PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB)"

Transkript

1 Mhs 8/2010 Asia nro 123 ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Blombackens avloppsreningsverk PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Landskapsstyrelsen Uudenmaan liitto Nylands förbund Aleksanterinkatu 48 A Helsinki Alexandersgatan 48 A Helsingfors Finland puh. tfn +358 (0) fax +358 (0) toimisto@uudenmaanliitto.fi

2 1 (18) ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Blombackens avloppsreningsverk PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) INLEDNING Detta program för deltagande och bedömning (PDB) är ett program enligt 63 i markanvändnings- och bygglagen (MBL) för deltagande och växelverkan i fråga om landskapsplanen samt för bedömning av planens konsekvenser. Här redogör vi för vad som avsikten är att behandla i planen, vilka slags alternativ som undersöks och hur planens konsekvenser bedöms. Dessutom berättar vi vilka som är intressenter och hur de får information om planeringen samt i vilken fas och hur de kan framföra sina åsikter om planens innehåll. Programmet för deltagande och bedömning kompletteras och preciseras under planprocessen. En etapplandsplan är en plan som gäller endast vissa funktioner på landskapets område och/eller endast en del av landskapets område. I denna etapplandskapsplan behandlas förläggningsplasterna för Finno och Blombackens avloppsreningsverk på Esbo stads område samt sträckningarna för nödvändiga avloppsledningar. Såväl Finno avloppsreningsverk, som tas ur bruk, och det ersättande Blombackens avloppsreningsverk är av betydelse på landskapsnivå och driften av dem berör mer än en kommun. Således måste deras placering och markanvändningen avgöras även i landskapsplanen på det sätt och med den noggrannhet som landskapsplanen i egenskap av en översiktlig plan förutsätter. Landskapsplanen tjänar till ledning när generalplaner och detaljplaner utarbetas och ändras samt när åtgärder annars vidtas för att reglera områdesanvändningen. En generalplan har börjat utarbetas för Blombacken, för när Esbo stadsfullmäktige den 12 oktober 2009 beslöt att det nya reningsverket i berget placeras i Blombacken uppmanade man stadsplaneringscentralen att inleda den kommunplanläggning som placeringen och byggandet av reningsverket förutsätter. Landskapsplanläggningen bör styra kommunplanläggningen i Finno och Blombacken på det sätt som markanvändningsoch bygglagen förutsätter.

3 2 (18)

4 3 (18) 1. LANDSKAPETS PLANERINGSSYSTEM 1.1. Utveckling och planering i landskapet Nyland Nylands förbund svarar för planeringen i landskapet Nyland. Nylands förbund är en samkommun som bildats av 21 kommuner. Till den hör Hangö, Helsingfors, Hyvinge, Esbo, Ingå, Träskända, Karislojo, Högfors, Grankulla, Kervo, Kyrkslätt, Lojo, Mäntsälä, Nummi-Pusula, Nurmijärvi, Borgnäs, Raseborg, Sjundeå, Tusby, Vanda och Vichtis. Politiskt valda förtroendepersoner svarar för beslutsfattandet. Den högsta beslutanderätten utövas av landskapsfullmäktige, som medlemskommunerna valt. Det praktiska arbetet leds av landskapsstyrelsen, som fullmäktige väljer i överensstämmelse med de politiska styrkeförhållandena i regionen. Fullmäktige har 68 medlemmar och styrelsen 20. Nylands förbund är en del av landskapsförvaltningen. I Finland finns nitton landskap. Vid ingången av 2011 går Nylands förbund och Östra Nylands förbund samman. Det sammanslagna förbundet fortsätter som Nylands förbund att sköta de uppgifter som ankommer på landskapet även när det gäller landskapsplanläggningen. Landskapsplaneringen omfattar landskapsöversikten, det regionala utvecklingsprogrammet eller landskapsprogrammet samt landskapsplanen som styr den övriga planeringen av områdesanvändningen. I landskapsplaneringen beaktas de riksomfattande målen som samordnas med målen på landskapsnivå och lokal nivå i anslutning till områdesanvändningen. Modellen för landskapets utveckling presenteras i bild 1. I landskapsöversikten anges den eftersträvade utvecklingen i landskapet. Den innehåller framtidsbilden och verksamhetsstrategierna för Nyland. Översikten ses över med fyra års mellanrum och den godkänns av landskapsfullmätige. För närvarande gäller Nylands landskapsöversikt 2033, som godkändes Landskapsprogrammet är ett gemensamt viljeyttrande av aktörerna inom landskapet om de projekt som landskapsöversiktens vision förutsätter och om projektens angelägenhetsordning. Landskapsprogrammet utarbetas för varje fullmäktigeperiod. Som bäst utarbetas landskapsprogrammet för Det utarbetas så att det omfattar landskapet Nyland efter utvidgningen i början av I landskapsplanen anges principerna för områdesanvändningen och samhällsstrukturen och anvisas områden som är nödvändiga för landskapets utveckling. Bild 1. Modellen för landskapets utveckling.

5 4 (18) 1.2. Planhierarkin och landskapsplanens uppgift I enlighet med markanvändnings- och bygglagen (MBL) omfattar planeringssystemet för markanvändningen de riksomfattande målen för områdesanvändningen, landskapsplaner, generalplaner och detaljplaner. Planhierarkin presenteras i bild 2. I landskapsplanen anges principerna för områdesanvändningen och samhällsstrukturen och anges områden som är nödvändiga med tanke på landskapets utveckling. Områdesreserveringar anges endast i den mån och med den noggrannhet som behövs med tanke på de riksomfattande målen eller landskapets mål för områdesanvändningen eller för att samordna områdesanvändningen i flera kommuner än en. Markanvändnings- och trafikfrågor på kommunal och lokal nivå avgörs i general- och detaljplanerna. När landskapsplanen utarbetas ska särskild vikt fästas vid kraven på landskapsplanens innehåll enligt 28 i markanvändnings- och bygglagen. Enligt dem ska de riksomfattande målen för områdesanvändningen beaktas när en landskapsplan utarbetas. När planen utarbetas ska vikt fästas vid de särskilda behov som förhållandena i landskapet betingar och särskild vikt fästas vid 1) att landskapets region- och samhällsstruktur blir ändamålsenlig, 2) att områdesanvändningen är ekologiskt hållbar, 3) att arrangemangen för trafik och teknisk service är hållbara med tanke på miljö och ekonomi, 4) att vatten- och marksubstanstillgångarna används på ett hållbart sätt, 5) att verksamhetsbetingelser för näringslivet i landskapet ordnas, 6) att landskapet, naturvärdena och kulturarvet värnas, samt 7) att det finns tillräckligt med områden som lämpar sig för rekreation. Bild 2. Planhierarkin.

6 5 (18) När planen utarbetas ska avseende också fästas vid en ekonomisk områdesanvändning och att markägare eller andra rättsinnehavare inte orsakas oskäliga olägenheter. Dessutom ska det klarläggas vem som ska genomföra planen och vidta de åtgärder som den förutsätter. Nämnda omständigheter ska utredas och beaktas i den utsträckning landskapsplanen i egenskap av en översiktlig plan förutsätter. Landskapsplanen presenteras på en karta. Till planen hör också planbeteckningar och planbestämmelser. Kartan, planbeteckningarna och planbestämmelserna är handlingar som ska fastställas. Planen fastställs av miljöministeriet. Planbeskrivningen, som innehåller bl.a. beskrivningar av planeringsprinciperna, målen och bedömningsresultaten för planen, fastställs inte. Landskapsplanen ska tjäna till ledning när generalplaner och detaljplaner utarbetas och ändras samt när åtgärder annars vidtas för att reglera områdesanvändningen. På området för en generalplan med rättsverkningar eller för en detaljplan gäller landskapsplanen inte. Planen genomförs i första hand av medlemskommunerna och övriga myndigheter. Myndigheterna ska beakta landskapsplanen i sin verksamhet. När myndigheterna planerar åtgärder som gäller områdesanvändningen och beslutar om att vidta dessa åtgärder ska de försöka främja genomförandet av planen och se till åtgärderna inte försvårar genomförandet av planen (MBL 32 ).

7 6 (18) 2. INNEHÅLLET I ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND 2.1. Etapplandskapsplanen och de riksomfattande målen för områdesanvändningen De riksomfattande målen för områdesanvändningen enligt markanvändnings- och bygglagen bestämmer för sin del utgångspunkterna och målsättningen för utarbetandet av landskapsplanen. De riksomfattande målen för områdesanvändningen är principiella allmänna mål eller särskilda mål. De utgör förpliktelser eller ramvillkor för planläggningen. De gällande reviderade målen har godkänts av statsrådet Ämnesområdet för etapplandskapsplan 3 är förenat särskilt med följande saker i de riksomfattande målen för områdesanvändningen: I samband med områdesanvändningen fästs särskild uppmärksamhet vid att förebygga sådana olägenheter och risker som människans hälsa utsätts för och att avlägsna befintliga olägenheter. I samband med landskapsplaneringen ska områden anvisas för anläggningar för avfallsbehandling så att merparten av allt avfall som uppstår kan omhändertas inom landet eller regionen på ett ändamålsenligt sätt, vid behov i form av ett samarbete över landskapsgränserna. I samband med planeringen av områdesanvändningen ska en tillräcklig tillgång på friskt vatten av god kvalitet tryggas, likaså möjligheterna att i praktiken lösa den regionala vattenförsörjningen i tätorterna. Ytterligare ska man i samband med planeringen fästa vikt vid förebyggandet av olägenheter orsakade av avloppsvatten. Vid områdesanvändningen främjas uppnåendet och upprätthållandet av en god status på vattendragen. Vid planeringen av områdesanvändningen ska behovet av skydd för grund- och ytvattnen beaktas, likaså behoven av förbrukning. I samband med planeringen av områdesanvändningen ska vikt fästas vid naturområden som ekologiskt eller med tanke på rekreationen i det fria är betydande och enhetliga. Områdesanvändningen och byggandet ska styras på ett sådant sätt att dessa helheter inte i onödan spjälks upp. Områdesanvändningen är inriktad på att naturen används för rekreation. Planläggningen på landskapsnivå ska skapa förutsättningar att för områdesanvändningens del bilda överkommunalt betydande rutter och nätverk för rekreationsbruk. Landskapsplanläggningen och generalplanläggningen ska skapa förutsättningar att för områdesanvändningens del bilda regionala rekreationsområden särskilt i södra Finland och i de stora stadsregionerna. Med hjälp av områdesanvändningen främjas bevarandet av områden som är värdefulla och känsliga i den levande och den livlösa naturen och säkerställs att deras mångfald bevaras. Bevarandet av ekologiska förbindelser mellan skyddsområden och vid behov mellan skyddsområden och övriga värdefulla naturområden främjas. Inom planeringen av områdesanvändningen ska man säkerställa att det med tanke på invånarnas behov av rekreation finns tillräckligt omfattande och attraktiva överkommunala områden för fritidsbruk. Kontinuiteten i det nätverk av grönområden som sammanbinder dessa områden ska tryggas Målen och planeringsprinciperna för etapplandskapsplanen Såväl Finno avloppsreningsverk som Blombackens avloppsreningsverk är av betydelse på landskapsnivå och driften av dem berör mer än en kommun. Således måste deras placering och markanvändningen avgöras även i landskapsplanen på det sätt och med den noggrannhet som landskapsplanen i egenskap av en översiktlig plan förutsätter. Landskapsplanläggningen bör i enlighet med markanvändnings- och bygglagen styra kommunplanläggningen i Finno och Blombacken. Målen för etapplandskapsplanen presenteras i bild 3.

8 Bild 3. Målen för etapplandskapsplan 3 för Nyland. 7 (18)

9 8 (18) 2.3. Planområdet Planområdet och dess läge presenteras i bild 4 och 5. Området omfattar förläggningsplatserna för Finno nuvarande avloppsreningsverk och Blombackens nya avloppsreningsverk jämte närområden och området mellan förläggningsplatserna. Planområdets areal är 100 km 2 (10km x 10km). Planområdet är beläget inom Esbo stad, Grankulla stad och Kyrkslätts kommun. Bild 4. Planområdet för etapplandskapsplan 3 för Nyland. Bild 5. Läget för planområdet för etapplandskapsplan 3 för Nyland.

10 9 (18) 2.4. Utgångspunkterna för utarbetandet av planen samt planerings- och planläggningssituationen Den centrala utgångspunkten för utarbetandet av planen är det beslut som Esbo stadsfullmäktige fattade den 12 oktober 2009 om att flytta avloppsreningsverket från Finno, bygga ett nytt reningsverk i berget och välja Blombacken till förläggningsplats. För att reningsverket ska kunna placeras i Blombacken förutsätts att en landskapsplan görs upp och att ändringar företas i kommunplanerna. På området för etapplandskapsplanen gäller landskapsplanen för Nyland som miljöministeriet fastställde Dessutom har miljöministeriet fastställt etapplandskapsplan 1 för Nyland i juni I landskapsplanen har Finno nuvarande reningsverk angetts med objektsbeteckningen ET (område för samhällsteknisk försörjning). Den nuvarande utloppstunneln från reningsverket till havet har angetts med beteckningen j (avloppstunnel). Avloppen från Kyrkslätt och Vanda till reningsverket har i planen beteckningen sv (avloppsledning). Det planerade reningsverket i Blombacken ligger på ett rekreationsområde i landskapsplanen. Sträckningen för järnvägen Esbo- Vichtis-Lojo, som angetts med riktgivande beteckning i planen, går under Blombacken. Blombackens läge på landskapsplanens karta presenteras i bild 6. Bild 6. Utdrag ur den gällande landskapsplanen för Nyland och Blombackens läge.

