med adhd eller add. När det i broschyren bara står adhd så betyder det både adhd och

Läs mer

Nu börjar vi! Välkomna! Välkommen till Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), grundkurs Tillfälle 1. Jag heter (persontecken?

Nu börjar vi! Välkomna! Välkommen till Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), grundkurs Tillfälle 1. Jag heter (persontecken? Välkommen till Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), grundkurs Tillfälle 1 Nu börjar vi! Jag heter (persontecken?) Jag är mamma/pappa till (persontecken?) Välkomna! Kursledare

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009 En utvärdering genomförd under hösten 2009 För Terapikolonier AB Ulrika Sundqvist Sammanfattning föräldraenkäter Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas

Läs mer

Uppföljning av samtal med dataspelande ungdomar och deras föräldrar

Uppföljning av samtal med dataspelande ungdomar och deras föräldrar Uppföljning av samtal med dataspelande ungdomar och deras föräldrar hösten och våren 2009 Uppföljningen bygger på intervjuer utförda av Ann-Katrin Johansson och Jenny Wahl Rapporten sammanställd av Jenny

Läs mer

Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar

Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar Utvärdering: Barn, Ungdom & Föräldrar 2008-2010 Vårsols Familjecenter Jönköping 2011-02-08 Föräldrautvärdering (I) 2008-2010 Utvärderingen innefattar de barn och ungdomar som varit inskrivna och blivit

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

Utbildningsenkät Förskoleklassen

Utbildningsenkät Förskoleklassen Förskoleklassenkäten 2013 Rev A 2013-04-28 1 (17) s Utbildningsenkät 2012-2013 2. Förskoleklassen Förskoleklassenkäten 2013 Rev A 2013-04-28 2 (17) Innehåll 1 Utbildningsenkäten 2012-2013... 3 2 Vilken

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011

FÖRÄLDRAENKÄTER. Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011 FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011 Enkäten syftar till att fånga upp föräldrars syn på kolonivistelsen och samarbetet med Terapikolonierna.

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd

ÅRSRAPPORT Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd ÅRSRAPPORT 2016 Barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd Jag kan inte riktigt skilja på vad som är min diagnos och vad som är jag Barn är aktiva och kompetenta aktörer som bär på otroligt mycket

Läs mer

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barn- och ungdomsförvaltningen Resurscentrum TINS - LättLäst I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barnen får språkträning varje dag, på flera olika sätt och i

Läs mer

Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet. Habiliteringen Halland

Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet. Habiliteringen Halland Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet Habiliteringen Halland Habiliteringens grupper och föreläsningar är habiliteringsinsatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Fritidshemmen Drakskeppet och Hajen Läsåret 2015/2016 Identifierade utvecklingsområden som verksamheten arbetat med utifrån föregående läsårs analys För

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Sagt av Ann Ahlström, Lilla Edet, Avdelning Pettson Dockan synliggör känslor och om kroppsspråket utan att vi personal behöver prata om det.

Läs mer

Downs syndrom och autism eller ADHD LÄTTLÄST

Downs syndrom och autism eller ADHD LÄTTLÄST Downs syndrom och autism eller ADHD LÄTTLÄST 1 Foto framsida: Lasse Hallström Arvsfonden har gjort det möjligt att producera denna broschyr. Det tackar vi innerligt för! Utmaningar och möjligheter Den

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

UNGDOMSENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

UNGDOMSENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. UNGDOMSENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av ungdomar som deltagit i någon av Terapikoloniers sommarverksamheter 2013. Enkäter skickas efter avslutad sommarperiod på Terapikolonier

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Hösten 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv KomHem-fördjupningskurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har kommunikationssvårigheter och där

Läs mer

Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI

Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI Agneta Hellström Anna Backman 12-10-06 1 Utvärdering STRATEGI- kursen Utvärderingen har gjorts 2009 2011 vid ADHD-center i Stockholms läns landsting Sammanlagt har

Läs mer

Habiliteringen Halland

Habiliteringen Halland Habiliteringen Halland 14 01 10 Habiliteringens grupper och föreläsningar är habiliteringsinsatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt med Habiliteringen samt till deras familjer.

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper Habiliteringen i Blekinge Våren 2014 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv Komigång Nybörjarkurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har Kommunikationssvårigheter. Syftet

Läs mer

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 2010-02-15 Ärendenr: Nf 60/2010 Handläggare: Annelie Fridman Sophia Greek Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 Vård och Stöd Förvaltningen för funktionshindrare

Läs mer

Du som svarar på frågorna får vara anonym. Det betyder att du inte behöver berätta ditt namn i enkäten så ingen vet att just du har svarat.

Du som svarar på frågorna får vara anonym. Det betyder att du inte behöver berätta ditt namn i enkäten så ingen vet att just du har svarat. FDUV har några frågor till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning. Vi vill veta om du får vara med och bestämma hurdan service du får, till exempel hurdant stöd du får och hur du tycker att

Läs mer

Erfarenhet av att möta föräldrar till barn med flerfunktionsnedsättning i en föräldrautbildning om kommunikation

Erfarenhet av att möta föräldrar till barn med flerfunktionsnedsättning i en föräldrautbildning om kommunikation Erfarenhet av att möta föräldrar till barn med flerfunktionsnedsättning i en föräldrautbildning om kommunikation Logoped Anna Rensfeldt Flink, Habilitering & Hälsa, Göteborg AKKtiv AKK tidig intervention

Läs mer

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Malin Broberg, Leg psykolog och professor i psykologi Malin.broberg@psy.gu.se Vad är en bra förälder? Hur kan vi ge föräldrar förutsättningar att

Läs mer

En undersökning av samiska ungdomars hälsa och levnadsvillkor.

En undersökning av samiska ungdomars hälsa och levnadsvillkor. UMEÅ UNIVERSITET Inst för Klinisk Vetenskap 901 85 Umeå En undersökning av samiska ungdomars hälsa och levnadsvillkor. Detta är undersökning som vänder sig till samiska ungdomar från åk 6 till gymnasiet.

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

Britt Claesson. Kommunikation TAKK

Britt Claesson. Kommunikation TAKK Kommunikation TAKK 1!"#!$"% 2 Britt Claesson Förskollärare sedan 1982 Förskollärare, dagbarnvårdare, personlig assistent, lärare på särskola Talpedagog på habiliteringen 1991-2007 AKK-pedagog vid DART

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Har ni CODA i er verksamhet?

Har ni CODA i er verksamhet? Har ni CODA i er verksamhet? CODA = Children Of Deaf Adults CODA-barn som bokstaverar C-O-D-A på teckenspråk. Bildarkiv: Project Coda orebro.se Har ni CODA i er verksamhet? CODA är en förkortning av det

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Antal svarande Fråga 1.1 I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=203

Antal svarande Fråga 1.1 I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=203 Antal svarande Fråga. I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=23 9 9 8 79 Antal svarande 7 6 5 4 I mycket hög grad I hög

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

Temadag om Downs syndrom och åldrande 18:e maj Kunskapsstöd om att åldras med intellektuell funktionsnedsättning - Webbutbildningar och skrift -

Temadag om Downs syndrom och åldrande 18:e maj Kunskapsstöd om att åldras med intellektuell funktionsnedsättning - Webbutbildningar och skrift - Temadag om Downs syndrom och åldrande 18:e maj 2017 Kunskapsstöd om att åldras med intellektuell funktionsnedsättning - Webbutbildningar och skrift - December 2017 Utvecklingsstörning åldrande och demens

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 En utvärdering genomförd under hösten 2008 För Terapikolonier AB Eva Huld Sammanfattning Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas kontinuerligt. Som en

Läs mer

Presentation av resultat från samverkan kring föräldrakurser till föräldrar med barn i förskoleålder

Presentation av resultat från samverkan kring föräldrakurser till föräldrar med barn i förskoleålder 2017 Presentation av resultat från samverkan kring föräldrakurser till föräldrar med barn i förskoleålder FRÅN KURSER I HÄSTVEDA, VITTSJÖ, HÄSSLEHOLM OCH VINSLÖV Inledning Under höstterminen 2017 erbjöd

Läs mer

Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017

Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017 Kursuppföljning inom teckenspråksutbildning för vissa föräldrar år 2017 Lina Collin Ahlgren Innehåll Inledning...3 Datainsamling...4 Resultat...6 Barntillsyn och boende...6 Barntillsyn... 6 Boende... 8

Läs mer

Familjecentraler Brukarundersökning 2010

Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Stöd från personal... 4 Frågor... 4 Råd och stöd... 4 Olika delar samlade i samma lokal...

