AVDELNINGEN FÖR FARMACEUTISK FARMAKOLOGI (D3 plan 2)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVDELNINGEN FÖR FARMACEUTISK FARMAKOLOGI (D3 plan 2)"

Transkript

1 AVDELNINGEN FÖR FARMACEUTISK FARMAKOLOGI (D3 plan 2) Kursledare, farmakologi, 16.5 hp Universitetslektor Lena Bergström, D3:2 telefon e-post Studierektorer i farmakologi Lena Bergström, universitetslektor Telefon: e-post: Lena.Bergstrom@farmbio.uu.se Ingrid Nylander, professor Telefon: e-post: Ingrid.Nylander@farmbio.uu.se Kursadministratör: Johanna Svensson, besökstid: vardagar telefon e-post Johanna.Svensson@farmbio.uu.se Studentportalen Vi använder naturligtvis Studentportalen ( mycket under kursen, ibland genom meddelanden direkt till er via eller genom anslagstexter på kurstillfällets första sida. Där kommer all information om kursen att finnas. Du hittar länkar till schemat, kursplan, lärarlista mm. Det finns också en Anslagstavla där aktuella meddelanden kommer att läggas ut. Under funktionen Filarea kommer Du att hitta material till de olika föreläsningarna, lab.kompendium, PM-instruktioner, gruppövningar mm. Allt material kommer att ligga under rubriker som överensstämmer med momentet i schemat. Om du kontaktar lärarna under kursen via , använd då din officiella student e- mal adress vid UU. UpnetS konto krävs för tillträde till datorer på BMC, Uppsala Universitets databaser för tidskrifter etc.

2 KURSBESKRIVNING FARMACEUTISK FARMAKOLOGI, kurskod: 3FF111, 16.5 hp A4 OCH FRISTÅENDE KURS Kursen omfattar: a. 35 dubbeltimmar föreläsningar b. 7 gruppövningar c. 3 laborationsföreläsningar (obligatoriskt) d. 4 laborationer och 3 datorövningar (obligatoriskt) e. litteraturuppgift (obligatoriskt) f. skriftlig tentamen (obligatorisk) g. temadagar Radiofarmaci och strålskydd (obligatoriskt) Obligatoriska moment a. Alla 3 laborationsföreläsningar som ersätter genomgången vid laborationstillfället. b. De 4 laborationerna (Receptorbindning, Ögon-laboration och två PCRlaborationer) och skriftliga laborationsrapporter/obligatoriskt seminarium. c. De 3 datorövningarna (GPI, Jejunum och CVS/ANS) och två efterföljande seminarier (CVS/ANS och jejunum redovisas vid samma tillfälle). d. Den skriftliga eller muntliga, individuella litteraturuppgiften (PM). e. Tentamen. f. Temadagarna Radiofarmaci och strålskydd. Målbeskrivning för kursen finns i Studentportalen. Kursplan finns som länk i Studentportalen. Föreläsningar Föreläsningarna i farmakologi utgör inom flera avsnitt en utvidgning av det innehåll som presenteras i kursboken. Vissa avsnitt kommer att beröras helt flyktigt under föreläsningarna och måste inhämtas genom självstudier. Det är därför viktigt att köpa kursboken. Föreläsningsmaterial delas ut till respektive föreläsning. Samma material kommer också att finnas på Studentportalen. Gruppövningar Gruppövningarna utgör ett komplement till och en fördjupning i föreläsningarnas innehåll. De tränar studenterna i att själva aktivt söka information och ger möjlighet att tillsammans med institutionens lärare diskutera farmakologiska problem. Ta med FASS, Läkemedelsboken och kursboken till gruppövningarna 2-7. Gruppövningsfrågor kommer att finnas i Studentportalen. Gruppindelning Studenterna anmäler via Studentportalen vilken laborationsgrupp de vill ingå i. Observera att det är 6 laborationsgrupper utom laborationen som kallas Ögonlaboration där kursen indelas i 4 grupper. I schemat ser Du vilken grupp som laborerar en viss dag och tid.

3 Laborationsgrupp 1-3 =A-grupp och grupp 4-6 = B-grupp. Indelningen i A-respektive B-grupp gäller de gruppövningar som följer efter de olika föreläsningsblocken (se schema). Laborationer Se laborationshandledningen. Litteraturuppgift, skriftlig och muntlig Se separat instruktion nedan i detta häfte. Materialet kommer också att finnas i Studentportalen. Forskningspresentationer Avdelningens forskningsaktiva seniora lärare presenterar sin aktuella forskning i samband med sina föreläsningar. Vi har lagt in momentet för att de studenter som har ett intresse av att fördjupa sig i farmakologi, redan nu ska veta vilka frågeställningar, metoder mm som forskningsgrupperna arbetar med. Radiofarmaci och strålskydd Detta moment ska enligt studieplanen för apotekarutbildningen ingå i utbildningen och kommer att arrangeras i form av två temadagar med obligatorisk närvaro, se schema. Kurslitteratur Rang, Dale, Ritter, Flower, Henderson: Pharmacology (7:e upplagan, 2011, ISBN ). OBS! ny upplaga f. o. m. HT11. Jarl Wikbergs kompendium Farmakologiska grundprinciper Övrig rekommenderad litteratur Läkemedelsboken FASS Lindskog och Zetterberg: Medicinsk terminologi alternativt Lundh & Malmqvist: Medicinska Ord Goodman och Gilman: The Pharmacological Basis of Therapeutics (farmakologiskt standardverk som kan användas som uppslagsverk). Kurslitteraturen är engelsk och även många andra uppgifter under kursen baseras på engelska texter. Vi rekommenderar därför ett bra engelsk-svenskt/svensk-engelskt lexikon. Det finns många alternativ i bokhandeln och du kommer att ha stor nytta av en sådan investering. NYA BETYGSREGLER Alla studenter vid fakultetens program och fristående kurser, som har antagits höstterminen 2007 och senare, ska ha graderade betyg (VG, G, U). Farmakologikursens tentamens teoretiska del kommer att betygssättas enligt följande:

4 Totalt 60 % av maximal poäng är gräns för godkänt (G). Totalt 80 % av maximal poäng är gräns för väl godkänd (VG). Som ett led i kvalitetsarbetet har vi också infört en ny regel som innebär att för godkänt resultat ska även 40 % på varje delavsnitts maximala poäng vara uppfyllt. Den teoretiska delen av tentan kommer att bestå av fyra (4) delavsnitt och om en student inte har 40 % av delavsnittets maximala poäng måste delavsnittet tenteras om inom fyra (4) veckor efter utlämning av rättad tenta. För att bli godkänd på det resterande delavsnittet krävs 60 % av den maximala poängen på delavsnittet. Om studenten inte når upp till 60 % vid omtentamenstillfället måste hela tentan dvs alla delavsnitt tenteras om, och samma regler gäller då som vid första tentamenstillfället. (Exempel: en student har erhållit 61% av maxpoäng på tentamens teoretiska del, men enbart 39% på Lena Bergströms avsnitt om nervsystemets farmakologi. Då måste studenten tentera om nervsystemets farmakologi inom fyra veckor och då få minst 60% av den maximala poängen dvs 18p i detta exempel). Tentamens laborationsdel omfattas inte av betyg utan där gäller 50 % av maximal poäng för godkänt. För godkänt betyg på kursens laborativa del krävs godkända laborationer och godkänd laborationstenta. OMPRÖVNING AV LÄRARES RÄTTNING Om en student anser att en fråga inte blivit korrekt bedömd ska en skriftlig motivering på en särskild blankett lämnas till Johanna Svensson, C4 plan 3. Den skriftliga motiveringen ska lämnas in före ett visst datum som meddelas i samband med att den rättade tentamen lämnas tillbaka. Några andra sätt att få sin tentamens rättning omprövad förekommer inte vid avdelningen.

5 Allmän information om arbete med PM och laborationsrapporter Varför skall jag göra en PM och laborationsrapport? En viktig roll för den yrkesverksamma apotekaren och receptarien är att kommunicera med allmänheten, kollegor, vårdpersonal, m.fl, på ett sådant sätt att informationen når fram och blir förståelig. För detta krävs goda fackkunskaper men också god förmåga att uttrycka sig på svenska och engelska och kunna anpassa framställningen till mottagarens kunskapsnivå. Redovisningar av PM och labbar ska ge Dig en övning i kommunikation. Nedan hittar Du allmänna råd och anvisningar i enlighet med FarmKom (Kommunikation för farmaceuter). Mer specifik information, se dokumenten PM respektive Laborationsrapport. Vilken målgrupp skriver jag för? Du skall alltid utgå från att Du skriver för en anvisad målgrupp. Det är viktigt att nivåanpassa informationen och det innebär att sådana termer som den målgruppen inte känner till måste Du förklara. Mer specifik information, se dokumenten PM respektive Laborationsrapport. Hur söker jag information? För att söka vetenskapliga artiklar använder du lämpligen PubMed Här kan Du söka på ett eller flera sökord. Artiklarna är ordnade i tidsordning så att de senaste ligger överst på listan. Du kan söka på ett eller flera sökord eller på författarnamn. Artiklarna är ordnade i tidsföljd. Många tidskrifters artiklar finns online på PubMed eller bland Uppsala Universitets elektroniska tidskrifter: Observera att Du måste använda Ditt UpUnet-S-konto för att komma åt dessa tidskrifter. Internet kan vara en bra kunskapskälla men använd inte material från Internet helt okritiskt. Det finns bra hemsidor som Läkemedelsverket, Apoteket, Socialstyrelsen osv. Om Du googlar direkt på ett sökord är risken stor att Du får fram material som är fullständigt vansinnigt och absolut inte faktagranskat av någon expert. Hur hanterar jag språk, facktermer, grammatik? Det är mycket viktigt att kunna skriva begripliga sammanfattningar av olika uppgifter i ett framtida yrkesliv och många studenter har tränat detta mycket litet. Här kommer några tips: Ett problem är att finna goda svenska ord för vad man skall beskriva men i redovisningar och rapporter accepteras inte "svengelska termer" som t ex bindningssite det heter bindningsställe! Vissa engelska termer är svåra att förklara och översätta till god svenska, men försök! En hjälp i detta sammanhang är biotermgruppens hemsida Där kan Du också ställa frågor om ord Du inte klarar av själv! Sätt den engelska

6 termen inom parentes första gången Du använder den svenska beteckningen så blir det lättare att förstå. Latinska ord ska kursiveras. Förklara nya termer och begrepp. Det ni gått igenom i utbildningen behöver inte förklaras. Undvik alltför långa meningar och kontrollera syftningsfel, vilka lätt slinker in i en text. Särskriv inte ut sammansatta ord. Det är det vanligaste språkfelet i era uppsatser. Det är stor skillnad mellan en svart hårig sjuk sköterska och en svarthårig sjuksköterska! Använd datorns stavningskontroll innan Du skickar in din uppsats. Låt gärna en kurskamrat läsa den innan Du skickar in. Lexikon, ordböcker och handböcker Ett bra engelsk-svenskt lexikon, Svenska Akademins Ordlista och en bra medicinsk terminologibok är A och O för Dina studier. Inköpet kan kännas kostsamt men i längden kommer Du att ha stor nytta och glädje på alla programmets kurser av en sådan investering. Språkverkstaden Språkverkstaden är öppen för alla studenter vid Uppsala universitet som själva känner behov av hjälp med skriftlig eller muntlig framställning. Både i universitetsstudierna och i arbetslivet behövs en god förmåga att hantera språket i tal och skrift. Språkverkstaden erbjuder alla studenter hjälp med att utveckla denna förmåga. Vid Språkverkstaden finns möjlighet att boka tid med någon av handledarna. Du kan få hjälp både svenska och engelska. Om Du har problem t.ex med dyslexi kan Du få hjälp att kontakta Studenthälsan. Plagiat Du får inte plagiera text från annan student eller bok/artikel, men korta citat är naturligtvis tillåtna. Om någon gör anspråk på att en text är en egen skapelse och inte uppger källor, är det plagiat. Den nya texten måste ha ett visst mått av självständighet och originalitet. Man kan alltså inte heller göra ordagranna översättningar av engelsk text. Förekomsten av plagiat kommer att kontrolleras med hjälp av en databas Urkund dit alla PM sänds i sin slutversion innan de kommer till rättande lärare. Var noggrann med att få med alla referenser i referenslistan. Om referenser saknas kan det alltså anses som plagiat och PM underkännas. Om du känner dig osäker på vad plagiat är kan du läsa urkunds plagiathandbok. Referenshantering En vetenskaplig referens refererar till en artikel eller bok eller elektronisk hemsida som är vetenskapligt trovärdig. De tidskrifter som finns i Elektroniska tidskrifter vid Uppsala universitet kan utgöra sådana referenser. Hemsidor på Internet kan ofta utgöra problem om de inte direkt är knutna till universitet eller forskningsinstitut. Sådana referenser kan alltså inte alltid godkännas. Var kritisk i Ditt förhållningssätt till den information som presenteras där. Rådfråga gärna handledaren. Allmänt

7 avrådes från att använda Wikipedia som inte är faktagranskad. Det är mycket bättre att använda NE (Nationalencyklopedin). Hantering av referenser i skriftliga redovisningar I den löpande texten skall källorna anges. Ni refererar alltså till den bok eller artikel där en författare redovisar vissa fakta. I slutet på litteraturarbetet skriver ni en referenslista med utförlig information om samtliga artiklar, böcker eller eventuella websidor ni refererat till i texten. Inga referenser skall finnas i den löpande texten som inte finns i referenslistan, och omvänt. Referenser i texten (enligt International Journal of Pharmaceutics regler): I texten anges en referens med författare och årtal. Om en artikel med ETT författarnamn refereras: text (Nilsson, 2004) Om en artikel med TVÅ författarnamn refereras: text (Uvnäs-Moberg och Petersson, 2004) Om en artikel med TRE eller FLERA författarnamn refereras: text (Johansson et al., 1986) Referenslista skrivna enligt International Journal of Pharmaceutics regler Referenslistan skrivs i bokstavsordning (efternamn). Det gäller oberoende om det är tidskrifter, böcker eller internetreferenser. Referenser till bilder behandlas på precis samma sätt. Tidskrift Författare, år, Titel, Tidskrift, volym, sidor Exempel: Johansson K., Svensson S., Ander sson G., Petersson O., Digitalis kliniska synpunkter och verkningsmekanismer. Pharm. Weekbl. Sci., 8, Nilsson G., ST-höjning på EKG ett diagnostiskt problem. Grundlig kännedom om ST-sträckan krävs för rätt behandling. Läkartidningen, 101, Uvnäs-Moberg K., Petersson M., Oxytocin biokemisk länk för mänskliga relationer. Mediator av antistress, välmående, social interaktion, tillväxt, läkning. Läkartidningen, 101, Bok Författare, År, Boktitel. Förlag, Stad, Land, ev. utgåva (stad, land anges inte alltid i boken och får då uteslutas) Exempel: Rang H.P., Dale M.M., Ritter J.M., Flower R.J., Henderson G., 2012, Rang & Dale s Pharmacology, Elsevier Churchill Livingstone, 7th ed. FASS, LIF Service AB, Stockholm. Läkemedelsboken Årtal, Årtal. Apoteket AB, Stockholm.

8 Läkemedelsguiden, Läkemedelsverket, Uppsala. Norlén T., Lindström E., 2009, Farmakologi. Liber AB, Stockholm. Kapitel i en bok Kapitelförfattare, År, Titel på kapitlet. I bokförfattare (svenska red. alternativt engelska ed.), bokens namn, bokförlag, ort, land, sidor. Exempel: Leslie F.M., Loughlin S.E., 1993, Ontogeny and plasticity of opioid systems. I Hammer R.P. Jr. (ed.), The neurobiology of opiates, CRC Press, Boca Raton FL, USA, Hernandez-Avila C.A, Kranzler H.R., 2011, Alcohol Use Disorders. I Ruiz P., Strain E. (eds.), Lowinson and Ruiz s Substance Abuse. A comprehensive textbook, Wolters Kluwer, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, PA, USA, Internetreferenser Författare/namn på organisation, år, hela adressen, datum, klockslag. Exempel: Socialstyrelsen, 2008, Radon.htm, , kl Läkemedelsverket, 2009, , kl

9 PM Varför skall jag göra PM? En viktig roll för den yrkesverksamma apotekaren och receptarien är att kommunicera med allmänheten, kollegor, vårdpersonal, m.fl., på ett sådant sätt att informationen når fram och blir förståelig. För detta krävs goda fackkunskaper och också god förmåga att uttrycka sig på svenska och kunna anpassa framställningen till mottagarens kunskapsnivå. PM-arbetet kommer att ge Dig en övning i skriftlig och muntlig kommunikation i enlighet med FarmKom (Kommunikation för farmaceuter). Du kommer att träna din förmåga att söka relevant information inom ett område inom farmakologi. Du kommer att få fördjupad kunskap inom området och också träna att sammanställa och presentera fakta inför kurskamrater och lärare. Vilken är målgruppen? Du skall alltid utgå från att Du skriver för en anvisad målgrupp. Det är viktigt att nivåanpassa informationen och det innebär att sådana termer som den målgruppen inte känner till måste Du förklara. För PM är målgruppen kollegor (kamrater) så i den muntliga eller skriftliga presentationen av ditt PM ska du skriva och prata så att en kamrat kan läsa den och förstå innehållet. Hur bedöms litteraturuppgiften? Litteraturuppgiften bedöms utifrån följande kriterier Form o Struktur (t.ex. rubriksättning, styckeindelning) o Val av, och korrekt användande av, illustrationer, tabeller, figurer o Referenshantering i text och referenslista o Följt instruktioner Innehåll o Faktainnehåll (relevant och korrekt angiven information) o Faktanivå (anpassat till målgruppen) o Faktainhämtning (kunna söka och välja relevant material) o Huvudbudskapets tydlighet Språk o Förklaring av facktermer o Förklaring av förkortningar o Förmåga att uttrycka sig på god svenska Informationsmöte Kursen samlas (se schema för tid och plats) då ämnena delas ut av kursledaren. Alla ämnen är valda med avseende att utgöra en fördjupning inom ett visst område. Vissa ämnen kommer att tas upp i undervisningen men då på ett basalare plan, andra inte. Handledare Ingrid Nylander handleder arbete 1-10 och Lena Bergström arbete Instruktioner Du blir tilldelad en vetenskaplig översiktsartikel som behandlar en specifikt farmakologisk frågeställning, se nedan. Den utdelade artikeln ska ses som en

10 introduktion i frågeställningen. När Du läst igenom Din artikel behöver Du söka efter fler vetenskapliga artiklar för att få en bakgrund inom området och komplettera information som finns i den tilldelade artikeln. Förutom översiktsartikeln ska varje uppsats innehåll baseras på minst 3 vetenskapliga artiklar som Du själv ska ta fram och referera till. Använder Du annan litteratur som underlag t ex läroboken, FASS, Läkemedelsboken ska dessa också anges i referenslistan. Du kommer att arbeta individuellt med litteraturuppgiften. Halva studentgruppen ska lämna in en skriftlig redogörelse; andra hälften ska presentera samma ämnen muntligt. Skriftlig redovisning Arbetet ska omfatta c:a 3 A4-sidor ( ord, exklusive tabeller, figurer, bilder, bildtexter och referenser). Om arbetet är för långt eller för kort kommer det att sändas tillbaka till studenten. Font: Times New Roman, 12 punkter; 1.5 radavstånd Titelsida: På första sidans övre högra del skriver Du ditt namn, personnummer och kursomgång. Titel på arbetet skriver Du därefter centrerat på sidan. Inledning : Artikeln du tilldelats anger vilken infallsvinkel Din uppsats ska ha. Du måste först och främst skaffa Dig kännedom om det ämne Du ska skriva om och det gör Du lättast genom att använda läroboken eller annan tidigare kurslitteratur. Även Läkemedelsboken och FASS kan ge värdefull information. Inledning/bakgrund ska uppta max en halv A4-sida av ditt arbete. Huvuddelen av PM-arbetet ska avhandla det ämne du blivit tilldelad. Läs och sammanfatta de artiklar du letat upp. Ange underrubriker för olika avsnitt. Under bilder, figurer och tabeller ska stå en kort beskrivande text samt referera till den artikel du funnit bilden. Värdering eller slutsats: Arbetet ska avslutas med en värdering eller slutsats, där dina slutsatser eller åsikter om ämnet lyfts fram. Det är inte detsamma som ett sammandrag av innehållet i arbetet. Referenser: Sist i dokumentet ska referenser anges. (Hemsidor är inte regelrätta referenser eftersom information på nätet uppdateras/försvinner. Hemsidor ska därför helst inte förekomma i referenslistan eller i texten, bemöda dig att hitta pappersupplagan!) Referenserna ska anges i bokstavsordning (efternamn). Det gäller oberoende om det är tidskrifter, böcker eller internetreferenser. Referenser till bilder behandlas på precis samma sätt. Inlämning av arbetet Alla uppsatser ska lämnas in elektroniskt. Dokumentet ska namnges med Ditt efternamn + förnamn (t ex Anka.Kalle.docx). Dokument som namngetts på annat sätt skickas i retur. Arbetet ska skickas in via Studentportalen. På kurstillfällets första sida hittar du i vänsterspalten rubriken PM, inlämning 1 respektive PM, inlämning 2. Sedan framgår det enkelt hur du ska gå vidare. Dokument som skickas till PM, inlämning 2 skickas vidare till Urkund automatiskt. Sista dag för inlämning 1 och 2: Se Studentportalen.

11 Kontrollera följande innan Du skickar in Din uppsats: Namnge dokumentet med efternamn följt av förnamn. På första sidan skriver du också ditt namn, personnummer och kurs längst upp till höger. Titeln ska finnas på första sidan. Arbetet består av en kort introduktion, huvudavsnittet med underrubriker, slutsats eller värdering samt referenslista. Referenslistan är skriven i bokstavsordning enligt de anvisningar som angetts ovan. Referenser inom parentes efter den mening/det stycke vars innehåll refererar till den aktuella artikeln/boken. Stavning och grammatik är kontrollerad. Latinska ord skrivs med kursiverad stil. Sista inlämningsdag datum: se Studentportalen. Muntlig redovisning Halva kursen kommer att göra en muntlig presentation vilket kräver minst lika goda förberedelser som en text om ord. Presentationen ska göras i Powerpoint under c:a 20 minuter (med c:a menas här +/- 2-3 minuter!). Detaljschema delas ut i god tid före presentationen. OBS! obligatorisk närvaro under hela presentationen du deltar i. Presentationen ska vara disponerad på samma sätt som det skriftliga arbetet, dvs. innehålla Bakgrund eller introduktion Sammanfattning av artiklarnas intressantaste resultat Slutsats eller värdering Referenser/källor Tänk på att: Ha inte för mycket text/information i varje bild! Hellre stolpar än långa meningar! En bild säger mer en tusen ord! Kan den som sitter längst bak läsa texten/se bilden? Tala inte för fort! Vänd dig mot åhöraren! Använd pekpinne! Låt tal och bild samarbeta dvs prata inte om en sak samtidigt som du visar en bild på något annat Undvik läsa innantill från ett mnaus Översiktsartiklar 1. Nya farmakologiska behandlingsstrategier vid typ 2- diabetes. Nyenwe et al., Management of type 2 diabetes: evolving strategies for the treatment of patients with type 2 diabetes. Metabolism Clinical and Experimental. 60, Farmakologisk behandling av fetma hos unga.

12 Iughetti et al., Pharmacological treatment of obesity in children and adolescents: present and future. Journal of Obesity, doi: /2011/ Nya behandlingsstrategier vid migrän. Lovell & Marmura, New therapeutic developments in chronic migraine. Current Opinion in Neurology. 23, Endocannabinoida system som läkemedelsmål. Ligestri et al., From endocannabinoid profiling to endocannabinoid therapeutics, Current Opinion in Chemical Biology. 13, Nya farmakologiska mål vid osteoporos. Roux, New treatment targets in osteoporosis. Joint Bone Spine, 77, Farmakologisk behandling av IBS. Chang et al., Current and emerging therapies in irritable bowel syndrome: from pathophysiology to treatment. Trends in Pharmacological Sciences, 31, Nya behandlingsstrategier för astma. Barnes, New therapies for asthma: is there any progress? Trends in Pharmacological Sciences, 31, Nya farmakologiska mål för antikoagulantia. Harbrecht, Old and new anticoagulants. Hämostaseologie, 31, Inhalationsanestetikas verkningsmekanism på cellulär nivå. Hemmings et al., Emerging molecular mechanisms of general anesthetic action. Trends in Pharmacological Sciences. 26, Farmakologisk behandling av hosta. Reynolds et al., The pharmacology of cough. Trends in Pharmacological Sciences, 25, Leptin och leptinreceptorer som målprotein för läkemedelsbehandling vilka tänkbara möjligheter finns? Peelman et al., Techniques: New pharmacological perspectives for the leptin receptor. Trends in Pharmacological Sciences. 27, Framtida tänkbara neuroprotektiva behandlingsmöjligheter vid Alzheimers sjukdom. Palmer, Neuroprotective therapeutics for Alzheimer s disease: progress and prospects. Trends in Pharmacological Sciences. 32, Endothelin systemet mål för framtida behandling av hjärtsjukdom? Kirkby et al., The endothelin system as a therapeutic target in cardiovascular disease: great expectations or bleak house? British Journal of Pharmacology. 153, Cytokiners roll vid reumatoid artrit nya behandlingsstrategier? Moss et al., Drug insight: tumor necrosisfactor-converting enzyme as a pharmaceutical target for reumatoid arthritis. Nature Clinical Practice. 4, Nuvarande och framtida behandlingar av nikotinberoende.

13 Le Foll and Goldberg, Control of the reinforcing effects of nicotine by associated environmental stimuli in animals and humans. Trends in Pharmacological Sciences. 26 (6), Neurotransmittor- transportörer och framtida läkemedel. Gether et al., Neurotransmittor transporters: molecular function of important drug targets,. Trends in Pharmacological Sciences. 27, Monoklonala antikroppar framtida behandlingsmöjligheter? Walsh, Second-generation biopharmaceuticals. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics. 58, Tachykinin receptorers roll vid behandling av gastrointestinala motilitetsstörningar och smärta i magtarmkanalen. Sanger, Neurokinin NK1 and NK3 receptors as targets for drugs to treat gastrointestinal motility disorders and pain British Journal of Pharmacology. 141, Nya behandlingsmöjligheter vid Parkinsons sjukdom. Schwarzschild et al., Targeting adenosine A2A receptors in Parkinson s disease Trends in Neurosciences. 29, Cortikotropinreceptorer tänkbart målprotein för farmakologisk behandling av olika sjukdomar som drabbar CNS. Arzt and Holsboer, CRF signaling: molecular specificity for drug targeting in the CNS Trends in Pharmacological Sciences. 27,

14 Laborationsrapport Varför skall jag göra en laborationsrapport? En viktig roll för den yrkesverksamma apotekaren och receptarien är att kommunicera med allmänheten, kollegor, vårdpersonal, m.fl., på ett sådant sätt att informationen når fram och blir förståelig. För detta krävs goda fackkunskaper men också god förmåga att uttrycka sig på svenska och kunna anpassa framställningen till mottagarens kunskapsnivå. Laborationsrapportskivning kommer att ge Dig en övning i skriftlig kommunikation i enlighet med FarmKom (Kommunikation för farmaceuter). Du kommer att träna din förmåga att skriva en kortfattad redogörelse för en utförd praktisk uppgift inom farmakologin. Laborationerna kompletterar föreläsningar och seminarier och underlättar förståelsen för farmakologiska frågeställningar. Du kommer att få fördjupad kunskap om farmakologisk metodik och träna att sammanställa, tolka, diskutera och presentera resultat. Vilken målgrupp skriver jag för? Du skall alltid utgå från att Du skriver för en anvisad målgrupp. Det är viktigt att nivåanpassa informationen och det innebär att sådana termer som den målgruppen inte känner till måste Du förklara. För laborationsrapporten är målgruppen kollegor (kurskamrater) som inte har gjort laborationen. Bedömningskriterier Din laborationsrapport kommer att bedömas utifrån dessa fyra olika bedömningskriterier. 1. Innehåll Laborationsrapporten ska innehålla det som är relevant för själva laborationen, exempelvis teori, farmakologiska effekter, verkningsmekanismer och resultat. För att uppfylla detta mål kan du ta hjälp av kursboken, föreläsningsmaterial och laborationshandledning. Om det är något du inte förstår, ta hjälp av handledare eller andra lärare. 2. Form Med form menas bland annat typsnitt, rubriker, bilder, diagram och bildtexter. Laborationsrapporten ska vara snygg, prydlig och se sammanhängande ut. 3. Språk Även om du förstår vad laborationen går ut på måste du kunna uttrycka det i text för att bli godkänd på laborationsrapporten. Er lärare ska inte behöva rätta språket utan ska i sin rättning fokusera på innehållet. Be en kursare läsa igenom rapporten, det är lätt att bli blind på det man själv skriver. Använda alltid rättstavningsprogram, om du inte har det på din

15 egen dator öppna då filen på någon av datorerna på BMC. Om du har problem (eller vill förbättra) din förmåga att uttrycka dig skriftligt, ta kontakt med språkverkstan (om du tagit kontakt med språkverkstan kan du få förlängd deadline). För information om Språkverkstaden se 4. Plagiat För att bli godkänd måste ni med egna ord förklara laborationen, att kopiera stycken från varandra är inte tillåtet. Varje rapport körs genom URKUND där innehållet jämförs med material från internet, förlagsmaterial och studentmaterial. Om er rapport har fått träff i URKUND kommer er lärare/handledare att bedöma hur allvarlig träffen är. Om träffen är alltför lik någon annan källa kommer vi be er att skriva om stycket, om vi anser att träffen räknas som plagiat kan ni bli anmälda till disciplinnämnden. Om du känner dig osäker på vad plagiat är kan du läsa urkunds plagiathandbok.

AVDELNINGEN FÖR FARMACEUTISK FARMAKOLOGI (D3 plan 2)

AVDELNINGEN FÖR FARMACEUTISK FARMAKOLOGI (D3 plan 2) AVDELNINGEN FÖR FARMACEUTISK FARMAKOLOGI (D3 plan 2) Kursledare, farmakologi, 16.5 hp Universitetslektor Lena Bergström, D3:2 telefon 471 4161 e-post Lena.Bergstrom@farmbio.uu.se Studierektorer i farmakologi

Läs mer

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp)

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1 INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1. Försöksplan Syftet med försöksplanen är att du ska få projektets (begränsade) målsättning helt klar för dig innan

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Grundnivå/First Cycle. Ges endast inom apotekarprogrammet, termin 5 och fortsättning i termin 6

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Grundnivå/First Cycle. Ges endast inom apotekarprogrammet, termin 5 och fortsättning i termin 6 SAHLGRENSKA AKADEMIN FSL561, Farmakologi, sjukdomslära och läkemedelskemi, 37,5 högskolepoäng Pharmacology, Biology of Disease and Medicinal Chemistry, 37.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle

Läs mer

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen Examensarbetet ska anknyta till montessoripedagogiken och omfatta en enkel vetenskaplig undersökning (ex litteraturstudie, intervju, observation eller enkät),

Läs mer

Sjukdomslära 9 hp, vt 2012

Sjukdomslära 9 hp, vt 2012 Biomedicinsk vetenskap II Sjukdomslära 9 hp, vt 2012 Momentet läses: 2012-04-16 2012-05-24 Ansvarig lärare: Martin Burman, Institutionen för Molekylärbiologi, Umeå universitet Syftet med momentet är att

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12 Enheten för onkologi Institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap Studiehandledning Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt Omvårdnad och onkologi vid onkologiska sjukdomar

Läs mer

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17 Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01 Kursbeskrivning VT 17 2 (5) Välkommen till Introduktionskurs i teckenspråk som nybörjarspråk (7,5 högskolepoäng), vårterminen 2017 Kursens

Läs mer

Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion

Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion Folkhälsovetenskapens utveckling Moment 1, folkhälsovetenskap 1, Karolinska Institutet 17 september 2010 karin.guldbrandsson@fhi.se Varför uppsats i T1? För

Läs mer

SPAK01, spanska, kandidatkurs

SPAK01, spanska, kandidatkurs Språk- och litteraturcentrum Spanska SPAK01, spanska, kandidatkurs Studiebeskrivning Fastställd 2007-09-10 av lärarkollegium 3 att gälla fr.o.m. höstterminen 2007 Introduktion SPAK01, 61-90 högskolepoäng,

Läs mer

Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut

Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut Självst lvständigt statistiskt arbete, ht2011 (Jan Wretman/Gösta Hägglund/Gebrenegus H Ghilagaber) Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut 1 Uppsatsens olika delar Uppsatsen skall innehålla

Läs mer

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp

Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: Avancerad omvårdnad vid medfödda och förvärvade hjärtsjukdomar hos barn och unga 7.5hp Kurskod OM9222 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör

Läs mer

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016.

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016. 1 (5) Institutionen för kulturvård KURSGUIDE KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp Höstterminen 2016 Grundnivå Reviderad 2016-12-01 Välkommen till en hel kurs för att öva vetenskapligt

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten 1 Inledning Vid den farmaceutiska fakulteten har det sedan 2005 funnits kriterier för bedömning av examensarbete (medfarm 2005/913).

Läs mer

Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande

Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande 24.11-08 Kursen startar 17 november 2008 i sal F 331, Stockholms universitet (Se schema) Forskarskolekursen Flerspråkig utveckling,

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

Individuell inlämningsuppgift TEK210

Individuell inlämningsuppgift TEK210 Individuell inlämningsuppgift TEK210 Den individuella inlämningsuppgiften består av två delar. Del 1 Kognitiv design är obligatorisk och för att bli godkänd på kursen krävs att denna, tillsammans med skriftlig

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Masterprogrammet i psykologi, HT- 13 Psykologiska institutionen Stockholms universitet Kursansvarig: Charlotte Alm Övergripande syfte och innehåll Syftet med kursen är

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BIOR85, Biologi: Immunologi, 15 högskolepoäng Biology: Immunology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP

MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP SAHLGRENSKA AKADEMIN STUDIEHANDLEDNING FÖR KURSEN: MEDFÖDDA HJÄRTFEL OCH BARN OC H UNGA 7.5HP Kurskod OM9229 KURSEN GES SOM UPPDRAGSUTBILDNING Kursansvarig Kursadministratör Examinator Ewa-Lena Bratt e-post:

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv!

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Reviderad 2008-09-11 Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Introduktionen äger rum på Södertörns högskola i Flemingsberg, Moas båge plan 2 MC238 kl 11.00 (Se schema) Hjärtligt välkommen

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp Psychology Ba (C), Work- and organizational psychology with bachelor thesis,

Läs mer

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge en bredare förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri t ex livshistorier, fokusgrupper,

Läs mer

FORMALIA EXAMENSARBETE

FORMALIA EXAMENSARBETE FORMALIA EXAMENSARBETE - FÖR UTBILDNINGAR VID NORRLANDS YRKESHÖGSKOLA Skolgatan 52 903 27 Umeå Tel: 090-77 86 00 www.nyhs.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. KÄLLHÄNVISNING/FOTNOTER... 3 2. KÄLLFÖRTECKNING... 3

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007)

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Rektors och fakultetens riktlinjer Rektor utfärdade i juni 2006 riktlinjer för

Läs mer

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Stockholms universitet ht 2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Inom kursens ram erbjuds fem undervisningstillfällen. Vid det första

Läs mer

Kursguide till. Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

Kursguide till. Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till Fördjupningskurs del I i ryska, 30 hp Institutionen för språk och litteraturer 1 (6) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.sprak.gu.se

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

Kursguide till. RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER VT16

Kursguide till. RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER VT16 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till RY1200 Fortsättningskurs i ryska, 30 hp VT16 Institutionen för språk och litteraturer 1 (7) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00

Läs mer

Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I

Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I Institutionen för medicinska vetenskaper Enheten för Diabetesforskning Litteraturstudie i kursen Diabetesvård I Anvisning, tips och exempel Författare: Lärare: Examinator: Diabetesvård 1 15hp 1 Anvisningar

Läs mer

Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp.

Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp. Studiehandledning Klinisk Biomekanik, 7,5 Hp. Välkommen till kursen Klinisk biomekanik. Med hjälp av den här studiehandledningen vill vi ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig av kursen och hur

Läs mer

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Kursen Hälsa, Etik och Lärande 1-8p, T1, Vt 2006 Hälsouniversitetet i Linköping 0 Fältstudien om hälsans villkor i ett avgränsat

Läs mer

Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design.

Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design. Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design. Den individuella inlämningsuppgiften består av två delar. Del 1 Kognitiv design är obligatorisk och för att bli godkänd på kursen krävs att denna,

Läs mer

Examensarbete i Diagnostisk Cytologi (15hp)

Examensarbete i Diagnostisk Cytologi (15hp) Examensarbete i Diagnostisk Cytologi (15hp) Annika C Karlsson, kursansvarig Docent i virologi Institutionen för Laboratoriemedicin Avd för klinisk mikrobiologi Email: annika.karlsson@ki.se Mobil: 070 467

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Farmakoterapi 13,5 hp

STUDIEHANDLEDNING. Farmakoterapi 13,5 hp STUDIEHANDLEDNING Farmakoterapi 13,5 hp Receptarieutbildningen vid Umeå Universitet Välkommen till Farmakoterapi 13,5 hp Vi heter Sofia Mattsson och Maria Sjölander och är lärare på kursen i farmakoterapi.

Läs mer

Etik, fördjupningskurs 15 hp

Etik, fördjupningskurs 15 hp Studiehandledning Etik, fördjupningskurs 15 hp Kurskod: 790G72 Lärare: Professor Anders Nordgren, Hus Key, kontor 4215 Tel. 013-28 47 21 Mobil: 0702-41 36 29 E-postadress: anders.nordgren@liu.se Administratör:

Läs mer

STVA12 Politik och styrelse (9,0 hp) Hemskrivning med inlämning i

STVA12 Politik och styrelse (9,0 hp) Hemskrivning med inlämning i PROV 2015-01-07 Statsvetenskap 1-30 hp Statsvetenskapliga institutionen STVA12 Politik och styrelse (9,0 hp) Hemskrivning med inlämning i Live@Lund Inlämning sker endast i ETT pdf-dokument senast 12 januari

Läs mer

Examinator Henrika Jormfeldt

Examinator Henrika Jormfeldt Högskolan Halmstad Akademin för Hälsa och välfärd SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEUTBILDNING MED INRIKTNING MOT PSYKIATRI STUDIEHANDLEDNING Examensarbete inom omvårdnad-inriktning mot psykiatrisk vård, 15 hp Kvartsfart

Läs mer

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen

Läs mer

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Akademin för hälsa, vård och välfärd Distansstudier öppnar nya möjligheter för dig som inte har möjlighet att

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

EP1100, Matematik och informationssystem, 7,5 högskolepoäng Mathematics and Information Systems, 7.5 higher education credits

EP1100, Matematik och informationssystem, 7,5 högskolepoäng Mathematics and Information Systems, 7.5 higher education credits HANDELSHÖGSKOLANS FAKULTETSNÄMND EP1100, Matematik och informationssystem, 7,5 högskolepoäng Mathematics and Information Systems, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se STUDIEHANDLEDNING Integrativ vård 7,5 högskolepoäng Kurskod OM3310 Kursen ges som valbar kurs inom institutionens sjuksköterskeprogram Vårterminen 2011 Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail:

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING

MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING Denna kortfattade beskrivning består av två delar. En allmän del kring formatering etc och en del som tar upp viktiga aspekter i respektive rapportavsnitt. För en fylligare

Läs mer

MÄNNISKANS FYSIOLOGI HT högskolepoäng. Tidsplan: Fundera över ämnesförslag, bilda grupper om 3-5 personer samt ta kontakt med handledare.

MÄNNISKANS FYSIOLOGI HT högskolepoäng. Tidsplan: Fundera över ämnesförslag, bilda grupper om 3-5 personer samt ta kontakt med handledare. MÄNNISKANS FYSIOLOGI HT 2016 30 högskolepoäng Inst för Fysiologi och Farmakologi Fysiologiundervisningen Kursansvarig: Carl Johan Sundberg ELEKTIV Elektivet omfattar 3hp "Fördjupningsstudie inom utvalt

Läs mer

Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design.

Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design. Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design. Den individuella inlämningsuppgiften består av två delar. Del 1 Kognitiv design är obligatorisk och för att bli godkänd på kursen krävs att denna,

Läs mer

Kursplan. Medicinsk vetenskap psykiatri, obstetrik, pediatrik, geriatrik. Medical Science psychiatry, obstetrics, paediatrics, geriatrics

Kursplan. Medicinsk vetenskap psykiatri, obstetrik, pediatrik, geriatrik. Medical Science psychiatry, obstetrics, paediatrics, geriatrics Kursplan Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete Kurskod VOA441 Dnr 14/2001-510 146/2003-510 Beslutsdatum 2001-01-24 2003-06-23 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Medicinsk vetenskap psykiatri,

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Sh A samt Eng B 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Internationella relationer Engelsk benämning: International Relations Kurskod: 1FK001 Gäller från: HT 2013 Fastställd: Kursplanen är fastställd av det gemensamma ämnesrådet

Läs mer

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet 1(5) Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling VT 2014 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina kunskaper

Läs mer

Utredning och åtgärder avseende individen 1: PSYKOPATOLOGI (7,5 HP) VT-17

Utredning och åtgärder avseende individen 1: PSYKOPATOLOGI (7,5 HP) VT-17 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologprogrammet Psykologiska institutionen Termin 4, vt 2017 P4PSYP Anvisningar och schema till kursen Utredning och åtgärder avseende individen 1: PSYKOPATOLOGI (7,5 HP) VT-17

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KURSINFORMATION Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KANDIDATPROGRAMMET I SYSTEMVETENSKAP Sida 1 av 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Kursinnehåll... 3 2. Lärandemål... 4 3. Arbetsformer

Läs mer

PSYD52, Psykologi: Kognitions- och neuropsykologi, 30 högskolepoäng Psychology: Cognitive- and Neuropsychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

PSYD52, Psykologi: Kognitions- och neuropsykologi, 30 högskolepoäng Psychology: Cognitive- and Neuropsychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYD52, Psykologi: Kognitions- och, 30 högskolepoäng Psychology: Cognitive- and Neuropsychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016. Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA61, Genusvetenskap: Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 högskolepoäng Gender Studies: Law in Theory and Practice - a Gender Perspective, 30 credits

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Institutionen för hälsa och lärande Sjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Kursansvariga OM124G Stina Thorstensson, stina.thorstensson@his.se

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Ansvarig lärare: Marco Tullio Liuzza, Ph.D., post doc Rum 218, Frescati Hagväg 9A Marco.Tullio.Liuzza@psychology.su.se

Läs mer

Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner du information om kursen.

Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner du information om kursen. Institutionen för medicinsk cellbiologi, avdelningen för integrativ fysiologi Hej! Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2012 Kursens uppläggning Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt

Läs mer

Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13

Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13 Kursbeskrivning med litteraturlista HT-13 Skriftlig språkfärdighet, 7,5 hp Delkurs inom Italienska I, 30 hp. Består av: I. Italiensk grammatik med inlämningsuppgifter, 6 hp, och II. Skriftlig produktion,

Läs mer

Kursen ges som en valbar kurs inom kandidatprogrammet i Samhällsplanering- urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng.

Kursen ges som en valbar kurs inom kandidatprogrammet i Samhällsplanering- urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng. Samhällsvetenskapliga fakulteten SGEL34, Samhällsgeografi: GIS - Teoretiska och praktiska applikationer inom samhällsplaneringsområdet, 15 högskolepoäng Human Geography: GIS - Theoretical and Practical

Läs mer

BIMA46, Biomedicin: Molekylär cellbiologi, 10 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Cell Biology, 10 credits Grundnivå / First Cycle

BIMA46, Biomedicin: Molekylär cellbiologi, 10 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Cell Biology, 10 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten BIMA46, Biomedicin: Molekylär cellbiologi, 10 högskolepoäng Biomedicine: Molecular Cell Biology, 10 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Nämnden

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort

Läs mer

Instruktion/råd för rapportskrivning

Instruktion/råd för rapportskrivning Läkarprogrammet, självständigt arbete Instruktion/råd för rapportskrivning JK/PN 140211 Bästa/bäste läkarstudent! Nedan följer en kort beskrivning av de punkter en vetenskaplig rapport vanligen innehåller

Läs mer

PubMed (Medline) Fritextsökning

PubMed (Medline) Fritextsökning PubMed (Medline) PubMed är den största medicinska databasen och innehåller idag omkring 19 miljoner referenser till tidskriftsartiklar i ca 5 000 internationella tidskrifter. I vissa fall får man fram

Läs mer

Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan

Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Medicin, Klinisk medicin I, 15 högskolepoäng Medicine,

Läs mer

PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013

PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013 PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013 Kursens upplägg Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i samhällsvetenskapligt

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Studiehandledning UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Studiehandledning L9ID45 Idrottsfysiologi med träningslära för idrott och hälsa, 5 hp Avancerad nivå Kursansvarig: Jesper

Läs mer

Kursguide till. Fördjupningskurs del II i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

Kursguide till. Fördjupningskurs del II i ryska, 30 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide till Fördjupningskurs del II i ryska, 30 hp Institutionen för språk och litteraturer 1 (7) Renströmsgatan 6, Box 200, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.sprak.gu.se

Läs mer

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats?

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Kullagymnasiet Projektarbete PA1201 Höganäs 2005-01-19 Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Anna Svensson, Sp3A Handledare: Erik Eriksson Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 1 - Bakgrund - Syfte

Läs mer

Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1. VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier)

Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1. VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier) Att skriva projektplan En introduktion till Examensarbete 1 VT 2018 Cecilia Eriksson (Linsmeier) Examensarbete 1 grundnivå - T5 En introduktion till vetenskapligt arbete som ni kan ta med Er och ha nytta

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 1) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) HT 2011 Ansvarig lärare: Assistent: Stefan Wiens, Ph.D., professor Joakim Norberg, doktorand Rum 219, Frescati Hagväg

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV Rev. Aug 2006 INLEDNING Följande formalia gäller inlämningsuppgifter och riktar sig till studenter och lärare vid Akademin för

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

Engelska B Eller: Engelska 6 (Områdesbehörighet 2/A2 med ett eller flera undantag)

Engelska B Eller: Engelska 6 (Områdesbehörighet 2/A2 med ett eller flera undantag) 1EN000 Engelska A, Allmän inriktning 30.0 hp 1EN000 English A, General Course 30.0 credits Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska Betygsskala* För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G

Läs mer

Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp

Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp 18-01-03 1(5) Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp Kursen syftar till fördjupade kunskaper om begreppet personcentrad vård och hur det relaterar till begreppet egenvård ur olika professionella perspektiv.

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Citat... 1 Enkät... 1 Fotnot... 1 Frågeställning... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

Kurs-PM. Mediernas utveckling och förändring VT 2008. Tobias Olsson och Lowe Hedman

Kurs-PM. Mediernas utveckling och förändring VT 2008. Tobias Olsson och Lowe Hedman Kurs-PM Mediernas utveckling och förändring VT 2008 Tobias Olsson och Lowe Hedman Innehåll Sida Detaljschema 3 Föreläsningarna 4 Seminarieer 4 Examination 5 Kursplan 6 Litteraturlista 7 2 Detaljschema

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I och Sociologi II, VT-14 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail:

Läs mer

Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00260 1(5) Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-10-15 2(5) Huvudområde Spanska

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA Teknik och samhälle. Kurs-PM Fastighetsvetenskap 31-45 hp Fastighetsmarknad och värdering (FF221A)

MALMÖ HÖGSKOLA Teknik och samhälle. Kurs-PM Fastighetsvetenskap 31-45 hp Fastighetsmarknad och värdering (FF221A) MALMÖ HÖGSKOLA Teknik och samhälle Kurs-PM Fastighetsvetenskap 31-45 hp Fastighetsmarknad och värdering (FF221A) HT 2007 1 Detta PM syftar till att ge er mera detaljerad information om kursen utöver vad

Läs mer