11 10 (18) Miljöministeriet fastställde etapplandskapsplan 1 för Nyland i juni I planen behandlades också alternativa förläggningsplatser för det nya avloppsreningsverket. Med beteckningen ET (område för samhällsteknisk försörjning, riktgivande alternativ placering) anvisades de tre alternativa förläggningsplatser för Finno reningsverk som var framme i planens förslagsskede, vilka är Estberget, Mossberget och Mossasvedjebergen (bild 7). Alternativet Blombacken kom fram först efter det att förslaget till etapplandskapsplan varit framlagt. I samband med beslutet om fastställande av planen kom miljöministeriet med en uppmaning att korrigera beskrivningen av nämnda planbeteckning. Ministeriet ansåg att beskrivningen av beteckningen var oklar, eftersom platsen för reningsverket inte i princip kan avgöras genom kommunplanläggningen så att den skulle bli någon annan än den lösning som angetts på landskapsplanens karta. Ministeriet uppmanade Nylands förbund att ändra beskrivningen av beteckningen som följer: Med beteckningen anges de alternativa förläggningsplatserna för ett reningsverk i berget som ska ersätta reningsverket i Finno i Esbo, vilka är belägna i Estberget, Mossberget samt Mossasvedjebergen. Nylands förbund har agerat i enlighet med korrigeringsuppmaningen. Det kan konstateras att beskrivningen av beteckningen inte har någon rättsverkan på samma sätt som planen jämte beteckningar och bestämmelser, men den har på samma sätt som planbeskrivningen betydelse som tolkningsanvisning för planen. Genom ministeriets beslut har etapplandskapsplan 1 för Nyland fastställts också i fråga om den lösning som gäller avloppsreningsverket och genom ministeriets beslut har det bestämts att den ska träda i kraft innan den har vunnit laga kraft. Bild 7. Utdrag ur etapplandskapsplan 1 för Nyland och Blombackens läge.

12 11 (18) Nylands förbund har 2009 börjat utarbeta etapplandskapsplan 2 för Nyland, dvs. en revidering av landskapsplanen. Till följd av sammanslagningen av Nylands förbund och Östra Nylands förbund uppdateras planens program för deltagande och bedömning, som godkändes i maj 2009, till att gälla hela Nyland. Påbörjandet av planen kungörs i början av Den utarbetas i förbundet samtidigt med etapplandskapsplan 3, men tidtabellerna avviker från varandra. Mera information om landskapsplanerna och hur planläggningen framskrider finns på förbundets webbplats: Blombacken ligger på rekreationsområdet i generalplanen för södra Esbo och generalplanen för Esbos norra delar del I. I syfte att ändra generalplanerna har en delgeneralplan för Blombacken börjat utarbetas. Målet med planen är att ändra det område som angetts med rekreationsområdesbeteckning i generalplanerna så att det är möjligt att bevara områdets natur- och rekreationsvärden och placera ett regionalt avloppsreningsverk i berget i området. Planområdets areal är ca 100 hektar. Området är ett i huvudsak obebyggt, skogsklätt område. Generalplaneområdet är beläget på ett rekreationsområde i landskapsplanen. Området genomkorsas av en befintlig friluftsled och den ekologiska huvudkorridoren mellan Esbo Centralpark och naturens kärnområden i Noux. Området ägs i huvudsak av Esbo stad. Planeringen av planutkastet pågår. På området finns ingen detaljplan. Området för Finno reningsverk är i generalplanen för södra Esbo angett som utredningsområde (SE). I detaljplanen är tomten (YT) i sin helhet reserverad för ett reningsverk e.d. verksamhet. Bebyggande av området och den ändrade markanvändningen förutsätter att detaljplanen ändras. Reningsverksområdet ägs av Esbo stad. Mera information om planläggningssituationen i Esbo stad: >Stadens tjänster > planläggning. Den anläggningsspecifika planeringen av Blombackens reningsverk pågår. För planeringen svarar Helsingforsregionens miljötjänster HRM. HRM är en samkommun som producerar miljötjänster för kunder och företag i Helsingforsregionen. Verksamhetsområdet är vattentjänster och avfallshantering samt regioninformationstjänster. HRM inledde sin verksamhet den 1 januari Före det utreddes och planerades avloppsvattenlösningarna i Esbo av det kommunala vattenverket Esbo Vatten. Mera information om samkommunen: Utformning och jämförelse av alternativ Utarbetandet av en landskapsplan omfattar i princip utarbetande och jämförelse av alternativa planlösningar. I samband med utarbetandet av denna etapplandskapsplan finns det inget behov av eller några förutsättningar för att granska alternativ i anslutning till reningsverkets förläggningsplatser. Reningsverkets förläggningsplats har avgjorts genom beslut av Esbo stadsfullmäktige. Till grund för beslutet har legat bl.a. konsekvensbedömningen enligt lagen om bedömning av miljökonsekvenser (MKB-lagen). Vid bedömningen har jämförts flera alternativa nya förläggningsplatser samt förutsättningarna att ha kvar reningsverket på den nuvarande platsen i Finno. Som planbeteckningar används beteckningar för motsvarande anläggningar i den gällande landskapsplanen för Nyland. När det gäller beteckningssätten finns inget behov av att granska alternativ. Planerna bör utgöra en klar helhet vad gäller såväl tolkningen som den styrande inverkan. Således finns det ingen anledning att använda beteckningar som avviker från tidigare praxis i etapplandskapsplan 3.

13 12 (18) Planbestämmelserna utarbetas med sådant innehåll att de beaktar de särskilda förhållandena i området och styr den mera detaljerade planeringen i tillräckligt hög grad. I planbeskrivningen beskrivs de centrala metoderna och resultaten i fråga om de tidigare jämförelserna av förläggningsplatser som ligger till grund för planlösningen samt beslutsfaserna Information om reningsverken Blombackens avloppsreningsverk byggs djupt nere i berget. Bergsrummets volym har i denna fas i planeringen uppskattats till ca m 3. Den sammanlagda volymen av de nödvändiga avlopps- och servicetunnlarna är uppskattningsvis m 3. Den sammanlagda arean av de ovanjordiska reningsverkskonstruktionerna är ca 4000 m 2. Ovanjordiska konstruktioner är en servicebyggnad, toppen av rötningssilorna och slambehandlingshallen, metanolbehållaren, frånluftsskorstenen samt nödutgångar. Reningsverket kräver trafikarrangemang i närområdet. Det är möjligt att utvidga reningsverket efter den första fasen. Blombackens reningsverk kräver att inkommande avlopp byggs samt en tunnelförbindelse till Finno för avledning av renat avloppsvatten. Det renade avloppsvattnet leds även i fortsättningen ut till havet längs den nuvarande utloppstunneln från Finno. Finno i Esbo är det ena stora avloppsreningsverket i huvudstadsregionen. Det andra är Viksbacka i Helsingfors, som är ett reningsverk i berget, dvs. anläggningen ligger nästan helt och hållet under jord inne i berget. Finno reningsverk är däremot ett s.k. öppet reningsverk och konstruktionerna finns på markytan. I Finno behandlas avloppsvatten inte bara från Esbo utan också från västra Vanda, Grankulla och Kyrkslätt samt avloppsslam från Sjundeå. Reningsverkets kapacitet och reningseffekt blir otillräckliga inom de närmaste åren när den mängd avloppsvatten som leds till reningsverket ökar och reningsverkets tillståndsvillkor skärps Kunskapsunderlag och tillgängliga utredningar Enligt MBL 9 ska en plan basera sig på tillräckliga undersökningar och utredningar. Kunskapsunderlaget för utarbetandet av etapplandskapsplanen är bra. Man har tillgång till aktuell och mångsidig information. Ämnesområdets tekniska, ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter har gåtts i genom på ett heltäckande sätt i de olika planeringsfaserna. Särskilt bedömningen av avloppsreningsverkets miljökonsekvenser (NKB) har gett samlad information. MKBprocessen avslutades våren Före det har det gjorts flera utredningar om reningen av Esbos avloppsvatten och platserna för reningsverket, t.ex. utvecklingsplanen för reningen av avloppsvatten i Esbo 2006 och jämförelsen mellan förläggningsplatserna för ett reningsverk i berget i Esbo Även den överkommunala och regionala aspekten finns med i utredningarna. Information om projektfaserna och nuläget finns på adressen Esbo stad och Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) producerar hela tiden ny information i anslutning till bl.a. planläggning samt trafik- och projektplanering, som beaktas när etapplandskapsplanen görs upp.

14 13 (18) 3. DELAKTIGHET 3.1. Intressenter Vid arbetet med etapplandskapsplanen har man tillgång till Nylands förbunds omfattande och aktuella landskapsplanematerial jämte talrika utredningar och geografiska datamängder. Utarbetandet av etapplandskapsplanen antas inte kräva några nya utredningar av Nylands förbund. Om det ändå uppstår utredningsbehov medan planen utarbetas, förbereder man sig på att göra utredningar i den omfattning som landskapsplanen i egenskap av översiktlig plan förutsätter. Planläggningsförfarandet samt information om utgångspunkterna, målen och eventuella alternativ för planeringen när planer bereds ska ordnas så att markägarna på området och de vars boende, arbete eller övriga förhållanden kan påverkas betydligt av planen har möjlighet att delta i beredningen av planen, bedöma verkningarna av planläggningen och skriftligen eller muntligen uttala sin åsikt om saken (MBL 62 ). Intressenter vid utarbetandet av etapplandskapsplan 3 för Nyland är bl.a. markägarna invånarna och sammanslutningar och organisationer som företräder dem Esbo stad Nylands förbunds övriga medlemskommuner Östra Nylands förbund (till ) och dess medlemskommuner övriga grannförbund och -kommuner Nylands NTM-central övriga myndigheter inom statens central- och regionalförvaltning HRM (Helsingforsregionens miljötjänster) organisationer som är verksamma på riksomfattande, landskaps- eller regional nivå Också alla andra intresserade har möjlighet att delta Delaktighet i de olika planfaserna Enligt markanvändnings- och byggförordningen kan intressenterna ges möjlighet att framföra sin åsikt när en plan bereds genom att beredningsmaterialet läggs fram och de ges möjlighet att skriftligen eller muntligen framföra sina åsikter inom en viss tid eller vid ett särskilt möte om planen eller på något annat lämpligt sätt. När en etapplan görs upp har intressenterna möjlighet att påverka i samtliga faser i planen. De tre viktigaste faserna är när frågan om en plan väcks i begynnelsefasen, när utkastet läggs fram och när planförslaget läggs fram. I begynnelsefasen begärs respons i huvudsak om programmet för deltagande och bedömning. Att frågan om en plan har väckts samt att planutkastet och planförslaget läggs fram kungörs på både Nylands och Östra Nylands förbunds medlemskommuners officiella anslagstavlor och i kommunernas officiella annonseringstidningar. Handlingarna sänds också till Nylands förbunds medlemskommuner. Dessutom finns materialet framlagt i Nylands förbunds kansli och på Nylands förbunds webbplats. Materialet är framlagt en månad (30 dagar).

15 14 (18) Intressenterna kan framföra sina åsikter om utkastet skriftligt eller muntligt. I planförslagsfasen kan man lämna in en anmärkning. Den som lämnat in en anmärkning får ett skriftligt svar i form av ett genmäle. Det är också möjligt att ge respons under hela planprocessen. Vi hoppas i första hand få skriftlig respons för då kan saken dokumenteras och responsen kommer säkrare till beredarnas kännedom i den form som intressenten avsett. Nylands förbund använder en internet-karttjänst, via vilken det är möjligt att ge respons på elektronisk väg direkt till plankartan. Om planförslaget ändras väsentligt sedan det har framlagts för allmänheten, läggs det fram på nytt. Intressenterna får information om planen och hur utarbetandet av planen framskrider i pressen, på Nylands förbunds webbplats ( och vid de möten som ordnas medan planarbetet pågår. Kommunerna får information om planen som kan användas i kommunernas planläggningsöversikter. Handlingarna upprättas på både finska och svenska. Under planprocessen ordnas nödvändigt antal presentationer som är öppna för alla intressenter. Tiden och platsen för respektive presentation meddelas alltid i samband med att planmaterialet läggs fram och på förbundets webbplats. Intressenterna kan också ha direkt kontakt med Nylands förbunds kansli och dem som bereder planen. Detta går bäst via e-post eller per telefon. Kontaktuppgifter finns på sidan Samarbete mellan myndigheter En central uppgift för landskapsplanläggningen är att beakta och samordna olika myndigheters planer. Under planprocessen förs förhandlingar med kommuner och andra centrala myndighetsinstanser. Utlåtanden begärs när planen påbörjas i såväl utkasts- som förslagsfasen av kommunerna, samt av alla myndigheter vilkas verksamhetsområde behandlas i planen. Under planprocessen ordnas två gånger myndigheternas lagstadgade samråd mellan miljöministeriet och Nylands förbund. Till förhandlingarna kallas dessutom Nylands NTM-central och de myndigheter vilkas verksamhetsområde kan beröras av saken. Över förhandlingarna upprättas protokoll av vilka framgår de viktigaste sakerna och ställningstagandena som behandlats. Myndigheternas första samråd ordnas när utkastet till program för deltagande och bedömning finns tillgängligt. Det andra samrådet ordnas när planförslaget har varit framlagt för allmänheten och anmärkningarna och utlåtandena om det har erhållits. Samarbete bedrivs i synnerhet med Esbo stad för att samordna landskapsplanen och kommunplanläggningen samt med HRM (Helsingforsregionens miljötjänster), som genomför projektet som gäller det nya reningsverket.

16 15 (18) 4. KONSEKVENSBEDÖMNING 4.1. Influensområden Placeringen av reningsverket i Blombacken innebär att det uppkommer flera olika stora influensområden. De bildas i första hand av de administrativa gränserna, naturförhållandena och nätverket för teknisk försörjning. Influensområdet omfattar flera kommuner. Det nuvarande och det nya reningsverkets avloppsområde omfattar förutom Esbo även Grankulla och delar av Vanda och Kyrkslätt. På lång sikt växer avloppsområdet sannolikt när det nya reningsverket står färdigt och då utvidgas också influensområdet. Byggandet av det nya reningsverket har olika slags konsekvenser i närheten av byggplatsen. Buller-, damm-, vibrations- och trafikkonsekvenserna bildar olika slags influensområden. Eventuella luktolägenheter från det färdiga reningsverket när det är i drift bildar ett eget influensområde. De viktigaste konsekvenserna för landskapet torde utgöras av reningsverkets ovanjordiska delar och särskilt frånluftsskorstenen, som kommer att få en betydande position i landskapsbilden. Byggandet och anläggningens drift inverkar på trafikvolymerna. Trafikkonsekvenserna är störst under byggtiden. Det trafiknät som betjänar reningsverkets drift bildar ett influensområde som bör granskas. Byggandet av avloppsledningarna ger upphov till trafik-, vibrations- och bullerolägenheterna på planområdet utanför det egentliga reningsverksområdet. Tunnelförbindelsernas placering preciseras i samband med projektplaneringen och samtidigt kan man begränsa de influensområden som olägenheterna ger upphov till. Beträffande dem bör det påpekas att konsekvenser uppstår nästan uteslutande under byggtiden. Driften av reningsverket inverkar på flera avrinningsområden i området samt på havsområdet. Var de reservutloppstunnlar för avloppsvatten som kommer att behövas kommer att utmynna bestämmer omfattningen av influensområdena. Att det renade avloppsvattnet fortfarande leds ut i Finska viken utanför Esbo har omfattande konsekvenser för havsområdets status. Att reningsverksområdet i Finno frigörs för annan användning har omfattande konsekvenser för markanvändningen och trafikarrangemangen i det omgivande området. Influensområdena preciseras när planeringen framskrider. Materialet i etapplandskapsplanens utkastsfas innehåller preciserade kartframställningar av influensområdena och beskrivningar av de viktigaste konsekvenserna som drabbar dem Konsekvenser som utreds och konsekvensbedömningsmetoder Konsekvensbedömningen utgör en central del av planprocessen och den interaktiva planeringen. Bestämmelser om konsekvensbedömningen när en plan görs upp ingår i markanvändnings- och bygglagen (MBL) och markanvändnings- och byggförordningen (MBF). Bedömningens uppgift är att förse planerarna, intressenterna samt beslutsfattarna med information om konsekvenserna av planens genomförande, deras betydelse samt möjligheterna att dämpa skadliga konsekvenser. Målet är att informationen ska vara mångsidig och objektiv.

17 16 (18) Konsekvensbedömningen görs på den nivå och med den noggrannhet som landskapsplanen förutsätter i egenskap av en översiktlig plan. När konsekvenserna utreds beaktas landskapsplanens uppgift och syfte samt tidigare utredningar i sådan omfattning att man i tillräckligt hög grad kan bedöma konsekvenserna av planen på det sätt som förutsätts i 1 i markanvändnings- och byggförordningen för människors levnadsförhållanden och livsmiljö jord- och berggrunden, vattnet, luften och klimatet växt- och djurarter, naturens mångfald och naturresurserna region- och samhällsstrukturen, samhälls- och energiekonomin och trafiken stadsbilden, landskapet, kulturarvet och den byggda miljön. Dessutom bedöms planens konsekvenser för de riksomfattande målen för områdesanvändningen, den gällande landskapsplanen för Nyland, den fastställda landskapsplan 1 för Nyland, processen med att revidera landskapsplanen för Nyland, kommunplanläggningen i Esbo, de sektorvisa planer som hänför sig till ämnesområdet och de planer som utarbetas av myndigheter och på vilka landskapsplanen har rättslig och styrande inverkan. Konsekvenserna för nätverket Natura 2000 bedöms områdesvis. Konsekvenserna bedöms särskilt för varje beteckning. Även konsekvenserna av att de beteckningar försvinner som upphävs i landskapsplanen bedöms. Vid bedömningen av etapplandskapsplanens konsekvenser utnyttjas materialet och slutsatserna från MKB-bedömningen av reningsverksprojektet samt den information som redan producerats och kommer att produceras i samband med kommunplanläggningen. Dessutom utnyttjas de konsekvensbedömningar som förbundet gjort tidigare i samband med landskapsplanläggningen liksom sätten att presentera bedömningarna. Härigenom säkerställs sambandet mellan planen och tidigare planer även vad gäller konsekvensbedömningen Presentation av de uppskattade konsekvenserna Bedömningsresultaten, såväl positiva som negativa, delges öppet intressenterna, myndigheterna och organisationerna för ytterligare bedömning. Strävan är att presentera resultaten klart och åskådligt. De osäkerhetsfaktorer som konstaterats vid bedömningen tas upp. Beskrivningarna av bedömningsmetoderna och de antaganden som ligger till grund för bedömningen fogas till materialet. Man kan bekanta sig med det färdiga bedömningsmaterialet som en del av planmaterialet. De centrala bedömningsresultaten fogas till planbeskrivningen.

18 17 (18) 5. HUR UTARBETANDET AV PLANEN FRAMSKRIDER OCH TIDTABELLEN I markanvändnings- och bygglagen och markanvändnings- och byggförordningen anges hur beredningen av landskapsplanen ska framskrida. De centrala faserna i etapplandskapsplan 3 för Nyland är:

19 18 (18) 6. RESPONS PÅ PROGRAMMET FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Respons på programmet för deltagande och bedömning kan ges under hela planläggningsprocessen till Nylands förbund. Den aktuella planen fås från Nylands förbund och på förbundets webbplats ( Information om PDB ges även i samband med att inledandet av planläggningen kungörs. I kungörelsen meddelas även kontaktuppgifter för respons. 7. KONTAKTUPPGIFTER NYLANDS FÖRBUND Alexandersgatan 48 A, Helsingfors (fr.o.m Estersporten 2, Helsingfors) tfn (09) fax (09) e-post: toimisto@uudenmaanliitto.fi etunimi.sukunimi@uudenmaanliitto.fi Ansvarsområdet för områdesplanering: Riitta Murto-Laitinen, direktör, tfn (09) , Lasse Rekola, miljöplanerare, tfn (09) ,

ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND

ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Lf 3/2011 Ärende nr. Bilaga 1 ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Blombackens avloppsreningsverk PLANKARTA BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER BETECKNING SOM FÖRESLÅS BLI UPPHÄVD I LANDSKAPSPLANEN FÖR NYLAND BETECKNINGAR

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 )

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 ) INGÅ KOMMUN DELGENERALPLAN FÖR BARÖSUND PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 ) Planområde Planområdet omfattar Barösunds bycentrum med omnejd på Orslandet. Planområdet är avgränsat med rött.

Läs mer

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN MILJÖMINISTERIET 19.2.2016 REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN Preliminär arbets- och bedömningsplan Miljöministeriet har börjat bereda en revidering av de riksomfattande målen

Läs mer

LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN. Larsmo kommun. Program för deltagande och bedömning

LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN. Larsmo kommun. Program för deltagande och bedömning Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 15.4.2019 LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 2.11.2018 LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Jonas Lindholm

Läs mer

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN Mottagare Kristinestad stad Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 12.4.2017 KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Christoffer

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 2.11.2018 LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Jonas

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 HELSINGFORSVÄGEN 10 Ak 220 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 3, kvarter 400, tomt 5 samt gatu- och parkområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är

Läs mer

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5.

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5. Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151 Program för deltagande och bedömning 16.5.2015 MALAX KOMMUN 1 I programmet för deltagande och bedömning (PDB), som utarbetas som en

Läs mer

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5 Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994092016Y5 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3. PLANERINGSSITUATION...

Läs mer

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6 Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan. KIMITOÖNS KOMMUN DELGENERALPLAN FÖR KIMITO CENTRUM PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Planläggningsområde och planens syfte För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

Läs mer

Planläggningsöversikt

Planläggningsöversikt Planläggningsöversikt 2018 2019 20.9.2018 Innehåll PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2018 2019... 2 LANDSKAPSPLANLÄGGNING... 2 AKTUELLA LANDSKAPSPLANER... 2 NYLANDSPLANEN 2050... 2 PLANEN FÖR ÖSTERSUNDOMOMRÅDET...

Läs mer

BRANDKÅRSVÄGEN 9. Ak 216 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11

BRANDKÅRSVÄGEN 9. Ak 216 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11 Ak 216 BRANDKÅRSVÄGEN 9 Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) 26.9.2005, uppdaterat 27.4.2017 Beredare/mer information: Grankulla stad Markanvändningsenheten

Läs mer

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kållby detaljplan, kv. 210-211 och 221-229 samt grönområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599407201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2 Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård 599-412-6-46) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994122018Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund 599-407-9-112) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072018Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994032017Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Alternativ för avloppsvattenhanteriingen i Vichtis Program för miljökonsekvensbedömning, sammandrag

Alternativ för avloppsvattenhanteriingen i Vichtis Program för miljökonsekvensbedömning, sammandrag Alternativ för avloppsvattenhanteringen i Vichtis Program för miljökonsekvensbedömning, sammandrag 25.9.2013 Program för miljökonsekvensbedömning, sammandrag 25.9.2013 1 (57) Sammandrag Syftet med miljökonsekvensbedömningen

Läs mer

Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61)

Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61) Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994142016Y3 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6 23.5.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 7.6.2016 EN DEL AV KVARTER 92 samt gatu- och rekreationsområden Ak 218 ÄNDRING AV DETALJPLANEN 7:e stadsdelen, en del av kvarter 92 samt gatu- och rekreationsområden

Läs mer

Ingåstrand detaljplan

Ingåstrand detaljplan Ingåstrand detaljplan Program för deltagande och bedömning 25.9.2018 Planprocess och behandlingsskeden Planarbetet anhängigt och PDB Kungörelse Planens beredere Ingå kommun Aija Aunio tf. planläggningschef

Läs mer

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599402201608 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599599404201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y3

Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y3 Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994082015Y3 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal ) Planbeskrivning Plankod: Y6

Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal ) Planbeskrivning Plankod: Y6 Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal 599-416-5-50) Planbeskrivning Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER...

Läs mer

NÄRPES STAD STRANDDETALJPLANEÄNDRING FÖR DEL AV STRAND- DETALJPLAN, STORÖN NORDVÄSTRA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Närpes stad

NÄRPES STAD STRANDDETALJPLANEÄNDRING FÖR DEL AV STRAND- DETALJPLAN, STORÖN NORDVÄSTRA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Närpes stad Mottagare Närpes stad Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 16.9.2016 NÄRPES STAD STRANDDETALJPLANEÄNDRING FÖR DEL AV STRAND- DETALJPLAN, STORÖN NORDVÄSTRA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

Mottagare. Malax kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum MALAX KOMMUN DETALJPLAN BRINKEN KVARTER 2, 12 14

Mottagare. Malax kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum MALAX KOMMUN DETALJPLAN BRINKEN KVARTER 2, 12 14 Mottagare Malax kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 22.5.2019 MALAX KOMMUN DETALJPLAN BRINKEN KVARTER 2, 12 14 DETALJPLAN BRINKEN KVARTER 2, 12 14 1-2 Författare Jonas Lindholm Datum

Läs mer

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen 9.4.2014 Oskari Orenius\Per-Stefan Nyholm Nylands förbund En lagstadgad samkommun som enligt statsrådets beslut har 26 medlemskommuner

Läs mer

INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT

INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT 2015 PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT Enligt markanvändnings- och bygglagen ska kommunen minst en gång om året upprätta en översikt över de planärenden som är anhängiga eller som

Läs mer

22.3.2016 VÖRÅ KOMMUN ÄNDRING AV KASTMINNE STRANDDETALJPLAN NORRÅKER SEMESTERBY

22.3.2016 VÖRÅ KOMMUN ÄNDRING AV KASTMINNE STRANDDETALJPLAN NORRÅKER SEMESTERBY Mottagare Vörå kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 22.3.2016 VÖRÅ KOMMUN ÄNDRING AV KASTMINNE STRANDDETALJPLAN NORRÅKER SEMESTERBY 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare

Läs mer

MALAX KOMMUN DETALJERAD DELGENERALPLAN ÖJNA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Malax kommun. Program för deltagande och bedömning 15.5.

MALAX KOMMUN DETALJERAD DELGENERALPLAN ÖJNA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Malax kommun. Program för deltagande och bedömning 15.5. Mottagare Malax kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 15.5.2018 MALAX KOMMUN DETALJERAD DELGENERALPLAN ÖJNA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245)

Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245) Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072016Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET...

Läs mer

BESKRIVNING. Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut. Blombackens avloppsreningsverk

BESKRIVNING. Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut. Blombackens avloppsreningsverk BESKRIVNING Paluumuuttajien työllistyminen ja palvelut Etapplandskapsplan Selvitystyön 3 för Nyland raportti Blombackens avloppsreningsverk Nylands förbunds publikationer A 33-2014 Uudenmaan liiton julkaisuja

Läs mer

LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014

LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014 LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014 PARGAS KORPO-BJÖRKÖ, ÅNSÖREN ÄNDRING AV DELGENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Fågelbergets företagscenter. Ändring av detaljplan för kvarter 20 med angränsande rekreationsområde

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Fågelbergets företagscenter. Ändring av detaljplan för kvarter 20 med angränsande rekreationsområde PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Fågelbergets företagscenter Ändring av detaljplan för kvarter 20 med angränsande rekreationsområde Planläggningsavdelningen 1.10.2018 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren.

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1999» 5.2.1999/132 5.2.1999/132 Beaktats t.o.m. FörfS 236/2008. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132

Läs mer

MALAX KOMMUN DETALJPLAN - ÅMINNE KOLONILOTTSOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Malax kommun. Program för deltagande och bedömning 8.10.

MALAX KOMMUN DETALJPLAN - ÅMINNE KOLONILOTTSOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Malax kommun. Program för deltagande och bedömning 8.10. Mottagare Malax kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 8.10.2018 MALAX KOMMUN DETALJPLAN - ÅMINNE KOLONILOTTSOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

18.4.2005 NYLANDS LANDSKAPSPLAN (ETAPPLAN), FÖRSTA MYNDIGHETSSAMRÅDET

18.4.2005 NYLANDS LANDSKAPSPLAN (ETAPPLAN), FÖRSTA MYNDIGHETSSAMRÅDET PROMEMORIA Översättning Bilaga 6 Lf 2/08 Ärende nr 16 Områdesanvändning NYLANDS LANDSKAPSPLAN (ETAPPLAN), FÖRSTA MYNDIGHETSSAMRÅDET Tid Fredag, den 21 januari 2005, kl. 9.00 Plats Landskapssalen, Alexandersgatan

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 8, GRÅBERG, NYA INDUSTRIOMRÅDET, KVARTEREN 818 OCH 819 SAMT GRÖNOMRÅDET OCH LÄTTRAFIKLEDEN SOM GRÄNSAR

Läs mer

KRONOBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR NEDERVETIL SKOLOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Kronoby kommun. Program för deltagande och bedömning

KRONOBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR NEDERVETIL SKOLOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Kronoby kommun. Program för deltagande och bedömning Mottagare Kronoby kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 16.3.2018 KRONOBY KOMMUN DETALJPLAN FÖR NEDERVETIL SKOLOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 KORSHOLMS KOMMUN KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 Program för deltagande och bedömning 19.10.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM...

Läs mer

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BILAGA _ BORGÅ Ölstens norra STADSDELEN 31 Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren 3218 3221 samt gatu-, rekreations- och specialområden Ändringen av detaljplanen gäller

Läs mer

Mottagare Larsmo kommun. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN BOSUND DELGENERALPLAN REVIDERING

Mottagare Larsmo kommun. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN BOSUND DELGENERALPLAN REVIDERING Mottagare Larsmo kommun Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 12.12.2017 LARSMO KOMMUN BOSUND DELGENERALPLAN REVIDERING LARSMO KOMMUN BOSUND DELGENERALPLAN REVIDERING Författare Jonas

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Plan nr 1086 LÅNGSKOGENS STORINDUSTRIOMRÅDE Detaljplan och detaljplaneändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 29.8.2017 Föremål för planeringen Detaljplanen och detaljplaneändringen

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ Initiativtagare är Karleby stad. Staden har köpt ett åkerområde i Linnusperä

Läs mer

KRONOBY KOMMUN ÄNDRING AV KRONOBY CENTRUM DETALJPLAN - KVARTER 103, 194, 195 OCH 197. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING.

KRONOBY KOMMUN ÄNDRING AV KRONOBY CENTRUM DETALJPLAN - KVARTER 103, 194, 195 OCH 197. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Kronoby kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 19.6.2018 KRONOBY KOMMUN ÄNDRING AV KRONOBY CENTRUM DETALJPLAN - KVARTER 103, 194, 195 OCH 197. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program Given i Helsingfors den 8 april 2005 1 Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Syfte 2 Syftet med denna lag är att främja

Läs mer

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX.

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. 1/9 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ). KVEVLAX LÄRCENTER DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. Avsikten med ett deltagande och bedömningsprogram. Enligt markanvändnings-

Läs mer

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning Landskapsprogram för Österbotten 2018 2021 Program för deltagande och bedömning Godkänd av landskapsstyrelsen 30.1.2017 Innehåll 1 Landskapsprogrammets utgångspunkter... 3 2 Landskapsprogrammets syfte

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING HANGÖ STAD 1 PDB PLANENS NAMN UTGÅNGSPUNKTER PLANOMRÅDE Programmet för deltagande och bedömning (PDB) är en plan över förfarandet vid deltagande och växelverkan samt för hur planens konsekvenser skall

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET Planområde, ungefärligt läge Stadsstyrelsen godkände i sitt möte 9.12.2013 754 Karleby

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 26.5.2017 Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 24.1.2016 PARGAS INIÖ SÖDERBY, HEMGÅRDEN ÄNDRING AV GENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

Regional planering och förankring

Regional planering och förankring Regional planering och förankring överinspektör Minna Torkkeli, miljöministeriet NordVind seminar 11 oktober 2011 Vindkraft & lokal förankring Vindkraft i Finland Vindkraftskapaciteten i Finland (maj 2011)

Läs mer

Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård )

Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård ) Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård 599-414-96-0) Planbeskrivning Plankod: 5994142017Y2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.2

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV BA- STUHOLMENS STRANDPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Korsholms kommun

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV BA- STUHOLMENS STRANDPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Korsholms kommun Mottagare Korsholms kommun Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 27.5.2016 KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLANÄNDRING FÖR DEL AV BA- STUHOLMENS STRANDPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, G ä d d a o m r å d e t i S m e d s b y S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 SMEDSBY,

Läs mer

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod:

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod: Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13 Planbeskrivning Plankod: 599401201609 Innehållsförteckning: 2 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.2 PLANOMRÅDETS LÄGE...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE Karleby stads planläggningstjänster har utarbetat detta program för

Läs mer

INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN

INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN 1 LANTMÄTARE ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 22.9.2016 INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde och -situation Området

Läs mer

Centrum, båthamn PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Centrum, båthamn PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INGÅ KOMMUN 31.1.2012 DETALJPLANEÄNDRING Centrum, båthamn PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Allmänt Enligt 63 markanvändnings- och bygglagen ska ett med avseende på planens syfte och betydelse nödvändigt

Läs mer

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Planbeskrivning Plankod: Y2

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Planbeskrivning Plankod: Y2 Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Planbeskrivning Plankod: 5994032015Y2 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.2 PLANOMRÅDETS

Läs mer

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DETALJPLAN - BADHUSPARKEN

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DETALJPLAN - BADHUSPARKEN Mottagare Kristinestad stad Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 22.8.2017 KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DETALJPLAN - BADHUSPARKEN Författare Jonas Lindholm Datum 22.8.2017 Granskare Christoffer

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 13, RÄFSBY, DEL AV KVARTER 1303, DEL AV MICKOSVÄGENS GATUOMRÅDE, SKYDDSGRÖNOMRÅDEN SAMT GRÖNOMRÅDEN SOM

Läs mer

VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND

VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND Etapplaneutredningar November 2006 Sammandrag Tuula Palaste-Eerola VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND Det ekologiska nätverket består av naturens kärnområden

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING KRISTINESTADS STAD DETALJPLANEÄNDRING FÖR DEL AV STADSDEL 7 ARBETSNUMMER: 20600349 DATUM: 20.1.2017 Sweco Ympäristö Oy 1 (7) 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

PLAN FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PLAN FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING HANGÖ TJÄRUHOLMEN STRANDDETALJPLAN OCH STRANDDETALJPLANEÄNDRING PLAN FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planen för deltagande och bedömning Daterad 26.5.2014 Plan för deltagande och bedömning uppgörs i början

Läs mer

Mottagare. Vörå kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum VÖRÅ KOMMUN ÄNDRING AV GRANHOLMENS DETALJPLAN, VARPPI

Mottagare. Vörå kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum VÖRÅ KOMMUN ÄNDRING AV GRANHOLMENS DETALJPLAN, VARPPI Mottagare Vörå kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 14.3.2018 VÖRÅ KOMMUN ÄNDRING AV GRANHOLMENS DETALJPLAN, VARPPI PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING ÄNDRING AV GRANHOLMENS DETALJPLAN,

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, k v a r t e r 6 6 1-665 S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 Uppdaterat 3.5.2016

Läs mer

NYKARLEBY STAD DETALJPLAN FÖR SOKLOT SMÅHUSOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Nykarleby Stad

NYKARLEBY STAD DETALJPLAN FÖR SOKLOT SMÅHUSOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Nykarleby Stad Mottagare Nykarleby Stad Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 6.3.2017 NYKARLEBY STAD DETALJPLAN FÖR SOKLOT SMÅHUSOMRÅDE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 EKKULLAOMRÅDET Ak 222 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 7, kvarter 1053 samt rekreations-, trafik- och gatuområden (Klappträskvägen 1) PROGRAM FÖR DELTAGANDE

Läs mer

VÖRÅ KOMMUN STRANDDETALJPLAN FÖR DEL AV STORTRÄSK PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vörå kommun. Program för deltagande och bedömning

VÖRÅ KOMMUN STRANDDETALJPLAN FÖR DEL AV STORTRÄSK PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vörå kommun. Program för deltagande och bedömning Mottagare Vörå kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 19.10.2017 VÖRÅ KOMMUN STRANDDETALJPLAN FÖR DEL AV STORTRÄSK PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN PLANOMRÅDE FÖR DETALJPLANEARBETET Initiativet har gjorts av Karleby stad. Arbetet

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Detaljplan nr 1087 KORSNÄSTÅGETS CENTRUM Detaljplane- och tomtindelningsändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 25.1.2019 Planeringsobjekt Detaljplanen berör 29 stad8sdelens

Läs mer

Ändring av Sandsund detaljplan, en del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Planbeskrivning Plankod:

Ändring av Sandsund detaljplan, en del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Planbeskrivning Plankod: Ändring av Sandsund detaljplan, en del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Planbeskrivning Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER...

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 12.9.2016 TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt

Läs mer

Ändring av Nederpurmo delgeneralplan, flyttning av byggrätt (Sexmans ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y4

Ändring av Nederpurmo delgeneralplan, flyttning av byggrätt (Sexmans ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y4 Ändring av Nederpurmo delgeneralplan, flyttning av byggrätt (Sexmans 599-417-4-10) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994172016Y4 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

Sändlista Kommunerna, planläggningsväsendet och byggnadstillsynen Landskapsförbunden Regionala miljöcentraler Landskapsmuseerna

Sändlista Kommunerna, planläggningsväsendet och byggnadstillsynen Landskapsförbunden Regionala miljöcentraler Landskapsmuseerna 2/2 Sändlista Kommunerna, planläggningsväsendet och byggnadstillsynen Landskapsförbunden Regionala miljöcentraler Landskapsmuseerna För kännedom Kommunikationsministeriet Jord- och skogsbruksministeriet

Läs mer

DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ)

DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ) PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ) Karleby stad Tekniska servicecentret Ansvarsområde för stadsmiljön Planläggningstjänster

Läs mer

Etapplandskapsplan 2 för Nyland. Planförslag. Landskapsplanen. revidering

Etapplandskapsplan 2 för Nyland. Planförslag. Landskapsplanen. revidering Etapplandskapsplan 2 för Nyland Planförslag Landskapsplanen planen revidering Planeringsområdet omfattar 28 kommuner Etapplandskapsplan 2 för Nyland är den första landskapsplanen som omfattar de 28 kommunerna

Läs mer

LOVISA, TJUVÖ-ÖSTERSKOG STRANDDETALJPLANEÄNDRING

LOVISA, TJUVÖ-ÖSTERSKOG STRANDDETALJPLANEÄNDRING LANTMÄTARE ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 15.11.2017 LOVISA, TJUVÖ-ÖSTERSKOG STRANDDETALJPLANEÄNDRING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum 14.2.2014 LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV HOLM DETALJPLAN

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum 14.2.2014 LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV HOLM DETALJPLAN Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 14.2.2014 LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV HOLM DETALJPLAN 1-2 LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV HOLM DETALJPLAN

Läs mer

UTVECKLINGSBILD FÖR STENMATERIALSFÖRSÖRJNINGEN I NYLAND

UTVECKLINGSBILD FÖR STENMATERIALSFÖRSÖRJNINGEN I NYLAND Tiivistelmä Etapplaneutredningar November 2006 Sammandrag Tuula Palaste-Eerola Tuula Palaste-Eerola UTVECKLINGSBILD FÖR STENMATERIALSFÖRSÖRJNINGEN I NYLAND Utredningen Utvecklingsbilder för stenmaterialsförsörjningen

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PARGAS STAD ÄNDRING AV DETALJPLAN MALMSTRANDEN DATUM: 18.10.2017 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Detta program för deltagande och bedömning presenterar utgångspunkter,

Läs mer

Detaljplanändring SMEDSBY KVARTER 226

Detaljplanändring SMEDSBY KVARTER 226 Detaljplanändring SMEDSBY KVARTER 226 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) 24.1.2012 2/11 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Syftet med program för deltagande och bedömning (PDB) beskrivs

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL ) Planläggningsavdelningen..0, justerat.8.0 SMEDSBY, GÄDDA II Ändring av detaljplan Sida Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt i markanvändnings-

Läs mer

VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING.

VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Mottagare Vörå kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 8.3.2017 VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 PLANOMRÅDE 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER

Läs mer

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Planbeskrivning Plankod: Y1

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Planbeskrivning Plankod: Y1 Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund 599-407-9-112) Planbeskrivning Plankod: 5994072018Y1 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.2 PLANOMRÅDETS

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1 KOKKOLAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS KAAVOITUSPALVELUT KARLEBY STAD TEKNISKA SERVICECENTRET PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1

Läs mer

Området där planändringen är aktuell ligger på Kivimo i Houtskär.

Området där planändringen är aktuell ligger på Kivimo i Houtskär. LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 4.11.2015 PARGAS HOUTSKÄR, KIVIMO BENSTRAND ÄNDRING HOUTSKÄRS GENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH PLANERINGSBESLUT...

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN BOSUND S DETALJPLAN ÄNDRING KVARTER 103

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN BOSUND S DETALJPLAN ÄNDRING KVARTER 103 Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 28.2.2017 LARSMO KOMMUN BOSUND S DETALJPLAN ÄNDRING KVARTER 103 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Jonas Lindholm

Läs mer