Läs mer

Flerspråkighet i förskolan

Flerspråkighet i förskolan Flerspråkighet i förskolan en handledning 1 www.karlskoga.se Inledning Andelen barn som växer upp med ett eller flera språk utöver svenska ökar inom förskolan i Karlskoga kommun. Det är barn vars föräldrar

Läs mer

Uppföljning - 9 månader med vårdnadsbidrag

Uppföljning - 9 månader med vårdnadsbidrag TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 29-9-22 1 (8) Ulrica Andersson Dnr 29/BUN 11-53 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning - 9 månader med vårdnadsbidrag Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Barns och ungdomars engagemang

Barns och ungdomars engagemang Barns och ungdomars engagemang Delaktighet definieras av WHO som en persons engagemang i sin livssituation. I projektet har vi undersökt hur barn och ungdomar med betydande funktionshinder är engagerade

Läs mer

Verksamhetsstöd. För dig som vill använda Vägledning för pedagoger Barns psykosociala ohälsa.

Verksamhetsstöd. För dig som vill använda Vägledning för pedagoger Barns psykosociala ohälsa. Verksamhetsstöd För dig som vill använda Vägledning för pedagoger Barns psykosociala ohälsa www.sollentuna.se Vägledning för pedagoger - syfte och orsak Syftet med arbetet i SAGA-teamen är att barn som

Läs mer

Veckobrev v 43 Några KOM IHÅG:

Veckobrev v 43 Några KOM IHÅG: Veckobrev v 43 Några KOM IHÅG: Hela förskolan: Måndag den 27/10 har vi APT. Förskolan stänger kl 16.00! Fredag den 31/10 stänger vi 12.30 pga Allhelgonahelgen. Vänligen meddela oss om era barn är helt

Läs mer

Föräldrastödsprojektet 16-25

Föräldrastödsprojektet 16-25 Föräldrastödsprojektet 16-25 Ett treårigt stadsdelsöverskridande projekt i Göteborgs stad i samverkan med DART Startade 1/4-2013 Finansierat av Göteborgs stads särskilt avsatta medel för insatser riktade

Läs mer

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Nacka

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Nacka Våren 2016 Program för barn- och föräldragrupper på Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

Elevhälsan. Manual. Social bedömning. inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Elevhälsan. Manual. Social bedömning. inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Elevhälsan Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Elevhälsan, För- och grundskolan Umeå kommun Telefon 090-16 12 20 sep 2013 Innehållsförteckning Social bedömning...

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Våren 2017 Program Utbildning Grupper 1 Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 2018 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov

Sammanställning 6 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Sammanställning 6 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Bakgrund Syftet med blandade lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap. Samtliga lokala lärande nätverk består

Läs mer

Inte en skola för alla Resultat från Riksföreningen Autisms skolenkät

Inte en skola för alla Resultat från Riksföreningen Autisms skolenkät Stockholm 080207 Skolverket Utbildningsdepartementet Inte en skola för alla Resultat från Riksföreningen Autisms skolenkät Under årens lopp har Riksföreningen Autism haft kontakt med anhöriga till barn

Läs mer

Så är det att ha ett barn med Downs syndrom: Ingen är som Sofia!

Så är det att ha ett barn med Downs syndrom: Ingen är som Sofia! Så är det att ha ett barn med Downs syndrom: Ingen är som Sofia! Downs syndrom är ett syndrom som beror på en kromosomrubbning. En person med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nummer 21 i stället

Läs mer

Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet

Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet Ort. datum Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet Er familj har sedan 1-2 år haft kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen. För att vi ska kunna utveckla verksamheten är det viktigt

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Språkutvecklingsprogram

Språkutvecklingsprogram Språkutvecklingsprogram Förskolorna i Vingåkers kommun 2013-02-01 1. Förord Detta språkutvecklingsprogram vänder sig främst till alla våra anställda i Vingåkers förskolor. Programmet kan också användas

Läs mer

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge.

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge. 1 Slutrapport till länsstyrelsen ang. Projektet Biff 2 2008-08-25-2010-06-01 gällande barn till missbrukare, barn som bevittnat våld och barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Bakgrund/sammanfattning

Läs mer

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Föräldrar borde förstå att man inte kan diskutera när

Läs mer

Linus mamma har en utvecklingsstörning

Linus mamma har en utvecklingsstörning Barnbok Linus mamma har en utvecklingsstörning Text: Sandra Melander och Lydia Springer Illustrationer: Laila Stolpe Linus är 8 år och bor tillsammans med sin mamma i en hyreslägenhet. Linus mamma älskar

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Våren 2011 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-KURS OM AUTISM 2. PÅ SPÅRET - FÖRDJUPAD BAS-KURS 3. KOMMUNIKATION I

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer