Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd Regionförbundets Primärkommunala nämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd 2008-04-17. Regionförbundets Primärkommunala nämnd"

Transkript

1 13 Organ: Plats och tid: ande: Övriga deltagare: Regionförbundets Primärkommunala nämnd Hotell Skansen, Färjestaden Torsdagen den 17 april 2008 kl Roland Åkesson, ordf Bo Bergman Ewa Engdahl Göran Häggfors Birgitta Elfström Kent Ingvarsson Markus Lund Roland Swedestam Carl-Axel Centerstig Tomas Kronståhl Bo-Eddie Rossbol, tjg ers Lis Lyrbo, tjg ers Mats Hugosson, tjg ers Eddie Forsman, tjg ers Cecilia Nilsson Lennart Magnusson Eva Maly-Stutterheim Lennart Werner Karin Alm-Chearnley Lena Segerberg Lena Brissman Utses att justera: Kent Ingvarsson Paragrafer: \\reggea\profiles$\desktop\gsn\pkn\pkn doc

2 14 Kent Ingvarsson hälsar alla närvarande varmt välkomna till Öland och Mörbylånga kommun. Han uppmärksammar ledamöterna på att stora delar av det öländska landskapet är av riksintresse vilket medför både för- och nackdelar. För kommunens del innebär det inte sällan betydande bekymmer i kontakterna med länsstyrelsen, exempelvis i samband med större byggnationer, något som också kan dra med sig mängder av överklaganden från enskilda personer och inte minst från den icke bofasta befolkningen. Kent Ingvarsson passar även på att helt kort nämna några spännande satsningar av mer positiv karaktör som pågår inom energiområdet (vindkraft, solenergi och biogas) i kommunen. 15 D 2008/ Viktiga frågor för PKN de närmaste åren - summering av ledamöternas överläggning den 16 april 2008 Under en överläggning den 16 april 2008 har Primärkommunala nämndens ledamöter diskuterat viktiga frågområden av gemensamt intresse som bör finnas med i nämndens fortsatta arbete under de närmaste 2-3 åren. Diskussionerna kan i korthet sammanfattas under följande huvudrubriker. * Kommunala arbetsgivarfrågor * Demografins konsekvenser för den kommunala ekonomin (hur klara finansieringen av den kommunala verksamheten?) * Kommunal samverkan * Demokratifrågor * Övrigt (samlingsrubrik för diverse andra viktiga frågor) Nämnden beslutar att med godkännande av ovanstående huvudrubriker uppdra åt Cecilia Nilsson att till nästa sammanträde göra en skriftlig sammanställning med utgångspunkt från ledamöternas diskussioner den 16 april 2008.

3 15 16 D 2008/ AV-Medias uppdrag i Kalmar län AV-chef Eva Maly-Stutterheim redogör för ett förslag till uppdrag för AV-Media i Kalmar län som arbetats fram i samråd med medarbetarna på AV-Media. Förslaget har sitt ursprung från överläggningar i styrelsen för Kalmar läns kommunförbund i slutet på 1990-talet samt regelbundet återkommande brukarundersökningar. Det ligger även väl i linje med skrivningarna i Rupen IV samt EU-kommissionens dokument En europeisk strategi för mediekompetens i det digitala samhället från Ledamöterna påtalar bl a behovet av nära samarbete mellan IT-tekniker och skolutvecklare. AV-Media känner väl till behovet och har därför nyligen bildat ett gemensamt nätverk för dessa personalkategorier. Önskemål framförs också om att AV-Media bör vända sig även till andra kommunala verksamheter utöver skolan. Eva Maly-Stutterheim meddelar att material för detta finns och att man emellanåt skapar specialriktad information till exempelvis social- och omsorgsförvaltningar. Den största utlåningen görs dock till länets skolor och till avtalskunderna. Att låna ut även till andra förvaltningar kan emellanåt vålla vissa bekymmer eftersom en del kommuner valt att avgiften för AV-Medias verksamhet skall belasta skolbudgeten. Hur man lokalt hanterar avgiftsfrågan är en fråga för den enskilda kommunen. Nämnden beslutar att fastställa uppdraget för AV-Media de närmaste åren i enlighet med det presenterade förslaget.

4 16 17 D 2007/ Nationellt kompetenscentrum Anhöriga, information om centrats uppdrag, organisation och verksamhet samt tankar om utveckling av anhörigstöd i Kalmar län Vid föregående PKN-sammanträde meddelades att regionförbundets styrelse utsett Primärkommunala nämnden till styrelse för Nationellt kompetenscentrum Anhöriga. I samband därmed utsåg nämnden Lisbeth Lennartsson och Birgitta Elfström till kontaktpolitiker för kompetenscentrat. Vid dagens sammanträde redogör Lennart Magnusson, verksamhetschef vid centrat, för den grundläggande verksamhetsidén samt de statliga direktiven bakom uppdraget. Centrats verksamhet vänder sig i första hand till anhöriga och brukare, personal inom vård och omsorg för äldre samt beslutsfattare (chefer och politiker). Verksamhetsidén handlar i huvudsak om att skapa och bygga på möte mellan olika kunskaps- och erfarenhetsformer. Prioriterade områden är - individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd - samverkan och partnerskap i stöd och hjälp för anhöriga, samt - E-tjänster och ny teknik för anhörigvårdare. Det handlar i hög grad om en långsiktig kunskapsuppbyggnad samt kunskapsutbyte och kunskapsspridning. Det nationella kompetenscentrat har 7 samarbetspartners - Fokus Kalmar län (där centrat är lokaliserat) - Äldre Väst Sjuhärad och Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås - Anhörigas riksförbund - Hjälpmedelsinstitutet - Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland - Högskolan i Kalmar, humanvetenskapliga institutionen och E-hälsoinstitutet samt - Landstinget i Kalmar län. Centrat är f n i färd med att rekrytera personal bl a tre forskare samt bygga upp en webbsida. Projektidé För att visa att Kalmar län satsar på att utveckla stödet till anhöriga presenterar Lennart Magnusson och Cecilia Nilsson en projektidé. Idén handlar om att bygga ut ACTION-projektet i samtliga länets kommuner. Oskarshamns kommun har dock redan på egen hand kommit igång med utbyggnaden av ACTION. Lennart Magnusson redogör för huvuddragen i det tänkta projektet samt redovisar en

5 17 preliminär ekonomisk kalkyl. Medel för utveckling av anhörigstöd finns att söka hos länsstyrelsen och ansökan skall vara inne under juni månad Eventuellt kan medfinansiering sökas via Sociala fonden inom EU. När projektet presenterades vid en social- och omsorgschefsträff i mars 2008 ställde sig de närvarande cheferna positiva till idén. Nämnden beslutar att med godkännande ta informationen om Nationellt kompetenscentrum Anhöriga till protokollet. Nämnden beslutar vidare att ställa sig positiv till projektidén och uppdrar åt Lennart Magnusson att i samråd med Cecilia Nilsson ta fram ett beslutsunderlag för förankring i respektive social- /omsorgsnämnd samt att undersöka möjligheterna till bidrag från EU:s Sociala fond.

6 18 18 D 2008/ Kompetens Direkt, information och förankring av fortsatt arbete Med stöd av Rupen IV arbetar regionförbundet med utvecklingsfrågor inom området Vuxnas lärande. Dessutom finns ett särskilt handlingsprogram som fastställts av styrelsen våren Arbetet handlar i stort om att etablera och stödja nätverk med olika aktörer inom området och att tillsammans med dem formulera utvecklingsstrategier och konkreta projekt. Ett nära samarbete har utvecklats med bl a myndigheten Centrum för flexibelt lärande (CFL). Projektstrategin har varit att samla alla projekt under ett gemensamt paraply som fungerar som samlingsnamn men även som mötesplats på nätet. Paraplyet benämns Kompetens Direkt och har en egen hemsida Exempel på konkreta projekt som genomförts är Vägledning on-line, Inflyttarservice on-line, Lärmiljöer samt en förstudie om validering. Projekten har finansierats genom externa medel och har rönt stort intresse. Utmaningen ligger nu i att dels införliva arbetssätten i ordinarie verksamhet samtidigt som ytterligare personal erbjuds utbildning och kompetenshöjning inom olika områden. Idag finns ett väl etablerat nätverk av medarbetare på kommunnivå och inom olika regionala organisationer som arbetar med vuxenutbildningsfrågor. Strategin är att ytterligare stärka det regionala, gränsöverskridande nätverket. En ansökan förbereds därför till Sociala fonden. Fyra områden fokuseras. 1. Validering, vägledning 2. Utveckling av lärmiljöer 3. Digitala stödfunktioner för lärande 4. Regionala strategier för kompetensförsörjning. Socialfonden ger 100% medfinansiering. Målgruppen för utbildningsaktiviteter är studie- och yrkesvägledare, bibliotekarier, lärare inom vuxenutbildning, företag och förtroendevalda inom lärandeområdet m fl. En särskild projektgrupp arbetar med att färdigställa ansökan. Kontakter har eller ska etableras med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, Företagarna i Kalmar län och andra aktörer som ska erbjudas att deltaga i utbildningsaktiviteter inom ramen för Vuxnas lärande. Nämnden beslutar att med godkännande ta informationen till protokollet.

7 19 19 D 2008/ Länssamordnarens förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, tobak och doping (ANTD) - komplettering av handlingsplan 2008 Primärkommunala nämnden behandlade ett förslag till handlingsplan 2008 för länssamordnarens alkohol- och drogförebyggande arbete i Kalmar län. Planen skulle dock kompletteras med förebyggande insatser inom tobak- och dopingområdet så snart Statens Folkhälsoinstitut förtydligat uppdraget, vilket nu har skett. I sammanträdeshandlingarna vid dagens möte beskrivs förutom länssamordnarens utökade uppdrag avseende tobak och doping, även innehållet i bakomliggande styrdokument exempelvis regleringsbrev till länsstyrelser och Folkhälsoinstitutet. Nämnden beslutar att godkänna förslaget till handlingsplan för länssamordnaren i Kalmar län år 2008.

8 20 20 Lägesrapport om kommunernas flyktingmottagning Karin Alm-Chearnley från länsstyrelsen redovisar hur många flyktingar respektive kommun i länet förbundit sig att ta emot i de nytecknade avtalen samt vilka kommuner som även tar emot ensamkommande barn. I dagsläget har kommunerna ställt 534 platser till förfogande samt 48 platser för barn utan vårdnadshavare. Karin Alm-Chearnley ger kommunerna i länet gott betyg men framhåller att Kalmar län tar emot relativt få flyktingar jämfört med andra län. Nationellt sett menar man att introduktionen av nyanlända i riket är dålig. Tillvaratagandet av individens kompetens är bristfällig och få genomgår validering. Brister finns också vad gäller samverkan mellan olika myndigheter. Ofta är tröskeln till arbetsmarknaden hög vilket medför risk för inlåsningseffekter i introduktionsprogrammen. I länsstyrelsernas integrationsuppdrag ingår förutom själva avtalsprocessen, att utveckla samverkan mellan kommuner och myndigheter avseende boende, introduktion och snabb arbetsmarknadsetablering samt att följa upp introduktionen i länet. Ledamöterna diskuterar olika framgångsfaktorer samt arbetsmarknadens betydelse för ett framgångsrikt introduktionsarbete. Man diskuterar även möjligheterna att bättre ta tillvara den kompetens som nyanlända kan besitta inte minst med tanke på kommunernas behov av kompetensförsörjning framöver. Som målsättningen för det fortsatta arbetet inom integrationsuppdraget har länsstyrelsen angett följande. * Perspektivskifte; från problemorienterat till samverkan med fokus på resurser, kompetens och möjligheter * Vidga och lyfta det regionala samverkansarbetet (RÖK) * Se mottagningen av flyktingar som en del av länets inflyttningsarbete * Gränsöverskridande samverkan för bättre matchning av individ - arbete. * Vidareutveckla länets omvittnade kompetens vad gäller att ta emot flyktingar med särskilda behov * Utveckla former för uppföljning av mottagandet. Avslutningsvis nämner Karin Alm-Chearnley att länsstyrelsen kommer att ta initiativ till någon form av fördjupningsmöte kring behovet av perspektivbyte rörande flyktingmottagningen. Efter avslutad diskussion beslutar nämnden att ta informationen till protokollet.

9 21 21 Ökad spridning av HIV och clamydia i länet och i riket Med syftet att uppmärksamma ledamöterna på den dramatiska ökning av såväl HIV som clamydia har landstingsrådet Lena Segerberg samt chefen för landstingets mödrahälsovård Lena Brissman inbjudits till dagens PKNsammanträde. Lena Brissman ger en tydlig bild av den ökade spridningen av såväl HIV som clamydia i länet framförallt bland ungdomar upp till 30-årsåldern. Hon understryker särskilt att clamydia i och för sig är relativt lättbehandlad sjukdom. Den kan dock orsaka flera bestående komplikationer bl a cellförändringar som kan orsaka livmodershalscancer samt ofrivillig barnlöshet hos båda könen. Den största ökningen av clamydia under 2006 och 2007 finns i åldersgruppen år. Lena Brissman framhåller att alla sexuellt överförda sjukdomar är på väg att öka i landet. Orsakerna bakom detta är flera, bl a förändrat skyddsbeteende, ökat risktagande, ökad alkoholanvändning bland ungdomar, möjligen även sämre sexualundervisning m m. En målmedveten satsning på bättre sexualundervisning i skolor i Norrbottens län har resulterat i minskad smittspridning. Eftersom smittspridningen drar höga samhällskostnader och orsakar lidande planeras nu ytterligare kartläggning i länet samt någon form av kampanj, helst i samverkan mellan kommuner och landsting m fl. Efter kort diskussion med många intressanta frågor delar Lena Segerberg ut kursprogrammet Adlon 2008 till ledamöterna. Under den avslutande diskussionen betonar ledamöterna vikten av att motsvarande information också ges till barnoch ungdomsnämnd liksom gymnasienämnder och att landstinget, kommunerna och frivilliga organisationer arbetar vidare med frågan. Nämnden beslutar att ta informationen till protokollet.

10 22 22 D 2006/ Fortsatt arbete kring hemsjukvården Cecilia Nilsson lämnar en kortfattad lägesrapport om utvecklingsarbetet till följd av hemsjukvårdens kommunalisering. Ännu handlar mycket om att hitta nya rutiner och överenskommelser för hur hemsjukvårdsavtalet skall tillämpas. Det handlar bl a om provtagningar, förskrivning av vissa hjälpmedel, asylsjukvård, hjälpmedelsfrågor i anslutning till sjukhusvistelse, lokala avtal om läkarmedverkan och samverkan i rehabiliteringsärenden. Man arbetar även med tillämpningen av tröskelprincipen. En mindre arbetsgrupp har tagit sig an resonemanget kring vad som bör betraktas som bas- respektive specialisthabilitering. I arbetsgruppen ingår representanter såväl från landstinget som från kommunerna. En annan aktuell frågeställning är vem sjukhusen kan kontakta i kommunen efter kontorstid - en fråga som bör aktualiseras hos socialoch omsorgscheferna. Avgiftsfrågorna rörande hembesök, hemsjukvård m m har tidigare berörts i Primärkommunala nämnden. Cecilia Nilsson föreslår att nämnden vid nästa sammanträde formulerar ett uppdrag till arbetsgruppen rörande avgiftsfrågorna. Beträffande riksavtalet har regeringen nyligen tillsatt en särskild utredare (Lars Grönvall) som ska göra en översyn av vistelsebegreppet i socialtjänstlagen i vissa situationer (direktiv 2008:13). I uppdraget ingår även att kartlägga konsekvenserna av att riksavtalet inte kan tillämpas av kommunerna utan enbart av landstingen. Utredningsuppdraget ska redovisas senast den 30 april Ytterligare två aktuella frågeställningar som diskuteras till följd av hemsjukvårdens kommunalisering är hur uppföljningen ska gå till och hur hjälpmedelsfrågan skall hanteras efter 2011 då hjälpmedelsavtalet upphör. Från PKN-ledamöternas sida aktualiseras problematiken kring journalhanteringen. De kommunala sjuksköterskorna har idag inte tillgång till landstingets patientjournaler. En patient - en journal har under en längre tid varit en aktuell fråga men ännu inte funnit sin lösning i länet. Ledamöterna framhåller vikten av att man från kommunernas sida driver på utvecklingen åt detta håll. Nämnden beslutar att med godkännande ta informationen till protokollet.

