OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet."

Transkript

1 Hej! Vi har glädjen att berätta att du blivit antagen till kursen Psykologi GR (A), Introduktion till beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT), 7.5h, kurskod: PS062G, anmälningskod: P4081. Varmt välkommen till utbildningen och som student vid Mittuniversitetet. Vi är glada över att du sökt din utbildning hos oss och vi vill passa på att berätta mer om vad vi erbjuder dig. Ny student Som ny student hittar du information om allt du behöver veta, till exempel om våra campus, registrering, bostad, checklista för nya studenter, och tentamensrutiner på vår hemsida Så kommer du igång med dina studier! Skaffa inloggning till Studentportalen Studentportalen är ditt viktigaste verktyg under dina studier vid Mittuniversitetet. Där hittar du information om kurser, utbildningsmaterial med mera. Det är också där du registrerar dig på varje kurs. Allt detta hittar du på OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet. Registrering, schema och kursspecifik information Det är viktigt att du registrerar dig på det program eller den kurs som du har blivit antagen till. Du kan registrera dig två vardagar före kursstart. Med hjälp av kurskoden finner du även din kursplan. Om du inte tänker gå kursen du är antagen till vänligen gå in på och tacka nej till din plats!

2 Introduktion till Beteendeterapi och Kognitiv beteendeterapi (KBT), 7,5 hp (PS062G) Allmänt syftar kursen till att ge en introducerande orientering om och översikt av de historiska och teoretiska grunderna för KBT, liksom av olika KBT-inriktade synsätt, förklaringsmodeller och arbetsmetoder som används inom olika tillämpningsområden. Exempel på innehåll i kursen: vilken grundläggande syn på människan som finns inom KBT, teoretiska modeller inom KBT, KBT-inriktade analyser och interventioner vid olika problemområden, konkreta exempel på olika tillämpningsområden, samt det vetenskapliga, empiriska stödet för KBT inom olika områden. Kursperiod Kursperioden är vecka Uppläggning, "distansanpassad" Kursens uppläggning och schemaläggning är "distansanpassad", vilket syftar till att möjliggöra deltagande både för yrkesverksamma och för tillresta studenter. Den ges därför på halvfart med några heldagssammankomster, så långt som möjligt anpassat till tåg- och flygtider. Nytt fr.o.m är att några videoföreläsningar kommer att vara tillgängliga att via internet. Kognitiv beteendeterapi utgår ifrån två paradigm: ett beteendeparadigm och ett kognitivt paradigm. Litteraturen ger en god balans i dessa två. Sammankomsterna på campus som inkluderar mycket dialog - syftar till att komplettera samt underlätta förståelsen av litteraturen. Vår ambition är att närvaro vid föreläsningarna skall ge ett påtagligt kvalitativt mervärde (dvs tillskillnad från att enbart läsa litteraturen). Det som examineras finns i litteraturen, men undervisningen lyfter ut och kopplar samman centrala temata på ett sätt som är svårt att göra på egen hand. Borttaget närvarokrav Vi förutsätter att du har intresset att närvara vid så många föreläsningstillfällen som möjligt. Dock är den tidigare obligatoriska undervisningsnärvaron borttagen.

3 Lärandemål Studenten skall efter genomgången kurs kunna: redogöra för den grundläggande synen på människan som finns inom KBT, redogöra för olika centrala teoretiska modeller och KBT-inriktade analyser, översiktigt redogöra för viktiga interventionsmetoder inom KBT, översiktligt redogöra för det empiriska stödet för KBT, samt genomföra enklare analyser utifrån ett KBT-perspektiv inom olika beteendeområden Sammankomster Kursen har två heldagssammankomster: Tillfälle 1: 15/10 Kl Introduktion till Kognitiv Beteendeterapi och Beteendeterapi. Föreläsare: Niclas Almén, leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi, leg. psykoterapeut, universitetsadjunkt, doktorand. Tillfälle 2; 19/ KBT att lära sig teori genom praktik. Ni kommer att få se på videos på terapier och testa olika praktiska övningar, som klienter och terapeuter, för att få känna på hur KBT kan upplevas praktiskt. Detta kan underlätta förståelsen för det teoretiska som beskrivs i böckerna. Lärare: Niclas Almén. Tentamen Ordinarie salstentamen: 17/12. 3 h. Tidpunkt är ej fastställd än. Omtentamen: 4/ Tidpunkt är ej fastställd än Definitivt klockslag meddelas några veckor innan på tentamensschemat. Tentamen är sk salstentamen. Obs! Det går att tentera på annan ort än Östersund. Det är absolut inga problem att tentera på MIUNs andra campusorter. Tentamen görs på vardagar eftersom det är mycket lättare att hitta tentamenplats på annan ort dessa dagar i jämförelse med helgdagar.

4 Litteratur Kåver, A. (2006). KBT i utveckling. En introduktion till kognitiv beteendeterapi. Stockholm: Natur och Kultur. ISBN10: , ISBN13: Wadström, O. (2004). Att förstå och påverka beteendeproblem. Linköping: Psykologinstats. ISBN10: , ISBN13: Öst, L-G (red.) (2006). KBT. Kognitiv beteendeterapi inom psykiatrin. Stockholm: Natur och Kultur. ISBN10: X. ISBN13: Artiklar. KBT I utveckling (Kåver, 2006). Boken ger en bred introduktion till KBT, inte minst vad gäller olika typer av metoder och angreppssätt. Du får en bra bild av vilka olika färdigheter som krävs för att bedriva god kognitiv beteendeterapi. Boken fokuserar det generella arbetssättet (och fokuserar inte specifika problemområden/diagnoser). Att förstå och påverka beteendeproblem (Wadström, 2004) Boken är beteendeinriktad och ger dig grundläggande kunskap om hur beteenden analyseras och förändras utifrån ett (K)BT-perspektiv. Det primära syftet med denna bok är att du skall få ordentlig kunskap om och förståelse för vad beteendeanalys det centrala analysmetoden inom beteendeterapi - är för något. Området som Wadström behandlar; barn med beteendeproblem, kan betraktas som ett exempelområde där (K)BT kan appliceras. Kognitiv beteendeterapi inom psykiatrin (red. Öst, 2013) Syftet med denna bok är att du skall få en god kännedom om hur KBT används vid olika tillämpnings-/problemområden. I boken kommer du i kontakt med några av Sveriges främsta forskare inom området Kognitiv beteendeterapi. Boken kom 2013 i en ny, mycket bra, upplaga. Lästips Se det hela som en inlärningsprocess, vilket betyder att du inte skall räkna med att helt förstå innebörden i en bok genom en inläsning. Läs gärna böckerna omväxlande. Böckerna är mycket bra och kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Litteraturen och föreläsningarna ger dig goda förutsättningar att få en bra bild av vad kognitiv beteendeterapi är.

5 Grunden i läsningen är Kåver (2006) och Wadström (2004). De ger en allmän basförståelse för Kognitiv Beteendeterapi respektive Beteendeterapi. För att få högt betyg krävs även kunskap om vad KBT innebär mer specifikt vid olika tilllstånd. Du behöver också kunskap om själva tillstånden. Det läser du om i Öst (2013). Studieplan Du som student har eget ansvar för din utbildning under kursen. Du lägger själv upp din studieplan. Vanligtvis ställer det högre krav på studenten avseende planering, självdisciplin mm att läsa distanskurser än campuskurser. Tänk på att planera in tid för dina studier. Kursens innebär 7.5 hp på halvfart vilket motsvarar ungefär 20 timmars studier i veckan under kursens gång. Internet Kursen kräver tillgång till dator med internetuppkoppling för informationsutbyte, inte minst studenter emellan. Observera att detta inte är någon ren nätkurs utan viktiga delar av kursinnehållet utgörs av vad som tas upp på sammankomsterna. Webbaserade föreläsningar samt instuderingsfrågor förekommer också. Det kommunikationssystem vi använder oss av heter Moodle. För att få stöd för att hantera Moodle så vänder du dig alltid till Helpdesk: helpdesk@miun.se Läs denna studieguide ordentligt, mkt svar finns här. Kursansvarig Niclas Almén, leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi, leg. psykoterapeut, universitetsadjunkt, doktorand. Niclas.almen@miun.se OBS!! Administrativa och logistiska frågor skall INTE ställas till kursansvarig utan till HUVkontakt, se nedan. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Tel: Måndag till torsdag 10:00 15:00 Lunchstängt 12:00 13:00 E-post: HUVkontakt@miun.se