Torsby och den företagsamma förvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Torsby och den företagsamma förvaltningen"

Transkript

1 Torsby och den företagsamma förvaltningen Anna Öhgren Bodén VD Torsby Utveckling AB Torbjörn Almroth Miljö- och byggchef/stadsarkitekt Torsby kommun torsby.se

2 Året var 2007 Under tidig vår började några kommunerna i västra Värmland att skissa på en gemensam satsning med fokus på att göra regionen ännu bättre för företag. Vi ville förbättra vårt företagsklimat och genomföra en satsning riktad till chefer, handläggare och politiker i kommunerna som möter företagen i sitt arbete. Det blev så småningom ett stort regionalfondsprojekt med namnet Den företagssamma utvecklingen som genomfördes Sju kommuner i samverkan - som kunde fokusera på det som var viktigt för respektive kommun och samverka kring frågor som var viktiga för alla. Samtidigt i Torsby kommun: Torbjörn Almroth besöker lanthandeln i Långflon som börjar bli lite trångbodda han återkommer om detta!

3 Den företagsamma utvecklingen Projektet var inspirerat av utbildningen Den företagsamma förvaltningen som Västra Götalandregionen genomfört tidigare. Tanken var att vi sju kommuner i Värmland också skulle genomföra samma utbildning inom ramen för projektet. Av olika skäl blev det inte så att vi genomförde utbildningen rakt av, utan vi plockade olika delar och gjorde även en hel del andra insatser ute i kommunerna med fokus på företagsklimat och tillväxt.

4 Den företagsamma utvecklingen Projektet hade tre fokusområden, och vi jobbade med ett fokusområde/år.

5 Den företagsamma förvaltningen Vi genomförde utbildningen både genom stora möten och mindre aktiviteter. Upplägget var relativt lik utbildningen Företagsamma förvaltningen (och senare SKLs Förenkla helt enkelt). Både tjänstemän och politiker deltog på olika nivåer, både handläggare och chefer. Enskilda kommuner för sig, och tillsammans alla sju kommuner. Under en gemensam heldagsutbildning var det en man från Linköpings universitet som föreläste om förhållningssättet den empatiska byråkraten Almroth blev imponerad och återkommer om detta!

6 Regionen och Almi tar vid 2011 beviljades ett stort projekt där samtliga Värmländska kommuner var medfinansierärer. Initiativtagare var Region Värmland och Almi Värmland blev projektägare. Projektet fick namnet Det företagsamma Värmland I DFV-projektet som paraply kunde 16 kommuner i Värmland samverka kring både SKLs INSIKTsmätning och utbildningen Förenkla - Helt enkelt.

7 Insikt och Förenkla helt enkelt 12 av Värmlands 16 kommuner gick SKLs utbildning Förenkla helt enkelt under Utbildningen handlar om hur kommunen kan förbättra kontakterna med företagen. T ex genom ökad service och tillgänglighet, bättre rutiner, förändrade attityder och en bättre samverkan mellan olika förvaltningar och medarbetare De flesta kommunerna var även med på Insiktsmätningen. Insikt: en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning (Mätning av nöjd kund index som genomförs av SKL). Värmland blev bästa länet i Sverige när det gäller nöjda företagskunder (NKI) enligt INSIKT senaste mätningen. Torsby har legat mycket bra till i bägge mätningarna som vi deltagit i, plats 20 totalt i Sverige och på plats 2 när det gäller Bygglov (2013). Totalt NKI på 74. Almroth skryter strax vidare om detta.

8 3 framgångsfaktorer från projektperspektivet 1. Gemensamt arbete med flera kommuner inblandade. Tjänstemän med liknande uppgifter i olika kommuner kan både inspirera och stötta varandra. Vi lär av varandra och kan också känna stolhet över vårt eget arbete när andra är intresserade av det vi åstadkommit. 2. Upprepning av samma process (två insatser för några av kommunerna i två olika projekt, bla Torsby och Sunne m.fl ). Frågan bör egentligen aldrig lämna agendan. 3. Individer som brinner för frågan och implementerar konferenskunskapen till verkstad i den egna förvaltningen.

9 Samarbete är A och O Samarbete och korta vägar mellan förvaltningar som hanterar företagsärenden är viktigt. Gemensamt mål och synsätt. Prestigelöst samarbete med kunden i fokus. Men hur jobbar vi med bygglov rent praktiskt då? Frågan går vidare..

10 Torsby kommun Torbjörn Almroth Stadsarkitekt och Miljö- och Byggchef torsby.se

11 Söderhamn Sverige Värmland Torsby kommun

12 Är det vårt tjusiga kommunhus som lockar?

13 Skogskommun sommar och

14 Vinter

15 Norra Fryken

16 RIP

17 Frostigt klimat?

18

19

20 Vad ligger bakom detta avancemang?

21 Klarälven forsar

22 Klarälven - flottfärd

23 Sjöar - paddling fiske torsby.se

24 Vandring

25 Svamp torsby.se

26 Camping

27 Skoter och längdåkning

28 Branäs

29 Hovfjället

30 Långberget torsby.se

31 Stor yta, glesbefolkat Sysslebäck ~ invånare 25 % av Värmland men 4 % av befolkningen i länet 16 mil E16 E16/E45 Stöllet Torsby km 2

32 Torsby kommun enligt norsk kartbild E16

33 Tätorten Torsby/Oleby ca inv. Kommunen inv.

34 Sysslebäck

35 Fullmäktige - kommunorganisation

36 Miljö-och byggförvaltningen 2014 Miljö-, bygg- kontoret (12 personer på 11,25 tjänster) organisation Miljö Förvaltningschef/stadsarkitekt, öp-och planarbete 1 tjänst (40/60) Myndighetsbeslut Bygg o Plan Miljö och hälsoskydd och livsmedelskemikalietillsyn 4 tjänster Administration 1 + 0,25 tjänster Miljösamordnare/ Energi- och klimatrådgivare 1 tjänst 50/50 1 Samhällsplanerare och en GIS tjänst Bygginsp 2 tjänster (1dag/vecka i Sysslebäck)

37 Administration Åsa och Madeleine

38 Miljö: Per-Arne, Kristina, Maria och Nisse

39 Bygginspektörerna Malin och Gunnar

40 Översiktsplanering Jon och Torbjörn

41 GIS - Jon

42 GIS-Anja

43 Den empatiska byråkraten

44 Handläggningsrutin för service

45 Strikta Byråkraten Kännetecken inbegriper mycket av den traditionella byråkratrollen. Lagarna är till för att följas! Flexiblare lagstiftning är inget för en sådan!

46 Fixande konsulten kan karaktäriseras två typer : De städande fixarna och de rundande fixarna. Hur det än blir, blir det nya problem genom att genvägar tas och rundningar görs!

47 Empatiska byråkrater en gyllene medelväg? Empatiska byråkrater utgör enligt forskarna på Linköpings universitet en kategori av tjänstemän som kan beskrivas som den gyllene medelvägen mellan de två tidigare formerna.

48 Empatiska byråkrater är en eftersträvansvärd form av tjänstemän för kommunerna. Med fötterna helgjutet placerade i lagstiftningens ändamål och blicken fokuserad på företagens och klienternas (sökande av olika slag, exploatörer etc.) problembild utanför kommunen borgar denna idealtyp av tjänsteman för att det finns en djup förståelse för företagarens situation samtidigt som lagstiftarens ändamål med lagstiftningen inte sätts på undantag.

49 Måndagsmöten - APT Vi träffas kl 9:00 varje måndag och går igenom förra veckans inkomna ärenden Vem handlägger vad och hur är samordningen mellan bygg- och miljö? Några hållpunkter om särskilda insatser under den kommande veckan bordet runt. Har vi haft något besvärlig ärende under veckan att dra lärdom av?

50 Storstads- och landsortskommunen skilda världar? Tillgång till mark Rättvis tilldelning till exploatörer Planberedskap Krångliga lokala regler Långsam planprocess

51 Hur gör vi när vi träffar på en livs levande kund? Ett exempel:

52 Tre lyktstolpar början till ett projekt

53 Långflon

54 Långflons handel -Svensboa

55 Långflons handel nyss

56 Kommunens initiativ Ta fram kartmaterial Skissa en idé om utveckling av gränshandeln!

57 Situationsplan 2008

58 Byggstart på sensommaren 2013

59 Gränshandel på gränsen

60 Hyllorna fylls på

61 Kyldiskar på plats

62 Invigning 25 september 2014

63

64 Kunderna står beredda

65 En fjärdedel av befolkningen i Långflon - Britta

66 Folkfest och vimmel

67 Långflon

68

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Utbildningen Förenkla - helt enkelt För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Tillväxtverket erbjuder alla kommuner i Sverige en utbildning,

Läs mer

Kommun och näringsliv tillsammans

Kommun och näringsliv tillsammans Kommun och näringsliv tillsammans Hur härligt vore Härjedalen utan idéer, jobb och företag? Det är lätt att inse att utan driftiga företagare, inga jobb och ingen tillväxt. Arbetet med Härjedalskontraktet

Läs mer

Förenkla helt enkelt. En inspirationsskrift om hur kommunen kan arbeta för ett bättre företagsklimat

Förenkla helt enkelt. En inspirationsskrift om hur kommunen kan arbeta för ett bättre företagsklimat Förenkla helt enkelt En inspirationsskrift om hur kommunen kan arbeta för ett bättre företagsklimat Förord Ett bra näringslivsklimat med nya och växande företag är en förutsättning för att skapa sysselsättning

Läs mer

Framgångar...sid 3. 2 Stärka kommunernas näringslivsklimat... sid 12. 3 Utveckla verktyg för entreprenörskap... sid 19

Framgångar...sid 3. 2 Stärka kommunernas näringslivsklimat... sid 12. 3 Utveckla verktyg för entreprenörskap... sid 19 Framgångar...sid 3 1 - Samordning och utveckling av stödsystem 1 för entreprenörskap...sid 4 2 Stärka kommunernas näringslivsklimat... sid 12 3 Utveckla verktyg för entreprenörskap... sid 19 4 Förberedelse

Läs mer

: D. Regional digital. agenda för. Värmland. Handlingsplan 2014-2020. Tillgång till bredband. Digitalt innanförskap. E-tjänster och e-förvaltning

: D. Regional digital. agenda för. Värmland. Handlingsplan 2014-2020. Tillgång till bredband. Digitalt innanförskap. E-tjänster och e-förvaltning Paul SchietekatD Tillgång till bredband Regional digital Digitalt innanförskap : D agenda för : ehälsa E-tjänster och e-förvaltning : D Värmland Handlingsplan 2014-2020 : D Näringsliv, entreprenörskap

Läs mer

2012-09-10. En första delutvärdering av SAMTIDIGT. Ett projekt för samverkan kring barn i utsatta miljöer. Maria Padrón Hernández.

2012-09-10. En första delutvärdering av SAMTIDIGT. Ett projekt för samverkan kring barn i utsatta miljöer. Maria Padrón Hernández. 2012-09-10 En första delutvärdering av SAMTIDIGT Ett projekt för samverkan kring barn i utsatta miljöer Maria Padrón Hernández Anette Moberg SAMMANFATTNING SamTidigt är ett treårigt ESF-finansierat projekt

Läs mer

Styrning och uppföljning av näringslivsverksamheten

Styrning och uppföljning av näringslivsverksamheten Revisionsrapport Styrning och uppföljning av näringslivsverksamheten Sandvikens kommun Mars 2012 Louise Cedemar Micaela Hedin Innehållsförteckning Sammanfattning 2 1 Inledning 4 1.1 Bakgrund, revisionskriterier

Läs mer

Mall för slutrapport förprojektering

Mall för slutrapport förprojektering 1(9) Mall för slutrapport förprojektering Syftet med enhetliga mallar för slutrapportering är att underlätta spridningen av resultat och metoder från Socialfondsprojekten i Sverige. I slutrapporten för

Läs mer

Att förändra välfärden

Att förändra välfärden Att förändra välfärden nedtecknade erfarenheter av samverkan som medel Från försöksverksamheter med finansiell och politisk samordning. 1 Finansiell samordning?... det är när ett plus ett plus ett plus

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

Utvärdering av konferens 2007-10-04

Utvärdering av konferens 2007-10-04 Utvärdering av konferens 2007-10-04 SOLNA 12 5 0 17 0 0 15 1 0 SUNDBYBERG 12 8 0 16 4 0 14 6 0 NYNÄSHAMN 13 3 0 12 4 0 13 3 0 JÄRFÄLLA 16 7 0 14 8 0 18 5 0 SÖDERTÄLJE 28 11 1 34 6 0 32 7 0 OSPEC. 0 2 0

Läs mer

Varför innovera. och inte bara göra mera? Om innovation i offentlig sektor

Varför innovera. och inte bara göra mera? Om innovation i offentlig sektor Varför innovera och inte bara göra mera? 1 Governo är ett managementkonsultföretag med fokus på offentlig sektor. Vår vision är att vara den naturliga samarbetspartnern för beslutsfattare som driver förändring

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förenkla för företagen på kommunal nivå Delrapport 2013-03-27

Uppdrag att genomföra insatser för att förenkla för företagen på kommunal nivå Delrapport 2013-03-27 Uppdrag att genomföra insatser för att förenkla för företagen på kommunal nivå Delrapport 2013-03-27 N 2010/8069/ENT, N2011/4050/ENT Tillväxtverkets dnr: 012-2011-2501 Sammanfattning Det här är en delrapport

Läs mer

Örebro Kommun. En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA. Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB. Delrapport SATSA 2010, vers 2

Örebro Kommun. En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA. Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB. Delrapport SATSA 2010, vers 2 Örebro Kommun En delrapport i utvärderingen av projektet SATSA Maj 2010, Markör Marknad och Kommunikation AB Delrapport SATSA 2010, vers 2 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 701 47 Örebro Telefon:

Läs mer

Framgångar... sid 3. 5 Genomförande och uppföljning av tema för kunskaps och affärsutveckling... sid 25

Framgångar... sid 3. 5 Genomförande och uppföljning av tema för kunskaps och affärsutveckling... sid 25 Framgångar... sid 3 1 Samordning och utveckling av stödsystem för entreprenörskap... sid 4 2 Stärka kommunernas näringslivsklimat... sid 12 3 Utveckla verktyg för entreprenörskap... sid 19 4 Förberedelse

Läs mer

Bankuellt Nr 10 Januari 2014

Bankuellt Nr 10 Januari 2014 Bankuellt Nr 10 Januari 2014 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Vi har faktiskt varit med om ytterligare en historisk händelse. Den förra var att vi öppnade kontor i Storfors (som

Läs mer

Nr 5. Information från Torsby kommun. Näringslivsspecial. Sticky Beat AB. Karlstad och Stockholm. 17 nybyggda stugor NR 5-2011 TORSBY NU 1

Nr 5. Information från Torsby kommun. Näringslivsspecial. Sticky Beat AB. Karlstad och Stockholm. 17 nybyggda stugor NR 5-2011 TORSBY NU 1 Nr 5 nov 2011 Information från Torsby kommun Näringslivsspecial Sticky Beat AB med kontor i Torsby, Karlstad och Stockholm HOVFJÄLLET 17 nybyggda stugor LRF Media AB Nyanställer NR 5-2011 TORSBY NU 1 Innehåll

Läs mer

LINS-projektet 6 år i Norra Skaraborg. Näringslivsinriktad Landsbygdsutveckling i Norra Skaraborg

LINS-projektet 6 år i Norra Skaraborg. Näringslivsinriktad Landsbygdsutveckling i Norra Skaraborg LINS-projektet 6 år i Norra Skaraborg Näringslivsinriktad Landsbygdsutveckling i Norra Skaraborg Projektledaren har ordet För nästan sex år sedan gick startskottet för LINS-projektet (Landsbygdsutveckling

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att Mentorskapets ABC Av Freddie Larsson Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i sin profession och person. Mentorskapet innebär att en mer erfaren (inte nödvändigtvis

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB

SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland. Av Dotank AB SAMMANSTÄLLNING FÖRETAGARES BEHOV AV STÖDSYSTEMET för Det företagsamma Värmland Av Dotank AB 2012 Inledning Nedan följer en sammanställning över fem grupper med företagare som diskuterat stöd för entreprenörskap

Läs mer

Individuellt anpassad vägledning och stöd för att starta och driva företag

Individuellt anpassad vägledning och stöd för att starta och driva företag Individuellt anpassad vägledning och stöd för att starta och driva företag Utredning och förslag angående etablering av tjänsten Nystartskontoret från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Nutek och Skatteverket

Läs mer

Projekt - barnkonvention och barnfattigdom

Projekt - barnkonvention och barnfattigdom Projekt - barnkonvention och barnfattigdom Sammanställning 29 augusti 2014 Folkhälsoteamet i norra Örebro län Sara Gustavsson - projektledare barn och unga Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 2. Projektet...

Läs mer

Öppna jämförelser i socialtjänsten

Öppna jämförelser i socialtjänsten 12 september 2011, Växjö konserthus Öppna jämförelser i socialtjänsten I juni 2006 publicerades den första öppna jämförelsen. Då var det kvaliteten inom hälso- och sjukvården som publicerades. Ett år senare,

Läs mer

ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok

ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok Förord Innehåll 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Förord Utvecklande för brukarrörelsen Anita Rinman Vi vill att människor ska växa och komma vidare Anna-Lena

Läs mer

Att lyfta blicken. En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats. Anna Lund

Att lyfta blicken. En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats. Anna Lund Att lyfta blicken En utvärdering av projektet Nordanstig Världens plats Anna Lund Innehållsförteckning INLEDNING... 3 METOD... 4 RESULTAT... 5 FÖRETAGARNAS SITUATION...5 Utlandskontakter... 5 Kontakten

Läs mer

ATT UTVECKLA EN LÄRANDE ORGANISATION

ATT UTVECKLA EN LÄRANDE ORGANISATION ATT UTVECKLA EN LÄRANDE ORGANISATION - en handbok Ulrika Geeraedts Ulricehamns kommun Att utveckla en lärande organisation 2011 genomfördes en stor omorganisation i Ulricehamns kommun som bestod i såväl

Läs mer

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 5

Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 5 131210 Nätverket stöd för vuxna anhöriga till person med psykisk ohälsa, Sammanställning 5 Sammafattning Det dominerande inslaget i diskussionerna i den femte träffen var samverkan i olika former och på

Läs mer

BESKRIVNING AV UTVÄRDERINGSARBETET...

BESKRIVNING AV UTVÄRDERINGSARBETET... Slutrapport Utvärdering av projektet Baltic Sea Region Local Platform on Social Development av Anneli Danielsson, Cecilia Frank och Mikael Håkansson European Minds Sweden AB 2014-05-14 Innehållsförteckning

Läs mer

RAPPORTERING PROJEKTRAPPORT ENLIGT SJÄLVVÄRDERINGSMODELLEN

RAPPORTERING PROJEKTRAPPORT ENLIGT SJÄLVVÄRDERINGSMODELLEN RAPPORTERING PROJEKTRAPPORT ENLIGT SJÄLVVÄRDERINGSMODELLEN Datum:2013-12-31 Projektbenämning Socialt företag - fortsättning Rapportering avser Delårsrapport utifrån processdag gällande projekt Socialt

Läs mer