Hälso- och sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och sjukvårdsnämnden"

Transkript

1 Kallelse Utskriftsdatum: Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid :00 Plats Kallade Konferensrum Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande Tryggve Svensson (V), vice ordförande Roland Gustbée (M), 2:e vice ordförande Michael Sjöö (S) Christina Bertilfelt (S) Magnus Carlberg (S) Ann-Charlotte Kakoulidou (S) Ricardo Salsamendi (S) Annelise Hed (MP) Ove Löfqvist (M) Thomas Ragnarsson (M) Britt-Louise Berndtsson (C) Eva Johnsson (KD) Rolf Andersson (L) Charlotte Holmström (SD) Ersättare Stefan Marusic (S) Gert Andersson (S) Britt Bergström (V) Ulla-Britt Storck (S) Marianne Nilsson (M) Ida Eriksson (M) Marianne Eckerbom (C) Thomas Haraldsson (C) Övriga kallade Per-Henrik Nilsson Dan Petersson Ingeborg Franzén Utskriftsdatum:

2 Kallelse Utskriftsdatum: Val av justerare och förslag till justeringsdatum Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att utse Roland Gustbée (M) att jämte ordföranden justera protokollet samt att justering sker kl 09: Godkännande av föredragningslista Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna föredragningslistan enligt förslag Information - Patientnämnden Bo Dalesjö, Carina Rissvik och Ingrid Sivermo 09:00 4. Hälso- och sjukvårdsdirektörens rapport Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att notera informationen till protokollet. Sammanfattning Uppföljning av beslut Information om rekryteringsåtgärder (Pontus Juhlin) 5. Månadsrapport januari 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden 16RK193 Utskriftsdatum:

3 Kallelse Utskriftsdatum: Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens förstärkta presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna månadsrapport januari 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden att överlämna månadsrapporten för information till regionstyrelsen Sammanfattning Månadsresultatet för januari 2016 uppgår till -7,5 mnkr. Bemanningssituationen är i allt väsentligt oförändrad samtidigt som läkemedelskostnaderna följer den nivå som utvecklades under hösten. Kostnaderna för köpt vård utgörs till stor del av preliminärbokningar och får betraktas med viss försiktighet. Beslutsunderlag Missiv - Månadsrapport januari 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden Månadsrapport januari 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden 6. Månadsrapport februari Hälso- och sjukvårdsnämnden 16RK198 Sammanfattning Ärendet bereds vid extra presidiemöte den 16 mars kl. 08:45. Handlingarna publiceras i Netpublicator och på webben den 15 mars. 7. Åtgärder för en ekonomi i balans Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens förstärkta presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att uppdra åt hälso- och sjukvårdsdirektören att vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträden redovisa förslag på åtgärder för att nå en ekonomi i balans. 8. Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning 2015 hälso- och sjukvårdsnämnden 16RK441 Förslag till beslut 3 Utskriftsdatum:

4 Kallelse Utskriftsdatum: Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning 2015 samt att överlämna den till regionstyrelsen för information Sammanfattning För 2015 konstateras att den besvärliga bemanningssituationen kvarstår i allt väsentligt med dyra lösningar för hyrpersonal, användning av resursenheten och övertid. Sjukfrånvaro och övertid ökade under 2014 och har sedan fortsatt under hela Svårigheten att rekrytera färdiga specialistläkare har lett till strategin att öka självförsörjandegraden av specialistläkare på sikt genom att öka intaget av både AT- och ST-läkare samt start av utbildningsvårdcentral. Riktade satsningar genomförs för att rekrytera personer med rätt utbildningsbakgrund från andra länder. Tillgängligheten är trots bemanningsproblem god i flertalet verksamheter när det gäller nybesök till läkare. Väntetiderna till behandling är däremot längre jämfört med 2014 pga rekryteringssvårigheter för operationsavdelningen. Antal väntade till utredning inom barn- och ungdomspsykiatri har fortsatt att öka. Inom primärvården har 66 % av de som bedömts ha behov fått läkartid samma dag. Nationella mätningar visar att kronobergarna är nöjda och har stort förtroende för hälso- och sjukvården. Redovisat resultat för hälso- och sjukvården uppgår till totalt -155 mnkr inkl projekt. Det överskrider överenskommelsen om resultat med 85 mnkr, eller 2 % i förhållande till bruttobudget exklusive tillfälliga medel. Beslutsunderlag Missiv - Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning 2015 Version _Verksamhetsberättelse_Hälso- och sjukvårdsnämnden_ Återremitterat ärende - Verksamhetsplan 2016 Hälsooch sjukvårdsnämnden 15RK1226 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens förstärkta presidieberedning föreslår att hälsooch sjukvårdsnämnden beslutar att fastställa Verksamhetsplan 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden samt att därefter överlämna Verksamhetsplan 2016 till regionstyrelsen för information Sammanfattning Verksamhetsplan 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden återremitterades 7/2016 med motiveringen för komplettering av text från budget 2016 och siffermaterial som tydliggör kopplingen till siffrorna i budgeten samt material enligt att sats 2" - "att vid sammanträdet fastställa slutgiltig ram för respektive 4 Utskriftsdatum:

5 Kallelse Utskriftsdatum: centrum och resultatbudget per kontogrupp för hälso-och sjukvårdsnämnden totalt när korrigeringar för intern handel och lönerevision 2016 gjorts". Komplettering har genomförts i enlighet med ovan. Reviderad text är rödmarkerad i bifogade dokument. Verksamhetsplan 2016 innehåller övergripande uppdrag, mål och långsiktiga strategier för hälso- och sjukvården. Dessa har konkretiserats i aktiviteter och styrtal fördelade över invånar-, medarbetar-, verksamhetsutvecklings- samt ekonomiperspektiv enligt anvisad styrkortsmodell. På liknande sätt har sedan centrum och kliniker/motsvarande upprättat verksamhetsplaner med utgångspunkt i nivån ovan. Till aktiviteterna har handlingsplaner med tidsatta mål och delmål formulerats. Verksamhetsplanen är ledningens verktyg för att säkerställa styrning i enlighet med regionfullmäktiges beslut om budget Hälso- och sjukvårdsdirektören har dessutom givit riktade uppdrag och specificerat ramförändringar till respektive centrum. Den finansiella ramen uppgår till totalt mnkr exklusive justering av slutligt bidrag för läkemedelsförmånen och eventuellt tillskott av det statliga bidraget för ökat flyktingmottagande. Beslutsunderlag Missiv återremitterat ärende verksamhetsplan 2016 för hälso- och sjukvårdsnämnden Verksamhetsplan 2016 för hälso- och sjukvård rev Uppdrag och finansiella förutsättningar Centrum 2016 rev Verksamhetsplan 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden 10. Svar på skrivelse angående kösituationen på BUP från Anna Tenje (M) 16RK535 Förslag till beslut Hälso och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna svaret till Anna Tenje (M). Sammanfattning Region Kronoberg har mottagit en skrivelse från Anna Tenje (M) angående kösituationen på BUP (barn- och ungdomspsykiatriska kliniken). För närvarande står 190 barn och ungdomar i kö till fördjupad utredning på BUP. Cirka hälften (97) av dem bor i Växjö kommun. 35 barn har väntat mer än ett år på fördjupad utredning och 20 av dem bor i Växjö kommun. Det pågår ett intensivt arbete med olika insatser för att komma till rätta med kösituationen vid BUP. Genom insatser under våren 2016 kommer cirka 40 barn att erbjudas fördjupade utredningar. Målsättningen är att minska köerna till BUP genom dessa insatser. Det är i dagsläget svårt att bedöma hur kösituationen ser ut eftersom det beror på det fortsatta inflödet av remisser till BUP för fördjupad utredning. Beslutsunderlag Missiv svar på skrivelse angående kösituatioen på BUP Utskriftsdatum:

6 Kallelse Utskriftsdatum: Svar på skrivelse angående kösituationen på BUP Skrivelse till Hälso- sjukvårdsnämnden Region Kronoberg angående kösituationen på BUP 11. Ansökan om bidrag /medel till finansiering av tjänst som samordnare till Kronobergs brukarråd inom missbruk och beroende 15RK1171 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att avslå ansökan från Kronobergs brukarråd inom missbruk och beroende om delfinansiering av tjänst som samordnare. Sammanfattning Kronobergs brukarråd inom missbruk och beroende har inkommit med en ansökan om finansiering av lönebidragsanställning av samordnare inom brukarrådet. Ansökan har ställts till socialnämnderna i länets åtta kommuner samt hälso- och sjukvårdsnämnden. Region Kronoberg strävar efter en god ömsesidig samverkan med länets brukar- och handikapporganisationer. Bidrag till länets handikapporganisationer hanteras enligt Riktlinjer för bidrag till handikapporganisationer. Dessa riktlinjer omfattar inte långsiktig finansiering av anställningar inom brukar- eller handikapporganisationer. Beslutsunderlag Missiv - Ansökan av bidrag/medel till finansiering av tjänst som samordnare Ansökan om medel till lönebidragsanställning av samordnare av brukarrådets arbete, skrivelse från Kronobergs Brukarråd inom missbruk- och beroende 12. Remissyttrande Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstagande till vård, omsorg och forskning (SOU 2015:80) S /FS 15RK2206 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Socialdepartementet. Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialstyrelsen beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Betänkandet innehåller förslag som syftar till en enkel och ändamålsenlig reglering avseende vuxna som, p.g.a. att de helt eller delvis inte kan fatta egna beslut, saknar möjlighet att fullt ut var delaktiga eller på annat sätt 6 Utskriftsdatum:

7 Kallelse Utskriftsdatum: utöva sitt självbestämmande i situationer då detta förutsätts inom hälso - och sjukvård, tandvård eller forskning. Region Kronoberg har inga invändningar mot betänkandet. Beslutsunderlag Missiv - Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstagande till vård, omsorg och forskning (SOU 2015:80) Remissyttrande - Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstagande till vård, omsorg och forskning (SOU 2015:80) 13. Remissyttrande Beslutsunderlag till regeringen om införande av vaccinationer i det nationella särskilda vaccinationsprogrammet RK376 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedningen föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Folkhälsomyndigheten. Sammanfattning Region Kronoberg har av Folkhälsomyndigheten beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Bakgrunden är ny lagstiftning där det är regeringen som skall besluta beslut om vilka sjukdomar som ska omfattas av nationella vaccinationsprogram. Sådana program delas upp i allmänna, som erbjuds hela befolkningen, och särskilda, som erbjuds individer i definierade riskgrupper. Remissen gäller om våra vaccinationsprogram mot influensa, pneumokocker, tuberkulos och hepatit B bör omfattas av ett nationellt särskilt vaccinationsprogram. Utvärderingarna har gjorts utifrån fastställda kriterier. För vaccinationer som ges inom det särskilda vaccinationsprogrammet gäller att de skall vara kostnadsfria för patienten och att vaccinationerna skall registreras i det nationella vaccinationsregistret. Beslutsunderlag Missiv Remissyttrande Införande av vaccinationer i det nationella särskilda programmet Remissyttrande om införande a vaccinationer i det nationella särskilda vaccinationsprogrammet 14. Skriftlig information - Årlig rapportering av informationssäkerhet i enlighet med SOSFS 2008_14 för verksamhetsåret RK309 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden besluta Utskriftsdatum:

8 Kallelse Utskriftsdatum: att notera informationen till protokollet. Sammanfattning Enligt Socialstyrelsens föreskrift om informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården, SOSFS 2008:14, ska informationssäkerhetsansvarig rapportera minst en gång per år till vårdgivaren, vilka granskningar och skyddsåtgärder, riskanalyser och förbättringsåtgärder som har vidtagits, som har haft större betydelse. I denna rapport redovisar informationssäkerhetsansvarig betydande granskningar, större riskanalyser och förbättringsåtgärder för verksamhetsåret Beslutsunderlag Missiv Årlig rapportering av informationssäkerhet i enlighet med SOSFS 2008_14 för verksamhetsåret 2015 Årlig rapportering av informationssäkerhet i enlighet med SOSFS 2008:14 för verksamhetsåret Kurser och konferenser Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att Tryggve Svensson (V) och Roland Gustbée (M) deltar på konferensen Är kultur nyttigt den 7 april att Michael Sjöö (S) deltar i konferensen Att vara politiker eller tjänsteman i en myndighetsutövande nämnd den 2 juni Sammanfattning Inbjudan - Är kultur nyttigt, 7 april Inbjudan - Att vara politiker eller tjänsteman i en myndighetsutövande nämnd, 2 juni Beslutsunderlag Inbjudan humaniora o medicin Inbjudan - att-vara-politiker-eller-tjansteman-i-en-myndighetsutovande-namnd 16. Anmälningsärenden Ärendet i korthet 8 Utskriftsdatum:

9 Kallelse Utskriftsdatum: Följande ärenden anmäls till hälso- och sjukvårdsnämnden för kännedom: 1. Patientavgifter i hälso- och sjukvården SKL 2. Uppdrag att säkerställa tillgången till vissa antibiotika för beredskapsändamål 3. Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om stöd till bättre reursutnyttjande i hälso- och sjukvården - SKL 4. Överenskommelse med staten om stöd till bättre resursutnyttjande i hälso- och sjukvården - SKL Dnr 16RK191 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att notera informationen till protokollet. 17. Övriga informationsärenden 18. Övriga beslutsärenden 9 Utskriftsdatum:

10 5 Månadsrapport januari 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden 16RK193 10

11 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 16RK193 Handläggare: Dan Petersson, Datum: Hälso- och sjukvårdsnämnden Månadsrapport januari 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden Ordförandes förslag till beslut Föreslås att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att godkänna månadsrapport januari 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden samt att överlämna månadsrapporten för information till regionstyrelsen Sammanfattning Månadsresultatet för januari 2016 uppgår till -7,5 mnkr. Bemanningssituationen är i allt väsentligt oförändrad samtidigt som läkemedelskostnaderna följer den nivå som utvecklades under hösten. Kostnaderna för köpt vård utgörs till stor del av preliminärbokningar och får betraktas med viss försiktighet. Charlotta Svanberg Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Henrik Nilsson Hälso- och sjukvårdsdirektör Bilaga: Månadsrapport januari 2016 hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1 av 1 11

12 JANUARI

13 Resultatuppföljning för perioden Resultaträkning exkl proj (mnkr) Månad - JANUARI HELÅR 2016 Årsbudget Utfall Budget Diff Jan-jan Budget Diff 2016 Intäkter Patientavgifter Såld vård inkl tandvård Landstingsersättning Övriga intäkter Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Hyrpersonal Summa bemanning Köpt utomlänsvård Läkemedel Medicinsk service Medicinskt och övrigt material Övriga kostnader Avskrivningar och internränta Summa kostnader Projekt Verksamhetens nettokostnader Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat Kommentar: Ett preliminärt resultat efter januari uppgår till -7,5 mnkr inkl projekt. Intäktssidan redovisar underskott för patientavgifter och såld vård, som emellertid balanseras av ersättning för asylsökande. En felaktig uppbokning belastar intäkterna med 1,3 mnkr. 1 13

14 Personalkostnaderna avviker positivt från budgeterad nivå beroende på vakanser och frånvaro. Kostnad för hyrpersonal ligger fortsatt på en hög nivå. Läkemedelskostnaderna överskrider budget. Här ingår kostnad med 3,5 mnkr för lager, i och med hemtagning av cytostatikaberedning. Köpt utomlänsvård faller ut enligt budget. Kostnaderna för köpt vård baseras i januari på ca 70 % preliminärbokningar. Överskott för projekt förklaras av interna verksamhetsprojekt under hälso- och sjukvårdsgemensamt. En djupare analys kommer att göras i samband med delårsrapport mars. Centrum/motsv (tkr) Ackumulerat 2016 Ackumulerat 2015 Resultat 2015 Rullande 12-mån Primärvårds- och rehabcentrum Akutcentrum Barn- och kvinnocentrum Kirurgicentrum Medicincentrum Medicinskt servicecentrum Vuxenpsykiatri Rättspsykiatri Tandvårdscentrum Summa centrum Hälso- och Sjukvårdsgemensamt Hälso- och Sjukvårdsutveckling Summa HS gemensamt Projekt Summa HS totalt inkl projekt Kommentar: Primärvårds- och rehabcentrum redovisar ett positivt resultat framför allt beroende på vakanser. Fortsatt höga kostnader för hyrläkare. Akutcentrum har lägre kostnader för köpt vård jämfört med budget som, i kombination med ersättning för asylsökande, genererar ett plusresultat. Barn- och kvinnocentrum redovisar ett stort underskott redan efter januari. Intäktssidan belastas av en felaktig uppbokning motsvarande 1,3 mnkr. Negativa avvikelser mot budget noteras för personalkostnader och köpt vård. Man har även fortsatt höga kostnader för hyrpersonal. Kirurgicentrum redovisar noll-resultat. Underskott för hyrpersonal vägs upp av låga kostnader för köpt vård. 2 14

15 Medicincentrum redovisar negativa avvikelser för såld vård och personalkostnader. Rekvisitionsläkemedel och köpt vård genererar budgetöverskott som totalt summeras till ett mindre minusresultat. Medicinskt servicecentrum har under januari ett positivt semesteruttag vilket i stort förklarar det positiva resultatet. Intäktsöverskott balanserar underskott för medicinskt material. Vuxenpsykiatri har fortsatt ansträngd bemanningssituation med höga kostnader för hyrpersonal och internt köpt rättspsykiatrisk vård. Överskott för vakanser och övriga kostnader balanserar, vilket ger ett plusresultat efter januari. Rättspsykiatri redovisar trots överskott för såld vård ett sammanlagt negativt resultat Tandvårdscentrum redovisar ett positivt resultat beroende på lägre personalkostnader jämfört med budget. Hälso- och sjukvårdsgemensamt genererar ett negativt resultat efter januari. Den nya abonnemangsmodellen för köpt och såld vård ger högre intäkter än budgeterat. Budgetposter för att täcka underskott i verksamheten medför negativa avvikelser framför allt för läkemedel. Till detta kommer höga kostnader för smittskyddsläkemedel. Projekt under hälso- och sjukvårdsgemensamt ger en positiv budgetavvikelse. 3 15

16 Sjukfrånvaro HSN (i procent av ordinarie arbetstid) JAN - JAN 2016 JAN - JAN 2015 Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Centrum 4,9 5,2 2,9 4,1 4,4 2,8 PRC Primärvårdscentrum 6,7 7,6 4,4 5,6 6,1 4,2 PSC Psykiatricentrum vuxenpsyk RPK Rättspsykiatriska Regionkliniken 6,2 7,7 4,9 5 5,4 4,6 5,3 5,6 3,2 4,6 4,8 3,4 TVC Tandvårdscentrum 5,3 5,7 3,5 3,7 3,9 2,8 KIC Kirurgcentrum 5,1 5,2 4,8 4,6 4,9 3,1 MEC Medicincentrum 5 5,3 2,5 5,1 5,5 1,4 BKC Barn- och kvinnocentrum MSC Medicinskt servicecentrum AKC Akutcentrum 2,2 2,8 1,7 4,4 5,1 2,2 3,9 4,3 2,6 5,3 5 5,8 5,1 5,7 3,9 HSJ Hälso o sjukvårdsgemensamt HSN Hälso o sjukvårdsnämnd tot. 4,4 4,6 1 5,2 5,6 4 4,5 4,7 3,4 Bemanningskostnad (Utfall per månad) 4 16

17 Kostnad för köpt vård (Utfall per månad) Kostnad för läkemedel (Utfall per månad) 5 17

18 8 Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning 2015 hälso- och sjukvårdsnämnden 16RK441 18

19 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 16RK441 Handläggare: Dan Petersson, Hälso- och sjukvårdsledning Datum: Hälso- och sjukvårdsnämnden Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning 2015 hälso- och sjukvårdsnämnden Ordförandes förslag till beslut Föreslås att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att godkänna verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning 2015 hälso- och sjukvårdsnämmden samt att överlämna den till regionstyrelsen för information Sammanfattning För 2015 konstateras att den besvärliga bemanningssituationen kvarstår i allt väsentligt med dyra lösningar för hyrpersonal, användning av resursenheten och övertid. Sjukfrånvaro och övertid ökade under 2014 och har sedan fortsatt under hela Svårigheten att rekrytera färdiga specialistläkare har lett till strategin att öka självförsörjandegraden av specialistläkare på sikt genom att öka intaget av både AT- och ST-läkare samt start av utbildningsvårdcentral. Riktade satsningar genomförs för att rekrytera personer med rätt utbildningsbakgrund från andra länder. Tillgängligheten är trots bemanningsproblem god i flertalet verksamheter när det gäller nybesök till läkare. Väntetiderna till behandling är däremot längre jämfört med 2014 pga rekryteringssvårigheter för operationsavdelningen. Antal väntade till utredning inom barn- och ungdomspsykiatri har fortsatt att öka. Inom primärvården har 66 % av de som bedömts ha behov fått läkartid samma dag. Nationella mätningar visar att kronobergarna är nöjda och har stort förtroende för hälso- och sjukvården. Redovisat resultat för hälso- och sjukvården uppgår till totalt -155 mnkr inkl projekt. Det överskrider överenskommelsen om resultat med 85 mnkr, eller 2 % i förhållande till bruttobudget exklusive tillfälliga medel. Charlotta Svanberg Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden Per-Henrik Nilsson Hälso- och sjukvårdsdirektör Bilaga: Verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning 2015 Sida 1 av 1 19

20

21 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Invånare...5 Måluppfyllelse Utvecklat förebyggande hälsoarbete 5 Förbättrad medborgarservice via e-tjänster 6 Delaktiga patienter/patientsäkerhet 7 Tillgänglighet 8 Primärvård 8 Ambulansverksamhet 8 Somatisk vård 8 Medicinsk service 11 Tandvård 11 Medarbetare...13 Måluppfyllelse Säkrad kompetensförsörjning 13 Delaktiga medarbetare 13 Aktiviteter Kompetensförsörjning 13 Delaktiga medarbetare 16 Hälsa och arbetsmiljö 19 Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid 19 Medarbetarområdet från centrumen i korthet 20 Barn och kvinnocentrum 20 Primärvårds- och rehabcentrum 20 Medicincentrum 20 Akutcentrum 21 Kirurgicentrum 21 Vuxenpsykiatri 21 Rättspsykiatri 21 Medicinskt servicecentrum 21 Tandvårdscentrum 22 Verksamhetsutveckling...23 Måluppfyllelse Förbättrad tillgänglighet 23 Aktiviteter

22 Produktions- och kapacitetsplanering 23 Effektiva vårdprocesser 24 Relevant vårddokumentation 25 Aktiviteter Utveckla strukturerad vårddokumentation 25 PRoduktion 25 Primärvård och rehabilitering 28 Ambulansverksamhet 28 Somatisk vård 28 Vuxenpsykiatri 29 Rättspsykiatri 29 Tandvård 29 Medicinsk service 29 Ekonomi...30 Måluppfyllelse Ekonomi i balans 30 Resultatuppföljning (mnkr) 30 Kommentarer till resultatuppföljning och avvikelser 31 Avvikelse mot budgeterat resultat per centrum 36 Primärvårds- och rehabcentrum 36 Akutcentrum 37 Barn och kvinnocentrum 37 Kirurgicentrum 37 Medicincentrum 37 Medicinskt servicecentrum 37 Vuxenpsykiatri 37 Rättspsykiatri 37 Tandvårdscentrum 38 Avvikelse mot budgeterat resultat för HS-gemensam verksamhet 38 Framåtblick ur ett ekonomiskt perspektiv

23 SAMMANFATTNING För 2015 konstateras att den besvärliga bemanningssituationen kvarstår i allt väsentligt med dyra lösningar för hyrpersonal, användning av resursenheten och övertid. Sjukfrånvaro och övertid ökade under 2014 och har sedan fortsatt under hela Bland de orsaker som anges vid sjukskrivning är ökningen störst gällande infektioner, psykisk ohälsa samt korttidsfrånvaro. Användning av hyrläkare ökade under 2014 inom samtliga centrum och har fortsatt att öka Störst problem redovisas inom primärvård som en konsekvens av pensionsavgångar. Svårigheten att rekrytera färdiga specialistläkare har lett till strategin att öka självförsörjandegraden av specialistläkare på sikt genom att öka intaget av både AT- och ST-läkare samt start av utbildningsvårdcentral. Merkostnaden för specialistbristen kan ses som en sedan länge uppbyggd kompetensutvecklingsskuld som nu förfaller till betalning. Riktade satsningar genomförs för att rekrytera personer med rätt utbildningsbakgrund från andra länder. Ett samarbete med Arbetsförmedlingen har inletts för att på ett tidigt stadium kunna hitta personer bland migranter/asylsökande som har kompetens relevant för vår verksamhet. I samband med primärvårdens hälsoundersökningar systematiseras sökandet efter vårdkompetens. Under 2015 har en medarbetarenkät genomförts. Resultatet är överlag bra i jämförelse med liknande offentliga organisationer men arbetsrelaterad utmattning, delaktighet och målkvalitet är även fortsättningsvis prioriterade förbättringsområden. Trots ovan nämnda bemanningssvårigheter är tillgängligheten är god i flertalet verksamheter när det gäller nybesök till läkare. Väntetiderna till behandling är däremot längre jämfört med 2014 pga rekryteringssvårigheter för operationsavdelningen. Antal väntade till utredning inom barn- och ungdomspsykiatri har fortsatt att öka. Inom primärvården har 66 % av de som bedömts ha behov fått läkartid samma dag. Nationella mätningar visar att kronobergarna är nöjda och har stort förtroende för hälso- och sjukvården. Slutenvårdsproduktionen redovisar en ökning av akuta vårdtillfällen, medan planerade minskar. Genomsnittsbeläggningen för 2015 ligger något över 2014 års nivå medan medelvårdtiderna är oförändrade. Läkarbesök till akutmottagningar ökar med ca 4 %, medan antal planerade besök är i stort sett oförändrade jämfört Rättspsykiatri uppvisar likt tidigare år en beläggningsgrad på 100 % samt en mindre ökning av vårddygnproduktionen. För vuxenpsykiatrin har både antal vårdtillfällen och läkarbesök ökat under året. Tandvården redovisar en ökning av andelen patienttid och även en ökning av behandlade patienter. Antalet läkarbesök i primärvård har sjunkit beroende på den svåra bemanningssituationen. Besök till annan vårdgivare har ökat, vilket sammantaget innebär att besöksvolymen i det närmaste är oförändrad. Förbättringsarbeten med syfte att utveckla processer, produktions och kapacitetsplanering, kvalitetssäkrad dokumentation, kompetensanvändning och minimera vårdskador pågår enligt plan. Här ingår även de viktiga e-hälsotjänsterna för utökad medborgarservice. Kliniskt träningscentrum (KTC) är nu invigt. Det kommer på ett påtagligt sätt öka chansen till träning för vårdpersonalen. På så sätt ska team tränas i olika situationer på akutrummet samt i olika procedurer. Utöver en bättre patientsäkerhet är det vår bedömning att även rekryteringsläget kommer att påverkas gynnsamt av denna satsning. 3 23

24 Redovisat resultat för hälso- och sjukvården uppgår 2015 till totalt -155 mnkr inkl projekt. Det överskrider överenskommelsen om resultat med 85 mnkr, eller 2 % i förhållande till bruttobudget exklusive tillfälliga medel. Resultatutvecklingen har under hösten varit dramatisk med extremt höga kostnader för den köpta utomlänsvården i november och december. Detta ska då adderas till ovan nämnda bemanningsproblematik och läkemedelsområdet där avtagande kostnader för allmänläkemedel nu upphört, vilket gör att kostnad för nya special-, smittskydds- och klinikläkemedel omgående får fullt genomslag. 4 24

25 INVÅNARE MÅLUPPFYLLELSE 2015 Dec 2014 Dec 2015 Mål 2015 Långsiktigt mål 2017 Sjukpenningtalet Plats 8 i Sverige (9,3 dagar) Plats 8 i Sverige (10,5 dagar dec 2015) Plats 3 Plats 1 Självskattad hälsa vuxna befolkningen 73% - 75 % 78 % Förtroende för vår hälso- och sjukvård primärvård 71% 70 % (feb 2015) 72 % 75 % Förtroende för vår hälso- och sjukvård sjukhus 76 % (feb 2015) Fritt vårdsökande r Minska 10 % (jmf 2014) Minska 10 % (jmf 2014) Antal utomlänsbesök- /vårdtillfällen inom somatisk korttidsvård r Telefontillgänglighet 0 dagar 95% 95,6 % (jan-dec 15) 99% 99% Läkarbesök inom primärvård 7 dagar 91% 89,9 % (jan-dec 15) 95% 97% Läkarbesök inom planerad specialiserad vård 60 dagar Behandling inom planerad specialiserad vård 60 dagar Andel avslutade besök inom 4 timmar akutmottagningarna 70% 71 % 85% 90% 80% 62 % 85% 90% 81% 76 % 85% 90% Tillgång till journal via nätet Påbörjat Arbete pågår Införandet påbörjas Infört Vårdkonto i E-tjänster på % 23,1 % 20% 40% Vårdrelaterade infektioner Validering pågår (verktyget) Uttag rapporter pågår Minska 10 % (jmf 2014) Minska 25 % (jmf 2014) 5 25

26 UTVECKLAT FÖREBYGGANDE HÄLSOARBETE Hälsan i Kronoberg blir allt bättre, däremot ökar skillnaderna i hälsa stadigt mellan olika grupper i befolkningen. De elva nationella målområden som fastställts för folkhälsoarbetet sammanfattar på ett tydligt sätt bredden i arbetet Folkhälsan påverkas av många olika faktorer i samhället, allt från delaktighet och inflytande till miljö, levnadsvanor och socioekonomiska faktorer där utbildning är en mkt viktig faktor. Ett framgångsrikt folkhälsoarbete kräver därför ett brett angreppssätt och ett arbete utifrån flera olika perspektiv på en och samma gång. Sedan regionbildningen är numera folkhälsouppdraget uppdelat mellan hälso- och sjukvården och regional utveckling. Aktiviteter 2015 För Hälso- och sjukvården har många aktiviteter och insatser genomförts under året avseende hälsofrämjandearbetet i hälso-och sjukvården. Det omfattar såväl övergripande strategiska insatser som ett verksamhetsnära arbete för bättre levnadsvanor. Nedan nämns några exempel på detta. Ett arbete har pågått med att ta fram en långsiktig strategi för att vidareutveckla det hälsofrämjande arbetet i regionen. Beslut om strategin kommer att tas i början av Det pågående implementeringsarbetet av Socialstyrelsens riktlinjer avslutades under första halvåret genom att två rapporter presenterades, en rapport avseende fysioterapeuters arbete med sjukdomsförebyggande arbete och en rapport om den pilotutbildning avseende hälsosamma matvanor som regionen genomfört i samverkan med Socialstyrelsen. Resultatet av dessa rapporter kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet. Ett aktivt levnadsvanearbete har pågått under året. Exempel på det är att medicinska riktlinjer avseende levnadsvanor färdigställts. Utbildningar har genomförts avseende tobaksfrihet i samband med operation samt metodutbildning för de som har definierats med riskbruk av alkohol. En magisteruppsats har presenterats avseende patienters upplevelse av tobaksfrihet i samband med operation som visar att de medicinska riktlinjerna som finns upplevs som bra och har en god effekt. Dokumentationen av levnadsvanor i Cambio Cosmic har färdigställts genom att utdatarapporter nu finns tillgängliga vilken kan användas i planering och uppföljning av insatser och aktiviteter i hälso- och sjukvården. Två utvecklingsarbeten har initierats och tagit form under året. Det ena tar sikte på insatser och åtgärder avseende sömn, stress och psykisk ohälsa och handlingsplan finns klar. Det andra avser övervikt och fetma med fokus barn och unga och där har planeringsarbetet inletts under året medan projektarbetet kommer att pågå under FÖRBÄTTRAD MEDBORGARSERVICE VIA E-TJÄNSTER Patientrörligheten ökar, med patienter som rör sig mellan vårdcentraler och mellan regioner. Det ställer högre krav på informationsutbyte och tillgänglighet av information. Patienterna är mer pålästa och engagerade. Vården måste ställa om och på flera sätt bli mer tillgänglig när patientens ställning stärks. Det innebär bland annat att vårdprocesserna får större betydelse på bekostnad av vårdorganisationerna. Aktiviteter 2015 Förberedelserna för införandet av e-journal har pågått under året. Denna nya e-tjänst kommer att ge medborgarnas möjligheter att bli mer delaktiga i sin vård. Vidare pågår fortsatt arbetet för att öka medborgarnas nyttjande av e-hälsotjänster enligt handlingsplan för e-hälsotjänster. Patienterna har nu möjlighet att boka poliklinisk operation ortopedmottagning (CLV) och mottagningsbesök (LL) galla och hallux valgus. SMS-påminnelser testas också från mottagning. Hud-kliniken är en föregångare att 6 26

27 använda e-tjänster och bokning av tid för behandlingsavdelningen sker via 1177 Vårdguiden. Ytterligare 14 enheter har tillkommit inom primärvården och specialistvården som nu erbjuder en eller flera vårdtjänster med webbtidbokning, totalt är det 49 enheter som nu är anslutna. Fler mottagningar inom specialistvården tillkommer löpande men behov finns av att intensifierat detta arbete med att öka invånarnas användning av webbtidbokning samt behov av information och ökad kunskap om tjänsterna hos chefer och medarbetare. Förberedelser har också pågått under året att införa KBT behandling som en e-tjänst (ikbt) inom primärvården samt barn- och ungdomshälsa. Beräknas starta våren Detta blir Kronobergs första e-tjänst på den nya nationella stöd och behandlingsplattformen. DELAKTIGA PATIENTER/PATIENTSÄKERHET Vårdskador med olika allvarlighetsgrad drabbar cirka 10 procent av patienter i sluten vård och en stor del av dessa är vårdrelaterade infektioner (VRI) varav många är undvikbara. Olika mätningar visar att mellan 10 och 20 procent av patienter i sluten vård drabbas av VRI. Förebyggande arbete innefattar följsamhet till hygienrutiner, minskad användning av urinvägskatetrar och arbete med verksamhetens säkerhetskultur. Aktiviteter 2015 Perioden har innehållit en rad händelseanalyser av vilka en del har lett till Lex Maria anmälan. Inom psykiatrin har man brukarorganisation RSMH på kliniken en eftermiddag i veckan. Man har vidare regelbundna träffar med brukarföreningarna för att skapa bättre strukturer för delaktighet. Antalet kontakter med närstående, nätverksmöten och SIP:ar har ökat. Vi ser detta som ett fortsatt prioriterat område både vad det gäller delaktighet men även kvalitet och patientsäkerhet. Analys och åtgärder genom infektionsverktyget Verksamheten arbetar nu mer systematiskt med vårdrelaterade infektioner i och med att infektionsverktyget är i drift och man kan följa sina resultat. Arbetet med vårdrelaterade infektioner kommer att fortsätta under 2016 och framåt. Inom KIC kommer ett större fokus att läggas på följsamhet till rutiner i samband med katetersättning, sårvård samt allmänt en ökad följsamhet till handdesinfektion före kontakt. En utbildningsdag genomfördes i april 2015 för alla chefer i sjukvården med bl.a. föreläsning av vårdhygien och internationella och nationella föredragshållare av hög klass. I Linnea-10 har en förenklad mall för riskbedömningar till Senior Alert tagits fram på MEC som nu ska spridas i slutenvården Alla perifera venkatetrar (PVK:er) som sätts dokumenteras i journalen. De kontrolleras 3 ggr per dag, men dokumenteras inte fullt ut. Antalet tromboflebiter som man sett vid PPM-mätningarna var från början inte många men är nu noll. En ny sorts PVK är upphandlad och den förväntas ytterligare minska risken för infektioner. Vår registrering av centrala infarter till blodbanan (CVK) visar mycket goda resultat med endast en infektion 2015 vilket är ett resultat på internationell toppnivå. Under våren var det varit punktprevalensmätningar avseende BHK, VRI och trycksår. Resultaten för BHK och trycksår har publicerats och tyvärr ser vi ingen förbättring av resultaten på övergripande nivå men väl flera enheter med utmärkta resultat. Aktiviteter via nätverket ska förbättra resultaten med avseende BHK. Månatliga BHK mätningar är införda på de avdelningar som har <70 % rätt, sprit före är det som brister. Introduktionsutbildning i basala hygienrutiner för alla nyanställda i vårdnära arbete har införts på Medicincentrum. Patientsäkerhetssjuksköterskorna har personlig uppföljning hos varje nyanställd efter cirka en månad. Detta har fallit så väl ut att det nu breddinförs i hela Regionen. 7 27

28 Förberedelser för att under 2016 utveckla en viktig väg mot mer personcentrerad vård har under hösten inletts. Flera verksamheter har gjort egen kartläggning av rutiner och genomfört studiebesök utanför länet för att lära mer kring personcentrerad vård. Utveckla säkerhetskulturen Markörbaserad journalgranskning fortsätter enligt tidigare plan. Under året kommer granskning av barn- och psykiatriverkamhet att bli möjlig. Hela anestesikliniken har tillsammans med flertalet ortopedläkare genomgått en grundläggande patientsäkerhetsutbildning i CRM (Crew Resource Management) i LÖF:s regi. Klinikerna kommer tillsammans driva ett par projekt som benämns Time Out och hygien-/antibiotika följsamhet på operation. Planeringsarbetet med att införa SURgical PAtient Safety System (SURPASS) pågår och en pilot på 10 patienter inom ortopedin och 10 inom kirurgin planeras för att testa och ev. modifiera den digitala applikationen i journalsystemet. Det handlar om checklistor som täcker in hela det kirurgiska vårdförloppet. Kliniskt träningscentrum (KTC) är nu invigt. Det kommer på ett påtagligt sätt öka chansen till träning för vårdpersonalen. På så sätt ska team tränas i olika situationer på akutrummet samt i olika procedurer. Utöver en bättre patientsäkerhet är det vår bedömning att även rekryteringsläget kommer att påverkas gynnsamt av denna satsning. TILLGÄNGLIGHET Väntetidsläget för samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården redovisas i detta avsnitt. Sammantaget är tillgängligheten god, men inom vissa verksamheter har det skett försämringar under året. Det gäller främst operation/åtgärd inom somatisk elektiv vård samt utredningar inom Barnoch ungdomspsykiatri. De väsentligaste förklaringarna till redovisade försämringar är en ökning av akut vårdbehov samt specifika bemanningsproblem inom specialistsjukvården. Primärvård Primärvården har en fortsatt god telefontillgänglighet men en viss försämring har skett under året och förklaras delvis av att antalet samtal ökat (+9 775). Med få undantag har dock alla patienter fått bedömning och råd samma dag. Av samtalen har 77 % besvarats inom två timmar. Andel patienter som efter ett bedömt behov fått ett besök i primärvården inom 7 dagar har minskat något under året. Variationen mellan vårdcentralerna ligger mellan 82 och 98 %. 66 % av de som bedömts ha behov av en läkartid har fått detta samma dag som vårdbegäran gjordes, vilket är en förbättring med ca 2 %. Ambulansverksamhet Andelen prio1-uppdrag som nås av ambulanssjukvården inom 10 minuter är 58 % vilket gör att målsättningen 60 % i det närmaste uppnås. Andelen som nås inom 15 respektive 20 minuter uppfyller fastställda mål. Svarstiderna från larm till kvittens är bra och ligger under 90 sek. Somatisk vård Akutcentrum Akutcentrum följer upp fullmäktiges utfästelser avseende akutvårdsgarantin d.v.s. akutbesök med en total vistelsetid på akutmottagningen på max 4 timmar. Diagram: akutvårdsgarantin, % -andel inom fyra timmar 8 28

29 Framförallt CLV, men även LL, redovisar en försämring av akutvårdsgarantin jämfört med Garantin uppfylls för 73 % respektive 83 % av akutbesöken under Orsaken till försämringen kan relateras till den ökade belastningen med 5 % högre besökstal för båda akutmottagningarna, många infektionsfall med stora omvårdnadsbehov och en många gånger besvärlig beläggningssituation. Somatisk elektiv vård läkarbesök För planerad mottagning till läkare väntar patienter vid december månads utgång, vilket innebär en ökning med 68 väntande jämfört med motsvarande tidpunkt Inom vårdgarantin har 90 % (90 % dec 2014) av patienterna väntat mindre än 90 dagar medan motsvarande siffra för patienterna som väntat mindre än 60 dagar är 71 % (73 %). Av de 749 (941) patienter som väntat längre än 90 dagar hade 231 (387) patientvald väntan och 20 (28) medicinsk orsakad väntan. Diagram: Antal väntande till planerat nybesök hos läkare juli 2014 dec 2015 (18 mån) Nedan framgår tillgängligheten i december 2015 för nybesök till läkare inom respektive centrum. Siffran inom parentes visar motsvarande för Nybesök till läkare Centrum Andel väntande inom 90 dagar Andel väntande inom 60 dagar 9 29

30 Barn och kvinnocentrum 97 % (98 %) 86 % (88 %) Kirurgicentrum 84 % (83 %) 63 % (61 %) Medicincentrum 99 % (98 %) 83 % (90 %) Totalt 90 % (90 %) 71 % (73 %) Jämfört med föregående år är väntetiderna till läkarbesök stabila, en viss försämring har skett för Medicincentrum och Barn och kvinnocentrum avseende andel inom 60 dagar. Försämringen ska dock ses mot att antalet planerade nybesök har ökat med eller 5 % jämfört med Somatisk elektiv vård operation/åtgärd För planerade operationer/åtgärder väntar patienter vid utgången av 2015, vilket innebär en ökning med 981 väntande jämfört med december Inom vårdgarantin har 80 % (94 % i dec 2014) av patienterna väntat mindre än 90 dagar, medan motsvarande siffra inom 60 dagar är 62 % (80 %). Av de 783 (240) patienter som väntat längre än 90 dagar har 74 (40) patientvald väntan och 85 (77) medicinsk orsakad väntan. Diagram: Antal väntande till planerad operation/åtgärd juli 2014 dec 2015 (18 mån) Nedan framgår tillgängligheten för operation/åtgärd på respektive centrum per december Inom parentes visas motsvarande värde för Operation/åtgärd Centrum Barn och kvinnocentrum Andel väntande inom 90 dagar Andel väntande inom 60 dagar 82 % (99 %) 63 % (81 %) 10 30

31 Kirurgicentrum 77 % (93 %) 57 % (80 %) Medicincentrum 93 % (97 %) 82 % (80 %) Totalt 80 % (94 %) 62 % (80 %) Väntetiderna har försämrats för samtliga centrum, men framförallt är det Kirurgicentrum och Barnoch kvinnocentrum som redovisar försämringar. Orsaken är en besvärlig bemanningssituation med vakanta läkartjänster samt höstens neddragning av operationskapaciteteten i Växjö till följd av brist på narkossköterskor. Vuxenpsykiatri Inom vuxenpsykiatrins planerade specialistvård har väntetiderna försämrats något när en jämförelse görs med motsvarande tidpunkt Vid utgången av december har 95 % (97 % 2014) av patienterna väntat mindre än vårdgarantins 90 dagar, medan siffran inom 60 dagar är 83 % (88 % 2014). Av 95 väntande patienter har 6 väntat längre än 90 dagar och där 1 avser patientvald väntan. Barn- och ungdomspsykiatri Barn och ungdomspsykiatrin redovisar en generell ökning av antalet väntande för Antalet patienter som väntar på nybesök uppgår till 72, vilket är en ökning med 20 jämfört med motsvarande tidpunkt Av dessa har 8 väntat längre än 30 dagar och det innebär att man når målet på 90 % avseende ett första besök. Till behandling väntar 25 patienter jämfört med 6 i december Antalet väntande till fördjupad utredning har ökat kraftigt under I december väntar 193 patienter varav 138 har väntat längre än 90 dagar, vilket ska jämföras med 2014 då motsvarande siffror var 48 respektive 20. Situationen betyder att målet på 80 % för behandling/utredning inom 30 dagar inte har nåtts. Väntetidsökningen är främst orsakad av brist på psykolog- och specialistläkarkompetens. Verksamheten arbetar intensivt med att hitta en balans i förhållandet mellan behov och utbud. Ett systematiskt förbättringsarbete har genomförts tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting. Vidare pågår dialog med länets olika skolledare och elevhälsa, samtidigt som en intern översyn påbörjats kring hur kompetensen ska kunna utnyttjas så effektivt som möjligt. Diagram: Antal väntande vid BUP juli 2014 dec 2015 (18 mån) Medicinsk service Väntetider för MR- undersökningar har kortats under 2015 och ligger nu på 10 veckor för röntgen både i Växjö och i Ljungby. Väntetiden till CT-undersökning är oförändrade jämfört med 2014, och innebär att målet på 7 veckor inte uppnås. Orsaken anges vara brist på röntgensjuksköterskor, det pågående RIS-projekt samt en ökning av inkommande remisser. Väntetiderna till ultraljud i Växjö har ökat från 5 till 10 veckor medan de i Ljungby har minskat från 8 till 6 veckor. Väntetiderna i Växjö har varierat från månad till månad under året och beror på bemanningsproblem som medfört att man inte kunnat upprätthålla en jämn produktion. För övriga verksamheter inom medicinsk service har 11 31

32 tillgängligheten förbättrats. Klinisk mikrobiologi har bl.a. förlängt öppettiderna och infört en gemensam provinlämning. För Klinisk patologi och cytologi rapporteras att medelsvarstiderna för patologiproverna sjunkit med 1 dag och Medicinsk fysik och teknik har infört en felanmälningsrutin som kraftigt reducerat tiden från felanmälan till åtgärd. Tandvård Tandvården redovisar en bra tillgänglighet för akuta patienter med omedelbart behov av vård. När det gäller nya patienter för fullständig undersökning är dock väntetiderna långa. Likväl har samtliga allmänkliniker, utom Folktandvården Norr kunnat ta emot nya patienter under året. Situationen förväntas bli bättre när den nya kliniken på Teleborg startar upp under våren Inom specialisttandvården har patienttrycket ökat och det är väntetider inom i stort sett samtliga specialiteter. Behovet av narkostandvård för små barn har ökat under året på grund av den stora flyktingströmmen. Tillsammans med bristen på narkospersonal har detta medfört att väntetiderna blivit mycket långa

33 MEDARBETARE MÅLUPPFYLLELSE 2015 Dec 2014 Dec 2015 Mål 2015 Långsiktigt mål 2017 Vakanser/vakanser längre än sex månader /92 35 vakanta tjänster Fåtal tillfälliga vakanser Andel specialistsjuksköterskor 41 % 41 % 43 % 45 % Delaktighet enligt medarbetarenkät 73,2 (2013) 73,2 (oförändrat 2015) Antal ST-tjänster Sjukfrånvaro (Region Kronoberg 1 ) 4,4% 1 5,2 % 4,2 % 4,1 % SÄKRAD KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjning på kort- och lång sikt har varit högt prioriterad under hela Inom stora delar av vårdsektorn påtalas bristen och svårigheterna att rekrytera läkare och sjuksköterskor. Dessa svårigheter återspeglas även inom Region Kronoberg även här är det svårt att rekrytera sjuksköterskor och specialistläkare, samt också vissa andra befattningar. Det är viktigt att söka efter möjligheter att anpassa verksamheterna till rådande situation gällande tillgång på sjuksköterskor. Vi ser inte att det under det kommande året kommer att ske en radikal förändring på inflödet av sökande. DELAKTIGA MEDARBETARE Region Kronoberg genomförde för tredje gången en medarbetarundersökning som tar fokus på den psykosociala arbetsmiljön. Undersökningen är en del i det totala arbetsmiljöarbetet och integreras med de vardagliga frågorna om arbetsmiljö och SAM systematiskt arbetsmiljöarbete. Resultatet bryts ned på respektive nivå och huvuddelen av arbetet sker på arbetsplatsnivå. Resultatet visar dock på att ett fortsatt fokus på arbetsrelaterad utmattning, delaktighet och målkvalitet är relevant för stora delar av hälso- och sjukvården. Aktiviteter 2015 Kompetensförsörjning För psykologprogrammet tecknades ett avtal mellan Region Kronoberg och Linnéuniversitetet där regionen finansierar en professur och en klinisk lektor. Avtalet gäller fram till Flera möjliga initiativ finns att använda studenter efter termin 7 under handledning till enklare konsultativa uppdrag inom hälso- och sjukvården. I juni månad 2016 utexamineras den första kull av psykologer där 30 studenter blir färdiga. Studenterna har sammanförts med företrädare för samtliga verksamhetsområden, med förhoppning att anställa drygt 10 PTP-psykologer till hösten När det gäller läkarförsörjningen är det fortsatt svårt att rekrytera färdiga specialistläkare. Vårt långsiktiga strategiska mål är att öka självförsörjandegraden av specialistläkare genom att öka intaget av 13 33

34 både AT- och ST-läkare. Tillgången på AT och ST har förbättrats även i ett nationellt perspektiv, men inom läkarkåren påverkas bemanningen av fortsatt stora pensionsavgångar. Av regionens ca 123 pågående ST-utbildningar blev 22 läkare klara med sin specialitet under året. Utfallet av antal färdiga specialister är i stort detsamma de närmaste fem åren. Antal specialistläkare som pensionerades var 22 personer. Pensionsavgångarna beträffande överläkare och specialistläkare kommer att vara höga och i paritet med färdigutbildade specialistläkare också de närmaste åren. Under våren genomfördes två utbildningsinsatser för ST-läkare i samverkan med landstingen i Kalmar och Blekinge. Avsikten är att fördjupa samarbetet för att bättre kunna möta behovet av ST-utbildningar i regionen. Region Kronoberg kommer att ha ett särskilt ansvar för juridikutbildningar för de tre länens ST-läkare. Under året rekryterades 24 nya AT-läkare, och ambitionen är att höja antalet AT-tjänster till 29 under nästa verksamhetsår. Antal externa avgångar inom läkargruppen var 25 stycken varav 7 var STunderläkare. Totalt antal avgångar i läkargruppen översteg således antal ST-läkare som blev färdiga specialister. Upphandling av hyrläkare och hyrsjuksköterskor är till stora delar klar, och just nu pågår arbete med upphandling av rekryteringstjänster av läkare och sjuksköterskor, både nationellt och internationellt Region Kronoberg Tillsvidare Visstid Total Tillsvidare Visstid Total Bitr verksamhetsc läk Distriktsläkare Specialistläkare St-underläkare Tf distriktsläkare Underläkare AT Underläkare leg Verksamhetsch Läkare Överläkare Totalsumma Av flyktingarna som kommer till Sverige och Kronobergs län kan ett visst antal förväntas ha sjukvårdsutbildning och sjukvårdskompetens. Region Kronoberg har i samarbete med Arbetsförmedlingen initierat en inventering av vilka personer bland dessa som kan vara aktuella för språkutbildning och praktikplats inom hälso- och sjukvårdens verksamheter. Under året har ett antal insatser gjorts för att på kort och lång sikt trygga kompetensförsörjningen av sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Tillsammans med Linnéuniversitetet och länets kommuner har vi påbörjat en dialog om utökning av utbildningsplatser från idag 60 till 80 platser på programmet/termin. Femton av dessa utbildningsplatser kommer att finnas i Ljungby som då blir studieort. Ett gemensamt beslut kommer att tas under våren Under 2015 startade 14 34

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-04-09 09:00 12:30 Plats Apollon Centrallasarettet Växjö ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Charlotta Svanberg (S), ordförande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-03-16 09:00-12:15 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Konferensrum Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve Svensson

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Regionstyrelsen Tid 2015-09-16 09:00-15:20 Plats Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande)

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö

Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Patientnämnden Tid 2015-10-19 09:00-11:30 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Bo Dalesjö (S) (ordförande) Rolf Sällryd

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Kirurgicentrum År 2012

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Kirurgicentrum År 2012 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Kirurgicentrum År 2012 2013-01-10 Ulla Wigberth Tholén 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Kallelse Utskriftsdatum: 2016-01-22 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Tid 2016-01-27 09:00 Plats Kallade Konferensrum Bolmen, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande Tryggve

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (9) Landstingets kansli 2011-06-20 SB 3 /2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-06-27 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 juni 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning samt hälso- och sjukvårdsdirektören hade inbjudit samtliga länsföreningar till

Läs mer

Rev 2015-05-13 MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Rev 2015-05-13 MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Rev 2015-05-13 MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Vårt uppdrag Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att tillhandahålla en god vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S)

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Protokoll 1 (6) Folkhälso-och tandvårdsutskottet David Kvicklund LK/142996 Plats Beslutande Landstingshuset Karlstad Gert Ohlsson (L) Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Ersättare

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-02-01 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 23 januari 2013, kl. 09.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-03-26 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 14 mars 2012 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Årsanalys 2007 - NSV Markaryd

Årsanalys 2007 - NSV Markaryd Kopia på årsredovisningen för Markaryds vårdcentral samt kopia på den skuggbudget som lagts med utgångspunkt från Vårdval Kronoberg, så man ser hur det slår (för Markaryds vårdcentral)? Årsanalys 2007

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2016-03-08 09:00-10:55 Plats Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Robert Olesen (S) (ordförande) Anna Fransson

Läs mer

Nyheter i korthet 2014-09-26

Nyheter i korthet 2014-09-26 Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 26 september. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum

Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-14 Annika Hull Laine, centrumchef för barn- och kvinnocentrum Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 12 december 2012 kl. 9.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-06-18 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 11 juni 2012 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

Landstingets kansli 2010-09-08 VU 4/10 Planeringsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2010-09-21

Landstingets kansli 2010-09-08 VU 4/10 Planeringsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2010-09-21 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2010-09-21 Vuxenutskottet Tid Onsdagen den 8 september 2010 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014

Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014 Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014 Resultatenhet: 314 Beroendecentrum Stockholm (BCS) Sammanfattning av det gångna året Inom sektionen för akut- och heldygnsvård har delningen av avdelning 52/54 genomförts.

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa NY VERSION Datum 2015-01-22 Dnr Arbetsutskottet Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa Bakgrund Folkhälsan i Sverige har blivit allt bättre och medellivslängden har ökat under flera

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(10) Datum 150617 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus Period: januari - maj Kort sammanfattning Ekonomi Prognos Planerade

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun Revisionsrapport 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson Arvika kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning/bakgrund...3 2.1 Metod/genomförande...3

Läs mer

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011 Socialstyrelsen 2012-04-11 Dnr 5.2-1807/2011 :2% 1(8) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohman socialst elsen.se yq JZ Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport

Läs mer

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser Cancerplanen Arbetsgruppen förebyggande och tidig upptäckt 2011-03-14 Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet Syftet med arbetet och förslagen som presenteras nedan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-06-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 20 juni, 2012 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-02-25 Patientnämnden Tid Onsdagen den 12 februari kl. 9.00 12.20 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Representanter från funktionshindersrörelsen i Västerbottens län HSO Västerbotten Kjell-Åke Nilsson HSO Västerbotten Martin Vikgren

Representanter från funktionshindersrörelsen i Västerbottens län HSO Västerbotten Kjell-Åke Nilsson HSO Västerbotten Martin Vikgren Nämnden för funktionshinder och habilitering SAMMANTRÄDESANTECKNINGAR Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014 12 08 Samråd Tid: 2014 12 08 kel 10.00 12.00 Plats Närvarande Landstingshuset, Styrelserummet, Köksvägen

Läs mer

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 I huvudet på SKL Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelser mellan SKL och regeringen Evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se Slutrapport Levnadsvanor - dokumentation i hälsobladet alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat 2012-09-03 www.lio.se 2012-09-03 Dokumentation av levnadsvanor i Cosmic Hälsobladet Bakgrund Sedan 2009 har

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Barn- och ungdomsutskottet

Barn- och ungdomsutskottet 1 (5) Landstingets Kansli Barn- och ungdomsutskottet/ Justerat 2010-05-31 Barn- och ungdomsutskottet Tid Fredagen den 21 maj kl. 13.00-16.30 Plats Närvarande ledamöter Kronobergsrummet Ingelstadsvägen

Läs mer

Laholmsnämnden Bokslut 2010

Laholmsnämnden Bokslut 2010 Laholmsnämnden Bokslut 2010 Bokslut Laholmsnämnden LNLHM110014 Ledamöter Margareta Bengtsson (M), ordf. Thomas Jönsson (M) Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Monica Yngvesson (S), v ordf. Villemo

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013

Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 MÅNADSRAPPORT 1(11) Kontaktperson: Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se 2013-11-13 Månadsrapport Hallands sjukhus oktober 2013 Sammanfattning Verksamhet Tillgänglighet Personal Produktion Ekonomi

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset Patientsäkerhetsberättelse Ortopediska Huset 2014 2014-09-01 Granskad och godkänd av Björn Waldebäck Verksamhetschef 1 Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9,

Läs mer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015 09 09 1 (5) HSN 1506-0788 Handläggare: Britt Arrelöv Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 8 Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2016-01-12 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Robert Olesen (S) (ordförande) Michael

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-01-28 09:00 15:00 Plats Oden Emil Lindells v 15 Växjö ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Charlotta Svanberg (S), ordförande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-05-11 10:00-13:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult, Stortorget 1, lokal Möckeln Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus 2012 Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare 2 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-09-02 09:00-13:55 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Bolmen Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve Svensson (V)

Läs mer

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan.

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Allmän information Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Vissa uppgifter är inte möjliga att hämta ur befintliga IT-system under 2010. Vissa uppföljningsparametrar

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Folkhälsoenheten Eva Pettersson Lindberg Sara Maripuu 2012-01-02 Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Sammanfattning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10)

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10) 1 (10) Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 2 (10) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-04-06 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Lokal Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Charlotta Svanberg

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige 1 (8) Landstingets kansli Kansliavd/Marianne Hammarström Landstingsfullmäktige Tid: Tisdagen den 18 mars, kl. 16.15 18.00 Plats: Karl Birger Blomdahl salen, Konserthuset i Växjö 40 Landstingsfullmäktiges

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

PROTOKOLL. Rättspsykiatriska regionkliniken, Landstingets Kronoberg, Johan Allgulins väg 1, Växjö

PROTOKOLL. Rättspsykiatriska regionkliniken, Landstingets Kronoberg, Johan Allgulins väg 1, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2013-09-26 FoU-beredningen Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Torsdagen den 12 september 2013 kl.13-16.30 Rättspsykiatriska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 1(10) Omsorgsförvaltningen Patientsäkerhetsberättelse År 2015 Datum och ansvariga för innehållet 2016-03-11 rev. ON 2016-03-31 Maja Sandström-Olsson MAS, Anneli Flink MAR Verksamhetschefer Hälso- och sjukvård

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-03-22 Rev/10049 Revisorerna Johan Magnusson Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 Tillgänglighet i vården Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra årlig granskning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 Patientsäkerhetsberättelse 2014 CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 INNEHÅLL 1. Fakta...3 2. Sammanfattning...4 3. Övergripande mål och strategier...4 4. De viktigaste åtgärderna som vidtagits för

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

Styrelsen för handikappverksamheten. Tid: Onsdagen den 27 januari 2010 kl. 10.00-15.20 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan, Göteborg

Styrelsen för handikappverksamheten. Tid: Onsdagen den 27 januari 2010 kl. 10.00-15.20 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan, Göteborg Protokoll Sammanträde: Styrelsen för Tid: Onsdagen den 27 januari 2010 kl. 10.00-15.20 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan, Göteborg Beslutande Christin Slättmyr (S), ordförande Fredrik Bellino

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 2019-01-09 Tid: 09:00-12:15 Plats: Flåren, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande) Robert Olesen

Läs mer

Verksamhetsplan för skolhälsovården inom Kalmarsunds gymnasieförbund

Verksamhetsplan för skolhälsovården inom Kalmarsunds gymnasieförbund Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Mål - Uppdrag 03 1(8) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Chatharina Gustafsson, administrativ

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Trosa

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Trosa Kvalitetsbokslut Vårdcentralen Trosa Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009

Verksamhetsplan. Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende. Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsplan Verksamhetsområde/enhet Särskilt boende Diarienummer: VON 2016/0056-10 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 15 mars 2016 Verksamhetsplan framtagen

Läs mer

~HÅBO 2016-01-13 KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE "-'KOMMUN

~HÅBO 2016-01-13 KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE -'KOMMUN ~HÅBO "-' KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE 2016-01-13 KALLELSE Vård- och omsorgsnämnden Ledamöter Lisbeth Bolin (C), Ordfårande Helen Embretsen (KD), l :e vice ordfårande

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Östra Kommunhuset 13:30-16.00 ande Radovan Javurek (L) Ewa Jakobsen (M) Mats Edin (S) Maria Nilsson (S) Tommy Nilsson (S) Ann-Charlotte Lindner (L) Qalinle Dayib

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet

Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet År 2012 Datum och ansvarig för innehållet Patricia Crone 0 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier på Josephinahemmet...

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd 2012. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd 2012. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-01-23 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är att stimulera

Läs mer

Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013. E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se

Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013. E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se Välkomna! Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013 E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se www.skl.se/psykiskhalsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007

ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 2005-11-09 ÖVERENSKOMMELSE 2005-2007 REVIDERING 2006 Folktandvården ÖVERENSKOMMELSE FÖR ÅR 2005-2007 OM TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA LÄN 1 VÅRDÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE TANDVÅRD FÖR INVÅNARE I UPPSALA

Läs mer

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt?

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? BESLUTSUNDERLAG 1(2) Tomas Samuelsson 2014-03-06 LiÖ 2014-297 Landstingsstyrelsen Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer