PR, marknadsföring och kommunikation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PR, marknadsföring och kommunikation"

Transkript

1 PR, marknadsföring och kommunikation

2 Innehåll Pysslingen Skolors mål och aktiviteter De enskilda skolornas mål och aktiviteter Varumärke Profilprodukter Nå ut med en nyhet Intranät Chefsbrevet Skolans e-postadress Hemsidor Facebooksidor Andra sociala medier

3 Varumärkesutveckling Mål: Ytterligare etablera varumärket Pysslingen Skolor och öka den positiva kännedomen om varumärket. Pysslingen Skolor förknippas med de värden vi står för. Aktiviteter: Fortsatt utveckling av varumärkesplattformen. Fortsatt framtagning av profilprodukter, trycksaker och digitala varumärkesstärkande produkter. Fokus på PR, externkommunikation och marknadsföring för att ytterligare etablera och stärka vårt varumärke.

4 PR och externkommunikation Mål: Öka den externa kommunikationen generellt, både i egna kanaler och medierna. Öka medvetenhet om och förmåga till kommunikation hos våra chefer och centrala medarbetare. Ta ökad plats i samhällsdebatten och sträva efter att bli en viktig röst för skolutveckling i Sverige. Stärka bilden av Pysslingen Skolor som ett samhällsnyttigt företag. Aktiviteter: Regelbunden publicering av egenproducerat redaktionellt material. Aktiv närvaro i sociala medier. Utbildningar för medarbetare. Politikerkontakter. Journalistkontakter redaktionell media. Debattartiklar.

5 Marknadsföring Mål: Strategiskt arbete med kö. (Ha kö till alla våra skolor) Marknadsplaner på enhetsnivå och centralt. Förbättrad digital synlighet. Ökat arbete med innehållsmarknadsföring. Digital bild som stämmer överens med verkligheten. Aktiviter: Implementera gemensamt system för köhantering. Bättre uppföljning av skolornas marknadsarbete. Ökad uppföljning och efterlevnad av digital strategi. Utbildning och skrivhjälp till skolorna.

6 Interntkommunikation Mål: Konsolidera kommunikationskanalerna för internkommunikation. Medarbetare ska alltid lätt hitta den information de söker och behöver. Ökad läsning av nyhetsbrevet mål 60%. Aktiviteter Ta fram internkommunikationsstrategi. Ta fram tydligare strategi för nyhetsbrevet. Fortsatt utveckling av IntraPyss. Utveckling av chefsbrevet med fokus på att alla nås av informationen.

7 Din skolas arbete med PR, marknadsföring och kommunikation Alla skolor har en marknadsplan. Den ska revideras en gång per år. Gemensamma mål för alla skolor 1) ladda skolans varumärke med Pysslingen Skolors värderingar 2) öka den positiva kännedomen om skolan 3) öka den externa kommunikationen 4) ha kö. Dit når vi genom att 1) producera och sprida nyheter varje vecka 2) skicka rektorsbrev regelbundet 3) ha kontakt med politiker och journalister 4) se till att skolans kommunikation utgår från den egna webbplatsen 5) arbeta aktivt med att skapa och underhålla sin kö. Vilka övriga mål och aktiviteter finns för din skola? Du kan få hjälp med din marknadsplan.

8 Vårt varumärke Varumärket Pysslingen Skolor lanserades HT-2014 när delar av Pysslingen gick samman med Fenestra, PeterSvenskolorna, Norrskenets Friskolor, Primaskolorna och AcadeMedias Fria grundskolor. Det innebar: gemensamma värden som förenar samt nya logotyper och pysslingen.se för alla.

9 Du behöver inte uppfinna hjulet Vi har en grafisk manual som beskriver hur vi ser ut - exempelvis vilka typsnitt vi skriver med och hur våra logotyper ska användas. För att vi ska uppfattas som professionella och sammanhållna är det viktigt att vi följer den i all kommunikation - både internt och externt. Vi har även riktlinjer kring hur tidningsannonser, marknadsföringsutskick och foldrar ska se ut. Vi arbetar med en prisvärd grafisk designer som kan vårt utseende. Kontakt via Charlotte.

10

11 Var kommer alla snygga profilprodukter ifrån? Alla våra profilprodukter beställs via vår webbshop: webbshop Det gäller även kontorsmaterial, visitkort etc. Man behöver logga in i webbshoppen för att se alla produkter (det är jättedumt och kommer ändras inom kort). Webbshoppen drivs av ett företag som heter Daylight och vår kontaktperson heter Catherine Jansson. Inloggning till webbshoppen får man genom att maila och berätta vem man är. Om man har problem med att beställa i webbshoppen kontaktar man också Om man saknar produkter i utbudet i webbshoppen kontaktar man Charlotte.

12

13 Jag har en nyhet - hur gör jag? Är det en nyhet som passar på skolnivå eller på central nivå? Om skolnivå - använd gärna en skrivmall för att få ihop texten. Om central nivå - hör av er till Charlotte så kan ni få hjälp att skriva. Publicering sker med fördel via vårt pressrum på Mynewsdesk för bättre spridning. Hör av er till Charlotte.

14 Mynewsdesk

15 Vi har ett intranät det heter IntraPyss. Där finns all intern information som enbart gäller Pysslingen Skolor. Övrig intern information finns på AcadeMedias intranät som heter Supportwebben. Inom kort kommer vi (och AcadeMedia) gå över till ett publikt intranät. Det innebär att majoriteten av vårt intranät kommer att ligga på en särskild del av vår hemsida och vara öppet för alla. Behörigheten till både IntraPyss och Supportwebben är kopplad till det digitala AD:t och bör komma automatiskt. Kommer du inte in, kontakta IT-support.

16 I chefsbrevet står allt viktigt Chefsbrevet går till rektorer och stabspersoner i Pysslingen Skolor. Det kommer ut en gång per vecka, på onsdagar. Rektor kan besluta att ytterligare medarbetare (exempelvis biträdande rektor och administratör) också ska få chefsbrevet. I princip alla viktig går via chefsbrevet.

17 Det finns fler nyhetsbrev AcadeMedias supportbrev som går till alla chefer och supportmedarbetare i koncernen. AcadeMedias nyhetsbrev/tidning som går till alla medarbetare i koncernen. Pysslingen Skolors nyhetsbrev som kommer att komma ut fyra gånger per år och ha fokus på hur vi utvecklar undervisningen.

18 Min skolas e-postadress Alla skolor har en e-postadress enligt följande modell: Rektor ansvarar för att den bevakas, av rektor själv eller annan medarbetare. Normalt sett kommer korrespondens från hemsidan till denna adress. Om rektor inte har tillgång till adressen behöver hens chef beställa detta från IT-avdelningen. Rektor kan sen själv beställa behörighet för ytterligare medarbetare. Om något inte funkar > prata med IT-avdelningen.

19 Hemsidor Alla skolor har en hemsida under huvuddomänen pysslingen.se Rektor ansvarar för att sidan hålls uppdaterad men kan givetvis delegera detta till medarbetare. Skolan ansvarar för att kontaktinformation, lista över medarbetare osv är korrekt. Rektor är alltid admin på hemsidan. Bloggar ska finnas inom ramen för hemsidan, inte på gratissajter. Skolorna kan få hjälp med: Att lära sig hur publiceringsplattformen fungerar. Avancerad redigering. Strategi kring innehåll. Att bemöta knepiga kommentarer.

20 Facebooksidor Facebooksidan är för de flesta skolor det huvudsakliga nyhetsflödet, även på hemsidan. Rektor ansvarar för att sidan hålls uppdaterad men kan givetvis delegera detta till medarbetare. Rektor bör alltid vara admin på sidan. Postningarna bör spegla hela verksamheten. Hantering och betalning av Facebookannonser. Skolorna kan få hjälp med: Att lära sig sköta sin Facebooksida. Att lägga upp en strategi/publiceringsplan. Hantering och strategi för Facebookannonser. Att bemöta knepiga kommentarer. Beställa ändringar av sidnamn/url. I undantagsfall att publicera uppdateringar.

21 Facebookgrupper Pysslingen Skolor - rektorer och stab Webbansvariga i Pysslingen Skolor

22 Andra sociala medier Använd dem gärna och gärna! Du kan få hjälp med strategi och kanalval. Ta ansvar för konton som registreras. Följ AcadeMedias riktlinjer.

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER

RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER 2013-04-23 Inledning Riktlinjerna för sociala medier beskriver hur kommunens verksamheter kan utveckla sin service, informationsarbete och medborgardialog genom att dra nytta

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Effektiv kommunikation internt och externt Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Policy Informatör Kommunstyrelsen - Upprättad av Fastställd/upprättad Reviderad av Senast

Läs mer

Equmeniakyrkan på sociala medier

Equmeniakyrkan på sociala medier Februari 2015 Equmeniakyrkan på sociala medier Sociala medier används för att kommunicera, skapa relationer, främja dialog och dela kunskap. Sociala medier som exempelvis Twitter, Facebook och bloggar

Läs mer

Handledning sociala medier på väg mot ett Stockholm i världsklass

Handledning sociala medier på väg mot ett Stockholm i världsklass Handledning sociala medier på väg mot ett Stockholm i världsklass Disposition 1. Inledning 2. Vad är sociala medier? 3. Stockholms stad i sociala medier 3.1 Varför ska vi använda sociala medier? 3.2 Målgrupper

Läs mer

Policy för sociala medier

Policy för sociala medier 1 [7] Referens Marica Nordwall Policy för sociala medier Sammanfattning Policyn är tänkt som ett stöd och ge råd till dig som medarbetare i Botkyrka kommun när du deltar i sociala medier. I sociala medier

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler» Styrdokument RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 3 november 2014 ANSVAR UPPFÖLJNING/REVIDERING: Kommunikationsstrateg GÄLLER

Läs mer

Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult.

Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult. Vad är marknadsföring? En föreläsning i samband med naturpassets konferens 2010 av: Andreas Davidsson www.adreklamkonsult.se 070-425 47 94 andreas@adreklamkonsult.se Vad är marknadsföring? För många är

Läs mer

Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen

Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen Riktlinjer för användandet av sociala medier i tjänsteutövningen Bakgrund Nordmalings kommun använder idag sociala medier för att kommunicera med allmänheten. Syftet med särskilda riktlinjer är att säkerställa

Läs mer

Marknad Barntotal.se tillhör marknaden för gravida och mammor med bebis, barn och/eller tonåringar.

Marknad Barntotal.se tillhör marknaden för gravida och mammor med bebis, barn och/eller tonåringar. Slutprojekt Social Media Koordinator 2014 Företag: Barntotal.se Input Affärsmål och visioner Dubbla trafiken inom ett år. Att sidan ska betala sig självt i form av annonser. Utöka det redaktionella innehållet.

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Riktlinjer för sociala medier Christofer Björkvall, informationschef 19/11/2010 Använd och inspireras gärna av våra idéer i detta dokument men vänligen ange källa. Microsofts riktlinjer för sociala medier

Läs mer

Laholms kommun i sociala medier. Riktlinjer

Laholms kommun i sociala medier. Riktlinjer Laholms kommun i sociala medier Riktlinjer 1. Inledning...2 Vem vänder sig riktlinjerna till?...2 Vad är sociala medier?...2 Varför ska vi medverka i sociala medier?...2 Vision och mål...2 2. Din roll

Läs mer

Rutin för användande av webb och sociala medier inom utbildningskontorets verksamheter

Rutin för användande av webb och sociala medier inom utbildningskontorets verksamheter Rutin 2014-10-20 Rutin för användande av webb och sociala medier inom utbildningskontorets verksamheter BUN 2014/1542 Rutinen antagen av Tommy Fabricius, utbildningsdirektör, den 20 oktober 2014. Revideras

Läs mer

Rutin för användning av sociala medier. Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24. Reviderad 2012-12-14. Reviderad 2014-06-13

Rutin för användning av sociala medier. Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24. Reviderad 2012-12-14. Reviderad 2014-06-13 Rutin för användning av sociala medier Beslutad av Kommundirektören 2010-11-24 Reviderad 2012-12-14 Reviderad 2014-06-13 Dnr KK13/451 2/8 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Vad är sociala medier?...

Läs mer

Regler och riktlinjer för Lidingö stad på sociala medier

Regler och riktlinjer för Lidingö stad på sociala medier Regler och riktlinjer för Lidingö stad på sociala medier Antagna av stadens ledningsgrupp 2010-12-15 Regler och riktlinjer för Lidingö stad på sociala medier 1 Innehåll Regler och riktlinjer Vad är sociala

Läs mer

RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN

RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 Om sociala medier Det finns flera definitioner av vad begreppet sociala medier står för. I det digitala

Läs mer

Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län

Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län Landstinget har öppen och positiv inställning till att verksamheter använder sociala medier i sin kommunikation

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier 2013-05-20

Riktlinjer för användning av sociala medier 2013-05-20 Riktlinjer för användning av sociala medier 2013-05-20 Tyresö kommun / 2013-05-20 2 (5) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för användning av sociala medier...3 2 Upphovsrätt...4 3 Hantering av inkomna synpunkter,

Läs mer

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Korpen i sociala medier Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Innehållsförteckning Sociala medier... 4 Vad är sociala medier?... 4 Det pratas mycket om sociala medier och det

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KANALSTRATEGI 2015-2020. KOMMUNIKATIONS OCH KANALSTRATEGI Svenska Ridsportförbundet

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KANALSTRATEGI 2015-2020. KOMMUNIKATIONS OCH KANALSTRATEGI Svenska Ridsportförbundet KOMMUNIKATIONS OCH Svenska Ridsportförbundet 1 Innehåll Syfte, vision inriktningsmål.sid 3 Långsiktiga, kortsiktiga mål sid 4 Inriktningsmål sid 5 Inriktningsmål sid 7 Inriktningsmål, uppdrag sid 8 Kanalstrategi

Läs mer

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA

TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA TIPS TILL FLER KUNDER 35AV VIVIANN LABBA www.businesssmart.se ViviAnn Labba och Business Smart 2009-2010 35tips till fler kunder består utav en samling artiklar kring kundvård skrivna av ViviAnn Labba

Läs mer

Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2014

Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2014 Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2014 Kvalitet- och beställarenheten Helena Bertilsson, verksamhetsutvecklare 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Om undersökningen...

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier på Malmö högskola

Riktlinjer för sociala medier på Malmö högskola 1(5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsdatum: 2013-04-04 Beslutande/Titel: Rektor Stefan Bengtsson Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig/Funktion: Kommunikationschef Diarienummer:

Läs mer

VÅTT OTORRT VATTENSPORT. Digital Verksamhetsplan

VÅTT OTORRT VATTENSPORT. Digital Verksamhetsplan VÅTT OTORRT VATTENSPORT AB Digital Verksamhetsplan 1.Verksamhetsbeskrivning och problematisering Verksamhet Uthyrning av vattensportsprodukter som vindsurfingbrädor, kiteboards, kajaker, jet ski och dykutrustning

Läs mer

2015 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING. Hur förändras yrkesrollerna?

2015 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING. Hur förändras yrkesrollerna? 2015 års journalist- och kommunikatörs UNDERSÖKNING Hur förändras yrkesrollerna? TRENDSPANING Ur journalistens perspektiv av Lisa Bjurwald Om journalisters förhållande till PR-branschen var en statusuppdatering

Läs mer

Kommunikationspolicy. Eskilstuna Marknadsföring

Kommunikationspolicy. Eskilstuna Marknadsföring Kommunikationspolicy Eskilstuna Marknadsföring Kommunikation är allt vi gör, från hur vi svarar i telefon till vilka kanaler vi väljer. Personliga möten, trycksaker, PR-arbete och snabba sociala medier

Läs mer

TV4-Gruppens intranät 22 april 2015

TV4-Gruppens intranät 22 april 2015 TV4-Gruppens intranät 22 april 2015 Snabbfakta Bolag: TV4-Gruppen (TV4 AB) Antal anställda: ca 500 samt ca 200 konsulter. HQ Stockholm samt 25 lokala kontor. Intranätsansvariga: Lena Hildeberg, internkommunikationschef,

Läs mer

Nya webbriktlinjer för Huddinge kommun

Nya webbriktlinjer för Huddinge kommun KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-08-06 KS-2014/246.119 1 (6) HANDLÄGGARE Erik Ferenius 08-535 301 94 erik.ferenius@huddinge.se Kommunstyrelsen Nya webbriktlinjer för Huddinge kommun Förslag till beslut

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

2011-04-21. Riktlinjer för sociala medier i Örebro kommun Version 1.0

2011-04-21. Riktlinjer för sociala medier i Örebro kommun Version 1.0 2011-04-21 Riktlinjer för sociala medier i Örebro kommun Version 1.0 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Medborgarnas behov...3 Hur och när kan sociala medier användas?...3 Representant för Örebro kommun...3

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text 1 (5) Vår handläggare Geza Simon Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text Katrineholm kommuns kommunikationspolicy Policy ett

Läs mer