NYLANDS FÖRBUND PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. TALAR FÖR DEM. FÖR ÄRENDEN VIDARE.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYLANDS FÖRBUND PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. TALAR FÖR DEM. FÖR ÄRENDEN VIDARE."

Transkript

1 NYLANDS FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. PUSSLAR IHOP HELHETER. FÖRBUND

2 ISBN (trycksak) ISBN (pdf) Text: Viestintä Ässä / Sirkka-Liisa Salmela Översättning: Susan Neiro Layout: Anni Levonen Bilder: Tuula Palaste-Eerola, förutom s. 8 Mika Heittola, s. 18 Plugi Oy Nylands förbund Helsingfors 2011, nätversionen uppdaterad st

3 NYLANDS 26 KOMMUNER Askola Hyvinge Lovisa Sibbo Borgnäs Högfors Mörskom Sjundeå Borgå Ingå Mäntsälä Tusby Esbo Kervo Nurmijärvi Träskända Grankulla Kyrkslätt Pukkila Vanda Hangö Lappträsk Raseborg Vichtis Helsingfors Lojo

4 ETT SÅNT LANDSKAP, VILKA MÖJLIGHETER! VI BÄR ANSVAR Planen visar oss vägen Översikten ger oss byggstenarna Programmet ger oss riktlinjerna för de närmaste åren Våra projekt ger tilläggsresurser VI BYGGER INTERNATIONELLA BROAR Vi är på väg att bli en riktig metropol Vi är Europas entreprenörsregion 2012 VI MÖJLIGGÖR TILLVÄXT VÅR VÄG IN I FRAMTIDEN Vem fattar besluten? Plock

5 2 3 ETT SÅNT LANDSKAP, VILKA MÖJLIGHETER! Nylands förbund är en samkommun med 26 medlemskommuner. Landskapet har inemot 1,5 miljoner människor. Enligt den prognos som sträcker sig till år 2035 närmar sig invånarantalet redan två miljoner; metropollandskapet växer och utvecklas. Att klara sig i konkurrensen och att kunna samarbeta väl framgångsfaktorer bägge två. Nyland konkurrerar nationellt och internationellt om kompetenta människor, företag, investeringar, ekonomisk framgång. För att kunna hävda sig i konkurrensen behövs ett välfungerande system för boende, rörlighet och service. Framgången förutsätter förmåga att förutse. I den här samarbetsväven är Nylands förbund den flitiga spindeln den som i vardagen gör saker och ting möjliga, den som lobbar, den som utvecklar och den som påverkar. När vi planerar helheterna, samverkar vi flitigt med förbundets medlemskommuner, staten, läroverken, olika organisationer och många andra intressegrupper. Vetenskap, konst, ekonomi. Urban pulsering, äkta landsbygd, mångsidig harmoni mellan människa och miljö. Allt detta är Nyland. Och vi på Nylands förbund står till din tjänst!

6 4 5

7 6 7 VI BÄR ANSVAR Som ett landskapsförbund har Nylands förbund en hel del lagstadgade uppgifter. Sådana är bl.a. utarbetandet av landskapsplanen, landskapsöversikten och landskapsprogrammen. Också den i lagen fastställda uppgiften som regionutvecklingsmyndighet hör hit. Planen visar oss vägen Principerna för vår landskapsplan Region- och samhällsstrukturen förtätas Metropollandskapets konkurrenskraft stärks Handelns servicenät planeras så att det utgör en del av region- och samhällsstrukturen Styrandet av byggandet i byarna och annat byggande i glesbygden Allas vår vardag påverkas väsentligt av hur bostäderna, arbetsplatserna och servicen placeras. Också det hur vi dagligen kan röra oss sitter vi fast i trafikstockningar, fungerar anslutningsparkeringen eller hur bra hittar vi den service som finns till buds? Det har också en stor betydelse hur bra lungor våra grönområden är, hur vi värnar om vår kulturmiljö eller hur smidigt vi kan sköta t.ex. våra dagliga uppköp i butiken. Landskapsplanen inverkar på bland annat allt detta. Landskapsplanen styr kommunernas planläggning. Enligt markanvändnings- och bygglagen presenteras landskapsplanen på en karta. Dessutom anges där principerna för områdesanvändningen och samhällsstrukturen och anges områden som är nödvändiga med tanke på landskapets utveckling. Framtiden och metropollandskapet byggs i samverkan. Planarbetet är växelverkan mellan kommunerna och olika samarbetsparter, såsom invånare, trafikmyndigheter, närings- och miljöföreningar, miljöministeriet som fastställer planen samt förbundets egna sakkunniga och beslutsfattare.

8 9 Översikten ger oss byggstenarna Landskapsöversikten utgör grunden för all planering i området, den täcker den nyländska framtidsbilden och de genom dialog slipade verksamhetsstrategierna. Utarbetandet av översikten baserar sig på lagen om utveckling av regionerna. Den aktuella landskapsöversikten för Nyland sträcker sig fram till De viktigaste målen är en strävan efter tillväxt och en ekologisk hållbarhet. Översiktens kärna återges i visionen: Nyland är ett internationellt och attraktivt metropolområde med välmående människor. Nyländska trumfkort är målinriktad verksamhet och ett genuint samarbete!

9 10 11 Programmet ger oss riktlinjerna för de närmaste åren Landskapsprogrammet är guideboken för oss alla som utvecklar Nyland. Med fyra års mellanrum skriver man där ned fokuseringarna och målen för den nyländska utvecklingen. Nylands landskapsprogram gäller fram till 2014 och dess viktigaste mål är att utnyttja metropolområdets konkurrenskraft, förbättra invånarnas välmående och försäkra dem tjänster samt att utveckla samhällsstrukturen och miljön på ett hållbart sätt. Landskapsprogrammets genomförandeplan är sedan den plan som preciserar tidtabellen och finansieringen för de åtgärder som eftersträvas i landskapsprogrammet. Genomförandeplanen som utarbetas årligen är på så sätt ett centralt dokument, som används för att styra den finansiering som kommer från staten till landskapet. Nylands speciella roll som Finlands enda metropol betonas. Ett av de viktigaste målen i landskapsprogrammet är att stöda landskapets näringsliv genom att stärka företagsamheten. Det mångkulturella är ett tema som genomsyrar programmet. Våra projekt ger tilläggsresurser Även utomstående finansiering används för att utveckla landskapet. Landskapets utvecklingspengar ingår på årlig basis i den statliga budgeten. Pengarna är speciellt ett stöd för nyländska utvecklingsprojekt. Projektfinansieringen kan kanaliseras på många sätt för att gagna nylänningarna. Exempelvis berör projektet som inleddes 2011 Hälsofrämjandet är vår gemensamma sak invånarna i hela landskapet. Att främja hälsa och välfärd, såsom också att bekämpa diabetes och viktökning är att arbeta för det framtida landskapets bästa. Förbundet för projektet vidare i samarbete med Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. I samverkan med de sydfinländska landskapen genomför Nylands förbund även Europeiska unionens strukturfondsprogram. Det är viktigt att få fram bra projektidéer, eftersom man med dem kan förbättra verksamhetsbetingelserna för de nyländska människorna och företagen.

10 12 13

11 14 15 VI BYGGER INTER- NATIONELLA BROAR På Nylands förbund jobbar vi för näringarna, innovationsmiljön och människornas välfärd. Genom samspel har vi alla möjligheter att klara oss i den internationella konkurrensen, då företagen överväger en etablering, olika investeringar och betydelsen av kompetens. Internationalism är landskapets styrka och det som möjliggör framgångar. Goda kontakter till länderna kring Östersjön, aktivitet vid genomförandet av gemensamma projekt i Europeiska Unionen samt deltagandet i de europeiska intressebevakningsoch samarbetsorganisationernas verksamhet är en del av vårt vardagliga arbete. Det är ett angenämt jobb för oss att bygga broar och möjliggöra kontakter. På det här sättet kan vi vara med om att skapa nätverk från Nyland ut till världen och tvärtom. Nylands förbund har tillsammans med Helsingfors stad och Helsingfors universitet en gemensam EU-byrå i Bryssel. Samarbetet som sträcker sig till Estland har sitt fotfäste i Helsingfors Talllinn Euregio. Euregio-byrån ligger i Tallinn. Nylands förbund är dessutom med i verksamheten vid Helsingforscentret i S:t Petersburg.

12 16 17 Vi är på väg att bli en riktig metropol När Nyland strävar efter att bli en världsmetropol gäller det att ha vilja och att slutligen göra de konkreta valen. Nästan var femte finländare är nylänning. Det internationella och dynamiska området attraherar även invandrare. Ifall metropollandskapet ska utvecklas, är det nödvändigt att främja den arbetsbaserade invandringen. Vårt metropolområde är vårt internationella visitkort. Ute i världen stöter vi på konkurrens. Vi klarar oss med samarbete, innovativ attityd samt kompetens. Det ligger i hela Finlands intresse att bygga upp ett starkt metropollandskap. Servicen, en aktiv kulturverksamhet, boendekvalitet och fungerande trafik samt å andra sidan den rena naturen och tystnaden i motvikt till stadens puls är styrkorna som finns inom vårt metropolområde. Möjligheterna till framgång och en meningsfull vardag föds med en hållbar samhällsstruktur, av de i samspel överenskomna målen. När det gäller att skapa den här helheten är Nylands förbund en viktig aktör. Vi är Europas entreprenörsregion 2012 Europeiska unionens regionkomitté valde Nyland till Europas entreprenörsregion 2012 tillsammans med spanska Katalonien och slovenska Trvana. Valet är ett erkännande till de områden, som har de bästa förutsättningarna för att främja entreprenörskap. Nylands speciella styrka är ett gott ömsesidigt kompanjonskap mellan företag, läroanstalter och den offentliga sektorn. Erkänslan ger en tydligare bild av oss på den europeiska kartan. Meriten uppmuntrar till företagsamhet, sporrar unga och ger upphov till ekonomisk tillväxt inom hela det finländska näringslivet. Status som ett erkänt företagsamhetsområde i Europa lockar till sig ännu mera utländsk företagsverksamhet.

13 18 19

14 20 21 VI MÖJLIGGÖR TILLVÄXT I början av 2011 sammanslogs Nyland och Östra Nyland till Nylands förbund med sammanlagt 26 kommuner och ca 1,5 miljoner invånare. I landskapsöversikten som sträcker sig fram till 2033 beräknas antalet nylänningar öka till nästan två miljoner. Framtiden ser ljus ut! Nyland kan visa upp en gynnsam befolkningstillväxt nativiteten i landskapet är hög och man flyttar hit såväl från andra delar av landet som från utlandet. Befolkningen är ung och andelen arbetsföra stor. För företagen är vårt landskap ett naturligt ställe att etablera sig på. En välfungerande infrastruktur, utmärkta trafikförbindelser, hög kompetensnivå, en bra tillgång på utbildad arbetskraft och en god säkerhet är våra trumfkort. Internationalitet präglar vår framtid. Nyland är ett internationellt och mångkulturellt landskap med modern tolerans. Den pulserande staden, det rika kulturlivet blandat med livskraftig landsbygd, skön och mångsidig natur erbjuder ett fullt liv här och nu. Framtiden uppbyggs på ett aktivt sätt. Med sitt eget arbete ser Nylands förbund till att såväl de nyländska, finländska som utländska företagen och människorna har det gott att vara i vårt landskap.

15 22 23 VÅR VÄG IN I FRAMTIDEN Markanvändning, boende, trafik, arbete, utbudet av utbildning och service, en trygg och välfungerande miljö behoven för en god framtid är många. Företagsamhet, vardagsinnovationer, kompetens, aktiv internationalitet, balans mellan urban livsstil och natur. Av dessa ingredienser bygger vi upp vårt landskap, i samspel. Ett enhetligt Nyland visar vägen för hela Finlands utveckling

16 24 25 Vem fattar besluten? Landskapsfullmäktige som består av valda ledamöter innehar den högsta beslutanderätten inom Nylands förbund. Landskapsstyrelsen styr det praktiska arbetet. Fullmäktige väljer styrelsen på basis av de politiska kommunalvalsresultaten inom regionen. Ungefär 70 sakkunniga jobbar på Nylands förbunds byrå. Förbundets verksamhet finansieras nästan helt med medlemskommunernas betalningsandelar. Betalningsandelarna bestäms enligt invånarantalet i varje kommun.

17 26 27 Plock En av de 18 landskapsförbunden i Finland Lagenlig regionutvecklings- och planläggningsmyndighet 26 Samkommun med kommuner 78 ledamöter i landskapsfullmäktige 22 medlemmar i landskapsstyrelsen Arealen invånare km 2 Cirka som talar ett främmande språk Av den nyländska befolkningen är 84 % finskspråkiga, 9 % svenskspråkiga och 7 %talar andra språk Arbetsplatser finns det ca De största arbetsgivarna är handeln och den offentliga servicen. Källa: Statistikcentralen,

18 28

19 Uudenmaan liitto 2013

20 Post- och besöksadress: Nylands förbund Estersporten 2 B Helsingfors Vår byrå håller öppet vardagar kl Telefon (09) Fax (09) E-post: toimisto@uudenmaanliitto.fi

21

förbund PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM.

förbund PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. Nylands FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. PUSSLAR IHOP HELHETER. förbund ISBN 978-952-448-384-1 (inb.) ISBN 978-952-448-385-8 (pdf) Översättning: Susan Neiro och Patricia Karlsson

Läs mer

NYLANDS FÖRBUND PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM.

NYLANDS FÖRBUND PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. NYLANDS FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. PUSSLAR IHOP HELHETER. FÖRBUND ISBN 978-952-448-384-1 (inb.) ISBN 978-952-448-385-8 (pdf) Översättning: Susan Neiro och Patricia Karlsson

Läs mer

Nylands förbund. utvecklar. metropollandskapet

Nylands förbund. utvecklar. metropollandskapet Nylands förbund utvecklar metropollandskapet Med blicken riktad mot framtiden Nylands förbund är en strategisk planerare i landskapet som sammanfogar de regionala utvecklingsåtgärderna, planlägger på landskapsnivå

Läs mer

Nylands förbund utvecklar metropollandskapet

Nylands förbund utvecklar metropollandskapet Nylands förbund utvecklar metropollandskapet Vi blickar in i framtiden Nylands förbund är en framtidsmakare, som för samman kommunerna och landskapets övriga aktörer i samarbetssyfte. Vi är en strategisk

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

Nyland förbund utvecklar metropollandskapet

Nyland förbund utvecklar metropollandskapet Nyland förbund utvecklar metropollandskapet Nylands förbund är en strategisk planerare i landskapet som sammanfogar de regionala utvecklingsåtgärderna, planlägger på landskapsnivå och bevakar landskapets

Läs mer

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete.

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete. Innehållsförteckning 1. Visionär topputvecklare av Nyland 2. Landskapets utvecklingsmål 3. Mål inom strategiskt partnerskap 4. Mål inom kommunikation och kompetens 5. Viktigaste intressegruppers förväntningar

Läs mer

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen 9.4.2014 Oskari Orenius\Per-Stefan Nyholm Nylands förbund En lagstadgad samkommun som enligt statsrådets beslut har 26 medlemskommuner

Läs mer

landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland

landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland 2 Etapplandskapsplan 2 för Nyland omfattar ett område med 26 kommuner. Som metropollandskap är Nyland exceptionellt bland

Läs mer

MED RÖTTER I DET STORA METROPOLOMRÅDET...TILLSAMMANS BYGGER VI VINGAR FÖR FRAMTIDEN. Rötter och vingar

MED RÖTTER I DET STORA METROPOLOMRÅDET...TILLSAMMANS BYGGER VI VINGAR FÖR FRAMTIDEN. Rötter och vingar MED RÖTTER I DET STORA METROPOLOMRÅDET....TILLSAMMANS BYGGER VI VINGAR FÖR FRAMTIDEN. Rötter och vingar EN FRAMTIDSGRANSKNING FÖR DET STORA METROPOLOMRÅDET TEXT: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija

Läs mer

Samrådsrapport

Samrådsrapport Metropolområdets förhandsutredning preliminära alternativen - kommunindelningsutredningsområdena och alternativen till metropolförvaltningen Samrådsrapport 11.1.2013 Utredarna Jarmo Asikainen, Rolf Paqvalin,

Läs mer

Sibbo. Kommunrapport

Sibbo. Kommunrapport Sibbo Kommunrapport Bakgrund och genomförande 1/2 Syftet med undersökningen var att utreda vad medlemmar i Företagarna i Finland anser om kommunernas näringspolitik samt om utvecklingen av samarbetet mellan

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND

GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND 1 (10) GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND Grundavtalet har trätt i kraft 4.3.2013 Kap. 1 SAMKOMMUNENS NAMN, UPPGIFTER OCH MEDLEMSKOMMUNER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä

Läs mer

HELSINGFORS- REGIONEN 2050

HELSINGFORS- REGIONEN 2050 HELSINGFORS- REGIONEN 2050 Strategiska riktlinjer för markanvändning, boende och trafik Helsingforsregionens VISION Helsingforsregionen är ett centrum i världsklass för affärsrörelse och innovationer.

Läs mer

Sysselsättningsöversikt, februari 2014

Sysselsättningsöversikt, februari 2014 UTSIKTER FEBRUARI NTM-CENTRALEN I NYLAND Ytterligare information: Jouni Nupponen 0295 021 117 Tuunia Keränen 0295 020 914 Sysselsättningsöversikt, februari Får publiceras 25.3. kl. 9.00 Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning Landskapsprogram för Österbotten 2018 2021 Program för deltagande och bedömning Godkänd av landskapsstyrelsen 30.1.2017 Innehåll 1 Landskapsprogrammets utgångspunkter... 3 2 Landskapsprogrammets syfte

Läs mer

Etapplandskapsplan 2 för Nyland. Planförslag. Landskapsplanen. revidering

Etapplandskapsplan 2 för Nyland. Planförslag. Landskapsplanen. revidering Etapplandskapsplan 2 för Nyland Planförslag Landskapsplanen planen revidering Planeringsområdet omfattar 28 kommuner Etapplandskapsplan 2 för Nyland är den första landskapsplanen som omfattar de 28 kommunerna

Läs mer

Kommunrapport Borgå. Företagarna i Finland

Kommunrapport Borgå. Företagarna i Finland Kommunrapport Borgå Företagarna i Finland Bakgrund och genomförande 1/2 Syftet med undersökningen var att utreda vad medlemmar i Företagarna i Finland anser om kommunernas näringspolitik samt om utvecklingen

Läs mer

Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun. Dess hemort är Helsingfors stad. Samkommunen är tvåspråkig.

Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun. Dess hemort är Helsingfors stad. Samkommunen är tvåspråkig. 1 Ls 2/2010 Ärende nr 19 GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND Kap. 1 SAMKOMMUNENS NAMN, UPPGIFTER OCH MEDLEMSKOMMUNER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun.

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN

AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN 2014 AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN 2014 2019 Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2014 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council // Helsinki-Uusimaa

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 2015 AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 Nylands förbund Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2015 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council

Läs mer

LF 3/2011 Ärende nr 32. budget för 2012 Verksamhets- och ekonomiplan för 2012 2014

LF 3/2011 Ärende nr 32. budget för 2012 Verksamhets- och ekonomiplan för 2012 2014 LF 3/2011 Ärende nr 32 budget för 2012 Verksamhets- och ekonomiplan för 2012 2014 Nylands förbunds publikationer D 63-2011 Nylands förbunds publikationer D 63-2011 Budget för 2012 Verksamhets- och ekonomiplan

Läs mer

budget för 2012 Verksamhets- och ekonomiplan för 2012 2014

budget för 2012 Verksamhets- och ekonomiplan för 2012 2014 budget för 2012 Verksamhets- och ekonomiplan för 2012 2014 Nylands förbunds publikationer D 63-2011 Nylands förbunds publikationer D 63-2011 Budget för 2012 Verksamhets- och ekonomiplan för 2012 2014 Nylands

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2018 Kommunerna i Svenskfinland 2018 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Nylands förbunds publikationer D Nylands förbund

Nylands förbunds publikationer D Nylands förbund Nylands förbunds publikationer D 59-2010 Nylands förbund Verksamhets- och ekonomiplan för 2011-2013 Budget för 2011 Nylands förbund Verksamhets- och ekonomiplan för 2011-2013 Budget för 2011 Nylands förbund

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 18/ (5) Stadsfullmäktige Stj/

Helsingfors stad Protokoll 18/ (5) Stadsfullmäktige Stj/ Helsingfors stad Protokoll 18/2012 1 (5) 366 Ändring av grundavtalet för samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HEL 2012-013867 T 00 01 06 Beslut beslutade i enlighet med stadsstyrelsens

Läs mer

Lag om ordnande av tillväxttjänster i landskapet Nyland

Lag om ordnande av tillväxttjänster i landskapet Nyland 2. lagförslag, 15.3.2017 (Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om regionutveckling och tillväxttjänster)/begäran om utlåtande TEM/1260/03.01.01/2016, 1.3.2017 DETALJMOTIVERING ----

Läs mer

Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, Helsingfors. Rubrik Sida

Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, Helsingfors. Rubrik Sida PROTOKOLL 2/2017 1 Kommittén för språklig service TID 08.12.2017, klo 09:05-11:20 PLATS Nylands förbund, Estersporten 2 b, 4. våningen, 00240 Helsingfors ÅRENDEN SOM BEHANDLAS Rubrik Sida 7 Öppnande av

Läs mer

Drömmarnas Borgå 2030

Drömmarnas Borgå 2030 Drömmarnas Borgå 2030 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ UTKAST 15.8.2018 BäST OcKSÅ I vardagen Ömsesidig respekt POPUläRASTE hemstaden STADSlIv FÖREGÅnGARE I KlImATARBETE Om det var jag som valde Borgå eller Borgå

Läs mer

Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T

Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T 1 6. 5. 2 0 1 8 Bäst även i vardagen #stadsliv Den populäraste hemstaden Föregångare i klimatarbetet Drömmarnas Borgå Ömsesidig respekt

Läs mer

Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt

Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt Uudellemaalle pitää olla myös helppo tulla jok Suomea - - ja maailmaltakin. Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Framlagt

Läs mer

Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut BESKRIVNING. Selvitystyön raportti. Etapplandskapsplan 2 för Nyland

Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut BESKRIVNING. Selvitystyön raportti. Etapplandskapsplan 2 för Nyland Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut BESKRIVNING Selvitystyön raportti Etapplandskapsplan 2 för Nyland Nylands förbunds publikationer A 35-2014 BESKRIVNING ETAPPLANDSKAPSPLAN 2 FÖR NYLAND Fastställd

Läs mer

Språkprogram för Nylands förbund

Språkprogram för Nylands förbund Lf 2/2012 Ärende nr 23 1 Språkprogram för Nylands förbund BAKGRUND Nylands förbund är en tvåspråkig samkommun som enligt lag ansvarar bl.a. för områdesplanering och regionutveckling i Nyland. Utöver dessa

Läs mer

En kvinna som chef på en regionutvecklingsmyndighet

En kvinna som chef på en regionutvecklingsmyndighet En kvinna som chef på en regionutvecklingsmyndighet Regionalutvecklingsdirektör Varpu Rajaniemi 1.10.2012 Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Österbottens förbund En samkommun för de 16 kommunerna i

Läs mer

BORGÅ HEMBYGDSSAMLING OCH NYLANDS LANDSKAPSMATERIAL. Beståndspolitik

BORGÅ HEMBYGDSSAMLING OCH NYLANDS LANDSKAPSMATERIAL. Beståndspolitik BORGÅ HEMBYGDSSAMLING OCH NYLANDS LANDSKAPSMATERIAL Beståndspolitik Borgå stadsbibliotek Nylands landskapsbibliotek 18.3.2015 Borgå stadsbibliotek Nylands landskapsbibliotek BORGÅ HEMBYGDSSAMLING OCH NYLANDS

Läs mer

MED I VARDAGEN. NTM-centralen i Egentliga Finland

MED I VARDAGEN. NTM-centralen i Egentliga Finland MED I VARDAGEN NTM-centralen i Egentliga Finland Samarbete för invånarnas och regionens väl Med kompetent arbetskraft mot framgång En attraktiv omgivning lockar nya invånare och företag En matkedja i utveckling

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

Drömmarnas Borgå 2030

Drömmarnas Borgå 2030 Drömmarnas Borgå 2030 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ BäST OckSÅ I vardagen Ömsesidig respekt POPuläRASTE hemstaden STADSlIv FÖREGÅnGARE I klimatarbete Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig

Läs mer

Pargas stad ombeds att i sitt utlåtande särskilt svara på följande frågor:

Pargas stad ombeds att i sitt utlåtande särskilt svara på följande frågor: Stadsstyrelsen 58 17.03.2014 Utlåtande om Egentliga Finlands landskapsstrategi 1088/00.04.01/2014 Stadsstyrelsen 58 Beredare Näringslivschef Tomas Eklund, tfn 040 488 5675 Föredragande Stadsdirektör Folke

Läs mer

Miljöministeriets förordning

Miljöministeriets förordning UTKAST Miljöministeriets förordning om naturskyddsområden i landskapet Nyland I enlighet med miljöministeriets beslut föreskrivs med stöd av 17 och 17 a i naturvårdslagen (1096/1996), sådana de lyder i

Läs mer

NYLAND I SIFFROR 2008

NYLAND I SIFFROR 2008 NYLAND I SIFFROR 2008 1 INNE- HÅLL NYLAND I SIFFROR 2008 BEFOLKNING Areal och befolkning 4 Åldersstruktur 5 Boendetäthet 6 Befolkningsförändringar 7 Andelen utlänningar 8 Andelen examina 9 Modersmål annat

Läs mer

Borgås samarbetsbok för turism

Borgås samarbetsbok för turism Borgås samarbetsbok för turism Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig har egentligen ingen betydelse. Här lever jag min dröm, för jag känner igen mig i stadens gamla gränder. Jag förälskar

Läs mer

VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND

VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND Etapplaneutredningar November 2006 Sammandrag Tuula Palaste-Eerola VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND Det ekologiska nätverket består av naturens kärnområden

Läs mer

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8 Svenskspråkig grundläggande utbildning -statistiska uppgifter år 2013 Innehåll I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens verksamhetsområden på Fastlandsfinland åren 2003-2013.1

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Expertutlåtanden. om utkastet till landskapsplan. Landskapsplanen. revidering. Ord på vägen när förslaget till landskapsplan utarbetas

Expertutlåtanden. om utkastet till landskapsplan. Landskapsplanen. revidering. Ord på vägen när förslaget till landskapsplan utarbetas Expertutlåtanden om utkastet till landskapsplan Ord på vägen när förslaget till landskapsplan utarbetas Landskapsplanen revidering Diskussion leder till lösningar! Tanken med expertutlåtandena har varit

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet.

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Ingå 2020 18.6.2015 Ingås mission Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Kommunen ordnar effektiv

Läs mer

Katso kaikki tuotteet: reuhurinne.fi

Katso kaikki tuotteet: reuhurinne.fi Bra priser! Perusta etsivätoimisto, opi tekemään sarjakuvia, askartele hauskoja soittimia, lähde tutkimusmatkalle luontoon. Tötterön ja Pikkiksen seurassa ei tule aika pitkäksi! OTAVA Katso kaikki tuotteet:

Läs mer

Höjning av grundkapital

Höjning av grundkapital Landskapsfullmäktige 17 08.12.2010 Höjning av Nylands förbunds grundkapital och anslutning av nya medlemskommuner 65/00/00/00/2010 RMV 17 Inledning Statsrådet har genom sitt beslut av 22.10.2009 beslutat

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB)

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Mhs 8/2010 Asia nro 123 ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Blombackens avloppsreningsverk PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Landskapsstyrelsen 27.9.2010 Uudenmaan liitto Nylands förbund Aleksanterinkatu

Läs mer

Landskapsstrategi för Österbotten Program för deltagande och bedömning

Landskapsstrategi för Österbotten Program för deltagande och bedömning Landskapsstrategi för Österbotten 2014 2017 Program för deltagande och bedömning Godkänd av landskapsstyrelsen 25.3.2013 Innehåll 1 Landskapsstrategins utgångspunkter... 3 2 Landskapsstrategins syfte och

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

SVAR PÅ EN FULLMÄKTIGEMOTION OM INLEDANDE AV FÖRHANDLINGAR OM SAMMANSLAGNING AV INVEON OCH PRAKTICUM

SVAR PÅ EN FULLMÄKTIGEMOTION OM INLEDANDE AV FÖRHANDLINGAR OM SAMMANSLAGNING AV INVEON OCH PRAKTICUM Stadsstyrelsen 360 04.11.2013 SVAR PÅ EN FULLMÄKTIGEMOTION OM INLEDANDE AV FÖRHANDLINGAR OM SAMMANSLAGNING AV INVEON OCH PRAKTICUM STST 360 Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Jari Kettunen,

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 1 LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 Lovisa stadsstrategi Stadsstrategin är det viktigaste dokumentet som styr stadens verksamhet, den innehåller fullmäktiges centrala riktlinjer

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Oy Apotti Ab Anslutnings- och teckningsavtal

Oy Apotti Ab Anslutnings- och teckningsavtal Oy Apotti Ab Anslutnings- och teckningsavtal 1(9) Innehåll 1. Avtalsparter...2 2. Definitioner...2 3. Bakgrunden och föremålet för avtalet...3 4. De Stiftande Aktieägarnas samtycke till anslutning av Nya

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

Eeva Lehtimäki, politisk redaktör, MTV3 Eeva Lehtimäki är en erfaren och mångsidig journalist. Hon är konferencier för seminariepanelen.

Eeva Lehtimäki, politisk redaktör, MTV3 Eeva Lehtimäki är en erfaren och mångsidig journalist. Hon är konferencier för seminariepanelen. SEMINARIETS TALARE Outi Mäkelä, riksdagsledamot, landskapsstyrelsens ordförande, Saml. Outi Mäkelä leder Nylands landskapsstyrelse, organet som styr och beslutar om beredningen av landskapsplanen. Outi

Läs mer

Avfallsnämnden arbetar med avfallshanteringens myndighetsuppgifter i de kommuner som undertecknat avtalet.

Avfallsnämnden arbetar med avfallshanteringens myndighetsuppgifter i de kommuner som undertecknat avtalet. AVTAL OM GEMENSAM AVFALLSNÄMND UTKAST 19.5.2015 1. Avtalets syfte De undertecknade kommunerna kommer med detta avtal överens om att Raseborgs stads nämnd, som kallas för Nylands avfallsnämnd, fungerar

Läs mer

KOMET blir KOMET2020 - Kompetens och mentorskap för unga. Projektutredare Lotta Keskinen Tel. 041 505 5755 lotta.keskinen@luckan.

KOMET blir KOMET2020 - Kompetens och mentorskap för unga. Projektutredare Lotta Keskinen Tel. 041 505 5755 lotta.keskinen@luckan. KOMET blir KOMET2020 - Kompetens och mentorskap för unga Projektutredare Lotta Keskinen Tel. 041 505 5755 lotta.keskinen@luckan.fi Målgrupp Unga utanför studier och arbete; i risk för avbryta studierna;

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

Nylands förbunds BUDGET FÖR 2014 VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN FÖR

Nylands förbunds BUDGET FÖR 2014 VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN FÖR Nylands förbunds BUDGET FÖR 2014 VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN FÖR 2014 2016 Nylands förbunds publikationer D71-2013 Nylands förbunds publikationer D71-2013 ISSN 1236-4096 Layout: Anni Levonen Foton: Tuula

Läs mer

Begäran om utlåtande om förhandsutredningen över metropolområdet

Begäran om utlåtande om förhandsutredningen över metropolområdet Begäran om utlåtande VM079:00/2012 1 (6) Kommun- och regionförvaltningsavdelningen 11.3.2013 Enligt sändlista Begäran om utlåtande om förhandsutredningen över metropolområdet Regeringen ska enligt regeringsprogrammet

Läs mer

Nylands förbunds publikationer A Nylands förbund. Landskapsöversikt för Nyland Vision och strategi

Nylands förbunds publikationer A Nylands förbund. Landskapsöversikt för Nyland Vision och strategi Nylands förbunds publikationer A 22-2010 Nylands förbund Landskapsöversikt för Nyland 2033 Vision och strategi Nylands förbunds publikationer A 22-2010 Landskapsöversikt för Nyland 2033 Vision och strategi

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

- En lokal utvecklingsorganisation till ert förfogande!

- En lokal utvecklingsorganisation till ert förfogande! - En lokal utvecklingsorganisation till ert förfogande! Pomoväst rf En stark del av det Västnyländska utvecklingsarbetet redan från år 1997! Verksamhetsområde Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt

Läs mer

Grundavtal för Kårkulla samkommun

Grundavtal för Kårkulla samkommun Grundavtal för Kårkulla samkommun 1 kap. SAMKOMMUNEN 1 Samkommunens namn och hemort Samkommunens namn är Kårkulla samkommun och dess hemort är Väståbolands stad. Samkommunens arbetsspråk är svenska. 2

Läs mer

Nylands förbunds publikationer D 55-2009. Nylands förbund

Nylands förbunds publikationer D 55-2009. Nylands förbund Nylands förbunds publikationer D 55-2009 Nylands förbund Verksamhets- och ekonomiplan för 2010-2012 Budget för 2010 Nylands förbund Verksamhets- och ekonomiplan för 2010-2012 Budget för 2010 Nylands förbund

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM

EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM EGENTLIGA FINLANDS VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORM VAD INNEBÄR REFORMEN? Finlands förvaltning organiseras i tre nivåer: stat, landskap, kommun. 18 nya landskap bildas i Finland Uppgifter från kommunerna, samkommunerna,

Läs mer

Policy för livskraft dimensioner

Policy för livskraft dimensioner Nyckeln till livskraft finns hos kommunen är ett utvecklingsprojekt vid Kommunförbundet med målet att stärka och utveckla kommunernas kompetens att främja den lokala livskraften Policy för livskraft dimensioner

Läs mer

ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND

ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Lf 3/2011 Ärende nr. Bilaga 1 ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Blombackens avloppsreningsverk PLANKARTA BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER BETECKNING SOM FÖRESLÅS BLI UPPHÄVD I LANDSKAPSPLANEN FÖR NYLAND BETECKNINGAR

Läs mer

Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Nylands förbund

Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Nylands förbund Nylands förbund 1.12.2017 Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Uudenmaan liitto // Nylands förbund Helsinki-Uusimaa Regional Council Esterinportti

Läs mer

Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör

Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör Kommunförbundet 2020 nya generationens aktör Uppdatering 2015 2016 Förnyelse genom förändringsstöd Kommunernas uppgifter och roll i tillhandahållandet och produktionen av tjänster håller på att förändras.

Läs mer

ANVISNING OM SÄKERHETSARRANGEMANG I EN SAMLINGSLOKAL FÖR TILLFÄLLIG INKVARTERING

ANVISNING OM SÄKERHETSARRANGEMANG I EN SAMLINGSLOKAL FÖR TILLFÄLLIG INKVARTERING ANVISNING OM SÄKERHETSARRANGEMANG I EN SAMLINGSLOKAL FÖR TILLFÄLLIG INKVARTERING Denna anvisning upphäver tidigare anvisningar om tillfällig inkvartering av Helsingfors stad samt räddningsverken i Östra

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Företagsstöden i Landsbygdsprogrammet 2014 2020 yritystuet

Företagsstöden i Landsbygdsprogrammet 2014 2020 yritystuet Företagsstöden i Landsbygdsprogrammet 2014 2020 yritystuet NTM-centralen i Nyland Sivu 1 Villkor för företaget Små företag (mindre än 50 årsverke) och mikroföretag som är belägna på område med landsbygdskaraktär

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

NTM-centralen i Nyland

NTM-centralen i Nyland NTM-centralen i Nyland Strategi för åren 2016 2019 Samarbete skapar förutsättningar för ett bra liv Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland verkar i en miljö som är unik med finländska mått mätt.

Läs mer

NORDENS ENERGIHUVUDSTAD

NORDENS ENERGIHUVUDSTAD NORDENS ENERGIHUVUDSTAD -flöde för ett gott liv Vasa stads strategi 2015 Fg 10.11.2014 VAD BYGGER VI PÅ? Välfärd Vasabornas välfärd tryggas genom högklassig och närbelägen basservice i alla livsskeden.

Läs mer

Arbetsprogram samt program för deltagande och bedömning

Arbetsprogram samt program för deltagande och bedömning Landskapsprogram 2011 2014 för hela Nyland Arbetsprogram samt program för deltagande och bedömning Östra Nylands landskapsstyrelse 25.1.2010 Nylands landskapsstyrelse 1.2.2010 (Det arbetsprogram och program

Läs mer

Energiska. Vasaregionen

Energiska. Vasaregionen Energiska Vasaregionen BILD: Pekka Mäkynen Välkommen till Vasaregionen Energisk Mångsidig Multimodal Kunnig Öppen Unik 3 Det här är Vasaregionen. Läs vidare för att se vad vi menar med de här orden. BILD:

Läs mer

Får man vara sjuk på svenska???

Får man vara sjuk på svenska??? Vem vårdar vem? 10.10.2013 Effektiv vård för patientens bästa - på patientens modersmål Vaikuttavaa hoitoa potilaan parhaaksi - potilaan äidinkielellä Stig Stolt Specialplanerare HNS-Servis Får man vara

Läs mer

Nyland 2019 Utredning om de svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänsterna 2018

Nyland 2019 Utredning om de svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänsterna 2018 Nyland 219 Utredning om de svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänsterna 218 Mikko Ulander, Anna Laiho, Jari Holttinen 6.6.218 Allmänt om undersökningen Allmänt om undersökningen Syftet med undersökningen

Läs mer

Kommundelssammanslagning mellan Sibbo kommun, Vanda stad och Helsingfors stad. Kommunindelningsutredare Pekka Myllyniemi. Kommuner

Kommundelssammanslagning mellan Sibbo kommun, Vanda stad och Helsingfors stad. Kommunindelningsutredare Pekka Myllyniemi. Kommuner Kommundelssammanslagning mellan Sibbo kommun, Vanda stad och Helsingfors stad Kommunindelningsutredare Pekka Myllyniemi Kommuner INRIKESMINISTERIETS PUBLIKATIONER 4/2007 INRIKESMINISTERIET PRESENTATIONSBLAD

Läs mer

Regional planering och förankring

Regional planering och förankring Regional planering och förankring överinspektör Minna Torkkeli, miljöministeriet NordVind seminar 11 oktober 2011 Vindkraft & lokal förankring Vindkraft i Finland Vindkraftskapaciteten i Finland (maj 2011)

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Mål och riktlinjer för Helsingfors trafikplanering

Mål och riktlinjer för Helsingfors trafikplanering Mål och riktlinjer för Helsingfors trafikplanering 2 Trafiken i en växande stad Helsingfors växer, trafiken ökar Helsingfors och Helsingforsregionen växer kraftigt. Man har uppskattat att folkmängden i

Läs mer

Service organiserad genom samarbete i landskapet. Social- och hälsovården

Service organiserad genom samarbete i landskapet. Social- och hälsovården 7 1 Nyland Landskapet Nyland har 28 kommuner och där bor nära en tredjedel (29,1 procent, ca 1,53 miljoner invånare) av hela Finlands befolkning. Områdets kommunstruktur är heterogen: kommunstorleken varierar

Läs mer

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Finland 2030: Världens mest attraktiva och kunniga försöks- och innovationsmiljö Finland är ett tryggt land som förnyar sig och bryr sig om, där livskvaliteten

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer