Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköpings kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköpings kommun"

Transkript

1 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköpings kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 3 mars 2014 kl Plats: Herrgården, Ryhov Närvarande: Lilian Elmqvist, områdeschef socialtjänsten, IFO, barn och ungdom Susanne Törnvall, chef barn- och elevhälsan (utom kl ) Marit Gustafsson, verksamhetschef BUP Anna-Lena Sjöstedt, områdeschef utbildningsförvaltningen Mårten Ärlig, enhetschef habiliteringen Ann Grännö-Alm, verksamhetschef barn- och ungdomsenheten, landstinget Claes Axelsson, gymnasiechef Iréne Folkevik, områdeschef socialtjänsten, IFO, barn och ungdom Barbro Thunberg, områdeschef socialtjänsten, funktionshinderomsorgen Stellan Karlsson, processledare, utbildningsförvaltningen Marie Andréasson, utvecklingsledare, socialtjänsten, IFO, barn och ungdom Betty Svensson, chef IFO, socialtjänsten, Habo kommun Lotta Johansson, chef IFO, socialtjänsten, Mullsjö kommun Magnus Wetterqvist, skolchef, Mullsjö kommun (till kl 09.00) Frånvarande: Stefan Pirard, områdeschef utbildningsförvaltningen Evy Dahlin, områdeschef utbildningsförvaltningen Roger Johansson, skolchef, Habo kommun Annika Lind, verksamhetschef barn och ungdomsmedicinska kliniken Per-Eric Samuelsson, områdeschef socialtjänsten, funktionshinderomsorgen 1. Välkommen Susanne Törnvall hälsade alla välkomna. 2. Presentation Magnus Wetterqvist, skolchef i Mullsjö, presenterade sig och fick övriga gruppen presenterad för sig. 3. Dagordning Dagordningen gicks igenom.

2 2 4. Elever med låg skolnärvaro punkt 25 i handlingsplanen Susanne och Stellan visade det schema som Chefsforum gått igenom tidigare som nu kompletterats efter diskussioner i Chefsforum och inom elevhälsoenheten. Samverkansstrukturen benämns SOLEN SamOrdning Låg ElevNärvaro. I schemat finns ett sjunde steg där det tidigare stod SIP Fortsatt frånvaro trots insatser från flera. I det steget erbjuder elevhälsan samordning av ett individuellt närvaroteam som rektor kan ansöka om. Den personal som finns runt eleven i olika verksamheter ingår i närvaroteamet som arbetar fram till eleven är i skolan var dag. En av elevhälsans psykologer avdelas för att vara med i alla ärenden på steget. Till att börja med är koordinatorn med i alla ärenden. Det finns en blankett för att ansöka om SOLEN. Synpunkter på förslaget lämnas senast torsdag förmiddag till Susanne eller Stellan. Gymnasieskolan arbetar på ett liknande förslag för sin verksamhet. När gymnasieskolan är klar publiceras strukturen för grundskolan och gymnasieskolan på kommunens intranät Kompassen/utbildningsförvaltningen/stöd till barn och elever. Strukturen välkomnas av Chefsforum. Punkt 25 i handlingsplanen anses därmed klar. Socialtjänstens mottagningssekreterare har förstått att skolan ska anmäla till socialtjänsten vid 20% frånvaro. Det klaras ut att enligt rutinerna kan man konsultera socialtjänsten när någon varit sjukanmäld 20% eller ogiltigt frånvarande vid tre tillfällen. Frågan om anmälan till socialtjänsten kommer längre fram i processen. 5. Samtalsledarutbildning för SIP punkt 28 i handlingsplanen Utbildningen är fullbokad under våren. Det är 4 från socialtjänst, 4 från skola och 4 från landstinget var gång. Från socialtjänsten arbetar de flesta inom funktionshinderomsorgen. Det finns önskemål om fortsatt utbildning till hösten. 6. Nyanlända punkt 2 i handlingsplanen Det finns rutiner inom de olika verksamheterna för nyanlända barn och ungdomar. Det kan bli bekymmer i övergångarna mellan verksamheter, framför mellan Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som har huvudansvar för nyanlända, och barnverksamheter. Det blir särskilt tydligt när barnfamiljer blir kvar länge på anläggningsboende där man endast ska stanna något dygn i väntan på vidare placering. Då kan barnen vara utan hälso- och sjukvård och skola. Beslut: Rapport nästa gång då bör punkten vara klar. Chefsforum behöver inte träffa Migrationsverket. Till nästa möte ska det också finnas en sammanställning på i vilka situationer det inte fungerar med information om barnen till hälso- och sjukvård och skola/förskola.

3 3 7. Rapport från möte med enskilda förskolor och friskolor Elevhälsoenheten har inbjudit enskilda förskolor och friskolor till information om SBU-strukturen, handlingsplanen och SIP. Det var mest representanter för förskolor som kom. De var mest intresserade av vilket stöd de kan få av elevhälsan. Vid framtida möten kan det vara idé att ha konkreta punkter, typ närvaroarbete, föreläsning om funktionhinder. Syfte med sådana möten är att öka samarbetet. Friskolor och enskilda förskolor ska bjudas in i SBU/BBU/LSG-strukturen. Den frågan lyfts med LSG-ordförandena under våren. Beslut: Att ordna information till friskolor vid ett möte i höst, förslagsvis 15 oktober, halvdag för förskolor och halvdag för grundskolor och gymnasieskolor Program: skolan berättar om närvarorutiner, info om barn- och ungdomshälsan, BUP om FAKTA-arbete. Andra punkter bör vara närvaro i gymnasieskolan (projekt Bäckadal), uppdrag och ansvar, samverkanssidorna. 8. Samsynsgruppen Iréne och Susanne tar upp den punkten på nästa möte. 9. Gemensamma insatser/behandling vid diagnos beteendestörning och trotssyndrom FAKTA-dokument beteendestörning och trotssyndrom är färdigskrivet, ska upp till FAKTA-gruppen i april. Därefter ska det upp i redigeringsgruppen. Kan vara klart för publicering efter sommaren. Det har tagit extra tid eftersom FAKTA-dokumenten har en tydlig struktur där samverkan med kommun inte varit med tidigare. Det har varit en utmaning att anpassa dokumentet för det nya sammanhanget. Diskussion: FAKTA-dokumentet kan vara en grund i arbetet omkring skolans och socialtjänstens gemensamma insatser/behandling. Samtidigt behöver BUP och habiliteringscentrum vara med i ett sådant arbete alla behöver samverka. Behöver vi kartlägga vad vi gör? Det vore bra att göra en haveriutredning för att få klarhet i vad som inte fungerar i samverkansarbetet. Man kan utgå från typfall med de komponenter man sett i olika ärenden från de olika verksamheterna och ha det som grund för en sådan diskussion/utredning. Beslut: alla verksamheter tar med ett prototypfall nästa gång för diskussion i Chefsforum. 10. Aktuella avvikelserapporter Alla avvikelserapporter när det gäller samverkan ska tas upp i Chefsforum. Avvikelserna förutsätts lösas mellan verksamheterna. Chefsforum tar upp alla avvikelserapporter för att analysera och kunna se systemfel. Vid dagens möte finns tre avvikelser rapporterade. De berör BUP, skola och socialtjänst. Inom skolan finns inget datoriserat avvikelsesystem. För att få en enhetlighet i avvikelserapporteringen när det gäller samverkan kan skolan, genom Stellan

4 4 Karlsson, använda socialtjänstens system MedControl i de ärenden som berör socialtjänsten. 11. Ordförande 2014/15 Ordförandeskapet i Chefsforum ska alternera mellan landsting, socialtjänst och skola. För perioden 2014/15 utser landstinget ordförande. Processledare ansvarar för sekreterarskapet. 12. Årshjul Uppföljning av de förbättringsprocesser och uppgifter Chefsforum har ansvar för bör göras årligen. Beslut: Uppdrag och ansvar ska revideras vart år, följs upp i september; närvaro följs upp på våren och avvikelsehantering vid första mötet på året. Även SIP är lämpligt att följa upp i Chefsforum; hur många som gjorts, vem som gjort dem tillsammans med vilka verksamheter man kan också ha en ambition att få en överblick över vad SIP:ar lett till. 13. SIP Diskussion om SIP. Chefsforum poängterar vikten av att i god tid ha kontakt med dem som kallas till SIP-möte för att diskutera lämplig tid. Det händer fortfarande att det kommer kallelser med få dagars varsel där man inte kommit överens om tid i förväg. Ur Chefsforums anteckningar 20 september 2013: Kallelsen ska vara skriftlig. Den ska gå till: rektor inom skolan; sektionschef inom IFO; enhetschef inom funktionshinderomsorgen; handläggare inom myndighetsenheten (Sofiahuset, Jönköping); barnmottagningen i Huskvarna (Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning, Huskvarna vårdcentrum, Jönköping); vederbörande BVC; barn- och ungdomsmedicinska kliniken (Ryhovs sjukhus, Jönköping); barn- och ungdomspsykiatriska kliniken (Hus A1/A2, Jönköping). Det är bra att samtidigt ha direkt kontakt så att tid för mötet kan diskuteras. Ur Chefsforums anteckningar 25 oktober 2013: Diskussion om att kalla till SIP-möten när det är viktigt att samordna insatser. Eftersom man inte kan tacka nej till en inbjudan till SIP-möte är det viktigt att inte använda SIP i andra sammanhang. Vid kallelse till SIP-möte bör man kontakta dem som ska inbjudas för att komma överens om lämplig tid. 14. Placering och skolgång i annan kommun Diskussion om skolgång för gymnasieelever med neuropsykiatriska funktionshinder. Gymnasieskolan arbetar för att alla elever ska erbjudas gymnasieplats på hemmaplan, det är en punkt i handlingsprogrammet.

5 5 Diskussion om vikten av att ha förtroende för och tillit till varandra och varandras verksamheter och bedömningar inom det egna ansvarsområdet. Det är viktigt att ingen rekommenderar vad en annan verksamhet ska besluta. 15. PRIO-satsning I årets PRIO-satsning finns, liksom förra året, grundkrav och prestationskrav. Grundkraven är desamma som förra året; gemensam överenskommelse och lättillgänglig webb-information. Prestationskraven är - för landstinget: tillgänglighet på samma sätt som tidigare en första bedömning inom 30 dagar för minst 90% av dem som sökt till BUP eller annan verksamhet med uppdrag kring psykisk ohälsa hos barn och unga respektive påbörjad utredning eller behandling inom 30 dagar för minst 80% inom samma kategori och rapportera antal SIP inom BUP, specialiserade vuxenpsykiatrin och beroendevården för personer som är 0 24 år. Man ska också göra en analys av hur många SIP:ar det funnits behov av och utifrån analysen göra en handlingsplan för att säkerställa att det görs SIP för alla som behöver det under för kommunen: rapportera antal SIP mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 0 17 år och antal SIP mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård för placerade barn 0 17 år och alla barn och ungdomar placerade enligt LVU. Även kommunerna ska göra en analys av hur många SIP:ar det funnits behov av och utifrån analysen göra en handlingsplan för att säkerställa att det görs SIP för alla som behöver det under Styrgrupper för VITS och områdesenheter Styrgrupp för områdesenheterna blir efter nästa chefsforum. Efter Chefsforums första och tredje möte i höst är det styrgrupp för VITS. 17. Avslut Susanne avslutade mötet. Marie Andréasson

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 29 augusti 2014 kl 8.00 12.15 Plats: Herrgården,

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 27 februari 2015 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 2 december 2016 kl 8.00 11.40 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 18 september 2015 kl 8.00 12.15 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 3 februari 2017 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Region Jönköpings län och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköpings län och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköpings län och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 februari 2016 kl 8.00 11.40 Plats: Herrgården,

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 4 november 2016 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 8 maj 2015 kl 8.00 12.15 Plats: Herrgården, Ryhov Närvarande:

Läs mer

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Region Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 6 november 2015 kl 8.00 12.15 Plats: Herrgården, Ryhov

Läs mer

Andreas Sturesson (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) AnneMarie Grennhag (M) Peter Jutterström (M) Bengt Regné (M)

Andreas Sturesson (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) AnneMarie Grennhag (M) Peter Jutterström (M) Bengt Regné (M) Samverkansorganet Barn och Ungdom (SBU) 1 Plats och tid Galleriet, Rådhuset, Jönköping, kl. 8:30-11:10 Beslutande Andreas Sturesson (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) AnneMarie Grennhag (M) Peter Jutterström

Läs mer

VITS. Verksamhetsberättelse

VITS. Verksamhetsberättelse VITS Vardagsnära Insatser i Tydlig Samverkan Jönköpings kommun Verksamhetsberättelse 2012 Inledning Politiker, beslutsfattare och yrkesprofessionella med ansvar för barn och unga vet idag att det både

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Kommunal utveckling, Finnveden Närvarande: Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson, socialtjänst, ordförande Yvonne

Läs mer

Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015

Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 Psykisk hälsa barn och unga HANDLINGSPLAN 2013 2015 De nya aktiviteterna i handlingsplanen ska vara genomförda senast vid utgången av 2015. Det finns

Läs mer

Psykisk hälsa - barn och unga

Psykisk hälsa - barn och unga MISSIV 2013-03-15 LK11-0388 Landstingets kansli Landstingsstyrelsen Psykisk hälsa - barn och unga I samband med projektet med modellområdesarbete omkring psykisk hälsa hos barn och unga i Jönköping antogs

Läs mer

Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun

Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun Bakgrund och syfte Kommunerna i Stockholm län och Stockholms Läns Landsting har nedtecknat ett

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS.

Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS. Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS. 2012-04-18 Bakgrund Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbotten har

Läs mer

Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE. för barn och ungdomars psykiska hälsa

Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE. för barn och ungdomars psykiska hälsa Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa Bakgrund Den här samverkansplanen har tagits fram i samarbete med berörda verksamheter

Läs mer

Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro

Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro 2017-08-30 SID 1/5 Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro Skolans lokala rutin utgår från Vallentuna kommuns gemensamma rutin för att främja närvaro samt förebygga

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Samordnad individuell plan. Jönköpings län Iréne Josephson Eva Karlsson

Samordnad individuell plan. Jönköpings län Iréne Josephson Eva Karlsson Samordnad individuell plan Jönköpings län Iréne Josephson Eva Karlsson Innehåll Bakgrund Vad är samordnad individuell plan? Hur går det till att samordna en individuell plan? Utvecklingsprojektet i länet

Läs mer

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP)

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) 1(5) Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) Lagstiftningen om samordnade individuella planer (SIP) avser alla 1. SIP är den enskildes

Läs mer

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Grundskolan 2013-10- 01 Skolnärvaro Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Skolplikt och elevens rätt till utbildning Alla barn har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun

Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun Minnesanteckningar från möte med den lokala SUF-gruppen i Falun 110225 Närvarande: Margaretha Ramström Holmström, mvc Ann-Marie Pettersson Berg, särskolan Ylva Renström, soc.tj barn- o familj Frida Pedersson,

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF-möte Mora 25 januari 2011.

Minnesanteckningar från SUF-möte Mora 25 januari 2011. Minnesanteckningar från SUF-möte Mora 25 januari 2011. Närvarande: Gunilla Agby socialförvaltningen Orsa, Carina Sandgren-Gustafsson och Catarina Nääs från Mora särskola, Ingalill Lingman BVC, Marie Thorildsson

Läs mer

Samordnad individuell plan

Samordnad individuell plan Samordnad individuell plan Samverkan i Sollentuna. Landstinget och kommunen. Schema 13.00 Information om SIP Kaffe forts. info SIP Workshop Återsamling 16.30 Avslut Bakgrund, sammanhang Lag om överenskommelse

Läs mer

MÖTESBENÄMNING MÖTESANTECKNINGAR 1(5)

MÖTESBENÄMNING MÖTESANTECKNINGAR 1(5) MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Närvarande: Konferensrummet psyk ledning/verksamhetsstöd Hus N1 plan 2 Ryhov Ingalill Hafström, Mullsjö kommun Anna Svensson, Arbetsförmedlingen Per-Erik Samuelsson, Jönköpings

Läs mer

Syftet men handlingsplanen

Syftet men handlingsplanen för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet med att främja psykisk hälsa samt göra gemensamma handlingsplaner Syftet men handlingsplanen

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Tid: :30-16:00 Plats: Konferenrum Flygeln

Tid: :30-16:00 Plats: Konferenrum Flygeln MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Konferenrum Flygeln Närvarande: Susanne Agerbring, administrativ samordnare, Jönköpings sjukvårdsområde Anette Abrahamsson, chefsjuksköterska, Jönköpings sjukvårdsområde Gunilla

Läs mer

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Syftet med Integration Gävleborg Att bidra till en socialt

Läs mer

Plan för arbetet med elevers skolnärvaro 2017

Plan för arbetet med elevers skolnärvaro 2017 Plan för arbetet med elevers skolnärvaro 2017 Västerviks Kommun 1 Handlingsplan för att förebygga frånvaro och den ohälsa det kan leda till Skolnärvaroplan 1A)Sjukfrånvaro och annan giltig oroande frånvaro,

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda. 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda. 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg Minnesanteckning Färgelanda, 2016-09-21, 8.00-16.30 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg Irene Svenningsson(chef VC), Anne Lundström(chef rehab

Läs mer

Samordnad individuell plan

Samordnad individuell plan Samordnad individuell plan Samverkan i Sollentuna. Landstinget och kommunen. Schema 12.00-13.00 Lunch 13.00 14.30 Information om SIP 14.30 14.50 Kaffe 14.50 15.50 Grupparbete 15.50 16.30 Återsamling Bakgrund,

Läs mer

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga fredagen den 3 februari Närvarande: Noomi Carlsson Miriam Carlsson Karl Gudmundsson Yvonne Lindén Andersson Miriam Markusson Berg Nina Martinsson Elisabet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer

Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet

Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet Protokoll från SUF-möte hos Familjeteamet 2017 02 27 Närvarande: Åsa Karlsson - Barn- och elevhälsoenheten, Annika Strandberg - BEHE, Eva Ekberg - Socpsyk/boendestöd, Charlotta B. Carlsson - Socialtjänsten,

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Beskrivning av uppdrag och mandat

Beskrivning av uppdrag och mandat Beskrivning av uppdrag och mandat Antaget av Ledningsgruppen för samverkan 2014-03-27 Reviderad: 2014-12-19/2016-02-25/2017-05-17 Bakgrund Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet är till för

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(6) Plats: Kommunal utveckling lokal Höglandet Närvarande: Miriam Carlsson, primärvården Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson,

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Uppföljning av det lokala BUS-arbetet 2014

Uppföljning av det lokala BUS-arbetet 2014 -- Uppföljning av det lokala BUS-arbetet Överenskommelsen om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd, BUS-överenskommelsen är antagen av Stockholms läns landsting och samtliga kommuner i länet sedan

Läs mer

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan BUN 37/2015 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan Vaxholms stad 2015-05-25 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708 00

Läs mer

Strategigrupp barn och unga fredagen den 9 februari

Strategigrupp barn och unga fredagen den 9 februari MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: City Eriksson hotell Närvarande: Miriam Carlsson, primärvården Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Mikael Fornander, socialtjänsten

Läs mer

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december

Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december Mötesanteckningar strategigrupp barn och unga torsdagen den 8 december Närvarande: Noomi Carlsson Miriam Carlsson Jesper Ekberg Karl Gudmundsson Carina Helgesson Björk Yvonne Lindén Andersson Miriam Markusson

Läs mer

HSP-slutrapport

HSP-slutrapport HSP-slutrapport 2013-09-06 Bakgrund 2011-12-02 ansökte Social- och utbildningsförvaltningen i Ludvika, Familje- och utbildningsförvaltningen i Smedjebacken och Västerbergslagens utbildningscentrum - Stegelbacken

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 30 april 2013 klockan 08.00 10.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal E Närvarande Gunnel Lundgren Anders Åberg Agneta Jansmyr

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, SÄS, Ordförande

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, SÄS, Ordförande Uppdragsgrupp Barn unga vuxna i utsatt situation Datum: 2016-10-24 Tid: 13:30-16:00 Plats: SÄS, Samaritvägen 9 (se karta) Lokal: Konferensrum Källarplan Minnesanteckningar Närvarande: Kay Eriksson Cecilia

Läs mer

SIP samordnad individuell plan

SIP samordnad individuell plan SIP samordnad individuell plan Forum funktionshinder 20 mars 2018 Rebecca Hedenstedt, Samverkansstrateg Hässelby-Vällingby Vad är När ska SIP göras? Vad är När ska SIP göras? Vilka personer kan få Vad

Läs mer

Samordnad individuell plan. Samverkan i Sollentuna. Landstinget och kommunen.

Samordnad individuell plan. Samverkan i Sollentuna. Landstinget och kommunen. Samordnad individuell plan Samverkan i Sollentuna. Landstinget och kommunen. Schema Förmiddagsgrupp Eftermiddagsgrupp 8.30-10.00 Information om SIP 13.00 14.30 10.00 10.20 Kaffe 14.30 14.50 10.20 11.20

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2016/2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Syfte...3 3. Definitioner...3

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Fredagen den 18 mars 2016, kl. 09.00-15.00 Närhälsan Lysekils vårdcentral: Kallade: Vård och omsorg samt psykiatri 9-13 Barn och Unga samt missbruk 11-15 Elin Hansson

Läs mer

Samordnad individuell planering (SIP) med Meddix Öppenvård

Samordnad individuell planering (SIP) med Meddix Öppenvård Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Hälso och sjukvårdsledningens administrativa 1.0 5 enhet Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Annika Lind Beredningsgruppen

Läs mer

Region Skåne och Kristianstad kommun psykiatri för barn och ungdomar

Region Skåne och Kristianstad kommun psykiatri för barn och ungdomar 2012-09-12 Samarbetsavtal Region Skåne och Kristianstad kommun psykiatri för barn och ungdomar Sedan den 1 januari 2010 är landsting och kommun genom liktydande bestämmelser i HSL (8 a ) och SoL (5 kap

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-09-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Löltali BU84NM )1. Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting

Löltali BU84NM )1. Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting Löltali BU84NM 2017-20)1 Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting 1 Avtal angående lokal BUS samverkan i Sollentuna kommun 2017-2018 Mellan Sollentuna kommun och berörda

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 15 Kommunala skolenheter har ingen frånvaro att rapportera 2 fristående skolenheter har ingen frånvaro att rapportera Skolpliktiga elever med sammanhängande

Läs mer

Andreas Sturesson (KD), ordförande Mia Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) AnneMarie Grennhag (M) Cecilia Hjort-Attefall (KD) Göte Wahlström (S)

Andreas Sturesson (KD), ordförande Mia Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) AnneMarie Grennhag (M) Cecilia Hjort-Attefall (KD) Göte Wahlström (S) Samverkansorganet Barn och Ungdom (SBU) 1 Plats och tid Tveta Vista, Rådhuset, Jönköping, kl. 13:30 16:30 Beslutande Andreas Sturesson (KD), ordförande Mia Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) AnneMarie Grennhag

Läs mer

Plats och tid: Kommunhuset, Nordmaling Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Lena Norgren (L)

Plats och tid: Kommunhuset, Nordmaling Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Lena Norgren (L) 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Nordmaling 08.30 12.00 Beslutande: Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Lena Norgren (L) Övriga deltagare: Harriet Hedlund (s),

Läs mer

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun Skolplikt och elevens rätt till utbildning Enligt skollagen 7

Läs mer

Ledningssystem för samverkan kommun-landsting. Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013

Ledningssystem för samverkan kommun-landsting. Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013 Ledningssystem för samverkan kommun-landsting Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013 Utgångspunkter Till nytta för invånaren Bästa möjliga kvalitet Så effektivt som möjligt och tillsammans

Läs mer

Utvärdering Gröna Kortet. Genomförd av Lena Hannu -utvecklingsledare Övertorneåkommun

Utvärdering Gröna Kortet. Genomförd av Lena Hannu -utvecklingsledare Övertorneåkommun Utvärdering Gröna Kortet Genomförd av Lena Hannu -utvecklingsledare Övertorneåkommun Norrbusöverenskommelsen Länets kommuner + NLL Östra Norrbottens rutin för nätverksmöten och samordnad individuell plan

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Lokal närsjukvårdsgrupp Barn och unga

Lokal närsjukvårdsgrupp Barn och unga Uppdrag lokal närsjukvårdsgrupp barn och unga 1 (9) Dnr: nr Rev 2019-01-30 Lokal närsjukvårdsgrupp Barn och unga Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal som geografiskt omfattar 15 kommuner hade tidigare fyra

Läs mer

Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om

Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om Kommunfullmäktigehuset Borås, 30 september 2015 SIP spar tid! Anna-Karin Johansson, vårdenhetschef på Vuxenpsykiatrisk

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd mellan Danderyds kommun och Stockholms läns landsting

Överenskommelse om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd mellan Danderyds kommun och Stockholms läns landsting Överenskommelse om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd mellan Danderyds kommun och Stockholms läns landsting Inledning KSL, kommunerna och Stockholms läns landsting har tillsammans arbetat fram

Läs mer

B U S. Samverkansöverenskommelse för Bromma Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget

B U S. Samverkansöverenskommelse för Bromma Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget ABCDE Bromma stadsdelsförvaltning B U S Samverkansöverenskommelse för Bromma 2006 11 01 2008 12 31 Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget Bakgrund och syfte Kommunerna

Läs mer

Barns psykosociala ohälsa

Barns psykosociala ohälsa Barns psykosociala ohälsa Vägledning för pedagoger www.sollentuna.se Den här vägledningen har tagits fram på initiativ av, och samverkan mellan, representanter från förskolor, Barnoch utbildningskontoret

Läs mer

VÄLKOMMEN! Upplägg idag

VÄLKOMMEN! Upplägg idag VÄLKOMMEN! Upplägg idag 1 Arenasamverkan 2015 kort intro 2 Goda exempel från några grupper 3 Överenskommelsen om fortsatt Arenasamverkan och nya rutinen 4 Möjligt tekniskt stöd vid era möten 5 SIP hur

Läs mer

Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum:

Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum: Minnesanteckningar gemensamt möte NOSAM: Barn och unga Västra Göteborg och Askim Frölunda Högsbo Datum: 2017-05-18 Närvarande: Marie Sandstig, AFH, utbildning, ordförande AFH Annika Knober, Närhälsan Askim

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Närvårdsområde Borås Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Datum/Tid Torsdagen den 5 november kl 13.30 16.30 Plats Stora Liden, Sdf Väster Omfattning 55-67 Närvarande Monica Svensson Joakim Cannerfors Annica

Läs mer

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar Workshop 11 oktober 2013 Sammanställning av reflektioner och enkätsvar 99 deltagare i workshopen Socialtjänsten i Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda, Aneby, Sävsjö Skolor från Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda,

Läs mer

Uppföljning av BUS- överenskommelsen 2015

Uppföljning av BUS- överenskommelsen 2015 21-6-3 Uppföljning av BUS- överenskommelsen 21 Bakgrund Överenskommelsen om samverkan kring barn i behov av särskilt stöd, BUSöverenskommelsen är antagen av Stockholms läns landsting och samtliga kommuner

Läs mer

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson Samordnad individuell plan Sävsjö 2014-08-28 Eva Karlsson Iréne Josephson Hemsjukvård Hemtjänst Arbetsterapeut Sjukgymnast Kontaktperson Kurator/psykolog Biståndshandläggare Läkare Försäkringskassa Innehåll

Läs mer

Utvecklingsgrupp Barn och unga. Lerum. Kommunhuset Lokal: Almen

Utvecklingsgrupp Barn och unga. Lerum. Kommunhuset Lokal: Almen Minnesanteckningar Ärende Utvecklingsgrupp Barn och unga Datum 2019-03-25 Plats Lerum. Kommunhuset Lokal: Almen Närvarande () Ingela Andersson, ordförande Lerums kommun Gunnel Andersson Södra Älvsborgs

Läs mer

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen).

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen). Bilaga 2 Lokal överenskommelse rörande samverkan kring personer under 18 år med psykisk funktionsnedsättning/psykisk sjukdom eller riskerar utveckla psykisk ohälsa. Region Skåne har tecknat ramöverenskommelse

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Anette Persson Castor Dokumentinformation Handlingsplan för att främja närvaro 2 (9) Arbetet med

Läs mer

Fotograf David Lundin

Fotograf David Lundin Helsingborgs stads närvaroarbete Fotograf David Lundin Sida 1 Sida 2 Barn och ungdomars rätt till utbildning Alla barn och ungdomar i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning med hög kvalité i trygg

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Skaraborg. Årsberättelse 2014

Västbus delregionala ledningsgrupp för Skaraborg. Årsberättelse 2014 Västbus delregionala ledningsgrupp för Skaraborg Årsberättelse 2014 Västbus delregionala ledningsgrupp för Skaraborg Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Strategigrupp barn och unga fredagen den 13 april

Strategigrupp barn och unga fredagen den 13 april MÖTESANTECKNINGAR 1(5) 13 april Plats: Herrgården Ryhov Närvarande: Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Mikael Fornander, socialtjänsten fr kl 10 Karl Gudmundsson,

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Minnesanteckningar Styrgruppsmöte Samverkan Vänersborg

Minnesanteckningar Styrgruppsmöte Samverkan Vänersborg Minnesanteckningar Styrgruppsmöte Samverkan Vänersborg 140515 Kenneth Borgmalm, Lennart Niklasson, Tove af Geijerstam, Lena Wendel Eckerbom, Juan Navas, Johan Olofsson, Orvar Carlsson, Carianne Lundvall

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumentinformation Riktlinje för samverkan mellan socialtjänst barn

Läs mer

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län

Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Samverkansdokument mellan skola samt den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län Upprättat av: Verksamhetschef Bo Lundin, Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kalmar län, Förvaltningscheferna

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Strategigrupp psykiatri

Strategigrupp psykiatri MÖTESANTECKNING 1(5) Plats: City hotell Närvarande: Johan Björck Christina Edekling Christina Widegren Ulf Rogberg Barbro Thunberg Anneli Hallberg Inga-Lill Hafström Per-Eric Samuelsson Thomas Teike Erland

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa socialtjänst) 1 3. Samverkan inom kommunen 1 4. Samverkan

Läs mer

Maria Nyström Agback. maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se

Maria Nyström Agback. maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se Maria Nyström Agback maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se Samordnad individuell plan enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen Vilka personer kan få en samordnad individuell plan upprättad

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Tryggvesson 2013-07-04 ON 2012/0087 0480-45 35 05 Omsorgsnämnden Samverkansöverenskommelse med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer