STUDIEHANDLEDNING Höstterminen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STUDIEHANDLEDNING Höstterminen 2011 2011-08-19"

Transkript

1 VÄLKOMMEN till Danspedagogik på distans för dansare inom klassisk balett 60 hp, andra terminen STUDIEHANDLEDNING Höstterminen Utbildning: Fristående kurs Kursens namn och poäng: Danspedagogik på distans för dansare inom klassisk balett 60 hp Läsår: 2010/11 Kursansvarig: Anna Karin Ståhle (ASt) Lärare: Jannie Berggren (JBe) Iskra Ring (IRi) Juliet Montague (JMo) Jane Salier Eriksson (JSE) Beskrivning av kursen: Kursen ger allmänpedagogiska verktyg samt metodik för dansundervisning i balett och vänder sig till yrkesverksamma dansare. Under utbildningen kombinerar du dina danskunskaper med metodik, didaktik, teori och vetenskap. Inom huvudområdet danspedagogik utvecklar du kunskaper, färdigheter och pedagogiska metoder som behövs för att kunna bedriva dansundervisning i balett på flera nivåer. Danspedagogik på distans innehåller kurser om sammanlagt 60 hp och är upplagd som studier på halvfart under två år. I det första året ingår kurser i balettdidaktik, allmändidaktik och anatomi och under andra året ges kurser i balettdidaktik, allmändidaktik, dansarens hälsa, barnmotorik och ett självständigt arbete. Under hela utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning/praktik. Undervisningen sker huvudsakligen via nätet, men också genom så kallade fysiska träffar på Dans och Cirkus högskolan, DOCH. Antalet träffar per termin varierar beroende på vilken typ av kurs som ges. Eftersom kurserna ges på distans ska du ha tillgång till dator och videokamera. Under andra året ska du också ha tillgång till en undervisningsgrupp. Visiting address Brinellvägen 58, Postal address P.O. Box Phone info@doch.se Stockholm, Sweden Stockholm, Sweden Fax

2 Schema och studieanvisning för höstterminen (13) MOMENT UNDER HÖSTTERMINEN 2011 Ämnesdidaktik 2 klassisk balett Dansarens hälsa Den här handledningen gäller för nästan hela höstterminen. Under terminen ges två moment: Ämnesdidaktik 2 klassisk balett och Dansarens hälsa. Första delen, Ämnesdidaktik 2 klassisk balett vecka ges 35-39, Dansarens hälsa ges vecka 40-49, sedan resten av Ämnesdidaktik 2 klassisk balett under vecka 49-51, 1-3 Men innan dess. Uppgift över sommaren På träffen den juni hade vi föreläsning om genus och estetik samt intensiva diskussioner som också landade i etik. För oss blev det tydligt att det var tema som engagerade er och att ni kunde koppla till er vardag och era erfarenheter inom yrket. Nu vill vi att ni formulerar för er själva en fråga kring något som fångade er i de här diskussionerna. Vad var mest intressant/upprörande/engagerande för just dig! Bert pratade om subjektsteorin (bildspelet bild 13) Om vi förstod den rätt går den delvis ut på att varje människa i sitt möte med andra formulerar sig själv och kan också påverka andra. Skriv en diskuterande text på 2 A4 med utgångspunkt från temat/frågan som engagerade mest och tänk efter vad du kan göra för att åtminstone påbörja en förändring till det bättre. Skicka in den till inlämningen senast 28 augusti Vecka 35 Första uppgiften: Den här uppgiften ska vi ägna åt klassiska balettens didaktiska frågor vad, hur och varför. En syllabus speglar en syn på utveckling av steg och vilken ordning det är bäst att undervisa. Vad man undervisar i de olika graderna är avhängigt av den motoriska och mentala utvecklingen samt hur ett steg förbereder för ett annat. Pedagogens uppgift är, bland annat, att tänka i utvecklingskedjor som är lämpliga för att få elevens ska förstå. Det kan också kallas metod. Här är några exempel: 1. Tendue en croix, lärs ut först åt sidan, sedan framåt och sist bakåt. Bind samman till rond de jambe. Man kan först göra kvarts rond de jambe och sedan utveckla till hela rond de jambe. Slutet i kedjan är alltså rond de jambe 2. Battement tendue soustenue, leder till assamblé då man måste kunna stå på ena benet i plié och ha andra benet åt sidan med tån i golvet utan vikt för att kunna göra hoppet. Hopp på två fötter kan man göra från början men i assemblé bryter man symmetrin och det tillkommer en svårighet med att man hoppar från en fot till två fötter. 3. Introduktion av femte position är nödvändig för att kunna introducera böjda battement dvs developpé, frappé, dubbelfrappé, petit battement, fondue, rond de jambe en l air. De lärs lämpligen ut i nu nämnd ordning.

