HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN"

Transkript

1 Kallelse Utskriftsdatum: HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Tid :00 Plats Kallade Konferensrum Bolmen, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande Tryggve Svensson (V), vice ordförande Roland Gustbée (M), 2:e vice ordförande Michael Sjöö (S) Christina Bertilfelt (S) Magnus Carlberg (S) Ann-Charlotte Kakoulidou (S) Ricardo Salsamendi (S) Annelise Hed (MP) Ove Löfqvist (M) Thomas Ragnarsson (M) Britt-Louise Berndtsson (C) Eva Johnsson (KD) Rolf Andersson (FP) Maria Sitomaniemi (SD) Ersättare Stefan Marusic (S) Gert Andersson (S) Ulla-Britt Storck (S) Britt Bergström (V) Marianne Nilsson (M) Denice Sigvardsson (M) Marianne Eckerbom (C) Thomas Haraldsson (C) Övriga kallade Lillemor Ahlgren, ekreterare Per-Henrik Nilsson Dan Petersson Utskriftsdatum:

2 Kallelse Utskriftsdatum: Val av justerare samt förslag på justeringsdatum Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att utse Roland Gustbée att jämte ordföranden justera protokollet samt att justering sker Godkännande av föredragningslista Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att fastställa föredragningslista för hälso- och sjukvårdsnämnden i enlighet med kallelse utsänd Svar på medborgarförslag angående avsaknad av behandlingsalternativ i Region Kronoberg vid diagnosen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) 15RK1753 Förslag till beslut Barn-och ungdomspsykiatrin (BUP), Vuxenpsykiatrin och Habiliteringen i Region Kronoberg genomför under 2016 en översyn för att skapa en samsyn kring vad som ska erbjudas den grupp av patienter som medborgarförslaget rör. BUP följer nationella rekommendationer när det gäller läkemedelsbehandling. Det innebär att läkemedel aldrig sätts in som första åtgärd. Istället prioriteras s.k. psykoedukativa insatser, vilka i korthet är behandlingsarbete som syftar till att anpassa omgivningen till barnets förutsättningar. Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedningen rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att medborgarförslaget därmed anses besvarat. Sammanfattning Irma Moilanen Jannesson har lämnat ett medborgarförslag angående avsaknad av behandlingsalternativ vid diagnosen ADHD. Förslagsställaren refererar till 2 Utskriftsdatum:

3 Kallelse Utskriftsdatum: erfarenheter inom familjen då sonen enbart erbjudits läkemedelsbehandling som familjen avböjt. Då har de inte erbjudits några andra alternativa behandlingsåtgärder. I medborgarförslaget beskrivs annat utbud i exempelvis Stockholm. Irma Moilanen Jannesson föreslår att ett ADHD center ska bildas i Kronoberg. Barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin och habiliteringen i Region Kronoberg genomför tillsammans en processöversyn för att skapa samsyn över vilka insatser som ska erbjudas denna grupp av patienter. Förslag till åtgärder, som ska öka tydligheten och förbättra omhändertagandet av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i alla åldrar, presenteras under Beslutsunderlag Svar på medborgarförslag angående avsaknad av behandlingsalternativ i Region Kronoberg vid diagnosen ADHD Medborgarförslag 4. Hälso- och sjukvårdsdirektörens rapport Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att notera informationen till protokollet Sammanfattning Uppföljning av beslut Information om rekryteringsåtgärder (Pontus Juhlin) Lex Maria 5. Information - Införande av nya läkemedel Magnus Munge Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att notera informationen till protokollet 6. Information - Barn och ungdomspsykiatriska Ann Lund 11:00 Utskriftsdatum:

4 Kallelse Utskriftsdatum: kliniken (BUP) Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presideberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att notera informationen till protokollet 7. Verksamhetsplan 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden 15RK1226 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att fastställa Verksamhetsplan 2016 att vid sammanträdet fastställa slutgiltig ram för respektive centrum och resultatbudget per kontogrupp för hälso-och sjukvårdsnämnden totalt när korrigeringar för intern handel och lönerevision 2016 gjorts, samt att därefter överlämna verksamhetsplan 2016 till regionstyrelsen för information Sammanfattning Verksamhetsplan 2016 innehåller övergripande uppdrag, mål och långsiktiga strategier för hälso- och sjukvården. Dessa har konkretiserats i aktiviteter och styrtal fördelade över invånar-, medarbetar-, verksamhetsutvecklings- samt ekonomiperspektiv enligt anvisad styrkortsmodell. På liknande sätt har sedan centrum och kliniker/motsvarande upprättat verksamhetsplaner med utgångspunkt i nivån ovan. Till aktiviteterna har handlingsplaner med tidsatta mål och delmål formulerats. Verksamhetsplanen är ledningens verktyg för att säkerställa styrning i enlighet med regionfullmäktiges beslut om budget Hälso- och sjukvårdsdirektören har dessutom givit riktade uppdrag och specificerat ramförändringar till respektive centrum. Den finansiella ramen uppgår till totalt 4 210,6 mnkr exklusive justering av slutligt bidrag för läkemedelsförmånen och eventuellt tillskott av det statliga bidraget för ökat flyktingmottagande. Ramarna kommer även att prisuppräkning för handel mellan centrum och nämnder samt för lönerevision Beslutsunderlag Missiv verksamhetsplan 2016 för hälso- och sjukvårdsnämnden Utskriftsdatum:

5 Kallelse Utskriftsdatum: Verksamhetsplan 2016 för hälso- och sjukvårdsnämnden Uppdrag och finansiella förutsättningar Centrum Uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan RK2195 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att, för sin del, godkänna uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan Sammanfattning Landstingsstyrelsen beslöt 99 LS 5/2014 att fastställa landstingsgemensam internkontrollplan för Vid bildandet av Region Kronoberg beslöts att den fastställda landstingsgemensamma internkontrollplanen för 2015 skulle gälla som internkontrollplan för regionstyrelsen och för hälso- och sjukvårdsnämnden för sina vardera ansvarsområden under det första verksamhetsåret (ansvarig styrelse/nämnd anges inom parentes för varje risk/process). För övriga nämnder fastställdes separata internkontrollplaner för Från 2016 och framåt fastställer styrelser och nämnder sina respektive internkontrollplaner. Föreslås att regionstyrelsen godkänner uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan för 2015 för sin del. Beslutsunderlag Missiv - Uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan 2015 hälso- och sjukvårdsnämnden Uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan Införande av sprutbytesverksamhet inom Region Kronoberg 15RK1826 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att införa sprutbytesverksamhet för intravenösa narkotikamissbrukare i Region Kronoberg enligt föreliggande förslag förutsatt att IVO ger tillstånd för verksamheten, att uppdra till hälso- och sjukvårdsdirektören att genomföra en utvärdering av sprutbytesverksamheten för behandling i hälso- och sjukvårdsnämnden hösten Utskriftsdatum:

6 Kallelse Utskriftsdatum: Sammanfattning Sprutbytesverksamhet har funnits i Malmö och Lund ända sedan början på 1980-talet. Politiskt har verksamheten dock varit ifrågasatt och verksamheten i Skåne drevs länge som ett försök. Först efter över 20 års verksamhet har verksamheten permanentats och även andra landsting och regioner har fått möjlighet att starta egen verksamhet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla regioner bör ha sprutbytesverksamhet. Sedan många år förespråkar WHO och EMCDDA, EU:s narkotikaorgan, sprutbyte för att minska smitt-spridning bland missbrukare. Deras kunskapsöversikter ger ett brett stöd för att sprutbytesprogram motverkar spridning av hiv, hepatiter och att det inte leder till ökat missbruk. Förarbete i Kronoberg har skett i nära samarbete mellan Smittskyddet, Infektionskliniken och Växjö kommuns missbruksvård. Vi har tillsammans varit på studiebesök både i Kristianstad och i Kalmar. Växjö kommuns nämnd för arbete och välfärd har tillstyrkt vår ansökan. Övriga kommuner i Kronoberg har beretts möjlighet att komma med synpunkter innan anmälan till IVO skickades in. Alvesta kommun hörde av sig och var mycket positiv till verksamheten. Beslutsunderlag Missiv - Införande av sprutbytesverksamhet i Region Kronoberg Beslutsunderlag - införande av sprutbytesverksamhet i Region Kronoberg 10. Svar på skrivelse Inför blåljuspsykiatri: förstärk den psykiatriska akutsjukvården från Lennart Adell Kind (L) 15RK2077 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna svaret på skrivelse till Lennart Adell Kind (L) Sammanfattning Region Kronoberg har mottagit en skrivelse från Lennart Adell Kind (L) som föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden kontinuerligt följer upp ett projekt med psykiatrisk akutbil i Stockholms läns landsting (SLL), ser över regionens förutsättningar och möjligheter att förbättra den psykiatriska akutsjukvården genom verksamhet liknande den som finns i SLL, Bergen eller Trondheim samt överväger ett pilotförsök i likhet med SLL där en psykiatrisjuksköterska kan användas av polisen vid utryckning. Region Kronoberg är en relativt liten region vilket medför stora möjligheter till 6 Utskriftsdatum:

7 Kallelse Utskriftsdatum: nära samarbete inom verksamheten. Det finns ett nära samarbete med våra vårdgrannar och polisen. Vuxenpsykiatrin har återkommande träffar med polis och deltar även i gemensamma projekt tillsammans med den somatiska akutsjukvården och ambulansen. Vuxenpsykiatrin bidrar med utbildning kring psykiatri i Linneuniversitetets polisutbildning Region Kronoberg fortsätter att utveckla detta samarbete för att dels säkerställa effektiva vårdprocesser som förebygger blåljuspsykiatri, men också för att borgar för ett långsiktigt nära samarbete med god kompetens för hela människan (kropp och själ) inom regionens akutprocess. Kronoberg modellen påminner mycket om beskriven Trondheims modell, men omfattar även mer förebyggande arbete för att avlasta viktiga samhällsfunktioner inom såväl polis som somatisk och psykiatrisk akutverksamhet. Region Kronoberg kommer även fortsättningsvis att följa den nationella och internationella utvecklingen av akut omhändertagande inom psykiatrin. Beslutsunderlag Missiv svar på skrivelse Svar på skrivelse Inför blåljuspsykiatri: förstärk den psykiatriska akutsjukvården, skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden 11. Svar på motion Korta väntetiderna till BUP 15RK1903 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden föreslå regionstyrelsen rekommendera regionfullmäktige besluta att överföring av utredningsuppdrag från BUP till Familjehälsan (fd Barnoch ungdomshälsan) ingår i den översyn som redan görs och som beräknas vara klar våren 2016, att eventuell budgetförändring med anledning av förändrad organisation behandlas i samband med budget 2017, att motionen därmed anses besvarad. Sammanfattning Yngve Filipsson (L)har i en motion föreslagit att Barn och ungdomshälsan får utredningsuppdrag för barn- och ungdomar med lindrig till måttlig psykisk ohälsa och att Barn och ungdomshälsan tillförs ekonomiska resurser för det nya uppdraget. 7 Utskriftsdatum:

8 Kallelse Utskriftsdatum: Inom barn och kvinnocentrum pågår en översyn för att tydliggöra gränsdragning mellan verksamheter och föreslå länsövergripande rutiner där ansvarsområden och även förväntade effekter för barnet/ungdomen tydligt framgår. Översynen utgår från processer med barnet/ungdomen i fokus, där målet är att barnet/ungdomen ska komma till rätt nivå redan från start. Utredningen med förslag till länsövergripande rutiner beräknas vara klar under Föreslås att ställningstagande till barn- och ungdomshälsans uppdrag tas efter att utredningen är klar. Beslutsunderlag Svar på motion - Korta väntetiderna till BUP Motion: korta väntetiderna till BUP 12. Remiss avseende förslag till nya föreskrifter om erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården 15RK2032 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Socialstyrelsen. Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialstyrelsen beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Socialstyrelsen föreslår nya bestämmelser om krav på och kontroll av nödvändiga språkkunskaper för yrkesutövare i hälso- och sjukvården. Förslaget innebär att den yrkesutövare som har förvärvat sina yrkeskvalifikationer eller fått dem erkända i ett annat EES-land eller i Schweiz ska kunna visa att han eller hon har för yrket nödvändiga kunskaper i svenska, danska eller norska språket för att få legitimation i Sverige. Bristande kommunikation är en vanlig bakomliggande orsak till såväl vårdskador som klagomål från patienter. Vid enskilda situationer, t.ex. vid operationer eller liknande, där en enskild yrkesutövares särskilda kompetens behövs ska Socialstyrelsen dock kunna medge undantag från kravet i föreskrifterna att yrkesutövaren ska visa att han eller hon har språkkunskaper i svenska, danska eller norska. Region Kronoberg instämmer i Socialstyrelsens bedömning att legitimerade yrkesutövare i hälso- och sjukvården behöver ha nödvändiga språkkunskaper och att detta främjar ett patientsäkert yrkesutövande. Det är vidare av stor vikt att de institutioner och lärosäten som tillhandahåller utbildning i svenska och språktester har den kapacitet som aktuellt förslag eventuellt kommer att kräva. 8 Utskriftsdatum:

9 Kallelse Utskriftsdatum: Med hänsyn till den brist av viss sjukvårdspersonal som svensk sjukvård idag möter är utlandsutbildad legitimerad personal viktig för vår personalförsörjning och denna rekryteringsväg får ej äventyras. Beslutsunderlag Missiv -Remissyttrande avseende förslag till nya föreskrifter om erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården Remissyttrande avseende förslag till nya föreskrifter om erkännande av yrkeskvalifikationer inom hälso- och sjukvården 13. Remiss avseende screening för bukaortaaneurysm 15RK2037 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Socialstyrelsen. Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialstyrelsen beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Socialstyrelsen föreslår att hälso- och sjukvården bör erbjuda screening för bukaortaaneurysm till 65-åriga män genom en engångsundersökning med ultraljud. En uppföljning av screeningundersökningen bör erbjudas i de fall då bukaortadiametern är 30mm eller mer. Region Kronoberg bedriver aortascreening enligt riktlinjen, d.v.s. alla män i länet som är 65 år erbjuds screening sedan Beslutsunderlag Missiv Remissyttrande avseende screening för bukaortaaneurysm Remissyttrande avseende screening för bukaortaaneurysm 14. Remiss Ds 2015:51 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården S2015/06987/FS 15RK1878 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta 9 Utskriftsdatum:

10 Kallelse Utskriftsdatum: att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Socialdepartementet. Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Promemorian föreslår att mammografi regelbundet ska erbjudas avgiftsfritt till kvinnor mellan 40 och 74 år. Syftet med förslaget är att öka deltagandet i mammografiundersökningar, speciellt bland socioekonomiskt utsatta grupper. Det finns ett flertal faktorer som i vetenskapliga studier visats kunna påverka deltagandet positiv riktning. Av dem är låg inkomst eller ingen avgift för undersökningen en av de viktigaste. Synpunkter Att avgiftsbefria screening för mammografi kan ge effekten i form av ett ökat deltagande hos patienten. Ett ökat patientdeltagande ökar chansen till tidig upptäckt av sjukdomar vilket är positivt för kvinnors hälsa. Beslutsunderlag Missiv Remissyttrande Avgiftsfrihet för viss screedning inom hälso- och sjukvården Remissyttrande Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården 15. Remiss avseende förslag till förändring i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOFS 2015:8) om läkarnas specialiseringstjänstgöring 15RK2031 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Socialstyrelsen. Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialstyrelsen beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Remissyttrande Remiss avseende förslag till förändring i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOFS 2015:8) om läkarnas specialiseringstjänstgöring Ar 2005 antogs det ursprungliga yrkeskvalifikationsdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG av den 7 september Utskriftsdatum:

11 Kallelse Utskriftsdatum: om erkännande av yrkeskvalifikationer). Direktivet gäller för alla EUmedborgare. I Sverige finns 21 reglerade yrken inom hälso- och sjukvården och ett inom social- tjänsten. I Sverige finns även reglering kring läkare och tandläkare med specialistkompetens samt specialistsjuksköterskor Socialstyrelsen bedömer att det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet kräver ändringar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS20 IS: 8) I korthet innebär förslaget att om en läkare med specialistkompetens vill uppnå specialistkompetens i ytterligare en bas-, gren- eller tilläggsspecialitet, får tidigare specialiseringstjänstgöring tillgodoräknas efter prövning, förutsatt att samtliga kompetenskrav i målbeskrivningen för den ytterligare specialiteten är uppfyllda. Den specialiseringstjänstgöring som tillgodoräknas får inte minska tjänstgöringstiden i den senare specialiteten med mer än två och ett halvt år. För ST-läkare gäller redan idag att en förutsättning för tillgodoräknande av tidigare tjänstgöring är att samtliga kompetenskrav i målbeskrivningen för den ytterligare specialiteten är uppfyllda. Förslaget kan leda till att vissa läkare som eventuellt skulle få tillgodoräkna sig mer än hälften av tidigare specialiseringstjänstgöring nu kan behöva genomföra minst två och ett halvt år tjänstgöringstid när de genomgår ytterligare en specialistutbildning. Detta bedöms dock i praktiken drabba mycket få eftersom en dubbelspecialisering idag brukar ta minst 7-8 år. För vissa läkare kan den aviserade förändringen rent av förkorta tiden till uppnådd dubbelspecialitet. Region Kronoberg ställer sig bakom förslaget. Beslutsunderlag Missiv Remissytrande avseende förslag till förändring i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOFS 2015:8) om läkarnas specialiseringstjänstgöring Remissyttrande - förslag till förändring i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOFS 2015:8) om läkarnas specialiseringstjänstgöring 16. Remiss Organdonation - En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84) 15RK2065 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presideberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Socialdepartementet. Sammanfattning 11 Utskriftsdatum:

12 Kallelse Utskriftsdatum: Region Kronoberg har av Socialdepartementet beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Transplantation av organ är sedan länge etablerad behandlingsmetod i sjukvården. Transplantation ger svårt sjuka människor möjlighet att överleva och utöver detta en avsevärt förbättrad hälsa, högre livskvalitet och ofta en återgång till ett aktivt yrkesliv. Det råder en stor brist på organ som är lämpliga för transplantation. Väntan på transplantation är lång och vissa patienter hinner avlida under väntetiden. Flera undersökningar visar att donationsviljan är hög hos den svenska befolkningen men samtidigt placerar sig Sverige under genomsnittet i Europa när det gäller donationsfrekvens. Med denna bakgrund finns ett behov av att se över bl.a. regelverk, rutiner, organisation och information till allmänheten för att identifiera förbättringsområden för det donationsfrämjande arbetet i Sverige. Utredningen innehåller en lång rad av olika förslag på åtgärder som i andra länder kunnat öka donationsbenägenheten. Bland dessa märks tydligare regelverk och utbildning till den personal som kommer i kontakt med patienter som är avlidna eller håller på att avlida samt regelverk som medger att ett samtycke till donation samtidigt innebär ett samtycke till de medicinska åtgärder som donationen förutsätter. Möjligheten att donera ska inte vara beroende av hur man diagnostiserar döden d.v.s. man kan bli donator efter hjärtdöd och inte bara efter hjärndöd. Det kommer finnas möjlighet att utreda frågan om samtycke till donation när allt hopp är ute innan döden för att sedan antingen kunna avsluta vården eller driva vården vidare för att bemöta patientens önskan att bli donator Beslutsunderlag Missiv Remissyttrande Organdonation - En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84) Remissyttrande Organdonation - En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84) 17. Remiss Patientrörlighet inom EES kompletterande förslag för tandvården (Ds 2015:52) 15RK1852 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Socialdepartementet Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. 12 Utskriftsdatum:

13 Kallelse Utskriftsdatum: Denna promemoria innehåller förslag till kompletteringar av det Svenska genomförandet av EU:s direktiv 2011/24/EU om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård (patientrörlighetsdirektivet). Kompletteringarna föreslås med anledning av den kritik som EU-kommissionen har riktat mot Sveriges införlivande av direktivet i nationell lagstiftning. De ändringar som föreslås i promemorian är i korthet följande. I tandvårdslagen (1985:125) införs ett krav på att patienter som får vård enligt direktivets bestämmelser, ska få en specificerad faktura för vårdkostnaden. Vidare föreslås en ändring i tandvårdslagen med förtydligande krav på att patienter som får vård enligt direktivets bestämmelser ska få information om att hälso- och sjukvård och tandvård och dess personal står under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), det register över verksamheter som anmälts enligt 2 kap patientsäkerhetslagen (2010:659), det s.k. vårdgivarregistret, om patientnämndernas verksamhet samt om rätten till patientskadeersättning. Region Kronoberg ställer sig i allt väsentligt positiv till de förslag som presenteras i departementspromemorian Patientrörlighet inom EES kompletterande förslag för tandvården men vill kommentera delar av promemorian. Vuxna patienter som får sin tandvård inom privattandvården och endast omfattas av det statliga tandvårdsstödet ingår inte i patientnämndernas verksamhet. Informationen till dessa patienter bör i stället för information om patientnämndernas verksamhet innehålla uppgifter om Privattandvårdsupplysningen och Privattandläkarnas förtroendenämnds verksamhet. Region Kronoberg föreslår att landstingens hantering vid debitering hanteras på samma sätt som med annan försåld utomlänsvård. Samtliga författningsändringar föreslås träda i kraft den 1 juli 2016 Beslutsunderlag Missiv remissyttrande Patientrörlighet inom EES - kompletterande förslag (Ds2015:52) Remissyttrande Patientrörlighet inom EES kompletterande förslag för tandvården (Ds 2015:52) 18. Skriftlig information - Regeringsbeslut III:3. Uppdrag att utbetala medel till landstingen i enlighet med överenskommelsen om en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. 15RK2096 Utskriftsdatum:

14 Kallelse Utskriftsdatum: Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att notera informationen till protokollet Beslutsunderlag Regeringsbeslut III:3. Uppdrag att utbetala medel till landstingen i enlighet med överenskommelsen om en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Anslag 1:6. Dnr S2015/07777/FS 19. Kurser och konferenser 20. Anmälningsärenden Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presideberedning rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnden besluta att notera informationen till protokollet. Sammanfattning Följande ärenden anmäls till hälso- och sjukvårdsnämnden för kännedom: 1. Södra Regionvårdsnämnden, protokollsutdrag 41 - Arbetsfördelning mellan arbetsgivare i Södra Sjukvårdsregionen. 2. Södra Regionvårdsnämnden, protokollsutdrag 39 - Strategisk plan Södra Regionvårdsnämnden, protokollsutdrag 40 - Nationell nivåstrukturering av sju åtgärder inom cancerområdet. 4. Södra Regionvårdsnämnden, protokoll SKL - Meddelande från styrelsen nr 16 - Överenskommelse mellan staten och SKL om kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 5b. Bilaga - Överenskommelse mellan staten och SKL om kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 6. SKL - Meddelande från styrelsen nr 13 - Överenskommelse mellan staten och SKL om insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar m.m. 7. SKL - Meddelande från styrelsen nr 17 - Överenskommelse mellan staten och SKL om försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU. 7b. Bilaga - Överenskommelse mellan staten och SKL om försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU. 14 Utskriftsdatum:

15 Kallelse Utskriftsdatum: Södra Regionvårdsnämnden, protokollsutdrag 42 - Plan för regional kompetensförsörjning inom cancervården. 9. Södra Regionvårdsnämnden, protokollsutdrag 43 - Avtalsförhandlingar 2016 och ev. ny ersättningsmodell. 10. Socialdepartementet - Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslag 1: SKL - Meddelande från styrelsen nr 18 - Överenskommelse mellan staten och SKL om stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa b. Bilaga - Överenskommelse mellan staten och SKL om stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Socialstyrelsen - Tillstånd att bedriva behandling av svåra brännskador, lung-, lever- och hjärttransplantation som rikssjukvård 13. SKL - Meddelande från styrelsen Nr 14 - Överenskommelse mellan staten och SKL om Kortare väntetider i cancervården Övriga beslutsärenden 22. Övriga informationsärenden 15 Utskriftsdatum:

16 3 Svar på medborgarförslag angående avsaknad av behandlingsalternativ i Region Kronoberg vid diagnosen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) 15RK

17 Svar på medborgarförslag Diarienr: 15RK1753 Handläggare: Annika Laine, Barn och kvinnocentrum Datum: Hälso och sjukvårdsnämnden Svar på medborgarförslag angående avsaknad av behandlingsalternativ i Region Kronoberg vid diagnosen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) Ordförandes förslag till beslut Barn-och ungdomspsykiatrin (BUP), Vuxenpsykiatrin och Habiliteringen i Region Kronoberg genomför under 2016 en översyn för att skapa en samsyn kring vad som ska erbjudas den grupp av patienter som medborgarförslaget rör. BUP följer nationella rekommendationer när det gäller läkemedelsbehandling. Det innebär att läkemedel aldrig sätts in som första åtgärd. Istället prioriteras s.k. psykoedukativa insatser, vilka i korthet är behandlingsarbete som syftar till att anpassa omgivningen till barnets förutsättningar. Föreslås att hälso och sjukvårdsnämnden beslutar att medborgarförslaget därmed anses besvarat. Sammanfattning Irma Moilanen Jannesson har lämnat ett medborgarförslag angående avsaknad av behandlingsalternativ vid diagnosen ADHD. Förslagsställaren refererar till erfarenheter inom familjen då sonen enbart erbjudits läkemedelsbehandling som familjen avböjt. Då har de inte erbjudits några andra alternativa behandlingsåtgärder. I medborgarförslaget beskrivs annat utbud i exempelvis Stockholm. Irma Moilanen Jannesson föreslår att ett ADHD center ska bildas i Kronoberg. Barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin och habiliteringen i Region Kronoberg genomför tillsammans en processöversyn för att skapa samsyn över vilka insatser som ska erbjudas denna grupp av patienter. Förslag till åtgärder, som ska öka tydligheten och förbättra omhändertagandet av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i alla åldrar, presenteras under Bakgrund Barn-och ungdomspsykiatriska kliniken I medborgarförslaget framkommer stort missnöje med behandlande insatser från barn-och ungdomspsykiatriska kliniken (BUP). Det framkommer att den behandling som erbjudits vid ADHD-diagnos enbart handlat om läkemedelsbehandling. Sida 1 av 3 17

18 Svar på medborgarförslag Diarienr: 15RK1753 Handläggare: Annika Laine, Barn och kvinnocentrum Datum: De rutiner som styr läkemedelsbehandling på BUP baseras på nationella rekommendationer där läkemedelsbehandling aldrig sätts in som första åtgärd. I klinikens baspaket ingår psykoedukativa insatser (vilket innebär behandlingsarbete som syftar till att anpassa omgivningen till barnets förutsättningar) baserat på de individuella behov som framkommer under utredningens genomförande. Vid återgivning till föräldrar och patient beskrivs alltid vilka vardagsstrategier som rekommenderas. Erbjudande om bedömning av förskrivning av kognitiva hjälpmedel av klinikens arbetsterapeut görs vid återgivningen. Kliniken erbjuder föräldrautbildning av olika slag. Då barnet fått diagnos ADHD erbjuds man alltid att delta i Strategi som syftar till att ge föräldrar verktyg att förstå och bemöta sina barn, stärka de vuxna runt barnet i sitt föräldraskap, förbättra samspelet inom familjen samt skapa ett nätverk mellan vuxna. Möjlighet finns även att delta i föräldrautbildningen Cope 1 som är en manualiserad utbildning för föräldrar eller närstående till barn som har svårigheter inom det neuropsykiatriska området till exempel vid ADHD och ADD. Både Strategi och Cope innehåller verktyg till föräldrar för att öka förståelsen för barnet samt erbjuder konkreta exempel på förhållningssätt och bemötande. Om ett barn/ungdom får behandling med farmaka träffar familj och barn sjuksköterska på kliniken var tredje månad för uppföljning. Vid det uppföljningsbesöket ställs frågor om hur det fungerar i skolan, i hemmet och på fritiden. Om det framstår bekymmer eller svårigheter erbjuds barn och familj möjlighet att få stödsamtal eller hembaserade insatser. Då mängden barn och unga med neuropsykiatriska svårigheter ökar behövs samsyn och ett utökat samarbete mellan skola, socialtjänst och psykiatrin. Ökad gruppverksamhet och ökat differentierat utbud av insatser är önskvärt. Barn och unga med ADHD som även har andra symtom erbjuds utöver ovanstående psykiatrisk behandling enligt gällande vårdrutiner. Vuxenpsykiatriska kliniken Inom vuxenpsykiatrin finns uppdraget att utreda och behandla personer med ADHD och en samsjuklighet med annan specialistpsykiatrisk problematik. För denna grupp finns, förutom farmakologisk behandling, psykoedukativa insatser individuellt eller i grupp. Kliniken har även en behandlande insats med färdighetsträning. Förutom detta sker det flera stödjande insatser och då oftast i samverkan med andra myndigheter. Habiliteringen Habiliteringen har ett utredningsuppdrag för vuxna med frågeställning neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Dessutom finns ett uppdrag när det gäller insättning och uppföljning av koncentrationshöjande farmaka. När det finns behov av behandling och insatser utöver det som ingår i utredningsprocessen och 1 Sida 2 av 3 18

19 Svar på medborgarförslag Diarienr: 15RK1753 Handläggare: Annika Laine, Barn och kvinnocentrum Datum: i samband med medicinsk behandling, hänvisas vuxna till Primärvård och/eller Vuxenpsykiatri. Finns behov av hjälpmedel hänvisas till Hjälpmedelscentralen. Personer med ADHD kan även bli aktuella för kurs strategier i vardagen som är ett samarbete mellan Habiliteringen, Hjälpmedelscentralen och Primärvårdsrehab. Kursen utgår inte från diagnos, utan behov. Det finns ett behov att skapa en samsyn över vilka insatser som Region Kronoberg ska erbjuda denna grupp av patienter därför har en processöversyn startat för att öka tydligheten och förbättra omhändertagandet av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i alla åldrar. Processöversynen beräknas vara klar under 2016 då förslag till åtgärder ska presenteras. Charlotta Svanberg Hälso och sjukvårdsnämndens ordförande Per- Henrik Nilsson Hälso och sjukvårdsdirektör Bilaga: Medborgarförslag angående avsaknad av behandlingsalternativ i Region Kronoberg vid diagnosen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder Sida 3 av 3 19

20 20

21 21

22 22

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 7 Verksamhetsplan 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden 15RK

29 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 15RK1226 Handläggare: Dan Petersson, Datum: Hälso- och sjukvårdsnämnden Verksamhetsplan 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ordförandes förslag till beslut Föreslås att Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att fastställa Verksamhetsplan 2016 att vid sammanträdet fastställa slutgiltig ram för respektive centrum och resultatbudget per kontogrupp för hälso-och sjukvårdsnämnden totalt när korrigeringar för intern handel och lönerevision 2016 gjorts, samt att därefter överlämna verksamhetsplan 2016 till regionstyrelsen för information Sammanfattning Verksamhetsplan 2016 innehåller övergripande uppdrag, mål och långsiktiga strategier för hälso- och sjukvården. Dessa har konkretiserats i aktiviteter och styrtal fördelade över invånar-, medarbetar-, verksamhetsutvecklings- samt ekonomiperspektiv enligt anvisad styrkortsmodell. På liknande sätt har sedan centrum och kliniker/motsvarande upprättat verksamhetsplaner med utgångspunkt i nivån ovan. Till aktiviteterna har handlingsplaner med tidsatta mål och delmål formulerats. Verksamhetsplanen är ledningens verktyg för att säkerställa styrning i enlighet med regionfullmäktiges beslut om budget Hälso- och sjukvårdsdirektören har dessutom givit riktade uppdrag och specificerat ramförändringar till respektive centrum. Den finansiella ramen uppgår till totalt 4 210,6 mnkr exklusive justering av slutligt bidrag för läkemedelsförmånen och eventuellt tillskott av det statliga bidraget för ökat flyktingmottagande. Ramarna kommer även att prisuppräkning för handel mellan centrum och nämnder samt för lönerevision Charlotta Svanberg Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Henrik Nilsson Hälso- och sjukvårdsdirektör Sida 1 av 2 29

30 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 15RK1226 Handläggare: Dan Petersson, Datum: Bilaga: Verksamhetsplan 2016 för hälso- och sjukvårdsnämnden Uppdrag och finansiella förutsättningar för centrum inom hälso- och sjukvård 2016 Sida 2 av 2 30

31 VERKSAMHETSPLAN 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden 31

32 Vårt uppdrag Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att tillhandahålla en god vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården. Vår vision Vårt mål Vår värdegrund Ett gott liv i ett livskraftigt län En kvalitetsstyrd region Respekt för människan Långsiktiga mål 2018 har vi nöjda invånare med fortsatt stort förtroende för vår verksamhet* har kronobergarna en god jämlik hälsa väljer kronobergarna i första hand vård i Kronoberg är patienter och närstående mer delaktiga i vården har vi en hög patientsäkerhet har vi en god tillgänglighet i vården har vi en effektiv verksamhet med hög kvalitet* är vi en attraktiv arbetsgivare med medarbetare som trivs och utvecklas* har vi lätt att rekrytera och behålla medarbetare med rätt kompetens har vi en hållbar ekonomi i balans* (*regionens mål) Långsiktiga strategier Invånare: Stärka en god och jämlik hälsa, ett gott bemötande och delaktighet i vården. Bedriva patientsäker vård med hög kvalitet och ett personcentrat fokus Medarbetare: Skapa ett gott arbetsklimat där medarbetarna är delaktiga i utvecklingen. Utveckla vår förmåga att attrahera nya medarbetare Verksamhetsutveckling: Utveckla system för ledning och styrning. Effektivisera våra processer och vår verksamhetsplanering. Ekonomi: Långsiktigt planera och investera för framtiden. Effektivt utnyttja våra resurser. Respekt för människan Invånare Medarbetare Verksamhetsutveckling Ekonomi Vi ser varje individs behov och de som möter oss känner förtroende och trygghet. Vi möter varandra med omtanke och respekt. Vi uppskattar varandras insats och har ett öppet klimat. Vi lär oss hela tiden och arbetar tillsammans för att utveckla bästa möjliga vård. Vi tar ansvar för att använda våra resurser där de kommer kronobergarna bäst tillgodo. 2 32

33 Hälso- och sjukvårdsövergripande Perspektiv Invånare Medarbetare Verksamhetsutveckling Ekonomi Nuläge God tillgänglighet i flertalet verksamheter. Stort förtroende för vår hälso- och sjukvård. Förbättringspotential när det gäller delaktighet och patientsäkerhet Hög kunskap och kompetens hos våra medarbetare Rekryteringsbehov av vissa yrkeskategorier fr a sjuksköterskor och läkare. Behov av att utveckla våra mål och skapa delaktighet Ökad frånvaro och belastning Goda resultat för flertalet parametrar i öppna jämförelser men tappat i placeringen i nationell ranking. Förbättringspotential när det gäller samordning. Ett fåtal processer genomlysta men flera processer under utveckling. Justerat resultat -130 mnkr (nov-15) Behov av starkare koppling mellan ekonomistyrning och verksamhets- /kvalitetsmål Viktigaste mål 2016 J Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete Jämlik vård och hälsa Attraktiv arbetsgivare God tillgängligheten i verksamheten Effektiva processer och rätt använd kompetens Ekonomi i balans Säker och personcentrad vård Aktiviteter för: Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete Personcentrerad vård E-hälsa Patientsäkerhet Attrahera, rekrytera och introducera (kompetensförsörjning) Behålla och utveckla Tillgänglighet Effektiva processer Produktions- och kapacitetsplanering Ekonomi i balans Kunskapsstyrning 3 33

34 Styrtal December 2014 Nuläge Mål 2016 Långsiktigt mål 2018 Invånare Sjukpenningtalet Plats 8 i Sverige (9,3 dagar) Självskattad hälsa hos befolkningen år enligt Folkhälsoenkäten; Andel som anger god eller mycket god Förtroende för vår hälso- och sjukvård enligt Vårdbarometern - primärvård - sjukhus Upplevd tillgänglighet enligt Vårdbarometern; - Kännedom om Rimliga väntetider Plats 8 i Sverige (10,3 dagar okt 2015) 73 % Kvinnor 69 % Män 77 % 71 % 70 % (feb 2015) 76 % (feb 2015) Plats 3 Plats 1 Kvinnor 71 % Män 77 % Kvinnor 73 % Män 78 % 73 % 75 % Vårdkonto i E-tjänster på % 22 % (nov - 15) 20 % 40 % Antal ärenden i 1177 vårdguiden som berör webbtidbokning (genomsnitt per månad) 85 % 69 % 85 % 71 % 85 % 73 % (dec -15) 1000 per månad 2000 per månad Andel vårdrelaterade infektioner inom slutenvården - 8 % 7 % 5 % Andel trycksår inom somatisk slutenvård 18 % 20 % 10 % 5 % Olämpliga läkemedel > 75 år 8,3 % 7,8 % 7 % 5 % Medarbetare Vakanser längre än 6 mån och vakanser längre än 6 mån besatta med annan kompetens Data saknas 119/60 (aug 2015) 35 vakanta tjänster Fåtal tillfälliga vakanser Andel specialistsjuksköterskor 41 % 41 % 42 % 43 % Antal AT-läkare Antal ST-tjänster Utbildning ST-läkare enligt plan (index max=5) 5 5 Sjukfrånvaro (Region Kronoberg 1 ) 4,4 1 % 5,2 % (Jan-Okt) 4,1 % 4,1 % Antal arbetade timmar övertid Antal arbetade timmar för bemanningsföretag, Läkare Antal arbetade timmar för bemanningsföretag, SSK

35 Styrtal December 2014 Nuläge Mål 2016 Långsiktigt mål 2018 Verksamhetsutveckling Andel telefontillgänglighet 0 dagar 95 % 96 % (jan-okt 15) 99 % 99 % Andel läkarbesök inom primärvård 7 dagar 91 % 90 % (jan-okt 15) 85 % 95 % Andel läkarbesök inom planerad specialiserad vård 60 dagar 70 % 76 % (okt 2015) 85 % 90 % Behandling inom planerad specialiserad vård 60 dagar 80 % 69 % (okt 2015) 85 % 90 % Andel avslutade besök inom 4 timmar akutmottagningarna 81 % 76 % (jan-okt -15) 85 % 90 % Antal beslutade och genomgångna patientprocesser Andel verksamhetschefer som använder produktionsoch kapacitetsplanering i sin verksamhet (PoK) Vården i siffror totalindex medicinska indikatorer, tillgänglighet, patienterfarenhet Ekonomi 0 22 % 50 % 100 % Plats 6 i Sverige - Plats 2 Plats 2 Resultat Hälso- och sjukvård -76 mnkr Justerat resultat -131 mnkr Prognos -150 mnkr

36 Invånare Mål Kronobergs invånare ska ha en god jämlik hälsa och jämlik tillgång till våra verksamheter, oavsett ålder, kön, bostadsort, social ställning, funktionsnedsättning, etnisk eller religiös tillhörighet, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Kronobergs invånare och andra personer som vistas i vårt län ska ha ett stort förtroende för hälso- och sjukvården. Som patient ska jag känna mig trygg att vården erbjuds inom rimlig tid och att jag inte riskerar att drabbas av onödiga vårdskador. Tillsammans med mina närstående ska jag vara delaktig i de beslut som fattas. Kronobergarna ska i första hand välja att söka vård i Kronobergs län. Nuläge Resultat från regionens folkhälsoundersökningar visar att de flesta kronobergare skattar sin hälsa som god eller mycket god. Det gäller för såväl barn och unga som vuxna. Andelen som anger att de har en god eller mycket god hälsa minskar dock med stigande ålder. Skillnaderna i hälsa ökar stadigt mellan olika grupper i befolkningen. Ohälsotalet, enligt det nya sjukpenningtalet, har ökat. Bland orsakerna märks smärtproblematik och psykisk ohälsa, som till exempel stress och sömnlöshet. Kronobergs län fortsätter visa goda resultat i Vårdbarometern, bland annat placerar vi oss på tredje plats i landet på den övergripande frågan om tillgång till vård. Region Kronoberg deltar i den nationella satsningen Tillgänglighet och samordning för en mer personcentrad vård. Vårdskador med olika allvarlighetsgrad drabbar cirka 10 procent av patienter i sluten vård. En stor del av dessa är vårdrelaterade infektioner, trycksår eller läkemedelsskador, och många är undvikbara. Kommunikationsbrister i vården är en vanlig orsak till att patientsäkerhetsrisker ökar. Patientnämndens rapporter visar också att det är en vanlig orsak till negativa synpunkter från patienterna. Vi har en förbättringspotential när det gäller patienters och närståendes delaktighet. Den nya patientlagen, som gäller från och med januari 2015, ställer ökade krav på information och patientdelaktighet. Lagen ger också patienterna möjlighet att fritt söka vård till offentligt finansierad öppenvård i hela Sverige. Utveckling av e-hälsotjänster för att förbättra medborgarservicen pågår. Bland annat breddinförs webbtidboken just nu i hela hälso- och sjukvården. Aktiviteter 2016 Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete Hälsoutvecklingen i Kronoberg ska följas, analyseras och vara ett underlag för kommande prioriteringar, riktade insatser och beslut. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete enligt framtagna strategier och handlingsplaner för att på kort och lång sikt minska psykisk ohälsa. Det pågående utvecklingsarbetet avseende sömnproblem och långvarig stress är en sådan betydelsefull insats. Sida 6 av 14 36

37 REGION KRONOBERG Fortsatt arbete med att utveckla missbruksvården Genomföra insatser utifrån framtagna handlingsplaner för barn som närstående och barn som far illa. Barnahuskonceptet ska införas under Personcentrerad vård Vården ska vara personcentrerad. Innebörden av begreppet ska spridas genom olika insatser och aktiviteter. Patentlagen är ett stöd i arbetet. Genomföra en kartläggning av verksamheternas pågående aktiviteter gällande personcentrerad vård under 2016 med syfte att under 2017 förstärka arbetet genom respektive verksamhetsplan. E-journal ska införas för att möta medborgarnas möjlighet att bli mer delaktiga i sin vård. Fortsätta breddinförandet av webbtidboken samt utveckla och informera om andra e-hälsotjänster. Nya e-hälsotjänster ska införas för att underlätta arbetet i processer där det är lämpligt, till exempel KBT via internet vid psykisk ohälsa. Vi ska samverka med Linnéuniversitetet och kommunerna i e-hälsoutvecklingen. Patientsäkerhet Förbättra vårdrutiner och arbetet med basala hygienrutiner samt städrutiner. Infektionsverktyget ska användas för analys och återkoppling av resultat. Trycksårförebyggande åtgärder ska vara väl kända och resultatet ska följas löpande. Stärka patientsäkerhetskulturen genom utbildning (till exempel kliniskt träningscentrum KTC), patientsäkerhetsronder, orsaksanalyser av avvikelser samt uppföljning av förslag till förbättringar. Kommunikationsrisker ska identifieras och förbättras. Patientmedverkan eftersträvas vid händelseanalys och riskanalys. Minska olämpliga läkemedel för patienter över 75 år. Läkemedelsgenomgångar är ett bra stödverktyg för att reducera läkemedelsrelaterade problem. Samverkan vårdcentral och apotekare inom primärvården ska utredas. Patientsäkerhetsnätverket ska stödja patientsäkerhetsarbetet övergripande samt inom respektive centrum. Bedömda effekter Aktiviteterna ska leda till minskad ohälsa, bättre tillgänglighet, minskad andel vårdskador och ett ökat förtroende för hälso- och sjukvården. Sida 7 av 14 37

38 REGION KRONOBERG Medarbetare Mål Vi ska erbjuda en hälsofrämjande arbetsplats och vara ett självklart arbetsgivarval för personer som inom regionen eller i dess närhet utbildar sig inom ett för oss relevant område. Vi ska också vara ett alternativ för personer som är beredda att flytta från andra delar av landet till en organisation som uppfattas som en mycket attraktiv arbetsgivare. Vårt mål är en bemanning med den kompetens som verksamheten efterfrågar utan långvariga vakanser. Nuläge Vi har brist på framför allt sjuksköterskor och specialistläkare, men även vissa andra nyckelkompetenser. Det är svårare att rekrytera till Lasarettet Ljungby, vissa vårdcentraler och delar av psykiatrin. Vi använder hyrpersonal i en ökande omfattning. Det beror på svårigheter att återrekrytera i samma utsträckning som pensioneringar och att närvarotiden hos befintlig personal minskar på grund av olika frånvaroorsaker. En stor andel av de nyutexaminerade sjuksköterskorna från Linnéuniversitetet söker och får arbete hos oss. Vi har ett högt söktryck på våra AT-tjänster. Vårt varumärke är starkt bland studerande och vi får positiv feedback från våra studerandepraktikanter. En utvärdering av 2014 års sommarvikarierande undersköterskor/skötare visar att man trivs inom vår verksamhet. Aktiviteter Attrahera, rekrytera och introducera Införa kompetensbaserad rekrytering och testverktyg för att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen. Erbjuda VFU/praktik till studenter inom olika utbildningar, samt prao och studiebesök. Ta tillvara nyanländas kompetens och erbjuda praktikplatser. Behålla, utveckla Fördela arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier för att säkerställa rätt använd kompetens (RAK). Utveckla möjligheterna ytterligare för sjuksköterskor att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor. Delta i det regionövergripande värdegrundsarbetet Aktiviteter för att förbättra arbetsmiljön med utgångspunkt i resultatet från medarbetarenkäten. Övergripande fokusområden är: målkvalitet, delaktighet och arbetsrelaterad utmattning. Se över schemaläggning, grundbemanning, andelen rotationstjänster och delade turer för att skapa en långsiktigt hållbar arbetsmiljö. Sida 8 av 14 38

39 REGION KRONOBERG Skapa bättre förutsättningar för äldre medarbetare att kunna arbeta längre. Bedömda effekter av aktiviteter Aktiviteterna ska leda till minskat antal vakanser, lägre sjukskrivningstal och minskad övertid. Verksamhetsutveckling Mål Målet med verksamhetsutvecklingen är att skapa effektivare processer utifrån bästa tillgängliga kunskap och resursanvändning. Det ska skapa värde för patienterna och göra oss mer effektiva. Nuläge Vi har goda resultat och tillgänglighet inom flertalet verksamheter. Där det finns problem beror det oftast på svårigheter med personalförsörjning, obalans mellan behov och resurser eller att områden griper över flera olika kliniker och verksamheter. Vi har pågående processarbeten inom stroke, hjärtsvikt men och de cancersjukdomar som ingår i statens satsning på standardiserade vårdförlopp. Vi behöver förbättra följsamheten till nationella, regionala och lokala riktlinjer för att uppnå jämlik vård och för att få snabbare spridning av nya evidensbaserade arbetssätt. Bättre beskrivning av arbetsflöden, processmål samt bättre återkoppling av resultat behövs inom många verksamheter. Flera undersökningar visar att läkare och annan vårdpersonal får allt mindre tid med patienterna samtidigt som mängden administrativt arbete ökar. Personalens kompetens tillvaratas inte fullt ut och bemanningsplanering sker inte på ett optimalt sätt utifrån aktuella behov. IT-stödet i vårddokumentationen har inneburit att den tillgängliga informationsmängden ökat. Allt mer tid används för vårddokumentation. Dubbeldokumentation och oöverskådlig dokumentation innebär patientsäkerhetsrisker och fel använd arbetstid. Under 2015 har det pågått ett arbete med att skapa en bättre struktur och kvalitet i vårddokumentationen. Verksamheten har och har haft svårigheter att planera och överblicka tillgänglig kapacitet i relation till sina produktionskrav. En ojämn arbetsbelastning och svårigheter att planera arbetet för både enskilda medarbetare och arbetsteam leder till effektivitetsbrister och en försämrad arbetsmiljö. Kunskap om produktionsvolymer, resursåtgång och kostnader behöver utvecklas. Under 2015 har nio enheter genomfört arbetet med produktions- och kapacitetsplanering. Sida 9 av 14 39

40 REGION KRONOBERG Aktiviteter 2016 Tillgänglighet Vi ska arbeta aktivt och systematiskt för att kunna erbjuda god tillgänglighet till vård och behandling. Vi ska erbjuda en jämlik tillgång till våra verksamheter och följa våra resultat uppdelat på kvinnor och män, samt flickor och pojkar. Webbtidboken ska införas inom alla verksamheten för att öka patienternas delaktighet och minska administrativ börda för verksamheterna Fortsatt arbete med att skapa en bättre struktur och kvalitet i vårddokumentationen utifrån handlingsplanen för vårddokumentation. Dokumentationen ska vara lättillgänglig så att patienterna kan läsa och förstå när de får tillgång till sin journal via Mina e-hälsotjänster Effektiva processer och rätt använd kompetens Genomföra de cancerprocesser som ingår i statens satsning på standardiserade vårdförlopp 2016 enligt överenskommelsen. Två nya processer, utöver cancerprocesserna, ska också genomföras under året. Processteam och linjechefer i aktuella processer ska ha kunskap i process- och flödeskunskap, samt förbättringskunskap. Alla centrum som berörs av akutprocessen ska arbeta med att förbättra ledtiderna och säkerställa omhändertagande på rätt vårdnivå. Vi ska fortsätta utveckla mobila lösningar vårdteam/ambulans. Färdigställa en vårdplatsöversyn som ger oss en hållbar plan för framtidens behov av vårdplatser. Vården av de mest sjuka äldre, svåra kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar ska förbättras genom utvecklad samverkan med kommunerna enligt den gemensamma handlingsplanen för perioden Uppgradera Cambio Cosmic till version R8.1 för att bidra till en mer överskådlig och patientsäker struktur i dokumentationen. Nya hjälpmedel som utvecklas, till exempel för diabetes, ska prövas för att ge patienten bättre egenkontroll. Rätt använd kompetens (RAK): Arbetsfördelningen mellan olika kompetenser ska utvärderas inom respektive verksamhet för att nå största möjliga effektivitet. Identifiera onödig administration och fortsätta utveckla och förbättra effektiva rutiner. Produktions- och kapacitetsplanering Under 2017 ska samtliga verksamheter ha genomfört produktions- och kapacitetsplanering enligt den plan som ligger till grund för det resurstillskott som beviljats för arbetet. Fortsätta införandet av produktions- och kapacitetsplanering enligt plan. Sida 10 av 14 40

41 REGION KRONOBERG Utveckla/effektivisera arbetsgången vid produktions- och kapacitetsplanering. Till exempel ska chefer och berörda medarbetare genomgå utbildning i samband med uppstart. Prioriteringsparametrar ska också tas fram för att prioritera tidsordningen för metodstödet till verksamheterna under POK-införande. Vidareutveckla IT-stöd för verksamhetsanalyser samt ta fram nyckeltal och effektmål som gör det möjligt att följa resultatet av POK-arbetet över tid. Genomföra förbättringar utifrån resultat. Kunskapsstyrning Kunskapsstyrning är en förutsättning för en evidensbaserad praktik, dvs att patienter ges vård och insatser som baseras på bästa tillgängliga kunskap. En evidensbaserad praktik där overksamma eller skadliga metoder rensats ut leder till ökad trygghet och säkerhet för patienter samt ger samhällsekonomiska effekter. I samband med utvecklingsarbeten av våra patientprocesser ska alltid tillgång till bästa tillgängliga kunskap analyseras för att säkerställa en god vårdkvalitet. Medicinska utdata och processdata ska finnas lättillgängligt för nödvändig återkoppling och utveckling. Fortsatt framtagning och planering av aktiviteter för ökad användning av TILDA-kort för att säkerställa kunskapsinhämtning för medarbetarna. Bedömda effekter Processorienterat arbetssätt, rätt använd kompetens samt produktions- och kapacitetsplaneringen ska tillsammans leda till mer effektiva flöden. En personcentrerad vård med hög kvalitet, tillgänglig säker vård och god arbetsmiljö ger mer nöjda patienter och medarbetare samt god hushållning. Ekonomi Mål Ett av de övergripande målen för hälso- och sjukvården är att den ska vara effektiv. Det innebär att resurserna i form av personalens kompetens, medicinsk utrustning, läkemedel med mera ska användas på ett sådant sätt att de ger största möjliga bidrag till att nå målen om en god hälsa, hög tillgänglighet, respekt för människan och vård efter behov. Chefer på olika organisatoriska nivåer ska på ett enkelt sätt löpande kunna analysera sin verksamhet och resursanvändning med syfte att nå fastställda kvalitets- och kvantitetsmål inom tilldelade ramar. Ekonomistyrningen är ett medel för att stimulera verksamhetsutveckling och resursanvändning i enlighet med beslutade mål. Nuläge Hälso- och sjukvården har en obalans i relation till finansiellt resultatmål med ett prognostiserat underskott 2015 på -150 miljoner kronor, inklusive 19 miljoner kronor av tillgänglighetsmedel. Överenskommelsen om finansiellt resultat träffades hösten 2014 Sida 11 av 14 41

42 REGION KRONOBERG och är -70 miljoner kronor. Underskottet är till största del en effekt av det svåra rekryteringsläget och utgörs av merkostnader för hyrpersonal, sjuklön och övertid. Under hösten 2015 har även kostnader för läkemedel och enstaka vårdtillfällen inom köpt högspecialiserad vård ökat betydligt snabbare än vad som var möjligt att förutse vid budgettillfället. Nuvarande ekonomistyrning med överenskommelse om annat resultat än budgeterat har visat sig svårförståelig och medfört att budgetens funktion som styrinstrument reducerats. De tillskott som beslutats i budget, samt justeringen av läkemedelsbudgeten, när bidrag för läkemedelsförmånen fastställts, i kombination med aktiviteter kopplade till mål för bättre resursanvändning inom hälso- och sjukvården kommer inte att räcka för att nå ett nollresultat En tillfällig ramförstärkning för centrum med ekonomisk obalans är en grund för fortsatt förbättringsarbete och relevant ekonomistyrning. Aktiviteter 2016 Ekonomi i balans Med syftet att stödja chefer på olika organisatoriska nivåer följs ekonomiskt resultat månadsvis. Särskilt fokus riktas 2016 för att: Följa upp ekonomiska effekter av mål för bättre resursanvändning. Delta i utvecklingsarbetet med att säkerställa att verksamhets-, personal- och ekonomidata finns lättillgänglig och är analyserbar med ändamålsenliga verktyg. Påbörja utveckling av en ekonomistyrningsmodell som är verksamhetsanpassad och styr mot processernas effektivitet, exempelvis målrelaterad kvalitetsersättning. Fortsätta det påbörjade utvecklingsarbetet med kostnad per patient (KPP) för att möjliggöra uppföljning av resursanvändning ur ett process- och patientgruppsperspektiv. Bedömda effekter Ekonomiska effekter av aktiviteter kopplade till mål för bättre resursanvändning har bedömts till 44 miljoner kronor 2016, jämfört med prognosen 2015 (se tabellen nedan). Sida 12 av 14 42

43 REGION KRONOBERG Mål för bättre resursanvändning jämfört med prognos 2015 (mnkr) Område Bemanning med egen personal - Halvera kostnad hyrpersonal Sjuklön/Övertid till 2013 års nivå Engångskostnad säsongsinfluensa Periodisering köpt vård Upphandlingseffekter - Kemlab 2,4 2,4 2,4 - Läkemedelsdistribution 2,3 2,3 2,3 "Hemtagning" från RPS 10,2 10,2 10,2 Samordnad HIA och IVA i Ljungby??? Produktions- och kapacitetsplanering - Halvera övertid jmf 2013 års nivå Ingen köpt vård enl vårdgarantin Ökade kostnader för att nå effekt ovan??? Summa Delar av områdena ovan är av engångskaraktär eller är upphandlingseffekter och kan betraktas som säkerställda. Hemtagning av psykiatrisk vård samt samordning av HIA och IVA vid Lasarettet Ljungby kräver utredningar. Den största utmaningen ligger i att säkra personalförsörjningen med egen bemanning. Aktiviteter med mål och handlingsplaner inom respektive centrum ska arbetas fram och genomföras under en treårsperiod. Uppnådda effekter inom primärvården kommer att regleras genom vårdvalsersättningen. De aktiviteter som i första hand avses är: Strategisk kompetensförsörjning för bemanning med egen personal för att halvera merkostnad för hyrpersonal samt reducera kostnad för övertid och sjuklön till 2013 års nivå. Genom metoden produktions- och kapacitetsplanering reducera variation och därmed halvera övertidskostnader jämfört med 2013 års nivå samt eliminera behov av köpt vård enligt vårdgarantin. Minska vårdrelaterade infektioner och undvikbara vårdskador. Ett förbättringsområde som idag innebär att omfattande resurser används på fel sätt. Med rätt resursanvändning minskar belastningen på vården och reducerar behov av övertid och hyrpersonal. Processgenomgångar för effektiv resursanvändning Inom hälso- och sjukvårdens olika verksamheter pågår ständiga förbättringsarbeten med syfte att på bästa sätt möta ökade behov. Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) motsvarar invånarnas ökade behov av hälso- och sjukvård en kostnadsökning med cirka Sida 13 av 14 43

44 REGION KRONOBERG 2 procent om året i fasta priser, eller ca 100 miljoner kronor för Kronobergs del. Det demografiska trycket uppges vara den främsta orsaken. Finansiell ram per centrum 2016 Tabellen nedan visar en sammanställning av respektive centrums ram Ramarna är exklusive justering av slutligt bidrag för läkemedelsförmånen och eventuellt tillskott av det statliga bidraget för ökat flyktingmottagande. Ramarna kommer även att justeras för prisuppräkning av handel mellan centrum och nämnder samt för lönerevision Detaljerade förändringar framgår av Uppdrag och finansiella förutsättningar för centrum inom hälso- och sjukvård Ram per centrum i 2016 års pris (mnkr) Primärvårds- och rehabcentrum (Rehab) 246,8 Primärvårds- och rehabcentrum (Vårdval) 592,8 Vuxenpsykiatri 339,5 Rättspsykiatri 2,9 Tandvårdscentrum 63,6 Kirurgicentrum 842,7 Medicincentrum 1 020,1 Barn- och kvinnocentrum 446,5 Medicinskt servicecentrum 68,9 Akutcentrum 312,1 Hälso- och Sjukvårdsgemensamt 222,2 Hälso- och Sjukvårdsutveckling 52,5 Summa 4 210,6 Sida 14 av 14 44

45 Förutsättningar centrum 2016 Datum: Uppdrag och finansiella förutsättningar för centrum inom hälso- och sjukvård 2016 Sida 1 av 21 45

46 REGION KRONOBERG Inledning Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att tillhandahålla en god vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården Nedan presenteras uppdrag prioriterade områden och finansiella förutsättningar för respektive centrum. Ramarna har justerats för att möjliggöra ett nollresultat. Samtliga centrum ska arbeta för att minska vårdrelaterade infektioner och trycksår, genomföra produktions- och kapacitetsplanering enligt plan, införa e-hälsotjänster samt öka användning av videomöten. 1 Uppdrag och finansiella förutsättningar för respektive centrum 1.1 Primärvårds- och rehabcentrum Grunduppdrag Primärvårds- och rehabcentrums grunduppdrag är att tillgodose befolkningens behov av basal hälso- och sjukvård och rehabilitering/habilitering, samt bidra till god hälsa. Primärvårdens uppdrag fastställs av regionfullmäktige som en del i vårdvalet Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Halvera kostnad för hyrpersonal Sjuklön och övertidskostnad till 2013 års nivå (33 % 2016) Halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25 % 2016) Artrosskola för att undvika onödig ortopedisk vård Öka användning av psykologresurser och fysioterapeuter Minska kostnad för medicinsk service Förbättra diagnoskodning Öka andel av totalt antal listade Vara aktiv i det processarbete som pågår t ex cancervårdförloppen och hjärtsvikt. Bidra till personcentrerad vård nära patienterna via mer hembesök och genom årligen efter samråd med patient och anhöriga uppdaterade vårdplaner för äldre, multisjuka och yngre med svår kronisk sjukdom. I samverkan med AKC och sjukhusklinikerna verka för ett stöd till ambulansen att färdigbehandla pat i hemmet. Sida 2 av 21 46

47 REGION KRONOBERG Preliminär ram PRC - rehab, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,8 Pris ,9 Nettokostnad/landstingsersättning ,7 Volymförändringar 2016 (pris 2016) HSD-beslut 2015 HR-resurser till resursenheten inom AkC (HSD-beslut X/2015) -76,0 Hantering av hyrläkare PV överförs till resursenheten (enl HSD-beslut) -130,0 Hälsoundersökningar asyl utförs av PV (PV-team) 0,0 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget -232,9 Resursenheten, omfördelning internbudget enligt rutin (se bilaga) -210,9 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning exkl primärvård Tillfällig budgetförstärkning 2016 för hyrpersonal (merkostnad kompenseras efter hand) 0,0 Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal 0,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) 0,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) 0,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) 0,0 Övrigt enligt budget : Kompensation nytt avtal OB ,0 Finansiering av ledning och porto inom vårdval ,0 Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) -30,0 Övriga justeringar: Köpt vård: tillkommer/avgår < 600 tkr (enl senare beslut) Köpt vård: tillkommer/avgår >600 tkr (enl senare beslut) Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen 0,0 Kostnadsfria läkemedel för personer under 18 år 13,3 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition -500,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,2 Externbudget projekt Projektbudgetar, inlagda i IW ,1 Summa extern landstingsersättning inkl projekt ,3 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,7 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 232,9 Helårseffekt MRB-screening enl anvisning dat ,9 Resursenheten, omfördelning externbudget enligt rutin (se bilaga) 210,9 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,6 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,9 Rehab: bas/delenheterna , , /539, 1894/ , 1899 Sida 3 av 21 47

48 REGION KRONOBERG PRC - vårdval, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,8 Pris ,6 Nettokostnad vårdvalsersättning ,4 Volymförändringar 2016 (pris 2016) Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget ,4 Hälsoundersökningar asyl utförs av PV (PV-team) 0,0 Resursenheten, omfördelning externbudget enligt rutin (se bilaga) -87,9 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning exkl primärvård Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal 0,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) 0,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) 0,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) 0,0 Attraktiv arbetsgivare enligt budget : AT-läkare utökning med 5 AT-block varav 2 block finansieras inom vårdval (enl senare beslut) Kostnadsfria läkemedel för personer under 18 år 5 366,3 Summa externt exkl projekt ,4 Externbudget projekt Projektbudgetar, inlagda i IW ,0 Summa extern vårdvalsersättning inkl projekt ,4 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,8 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 6 336,4 Resursenheten, omfördelning internbudget enligt rutin (se bilaga) 87,9 Summa intern vårdvalsersättning (prel=2015 års budget) ,1 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) motsvarande vårdvalsersättning ,5 Vårdval: bas/delenheterna 1260, , 1894/561, 1898 Sida 4 av 21 48

49 REGION KRONOBERG 1.2 Akutcentrum Grunduppdrag Akutcentrums uppdrag är tillhandahålla och utveckla akutsjukvården i landstinget Kronoberg med syftet att förbättra omhändertagande av akut sjuka/skadade patienter. I detta ingår utveckling av samarbetet mellan ambulans akutmottagning akutvårdsavdelning akutgeriatrik. Akutcentrums resursenhet ansvarar dessutom för att ersätta personal vid korttidsfrånvaro, kontakt med bemanningsföretag och PRAO Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: För att kunna möta ökade krav på kvalitet och patientsäkerhet inom akutsjukvården tillsätta 4,0 st-tjänster akutläkare. Halvera kostnad för hyrpersonal Sjuklön och övertidskostnad till 2013 års nivå (33 % 2016) Halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25 % 2016) Utveckla samverkan med primärvården och sjukhusklinikerna för stöd till ambulanssjukvården i att färdigbehandla pat hemma. Fortsätta uppbyggnad av KTC Sida 5 av 21 49

50 REGION KRONOBERG Preliminär ram AKC, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,3 Pris ,7 Nettokostnad/landstingsersättning ,0 Volymförändringar 2016 (pris 2016) RD-beslut 2015 Materialförsörjning övertas av regionservice (se bilaga) -198,6 HSD-beslut 2015 HR-resurser till resursenheten inom AkC (HSD-beslut X/2015) 643,0 Hantering av hyrläkare PV överförs till resursenheten (enl HSD-beslut) 45 tkr i ram 85,0 Facklig tid för centrumsamverkan upphör (belastar gem HS-anslag from 2016) -113,0 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget -573,1 Handledare ssk-utbildning o vård/omsorgs-college (se bilaga) 193,1 Resursenheten, omfördelning externbudget enligt rutin (se bilaga) -244,6 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning exkl primärvård Tillfällig budgetförstärkning 2016 för hyrpersonal (merkostnad kompenseras efter hand) Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal Tillfällig budgetförstärkning 2016 för nollresultat 0,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) 0,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) 0,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) 0,0 Attraktiv arbetsgivare enligt budget Akutläkare förändrad organisation 4 ST-läkare (anslagstäcks då rekrytering skett) 0,0 Körkortsbehörighet C1 vid ambulansverksamheten (senare beslut) Övrigt enligt budget : Kompensation nytt avtal OB ,0 Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) -180,0 Övriga justeringar Köpt vård: tillkommer/avgår < 600 tkr (enligt senare beslut) Köpt vård: tillkommer/avgår >600 tkr (enligt senare beslut) Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen 0,0 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition 0,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,8 Externbudget projekt Projektbudgetar, inlagda i IW ,9 Summa extern landstingsersättning inkl projekt ,7 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,9 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 573,1 Helårseffekt MRB-screening enl anvisning dat ,8 Resursenheten, omfördelning internbudget enligt rutin (se bilaga) 244,6 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,8 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,5 50 Sida 6 av 21

51 REGION KRONOBERG 1.3 Barn- och kvinnocentrum Grunduppdrag Barn- och kvinnocentrum ska främja hälsa och motverka ohälsa hos barn, kvinnor och deras familjer vilket ska bidra till ett gott liv. Vid ohälsa ska barn- och kvinnocentrum erbjuda vård, behandling och habilitering, som ska bidra till ett gott liv trots sjukdom eller funktionsnedsättning Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Halvera kostnad för hyrpersonal Sjuklön och övertidskostnad till 2013 års nivå (33 % 2016) Halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25 % 2016) Reducera väntetider till utredning inom barn- och ungdomspsykiatri Delta i uppbyggnad av Barnahus Genomföra utökning neonatal enligt budget 2015 Utveckla cellprovsscreeningen för att uppnå en högre täckningsgrad. Sida 7 av 21 51

52 REGION KRONOBERG Preliminär ram BKC, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,6 Pris ,2 Nettokostnad/landstingsersättning ,8 Volymförändringar 2016 (pris 2016) RD-beslut 2015 Materialförsörjning övertas av regionservice (se bilaga) -422,5 HSD-beslut 2015 HR-resurser till resursenheten inom AkC (HSD-beslut X/2015) -76,0 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget ,1 Facklig tid för centrumsamverkan upphör (belastar gem HS-anslag from 2016) -115,3 Handledare ssk-utbildning o vård/omsorgs-college (se bilaga) 120,7 Resursenheten, omfördelning externbudget enligt rutin (se bilaga) -75,4 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning exkl primärvård Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal Tillfällig budgetförstärkning 2016 för nollresultat 0,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) 0,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) 0,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) 0,0 Attraktiv arbetsgivare enligt budget : Logoped Språkförskola Ljungby 400,0 Övrigt enligt budget : Operationsmaterial/medicinskt material strukturellt underskott enl överenskommelse ,0 Kompensation nytt avtal OB ,0 Neonathal - resterande behov enligt budget ,0 Barnahus 50 % av lokalkostnad (hyra, städ etc) 300,0 Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) -220,0 Övriga justeringar Köpt vård: tillkommer/avgår < 600 tkr (enligt senare beslut) Köpt vård: tillkommer/avgår >600 tkr (enligt senare beslut) Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen -700,0 Kostnadsfria läkemedel för personer under 18 år 1 566,4 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition -300,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,6 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,1 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 7 514,1 Helårseffekt MRB-screening enl anvisning dat ,1 Resursenheten, omfördelning internbudget enligt rutin (se bilaga) 75,4 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,5 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,1 Sida 8 av 21 52

53 REGION KRONOBERG 1.4 Kirurgicentrum Grunduppdrag Kirurgicentrums uppdrag är att svara för den specialiserade länssjukvården inom ortopedi, kirurgi, ÖNH, anestesi och intensivvård. Centrumet ska även svara för den offentliga hudsjukvården och erbjuda vårdval hud. I uppdraget ingår primär och sekundär prevention Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Halvera kostnad för hyrpersonal Sjuklön och övertidskostnad till 2013 års nivå (33 % 2016) Halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25 % 2016) Utreda gemensam HIA och IVA i Ljungby Utveckla operatonsavdelningens arbetssätt för att uppnå god samverkan mellan CLV och Ljungby med högre effektivitet samt patientsäkerhet. Löpande följa upp avtalstrohet till upphandlade op matr Sida 9 av 21 53

54 REGION KRONOBERG Preliminär ram KIC, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,5 Pris ,6 Nettokostnad/landstingsersättning ,1 Volymförändringar 2016 (pris 2016) RD-beslut 2015 ÖNH-etableringen Kronobergskliniken till KIC (RD-beslut X/2015) 3 937,4 Hyra sekreterarenheten (RD-beslut x/2015) 216,0 Materialförsörjning övertas av regionservice (se bilaga) -869,0 ED-beslut 2015 Donationer, budget enligt fördelning av nuvarande ersättning (MSCs budgetförslag 2015) 460,0 Intäktsbudget donationer -460,0 HSD-beslut 2015 HR-resurser till resursenheten inom AkC (HSD-beslut X/2015) -188,0 Facklig tid för centrumsamverkan upphör (belastar gem HS-anslag from 2016) -671,0 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget ,5 Handledare ssk-utbildning o vård/omsorgs-college (se bilaga) 1 940,0 Resursenheten, omfördelning externbudget enligt rutin (se bilaga) -272,6 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning exkl primärvård Tillfällig budgetförstärkning 2016 för hyrpersonal (merkostnad kompenseras efter hand) Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal Tillfällig budgetförstärkning 2016 för nollresultat ,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) -960,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) -568,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) ,0 Attraktiv arbetsgivare enligt budget Hörselvården 1 audionom 525,0 Övrigt enligt budget : Operationsmaterial/medicinskt material strukturellt underskott enl överenskommelse ,0 Kompensation nytt avtal OB ,0 Öppenvårdsurologi (prostatacancer) enligt budget ,0 Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) -560,0 Övriga justeringar Köpt vård: tillkommer/avgår < 600 tkr (enligt senare beslut) Köpt vård: tillkommer/avgår >600 tkr (enligt senare beslut) Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen 0,0 Kostnadsfria läkemedel för personer under 18 år 103,0 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition 0,0 Omdefiniering/reglering av läkemedel 192,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,4 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,5 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 2 716,5 Helårseffekt MRB-screening enl anvisning dat ,7 Resursenheten, omfördelning internbudget enligt rutin (se bilaga) 272,6 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,9 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,3 Sida 10 av 21 54

55 REGION KRONOBERG 1.5 Medicincentrum Grunduppdrag Medicincentrums uppdrag är att bedriva öppen och sluten specialiserad vård inom infektionssjukvård, internmedicin, onkologi och ögonsjukvård i Kronoberg Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Halvera kostnad för hyrpersonal Sjuklön och övertidskostnad till 2013 års nivå (33 % 2016) Halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25 % 2016) Utreda gemensam HIA och IVA i Ljungby Utveckla stöd i samverkan med AKC och PRC till ambulansen för att kunna färdigbehandla fler pat i hemmet. I samverkan med fr a PRC bidra till mer personcentrerad vård nära patienterna via mer hembesök och genom årligen efter samråd med patient och anhöriga uppdaterade vårdplaner för äldre, multisjuka och yngre med svår kronisk sjukdom. Sida 11 av 21 55

56 REGION KRONOBERG Preliminär ram MEC, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,7 Pris ,0 Nettokostnad/landstingsersättning ,7 Volymförändringar 2016 (pris 2016) RD-beslut 2015 Materialförsörjning övertas av regionservice (se bilaga) -844,9 HSD-beslut 2015 HR-resurser till resursenheten inom AkC (HSD-beslut X/2015) -227,0 Facklig tid för centrumsamverkan upphör (belastar gem HS-anslag from 2016) ,9 Bärbara syrgaskoncentratorer (slutreglering) Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget ,3 Handledare ssk-utbildning o vård/omsorgs-college (se bilaga) 2 082,7 Resursenheten, omfördelning externbudget enligt rutin (se bilaga) -565,3 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning exkl primärvård Tillfällig budgetförstärkning 2016 för hyrpersonal (merkostnad kompenseras efter hand) Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal Tillfällig budgetförstärkning 2016 för nollresultat 7 700,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) -170,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) -767,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) -499,0 Attraktiv arbetsgivare enligt budget Blodsockermätare diabetssjukvård 6 000,0 Övrigt enligt budget : Operationsmaterial/medicinskt material strukturellt underskott enl överenskommelse ,0 Kompensation nytt avtal OB ,0 Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) ,0 Övriga justeringar Köpt vård: tillkommer/avgår < 600 tkr (enligt senare beslut) Köpt vård: tillkommer/avgår >600 tkr (enligt senare beslut) Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen ,0 Kostnadsfria läkemedel för personer under 18 år 164,3 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition 2 000,0 Omdefiniering/reglering av läkemedel 816,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,3 Externbudget projekt Projektbudgetar, inlagda i IW ,3 Tillfällig budgetförstärkning 2016 KPE 1 000,0 Summa extern landstingsersättning inkl projekt ,6 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,1 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 4 190,3 Helårseffekt MRB-screening enl anvisning dat ,4 Resursenheten, omfördelning internbudget enligt rutin (se bilaga) 565,3 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,3 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,8 56 Sida 12 av 21

57 REGION KRONOBERG 1.6 Medicinskt servicecentrum Grunduppdrag Medicinskt servicecentrums uppdrag är att leverera medicinsk service inom givna förutsättningar Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Halvera kostnad för hyrpersonal Sjuklön och övertidskostnad till 2013 års nivå (33 % 2016) Halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25 % 2016) Genom sin centrala roll i flertalet processer verka för att ev flaskhalsar inom diagnostik minskar för att uppnå de flöden som t ex cancervårdförloppen kräver. Sida 13 av 21 57

58 REGION KRONOBERG Preliminär ram MSC, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,6 Pris ,4 Nettokostnad/landstingsersättning ,0 Volymförändringar 2016 (pris 2016) RD-beslut 2015 Materialförsörjning övertas av regionservice (se bilaga) -65,0 ED-beslut 2015 Donationer, budget enligt fördelning av nuvarande ersättning (MSCs budgetförslag 2015) 320,0 Intäktsbudget donationer motsv internt bidrag -320,0 HSD-beslut 2015 Facklig tid för centrumsamverkan upphör (belastar gem HS-anslag from 2016) -15,0 Bärbara syrgaskoncentratorer (slutreglering) Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget -5,5 Handledare ssk-utbildning o vård/omsorgs-college (se bilaga) 43,2 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning exkl primärvård Tillfällig budgetförstärkning 2016 för hyrpersonal (merkostnad kompenseras efter hand) Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal Tillfällig budgetförstärkning 2016 för nollresultat 9 200,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) -450,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) -321,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) -381,0 Övrigt enligt budget : Kompensation nytt avtal OB ,0 Serviceavtal Medicinsk fysik och teknik 1 500,0 Serviceavtal Medicinsk fysik och teknik - RIS/PACHS -850,0 Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) -824,0 Övriga justeringar Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen 0,0 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition -500,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,7 Externbudget projekt Projektbudgetar, inlagda i IW ,0 Summa extern landstingsersättning inkl projekt ,7 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,7 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 5,5 Helårseffekt MRB-screening enl anvisning dat ,9 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,3 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,4 58 Sida 14 av 21

59 REGION KRONOBERG 1.7 Vuxenpsykiatri Grunduppdrag Vuxenpsykiatrin ska bedriva specialiserad psykiatrisk vård utifrån ett helhetsperspektiv tillsammans med patienten och i samverkan. Vuxenpsykiatrin arbetar enligt verksamhetsidén för att ge en trygg, respektfull och kunskapsbaserad psykiatrisk vård utifrån varje patients behov Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Halvera kostnad för hyrpersonal Sjuklön och övertidskostnad till 2013 års nivå (33 % 2016) Halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25 % 2016) Utreda/genomföra hemtagning av vård inom rättspsykiatrin Integrera flyktingpsykiatrin i den egna verksamheten med god tillgänglighet och beredskap för ett ökat behov. Anpassa externa och interna processer till de möjligheter som bjuds inför flytt till nya moderna lokaler. Medverka till Bättre missbruksvård enligt det arbete som tagits fram i samråd med kommunerna Sida 15 av 21 59

60 REGION KRONOBERG Preliminär ram PSC, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,7 Pris ,7 Nettokostnad/landstingsersättning ,4 Volymförändringar 2016 (pris 2016): RD-beslut 2015 Capio vuxenpsykiatri till PsC (RD-beslut X/2015) 3 821,3 Flyktingpsykiatri till PsC (RD-beslut X/2015) 2 815,5 HSD-beslut 2015 HR-resurser till resursenheten inom AkC (HSD-beslut X/2015) -76,0 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget ,6 Handledare ssk-utbildning o vård/omsorgs-college (se bilaga) 1 009,6 Resursenheten, omfördelning externbudget enligt rutin (se bilaga) 8,3 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning Tillfällig budgetförstärkning 2016 för hyrpersonal (merkostnad kompenseras efter hand) Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal 0,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) 0,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) 0,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) 0,0 Övrigt enligt budget : Kompensation nytt avtal OB ,0 Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) -100,0 - rättspsykiatri ny taxa (10 mnkr,varav 9 mnkr i budgetförstärkn nollresultat) Övriga justeringar Köpt vård: tillkommer/avgår < 600 tkr (senare beslut) Köpt vård: tillkommer/avgår >600 tkr (senare beslut) Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen ,0 Kostnadsfria läkemedel för personer under 18 år 48,3 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition 0,0 Omdefiniering/reglering av läkemedel 420,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,8 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,3 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 2 861,6 Resursenheten, omfördelning internbudget enligt rutin (se bilaga) -8,3 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,6 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,3 60 Sida 16 av 21

61 REGION KRONOBERG 1.8 Rättspsykiatri Grunduppdrag Rättspsykiatriska regionkliniken erbjuder högspecialiserad psykiatrisk vård för särskilt vårdkrävande och frihetsberövade patienter Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Halvera kostnad för hyrpersonal Sjuklön och övertidskostnad till 2013 års nivå (33 % 2016) Halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25 % 2016) Preliminär ram RP, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,3 Pris ,4 Nettokostnad/landstingsersättning ,9 Volymförändringar 2016 (pris 2016) Handledare ssk-utbildning o vård/omsorgs-college (se bilaga) 432,4 Resursenheten, omfördelning externbudget enligt rutin (se bilaga) 1 487,8 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning Bemanning med egen personal: halvering av kostnad för hyrpersonal 0,0 Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) 0,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) 0,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) 0,0 Övrigt enligt budget : Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) -250,0 Övriga justeringar Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen 0,0 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition 0,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,7 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,6 Resursenheten, omfördelning internbudget enligt rutin (se bilaga) ,8 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) 5 280,8 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) 2 874,1 Sida 17 av 21 61

62 REGION KRONOBERG 1.9 Tandvårdscentrum Grunduppdrag Folktandvårdens huvuduppdrag är att arbeta för en god munhälsa hos befolkningen. Centrumets verksamhetsidé är att skapa god munhälsa och vara det bästa tandvårdsalternativet i Kronoberg Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Minska sjukfrånvaro Minska övertid Preliminär ram TVC, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,6 Pris ,0 Nettokostnad/landstingsersättning ,6 Volymförändringar 2016 (pris 2016) HSD-beslut 2015 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget ,1 Justeringar enl LF-beslut 2015: Hyrpersonal/bemanning Kostnadsminskning sjukfrånvaro till följd av bl.a hanterbar säsongsinfluensa 2016 (100% 2016) 0,0 Bemanning med egen personal: sjuklöne- och övertidskostnad till 2013 års nivå 2018 (33% 2016) 0,0 Produktions och kapacitetsplanering: halvera 2013 års övertidskostnad till 2018 (25% 2016) 0,0 Övrigt enligt budget : Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandling läkemedelsdistribution och hemtagning beredning) -60,0 Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen 0,0 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition 0,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,5 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,6 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget 1 562,1 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,5 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,0 Sida 18 av 21 62

63 REGION KRONOBERG 1.10 Hälso- och sjukvårdsgemensamt Grunduppdrag Administrativ ledning, styrning, utveckling och uppföljning av verksamheten enligt hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag Prioriterade områden Följande områden prioriteras under 2016: Processarbetet Patientsäkerhet POK Folkhälsa Kompetensförsörjning E-hälsa Värdegrundsarbetet Sida 19 av 21 63

64 REGION KRONOBERG Preliminär ram HS gemensamt, rev Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,6 Pris ,1 Nettokostnad/landstingsersättning ,7 Volymförändringar 2016 (pris 2016) RD-beslut 2015 Anslag för oförutsett (RD-beslut X/2015) 1 500,0 Läkemedelsbudget, resterande tkr till läkemedelsbudg nedan (RD-beslut X/2015) 0,0 Hyra sekreterarenheten (RD-beslut x/2015) -216,0 Internt kostnadsansvar för sjukresor (RD-beslut X/2015) ,5 Internt kostnadsansvar för sjukreseadministration (RD-beslut X/2015) ,3 ED-beslut 2015 Svenskt Ambulansflyg 273,0 HSD-beslut 2015 Handledare ssk-utbildning o vård/omsorgs-college (se bilaga) ,7 Hantering av hyrläkare PV överförs till resursenheten (enl HSD-beslut) 45,0 Facklig tid för centrumsamverkan upphör (belastar gem HS-anslag from 2016) 1 967,2 Biblioteket, prenumeration "Up to date" (fördyrning av bla dollarkurs) 0,0 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget ,5 Justeringar enl LF-beslut 2015: Omställningskostnader exkl primärvård (50 mnkr) Tillfällig budgetförstärkning 2016 för hyrpersonal inkl mål att halvera kostnaden 2016 (exkl PV, RPS o BKC) ,0 Attraktiv arbetsgivare enligt budget Akutläkare förändrad organisation 4 ST-läkare 3 120,0 Körkortsbehörighet C1 vid ambulansverksamheten (senare beslut) 0,0 Samverkan missbruks och beroendevård 0,0 AT-läkare utökning med 3 AT-block (helår 3270 tkr) Utökning 3 block HS gem, delår ,0 Utökning ryggsäck från 15 till 40 tkr (27 block) 675,0 Utökning 1 vecka för 27 block 300,0 Helårseffekt ,0 Underfinansiering mnkr -270,0 AT-läkare utökning med 2 AT-block finansieras inom vårdval (helår 2252 tkr). Utökning 2 block HS gem, delår ,0 Helårseffekt ,0 Underfinansiering mnkr -952,0 Övrigt enligt budget : Strukturella löneprioriteringar 2 900,0 Läkemedelskostnader/nya behandlingsmetoder (10 mnkr) Ingår i utfördelad läkemedelsbudget 0,0 Köpt vård (prishöjning i avtal med Region Skåne, fördelas senare) 4 000,0 Allmän till specialistsjuksköterskor, trainee (AT för sjuksköterska) 2 000,0 AST (akademisk specialisttjänstgöring) 500,0 Prestationsbaserad ersättning avseende minskade vårdrelaterade infektioner/skador 3 000,0 Personcentrerad vård 100,0 Taxor/avgifter enligt politiskt beslut Oklart?? Kostnadsfri mammografi from 1 juli Halvårseffekt 1 900,0 Kostnadsfria läkemedel för personer under 18 år Ingår i utfördelad läkemedelsbudget 0,0 ST-läkare, resterande anslag överförs till HS, tkr motsv 400% ST-tjänst 3 200,0 Cancersatsning 8 000,0 Barn och ungdomars psykiska ohälsa 5 300,0 Anslag för privatpraktiker överförs till HS-gemensamt ,0 Reducering av anslag privatpraktiker motsv överskott 2015 (nov +7,1 inkl Capio o ÖNH) ,0 Capio vuxenpsykiatri till PsC ,3 Flyktingpsykiatri till PsC ,5 ÖNH-etableringen Kronobergskliniken till KIC ,4 64 Sida 20 av 21

65 REGION KRONOBERG Intäkter: Statsbidrag proffessionsmiljarden ,0 Statsbidrag cancersatsning ,0 Statsbidrag glasögonbidrag ,0 Statsbidragbarn o ungdomars psykiska ohälsa ,0 Effektiviseringar - läkemedelsenheten (upphandl läkemedelsdistrib o hemtagn beredning) -406,0 - posthantering - köpt vård psykiatri internt - dyra vtf (möjlig besparing), se kalkyl!! - nya planerade/ej verkställda upphandlingar från 2016 Övriga justeringar Köpt vård: tillkommer/avgår < 600 tkr (enligt senare beslut) Köpt vård: tillkommer/avgår >600 tkr (enligt senare beslut) Läkemedel: tillkommer/avgår förmånen 2 279,0 Kostnadsfria läkemedel för personer under 18 år -561,6 Läkemedel: tillkommer/avgår rekvisition 0,0 Omdefiniering/reglering av läkemedel ,0 Övergång till biosimular för TNF-alfahämmare ,0 Summa extern landstingsersättning exkl projekt ,1 Externbudget projekt Projektbudgetar, inlagda i IW ,1 Summa extern landstingsersättning inkl projekt ,2 Internbudget 2016 Internbudget 2015, inlagd i IW ,8 Intäktsbudget asylsökande omvandlas till externbudget ,5 Internt kostnadsansvar för sjukresor (RD-beslut X/2015) ,5 Inernt kostnadsansvar för sjukreseadministration (RD-beslut X/2015) 4 736,3 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,1 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Internet-KBT enl särskilt HSD-beslut Fördjupad läkemedelsgenomgång 750 tkr 2015 o 400 tkr/år enl HSD-beslut Klinmatvård 300 tkr/år enl HSD-beslut Total budgetram 2016 (prel) ,4 HS utveckling Externbudget 2016 exkl projekt Tkr Budget 2015, InfoW exkl köpta vårdtillfällen >600 tkr ,1 Pris ,6 Nettokostnad/landstingsersättning ,7 Övrigt enligt budget : Samordnare asylsökande (50 % sjuksköterska) 300,0 STRAMA (rationell antibiotikabehandling) K Hedin 400,0 Processarbeten - vårdlogistik 1 360,0 Läkemedelsenheten (beredning i egen regi 7 tjänster) 4 600,0 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) ,7 Internbudget 2016 exkl projekt (tkr) Internbudget 2015, inlagd i IW ,3 Summa intern landstingsersättning (prel=2015 års budget) 3 968,3 Externa intäktsfinansierade projekt Sammanställning tas fram senare Total budgetram 2016 (prel) ,0 65 Sida 21 av 21

66 8 Uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan RK

67 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 15RK2195 Handläggare: Ulrika Gustafsson, Planeringsavdelningen Datum: Hälso- och sjukvårdsnämnden Uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan 2015 Ordförandes förslag till beslut Föreslås att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att, för sin del, godkänna uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan Sammanfattning Landstingsstyrelsen beslöt 99 LS 5/2014 att fastställa landstingsgemensam internkontrollplan för Vid bildandet av Region Kronoberg beslöts att den fastställda landstingsgemensamma internkontrollplanen för 2015 skulle gälla som internkontrollplan för regionstyrelsen och för hälso- och sjukvårdsnämnden för sina vardera ansvarsområden under det första verksamhetsåret (ansvarig styrelse/nämnd anges inom parentes för varje risk/process). För övriga nämnder fastställdes separata internkontrollplaner för Från 2016 och framåt fastställer styrelser och nämnder sina respektive internkontrollplaner. Föreslås att hälso- och sjukvårdsnämnden godkänner uppföljning av landstingsgemensam internkontrollplan för 2015 för sin del. Charlotta Svanberg Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Henrik Nilsson Hälso- och sjukvårdsdirektör Bilaga: Uppföljning landstingsgemensam internkontrollplan 2015 Sida 1 av 1 67

68 Resultat landstingsgemensam Internkontroll för 2015 (fastställd av tidigare landstingsstyrelsen) 1 68

69 Redovisning landstingsgemensam internkontrollplan 2015 Process/ System/Rutin Kontrollmoment Utförd uppföljning (hur, omfattning och frekvens) Resultat av uppföljning Ev vidtagna åtgärder Förslag till åtgärder Patientsäkerhet (HSN): Patientsäkerhetsarbete Säkerställa att patientsäkerhetsarbetet bedrivs tillfredställande enligt lag, författning och riktlinjer. Ett urval av kontroller genomförs under året som dokumenteras i Patientsäkerhetsberättelse (PSB) en gång per år. Patientsäkerhetsberättelse klar till den 1/3 Avvikelsehantering Säkerställa att registrerade avvikelser handläggs i enlighet med riktlinjer. Statistik och stickprovsundersökningar inom respektive verksamhet och landstingsövergripande. Inget att anmärka vid stickprov. Rutin för läkemedels- Säkerställa att vi lever upp till kraven Kontroll sker utifrån utarbetade I Region Kronoberg ansvarar läkemedelsenheten för sjukhusapoteksfunktionen, under vilken 2 69

70 Process/ System/Rutin Kontrollmoment Utförd uppföljning (hur, omfattning och frekvens) Resultat av uppföljning Ev vidtagna åtgärder Förslag till åtgärder försörjning i Läkemedelsverkets författning, LVFS 2012:8. Att rutiner för läkemedelsförsörjning finns och följs. checklistor. läkemedelsförsörjningen organiseras. Den 2/11 förvärvade ApoEx vår tidigare entreprenör för läkemedelsförsörjningen, Apotek Hjärtat Vård&Omsorg. ApoEx sköter på uppdrag av Region Kronoberg lagerhållning och distribution av läkemedel samt beredning av cytostatika och radiofarmaka till regionens vårdenheter. Läkemedelsenhetens medarbetare har daglig kontakt med medarbetare från ApoEx om frågor som rör det löpande arbetet. Månadsvisa rapporter redovisas avseende vilka volymer läkemedel som köpts ned på enhetsnivå. Affärschefen och enhetschefen på läkemedelsenheten har regelbundna träffar då diverse frågor kring verksamheten diskuteras. Under året har en ny upphandling av läkemedelsförsörjning gjorts och avtal har tecknats med ApoEx. Det nya avtalet träder ikraft precis efter årsskiftet. Den stora skillnaden mot tidigare är att beredning av cytostatika och radiofarmaka kommer att tas över i egen regi. Den stora utmaningen blir att få vårt nya IT-stöd för ordination, beredning och administration av cytostatika på plats i tid. 3 70

71 Rutin för läkemedelshantering Säkerställa att vi lever upp till kraven som Socialstyrelsens fastlagt. Att rutiner för läkemedelshantering finns och följs. Kontroll sker genom granskning av verksamheternas årliga enkäter. Läkemedelshanteringen bör enligt författningen kvalitetsgranskas årligen. I Region Kronoberg görs detta genom ett särskilt egenkontrollprogram i form av en elektronisk enkät som årligen skickas från läkemedelsenheten till respektive enhet. Sammanställning av enkätsvar samt återkoppling till linjechefer, chefläkare och läkemedelskommitté görs. Samtliga enheter som hanterar läkemedel har fått enkäten en första gång. Rutin för influensavaccination av ålderspensionärer Säkerställa att arbetet med influensavaccination av ålderspensionärer bedrivs tillfredsställande i enlighet med fastställda rutiner. Via BO-rapport utvärdera vaccinationstäckningen. Region Kronoberg har upparbetade rutiner inkluderande vaccinupphandling, ordinationsmallar, sammanställningar av öppna mottagningar, informationsbrev till hushåll med ålderspensionärer, annonser och sedan utvärdering av vaccinationstäckning. Under säsongen vaccinerades 60 % av ålderspensionärerna vilket innebär att Region Kronoberg tillhör de landsting/regioner som har högst vaccinationstäckning. Miljö (RS): Miljöprogrammet Miljöprogrammet omfattar aktiviteter för hur miljöarbetet ska genomföras och syftar till att Kontroll av att det för miljöprogrammet är utarbetat handlingsplaner för Vid granskningen framkom att verksamheterna genomgående saknar nedbrutna mål från miljöprogrammet och handlingsplaner för ett systematiskt miljöarbete i sina verksamhetsplaner. Avsaknad av årlig genomgång av sitt miljöarbete De övergripande målen avseende miljö i budget för Region Kronoberg ska brytas ned i 4 71

72 uppfylla lagkrav och fastställda beslut. Säkerställa att miljöarbetet bedrivs tillfredställande enligt beslutat miljöprogram. att nå målen. För ett urval verksamheter kontrollera att det årligen företas en genomgång av verksamhetens miljöarbete. inom verksamheterna, bortsett från Regionservice(som även är miljöcertifierade). Regionservice har nedbrutna mål från miljöprogrammet, arbetar systematiskt mad miljöfrågor och tagit fram handlingsplaner för sitt miljöarbete. De har även återkommande genomgångar av sitt genomförda miljöarbete. verksamhetsplaner na istället för att redovisas separat. Krisberedskap (RS): Krisberedskap Regional plan vid allvarlig händelse Regional plan vid allvarlig händelse bygger på ett flertal lagar och författningar inom området. Säkerställa att arbete med krisberedskap följer fastlagda planer. Kontroll av att aktiviteter i den regionala planen, samt utbildningsoch övningsplaner följs. Kontroll av att planer följer fastställda mallar sker innan dessa fastställts av centrumchefer/verksamhetschefer, i enlighet med den regionala planen vid allvarlig händelse. Efter övning och inträffade händelser genomförs utvärderingar för att kontrollera hur arbetet följer fastställda planer och åtgärdskalendrar. Utifrån dessa utvärderingar tas åtgärdsförslag fram för en kontinuerlig förbättring. Utbildningar och övningar har inte utförts i den utsträckning 2015 som utbildningen- och övningsplanen anger, på grund av omprioritering av arbetsuppgifter inom funktionen med anledning av Alla centrum som enligt regional plan ska ha planer vid allvarlig händelse/kontinu itetsplaner har detta. Utbildning av krisledningsnämnd och särskild Översyn av regional plan för allvarlighändelse (Plan för krisberedskap Region Kronoberg) pågår och beräknas vara klar våren Revideringen av planen är föranledd av regionbildningen, samt erfarenheter från utbildningar 5 72

73 flyktingsituationen hösten krisledning har genomförts. och inträffade händelser. Fastigheter (RS): Lokalförsörjningsprocessen Säkerställa att arbetet med lokalförsörjning bedrivs tillfredställande enligt lag och riktlinjer. Säkerställa att rutiner och processer följs. ISO-certifierad verksamhet med årlig extern revision. Kontroll genomförs via årlig intern revision av att rutiner och processer följs avseende bl. a: - Säker fastighetsdriftförsörjning - Lagefterlevnadskontroll i byggprojekt och förvaltning Avstämning/uppföljning under året har genomförts vid strategisk fastighetsdialog vid 8 tillfällen hittills under året. Genomfört enligt plan: Brandlarm och sprinkler rapporteras till Räddningstjänsten Hissar bes av extern part årligen, FU 4ggr/år Portar och dörrar, bes av extern part årligen, FU 3ggr/år Tryckkärl, bes extern årligen, FU 4ggr/år Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) genomförs internt var tredje år. Kylmaskiner, provtryckning enligt förordning årligen Bassänger, FU 2ggr/dag, avläsning provtagning och syn Batterianl, FU 3ggr/år UPS, FU 3ggr/år Kontinuitetsplanarbetet för att säkerställa drift i fall av störning har fortsatt under hela året och är i princip klart. Rutiner tas fram för hur man I de fall kontroller externa, interna besiktningar eller andra översyner påvisat brister har dessa åtgärdats med varierande prioritet. Under 2016 kommer investeringsprojektens volym att öka för genomförande av generalplanen till 2020, vilket föranleder en ökad internkontroll inom investeringsområdet. För att komma i fas med kontrollerna kommer vissa externa tjänster köpas in. 6 73

74 ska uppdatera gällande planer i samband med förändringar i byggnaderna som påverkar tekniken tillsammans med Funktionen för krisberedskap Elrevision från Elsäkerhetsverket är genomförda både i Växjö och Ljungby under hösten utan större avvikelser. Kansliet har under 2015 arbetat fram en metod för att säkerställa att vi uppfyller fastighetsägarens ansvar i lagefterlevnad och håller på att slutföra framställandet av rutinerna för hur vi hålla systemet uppdaterat. Driftstörningar I samband med reservkraftskörning inträffade en incident som bestod i att ett av reservkraftsdieslarnas kylfläkt lossnade och slog sönder delar på dieselaggregatet. Kylvätska rann ut och transporterades via valv och droppade så småningom ner på en på en brytare och orsakade på så sätt ett strömavbrott. Åtgärden är att skydda reservkraftsställver k ytterligare genom att skydda dom mot fukt ovanifrån. Region Kronoberg står inför stora förändringar på både byggnader och teknik i dessa under 2016, det kommer innebära en stor utmaning att under dessa skeden upprätthålla kontinuitet i medieförsörjning och att i efterhand 7 74

75 komplettera och revidera kontinuitetsplaner. IT (RS): Backup-rutin för IT-system Säkerställa att backuprutinen sker enligt plan både avseende löpande backup och backuper tagna fungerar för återläsning. Kontroll av backup för IT-system har genomförts enligt rutin samt att inga fel har rapporterats. Kontroll sker via backupverktyg, 1ggr/dag. Sker enligt rutin 1 ggr/dag genom daglig kontroll, genomgång med driftgrupp att så sker. Kontroll utförd Kontroll av att backuper tagna för IT-system fungerar för återläsning. Kontroll sker via backupverktyg på urval av backuper, 1ggr/månad. Sker enligt rutin 1 ggr/mån Återläsning sker med regelbundenhet för vissa system där av misstag raderad data återläses. För vissa system sker återläsning för kontroll. För backupband som skall arkivsparas (långtidssparas) sker återläsningstest i samband med arkivering. Detta sker 1 gång per kvartal. 8 75

76 Rutin för logganalys i Cosmic Syftet med logganalys i Cosmic är att säkra att Cosmic används i enlighet med lagar och föreskrifter samt de regler som beslutats inom landstinget. Säkerställa att logganalys utförs. Logganalys ska göras av verksamheterna en gång i månaden baserat på rapporter i Business Objects. Granskning av att logganalys är utförd kontrolleras utifrån loggrapport på LTA. Logganalys görs av respektive verksamhetschef. Uppföljning att det görs hanteras enligt rutin. Rutin för Databasunderhåll Granskning av loggfiler för kontroll av problem eller fel i loggfiler från schemalagt jobb. Säkerställa att underhållsrutinen sker enligt plan. Status på databas kontrolleras via schemalagt jobb/databasserver en gång i veckan. Granskning av loggfiler från schemalagt jobb en gång i veckan. Kontroll sker 1 ggr/vecka genom att kvittensmail räknas in. Kontroll utförd Investeringar (RS): Investerings- Säkerställa kvalitet/ För ett urval Rutin för investeringsprocess finns, men en 9 Att i samband med 76

77 processen för medicinsk/ tekniska investeringar tillförlitlighet i motiv för investeringar. investeringar kontrollera att det är utarbetat förkalkyl innehållande investeringsutgift, driftkostnad och kvalitets- och kapacitetsmässiga konsekvenser. översyn görs i samband med implementeringen av riktlinjen för processtyrning inom Region Kronoberg. investeringsbegäran tydliggöra driftkostnadssökningar. Investeringsproces sen tydliggörs enligt riktlinjen för process samband med generalplanens genomförande. Upphandling (RS): Avtalstrohet vid upphandling Säkerställa att det är etablerat fungerande rutiner för att kontrollera graden av avtalstrohet. Analys och uppföljning av ett urval inköp av varor och tjänster. Kontrollera att varor och tjänster Två stickprov av aktuella upphandlingar har genomförts, enligt nedan: Upphandling av Ambulansfordon 15RK707 Upphandling av Rekvisitionsläkemedel 15RK640 Upphandlingarna är genomförda i enlighet med lagen om offentlig upphandling. I enlighet med den fastställda upphandlingsprocessen leder Upphandlingsenheten upphandlingen från det Upphandlingsenheten har träffat ledningen för delar av verksamheterna för att påtala brister i avtalstroheten, där den påträffas. Inom ramen för befintliga resurser ska upphandlingsenheten under 2016 börja arbeta med en controllerfunktion för att hjälpa verksamheten med uppföljning

78 köps in i enlighet med avtal. att verksamheten definierar behoven i kravspecifikationen, fram till att ett avtal sluts mellan Region Kronoberg och leverantören. Därefter görs avropen av verksamheten. Region Kronoberg efterlever avtalstrohet i hög utsträckning, men vissa avvikelser i avtalstroheten kan påvisas utifrån stickprov. Ekonomi (RS): Attestreglementet Säkerställa att inköp/attest sker i enlighet med attestreglementet och rutin för attestförfarande. Kontrollera att attest-och delegations-ordning är uppdaterade och att systemen är uppdaterade därefter. Generella kontroller och stickprovskontroller. Attestreglementet är under revidering utifrån ny organisation i förbindelse med regionbildningen. Under 2015 har arbetet fortlöpt för att förbättra attestrutinen med syfte att få en likartad rutin för uppdatering av attestförteckningar. Arbete inte färdigställts ännu, bl. a pga. avsaknad av kontinuitet hos ansvariga för genomförande, resursbrist på centrala ekonomiavdelningen för att driva frågan vidare samt prioritering utifrån risk. Även om det föreligger brister i rutinen för uppdatering av attestförteckning arna bedöms den interna kontrollen tillfredställande utifrån att det finns kompenserande kontroller, som exempelvis att det för varje transaktion ska vara två attestanter, ett Under 2015/2016 revidera attestreglementet och färdigställa påbörjat arbete med för förbättring av rutiner för attestförteckningar. Processen är föreslagen inkluderad i regionstyrelsens interna kontrollplan även för år

79 fåtal personer kan lägga upp nya leverantörer samt månadsvis resultatuppföljni ng med analys av kostnad mot budget. Finansreglementet Säkerställa att den finansiella förvaltningen sker i enlighet med regler och bestämmelser. Kontrollera att finansreglementet är uppdaterat och ändamålsenligt. Generella kontroller och stickprovskontroller. Månatlig rapportering kommer från Söderberg och Partner, som anger om placeringarna ligger inom det finansiella reglementet. Alla delar är uppfyllda utom snittdurationen i realränteportföljen som varit för låg under Anledningen till att durationen varit under limiten är för att minska ränterisken. Avvikelsen har inte fått till följd att risken ökats. Det finansiella reglementet uppdaterades under våren 2014 och beslutades av landstingsfullmäktige i april Reglementet är dock inte helt anpassat till den nya lågräntevärld som finns idag. Avvikelsen har noterats och med anledning av att avvikelsen leder till lägre total risk har igen åtgärd vidtagits. Limiten som underskridits bör ses över då den inte är anpassad till dagens räntenivåer. Reglementet bör ses över under Projektredovisning Säkerställa att interna och externa projekt redovisas enligt anvisningar. Stickprovskontroll av att redovisningen följer gällande anvisning. Granskning av ett urval projekt visar att anvisningen endast delvis följs men att det fortfarande är brister i dokumentationen av projektet och de bedömningar som ska göras och dokumenteras. En samlad projektdokumentation hos redovisningsstöd har heller inte fungerat. Ansvarig verksamhetscontroller centralt har goda kunskaper om projektredovisning och anvisningens utformning, och har arbetat Under 2015 har ett flertal projekt som tidigare hanterades centralt överförts till Hälso- och sjukvården och tillhörande informationsöver föring har i Är behov för ytterligare informationsspridning med betoning av vikten på systematisk dokumentation och vilka redovisnings-regler som gäller. Även 12 79

80 kontinuerligt med att förbättra dokumentationen och redovisningen. samband med det gjorts runt projekten. behov för tätare uppföljning av att anvisningen följs. Omorganisation i samband med regionbildning samt resursbrist har medfört att fler åtgärder inte gjorts avseende projektredovisnin gen. Processen är föreslagen inkluderat i regionstyrelsens interna kontrollplan för år 2016 via punkten specialdestinerade statsbidrag. Rutin för avstämningsblad Säkerställa att rutin för hantering av avstämningsblad fungerar tillfredsställande. Stickprovskontroll av att avstämningsblad stämmer med inlagd budget/utbetald landstingsersättning. I och med regionbildningen så har hanteringen av avstämningsblad förändrats. Avstämningsblad för centrumen hanteras av HSN och fungerar enligt plan. Rutinen för Avstämningsblad på nämndsnivå behöver kartläggas och säkerställas. Omorganisatione n som Regionbildandet krävt har gjort att rutinen för avstämningsblad har delats upp i två delar. Fördelning på nämndsnivå samt centrumnivå. Tydliggöra rutinen och vid vilka tidpunkter som uppdateringar görs och vilka som är ansvariga Arbetsmiljö (RS): Systematisk arbetsmiljö (SAM) Säkerställa att arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön Stickprov av ett urval verksamheter för att kontrollera att Region Kronoberg följer årsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM), se länk

81 fortlöpande och årligen på ett systematiskt sätt undersöker arbetsmiljön samt vidtar åtgärder så att riskerna minskar för ohälsa och olycksfall i arbetet. Gäller både den fysiska som de psyko-sociala förhållandena. arbetsmiljöarbetet sker enligt fastställd plan. Kontrollen sker genom dokumentstudier, intervjuer och analys. Kontrollera att: - arbetet sker fortlöpande och årligen enligt fastställd årsplan Säkerställa att arbetsmiljöarbetet sker enligt fastställd plan. - åtgärder som inte kan genomföras omgående förs in i handlingsplan - åtgärder som arbetsplatsen inte har tillräckliga befogenheter, resurser eller kunskaper om förs vidare upp i organisationen Systematisk arbetsmiljö Säkerställa att det genomförs årlig Stickprov av ett urval verksamheter Se ovan 14 81

82 (SAM) uppföljning av SAM samt att det vidtas förbättringar av arbetssättet om så krävs. Säkerställa att arbetsmiljöarbetet sker enligt fastställd plan. för att kontrollera att arbetsmiljöarbetet sker enligt föreskriften SAM och fastställd plan. Kontrollen sker genom dokumentstudier, intervjuer och analys d.v.s. granska hur vi i praktiken arbetat med arbetsmiljöoch hälsoarbetet. Förbättringar som arbetsplatsen inte kan genomföra förs vidare upp i organisationen. Rutin för arbetsskador och tillbud Säkerställa att fastställd rutin vid arbetsskador och tillbud följs. Stickprov av ett urval verksamheter. Studier och analys i avvikelsesystemet Synergi. Region Kronoberg följer rutinen Arbetsskador och tillbud, se länk. Stickprovskontroll av negativ händelse rapporterade i Synergi kommer att ske under januari Kontrollera att arbetet sker enligt gällande rutin

83 Process för löneöversyn Säkerställa att man följer avtal och överenskommelser Kontrollera att avstämning sker av: - centrala avtal och överenskommelser med facket - ekonomiska ramar Region Kronoberg följer årsplan för lönebildningsprocessen, se länk. Ekonomisk kalkyl tas fram. Efter avslutad lönerevision sammanställs det ekonomiska utfallet per fack. Avstämning sker. Att ta fram lönekriterier som är anpassade till verksamhetsmålen. Kompetensoch personalförsörjningsplan Säkerställa att arbetet med kompetens- och personalförsörjning följer plan. Urvalskontroll av att aktiviteter i planen följs. Stickprov av ett urval verksamheter för kontroll av att fördjupade bemanningsanalyser utarbetas. Kompetens- och personalförsörjningsplan för Landstinget Kronoberg/Region Kronoberg följs. Arbetet med en ny/reviderad övergripande kompetens- och personalförsörjningsplan för Region Kronoberg kommer att slutföras under våren Under våren 2016 kommer Region Kronoberg att återuppta arbetet med att införa ett ledningsverktyg för systematisk kompetensförsörjning. Syftet är att det ska användas för att identifiera, planera och utveckla kompetensen för individen i syfte at nå verksamheten mål. I samband med detta upprättas individuella utvecklingsplaner, dessa ger sedan underlag för verksamhetens behov av kompetensförsörjning. De planerna blir i nästa steg ett samlat underlag tillsammans med rekryteringsprognosen som 16 83

84 kommer att ligga till grund för den Region övergripande kompetensförsörjningsplanen

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-04-09 09:00 12:30 Plats Apollon Centrallasarettet Växjö ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Charlotta Svanberg (S), ordförande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-01-27 09:00-13:30 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Konferensrum Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-03-26 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 14 mars 2012 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Europaläkare eller specialist i allmänmedicin

Europaläkare eller specialist i allmänmedicin Europaläkare eller specialist i allmänmedicin Bakgrund En läkare med holländsk specialistkompetens i allmänmedicin anmälde Sverige till EU-domstolen då Socialstyrelsen inte konverterade den holländska

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2016-03-08 09:00-10:55 Plats Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Robert Olesen (S) (ordförande) Anna Fransson

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Regionstyrelsen Tid 2015-09-16 09:00-15:20 Plats Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande)

Läs mer

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S)

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Protokoll 1 (6) Folkhälso-och tandvårdsutskottet David Kvicklund LK/142996 Plats Beslutande Landstingshuset Karlstad Gert Ohlsson (L) Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Ersättare

Läs mer

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning samt hälso- och sjukvårdsdirektören hade inbjudit samtliga länsföreningar till

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö

Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Patientnämnden Tid 2015-10-19 09:00-11:30 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Bo Dalesjö (S) (ordförande) Rolf Sällryd

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2016-01-12 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Robert Olesen (S) (ordförande) Michael

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Kallelse Utskriftsdatum: 2016-03-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-03-16 09:00 Plats Kallade Konferensrum Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-06-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 20 juni, 2012 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-06 LS 2015-0474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (9) Landstingets kansli 2011-06-20 SB 3 /2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-06-27 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 juni 2011 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Tid 2016-01-19 09:00-11:10 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20 Växjö Anna Fransson

Läs mer

Folktandvården Filipstad. Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel (S) Mona Smedman (C)

Folktandvården Filipstad. Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel (S) Mona Smedman (C) PROTOKOLL 1 (5) FOLKHÄLSO- OCH TANDVÅRDSUTSKOTTET Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Justering Folktandvården Filipstad Gert Ohlsson (FP) Monica Gundahl (S) Annetthe Zettergren (M) Ann-Charlotte Eskel

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige 1 (8) Landstingets kansli Kansliavd/Marianne Hammarström Landstingsfullmäktige Tid: Tisdagen den 18 mars, kl. 16.15 18.00 Plats: Karl Birger Blomdahl salen, Konserthuset i Växjö 40 Landstingsfullmäktiges

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET Ärendenr UPPDRAG 2011-09-21 1 (8) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET 1 Mål och inriktning Barn och ungdomspsykiatrin skall uppfylla de förväntningar som ställs på en väl fungerande

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 14/ 26 Plats Byggmästareföreningens lokaler, Storgatan 9, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Marlene Haara, (s), Haparanda Rita Poromaa, (s), Gällivare Ayse Duyar, (mp), Luleå Övriga deltagande

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2012-06-18 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 11 juni 2012 kl. 9-12 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-02-01 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 23 januari 2013, kl. 09.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-09-24 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 24 september 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 12 december 2012 kl. 9.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri Barn- och ungdomspsykiatri Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:69 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-03-16 09:00-12:15 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Konferensrum Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve Svensson

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige 1 (14) Landstingets kansli Kansliavd/Marianne Hammarström Landstingsfullmäktige Tid: Tisdagen den 30 september, kl. 09.00 12.00 Plats: Karl Birger Blomdahl salen, Konserthuset i Växjö 103 Landstingsfullmäktiges

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2015-08-12 13:00-15:15 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Robert Olesen (S) (ordförande) Anna Fransson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-04-06 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Lokal Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Charlotta Svanberg

Läs mer

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-05-21 HN-HOS07-001 PROTOKOLL Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Datum: 2007-05-10 Plats: Sveriges kommuner och landsting, Stockholm Ledamöter:

Läs mer

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48)

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Mikael Malm Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster 103 33 STOCKHOLM Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Yttrande över remiss Kostnadsansvar för smittskyddsläkemedel

Yttrande över remiss Kostnadsansvar för smittskyddsläkemedel REMISSYTTRANDE 1 Datum 2015 09 02 Vår beteckning LTV 150608 Er beteckning S2015/3231/FS Yttrande över remiss Kostnadsansvar för smittskyddsläkemedel Socialdepartementet har efterfrågat synpunkter från

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Barn och ungdomspsykiatri. efterlevnad av förstärkt vårdgaranti. September 2010 Karin Magnusson

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Barn och ungdomspsykiatri. efterlevnad av förstärkt vårdgaranti. September 2010 Karin Magnusson Revisionsrapport Landstinget Gävleborg Barn och ungdomspsykiatri efterlevnad av förstärkt vårdgaranti September 2010 Karin Magnusson 1. Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Revisionsfråga, kontrollmål och

Läs mer

SKRIVELSE 1(3) 2011-08-17 LS 1011-0895. Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna

SKRIVELSE 1(3) 2011-08-17 LS 1011-0895. Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen Ankom Stockholms läns landsting SKRIVELSE 1(3) 2011-08-17 LS 1011-0895 Dnr: 2011 -OB-17 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 -OB-17 * 028 Motion

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. Remissyttrandet godkänns.

Landstingsstyrelsens beslut. Remissyttrandet godkänns. Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-24 LS-LED16-0775-5 97/16 Remissyttrande - Förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om avgiftsfrihet för

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Bilaga 12:10 till kommunstyrelsens protokoll den 4 juni 2003, 13

Bilaga 12:10 till kommunstyrelsens protokoll den 4 juni 2003, 13 Bilaga 12:10 till kommunstyrelsens protokoll den 4 juni 2003, 13 PM 2003 RV (Dnr 331-201/2003) Översyn av nyutexaminerade sjuksköterskors yrkeskunnande och kompetens i förhållande till hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Rubrik: Century Gothic, bold 33pt. Punktlista nivå 1: Century Gothic, normal 19pt Nivå 2: Century Gothic normal 19pt.

Rubrik: Century Gothic, bold 33pt. Punktlista nivå 1: Century Gothic, normal 19pt Nivå 2: Century Gothic normal 19pt. bold 14pt Namn: bold 14pt Presentationsrubrik: Detta gör Vår verksamhetsidé värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg. Vi verkar för en god vård och omsorg genom att styra

Läs mer

PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Ej närvarande: Kajsa Carlsson (MP)

PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Ej närvarande: Kajsa Carlsson (MP) PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Sjukvårdsledningens konferensrum, Värnamo sjukhus Britt Johansson (M), ordförande Marianne Andersson (KD) Bo Kärreskog (S) Lis Melin (M) Arne Ekegren (M)

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 september 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Yttrande över Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården (DS 2015:51)

Yttrande över Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården (DS 2015:51) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-1290 Landstingsstyrelsen Yttrande över Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården (DS 2015:51) Föredragande

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-06-19 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 12 juni 2012 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016 YTTRANDE Dnr S2015/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 maj 2016 Betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning SPF Seniorerna stöder till stora delar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-04-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 6 april 2011 kl. 13.00 16.00 Plats Närvarande ledamöter Kronobergsrummet, Landstinget

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65

Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal Handläggare: Anders Engqvist Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Kompetens och ansvar SOU 2010:65 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

2003-12-03 58-76. Protokoll fört vid sammanträde i Växjö 2003-12-03 med Södra Regionvårdsnämnden. Närvarande 2003-12-03. Göran Giselsson.

2003-12-03 58-76. Protokoll fört vid sammanträde i Växjö 2003-12-03 med Södra Regionvårdsnämnden. Närvarande 2003-12-03. Göran Giselsson. PROTOKOLL 1(8) 2003-12-03 58-76 Protokoll fört vid sammanträde i Växjö 2003-12-03 med Södra Regionvårdsnämnden Närvarande 2003-12-03 Landstinget Kronoberg Erling Persson Göran Giselsson Ove Löfqvist Landstinget

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2010-02-16 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Bertil Axelsson LSAU 02/2010 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 16 februari 2010, kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58)

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-12-01 LS-LED15-1662-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (8) Landstingets kansli 2012-08-28 LSAU 6/2012 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2012-09-04 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2012 kl. 09.00 12.00 Plats

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016

Regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. - Handlingsplan 2015-2016 Sida 1(8) Vård,omsorg, e-hälsa och folkhälsa, Nya Perspektiv Birgitta Svensson, 054-701 11 35 Birgitta.svensson@regionvarmland.se Karin Thyselius 054-701 1134 Karin.thyselius@regionvarmland.se Datum 2015-03-17

Läs mer

PROTOKOLL. Rättspsykiatriska regionkliniken, Landstingets Kronoberg, Johan Allgulins väg 1, Växjö

PROTOKOLL. Rättspsykiatriska regionkliniken, Landstingets Kronoberg, Johan Allgulins väg 1, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2013-09-26 FoU-beredningen Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Torsdagen den 12 september 2013 kl.13-16.30 Rättspsykiatriska

Läs mer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015 09 09 1 (5) HSN 1506-0788 Handläggare: Britt Arrelöv Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 8 Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen 2006-05-16

Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen 2006-05-16 1(6) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin LS 5/2006 Protokoll från sammanträde med landstingsstyrelsen Tid LS kl 09.00 12.30 Plats Föreläsningssalen, Sigfridsområdet Närvarande ledamöter

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-09-03 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kommunaliserad hemsjukvård

Yttrande över betänkandet Kommunaliserad hemsjukvård Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2011-12-07 LS 1109-1204 iäwdstingsstvretsen Landstingsstyrelsen w 1 M2-20 * 014 Yttrande över betänkandet Kommunaliserad hemsjukvård

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 07-11-06 JUSTERAT 07-11-15 1 (6) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 november 2007, kl.09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård

Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet för patienter att välja psykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-20 1 (3) HSN 1402-0307 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-17, p 11 Yttrande över patientnämndsärende gällande svårighet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81)

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Föreningen Sveriges Socialchefer,FSS

Läs mer

Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild. elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016

Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild. elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016 Ensamkommande barn och unga- en omvärldsbild elisabeth.melin@skl.se 4 februari 2016 Lätt att bli fartblind.. Regeringsförslag för att skapa andrum Den svenska lagstiftningen anpassas till minikrav enligt

Läs mer

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-10-05 Patientnämnden Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

C-salen, Växjö kommun. Beslutande Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S)

C-salen, Växjö kommun. Beslutande Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Plats C-salen, Växjö kommun Tid Kl. 13:30 15.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S) Ulf Hedin (M) Anna Hultstein (M) Martin Edberg (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

2002-10-18 36-56. Protokoll fört vid sammanträde i Halmstad 2002-10-18 med. Södra Regionvårdsnämndens kansli. Närvarande 2002-10-18.

2002-10-18 36-56. Protokoll fört vid sammanträde i Halmstad 2002-10-18 med. Södra Regionvårdsnämndens kansli. Närvarande 2002-10-18. PROTOKOLL 1(9) Protokoll fört vid sammanträde i Halmstad 2002-10-18 med Södra Regionvårdsnämnden 2002-10-18 36-56 Närvarande 2002-10-18 Landstinget Kronoberg Erling Persson Anita Ljungberg Landstinget

Läs mer

Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Regionstyrelsen Tid 2016-05-10 09:00-12:05 Plats Beslutande ledamöter Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Robert Olesen (S) (vice ordförande) Suzanne Frank (M) (2:e

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 08-04-01 JUSTERAT 08-04-14 1 (7) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 1 april 2008, kl.10.30 12.30 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:138 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården

med anledning av prop. 2015/16:138 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3383 av Emma Henriksson m.fl. (KD) med anledning av prop. 2015/16:138 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95)

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 p 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Eva Bohlin Margareta Cassel Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se,

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-06-29 Vår referens: Mikael Klein Socialdepartementet Remissvar: Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård, SOU 2015:20 Handikappförbunden Handikappförbunden är

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

Anhöriga som ger omsorg till närstående

Anhöriga som ger omsorg till närstående www.pwc.se Revisionsrapport Christer Marklund Anhöriga som ger omsorg till närstående Haparanda stad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patientsäkerhetsförordningen (2010:1369); SFS 2016:161 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v).

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v). SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER 2007-09-20 SID 1 (5) 2007-08-21 Handläggare: Anette Necander Telefon: 08-508 25 251 Till Socialtjänstnämnden Lightmottagningar för unga vuxna. Svar

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbund för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng finns framtaget. Inriktningen är att under 2015 fortsätta utveckla samverkan genom finansiering av Individ

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20 Beslutande Mattias Wärnsberg, s Gunvor Nilsson, m Stig Andersson, s Gillis Gustafsson, m Göran Lundberg, s Gunilla Aronsson, c Ingbert Andersson,

Läs mer

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 5 Organ Plats Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 25 februari 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Inbjudan att tillsammans med Stockholms läns landsting delta i försöksverksamhet med sprutbyte remiss från kommunstyrelsen

Inbjudan att tillsammans med Stockholms läns landsting delta i försöksverksamhet med sprutbyte remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1.-612/2011 SID 1 (7) 2011-02-04 Handläggare: Karin Aronsson Telefon: 508 09 395 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Inbjudan

Läs mer

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari

PROTOKOLL. Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari PROTOKOLL Hälso- och sjukvårdsnämnden 10 februari Register sida HSN 448 Årsredovisning och bokslut... 2 HSN 449 Kompletteringsbudget... 3 HSN 450 Utskrivningsklara patienter... 4 HSN 451 Bra sjukskrivning...

Läs mer

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (2015.10.21) SOSFS 2015:8 BUP. Kompetenskrav. Delmål SOSFS 2015:8. Delmål SOSFS 2008:17

Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (2015.10.21) SOSFS 2015:8 BUP. Kompetenskrav. Delmål SOSFS 2015:8. Delmål SOSFS 2008:17 Delmål - Kompetenskrav - Kursförslag (2015.10.21) SOSFS 2015:8 BUP Delmål SOSFS 2015:8 Delmål a1 Medarbetarskap, ledarskap och pedagogik Delmål SOSFS 2008:17 14, 16, 17 Kompetenskrav kunna ta ett ansvar

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 I huvudet på SKL Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelser mellan SKL och regeringen Evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014

Läs mer

137 Projektrapport Vuxna med AD/HD

137 Projektrapport Vuxna med AD/HD PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2004-12-13 LKD04474 137 Projektrapport Vuxna med AD/HD Bakgrund Neuropsykiatriskt centrum fick tillsammans med vuxenpsykiatrin i uppdrag att ta fram ett åtgärdsförslag med kostnadsanalys

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 2019-01-09 Tid: 09:00-12:15 Plats: Flåren, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande) Robert Olesen

Läs mer

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 29 maj 2013 Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider Regionskatten blir oförändrad 2014 och endast små förändringar görs när det gäller avgifter i hälso- och sjukvården.

Läs mer

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01 Datum: 2002-04-12 Revisionskontoret Dnr: JLL 684/01 Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv Område psykiatri Handläggare: Tfn Revisor: Ulla-Britt Halvarsson 063-14 75 26 Sid 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer