Projekt - Förenkla Vardagen är igång i Östhammars Kommun Projektet pågår mellan 1 mars februari 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt - Förenkla Vardagen är igång i Östhammars Kommun Projektet pågår mellan 1 mars 2010 28 februari 2011"

Transkript

1 Projekt - Förenkla Vardagen är igång i Östhammars Kommun Projektet pågår mellan 1 mars februari 2011 Dagbok Ancie och Helene träffas och går igenom manualen, diskuterar hur den ska användas i boendestödet. Ancie träffar brukarna i Fokusgruppen, ett första möte, berättar om projektet och hur det kom till. Berättar om arbetet med boendestödjarnas manual och om deras roll i det arbetet Ancie går igenom manualen med boendestödjarna. Intervjuar sedan två av timvikarierna om vad de vet om kognitiva svårigheter och kognitivt stöd. Kontaktar företaget Abilia gällande deras möjlighet att hålla utbildning om Handi och Handifon i början av nästa år. Planerar denna utbildning för boendestödjare och arbetsterapeuter Ancie träffar kommunens arbetsterapeuter och berättar om projektarbetet Styrgruppsmöte där projektet sammanfattas så här långt. Fokus framåt är fortsatt utbildning för boendestödjarna, manualen för boendestödjarna och samarbetsavtal mellan arbetsterapeuter och boendestödjare Ancie utbildar boendestödjarna. Visade två filmer och hade diskussioner mellan varje film. Avslutade med en film om Handi som Psykiatrin på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg spelat in. Den visade Handins användningsområden för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Det finns många, många områden där Handi kan vara ett bra alternativ för att få vardagen att fungera bättre.

2 Ancie träffar personalen på Focus i Centrum och fortsätter samarbetet runt kognitivt stöd Ancie åker till Hjälpmedelscentralen i Uppsala och är med på en Handi-utbildning (handdator). Oj vad mycket nytt och kul som finns på Handi nu! Ancie informerar och utbildar brukare och personal på Aktivitetshuset om kognitiva hjälpmedel. På em åker hon till Akademiska sjukhuset för en FOU-träff. Intressanta projekt presenteras av arbetsterapeuter från hela Uppsala län Ancie har kontakt med Handikappkonsulenten Lena Eriksson ang. kognitivt stöd Temadag om kognitiva hjälpmedel på Knutmassomuséet i Gimo genomförs med 50 deltagare och flera föreläsare. Dagen blir väldigt lyckad. Projektledare Ancie Redin är moderator under dagen. - Invigning av socialnämndens ordförande Kerstin Björck Jansson. - Anne Persson och Elinor Jurold-Borell från HI (hjälpmedelsinstitutet) sade några väl valda ord. - Lena von Walden och Anna-Karin Eriksson berättade om sig själva med sina funktionsnedsättningar samt vilka hjälpmedel de använder för att förenkla vardagen. - Focus i Centrum i Östhammar (Siw, Håkan, Annika) berättade om vilka kognitiva hjälpmedel de kan göra och visade en del av dessa. - Workshop deltagarna fick göra sitt eget planeringshjälpmedel. - Förträfflig lunch intogs på Sandvik matsalar. - Hjälpmedelskonsulent Maria Svahn från Kognitionscenter i Uppsala föreläste om kognitiva hjälpmedel. - Kaffe med frågor till Marini Adams, Hjälpmedelsansvarig i Östhammars kommun, Karin Artursson, Hjälpmedelskonsulent, Kognition, HUL i Uppsala län samt Ancie Redin, Projektledare, Förenkla Vardagen kognitiva hjälpmedel inom socialpsykiatrin i Östhammars kommun.

3 Kerstin Björck Jansson inviger dagen Annie Persson från Hjälpmedelsinstitutet

4 Anna-Karin Eriksson föreläser Lena von Walden föreläser

5 Focus i Centrum presenterar hjälpmedel för kognitivt stöd

6 Publiken lyssnar uppmärksamt

7 Gott fika på Knutmasso Gott fika på Knutmasso

8 Bengt Finn från FoU intervjuar personal på boendestödet i Gimo Beatrice Stenman och Elias Wahlbäck Ancie och Helene presenterar projektet för arbetsterapeuterna inom Psykiatridivisionen i Uppsala. Övriga projekt i länet presenteras också. Mona Stålhandske och Birgitta Hägg, projekt i Knivsta, Ann Klockars, projekt inom psykosvården, projekt inom Ordbild -center för kognitivt stöd Ancie träffar Kerstin Björck Jansson, som är socialnämndens ordförande, över en kopp kaffe på Björkmans konditori i Östhammar. Får ett löfte av henne att vara öppningstalare på Kognitionsdagen. Detta blir betydelsefullt för både åhörare och media, så att alla förstår att de styrande tycker att detta projekt är viktigt Ancie träffar projektledarna Mona Stålhandske, Knivsta kommun och Birgitta Hägg, Psykos och rättpsykiatrisk vård område Öst, Uppsala i Almunge. Sammanställer informationsmaterial för projekten som ska vara med på IDdagarna i Stockholm oktober Ancie samtalar med Marini Adams angående medverkan på Kognitionsdagen. Får också information om riktlinjer och hur det fungerar med hjälpmedelshanteringen i Östhammars kommun Bengt Finn från FoU kommer till Boendestödet i Gimo och intervjuar två brukare i Fokusgruppen. Ancie åker till rehabiliteringsenheten Sundet för att sprida information om Kognitionsdagen för några personal Ancie träffar två representanter för RSMH i Östhammar, Barbro Andersson och Agneta Eriksson. Båda är utbildade Hjälpmedelsambassadörer, utbildning de gått via Hjälpmedelsinstitutet. Fortsätter samarbetet efter sommaren Ancie jobbar på med tankar om Manualen till boendestödet och letar utställare till hjälpmedelsmässan.

9 Ancie mailar en blänkare till alla som har E-post i kommunen om kognitionsdagen/hjälpmedelsmässan den 5/10. Får flera förfrågningar om mässan samma dag, kul med positiv respons så snabbt Ancie har börjat jobba två dagar i veckan som vikarierande distriktsarbetsterapeut. Perfekt då hon lär känna arbetsterapeuterna som hon senare i projektet ska samarbeta med. Hon har berättat för kollegorna om hjälpmedelsprojektet som pågår i kommunen och den informationen blev mycket väl mottagen Ancie träffar Mona Stålhandske i Uppsala. Planerar samarbete kring manual för boendestödjare och kring handlingsplaner för samarbete mellan boendestöd och arbetsterapeuter. Nästa möte blir tillsammans med Birgitta Hägg i Uppsala 31/ Arbetsgruppen har möte med Ancie, Anna-Karin, Lena och Gerd. Planerar för hjälpmedelsmässan den 5/10. Lena och Anna-Karin planeras berätta om respektive brukarförening Attention och RSMH samt om Attitydprojektet, båda är utbildade Attitydambassadörer Bengt Finn från FoU kommer till Aktivitetshuset i Gimo och intervjuar brukare om vad de vet om hjälpmedel för kognitivt stöd Ancie träffar Åsa Karlström som är anhörigstödjare i kommunen och Katarina Bildström som är biståndshandläggare för Socialpsykiatrin i Östhammars kommun. Presenterar projektet och erbjuder utbildningsinsatser Ancie Redin och Helene Joelsson träffar journalisten Margot Granvik som har uppdrag genom Hjälpmedelsinstitutet, HI. Hon intervjuar för ett reportage om projektet Förenkla vardagen, se vidare Hon fotograferar båda i utemiljö, se bilder nedan.

10 Ancie Redin (foto Margot Granvik) Helene Joelsson (foto Margot Granvik) Ancie träffar projektledarna, tillika arbetsterapeuterna, Mona Stålhandske och Birgitta Hägg som jobbar med ett liknande projekt i Knivsta kommun. Ancie tyckte det var intressant att träffas och höra hur lika men också olika förutsättningar man har i de olika kommunerna. Projektledarna kom överens om att ha ett samarbete med olika delar i projekten och kanske då framförallt med riktlinjer i samarbete med Hjälpmedelscentralen Uppsala Län, HUL. Planerar för en ny träff 31/8 för att göra Posters för ID-dagarna i Stockholm oktober Ancie besöker Aktivitetshuset i Gimo och presenterar där projektet och en undran om några brukare kan ställa upp på intervju som representant för FoU ska genomföra. Bokar in en dag på Aktivitetshuset under hösten för information om kognitivt stöd och hjälpmedel. Mailkontakt med ledningsgruppen för projektet, skickar protokoll från möte och utvärderingsplanen från FoU.

11 Ancie besöker Fokus i Centrum i Östhammar, träffar där Siw Mattsson och diskuterar utformande av hjälpmedelsbroschyr, som ska färdigställas inom ramen för projektet. Siw kommer vara en av föreläsarna på oktobermässan Ancie har en första kontakt med arbetsterapeut Mona Ståhlhandske från Knivsta. Mona är tillsammans med arbetsterapeut Birgitta Hägg från landstingets psykiatriska Rehab.team Norr, projektledare för ett hjälpmedelsprojekt som också samarbetar med boendestödjare. Fortsatt samarbeta väntar för ömsesidigt utbyte av idéer Ancie intervjuar boendestödjare Gerd Tagerud om kognitivt stöd och hjälpmedel. Fortsätter planera för oktobermässan. Ancie är med på Vårfesten i Uppsala som anordnas av psykiatrisamordnare Anja Kivimäki. På vårfesten presenterar boendestödjarna i norra länsdelen, Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar sina olika verksamheter. På festen träffar Ancie arbetsterapeut Cecilia Gustavsson från Gimo psykos och rehab.team, se bild nedan. En viktig kontakt för det fortsatta samarbetet med landstinget. Ancie träffar arbetsterapeut Cecilia Gustavsson över en fika. () Arbetsgruppen har möte på boendestödet i Gimo. Närvarande var Anna-Karin, Lena, Gerd och Ancie. Marini Adams och Jenny Edin kunde tyvärr inte komma. Diskussion om vilket namn mässan ska ha, mötet beslutar att projektets namn, FÖRENKLA VARDAGEN blir bra. Alla ur arbetsgruppen kommer att hjälpa till med mässan och vara utbildare

12 Boendestödjarna förbereds med intervjumaterial om vad de vet om hjälpmedel och kognitiva svårigheter för personer med psykiska funktionsnedsättningar Ancie presenterar projektet för Handikappkonsulenten Lena Eriksson i Östhammar och Lena berättar om sitt uppdrag Ancie är nu i full gång med att planera för Hjälpmedelsmässan den 5 oktober på Knutmassomuseet i Gimo. Mässan kommer att innehålla ett brett utbud av hjälpmedel med inriktning mot personer med psykiska funktionsnedsättningar och vänder sig till brukare, anhöriga, boendestödjare, resurspersoner och andra personer runt brukaren. Arbetsterapeuter i landsting och kommun, biståndshandläggare och hjälpmedelsansvariga, vårdskolans elever och vårdpersonal är också en viktig personalgrupp som inbjuds till mässan Arbetsgruppen med Anna-Karin, Gerd, Lena och Ancie, gör ett kombinerat studie- och utbildningsbesök på kogniteket i Uppsala. Arbetsterapeut Katarina Rydberg berättar om hjälpmedel och verksamheten som ingår i Beroendeklinikens neuropsykiatriska vuxenenhet Representanter ur arbetsgruppen, Ancie, Gerd, Lena och Anna-Karin åker på kommunikations- och kognitionsmässa i Gävle med syfte att lära sig mer om hjälpmedel för kognitivt stöd Ancie och Helene träffar Jenny Edin, arbetsterapeut på Landstingets Habilitering i Östhammar och informerar henne om projektet. Jenny sitter med i Arbetsgruppen men kunde inte vara med på senaste mötet Bengt Finn från länets Fou-enhet intervjuar boendestödjarna, Catarina Sotterman, Gerd Tagerud och Annika Svedberg om vad de vet om hjälpmedel för kognitivt stöd Styrgruppsmöte, närvarande: Ancie Redin projektledare, Göran Lidström chef IFO, Christine Tell rehabiliteringsutvecklare, Lena Nilsson Sääf chef Vård och omsorg samt Helene Joelsson, chef Boendestöd.

13 Representanter ur arbetsgruppen gör ett studiebesök på Habiliteringens Kognitionscentrum som är en viktig resurs för projektet. Gruppen får där utbildning om hjälpmedel av Petra Englund. Närvarande vid besöket är Ancie Redin, Gerd Tagerud boendestödjare, Anna-Karin Ericsson, Lena von Walden samt praktikant Lovisa Lindberg Ancie och Helene träffar Bengt Finn och Helena Åhsberg på Fou-enheten i Uppsala och har ett samtal om utvärderingsförslaget Arbetsgruppen formas och har ett första möte, närvarande: Ancie Redin, Marini Adams hjälpmedelsansvarig, Lena von Walden repr för Attention, Anna-Karin Ericsson repr för RSMH samt Helene Joelsson enhetschef Boendestöd, bild nedan. Gerd Tagerud boendestödjare och Jenny Edin arbetsterapeut kunde inte vara med denna gång. Lena von Walden, Ancie Redin, Anna-Karin Eriksson och Marini Adams (foto Helene Joelsson) Ancie har ett första möte med brukarrepresentanterna, Lena von Walden och Anna-Karin Ericsson som är viktiga resurser i projektarbetet, de ingår också i arbetsgruppen Ancie träffar kommunens hjälpmedelsansvarige Marini Adams, som är en viktig resurs för projektet, bild nedan.

14 Ancie Redin och Marini Adams (foto Helene Joelsson) Ancie och Helene besöker hjälpmedelsbutiken Focus i centrum i Östhammar, träffar där Håkan Tibblin (bild nedan) och Siw Mattsson. Butiken är en viktig resurs för arbetet i projektet. Håkan Tibblin (foto Helene Joelsson) Äntligen, projektledaren Ancie Redin på plats i boendestödets lokaler på Gimo Torg 5, bild nedan. Ancie Redin, projektledare ()

15 Förslag på utvärdering kommer från Forskning och utvecklingsenheten Ett första möte mellan Helene Joelsson, enhetschef i Boendestödet och Bengt Finn och Helena Åhsberg från Uppsala läns Forskning och utvecklingsenhet (Fou) angående utvärdering av projektet Hjälpmedelsprojektet Förenkla vardagen startar en månad senare än beräknat. Projektorganisationen börjar ta form. Projektledaren börjar sitt uppdrag 1 april. Texten i dagboken sammanställd av Helene Joelsson med stöd av Ancie Redins projektdagbok.

Välkommen till höstterminen med Attentions cafékvällar!

Välkommen till höstterminen med Attentions cafékvällar! Uppsala Augusti 2012 Innehåll Kalendarium... sid 1 Höstens cafékvällar... sid 1 Inbjudan till kurs om brukarrevision... sid 2 Inbjudan till föräldrautbildning via VITS... sid 4 Kurser i NPHS:regi... sid

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Närvarande:

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-09-21 1 Plats och tid Socialförvaltningen, Östhammar, kl. 08.30-14.40 Beslutande Kerstin Björck-Jansson (C), ordförande Ann-Charlotte Grehn (S) Désirée Mattsson (S) Håkan Dannberg (C) Katarina Ståhlbrand

Läs mer

Psykiatriveckan 2010 (H)järnkoll på psykisk hälsa

Psykiatriveckan 2010 (H)järnkoll på psykisk hälsa Psykiatriveckan 2010 (H)järnkoll på psykisk hälsa 8 12 november 2010 i Grönwallsalen, ingång 70. Gratis, ingen föranmälan. Måndag 8 november kl 13 17 barn och ungdom 13.00 inledning Karin Norlén, divisionschef

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet

Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet 2017 02 27 Närvarande: Åsa Karlsson - Barn- och elevhälsoenheten, Annika Strandberg - BEHE, Eva Ekberg - Socpsyk/boendestöd, Charlotta B. Carlsson - Socialtjänsten,

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg 2014-09-17 Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12

Läs mer

Hur arbetar en anhörigstrateg?

Hur arbetar en anhörigstrateg? Hur arbetar en anhörigstrateg? Anhörigfunktioner Anhörigkonsulent: 26 500 träffar Anhörigsamordnare: 15 000 träffar Anhörigstödjare: 11 100 träffar Anhörigkurator: 2 720 träffar Anhörigombud: 2 190 träffar

Läs mer

Psykiatriveckan 2011 Med fokus på samarbete

Psykiatriveckan 2011 Med fokus på samarbete Psykiatriveckan 2011 Med fokus på samarbete Gemensam vecka med Landstinget, Kommunerna, Frivilligorganisationer, Brukare och Anhöriga 7-11 november Grönwallsalen, Akademiska sjukhuset ingång 70 Gratis

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar 2017-01-26 Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen 2017 01 26 Östhammar Närvarande: Maria Didriksen, Maria Eriksson Petterson, Carola Forsberg Andersson, Maria Gustavsson, Lovisa Eriksson, Lena

Läs mer

PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014

PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014 PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014 Psykiatriveckan är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, NSPH, (H)järnkoll samt Kommun- och Landstingspsykiatrin i Blekinge. PSYKIATRIVECKAN 2014,

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Närvarande:

Läs mer

Överenskommelse för vårt arbete med integration och etablering i Uppsala län

Överenskommelse för vårt arbete med integration och etablering i Uppsala län Överenskommelse för vårt arbete med integration och etablering i Uppsala län Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunerna i Uppsala län, Landstinget, Länsstyrelsen, Migrationsverket, Uppsala universitet

Läs mer

Verksamhetsberättelse för FUB Uppsala År 2015

Verksamhetsberättelse för FUB Uppsala År 2015 Verksamhetsberättelse för FUB Uppsala År 2015 Styrelsen Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Uppsala får härmed avge följande verksamhetsberättelse för verksamhetsåret

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Årsmötet hölls i Studiefrämjandets lokal Kronohallen i Falun den 15 mars. Mötet avslutades med att Ida Otterholm berättade om hur det är att leva med ett barn med NPF-diagnos.

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29 Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29 Plats: Kvarnsvedens Vårdcentral Ordförande: Rose-Marie Casselbrant, MVC Sekreterare: Maria Bäck, BVC Jakobsgårdarna Närvarande: Jenny Westergren

Läs mer

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12 Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 A.K. Handlingsplan 2011 10 12 Handlingsplan för vård och stödsamordning i Heby, Älvkarleby,

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Barn och unga Styrgruppsmöte Familjecentralen

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Barn och unga Styrgruppsmöte Familjecentralen Minnesanteckning Färgelanda, 2016-12-07, 8.00-16.30 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Mötesdagar 2017: Fredag 3 mars Fredag 2 juni Fredag 29 september Fredag 1 december 8.00-9.00 Barn och unga Styrgruppsmöte

Läs mer

Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016

Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016 LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016 En länsövergripande överenskommelse har tagits fram mellan kommunerna och

Läs mer

Om du mår psykiskt dåligt Guide till hjälp och stöd Exempel på områden som beskrivs är

Om du mår psykiskt dåligt Guide till hjälp och stöd Exempel på områden som beskrivs är 1 Om du mår psykiskt dåligt Guide till hjälp och stöd Exempel på områden som beskrivs är Landstingets hälso- och sjukvård Östhammars kommuns sysselsättningsverksamhet, fritid, rehabilitering och sociala

Läs mer

Utvärdering av de lokala RIM-grupperna i Uppsala län , Petra Rohrer

Utvärdering av de lokala RIM-grupperna i Uppsala län , Petra Rohrer Utvärdering av de lokala RIM-grupperna i Uppsala län 2013-2017, Petra Rohrer Enköpings kommun: Gruppen har inte bjudit in brukare att delta förrän från 2017 då Attention i Enköping har representanter med.

Läs mer

Vad görs just nu? Nationellt och regionalt perspektiv. Projektledare: Elisabet Norlinder och Gert Andersson

Vad görs just nu? Nationellt och regionalt perspektiv. Projektledare: Elisabet Norlinder och Gert Andersson Vad görs just nu? Nationellt och regionalt perspektiv Projektledare: Elisabet Norlinder och Gert Andersson Bakgrund Regeringen gav Handisam och NSPH i uppdrag att starta Attitydkampanjen 2009 med avslut

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar

Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen Östhammar 2017-01-26 Minnesanteckningar från möte i lokala suf-gruppen 2017 01 26 Östhammar Närvarande: Maria Didriksen, Maria Eriksson Petterson, Carola Forsberg Andersson, Maria Gustavsson, Lovisa Eriksson, Lena

Läs mer

PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014

PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014 PSYKIATRIVECKAN PROGRAM 6-12 OKTOBER 2014 Psykiatriveckan är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, NSPH, (H)järnkoll samt Kommun- och Landstingspsykiatrin i Blekinge. PSYKIATRIVECKAN 2014,

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Närvarande:

Läs mer

Föreningen Attention Uppsala vill önska sina medlemmar ett riktigt gott nytt år!

Föreningen Attention Uppsala vill önska sina medlemmar ett riktigt gott nytt år! Uppsala Januari 2013 Innehåll Vårens cafékvällar och träffar... sid 2 Om den nya samtalsgruppen... sid 3 Tips om online-utbildning, kognitiva hjälpmedel... sid 3 Ett axplock ur habiliteringens kursprogram

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda. 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda. 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg Minnesanteckning Färgelanda, 2016-09-21, 8.00-16.30 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg Irene Svenningsson(chef VC), Anne Lundström(chef rehab

Läs mer

StoCKK. Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd

StoCKK. Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK - Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK tillhör Habilitering & Hälsa och är ett komplement till habiliteringens

Läs mer

Tänk på hur man kan kompensera. - Gunilla Barse-Persson, arbetsterapeut

Tänk på hur man kan kompensera. - Gunilla Barse-Persson, arbetsterapeut Tänk på hur man kan kompensera - Gunilla Barse-Persson, arbetsterapeut Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2009 Författare: Margot Granvik Foto: Robert Olsson Ansvarig handläggare: Catarina Brun Formgivning: Mediagruppen

Läs mer

FoU-rapport 2011/2. Förenkla vardagen

FoU-rapport 2011/2. Förenkla vardagen FoU-rapport 2011/2 Förenkla vardagen En utvärdering av projektet Förenkla vardagen. Ett projekt i Östhammars kommun för att höja medvetenheten och kunskapsnivån om kognitiva hjälpmedel för personer med

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas.

HS-frågor. Lena Levander och Cecilia Lundberg får i uppdrag att utse de medarbetare som ska utbildas. PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-12-19 Närvarande: Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Fredrik Nilsson, Lena Levander, Madelene Wigenstam, Maud Berggren, Åsa Israelsson, Eva Hård deltar i ärende 1. Camilla

Läs mer

Verksamhetsberättelse IFS Uppsala 2010

Verksamhetsberättelse IFS Uppsala 2010 Verksamhetsberättelse IFS Uppsala 2010 Medlemsmöten 7 st. Årsmöte 3 februari på restaurang Korfu med en subventionerad middag. 22 april med Anders Milton o Ing Marie Wieselgren de talade om Miltonutredningen,

Läs mer

Arbetsterapeutens viktiga roll och funktion

Arbetsterapeutens viktiga roll och funktion Arbetsterapeutens viktiga roll och funktion Inbjudan till konferens i Stockholm den 4-5 oktober 2011 TALARE Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter Lena Haglund Karolinska Institutet Anna Aldehag Så utvecklar

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN ESL-GRUPP I SAMARBETE MELLAN KOMMUN OCH LANDSTING

UTVÄRDERING AV EN ESL-GRUPP I SAMARBETE MELLAN KOMMUN OCH LANDSTING UTVÄRDERING AV EN ESL-GRUPP I SAMARBETE MELLAN KOMMUN OCH LANDSTING Ett miniprojekt utifrån ESL:s utbildningsmaterial i Näckrosprojektets intention att arbeta över gränserna kommun och landsting. Miniprojektet

Läs mer

Presentation av närvarande och revidering av kontaktlistan.

Presentation av närvarande och revidering av kontaktlistan. SUF möte Bålsta 130129 Närvarande: Rosmarie, Lena Sagström (vuxenpsykiatrin)m Marlene (kurator på Kämpe ( dvs särgymnasiet och kämpe bcjf), Marina, Niklas. Frånvarande: Angelica Järvehed, Lennart Eriksson,

Läs mer

405 (24) 254 (15) 2519 (193) 664 (44) 175 (23)

405 (24) 254 (15) 2519 (193) 664 (44) 175 (23) VI SOM ÄR HÄR IDAG Anhörigrepresentant Anhörigrådgivare/-konsulent Arbetsterapeut Avdelningschef Biståndschef Biståndshandläggare Demenssköterska Demensvårdsutvecklare/-konsulent Distriktssköterska Enhetschef/bitr

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Medlemsmöte 28 november 2007

Medlemsmöte 28 november 2007 RSMH 1 (4) Medlemsmöte 28 november 2007 1. Mötet öppnas / / förklarade mötet öppnat. 2. Godkännande av dagordningen Dagordningen godkändes. 3. Val av mötesordförande Till mötesordförande valdes / / 4.

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Björken kl 16.30 17.55 ande Emma Magnusson (C) ordf Renée Solstad (S) Rune Carlsson (HRF) Anita Holmberg (RA) Åsa Ottosson (M) tjg. ers. Bo Gillisson (DHR) Siv Nilsson (RA)

Läs mer

Vården har mycket att lära av anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Vården har mycket att lära av anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Vården har mycket att lära av anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Vården har mycket att lära av anhöriga till personer med neuropsykiatriska

Läs mer

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Kommunala Rådet för 2010-04-08 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.45, Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp)

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10 Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10 Plats: Gemensamma krafter Närvarande: Lena Ingels BVC Vårdcentral Kvarnsveden, Catharina Henningsson, Gemensamma krafter, Ros-Mari Casselbrant

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet Protokoll Kommunala Handikapprådet Plats och tid Beslutande Handikappomsorgsförvaltningen, Skutan, fredagen den 2 september 2011 kl 09.00-11.40 Marie Frestadius HO ordförande Kerstin Alm, Hjärt/lung Eva

Läs mer

Förutsättningarna från Socialstyrelsen

Förutsättningarna från Socialstyrelsen Förutsättningarna från Socialstyrelsen Utöver gemensam kunskapsbas bör kompetenssatsningen inriktas mot strategiska områden. Så att människor med psykiska sjukdomar och funktionshinder ges möjlighet till

Läs mer

Medlemsblad. För medlemmar i Ifs Uppsala

Medlemsblad. För medlemmar i Ifs Uppsala Blad nr 4 oktober 2010 Medlemsblad För medlemmar i Ifs Uppsala Hösten har gått i rasande tempo och vi har haft ett medlemsmöte i September med Personliga ombuden, vilket de medlemmar som kom tyckte var

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Närvarande:

Läs mer

Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd

Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK är ett kompletterande stöd till habiliteringens basverksamhet. Vi arbetar med information, utbildning och konsultation inom kommunikativt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2008-05-29 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2008-05-29 1 (10) 2008-05-29 1 (10) Plats och tid Silviaskolan Hässleholm. Kl 13.30 16.15 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson, HRF Helen

Läs mer

10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA

10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA 10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA Statistik: 10-bästa i Uppland genom tiderna Sammanställt av Urban Gustafsson och Kristin Bäckström KVINNOR t o m 2009 100m 11.95 Marie Westerlund -75 Gimo IF 1992 11.97

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

Nätverket för kultur i vården i Sverige 2013

Nätverket för kultur i vården i Sverige 2013 Nätverket för kultur i vården i Sverige 2013 Namn Titel och arbetsplats Hemsida E-post Ahlin, Lars Kulturmäklare www.sodertalje.se/k365 Lars.ahlin@sodertalje.se Södertälje kommun Agestam, Maria Samordnare

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd Lilian Gullberg, projektledare 0413-620 22 110615 VOO IOU Vård- och omsorgsnämnden.5, INVESTOR NPEOPLE Strategiplan anhörigstöd Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Läs mer

Inbjudan till Nationella Mötesdagar om Hjälpmedelsförsörjning i förändring 1 2 juni 2010, Kalmar

Inbjudan till Nationella Mötesdagar om Hjälpmedelsförsörjning i förändring 1 2 juni 2010, Kalmar Inbjudan till Nationella Mötesdagar om Hjälpmedelsförsörjning i förändring 1 2 juni 2010, Kalmar Program för Mötesdagarna Tisdagen den 1 juni 09.00 09.30 09.45 11.00 12.00 13.30 14.30 15.00 16.00 Inregistrering

Läs mer

2015-04-17 1 (5) Kommunala pensionärsrådet Kommunala rådet för funktionsnedsatta. SR Gräsö, kommunkontoret, Östhammar

2015-04-17 1 (5) Kommunala pensionärsrådet Kommunala rådet för funktionsnedsatta. SR Gräsö, kommunkontoret, Östhammar 2015-04-17 1 (5) KALLELSE Nämnd Kommunala pensionärsrådet Kommunala rådet för funktionsnedsatta och tid 2015-04-27 Klockan 13:00-16:00 Plats SR Gräsö, kommunkontoret, Östhammar Besök Nr ÄRENDELISTA Föredragande/inbjudna

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 10-19

Underskrifter Paragrafer 10-19 Protokoll - Kommunala handikapprådet Sida 1 av 5 Tid och plats 20 maj 2014 kl. 15.30 17.30, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Patric Åberg (M) ordförande Tommy Aspegren (FP), vice ordförande

Läs mer

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar.

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar. AGENDA Grupp/mötesforum Verksamhetsområde SUF möte Enhet Lokal Familjecentralen Datum 2014-01-24 Deltagare Lennart H, Ewa G, Ann N, Veronica L, Emma R, Rose-Marie B Mötesordförande Mötessekreterare Frånvarande

Läs mer

fokus på anhöriga nr 16 mars 2010

fokus på anhöriga nr 16 mars 2010 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 16 mars 2010 Samverkan mellan kommuner och landsting för att nå anhöriga tidigt Det är viktigt att nå anhöriga tidigt. Här har landstingens hälso- och sjukvård en central

Läs mer

För dig som har en psykisk funktionsnedsättning. Socialpsykiatri. Enköpings kommun

För dig som har en psykisk funktionsnedsättning. Socialpsykiatri. Enköpings kommun För dig som har en psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatri Enköpings kommun Vad är egentligen socialpsykiatri? Socialpsykiatrin drivs av kommunen. Den riktar sig till dig som har en varaktig psykisk

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Handikapprådet. 26 februari 2013 Plats och tid Guldsmeden plan 4, tisdag den 26 februari, kl: 13.15 16.30 Birgitta Medin ordf Karin Eriksson FUB Ulf Nilsson SRF Åsa Nordkvist AAF Birgit L Sundström AFASI

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Om du mår psykiskt dåligt

Om du mår psykiskt dåligt Om du mår psykiskt dåligt Guide till hjälp och stöd Hjälp Exempel på områden som beskrivs är: Landstingets hälso- och sjukvård Kommunens sysselsättningsverksamhet fritid, rehabilitering, socialt stöd och

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson.

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Minnesanteckning SUF möte 7 februari 2013 Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Genomgång av minnesanteckningarna från SUF mötet

Läs mer

Kognitiva hjälpmedel punkt kom. Eva Persson Birgitta Bjerre

Kognitiva hjälpmedel punkt kom. Eva Persson Birgitta Bjerre Kognitiva hjälpmedel punkt kom Eva Persson Birgitta Bjerre Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Bakgrund... 2 3. Syfte... 3 4. Genomförande... 3 5. Resultat... 8 6. Slutsatser och rekommendationer... 10

Läs mer

KUR - Kunskapsutveckling om rehabilitering för personer med psykiatrisk diagnos/funktionsnedsättning.

KUR - Kunskapsutveckling om rehabilitering för personer med psykiatrisk diagnos/funktionsnedsättning. Inbjudan KUR - Kunskapsutveckling om rehabilitering för personer med psykiatrisk diagnos/funktionsnedsättning. Försäkringskassan har fått regeringens uppdrag att stimulera en gemensam kunskapsutveckling

Läs mer

Om du mår psykiskt dåligt

Om du mår psykiskt dåligt Om du mår psykiskt dåligt Guide till hjälp och stöd Hjälp Exempel på områden som beskrivs är: Landstingets öppenvård Kommunens sysselsättningsverksamhet fritid, rehabilitering, socialt stöd och föreningar

Läs mer

(5) Kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionsnedsatta. SR Gräsö, kommunkontoret, Östhammar

(5) Kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionsnedsatta. SR Gräsö, kommunkontoret, Östhammar 2016-04-12 1 (5) KALLELSE Nämnd Kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionsnedsatta och tid 2016-04-25 Klockan 13:00 Plats SR Gräsö, kommunkontoret, Östhammar Besök Nr ÄRENDELISTA Föredragande 13:00

Läs mer

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-10-30 Elin Gottfridsson Närvårdsstrateg Tfn 018-611 30 15 E-post elin.gottfridsson@lul.se Beredningen för äldre och funktionsnedsatta Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni

Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni Värdig vardag en konferens om riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni Konferens den 7/10 2011 arrangerad av RSMH, Schizofreniförbundet och Socialpsykiatriskt forum Varför är denna konferens

Läs mer

Protokoll från SUF-möte i Tierp den 7 februari 2011.

Protokoll från SUF-möte i Tierp den 7 februari 2011. Protokoll från SUF-möte i Tierp den 7 februari 2011. Närvarande: Ingela Helling, Aino Holmgren, Helena Ljung, Ann Nilsson. Lennart Hillberg samt u.t. Ann berättade om hur hennes arbete i hemmet hos föräldrar

Läs mer

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014

Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 Mötesplatser för anhöriga Program hösten 2014 taby.se/anhorigstod SAMTALSGRUPPER Mötesplatser för anhöriga Anhörigstödet arrangerar mötesplatser där du får information som kan vägleda och inspirera dig.

Läs mer

Införandet av arbetsmetoden CM/RACT i Gävleborg Projektplan samt uppdragsbeskrivning för implementeringsledaren

Införandet av arbetsmetoden CM/RACT i Gävleborg Projektplan samt uppdragsbeskrivning för implementeringsledaren Införandet av arbetsmetoden CM/RACT i Gävleborg 2016-2018 - Projektplan samt uppdragsbeskrivning för implementeringsledaren Projektledare/implementeringsledare: Anna Öhman Tid: 2016-2018, 3 år, 100 %.

Läs mer

Delprojekt 3 Informationsplats på nätet - förarbete

Delprojekt 3 Informationsplats på nätet - förarbete Delprojekt 3 Informationsplats på nätet - förarbete Teknik för äldre samt vuxna med funktionsnedsättning 2009-01-01-2011-12-31 Arbetsgruppen delprojekt 3 Teknik för äldre FOU i Sörmland Carina Granholm

Läs mer

Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning

Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning Komplexa vårdbehov Psykisk sjukdom Missbruk Vänder sig till verksamheter och projekt som arbetar med personer som har komplexa

Läs mer

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2015-04-27 1 (8)

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2015-04-27 1 (8) 2015-04-27 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Östhammar, klockan 13:00-16:00 Närvarande Margareta Widén Berggren, ordförande Örjan Wedin, NHR Barbro Andin Mattsson/Sören Eriksson, HLF John Arekrantz,

Läs mer

Medlemsblad för medlemmar i IFS Uppsala

Medlemsblad för medlemmar i IFS Uppsala Medlemsblad för medlemmar i IFS Uppsala Hoppas ni alla har haft en skön sommar så att ni är laddade inför hösten! IFS ska med samarrangemang med Regionförbundet och NSPH starta ett projekt efter att vi

Läs mer

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Protokoll från Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Måndagen den 28 september 2009, 08.30 11.25 ~ 1-10 ande Maj-Britt Lindström Leif Wikman Britt Westerlund Övriga närvarande Doris Thomlund, enhetschef,

Läs mer

Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala

Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala Vård i Samverkan VIS Kommun: Tierps Kommun Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: Chefsgruppen Närvård Tierp Datum: 2018-05-30 Samverkan, utveckling och föräldraskap

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 IFS Uppsala

Verksamhetsberättelse 2013 IFS Uppsala Verksamhetsberättelse 2013 IFS Uppsala Styrelsen: Ordförande Ann Louise Carleson, Vice ordförande Titti Lindholm, Sekreterare Birgitta Johnsen, Kassör o redaktör för medlemsbladet Emma Carleson, Hemsidan

Läs mer

Ordförande öppnade mötet och hälsade alla välkomna.

Ordförande öppnade mötet och hälsade alla välkomna. 1 Protokoll fört vid årsmöte med PRO Kungshamn Datum 2015-03-17 Tid 15.30 Plats Närvarande Folkets Hus, Kungshamn 125 st. medlemmar Dagens värdpar Margareta och Sven Aronsson Nya medlemmar 1 Mötets öppnande

Läs mer

Enkäten besvaras av socialchef eller motsvarande chef med ansvar för målgruppen.

Enkäten besvaras av socialchef eller motsvarande chef med ansvar för målgruppen. Diarienummer 00-5401/2008 Enkät 2 om Kommunernas insatser för personer med psykiska funktionsnedsättningar 2010-11-29 Socialstyrelsen har av regeringen fått i uppdrag att genomföra en uppföljning av det

Läs mer

Kommunal anhörigstödsplan till anhöriga som hjälper och vårdar närstående i Sävsjö kommun 2017.

Kommunal anhörigstödsplan till anhöriga som hjälper och vårdar närstående i Sävsjö kommun 2017. Kommunal anhörigstödsplan till anhöriga som hjälper och vårdar närstående i Sävsjö kommun 2017. Bakgrund Den 1 juli 2009 infördes en ny bestämmelse i 5 kap 10 socialtjänstlagen (SoL) med syfte att förtydliga

Läs mer

Vad är boendestöd? När du ansöker ska du vara beredd på att ta emot stöd. Ditt boendestöd utgår från det beslut som du har fått efter din ansökan.

Vad är boendestöd? När du ansöker ska du vara beredd på att ta emot stöd. Ditt boendestöd utgår från det beslut som du har fått efter din ansökan. Boendestöd Vad är boendestöd? Här får du en kort information om vad boendestöd är och hur det kan fungera att få boendestöd. Du är med och planerar hur du vill lägga upp ditt stöd och vad som är viktigt

Läs mer

Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap. för dig som är chef

Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap. för dig som är chef Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap för dig som är chef Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap I den här skriften får du råd om vad en heltäckande fortbildning

Läs mer

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Lilian Persson (s), ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB)

Läs mer

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare.

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare. Förvaltningschefer (eller motsvarande) i sjulän inbjuder till Dialogseminarium kring EBH rapporterna om ledrörlighet och om smärta Tid: 13 juni 2014 kl. 9:30 15.00 Plats: Hälsa och habilitering, Kungsgärdets

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum torsdagen den 4 april 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum torsdagen den 4 april 2019 kl. 08:30 1(13) Plats och tid IFO-sammanträdesrum torsdagen den 4 april 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Gerd Lindgren (s) Justeringens

Läs mer

Presentation av närvarande och revidering av kontaktlistan.

Presentation av närvarande och revidering av kontaktlistan. SUF möte Bålsta 130129 Närvarande: Rosmarie, Lena Sagström (vuxenpsykiatrin)m Marlene (kurator på Kämpe ( dvs särgymnasiet och kämpe bcjf), Marina, Niklas. Frånvarande: Angelica Järvehed, Lennart Eriksson,

Läs mer

Nya synsätt och arbetssätt

Nya synsätt och arbetssätt KONFERENS 2 MAJ 2012 Nya synsätt och arbetssätt för att skapa ett demensboende som ger nöjda boenden, anhöriga och personal ANMÄLAN E-post hb@kkskaraborg.se Telefon 0733 26 27 23 Sista anmälningsdag 25

Läs mer

FOMS RIKSKONFERENS 2014 PÅ LUGNET I FALUN

FOMS RIKSKONFERENS 2014 PÅ LUGNET I FALUN FOMS RIKSKONFERENS 2014 PÅ LUGNET I FALUN Koppla upp och koppla av Konferensen hålls på Lugnet I Falun. En konferens om fritid, kultur och rekreation för personer med funktionsnedsättning. Temat handlar

Läs mer

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Protokoll från Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Måndagen den 23 november 2009 kl 10-12 Beslutande Agnela Granströin Maj- Britt Lindström Britt Westerlund ~ 1 7 Leif Wikman Övriga närvarande

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2015-09-11

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2015-09-11 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg 2015-09-14 Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2015-09-11

Läs mer

FOMS RIKSKONFERENS 2014 PÅ LUGNET I FALUN

FOMS RIKSKONFERENS 2014 PÅ LUGNET I FALUN FOMS RIKSKONFERENS 2014 PÅ LUGNET I FALUN Koppla upp och koppla av Konferensen hålls på Lugnet I Falun. En konferens om fritid, kultur och rekreation för personer med funktionsnedsättning. Temat handlar

Läs mer

Program för psykiatriska veckan 15-19 november 2010 En vecka om psykisk hälsa Fri entré till alla arrangemang

Program för psykiatriska veckan 15-19 november 2010 En vecka om psykisk hälsa Fri entré till alla arrangemang Program för psykiatriska veckan 15-19 november 2010 En vecka om psykisk hälsa Fri entré till alla arrangemang Måndag 15 november Biblioteket Stinsen, Margaretagatan 19, Söderköping Öppet måndag-torsdag

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande Carina Schön (S) Kristina Pettersson (S) Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande Carina Schön (S) Kristina Pettersson (S) Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS - TRYGGHETSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Stora konferensrummet, Kommunkontoret, kl 13.00-15.30 Beslutande Marie Wilén (C) ordförande Margareta Gadde-Jenniche (M) Gösta Persson (M) Rose-Marie

Läs mer