Titel. En kort sammanfattning av arbetet (max 5 meningar) eller en underrubrik skrivs under titeln. Johannes Hedbergsgymnasiet Helsingborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Titel. En kort sammanfattning av arbetet (max 5 meningar) eller en underrubrik skrivs under titeln. Johannes Hedbergsgymnasiet Helsingborg"

Transkript

1 Johannes Hedbergsgymnasiet Helsingborg Håll framsidan så enkel som möjligt! Den ser tråkig ut utan bild, men framsidan på större arbeten ska endast innehålla text och vara informativ! Placera skolans logotype uppe i högre hörnet. Detta är vafritt, men layouten blir proffsigare. Var får du tag i logotypen? Kopiera den från detta dokumentet! Titel En kort sammanfattning av arbetet (max 5 meningar) eller en underrubrik skrivs under titeln. Frågeställningen ska i de flest fall inte presenteras här! Namn: Klass: Inlämningsdatum: Handledare/lärare: Ämne/kurs:

2 Innehållsförteckning: - I alla arbeten måste det finnas en innehållsförteckning. - Där skall finnas namn på kapitel, kapitelnummer och sidhänvisning. - Det är viktigt att innehållsförteckningen är överskådlig och strukturerad, det gör den lätt att hitta i. - Struktur är lätt att uppnå genom att t.ex sätta överrubrikerna i lite större storlek och fet stil. Här kommer ett exempel på hur en innehållsförtäckning som är gjord med hjälp av funktionen i word ser ut. Den blir snygg, lättläst och strukturerad: 1. Inledning Syfte Hypotes eller frågeställning Metod och avgränsning Källdiskussion Uppsatsen/Arbetet/Resultatredovisningen t.ex. Vietnamkriget Underrubrik Underrubrik Avslutning Diskussion Slutsats Källförteckning... 6 Bilaga t.ex. FN-rapport OBS! Kapitelnummerna behöver inte stämma överens med dem i innehållsförteckningsexemplet, t.ex. kan avslutningen ha nummer 4 istället för 3. Hur lyckas du då göra en sådan innehållsförteckning i ditt arbete? Här kommer lite instuktioner: 1. Markera alla huvudrubriker en i taget och klicka på Heading 1, som finns bland styles uppe i menyraden. Markera sedan alla underrubriker och klicka på Heading 2. Har du ytterligare en underunderrubrik markerar du dessa och klickar på Heading 3.

3 2. Gillar du inte stilen eller storleken på dina nya rubriker kan du högerklicka på den Heading du vill ändra och väljer Modify så kan du ändra alla inställningar där. 3. Därefter markerar du hela din text och sen klickar du på Table of contents som finns under fliken References eller Insert. Då dyker en färdig innehållsförteckning upp. 4. Fortsätter du sedan att skriva och göra ändringar på t.ex. sidnummer eller rubriker så kan du lätt uppdatera din innehållsförteckning genom att högerklicka på den och sedan på Update Table. 5. Blir inte huvudrubrikerna fetade automatiskt i din innehållsförteckning kan du lätt göra dessa ändringar genom att fuska lite. Markera bara de rubriker du vill ha fetade i själva innehållsförteckningen och gör som du hade gjort med en vanlig text, tryck på Bold. Det är bra att göra dessa fuskändringarna i slutet, annars kan de förvinna då du uppdaterar din innehållsförteckning. Hur skriver jag ett arbete? 1. Inledning - Inledningen är till för att ge läsaren en inblick i vad arbetet/uppsatsen innehåller och handlar om. - Tänk på att göra den personlig och framför allt intresseväckande. - Inledningen uppdelad i flera olika underrunriker: Syfte, frågeställning, metod och avgränsning och källdiskussion. - Inledningen ska vara intresseväckande. För att göra den det kan man börja inledningen med t.ex ett citat eller en fråga. Det går också bra att avsluta inledningen med en eller flera frågor. Detta gör att läsaren vill läsa vidare för att få svar på dem. - Tänk på att de eventuellt nya frågorna ska vara relevanta till frågeställningen och syftet. Det är också viktig att dessa frågor besvaras.

4 1.1 Syfte - I syftet ska du besvara frågan Varför görs denna uppsats?. - Syftet ska hållas väldigt kort, ca två till tre meningar brukar vara lagom. - Skriv inte att syftet med detta arbete är att lära mig mer om..., syftet är skriva ett arbete i Idéhistoria A... eller jag har fått i uppgift att... - Använd inte ord som mig, jag eller vi i syftet. Det är inte ditt syfte, utan arbetets syfte du ska skriva om. - Syftet ska alltså vara opersonligt! 1.2 Hypotes eller frågeställning - Här presenteras vilket problem, hypotes eller fråga som kommer att behandlas. - Försök vara så snäv och precis som möjligt med frågeställningen och tänk på att den i princip ska besvaras i resten av uppsatsen. - Kvaliteten på frågeställningen har stor betydelse beroende på vilket betyg du satsar på. Tips på olika frågeställningen finns längre ner på sidan! 1.3 Metod och avgränsning - Hur har du gått tillväga för att få fram ditt material? Enkät, intervjuer, arkiv, böcker mm. - Här ska du även berätta om vilka avgränsningar du tvingas göra, d.v.s. du kan inte undersöka arkivmaterial p.g.a. att omfattningen är för liten eller begränsar dig till en viss tid. - Avgränsningarna i själva arbetet ska också presenteras. Vilken fakta har du valt och inte valt att fokusera på? Det räcker att du nämner den fakta du har valt att inte fokusera på i en eller två meningar i slutet av avgränsningen. Ex. Händelser innan 1950-talet kommer inte att presenteras ingående, inte heller den politiska aspekten av problemet eftersom Har du använt dig av flera böcker för att besvara din frågeställning kallas det kvalitativa litteraturstudier! - Du skall inte göra en kronologiskt detaljerad handlingsplan på hur du har fått tag i din fakta, utan endast ge en översikt.

5 1.4 Källdiskussion - Källdiskussionen är en mycket viktig del av många arbeten - Här ska man förklara varför man valt just de källorna och vari deras relevans och trovärdighet ligger. - Om du har använt många källor, går det inte att diskutera alla dessa ingående. Välj ut 3-4 av de du har använt mest och diskutera dessa. - För en bra källdiskussion ska boken/internetsidan presenteras och sedan utvärderas utifrån författaren och hans/hennes bakgrund. Viktigt att tänka på är att även om två böcker är skrivna om samma ämne, behöver inte innehållet vara helt det samma. Faktan kan vara presenterad ur olika synvinklar beroende på t.ex författarnas politiska åsikter. Kanske visar det sig att författaren kommer från en judiskt familj, då skriver han högst troligen inte om samma saker och på samma sätt om t.ex andra världskriget som en som skriver artiklar till en nazistisk hemsida. Därför är författarens bakgrund och syfte viktig att kolla upp och redogöra för. Förlaget eller tidningsutgivaren kan också vara intressant att granska av samma orsaker som författaren. - Kom ihåg att motivera varför just du har valt en viss källa. Varför anser du att det är en trovärdig och pålitlig källa? - Det är tillåtet att använda en källa som är vinklad, men berätta då varför du har valt den och varför den är relevant för ditt arbete. 2. Uppsatsen/Arbetet/Resultatredovisningen, t.ex. Vietnamkriget - Under själva uppsatsen får inga egna åsikter förekomma utan den ska endast innehålla fakta/information från dina utvalda källor. - Allt som skrivs i uppsatsen ska vara relaterat till frågeställningen. Kan du inte förklara någon faktas kopplingen till frågeställningen kan du ta bort den. - För att få bättre struktur i arbetet är det bra att dela in denna punkt i underrubriker. - Viktigt är att formulera om allt med egna ord, annars är det plagiat. När man sitter och letar fakta både i böcker och på hemsidor kan det vara svårt att formulera om det som står där eftersom man tycker att det som står redan låter så bra. Ett tips är då att skriva ner nyckelord till den fakta du hittar, sedan stänga ner sidan eller slå ihop boken. Sedan är det lättare att formulera sin egen text utifrån de nyckelord man har. - Använd dig gärna av referattekninken i denna delen av arbetet. Denna teknik beskrivs under rubriken Övrigt senare i arbetet. - Följ Erik Wellanders uppmaning i boken Riktig svenska där han skriver: Skriv klart, skriv enkelt, skriv kort, skriv svenska. - Upplägget behöver inte vara kronologiskt utan bör anpassas till frågan. - Kom ihåg att skriva in alla källor som du använder från början, detta är något som man väldigt ofta glömmer.

6 3. Avslutning 3.1 Diskussion - Det är lämpligt att starta med en diskussion kring den fakta man fått fram. - Lyft din fråga/hypotes och diskutera denna grundligt utifrån fakta och olika ställningstagande. - Här ska man, till skillnad från faktadelen, dra egna slutsatser. - Kom på nya och intressanta frågeställningar som är relevanta till den ursprungliga frågan/hypotesen, t.ex. vad skulle dina slutsatser ha för konsekvenser i framtiden? Viktigt! - Ingen ny fakta får presenteras i diskussionen! Den fakta du har presenterat i uppsatsen (i vårt fall kapitel 2) är den du har att föra diskussion kring! 3.2 Slutsats - Här ska du besvara din frågeställning. - Knyta ihop säcken är det som gäller! - Någon som endast vill läsa vad du har kommit fram till i dit arbete ska kunna titta i slutsatsen och snabbt och enkelt hitta det de söker. - - Återupprepa gärna frågeställningen i början av slutsatsen och presentera sedan de slutsatser du har kommit fram till. Ex. Min frågeställning var (...) Efter att ha studerat och diskuterat ämnet har jag kunnat dra följade slutsatser utifrån min frågeställning. - Slutsatsen ska vara kort och koncis, presentera endast det som besvarar frågeställningen. 4. Källförteckning En källhänvisning bör innehålla följande information: För en bok anger du författarens namn (efternamn, förnamn), bokens titel (kursivt), utgivare/förlag, utgivningsort (inte tryckort) samt utgivningsår och eventuellt upplaga, volym och ISBN-nummer. För en tidskriftsartikel anger du författarens namn, artikelns namn (inom citationstecken), tidskriftens namn (kursivt) och artikelns plats i tidskriften (nummer, volym, årgång). För elektroniska källor anger du författare (redaktör), titel, förlag (utgivare)och utgivningsår. Dessutom anger du vilket typ av medium, exakt adress samt datum då du besökte sidan. Exempel på källförteckning på litterära källor: - von Wright, Georg Henrik, Humanismen som livshållning, Månpocket/Raben & Sjögren, Stockholm, Marc-Wogau, Konrad, Mina filosofiska fördomar, Filosofisk tidskrift, nr. 3, 2003.

7 - Sandin, Per. et al, Five Charges against the Precautionary Principle, Journal of Risk Research 5(4), , Exempel på källförteckning på muntliga källor: - Svensson, Anna, student vid Umeå universitet. Intervju 15 mars 2006, kl Informant 1: högstadieklass, åk 8 i Umeå kommun. 12 flickor och 12 pojkar. Enskilda intervjuer 20 september 2005, kl Bergvall, C. Doktorand vid institutionen för kultur och medier, Umeå universitet. Personlig kommunikation Exempel på källförteckning på elektroniska källor: - Adelsköld, Nora (2009). Maskfria plommon på kolonin. (Elektronisk) Uppsala: Svereiges lantruksuniversitet, ( ). - Linnés Hammarby (senast uppdaterad 2007). Historia. (Elektronisk), ( ). 6. Bilaga - Eventuella bilagor, ex enkäter, utvärderingar, placeras sist i arbetet och numreras följande: bildaga 1, bilaga 2, bilaga 3 osv. - Bilagorna ska också finnas med i innehållsförteckningen Det bästa tipset vi kan ge er är; Vänta inte för länge på inspiration utan sätt igång!

8 Övrigt Här nedan följer lite andra saker som kan vara bra att veta och känna till då ett arbete ska skrivas! Språk - Det är inget att sträva efter att skriva avancerat och omständligt, s.k. kanslisvenska. Även talspråkliga uttryck ska undvikas. - Förkortningar bör undvikas i alla sorters löptexter. Måste du använda en förkortning så använd endast de allmänt accepterade. Följ då svenska språknämndens uppmaning i Svenska skrivregler vad gäller punktsättningen (bl.a., d.v.s., m.fl., t.o.m.). På datorn - Skriv med Times new roman eller liknande stil, storlek 12 och radavstånd 1,5, om inget annat anges. Sidnumrera sidorna nere på arbetet, antingen centrerat eller i högermarginalen. Texten skall ha en jämn vänstermarginal. Notförteckning Det är en grundprincip i vetenskapligt arbete liksom i utredande texter och rapporter av olika slag att andra i efterhand ska kunna kontrollera vad man själv har gjort och vad man hämtat från andra. Ange därför källorna till alla citat, värderingar, siffror, åsikter etc. som du har hämtat från andra. Allt som inte är allmänt känt eller självklart bör du hänvisa till. Att infoga noter finns som en funktion på datorn. Såhär lägger man till en not: 1. Sätt markören där du vill ha noten. 2. I Word klicka på insert/infoga, sen referenser och sen fotnot. I Word 2007 klickar du på referenser sedan på infoga fotnot. 3. T.ex 1948 drevs araber ut ur sina hem Längst ner på sidan dyker ett fält upp där du skriver författarens namn, ev. Boktitel och sidnummer eller den elektroniska källa där du hittade faktan och datum. Du ska självfallet själv formulera din text. Plagiat, d.v.s. att använda andras text så att det ser ut som ens egen, betraktas som fusk. Citat Ett citat ska alltid vara ordagrant återgivet (även om det finns fel i texten) och skrivas inom citattecken. Långa citat (ca. 3-4 meningar), sk utdrag, skall skrivas med indrag från båda hållen och med mindre storlek än övrig text. Utelämnade partier markeras med tre punkter inom klammer eller parenteser: Ett citat ska alltid [...] skrivas inom citationstecken. 1 Bengtson Lars, ev. Den välkända konflikten och den eftertraktade freden, sid 73

9 Referat Ett indirekt referat innebär att du redogör noggrant för vad någon sagt utan att citera ordagrant. Ett indirekt referat kan se ut på olika sätt, till exempel: - Ibrahimovic hävdar att.. - Enligt Art Costa.. - I artikeln Kontroversiella studier som publicerades i DN den 4/ berättar Anders Andersson att hans forskningsstudie har sina brister men (...). OBS! Använd dina egna ord, annars är det inget referat utan ett citat. Efter varje citat eller referat skall du alltid ha en källhänvisning. Använder du noter gör du helt enkelt en not där du har gjort ett citat eller ett indirekt referat. Referat är något som lärarna tycker att eleverna bör använda sig mer av i sina arbeten. Gör gärna det! Användande av bilder, tabeller och diagram Till dessa måste det finnas en förklaring, s.k. bildtext. Dessutom måste du ha med bildkällan. Till dessa hänvisar du med hjälp av noter. Styckeindelning En skriven text måste innehålla stycken. Ett nytt stycke markeras antingen genom indrag eller att man hoppar över en rad. Det är endast vid nytt stycke som man börjar på ny rad med hjälp av enterknappen. Gör alltid likadant. Titlar Titlar på böcker och filmer skrivs alltid med kursiv stil. Storlek på texten Rubriker skrivs med 16 punkter fet stil. Underrubriker skrivs med 14 punkter i fet stil. Löpande text skrivs med 12 punkter. Sidnumrering Framsidan ska inte ha sidnummer så börja numreringen på innehållsförteckningen med nr 2. Detta gör du genom att trycka på spalten Infoga. Därefter markerar du Sidnummer och släpper musknappen. Då visas en stor ruta med texten visa på första sidan, klicka på denna text för att få första sidnumret på innehållsförteckningen.

10

Norrköping. Placera gärna skolans logotype på arbetets framsida. Kopiera den från det här dokumentet

Norrköping. Placera gärna skolans logotype på arbetets framsida. Kopiera den från det här dokumentet Norrköping Placera gärna skolans logotype på arbetets framsida. Kopiera den från det här dokumentet Fördjupningsarbete/ Vetenskapligt arbete (Titel som sammanfattar arbetets innehåll) - Öppna Gymnasiets

Läs mer

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Rapportskrivning Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Innehållsförteckning 1. Markera alla huvudrubriker en i taget (Ctrl) och klicka på Rubrik 1, som finns uppe i menyraden.

Läs mer

TITEL. Johannes Hedberggymnasiet. Laborantens namn: Medlaboranters namn: Klass: Skola: Påbörjad: Inlämnad:

TITEL. Johannes Hedberggymnasiet. Laborantens namn: Medlaboranters namn: Klass: Skola: Påbörjad: Inlämnad: Johannes Hedberggymnasiet Ha gärna med skolans namn högst upp i vänstra hörnet, det ger framsidan lite guldkant Johannes Hedbergloggan är väldigt snygg att ha uppe i hörnet. Kopiera gärna denna. TITEL

Läs mer

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Citat... 1 Enkät... 1 Fotnot... 1 Frågeställning... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Uppsatsskrivandets ABC

Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING GÄVLE GYMNASIEBIBLIOTEKARIERNA Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Bilder... 1 Citat... 2 Enkät... 2

Läs mer

Mall för uppsatsskrivning 2013-2014

Mall för uppsatsskrivning 2013-2014 Mall för uppsatsskrivning 2013-2014 Exempel på framsida samt instruktioner Förnamn Efternamn Klass Entréskolan, Eskilstuna Datum Använd Infoga- menyn i Word och välj sidnummer för att lägga in sidnummer

Läs mer

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats?

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Kullagymnasiet Projektarbete PA1201 Höganäs 2005-01-19 Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Anna Svensson, Sp3A Handledare: Erik Eriksson Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 1 - Bakgrund - Syfte

Läs mer

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT Ditt gymnasiearbete ska bygga kring den frågeställning du kommit fram till i slutet av vårterminen i årskurs 2 och du ska i ditt arbete besvara din frågeställning

Läs mer

Rapport Gymnasiearbete - Exempelmall

Rapport Gymnasiearbete - Exempelmall Rapport Gymnasiearbete - Exempelmall Wikiskola ett fint hjälpmedel i undervisningen Håkan Elderstig Christer TIS Stockholm Ht- 13 Gymnasiearbete 100p Abstract Sitter längst fram i arbetet efter framsidan.

Läs mer

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn Gymnasiearbete Datum Uppsatsens rubrik Ev. underrubrik Ditt namn, klass Handledarens namn Sammanfattning En uppsats har en kort, inledande sammanfattning av hela arbetet. Den kommer inledningsvis men skrivs

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FORMALIA VID SKRIFTLIGA STUDIEUPPGIFTER

RIKTLINJER FÖR FORMALIA VID SKRIFTLIGA STUDIEUPPGIFTER RIKTLINJER FÖR FORMALIA VID SKRIFTLIGA STUDIEUPPGIFTER Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås, augusti 2014 ALLMÄNT OM FORMALIA Skriftliga studieuppgifter ska struktureras utifrån akademins

Läs mer

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen Examensarbetet ska anknyta till montessoripedagogiken och omfatta en enkel vetenskaplig undersökning (ex litteraturstudie, intervju, observation eller enkät),

Läs mer

FORMALIA EXAMENSARBETE

FORMALIA EXAMENSARBETE FORMALIA EXAMENSARBETE - FÖR UTBILDNINGAR VID NORRLANDS YRKESHÖGSKOLA Skolgatan 52 903 27 Umeå Tel: 090-77 86 00 www.nyhs.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. KÄLLHÄNVISNING/FOTNOTER... 3 2. KÄLLFÖRTECKNING... 3

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

Word-guide Introduktion

Word-guide Introduktion Word-guide Introduktion På det kognitionsvetenskapliga programmet kommer du läsa kurser inom flera olika vetenskapsområden och för varje vetenskapsområde finns ett speciellt sätt att utforma rapporter.

Läs mer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Microsoft Office Word Enkel guide till ordbehandling med Word 2010 Medieteknik Södertörns högskola 2 september 2011 Du hittar vilka krav

Läs mer

Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik)

Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik) Risbergska skolan Program Gymnasiearbetets titel (huvudrubrik) Underrubrik Titeln på rapporten måste givetvis motsvara innehållet. En kort överrubrik kan förtydligas med en underrubrik. Knut Knutsson BetvetA10

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är en koncentrerad

Läs mer

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 1(5) - LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 2(5) ALLMÄNT OM KÄLLFÖRTECKNINGAR När du skriver en uppsats eller något annat skolarbete måste du redovisa vilka källor du

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Skriva rapporter i Word

Skriva rapporter i Word SOLNA GYMNASIUMS BIBLIOTEK Skriva rapporter i Word En lathund 2014-03-12 Göra en automatisk innehållsförteckning En innehållsförteckning i Word gör man när hela rapporten är klar. Formatinställning Börja

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin & årtal Handledare: namn Abstract/Sammanfattning Du skall skriva

Läs mer

Version X6 Fler tips

Version X6 Fler tips Version X6 Fler tips Jobba i ditt EndNote-bibliotek Hantera PDF:er För att använda dig av den automatiska Find fulltext-funktionen, markera den eller de referenser du vill söka fulltext för och välj References

Läs mer

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik Säbyholms montessoriskola Årskurs 6 Plats för bild som har med arbetet att göra Eget arbete 15 Poäng Rubrik Underrubrik Förnamn Efternamn Examinator: Förnamn Efternamn Handledare: Förnamn Efternamn 1 Sammanfattning

Läs mer

Skrivguide. Tillhör:

Skrivguide. Tillhör: Skrivguide Tillhör: Inledning Den här skrivguiden är till för att vägleda dig när du gör skriftliga arbeten här på Sven Eriksonsgymnasiet. Vilket ämne du än skriver om är alltid målet att du ska utöka

Läs mer

Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut

Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut Självst lvständigt statistiskt arbete, ht2011 (Jan Wretman/Gösta Hägglund/Gebrenegus H Ghilagaber) Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut 1 Uppsatsens olika delar Uppsatsen skall innehålla

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Mall för rapport En hjälp för dig som skriver gymnasiearbete inom ett yrkesförberedande

Läs mer

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10 Första hjälpen år 7 Innehåller regler och mallar för: Muntligt framförande s. 2 Intervju s. 3 Datorskrivna arbeten s. 4 Bokrecension s. 5 Fördjupningsarbeten s. 6 Labbrapporter s. 7 Källor s. 8 Nyhetsrapportering

Läs mer

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och sförteckning MS Office Word 2010 Precis som med målning och tapetsering blir jobbet med rapportskrivning både bra och roligt om man gjort

Läs mer

Titel. Äter vargar barn?

Titel. Äter vargar barn? Fredrika Titel Undertitel Äter vargar barn? En fältstudie Ta bort denna ruta ur ditt dokument! Den finns bara med som en vägledning och skall inte finnas i det färdiga dokumentet. Gymnasiearbete vt 2014

Läs mer

Skapa innehållsförteckning i WORD. IT-avdelningen

Skapa innehållsförteckning i WORD. IT-avdelningen Skapa innehållsförteckning i WORD IT-avdelningen Skapa innehållsförteckning i Word Detta är en handledning i hur man skapar innehållsförteckning i Word. När man gör innehållsförteckningar kan man göra

Läs mer

När man använder någon annans text

När man använder någon annans text Kursmaterial om hänvisningar, från kursen FÖ1002 Företagsekonomi A, Handelshögskolan, Örebro universitet, läsåret 2010/11 När man använder någon annans text Citat Ett citat återger exakt originaltexten,

Läs mer

PM P R O M E M O R I A

PM P R O M E M O R I A PM P R O M E M O R I A PM är en kortform av det latinska pro memoria som betyder för minnet. Disposition Hur du strukturerar texten i ditt PM (1) Rubrik Om utrymme ges för att själv välja rubrik: Välj

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

Formatmall för uppsatser vid Historiska institutionen Användarinstruktioner

Formatmall för uppsatser vid Historiska institutionen Användarinstruktioner Formatmall för uppsatser vid Historiska institutionen Användarinstruktioner HISTORISKA INSTITUTIONEN Uppdaterad 19 januari 2015 av Erik Lindberg Innehållsförteckning Om formatmallar... 4 Titelsidan...

Läs mer

Sidornas struktur och snabbinstruktion (se också Information om Hanken-stilarna )

Sidornas struktur och snabbinstruktion (se också Information om Hanken-stilarna ) 1 INTRODUKTION Skriv ut instruktionerna och läs igenom dem samtidigt som du tittar på dokumentmallen ( Att ta i bruk dokumentmallen ). Sidornas struktur och snabbinstruktion (se också Information om Hanken-stilarna

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Birgittaskolan Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är

Läs mer

Infoga sidnummer på annan sida än första sidan samt hur man gör en Innehållsförteckning

Infoga sidnummer på annan sida än första sidan samt hur man gör en Innehållsförteckning Studentcentrum studenthelpdesk. MANUAL Infoga sidnummer/ Innehållsförteckning Word 2007 Infoga sidnummer på annan sida än första sidan samt hur man gör en Innehållsförteckning Det viktigaste att komma

Läs mer

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning

Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och innehållsförteckning Skapa en rapport med snygg formatering, rubriker, sidnummer och sförteckning MS Office Word 2011 för Mac Precis som med målning och tapetsering blir jobbet med rapportskrivning både bra och roligt om man

Läs mer

Rapport för framställande av produkt eller tjänst

Rapport för framställande av produkt eller tjänst Rapport för framställande av produkt eller tjänst PA 1201 Det här är en vägledning för er som arbetat enskilt eller i en projektgrupp för framställande av produkt eller tjänst och ska skriva en projektrapport

Läs mer

Om uppsatsmallen vid GIH

Om uppsatsmallen vid GIH Om uppsatsmallen vid GIH Här kan du läsa om och se exempel på hur din uppsats vid GIH ska se ut. Uppsatsmallen (.dotxfil) som du kan spara ner och skriva i finns på www.gih.se/uppsats. Huvudrubrik, dvs

Läs mer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter. med hjälp av Open Office Writer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter. med hjälp av Open Office Writer Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Open Office Writer Enkel guide till ordbehandling med Open Office www.openoffice.org Medieteknik Södertörns högskola 31 januari 2011 uppdaterad

Läs mer

när du arbetar med uppsatser och andra långa texter

när du arbetar med uppsatser och andra långa texter Tricks i Word när du arbetar med uppsatser och andra långa texter Åsa Kronkvist Högskolan Kristianstad Våren 2007 Innehåll Dags att skriva uppsats?... 3 Att tänka på innan du börjar... 3 Spara klokt...

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Att skriva uppsats 31:januari

Att skriva uppsats 31:januari Att skriva uppsats Du ska nu skriva en teknikuppsats för att ta reda på inom vilka områden datorer används i. Ta reda på hur tekniska system i samhället förändrats över tid och vilka drivkrafter som ligger

Läs mer

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV Rev. Aug 2006 INLEDNING Följande formalia gäller inlämningsuppgifter och riktar sig till studenter och lärare vid Akademin för

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Word 2003. bengt hedlund

Word 2003. bengt hedlund Word 2003 bengt hedlund Det här dokumentet är tänkt underlätta för Dig när Du arbetar med Word. I kursen Datagrund, när Du skriver en rapport i någon annan kurs, eller i varje sammanhang när Du vill använda

Läs mer

Vasaskolan [EN WORKSHOP I FORMALIA]

Vasaskolan [EN WORKSHOP I FORMALIA] 2011 Vasaskolan [EN WORKSHOP I FORMALIA] EN WORKSHOP I FORMALIA Använd dig av exempeltexten och gå noggrant igenom följande uppgifter. 1. Skapa en titelsida/försättsblad enligt mallen i Lathund för uppsatser.

Läs mer

Att skriva uppsats. Uppsatsens delar

Att skriva uppsats. Uppsatsens delar Att skriva uppsats Det finns många olika sätt att skriva uppsats på. I den här handledningen beskrivs en modell som, i lite olika varianter, är vanlig i språkvetenskapliga uppsatser. Uppsatsens delar Du

Läs mer

Introduktion till Word och Excel

Introduktion till Word och Excel Introduktion till Word och Excel HT 2006 Detta dokument baseras på Introduktion till datoranvändning för ingenjörsprogrammen skrivet av Stefan Pålsson 2005. Omarbetningen av detta dokument är gjord av

Läs mer

Checklista. Hur du enkelt skriver din uppsats

Checklista. Hur du enkelt skriver din uppsats Checklista Hur du enkelt skriver din uppsats Celsiusskolans biblioteksgrupp 2013 När du skriver en uppsats är det några saker som är viktiga att tänka på. Det ska som läsare vara lätt att få en överblick

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

Frågor och svar om tekniska rapporter

Frågor och svar om tekniska rapporter Frågor och svar om tekniska rapporter Frågorna är ordnade efter rapportens struktur Titelsidan Hur ska titelsidan se ut? Universitet, program, kurs, termin, datum och år. Författarnamn och e-postadresser,

Läs mer

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare:

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Kursnamn XX poäng 2013-10-15 Rapportmall Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Innehållsförteckning En innehållsförteckning görs i Word när hela arbetet är klart. (Referenser, Innehållsförteckning,

Läs mer

Instruktionen gäller Windows 10 med Word 2016.

Instruktionen gäller Windows 10 med Word 2016. 1 INTRODUKTION Skriv ut instruktionerna och läs igenom dem samtidigt som du tittar på dokumentmallen. Instruktionen gäller Windows 10 med Word 2016. Dokumentmallen innehåller fem sidor: 1) På den första

Läs mer

Att skriva källförteckning

Att skriva källförteckning Att skriva källförteckning Celsiusskolans biblioteksgrupp 2011 1 2 Kort om att skriva ett skolarbete... 5 Referat... 5 Citat... 5 Fotnoter... 6 Böcker... 6 Internetsidor... 6 Tidningar... 7 Tidskrifter...

Läs mer

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ Examination http://pimbevis.skolutveckling.se/ Nivå 1 Frågefilm om sökning på internet Inlämningsuppgift - Worddokument med bilder http://www.pim.skolutveckling.se/upload/pimpresentation.ppt

Läs mer

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek.

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek. 1. Skapa ett EndNote-bibliotek Börja med att öppna EndNote och skapa ett bibliotek (Reference Library). Det gör du under File / New. Namnge ditt bibliotek och välj var på datorn du vill spara det. Nu kan

Läs mer

Skriftlig presentation

Skriftlig presentation Skriftlig presentation Målgruppsanpassat Syfte - informera - redovisa resultat - påverka/övertyga Rapportmall Struktur Löpsedelsteknik Kronologisk ordning Logisk ordning Alfabetisk ordning Rumlig indelning

Läs mer

Skapa innehållsförteckning i. word. IT-avdelningen

Skapa innehållsförteckning i. word. IT-avdelningen Skapa innehållsförteckning i word IT-avdelningen Skapa innehållsförteckning i Word Detta är en handledning i hur man skapar innehållsförteckning i Word. När man gör innehållsförteckningar kan man göra

Läs mer

Uppgift 1 Denna uppgift består av två steg där du i första steget ska skapa formatmallar som sedan används i steg två för att skapa ett dokument.

Uppgift 1 Denna uppgift består av två steg där du i första steget ska skapa formatmallar som sedan används i steg två för att skapa ett dokument. Laboration Word Syfte Syftet med denna laboration är att skapa en dokumentmall som sedan kan användas till framtida arbeten på det Kognitionsvetenskapliga programmet. Uppgift 1 Denna uppgift består av

Läs mer

Sotenäs Kompetenscentrum Titel på arbetet (Mall för vetenskaplig rapport)

Sotenäs Kompetenscentrum Titel på arbetet (Mall för vetenskaplig rapport) Titel på arbetet (Mall för vetenskaplig rapport) Försättsblad Försättsbladet ska motsvara framsidan på en vetenskaplig uppsats eller ett bokomslag. Många gånger har de olika lärosätena (högskolan och universitet)

Läs mer

RUBRIK. Underrubrik. Vasaskolan Ämne Datum. Författare: xxx Handledare: xxx. Titelsidan ska inte vara sidnumrerad!

RUBRIK. Underrubrik. Vasaskolan Ämne Datum. Författare: xxx Handledare: xxx. Titelsidan ska inte vara sidnumrerad! Vasaskolan Ämne Datum Tänk på att inte formatera din titel som en rubrik enligt formalmallarna eftersom den då kommer att hamna i innehållsförteckningen (och där ska den inte vara). RUBRIK Underrubrik

Läs mer

Noter och referenser - Oxfordsystemet

Noter och referenser - Oxfordsystemet Noter och referenser - Oxfordsystemet Centrum för barnkulturforskning Centrum för barnkulturforskning Vårterminen 2012 Noter och referenser - Oxfordsystemet Noter och referenser Oxfordsystemet Det finns

Läs mer

TITEL -ev.undertitel-

TITEL -ev.undertitel- Teknikum Klass Projektarbetet VT-XX TITEL -ev.undertitel- ÅÅMMDD Namn: Handledare: SAMMANFATTNING (ABSTRACT) Här sammanfattar du hela arbetet (gärna på engelska). Syftet med sammanfattningen är att snabbt

Läs mer

Projektarbetet 100p L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A

Projektarbetet 100p L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A Projektarbetet 100p 1 L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A Metoder Intervju Power Point Innehåll En vetenskaplig rapport Struktur,

Läs mer

Särskild prövning Historia B

Särskild prövning Historia B Hej! Särskild prövning Historia B Du har visat intresse för att göra särskild prövning i Historia B. Här kommer mer exakta anvisningar. Detta gäller: Prövningen består av tre arbeten. En uppgift utgår

Läs mer

VARFÖR LÄR VI OSS DETTA?

VARFÖR LÄR VI OSS DETTA? CITATTEKNIK VARFÖR LÄR VI OSS DETTA? Du måste behärska detta på universitetet. Det är ett källkritiskt måste! Annars kan vem som helst ljuga om vad som helst utan att någon kan kontrollera det. Kolla t.ex.

Läs mer

Gymnasiearbetets rapport. En översiktlig genomgång

Gymnasiearbetets rapport. En översiktlig genomgång Gymnasiearbetets rapport En översiktlig genomgång Vilka är vi? Linda Ekström Lind, förstelärare i svenska och historia Tony Strid, bibliotekarie Formatmallar på skolans hemsida Skriv direkt i dem. Service

Läs mer

Riktlinjer för utredningsuppgift i Ledarskap

Riktlinjer för utredningsuppgift i Ledarskap Utgåva HT2006 Riktlinjer för utredningsuppgift i Ledarskap Ekonomiska Institutionen, Linköpings universitet Innehåll 1 RAPPORTEN...1 1.1 MÅLGRUPP...1 1.2 STRUKTUR OCH LAYOUT...1 1.2.1 Rubriker...1 1.3

Läs mer

Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST

Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST 1 Hur man skapar sidnumrering Steg. Hur skapar man sin egen sidnumrering? i Word (som börjar och slutar på valfri sida) Introduktion Börja med att infoga - för dig ett

Läs mer

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Kursen Hälsa, Etik och Lärande 1-8p, T1, Vt 2006 Hälsouniversitetet i Linköping 0 Fältstudien om hälsans villkor i ett avgränsat

Läs mer

Hur man skriver vetenskapliga texter, gör referat, källhänvisningar och källkritik m.m.

Hur man skriver vetenskapliga texter, gör referat, källhänvisningar och källkritik m.m. Hur man skriver vetenskapliga texter, gör referat, källhänvisningar och källkritik m.m. Ett sätt att skriva om vetenskapliga frågor Kan heta lite olika, exempelvis utredande text Förmedlar kunskaper och

Läs mer

MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING

MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING Denna kortfattade beskrivning består av två delar. En allmän del kring formatering etc och en del som tar upp viktiga aspekter i respektive rapportavsnitt. För en fylligare

Läs mer

POLITIK och DEBATT svenska + SO

POLITIK och DEBATT svenska + SO POLITIK och DEBATT svenska + SO Vad ska vi göra? Vi ska ihop med SO:n lära oss om allianser och olika politiska partier. Vi ska även lära oss att argumentera muntligt och skriftligt. Hur? Jo, genom att

Läs mer

Att skriva källförteckning

Att skriva källförteckning Att skriva källförteckning Celsiusskolans biblioteksgrupp 2011 1 När man skriver ett skolarbete är det viktigt att man anger var man tagit informationen från. Anledningen till det är att andra personer

Läs mer

Anvisningar. till rapportmall version /Lotta Selander, e-postadress

Anvisningar. till rapportmall version /Lotta Selander, e-postadress Anvisningar till rapportmall version 1.0 /, e-postadress lotta.selander@uadm.uu.se Viktig information om rapportmallen Hur innehållsförteckningen ser ut: se sidan 6 Hur formatmallarna ser ut: se sidan

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR SKRIFTLIGA ARBETEN

ANVISNINGAR FÖR SKRIFTLIGA ARBETEN Social-, hälso- och idrottsområdet Närvårdarutbildningen ANVISNINGAR FÖR SKRIFTLIGA ARBETEN Arbete i... Hösten 2012 Namn: Grupp: INNEHÅLL 1 INLEDNING 1 2 HANDLEDNING 1 3 TEXTENS UTFORMNING 2 3.1 Teckensnitt,

Läs mer

Bilaga 2. Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser

Bilaga 2. Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser Bilaga 2 Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser Lärstöd Karlstads universitetsbibliotek ht 2007 Layoutstöd examensarbeten och uppsatser ht -07 Innehåll 1. Inledning...1 1.1 Dispositon...2 2. Om omslag...3

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Att skriva en vetenskaplig rapport På det naturvetenskapliga programmet ingår att skriva en rapport i sitt gymnasiearbete. På det tekniska programmet kan rapporten ibland ersättas av en kortare skriftlig

Läs mer

Att skriva rapport. Innehåll

Att skriva rapport. Innehåll Att skriva rapport Innehåll 1 Skapa ny rapport... 2 2 Börja skriva på sidan 7 (udda sida)... 2 3 Formatmallar... 2 4 Egen flik... 3 5 Innehållsförteckning... 3 Uppdatera innehållsförteckningen... 4 6 Titelsidor...

Läs mer

Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats

Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Dispositionen av en uppsats... 4 Titelsida... 4 Sammanfattning / abstract... 4 1. Inledning... 4 Syfte...

Läs mer

KN - Seminarium. Konkreta krav. Kort om kursen. Grov tidtabell HT Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp)

KN - Seminarium. Konkreta krav. Kort om kursen. Grov tidtabell HT Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp) Konkreta krav KN - Seminarium HT 2007 " Ämnesbeskrivning (ca 150-250 ord) + litteraturlista " Uppsats (ca 20 sidor) " Opposition (2-3 sidor) Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp) " Presentation av uppsatsen

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

STEG 1 Samla referenser till ditt EndNote-bibliotek

STEG 1 Samla referenser till ditt EndNote-bibliotek Version X6 Notera att du kan använda EndNote tillsammans med antingen OpenOffice (gäller dock ej Mac) eller Microsoft Word, men du kan inte växla mellan de två ordbehandlings-programmen, ett dokument skapat

Läs mer

EndNote online T5 hösten 2014. Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512

EndNote online T5 hösten 2014. Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512 EndNote online T5 hösten 2014 Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512 Idag går vi igenom: Skapa konto i EndNote online Hämta in referenser från PubMed och Cinahl Använda referenserna i Word

Läs mer

Anvisningar till skribenter

Anvisningar till skribenter Välkommen som skribent i Medusa! Medusa riktar sig till alla antikintresserade men också till andra, allmänt kulturintresserade läsare. Tidningen för i populär form ut forskning och sprider kunskap om

Läs mer

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Hälsoprojekt Utvärdera din hälsa i rapportform Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Mål: Att utveckla sin fysiska, psykiska och sociala hälsa samt självbild. Att lära sig ta ansvar för egen träningsverksamhet.

Läs mer

Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal

Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal Gymnasiearbetet Yrkesprogram: I målen för yrkesprogrammen

Läs mer

Karlstads universitetsbibliotek

Karlstads universitetsbibliotek Karlstads universitetsbibliotek 2015 Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor

Läs mer

Laboration Word. För att dubbelkolla att du fått med allt, använd checklistan som finns på kurshemsidan.

Laboration Word. För att dubbelkolla att du fått med allt, använd checklistan som finns på kurshemsidan. Laboration Word Syfte Syftet med denna laboration är att skapa en dokumentmall som sedan kan användas till framtida arbeten på det Kognitionsvetenskapliga programmet. Med mallar så är all formatering redan

Läs mer

Ö-KOLL Samhällsvetenskaplig rapport

Ö-KOLL Samhällsvetenskaplig rapport SAMHÄLLSVETENSKAPLIG RAPPORT Titelsidan Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Metod 3. Bakgrund 4. Resultat 5. 1 Slutsatser 2 Diskussion 6. Källor Ev. bilagor Titelsidan Varje skriftligt större arbete har

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (7) Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor i MS Word, OpenOffice

Läs mer

Titel. Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis)

Titel. Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis) Titel Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis) Författare: Kurs: Gymnasiearbete & Lärare: Program: Datum: Abstract

Läs mer

Att skriva en rapport

Att skriva en rapport HAGAGYMNASIET PROJEKTRAPPORT Vårterminen 2007 Att skriva en rapport Namn Klass Handledare 2 SAMMANDRAG Större arbeten, till exempel projektarbeten, inleds med ett kort sammandrag. Det är en självständig

Läs mer

Hur gör man? Det finns två olika tillvägagångssätt. FoU Kronoberg

Hur gör man? Det finns två olika tillvägagångssätt. FoU Kronoberg Instruktioner för rapportmallen Syftet med mallen är att du sparar tid och slipper formatera ditt dokument manuellt samt att mallen skapar enhetlighet i FoU Kronobergs rapport- och skriftserier. Hur gör

Läs mer