11 23 23 Plats för PKN:s sammanträde den 18 juni 2008 Ledamöterna uppdrar till presidiet att tillsammans med Cecilia Nilsson bestämma plats för nästa PKN-möte. 24 D 2008/ Anmälningsärenden Anmäles protokollsutdrag från styrelsen årsredovisning Av årsredovisningen framgår att revisorerna tillstyrker att Primärkommunala nämndens ledamöter beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret Nämnden beslutar att lägga anmälan till handlingarna. Roland Åkesson ordförande Kent Ingvarsson Justerare Cecilia Nilsson Sekreterare

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 31 Organ Plats och tid Hotell Corallen, Oskarshamn Torsdagen den 10 september 2009, kl. 09.00-12.30 ande Roland Åkesson ordförande Lisbeth Lennartsson Ann-Marie Fagerström Bo Bergman Ewa Engdahl Malin

Läs mer

Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd Regionförbundets Primärkommunala nämnd

Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd Regionförbundets Primärkommunala nämnd 1 Organ: Plats och tid: ande: Regionförbundets Primärkommunala nämnd Kommunhuset, Kalmar Torsdagen den 14 februari 2008 kl 09.00-12.40 Roland Åkesson, ordf Lisbeth Lennartsson Ann-Marie Fagerström Bo Bergman

Läs mer

Nationellt kompetenscentrum anhöriga och anhörigas delaktighet i omsorg och service

Nationellt kompetenscentrum anhöriga och anhörigas delaktighet i omsorg och service Nationellt kompetenscentrum anhöriga och anhörigas delaktighet i omsorg och service Ritva Gough, ordf i styrgruppen, forskare/medarbetare Lennart Magnusson, verksamhetschef och Elizabeth Hanson, FoU-ledare

Läs mer

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden 32 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Hotell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 28 oktober kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Lisbeth Lennartsson 30-33 Ingemar Svanström

Läs mer

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 1 Plats och tid Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 Närvarande Tomas Kronståhl ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Åke Bergh tjänstgörande ersättare Stihna

Läs mer

Torsdagen den 12 februari 2009 kl Beslutande: Roland Åkesson ordförande Ann-Marie Fagerström 1-4 Bo Bergman Ewa Engdahl

Torsdagen den 12 februari 2009 kl Beslutande: Roland Åkesson ordförande Ann-Marie Fagerström 1-4 Bo Bergman Ewa Engdahl 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundet i Kalmar Torsdagen den 12 februari 2009 kl 09.00-14.20 ande: Roland Åkesson ordförande Ann-Marie Fagerström 1-4 Bo Bergman Ewa Engdahl Bengt-Olof Roos tjänstgörande

Läs mer

Plats och tid: Brofästet i Kalmar, torsdagen den 4 december 2008 kl

Plats och tid: Brofästet i Kalmar, torsdagen den 4 december 2008 kl 58 Organ: Plats och tid: Brofästet i Kalmar, torsdagen den 4 december 2008 kl 09.00-14.15 ande: Övriga deltagare: Roland Åkesson, ordf Ann-Marie Fagerström, 57-61 Bo Bergman Ewa Engdahl Göran Häggfors,

Läs mer

Protokoll från Primärkommunala nämndens sammanträde

Protokoll från Primärkommunala nämndens sammanträde 1(7) Plats: Ljunga Park, Sävsjö Närvarande: ande: Marie Johansson, S, ordförande 15-17, Hans-Göran Johansson, C, ordförande, 18-26, Mats Green, M, Bo Zander, S, Stefan Gustafsson, Kd, Anders Wilander,

Läs mer

Protokoll Datum 2010-12-02 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-12-02 Primärkommunala nämnden 38 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Regionförbundets kansli, Nygatan 34, Kalmar Torsdagen den 2 december kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Lisbeth Lennartsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(7)

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(7) Sammanträdesdatum 1(7) Plats och tid Ekebogården, Ekenässjön, kl. 13.00-16.00 Beslutande Carina Bardh, ordf Ejlon Johansson Kjell Åke Nottemark Från pensionärsorganisationerna: Lennart Carlsson, SPF Anna-Lena

Läs mer

I~atrineholms kommun \ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

I~atrineholms kommun \ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL I~atrineholms kommun \ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSOUTSKOTTET 2013-04-10 1 Platsochtid KTS-salen, Vita Huset, klockan 10-11.35 Beslutande Anneli Hedberg (S) ordförande, Bengt Andersson (M) vice ordförande,

Läs mer

Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse inom området psykisk hälsa 2016

Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse inom området psykisk hälsa 2016 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Gemensam handlingsplan för kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län gällande överenskommelse

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd

Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd 34 Organ: Plats och tid: ande: Regionförbundets Primärkommunala nämnd Regionförbundet, Nygatan 34, Kalmar Torsdagen den 11 september 2008 kl 09.00-12.45 Roland Åkesson, ordf Lisbeth Lennartsson Ann-Marie

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl 13.00 15.15 ande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 13 oktober 2017

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 13 oktober 2017 Plats och tid Stadshuset, rum 314 fredag 13 oktober kl 8.30-11.45 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden Merjem Maslo (M),

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan

Protokoll från sammanträde med Primärkommunalt samverkansorgan PROTOKOLL 1(10) Plats: Närvarande: ande: Föredragande: Sekreterare: Övriga närvarande: Kommunal utveckling, Västra storgatan 18 A, Jönköping Marie Johansson, ordförande, Gunnar Pettersson, Anna-Carin Magnusson

Läs mer

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Avsiktsförklaring om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering 1 Avsiktsförklaring om samverkan kring flyktingmottagning i Västmanlands län Kommunerna i Västmanlands

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-03-05

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-03-05 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.30 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Daniel Backenius (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) 18-33 Rune Carlsson (KD) Renée Solstad

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(9) Tid och plats Torsdagen den 23 augusti 2018 kl 14.00-15.30 i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby Beslutande Ann-Charlotte Wiesel (M), ordförande Pia Johansson (S), vice ordförande kl. 14.00-14.40

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Lidingö stads policy för arbete mot våld i nära relationer (KS/2014:272)

Lidingö stads policy för arbete mot våld i nära relationer (KS/2014:272) Reviderad kallelse Kommunstyrelsen Nr 2 Tid: Måndag den 2 februari 2015, kl 18:00 - Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Justering: utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. Justeringsdag:

Läs mer

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare Protokoll 1(7) Organ Personalpolitiska utskottet Plats och tid Landstingshuset, hus 3 konferensrummet plan 2, den 18 december 2014 kl 13.00-16.05 Beslutande Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa onsdag 14 maj 2008, kl 09.30-11.45 Beslutande: Jörgen Banck (m), ordförande Torbjörn Mellgren (s) Lars Carlsson (fp) Kerstin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-12-19 1(9) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 16.55 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Martin Normark (FP) Gunvor Hanson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7) Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 11.40 Beslutande Kent Ingvarsson (M) Hans Sabelström (C) Malin Hedberg (S) Anette Håkansson (FP) Sven-Åke

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2019-04-16 Ärendelista 43 Dnr 2018-000358 Månadsuppföljning 2019 med ekonomi och indikatorer 44 Dnr 2016-000294 Digitalisering - Ekonomiskt bistånd 45 Dnr 2019-000155 Rekommendation

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats 9 maj 2019 klockan 10.00 13.50 Regionhuset, Styrelserummet Närvarande Region Norrbotten: Kenneth Backgård (SJVP), ordf. Erika Sjöö (SJVP) Linda Frohm

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 15.00 Ajournering 14.42-14.50 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 2007-02-15 Äldreboendet Jägarens sammanträdesrum 2007-02-15 kl. 09.00 16.00 Leif Andersson (s) Anna-Lena Carlsson (c) Lisbeth

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år.

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (5) 2009-02-12 Handläggare: Karin Eriksson Bech Telefon: 08 508 25 468 Till Socialtjänst- och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Pergolan, tisdagen den 28 augusti 2018 kl 13:00-14.00. Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Maud Lundbäck (S), Ordförande Katarina Burman (V), 1:e vice ordförande

Läs mer

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-02-12 SN 2016/0083.11.01 0480-450885 Socialnämnden Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun 2016-2020 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21 Tjänsteskrivelse 2017-06 - 27 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Diarienummer 2017VON/0088 Vård - och omsorgsnämnden Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Läs mer

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-12-15 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD15/03187 Uppdnr 1245 2015-12-15 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-03-20 1. 32 Verksamhetsberättelser 2011 socialnämndens verksamheter

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-03-20 1. 32 Verksamhetsberättelser 2011 socialnämndens verksamheter Socialnämnden 2012-03-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 30 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 31 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 32 Verksamhetsberättelser

Läs mer

Mjölby Kommun. Stadshuset, Kommunstyrelsesalen, Mjölby, kl

Mjölby Kommun. Stadshuset, Kommunstyrelsesalen, Mjölby, kl Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2015-02-24 1 Plats och tid Stadshuset, Kommunstyrelsesalen, Mjölby, kl. 14.00-17.00 Beslutande Cecilia Vilhelmsson, (S) ordförande, Birgitta Gunnarsson (C),

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2009-06-02 16 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 13.00 16.00 Beslutande Ida Brinning-Klasson, ordf. (fp) Henrik Jansson (m) 18-24 Kent Oskarsson (s) Jan-Olof Larsson, ks ou (m) Övriga närvarande Paula Bergman,

Läs mer

Tid och plats 16.00 17.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats 16.00 17.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats 16.00 17.25 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 94-107 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark (V) Lasse Jutemar

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen. Utdrag Protokoll I:8 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8975/FS (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om ett handlingsprogram för att utveckla kunskapen om och vården av

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande.

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-06-30 146 Tid 14.00 14.25 Plats Stadshuset Omfattning 149-153 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik

Folkhälsoenhet. Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Folkhälsoenhet Hultsfred Oskarhamn Vimmerby Västervik Vad är folkhälsa? Resultatet av den sammanlagda hälsan i en befolkning. Kan mätas genom att titta på exempelvis medellivslängd, självupplevd hälsa,

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen,

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Sammanträde 2012-04-23

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Sammanträde 2012-04-23 Dnr 2012/01 ( 18-35) 1(9) Tid: 2012-04-23 kl. 09.00 11.00 Plats: Gamlestadsvägen 4 B15 Ledamöter Närvarande: Håkan Linnarsson, (S) Västra Götalandsregionen (tjänstgör 21-35) Beatrice Berglund, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Personalnämnden 28 mars 2018

Personalnämnden 28 mars 2018 Personalnämnden Personalnämnden 28 mars 2018 Sid Justering... 3 13 Information från HR-direktör... 4 14 satesattestanter personalnämnden 2018... 5 15 Riktlinje arbetsanpassning och rehabilitering... 6

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Kommunala pensionärsrådet 2010-05-17 1(9) Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen 17 maj 2010, klockan 13.00-15.05. Plats och sammanträdestid Beslutare Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2010-03-17 Sida 1 (10) Plats och tid Askersunds bibliotek kl. 17.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Lennart Andersson (s) ordförande Rolf Arvidsson (s) Leif Grahn (s) Bo Karlsson

Läs mer

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen)

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Pensionärsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-05-21 Tid Kl 09.00 11.40 Plats Stadshuset, Kalmar Omfattning 27-35 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Hans Johansson vice ordf

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden 10 Organ Plats och tid Motell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 14 april 2011, kl.9.00-12.00 ande Kent Ingvarsson ordförande Tomas Kronståhl vice ordförande Lisbeth Lennartsson Lars Rosander Ingemar

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 16.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C),

Läs mer

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz

Kl. 16.00 18.30. Margareta Svensson, Demensföreningen. Paragrafer 1 15. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson. Ordförande Anne-Marie Wigertz Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 16.00 18.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Hjördis Hultgren (c), ers Lilian Persson (s), ers Jim Grönman (Diabetesföreningen) Allan Häll (FUB)

Läs mer

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 42 Organ Plats och tid Stadshotellet i Västervik Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Ann-Marie Fagerström 47-55 Lars Rosander Stihna Johansson-Evertsson Dzenita

Läs mer

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2010-04-20 1 (10) Margareta Löfgren, Marks kommun

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2010-04-20 1 (10) Margareta Löfgren, Marks kommun 2010-04-20 1 (10) Plats och tid Samrehab, Skene Lasarett, Skene, klockan 09.00 11.45 Beslutande Ersättare Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Helén Eliasson, Västra Götalandsregionen Per-Åke

Läs mer

Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare......

Raéd Shaqdih, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare...... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Rådhuset, Askersund Kl 13.30-16.10 Beslutande Ledamöter Annica Moberg, Kumla kommun, ordförande Liisa Ejdenwik, Arbetsförmedlingen, ersätter Mattias Olofsson Anneli

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 14/ 26 Plats Byggmästareföreningens lokaler, Storgatan 9, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Marlene Haara, (s), Haparanda Rita Poromaa, (s), Gällivare Ayse Duyar, (mp), Luleå Övriga deltagande

Läs mer

143939393939393914 39 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

143939393939393914 39 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 143939393939393914 39 Plats och tid Stadshuset, Ängelholm, personalchefens tjänsterum kl 13.15 16.30 Beslutande Bo Lager (m) Bengt Sävström (s) Esa Jääskeläinen (m) Eva Kullenberg (fp) Lennart Nilsson

Läs mer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Diarienummer 150377 Landstingsfullmäktige Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Förslag

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Tid och plats: 1 september 2012 i Malmö Föreningens ordförande Aviva Suskin-Holmqvist öppnade årsmötet och hälsade alla välkomna. 1 Val av mötesordförande Som ordförande

Läs mer

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet.

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet. , Tid: Torsdag 12 april 2018 kl. 09.00 12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Eva Carlsson (ordf.) (S) Partille Ingrid Inhammar (S) Ale Per Gordon Tranberg (M) Alingsås Inga-Lena Persson

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämndens handling nr 23/2009 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vård- och omsorgsnämnden Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna

Läs mer

Regionstyrelsen 2014-03-28

Regionstyrelsen 2014-03-28 2014-03-28 kl 11.00-13.00, CFL, Söderhamn Sven-Åke Thoresen, S, ordf Lena Roos, M, 1:e v ordf Stig Eng, C, 2:e v ordf Eva Tjernström, S Carina Blank, S Magnus Jonsson, S Marie-Louise Dangardt, S Yoomi

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-06-03 1(14) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-06-03 1(14) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande Folkhälsorådet 2014-06-03 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Ersättare

Läs mer

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan 08.30-12.25 Plats och tid 1(14) Beslutande Britt-Marie Johansson, (s) ordförande Ann-Mari Flink, (s) Siw Karlsson, (s) Anna-Karin Kindgren, (c) Stefan Andersson,

Läs mer

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden

Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden 2019-01-08 Kallelse till sammanträde med barn- och utbildningsnämnden Tisdag 15 januari 2019 Kl. 10.30 Barn- och utbildningsnämnd Tjustsalen, Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik Gruppmöten från kl.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Stöd o omsorgschef May Hansson Tf Stöd o omsorgschef Lena Bergman. Staffan Nilsson, Ann-Britt Andersson

Nämndsekreterare Birgitta Schmidt Stöd o omsorgschef May Hansson Tf Stöd o omsorgschef Lena Bergman. Staffan Nilsson, Ann-Britt Andersson 1(7) Plats och tid Biblioteket, den 20 september kl 10.00-12.00 Beslutande Ledamöter Knut Jansson, ordf Staffan Nilsson, PRO Thore Hermansson, PRO Jens Rymoen, PRO Maj-Britt Söderberg, PRO Birgitta Åseby,

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 1 Organ Plats och tid Oskarshamns folkhögskola, Oskarshamn Torsdagen den 11 februari 2010, 09.00-11.50 ande Roland Åkesson ordförande Lisbeth Lennartsson Ann-Marie Fagerström Bo Bergman Kent Ingvarsson

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program

Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2016-03-07 ON 2016/0047 0480-453515 Omsorgsnämnden Remiss - Förslag till Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

ANHÖRIGPLAN 2012-2015

ANHÖRIGPLAN 2012-2015 ANHÖRIGPLAN 2012-2015 INLEDNING Anhörigplanen för Svedala kommun 2012-2015 är kommunens plattform för anhörigstödet. Planen ska ses som ett uttryck för den politiska synen på verksamheten, övergripande

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (14) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-02 Sida 1 (14) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:25 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Tofta Gård, Stocken, kl 08.30 14.00 Beslutande Övriga deltagande Ledamöter Roger Hansson Lars-Åke Gustavsson Lars Edström Sven-Ove Tjörnebro, tjg ers

Läs mer

Anhöriga och personer med psykisk ohälsa

Anhöriga och personer med psykisk ohälsa Nationellt kompetenscentrum Anhöriga (NkA) är en resurs för att utveckla framtidens anhörigstöd. Samverkande huvudmän är Fokus vid Regionförbundet i Kalmar län som samordnande huvudman, FoU Sjuhärad Välfärd,

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer