Smärta. Definition av smärta. Tecken på smärta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Smärta. Definition av smärta. Tecken på smärta"

Transkript

1 Smärta Smärta är vanligt i livets slutskede. I långt framskriden cancersjukdom är smärtan ett mycket vanligt symtom (50-100%) jämfört med andra sjukdomsgrupper (50%). Smärta är en angelägen fråga hos allmänheten och kanske de symtom som är mest skrämmande för de flesta cancersjuka. Det är viktigt att i mötet med palliativa patienter samtala om symtomen och att man kan göra mycket för att lindra. Man kan inte lova patienten total smärtfrihet utan man får använda begreppet smärtlindring. Ibland är smärtfrihet kantad av biverkningar som t.ex. nedsatt vakenhet och kognitiv förmåga. Att leva med smärta är påfrestande för den som har ont men kan också framkalla jobbiga känslor för de som ser patienten lida. Det är viktigt att tänka på att all smärta inte beror på sjukdomen. Palliativa patienter kan även i sent palliativt skede drabbas av vanlig huvudvärk eller muskelvärk av olika slag. Definition av smärta Smärta är en obehaglig och emotionell upplevelse till följd av verklig eller hotande vävnadsskada eller beskriven i termer av sådan skada. Det är individens subjektiva upplevelse och kan endast beskrivas i termer av kvalitet och styrka av individen själv. Det är alltså en personlig upplevelse som inte kan påvisas eller uteslutas med objektiva metoder. Det är därför meningslöst att ifrågasätta en patients smärtupplevelse. Patienterna upplever ett sådant ifrågasättande som kränkande. Smärta kan förekomma utan att det är möjligt att påvisa någon vävnadsskada. Tecken på smärta Fysiska tecken: Ansiktet Ögonen: tårar, stirrande/matt blick, förändrade pupiller och hopknipna ögon Huden: svettig, varm Färg: blek, röd Mimik: spänd, rynkad panna/näsrot, biter ihop, grinar illa Kroppen Hållning: stel, orörlig, spänd, slapp, hopsjunken. Rörelse/aktivitet: nedsatt rörlighet. Avvärjande, skyddande, masserande, gnuggande rörelse. Ändrar ställning ofta, onaturligt sätt att gå, skakig, motorisk oro. Ätstörningar: aptitlöshet eller illamående. Vill inte öppnamunnen. Förändringar i urin- och avföringsmönster: förstoppning, diarré, inkontinens, urinträngningar, små urinmängder.

2 Verbala uttryck Uttrycker ibland klart och tydligt att de har ont. Verbala ljud ökar i frekvens och styrka Upprepar samma ord med klagande ton, klagar/ojar sig, gnyr, flåsar, skriker, ropar, stönar, säger fula ord. Vad kan det bero på? Fysiska orsaker: Rörelse-/beröringssmärta: Kontrakturer, förslitningar i leder, muskelspänning, blåmärken, svullnader, neurogen smärta, frakturer, sår. felaktig kroppsställning: Suttit länge i samma ställning, ligger/sitter i ansträngd/obekväm ställning. Kläder/inkontinensskydd sitter snett och skaver. Mage, tarm, blåsa: Förstoppning, magkatarr, diarré, magknip, urinretention eller infektion. Munnen: Svamp, sår, blåsor, illasittande protes, tandvärk. Öron: Fel inställd eller icke fungerande hörapparat, vaxpropp, eksem eller inflammation. Ögon: Infektion, torrhet. Glasögon saknas, är felaktiga eller smutsiga. Psykiska tecken: Själslig oro: gungar, bankar, klappar, håller i sig krampaktigt, drar sig undan, är på sin vakt, är hjälpsökande och rastlös. Stämningsläge: viljelös, orkeslös, gråtmild, irriterad eller visar ökad förvirring Aggressivitet: slåss, kastar saker, sparkar, rivs, spottar. Sömnrubbningar: svårt att somna, vaknar ofta, sover oroligt eller lider av sömnlöshet. Sinnesintryck: ljud- och ljusöverkänslig. Känslig för beröring. Psykiska orsaker: Rädsla: Förstår inte vad som händer här och nu. Oro: Har inte kontroll över sin livssituation. Ångest: Smärtsamma minnesfragment kan utlösa ångest. Ångest hör ihop med rädsla och oro. Identitetsförvirring: Vet inte vem man är. Depression Sociala orsaker: Trivs inte, längtar hem. Brist på integritet, självbestämmande och respekt. Saknar vänner och anhöriga. Känner sig ensam, vill bli sedd och bekräftad. Får inte sina behov tillgodosedda. Rollförluster- vill hem och ta hand om barn/hemsysslor.

3 Sociala tecken: Söker/avstår mänsklig kontakt Visar avundsjuka Frågar efter anhöriga, visar irritation Visar otålighet, pockar på uppmärksamhet Orsaker i miljön: Ljud: Störande radio och TV, medboendes beteenden. Ljus: För starkt, för svagt eller bländande. Personalen: Bemötande, stress, stämningsläge. Existentiella tecken: Frågar: Vad gör jag här? Varför blev det så här? Var är mina barn? Var är mamma? Existentiella orsaker: Grubblerier: Talar om döden och framtiden, undrar varför man är här. Religiösa frågor: Skuld och straff. Referens: Handbok för anhöriga. Att vårda svårt sjuka och döende i hemmet. Total pain Används för att beskriva det lidande en svårt sjuk människa utsätts för. Smärtan är både fysisk psykisk, social och existentiell/andlig. Begreppet total pain introducerades av Dame Cicely Saunders och har sen 40 år tillbaka varit vägledande för den palliativ vården men begreppet har ingen svensk översättning. Smärta i livets slut ska alltid ses i ett sammanhang där patientens och även närståendes livskvalité är överordnad. Fysisk smärta Smärta är vanligt vid livets slut och då inte bara vid cancer utan även vid hjärtsvikt, ALS och KOL. Oavsett sjukdom delas smärtorna in i nociceptiv och neuropatisk smärta. Det finns ett samband mellan smärta och psyke. Smärtimpulser leds delvis via det limbiska systemet, som är den del av hjärnan som styr vårt känsloliv. Därför upplever vi smärtan olika beroende på tidigare upplevelser, kön, ålder, bakomliggande sjukdom, kultur. Smärta kan tolkas som ett hot mot livet och skapa ångest och oro. Ångesten i sin tur kan trigga till mer smärta och detta måste vi förstå vid behandling av smärtan. Innan man startar en behandling är det viktigt att göra en smärtskattning och en analys av smärtan för att kunna ge rätt behandling. Psykisk smärta Smärta består av två delar, den sensoriska och den emotionella (känslomässiga) smärtan Det kan vara svårt att svårt för patienten att sätta ord på oro och ångest.

4 Vårdpersonalen kan genom samtal hjälpa både patienten och närstående att förstå orsaken till den psykiska smärtan. Många patienten kan också känna rädsla för att behandlas med ångestdämpande medel, rädda för beroende och biverkningar. Inom den palliativa vården skattas ofta patienters oro och ångest högre av vårdpersonalen än av patienten själv. Patienten kan växla mellan hopp och förtvivlan att ena sekunden vilja dö för att sedan vilja leva. Palliativa patienter upplever flera förluster under sin sjukdomstid. Man har förlorat hopp om framtiden, saknar sitt tidigare liv, tappat viktiga funktioner och har inte längre någon tydlig social roll. Känslor av sorg och hopplöshet är inte ovanligt och många upplever rädsla för att förlora kontrollen över kroppen. Social smärta I dag forskas mycket på ensamhetens betydelse för smärtan. Den sociala smärtan kännetecknas av känslor av ensamhet, att bli exkluderad eller ignorerad och övergiven. Patienterna kan förlora sina sociala roller. Oro kan också förekomma över hur närstående ska klara sig efter att patienten själv har dött, både emotionellt och ekonomiskt. När kroppens krafter sviktar och om patienten får ett förändrat utseende kan det leda till att denne drar sig undan sina tidigare vänner och bekanta. Hos närstående kan detta leda till känslan av maktlöshet. Naomi Eisenberg fann samband mellan fysisk smärta och social smärta där man kunde påvisa aktivitet i samma del i hjärnan vid fysisk smärtstimulering och stimulering av andra sinnen. En del av en studie gick ut på att personer som genomgått en smärtsam separation fick se bilder på den aktuella personen. Detta gjordes i samband med funktionell magnetröntgen. Man såg då att smärtcentrum aktiverades. Om man däremot lät personer som hade smärta få se bilder på personer som de höll nära minskade aktiviteten i smärtcentrum. Om vi som personal blir medvetna om ensamhetens betydelse för smärta kan vi kanske minska de palliativa patienternas lidande. Att visa att vi hör, ser och finns nära kan hjälpa mycket bättre mot smärta än en morfininjektion. Existentiella/andliga smärta Den existentiella smärtan kan bli akut vid livets slut. Var livet bara detta? Varför just jag? Finns det en gud? Skulle jag gjort något annorlunda? Vid smärta med existentiella inslag är det viktigt att behandla den fysiska smärtan först med läkemedel för att senare kunna inleda existentiella samtal. Många människor orkar inte samtala och kan inte koncentrera sig om de har en fysisk smärta. Det är viktigt att vi som vårdpersonal tar oss tid och lyssnar till patienten, för att skapa lugn och trygghet. Detta är dock något som är svårt att få till inom dagens sjukvård. Döende människor med en gudstro kan finna tröst i religionen men den kan även bli en belastning om ens gud är fördömande. Alla palliativa patienten bör erbjudas en religiös företrädare.

5 Total pain visar på att smärtan har olika dimensioner och påverkar varandra, alla delar är viktiga. Symtomen hos patienten kan vi till viss del lindra men när det gäller de andra aspekterna får vi försöka skapa bra förutsättningar för patienten med familj att klara hanteringen av de svårigheter som kan uppstå vid vård i livets slut. Smärtdiagnostik Anamnesen och smärtstatus ska tillsammans kunna leda fram till om smärtan är nociceptiv eller neuropatisk. Nociceptiv = utgår från nociceptorerna i vävnaden Neuropatisk = utgår från skada eller dysfunktion i det perifera och/eller centrala nervsystemet. Det är viktigt att identifiera smärtan då behandlingen skiljer sig, de olika smärtformerna kan förekomma samtidigt. Smärtan kan också vara existentiell, psykogen eller idiopatisk. Smärtstatus: inspektion av berört område, finns rodnad, svullnad, värmeökning, ömhet, palpation, neurologiskt status vid misstanke om neuropatisk smärta. Komplettera med frågor runt utlösande faktorer, smärtgenombrott, effekt av given behandling och biverkningar, finns oro eller ångest. Smärtanalys Intensitet Tidsperspektiv - variation över dygnet Utlösande faktor- via rörelse? Lokalisation Orsak - relation till sjukdom Smärtstatus- utbredning, rodnad, svullnad, värme Psykologisk påverkan - oro, ångest Påverkan på livskvaliteten - funktion, ADL Behandling- grundbehandling Befintliga biverkningar

6 Smärtskattning Smärtskattningen möjliggör ett gemensamt språk runt smärtan och det är viktigt att dokumentera skattningen. Vid upprepade skattningar under pågående smärtlindring/inställning av smärt läkemedel görs patienten mer delaktig i beslut och man riskerar mindre risk för underdiagnostisering av smärta. Studier har visat att patienter ofta skattar sin smärta högre än vad vårdpersonalen gör och det går aldrig att se på en patient hur mycket smärta hen har. Smärtskattning används för att förbättra och kvalitetssäkra smärtbehandlingen. Val av skattningsinstrument kan variera. VAS Visuella Analoga Skalan 100 mm lång och man mäter mm. NRS Numeric Rating Scale 0-10 För kognitivt sviktande patienter Abbey Pain Scale ESAS. Behandling av smärta - Opioider Opioider är de viktigaste preparaten när det gäller smärtlindring i livets slutskede. Morfin - Förstahandsval vid smärtlindring med opioider. En tablett Morfin har effekt efter minuter och når max effekt efter 1-2 h. kvarstående effekt upp till 4 h, men varierar mellan olika individer. Vid intravenös administrering ses effekten efter minuter och subkutan administration inom minuter. Om patienten behöver extradoser är rekommendationen att extradosen ska vara 1/6 till 1/10 av dygnsdosen. Dostitrering sker med stöd av antal extradoser. När en patient har en tillfredställande smärtlindring kan man gå över till depot tabletter/kapslar som administreras var tolfte timme och med samma vb dos av kortverkande morfin. Depotpreparat kan också sättas in direkt. Fentanyl - kan administreras transdermalt, transmukosalt, sublingualt och intranasalt och är gånger mer potent är morfin. Plåster rekommenderas till de patienter som har en stabil opioidkänslig smärta och till patienter som har svårt att ta tabletter men också till de patienter som har ett osäkert upptag i mag-tarmkanalen. Fentanyl transmucosalt, intranasalt eller sublingualt ges vid smärtgenombrott då man vill ha en snabb effekt som brukar ses efter minuter. Hydromorfon - liknar morfinet, men är 5-7,5 gånger mer potent. Tabletter kan vara ett alternativ till patienter med höga doser morfin för att få ner volymen läkemedel. Ketobemidon - har en begränsad klinisk dokumentation och depot tablett saknas vilket begränsar användningsområdet.

7 Metadon - är marginellt mer potent än morfin vid enstaka dos tillfällen, däremot ökar potensen vid kontinuerlig dosering. Halveringstiden varierar mellan timmar vilket leder till att det kan var svårstyrt och inställningen av metadon bör göras av läkare med erfarenhet av preparatet. Oxycodon - är 1,5-2 gånger så potent än morfin. Biverkningar vid behandling med opioider Andningsdepression - opioider kan hämma andningen hos friska personer. Men smärtan i sig motverkar andningsdepressionen eftersom smärtan stimulerar andningscentrum. Om patienten står på en kontinuerlig dos opioider skapas snabbt en tolerans mot den andningsdepressiva effekten. Förstoppning - ofrånkomlig biverkan som kvarstår under hela behandlingstiden. När en patient sätts in på opioider behövs också en samtidig insättning av laxantia, kombinationer av olika preparat brukar var nödvändig för en tillfredställande tarmtömning. Illamående - risken för illamående ökar om patienten är uppegående. Förebyggande behandling kan bli nödvändig men oftast utvecklar patienten en tolerans och slipper besvären. Trötthet - vanligt vid insättning av opioider men patienten utvecklar tolerans och efter fyra till sju dagar minskar besvären. Kognitiv dysfunktion - kan ses hos svårt sjuka och äldre personer. Vanligast är minnes- och koncentrationssvårigheter men det förekommer också förvirring, hallucinationer och mardrömmar. Behandlingsstrategier All behandling är individuell och det finns inget tak på opioiddoserna, utan dosen styrs av effekten och eventuella biverkningar. En dosökning på procent vid upptitrering är inte ovanligt. Vid cancersjukdom rekommenderas peroral administrering, om patienten inte kan svälja kan man byta till plåster eller sätta en sc läkemedelspump. Ofta förekommer olika typer av smärta och behandling med olika läkemedel kan bli nödvändig. Vid all behandling med opioider tar man hänsyn till njur- och lever funktion, då de föreligger risk för överdosering och ökade biverkningar för patienter med nedsatt funktion.

8 Smärtbehandling med andra läkemedel än opioider Paracetamol - används även tillsammans med opioider vid svår smärta. Man rekommenderar trots det att vid god smärtlindring göra försök till utsättning. NSAID kan ha en plats vid smärtlindring i livets slut. Användningen begränsas av biverkningar i form av vätskeretention, blödningsrubbningar, gastrointestinalastörningar och kognitiva effekter. Biverkningarnas svårigheter är beroende av dos och behandlingslängd, kan inte patienten ta läkemedel po så kan en del läkemedel ges im och en del sc. Kortikosteroider - används vid inflammatoriska tillstånd, skelettsmärta, ödem, ryggmärgskompressioner mm. Vanligaste biverkningarna är svampinfektioner, störd dygnsrytm och hyperglykemi. Kortikosteroider i kombination med NSAID ökar risken för gastrointestinala problem. Vid långtidsbehandling med steroider finns risk att drabbas av muskelsvaghet och osteoporos, något man kanske inte alltid behöver ta ställning till beroende på vilken fas patienten är i och hur lång den förväntade överlevnaden är hos patienten. Spasmolytika - används för att lösa spasmer eller koliksmärta som kommer från urin/gallvägar och tarmar. Bisfosfonater - kan lindra smärta från skelettet. Vid akut smärta med karaktär av en medicinsk akutsituation ska man rådgöra med specialist då det är viktigt att smärtan bryts. Icke farmakologisk behandling av smärta Förutom farmakologisk behandling finns andra åtgärder som kan lindra smärtan hos palliativa patienter i livets slut. Beröring och massage - Genom beröringen frisätts oxytocin och serotonin som kan ha en lugnande effekt och hämma smärtan. Palliativa patienter har efter en tids sjukdom nedsatt muskelmassa och skör hud av tex kortisonbehandling, vilket leder till att en mjukare massage är att föredra. Avslappningsmetoder - kan hjälpa en del patienter. Det finns förinspelade program som vägleder patienten till att finna avslappning. Målet kan vara att minska muskelspänning som kan uppkomma på grund av smärtan. Musik - vissa patienter kan tycka att musiken hjälper dem igenom perioder av smärta. TENS- Sjukgymnasten kan tillsammans med patienten starta en TENS behandling. Genom att prova stimulera olika områden och komma fram till hur länge och hur ofta dessa områden ska stimuleras kan en smärtlindring uppnås, eller dämpa befintlig smärta i perioder. TENS aktiverar kroppens egna system för att hämma smärta.

9 Förflyttningar, mobilisering - Sjukgymnasten kan också hjälpa patienten och vårdare att ta kontroll över förflyttningstekniker. Patienter med smärta är ofta rädda att röra sig och kan man då hjälpa patienten till hur denna ska röra sig minskas risken för immobilisering och de biverkningar som kan uppkomma i samband med detta. Värme, kyla - För muskelavslappning kan också värmebehandling fungera. Tänk på att patienten ska ha intakt känsel i området som ska behandlas så att hen kan avgöra om temperaturen är lämplig. Akupunktur - patienter som inte befinner sig i livets slut kan prova akupunktur i en behandlingsserie.

10 Läkemedel sista dagarna - Dalarna Smärta Patienter som står på morfin Vid behovs dos = 1/6 av totala dygnsdosen Subkutan dos = 1/2 perorala dosen Patienter som inte står på morfin Morfin 10 mg/ml 2,5 5 mg (= 0,25 0,5 ml) subkutant vid behov Utvärderas efter 24 timmar. Om tre eller flera injektioner givits vid behov överväg att byta till pump subkutant Illamående Haldol 5 mg/ml 1mg (= 0,2 ml) subkutant vid behov Utvärdera efter högst ett dygn. Om två eller flera injektioner behövts, överväg tillförsel via pump. Haldol 5 mg/ml 2,5 5 mg (= 0,5 1 ml)/dygn via pump subkutant Rosslig andning Robinul 0,2 mg/ml 1 ml subkutant vid behov, kan upprepas 4 6 gånger per dygn Alternativt Morfin Skopolamin 0,5 1 ml subkutant vid behov Oro/ångest Midazolam 5 mg/ml 2,5 5 mg (= 0,5 1 ml) subkutant vid behov Andnöd Morfin 10 mg/ml 2,5 5 mg (= 0,25 0,5 ml) subkutant vid behov Överväg tillägg av Midazolam 5 mg/ml 2,5 5 mg (= 0,5 1 ml) subkutant vid behov

11 LM administrering Morfin är förstahandspreparatet vid smärtlindring i palliativ vård. Peroral administrering har tillslag efter minuter och når toppen efter 1-2 h. När peroral administrering inte är möjlig kan man övergå till trasdermal administrering i form av plåster, subkutan tillförsel eller intravenös. Enligt Staffan Lundström på Palliativregistret finns en 40- årig tradition att använda subkutan administrering av läkemedel den sista tiden i livet. Pump för subkutan läkemedelstillförsel är något som används inom palliativ vård (Deltec eller sprut-pumpar). Dessa kopplas vid stabil smärtlindring med möjlighet för patienten att ta extra doser. Att sätta en subkutan nål underlättar administreringen och patienten slipper känna sticken från sprutan vid varje dos tillfälle. Omvårdnad vid smärta Omvårdnaden fokuseras mycket på att minska smärtupplevelsen och förebygga smärta. Allmänna omvårdnadsaspekter måste betonas. Det är viktigt att man använder sig av en riktig förflyttningsteknik vi förflyttningar, för att minimera smärtan hos patienten. Det är oftast lättare att få en patient smärtfri i vila än i rörelse. Det är viktigt att patienter med smärta har en bra säng, rullstol, lämpliga kläder och andra tekniska hjälpmedel. Detta kan ibland vara av större vikt än läkemedel för att förebygga smärta. Taktil stimulering kan vara en del av den vardagliga omvårdnaden hos smärtpatienter. Den psykologiska omvårdnaden kan bestå i att patienten och närstående har trygga relationer, både inne på sjukhuset och i hemmet, samt en stöttande vårdorganisation. Information och delaktighet är viktigt. Detta gör att patienten har möjlighet att ta mer egen kontroll över smärtan. Existentiell och social omvårdnad kan bestå av samtal med vårdpersonal, kurator, präst, eller diakon. I samtalen finns då möjlighet att bearbeta svårigheter och funderingar som man bär på. Samtalen kan också hjälpa patienten att se sambandet mellan smärta och psyke. Enkla åtgärder för att lindra/förhindra smärta Avlasta tryck, ändra sitt- och liggställning. Försiktighet vid av- och påklädning. Kontroll av kläder, skor, inkontinensskydd. Kontroll av hörapparat och glasögon. Toalettbesök. Lugna och trösta. Mjuka händer, lugna rörelser. Vila, lugn och ro. Bekräfta den sjukes känslor. Ge kroppskontakt. Ta sig tid att prata. Kontrollera urin och avföring. Ge mat och dryck. Anpassa ljud och ljud

12 Referenslista Bengtsson,M. Lundström,U. (2015)Palliativ vård. (1. uppl.)malmö: Gleerups utbildning AB Eckerdal,G.(2008) Det finns inga hopplösa fall. Bräcke Diakoni, Göteborg. Frykmark,U.Hallgren,L.Reisberg,C.(2009)En klinisk handbok, Sjukgymnastik i palliativ vård.palliativt centrum, stiftelsen Stockholms sjukhem. Magnusson, S. & Mannheimer, C. (2008). Långvarig smärta: behandling och rehabilitering. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur. Läkemedelsboken 2014 Palliativt rådgivningsteam.(2007) Handbok för anhöriga, att vårda svårt sjuka och döende i hemmet. Norrbottens läns landsting. Regionala cancercentrum i samverkan.(2012) Nationellt vårdprogram för palliativ vård stockholm: regionalt cancercentrum i samverkan. Svensk palliativ tidskrift 2013nr1 Se Reitan, A.M. & Schølberg, T.K. (red.) (2003). Onkologisk omvårdnad: patient, problem, åtgärd. (1. uppl.) Stockholm: Liber

Smärta. Palliativa rådet

Smärta. Palliativa rådet Smärta Palliativa rådet Smärta Vanligt i livets slutskede Angelägen fråga hos allmänheten Skrämmande symtom för patienten Man kan aldrig lova smärtfrihet. Smärtfrihet kan ibland vara kantad av biverkningar

Läs mer

Vården vid palliativ smärta

Vården vid palliativ smärta Studiedagarna 23-24.10 2014 Ann-Christine Eklund Vården vid palliativ smärta Vi har i vården två sjukdomsgrupper som ökar snabbt, demenssjukdomar och cancer. Båda diagnosgrupperna har samband med ökad

Läs mer

När det gör ont innehåll

När det gör ont innehåll När det gör ont När det gör ont innehåll Varför gör det ont? Hur kan man beskriva sin smärta? Hur behandlas smärta? Läkemedelsbehandling Andra behandlingsmetoder Vad är smärta? En förnimmelse av något

Läs mer

Smärta ett nödvändigt ont vid livets slut? Staffan Lundström, Öl, Med dr, Palliativa sektionen Stockholms Sjukhem

Smärta ett nödvändigt ont vid livets slut? Staffan Lundström, Öl, Med dr, Palliativa sektionen Stockholms Sjukhem Smärta ett nödvändigt ont vid livets slut? Staffan Lundström, Öl, Med dr, Palliativa sektionen Stockholms Sjukhem 1 Ämnen: Smärtmekanismer och smärtanalys Farmakologisk smärtbehandling med fokus på opioider

Läs mer

VÅRD VID LIVETS SLUT. Jessica Holmgren

VÅRD VID LIVETS SLUT. Jessica Holmgren VÅRD VID LIVETS SLUT Dödsorsaker och dödsplats i Sverige 2012 avled 91 990 personer i Sverige Av de som avlider är 85%, 65 år eller äldre Dödsorsaker och boende Vanligaste dödsorsaken: sjukdomar i cirkulationsorganen,

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede Lokalt vård- och omsorgsprogram vid vård i livets slutskede Förord Det enda vi med säkerhet vet, är att vi alla kommer att dö. Vi vet också att döden är en förutsättning för livet. Att dö har sin tid,

Läs mer

Smärta hos äldre vad kan undersköterskan göra?

Smärta hos äldre vad kan undersköterskan göra? Smärta hos äldre vad kan undersköterskan göra? Peter Strang Vetenskaplig ledare Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län Professor, överläkare Karolinska Institutet och Stockholms Sjukhem Vad är smärta?

Läs mer

Malmö stad Vård och omsorg 2015-12-02. Checklista för stöd i arbetet med process i arbetet med skyddsåtgärder

Malmö stad Vård och omsorg 2015-12-02. Checklista för stöd i arbetet med process i arbetet med skyddsåtgärder Malmö stad Vård och omsorg 2015-12-02 Checklista för stöd i arbetet med process i arbetet med skyddsåtgärder 2 (5) Fysiska och känslomässiga tecken att vara observant på: Mimik Kroppsuppfattning Aktivitetsnivå

Läs mer

Leva och dö med smärta. Det måste inte vara så! Staffan Lundström, Med dr, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem

Leva och dö med smärta. Det måste inte vara så! Staffan Lundström, Med dr, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Leva och dö med smärta. Det måste inte vara så! Staffan Lundström, Med dr, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Vad är smärta? Smärta är det som patienten säger gör ont Smärta

Läs mer

Palliativ vård. Med målet är att skapa förutsättningar för en så god livskvalitet som möjligt! pkc.sll.se

Palliativ vård. Med målet är att skapa förutsättningar för en så god livskvalitet som möjligt! pkc.sll.se Palliativ vård Med målet är att skapa förutsättningar för en så god livskvalitet som möjligt! Palliativ vård- undersköterskans roll Symtom och obehag i palliativ vård Det obehag du hittills känt kan du

Läs mer

Opioidbehandling vid cancerrelaterad smärta

Opioidbehandling vid cancerrelaterad smärta Opioidbehandling vid cancerrelaterad smärta Foto: Ewa Damm Dr Staffan Lundström, palliativa sektionen Stockholms Sjukhem Detta föredrag: Skillnader mellan olika opioider Kombination av opioider Rotation

Läs mer

Trötthet hos patienter i livets slutskede

Trötthet hos patienter i livets slutskede Trötthet hos patienter i livets slutskede Sjuksköterska, med.dr. AHS-Viool, Skellefteå Inst. f. Omvårdnad, Umeå Universitet Stockholms Sjukhem/Karolinska Institutet Trötthet orkeslöshet kraftlöshet osv.

Läs mer

Hudiksvall 20131003 } Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt som syftar till att förbättra livskvalitén för patienter och familjer som drabbas av problem som kan uppstå vid livshotande sjukdom.

Läs mer

Kommunikation och bemötande. Empati

Kommunikation och bemötande. Empati Kommunikation och bemötande Det är viktigt att föra en kontinuerlig dialog med den döende patienten för att kunna respektera patientens autonomi och integritet. Känner man till personens föreställningar,

Läs mer

Döendet ur olika sjukdomsperspektiv Hjärtsjukdom

Döendet ur olika sjukdomsperspektiv Hjärtsjukdom Döendet ur olika sjukdomsperspektiv Hjärtsjukdom Sjukdomsförloppet liknas ofta med en berg- och dalbana för både patienten och de närstående. Tidpunkten för att genomföra brytpunktsamtal kan var svår att

Läs mer

Anna Ekelund arbetar som överläkare SSIH i Värnamo, specialist i anestesi-och intensivvård och diplomerad smärtläkare

Anna Ekelund arbetar som överläkare SSIH i Värnamo, specialist i anestesi-och intensivvård och diplomerad smärtläkare * Anna Ekelund arbetar som överläkare SSIH i Värnamo, specialist i anestesi-och intensivvård och diplomerad smärtläkare Opioid Biotillgänglighet p o Administrations sätt Metabolisering/ Utsöndring Tolerans

Läs mer

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2 Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta Bild 2 Den här föreläsningen handlar om hur man i sjukvården kan behandla olika nociceptiva smärttillstånd som har sin uppkomst från rörelseapparaten; det

Läs mer

Vid livets slut. De sista timmarna. De sista timmarna. Johanna Norén 2007

Vid livets slut. De sista timmarna. De sista timmarna. Johanna Norén 2007 Vid livets slut De sista timmarna De sista timmarna Johanna Norén 2007 Vårdfilosofin i livets slut God omvårdnad Smärtlindring o symtomkontroll Anhörigstöd Lagarbete Den döendes rättigheter Jag har rätt

Läs mer

Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun

Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun Carina Sjölander Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 BPSD enligt socialstyrelsen...3

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

De 3 S:en vid demenssjukdom. Symtomskattning Symtomlindring Symtomprevention

De 3 S:en vid demenssjukdom. Symtomskattning Symtomlindring Symtomprevention SYMTOMSKATTNING De 3 S:en vid demenssjukdom Symtomskattning Symtomlindring Symtomprevention SMÄRTSKATTNING VID SVÅR DEMENS ca 200 skattningsverktyg Ingen riktigt bra vid svår demens Självskattningsskalor

Läs mer

Riktlinjer för vård i livets slut

Riktlinjer för vård i livets slut RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinjer för vård i livets slut Kvalitetskriterier för bra vård i livets slutskede Att den äldre har rätt till en god livskvalitet den sista tiden i livet Att

Läs mer

Brytpunktssamtal i praktiken YGS, Stockholm 20160310 Tora Campbell-Chiru Kirurgkliniken, Södersjukhuset

Brytpunktssamtal i praktiken YGS, Stockholm 20160310 Tora Campbell-Chiru Kirurgkliniken, Södersjukhuset Brytpunktssamtal i praktiken YGS, Stockholm 20160310 Tora Campbell-Chiru Kirurgkliniken, Södersjukhuset Vad jag tänker prata om: Vad är ett brytpunktssamtal? Vem har ansvar för att det blir av? Varför?

Läs mer

Palliativ vård, palliativt förhållningssätt

Palliativ vård, palliativt förhållningssätt Palliativ vård, palliativt förhållningssätt Tillbakablick, dagsläge och framtida utmaningar Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet Hur såg rötterna ut? medeltiden:

Läs mer

17 starka opioider på marknaden, vilken sjutton ska jag välja?

17 starka opioider på marknaden, vilken sjutton ska jag välja? 17 starka opioider på marknaden, vilken sjutton ska jag välja? Foto: Ewa Damm Staffan Lundström, Öl, Med dr, Palliativa sektionen Stockholms Sjukhem 1 Potenta opioider i Sverige Morfin Dolcontin Ketogan

Läs mer

Långvarig smärta hos barn och ungdomar Farmakologisk behandling. Olaf Gräbel Smärtcentrum An/Op/IVA Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra

Långvarig smärta hos barn och ungdomar Farmakologisk behandling. Olaf Gräbel Smärtcentrum An/Op/IVA Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra Långvarig smärta hos barn och ungdomar Farmakologisk behandling Olaf Gräbel Smärtcentrum An/Op/IVA Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra Långvarig smärta En kontinuerlig icke tumorrelaterad smärta som

Läs mer

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013 14223 Sammanställning av borgs läns resultat i Öppna jämförelser 213 Vård och omsorg om äldre 213 Underlaget till sammanställningen är hämtat från Vård och omsorg om äldre jämförelser mellan kommuner och

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Riktlinje för vård i livets slutskede. Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS

Riktlinje för vård i livets slutskede. Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för vård i livets slutskede Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Godkänd av Monica Holmgren chef Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden.

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etik All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etiska principer Göra gott Att göra gott ska styra arbete och bemötande i hälso och sjukvården. Vi ska förebygga skada och minska de

Läs mer

Palliativ vård vid olika diagnoser

Palliativ vård vid olika diagnoser Palliativ vård vid olika diagnoser likheter och olikheter Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet 2013-04-17 Professor P Strang Cancer den fruktade diagnosen

Läs mer

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting Medicinskt programarbete Omvårdnadsbilagor Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom Stockholms läns landsting 2007 Innehåll Bilaga 1...3 Kliniska riktlinjer för omvårdnad vid bältesläggning,

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

Smärtlindring. Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem

Smärtlindring. Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Smärtlindring Staffan Lundström, Docent, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Vad är nytt i vårdprogrammet kring smärta? Kapitlet är baserat på det sammanfattande avsnittet

Läs mer

Bilaga C. (ändring av nationellt godkända läkemedel)

Bilaga C. (ändring av nationellt godkända läkemedel) Bilaga C (ändring av nationellt godkända läkemedel) BILAGA I VETENSKAPLIGA SLUTSATSER OCH SKÄL TILL ÄNDRING AV VILLKOREN FÖR GODKÄNNANDE(N) FÖR FÖRSÄLJNING Vetenskapliga slutsatser Med hänsyn till PRAC:s

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2

CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2 CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2 INDIKATIONER FÖR INTRAVENÖS PCA... 2 KONTRAINDIKATIONER FÖR INTRAVENÖS PCA...

Läs mer

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1 Ont i nacken! Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Inledning Förtroendemannagruppen för rörelseorganens

Läs mer

Om autism information för föräldrar

Om autism information för föräldrar Om autism information för föräldrar Välkommen till tredje tillfället! INNEHÅLL Autismspektrumtillstånd Information om diagnosen Föräldraperspektiv Kommunikation och socialt samspel Beteende Stress Mat/Sömn/Toa

Läs mer

Långvarig. Läkemedelsforum Örebro 2013 Sylvia Augustini Distriktsläkare Överläkare Smärtcentrum Uppsala

Långvarig. Läkemedelsforum Örebro 2013 Sylvia Augustini Distriktsläkare Överläkare Smärtcentrum Uppsala Långvarig smärta hos äldre Läkemedelsforum Örebro 2013 Sylvia Augustini Distriktsläkare Överläkare Smärtcentrum Uppsala Doktorn, det gör g r ont! Smärta definieras som en obehaglig sensorisk och känslomässig

Läs mer

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården

Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Så vill vi ha det! Patienters och närståendes önskemål om omhändertagande och bemötande i cancervården Framtagen av Patient- och närståendeperspektivrådet vid Regionalt cancercentrum väst PNP-RÅDET Ett

Läs mer

Att leva med MS multipel skleros

Att leva med MS multipel skleros Att leva med MS multipel skleros Att leva med ms Ibland måste man vara extra snäll mot sig själv Charlotte Sundqvist var en mycket aktiv 16-åring när hon började ana att något var på tok. Sedan en tid

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning. Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta.

Delområden av en offentlig sammanfattning. Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta. VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta. Globalt uppskattar

Läs mer

VÅRD I LIVETS SLUTSKEDE

VÅRD I LIVETS SLUTSKEDE Sida 1 (9) 2016-01-19 MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Palliativ vård

Läs mer

Biologiskt perspektiv

Biologiskt perspektiv Biologiskt perspektiv ARV Kemisk balans Signalsubstanser Hjärnans STRUKTUR Nervceller Ett häfte som kompletterar texten i din bok Det biologiska perspektivet söker förklara människans tankar, känslor och

Läs mer

Michael Holmér Överläkare Geriatriska Kliniken. 2015-09-29 Michael Holmér

Michael Holmér Överläkare Geriatriska Kliniken. 2015-09-29 Michael Holmér Michael Holmér Överläkare Geriatriska Kliniken 2015-09-29 Michael Holmér 1 GERONTOLOGI 2015-09-29 Geriatriska kliniken Universitetssjukhuset Michael Holmér 2 2015-09-29 3 Den gamla patienten Det normala

Läs mer

Handlingsplan för. Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina

Handlingsplan för. Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina Handlingsplan för Palliativ vård vid livets slut i Vilhelmina Bild: Ulla-Britt Granberg 2010 Vilhelmina kommun Vilhelmina sjukstuga Innehållsförteckning 1. Målsättning 2. Bakgrund 3. Syfte med handlingsplanen

Läs mer

BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE I DALARNA

BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE I DALARNA BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE I DALARNA Svenska Palliativregistret Svenska palliativregistret är ett nationellt kvalitetsregister som är till för alla som vårdar människor i livets slut. Syftet med registret

Läs mer

Lite kort om Fibromyalgi av Dr. Bo Fra st, fra n Alingsa s

Lite kort om Fibromyalgi av Dr. Bo Fra st, fra n Alingsa s Lite kort om Fibromyalgi av Dr. Bo Fra st, fra n Alingsa s Leg. läkare Bo Fråst har mer än 30 år som specialist inom allmänmedicin. Han har en passion utöver det vanliga för patienterna. Speciellt för

Läs mer

Måste jag ha ont bara för att jag är gammal? Smärtbehandling och Äldre Hösten 2009

Måste jag ha ont bara för att jag är gammal? Smärtbehandling och Äldre Hösten 2009 Måste jag ha ont bara för att jag är gammal? Smärtbehandling och Äldre Hösten 2009 Arbetsgrupp Birgir Arge - Reumatologiska kliniken MSE Carl Ove Arvidsson - Smärtmottagningen NLN Anette Bjerg - Dl, VC

Läs mer

Checklista i 4 delar inför förskrivning av tyngdtäcke

Checklista i 4 delar inför förskrivning av tyngdtäcke Lokal rutin B.1.3. Bil 1 2015-02-23 Primärvårds- och rehabcentrum Hjälpmedelscentralen Namn:... Personnr:... Checklista i 4 delar inför förskrivning av tyngdtäcke 1. Råd kring God sömn Ta ställning till

Läs mer

Läkemedel till äldre 245

Läkemedel till äldre 245 Läkemedel till äldre Läkemedelsstudier på patienter äldre än 75 år är näst intill obefintliga. Trots detta förskrivs det flest läkemedel per patient i denna åldersgrupp. Problem med förändrad läkemedelsomsättning,

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

Bemötande och Förhållningssätt vid BPSD. Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia. BPSD-Teamet

Bemötande och Förhållningssätt vid BPSD. Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia. BPSD-Teamet Bemötande och Förhållningssätt vid BPSD Tag min hand och håll den ömt. Hjälp mig minnas det jag glömt. Ta det stilla, lugnt och varligt. Säg att livet ej är farligt. Behavioral and Psychological Symptoms

Läs mer

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises E n d o m e t r i o s. Svårt ord för en vanlig inflammatorisk sjukdom hos kvinnor. Så många som tio till 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet,, Psykologiska Institutionen, Göteborgs G Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Allmänn modell

Läs mer

PATIENTFALL INDIVIDUELL PLAN FÖR BRUKARE/PATIENTER INOM

PATIENTFALL INDIVIDUELL PLAN FÖR BRUKARE/PATIENTER INOM PATIENTFALL INDIVIDUELL PLAN FÖR BRUKARE/PATIENTER INOM OMSORG, REHABILITERING OCH VÅRD Enl. ICF med fokus på Multidiscipliner bedömning och praktisk tillämpning ReArb Institutet Boden-Luleå Werner Jäger

Läs mer

2010-06-29. Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel.

2010-06-29. Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel. 2010-06-29 1 (6) Vår beteckning FÖRETAG GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Beslut om enskild produkt med anledning av en begränsad genomgång av migränläkemedel. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,

Läs mer

Delegeringsutbildning inom Rehabilitering

Delegeringsutbildning inom Rehabilitering Kungsbacka Kommun Delegeringsutbildning inom Rehabilitering Multipel Skleros 2014-12-18 Sammanställt av: Sofia Johansson, Ingrid Säfblad-Drake, Helena Fahlen, Maria Hellström, Sandra Arvidsson, Jenny Andersson,

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Clarityn 10 mg tabletter loratadin. Datum 10.8.2015, Version 4.0

Clarityn 10 mg tabletter loratadin. Datum 10.8.2015, Version 4.0 Clarityn 10 mg tabletter loratadin Datum 10.8.2015, Version 4.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Syftet med informationen i detta dokument är att göra läsarna medvetna om frågor angående

Läs mer

Kortversion Nationellt vårdprogram för palliativ vård 2012 2014 Version 1, april 2012 Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland regionaltcancercentrum@sll.se Kortversion Nationellt vårdprogram för palliativ

Läs mer

Juvenil Dermatomyosit

Juvenil Dermatomyosit www.printo.it/pediatric-rheumatology/se/intro Juvenil Dermatomyosit 2. DIAGNOS OCH BEHANDLING 2.1 Är sjukdomen annorlunda hos barn jämfört med vuxna? Hos vuxna kan dermatomyosit vara sekundär till cancer.

Läs mer

Fysisk aktivitet, rörelse och beröring

Fysisk aktivitet, rörelse och beröring Fysisk aktivitet, rörelse och beröring...att erbjuda upplevelse av hälsa trots sjukdom... Föreläsning vid bpsd-registrets årsmöte 2012 Marie Ternström leg sjukgymnast Sandvikens kommun Om hälsa att vara

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Smärta och obehag. pkc.sll.se

Smärta och obehag. pkc.sll.se Smärta och obehag Palliativ vård- undersköterskans roll Majoriteten av palliativ omvårdnad inom Vård- och omsorg utförs av undersköterskor och vårdbiträden (Socialstyrelsen, 2006) Beck, Törnqvist, Broström

Läs mer

Pallia%v vård: Total smärta eller totalt lugn inför döden?

Pallia%v vård: Total smärta eller totalt lugn inför döden? Pallia%v vård: Total smärta eller totalt lugn inför döden? Peter Strang Professor, överläkare, vetenskaplig ledare Karolinska Ins5tutet, Stockholm sjukhem och PKC Stockholm Marit Karlsson Lektor, överläkare

Läs mer

Smärta och obehag. leg. sjuksköterska. Ingeli Simmross Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län. pkc.sll.se

Smärta och obehag. leg. sjuksköterska. Ingeli Simmross Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län. pkc.sll.se Smärta och obehag Ingeli Simmross Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län leg. sjuksköterska Palliativ vård- undersköterskans roll Smärta och obehag i palliativ vård Majoriteten av palliativ omvårdnad

Läs mer

Frölunda Specialistsjukhus. Smärtcentrum

Frölunda Specialistsjukhus. Smärtcentrum Frölunda Specialistsjukhus Smärtcentrum Smärta är en obehaglig sensorisk och känslomässig upplevelse förenad med vävnadsskada eller hotande vävnadsskada eller beskriven i termer av sådan skada. Smärtan

Läs mer

SMÄRTAN I VARDAGEN. Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr. Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G Vårdalinstitutet

SMÄRTAN I VARDAGEN. Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr. Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G Vårdalinstitutet SMÄRTAN I VARDAGEN Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr Institutionen för f r Vårdvetenskap V och HälsaH Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G universitet Vårdalinstitutet Definition av smärta smärta är

Läs mer

Överenskommelse för vård av patient/kund i livets slut för Ljusdals kommuns befolkning.

Överenskommelse för vård av patient/kund i livets slut för Ljusdals kommuns befolkning. Division Primärvård/ vo Ljusdal Omsorgs- och socialförvaltningen Område: Palliativ vård Målgrupp: Vårdpersonal inom Landsting och Kommun verksamma inom Ljusdals kommun Ämne: Riktlinjer palliativ vård vid

Läs mer

Rutin Beslut om vak/ extravak

Rutin Beslut om vak/ extravak Diarienummer: Hälso-och sjukvård Rutin Beslut om vak/ extravak Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Verksamhetschef ÄO Utarbetad av: Medicinskt ansvariga sjuksköterska

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers Pacing i praktiken: Att leva med ME/CFS STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers (Ur den amerikanska tidskriften CFIDS Chronicle, winter 2009. Översatt till svenska och publicerad på RME:s hemsida med

Läs mer

God palliativ vård state of the art

God palliativ vård state of the art God palliativ vård state of the art Professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet, Stockholm Stockholms sjukhem 2015-03-11 Professor P Strang Vård av döende Vård av döende har alltid

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

Akut smärta hos vuxna opioidtoleranta patienter

Akut smärta hos vuxna opioidtoleranta patienter 2017-11-06 18916 1 (7) Akut smärta hos vuxna opioidtoleranta patienter Sammanfattning Patienter med långvarig opioidbehandling drabbas ibland av akut smärta som kräver smärtlindring. Behandlingen av akut

Läs mer

Palliativ vård och omsorg Utbildning oktober 2019

Palliativ vård och omsorg Utbildning oktober 2019 Palliativ vård och omsorg Utbildning oktober 2019 Med föreläsare från Palliativa rådet i Sörmland Anna Åström SSIH Strängnäs Vad är palliativ vård? Vad är palliativ vård? Definition av palliativ vård enligt

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer

Rutin vid bältesläggning

Rutin vid bältesläggning Rutin vid bältesläggning Inledning Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) gäller en allmän skyldighet att erbjuda en god vård som skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda

Läs mer

Vad är normalt kognitivt åldrande?

Vad är normalt kognitivt åldrande? Vad är normalt kognitivt åldrande? Förlångsamning av kognitiva processer Milda inlärningssvårigheter Koncentrationsförmågan/ uppmärksamheten Minskad simultankapacitet Normalt kognitivt åldrande Ökad distraherbarhet

Läs mer

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Denna information är utgiven 2008-09-30 av Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning

Läs mer

Förskrivning av Iscador råd och erfarenheter från Vidarklinikens läkare

Förskrivning av Iscador råd och erfarenheter från Vidarklinikens läkare Förskrivning av Iscador råd och erfarenheter från Vidarklinikens läkare Först: Lämpliga hjälpmedel: Iscador (och även Helixor) förskrivs på vanligt recept. E-recept fungerar bra. Preparaten tillhandahålls

Läs mer

Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss

Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss Behandlingens olika faser Prövotid---------------Motivation/Stabilisering----------------Behandling----------------Utsluss I behandling tror vi på tiden som läkande faktor, finns inga genvägar till ett

Läs mer

Aripiprazole Accord (aripiprazol)

Aripiprazole Accord (aripiprazol) Aripiprazole Accord (aripiprazol) Patient/Anhörig Informationsbroschyr Denna broschyr innehåller viktig säkerhetsinformation som du ska bekanta dig med innan påbörjande av behandlingen med aripiprazol

Läs mer

Du är gjord för att röra på dig

Du är gjord för att röra på dig Du är gjord för att röra på dig Fysisk aktivitet och motion, vad är skillnaden? Fysisk aktivitet är ett övergripande begrepp som innefattar alla sorters rörelser som leder till att energi förbrukas. Vad

Läs mer

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Samtal om samtal De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Svåra samtal Att lämna svåra besked Att bemöta starka känslor Att bemöta en obotligt sjuk människa som talar om att bli frisk eller en

Läs mer

Kontroll över smärtan med hjälp av fysiatri

Kontroll över smärtan med hjälp av fysiatri Page 1 of 5 PUBLICERAD I NUMMER 4/2015 TEMAN Kontroll över smärtan med hjälp av fysiatri Jari Arokoski istock/choja Fysiatrin erbjuder smärtpatienter flera behandlingsmetoder utan läkemedel. Det gemensamma

Läs mer

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig?

Hälsa. Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Vad innebär hälsar för dig? Hälsa Hälsa är ett begrepp som kan definieras på olika sätt. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är hälsa ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt

Läs mer

40-70% av cancerpatienter mår illa i livets slutskede Kvinnor mår mer illa än män

40-70% av cancerpatienter mår illa i livets slutskede Kvinnor mår mer illa än män Illamående 1 40-70% av cancerpatienter mår illa i livets slutskede Kvinnor mår mer illa än män 2 Asta 83 år Skelett och levermetastaserande bröstcancer, hjärtsvikt. Sköts i hemmet av distriktsläkare och

Läs mer

Illamående. Region Östergötland

Illamående. Region Östergötland Illamående 1 40-70% av cancerpatienter mår illa i livets slutskede Kvinnor mår mer illa än män 2 Diagnos Anamnes- när, var, hur? Klinisk undersökning Lab Ev röntgen 3 Orsaker 1(3) Gastrointestinalkanalen

Läs mer

BIPACKSEDEL. Torphasol vet. 10 mg/ml, injektionsvätska, lösning, för häst

BIPACKSEDEL. Torphasol vet. 10 mg/ml, injektionsvätska, lösning, för häst BIPACKSEDEL Torphasol vet. 10 mg/ml, injektionsvätska, lösning, för häst 1. NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING OCH NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV TILLVERKNINGSTILLSTÅND

Läs mer

Smärtskattning. Palliativa rådet

Smärtskattning. Palliativa rådet Smärtskattning Palliativa rådet Vad är smärta? Smärta är en obehaglig sensorisk och känslomässig upplevelse förenad med vävnadsskada eller beskriven i termer av sådan skada.(international Association for

Läs mer

Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet

Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet Människa i fokus Vätterbygdens folkhögskola Jönköping April 2016 oo Omgiven av mig as Mats Konradsson Mina upplevelser Allmänt om hjärnan

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Välkomna till seminarium! Program 12.45 13.00 Registrering 13.00 14.00 Ett palliativt förhållningssätt 14.00 14.30 FIKA 14.30 15.30 Symtom och vård i

Läs mer

ANELÄK Postoperativ smärtlindring med kontinuerlig epiduralanestesi

ANELÄK Postoperativ smärtlindring med kontinuerlig epiduralanestesi 1 (6) ANELÄK Postoperativ smärtlindring med kontinuerlig epiduralanestesi Kontinuerlig epiduralanestesi kan med fördel utnyttjas vid behov av postoperativ smärtlindring. För att underlätta för vårdavdelningarna

Läs mer

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid)

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) 1 Vad är multipel skleros? Denna information är avsedd för dig som har skovvis förlöpande multipel

Läs mer