Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt"

Transkript

1 Uudellemaalle pitää olla myös helppo tulla jok Suomea - - ja maailmaltakin. Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Framlagt

2 Beteckningar i strukturplanen Huvudstadsregionens kärnområde Tillväxtzon som stöder sig på kärnområdet Centrum Befintlig kollektivtrafikkorridor Kommande kollektivtrafikkorridor Utvecklingskorridorer för logistik Helsingforsregionens grönbälte Grönförbindelse som överskrider landskapsgränserna Kust- och skärgårdszon Övrig markanvändning Vägar och banor Internationell stomförbindelse för person- och godstrafik Internationell flygplats Hamn av betydelse på internationell nivå Strukturplanen för Nyland Utkast

3 Planeringsbestämmelser som berör hela området Ny markanvändning ska i första hand styras till områden som lätt kan nås med hållbara färdmedel samtidigt som den befintliga strukturen förtätas och kompletteras. Ny markanvändning ska styras så att den stöder centrumen och deras service och kollektivtrafikförbindelser. I den mer detaljerade planering ska det skapas förutsättningar för att utveckla närings- och företagsverksamheten samt för ett mångsidigt bostadsutbud som befolkningsutvecklingen förutsätter. Centrumen ska utvecklas som mångsidiga koncentrationer för boende, arbetsplatser, detaljhandel och övrig service. Den internationella flyg- och sjötrafikens verksamhets- och utvecklingsförutsättningar ska säkerställas genom att trygga Helsingfors- Vanda flygplats och de internationellt viktiga hamnarnas och logistikområdenas förbindelser och behov som gäller områdesanvändningen. En fungerande distributionstrafik och logistik ska tryggas. I den mer detaljerade planeringen ska betydande kollektivtrafikkorridorer, knutpunkter, omstigningsplatser och övriga betydande anslutningsplatser tas i beaktande. Utvecklingen av regioncentrumens (Hyvinge, Lojo, Borgå och Ekenäs) trafikförbindelser och deras förbindelser till huvudstadsregionen ska tryggas, i synnerhet utgående från kollektivtrafiken och anslutningstrafiken. Förbindelserna från mindre centrum till det närmaste regioncentrumet ska utvecklas med hjälp av anslutningstrafik och -parkeringsplatser. Områden och förbindelser som är av betydelse för naturens mångfald, landskapet, kulturmiljön och rekreation ska tryggas och miljöns dragningskraft främjas. Områden och förbindelser som är av betydelse för naturtillgångarna ska tas i beaktande och en hållbar användning av dem ska möjliggöras. I den mer detaljerade planeringen ska skyddsområden tas i beaktande och naturvärden vilkas skydd ligger till grund för att området hör till nätverket Natura 2000 ska tryggas. En splittring av enhetliga skogs- och åkerområden som är gynnsamma för produktionen ska undvikas. Övergången till ett energisystem som är hållbart för klimatet ska främjas. I den mer detaljerade planeringen ska produktionen av förnybara energiformer samt cirkulär ekonomi och bioekonomi främjas. Områden och nätverk för samhällsteknisk försörjning som är av betydelse på riks- och landskapsnivå samt deras utvecklingsbehov ska tryggas. I den mer detaljerade planeringen ska ses till att det förekommer tillräckliga skyddsavstånd till verksamhet som försämrar bebyggelsens och livsmiljöns trivsel och hälsa.

4 Planeringsbestämmelser som berör alla områden för hållbar tillväxt Beteckningar i strukturplanen Huvudstadsregionens kärnområde Tillväxtzon som stöder sig på kärnområdet Centrum Beskrivning Med beteckningen anges områden för hållbar tillväxt till vilka byggverksamheten i första hand riktas. Områden för hållbar tillväxt är sådana områden och zoner i Nyland där det finns goda förutsättningar för hållbara färdsätt och tillgänglighet till service på ett sätt som stöder den befintliga strukturen. Planeringsbestämmelser som berör alla områden för hållbar tillväxt I den mer detaljerade planeringen ska samhällsstrukturens enhetlighet förstärkas och verksamhetsförutsättningarna för service och kollektivtrafik stödas. Omstigningsplatser för kollektivtrafik ska i första hand förläggas till centrumområden. Förutsättningarna för att promenera och cykla ska stödas i synnerhet på centrumområden. Förutsättningar ska skapas för att förverkliga Flygbanan. Kollektivtrafikförbindelser av god kvalitet i riktning mot Kyrkslätt, Klövskog och Nickby ska utvecklas utgående från de befintliga banorna. Naturvärden, det ekologiska nätverkets kontinuitet samt tillräckliga och bra områden som lämpar sig för rekreation ska tryggas. En god tillgänglighet till rekreationsområdena ska säkerställas. Regionernas särdrag, bland annat kulturmiljöer, ska utnyttjas som utgångspunkt i den mer detaljerade planeringen och utvecklingen av områdena. I den mer detaljerade planeringen ska centrumen utvecklas utifrån sina egna styrkor och behov.

5 Planeringsbestämmelser för enskilda beteckningar Beteckning i strukturplanen Beskrivning Planeringsbestämmelse Huvudstadsregionens kärnområde Med beteckningen anvisas en funktionellt enhetlig nätverks stad med kollektivtrafik i huvudstadsregionens kärna, där tjänsterna lätt kan nås med hållbara färdsätt. Området ska utvecklas som en zon med en funktionellt enhetlig och tät stadsstruktur. Kollektivtrafikprojekt som en kraftig befolkningstillväxt och en nätverksliknande stadsstruktur förutsätter ska främjas. Tillväxtzon som stöder sig på kärnområdet Med beteckningen anvisas en zon som står i nära växelverkan med huvudstadsregionens kärnområde och där tillgängligheten till mångsidiga tjänster är god. Kollektivtrafikprojekt som en kraftig befolkningstillväxt och en nätverksliknande stadsstruktur förutsätter ska främjas. Centrum Därtill anvisas de övriga mångsidigaste och mest betydande centrumen i Nyland. Behovet av personbilstrafik ska minskas genom att förbättra förutsättningarna för kollektivtrafik samt för att promenera och cykla.

6 Planeringsbestämmelser för enskilda beteckningar Beteckning i strukturplanen Beskrivning Planeringsbestämmelse Befintliga och kommande (streckad linje) kollektivtrafikkorridorer Utvecklingskorridorer för logistik Med beteckningen anvisas redan befintliga och kommande kvalitetskorridorer för kollektivtrafik, vilkas verksamhetsförutsättningar särskilt ska tas i beaktande. Med beteckningen anges utvecklingskorridorer som bildas av landsväg och/eller järnväg och som är av betydelse för transporter på nationell och internationell nivå. Kollektivtrafikens verksamhetsförutsättningar och tillgängligheten med kollektivtrafik till Helsingfors centrum ska tryggas bland annat genom att utveckla stambanan och öka kapaciteten mellan Böle och Helsingfors järnvägsstation. Förutsättningar ska skapas för att bygga ESA-banan och Östbanan bland annat genom att förbereda sig för byggandet av Esbo stadsbana och Centrumslingan eller andra motsvarande projekt. Kollektivtrafik av god kvalitet ska utvecklas i riktning mot kustbanan, Lojo och Borgå. Kollektivtrafiken på nationell och landskapsnivå ska bli smidigare och bättre kopplas till Helsingforsregionens kollektivtrafik genom att öka och utveckla lederna och knutpunkterna för kollektivtrafiken. Längs korridorerna kan det finnas arbetsplatser och/eller produktionsverksamhet som förutsätter att de förläggs till områden utanför tätorterna, huruvida verksamheten kan samordnas med den övriga omgivande markanvändningen. Logistikområdenas läge i närheten av knutpunkter som är viktiga för trafiksystemet ska tryggas så att logistiknätet är internationellt konkurrenskraftigt. I den mera detaljerade planeringen skall fortsättningen på de ekologiska förbindelserna tryggas.

7 Planeringsbestämmelser för enskilda beteckningar Beteckning i strukturplanen Beskrivning Planeringsbestämmelse Internationell stomförbindelse för person- och godstrafik Med beteckningen anvisas en del av transportkorridoren TEN-T som löper över havsområdet mellan Helsingfors och Tallinn. Smidig pendling, transport och turism ska främjas mellan Finland och Tallinn. I den mer detaljerade planeringen ska skapas förutsättningar för att bygga en Tallinntunnnel. Verksamhetsförutsättningarna för hamnarna i Helsingfors centrum samt landförbindelserna för person- och godstrafiken ska tryggas. Internationell flygplats Med beteckningen anvisas Helsingfors- Vanda flygplats som är reserverad för flygverksamhet av internationell betydelse samt övrig luftfart och därtill hörande övrig verksamhet. Verksamhets- och utvecklingsförutsättningarna för flygplatsens internationella flygverksamhet, övrig luftfart och därtill hörande övrig verksamhet ska tryggas. Hamn av betydelse på internationell nivå Med beteckningen anges områden för hamnverksamhet av betydelse på landskapsnivå, nationell och internationell nivå samt därtill hörande övrig verksamhet. Verksamhets- och utvecklingsförutsättningarna för internationell hamnverksamhet och därtill hörande övrig verksamhet ska tryggas.

8 Planeringsbestämmelser för enskilda beteckningar Beteckning i strukturplanen Beskrivning Planeringsbestämmelse Helsingforsregionens grönbälte Med beteckningen anvisas Helsingforsregionens grönbälte. På grönområdet förväntas efterfrågan på rekreation öka avsevärt och det förekommer ett särskilt tryck på användningen av dess grönstruktur. I grönbältet ingår grönområden, vattenområden och skärgård samt förbindelserna mellan dem. I den mer detaljerade planeringen ska: ses till att det finns tillräckliga rekreationsområden och att deras tillgänglighet och kvalitet är god miljöns dragningskraft främjas på sätt som stöder rekreation och turism. rekreationsledernas och det ekologiska nätverkets kontinuitet tryggas. obebyggda stränder i första hand reserveras för allmän rekreation. Grönförbindelse som överskrider landskapsgränserna Med beteckningen anvisas grönförbindelser som sträcker sig över landskapsgränserna. I den mer detaljerade planeringen ska man se till att grönförbindelserna som omfattar ett större område än landskapet sträcker sig över landskapsgränserna och att de kopplas till Nylands grönnät.

9 Planeringsbestämmelser för enskilda beteckningar Beteckning i strukturplanen Beskrivning Planeringsbestämmelse Kust- och skärgårdszon Med beteckningen anvisas en kust- och skärgårdszon som inbegriper fastlandets strandzon, inre och yttre skärgård och ett område med öppet hav. I den mer detaljerade planeringen ska: skärgårdsnäringarnas verksamhetsförutsättningar främjas. miljöns dragningskraft främjas på ett sätt som stöder fritidsboende, rekreation och turism. verksamhetsförutsättningarna för sjötrafik och teknisk försörjning på landskapsnivå tryggas. byggverksamheten styras så att den passar in i omgivningen och i så hög grad som möjligt stöder sig på den befintliga bebyggelsen eller stöder skärgårdsnäringarna. obebyggda stränder i mån av möjlighet reserveras för allmän rekreation. beaktas att skärgårdens naturförhållanden och landskapets särdrag är känsliga för förändringar, i synnerhet fågelområdena. vattenvården främjas och eftersträvas att vattnens ekologiska status förbättras samt beaktas att den övriga omgivningens tillstånd förbättras verksamhetsförutsättningarna för försvaret och gränsbevakningen tas i beaktande. Övrig markanvändning Med beteckningen anvisas det område utanför områdena för hållbar tillväxt med funktioner i anslutning till boende, produktion och grönstruktur på landskapsnivå och lokal nivå. Vägar och banor Med beteckningen anvisas de existerande vägarna och banorna på åtminstone landskapsnivå.

10 Nylands förbund 2018 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Helsinki-Uusimaa Regional Council Esterinportti 2 B Helsinki Finland toimisto@uudenmaanliitto.fi uudenmaanliitto.fi

AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN

AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN 2014 AVSIKTSFÖRKLARING OM UTVECKLINGEN AV VÄSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM ÅREN 2014 2019 Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2014 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council // Helsinki-Uusimaa

Läs mer

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen 9.4.2014 Oskari Orenius\Per-Stefan Nyholm Nylands förbund En lagstadgad samkommun som enligt statsrådets beslut har 26 medlemskommuner

Läs mer

Etapplandskapsplan 2 för Nyland. Planförslag. Landskapsplanen. revidering

Etapplandskapsplan 2 för Nyland. Planförslag. Landskapsplanen. revidering Etapplandskapsplan 2 för Nyland Planförslag Landskapsplanen planen revidering Planeringsområdet omfattar 28 kommuner Etapplandskapsplan 2 för Nyland är den första landskapsplanen som omfattar de 28 kommunerna

Läs mer

ETAPPLANDSKAPSPLAN 4 FÖR NYLAND

ETAPPLANDSKAPSPLAN 4 FÖR NYLAND ETAPPLANDSKAPSPLAN 4 FÖR NYLAND Planförslag 2016 Rekreationsområde Behov av grönförbindelse Grundvattens område Skogsbruksdominerat område, som är vidsträckt, sammanhängande och betydande för det ekologiska

Läs mer

ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND

ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Lf 3/2011 Ärende nr. Bilaga 1 ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Blombackens avloppsreningsverk PLANKARTA BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER BETECKNING SOM FÖRESLÅS BLI UPPHÄVD I LANDSKAPSPLANEN FÖR NYLAND BETECKNINGAR

Läs mer

Nylandsplanen 2050: Utkast BESKRIVNING

Nylandsplanen 2050: Utkast BESKRIVNING TRIVSAMMA GRÖN- OMRÅDEN! HÅLLBAR TILLVÄXT! LEVANDE CENTRUM! LÄTT ATT TA SIG UT I VÄRLDEN! FUNGERANDE KOLLEKTIV- TRAFIK! NÄRA SERVICE! Framlagt: 8.10 9.11.2018 På remiss: 8.10 30.11.2018 Nylandsplanen 2050:

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 2015 AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 Nylands förbund Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2015 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council

Läs mer

landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland

landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland landskapsplanen MOT EN HÅLLBARARE SAMHÄLLSSTRUKTUR Etapplandskapsplan 2 för Nyland 2 Etapplandskapsplan 2 för Nyland omfattar ett område med 26 kommuner. Som metropollandskap är Nyland exceptionellt bland

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

HELSINGFORS- REGIONEN 2050

HELSINGFORS- REGIONEN 2050 HELSINGFORS- REGIONEN 2050 Strategiska riktlinjer för markanvändning, boende och trafik Helsingforsregionens VISION Helsingforsregionen är ett centrum i världsklass för affärsrörelse och innovationer.

Läs mer

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 4 för Nyland. Nylands förbund 2017

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 4 för Nyland. Nylands förbund 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 4 för Nyland Nylands förbund 2017 Godkänd av landskapsfullmäktige 24.5.2017 Instruktioner för läsaren: I etapplandskapsplan 4 för Nyland används områdesreserverings-,

Läs mer

Mål och riktlinjer för Helsingfors trafikplanering

Mål och riktlinjer för Helsingfors trafikplanering Mål och riktlinjer för Helsingfors trafikplanering 2 Trafiken i en växande stad Helsingfors växer, trafiken ökar Helsingfors och Helsingforsregionen växer kraftigt. Man har uppskattat att folkmängden i

Läs mer

BORGÅ STAD 1 (6) Stadsplaneringen Delgeneralplanen för Onas skärgård. Mål 28.2.2008

BORGÅ STAD 1 (6) Stadsplaneringen Delgeneralplanen för Onas skärgård. Mål 28.2.2008 BORGÅ STAD 1 (6) 1 MÅL 1.1 Definition av planeringsuppdraget och syftet med delgeneralplanen Enligt markanvändnings- och bygglagen skall kommunen se till att en generalplan utarbetas och hålls aktuell

Läs mer

Nylandsplanen 2050 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Nylandsplanen 2050 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Nylandsplanen 2050 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Nylands förbunds publikationer B 55-2017 Nylands förbunds publikationer B 55-2017 ISBN 978-952-448-465-7 ISSN 2341-8893 Översättning: Patricia Karlsson

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

ETAPPLANDSKAPSPLAN 1 FÖR NYLAND BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER

ETAPPLANDSKAPSPLAN 1 FÖR NYLAND BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER ETAPPLANDSKAPSPLAN 1 FÖR NYLAND Nylands förbund I samband med fastställandet av denna etapplandskapsplan 1 för Nyland föreslås att avfallshanteringslösningen samt beteckningen för behov av förbindelse

Läs mer

Nylandsplanen 2050 Västra Nylands etapplandskapsplan: Förslag BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. På remiss Dokument med rättsverkningar

Nylandsplanen 2050 Västra Nylands etapplandskapsplan: Förslag BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. På remiss Dokument med rättsverkningar På remiss 21.3 24.5.2019 Dokument med rättsverkningar Nylandsplanen 2050 Västra Nylands etapplandskapsplan: Förslag BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER INNEHÅLL Instruktioner för läsaren... 3 PLANERINGSBESTÄMMELSER

Läs mer

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete.

Minskningen av näringsbelastningen på Östersjön och förbättringen av säkerheten vid sjötransporterna kräver internationellt samarbete. Innehållsförteckning 1. Visionär topputvecklare av Nyland 2. Landskapets utvecklingsmål 3. Mål inom strategiskt partnerskap 4. Mål inom kommunikation och kompetens 5. Viktigaste intressegruppers förväntningar

Läs mer

VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND

VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND Etapplaneutredningar November 2006 Sammandrag Tuula Palaste-Eerola VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND Det ekologiska nätverket består av naturens kärnområden

Läs mer

Planläggningsöversikt

Planläggningsöversikt Planläggningsöversikt 2018 2019 20.9.2018 Innehåll PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2018 2019... 2 LANDSKAPSPLANLÄGGNING... 2 AKTUELLA LANDSKAPSPLANER... 2 NYLANDSPLANEN 2050... 2 PLANEN FÖR ÖSTERSUNDOMOMRÅDET...

Läs mer

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland, Östersundomområdet

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland, Östersundomområdet BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland, Östersundomområdet Planförslag Nylands förbund 2017 1 Framlagt 27.11.2017-3.1.2018 2 Instruktioner för läsaren I etapplandskapsplan 2 för

Läs mer

Drömmarnas Borgå 2030

Drömmarnas Borgå 2030 Drömmarnas Borgå 2030 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ UTKAST 15.8.2018 BäST OcKSÅ I vardagen Ömsesidig respekt POPUläRASTE hemstaden STADSlIv FÖREGÅnGARE I KlImATARBETE Om det var jag som valde Borgå eller Borgå

Läs mer

NTM-centralen i Nyland

NTM-centralen i Nyland NTM-centralen i Nyland Strategi för åren 2016 2019 Samarbete skapar förutsättningar för ett bra liv Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland verkar i en miljö som är unik med finländska mått mätt.

Läs mer

Europarlamentets och rådets direktiv om upprättandet av en ram för havsplanering

Europarlamentets och rådets direktiv om upprättandet av en ram för havsplanering Europarlamentets och rådets direktiv om upprättandet av en ram för havsplanering Tiina Tihlman, Miljöministeriet FINLAND SeaGIS slutkonferens 25-26.8.2014 VASA Europarlamentets och rådets direktiv om uprättandet

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

Nylandsplanen 2050: utkast BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt På remiss

Nylandsplanen 2050: utkast BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt På remiss Framlagt 8.10 9.11.2018 På remiss 8.10 30.11.2018 Nylandsplanen 2050: utkast BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER INNEHÅLL Instruktioner för läsaren... 3 Allmänna planeringsbestämmelser... 5 Tillväxt på hållbara

Läs mer

DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013. Mål för delgeneralplanearbetet

DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013. Mål för delgeneralplanearbetet DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013 Mål för delgeneralplanearbetet Delgeneralplanen för Kungsporten och Estbacka utarbetas i huvudsak

Läs mer

Regional planering och förankring

Regional planering och förankring Regional planering och förankring överinspektör Minna Torkkeli, miljöministeriet NordVind seminar 11 oktober 2011 Vindkraft & lokal förankring Vindkraft i Finland Vindkraftskapaciteten i Finland (maj 2011)

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Trafikförhållanden Trafikverkets långsiktiga plan. Köpenhamn April 2011 Otto Kärki

Trafikförhållanden Trafikverkets långsiktiga plan. Köpenhamn April 2011 Otto Kärki Trafikförhållanden 2035 - Trafikverkets långsiktiga plan Köpenhamn 6.-8. April 2011 Otto Kärki Trafikförhållanden 2035 Trafikverkets expertuppfattning om framtidens trafiksystem och hur det ska byggas

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland Nylands förbund 2014, uppdaterat 2016 Översättning: Cajsa Rudbacka-Lax Layout: Anni Levonen Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2014, uppdaterat

Läs mer

Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T

Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T Drömmarnas Borgå S TA D S S T R AT E G I F Ö R B O R G Å U T K A S T 1 6. 5. 2 0 1 8 Bäst även i vardagen #stadsliv Den populäraste hemstaden Föregångare i klimatarbetet Drömmarnas Borgå Ömsesidig respekt

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet.

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Ingå 2020 18.6.2015 Ingås mission Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Kommunen ordnar effektiv

Läs mer

Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Nylands förbund

Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Nylands förbund Nylands förbund 1.12.2017 Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Uudenmaan liitto // Nylands förbund Helsinki-Uusimaa Regional Council Esterinportti

Läs mer

Goda utsikter för ett livskraftigt Gävleborg

Goda utsikter för ett livskraftigt Gävleborg Goda utsikter för ett livskraftigt Gävleborg Gävleborg i ett större funktionellt perspektiv utmaningar och möjligheter En urbaniserad värld från landbygd till megastäder En osäkrare värld krig, fattigdom,

Läs mer

Tävlingen om ett hållbart samhälle i Sibbesborg

Tävlingen om ett hållbart samhälle i Sibbesborg Tävlingen om ett hållbart samhälle i Sibbesborg Invånarverkstad måndag 22.11.2010, kl. 17.30 20.00 Sammandragsprotokoll Invånarverkstadens syfte och innehåll Sibbesborgs nuläge och framtid Invånarverkstaden

Läs mer

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599599404201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Drömmarnas Borgå 2030

Drömmarnas Borgå 2030 Drömmarnas Borgå 2030 STADSSTRATEGI FÖR BORGÅ BäST OckSÅ I vardagen Ömsesidig respekt POPuläRASTE hemstaden STADSlIv FÖREGÅnGARE I klimatarbete Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod:

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod: Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13 Planbeskrivning Plankod: 599401201609 Innehållsförteckning: 2 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.2 PLANOMRÅDETS LÄGE...

Läs mer

Ingås markanvändningsstrategi Utkast

Ingås markanvändningsstrategi Utkast Ingås markanvändningsstrategi 2035 Utkast 16.2.2011 Innehållsförteckning 1 Markanvändningsstrategins roll i kommunens strategiarbete... 4 2 Markanvändningsstrategin i förhållande till landskapsplan...

Läs mer

MAL-planen för VÄSTRA NYLAND

MAL-planen för VÄSTRA NYLAND MAL-planen för VÄSTRA NYLAND ARBETSPROGRAM 15.1.2007 1. Beskrivning av arbetet 2. Innehållet i planen 3. Tidtabellen för arbetet 4. Organisering av arbetet 1. BESKRIVNING AV ARBETET Projektet för en reform

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan. KIMITOÖNS KOMMUN DELGENERALPLAN FÖR KIMITO CENTRUM PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Planläggningsområde och planens syfte För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 21/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/

Helsingfors stad Protokoll 21/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/ Helsingfors stad Protokoll 21/2016 1 (5) 331 Den av ledamoten Helena Kantola väckta motionen om utveckling av Malms flygplatsområde till Helsinki Air Business Park HEL 2016-007256 T 00 00 03 Beslut På

Läs mer

STATSRÅDETS BESLUT OM REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN. Utfärdat efter anslag i Helsingfors den 13 november 2008

STATSRÅDETS BESLUT OM REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN. Utfärdat efter anslag i Helsingfors den 13 november 2008 STATSRÅDETS BESLUT OM REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN Utfärdat efter anslag i Helsingfors den 13 november 2008 Genom detta beslut reviderar statsrådet sitt beslut av den 30

Läs mer

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599402201608 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Näringsliv och arbetsmarknad

Näringsliv och arbetsmarknad Turism 35 Genom Höga Kusten skapa en hög attraktionskraft som ger en långsiktig, konkurrenskraftig besöksnäring som bidrar till ökad tillväxt och social hållbarhet. (Härnösand Översiktsplan) 36 Turistnäringen

Läs mer

Yttrande om översiktsplan Flens kommun

Yttrande om översiktsplan Flens kommun Kommunstyrelsen 2017-05-10 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:298 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande om översiktsplan Flens kommun Förslag till beslut

Läs mer

Nylands förbunds publikationer E Nylands förbund. Strukturmodeller för Nyland och Östra Nyland Landskapsplanen.

Nylands förbunds publikationer E Nylands förbund. Strukturmodeller för Nyland och Östra Nyland Landskapsplanen. Nylands förbunds publikationer E 105-2010 Nylands förbund Strukturmodeller för Nyland och Östra Nyland 2035 Landskapsplanen revidering Nylands förbunds publikationer E 105-2010 Strukturmodeller för Nyland

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT

INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT 2015 PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT Enligt markanvändnings- och bygglagen ska kommunen minst en gång om året upprätta en översikt över de planärenden som är anhängiga eller som

Läs mer

Pargas stad ombeds att i sitt utlåtande särskilt svara på följande frågor:

Pargas stad ombeds att i sitt utlåtande särskilt svara på följande frågor: Stadsstyrelsen 58 17.03.2014 Utlåtande om Egentliga Finlands landskapsstrategi 1088/00.04.01/2014 Stadsstyrelsen 58 Beredare Näringslivschef Tomas Eklund, tfn 040 488 5675 Föredragande Stadsdirektör Folke

Läs mer

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program Given i Helsingfors den 8 april 2005 1 Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Syfte 2 Syftet med denna lag är att främja

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

NYA LOKALER I KÄRNAN AV FÖRETAGSVÄRLDEN

NYA LOKALER I KÄRNAN AV FÖRETAGSVÄRLDEN EKOEFFEKTIVT KONTORSHUS PÅ KÄGELUDDEN www.keilaranta.fi En ny, genuint modifierbar kontorshelhet på Kägelstranden är den som ligger närmast den framtida metrostationen på Kägeludden. Trivsamma lokaler

Läs mer

Eeva Lehtimäki, politisk redaktör, MTV3 Eeva Lehtimäki är en erfaren och mångsidig journalist. Hon är konferencier för seminariepanelen.

Eeva Lehtimäki, politisk redaktör, MTV3 Eeva Lehtimäki är en erfaren och mångsidig journalist. Hon är konferencier för seminariepanelen. SEMINARIETS TALARE Outi Mäkelä, riksdagsledamot, landskapsstyrelsens ordförande, Saml. Outi Mäkelä leder Nylands landskapsstyrelse, organet som styr och beslutar om beredningen av landskapsplanen. Outi

Läs mer

Rövass stranddetaljplan PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Rövass stranddetaljplan PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Rövass stranddetaljplan PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 28.9.2018 1(9) RÖVASS STRANDDETALJPLAN Program för deltagande och bedömning 1. Inledning Programmet för deltagande och bedömning (PDB) har gjords

Läs mer

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN MILJÖMINISTERIET 19.2.2016 REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN Preliminär arbets- och bedömningsplan Miljöministeriet har börjat bereda en revidering av de riksomfattande målen

Läs mer

förbund PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM.

förbund PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. Nylands FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. PUSSLAR IHOP HELHETER. förbund ISBN 978-952-448-384-1 (inb.) ISBN 978-952-448-385-8 (pdf) Översättning: Susan Neiro och Patricia Karlsson

Läs mer

BILAGA TILL ZONPLANERING

BILAGA TILL ZONPLANERING BILAGA TILL ZONPLANERING Sida 26 Dimensioneringsgrunder på s.k. torrmark Beteckningar - 200 m strandområde: Strandområden dimensioneras enligt stamfastighetsprincipen. Bygglov på strandområden beräknas

Läs mer

Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut BESKRIVNING. Selvitystyön raportti. Etapplandskapsplan 2 för Nyland

Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut BESKRIVNING. Selvitystyön raportti. Etapplandskapsplan 2 för Nyland Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut BESKRIVNING Selvitystyön raportti Etapplandskapsplan 2 för Nyland Nylands förbunds publikationer A 35-2014 BESKRIVNING ETAPPLANDSKAPSPLAN 2 FÖR NYLAND Fastställd

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 )

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 ) INGÅ KOMMUN DELGENERALPLAN FÖR BARÖSUND PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 ) Planområde Planområdet omfattar Barösunds bycentrum med omnejd på Orslandet. Planområdet är avgränsat med rött.

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH INGÅ KOMMUN Solvik, Kälkö Ändring av yttreskärgårdens generalplan PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING I detta program för deltagande och bedömning (MBL 63 ja 64 ) presenteras bl.a. planläggningsprojektets

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

Nyland förbund utvecklar metropollandskapet

Nyland förbund utvecklar metropollandskapet Nyland förbund utvecklar metropollandskapet Nylands förbund är en strategisk planerare i landskapet som sammanfogar de regionala utvecklingsåtgärderna, planlägger på landskapsnivå och bevakar landskapets

Läs mer

Delgeneralplanen Skärgården

Delgeneralplanen Skärgården 1 (7) 25.11.2009 Delgeneralplanen Skärgården Ändrad 13.8.2015. Ärende nr 6212/5022009 Område nr 830500 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PLANOMRÅDET Planområdets läge Läge Delgeneralplanen omfattar

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10 Landskrona stad Översiktsplan 2010 Samrådshandling 2009-09-01 enligt KS beslut 220 2009-09-10 1 Arbetsorganisation Styrgrupp: Styrgruppen för fysisk planering : Torkild Strandberg (Kommunstyrelsens ordförande)

Läs mer

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5 Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994092016Y5 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3. PLANERINGSSITUATION...

Läs mer

Vårt framtida Gnosjö

Vårt framtida Gnosjö Vårt framtida Gnosjö Översiktsplan 2001 Tidsplan Samråd 19 mars-31 maj 2014 Granskning Preliminärt september-oktober 2014 Antagande i kommunfullmäktige januari-februari 2015 Dialogen hösten 2012 339 förslag

Läs mer

INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN

INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN 1 LANTMÄTARE ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 22.9.2016 INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde och -situation Området

Läs mer

Målsättningar för den regionala kommunikationen

Målsättningar för den regionala kommunikationen Målsättningar för den regionala kommunikationen 202020 Vasaregionens image bland Finlands topp 6 regioner En nationellt stark bild av Vasaregionen som sysselsättare av kunniga personer i synnerhet inom

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

Programmet Hemstaden Helsingfors 2012

Programmet Hemstaden Helsingfors 2012 Programmet Hemstaden Helsingfors 2012 I MARKANVÄNDNING II BOSTADSPRODUKTION III BOSTADSOMRÅDEN IV BOSTADSBESTÅND V INVÅNARSTRUKTUR Ett välmående och växande Helsingfors En livskraftig urban miljö Social,

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

NYLANDS FÖRBUND PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. TALAR FÖR DEM. FÖR ÄRENDEN VIDARE.

NYLANDS FÖRBUND PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. TALAR FÖR DEM. FÖR ÄRENDEN VIDARE. NYLANDS FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. PUSSLAR IHOP HELHETER. FÖRBUND ISBN 978-952-448-332-2 (trycksak) ISBN 978-952-448-333-9 (pdf) Text: Viestintä Ässä / Sirkka-Liisa Salmela

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN POPULÄRVERSION www.engelholm.se/op2035 HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN 2035 Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Regional planering. - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund

Regional planering. - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund Regional planering - Hur arbetar vi och hur fungerar det? -Hur utvecklar vi vårt arbete? Christine Flood Göteborgsregionens kommunalförbund En regionplan var nittonde år! 6 3 Från regionplan till rådslag

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Strategiska linjer i Östra Nylands landskapsplan 2040 Östra Nyland utvecklas till en ekoregion, lågkolintensivare trafik och boende samt miljöskydd

Strategiska linjer i Östra Nylands landskapsplan 2040 Östra Nyland utvecklas till en ekoregion, lågkolintensivare trafik och boende samt miljöskydd Utgångspunkter Beaktandet av kommunens tillväxtmål (35 000 nya invånare fram till år 2025) ställer planeringen av grön- och rekreationsområdena inför stora utmaningar: Viktiga grönförbindelser bevaras

Läs mer

Kyrkslätts kommunstrategi

Kyrkslätts kommunstrategi KIRDnr-2017-952 Kyrkslätts kommunstrategi Tähän tarvittaessa otsikko 2018 2021 Fge 18.12.2017 91: Kyrkslätts kommunstrategi 2018 2021 Kyrkslätts värden Mod betyder för oss fördomsfrihet att pröva på nya

Läs mer

NYLANDS FÖRBUND PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM.

NYLANDS FÖRBUND PUSSLAR IHOP HELHETER. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. NYLANDS FÖR ÄRENDEN VIDARE. TALAR FÖR DEM. PLANERAR FÖR FRAMTIDEN. PUSSLAR IHOP HELHETER. FÖRBUND ISBN 978-952-448-384-1 (inb.) ISBN 978-952-448-385-8 (pdf) Översättning: Susan Neiro och Patricia Karlsson

Läs mer

Varför förtäta byarna? Varför inte? Byutveckling i Sibbo Seminariet den

Varför förtäta byarna? Varför inte? Byutveckling i Sibbo Seminariet den Varför förtäta byarna? Varför inte? Byutveckling i Sibbo Seminariet den 16.12.13 Sibbos byar och storskiftet Före storskiftet Efter storksiftet = idag I byarna finns sammanhållning Väglag sköter vägarna

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kållby detaljplan, kv. 210-211 och 221-229 samt grönområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599407201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Utställning 27 juni 3 november 2017

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Utställning 27 juni 3 november 2017 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Utställning 27 juni 3 november 2017 En omfattande process med tät dialog RUFS 2050 fyller flera funktioner Befolkningstillväxten är utgångspunkt Stockholmsregionen

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

KLIMATPROGRAM HAR BETYDELSE FÖR KLIMATET

KLIMATPROGRAM HAR BETYDELSE FÖR KLIMATET KLIMATPROGRAM 2016 2020 Små dagliga val HAR BETYDELSE FÖR KLIMATET Esbo stad vill vara en ansvarsfull föregångare i att stävja klimatförändringen. Staden har tagit fram ett klimatprogram, som ger staden

Läs mer

Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen. Välkomna!

Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen. Välkomna! Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen Välkomna! 2 2013-05-21 Förstudie Varför en förstudie? Samhälle 3 2013-05-21 Vad är en Förstudie? Nuläge Analys Förslag på åtgärder 4 2013-05-21 5 2013-05-21

Läs mer

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning Landskapsprogram för Österbotten 2018 2021 Program för deltagande och bedömning Godkänd av landskapsstyrelsen 30.1.2017 Innehåll 1 Landskapsprogrammets utgångspunkter... 3 2 Landskapsprogrammets syfte

Läs mer

Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal ) Planbeskrivning Plankod: Y6

Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal ) Planbeskrivning Plankod: Y6 Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal 599-416-5-50) Planbeskrivning Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER...

Läs mer