Innehållsförteckning Sida

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållsförteckning Sida"

Transkript

1

2

3 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 Innehållsförteckning Sida 1 Bakgrund 1 2 Rapportens syfte 2 3 Beskrivning av organisationen Nuvarande organisation Organisationen inom SNEAB Ledning och styrning av SNEAB Resurser som köps från moderbolaget SNAB Resurser som köps från annan leverantör Ledningssystem Anläggningar Mediaförsörjning och omhändertagande av avfall 9 4 Tidplan för genomförandet 10 5 Analys av organisationsändringen Den nuvarande organisationens styrkor och svagheter Mål för organisationsändringen Säkerställande av säkerhet, miljö, arbetsmiljö och kvalitet under införandefasen Erfarenheter från tidigare organisationsändringar Den nya organisationens styrkor och svagheter 13 6 Ansvar, befogenheter och rapporteringsvägar i den nya organisationen 15 7 Kompetenskrav på befattningshavarna i den nya organisationen 16 8 Påverkan på kvalitets-, säkerhets-, och driftdokumentation 17 9 Uppföljning av organisationsändringen Aktivitetsplan Referenser Revisionsförteckning 21 Bilaga 1 Riskbedömning organisation och legal struktur SNEAB

4

5 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Bakgrund Den nuvarande organisationen inom Studsvik Nuclear AB (SNAB) trädde i kraft Därefter har några mindre ändringar genomförts då bland annat ny transportorganisation trädde i kraft och ny organisation för sektionen Operations inom avdelningen Avfallsteknik trädde i kraft SNAB avser förändra den legala bolagsstrukturen, vilket är en naturlig fortsättning på de förändringar som initierades under Som ett led i denna förändring ska ett nytt dotterbolag till SNAB bildas, Studsvik Nuclear Environmental AB (SNEAB). Det nya dotterbolaget ska ha ett eget kärntekniskt tillstånd för avfallsanläggningarna HA, DK och SMA. Studsvik-koncernen står inför både utmaningar och möjligheter på marknaden och en fortsatt utveckling av organisation och affärsmodell är nödvändigt för att uppnå ökad tillväxt och lönsamhet.

6 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Rapportens syfte Rapporten tjänar som underlag för ansökan om nytt kärntekniskt tillstånd i enlighet med Lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för det nybildade dotterbolaget SNEAB. Dessutom utgör rapporten underlag för bedömning om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall enligt krav i AFS 2001:1 8. Analys och utformning av den nya organisationen har gjorts i enlighet med instruktionen IN-0372 Instruktion för analys och granskning av organisationsändringens inverkan på säkerheten och arbetsmiljön.

7 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Beskrivning av organisationen I detta kapitel ges en övergripande beskrivning av den nuvarande organisationen inom avdelningen Avfallsteknik och den nya organisationen inom SNEAB. 3.1 Nuvarande organisation Den nuvarande organisationen inom SNAB framgår av figur 3-1. Figur 3-1 Nuvarande organisation inom SNAB.

8 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 4 Avdelningen Avfallsteknik är uppdelad i sektionerna Affärsstöd och Operations. Sektionen Affärsstöd innefattar enheten Leverans och projekt och inom sektionen Operations drivs de kärntekniska anläggningarna HA, DK, SMA, B4, B5, aktiv kulvert samt IKA-verksamheten. Avdelningen Avfallsteknik har till huvuduppgift att hantera och behandla radioaktivt kontaminerat avfall från kärntekniska anläggningar och andra icke kärntekniska verksamheter. Behandlingsmetoderna är bland annat: Förbränning av fast avfall, olja eller kol Pyrolys av fast avfall Dekontaminering av metalliskt avfall genom blästring och smältning Fragmentering och separation av elkablar Demontering av brandvarnare Demontering och laddning av strålkällor Avdelningschefen deltar i SNAB:s ledningsgrupp. Inom avdelningen finns anläggningsansvarig för de kärntekniska anläggningarna HA, DK, SMA, B4, B5 och aktiv kulvert. 3.2 Organisationen inom SNEAB Verksamheten inom SNEAB kommer till största delen vara densamma som inom avdelningen Avfallsteknik med huvuduppgift att hantera och behandla radioaktivt kontaminerat avfall från kärntekniska anläggningar och andra icke kärntekniska verksamheter. Skillnaderna är att SNEAB kommer att köpa in resurser från moderbolaget SNAB, kommer äga sina anläggningar samt att radiometriverksamheten kommer att ingå i verksamheten. SNEAB kommer efter uppdelningen att tillhandahålla avtalsbundna tjänster omfattande bland annat avfallsbehandling, radiometriverksamhet och hetvatten för fjärrvärmeproduktion. Organisationen för SNEAB framgår av figur 3-2.

9 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 5 Figur 3-2 Organisationen inom SNEAB. Den nya legala strukturen bygger på att avdelningen Avfallsteknik blir ett dotterbolag till SNAB (Nilsson, 2015). Grunden för den legala strukturförändringen är att genomföra de organisationsförändringar som krävs för att bilda ett nytt dotterbolag. Dotterbolaget ska ha ett eget kärntekniskt tillstånd som omfattar HA, DK, SMA och mellanlagringsplatser utomhus inom avfallsområdet. De kärntekniska anläggningarna B4, B5 och aktiv kulvert kvarstår inom SNAB:s tillstånd. Följande organisatoriska förändringar införs i samband med bildandet av nytt dotterbolag: VD SNEAB ersätter Avdelningschef. CFO ersätter Controller-funktionen. Resurserna inom Kvalitet & säkerhet köps in från SNAB (avsnitt 3.2.2). Admin, ny enhet med ansvar för beställningar av HR, IT, Ekonomi och Inköp som levereras av SNAB (avsnitt 3.2.2). Radiometriverksamheten flyttas från NQ i SNAB till Operations. Anläggningsansvar för B4, B5 och aktiv kulvert övergår till anläggningsansvarig inom SNAB (Nilsson, 2015).

10 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 6 Beställarfunktion av fastighetsunderhåll och instrumentservice tillkommer inom enheten Engineering Ledning och styrning av SNEAB SNEAB har en egen VD som tillsammans med ledningsgruppen för bolaget leder och styr verksamheten. Säkerhetschefen för SNEAB har en fristående och oberoende roll och rapporterar direkt till VD. SNEAB är beställare av ett stort antal tjänster som levereras av moderbolaget SNAB, avsnitt Alla tjänster som levereras av SNAB är reglerade i avtal. Funktionen Admin, som ingår i bolagets ledningsgrupp, bevakar att avtalen mellan SNAB och SNEAB följs samt att efterfrågade tjänster levereras på ett tillfredställande sätt. SNEAB har egen ledningens genomgång förlagd före den samma för SNAB. Eventuella frågor som ska föras vidare till moderbolaget identifieras här och behandlas i SNAB:s ledningens genomgång. SNEAB har ett eget SÄK (säkerhetskommitté) där bland annat säkerhetschefen ingår. Det nya SÄK kommer att ha samma uppgift som nuvarande SÄK d.v.s. besluta i frågor som berör strålsäkerheten och kärnteknisk säkerhet i företaget. Säkerhetsfrågor som berör båda bolagen bevakas genom att respektive säkerhetschef ingår i det andra bolagets SÄK. SNEAB har egen transportorganisationen med transportsamordnare och transportprojektledare lika nuvarande organisation. Radiometriverksamheten är flyttad från NQ i SNAB till SNEAB. Verksamheten har stark koppling till verksamheten inom avfallsbehandlingen och kompetensen inom radiometrin är strategiskt viktig för SNEAB Resurser som köps från moderbolaget SNAB SNEAB har inte egna resurser för bemanning av ett antal säkerhetskritiska funktioner (Kvalitet & Säkerhet). Dessa köps in från moderbolaget SNAB. I SMAK-handboken för SNEAB finns krav på kontinuerlig uppföljning av dessa inköp, se avsnitt Funktionerna som bemannas med externa resurser är: Strålskyddsföreståndare Fristående säkerhetsgranskning Central avfallsamordnare Säkerhetschef Säkerhetsskyddschef

11 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 7 Bevakningschef Kvalitets- och miljöchef Säkerhetshandläggare Brandchef och industribrandkår Safeguardhandläggare Anläggningsskötare för brandlarmanläggningar Säkerhetsrådgivare ADR-transporter Inköp av dessa resurser regleras i avtal mellan SNAB och SNEAB. Avtalet bevakas av VD. SNEAB har inte egna resurser för ett antal administrativa funktioner (Admin). Dessa köps in från moderbolaget SNAB. Funktionerna som bemannas med externa resurser är: HR med personalchef IT- och systemstöd Ekonomifunktion med redovisning och fakturering Inköp från externa leverantörer Inköp av dessa funktioner regleras i avtal mellan SNAB och SNEAB Resurser som köps från annan leverantör SNEAB har inte egna resurser för MTO-expertis. Detta finns inte inom avdelningen Avfallsteknik idag. Denna kompetens köps även i framtiden in av det nya dotterbolaget SNCAB (Nilsson, 2015) alternativt från externt företag. Upphandling sker vid behov Ledningssystem SNAB:s ledningssystem (SMAK) är certifierat enligt ISO 9001, ISO och OHSAS SNEAB kommer att använda en kopia av samma ledningssystem. Många av instruktionerna kommer att vara samma i de båda bolagen men SNEAB har en egen SMAK-handbok som ger en övergripande beskrivning av systemet. Ledningssystemet för SNEAB kommer att kompletteras med bland annat instruktioner för leverantörskontroll av de resurser som SNAB levererar till SNEAB, hantering av intressekonflikter angående radiometriverksamheten och instruktion för nytt SÄK. Uppdateringar av ledningssystemet kommer att ske löpande i det kontinuerliga förbättringsarbetet eller i samband med att instruktioner aktualitetsgranskas eller revideras.

12 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Anläggningar Del av fastigheten Hånö 1:9 kommer att styckas av och ägas av SNEAB. En principskiss över SNEAB:s fastighet och berörda anläggningar framgår av figur 3-3, exakt avstyckning kommer att fastställas under lantmäteriförrättningen. Figur 3-3 Principskiss över de delar av Studsviksområdet som ska ägas av SNEAB. Inom den nya fastigheten kommer det att finnas servitutsavtal för exempelvis aktiva kulverten och andra ledningsnät i mark.

13 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Mediaförsörjning och omhändertagande av avfall SNAB kommer stå för mediaförsörjningen till SNEAB. Media som ska levereras är: Dricksvatten Dejonatvatten Elmatning Reservkraft Tryckluft Fjärrvärme SNAB kommer att omhänderta visst uppkommet avfall från SNEAB. Avfall som ska omhändertas är: Spillvatten (inaktivt) Vätskeburet avfall kategori 4, fördelning av sekundäravfall i form av slam regleras i avtal Konventionellt avfall (inaktivt) I avtal mellan SNAB och SNEAB ska mediaförsörjning och omhändertagande av avfall regleras inklusive reglering vid störning. Anslutningspunkterna definieras i samband med lantmäteriförrättningen.

14 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Tidplan för genomförandet Den nya legala strukturen ska träda i kraft från , förutsatt att nödvändiga godkännanden från myndigheterna erhållits. En mer detaljerad redovisning av under införandet planerade aktiviteter och tidplan för dessa finns i kapitel 10.

15 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Analys av organisationsändringen Till följd av den legala strukturförändringen kommer vissa mindre organisationsförändringar att genomföras. Dessa förändringar är få till antalet. För att säkerställa att den nya legala strukturen och organisationen uppfyller de kärntekniska och konventionella säkerhetskrav som ställs på verksamheten så att säkerheten blir minst bibehållen har en analys genomförts. Instruktion IN-0372 har tillämpats. I de följande avsnitten redovisas analysen av den planerade organisationens inverkan på säkerhet och kvalitet under och efter införandet. 5.1 Den nuvarande organisationens styrkor och svagheter I Tabell 5-1 framgår de identifierade svagheterna och styrkorna i nuvarande organisation. Tabell 5-1 Styrkor och svagheter i nuvarande organisation och legal struktur. Styrkor Svagheter Affärsområdet fungerar bra. Etablerade arbetssätt. En kontaktyta gentemot myndigheter. Legal struktur gör det svårt att uppnå ökad tillväxt och lönsamhet. Komplicerade och otydliga processer. Svårt att följa upp avdelningens ekonomiska resultat pga. svåröverskådlig och komplex fördelning av interna kostnader. Otydligt behov av infrastruktur för avdelningen.

16 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Mål för organisationsändringen Uppdelningen i affärsområden har visat sig fungerar bra men det har visat sig att det finns ett behov av att tydligare kunna följa upp resultaten inom varje affärsområde. Till det krävs en mer dynamisk miljö för varje affärsområde med större tydlighet avseende den interna kostnadsstrukturen och de olika delarnas behov av infrastruktur. Förändringen syftar till att: Säkerställa att varje affärsområde har ett tydligt ansvar för sin egen infrastruktur och sina egna behov. Skapa en större tydlighet internt om var vi har kostnader och intäkter och vilka behov av infrastruktur som finns. Skapa förutsättningar för processutveckling mot tydligare och mindre komplicerade processer. 5.3 Säkerställande av säkerhet, miljö, arbetsmiljö och kvalitet under införandefasen Fram till dess att den nya organisationen träder i kraft kommer cheferna i den gamla organisationen att i enlighet med gällande organisation ansvara för säkerhet, miljö, arbetsmiljö och kvalitet. Från och med ikraftträdandet kommer ansvaret helt att övergå till det nya företaget som är bemannat med samma personer som före införandet. 5.4 Erfarenheter från tidigare organisationsändringar Inom SNAB har ett antal organisationsändringar genomförts genom åren. Erfarenhetsmässigt är det viktigt med tydlig avgränsning av förändringar och att inte genomföra alltför omfattande förändringar på samma gång. Med hänsyn till detta begränsas denna organisationsändrings omfattning till att endast innefatta de förändringar som blir en direkt följd av att den legala strukturen förändras. Erfarenheterna från organisationsändring inom avdelningen Avfallsteknik som trädde i kraft är bland annat att det är mycket positivt med ett samordnat anläggningsansvar för alla avfallsanläggningar. Denna förändring passar väl in i SNEAB. Erfarenhet från tidigare legal strukturförändring (tillståndsöverföring mellan SNAB och AB SVAFO) är att det är viktigt att fördela avfallsposterna direkt för att undvika otydligt ägarskap.

17 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Den nya organisationens styrkor och svagheter För att identifiera den nya organisationens styrkor och svagheter har en riskbedömning genomförts. Bedömningen har som utgångspunkt de olika krav som finns på verksamheten samt behovet av infrastruktur och kompentens. Den nya organisationen har utvärderats mot följande krav: Lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet 13 SSMFS 2008:1, 2 kap. 7-9 SSMFS 2008:24, 3 SSMFS 2008:12, 6-7 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor Miljöbalken (1998:808) AFS 2001:1 systematiskt arbetsmiljöarbete Bedömningen är att organisationen och kompetensen inom SNEAB uppfyller alla ovanstående krav med hänsyn taget till att vissa nyckelkompetenser köps in från SNAB. För detaljerad bedömning se bilaga 1. Åtgärderna som identifierats i riskbedömningen är sammanfattade i kapitel 10. Infrastrukturen finns på plats inom Studsviksområdet och kommer att omhändertas i avtal mellan SNAB och SNEAB. En sammanfattning av den nya organisationens styrkor och svagheter framgår av Tabell 5-2.

18 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Tabell 5-2 Styrkor och svagheter i nya organisationen och den nya legala strukturen. Styrkor Svagheter Legal struktur gör det lättare att uppnå ökad tillväxt och lönsamhet. Enklare och tydligare processer. Lätt att följa upp affärsområdets ekonomiska resultat. Behovet av infrastruktur förtydligas. Flera nyckelkompetenser inom säkerhetsområdet finns inte inom det egna bolaget. Risk för friktion mellan de olika bolagen till följd av revirtänkande. Intressekonflikt mellan produktionsledningen och radiometrin. Tydligare ansvarsområde för bolagets VD. Ökat fokus på säkerhet då det får en närmare koppling till affärsverksamheten.

19 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Ansvar, befogenheter och rapporteringsvägar i den nya organisationen Av ledningssystemet SMAK och där ingående funktionsbeskrivningar anges för varje funktion dess arbetsuppgifter, ansvar, rapporteringsvägar och befogenheter. Nya funktionsbeskrivningar för VD, CFO, sektionschef Admin och beställare av fastighetsfunktioner kommer att tas fram. Funktionsbeskrivningen för sektionschef och anläggningsansvarig för avfallsteknik kommer att uppdateras. Övriga funktionsbeskrivningar och rapporteringsvägar påverkas inte av organisationsförändringen. VD förfogar över SNEAB:s totala resurser för verksamheten i bolaget i form av personal och utrustning och äger rätt att, då så är påkallat av säkerhets-, kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöskäl eller andra väsentliga skäl, stoppa eller ingripa i verksamheten. Även anläggningsansvarig och ansvarig strålskyddsingenjörer har denna rätt och skyldighet.

20 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Kompetenskrav på befattningshavarna i den nya organisationen De ledande befattningshavarna i den nya organisationen är samma som i nuvarande organisation. Flera resurser (avsnitt 3.2.2) som har påverkan på säkerheten kommer att köpas från SNAB. Kompetenskrav för dessa resurser kommer att framgå av funktionsbeskrivningar i SNEAB:s ledningssystem. Bemanningen kommer att utgöras av samma personer som idag. VD anses ha tillräcklig kompetens för att beställa resurser från SNAB. Kompetenssäkringen av inköpta resurser framgår av SMAK-handboken för SNEAB.

21 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Påverkan på kvalitets-, säkerhets-, och driftdokumentation SNEAB kommer ha uppdaterad säkerhetsdokumentation på plats för de kärntekniska anläggningarna HA, DK och SMA när tillståndet tas i anspråk. Det nya ledningssystemet kommer att uppdateras kontinuerligt genom ständiga förbättringar.

22 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Uppföljning av organisationsändringen För att efter genomförandet av organisationsändringen säkerställa att inga oönskade effekter uppstått samt identifiera förbättringsmöjligheter genomförs uppföljningar. Uppföljningen av organisationsändringen kommer att ske vid två tillfällen: 2016-Q2 Utvärdering 1, extra ledningens genomgång för SNAB och SNEAB för att utvärdera effekterna av omorganisationen Q1 Utvärdering 2, medarbetarundersökning.

23 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Aktivitetsplan I tabellen nedan redogörs för samtliga aktiviteter kopplade till bildandet av nytt dotterbolag. Bevakning av aktivitetspunkterna sker löpande i C2. Tabell 10-1 Aktivitetsplan. Aktivitet Framtagande och uppdatering av funktionsbeskrivningar. Genomfört Ansvarig Q1-16 Närmaste chef Upprättande av avtal mellan SNAB och SNEAB. Q1-16 VD Ta fram ny SMAK-handbok för SNEAB. Q1-16 VD Ta fram ny instruktion för SÄK i SNEAB. Q1-16 VD Lantmäteriförrättning och fastläggande av förbindelsepunkter för mediaförsörjning. Q1-16 VD Uppdatering av SAR. Q1-16 Anläggningsansvarig Nytt avtal mellan SNEAB och SKB, översyn av fonderingsmodell. Utredning om nytt avtal med SVAFO för mellanlagring av avfall i AM. Nytt avtal med SVAFO angående SVALA för dokumentation av avfallsposter. Q2-16 VD Q1-16 VD Q1-16 VD Framtagning av nya avtal med kunder. Q1-16 VD Upprätta årsschema utgående från moderbolagets riktlinjer för de viktiga mötesforumen. Q1-16 VD Personlig uppföljning av person med dubbla funktioner. Hela 2016 Närmaste chef Utvärdering 1. Q2-16 VD Utvärdering 2. Q1-17 VD

24 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Referenser Nilsson, A. (2015). Ändring av legal struktur för Studsvik Nuclear AB och dess påverkan på organisationen. Studsvik Nuclear AB (Arbetsrapport N-15/215).

25 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev Revisionsförteckning Rev. nr Granskad av Godkänd av Rapportdatum 0 Emil Jorpes 1 Emil Jorpes Mats Fridolfsson Rev. nr Avsnitt Beskrivning av revideringar 0 Första utgåva, granskad av PSG enligt protokoll PSG-15/16. 1 Hela rapporten Ändring till följd av FSG:s initiala och slutliga kommentarer enligt protokoll FSG-15/17.

26

27 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 Bilaga 1, sid 0 (6) Riskvärdering, matris Sannolikhet Mycket ofta Mycket trolig/ofta Trolig/frekvent Möjlig/sporadisk Ganska sannolik Osannolik Konsekvens Obetydlig Marginell Väsentlig Allvarlig Omfattande Katastrofal Riskkategorier Hög risk, verksamheten stoppas Mellan risk, åtgärd krävs, verksamheten kan fortgå. 5-9 Mellan risk, ingen åtgärd krävs, bevaka att förebyggande åtgärder och instruktioner följs. 1-4 Låg risk, ingen åtgärd krävs.

28 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 Bilaga 1, sid 1(6) Händelse Ändring av legal struktur för avdelningen Avfallsteknik och dess påverkan på organisationen Referens 1 Beskrivning Avdelning Avfallsteknik ska bli ett dotterbolag (SNEAB) inom Studsvik Nuclear AB (SNAB) med eget kärnteknisk tillstånd enligt lag om kärnteknisk verksamhet (1984:3). Händelseinformation Riskbedömning (steg 1) Avhjälpande åtgärd Riskbedömning (steg 2) Kvarstående åtgärder Sannolikhet Konsekvens Risktal Sannolikhet Konsekvens Risktal Ref Krav Beskrivning nuläge Förändring Risk 1.1 Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och Avdelningen Avfallsteknik har en avdelningschef, SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Genomföra Controller och två sektioner, Affärsstöd och Operations. åtgärder för att upprätthålla säkerheten. Avdelningschef blir istället VD för SNEAB. Controllern blir CFO och en ny sektion bildas, Admin. Admin:s uppgift blir att vara beställare av Ekonomi, Inköp, HR och vissa andra tjänster. Admin bemannas med en person från SNEAB som även är CFO (ingen ny personal tillkommer). Inom Operations tillkommer en enhet då hela radiometrilabbet flyttas hit från NQ. Under Engineering tillkommer en funktion, beställare av fastighetsunderhåll. Inga förändringar sker inom Affärsstöd. Otydliga beslutsvägar och ansvarsområden Nya funktionsbeskrivningar för VD, CFO, Admin och beställare av fastighetsunderhåll ska tas fram. 1.2 Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Genomföra åtgärder för att upprätthålla säkerheten. Beslut om ekonomiska resurser fattas av Avdelningschef och beslut angående att upprätthålla säkerheten fattas av VD i SNAB. Det finns en gemensam anläggningsansvarig för de kärntekniska anläggningarna HA/DK och SMA. Åtgärderna för att bibehålla och öka säkerheten identifieras i arbetet med säkerhetsanalys, skyddsronder, avvikelsehantering och process för ständiga förbättringar etc. Åtgärder dokumenteras i anläggningarnas säkerhetsprogram. VD för SNEAB är ansvarig för både de ekonomiska resurserna och säkerheten. I övrigt sker ingen förändring. Positivt: Tydligare organisation och beslutsvägar. Beslut kommer närmare verksamheten. 1.3 Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Genomföra åtgärder för att upprätthålla säkerheten. Avdelningen avfallsteknik har inte alla personella SNEAB kommer inte att tillsätta dessa personella resurser som krävs för att upprätthålla säkerheten. Vissa resurser utan de kommer att tillhandahålls av SNAB. av dessa funktioner är organiserade under NQ. Kompetensbrist i SNEAB Resurser köps in av NQ, regleras i avtal Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Hantera och slutförvara i verksamheten uppkommet kärnavfall. Central avfallsamordnare samordnar arbetet med uppkommet avfall inom SNAB. Avdelningen har en egen avfallsamordnare och en grupp som arbetar med SNEAB kommer inte ha en egen central driftavfall som uppkommer i verksamheten samt det avfallssamordnare. historiska avfallet. Den centrala avfallsamordnaren är kontaktperson gentemot SKB. Bristande bevakning av ändrade krav på slutförvar från SKB. Avfallet hanteras på fel sätt vilket gör att det t.ex. måste packas om Funktionen Central avfallsamordnare köps av SNAB, regleras i avtal Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Hantera och slutförvara i verksamheten uppkommet kärnavfall. SNAB har avtal med SKB om slutförvar av avfall. SNEAB saknar avtal med SKB. SNEAB har ingen avfallsväg till slutförvar Ansökan om kärntekniskt tillstånd för SNEAB inkluderar också en begäran om att få överföra avfall mellan SNAB och SNEAB. Därigenom finns en avfallsväg även för SNEAB:s avfall Nytt avtal mellan SNEAB och SKB samt baserat på detta se över fonderingsmodellen. 1.6 Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Hantera och slutförvara i verksamheten uppkommet kärnavfall. Mellanlagring av avfall sker utomhus inom avfallsområdet eller i AM (avtal med AB SVAFO). SNEAB saknar avtal med SVAFO. SNEAB kan inte mellanlagra i AMM Utred om behov av nytt avtal angående mellanlagring av avfall i AM hos SVAFO behövs.

29 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 Bilaga 1, sid 2(6) Händelseinformation Riskbedömning (steg 1) Avhjälpande åtgärd Riskbedömning (steg 2) Kvarstående åtgärder Sannolikhet Konsekvens Risktal Sannolikhet Konsekvens Risktal Ref Krav Beskrivning nuläge Förändring Risk 1.7 Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Avveckla och riva anläggningen. Ansvaret för att riva och avveckla de kärntekniska anläggningar ligger hos SNAB. Ansvaret för att avveckla och riva avfallsanläggningarna (HA/DK och SMA) kommer att flyttas över till SNEAB. Vissa av SNAB:s anläggningar kommer ligga på/i mark som SNEAB kommer att äga, t.ex. delar av aktiv kulvert. Ansvaret för avveckling av anläggningar som ligger inom servitut eller arrenden är inte tydligt Tillstånden för de kärntekniska anläggningarna styr ansvaret för avveckling. Servitut och avtal får inte ge motstridiga uppgifter om ansvar som kopplar till kärnteknisk verksamhet Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och Bevakning av lagar, föreskrifter och villkor görs idag av SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Genomföra NQ och anläggningsansvarig ser till att anpassningar av åtgärder som följer villkor eller verksamheten utförs. Myndighetskontakten sköts av NQ. föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag. SNEAB kommer inte tillsätta resurser för lagbevakning och myndighetskontakter. Anläggningsansvarig inom SNEAB kommer som tidigare vara ansvarig för HA/DK och SMA. Bristande bevakning av lagar mm inom SNEAB, kan påverka säkerheten För bevakning av lagar och föreskrifter och myndighetskontakter anlitas SNAB och NQ, regleras i avtal Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Genomföra åtgärder som följer villkor eller föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag. Dokumentation av avfallsposter görs i SVALA (föreskriftsoch villkorskrav). Svala ägs av SVAFO och avtal finns med SNAB. Avtalet får inte föras över till tredje person. SNEAB tecknar ett nytt avtal med SVAFO för SVALA som kommer att fortsätta användas för dokumentation av avfallsposter. SNEAB kan inte uppfylla kraven utan systemstöd i SVALA Nytt avtal med SVAFO angående SVALA Uppfyllande av 13 Lagen om kärnteknisk verksamhet (1984:3) och SSMFS 2008:1, 2 kap. 7. Genomföra skyddsåtgärder i händelse av driftstörning eller haveri. Utvärdering av störningar och haverier sker av anläggningsansvarig och produktionsledning. Beredskapsplanering görs av SNAB och NQ. Rapportering till myndigheten görs av NQ. SNEAB kommer inte ha egen beredskapsorganisation utan den köps av SNAB. Myndighetsrapportering kommer även fortsättningsvis göras av NQ. SNEAB har inte tillräcklig kompetens för att utreda rotorsak till haverier För beredskapsplanering och myndighetskommunikation anlitas SNAB, regleras i avtal. Resurser för rotorsaksanalys finns inom SNAB och SNCAB och kan köpas in Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. 8. Enhetligt ledningssystem med uppdaterade rutiner och instruktioner. SNAB har ett integrerat ledningssystem certifierat enligt ISO 14001, 9001 och OHSAS benämns SMAK. SNEAB kommer att ha ett eget ledningssystem med en egen SMAK-handbok. Ledningssystemet kommer att vara en kopia av SNAB:s och övervägande del av instruktionerna kommer till en början att vara samma. Ledningssystemet uppfyller I samband med utveckling och förbättringar av kraven men det kan vara svårt verksamheten och dess ledningssystem kommer på sikt att hitta relevant information då ledningssystemet anpassas efter SNEAB:s behov. det är väldigt omfattande. SNEAB kommer att ha ett kompletterat revisionsprogram för att utföra revisioner inom SNAB av de funktioner man köper in från SNAB. Ledningssystemet kommer att vara certifierat enligt nuvarande standarder Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. 9 pkt. 1. Dokumenterade säkerhetsmål och riktlinjer för upprätthållande och utveckling av säkerheten. Säkerhetsmål finns för verksamheten. Riktlinjer finns i form av STARK-begreppet. Mindre diversifierat bolag ger möjligheter till tydligare och enklare målstyrning. Positivt: Tydligare målstyrning i mindre diversifierat bolag Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. 9 pkt. 2. Ansvar, befogenheter och samarbets-förhållanden definieras och dokumenteras för personal som påverkar säkerheten. Funktionsbeskrivningar finns för alla kompetenser inom avdelningen Avfallsteknik och är nyligen uppdaterade. Inga nya säkerhetspåverkande arbetsuppgifter tillkommer då befintlig verksamhet ska drivas vidare som Otydliga beslutsvägar, tidigare. De flesta funktionsbeskrivningarna ändras inte ansvarsfördelning m.m. kan och flyttas över till SNEAB. Avtal upprättas för att köpa in göra att ärenden inte blir tjänster som framöver bara finns på SNAB, till exempel hanterade. NQ funktioner Överflytt av alla funktionsbeskrivningar som berörs till SNEAB. Tydliga uppdragstagaravtal

30 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 Bilaga 1, sid 3(6) Händelseinformation Riskbedömning (steg 1) Avhjälpande åtgärd Riskbedömning (steg 2) Kvarstående åtgärder Sannolikhet Konsekvens Risktal Sannolikhet Konsekvens Risktal Ref Krav Beskrivning nuläge Förändring Risk 1.14 Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. 9 pkt. 3. Planering av kärnteknisk verksamhet med tillräcklig tid och resursavsättning för säkerhetsåtgärder och säkerhetsgranskning. Innefattar även de upphandlingar som görs av verksamhet som har betydelse för säkerheten. Anläggningsändringar genomförs enligt instruktion. Tid för säkerhetsgranskning tillsätts i projekt. Resurser för primär säkerhetsgranskning finns inom avdelningen. Fristående säkerhetsgranskning utförs av NQ. Genomförande av anläggningsändringar kommer inte att förändras. Resurs för PSG kommer att finnas inom SNEAB. SNEAB kommer inte ha egna resurser för fristående säkerhetsgranskning. Resurser för fristående säkerhetsgranskning saknas och ändringar blir bristfälligt granskade Resurser för FSG anlitas från SNAB, regleras i avtal Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. I SNAB beslutas säkerhetsfrågor i SÄK och styrgrupper i 9 pkt. 4. Beslut i säkerhetsfrågor projekt har representant från NQ. Linjeorganisationerna föregås av beredning och rådgivning bereder ärendena. så att frågorna blir allsidigt belysta. Nytt SÄK bildas för SNEAB med experter inom bolaget och representation från NQ. Säkerhetsfrågorna blir inte tillräckligt belysta. Kompetens saknas inom SNEAB Resurser från NQ anlitas i nytt SÄK, regleras i avtal Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. 9 pkt. 5. Utförare av säkerhetspåverkande arbetsuppgifter har kompetens och lämplighet. Säkerhetspåverkande arbetsuppgifter bedöms för varje medarbetar i PDR och ska dokumenteras i Agda. Säkerhetsbedömning görs av all personal vid nyanställning och sedan i PDR. De säkerhetspåverkande arbetsuppgifterna påverkas inte av förändringen. Vissa arbetsuppgifter kommer att utföras av SNAB t.ex. FSG. Befintlig strålskyddsorganisation med ASI och strålskyddsresurser för att bedriva verksamheten övergår till SNEAB. SNEAB kommer inte ha egna resurser för säkerhets-bedömning. Personalen har inte rätt kompetens för arbetsuppgifterna och de utförs därför på fel sätt. Säkerhetsbedömning genomförs ej Säkerhetsbedömning görs av SNAB, regleras i avtal Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. 9 pkt. 6. Den som arbetar i den kärntekniska verksamheten ges de förutsättningar som krävs för att kunna arbeta på säkert sätt. MTO-utredningar genomförs i samband med anläggningsändringar. För pågående verksamhet görs detta i samband med säkerhetsanalysen av anläggningarna. Ingen förändring mot nuvarande organisation. Ingen risk, bedöms ej Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. 9 pkt. 7. Fortlöpande erfarenhetsåterföring för erfarenheter av säkerhetsbetydelse. Idag finns flera forum för erfarenhetsåterföring såsom SÄK, ALARA, Skyddskommitté, Intranät, chefsforum, enhets/avdelningsmöten, samverkansforum med andra tillståndshavare och myndigheten. Rapportering av händelser sker i C2. Vissa nya samverkansforum kommer att bildas inom SNEAB t.ex. SÄK, enhetsmöten och skydds-kommitté. Andra forum så som exempelvis ALARA kommer även fortsättningsvis vara gemensamma mellan SNAB och SNEAB. Erfarenheter omhändertas inte vilket gör att utvecklingen av verksamheten går onödigt långsamt Uppfyllande av SSMFS 2008:1, 2 kap. 9 pkt. 8. Säkerheten i den kärntekniska verksamheten ska rutinmässigt övervakas och följs upp, avvikelser identifieras och hanteras så att säkerheten upprätthålls och fortlöpande utvecklas enligt de mål och riktlinjer som gäller. Avvikelsehantering sker genom C2. RO-hantering för kategorihändelser. Genomgång sker på avdelningssektions- och enhetsmöten. SNEAB kommer att fortsätta använda C2 som system för avvikelsehantering. Avvikelser omhändertas inte och påverkar därmed säkerheten Användandet av C2 regleras i avtal Uppfyllande av SSMES 2008:1, 4 kap. 2. Säkerhetsredovisning. Säkerhetsredovisningar finns för HA/DK och SMA. Säkerhetsredovisningarna kommer att slås ihop till en och revideras med avseende på gällande tillstånd och organisation. Uppdaterad SAR är inte klar, otydlig styrning Uppdatera SAR 1.21 Uppfyllande av SSMES 2008:1, 5 kap. 1. Säkerhetstekniska driftförutsättningar. Säkerhetstekniska driftförutsättningar finns för HA/DK och SMA. STF ändras inte. Ingen risk, bedöms ej.

31 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 Bilaga 1, sid 4(6) Händelseinformation Riskbedömning (steg 1) Avhjälpande åtgärd Riskbedömning (steg 2) Kvarstående åtgärder Sannolikhet Konsekvens Risktal Sannolikhet Konsekvens Risktal Ref Krav Beskrivning nuläge Förändring Risk 1.22 Uppfyllande av SSMFS 2008:24, 3. Strålskyddsföreståndare. Funktionen strålskyddsföreståndare finns inom SNAB. SNEAB kommer inte ha egen strålskyddsföreståndare. Expertkompetens inom strålskydd saknas Strålskyddsföreståndare anlitas av SNAB, regleras i avtal Uppfyllande av SSMFS 2008:12, 6. Ansvarig för fysiskt skydd. Säkerhetschefen har en fristående roll och rapporterar direkt till VD. Det finns även funktionerna bevakningschef och säkerhetsskyddschef. SNEAB kommer inte ha egen säkerhetschef, bevakningschef eller säkerhetsskyddschef. Säkerhetschefen deltar i SNEAB:s SÄK. Kompetens saknas inom området Säkerhetschef, bevakningschef och säkerhetsskyddschef köps av SNAB, regleras i avtal Uppfyllande av SSMFS 2008:12, 7. Säkerhetsprövning av personal. Instruktioner finns för säkerhetsprövning för alla personer som ska röra sig fritt på området. Dedikerad säkerhetshandläggare (Securitas) har utsetts inom SNAB för att säkerställa konsekvent hantering. Kontinuerlig uppföljning i bland annat PDR. SNEAB kommer inte ha egna resurser för säkerhetshandläggning. Resurser för säkerhetsprövning saknas Säkerhetshandläggare köps av SNAB, regleras i avtal Uppfyllande av Lag (2003:778) om SNAB har en industribrandkår med brandchef. skydd mot olyckor, skyldighet att hålla SNEAB kommer inte ha en egen industribrandkår men Industribrandkåren bemannas av personal som även har beredskap för att förhindra eller hjälper till med bemanning. andra arbetsuppgifter inom Studsviksområdet. begränsa olycka. Bemanning av industribrandkåren blir svårt i SNAB Industribrandkår och brandchef kommer att anlitas från SNAB, regleras i avtal. Även bemanning från SNEAB kommer att regleras i avtal Uppfyllande av föreskrifter för systematiskt brandskyddsarbete. Anläggningsskötare av brandlarmanläggning. Anläggningsskötare för brandlarmanläggningarna inom SNAB är NUF. SNEAB kommer inte ha egen resurs för anläggningsskötare av brandlarm. Brandlarmanläggningarna sköts inte och felfungerar pga. detta Anläggningsskötare av brandlarmanläggning anlitas från SNAB, regleras i avtal Uppfyllande av föreskrifter för systematiskt brandskyddsarbete. Instruktioner för utförande av egenkontroll mm. Brandskyddsansvarig är brandchefen inom SNAB. Instruktioner för egenkontroll mm ingår i ledningssystemet. SNEAB kommer inte ha egen resurs för brandskyddsansvarig. Brandskyddsarbetet sköts inte på rätt sätt Brandskyddsansvarig anlitas av SNAB, regleras i avtal Uppfyllande av Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Föreståndare för brandfarliga varor. SNAB har tillstånd för brandfarlig vara och föreståndare. Verksamheten inom SNEAB kommer omfatta hantering av brandfarlig vara, LNG, pyrolysgas och gasol m.m. Säkerhetsarbetet med SNEAB måste ha egna tillstånd för brandfarlig vara samt brandfarlig vara brister. egen föreståndare och stf. föreståndare Ansökan om nytt tillstånd för brandfarlig vara. Anmälan till Räddningstjänsten om föreståndare brandfarlig vara Uppfyllande av miljöbalken (1998:808). Miljötillstånd för miljöfarlig verksamhet. Inom avfallsteknik finns två gällande miljötillstånd, ett för SMA och ett för HA. Verksamheten kommer att vara densamma i SNEAB. Verksamheten får inte bedrivas utan miljötillstånd Tillstånden överförs till SNEAB Uppfyllande av Kemikalieinspektionens samt arbetsmiljö-verkets krav på hantering av kemikalier. NQ är systemansvarig för ichemistry som är databasen för dokumentation av kemikalier och tillhandahåller funktion kemikaliesamordnare. SNEAB kommer inte ha egna resurser för kemikalieansvarig och kommer fortsätta använda ichemistry som kemikaliedatabas. Otydlighet avseende befogenheter och förväntningar på leverans Kemikaliesamordnare och ichemistry köps av SNAB, regleras i avtal Kompetens SNEAB blir beroende av att SNAB har den kompetens som krävs på flera säkerhetskritiska funktioner så som strålskyddsföreståndare, säkerhetschef, bevakningschef, brandchef, FSG, säkerhetshandläggare, central avfallssamordnare m.m. Tillräcklig kompetens saknas hos SNAB SNEAB genomför leverantörsrevision, uppföljning och leverantörsbedömning. Ingår i ledningssystemet Kompetens Bristande kompetens i det nya företaget för att driva verksamheten på ett säkert och effektivt sätt. Bemanningen blir så slimmad att viktiga kompetenser saknas Ingen ändring av bemanningen inom SNEAB. Kompetens finns i SNAB som köps in

32 STUDSVIK NUCLEAR AB N-15/209 Rev. 1 Bilaga 1, sid 5(6) Händelseinformation Riskbedömning (steg 1) Avhjälpande åtgärd Riskbedömning (steg 2) Kvarstående åtgärder Sannolikhet Konsekvens Risktal Sannolikhet Konsekvens Risktal Ref Krav Beskrivning nuläge Förändring Risk 1.33 Ansvarsområden Tydliga ansvarsområden, ägarskap av anläggningar och mark måste definieras tydligt. LNG-anläggningen ligger exempelvis utanför avfallsområdet. Otydlighet gör att ansvaret för t.ex. underhåll kan fallera Definierat ägarskapet av respektive anläggning. Kompletteras med servituts- och arrendeavtal Lantmäteriförrättning. Begränsningar kring LNG Mediaförsörjning Inom SNAB finns dricksvatten- och dejonatproduktion, avloppsrening, omhändertagande av vätskeburet avfall, fjärrvärme, elmatning, reservkraft och tryckluft. Mediaförsörjningen kvarstår i SNAB och köps in av SNEAB. Bortfall av media ger påverkan på produktionen inom SNEAB Avtal om mediaförsörjning till SNEAB. Servitutsavtal för mediainstallationer på SNEAB:s fastighet Avtalet ska omfatta reglering vid störning. Förbindelsepunkter ska definieras för varje media Mediaförsörjning HA producerar överskottsvärme som levereras till VKC för fjärrvärmeproduktion eller kylning. Överskottsvärmen säljs till SNAB. Behovet av fjärrvärme på siten finns inte Avtal om hetvattenleverans från SNEAB till SNAB. Avtal omfattar även kylningen Arbetsmiljö En resurs inom SNEAB kommer att få dubbla roller, CFO/Admin. Får svårt att hinna med sin uppgifter Kontinuerlig uppföljning i form av personliga samtal under första året.

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47

ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47 1. Föremål för verksamheten Västervik Miljö & Energi AB

Läs mer

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM Innehållsförteckning: sidan Syfte och omfattning... 3 Kort om Advania... 3 Affärsidé... 3 Kvalitetspolicy... 4 Miljöpolicy... 4 Arbetsmiljöpolicy... 5 Jämställdhetspolicy...

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård Krokoms kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 10 1 Sammanfattning

Läs mer

SFK Certifiering AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat

SFK Certifiering AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat Revisionsprotokoll Revisionsperiod: 2013-04-02 till Ort: Västerås Revisionsteam Uppdragsledare: Uppdragsmedlem: Martin Eklund Susanne Boy Revisionens omfattning Systemdokumentation: Åtgärdade avvikelser:

Läs mer

SwedPower:s integrerade ledningssystem

SwedPower:s integrerade ledningssystem SwedPower:s integrerade ledningssystem SIS Seminarium 2004-11-09 Ulf Andersson SwedPower Vad menar vi med ett integrerat ledningssystem? Ett system med alla planerande, styrande, uppföljande och utvärderande

Läs mer

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan Krisledningsplan Inför och vid särskilda och extraordinära händelser Socialförvaltningen Dokumenttyp: Beslutad av: Socialnämnden Gäller för: Socialförvaltningen Dokumentnamn: Krisledningsplan Beslutsdatum:

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 2 Innehåll Arbetsmiljöplan 2016... 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden...

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2004-12-20 RH0325 Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE) (SFS 1998:901) gäller för

Läs mer

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering Instruktion för klagomålshantering Fastställd av styrelsen för Länsförsäkringar Fondförvaltning 2015-06-02 1(8) Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

Granskning av effekthöjningsärenden

Granskning av effekthöjningsärenden Sida: 1/19 LEDNINGSYSTEM Datum: 2010-12-23 Dokumenttyp: Rutin Process: Tillståndspröva Dokumentnummer: 154 Version: 1 Författare: Ninos Garis Fastställd: Lennart Carlsson Granskning av effekthöjningsärenden

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Policy Systematiskt arbetsmiljöarbete Dnr: 2013-110 Datum: 2013-09-13 Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Arbetet vid Södertörns

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Uppdragsnr: 10095928 1 (7) PM Kommentarer till periodisk besiktning av RagnSells, Fagerliden deponi och avfallsanläggning 2011 1 Allmänna 1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Med besiktning

Läs mer

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Förebyggande brandskydd. Beslutad av kommunstyrelsen

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Förebyggande brandskydd. Beslutad av kommunstyrelsen Internkontroll 2015 - KS Förebyggande brandskydd Beslutad av kommunstyrelsen Metadata om dokumentet Dokumentnamn Internkontroll 2015 - KS facknämnd Dokumenttyp Del av Kommunstyrelsens Interna kontroll

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07 Nr 2015-07 s revisorer Granskning av resurser för projektledning och bevakning av projekt, BFAB och KvB. Granskningsrapport Nr 2015-07 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Ramverk för systemförvaltning

Ramverk för systemförvaltning Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 1 (8) Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 2 (8) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 FORUM OCH GRUPPER... 3 LANDSTINGETS LEDNINGSGRUPP... 3 IT-GRUPP... 3 PROGRAMSTYRGRUPP...

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.3 Godkänd av: Joakim Jenhagen Datum: 2011-09-15 Systemförvaltningshandbok 1(12) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013 Vellinge kommun Fastighetsunderhåll Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

rwieitii AflflIDt Svenska Skogsplantor 2015-1 1-16--2015-1 1-18 Resultat

rwieitii AflflIDt Svenska Skogsplantor 2015-1 1-16--2015-1 1-18 Resultat rwieitii AflflIDt si 1,. 2015-11-24 248000 1(8) Erreferens Carin Espes Kopia U SP Certifiering Svenska Skogsplantor AB Box 857 Vibytorps plantskola 501 15 BORÅS 69436 HALLSBERG Svenska Skogsplantor 2015-1

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING EN BRA ARBETSMILJÖ ÄR INTE EN SLUMPMÄSSIG FÖRETEELSE ELLER ENBART ETT RESULTAT AV VI "KEMIN" MELLAN MÄNNISKOR. KAN MEDVETET PÅVERKA VÅR EGEN ARBETSMILJÖ,

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Svensk Miljöbas 3:2013

Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Svensk Miljöbas 3:2013 Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Krav Svensk Miljöbas ISO 14 001:2004 EMAS III 3:2013 (Kriterier utöver ISO 14 001:2004) 1. Miljöpolicy En miljöpolicy innehållande

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset Patientsäkerhetsberättelse Ortopediska Huset 2014 2014-09-01 Granskad och godkänd av Björn Waldebäck Verksamhetschef 1 Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9,

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av sjuka hus

Granskning av landstingets hantering av sjuka hus Granskning av landstingets hantering av sjuka hus Rapport nr 18/2013 Januari 2014 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Granskningspromemoria 2009

Granskningspromemoria 2009 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 10 Februari 2010 DNR 370-12/2010 Granskningspromemoria 2009 STOCKHOLMS HAMN AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den

Läs mer

En kort introduktion till kvalitetsledning. Björn-Erik Erlandsson SFMI bjorn-erik.erlandsson@sth.kth.se 070-551 43 30

En kort introduktion till kvalitetsledning. Björn-Erik Erlandsson SFMI bjorn-erik.erlandsson@sth.kth.se 070-551 43 30 En kort introduktion till kvalitetsledning Björn-Erik Erlandsson SFMI bjorn-erik.erlandsson@sth.kth.se 070-551 43 30 1 Kvalitetsledning Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3)

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Emil Ring Februari 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1.

Läs mer

Företagets logotyp. Plats för företagets logotyp 1

Företagets logotyp. Plats för företagets logotyp 1 öretagets logotyp 1 Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och sträva efter en bra och säker arbetsmiljö för alla. Arbetsmiljö ingår som en integrerad del i vårt

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Arbetsmiljöplan. för Virginska skolan läsåret 14/15

Arbetsmiljöplan. för Virginska skolan läsåret 14/15 Arbetsmiljöplan för Virginska skolan läsåret 14/15 Arbetsmiljöplan 2014-2015, Virginska skolan 1. Syfte Planens syfte är att beskriva hur det systematiska arbetsmiljöarbetet är organiserat och hur det

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Revisionsrapport Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Smedjebackens kommun December 2009 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2 Kontrollmål...3

Läs mer

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén INTERN FÖRESKRIFT Ver 2013-04-10/ON Dnr: 360-2120-00 Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Läs mer

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret 1 (9) REV 2009-02-26 Godkänd av kommunstyrelsekontorets samverkansgrupp Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ SAMVERKAN I ENKÖPING INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation,

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD MODELLBESKRIVNING Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Begreppsdefinition Modellbeskrivning Förstå - Ansvarsområden & rollbeskrivningar

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen Kristina Dahlén,0550-88052 kristina.dahlén@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2015-11-06 Ks/2014:118 001 Övergripande direktiv/policy/gemensamma frågor Arbetsmiljöplan

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Energikartläggning i stora företag

Energikartläggning i stora företag 1 (13) Avdelningen för energieffektivisering Energikartläggning i stora företag - Frågor och svar Innehåll Energikartläggning i stora företag... 1 - Frågor och svar... 1 Om detta dokument... 4 Definition

Läs mer

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Promemoria Datum: 2015-10-29 Diarienr: SSM2015-1136 Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Fud-utredning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 2.1

Läs mer

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete och handlingsplan 2015

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete och handlingsplan 2015 SIGNERAD Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-09 Vår referens Robert Johansson Arbetsmiljöspecialist robert.d.johansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning

Revisionsrapport Övergripande granskning Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Styrelsen för För kännedom: Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer, i egenskap av lekmannarevisorer i

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Verksamhetsbeskrivning Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (9) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 700 2004-01-26 6 2006-01-30 8 UPPHANDLINGSPOLICY 1. Inledning Upphandlingspolicyn är ett ramverk för hur kommunens och de kommunala bolagens upphandlingsverksamhet

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Diarieföring av allmänna handlingar 2009-06-04. Ref Roger Wallin

Förstudie. Nerikes Brandkår. Diarieföring av allmänna handlingar 2009-06-04. Ref Roger Wallin Förstudie Diarieföring av allmänna handlingar Nerikes Brandkår 2009-06-04 Ref Roger Wallin 1. Uppdrag... 3 2. Offentlighetsprincipen... 3 2.1 Hur diarieförs handlingar och finns gemensamma rutiner?...

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Definitioner av termer och beteckningar i denna policy återfinns i Finansinspektionens föreskrifter om ersättningssystem i kreditinstitut.

Definitioner av termer och beteckningar i denna policy återfinns i Finansinspektionens föreskrifter om ersättningssystem i kreditinstitut. Ersättningspolicy Fastställd av styrelsen 2015-10-22 Ersätter tidigare: 2015-09-01 Senast faktaändrad: 2015-10-22 Dokumentägare: VD Fastställelse och revision: Årligen Tillämpliga regelverk: Externt regelverk

Läs mer

Granskning för tillståndsprövning av nytt bolag i Studsvik

Granskning för tillståndsprövning av nytt bolag i Studsvik Dokumentstatus: Godkänt Tillsynsrapport Datum: 2015-12-18 Diarienr: SSM2015-3715 Granska Nytt bolag i Studsvik Ansvarig handläggare: Lennart Frise Arbetsgrupp: Lennart Frise (RD), Ulf Yngvesson (U), Andreas

Läs mer

Egenkontroll avseende riskhantering

Egenkontroll avseende riskhantering Revisionsrapport Egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? Eva Ogensjö Cert. kommunal revisor Eva Andlert Cert. kommunal revisor

Läs mer

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande:

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-01-30 Dnr 8.5-37428/2013 E1(8) Avdelning mitt Sylvia Noren sylvia.norengivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 UPPSALA Ärendet Tillsyn avseende dosförpackade

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget.

för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget. ÄGARDIREKTIV för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget. Bolaget ägs av Lysekils kommun, Sotenäs kommun, Tanums kommun och Munkedals kommun,

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Catharina Johansson Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-08-26, 83 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Roller...4 1. Bolaget som kommunalt organ...4 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

Inspektion av bemanning av nyckelfunktioner på. Studsvik Nuclear AB. Tillsynsrapport

Inspektion av bemanning av nyckelfunktioner på. Studsvik Nuclear AB. Tillsynsrapport Tillsynsrapport Datum: 2013-10-30 Er referens: Diarienr: SSM2013-3590 Förrättningsdatum: 2013-09-17 Inspektera Studsvik Nuclear AB Ansvarig handläggare: Anna Bärjegård Arbetsgrupp: Anna Bärjegård, Emil

Läs mer

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt?

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? BESLUTSUNDERLAG 1(2) Tomas Samuelsson 2014-03-06 LiÖ 2014-297 Landstingsstyrelsen Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande

Läs mer

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm Anslutet till Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund 2016-01-01 Sida 2 av 13 BAKGRUND En tredjedel av Räddningstjänsten SÖRF:s

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Svedala kommun Granskning avseende momshantering

Svedala kommun Granskning avseende momshantering Svedala kommun Granskning avseende momshantering Juni 2015 Bo-Arne Olsson Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 5 3. Momshantering 7 1.Sammanfattning I detta kapitel återfinns en sammanfattning avseende

Läs mer

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagspolicy Policy 2011-11-21, 233 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete Sid 1/5 2007-03-22 Bakgrund I enlighet med det av Kommunfullmäktige fastställda handlingsprogrammet för samhällsinriktat och internt säkerhetsarbete i Nyköpings kommun ska ett systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 Patientsäkerhetsberättelse 2014 CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 INNEHÅLL 1. Fakta...3 2. Sammanfattning...4 3. Övergripande mål och strategier...4 4. De viktigaste åtgärderna som vidtagits för

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9 Verksamhetsområde Kvalitet Förvaltning Välfärdsförvaltningen Fastställd av Humanistiska nämnden 2013-06-18 Omsorgsnämnden 2013-06-19 Dokumentnamn Välfärdsförvaltningens ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Kontrollområde: Tydlig rubricering av ärenden, Nämndservice. Beslutad av kommunstyrelsen

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Kontrollområde: Tydlig rubricering av ärenden, Nämndservice. Beslutad av kommunstyrelsen Internkontroll 2015 - KS Kontrollområde: Tydlig rubricering av ärenden, Nämndservice Beslutad av kommunstyrelsen Metadata om dokumentet Dokumentnamn Internkontroll 2015 - KS facknämnd Dokumenttyp Del av

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.1 Antagen av kommunfullmäktige 203/12 och bolagsstämman 2013-xx-xx Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum AB, nedan kallat bolaget,

Läs mer

Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning

Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning Barn- och utbildningsförvaltningen Flik 1:8 Antagen i CSG 140802 1(6) Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning Förebyggande arbete Arbetet med att förebygga våld och hot om våld på arbetsplatsen

Läs mer

Delegering, ansvar och befogenheter

Delegering, ansvar och befogenheter Sidan 1 / 10 Delegering, ansvar och befogenheter Innehåll 1. Allmänt... 1 1.1. Delegering... 2 1.2. Byte av förordnade befattningshavare... 2 2. Tillägg till befattningsbeskrivning... 3 2.1. Flygplatschefen...

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy och handlingsplan för Biologiska Institutionen

Arbetsmiljöpolicy och handlingsplan för Biologiska Institutionen Arbetsmiljöpolicy och handlingsplan för Biologiska Institutionen Dokument antaget av institutionsstyrelsen den xxxx 2012. 1. Målsättning/policy Arbetsmiljön vid Biologiska Institutionen skall vara god.

Läs mer

Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04

Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04 Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04 Inledning... 2 Sammanfattande bedömning och generella kommentarer... 2 Redovisning av ändringar och synpunkter... 3 I.

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Iakttagelser:...3 Rekommendation:...3

Läs mer

Företagspolicy för Luleå kommuns bolag

Företagspolicy för Luleå kommuns bolag Policy Företagspolicy för Luleå kommuns bolag 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning. 3 2. Koncerndefinitioner...3 3. Ledning av kommunens bolag.4 3.1 Kommunfullmäktige....4 3.2 Kommunstyrelsen.... 4 3.3

Läs mer