Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling"

Transkript

1 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade landstinget och samtliga kommuner i länet Samverkansavtal om regionalt utvecklingsarbete i Östergötland (LiÖ ). Avtalet beskriver bland annat ansvarsfördelning mellan parterna och hur samråd ska hanteras på övergripande nivå. För att hantera gemensamma utvecklingsfrågor och säkerställa informationsspridning och inflytande inrättades 1 januari 2015 ett strategiskt samråd och fyra sk sakområdessamråd. Det strategiska samrådet hade sin första träff i januari 2015 och de nya sakområdessamråden startade sitt arbete under hösten efter en gemensam uppstart i juni Inom områdena kollektivtrafik respektive vård och omsorg fanns sedan tidigare samråd etablerade. Under våren 2016 startades ett arbete för att ta nästa steg och ytterligare utveckla formerna för samverkan mellan kommuner och region. Som en del i detta arbete gjordes under maj 2016 en webb-enkät riktad till samtliga kommunala politiker och tjänstemän som ingår i någon samverkansgrupp. Därefter har kommunchefsgruppen haft uppdraget att utarbeta förslag för att stärka och utveckla samrådsstrukturen. Utgångspunkten har varit att beskriva en gemensam arbetsordning för samrådsstrukturen. Den bygger på en grundläggande nivå som bedöms vara nödvändig för att säkerställa fungerande samverkan. Därutöver är det upp till respektive samrådsgrupp att själva komma överens om de strukturer och arbetsformer som bäst lämpar sig för området och uppdraget. Resultat från enkäten Följande utvecklingsområden för samverkansstrukturen identifierades i vårens enkät: - Det finns ett behov av att öka tydligheten i samrådens funktion/uppdrag och sakområdessamrådens relation till det strategiska samrådet. - Utbildningsfrågorna behöver hanteras i samrådsstrukturen separerat från näringslivsfrågorna då dessa frågor har olika logiker och sällan hanteras av samma personer i de kommunala organisationerna.

2 2/8 - Kommunernas representation behöver kunna anpassas beroende på hur man är organiserad inom sakområdet. - Det är viktigt att alla representanterna i samråden har rätt mandat och förankring i den egna organisationen samt att alla representanter prioriterar medverkan samråden. - Samrådens dagordning bör breddas med större fokus på kommunala och mellankommunala frågor. - Öka tydligheten kring vad som förväntas i respektive ärende. 1. Förutsättningar 1.1. Syfte och mål med samverkan mellan region och kommuner Det övergripande syftet med samverkan mellan kommunerna och regionen är att utveckla Östergötland till en ännu bättre plats att leva, verka och bo i. Östergötlands utveckling är summan av utvecklingen i länets kommuner och därför är också kommunerna centrala i arbetet med att driva utvecklingen av Östergötland. Region Östergötland bidrar i detta arbete genom att på olika sätt skapa förutsättningar för utvecklingen av länet som helhet. Region Östergötland fungerar också som kontaktpunkt mot den nationella nivån i olika utvecklingsfrågor. Inom flera olika områden behöver kommunerna och regionen samarbeta om gemensamma strategier och insatser för att de ska få önskad effekt. För att kunna bygga ett effektivt system för Östergötlands utveckling och få så mycket kraft som möjligt i arbetet krävs att kommunerna och regionen har effektiva former för samverkan. Syftet med ett gemensamt system för Östergötlands utveckling beskrivs schematiskt nedan:

3 3/ Uppdrag och funktion En väl fungerande samverkan fyller flera viktiga funktioner i arbetet med att utveckla Östergötland: - Gemensam kunskap i form av fakta och omvärldsanalyser inom strategiska utvecklingsområden - Gemensamma analyser av behovet inom olika utvecklingsområden. - Kunskap om prioriteringar och utvecklingsinsatser hos övriga aktörer. - Möjligheten att lämna synpunkter på planer eller insatser som har betydelse för hela länets utveckling - Samordning av vissa utvecklingsinsatser lokalt, regionalt och nationellt - Identifiera frågor som kräver samarbete och utveckla gemensamma handlingsplaner/strategier för att nå önskad utveckling. - Uppföljning av gemensamma insatser. Nedanstående bild sammanfattar samverkansstrukturens uppdrag och funktion: 2. Samrådsstruktur 2.1. Politiska samrådsgrupper Samråden utgörs av politiska representanter från regionen och kommunerna. För att öka tydligheten ska samrådsgrupperna benämnas på ett enhetligt sätt och ändras till följande: - Samrådet för strategiska frågor (Nuv. Strategiska samrådet) - Samrådet för näringslivsutveckling (Nuv. Sakområdessamrådet för kompetensförsörjning, företagande och attraktivitet) - Samrådet för kultur (Nuv. Sakområdessamrådet för kultur och kreativitet) - Samrådet för samhällsplanering (Nuv. Sakområdessamrådet för kollektivtrafik, infrastruktur och samhällsplanering) - Samrådet för vård- och omsorg (Nuv. Sakområdessamrådet för vård och omsorg)