3 3 (13) Nu ska du på samma sätt göra kedjor/metoder. Här nedan står fyra termer/rörelser som du ska lära dine elever i grad 1. Hur ska du lägga upp kedjan? Ställ dig frågan vad behöver de kunna för att göra den här rörelsen? Läs i Den röda tråden sid 30-40, där kan du hitta inspiration. 1. Temps lié 2. Grand battement 3. Pas de bourée 4. Pas jeté ordinaire Svaren ska vara i flera led. Resonera kring hur du lägger upp övningar för att nå målet. I den här uppgiften har ni fått ett vad, det färdiga steget som ni ska planera en kedja/metod för. Hur gör ni för att komma fram till resultatet och varför har ni gjort dessa val? Ni kommer att diskutera uppgiften på träffen eftermiddagen den 3:e september. Fysisk träff på Dans och Cirkushögskolan 3 september Kl Diskussioner kring sommaruppgiften Diskussioner kring sommaruppgiften september Kl , , Ämnesdidaktik 2 klassisk balett, diskussioner kring uppgiften vecka 35 Musik för balettlektioner Ämnesdidaktik forts och förberedelse för uppgifterna IRi JMo IRi Under första terminen har ni arbetat med Ämnesdidaktik 1 vilket har inneburit att ni har planerat en lektion på förberedande nivå. Allmändidaktiken innehöll etik, kunskapssyn, lärstilar och genus. Ämnesdidaktik 2 Klassisk balett bygger vidare på 1 och vi kommer att arbeta med syllabus grad 1 och 2. I den första delen (vecka 35-39) är arbetet att planera en lektion i grad 1 och i den andra delen (vecka 49-51, 1-3) att planera en lektion i grad 2. t är att studera utvecklingen av stegvokabulären inom klassisk balett, dvs hur man i övningar bygger upp mot att göra steg i sin färdiga form. Uppgifterna kommer att omfattar vad ni gör men också hur ni kan göra i undervisande och varför ni gör det valet. I den hur-delen av uppgifterna vill vi att ni omsätter erfarenheterna från Allmändidaktik 1. Vi kommer att arbeta på samma sätt som tidigare med både skriftliga uppgifter och filmning, individuellt och i grupp. Uppdelningen i uppgifterna påminner om uppdelningen i Ämnesmetodik 1 klassisk balett.

4 Kursöversikt Ämnesdidaktik 2 Klassisk balett, lärare Iskra Ring Del av kurs Inlämning feedback Del 1 Lektionsplanering 11 september 18 september Del 2 Uppvärmingsövningar och 18 september 25 september övningar vid stången. Del 3 Övningar på golvet och en 25 september danssekvens. Del 4 Text kring hur man kan använda reproducerande och undersökande stilar. 30 september På fysiska träffen 4 (13) Läromedel: Grant, Gail (1982) Technical Manual and Dictionary of Classical Ballet. New York: Dover Publications Ring, Iskra (2003) Den röda tråden. Stockholm/Danshögskolan: Elanders Gotab : Att planera en lektion i grad 1 : Enskild uppgift/ ev gruppuppgift Skriftlig uppgift Del 1 Du ska planera en 90-minuters lektion för grad 1. Du ska beskriva de olika momenten som ingår i lektionen: uppvärmning, stångövningar, golvövningar och en danssekvens. I den här planeringen behöver du inte detaljplanera övningarna, det kommer i del 2 och 3. Du ska ange vad det är för sorts övning, musikval, längd, dynamik. Motivera varför du gör övningarna i den ordning du har valt, proportionerna mellan de olika momenten (uppvärming, stång, golv med danssekvens). Använd balettens gängse terminologi, så långt det går, för att beskriva övningarna. Reflektera över hur den här lektionen kan vara en utveckling av rörelsematerialet i din lektion från förberedande. Du kan gå ut på nätet och leta efter inspiration. Det finns flera hemsidor med övningar från olika balettsystem. Dela med dig när du hittar någon bra och inspirerande hemsida. Iskra har också lånat ut filmer till er som du kan titta på. Skriv högst 2 A4. Tänk på att det är EN lektion du ska förbereda. Diskutera inom gruppen om några/någon av er kan göra den första lektionen i grad 1 och någon/några av er kan planera en lektion som ligger lite längre fram i grad 1. För er som har kontakt med Svenska Balettskolan motsvarar det en lektion i september, uppdansning i decemebr och kanske uppdansning i maj. Ni måste inte göra en sådan uppdelning, men det är en möjlighet. Skicka till inlämningen och ditt grupprum senast den 11 september Del 2 Att detaljerat arbeta ut de övningar för uppvärmning och övningar vid stången som du du har med i din lektionsplanering.

5 Enskild uppgift/ Gruppuppgift Praktiskt arbete/filmning 5 (13) Utarbeta övningar för uppvärmning och stång enligt grad 1. Välj passande musik och tänk på fraseringar och längden på kombinationerna, tänk gärna varierat. Filma dina övningar. Du kan antingen filma dig själv eller be någon av dina elever (om du har) visa övningarna på filmen. Undervisa övningarna även om du inte har elever famför dig. Vad är det du vill lägga tonvikt på när du undervisar övningen. Beskriv en av dina uppvärmingsövningar och en av stångövningarna i ord och med tydlig koppling till musiken - så tydligt att dina kollegor eller handledare kan förstå och utföra övningarna. Skicka in film och text till inlämningen och grupprummet senast den 18 september. Uppvärmning som du anser att de behöver innan de går till stången. På vilket sätt som uppvärmningsövningarna förbereder för arbetet vid stången Del 3 Att detaljerat arbeta ut övningar på golvet, diagonal och en kortare danssekvens som du du har med i din lektionsplanering. Enskild uppgift/gruppuppgift Praktiskt arbete/filmning Del 3 Utarbeta övningar för golvet och en kortare danssekvens. Se Den röda tråden sid15 och Om du väljer att inte ha med alla dessa sammansättningar motivera varför. Samma regler för dansfrasernas längd gäller som i moment 2. Det vanliga är att adagio och tendue omfattar fyra åttor, piruettövning är två eller fyra åttor. Beskriv två av dina övningar på golvet och danssekvensen i ord och med tydlig koppling till musiken - så tydligt att dina kollegor eller handledare kan förstå och utföra övningarna. Använd Vaganovas indelning för riktningar i rummet. (se Grant sid.138) Skicka in film och text till inlämningen och grupprummet senast den 25 september. Del 4 Gå tillbaka till lektionen ni hade med Jannie på den sista fysiska träffen före sommaren. Första lektionen gick ni igen olika undervisningsstilar i reproducerande och undersökande stilar. Läs igenom det papper ni fick av Jannie och tänk tillbaka på vad ni gjorde, hur hon la upp lektionen för att praktiskt göra enligt de olika stilarna. Tänk igenom din lektion i grad 1 utifrån perspektivet att använda lite olika stilar för övningarna du har tänkt ut. Var passar vilken stil och varför. Du behöver inte använda alla stilarna på lektionen, men det går säkert att variera. Skriv en diskuterande text kring upplägget ur allmändidaktikens hur- och varför perspektiv. Vi har inte planerat den andra delen av Ämnesdidaktik 2 då vi ska arbeta med grad 2. Du kan vara med och påverka. Har du några synpunkter på hur vi ska lägga upp undervisningen. Det kan vara en fortsätting på hur vi har arbetat tidigare, men också att

6 vi arbetar på ett annat sätt. Vi har fem veckor på oss och julen ligger mitt i (inte inräknad). Lämna in senast den 30 september 6 (13) Fysisk träff 2 på Dans och Cirkushögskolan 1 oktober Diskussion Ämnesdidaktik, Danssal, IRi Diskussion Ämnesdidaktik, fortsättning Danssal, IRi Diskussion ämnesdidaktik/allmändidaktik IRI, ASt 2 oktober Introduktion till kursen Dansarens hälsa Teorisal JSa Skadeprevention Teorisal, dansstudio JSa Kursöversikt Dans och fysisk hälsa 1, lärare Jane Salier Eriksson Vecka Del av kurs Inlämning feedback 39 Moment 1 Fysisk träff 2 oktober Grundläggande anatomiska begrepp. Stretching och akut skadeomhändertagning Moment 2 Muskulära systemet 16 Oktober 23 oktober Enskild uppgift Fotens anatomi och rörelser Moment 3 Knä och höft 30 oktober 6 november Gruppuppgift Moment 4 Bålen 13 november 20 november Gruppuggift Moment 5 Axlar, skuldror 27 november 4 december Gruppuppgift Moment 6 Repetition utvärdering, processdagbok 9 december 18 december Läromedel Obligatorisk litteratur Fitt, Sally S. (1988) Dance Kinesiology. New York: Schirmer Books Förslag på kompletterande litteratur Behnke, Robert (2008) Anatomi för Idrotten. SISU Idrottsböcker, Stockholm. ISBN:

7 Petrén, Ture (1972) Anatomi 1. Rörelseapparaten. Stockholm: AB Nordiska bokhandelsförlag 7 (13) Kapit Winn & Elson, Lawrence (1993) Anatomy Colouring Harper Collins College Publishers Interaktiva läromedel Primal Pictures Interactive Series Till den här kursen finns förslag på fler böcker. I momenten refereras till Fitt, Sally S. (1988) Dance Kinesiology men du kan använda dig av annan litteratur som komplement om du vill. Del 1 Den fysiska träffen Att introducera de grundläggande anatomiska positionerna och termerna och orientera sig med de sagittala, vertikala, horisontala planerna. Grundläggande anatomiska termer och begrepp Det är väldigt viktigt i början av anatomikursen att bli bekant och bekväm med de grundläggande anatomiska termerna. De återkommer rakt igenom kursen. Det här är ett annat språk och precis som när man lär sig ett nytt språk, måste man repetera om och om igen orden och deras mening. Det är det som du ska lägga kraft på nu i början av kursen. Om du hinner läs gärna kursivt Dance Kinesiology Kapitel 1. (s.5-13) av Sally Fitt Läs Dance Kinesiology kapital 2 (s.17-26) av Sally Fitt Schema Föreläsning: Introduktion till kursen Introduktion till Primal Pictures Interactive Series genomgång av anatomitermer Föreläsning om stretching och akut skadeomhändertagning praktiska övningar stretching och akut skadeomhändertagning Del 2 Att få en översikt av det muskulära systemet Att studera fotens uppbyggnad och funktion Att förstå och kunna analysera fotens rörelser Översikt av muskulära systemet

8 Fotens skelett Fotens muskulatur Rörelseanalysuppgifter Praktiskt arbete med webcam/video 8 (13) Foten är en komplicerad kroppsdel men vi börjar med den ändå eftersom dans kräver mycket utav foten. När man förstår fotens uppbyggnad och kan analysera dess olika rörelser, blir resten av kroppen en logisk fortsättning. Läs Dance Kinesiology del av kapitel 3. (s.27-43) Läs Dance Kinesiology del av kapitel 7. (s ) Läs Dance Kinesiology kapitel 8. (s ) Titta på Primal Pictures interactive series Interactive Foot and Ankle Gör Practice Demonstration i Dance Kinesiology s. 52. (ej knä) (Svaren finns i boken så du kan se om du har förstått) Gör Practice Demonstration i Dance Kinesiology s. 129 och 131. Enskild uppgift: Hitta på en rörelse eller position i fotleden (med tarsal och tåled inverkan) och analysera den. Filma sekvensen. Medan du gör varje rörelse, berätta vilken anatomisk term som rörelsen fokuserar på och vilken/vilka muskler som används huvudsakligen. Gruppuppgift: Diskutera i gruppen och svara skriftligen på följande frågor: 1. På vilket ben sitter den mediala malleolen? 2. Vilka rörelser i det frontala planet gör: - ryggen - axlarna - skulderbladen (scapula) - knäna - fötterna 3. Om en dansare klagar på ofta återkommande smärta mellan den mediala malleolen och hälen, vad skulle du kunna misstänka för skada/överansträngning? Hur skulle du som lärare kunna påverka/hjälpa? 4. En dansare står på demi-pointe (halv tå) och kniper sina tår mot golvet så att de interphalangeala lederna är flekterade. Ge en förklaring till varför det lätt kan bli så med hänsyn till muskulaturen. 5. Beskriv de tre olika kontraktionstyperna. Ge exempel med hjälp av olika rörelser. 6. Beskriv en motorisk enhet och dess betydelse för fin, respektive grov, motoriska rörelser. Skicka in filmen med rörelseanalys samt svaren på frågorna till inlämningen senast den 16 oktober

9 Del 3 Att studera knäets och höftens uppbyggnad och funktion Att förstå och analysera knäets och höftens rörelser 9 (13) Knä och Höft Praktiskt arbete med webcam/video Rörelserna i knäet är begränsade men höften har många rörelsemöjligheter. Börjar tänka redan nu, när du kan foten, hur rörelser i knäet och höften påverkar foten och visa versa, dvs. man tänker på den kinetiska kedjan i alla rörelser. Utåtrotation (utåtvridning) i höften är viktig för danspedagoger i klassisk balett. Eftersom de flesta sporter inte kräver utåtrotation, är det en komponent som danspedagoger behöver kunna förklara (ibland även för läkare och terapeuter!). Läs Dance Kinesiology del av kapitel 3. (s.43-52) Läs Dance Kinesiology del av kapitel 4. (s.53-64) Läs Dance Kinesiology del av kapitel 9.(s ) Gör Practice Demonstration i Dance Kinesiology s Läs Dance Kinesiology del av kapitel 9.(s ) Gör Practice Demonstration i Dance Kinesiology s Titta på Primal Pictures interactive series Interactive Knee, Interactive Hip Enskild uppgift: Hitta på en egen kort rörelsesekvens som fokuserar på höft- och knärörelser. Analysera dansrörelserna utifrån de anatomiska termerna. Filma sekvensen. Medan du gör varje rörelse, berätta vilken anatomisk term som rörelsen fokuserar på och vilken/vilka muskler som används huvudsakligen. Gruppuppgift: Svara skriftligen på följande frågor: 1. Vilka är de möjliga rörelserna i höftleden på det sagittala planet? 2. Vad är det som begränsar flexion i höftleden när man har en extenderad respektive flekterad knäled? 3. Vad begränsar extension i höftleden? 4. Diskutera följande: a) anledningen till vad som begränsar eller accentuerar utåtrotation i höfterna. b) vad kan man påverka/inte påverka i utåtrotation i höfterna med träning? c) konsekvenserna i den kinetiska kedjan när man forcerar utåtrotation. 5. Du har en elev som har skadat rectus femoris senan vid sitt ursprung (proximal attachment). Han får träna men inte med full belastning. a) Vilken muskelgrupp tillhör muskeln rectus femoris? b) Vad är muskeln rectus femoris ursprung och fäste? c) Vad är muskeln rectus femoris funktion? d) Vilka förslag kan du ge för att avlasta muskeln, men samtidigt få ut full rörlighet i höftleden?

10 10 (13) Skicka in filmen och svaren på frågorna till inlämningen senast den 30 oktober Del 4 Att studera bålens uppbyggnad och funktion Att kunna förstå och analysera bålens rörelser Bålen Praktisk arbete med webcam/video Det finns många små muskler i bålen, särskilt i ryggen, som bildar muskelgrupper. Du ska veta vilka muskelgruppen åstadkommer rörelserna, men inte namnen på alla de enskilda musklerna. Ett exempel är erector spinae som är samlingsnamnen på de muskler som bland annat extenderar ryggen. Bålstabilitet är mycket omtalat numera, inte bara i danssammanhang men även i allmänhet då ryggsmärtor drabbar många. Det finns också mycket forskning som pågår som är rätt intressant för danspedagoger. Vi kommer att diskutera bålstabilitet utifrån era erfarenheter med klassisk balett. Läs Dance Kinesiology kapitel 4 (s.64-75) Läs Dance Kinesiology kapitel 10 (s ) Gör practice demonstration i Dance Kinesiology s Gör practice demonstration i Dance Kinesiology s.158 Gör practice demonstration i Dance Kinesiology s.175 och 178 Titta på Primal Pictures interactive series Interactive Pelvis, Interactive Thorax and Abdomen Enskild uppgift: Gör en övning som fokuserar på bålstabilitet. Spela in på video på samma sätt som i tidigare moment. Gruppuppgift. Diskutera i gruppen: 1. Vad har muskeln transversus abdominus för funktion? 2. Hur kan längden på iliopsoasmuskeln påverka ryggens och höftens placering? 3. Hur påverkas klassisk balett av bålstabilitet? 4. Hur kan man inkorporera övningar för bålstabilitet i din dansgenre? Skicka in filmen med rörelseanalys samt svaren på frågorna till inlämningen senast 13 november

11 Del 5 Att studera axelns och skuldrornas uppbyggnad och funktion Att kunna analysera axel- och skulderrörelserna Att få baskunskaper om nerv systemet 11 (13) Axlar och skulderblad (scapula) Praktiskt arbete med webcam/video Läs Dance Kinesiology kapitel 5 (s.79-89) Läs Dance Kinesiology kapitel 11 (s och ) Titta på Primal Pictures interactive series Interactive Shoulder Gör practice demonstration i Dance Kinesiology s.88 Gör practice demonstration i Dance Kinesiology s.205 Läs Dance Kinesiology del av kapitel 14 (s ) Gruppuppgift: Svara skriftligen på följande frågor: 1. Beskriv de rörelser som sker när muskeln pectoralis major kontraherar. 2. På vilket sätt använder sig din dansstil av överkroppens rörelser? 3. När man gör abduktion i axelleden, vilken rörelse gör scapula? 3. I vilken position stretchar man de följande musklerna optimalt? a) muskeln flexor hallucis longus b) muskeln soleus c) muskeln tensor fascia latae d) muskeln biceps brachii Skicka in svaren på frågorna till inlämningen senast den 27 november Del 6 Att sammanfatta kursen Att utvärdera kursen Repetition Utvärdering Nu närmar vi slutet på kursen! Tänk igenom kursen i sin helhet och gå igenom de moment som du tycker är nödvändiga. Utvärderingen är viktig, inte bara för kursledaren, men för att ge dig en chans att forma kursen för nästa grupp blivande danspedagoger!

12 Enskild uppgift: Gå igenom litteratur och uppgifter från de tidigare momenten. Titta på de två exemplen som finns filmade (de ligger i biblioteket) Välj ett av exemplen. Vilken feed back behöver du ge för att dansaren ska göra rätt? Ge förklaringen med anatomiska termer. Skicka in din text till inlämning och grupprummet senast den 9 december Skicka samtidigt in din utvärdering av kursen. 12 (13) Processdagbok Hur påverkas ditt arbete med undervisning av det du arbetat med under kursen? I moment 6 ska du också skicka in din processdagbok till kursledaren och processhandledaren. Skicka in utdrag och sammanfattning ur processdagboken senast den 9 december Kursöversikt Ämnesdidaktik 2 Klassisk balett, andra delen, lärare Iskra Ring Här har vi inte förberett än, men kommer att ta hänsyn till önskemål från er. Processdagbok: Dagboksskrivandet är individuellt, skall, som vi talat om, beskriva din lärprocess, vad lär du dig och vad tänker du om det du lär dig? Välj delar ur din processdagbok och skicka till Anna Karin senast den 14 juni, vi kommer alla tre att läsa och kommentera det du skickat in från olika synvinklar. Fysisk träff 3 på Dans och Cirkushögskolan januari 2012 Med reservation för ev ändringar. Bedömning och examination Examinationen grundas i studentens aktiva deltagande i nätbaserad kommunikation och fysiska träffar samt i bedömning av inlämnade skriv- och filmuppgifter. Momenten examineras separat. Examinator: Anna Karin Ståhle i samråd med Jannie Berggren och Iskra Ring. Examinationstillfälle: Ämnesdidaktik klassisk balett 2: 22 januari 2012 Dans och fysisk hälsa 1: 9 december 2011 Övriga examinationstillfällen: Ämnesdidaktik klassisk balett 2: 13 februari 2012 Allmändidaktik 2: 13 februari 2012

13 13 (13) Betygskriterier: Väl Godkänd Studenten har, utöver betygskriteriet för godkänd, visat fördjupad förståelse och förtrogenhet med de aspekter som kursen tar upp, samt i diskussioner, praktiska och skriftliga redovisningar visat prov på ett sammansatt personligt reflekterande som integrerar kursens moment. Godkänd Studenten har deltagit i undervisning och diskussioner/samtal. Studenten har i de praktiska och skriftliga redovisningarna visat förtrogenhet med de givna uppgifterna i enlighet med lärandemålen. Underkänd Studenten har inte deltagit i undervisning och diskussioner/samtal, samt genom de redovisade uppgifterna inte på ett tillfredställande sätt påvisat den kunskap som lärandemålen uttrycker

VÄLKOMMEN till Dansämnets historia och dess användning i undervisning, jazzdans STUDIEHANDLEDNING

VÄLKOMMEN till Dansämnets historia och dess användning i undervisning, jazzdans STUDIEHANDLEDNING VÄLKOMMEN till Dansämnets historia och dess användning i undervisning, jazzdans STUDIEHANDLEDNING Utbildning och årskurs/-er: Kandidatprogram i danspedagogik och Ämneslärarprogram i dans, årskurs 1 Kursens

Läs mer

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy Dnr: HS 2014/95 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Danspedagogprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: HGDNS Föreliggande utbildningsplan är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

För årskurs 1 50 poäng IDH

För årskurs 1 50 poäng IDH 2012 Del 1 av 2 Idrott och Hälsa 1 För årskurs 1 50 poäng IDH Två terminer där sex projekt ska genomföras innan sommarlovet. I samarbete med: Alexander Persson Idrottslärare Stockholms Tekniska Gymnasium

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Träningssplan: vecka 1-6

Träningssplan: vecka 1-6 Träningssplan: vecka 1-6 Här följer ett träningspass för hela kroppen som passar nybörjare. Passet är utvecklat för att passa din livsstil och tack vare det kan du träna när och var du vill och behöver

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. Välkommen till kursen Pedagogisk dokumentation med

Läs mer

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter Göteborgs universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Magnus Granlund 08-563 088 38 magnus.granlund@hsv.se

Läs mer

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg Small Group löpning Small group Löpning är en kurs för dig som är löpare som vill bli starkare, snabbare och mer effektiv i din löpning. Kursen består av 6 träningstillfällen för en grupp på 5-8 personer.

Läs mer

Axelträning program i tre steg

Axelträning program i tre steg Axelträning program i tre steg Det här är ett träningsprogram som särskilt är tänkt att användas av personer som använder rullstol eller går med kryckkäppar. Upplägget är en successivt stegrad träning

Läs mer

Ämneslärarprogram i dans kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Teacher Education Programme in dance, Supplementary Study Programme, 90 credits

Ämneslärarprogram i dans kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Teacher Education Programme in dance, Supplementary Study Programme, 90 credits UTBILDNINGSPLAN Fastställd: 2011-12-08 Gäller från: HT12 Ämneslärarprogram i dans kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Teacher Education Programme in dance, Supplementary Study Programme, 90 credits

Läs mer

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master.

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master. Dansarutbildningen, 180 hp/ Programme in Dance Performance, 180 ECTS Konstnärlig Kandidatexamen, 180 hp/ Degree of Bachelor of Arts, 180 ECTS UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Danshögskolans utbildningsnämnd

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Betygskriterier Betyg sätts på 4 olika skriftliga examinationsuppgifter. (Finns som bilagor med betygskriterier.)

Betygskriterier Betyg sätts på 4 olika skriftliga examinationsuppgifter. (Finns som bilagor med betygskriterier.) UHS Studiehandledning UH06BL. Samhällsorienterande ämnen 15hp Höstterminen 2011. Grupp 1-2. Period A Undervisande lärare (e-post fornamn.efternamn@uhs.su.se) Hans Olofsson Historia (hans.b.olofsson@stockholm.se)

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

Ämnesdidaktik: Svenska samhällsförhållanden 1 & 2 Ht 10 Upplägg, uppgifter & examination

Ämnesdidaktik: Svenska samhällsförhållanden 1 & 2 Ht 10 Upplägg, uppgifter & examination Ämnesdidaktik: Svenska samhällsförhållanden 1 & 2 Ht 10 Upplägg, uppgifter & examination 6/9 kl 10 12 Introduktion/styrdokument Vi diskuterar upplägget i ämnesdidaktik och det ges en introduktion till

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Fokus Tid (min) I. Rörlighet/stabilitet 15 II. Bålstabilitet 9 III. Parövningar 7 IV. Effektstyrka 6 V. Parövningar 7 Genomtränad!

Fokus Tid (min) I. Rörlighet/stabilitet 15 II. Bålstabilitet 9 III. Parövningar 7 IV. Effektstyrka 6 V. Parövningar 7 Genomtränad! Torsdagsgympa 2011 Passets uppbyggnad Fokus Tid (min) I. Rörlighet/stabilitet 15 II. Bålstabilitet 9 III. Parövningar 7 IV. Effektstyrka 6 V. Parövningar 7 Genomtränad! 44 6minuter av den totala tiden

Läs mer

Didaktiskt hjälpmedel i GIH:s simundervisning

Didaktiskt hjälpmedel i GIH:s simundervisning Författare: Eva Kraepelien-Strid Datum: 2010-03-16 Didaktiskt hjälpmedel i GIH:s simundervisning Lärarstudenter GIH 2008 delrapport 3: 2009 Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering

Sammanställning kursutvärdering Kulturgeografiska institutionen Sammanställning kursutvärdering Kurs: Destinationer, 15 hp Termin: ht 2014 Kursansvarig lärare: Erika Sörensson 26 studenter har regelbundet deltagit på kursen. Av dessa

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Brukarundersökning 2010 Särvux

Brukarundersökning 2010 Särvux TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se Brukarundersökning 2010 Särvux En undersökning genomförd av TNS SIFO på uppdrag

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarna Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk 08/56308726 pontus.kyrk@hsv.se BESLUT

Läs mer

Rörlighetsträning. Rörlighetsträning och stretching. Vad är rörlighet och rörlighetsträning? Rörlighetsträningens olika metoder

Rörlighetsträning. Rörlighetsträning och stretching. Vad är rörlighet och rörlighetsträning? Rörlighetsträningens olika metoder Rörlighetsträning Rörlighetsträning och stretching All belastande träning bidrar till muskelstelhet. Tränar man inte rörlighet, kommer man bara bli stelare och stelare allt eftersom. Stelhet Bild: www.traningsgladje.se

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015

Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursdokument Regional kurs Kursnamn: Döva barn och barn med hörselnedsättning lära att läsa och skriva under de tidiga åren Termin: Höstterminen 2015 Kursledare: Carin Roos, carin.roos@kau.se, tfn 054-700

Läs mer

Kursbeskrivning för UVK 6 Utveckling och utvärdering av lärande 15 hp för åk 7-9, ht 2015. Inklusive Riktlinjer för slut-vfu.

Kursbeskrivning för UVK 6 Utveckling och utvärdering av lärande 15 hp för åk 7-9, ht 2015. Inklusive Riktlinjer för slut-vfu. 2015-06-24 Kursbeskrivning för UVK 6 Utveckling och utvärdering av lärande 15 hp för åk 7-9, ht 2015. Inklusive Riktlinjer för slut-vfu. Välkomna till UVK 6 Utveckling och utvärdering av lärande 15 hp

Läs mer

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Dnr: 30-88-2013 Inledning För alla kurser vid Dans och Cirkushögskolan

Läs mer

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Sektionen för Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Vårterminen 2011 Period 1 Senast reviderad 2011-01-10 Anna

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Gymmix gruppträning. Fotograf Mårten Neiman. Utbildningsutbud

Gymmix gruppträning. Fotograf Mårten Neiman. Utbildningsutbud gruppträning Fotograf Mårten Neiman Utbildningsutbud UTBILDNING I RÖRELSE Gymnastikförbundet är ett av de största förbunden inom Riksidrottsförbundet. Våra utbildningar sätter rörelse och ledarskap i centrum,

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning 8 hp, varav 3 hp VFU och 5 hp Estetiska uttryckssätt, inom 33 hp svenska, VT 2015 Kursplan SV1008, årskurs 4-6 Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008

Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008 Sammanställning av utvärderingar av kurs HU4304 höstterminen 2008 Sex personer har fyllt i utvärderingsenkäten. En person läser kursen HU4304 som fristående kurs och de övriga läser den inom ett program.

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

Ett övningssystem för att nå automatik

Ett övningssystem för att nå automatik Ett övningssystem för att nå automatik EDVIN FERNER Det är klart att man blir bättre om man övar! Det är inget märkvärdigt med det. Men hur länge ska man ta upp tiden för denna övning? Och framför allt

Läs mer

om demokrati och föreningskunskap

om demokrati och föreningskunskap Lärgruppsplan Vår förening om demokrati och föreningskunskap Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

STUDIEPLAN. Pedagogik för ridlärare STRÖMSHOLMSMETODEN

STUDIEPLAN. Pedagogik för ridlärare STRÖMSHOLMSMETODEN STUDIEPLAN Pedagogik för ridlärare STRÖMSHOLMSMETODEN Boken Pedagogik för ridlärare passar bra att läsa i studiecirkel. Därför har vi sammanställt en studieplan med diskussionsfrågor för varje kapitel.

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Att vara handledare. Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen. LiU EXPANDING REALITY

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Att vara handledare. Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen. LiU EXPANDING REALITY LINKÖPINGS UNIVERSITET Att vara handledare Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen 1 LiU EXPANDING REALITY Att vara handledare......är ett mycket viktigt uppdrag och som handledare kommer

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Praktisk retorik 15 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Praktisk retorik 15 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Praktisk retorik 15 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Praktisk retorik, 15 högskolepoäng I detta häfte får du information om kursens innehåll och uppläggning,

Läs mer

IDROTT DIDAKTISK INRIKTNING, FORTSÄTTNINGSKURS, 20 poäng PHYSICAL EDUCATION WITH AN EDUCATIONAL PERSPECTIVE, INTERMEDIATE COURSE, 20 CREDITS

IDROTT DIDAKTISK INRIKTNING, FORTSÄTTNINGSKURS, 20 poäng PHYSICAL EDUCATION WITH AN EDUCATIONAL PERSPECTIVE, INTERMEDIATE COURSE, 20 CREDITS IDROTTSHÖGSKOLAN KURSPLAN 1 (5) IDROTT DIDAKTISK INRIKTNING, FORTSÄTTNINGSKURS, 20 poäng PHYSICAL EDUCATION WITH AN EDUCATIONAL PERSPECTIVE, INTERMEDIATE COURSE, 20 CREDITS LADOK-kod: LIDDFO BESLUT OCH

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Skoglig planering ur ett företagsperspektiv SG0060, 20013.1112 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Ola Eriksson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2012-01-20-2012-02-03 Antal

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. KURSPLAN KPU 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II Portfölj Termin 3-5, Stadium II Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess

Läs mer

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Sociologiska Institutionen Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Socionomprogrammet med huvudområde socialt arbete Programkod 2SC118, Delkurs 3, vecka 45-03, 13 hp Kursansvarig:

Läs mer

Välkommen till TV-utbildningen i Piteå!

Välkommen till TV-utbildningen i Piteå! Välkommen till TV-utbildningen i Piteå! Vi har en utbildning fylld av utmaningar som väntar på dig. Hos oss utbildar du dig inte bara till en extremt kunnig TV-arbetare, utan skaffar dig även kunskaper/verktyg

Läs mer

Grundteknik i bänkpress 1

Grundteknik i bänkpress 1 Bänkpress Öka lite under lång tid. Det är viktigt att du har rätt teknik. Då slipper du skador och du utvecklas. Paola Johansson är svensk mästare i styrkelyft. Hon är även individuell tränare i Friskis

Läs mer

Yogamassage. Studieplan 2014

Yogamassage. Studieplan 2014 Yogamassage Studieplan 2014 2014 Yogamassage Studieplan 2014 INNEHÅLL Introduktionskurs... 3 Utbildning... 3 Kursort Utbildningsnnehåll Dokumentation Intyg och diplom Kursbestämmelser och finansiering...

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Husdjursavel HV0081, 10057.1516 15 Hp Studietakt = 65% Nivå och djup = Grund Kursledare = Anna Maria Johansson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2016-01-14-2016-01-31 Antal svar 20 Studentantal 35 Svarsfrekvens

Läs mer

Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04

Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04 Sommartra ning 2016 KFUM THN, Flickor 04 Välj mellan att träna de Fysiska styrkeövningarna eller att Löpträna. Försök att variera. Utför minst 5 grenar på fysikövningarna utöver uppvärmning. Poängräkning

Läs mer

TEII41 - Teknisk kommunikation på japanska II!

TEII41 - Teknisk kommunikation på japanska II! 1 ( 6) TEII41 - Teknisk kommunikation på japanska II Sändlista Mathias Henningsson Karin Karltorp Susann Årnfelt Sandra Gustavsson Li Li Tunek Johan Holtström Kurskod Examinator TEII41 Li Li Tunek Kursen

Läs mer

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet.

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet. Hej! Vi har glädjen att berätta att du blivit antagen till kursen Psykologi GR (A), Introduktion till beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT), 7.5h, kurskod: PS062G, anmälningskod: P4081. Varmt

Läs mer

Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22

Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22 Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22 Detta är en kurs som skall fördjupa dina kunskaper i och om läs- och skrivundervisning. Du har en grund

Läs mer

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå.

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. 1 (11) Datum 20151217 Institutionen för pedagogik och didaktik Vt 2016 Studiehandledning UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. Coaching Conversations: Career

Läs mer

MATEMATIK- OCH FYSIKDIDAKTISKA ASPEKTER

MATEMATIK- OCH FYSIKDIDAKTISKA ASPEKTER MATEMATIK- OCH FYSIKDIDAKTISKA ASPEKTER Xantcha 2013 2014 Examination. För godkänt betyg i kursen krävs: Samtliga skriftliga inlämningsuppgifter. Närvaro och aktivt deltagande under lektionerna. Frånvaro

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

Självständigt arbete i teknisk fysik 15 hp Vt 2016

Självständigt arbete i teknisk fysik 15 hp Vt 2016 Självständigt arbete i teknisk fysik 15 hp Vt 2016 Informationsmaterial 1. Skrivinstruktioner för projektplan 2. Instruktioner för kontinuerlig dokumentation av projektarbetets framåtskridande 3. Skrivinstruktioner

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk

Läs mer

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing Kursmaterial D-60 träning 2008 Tema: Timing Temat för årets kurs var timing. Vi startade med en genomgång i studion där Niklas demonstrerade vad en screening var för något. Därefter förevisades hur man

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Göteborgs Universitet Lärarprogrammet/fristående kurs PDG518. Studiehandledning i kursen UTOMHUSPEDAGOGIK PDG 518 Våren 2010

Göteborgs Universitet Lärarprogrammet/fristående kurs PDG518. Studiehandledning i kursen UTOMHUSPEDAGOGIK PDG 518 Våren 2010 Göteborgs Universitet Lärarprogrammet/fristående kurs PDG518 Studiehandledning i kursen UTOMHUSPEDAGOGIK PDG 518 Våren 2010 1 Kursens röda tråd Denna kurs har som syfte att du som blivande eller verksam

Läs mer

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet?

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet? POJKPAKETET Böckerna i pojkpaketet är fokuserade på pojkrollen. Det går idag att hitta bredare roller för flickor inom barnböcker. Flickor som går i Pippis fotspår. Men böcker som gestaltar pojkar på ett

Läs mer

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén Lärarhandledning till dansföreställningen Foto: Elin Svensén Inledning Detta är en folder framtagen av dans- och scenkonstkollektivet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare

Läs mer

TBMT41-Projekt i medicinsk teknik

TBMT41-Projekt i medicinsk teknik 1 (7) TBMT41-Projekt i medicinsk teknik Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Matilda Leinsköld Håkan Örman Göran Salerud Göran Salerud Kurskod TBMT41 Examinator Göran Salerud Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Detta dokument innehåller två enkäter som skickats ut av SCB på uppdrag av matematikdelegationen.

Detta dokument innehåller två enkäter som skickats ut av SCB på uppdrag av matematikdelegationen. Detta dokument innehåller två enkäter som skickats ut av SCB på uppdrag av matematikdelegationen. 1. Enkät till lärare i matematik 2. Enkät till ämnesansvariga Uppgiften att du arbetar som lärare i gymnasieskolan

Läs mer

Hur viktig är vadmuskeln för toppidrottaren?

Hur viktig är vadmuskeln för toppidrottaren? Hur viktig är vadmuskeln för toppidrottaren? En mycket viktig muskelgrupp när det gäller hopp och löpförmåga är vadmuskeln(m Triceps surae). Muskeln består av tre delar a) Tvillningvadmuslen ( M Gastrocnemius)

Läs mer

Grundprinciper för skonsamma förflyttningar

Grundprinciper för skonsamma förflyttningar Grundprinciper för skonsamma förflyttningar Innehåll Kursöversikt... 2 Inledning... 6 Syfte och mål... 7 Belastningsskador... 8 Hur väl rustad är du för ditt jobb?... 10 Kroppshantering... 11 Kroppens

Läs mer

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core.

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Stabilitet Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Tina Reuterswärd är ledare för jympa-, core-, flex

Läs mer

KLUBBMÄSTERSKAP 2015 PM1

KLUBBMÄSTERSKAP 2015 PM1 KLUBBMÄSTERSKAP 2015 PM1 Välkomna till BG:s Klubbmästerskap 2015 Tävlingsdatum söndagen den 22 november Tävlingsplats Åkeshovshallen Anmälan Senast den 18 oktober Anmälan görs via länken: https://sportadmin.se/form/form.asp?id={5957c41c-8d29-41e0-8601-6601c5c361b5}

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Svensk och internationell skogspolitik SH0121, 40173.1213 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Camilla Widmark Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-04-30-2013-05-26 Antal

Läs mer

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Nacka

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Nacka Våren 2014 Program för barn- och föräldragrupper på Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

Introduktion till informatik, 7,5 hp

Introduktion till informatik, 7,5 hp Sid 1 (5) Introduktion till informatik, 7,5 hp Välkommen att läsa kursmomentet Introduktion till informatik, 7,5 högskolepoäng, hösten 2014. Vi som håller i kursmomentet heter Ulf Hedestig och Mikael Söderström

Läs mer

Uppvärmning: Uppvärmning (startar varje träningspass)

Uppvärmning: Uppvärmning (startar varje träningspass) Grattis detta är ditt träningsprogram för sommaren. Detta är utformat så att du ska komma tillbaks stark och minimera skador när säsongen börjar igen. Om man vilar från träning hela sommaren måste man

Läs mer

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp

Löpning kvalitet. Aktuellt. Träningsupplevelse- profil, karaktär och målgrupp Löpning kvalitet Löpning kvalitet är ett pass utomhus där vi primärt tränar kondition och skapar förutsättningar för effektiv, utvecklande och rolig löpning. Inom Löpning kvalitet har vi ett brett utbud:

Läs mer

SSIF. Akrobatikundervisning (copyright Eric Sherbin)

SSIF. Akrobatikundervisning (copyright Eric Sherbin) SSF nnehåll rinciper sid. 2 ogisk sid. 3 stegring rund sid. 4 element Balans sid. 5 princip Belastning sid. 6 och balans v å kroppars sid. 7 balans Komplexa sid. 8 system Fall - och sid. 9 passteknik 1

Läs mer

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Hej alla barn och föräldrar, Hoppas att ni alla har haft en trevlig Valborg. Vi jobbar på i full fart för att välkomna er till en spännande skolstart i höst. Maija

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Kan idrotten användas som hjälpmedel för elever med överaktivitet?

Kan idrotten användas som hjälpmedel för elever med överaktivitet? Kan idrotten användas som hjälpmedel för elever med överaktivitet? Av Jenny Karlsson och Pehtra Pettersson LAU370 Handledare: Viljo Telinius Examinator: Owe Stråhlman Rapportnummer: VT08-2611-037 Abstract

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00

Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Kurskompendium Distansutbildning 5p Ht-00 Välkommen! Välkommen till kursen Distansutbildning 5p. Under hösten kommer vi att träffas vid ett tillfälle och detta tillfälle är obligatoriskt. Tidpunkt: Fredag

Läs mer

Lilla. för årskurs 8 & 9

Lilla. för årskurs 8 & 9 Lilla för årskurs 8 & 9 Vardaglig fysisk aktivitet Vardaglig fysisk aktivitet innebär all rörelse du utför under en dag såsom att promenera till skolan eller att ta trapporna istället för hissen. Denna

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM Ämnets syfte

TRÄNINGSPROGRAM Ämnets syfte TRÄNINGSPROGRAM Ämnets syfte Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar sin kroppsliga förmåga samt förmåga att planera, genomföra och värdera olika rörelseaktiviteter

Läs mer

Planera och organisera för Matematiklyftet

Planera och organisera för Matematiklyftet Planera och organisera för Matematiklyftet För huvudman, rektor och förskolechef inom Förskola Förskoleklass Grundskola och motsvarande skolformer Gymnasieskola och gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING

Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Hälsa och Livsstil: STYRKETRÄNING och IDROTTSSKADOR STYRKETRÄNING Vad menas med styrketräning? Med styrketräning menar man att man belastar kroppen med en given belastning. Genom att styrketräna förstärker

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer