FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr Sammanträdestid 13:00-17:00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr Sammanträdestid 13:00-17:00"

Transkript

1 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 2 Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:00-17:00 NÄRVARANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Kerstin Angel (c), ordförande Dahn Persson (s), 2:e vice ordförande Bengt-Åke Salsgård (m), 1:e vice ordförande Sara Grimpe (s) Per Johansson (c) Johan Skoglund (s) Ann-Margret Kristensson (c) Anders Malmström (fp) Sofia Larzon (kd) Kjell Johansson (ap) Åsa Norberg (s) Fadime Ücpinar (c) Else-Marie Johansson (s) för Christina Pedersen (s) Radek Szymanski (s) för Tommy Larsson (s) Thomas Erixson (m) för Carina Werner (m) Eva Christiansson (c) Magdalena Eklund (v) Lars Hammarberg, förvaltningschef Viktor Prytz, nämndsekreterare Fredrik Höper, utvecklingschef (Information 1) Karin Delin, utvecklingsledare ( 11-12) Anita Gidén, ekonomi- och planeringschef ( 15-16) Paragrafer 8-21 Justering Underskrifter Ordföranden samt Bengt-Åke Salsgård Sekreterare.. Viktor Prytz Ordförande.. Kerstin Angel Justerare Bengt-Åke Salsgård Protokollet justerat och anslaget Underskrift Viktor Prytz 1 (19)

2 Information 1. Verksamhetsplan 2008 Utvecklingschefen informerar om det inledande arbetet med verksamhetsplanen för Målsättningen är att nämnden ska fatta beslut om verksamhetsplan 2008 i maj n BUN 8 Vision Falkenbergs Gymnasieskola och vuxenutbildning i samverkan. Dnr /612 1 Vision Falkenbergs Gymnasieskolan och vuxenutbildning i samverkan bifalles 2 Barn- och utbildningsnämnden tillstyrker att kommunstyrelsen antar visionen. 3 Kommunstyrelsen föreslås ge Statsbyggnadskontoret i uppdrag att starta planarbetet för gymnasiekvarteret (kvarteret Igeldammen). Detta planarbete ska inledas med ett programskede. sunderlag Bilaga Vision Falkenbergs Gymnasieskolan och vuxenutbildning i samverkan. (Bilaga) Falkenbergs gymnasieskola har tagit fram en vision för utvecklingen av gymnasieskolan som ska beslutas om i barn- och utbildningsnämnden samt kommunstyrelsen. Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden beslöt efter förvaltningschefens förslag den 31 maj 2006 att tillsätta en styrgrupp med uppdrag att arbeta fram en vision för Falkenbergs gymnasieskola. För att säkra ett nära samarbete med barn- och utbildningsnämnden i den pågående processen föreslog förvaltningschefen att ledamöterna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott skulle utgöra styrgrupp under år Även kommunalråden ingick i styrgruppen från och med hösten Barn- och utbildningsnämnden föreslogs senare ta ställning till hur den vill styra och fortlöpande följa arbetet från och med år Gymnasieskolan befann sig i ett betydelsefullt utvecklingsskede med ny läroplan som skulle träda i kraft läsåret 2007/08, byggnationer inom gymnasieområdet samt ett utvidgat samarbete med bland annat näringsliv och andra kommuner. Övervägande Förslaget till vision har tagits fram av gymnasieskolans ledning med vägledning och hjälp av givna uppdrag, den politiska styrgruppen, personal och elever. Det kan därför antas att visionen har en bred förankring. 2 (19)

3 Barnkonsekvensanalys Elever och personal har beretts flera tillfällen att kommentera och bidra till visionen och innehållet. Båda grupperna har tagit tillvara på dessa tillfällen. Falkenbergs gymnasieskola Kommunstyrelsen BUN 9 Processorganisation för gymnasieskolans utveckling - styrgruppen. Dnr /612 1 Den politiska styrgruppen för gymnasieskolans utveckling ska bestå av ordinarie ledamöter i arbetsutskottet. 2 Kommunalråden ska bjudas in att delta i gymnasieskolans styrgrupp. Barn- och utbildningsnämnden har att utse representanter till gymnasieskolans styrgrupp. Styrgruppen bestod under hösten 2006 av ordinarie ledamöter i arbetsutskottet samt visst deltagande av kommunalråden. Sammanfattning Styrgruppen bildades under hösten 2006 för att vara en länk mellan gymnasieskolans ledningsgrupp och barn- och utbildningsnämnden i arbetet med att ta fram och diskutera idéer och förslag till utvecklingen av gymnasieskolan. Falkenbergs gymnasieskola Mari-Louise Wernersson Gerry Norberg BUN 10 Remiss om medborgarförslag om cykelhjälm för lärare under cykelutflykt med elever m.m. Dnr /600 3 (19)

4 1. Lärare ska föregå med gott exempel för barn och elever och vara en vuxen förebild. Därför bör de vid cykelutflykter bära hjälm. Barn- och utbildningsnämnden har lämnats möjlighet att yttra sig över medborgarförslag om att hjälm ska vara obligatoriskt för lärare under cykelutflykt med elever. Förslagsställaren menar att det inte är rättvist att eleverna genom lag tvingas till att bära hjälm men att lärarna inte behöver det. Lärarna ska agera föredömligt och därmed också bära hjälm. Han hävdar vidare att det handlar om säkerhet för eleverna. En skadad lärare under en utflykt kan förvärra en akutsituation. Överväganden Samtliga skolområden har via sina rektorsteam kommenterat medborgarförslaget. Områdena uppger att det inte finns några lokalt fastslagna regler i denna fråga. På Särskolan har rektorn beordrat lärarna att använda hjälm vid cykelutflykter. På Apelskolan finns det en policy om att lärarna alltid ska bära hjälm när de cyklar med eleverna. Eftersom en majoritet av barnen på Apelskolan åker buss till skolan är det sällan som det genomförs cykelutflykter. Så gott som samtliga områden anser att det är viktigt att lärarna bär cykelhjälm men meningarna går isär vad gäller frågan om det ska vara obligatoriskt eller inte. Ett obligatorium innebär att det alltid måste finnas cykelhjälmar till samtliga lärare som deltar i cykelutflykten. Skulle det saknas cykelhjälmar kan det innebära att vissa lärare inte kan följa med eller att utflykten blir inställd. Av säkerhetsskäl är ett obligatorium att förorda. En olycka där en lärare blir allvarligt skadad kan innebära stora påfrestningar för elever och övriga lärare som deltar i utflykten. Är det bara en lärare som deltar i utflykten och vederbörande skadas allvarligt är det ingen som kan ansvara för barn och elever eller omedelbart ta hand om dem. Ekonomiska konsekvenser En cykelhjälm kostar från 300 kronor och uppåt. En regel som anger att lärarna ska använda hjälm vid cykelutflykter kan innebära att varje skola bör ha tillgång till minst 3 hjälmar. Antalet hjälmar per skola varierar beroende på skolans storlek men ett genomsnitt på 3 hjälmar anses skäligt. Kostnadsberäkning för inköp av hjälmar: Á-pris cykelhjälm 300:- Antal skolor x 27 Antal hjälmar/skola x :- Om samtliga lärare vid en skola ska ha tillgång till cykelhjälm blir kostnaden väsentlig högre. Kanslienheten 4 (19)

5 BUN 11 Utökad ansökningstid för förskoleverksamhet i Falkenbergs kommun. Dnr / Godkänna utökad ansökningstid för förskoleverksamhet i Falkenbergs kommun. 2. Den utökade ansökningstiden gäller från och med den 1 maj Planeringen av förskoleplatser i kommunen är otillfredsställande. För att öka möjligheten till en godtagbar planering och tillgång till platser efter behov föreslås en utökad tid för ansökan av plats i förskoleverksamheten. Ansökan om plats i förskoleverksamhet kan lämnas när barnet är 3 månader. Om man väljer barnomsorg innan barnet är tre månader gammalt, registreras valet ändå på barnets 3- månadersdag. Gör man däremot valet efter det att barnet blivit tre månader kommer valet att registreras samma dag som vårdnadshavaren gör valet. Vårdnadshavare har rätt att ändra startdatum vid ett tillfälle för att behålla sin plats i kön. Om startdatum ändras vid fler tillfälle hamnar ansökan sist i kön. Barnen placeras i kö efter ankomstdatum. Vårdnadshavaren som ansöker om plats i förskoleverksamheten kan välja högst tre olika alternativ. De olika alternativen rangordnas. Som första alternativ anges den förskola eller familjedaghem där man helst önskar plats. Bakgrund Anmälan till barnomsorgen kan idag göras tidigast 4 månader före önskat datum. Enligt lag ska barnet erbjudas plats inom rimlig tid, vilket tolkas vara 3-4 månader. Barnen placeras i kö efter ankomstdatum. Vårdnadshavaren som ansöker om plats i förskoleverksamheten kan välja högst tre olika alternativ. De olika alternativen rangordnas. Som första alternativ anges den förskola eller familjedaghem där man helst önskar plats. Synpunkter Det är av stor vikt att information kring den nya möjligheten i fråga om ansökningstid förmedlas till föräldrarna i Falkenbergs kommun. Skolexpeditionerna Mödravårdscentralen Hallands Nyheter 5 (19)

6 BUN 12 Samråd angående Falkenbergs kommuns plan för den ekologiska hållbarheten. Dnr /614 1 Följande synpunkter framförs i remissvaret: Det råder viss oklarhet vad gäller uppföljning av lokala mål. Det saknas t.ex. uppföljning på Begränsning av klimatpåverkan delmål 13, angående information till förskolor och skolor. Det bör tydliggöras för läsaren om det är så att uppföljning av delmålen samordnas med uppföljningen av miljömålen där det saknas text. Under God bebyggd miljö Delmål 1, är det viktigt att beakta trafiksituationen vid skolor och förskolor vid utbyggnad och förbättring av gång- och cykelnätet. Det är viktigt att underlätta möjligheterna för cykling samt öka andelen elever som kan cykla och gå säkert till skolan. Det är även av vikt att minska biltrafiken vid skolorna. I övrigt har barn- och utbildningsnämnden inget att erinra. Barn- och utbildningsnämnden har att avge remissvar angående Falkenbergs kommuns plans för den ekologiska hållbarheten. Remissvaret har tagits fram av naturpedagogen Jenny Bolmstedt. Sammanfattning Falkenbergs kommun har tagit fram ett första utkast till plan för den ekologiska hållbarheten. Planen redovisar kommunens anpassning av de nationella miljökvalitetsmålen och de regionala delmålen. Till dessa mål finns även kopplat förslag till åtgärder vilka kan leda till måluppfyllelsen. Övervägande Jenny Bolmstedt har fått i uppdrag att ta fram förslag till remissvar. Hon har i sitt svar tagit hänsyn till planen och dess förhållande till barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområden. Kanslienheten 6 (19)

7 BUN 13 Områdestillhörigheten i Skrea. Dnr /611 1 Elever som enligt tidigare undantagsbestämmelser valt Hjortsbergsskolan istället för Söderskolan ska få fortsätta till Tullbroskolan och alltjämt vara berättigad till skolskjuts. Samma förhållande ska även gälla för dem som valt Söderskolan enligt samma undantag. 2 Yngre syskon till elev som enligt tidigare undantagsbestämmelser valt skola ska även fortsättningsvis erbjudas skolskjuts vid val av skola om det äldre syskonet fortfarande går på skolan. 3 Tidigare undantagsbestämmelser från områdesindelningen upphör att gälla Tidigare beslut BUN 101 ( ) BUN 137 ( ) Områdestillhörigheten i Skrea Sammanfattning Tidigare beslut behandlar uppdelningen mellan Hjortsbergs- och Söderskolan. Det nämns dock inte hur undantagsreglerna ska tillämpas när eleverna börjar årskurs 6, vilket nu är på väg att ske. Barn- och utbildningsnämnden klargör därför att elever som enligt undantagsbestämmelserna börjat på Hjortsbergsskolan ska få följa med klassen till Tullbroskolan och vara berättigad till skolskjuts. Detta gäller även de elever som valt Söderskolan. För att fullt utnyttja syftet med områdesindelningen samt skapa reda kring reglerna upphör de tidigare undantagsbestämmelserna härmed att gälla. Övervägande Frågan om tillhörigheten för barnen i Skrea har sin bakgrund i nedläggningen av Skreaskolan läsåret 2001/2002. Vid nedläggningen utformades nya upptagningsområden för Hjortsbergsoch Söderskolan. Nämnden beslutade även att undantag från områdesindelning görs för barn födda Dessa barn kan oavsett tillhörighet välja Hjortsbergs- eller Söderskolan och erbjudas skolskjuts. Nämnden har därefter även möjliggjort för yngre syskon att välja samma skola som det äldre syskonet och alltjämt erbjudas skolskjuts. Syftet var sannolikt att tillse att syskon inte skulle behöva placeras i olika skolor. Undantagen saknar dock en angiven sluttid. Detta innebär att yngre syskon som till hösten börjar skolan får möjlighet att välja skola och erbjudas skolskjuts trots att syskonet inte längre går på skolan. Tidigare beslut saknade även bestämmelser för elevens tillhörighet vid övergången till årskurs 6. Det är stor oro bland barn och föräldrar kring denna fråga. Det bör därför tydliggöras att elev som enligt undantagsbestämmelserna erbjudits skolskjuts vid val av skola även fortsättningsvis ska erbjudas skolskjuts vid ett uppfyllande av skolskjutsreglerna i övrigt. Skolexpeditionerna samt rektorerna för: 7 (19)

8 Hjortbergsskolan Söderskolan Tullbroskolan BUN 14 Lokal styrelse Tullbroskolan. Dnr /627 1 Den nominerade lokala styrelsen för Tullbroskolan godkänns sunderlag Tullbroskolans lokala styrelse har nominerat ledamöterna i styrelsen: Bengt Crafoord Ordförande Yen Gunnarsson Ledamot Eva Stålberg Ledamot Agneta Göranzon Ledamot Erik Johansson Ledamot Catharina Wolff Ledamot AnnCharlotte Fahlén Personal Ann-Märta Harlin Personal Monika Bréti Personal Maj-Britt Hägerhäll Rektor Ann-Katrin Samuelsson Rektor Enligt förordning (1996:605) om försöksverksamhet med lokala styrelser inom grundskolan och den obligatoriska särskolan får en kommun enligt bestämmelserna i 7 kap kommunallagen (1991:900) om självförvaltningsorgan inrätta lokala styrelser i grundskolan och den obligatoriska särskolan. Barn- och utbildningsnämnden har beslutat om lokala riktlinjer för de lokala styrelserna. I de lokala riktlinjerna framgår att varje styrelse ska nominera sina ledamöter för godkännande i nämnden. Vid förändringar i styrelsen ska de lokala styrelserna anmäla detta till nämnden för nytt godkännande. Övervägande Nomineringarna till de lokala styrelserna förväntas vara förankrade bland föräldrar och personal på berörda skolor och nämnden finner därmed ingen anledning att ändra eller kommentera ärendet. Maj-Britt Hägerhäll Ann-Katrin Samuelsson Lokala styrelsen Tullbroskolan 8 (19)

9 BUN 15 Elevkostnad, gymnasiet Dnr /601 1 De redovisade elevkostnaderna per program fastställes sunderlag Elevkostnaden per program ligger till grund för andra kommuners/friskolors ekonomiska ersättning för elev som studerar utanför Falkenbergs gymnasieskola men på ett program som kommunens skola anordnar Program Bidragsbelopp kr per elev Varav för lokaler kr per elev Varav moms kr per elev BF BP EC EN ES-musik ES-övriga FP HP HR HV IB IP LP MP NP NV OP SP TE Barn- och utbildningsnämnden har att fatta beslut om gymnasieskolans elevkostnad per program 2007 Falkenbergs gymnasieskola Skolverket SCB 9 (19)

10 BUN 16 Ramminskning i 2007-års budget. Dnr /601 1 Följande föreslagna besparingar i tjänstemannaskrivelsen för nämnden fram som besparingsförslag: Asylbarnen AV-centralen Central kompetensutveckling Kulturskolan IT-driftledaren 2 Förvaltningen får i uppdrag att återkomma till nämnden den 16 maj 2007 med ytterligare analyser på följande områden: Öppna förskolor Bättre lokalutnyttjande Lärcentrum/vuxenutbildning Kulturanslaget 3 Följande förslag i tjänstemannaskrivelsen stryker nämnden från förslagen på besparingsförslag: Nattverksamheten Kostorganisationen Fältassistenterna ADHD-eleverna Avgiften för kost på gymnasiet Hörselförskolan Lokalbidrag till bordtennisklubben 4 Förvaltningen ska vidare utreda möjliga åtgärder för att uppnå de angivna besparingarna på 2,5 miljoner kronorna. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att respektive nämnd ska konsekvensbeskriva de förslag till ramminskning av driftbudgeten som anges i kommunledningskontorets PM daterat Bakgrund Prognosen avseende kommunens skatteintäkter för 2007 har försämrats på så sätt att prognosen för slutavräkningen för skatteintäkterna 2006 har skrivits ned. Detta innebär att kommunen enligt aktuell prognos kommer att bli återbetalningsskyldig för skatteintäkter som erhölls Med anledning av detta har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att respektive nämnd ska konsekvensbeskriva de förslag till ramminskning av driftbudgeten som anges i kommunledningskontorets PM daterat samt att konsekvensbeskrivningen ska inlämnas till kommunledningskontoret senast För barn- och utbildningsnämndens del uppgår ramminskningen till 6 miljoner kronor. Ramminskningen får inte innebära neddragningar av generell art i form av %-satser av utlagt 10 (19)

11 budget utan konkreta och tydliga åtgärder ska redovisas. I kommunstyrelsens arbetsutskott den 6 februari 2007 förändrades ramminskningen till 2,5 miljoner kronor. Allmänna synpunkter I skrivelsen från kommunstyrelsens arbetsutskott framgår att besparingen ska ske som en ramminskning. Enligt Falkenbergs budgeteringsprinciper utgör ramen för år 2007 utgångspunkt för ramen 2008, därefter sker tillskott alternativt neddragningar för olika verksamheter till dess att den slutliga ramen för år 2008 fastställs. En ramminskning 2007 får således effekter på år 2008, 2009, 2010 och framåt. Behovet av minskning i budget 2007 består till 50% av en förväntad återbetalning av års skatteintäkter. Någon ramminskning bör således inte ske, en besparing med krav på återredovisning i slutet av 2007 är mer lämplig. Nuläge och förslag till områden där neddragning kan ske Allmänt Barn- och utbildningsnämnden har sedan 2004 kontinuerligt gjort besparingar i verksamheten för att finansiera underbudgeterad verksamhet. Fram till årsskiftet 2006/2007 har besparingsåtgärder vidtagits på knappt 30 miljoner för detta ändamål, se bilaga 1. Större delen av nämndens verksamheter är tvingande, dvs lagstiftningen är sådan att verksamheten måste finnas. Dock finns verksamheter som är frivilliga. Frivilliga verksamheter är den öppna förskolan, nattverksamheten inom förskolan samt Kulturskolan. Öppna förskolor Idag finns tre öppna förskolor i Falkenberg; Sloalyckans öppna förskola, Falkagårds öppna förskola samt den öppna förskolan i familjecentralen i Skogstorp. Den öppna förskolan fyller en viktig funktion för de föräldrar som är hemmavarande med sina barn men är också viktig för övrigt i samhället. Förskolorna på Sloalyckan och Skogstorp har samarbete med andra funktioner i samhället; landstinget och socialförvaltningen för att nämna några. I skogstorp sker samarbetet i organiserad form genom att familjecentralen drivs av landstinget, socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen gemensamt. På Sloalyckan sker samarbetet genom att den öppna förskolan aktivt söker kontakter med andra funktioner i samhället. I samband med att migrationsverket lade ned sin fritidsverksamhet för asylbarnen ökade besöksfrekvensen av asylföräldrar på Sloalyckan. Utifrån verksamhetens viktiga funktion bör åtminstone en öppen förskola finnas i kommunen och skulle ett sådant beslut ske föreslår förvaltningen att den öppna förskolan i familjecentralen kvarstår. Skälet till detta är att verksamheten i familjecentralen drivs i samverkan av barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen samt landstinget. Besparingen genom att stänga de öppna förskolorna på Falkagård och Sloalyckan innebär en årlig besparing på 600 tkr. För 2007 kan besparingen endast räknas in från halvårsskiftet. Den berörda personalen kan från halvårsskiftet övergå till annan verksamhet i förvaltningen. Kulturskolan Kulturskolans verksamheter består av två delar, den kommunala musikskolan samt kulturverksamhet. Det sker ett stort samarbete mellan kulturskolan och skolorna vad avser 11 (19)

12 den kulturella verksamheten där bild, dans och drama är återkommande verksamheter ute på skolorna. Verksamheten är betydelsefull. Förvaltningen föreslår därför att verksamheten bibehålls på nuvarande nivå men att en översyn av musikskoleavgifterna ska ske. Följande höjningar av musikskoleavgiften föreslås avgiften höjs från 550 kr per termin för ett instrument till 750 kr per termin avgiften höjs från 800 kr per termin för två instrument till 1100 kr per termin syskonrabatten kvarstår, dvs 3:e barnet och därutöver i en och samma syskonskara spelar gratis Vissa elever har dubbla lektioner. För dessa föreslås dubbel avgift. Genom dessa förändringar i avgiftsreglerna görs bedömningen att intäkterna kan öka med ca 200 tkr på helår. Nattverksamhet Kommunen har en nattverksamhet, Nattugglan. Nattugglan har öppet dygnet runt 365 dagar per år. Förvaltningen föreslår att Nattugglan förändrar öppethållandet till dygnet runt under helgfri måndag till fredag. Under helger samt röda dagar mitt i veckan finns således ingen kvälls/nattverksamhet. Besparingen för denna förändring uppgår till ca 650 tkr på helår. IT-driftledare Inför budget 2005 överfördes 300 tkr till kommunkansliet från barn- och utbildningsnämndens ram. Denna summa utgör barn- och utbildningsförvaltningens kostnad för IT-driftledare. Förvaltningen anser sig inte behöva denna tjänst varför en helårskostnad på 300 tkr kan sparas. Asylbarn Inför budget 2007 erhöll barn- och utbildningsnämnden ett extra anslag för merkostnader avseende asylsökande barn. Detta anslag har aldrig tidigare funnits och upphör vid årets slut. Mot bakgrund till att anslaget endast är ettårigt föreslås att anslaget ingår i aktuell besparing. Kostorganisationen Antalet elever sjunker i grundskolan. En översyn bör därför ske som har till uppgift att finna produktivitetsförbättringar mellan skolköken och förskolorna. Det går i dagsläget inte att säga hur stor denna besparing kan bli. Bättre lokalutnyttjande Här nedan föreslås ett batteri av möjliga lokalförändringar Ljungbyskolan har idag en god beläggning, det finns ledig kapacitet för 26 elever idag. Prognosen visar dock på kraftigt sviktande elevunderlag. Redan till läsåret 08/09 redovisas en ledig kapacitet på 36 elever. Det finns därför möjlighet att införliva Ljungbys enskilda förskola i skolans lokaler. Förutom en årlig hyresbesparing på 265 tkr kan en besparing på investeringsanslaget ske med 2 miljoner kronor. Ska förskolan vara kvar i nuvarande lokaler måste en hiss installeras senast 2008, i investeringsbudgeten finns dessa två miljoner avsatta. 12 (19)

