(9) Utvärderingen ligger till grund för kommande års beställningar. Programchef kallar till uppföljningsmöte november/december.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(9) Utvärderingen ligger till grund för kommande års beställningar. Programchef kallar till uppföljningsmöte november/december."

Transkript

1 (9) Dnr Bun 2012/93 Beställning till Järfälla Resurscentrum (JRC), hösten 2012 Insikten kring att skolsvårigheter till stor del handlar om yttre omständigheter, det vill säga brister i verksamhetens omgivande miljö och inte brister hos barnet eller eleven, är grundläggande. Det är med den utgångspunkten som arbetet med barn och elever i behov av särskilda insatser ska bedrivas. Utmaningen för de verksamma är att möta och ta tillvara de olikheter som barnen och eleverna har och därigenom erbjuda ett sammanhang som möjliggör detta. Då är förutsättningarna för en inkluderande förskola och skola som bäst. En inkluderande verksamhet ger barnet/eleven rätt till lärande i sitt ordinarie sammanhang. Ett sammanhang som anpassar sig till barnet/eleven och kan möta de olikheter som finns. Inkludering sker när barn och elever med olika förutsättningar ges möjlighet att utgöra grunden för en ömsesidig och gemensam grupp. För att åstadkomma inkludering krävs samsyn och samarbete. Arbetet med inkludering är i ständig process där förhållningssätt hela tiden bearbetas och tydliggörs. Övergripande uppdrag Det övergripande uppdraget är att tillsammans med kommunens förskolor och grundskolor arbeta för inkludering. JRC ska, genom sin spetskompetens, erbjuda förskolor och skolor stöd i arbetet med barn och elever i behov av särskilda insatser. Genom att följa forskning och utveckling inom området ska JRC delta i det kommunövergripande utvecklingsarbetet med målet att främja ökad måluppfyllelse. Målgrupp JRC s stödjande och utvecklande insatser riktas till kommunens alla förskolor och grundskolor, det vill säga både mot fristående och kommunala verksamheter. Stödinsatser Stödinsatser som erbjuds ska utgå från identifierade behov och bör ses som helhetslösningar för arbetet med barn och elever i behov av särskilda insatser. Personal och kompetenskrav För att möta de behov som finns och för att kunna driva det utvecklingsarbete som krävs och däri kunna omsätta aktuell forskning till pedagogiska strategier i stödet till förskola och grundskola behövs adekvat högskoleutbildning. Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering av JRC s arbete sker årligen genom skriftlig utvärdering av de olika verksamheterna. Denna utvärdering sammanställs, analyseras och rapporteras till programchef på barn- och ungdomsförvaltningens kansli. Utvärderingen ligger till grund för kommande års beställningar. Programchef kallar till uppföljningsmöte november/december. Barn- och ungdomsförvaltningen Besöksadress: Vasaplatsen 11 Kansliet Postadress: JÄRFÄLLA Jessica Ölmhagen, Projektledare/Barn- och elevkonsulent Telefon växel: Telefon: (direkt) E-post: barn.ungdomsnamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (9) Specialpedagoger Genom ett konsultativt arbets- och förhållningssätt erbjuda personal till elever F-9 stöd för ökad måluppfyllelse. Insatserna ska vara förebyggande, kvalitetssäkrande och kompetensförsörjande. Från och med 2013 kommer det också finnas en specialpedagog som är särskilt riktad till förskolan. Tilläggsbelopp och samarbete med pedagogkonsulten Skolor F-5 har möjlighet att söka tilläggsbelopp för elever i behov av omfattande insatser. Ansökan bygger på väl genomarbetad pedagogisk kartläggning, åtgärdsprogram och eventuella övriga utredningar som kan visa på behov av särskilda insatser. Barn och elever har rätt till särskilt stöd när behov finns oavsett om diagnos finns eller inte. Samma tankesätt gäller när ett barn/en elev har en diagnos. Diagnosen gäller inte som anledning för att få ett särskilt stöd. Barn och elever med likartade diagnoser kan ha olika behov och behöver således olika anpassningar av den pedagogiska miljön. Ansökningarna om tilläggsbelopp måste hålla hög kvalitet och detta säkerställs genom samverkan med och stöttning av specialpedagoger från centralt håll. Specialpedagogerna ska ha en tydlig koppling till pedagogkonsulten. Innan tilläggsbelopp tilldelas hjälper specialpedagogen ordinarie skola att se över vilken insats som behövs. Stödet som ges till skolorna bör fokusera kring på organisation och förhållningssätt och innehålla: Konsultation och utbildning vid frågor rörande åtgärdsprogram och pedagogisk kartläggning. Delaktighet i F-5 skolors arbete med att identifiera barn och elever i behov av omfattande insatser. Konsultation och handledning kring anpassning av den pedagogiska miljön utifrån elevens behov. Övrig utbildning Föräldra- och personalutbildning kring ADHD. Utbildning i SkolKomet.

3 (9) Läs- och skrivutvecklare Utvecklingsarbete för ökad måluppfyllelse inom läs- och skrivområdet genom: Att medverka till att alla elever i åk 1 diagnostiseras under höstterminen samt att tidig intensiv lästräning sker med barn som ligger i riskzon. Ansvar för rutiner och genomförande av lässcreening i åk 2, 4 och 7 samt sammanställning och analys av resultaten. Att utarbeta rutiner för att kvalitetssäkra övergången mellan åk 5 och 6 för elever med dyslexidiagnos. Nätverk för skolornas läs- och skrivsamordnare. Konsultation kring läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Konsultation vid frågor rörande testningar och utredningar inom området. Bidra till att aktuell forskning och nya kunskaper inom läs- och skrivområdet sprids till verksamheterna. Föreläsningar kring läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Utbildning kring kartläggning av läs- och skrivsvårigheter. Medverkan vid ansökan av projektfinansierade pengar från Skolverket samt genomförande och utvärdering av satsningen. Matematikutvecklare Utvecklingsarbete för ökad måluppfyllelse inom matematikområdet genom: Implementering av screeningmaterialet Pröva med tal för förskoleklass till åk 1. Ansvar för rutiner och genomförande av screeningen i åk 3, samt uppföljning och analys av resultaten. Uppföljning och utveckling av arbetet med Förstå och använda tal i ett 4-9 perspektiv. Att skapa rutiner för att kvalitetssäkra övergången mellan åk 5 och 6 för elever i matematiksvårigheter. Nätverk för skolornas matematiksamordnare. Konsultation kring matematiksvårigheter. Bidra till att aktuell forskning och nya kunskaper inom matematikområdet, från bland annat NCM, sprids till verksamheterna. Medverkan vid ansökan av projektfinansierade medel från Skolverket, samt genomförande och utvärdering av satsningen. Matematikutvecklaren får i uppdrag att utveckla arbetet kring: Konsultation vid frågor rörande testningar och utredningar inom matematikområdet. Föreläsningar kring matematiksvårigheter. Utbildning kring kartläggning av matematiksvårigheter.

4 (9) Tal- och specialpedagoger Genom ett konsultativt arbets- och förhållningssätt erbjuda personal till barn/elever 1-16 år, stöd i arbetet kring tal, språk och kommunikation. Tal- och specialpedagogerna inom JRC ska, enligt samma modell som gäller för grundskolan, arbeta med grundsärskolans elever. Pedagogisk konsultation/handledning Språkotek. Handledning kring hur förskolan kartlägger inför utredning. Hjälp att analysera barns tal- språk- och kommunikationsutveckling. Pedagogisk konsultation till skolpersonal kring implementering av åtgärder vid läs- och skrivutredningar. Pedagogisk konsultation efter medicinsk utredning kring tal och språk. Kartläggning av och pedagogisk konsultation kring språklig medvetenhet i förskoleklass. Modellhandledning och direkt arbete med barn/elev, för att tillsammans med personalen utarbeta metoder för det enskilda barnets/elevens språkutveckling. Fortbildningsinsatser Föreläsningar kring tal, språk och kommunikation. Nätverk för lärare i förskoleklass. Nätverk kring språkstörning. Främjande av läs- och skrivutveckling genom arbete med språklig medvetenhet till exempel Bornholmsmodellen. Information kring AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation), ljudmiljö, flerspråklighet. Observation av tal, språk och kommunikation till exempel TRAS (Tidig Registrering Av Språk). Lexiaanvändning. Stöd till förskoleavdelning med språkpedagogisk inriktning Kommunens ambition är att möta upp barns olika behov genom att tidigt arbeta med inkluderande lösningar. Ett led i detta är att starta upp en egen förskoleavdelning med språkpedagogisk inriktning. Avdelningen kommer att bestå av 15 barn varav fyra med diagnos språkstörning. I gruppen arbetar tre förskollärare heltid. Dessa tre ska vara väl bevandrade inom området språkstörning. För att möjliggöra en bra uppstart av avdelningen gäller att ta tillvara kompetens och resurser som finns inom kommunen. JRCs tal- och specialpedagoger utgör en viktig resurs i sammanhanget. - De knyts till avdelningen genom stödjande insatser som är nämnda under punkterna ovan. Det vill säga, under etableringsprocessen och fortsättningsvis ska de erbjuda kontinuerlig handledning och övriga kompetenshöjande insatser där så behövs. - Initialt ta fram en strukturerad modell för samverkan med personalen på avdelningen.

5 (9) Hörselpedagog Genom ett konsultativt arbets- och förhållningssätt erbjuda personal till elever F-9 stöd kring utveckling av arbetet för elever med hörselnedsättning. Hörselpedagogen samarbetar med Kontaktperson på berörd grundskola och ansvarar för att elevhälsan på skolan vet vilka elever som har hörselnedsättning. Aktuell skolas specialpedagog kring åtgärdsprogram om eleven riskerar att inte nå målen. Hörselhabiliteringen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten, SPSM. Hörselpedagogen erbjuder Utbildningar i samarbete med SPSM. Att vara nätverksansvarig för lärare som arbetar med elever som har hörselnedsättning. Konsultativt stöd vid stadieövergångar i grundskolan men även inför gymnasiestart. Stöd i att anpassa lärandemiljön utifrån elevens behov. Att förmedla kunskap kring aktuella läromedel som är anpassade för elever med hörselnedsättning.

6 (9) Skoldatatek En kommunövergripande verksamhet, som leds av en lärare, där fokus ligger på ITstöd och IT som pedagogiskt verktyg i arbetet med elever i behov av särskilda insatser. Skoldatatekets verksamhet ska Med fokus på IT-lösningar och tekniska hjälpmedel stödja elever i behov av särskilda insatser. Arbeta konsultativt mot skolpersonal och vårdnadshavare kring frågor som gäller IT-stöd och kompensatoriska hjälpmedel (datorprogram och andra tekniska hjälpmedel). Utbilda skolpersonal, elever och vårdnadshavare i användandet av kompensatoriska hjälpmedel. Erbjuda korttidslån av kompensatoriska hjälpmedel. Medverka till spridandet och utvecklandet av IT som ett pedagogiskt redskap i Järfälla kommun. Hålla en testbank med aktuellt IT-pedagogiskt material dit skolpersonal kan komma och prova olika program och hjälpmedel.

7 (9) Pedagogiskt stödteam Inom ramen för det pedagogiska stödteamet ingår: Mobil insats, dvs. arbete med elever i deras hemskolemiljö samt arbete med att mobilisera resurser runt aktuella elever. Korttidsskola för att tillförsäkra elever rätt till skolgång efter en akut händelse men även för att under en begränsad tid erbjuda skolgång för elever med hög skolfrånvaro. Det pedagogiska stödteamet arbetar på uppdrag av kommunens skolor och utifrån de behov som finns där. Pedagogiskt stödteam Mobil insats Korttidsskola Kompetenser För att på bästa sätt möta skolornas behov krävs att det pedagogiska stödteamet innehar kompetenser inom det specialpedagogiska och socialpedagogiska området. Personalen inom det pedagogiska stödteamet ska samverka med varandra och med personal ute på skolorna. Samarbete med Socialförvaltningen JRC s pedagogiska stödteam får initialt i uppdrag att, tillsammans med Järfälla Stöd och Behandling, ta fram en strukturerad modell för samverkan. Ansökan Ansökan till pedagogiska stödteamet görs av rektor på hemskolan. Med ansökan lämnas underlag såsom åtgärdsprogram, pedagogiska kartläggningar och eventuella utredningar. Utvärdering Genom årliga utvärderingar av pedagogiska stödteamets arbete och insatser kan inriktning och beställning komma att förändras, allt beroende på behov ute i skolorna.

8 (9) Mobil insats I den mobila insatsen riktas arbetet till elever f-9 med olika skolsvårigheter. Insatserna byggs utifrån de behov som skolorna, genom kartläggning, påvisar att de har. Syfte Övergripande ska detta arbete handla om att utveckla och samordna nätverk samt mobilisera resurser runt aktuella elever. Mobila insatsens erbjudande Social färdighetsträning för elever i deras skolmiljö. Individuella stödkontakter till elev, vårdnadshavare och skolpersonal. Föräldrautbildningsprogrammet Föräldrakomet. Konsultation och handledning till skolpersonal gällande förhållningssätt och strategier för att på bästa sätt möta elever. Konsultation och handledning kring anpassning av den pedagogiska miljön utifrån elevens behov Konsultation och utbildning vid frågor rörande åtgärdsprogram och pedagogisk kartläggning. Korttidsskola Korttidsskolan sträcker sig upp till sex veckor och riktar sig till elever: 1) årskurs 1-9 där hemskolan akut måste få hjälp och stöd. I korttidsskolan ges elever tillfälligt stöd och tillförsäkras rätt till skolgång medan hemskolan samlar sig, fokuserar och utreder för att finna nya strategier i arbetet med eleven. 2) årskurs 4-9 som under de senaste sex veckorna haft en skolfrånvaro högre än 25 % och där hemskolornas åtgärdsprogram har aktiverats men inte visat någon effekt. Syfte Det övergripande syftet med placering i korttidsskolan är att verka för en hållbar förändring kring elevens situation. Detta sker i samverkan mellan alla berörda parter samtidigt, det vill säga mellan hemskolan, familjen och eventuellt övriga aktuella myndigheter eller personer. Parterna ska gemensamt finna möjligheter och utifrån det agera samtidigt. Korttidsskolans erbjudande Strukturerade skoldagar med undervisning som utgår från hemskolans planering. Motiverande samtal och relationsskapande aktiviteter. Att vårdnadshavare får samtal med familjebehandlare från Järfälla Stöd och behandling. Konsultation till hemskolans personal som stöd i arbetet med att finna nya strategier i arbetet med eleven och för att bättre möta elevens behov efter insatsens avslut. Ansvara för att arbetet med aktuell elev fortgår som planerat. Att det sker fortlöpande uppföljningar och konkreta avslut. Bidra till att finna lösningar för elever där fritidshem/fritidsklubb 6-12 år kan vara aktuell.

9 (9) Övergripande arbete kring skolfrånvaro Personal i det pedagogiska stödteamet besitter en specialistkompetens kring frågor runt skolfrånvaro. I arbetet med enskilda elever får teamet en överblick av hur det ser ut i kommunens skolor. Det pedagogiska stödteamet ska, utifrån enskilda skolors önskemål, arbeta rådgivande kring allmänna frågor runt skolfrånvaro. Barn- och ungdomsförvaltningen Yvonne Lagerhäll Programchef grundskola Christina Dahlin Programchef förskola Järfälla Resurscentrum Matts Byström Rektor Ann-Charlotte Engdahl Enhetschef, Barn- och elevhälsa

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Järfälla Barn och elevhälsa Barn- och elevstödet Ansvarig för kvalitetsredovisningen: Mattias Blomgren Enhetschef Järfälla Barn- och elevhälsa 2014-08-18 1 (19) Innehåll

Läs mer

Hjälpreda. Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet

Hjälpreda. Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet Hjälpreda Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet Innehåll: Sid Planering för elever med fysiska funktionsnedsättningar 2 Hjälpredan 3 Hjälpreda

Läs mer

Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun

Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun Elevhälsan enligt skollagen Sedan augusti 2010 står det i skollagen att det ska finnas en samlad elevhälsa med krav på tillgång till skolsköterska, skolläkare,

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Tilläggsbelopp. information och handledning

Tilläggsbelopp. information och handledning 2015-06-17 Tilläggsbelopp information och handledning 1 2015-06-17 Innehåll 1. Bakgrund tilläggsbelopp... 3 2. Tilläggsbelopp avser... 3 3. Tilläggsbelopp avser inte... 3 4. Kriterier för att söka tilläggsbelopp...

Läs mer

Riktlinjer gällande tilläggsbelopp för gymnasieelever med ett omfattande stödbehov

Riktlinjer gällande tilläggsbelopp för gymnasieelever med ett omfattande stödbehov 2013-01-30 1 (5) Till verksamhetschefer för gymnasieutbildning Riktlinjer gällande tilläggsbelopp för gymnasieelever med ett omfattande stödbehov 1. INLEDNING Bidrag till fristående skolor för gymnasieelever

Läs mer

KREATIV INTERAKTIV INTE AKTIV

KREATIV INTERAKTIV INTE AKTIV FRÅN INTE AKTIV TILL INTERAKTIV OCH KREATIV En IT-plan för utvecklande av ett digitalt lärande i förskola, grundskola, grundsärskola och fritidshem i Sjöbo kommun 2014-1016 Innehållsförteckning Förord...

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-10 Barn- och ungdomsnämnden Utredning om stödtelefon Dnr Bun: 2017/123 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden 1. Barn-

Läs mer

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Resursskola - En del av särskilt stöd Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn- och ungdomsförvaltningen - 2013 1 Resursskola en del av särskilt stöd Enligt Allmänna råden

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Tilläggsbelopp. information och handledning

Tilläggsbelopp. information och handledning Tilläggsbelopp information och handledning 1 Innehåll 1. Bakgrund tilläggsbelopp... 3 2. Tilläggsbelopp avser... 3 3. Tilläggsbelopp avser inte... 3 4. Kriterier för att söka tilläggsbelopp... 4 5. Ansökan

Läs mer

Lokal läs- och skrivplan för Ekenässkolan. Läsåret

Lokal läs- och skrivplan för Ekenässkolan. Läsåret STENUNGSUNDS KOMMUN Lokal läs- och skrivplan för Ekenässkolan Läsåret 2016-2017 Ekenässkolans plan för förebyggande, upptäckande och åtgärdande insatser gällande språk, -läs- och skrivutveckling i skolår

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd ÅTGÄRDSPROGRAM Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd Att arbeta med åtgärdsprogram (Skolverket, 2013) Syftet med åtgärdsprogram Redskap för skolpersonal att stödja

Läs mer

Riktlinjer för elevhälsoarbete. Fastställda av barn- och utbildningsnämnden den 11 februari 2010 9

Riktlinjer för elevhälsoarbete. Fastställda av barn- och utbildningsnämnden den 11 februari 2010 9 Riktlinjer för elevhälsoarbete Fastställda av barn- och utbildningsnämnden den 11 februari 2010 9 Inledning I begreppet elevhälsa ingår skolhälsovård, elevvård och specialpedagogiska insatser. Utgångspunkten

Läs mer

Central elevhälsa i Kalmar erbjuder

Central elevhälsa i Kalmar erbjuder Central elevhälsa i Kalmar erbjuder I den här foldern presenteras alla föreläsningar, workshops och inspirationsträffar som den centrala elevhälsan i Kalmar kommun erbjuder. Syftet med att erbjuda följande

Läs mer

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun VERSION 1 DIARIENUMMER UN 2016.091 2017-02-23 R I K TLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Tilläggsbelopp För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun Antagna

Läs mer

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-02-27 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1. Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Det här gör vi för din förskola och skola

Det här gör vi för din förskola och skola Det här gör vi för din förskola och skola DU SOM ÄR FÖRSKOLECHEF ELLER REKTOR har uppdraget att tillsammans med din personal bedriva utbildning med hög kvalitet för alla barn och ungdomar. Alla har rätt

Läs mer

Utredningens förslag syftar till att kommunens beslutsfattande ska präglas av öppenhet och tydlighet.

Utredningens förslag syftar till att kommunens beslutsfattande ska präglas av öppenhet och tydlighet. Tilläggsbelopp Bidrag på lika villkor SOU 2008.8 Utredningens förslag syftar till att kommunens beslutsfattande ska präglas av öppenhet och tydlighet. Avsikten är också att förslaget ska bidra till klarare

Läs mer

FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. www.stockholm.se/sodermalm

FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. www.stockholm.se/sodermalm FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING www.stockholm.se/sodermalm Förskolans stödenhet Inom Förskolans stödenhet finns olika resurser samlade för barn i behov

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Gäller fr.o.m. 11.07.01 Barn- och ungdomsförvaltningen Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Foto: Anita Hogeborn-Kullander INNEHÅLL 1. Inledning...3 2. Mål och syfte...3 3. Elevhälsans organisation...3

Läs mer

Anvisning för hantering av tilläggsbelopp

Anvisning för hantering av tilläggsbelopp hantering av tilläggsbelopp Gäller fr.o.m. 2016-10-26 Antagen av bildningschef 2016-10-26 Innehållsförteckning Inledning... 1 Gällande rätt... 1 Barn/elever i behov av särskilt stöd... 1 Tilläggsbelopp...

Läs mer

Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Riktlinjer för stöd till elever med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Läsförmåga är en nyckel för inkludering både i skolan och i samhället. Att kunna läsa är elevens viktigaste redskap för att lyckas

Läs mer

Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun

Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun 1 (7) Riktlinjer för tilläggsbelopp i Varbergs kommun Utredning och uppföljning har gjorts på uppdrag av förvaltningschefen om nuvarande hantering av tilläggsbelopp. Utredningen har presenterats för förvaltningens

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Anita Lockner. Sida 1(5) Datum 2014-02-27. Hemsida www.harnosand.se. Organisationsnr 212000-2403. Postadress 871 80 Härnösand

TJÄNSTESKRIVELSE. Anita Lockner. Sida 1(5) Datum 2014-02-27. Hemsida www.harnosand.se. Organisationsnr 212000-2403. Postadress 871 80 Härnösand 1(5) Anita Lockner Riktlinjer och kriterier för tilläggsbelopp bidrag till verksamheter som har barn/elever i behov av extraordinära stödåtgärder och är folkbokförda i Härnösands kommun Enligt skollagen

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd Fastställda av skolchef fr.o.m. 2014-03-01 Reviderade 2017-10-06 Innehåll

Läs mer

2013-06-04. Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan. Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr

2013-06-04. Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan. Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr 2013-06-04 Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr 2 Innehållsförteckning 1. VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 2. DEFINITION

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Broskolan i Örnsköldsvik

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Broskolan i Örnsköldsvik Broskolan AB. Box 411 891 28 Örnsköldsvik 1 (5) Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Broskolan i Örnsköldsvik Skolinspektionens bedömning och beslut Skolinspektionen bedömer att Broskolan

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp

Riktlinje för tilläggsbelopp Styrdokument 1 (8) 2018-05-31 Riktlinje för tilläggsbelopp Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Barn- och utbildningsnämnden Gäller för: Fristående och kommunal, förskola, grundskola och gymnasieskola Dokumentnamn:

Läs mer

Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov

Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov Dnr Kultur, - Fritids- och Utbildningsförvaltningen Information kring ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs för barn/elev med extraordinärt stödbehov Ansökan om tilläggsbelopp/extraresurs ställd till Hörby

Läs mer

Gunnarsbo/Sandhems skolområde År F-5

Gunnarsbo/Sandhems skolområde År F-5 Gunnarsbo/Sandhems skolområde År F-5 Lokal handlingsplan Läsa och skriva Att ge stöd till en positiv läs- och skrivutveckling samt att kompensera svårigheter. Målet med denna handlingsplan är att tidigt

Läs mer

Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010)

Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010) 1 (17) Dnr 40-2010:119 Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010) 2 (17) Huvudmannen 1.1 Förvaltningschef (eller motsvarande) m.fl. Inledning Hur uppfattar ni att det fungerar

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Centrala Elevhälsan. Barn- och elevhälsoplan 2012

Centrala Elevhälsan. Barn- och elevhälsoplan 2012 Centrala Elevhälsan Barn- och elevhälsoplan 2012 Inledning Målet är att alla barn och elever i Bergs kommun ska ha möjlighet att nå de mål som är uppsatta för respektive verksamhet. För att detta ska vara

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten. 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse

Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten. 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (11) 216-5-13 Barn- och ungdomsnämnden Översyn av grundpeng Dnr Bun 216/164 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-23 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2012/150 Barn- elev- och lokalpeng år 2013 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs

Läs mer

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten.

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Maj-Britt Neverland Epost: maj-britt.neverland@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012. Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens

Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012. Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012 Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens De tre skolmyndigheterna Utbildningsdepartementet Skolverket Skolinspektionen SPSM Alla har

Läs mer

Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD)

Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD) Utlåtande 2017:161 RIV (Dnr 106-12/2016) Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola Skolstöd INFORMATION 2017-11-21 Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola för elever med omfattande behov av särskilt stöd

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Insatser på huvudmannanivå

Insatser på huvudmannanivå Insatser på huvudmannanivå Insatser för att öka förståelsen för och förmågan att arbeta med det systematiska kvalitetsarbetet. Insatser för att öka kvaliteten i det förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbetet.

Läs mer

BARN- OCH ELEVHÄLSAN

BARN- OCH ELEVHÄLSAN BARN- OCH ELEVHÄLSAN Barn- och elevhälsan I denna broschyr kan du läsa om hur den centrala Barn- och elevhälsan bidrar till skolutveckling samt en likvärdig och tillgänglig förskola/skola i kommunal och

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP

ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP Skolformer Tilläggsbelopp finns beskrivet i skollagen (2010:800) och gäller i förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5

Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5 Gunnarsbo/Sandhems Skolområde F-5 Lokal handlingsplan Matematik Att ge stöd till en positiv matematikutveckling samt att kompensera svårigheter. Målet med denna handlingsplan är att förebygga matematiksvårigheter

Läs mer

Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Delregional överenskommelse Barn och ungdomar vid misstanke om eller med specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Antagen av Temagrupp Barn och Unga 22 maj 2014 Inledning LGS Temagrupp Barn och Unga

Läs mer

FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING www.stockholm.se/sodermalm Förskolans stödenhet Inom Förskolans stödenhet finns olika resurser samlade för barn i behov

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Kiruna kommun efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vittangi skola belägen i Kiruna kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Vittangi skola genomförde tillsyn av Kiruna kommun

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2016:4607 Malmö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Sockerbruksskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Lokal läs- och skrivplan för Ekenässkolan läsåret 2015-2016

Lokal läs- och skrivplan för Ekenässkolan läsåret 2015-2016 STENUNGSUNDS KOMMUN Lokal läs- och skrivplan för Ekenässkolan läsåret 2015-2016 Ekenässkolans plan för förebyggande, upptäckande och åtgärdande insatser gällande läsutveckling i skolår F-6 Språk, lärande

Läs mer

Ansökan om tilläggsbelopp - särskilt stöd

Ansökan om tilläggsbelopp - särskilt stöd Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-10-19 Kvalitet och kommunikation Annica Burridge, 016-710 20 55 Ansökan om tilläggsbelopp - särskilt stöd Ansökan om tilläggsbelopp

Läs mer

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag.

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag. UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-29 Expedieras till Kommunstyrelsen Ekonomisk förening personalkooperativet Lasse-Maja förskola Rektorer och förskolechefer

Läs mer

Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser

Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser Har ni specifika utvecklingsbehov så är jag alltid flexibel att lyssna, samt ändra innehåll och upplägg. Kostnad för de olika uppläggen

Läs mer

Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018

Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018 Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018 Anvisningar för ansökan om ersättning/tilläggsbelopp för barn/elever med omfattande behov av särskilt stöd. Denna information gäller förskola, förskoleklass,

Läs mer

- Projekt med att utbilda språk-, läs- och skrivutvecklare. - boksamtal - läsning på modersmål - Pedagogista/Processledare - Utbildning om Lpfö/18

- Projekt med att utbilda språk-, läs- och skrivutvecklare. - boksamtal - läsning på modersmål - Pedagogista/Processledare - Utbildning om Lpfö/18 Planering utvecklingsområden Verksamhet: Bildning Förskola Språk-, läs- och skrivutveckling - delta i den nationella satsningen på språk-, läs- och skrivutveckling med fyra pilotförskollärare Utveckla

Läs mer

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1(5) Utfärdat av (Namn,, Enhet) Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Inriktning på elevhälsoarbetet 1 Resultat av självskattning och utvärdering 1 Elevhälsoteamets

Läs mer

Försättsblad till ansökan om tilläggsbelopp för barn och elever med omfattande behov av särskilt stöd

Försättsblad till ansökan om tilläggsbelopp för barn och elever med omfattande behov av särskilt stöd Försättsblad till ansökan om tilläggsbelopp för barn och elever med omfattande behov av särskilt stöd Ansökan från: skola med annan huvudman än Växjö kommun med förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Handlingsplan. för Herrestorpsområdets. barn/elever i behov av särskilt stöd. med utgångspunkt från våra styrdokument

Handlingsplan. för Herrestorpsområdets. barn/elever i behov av särskilt stöd. med utgångspunkt från våra styrdokument M-nämnden Herrestorps platschefsområde Meta Mac Donald 040 425020 2009-12-10 Handlingsplan för Herrestorpsområdets barn/elever i behov av särskilt stöd med utgångspunkt från våra styrdokument Våra styrdokument:

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hjulsta grundskola F-9 belägen i Stockholms kommun 2(6) Uppföljning av tillsyn i Hjulsta grundskola F- 9 genomförde

Läs mer

Handlingsplan för barn/elevers språk- läs- och skrivutveckling inom Strövelstorps rektorsområde.

Handlingsplan för barn/elevers språk- läs- och skrivutveckling inom Strövelstorps rektorsområde. Handlingsplan för barn/elevers språk- läs- och skrivutveckling inom Strövelstorps rektorsområde. Reviderad December 2013 Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm Tel: 0431-870 00 E-post: info@engelholm.se www.engelholm.se

Läs mer

Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist

Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist Maja Lindqvist (specmaja) Lärare Specialpedagog Handledare Skolutvecklare Skollagen (nya skollagen trädde i kraft 2010) 2 kap. Huvudmän och ansvarsfördelning

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (senaste revidering

Läs mer

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord:

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Program 9:30-10:00 Bakgrund, syfte och utformning 10:00-10:40 Obligatoriska

Läs mer

Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola!

Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola! Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd, Örebro kommun ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar 019-21 67 61 kerstin.isaksson@ Syftet

Läs mer

Råd- och Stödteamet. Information från Utbildningsförvaltningen

Råd- och Stödteamet. Information från Utbildningsförvaltningen 2014 Råd- och Stödteamet Information från Utbildningsförvaltningen Råd- och Stödteamet (RoS) Allmänt Råd- och Stödteamet (RoS) är en gemensam stödfunktion inom Utbildningsförvaltningen i Ronneby kommun.

Läs mer

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Bilaga 1 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Utgångspunkter, mål och uppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Bergshyddan AB Org.nr. 556551-0392 för grundsärskola efter tillsyn i Solhagaskolan (tidigare Hyddans skola) belägen i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-11-16 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år 2011 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Läs mer

Skolförvaltningen Dnr SKOLI5 2018/0263. Österåkers modellen - Att möta olikheter, rätt stöd i rätt tid för alla elever

Skolförvaltningen Dnr SKOLI5 2018/0263. Österåkers modellen - Att möta olikheter, rätt stöd i rätt tid för alla elever Tjänsteutlåtande 0 Österåker Skolförvaltningen Dnr SKOLI5 2018/0263 Datum 2018-11-06 Till Skolnämnden Österåkers modellen - Att möta olikheter, rätt stöd i rätt tid för alla elever Sammanfattning Pedagogcentrum

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan I skollagen står det om lika tillgång till utbildning, likvärdig

Läs mer

Samverkan för bästa skola

Samverkan för bästa skola Samverkan för bästa skola Nu genomför vi på Skolverket insatser för att höja kvaliteten hos utvalda skolor. Syftet är att förbättra elevernas resultat och även öka likvärdigheten inom och mellan skolor

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Himlaskolan.

Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Himlaskolan. Handlingsplan för att upptäcka, utreda och stödja elever i behov av särskilt stöd på Himlaskolan. Reviderad och upprättad 3/9-12 Inledning All personal på Himlaskolan ska arbeta för att motverka att barn

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Hällsboskolan för elev med grav språkstörning

Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Hällsboskolan för elev med grav språkstörning Ansökan Ansökan skickas till Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Hällsboskolan för elev med grav språkstörning För information om

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN Läsåret 2018-2019 Elevhälsa i Håbo Kommun Reglerna för elevhälsoarbetet finns beskriven i Skollagen kapitel 2, 25-27 elevhälsa och kapitel 3, 6-12 där bestämmelser om särskilt

Läs mer

Matematik i Härjedalen

Matematik i Härjedalen Matematik i Härjedalen 2009-2011 Härjedalens kommun! 9 kommunala förskolor, ca 400 barn! 4 fristående förskolor, ca 50 barn! 9 grundskolor, ca 950 elever! (1 friskola, 5 elever)! 1 gymnasieskola, ca 250

Läs mer

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutinen är skapad efter att bestämmelserna kring stödinsatser förändrats från och med den 1 juli 2014. I de nya bestämmelserna används

Läs mer

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Monica Carlsson Epost: monica.carlsson@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Utredningar av barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (rev 2011-11-01)

Läs mer

Vilka rutiner finns för identifiering/kartläggning?

Vilka rutiner finns för identifiering/kartläggning? Karlshamns kommun Elever i behov av stöd (2) feb 2015 Det finns fungerande rutiner för att fånga upp elever i behov av stöd. Halvera lägsta nivån och öka den andel som når högsta nivån. Del A Vilka rutiner

Läs mer