Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun"

Transkript

1 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 8 maj 2015 kl Plats: Herrgården, Ryhov Närvarande: Ann Grännö-Alm, verksamhetschef barn- och ungdomsenheten, landstinget Lilian Elmqvist, områdeschef socialtjänsten, IFO, barn och ungdom Iréne Folkevik, områdeschef socialtjänsten, IFO, barn och ungdom Susanne Törnvall, chef barn- och elevhälsan Marit Gustafsson, verksamhetschef BUP Sara Johansson, btr.chef grundskola utbildningsförvaltningen Peter Lindström, chef förskola utbildningsförvaltningen Katharina Ståhlkrantz, barn och utbildningschef, Habo kommun Lotta Johansson, chef IFO, socialtjänsten, Mullsjö kommun Annika Lind, verksamhetschef barn och ungdomsmedicinska kliniken Mårten Ärlig, enhetschef habiliteringen Stellan Karlsson, processamordnare, utbildningsförvaltningen Marie Andréasson, processamordnare, socialtjänsten, IFO, barn och ungdom Frånvarande: David Norrfjärd, chef grundskola utbildningsförvaltningen Betty Svensson, chef IFO, socialtjänsten, Habo kommun Barbro Thunberg, områdeschef socialtjänsten, funktionshinderomsorgen Per-Eric Samuelsson, områdeschef socialtjänsten, funktionshinderomsorgen Marie Protiwa, chef utbildning arbetsmarknad utbildningsförvaltningen Dagordning 1. Välkommen 2. Dagordning Dagordning gicks igenom.

2 2 3. En mammas berättelse Marit Gustafsson Vi får ett föräldraperspektiv på våra verksamheter. Ett barn som till synes är välfungerande fram till åk 8. Då kom remiss från skolsköterka Bup. En vårdnadhavare berättar hur det är att vara förälder när det är många professionella som ska samverka runt ens barn. Ett tidigt tecken i förskolan var att barnet inte ville äta falukorv. I skolan har barnet lekt med kompisar men känt sig utanför. Skolans personal har uppmärksammat det och arbetat med samspelet. Barnet var ambitiöst och visade förväntade skolresultat trots att medicinska orsaker innebar omfattande frånvaro från skolan. Gav inga vanliga signaler men i åttan tog orken slut, blev arg hemma, ville inte berätta. Jag orkar inte vara i klassrummet, andas luften. På gymnasiet prövades en estetlinje och senare anpassad folkhögskola men inget fungerade bra. UngArena har varit ett bra stöd med bra bemötande, de har också skapat sysselsättning. Nu står förhoppningen till Mullsjö folkhögskolas estetlinje. Den förståelse och det stöd familjen känt har kommit från Bup och UngArena. Hade det kunnat gå att se vad som skulle komma tidigare undrar mamma? Den följande diskussionen berörde: Kan ett bättre samarbete mellan olika personal i skolan över tid bidra till tidigare och mer omfattande insatser? Skulle en samlad dokumentation som följer barnet bidra till en tidigare upptäckt? Om elevhälsans personal samråder kan det som inte verkar så allvarligt ur ett perspektiv bli tydligt? Blev det svårare när barnet började åk 6 med annan organisation på 6-9 skolan, mer att hålla reda på både kunskaper, eget ansvar och socialt. Är skolan bättre på att möta olika barn idag. Finns det mer kunskap och litteratur runt autism idag? Till sist; hur organiserar vi skolan för att möta dessa barn och bevara hälsan? 4. Diabetes i förskolan utbildning för personal Susanne Törnvall Förskolan och förskolechefer vill samarbeta när barn har diabetes. Personal erbjuds information av barnkliniken. Tidigare åkte diabetessköterskan ut till förskolorna. Det var ett projekt när diabetessköterskan åkte ut och nu finns inte möjlighet för det kvar. Alla tycker att det vore bättre att diabetessköterska besökte förskolan. Vi kan verka tillsammans så det skapas medel genom Strategigrupp barn. Skolcheferna i länet och Medicinsk program grupp(mpg) barn lyfter frågan till Strategigrupp barn

3 3 5. Aktuellt från Strategigrupp barn och unga Marit Gustafsson För närvarande finns två arbetsgrupper; 1. Behandlar riktlinjer runt placeringar för barn med psykiatriskt vårdbehov. Inte riktlinjer med delat kostnadsansvar utan medicinsk kompetens ska användas där barnet befinner sig. Socialtjänsten upphandlar behandling men inget medicinsk. 2. Behandlar gränssnitt för skolpsykologens arbete med specialistpsykologen arbete. Gruppen arbetar konstruktivt och ett förslag är snart klart. 6. Föregående minnesanteckningar Anteckningar gicks igenom lades till handlingarna 7. Ny gymnasiechef, Marie Protiwa Punkten utgick. 8. Kort genomgång av aktuellt i alla verksamheter Alla BUP Söker ny verksamhetschef, rekrytering pågår. Beroende på om det är en läkare eller inte som söker tjänsten kan Marit eventuellt vara kvar som chefsöverläkare. Barn utvecklar allvarliga riskbeteende för att signalera dåligt mående. Det handlar om saker som att gå på tågspåret. Vi behöver diskutera hur vi ska hantera suicidala beteenden. Barn som använder dessa beteenden som hot för att få som de vill måste skiljas ut. Gör vi fel förstärks det oönskade beteendet. Remissinflödet till Bup är mycket stort, nästan galet. Mullsjö Verksamheten är utan socialchef. Mycket arbete med nyanlända Skolan är ansträngd på grund av mögel i lokaler/tillfälliga lokaler. Skolan har mitt i detta ett positivt arbete för att inkludera alla elever. Förskolan Jönköping 2½-4 års-lappen är bra. Den gör att förskolechef och personal samråder runt barn. En ny förskoleavdelning för nyanlända är startad på Kålgården. En ny öppen förskola är under planering. BoE Jönköping Resursenheterna planerar för en ny rörlig fjärde enhet som kommer att starta under nästa läsår. Briljanten är uppmärksammad i media. Förbättringsarbete pågår i en positiv riktning. Det är inte hela skolan utan arbetet med de yngre eleverna som problemen gäller. 18 personal kommer att utbildas i att särskilt hantera utmanade beteende med lågaffektivt bemötande. Höstens Elevhälsans dag kommer att ha samma tema, där deltar elevhälsoteamen och utvalda pedagoger.

4 4 Grundskolan Jönköping Elever ska ges ledning, stimulans och stöd så att de når så långt som möjligt mot utbildningens mål utifrån sina förutsättningar. Om alla ska nå samtliga mål kommer både barn och pedagoger att drivas för hårt. Det finns en förväntan hos föräldrar att alla ska nå målen. Detta måste diskuteras i skolan. Varje rektor har möjlighet att starta en egen särskilt undervisningsgrupp. Det kan vara nödvändigt för att möta varje elevs behov. Det kan ses som inkluderande. Habiliteringen Stort inflöde av remisser. 20% ökning varje år. Beror antagligen på att BVC upptäcker fler barn. Verksamheten behöver förstärkas för att möta ökade behovet. Nya personer anställs främst för utredning. BTI nätverksbaserad behandling sker i samverkan med förskolan. Den har visat sig att vara verksam för små barn. Är enklats att genomföra i förskolan. Hinns inte med nu när det är kö. Asylsökande ska betala för sin resa och vård i förväg för att senare kunna få tillbaks pengarna. Det är många gånger omöjligt eftersom de inte har pengar. Habiliteringen vill ta upp detta med migrationsverket. Barn- och ungdomsenheten Ensamkommande barn söker till Barn- och ungdomshälsan. Många har en komplicerad problematik. Rekrytering av läkare pågår. Socialtjänsten Jönköping Svårt att rekrytera handläggare. Den bristen innebär att arbetet inte kan utföras som förväntat. Ny chef rekryterad då Irene Folkevik slutar. Det blir Annika Åberg som idag arbetar i Vaggeryd. Arbete pågår med att beskriva verksamheter inom socialtjänsten, för att förbättra intern samverkan. Svårt att få in familjeperspektivet. Därför utbildas Tellus och ungdomsbehandlarna i FFT (funktionell familjeterapi). Ensamkommande flyktingbarn ökar. Antal platser kommer att ökas genom att nya boende öppnas, bl a i Gränna. Behandlingshem för flickor med psykosocial problematik planeras, letar lokaler. Habo Planerar för HVB-hem för pojkar med start till hösten. Ny familjecentral invigs till hösten personal håller på att rekryteras. Barnombud och Skoldatateket inrättas. Föräldrautbildning genomförs vilket är uppskattat. Alla elever skolår 1-9 får lärplattor (Ipad) Rutiner för skolnärvaro är utformade.

5 5 9. Genomgång av senaste BBU-möten Susanne Törnvall BBU har diskuterat: Samverkansöverenskommelse med handlingsplan Upp till 21år. Kommer med stor säkerhet innehålla nätet, mobilen, sömn, skärmtid. Hur ska Barnbokslutet påverka verksamheten? Bättre flöde i strukturen. Hook och närvarokonferens har genomförts. BBU kommer att göra en verksamhetsberättelse. 10. Årshjulet: Skolnärvaro David Norrfjärd/Sara Johansson Sara visade statistik över närvaro. Den visar förbättring över tid men försämring ht14. Närvaron försämras i årskurs 9. Statistiken bifogas protokollet. Processamordnarna har kallat till ett möte med aktörer runt ungdomar i gymnasieålder. Vi diskuterade om det är möjligt att skola och socialtjänst tillsätter varsin person som aktivt arbetar med att hålla ihop samverkan i alla ärenden runt skolnärvaro. Syfte är att starkare få ett gemensamt arbetsätt. Kan två personer jobba med detta? Habo anställer en person som jobbar med bryggan mellan socialtjänst och skola. (Arbetsterapeut) 11. Habiliteringen aktuellt om bemanning Mårten Ärlig Det sker förändringar i ledningen. Enhetschef för medicinska enheten och medicinsk rådgivare i ledningsgruppen blir Krzysztof Flejmer. Verksamhetschefen Ulf Grahnat är medicinskt ansvarig. Områdesbevakare för barn är Christina Brengesjö. 12. När socialtjänsten vill träffa elev i skolans lokaler Sara Johansson Socialtjänsten kan inte kräva att träffa barn skolans lokaler. Samråd bör ske utifrån aktuell situation. 13. SIP-möte utan att ha insats? Barbro Thunberg Punkten utgår. 14. Habo och Mullsjö i Chefsforum? Mullsjö vill bli inbjudna någon gång per termin när frågorna är mer övergripande, alternativt att Mullsjö/Habo bjuder in till träff. Habo ser ett värde i att vara med på chefsforum. Kan regionen ordna möte med Habo Mullsjö? Beslut: Chefsforum planerar mötena så att ärenden som passar Habo och Mullsjö läggs i början på mötet. Kallelse går till alla.

6 6 15. Avvikelserapporter Alla/Stellan Karlsson Inga avvikelserapporter har inkommit. 16. Ordförande i Chefsforum 15/16 Ny ordförande för chefsforum till hösten blir Lilian Elmqvist. 17. Tider för hösten 18/9 och 6/11 innehåll i nästa Chefsforum - uppföljning Uppdrag och ansvar - Diskussion om ökad diagnostisering - Vad innehåller en pedagogisk kartläggning? Goda exempel från Mullsjö. 18. Övriga frågor a)vits Har funnits sedan 2009 och är skapad innan den nya skollagen kom. Skollagen är tydligare med skolans ansvar. I dag finns det en mycket större samverkan. SIP-möten har tillkommit. Kommunrevisorer har givit uppdraget att säga upp och revidera VITS. Kritiken ligger i att ledtiderna är för långa. Vi är nu utan avtal. Arbetet går vidare på likvärdigt sätt och nya små problem löses i samråd. b) Regionens hus, Möte 2/6 för dem som har ett ledningsansvar och berörs av det metodstöd som nu byggs i samverkan för ungas psykiska hälsa. Det handlar i dagsläget om Dans för unga tjejer, DISA, Mindfulness, Vem är jag samt Freja. Var och en av dessa utvecklas och sprids på var sitt håll och nu behövs en ledningsdialog om helheten. Hur kan vi etablera hållbara strukturer för fortsättningen? Hur underlättar vi samverkan? Deltagare finns inom elevhälsan, barn- och ungdomshälsan i Huskvarna respektive Nässjö, studieförbund, avdelningen Folkhälsa och sjukvård samt ideella organisationer. c) Konferens på Kungsporten 17 sept Barn och unga vänder sig till barnhälsovården och förskolan. Sjuksköterskor, psykologer, chefer på BVC, pedagoger, chefer på både vanliga förskolan och öppna förskolan är målgrupp. Innehåller uppföljning av 2½- och 4-årslappen. Ansvarig för 17/9 är planeringsgruppen med representanter från förskola och BHV i regionen. d) Föräldrar kommer med läkarintyg för utökad tid i förskolan. En order med fixerad tidangivelse. Ann tar upp frågan med verksamhetschef för Vårdcentraler. Ett intyg bör beskriva problematiken och inte tala om exakt vad som ska göras. 20. Avslutning Ann tackade för visat intresse och avslutade mötet. Minnesanteckningar Stellan Karlsson

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 18 september 2015 kl 8.00 12.15 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 27 februari 2015 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 29 augusti 2014 kl 8.00 12.15 Plats: Herrgården,

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 2 december 2016 kl 8.00 11.40 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 3 februari 2017 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 4 november 2016 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköpings kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköpings kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköpings kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 3 mars 2014 kl 8.00 13.30 Plats: Herrgården, Ryhov Närvarande:

Läs mer

Region Jönköpings län och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköpings län och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköpings län och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 februari 2016 kl 8.00 11.40 Plats: Herrgården,

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 6 november 2015 kl 8.00 12.15 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Andreas Sturesson (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) AnneMarie Grennhag (M) Peter Jutterström (M) Bengt Regné (M)

Andreas Sturesson (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) AnneMarie Grennhag (M) Peter Jutterström (M) Bengt Regné (M) Samverkansorganet Barn och Ungdom (SBU) 1 Plats och tid Galleriet, Rådhuset, Jönköping, kl. 8:30-11:10 Beslutande Andreas Sturesson (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) AnneMarie Grennhag (M) Peter Jutterström

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 15 Kommunala skolenheter har ingen frånvaro att rapportera 2 fristående skolenheter har ingen frånvaro att rapportera Skolpliktiga elever med sammanhängande

Läs mer

Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015

Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 De nya aktiviteterna i handlingsplanen ska vara genomförda senast vid utgången av 2015. Det finns

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Kommunal utveckling, Finnveden Närvarande: Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson, socialtjänst, ordförande Yvonne

Läs mer

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor.

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. 2017-06-21 Gällande läsåret 2017-2018 Skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. Bakgrund och syfte:

Läs mer

Samordnad individuell plan. Jönköpings län Iréne Josephson Eva Karlsson

Samordnad individuell plan. Jönköpings län Iréne Josephson Eva Karlsson Samordnad individuell plan Jönköpings län Iréne Josephson Eva Karlsson Innehåll Bakgrund Vad är samordnad individuell plan? Hur går det till att samordna en individuell plan? Utvecklingsprojektet i länet

Läs mer

VITS. Verksamhetsberättelse

VITS. Verksamhetsberättelse VITS Vardagsnära Insatser i Tydlig Samverkan Jönköpings kommun Verksamhetsberättelse 2012 Inledning Politiker, beslutsfattare och yrkesprofessionella med ansvar för barn och unga vet idag att det både

Läs mer

Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro. Stenungsund Grundskola/grundsärskola

Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro. Stenungsund Grundskola/grundsärskola Gemensamma rutiner för arbete kring elevfrånvaro Stenungsund Grundskola/grundsärskola Planen fastställd 2013-12-11 Reviderad 2015-05-26 Tagen i rektorsgruppen. Verksamhetschef Stöd och utveckling Helene

Läs mer

Andreas Sturesson (KD), ordförande Mia Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) AnneMarie Grennhag (M) Cecilia Hjort-Attefall (KD) Göte Wahlström (S)

Andreas Sturesson (KD), ordförande Mia Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) AnneMarie Grennhag (M) Cecilia Hjort-Attefall (KD) Göte Wahlström (S) Samverkansorganet Barn och Ungdom (SBU) 1 Plats och tid Tveta Vista, Rådhuset, Jönköping, kl. 13:30 16:30 Beslutande Andreas Sturesson (KD), ordförande Mia Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) AnneMarie Grennhag

Läs mer

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun.

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Nässjö kommun organiserar sin förskoleverksamhet utifrån att den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan.

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda. 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda. 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg Minnesanteckning Färgelanda, 2016-09-21, 8.00-16.30 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg Irene Svenningsson(chef VC), Anne Lundström(chef rehab

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 17/6 2014 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari Närvarande: Noomi Carlsson Miriam Carlsson Karl Gudmundsson Yvonne Lindén Andersson Miriam Markusson Berg Nina Martinsson Elisabet

Läs mer

Föräldrastöd i Jönköping

Föräldrastöd i Jönköping Föräldrastöd i Jönköping SKL modellområdesarbetet 2009-2011 Svart hål Landsting- Kommun (Politiska beslut) Psynkprojektets andra fas 2011-2014 - synkronisera insatserna för barns och ungdomars psykiska

Läs mer

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro 1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro Fastställd av styrelsen 20160215 Frånvaro från skolan är ofta ett tecken på ohälsa, som kan bero på brister i skolmiljön, dåliga relationer med kamrater eller

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit

Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit Förstå & förändra Hur kan vi förstå problematiken Hur kan vi arbeta med målgruppen

Läs mer

Psykisk hälsa - barn och unga

Psykisk hälsa - barn och unga MISSIV 2013-03-15 LK11-0388 Landstingets kansli Landstingsstyrelsen Psykisk hälsa - barn och unga I samband med projektet med modellområdesarbete omkring psykisk hälsa hos barn och unga i Jönköping antogs

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (5) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 26 november 2015 Tid: 09.00 12.00 Plats: Loftet, Älvdalen Närvarande: Peter Egardt, ordf. (s) Kommunalråd Anders Björklund (s)

Läs mer

Strategigrupp psykiatri

Strategigrupp psykiatri MÖTESANTECKNING 1(5) Plats: City hotell Närvarande: Johan Björck Christina Edekling Christina Widegren Ulf Rogberg Barbro Thunberg Anneli Hallberg Inga-Lill Hafström Per-Eric Samuelsson Thomas Teike Erland

Läs mer

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Syftet med Integration Gävleborg Att bidra till en socialt

Läs mer

Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum:

Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum: Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum: 2017-05-18 Närvarande: Marie Sandstig, AFH, utbildning, ordförande AFH Annika Knober, Närhälsan Askim

Läs mer

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro förskola, grundskola och grundsärskola Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro i grundskola och grundsärskola Ogiltig frånvaro Steg 1 Vid första tillfället

Läs mer

. ~~. L,J,1... Eva österlu d Hjort

. ~~. L,J,1... Eva österlu d Hjort ~ Närvårdssamverkan Säd ra Älvsborg Närvårdsområde Herrljunga Ledningsgruppsmöte Datum/Tid Plats Omfattning 2014-12-18, kl. 8.15-10.00 Kommunhuset, Stensjön 25-31 Närvarande Elisabeth Skarnehall Eva österlund

Läs mer

Tjänsteutlåtande - Riktlinjer för utökat behov i förskola och pedagogisk omsorg

Tjänsteutlåtande - Riktlinjer för utökat behov i förskola och pedagogisk omsorg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-01 Sida 1 (1) Diarienr FSN 2018/00173-6.2.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Anna Åkerström Epost: anna.akerstrom@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Tjänsteutlåtande

Läs mer

Välkomna! Ungas psykiska hälsa

Välkomna! Ungas psykiska hälsa Välkomna! Ungas psykiska hälsa Psykisk ohälsa hos unga 1 av 4 drabbas Fysisk ohälsa Psykisk ohälsa 2 av 5 pojkar och 3 av 5 flickor upplever stress Ser ljust på framtiden och trivs med livet Politiskt

Läs mer

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Grundskolan 2013-10- 01 Skolnärvaro Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Skolplikt och elevens rätt till utbildning Alla barn har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning

Läs mer

Rutiner för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Rutiner för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rutiner för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Enligt Skolverkets allmänna råd 2013 Mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola ELEVHÄLSAN Rutiner för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Läs mer

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Främja närvaro Uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro Josefin Sejnelid, utredningssekreterare barn & ungdom, Region Örebro län, 019-602 74 91, josefin.sejnelid@regionorebrolan.se

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

Ökad skolnärvaro. Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst

Ökad skolnärvaro. Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst Ökad skolnärvaro Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst Vänd skolfrånvaro till skolnärvaro Lena Ericsson Elevhälsochef Vänersborgs kommun Carianne Lundvall Karlsson Biträdande elevhälsochef

Läs mer

klockan 13.15 16.00 Beslutande

klockan 13.15 16.00 Beslutande Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, torsdagen den 3 oktober 2013 klockan 13.15 16.00 ande Närvarande Stefan Gustafsson, ordförande Anders Åberg, socialchef Therese Rostedt, folkhälsoplanerare Lena

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 27/1 2016 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN SID 1 (5) 2013-04-29 EHP 2013 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

MÖTESBENÄMNING MÖTESANTECKNINGAR 1(5)

MÖTESBENÄMNING MÖTESANTECKNINGAR 1(5) MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Närvarande: Konferensrummet psyk ledning/verksamhetsstöd Hus N1 plan 2 Ryhov Ingalill Hafström, Mullsjö kommun Anna Svensson, Arbetsförmedlingen Per-Erik Samuelsson, Jönköpings

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsutskottet 2013-03-18 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsutskottet 2013-03-18 1 (8) Barn- och ungdomsutskottet 2013-03-18 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-12.35 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sven Stenson (M), ordförande Anna-Kajsa Arnesson

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2016/2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Syfte...3 3. Definitioner...3

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Bästa platsen att växa upp på

Bästa platsen att växa upp på Bästa platsen att växa upp på Nätverksträff barnrättsombud 23 oktober 2018 Noomi Carlsson, Folkhälsa o sjukvård Liza Muhic, VO medicin Är Region Jönköpings län bästa platsen att växa upp på? Carlsson/

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO

DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO Bilaga 1 DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO Elev: Klass: 1:a frånvarotillfället - information till vårdnadshavare Datum och ämnen för oanmäld frånvaro: Datum för kontakt med vårdnadshavare: Viktigt att

Läs mer

Tjörn Möjligheternas ö

Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 150708 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn)

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Barn och utbildningsförvaltningen 2018-10-25 1 (7) Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Handlingsplan För att stimulera hög närvaro Senast uppdaterad 2018-10-25 Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Försättsblad till ansökan om tilläggsbelopp för barn och elever med omfattande behov av särskilt stöd

Försättsblad till ansökan om tilläggsbelopp för barn och elever med omfattande behov av särskilt stöd Försättsblad till ansökan om tilläggsbelopp för barn och elever med omfattande behov av särskilt stöd Ansökan från: skola med annan huvudman än Växjö kommun med förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem,

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

Nätverksträff barnombud. Jönköping Eksjö Värnamo

Nätverksträff barnombud. Jönköping Eksjö Värnamo Nätverksträff barnombud Jönköping 2015-10-07 Eksjö 2015-11-03 Värnamo 2015-11-10 Program Inledning och presentation Barnkonventionen uppdraget Barnombudsrollen Familjeformuläret Barnronder Erfarenhetsutbyte

Läs mer

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ).

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ). UTBILDNINGSFÖRVALTNI UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN K Ä M P E TO R P S S KO L A N KÄMPETORPSSKOLAN Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma alla elever samt bemöta dem utifrån deras förmågor och behov. Med

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

Oro för barn och unga

Oro för barn och unga Oro för barn och unga Så här går det till när en anmälan om oro för barn och unga lämnas in. Detta material ersätter tidigare lathund. Laholm 2013-05-24 www.laholm.se Så här går det till på socialkontoret

Läs mer

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-02-26 Diarienummer: N132-0689/14 Sektor Utbildning Ritva Ailomaa Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Redovisning av n i Östra Göteborgs grundskolor

Läs mer

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x

Stämmer Stämmer delvis Stämmer inte x Skolkollen nr 10 Särskilt stöd, rätt utbildning Stämmer Stämmer vis Stämmer x INSATSER För att uppmärksamma elever i behov av stöd lyfter varje arbetslag i elevhälsan de elever som riskerar att nå målen.

Läs mer

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Sida 17 av 158 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-05-25 Dnr: BN 2018/85 Bildningsnämnden Utredningsdirektiv Förebyggande insatser Förslag till

Läs mer

Andreas Sturesson (KD), ordförande Carina Sjögren (S) Peter Jutterström (M) Karin Widerberg (S)

Andreas Sturesson (KD), ordförande Carina Sjögren (S) Peter Jutterström (M) Karin Widerberg (S) Samverkansorganet Barn och Ungdom (SBU) 1 Plats och tid Tveta Vista, Rådhuset, Jönköping, kl. 13:00 15:00 Beslutande Andreas Sturesson (KD), ordförande Carina Sjögren (S) Peter Jutterström (M) Karin Widerberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-23 1 Innehållsförteckning Ärende 1 Svar på motion om förstärkt resursenhet till skolorna i Habo... 3 2 Aktuell betygsstatistik åk 6... 5 3 Aktuell betygsstatistik åk 7-9... 6 4 Uppföljning av skolnärvaro...

Läs mer

Kommunikation. Utmaning. Sammanhang. Motivation. Förväntningar. Östra Göinge kommun

Kommunikation. Utmaning. Sammanhang. Motivation. Förväntningar. Östra Göinge kommun Kommunikation Utmaning Sammanhang Motivation Förväntningar I Västerskolans Elevhälsa finns flera professioner, yrkeskategorier. De är alla en viktig del i arbetet runt eleverna på skolan. Den specifika

Läs mer

Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa

Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa Välkomna! Till lärandeseminarium 2 om första linjens insatser till barn och unga med psykisk ohälsa Tema- barn med koncentrationssvårigheter, barn som tänker annorlunda Lycksele 17.1 2012 Umeå 3.2 2012

Läs mer

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Förskolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran utveckling och växande. Förskolans

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola. Tångeröd Förskola Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2015 juni 2016 Förskola Tångeröd Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus förskolechef 160630 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens

Läs mer

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog 2017 Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Hälsa i Sverige för asylsökande och

Läs mer

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Alexander Karlsson. Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L)

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Alexander Karlsson. Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Tid och plats 9 oktober 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 211-212, 221-227 Bevis om anslag Anslaget sätts upp: Anslaget tas ner: Protokollets förvaringsplats Utses att justera

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Så skapas vidaregångar som främjar kontinuitet, utveckling och lärande i praktiken. Linda Lissvik Biträdande rektor Kämpetorpsskolan, Älvsjö

Så skapas vidaregångar som främjar kontinuitet, utveckling och lärande i praktiken. Linda Lissvik Biträdande rektor Kämpetorpsskolan, Älvsjö Så skapas vidaregångar som främjar kontinuitet, utveckling och lärande i praktiken Linda Lissvik Biträdande rektor Kämpetorpsskolan, Älvsjö Biträdande rektor Mitt yrkes Jag Förskoleklass 350 elever - (snart

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande 2016

Plan för inskolning och överlämnande 2016 Plan för inskolning och överlämnande 2016 Frösön Orrviken Reviderad 20160222 Innehållsförteckning Utdrag ur läroplanerna 3 Rutiner för överlämnande 4 - Enskilda barn/elever 4 - Från förskola till skola

Läs mer

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Elevens namn: Skola: ns namn: Elevens personnummer: Klass:

Läs mer

Skolkontoret. en sammanfattning

Skolkontoret. en sammanfattning Skolkontoret en sammanfattning Skolkontoret Skellefteå kommun har en väl utbyggd förskola och skola med hög kvalitet. Genom våra skolinvesteringar lägger vi grunden för att klara framtidens krav. Investeringar

Läs mer

Första linjen unga, Karlstadsområdet

Första linjen unga, Karlstadsområdet Första linjen unga, Karlstadsområdet Forshaga kommun, Grums kommun, Hammarö kommun, Karlstads kommun, Kils kommun, Landstinget i Värmland För barn och unga 6-20 år Vad är första linjen för barn och unga

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar.

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar. AGENDA Grupp/mötesforum Verksamhetsområde SUF möte Enhet Lokal Familjecentralen Datum 2014-01-24 Deltagare Lennart H, Ewa G, Ann N, Veronica L, Emma R, Rose-Marie B Mötesordförande Mötessekreterare Frånvarande

Läs mer

Politisk samverkansberedning Kommun Region Vansbro Minnesanteckningar

Politisk samverkansberedning Kommun Region Vansbro Minnesanteckningar Minnesanteckningar POLSAM 2019-05-23 Politisk samverkansberedning Kommun Region Vansbro Minnesanteckningar Dag: Torsdagen den 23 maj Tid: kl. 09.00 11.00 Plats: Äppelborummet, Medborgarhuset Närvarande:

Läs mer

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Resursskola - En del av särskilt stöd Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn- och ungdomsförvaltningen - 2013 1 Resursskola en del av särskilt stöd Enligt Allmänna råden

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERGÅNG MELLAN FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERGÅNG MELLAN FÖRSKOLA OCH SKOLA Kungsholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2014-08-25 REVIDERAD PLAN 20140817 HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERGÅNG MELLAN FÖRSKOLA OCH SKOLA Syfte och mål I syfte att säkerställa en välfungerande övergång mellan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 6N 1 Skolinspektionen Dnr 43-2017:4467 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde Knutsbo/Junibackens skolområde Åsa Strömberg 0240-861 96 Asa.stromberg@ludvika.se 1(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2017/2018 Elevhälsans

Läs mer

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLPLIKT OCH ELEVENS RÄTT TILL UTBILDNING Sverige var ett av de första länderna som ratificerade FN:s barnkonvention.

Läs mer

Ledningssystem för samverkan kommun-landsting. Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013

Ledningssystem för samverkan kommun-landsting. Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013 Ledningssystem för samverkan kommun-landsting Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013 Utgångspunkter Till nytta för invånaren Bästa möjliga kvalitet Så effektivt som möjligt och tillsammans

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro

Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro 2017-08-30 SID 1/5 Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro Skolans lokala rutin utgår från Vallentuna kommuns gemensamma rutin för att främja närvaro samt förebygga

Läs mer

Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar

Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar Minnesanteckningar POLSAM 2018-05-14 Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar Dag: Måndagen den 14 maj Tid: kl. 09.00 11.15 Plats: Vansbrorummet, Medborgarhuset Närvarande:

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-10-23 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017/2018 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som

Läs mer