4 4/ Nytt samråd för skolutvecklingsfrågor En politisk samrådsgrupp för frågor rörande kompetensförsörjning och gymnasie-/vuxenutbildning, primärt ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Gruppen benämns Samrådet för Utbildning och kompetensförsörjning Samrådens uppdrag Samråden är den gemensamma arena där regionen och länets kommuner kan avhandla olika typer av frågor. Dessa omfattar: - Regionala frågor - Frågor som berör både regionen och alla eller några kommuner - Mellankommunala frågor - Kommunala frågor Inom respektive sakområde hanterar samråden gemensamma frågor som omfattar bland annat: - Principiella frågor - Gemensamma utvecklingsfrågor - Inspel till utarbetande eller revidering av regionala och kommunala strategier - Ärenden som där lag/förordning/instruktion anger att samråd ska ske I Samrådet för strategiska frågor hanteras dessutom frågor som är av strategisk principiell betydelse för Östergötlands utveckling respektive frågor som påverkar relationen mellan regionen och kommunerna Representation i samråden För att skapa kontinuitet i samråden representeras respektive kommun av minst en ordinarie politisk representant med ansvar och mandat inom området. Region Östergötland representeras av presidiet i respektive nämnd. Respektive samrådsgrupp beslutar därutöver om ytterligare ordinarie representanter från kommunerna samt eventuella ersättare som kan delta när ordinarie ledamot har förhinder. Ytterligare representanter från respektive organisation kan bjudas in vid behov, tex vid frågor som berör flera områden/nämnder. Andra relevanta aktörer för utvecklingen av Östergötland kan också bjudas in vid behov. Frågan om ytterligare representanter och aktörer hanteras av respektive samrådsgrupp.

5 5/ Gemensamt arbetsutskott i samråden För att säkerställa att alla relevanta frågor kommer upp i samråden inrättas arbetsutskott i de politiska samrådsgrupperna med ansvar för respektive samråds agenda. Arbetsutskottet består av en representant från Region Östergötland och minst en representant från kommunerna. I övrigt beslutar respektive samrådsgrupp om utformning av AU samt hur ordförandeskapen ska hanteras Mötesfrekvens För att säkerställa kontinuitet i samrådsgruppernas arbete träffas samråden minst två gånger per år. Därutöver beslutar respektive samrådsgrupp om mötesfrekvensen Ordförandeträffar Vid sidan av den här beskrivna samrådsstrukturen ansvarar Region Östergötland för att regelbundet bjuda in till ordförandeträffar där ordförande i länets kommunstyrelser träffas tillsammans med regionstyrelsens ordförande Ledningsgrupper kopplade till samråden Till respektive samrådsgrupp finns en tjänstemannagrupp kopplad. Dessa benämns ledningsgrupper och följer i övrigt samma struktur som samråden. - Ledningsgruppen för strategiska frågor (Kommunchefsgruppen) - Ledningsgruppen för näringslivsutveckling/kultur/samhällsplanering/vård och omsorg osv Ledningsgruppernas uppdrag Ledningsgrupperna ansvarar för att inom respektive området: - driva den gemensamma utvecklingen för Östergötland - genomföra beslutade strategiska överenskommelser - identifiera möjligheter till ökad samverkan - tydliggöra förväntningar och krav på gemensamma nätverk - säkerställa att ärenden hanteras på ett samordnat sätt - vara sakkunniga till samråden - genomföra uppdrag från samråden - vid behov vara beredande i ärenden Representation i ledningsgrupperna Kommunerna representeras i respektive ledningsgrupp av minst en tjänsteman. Region Östergötland representeras av ansvarig chef för det område samrådet avser. För att förbättra möjligheterna till kontinuitet i samrådsgrupperna finns möjligheten att utse ersättare som delta om ordinarie tjänsteman inte kan vara med. Vidare kan ytterligare kommunala representanter och andra aktörer bjudas in vid behov. Frågan om ersättare, ytterligare kommunala representanter och andra aktörer hanteras av respektive ledningsgrupp.

6 6/ Gemensamt arbetsutskott i ledningsgrupperna För att säkerställa en bredare agenda inrättas arbetsutskott även i ledningsgrupperna. Arbetsutskottet består av regionens representant samt minst en representant för kommunerna. I övrigt beslutar respektive ledningsgrupp om utformning av AU samt hur ordförandeskapen ska hanteras Övriga nätverk Övriga nätverk fungerar som tidigare utifrån behov och rapporterar vid behov till respektive ledningsgrupp Tjänstemannamedverkan vid de politiska samråden Respektive samrådsgrupp beslutar om hur tjänstemannamedverkan från respektive ledningsgrupp ska se ut Sammanfattning Den politiska samverkansstrukturen utgörs av Samrådet för strategiska frågor och fem stycken samråd för olika sakområden enligt bilden nedan: 3. Arbetsformer Genom att skapa gemensamma arbetsformer i de olika samrådsgrupperna ökar förutsättningarna för att aktivt deltagande från alla parter Gemensam arbetsplan Respektive samrådsgrupp ansvarar för att inför varje nytt verksamhetsår utarbeta en gemensam politiskt förankrad arbetsplan där de gemensamma utvecklingsfrågor som man ska arbeta med beskrivs. Utgångspunkten för dessa planer är RUP och andra regionala/kommunala strategier. Planen ska även beskriva hur arbetet ska bedrivas för att säkerställa att det möter de förväntningar som finns.

7 7/8 Planen ska omfatta två år och uppdateras årligen. För ökad samordning ska arbetsplanerna från respektive samråd förankras i Samrådet för strategiska frågor Utvecklad ärendehantering Det finns behov av att öka tydligheten kring de frågor som hanteras i samrådsgrupperna. Inför sammanträden behöver det finnas handlingar som beskriver ärendet och vad som förväntas av samrådsgruppen. Underlag behöver finnas i god tid inför sammanträdena för att öka möjligheterna att förbereda på hemmaplan och delta aktivt i mötet. Den här föreslagna arbetsformen förutsätter att det finns administrativt stöd i respektive samråd. Region Östergötland säkerställer att ett administrativt stöd finns för att hantera kallelser, ärendehandlingar, minnesanteckningar osv Ökad grad av formalisering När nuvarande samrådsstruktur planerades beslutades att man så långt möjligt skulle undvika formell remisserhantering mellan kommunerna och regionen. Tanken var istället att kommunernas synpunkter på regionala förslag och strategiska dokument skulle hanteras i samråden där alla parter var representerade. Erfarenheten från samråden hittills är dock att den informella hantering av kommunernas synpunkter lagt ett stort ansvar på de enskilda ledamöterna och att det i flera kommuner varit svårt att hitta bra former för att formulera kommunens synpunkter i en viss fråga inför ett samrådsmöte. För att underlätta för kommunerna att lämna formella synpunkter inför regionala beslut kommer formella remissförfaranden att användas i större utsträckning när det bedöms relevant. Det bör framförallt handla om ärenden där lag/förordning eller annan instruktion kräver att samråd ska ske respektive ärenden som rör strategiska regionala frågor som förutsätter samverkan mellan kommunerna och regionen. Exempel på sådana kan vara RTP, LTP, Kulturplan osv. Utgångspunkten är att ett sådant förfarande inte ska behöva användas för dokument som utarbetats gemensamt mellan parterna då alla förutsätts delta aktivt och löpande göra avstämningar på hemmaplan. Det bör heller inte vara aktuellt för ärenden som handlar om Region Östergötlands egna handlingsplaner och strategier som inte direkt berör kommunernas verksamheter. 4. Slutord Det finns ett antal förutsättningar för att ovan beskrivna struktur ska fungera och bidra till att skapa de bästa förutsättningarna för att utveckla Östergötland. Den mest grundläggande handlar om förhållningssätt och ambitioner. Berörda personer behöver se nyttan med samverkan och att dela en målbild av att en utvecklad samverkan är en förutsättning för Östergötlands utveckling. Finns en

8 8/8 sådan målbild, finns också viljan att engagera i de olika grupperna och bidra till att samverkan blir bra. Men samverkan förutsätter också öppenhet och prestigelöshet där man letar lösningar och inte hinder och att det finns ett ömsesidigt intresse för att skapa förtroende och tillit mellan varandra. Samverkan blir inte bättre än vi gör den och det finns ingen annan som kan ansvara för vår gemensamma samverkan.

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

Reglabs Forskarforum Mats Helander. Mats Helander

Reglabs Forskarforum Mats Helander. Mats Helander Reglabs Forskarforum 2016 2016-11-29 Mats Helander Mats Helander Angeläget Förhandling Region Östergötland Har potential Region Östergötland Tar vid Samarbete Regionförbundet Östsam Initierar Ej Samsyn

Läs mer

Ny samrådsorganisation 2019

Ny samrådsorganisation 2019 Missiv 1(3) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2018-11-08 KS/2018:180 Handläggare Carina Åsman Tfn 0142-853 73 Kommunstyrelsen Ny samrådsorganisation 2019 Bakgrund Region Östergötland, dåvarande

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-04-15 Dnr: RS 2015-277 Regionstyrelsen Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner Bakgrund Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Blekinge län och Region Blekinge/Landstinget Blekinge om regional samverkan

Överenskommelse mellan kommunerna i Blekinge län och Region Blekinge/Landstinget Blekinge om regional samverkan Överenskommelse mellan kommunerna i Blekinge län och Region Blekinge/Landstinget Blekinge om regional samverkan Oktober 2017 Version 1.0 Ärendenummer: 2017/01290 Dokumentnummer: 2017/01290-1 Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för regional utveckling

Överenskommelse om samverkan för regional utveckling 2018 Överenskommelse om samverkan för regional utveckling 2019-2022 MELLAN REGION VÄSTERBOTTEN OCH KOMMUNERNA I VÄSTERBOTTENS LÄN REGION VÄSTERBOTTEN Box 443, 901 09 Umeå, Sweden VISITOR Västra Norrlandsgatan

Läs mer

Allmänna utskottets förslag till kommunstyrelsen Sunne kommun beslutar; att godkänna förslag till Samverkansavtal-Värmland.

Allmänna utskottets förslag till kommunstyrelsen Sunne kommun beslutar; att godkänna förslag till Samverkansavtal-Värmland. TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2017/168/01 Sida 2018-02-25 1 (2) Kommunstyrelsen Upprättande av samverkansavtal mellan kommunerna i Värmland och regionen KS2017/168/01 Allmänna utskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD)

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 181004 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet för folkhälsa. Bakgrund Ett väl fungerande

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion Innehåll BEREDNING MEDBORGARE OCH FOLKHÄLSAS VERKSAMHET... 2 1 Allmänt om beredningarna under kommunstyrelsen... 2 2 Beredningen medborgare och folkhälsas ansvarsområde och uppgifter... 2 BEREDNINGEN MEDBORGARE

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Prioriterade områden

Prioriterade områden 2017-10-25 Överenskommelse om organisering av länsstyrgruppens samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola, mellan länets kommuner och Region Norrbotten. Bakgrund Länets kommuner och Region

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

bilaga 1

bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 Regionsamverkan Sydsverige uppdrag för utskott kring regional utveckling bilaga 2 Regionsamverkan Sydsverige syftar till att med medborgarnas bästa för ögonen,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014

VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 för VästKom Beslutad i styrelsen den 19 december 2013 1 1. Vad är VästKom? VästKom är en ideell förening vars medlemmar är fyra kommunalförbund i Västra Götaland; Boråsregionens kommunalförbund,

Läs mer

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 1 (8) FÖRSLAG Datum 2018-01-10 Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 Partsgemensamt forums uppdrag I propositionen (2009/10:55) om en politik för det civila samhället finns följande direktiv om Partsgemensamt

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-01-18 Diarienummer KSN-2016-0063 Kommunstyrelsen Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente. Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde. Mariestad. Antaget av finska samrådsgruppen Mariestad

Reglemente. Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde. Mariestad. Antaget av finska samrådsgruppen Mariestad Reglemente Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde Mariestad Antaget av finska samrådsgruppen 2017-05-23 Mariestad Datum: Dnr: Sida: 2 (5) Reglemente för finska samrådsgruppen Mariestads kommun ingår

Läs mer

Reglemente för Trygghetsrådet (BRÅ) i Ånge

Reglemente för Trygghetsrådet (BRÅ) i Ånge Kommunstyrelsen Reglemente för Trygghetsrådet (BRÅ) i Ånge Dokumentansvarig: Elin Rapp Fastställd av: kommunstyrelsen Omfattar: Trygghetsrådet Fastställd när: 2016-04-24, 89 Revideras: I samband med översyn

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen)

Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) 4 april, 2014 Överenskommelse om samverkan mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län (regionen) Samverkansstruktur mellan kommunerna i Örebro län och Region Örebro län Ett väl fungerande samarbete

Läs mer

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014 Villkor för ideella föreningar och trossamfund Civila samhällets villkor 2014 Uppföljning av det civila samhällets villkor Instruktion för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Myndigheten

Läs mer

Bildande av Regionkommun Värmland - samverkansavtal KS2017/168/01

Bildande av Regionkommun Värmland - samverkansavtal KS2017/168/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2017/168/01 Sida 2018-05-06 1 (2) Kommunstyrelsen Bildande av Regionkommun Värmland - samverkansavtal KS2017/168/01 Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att godkänna

Läs mer

REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015

REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015 REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015 Revisionens formella reglering återfinns i lagstiftningen och i det av landstingsfullmäktige beslutade revisionsreglementet. Enligt god revisionssed i

Läs mer

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Region Jönköpings län Kommunal utveckling Ola Götesson 072-5724293 ola.gotesson@rjl.se Primärkommunalt samverkansorgan Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Bakgrund

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

Organisering av länsstyrgruppens samverkan inom hälsooch sjukvård, socialtjänst och skola

Organisering av länsstyrgruppens samverkan inom hälsooch sjukvård, socialtjänst och skola Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Organisering av länsstyrgruppens samverkan inom hälsooch sjukvård, socialtjänst och skola Sida 2 (6) Bakgrund Länets kommuner och Region Norrbotten har en

Läs mer

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk samt Samverkansrådet för landsbygdsfrågor Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Instruktion för kommunchef

Instruktion för kommunchef Dokumenttyp och beslutsinstans Instruktion, beslutad av kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunledningskontoret Dokumentnamn Instruktion för kommunchef Dokumentet gäller för Kommunchef Fastställd/Upprättad

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Västmanland och respektive kommun i Västmanland avseende äldre

Överenskommelse om samverkan mellan Region Västmanland och respektive kommun i Västmanland avseende äldre Överenskommelse om samverkan mellan Region Västmanland och respektive kommun i Västmanland avseende äldre Giltighetstid: 1april 2018 - tills vidare Respektive kommun Regionstyrelsens ordförande Region

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Uppdragshandling för Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Tidsram: 2019 2021 Bakgrund Geriatrik Demens, Palliativ vård och Stroke är

Läs mer

Överenskommelse om samverkansstruktur med Region Uppsala

Överenskommelse om samverkansstruktur med Region Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Ulla Holmgren Datum 2017-02-16 Diarienummer KSN-2016-2381 Kommunstyrelsen Överenskommelse om samverkansstruktur med Region Uppsala Förslag till beslut

Läs mer

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Beslutad av kommunfullmäktige 20 juni 2018, 83/18. Dnr KS2017.0156 Innehåll 1 Allmänt om råd... 3 2 Rådets syfte och uppgift... 3 3 Rådets sammansättning...

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

1(1) Yttrande Omsorgs- och socialförvaltningen Datum Diarienummer 2015-08-19 OSN/2015:83-5 Handläggare Christoffer Sjögren Tel. 0142-854 81 christoffer.sjogren@mjolby.se Omsorgs- och socialnämndens yttrande

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Annika Larsson 2017-03-28 Dnr: RS 2017-206 Regionstyrelsen Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116

1 Parter. 2 Bakgrund. Värdigt liv i äldreomsorgen, Regeringens proposition 2009/10:116 Innehållsförteckning 1 Parter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte med samverkan... 4 4 Målgrupp... 4 5 Gemensamma utgångspunkter... 4 6 Övergripande mål för överenskommelsen... 4 6.1 Hälsofrämjande förhållningssätt

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 för VästKom Beslutad i styrelsen den 28 november 2014 1 1. Inledning VästKoms verksamhetsplan beskriver huvuddragen i de verksamheter och aktiviteter som vi ser framför oss för 2015.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Västmanland och kommunerna i Västmanlands län avseende äldre

Överenskommelse om samverkan mellan Region Västmanland och kommunerna i Västmanlands län avseende äldre TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-10 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00084-8.0.2 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Region Västmanland Äldrenämnden Överenskommelse

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

Södertälje kommuns revisorer. Arbetsordning. Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29

Södertälje kommuns revisorer. Arbetsordning. Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29 Södertälje kommuns revisorer Arbetsordning Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29 1 Inledning Revisorernas verksamhet regleras i lag och i det av kommunfullmäktige beslutade reglementet för kommunrevisionen.

Läs mer

Akademiska sjukhuset. Landstinget i Uppsala län. Region Uppsala. Länsstyrelsen. Regionförbundet. Uppgifter överförs

Akademiska sjukhuset. Landstinget i Uppsala län. Region Uppsala. Länsstyrelsen. Regionförbundet. Uppgifter överförs 1708 1983 Akademiska sjukhuset 1862 2019 Landstinget i Uppsala län 2017 Region Uppsala 1985 2003 Kommunförbundet Uppsala län Regionförbundet 1634 Uppgifter överförs Länsstyrelsen + Framgång i en växande

Läs mer

Politisk organisation

Politisk organisation Politisk organisation Beslutad av kommunfullmäktige 2014-11-26 244 Politisk organisation Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18

Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för folkhälsa och sjukvård 8-18 Tid: 2015-02-03, kl 13:00-15:00 Plats: Hooks Herrgård, Hok 12 RJL 2015/ 243 Revidering av Reglemente Sydöstra sjukvårdsregionen dnr RSN 2014-29

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 274 KS 338/18 Samverkansavtal för Stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg. Där invånarna behöver oss tillsammans!

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg. Där invånarna behöver oss tillsammans! Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Bakgrund Behov av samordning och likvärdighet i länet Först ut äldreområdet Nationella

Läs mer

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112

Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Siobhán Górny Datum KS-2015/112 Vik. kommunsekreterare 2014-03-12 Kommunstyrelsen Arbetssätt för kommunstyrelsens arbetsutskott KS-2015/112 Förslag

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta Landstingsstyrelsen Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet Förslag till beslut LS 2015-0997 Ärende 34 Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Fyra kategorier av samverkan

Fyra kategorier av samverkan Fyra kategorier av samverkan Samverkan på olika nivåer Grunder för samverkan Avtal Nämnder och gemensamma nämnder Praktisk samverkan, projekt, analys etc Beredningar och samråd Praktisk samverkan Lina

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2016-11-11 Dnr Dnr 6.7 2016-48 Hur Kvalitetsdialog är organiserat? Detta dokument sammanfattar de olika beslut som har tagits i gruppen Kvalitetsdialog som reglerar

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens

Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november #framtidensvardkompetens Hur ska vi samverka? Dialogmöte om kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården - november 2018 #framtidensvardkompetens Program Presentation av diskussionsunderlaget Samverkansstruktur på nationell

Läs mer

~CKELBO. Överenskommelse Länsledning Välfärd Region Gävleborg ~ Hofars Kommun. ~ GävlebOf'9. ~ Sandvikens Kommun.

~CKELBO. Överenskommelse Länsledning Välfärd Region Gävleborg ~ Hofars Kommun. ~ GävlebOf'9. ~ Sandvikens Kommun. Överenskommelse Länsledning Välfärd Region Gävleborg 2018-2022 ~ Region ~ GävlebOf'9 NOIIDANSTIGS K0!1l'fUN HudikNolls kommun ~CKELBO ~ Hofars Kommun Gävle ICOMM:Uirf ~ Sandvikens Kommun ~1 Hälsinglands

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-29 109 Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN-2019-1756

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

Riktlinjer för områdesutveckling

Riktlinjer för områdesutveckling Riktlinjer för områdesutveckling i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:173 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 31 mars 2016

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Instruktion Beredning samhällsbyggnad

Instruktion Beredning samhällsbyggnad Instruktion Beredning samhällsbyggnad Beslutad av kommunfullmäktige 26 november 2018, 157. Dnr KS2018.0302 Innehåll 1 Beredning samhällsbyggnads verksamhet... 3 1.1 Allmänt om beredningarna under kommunstyrelsen...

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län 2014-08-28 Region Jönköpings län Vi bildar region i Jönköpings län. Det är en resa mot en ny kraftfull och demokratiskt vald organisation med ansvar för hälso- och sjukvård och för regional utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund.

Samverkansavtal. Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. Samverkansavtal Mellan Praktiska Sverige AB, Movant AB, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt Sverige Skolledarförbund. SAMVERKANSAVTAL Parter: Praktiska Sverige AB och Movant AB

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer