Expertgruppen för fastighetsfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Expertgruppen för fastighetsfrågor"

Transkript

1 Minnesanteckningar Expertgruppen för fastighetsfrågor Dag: Tisdagen den 12 maj 2015 Tid: kl 10:00 15:00 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Staffan Sarbäck, LTU (ordförande); Bengt Sedvall, KTH (verkställande ledamot); Åsa Bergenudd, LU; Owe Flodin, ÖrU; Karolina Ganhammar, LiU; Lennart Ilke, KI; Lena Lundqvist, SU; Christel Olsson, LnU; Richard Olsson, UmU och Lars Alberius, SUHF (sekreterare). Frånvarande: Nadja Frisk, GU; Peter Liljenstolpe, KMH; Martin Melkersson, SLU Dagordning 1 Ordförande förklarar mötet öppnat Expertgruppen har två nya ledamöter: Nadja Frisk, Göteborgs universitet, och Lena Lundqvist, Stockholms universitet. 2 Minnesanteckningar från föregående möte Minnesanteckningarna från mötet den 10 februari 2015 lades till handlingarna efter att tillägg gjorts i 3.4 avsnitt 4 (sidan 3) där skrivningen revideras enligt följande: Det bestämdes att expertgruppen och AH gemensamt ska ta fram en handlingsplan för hantering av LOU ombyggnadsfrågor. Dock ska detta arbete inte initieras förrän arbetsgruppen för LOU lämnat sin rapport och beslut i domen om Akademiska Hus som upphandlande myndighet tagits. 3 Uppdrag Diskussion kring expertgruppens uppdrag Punkterna nedan är tematiskt uppdelade med utgångspunkt i expertgruppens uppdrag. 3.1 Ökad självständighet - Rådighet över lokaler - Hyreskontraktens längd och differenser vid olika hyrestider - Mottagande av donationer för lokaländamål Skrivelse till regeringen Expertgruppen tog under våren fram skrivelse från SUHF till regeringen angående längre kontraktstider och ändring av Lokalförsörjningsförordningens regler rörande tecknande av hyresavtal. Skrivelsen sändes till regeringen i början av juni. Regeringskansliet kontaktade SUHF:s kansli den 24 april. För att kunna arbeta med skrivelsen önskade de ökad konkretion och exempel: 1 (5)

2 1. Hur mycket mer kostar 10-åriga än 20-åriga och längre kontrakt? Lämna gärna konkreta exempel och beräkningar. Ange även om det är vissa saker ett lärosäte inte kunnat göra pga fördyrade omkostnader. 2. Vilka konkreta problem innebär 10-åriga kontrakt relativt längre? Finns det andra problem än rent ekonomiska som kortare kontrakt ger? 3. Ge konkreta exempel på minskad flexibilitet med kortare avtal. Expertgruppen diskuterade frågorna och beslutade att alla ska svara på frågorna och sända dem till Lars senast den 1 juni. Därefter sammanställer Lars tillsammans med Lennart och Owe svaren och sänder till Regeringskansliet (Helena Mäler Lejon, Utbildningsdepartementet). 3.2 Redovisning av lokalkostnader - Jämförbara nyckeltal (med utgångspunkt i bilaga 5 i budgetunderlaget) - Konsekvenser av nuvarande regler för redovisnings av hyreskostnader och hyresintäkter - Redovisning av lokalkostnader enligt SUHF-modellen Nyckeltal för lokalförsörjning inom högskolesektorn Lennart inledde diskussionen kring nyckeltal. Det lyftes bl.a. fram att detta enbart ska inkludera nybyggnation, kvadratmetersiffran är mindre viktig, medan procentsatsen alltid kan användas, att sammanställningen görs i Excel för att vara lättare att arbeta med, att det är viktigt att definiera vad som ska vara med och inte, att listan bör vara kort och slimmad. Lennart uppdrogs att ta fram en ny version till nästa möte. Lokalkostnader rekommendationer Fortsatt diskussion kring rekommendationerna REK 2014:1 Lokalkostnader vid universitet och högskolor. (Owe ger status för arbetet och redovisar arbetsgruppens slutliga förslag). Efter diskussion beslutade expertgruppen att tabell 5 även fortsättningsvis ska betecknas lokalkostnader samt att larm och skalskydd ska vara med men att säkerhet tas bort. 3.3 Lagen om offentlig upphandling (LOU) Arbetsgruppen för LOU och byggentreprenader avrapporterar från pågående arbete. Arbetsgruppen återkommer när man har ett klart förslag. 3.4 Fastighetsägarfrågor - Relationen till Akademiska Hus och till andra fastighetsägare o Jämförelse av hyresnivåer o Utformning av hyresavtal o Jämförande hyresvillkor Avstämning med Akademiska Hus (AH) ledning om aktuella frågor. Sten Wetterblad och Carolin Åberg Sjöqvist deltog från Akademiska Hus. Förslag på frågor att diskutera: 1. Uppdraget (igen!) Statsmakterna har i budgetpropositionen velat förtydliga AH:s uppdrag på vissa orter där bolaget kan ha något av en särställning gentemot lärosätena. Förtydligandet redovisas i två tillägg till uppdraget: a) hyressättningen ska beakta verksamhetens risk och b) bolaget ska verka för en långsiktig hållbar utveckling av universitets- och högskoleområden. Hur hanterar AH detta förtydligande? 2 (5)

3 Svar AH: Hyressättningen bygger på sex principer. Den ska vara prissatt med risk på marknadsmässigt sätt, kostnaderna ska vara marknadsmässiga, transparens mot kund, hyresmodellen tillämpas konsekvent över landet, verka för högre resurseffektivitet och kontinuerligt se över variablerna. Marknadshyresnivå är grunden. Marknadsmässig hyra är en kombination av bl.a. risker, driftunderhåll, markvärde, finansiering, läge, fastighet, motpart. På frågan om vad särställning innebär förklarades att man alltid försöker genomföra så transparenta processer som möjligt. Akademiska Hus får inte dumpa marknaden och det är därför man har marknadsmässiga hyror. Gruppen lyfte fram att det måste vara tydligare vad AH menade med marknadshyra. Vad gäller hållbar utveckling har AH fyra hållbarhetsmål. Det handlar om att samarbeta med kunder om hållbarhetsinitiativ, minska mängden inköpt energi med 50 % fram till 2025, eliminera CO2-avtrycken samt vara en olycksfri arbetsplats. Hållbar utveckling handlar om campusplanerna och hur de tas fram. De ska inte vara äldre än fem år. AH arbetar även med något man kallar starkt fysiskt samband, vilket bl.a. inkluderar cykelnormer och cykelmotorvägar. 2. Kontraktsutformning. Redovisning av pågående översyn av avtalsmallar, särskilda bestämmelser mm. AH önskade inte tala om mallar utan om underlag. Kontrakt är frågan om förhandlingar. Varje avtal är unikt. 3. AH har för några lärosäten aviserat att man vill övergå från LOA till LOA+ÖVA som hyresgrundande area. Varför och vilka konsekvenser får denna förändring för lärosätena? AH önskar få ett mer enhetligt system. Alla kvm man hyr ska inkluderas i avtalet. Vid förhyrning där det bara finns en hyresgäst och denna disponerar hela fastigheten ska ÖVA-K räknas som hyrd yta. Det konstaterades att det slentrianmässigt använda uttrycket LOA därmed är fel. Det gör att den korrekta arean kommer att anges i avtalen framöver. Denna justering görs vid omförhandlingar eller liknande. Det kan innebära att det blir fler kvm, men behöver nödvändigtvis inte bli det. 4. Hur initieras om- och tillbyggnadsprojekt? Upplägget idag är att det tecknas någon form av startavtal (eller förgävesavtal, som någon kallar det!) inför starten av ett byggprojekt. Formellt innebär det att det avtalas om en tjänst utan föregående upphandling. Hur ska vi hantera ombyggnader av redan förhyrda lokaler med utgångspunkt i LOU:s regelverk och vad är AH:s syn på de alternativa sätt som kostnaderna idag hanteras (tilläggshyra, engångshyra, direktbetalning, utläggsprojekt)? Expertgruppen lyfte fram att om- och tillbyggnad inte definieras som upphandling med hänvisning till ensamrätten, och att detta ska dokumenteras. Det lyftes vidare fram att förprojektering ska göras tidigt. Men detta kan vara 3 (5)

4 problematiskt då lagstiftningen inte är klar. AH bekräftade detta och poängterade att detta måste kunna definieras som byggentreprenadupphandling. Det konstaterades att det vore bra att tillsammans definiera gränserna. Det konstaterades även att utläggsprojekt/direktupphandling skiljer sig över landet. Detta lovade AH att titta närmare på. 5. Upphandling av el och hantering av el i hyresavtalen? AH lyfte fram att man inte får tjäna pengar på el. 6. Hur möter AH det snabbt ökade behovet av cykelstråk och cykelparkeringar på campusområdena? Se ovan punkt Hur möter AH sitt nya uppdrag att bygga äga och förvalta studentbostäder? Vid AH:s styrelsemöte i juni kommer man att lyfta frågan och besluta AH:s ståndpunkt. Hittills har styrelsen gått med på att enskilda lärosäten getts rätt att blockförhyra studentbostäder. Det gäller bl.a. KTH och KI. 8. Underhållsfrågor, långsiktiga underhållsplaner Behandlas vid nästkommande möte. 9. Gränsdragningslistor Expertgruppen beslutade att en arbetsgrupp ska tillsättas med tre personer från expertgruppen att tillsammans med AH att ta fram en mall. Tas åter upp vid nästkommande expertgruppsmöte. 3.5 Studentbostadsfrågan - Dialog med Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) - Dialog med Studentbostadsföretagen - Uppföljning av pågående lättnader i gällande byggregler Studentbostäder som konkurrensmedel Expertgruppen diskuterade UKÄ:s utvärderingsrapport 2015:4 rörande den tidsbegränsade möjligheten för vissa universitet att upplåta lägenheter för bostadsändamål. Expertgruppen gav Staffan i uppdrag att ta fram ett förslag till SUHF-skrivelse till regeringen och i den lyfta fram argument för konkurrensneutralitet, att det råder studentbostadsbrist på många orter, inte bara ett storstadsfenomen med stöd från Studentboguide 2014 samt Akademiska hus och blockförhyrning. Vidare diskuterades förändringar i LADOK-förordningen kring frågan om stöd i förordningen går att kontrollera studenter i bostadskön är aktiva studenter. Expertgruppen har fått följande propå från Johannes Hylander, New Republic: Vi arbetar i projektet Sthlm6000+ där de fyra stora lärosätena i Stockholm tillsammans med kommuner, fastighetsägare och byggherrar arbetar för att öka antalet studentbostäder i Stockholm med 50 procent fram till 2017 (räknat från 2013). I detta projekt 4 (5)

5 ingår en genomgång av hur man dessutom kan förenkla köandet och se till att det faktiskt är studenter som bor i bostäderna. För att privata hyresvärdar på ett smidigt sätt ska kunna göra en sådan kontroll krävs en förändring i den förordning som styr LADOK. Vi har diskuterat detta med den nya chefen för LADOK-konsortiet och han är preliminärt positiv till detta, men frågan måste naturligtvis gå igenom deras beslutande organ innan de kan ta ställning. I detta arbete kommer vi att uppvakta regeringen för att föreslå en förändring och jag ville därför informera dig om at detta är på gång så att ni är beredda på eventuella frågor från regeringen. SSCO är positiva till detta, men SFS har sagt sig vara skeptiska av integritetsskäl, men kommer sannolikt inte att motarbeta en sådan justering. Vet du om ni tidigare har diskuterat denna typ av frågor och om det är något som SUHF har intresse av att vara med och diskutera i fortsättningen? Expertgruppen diskuterade frågan och har inget att erinra. Dock konstaterades att det ska bo studenter i studentbostäder. 4 Verkställande ledamot Bengt kommer att gå i pension den 30 april. Vem tar över som verkställande ledamot? Expertgruppen utnämnde Owe Flodin till verkställande ledamot tills vidare. 5 Rapporter SUHF:s arbetsgrupp för framtidens lärandemiljöer genomförde en konferens den 20 maj. Dokument från konferensen finns på SUHF:s hemsida: 6 Runda runt bordet Expertgruppen gick en runda runt bordet och lyfte aktuella frågor vid de olika lärosätena med anknytning till expertgruppens uppdrag. 7 Övriga frågor Inga övriga frågor lyftes. 8 Nästa möte Nästa möte med expertgruppen är den 21 september kl på SUHF:s kansli. Höstens andra möte är den 5 november kl på KI. Lokal meddelas i god tid. 9 Ordförande förklarar mötet avslutat Ett särskilt tack riktades till Bengt Sedvall för hans insatser som verkställande ledamot i expertgruppen. Hans insats har varit värdefull för att lyfta arbetet i gruppen. Ordförande tackade för ett väl genomfört möte, och önskade en god sommar. Vid tangentbordet Lars Alberius 5 (5)

Expertgruppen för fastighetsfrågor

Expertgruppen för fastighetsfrågor 2016-06-02 Minnesanteckningar Expertgruppen för fastighetsfrågor Dag: Onsdagen den 11 maj 2016 Tid: kl 10:00 15:00 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Staffan Sarbäck, LTU (ordförande); Owe Flodin,

Läs mer

Expertgruppen för fastighetsfrågor

Expertgruppen för fastighetsfrågor 2015-05-26 Minnesanteckningar (REV) Expertgruppen för fastighetsfrågor Dag: Tisdagen den 10 februari 2015 Tid: kl 10:00 15:00 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Staffan Sarbäck, LTU (ordförande);

Läs mer

Redovisningsrådet. Dagens punkter

Redovisningsrådet. Dagens punkter Redovisningsrådet Dagens punkter Redovisningsrådet uppdrag m.m Vilka är med i redovisningsrådet Var hittar man information SUHF-statistiken 2013 Enkät om SUHF-modellens möjligheter i samband med kostnadsöversyner

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 Sveriges universitets- och högskoleförbund The Association of Swedish Higher Education Institutions Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 SUHF-statistiken 2018 1 SUHF-statistik Statistik

Läs mer

Betyg i högre utbildning

Betyg i högre utbildning Betyg i högre utbildning Hans Adolfsson http://www.suhf.se/nyheter-press/nyheter/betyg-i-hogre-utbildning Uppdrag Arbetsgruppen ska: undersöka behovet av betygssystem med fler steg i högskolan mot bakgrund

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2008-12-16 LS-LED08-707 161 Förslag till Överenskommelse angående framtida lokalutnyttjande och hyresavtal i Gnesta vårdcentral Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

SUHF-modellen. Dialogseminarium Ann-Kristin Mattsson

SUHF-modellen. Dialogseminarium Ann-Kristin Mattsson SUHF-modellen Dialogseminarium 2014-01-17 Ann-Kristin Mattsson SUHF-modellen Effektivisering med hjälp av SUHF-modellen enkätundersökning Statistik för 2013 Effektivisering Enkät utskickad till ekonomichefer

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-10-07 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 31 augusti 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 1 styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 Närvarande: Per Brolin, Karin Cardell, Anders Lundgren, Roger Pettersson, Susanne Kristensson, Susanne Wallmark, Frånvarande: Caroline Sjöberg, Matts

Läs mer

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se

Student söker bostad. Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Student söker bostad Annette Rydqvist Telefon: direkt 0455-35 30 98, annette.rydqvist@boverket.se www.boverket.se Regeringsuppdrag 2009 Rapport december 2009 Student söker bostad Översyn av studenternas

Läs mer

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder Regeringsbeslut IV:3 2012-11-22 S2012/8156/PBB (delvis) Socialdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggande av student- och ungdomsbostäder

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

Analys av årsredovisningen 2014

Analys av årsredovisningen 2014 Analys av årsredovisningen 2014 Antal helårsstudenter Antalet helårsstudenter (exkl. uppdragsutbildning och beställd utbildning) fortsatte enligt plan att minska år 2014. Minskningen var marginell jämfört

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Gör rätt som hyresvärd Vilka är vi? Avsnitt 1 Definitioner Uppsägningstider 1 Hyresavtal Hus eller del av hus lägenhet Upplåtits Till nyttjande Mot ersättning Bostadslägenhet resp.

Läs mer

Karriärvägar. Samtliga universitet. Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen

Karriärvägar. Samtliga universitet. Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen Karriärvägar 2015-11-16 2 Karriärvägar Samtliga universitet Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen 2015-11-16 3 Läraranställningar HL/HF (samtliga läraranställningar) HL/HF (professor och universitetslektor)

Läs mer

Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2016

Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2016 1 Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2016 Karin Upplander Ekman, ansvarig revisor Jenny Hedman, uppdragsledare Agenda 2 Vilka är vi? Organisationen av UH-granskningen Rapportering

Läs mer

Akademiska Hus. Birgitta van Dalen Regiondirektör, Väst. Peter Bohman Regiondirektör, Uppsala

Akademiska Hus. Birgitta van Dalen Regiondirektör, Väst. Peter Bohman Regiondirektör, Uppsala Akademiska Hus Birgitta van Dalen Regiondirektör, Väst Peter Bohman Regiondirektör, Uppsala 1 2 Agenda Kort om oss Akademiska Hus ägardirektiv och uppdrag i 9 punkter Uppdrag, vision, affärsidé, strategi

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Inspel till forskningspropositionen från lärosäten, finansiärer och några andra

Inspel till forskningspropositionen från lärosäten, finansiärer och några andra Inspel till forskningspropositionen från lärosäten, finansiärer och några andra Magnus MacHale-Gunnarsson Forsknings- och innovationskontoret, Göteborgs universitet Lästa Inte lästa 37 lärosäten 10 statliga

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner. Dir. 2018:98. Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018

Kommittédirektiv. Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner. Dir. 2018:98. Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Kommittédirektiv Översyn av hyresmodell för vissa kulturinstitutioner Dir. 2018:98 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda och föreslå nya alternativa

Läs mer

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016 ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016 Lärosäte Lunds universitet Uppsala universitet Karolinska institutet Göteborgs universitet Stockholms universitet Kungl. Tekniska högskolan Umeå universitet Linköpings universitet

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-12-03 Handläggare: Ulf Sankell / Niklas Karlsson Telefon: 508 27 919 / 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 december 2008 Utökning av Liljeholmshallen - förslag till

Läs mer

rn1 HÅBO SAMMANTRÄDESPROTOKOLL "-"KOMMUN 2015-02-18, KL 08:30-09.50, Stora Centrurmummet, Landstingshuset, Bålsta 2015-02-19, kommunhuset, Bålsta 1-9

rn1 HÅBO SAMMANTRÄDESPROTOKOLL -KOMMUN 2015-02-18, KL 08:30-09.50, Stora Centrurmummet, Landstingshuset, Bålsta 2015-02-19, kommunhuset, Bålsta 1-9 rn1 HÅBO "-" Tid och plats Beslutande Ledamöter, KL 08:30-09.50, Stora Centrurmummet, Landstingshuset, Bålsta Håkan Welin (FP), ordförande SabineNaresson (MP) Övriga närvarande Tjänstemän Per Kjellander,

Läs mer

Plats och tid sammanträdesrummet, Vallhamn kl.14.00 16.15

Plats och tid sammanträdesrummet, Vallhamn kl.14.00 16.15 Styrelsemöte nr 2 2013-05-22 1 [27] Plats och tid sammanträdesrummet, Vallhamn kl.14.00 16.15 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Lars-Ola Andersson (M), ordförande Hans Kristensson (FP) Henry Hermansson

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2011

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2011 Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2011 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten http://www.suhf.se/web/rapp orter_2011-2012.aspx. 2 SUHF-statistik

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Hyresfrågor i fokus Vilka är vi? Vad är ett hyresförhållande - när är hyreslagen tillämplig avtal, genom vilka hus eller delar av hus upplåts till nyttjande mot ersättning (12 kap.

Läs mer

Sammanträdesrummet Eriksövägen 27, Vaxholm. Anders Slätis (C), ordförande Anders Flodin (M), vice ordförande Ljiliana Lindgren (M) Lars Wessberg (M)

Sammanträdesrummet Eriksövägen 27, Vaxholm. Anders Slätis (C), ordförande Anders Flodin (M), vice ordförande Ljiliana Lindgren (M) Lars Wessberg (M) 44-48 Plats och tid Sammanträdesrummet Eriksövägen 27, Vaxholm Beslutande Ersättare Övriga deltagare Anders Slätis (C), ordförande Anders Flodin (M), vice ordförande Ljiliana Lindgren (M) Lars Wessberg

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Kommittédirektiv. Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden. Dir. 2006:94

Kommittédirektiv. Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden. Dir. 2006:94 Kommittédirektiv Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden Dir. 2006:94 Beslut vid regeringssammanträde den 31 augusti 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

Stadshuset, Kongsvinger kl

Stadshuset, Kongsvinger kl 2011-10-25 90 Plats och tid Beslutande Ledamöter Stadshuset, Kongsvinger kl.13.15-15.45 Claes Pettersson, ordförande Ann-Sofie Alexandersson, vice ordförande Peter Joensuu, vice ordförande Lars-Ove Jansson,

Läs mer

Frågor och svar om upphandlingsskadeavgift

Frågor och svar om upphandlingsskadeavgift Frågor och svar om upphandlingsskadeavgift 1. Vad är upphandlingsskadeavgift? Sedan sommaren 2010 har Konkurrensverket, som bland annat har till uppgift att arbeta för en effektiv offentlig upphandling,

Läs mer

OFFENTLIG UPPHANDLING AV HYRESAVTAL/ HYRESVÄRDAR

OFFENTLIG UPPHANDLING AV HYRESAVTAL/ HYRESVÄRDAR OFFENTLIG UPPHANDLING AV HYRESAVTAL/ HYRESVÄRDAR FRÅGESTÄLLNINGAR Förhandlat förfarande utan föregående annonsering/direktupphandling vid upphandlingspliktiga hyresavtal? Kan den inneboende upphandlingsplikten

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor

Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 1 Minnesanteckningar från möte med expertgruppen för internationaliseringsfrågor 2017-09-20 Tid: 12.00-17.00 Plats: SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Eva Åkesson, UU, ordförande Per A. Nilsson, verkställande

Läs mer

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2018

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2018 ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2018 ANTAL HELÅRSSTUDENTER Storleksordningen bland lärosätena sett till antal helårsstudenter (HST) är oförändrad i jämförelse med tidigare år. De fyra lärosäten med flest HST

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

Styrgruppsmöte 2 - Forum för smarta elnät den 15 september 2016

Styrgruppsmöte 2 - Forum för smarta elnät den 15 september 2016 Styrgruppsmöte 2 - Forum för smarta elnät den 15 september 2016 Närvarande Nils Vikmång, Ordförande Karin Alvehag, Energimarknadsinspektionen Rémy Kolessar, Statens Energimyndighet Peter Vikström, Konsumentverket

Läs mer

Vi rustar Sverige för 11 miljoner ANNA BROMAN, BOSTADSPOLITISK EXPERT SVERIGES BYGGINDUSTRIER

Vi rustar Sverige för 11 miljoner ANNA BROMAN, BOSTADSPOLITISK EXPERT SVERIGES BYGGINDUSTRIER Vi rustar Sverige för 11 miljoner ANNA BROMAN, BOSTADSPOLITISK EXPERT SVERIGES BYGGINDUSTRIER 2 Sverige växer allt snabbare 2017:10 1923:6 1950:7 1969:8 2004:9 2051:12 2028:11 Var i Sverige kommer det

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för inhyrning och hyressättning av lokaler m.m. inom Sollentuna kommunkoncern Antagna av fullmäktige 2018-09-20 100, Dnr 2018/0023 KS Innehållsförteckning 1. Syfte... 2 2. Vilka lokaler som omfattas...

Läs mer

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd

Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd 1(2) Avdelning Verksledning Handläggare Gunilla Jacobsson 08-563 08616 Gunilla.Jacobsson@uka.se 2014-05-13 Mötesanteckningar från Universitetskanslersämbetets insynsråd Sammanträdesdag: 2014-05-12 Sammanträdesplats:

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2006:

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2006: GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats kl. 13.00-13.30, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Gunnar Svedberg rektor Bisittare Per-Olof Rehnquist förvaltningschef (

Läs mer

Utöka. Sverigebygget. 20 000 nya studentbostäder

Utöka. Sverigebygget. 20 000 nya studentbostäder Utöka Sverigebygget 20 000 nya studentbostäder Utöka Sverigebygget: 20 000 nya studentbostäder Sedan 2006 har över en kvarts miljon fler människor fått ett jobb att gå till. Det här är bara början. Vi

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2016 SUHF-statistiken 2016/Ann-Kristin Mattsson/2016-12-09 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sidan 87

Sammanträdesprotokoll Sidan 87 Sammanträdesprotokoll Sidan 87 Plats och tid Beslutande Mönsterås Bostäder AB, Mönsterås Storgatan 38 2017-09-25, kl. 13:30 Veine Backenius ordf. (VB) Björn Nilsson (BN) Waileth Elmersson (WE) Håkan Spärlin

Läs mer

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Gäller fr.o.m. 2010 1 2 Gavlefastigheter Gävle kommun AB, 2010 Produktion: Gavlefastigheter Foto: Gavlefastigheter Tryck: Sandvikens Tryckeri INNEHÅLL Bakgrund

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2012 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten http://www.suhf.se/web/rapp orter_2011-2012.aspx. Statistik

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 1764/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 1764/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 1764/17 Avdelningen för verksamhetsstyrning Malin Karlsson telefon 368 12 31 e-post: malin.karlsson@fastighet.goteborg.se Yttrande nr 2 i

Läs mer

Konstituerande styrelsemöte

Konstituerande styrelsemöte 2013-05-29 39 Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, Stadshuset kl 13.15 15.40 Konstituerande styrelsemöte Beslutande Ledamöter Claes Pettersson, ordförande Ann-Sofie Alexandersson, vice ordförande

Läs mer

Advokaten Helena Rosén Andersson och biträdande juristen Mikaela Carlberg

Advokaten Helena Rosén Andersson och biträdande juristen Mikaela Carlberg PM Till: Öckerö Fastighets AB, Hans Andreasson Från: Advokaten Helena Rosén Andersson och biträdande juristen Mikaela Carlberg Datum: 10 juni 2016 Ang: Hyresundantaget i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

Maria Gren, sekreterare Mikael Löfström, ledamot Linda Sörensen, ledamot Linda Borglund, gäst Sofie Larsson, gäst

Maria Gren, sekreterare Mikael Löfström, ledamot Linda Sörensen, ledamot Linda Borglund, gäst Sofie Larsson, gäst För arbetsgivaren: För arbetstagarna: Birgitta Alfraeus, ordförande Mikael Löfström, ledamot Linda Sörensen, ledamot Linda Borglund, gäst Sofie Larsson, gäst Carina Theén, huvudskyddsombud Olle Holmudd,

Läs mer

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader. Barn- och utbildningsnämnd

Uppdrag i budget 2016 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader. Barn- och utbildningsnämnd Uppdrag i budget 06 att föreslå ökad skolpeng för att kompensera för ökade hyreskostnader Barn- och utbildningsnämnd Bakgrund I planeringsdirektiven för budget 06 står följande: "På grund av ökade kapitalkostnader

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017 Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2017 SUHF-statistiken 2017 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten Statistik för 2011-2017: www.suhf.se/arbetsgrupper/suhfmodellen/full

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2014 SUHF-statistiken 2014/Ann-Kristin Mattsson/2014-09-05 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Stadshuset, Kongsvinger kl.13.15-15.45

Stadshuset, Kongsvinger kl.13.15-15.45 2011-09-20 81 Plats och tid Beslutande Ledamöter Stadshuset, Kongsvinger kl.13.15-15.45 Claes Pettersson, ordförande Peter Joensuu, vice ordförande Inger Hjerpe, ledamot Åge Zetterberg, ledamot Lennart

Läs mer

Granskning av hyresprocessen inom Nysätra Fastighets AB

Granskning av hyresprocessen inom Nysätra Fastighets AB Granskning av hyresprocessen inom Nysätra Fastighets AB Lekmannarevisorernas granskning 2013 Nacka kommun 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Syfte och avgränsning... 3 3. Revisionsfrågor... 3 4. Metod...

Läs mer

Ny hyresmodell i offentlig verksamhet

Ny hyresmodell i offentlig verksamhet Ny hyresmodell i offentlig verksamhet Fakta Region Skåne Här arbetar 31 000 medarbetare Omsättningen är 37 miljarder kronor 93 procent av all verksamhet är Hälso- och sjukvård. Övrigt är Trafik, Kultur,

Läs mer

1 Mötets Öppnande. Hans-Erik hälsar samtliga välkommen. 2 Val av justeringsperson. Andreas Lind. 3 Dagordning Fastställdes. Central Skyddskommitté

1 Mötets Öppnande. Hans-Erik hälsar samtliga välkommen. 2 Val av justeringsperson. Andreas Lind. 3 Dagordning Fastställdes. Central Skyddskommitté Central Skyddskommitté Protokoll Plats Videokonferens Tid 2014-02-13 Närvarande Hans-Erik Nilsson Ordförande Karin Selling Lennart Johansson Alexander Rad Lollo Ljuslin Per Bergman Janet Harling Andreas

Läs mer

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur - Avstamp och målsättning Sven Stafström - Ny hantering fr.o.m. 2015 Elin Swedenborg - Principerna för utlysning och beredning 2015 Juni Palmgren - Diskussion

Läs mer

Utvärdering av lokalförsörjningsprocessen vid KTH

Utvärdering av lokalförsörjningsprocessen vid KTH KTH-AAE Rapport Delprojekt 2 lokalförsörjning 2014-08-12 nf.ankarcrona@gmail.com Utvärdering av lokalförsörjningsprocessen vid KTH Inledning Inom ramen för KTHs AAE (Administrative Assessment Excercise)

Läs mer

ARVIKA FASTIGHETS AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

ARVIKA FASTIGHETS AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Arvika Näringslivscenter, Arvika kl 8.00-9.15 2012-09-26 65 Beslutande Ledamöter Claes Pettersson, ordförande Peter Joensuu, vice ordförande Lars-Ove Jansson, ledamot Inger Hjerpe, ledamot

Läs mer

Byggrapport En sammanställning över nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag.

Byggrapport En sammanställning över nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. Byggrapport 2013 En sammanställning över nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. Innehållsförteckning Inledning s. 3 1. Nyproduktion Ökat antal studentbostäder de närmsta åren s.4 2.

Läs mer

Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet

Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 71 Dnr PS 2012-0048 Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET Stockholm 2015-11-18 2 Dagordning Höststämma 2015-11-18 610 Mötet öppnas 611 Val av stämmoordförande 612 Val av sekreterare för stämman samt två justeringspersoner 613 Fastställande

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen 1 Arbetsordning för styrelsen Arbetsordning för styrelsen BRF Måttbandet i Stockholm Brf Måttbandet är en bostadsrättsförening vars främsta uppdrag är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom

Läs mer

MILJÖMÅL och HANDLINGSPLAN 2014-2016

MILJÖMÅL och HANDLINGSPLAN 2014-2016 Dnr ORU 1.2-1-4781/2013 MILJÖMÅL och HANDLINGSPLAN 2014-2016 Rektor Postadress: 701 82 Örebro Besöksadress: Fakultetsgatan 1 Telefonväxel: 019-30 30 00 Telefax:019-30 34 65 Postgiro:78 81 18-8 E-post:

Läs mer

Bygg för unga och studenter

Bygg för unga och studenter Bygg för unga och studenter Sida 1 (7) Bygg för unga och studenter Det socialdemokratiska löftet till Stockholms unga och studenter är att vi ska bygga 12 000 hyresrätter anpassade för unga och studenter

Läs mer

Buller och studentlägenheter

Buller och studentlägenheter MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-24 Handläggare: Magnus Lindqvist Telefon: 08-50828937 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-03-12 p 19 Skrivelse från C, M, Fp, Per

Läs mer

studentbostadsmarknad

studentbostadsmarknad Vägen till en väl fungerande studentbostadsmarknad - ett bostadsfilosofiskt åtgärdsprogram från Utmaningar Planering Förvaltning Nybyggnation Sverige är unikt. När det gäller utbildning Sverige är unikt

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua /08 Internrevisionen

Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua /08 Internrevisionen Sveriges lantbruksuniversitet Rapport Dnr SLU ua 2008-06-17 10-2113/08 Internrevisionen Bilaga till internrevisionens beslut Dnr SLU ua 10-2113/08 Lokalförsörjning 2 Sammanfattning SLU står inför den största

Läs mer

(1) Värmdö kommun, , Skogsbovägen 9, Gustavsberg, ("Hyresvärden"), och

(1) Värmdö kommun, , Skogsbovägen 9, Gustavsberg, (Hyresvärden), och BILAGA 2 HYRESAVTAL TORKHUSET/PORSLINSMUSEET Detta hyresavtal ("Hyresavtalet") har ingåtts mellan (1) Värmdö kommun, 212000-0035, Skogsbovägen 9, 134 30 Gustavsberg, ("Hyresvärden"), och (2) Nationalmuseum,

Läs mer

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande

Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Protokoll 1 (5) Teknikutskottet Sekretariatet 2015-11-11 LK/150028 Plats Landstingshuset, Grupprum B1 Beslutande Eva Hallström (MP) ordförande Per Gruvberger (S) vice ordförande Patrik Fornander (M) Olof

Läs mer

Yttrande över betänkandet SOU 2019:6 En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan

Yttrande över betänkandet SOU 2019:6 En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan ERT DATUM: 2019-02- 28 ER REFERENS: U2019/00304/UH Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet SOU 2019:6 En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan Riksrevisionen

Läs mer

Annika Johansson, MLS-ansvarig Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström, stud.repr. Maria Åstrand Swenneke, HGA

Annika Johansson, MLS-ansvarig Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström, stud.repr. Maria Åstrand Swenneke, HGA 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2016: Närvarande: Helena Johansson, ordf. Annika Johansson, MLS-ansvarig Jonas Kågström, AUE Leif Claesson, ATM Rose-Marie Löf, ATM Daniel Ringström,

Läs mer

IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009:2 2009-04-15. Tid och plats kl.13.15-16.00, Konferensrummet, plan 5, Vasagatan 33

IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009:2 2009-04-15. Tid och plats kl.13.15-16.00, Konferensrummet, plan 5, Vasagatan 33 1 (5) GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009:2 2009-04-15 MINNESANTECKNINGAR Tid och plats kl.13.15-16.00, Konferensrummet, plan 5, Vasagatan 33 Närvarande Marina Ghersetti John Hultberg Johan

Läs mer

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte.

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte. Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-12-12 1 (7) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-12-17

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 11 september 2018 kl. 08:30-11.35 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

Beskrivning av ESV:s uppdrag att redovisa underlag för prisomräkning av lokalkostnadsdelen i anslagsbaserna

Beskrivning av ESV:s uppdrag att redovisa underlag för prisomräkning av lokalkostnadsdelen i anslagsbaserna Beskrivning av ESV:s uppdrag att redovisa underlag för prisomräkning av lokalkostnadsdelen i anslagsbaserna 2009:23 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid måndagen den 20 februari, kl 10.45 16.00 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Peter

Läs mer

Anders Petersson (kanslichef), Bo Basun, Ulf Nersing, Kaisa Adlercreutz, Arne Lindqvist och Maria Lindgren-Persson.

Anders Petersson (kanslichef), Bo Basun, Ulf Nersing, Kaisa Adlercreutz, Arne Lindqvist och Maria Lindgren-Persson. Sid 1 (3) Protokoll från Styrelsemöte i Skyrev Närvarande: Adjungerade: Plats: Göran Johansson, Lennart Ledin (ordförande), Lena Joelsson och Lars Blomberg (v ordförande). Bo Andersson, Anita Lundgren

Läs mer

Universitetsdirektörens vidaredelegation av beslutanderätten i vissa allmänna avtalsärenden samt avtalsärenden rörande utbildning och forskning 2016

Universitetsdirektörens vidaredelegation av beslutanderätten i vissa allmänna avtalsärenden samt avtalsärenden rörande utbildning och forskning 2016 I 1A11 bln22-r /6--C-45.02is2 '\ " 4 1(5) Universitetsdirektörens vidaredelegation av beslutanderätten i vissa allmänna avtalsärenden samt avtalsärenden rörande utbildning och forskning 2016 Med stöd av

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2011-09-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-24 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 15 november 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Datum 2013-09-02. VÄRMEKs legala bas

Datum 2013-09-02. VÄRMEKs legala bas Datum 2013-09-02 VÄRMEKs legala bas VÄRMEK agerar inom lag om upphandling för försörjningssektorn (LUF). LUF:en är något mer flexibel än LOU men omgärdas ändå av strikta regler. Upphandlande enheter/myndigheter

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola

Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola Lokalförsörjningsplan 2013-2016 för Mälardalens högskola Inledning I lokalförsörjningsplanen fastställer högskolestyrelsen årligen högskolans övergripande strategi för lokalplaneringen. Planen är avsedd

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

MAH / Styrelsen. Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd

MAH / Styrelsen. Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd 1(5) PROTOKOLL Närvarande Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd Ludvig Linge Entreprenör Jan Nilsson Lennart Olausson Rektor,

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-21:15 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

Byggentreprenader eller hyresavtal Björn Söderlund

Byggentreprenader eller hyresavtal Björn Söderlund Byggentreprenader eller hyresavtal Björn Söderlund Bakgrund Byggnadsstyrelsen var fram t.om. 1993 ansvaring för lokalförsörjning inom statsförvaltningen Efter 1993 var varje myndighet fri att teckna egna

Läs mer

Krister Johansson, ordförande Richard Holmqvist, 1:e vice ordf. Mats Dahlström, 2:e vice ordf. Christina Haggren Lena Johnsson

Krister Johansson, ordförande Richard Holmqvist, 1:e vice ordf. Mats Dahlström, 2:e vice ordf. Christina Haggren Lena Johnsson 1 (12) Plats och tid Egnellska huset, plan 4, kl. 13:15 16:20 ande S MP C M S Krister Johansson, ordförande Richard Holmqvist, 1:e vice ordf. Mats Dahlström, 2:e vice ordf. Christina Haggren Lena Johnsson

Läs mer