13 Ätranskolan har en elevkapacitet på 160. Elevantalsprognoserna redovisar ett minskat elevunderlag för Ätranskolan, om ett par år nyttjas endast hälften av skolans kapacitet. Det är därför lämpligt att integrera Nallens förskola i skolans lokaler. Besparingen uppgår till 175 tkr årligen om Laxens enskilda förskola flyttar in i Nallens lokaler. Med tanke på elevunderlagsprognosen bör möjligheten undersökas om även Laxen kan flytta in i skolans lokaler. Skulle detta vara möjligt uppgår den årliga besparingen till ytterligare 221 tkr, totalt 396 tkr på helår. Okomeskolan har ett kapacitetsöverskott på 38 elever idag och detta kommer enligt prognosen att kvarstå. Det finns således möjlighet att flytta in Okome förskola i skolans lokaler. Besparing på årsbasis utgörs av hyra, 223 tkr. Fageredsskolan är den skola som uppvisar största minskningen i elevunderlaget. Skolan har en kapacitet på 80, redan läsåret 08/09 bedöms elevantalet uppgå till 49. Nästan samtliga elever har skolskjuts idag och om norra upptagningsområdet förs mot Älvsered och övriga elever förs mot Apelskolan skulle det inte bli några större förändringar i den tid som eleverna lägger på transport till och från skolan. Fageredsskolan står inför ett större renoveringsbehov om några år. Vad som kan sparas in är hyreskostnaden och lokalvårdskostnader. Dessa uppgår till 750 tkr årligen. Troligen minskas behovet av bidraget till små grundskolor men beloppets storlek måste utredas mer grundligt. Även Årstadsskolan kan läggas ned med motivering att elevunderlaget är i sjunkande, skolan har en kapacitet på 100 elever och har i dagsläget 54 elever. Samtidigt finns det ledig kapacitet i Söderskolan och framförallt Vessigebroskolan. Årlig hyres- och städkostnad uppgår till 765 tkr. En nedläggning av en skola bör efterföljas av ett beslut om rivning alternativt att annan kommunal verksamhet flyttar in i lokalerna, i annat fall kommer en friskola att uppstå och då kvarstår samtliga kostnader. Om beslut sker om nedläggnings under våren 2007 kan beslutet effektueras tidigast till höstterminen Fältassistenter Till budget 2007 erhöll socialnämnden 810 tkr för inrättande av två fältassistenter. Tjänsterna har finansierats i samverkan mellan socialnämnden, Kultur- och fritidsnämnden samt barnoch utbildningsnämnden. Barn- och utbildningsnämndens ram minskades med 423 tkr. I ett läge som detta bör möjligheterna till en förskjuten driftstart övervägas. Detta skulle i så fall innebära att respektive nämnd för tillgodoräknas sin erlagda andel av fältassistenterna i besparingen. Kulturanslag Nämnden har årliga kulturanslag i form av teater, bio och konserter för eleverna. Den årliga budgeten uppgår till 394 tkr. Förvaltningen föreslås att denna budget fryses för läsåret 07/08. ADHD-elever ADHD-elever som gått i särskilda grupper på Söderskolan har nu kommit upp i åldrarna att det är dags för gymnasium. I dags finna ett par elever placerade i skola utanför kommunen, kostnaden är mycket hög. Genom att finna utrymme för undervisning i Falkenbergs gymnasieskola kan ca 500 tkr besparas årligen. Vissa initialkostnader kan vara aktuella. Avgift på kost på gymnasiet Att införa en avgift på 700 kronor per termin, dvs ca 8 kronor per dag skulle innebära en intäkt årligen på ca 1 miljon kronor. 13 (19)

14 Hörselförskolan Antalet elever på hörselförskolan är i sjunkande, det är framförallt andra kommuners placeringar som sjunker. Detta är en följd av den nya tekniken som är på frammarsch inom hörselområdet, allt fler icke hörande går i vanliga förskolor och skolor. Att placera hörande förskolebarn i hörselförskolan innebär både pedagogiska och ekonomiska vinster. Redan idag har gruppen utökats med hörande barn. Hur mycket som kan sparas beror på hur många förskolebarn som kan tas emot. AV-centralen En översyn bör ske i syfte att se om verksamheten kan produktivitetsförbättras alternativt om det finns möjlighet till samverkan med andra kommuner. Troligen finns inga större besparingsmöjligheter eftersom verksamheten måste finnas i en eller annan form. Central kompetensutveckling Nämnden har gjort stora besparingar inom området kompetensutveckling under åren. Tillfälligtvis kan det centrala anslaget minskas med maximalt 750 tkr för att klara ett sparbeting. Lärcentrum/vuxenutbildningen En översyn bör ske över verksamheterna. Denna översyn bör påbörjas under våren 2007 Lokalbidrag bordtennisklubben Falkenbergs bordtennisklubb erhåller ett bidrag på 100 tkr för att elitidrottande gymnasieelever ska träna i bordtennisklubbenslokaler. Gymnasieskolan använder sig inte av tjänsten. Totalt besparingsförslag Helår varav 07 Öppna förskolor Stängning av de öppna förskolorna på Falkagård och Fajans 600 tkr 300 tkr Kulturskolan Ökade intäkter för musikundervisning 200 tkr 100 tkr Nattdagis Nattugglan stänger verksamheten mellan 18:30 på fredag till 06:30 på måndagen 650 tkr 325 tkr IT-driftledare Förvaltningen har inte behov av den centrala IT- driftledaren 300 tkr 150 tkr Asylbarn Nämnden ianspråktar inte de medel som erhölls i budget tkr 200 tkr Kostorganisationen En grundlig översyn måste ske för att ange besparing Bättre lokalutnyttjande Ljungbys förskola in i Ljungbyskolan 265 tkr 0 +2 mkr på invest 14 (19)

15 Nallens förskola in i Ätranskolan 175 tkr 0 Alternativt Nallen och Laxens förskola in i Ätranskolan 396 tkr. 0 Okome förskola in i Okomeskolan 223 tkr 0 Nedläggning av Fageredsskolan 750 tkr 0 Nedläggning av Årstadskolan 765 tkr 0 Fältassistenter Förskjuta anställningen av fältassistenter 423 tkr 423 tkr Helår varav 07 Kulturanslag Frysa kulturanslaget för läsåret 07/ tkr ADHD-elever Bildandet av ADHD-grupp i gymnasiet 500 tkr 250 tkr Avgift på kost på gymnasiet Att införa en avgift på 700 kronor/termin och elev 1000 tkr 500 tkr Hörselskolan Att placera fler hörande förskolebarn i hörselförskolan? AV-centralen produktivitetsförbättras alternativt om det finns möjlighet till samverkan med andra kommuner.? Central kompetensutveckling Tillfälligtvis minskat kompetensutvecklingsanslag tkr Lärcentrum/vuxenutbildning Översyn av verksamheten? Falkenbergs bordtennisklubb Uppsägning av avtal 110 tkr 40 tkr Skulle samtliga dessa åtgärder effektueras innebär detta en helårsbesparing på tkr varav kan genomföras under Skulle ett principbeslut fattas om att Ljungby förskola flyttas in i skolan bör investeringsanslaget på 2 miljoner tillgodoräknas som en besparing. Effekter på andra förvaltningar Andra nämnder kommer att bli berörda av förslagen på nedläggningar av skolor. Kultur- och fritidsnämnden erhåller intäkter från barn- och utbildningsförvaltningen för nyttjande av 15 (19)

16 idrottslokalen i Fagered. Den totala intäkten som Kultur och fritid erhåller uppgår tull ca 180 tkr, av dessa kommer 150 tkr från barn- och utbildningsförvaltningen. Vid en nedläggning utgår denna intäkt. Samma sak gäller nedläggningen av Årstadsskolan men här är det fastighetsförvaltningen som får minskade intäkter; 65 tkr. Barnkonsekvensanalys Inte genomförd då detta endast är förslag till möjliga åtgärder Ekonomiska konsekvenser Se ärendet ovan Yrkande Dahn Persson (s) yrkar på att nämndens överskott för 2006 ska tillgodoräknas mot de angivna besparingarna. Proposition Efter avslutad diskussion ställer ordförande proposition mellan arbetsutskottets förslag och Dahn Persson (s) yrkande. Ordförande finner att nämnden beslutar enligt liggande förslag. Avvikande mening Magdalena Eklund (v) framför avvikande mening i ärendet. BUN 17 Rektor Falkenbergs gymnasieskola. Dnr /612 1 Sven-Åke Bengtsson anställs som rektor på Falkenbergs gymnasieskola En tillsvidaretjänst (50 %) som rektor vid gymnasieskolan är ledigförklarad och har varit utannonserad. Nio personer har lämnat ansökan till tjänsten. Tre av de sökande har kallats till anställningsintervjuer. Sammanfattning Förvaltningschefen förordar sökanden Sven-Åke Bengtsson till tjänsten. t har behandlats i samverkansgruppen 6 februari, varvid samtliga parter var överens om förordet. Falkenbergs gymnasieskola 16 (19)

17 BUN 18 Avsättande av mark för skola och förskola i delöversiktsplanen och kommande detaljplaner Dnr / Hemställa till kommunstyrelsen att uppdra åt stadsbyggnadskontoret att avsätta mark för en F-9 skola samt förskola på fyra avdelningar inom delöversiktsplanens område Hemställa till kommunstyrelsen att uppdra åt stadsbyggnadskontoret att avsätta mark för en F-5 skola samt förskola på fyra avdelningar inom delöversiktsplanens område 19 eller Hemställa till kommunstyrelsen att uppdra åt stadsbyggnadskontoret att Hjortsbergsskolans intilliggande mark avsätts för utbyggnad av skolan. sunderlag Delöversiktsplan för Falkenbergs centralområde Bostadsförsörjningsprogram för Falkenbergs kommun Avsättande av mark för skola och förskola Sammanfattning Den omfattande nybyggnationen i Falkenbergs kommun medför att det befintliga skolbeståndet inte kommer att räcka till. Därför bör stadsbyggnadskontoret avsätta mark i detaljplanen i strategiskt riktiga områden. Övervägande I bostadsförsörjningsprogrammet för Falkenbergs kommun framgår att kommunen har som målsättning att 1150 nya lägenheter ska byggas under åren Programmet är antaget av kommunfullmäktige. Nybyggnationen sker i samtliga delar av centralorten men med en övervikt åt områdena norr om centrum. Skolorna i dessa delar nyttjas redan idag nästan till sin fulla kapacitet. Av den anledningen bör det avsättas mark för skola och förskola i det förestående planarbetet. I Stafsingeområdet planeras det för 1000 nya lägenheter. De skolor som är lokaliserade så att de skulle kunna ta emot Stafsinges barn kommer inte att ha kapacitet till detta. Därför bör det avsättas mark för en F-9 skola samt en förskola för fyra avdelningar. En skola i detta område skulle även verka avlastande för Skogstorpsskolan då upptagningsområdet skulle minskas. I delöversiktsplanen finns ett område (102) avsatt för allmän service intill äldreboendet Solhaga. Området är delat i två delar. Dessa delar är för små för barn- och utbildningsnämndens behov och därför bör en större tomt i område 26 avsättas för skola och förskola. Det skulle då vara möjligt att samordna skola och förskola. Fajansskolan utnyttjar idag sin fulla kapacitet. Skolan kommer därför inte klara av att ta emot elevantalet i upptagningsområdet när nybyggnationen på Nyby Gärde och Tröingeberg står klar. På sikt finns det inte heller några bra möjligheter till att lösa skolans elevtryck med hjälp av ändringar av upptagningsområdet eftersom även närliggande områden väntas få ett ökat 17 (19)

18 elevantal. Därför bör mark avsättas för en ny F-5 skola. Denna bör placeras i område 19 alternativt 20. Marken bör även kunna rymma en förskola på fyra avdelningar. Vid en nybyggnation av en förskola med fyra avdelningar kan någon utav de mindre förskolorna i området avvecklas. Vid en utökning av elevantalet i centrum kommer även övriga skolor i Tullbroområdet att behöva förstärkning. Ett sätt att lösa detta på är att omvandla Hjortsbergsskolan till en F-9 skola. Av den anledningen bör det avsättas mark angränsande till skolan. Lämpligt är att marken som idag är planlagd för Dagligvaruhandel görs om och avsätts för barn- och utbildningsnämndens ändamål. Kommunstyrelsen Johan Risholm BUN 19 Meddelanden 1 Meddelanden för perioden har delgivits barn och utbildningsnämnden. BUN 20 Delegationsbeslut Delegationsbeslut enligt utsänd delegationslista meddelas barn- och utbildningsnämnden 1 Följande delegationsbesluten har kommit barn- och utbildningsnämnden till känna: BESLUTSDATUM BESLUT DELEGAT om placering av i elev i särskild undervisningsgrupp Tillsatta förskoletjänster att inte godkänna ledighet i 16 dagar Rektor Apelskolan Rektorer Rektor Tullbroskolan 18 (19)

19 BUN 21 Övrigt - Nämndsekreteraren föreslår att kallelserna till arbetsutskottet och nämnden i fortsättningen även kommer att skickas via e-post. Förslaget godtas av nämnden. - Kontaktpolitikerna har inte blivit kallade till sina respektive skolor. Förvaltningschefen kommer att påminna skolledarna om detta. 19 (19)

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3. 2008-03-19 Sammanträdestid 13:00-17:00

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3. 2008-03-19 Sammanträdestid 13:00-17:00 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3 Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2008-03-19 Sammanträdestid 13:00-17:00 NÄRVARANDE Ledamöter Tjänstgörande Ersättare Tjänstemän Kerstin Angel (c), ordförande

Läs mer

Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:00-14:30

Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:00-14:30 Protokoll Nr 1 Sammanträdesdatum 2009-01-28 Sammanträdestid 13:00-14:30 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Kerstin Angel (c), ordförande Dahn

Läs mer

Gabriella Geertinger (S) Blerta Mehmedi (S) Eva Christiansson (C) Margareta Warnholtz (M) Pontus Ericsson (C) Lennart Johnsson (V) Håkan Jeppsson (MP)

Gabriella Geertinger (S) Blerta Mehmedi (S) Eva Christiansson (C) Margareta Warnholtz (M) Pontus Ericsson (C) Lennart Johnsson (V) Håkan Jeppsson (MP) Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-02-26 Sammanträdestid 13.15-16.00 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Charlotta Jonson (M), 1:e vice ordförande Tore Holmefalk

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 4. 2008-04-23 Sammanträdestid 13:00-17:00

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 4. 2008-04-23 Sammanträdestid 13:00-17:00 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 4 Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2008-04-23 Sammanträdestid 13:00-17:00 NÄRVARANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Kerstin Angel (c),

Läs mer

Margareta Warnholtz (M) Margareta Gustavsson (S) Anna Andersson (C) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M)

Margareta Warnholtz (M) Margareta Gustavsson (S) Anna Andersson (C) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M) Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2015-03-25 Sammanträdestid 13.15-16.40 Ajournering 14.20-14.50 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice

Läs mer

Gabriella Geertinger (S) Blerta Mehmedi (S) Håkan Jeppsson (MP) 71 omedelbar justering. Ordföranden samt

Gabriella Geertinger (S) Blerta Mehmedi (S) Håkan Jeppsson (MP) 71 omedelbar justering. Ordföranden samt Protokoll Nr 10 Sammanträdesdatum 2014-10-22 Sammanträdestid 13.15-17.00 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Charlotta Jonson (M), 1:e vice ordförande Tore Holmefalk

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden. FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 2. 2008-02-13 Sammanträdestid 13:00-17:00

Barn- och utbildningsnämnden. FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 2. 2008-02-13 Sammanträdestid 13:00-17:00 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 2 Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2008-02-13 Sammanträdestid 13:00-17:00 NÄRVARANDE Ledamöter Tjänstgörande Ersättare Ersättare Tjänstemän Kerstin Angel (c),

Läs mer

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2011-10-26 Sammanträdestid 8.15-14.30

Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2011-10-26 Sammanträdestid 8.15-14.30 Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2011-10-26 Sammanträdestid 8.15-14.30 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Dahn Persson (S), 2:e vice ordförande Sara Grimpe

Läs mer

Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S)

Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Plats och tid Kommunhuset, lokal Tryggö Kungshamn, kl. 08.00-09.00 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Justerare Susanne Aronsson DeKinnaird (M), ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 av 8 Sida 1 av 8 Tid och plats Onsdagen den 15 maj 2013 kl. 18.45-21.00 Almliden, Bjuv Beslutande Ledamöter Bo Blixt (S),ordförande Kjell-Åke Johnsson (S) Annika B Andersson

Läs mer

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.., KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl 17:15-18:30 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Lennart Johnsson (V) Håkan Jeppsson (MP)

Lennart Johnsson (V) Håkan Jeppsson (MP) Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2013-04-24 Sammanträdestid 13.15-17.00 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Dahn Persson (S), 2:e vice ordförande Charlotta Jonson

Läs mer

Daniel Bernhardt (kd) Ordföranden samt Gerry Norberg. Ordförande... Mari-Louise Wernersson. Justerare... Gerry Norberg

Daniel Bernhardt (kd) Ordföranden samt Gerry Norberg. Ordförande... Mari-Louise Wernersson. Justerare... Gerry Norberg Protokoll Nr 16 Sammanträdesdatum 2010-06-01 Sammanträdestid 08.00 16.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga förtroendevalda Tjänstemän Mari-Louise

Läs mer

Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15 17:30. Närvarande

Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:15 17:30. Närvarande Barn- och utbildningsnämnden Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2017-03-22 Sammanträdestid 13:15 17:30 Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kerstin Angel (C), ordförande Sara Grimpe Wernersson (S)

Läs mer

Lennart Johnsson (V) Jonathan Esbjörnsson (L) Jenny Fredman (C) Ulf Davidsson (S)

Lennart Johnsson (V) Jonathan Esbjörnsson (L) Jenny Fredman (C) Ulf Davidsson (S) Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-10 Sammanträdestid 08:00-9:10 Ledamöter Peter Dygården (S) Tore Holmefalk (C) Gabriella Geertinger (S) Anna Andersson (C) Lena Engström

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (7) Paragrafer 1-2 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Tommy Cedervall (FP), ordförande Helena Dådring (M) Monica Gyllenstierna (M), tjänstgörande

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl

Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl 1 (10) 2017-05-30 Plats och tid Beslutande Tingssalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 30 maj 2017 kl. 13.00 13.30. Gunnar Jansson (S) ordförande Ann-Margret Knutsson (S) Tomas Sundell (S) Malin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-04-20 Sid: 34 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid GKC kl 15.00 19.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Diana Brandin (S) 1:e vice

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (16) Utbildningsnämnden Lars Fornarve Håkan Gustafsson. Marianne Appelqvist BEVIS.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (16) Utbildningsnämnden Lars Fornarve Håkan Gustafsson. Marianne Appelqvist BEVIS. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (16) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 08.15-11.45. Beslutande Britta Bergström (s) Leif Thor (m) Susann Josefsson (s) Bror Sterner (s) Khalil Abadrabeh (s) Dag Bergentoft

Läs mer

PROTOKOLL UTBILDNINGSNÄMNDEN

PROTOKOLL UTBILDNINGSNÄMNDEN 2015-06-03 1 (9) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Pia Möller (M) Louise Stjernquist (FP) Britt-Marie Kahl (M) Torbjörn Brorsson (M)

Läs mer

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf.

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 303/304 08:30-09:45 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. Ida Nilsson (MP)

Läs mer

Protokoll Nr 15 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 16:35-16:40. Närvarande

Protokoll Nr 15 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 16:35-16:40. Närvarande Protokoll Nr 15 Sammanträdesdatum 2016-11-30 Sammanträdestid 16:35-16:40 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Charlotta

Läs mer

Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Eva-Lena Johansson (s) Clary Svensson (s), 2-7 Monica Gustavsson (s) Leif Karlsson (s)

Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Eva-Lena Johansson (s) Clary Svensson (s), 2-7 Monica Gustavsson (s) Leif Karlsson (s) ) 2004-02-26 1 (16) Plats och tid: Furåsen, Färgelanda, torsdagen den 26 februari 2004, klockan 13.00-16.00. ande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Ulla Börjesson (s) ordförande Tommy Widekärr (fp)

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 125 Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen och ge barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-04-28 1(9) Charles MacWange (KD) Håkan Sandberg (FP) 96-del av 98

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-04-28 1(9) Charles MacWange (KD) Håkan Sandberg (FP) 96-del av 98 2015-04-28 1(9) Plats och tid Päronsalen kl. 14:00-15:50 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Fredrik Bengtsson (S) Christoffer Karlsson (MP) ersätter Per-Arne Andersson (V) Linda Strand (S) Lisa Malm

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Stadshuset, Barn och utbildning

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Stadshuset, Barn och utbildning 2009-08-19 64 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Torsörummet, kl 13.00-15.50 Beslutande Tommy Pettersson s ordförande Charlotte Matsson m vice ordförande Bernt Ekström s ledamot Leif Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (16) Paragrafer 93-106 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-20.45. ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Tommy Cedervall (FP), ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-15 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 18.45 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Hörsalen kl. 13:00-14:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Åsa Engberg (L), Lennart Ohlsson (C), Göran

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 17:

Kommunkontoret Djurås , kl. 17: Kommunstyrelsen 2018-06-14 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 17:00-17:36 Beslutande Ledamöter Irené Homman (S), ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm (KOSA) Svante Hanses (KOSA) Fredrik

Läs mer

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2013-02-27 Sammanträdestid 13.15-16.30. Närvarande. Ledamöter

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2013-02-27 Sammanträdestid 13.15-16.30. Närvarande. Ledamöter Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2013-02-27 Sammanträdestid 13.15-16.30 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Charlotta Jonson (M), 1:e vice ordförande Tore Holmefalk

Läs mer

Utbildningsnämnden 2003-04-29 1 (11) Breviksskolans gymnasium, kl 13.15 17.30. Bror Sterner, t o m 45 Agneta Rönn Birger Svensson Kenneth Rosén

Utbildningsnämnden 2003-04-29 1 (11) Breviksskolans gymnasium, kl 13.15 17.30. Bror Sterner, t o m 45 Agneta Rönn Birger Svensson Kenneth Rosén Utbildningsnämnden 2003-04-29 1 (11) Plats och tid Breviksskolans gymnasium, kl 13.15 17.30. Beslutande Britta Bergström Bror Sterner, t o m 45 Agneta Rönn Birger Svensson Kenneth Rosén Stefan Ohlsson

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 09:

Kommunkontoret Djurås , kl. 09: Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-05 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:30-15:55, ajournering kl. 14.40-14.55 Beslutande Ledamöter Jan Wiklund (M), ordförande Kristina Bolinder (C) Johanna

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen 2010-03-10 28 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Hemön, kl 13.00-15.45 Beslutande Tommy Pettersson s ordförande Bernt Ekström s ledamot Åsa Olsson v ledamot Leif Andersson c ledamot Siv Samuelsson

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-06 Plats och tid Sammanträdesrum Landsort, kommunhus A, 2017-11-06 kl. 16:00-17:30 Beslutande Linda Walkeby (S) Ordförande Kerstin Danielsson (S) Bengt Löfberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Eva Christiansson (C) Pontus Ericsson (C) Peter Dygården (S) Blerta Mehmedi (S) Håkan Jeppsson (MP)

Eva Christiansson (C) Pontus Ericsson (C) Peter Dygården (S) Blerta Mehmedi (S) Håkan Jeppsson (MP) Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2013-09-25 Sammanträdestid 13.15-17.00 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Dahn Persson (S), 2:e vice ordförande Charlotta Jonson

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 1(14) Plats och tid Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 Beslutande Ledamöter Allan Cederborg (M), Ordförande Nathalie Häll (M) Suzanne Blomqvist (L) Mikael Andersson Sellberg

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 108 08:30-08:50 Beslutande Daniél Tejera (L), ordförande Andreas Nilsson (C) Ulrika Tollgren (S), vice ordförande Christina Silverbern (M) Ersättare Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Skolstyrelsen 2006-09-18 91 Plats och tid Bäckaskolans sammanträdesrum 17.00 19.45 Beslutande Lise-Märith Svensson (kd) ordförande Markus Kauppinen (s) vice ordförande Johanna Dahlin (kd) Kenneth Lidman

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Silbodalskolan, kl 15.00-19.00 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen

Stadshuset, Barn- och utbildningsförvaltningen 2011-10-05 128 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl 13.30-17.20 Beslutande Tommy Pettersson Friberg (S) ordförande Bernt Ekström (V) 2:e vice ordförande Ingbritt Andersson (M) ledamot

Läs mer

Strömstad Gymnasium, Fullriggaren 2010-11-04 klockan 08:00 12.00

Strömstad Gymnasium, Fullriggaren 2010-11-04 klockan 08:00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (11) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Strömstad Gymnasium, Fullriggaren klockan 08:00 12.00 Pia Tysklind (s) Björn-Ole Adamsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativ enhet

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativ enhet 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 17.00 Beslutande Övriga närvarande Tony Nilsson, Ordförande (MP) Daniel Markstedt (S) Ulla-Britt Svensson (S) Lena Svensson (S) Thord Andersson (C) Anneli

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Stora Sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Tid Måndag den 23 januari 2017 kl. 19.04 20.36 Beslutande Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Karl-Gustav Nilsson (S) Janina Pettersson

Läs mer

Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman Birger Svensson Kenneth Rosén, t o m 147 (s)

Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman Birger Svensson Kenneth Rosén, t o m 147 (s) Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Plats och tid Beslutande D-skolan, kl 13.15 17.05. Bror Sterner (s) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman (s) Birger Svensson (s) Kenneth Rosén, t o m 147 (s) Stefan

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (11) Paragrafer 138-145 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl. 19.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S), ordförande Cecilia Örnemark (MP) Maria Sjöberg (S) Thomas Thorné

Läs mer

Blerta Mlinaku (S) Anna Andersson (C) Margareta Gustavsson (S) Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M)

Blerta Mlinaku (S) Anna Andersson (C) Margareta Gustavsson (S) Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M) Protokoll Nr 12 Sammanträdesdatum 2016-10-26 Sammanträdestid 13.15 - Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Charlotta Jonson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-10 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.00 16.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Christina Aspenryd (S), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-09-21 Sid: 85 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Musikskolan kl 15.00 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Diana Brandin (S) 1:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-23 1 Innehållsförteckning Ärende 63 Val av representant till skyddskommittén... 3 64 Val av ersättare till presidiet... 4 65 Aktuell betygsstatistik... 5 66 Information om öppna förskolan/familjecentralen...

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Barn-och utbildningsnämnden Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-11:30

Barn-och utbildningsnämnden Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-11:30 A Malung Salens kommun Barn-och utbildningsnämnden 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 09:00-11:30 Beslutande Sofia Söderström (S), ordförande Bengt Nilsson (S) Lilian Olsson (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2012-05-30 51 (60) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 30 maj 2012, kl. 15.00-16.35 Beslutande Robert Skoglund (S) ordf Lars-Gunnar Karlsson (FP) Övriga deltagande Lena Furén, förvaltningschef

Läs mer

Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Bror Sterner Agneta Rönn

Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Bror Sterner Agneta Rönn Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Beslutande Britta Bergström Bror Sterner Agneta Rönn Monica Lantz Thomas Uppman Stefan Ohlsson Agnetha Bertheau

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (14)

Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (14) Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (14) Tid och plats: Dejeskolan kl 15.00-16.45 Avser : 11-22 ande: Benny Pedersén (S), ordförande Inger Stenström (S) Myrna Labusan-Jönsson (S) Anita Hagelin (S) Hamid

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2011-03-21 Plats och tid ande Sammanträdesrum Rimbo, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 13.00-14.00 Göran Pettersson, ordförande Åsa Wennerfors (FP) 1:e

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 11.00-12.00, 13.00-15.20 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-02-16 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 08:00 12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Torbjörn Norén (S), ers f Linda Strand (S) Hans Andersen (S), ers f Laila Andrén

Läs mer

Lars-Eric Nilsson Lars Antonsson. Ingrid Noord-Silversten. Lars-Eric Nilsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Lars-Eric Nilsson Lars Antonsson. Ingrid Noord-Silversten. Lars-Eric Nilsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-11-19 Plats och tid Högskolecentrum, hörsalen kl. 13.15-14.55 Beslutande Övriga deltagare Ingrid Noord-Silversten (S) Kerstin Rosenkvist (S) Sune Gustavsson (OPA) Christina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 41 Godkännande av ärendelista 2018/1045 4 42 Månadsuppföljning januari - april 2018 2018/1165 5 43 Ansökan om investeringsbidrag 2018 2018/1117

Läs mer

Kommunfullmäktige 2012-06-05

Kommunfullmäktige 2012-06-05 Kommunfullmäktige 2012-06-05 Plats och tid Förvaltningshuset, klockan 18.00 21.30 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Monica Forsgren (S) Göran Engström (C) Leif Nilsson (S) Rågher Thelin (S) Mildred Eggen

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, stadshuset Klockan 08:30-12:05 ajournering 10-10:15 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson

Läs mer

Utbildningsnämnden (14)

Utbildningsnämnden (14) Utbildningsnämnden 2013-10-02 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 2 oktober kl. 9.00 11.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) Barn- och utbildningsnämndens arbetskott 2015-04-29

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) Barn- och utbildningsnämndens arbetskott 2015-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) Barn- och utbildningsnämndens arbetskott Plats och tid Kommunhuset 29 april 2014 kl. 08.30 10.45 Beslutande FP Sofia Sjöstrand, ordförande C Ann-Christine Andreasson KD

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida A5 1(10)

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida A5 1(10) 2012-05-23 A5 1(10) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 08.30 12.20. Beslutande Anna-Karin Dahl, M, ordförande Ingegerd Bergwall, M ersättare för Karin Ekblom, M Ann-Christin Alexius,

Läs mer

Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande Åsa Carlsson (FP)

Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande Åsa Carlsson (FP) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2013-05-15 1 (28) Plats och tid Beslutande Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande

Läs mer

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S)

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S) - Plats och tid Fagerudd, Enköping, kl 10:00 12:30 Beslutande Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström

Läs mer

Grästorps barn- och ungdomsnämnd

Grästorps barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden 2007-02-16 1 (12) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 15.15 Beslutande Britt-Marie Hermansson (m), ordförande Jens Persson (s) Susann Paulsson (m) Bengt Svensson (c) Maria Toll

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. KS

Motion om öppen förskola i Ullared. KS 25 Motion om öppen förskola i Ullared. KS 2014-332 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen med tilläggen att i utredningen i första

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 1(15) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 7 maj 2018 kl 09:00 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Robert Wahlström (KD), ordförande Börje Lindholm (S), vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(11)

Sammanträdesprotokoll 1(11) Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.10 Ulf Olofsson (S), ordförande Eva Andersson (S)

Läs mer

Roland Mattsson (M), Ordförande Ragnhild Selstam (M) Torgny Grahl (C) Birgitta Lysell (L)

Roland Mattsson (M), Ordförande Ragnhild Selstam (M) Torgny Grahl (C) Birgitta Lysell (L) Plats och tid Kommunhuset, Lokal Hållö, Kungshamn, torsdagen den 17 januari 2019 kl 08:30-11:15 Beslutande Roland Mattsson (M), Ordförande Ragnhild Selstam (M) Torgny Grahl (C) Birgitta Lysell (L) Lotta

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 41-51. Hans Måhagen. Ordförande: Pontus Wessman. Justerande: Lena Ringensjö Andersson

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 41-51. Hans Måhagen. Ordförande: Pontus Wessman. Justerande: Lena Ringensjö Andersson Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-25 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.00-15.15 Beslutande: Pontus Wessman (mp), ordförande Sigvard Olsson (s), för Jörgen Banck Torbjörn

Läs mer

Tina Andersson (m) tjänstgörande Daniel Markstedt (s) tjänstgörande Annika Andersson (s) ej tjänstgörande

Tina Andersson (m) tjänstgörande Daniel Markstedt (s) tjänstgörande Annika Andersson (s) ej tjänstgörande 1(11) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 16.00-18.30 Beslutande Ledamöter Annika Holmstrand (c) ordförande Karl-Erik Andersson (c) Anna Moberg (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp) Birger

Läs mer

Filip Erzmoneit Friberg (S) Lennart Johnsson (V)

Filip Erzmoneit Friberg (S) Lennart Johnsson (V) Protokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-11-22 Sammanträdestid 13:15 16:30 Ledamöter Kerstin Angel (C) Peter Dygården (S) Anna Andersson (C) Lena Engström (L) Gabriella Geertinger

Läs mer

Utbildningsnämnden (10)

Utbildningsnämnden (10) Utbildningsnämnden 2014-01-22 1 (10) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 22 januari kl. 9.00 11.40 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28. Ordföranden samt. Ordförande... Kerstin Angel. Justerare... Underskrift... Frida Byrsten

Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28. Ordföranden samt. Ordförande... Kerstin Angel. Justerare... Underskrift... Frida Byrsten Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2010-04-28 Sammanträdestid 8.00 15.45 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (c), ordförande Dahn Persson (s), 2:e vice ordförande, avviker 15.00

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2018-01-16 3 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS 2017-352 KF

Läs mer

11111 2004-11-25 1 (13) Plats och tid: Sessionssalen, kommunkontoret, Färgelanda torsdagen den 25 november 2004, kl. 13.00 15.30.

11111 2004-11-25 1 (13) Plats och tid: Sessionssalen, kommunkontoret, Färgelanda torsdagen den 25 november 2004, kl. 13.00 15.30. 11111 2004-11-25 1 (13) Plats och tid: Sessionssalen, kommunkontoret, Färgelanda torsdagen den 25 november 2004, kl. 13.00 15.30. ande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Ulla Börjesson (s) ordförande

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa onsdag 14 maj 2008, kl 09.30-11.45 Beslutande: Jörgen Banck (m), ordförande Torbjörn Mellgren (s) Lars Carlsson (fp) Kerstin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2012-11-22 i Skånes Fagerhultsrummet, kl 13.30-17.00 Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare Björn Zorec (FP) - ordförande Theresa Lindahl (M) - förste vice

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS

Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2018-01-09 16 Motion - utebliven betalning av barnomsorgsavgiften ska inte leda till avstängning från förskolan.

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 av 9 Sida 1 av 9 Tid och plats Onsdagen den 19 november 2014 kl. 18.30-20.30 Förskolan Äventyret, Ekeby Beslutande ledamöter Kjell-Åke Johnsson (S) ordförande Annika

Läs mer

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum Sammanträdestid

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2010-02-24 Sammanträdestid 8.15-13.30 Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Bengt-Åke Salsgård (m), 1:e vice ordförande Dahn Persson

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Utbildningsnämnden (10)

Utbildningsnämnden (10) Utbildningsnämnden 2013-06-12 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 12 juni kl. 9.00 13.30 med ajournering kl 11.22 11.53. Bodil Hansen

Läs mer

Kommunkontoret kl 09.00 10.55

Kommunkontoret kl 09.00 10.55 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 10.55 Beslutande Leif Andersson, 1:e vice ordförande, tillika mötesordförande (v) Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande (m) Catharina Tann, ledamot (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2011-02-16 Sida 1(20) Plats och tid Sammanträdesrummet Utsikten, kommunhuset, Hallsberg, kl 13.30-16.45 Beslutande Ledamöter Siw Lunander (s) Ulf Ström (s) Suzana Madzo (s)

Läs mer

Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10

Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10 Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), 2:e vice ordförande

Läs mer