Handlingsplan för Hälsofrämjande landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för Hälsofrämjande landsting"

Transkript

1 Landstingets kansli FoU-centrum, Sara Maripuu Handlingsplan för Hälsofrämjande landsting Landstinget Kronoberg ingår sedan våren 2009 i det nationella nätverket Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer, HFS. Nätverket har funnits sedan 1996, och sedan 2008 har det varit möjligt för hela landsting att vara med. Nätverkets vision är Att skapa en effektivare hälso- och sjukvård genom en tydligare målinriktning mot förbättrad hälsa för patienter, medarbetare och befolkning det vi kallar hälsoorientering. Fyra perspektiv styr arbetet: Patient-, medarbetare-, befolknings- samt styr- och ledningsperspektiv. De arbetsområden som är högst prioriterade är alkoholprevention, fysisk aktivitet, psykisk hälsa, tobaksprevention, matvanor och hälsofrämjande arbetsplats. Dessa områden sammanfaller väl med prioriteringarna inom Landstinget Kronoberg. Utöver detta arbetar nätverket i flera arbetsgrupper med mer avgränsade frågor. Syftet med medlemskapet är att förtydliga och förstärka en hälsoorientering inom landstinget, vilket ligger helt i linje med visionen Ett gott liv i ett livskraftigt län. För att uppnå detta krävs flera framgångsfaktorer varav en är att ett hälsofrämjande förhållningssätt genomsyrar landstingets verksamheter. Detta förhållningssätt ska sedan avspeglas i främst enskilda patientmöten men också i riktlinjer och rutiner gällande patienter, personal och samverkan. Den övergripande målsättningen för det hälsofrämjande arbetet är att skapa förutsättningar för att den enskilde individen ska kunna ta självständiga beslut om sin hälsa och levnadsvanor, ha tilltro till egen förmåga och uppnå ett hälsofrämjande förhållningssätt till sin egen livssituation. En ökad hälsoorientering bygger inte på någon snabblösning och är inte heller en överkurs för särskilt intresserade. I stället krävs långsiktiga och hållbara strategier som många kan ställa sig bakom Landstingets FaR-arbete har använts vid ansökningen av medlemskap. FaRgruppen hanterar implementering av metoder och kunskap i rutiner, vårdkedjor och kliniskt arbete. Samma inriktning bör vara grunden för ett hälsofrämjande arbete. Det handlar i första hand inte om nya sakfrågor utan om att implementera kunskap och riktlinjer, att på ett systematiskt sätt integrera hälsofrämjande insatser med det arbete som görs inom landstinget och att utvärdera effekter av en ökad hälsoorientering. Det handlar också om att samordna landstingets folkhälsoarbete samt personal- och arbetsmiljöarbete med ett hälsofrämjande arbete. Ett hälsofrämjande förändringsarbete bör också gå hand i hand med det kvalitetsarbete som landstinget driver genom olika processer och arbetsgrupper. Socialstyrelsens God Vård anger tydligt ansatsen för ett hälsofrämjande kvalitetsarbete inom hälso- och sjukvården: Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen (2 Hälso- och sjukvårdslagen, 2 Tandvårdslagen).

2 LANDSTINGET KRONOBERG (13) Handlingsplanen bör ses som en inriktningsplan där ett antal kort- och långsiktiga förslag kortfattat presenteras. Kopplingen till Budget 2010 framgår i beskrivningen av förslagens syften. Planering av förslagen presenteras översiktligt i bilagan. Extern samverkan Dialog Hälsofrämjande landsting Hälso- och sjukvård Friskvård och hälsa Arbetsmiljöarbete Hälsofrämjande förhållningssätt Prioriterade områden för folkhälsoarbetet: Tobak Alkohol Övervikt och fetma Fysisk aktivitet/far Barns och ungdomars psykiska hälsa Särskilt fokus: Övervikt och fetma HFS-arbete inom Landstinget Kronoberg 1 Hälsofrämjande förhållningssätt Hälsa som ett önskat tillstånd kan betraktas som generell och universell, men vägen till hälsa och upplevelse av hälsa är betydligt mer av individuell karaktär. Utgångspunkten för ett hälsofrämjande förhållningssätt är att hälsa är påverkbart. En annan utgångspunkt skulle kunna vara att varje individ har ett eget ansvar för sin hälsa. Men både forskning och erfarenhet visar att människor har olika förmågor och möjligheter att på egen hand förhålla sig till hälsa och hälsofrämjande levnadsvanor. För den individ som upplever en möjlighet att påverka sin hälsa kan det egna ansvaret kännas som en självklarhet och sporra till förändring. Men för andra kan ansvaret bli en grund för skamkänslor över att man inte förvaltar de hälsobudskap man får. I Ottawamanifestet (1986) definieras hälsofrämjande som den process som möjliggör för människor att öka kontrollen över, och förbättra sin hälsa. Ofta beskrivs detta med begreppet empowerment. För att hälso- och sjukvårdspersonal ska kunna stötta individer i denna process krävs ett medvetet sätt att förhålla sig till hälsa och hälsofrågor. När det gäller att konkretisera ett hälsofrämjande förhållningssätt i det kliniska arbetet behövs också faktakunskaper och strategier för handling. Socialstyrelsen kommer under 2010 med en ny klassifikation och terminologi av aktuella begrepp. Dessa begreppsdefinitioner bör vara en av utgångspunkterna när ett gemensamt synsätt på hälsa och hälsofrämjande arbete diskuteras

3 LANDSTINGET KRONOBERG (13) Ett i landstinget gemensamt förhållningssätt är eftersträvansvärt men måste ses som en process över tid. Hälsa liksom ohälsa är komplexa begrepp och kräver komplex kunskap och en mångfald av insatser. Därför bör en ökad hälsoorientering inom landstinget bygga på uthålliga strategier och kontinuerlig utvärdering. Syftet med de följande förslagen är att implementera ett sätt att förhålla sig till de processer som ger människor möjlighet att öka kontrollen över sin hälsa och att förbättra den. Förhållningssättet bör ingå i en landstingsgemensam värdeoch kunskapsgrund. Förslag 1.1 Chefsdag Syftet är att chefer på alla nivåer får en introduktion i hälsofrämjande förhållningssätt, arbete och ledarskap. Inspirerande föreläsare bjuds in. Landstingets policydokument diskuteras. En avsiktsförklaring gällande Landstinget Kronoberg diskuteras för att sedan förvaltas på olika sätt ute i verksamheterna. Ordinarie chefsdag maj Utvärdering av dagen. Uppföljande seminarier där rapporter från hälsofrämjande aktiviteter i verksamheterna redovisas. Dessa kan vävas samman med Kvalitetsveckans program samt med andra seminarier som arrangeras inom landstinget. Ordinarie anslag för chefsdagar. 1.2 Framtagande av material och modeller för introduktion i verksamheterna Ett introduktionskoncept utarbetas med material och förslag på olika upplägg i tid och omfattning. Innehållet bör utgå från samma introduktion som vid chefsseminariet, dock utan externa föreläsare: Genomgång av och diskussion kring olika begrepp, olika former av hälsosamtal, motiverande samtal/mi, prioriterade områden, FaR, stresshantering, informationsmaterial, policydokument m.m. Utrymme måste finnas för en anpassning av innehållet beroende på behov och möjligheter hos berörd verksamhet. Våren 2010 med presentation vid seminariet för chefer. Revision vid behov.

4 LANDSTINGET KRONOBERG (13) 1.3 Genomförande av introduktion i verksamheterna Introduktion i hälsofrämjande förhållingssätt och hälsoarbete erbjuds alla verksamheter. För de verksamheter som önskar introduktionen sker en planering av innehåll och upplägg tillsammans med verksamhetschefen eller den/de som verksamheten utser. Genomförandet sker på det sätt som är möjligt för respektive verksamhet. Med start hösten Antal verksamheter som har genomfört utbildningen. Antal verksamheter som har förändrat sitt arbetssätt på ett hälsoinriktat sätt? 1.4 Ledarskapsutbildningar, Arbetsmiljöutbildningar, Introduktionsutbildningar Introduktion i Hälsofrämjande förhållningssätt bör ingå i dessa utbildningar. Omfattningen av introduktionen får diskuteras vidare. Introduktionen ingår från och med hösten Kursutvärdering. Ordinarie anslag för dessa utbildningar. 2 Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Att främja hälsa är ett utpräglat multiprofessionellt kunskaps- och kompetensområde. Det kräver också flera olika perspektiv där beteendevetenskap, samhällskunskap och humaniora måste integreras med den biomedicinska kunskapsbasen. Att arbeta hälsofrämjande endast med hjälp av information och kunskapsöverföring räcker inte. Stöd och behandling med tydlig uppföljning individuellt och/eller i grupp är avgörande för en livsstilsförändring som är hållbar över tid. Nya metoder ska implementeras och integreras. Detta måste ske utifrån ett processtänkande där rutiner och metoder blir en del av verksamheten oavsett organisation, personalomsättningar och politiska förändringar. Metoder som inte fungerar måste avvecklas. I samband med en förskjutning av kunskapsfronten behöver nya arbetsgrupper sättas samman i syfte att diskutera nya behandlingsmetoder, rutiner för implementering m.m. Dessa arbetsgrupper bör hänga samman med Medicinska kommitténs undergrupper. Den nyligen genomförda befolkningsenkäten, år, bör användas som en del i kunskapsgrunden för planering av hälso- och sjukvården.

5 LANDSTINGET KRONOBERG (13) Syftet med de följande förslagen är att främja en positiv hälsoutveckling hos patienter samt att utveckla hälso- och sjukvården till att bli en hälsoresurs för medborgarna i länet. Förslag 2.1 Guide för Hälsosamtal För vissa professionella inom hälso- och sjukvården känns det naturligt att föra ett samtal om levnadsvanor, medan det för andra känns osäkert och obekvämt. Flera faktorer är av betydelse. Grundutbildning, typ av verksamhet, patientgrupper i verksamheten m.m. påverkar givetvis i hög grad möjligheten för samtal. Utbildning i samtalsteknik och faktakunskap samt fungerande vårdkedjor är också av avgörande betydelse. En guide/lathund kan vara en hjälp för att kvalitetssäkra rutiner för hälsosamtalets genomförande och inriktning. Modell för denna kan vara den guide som barnmorskorna i landstinget använder. Men exempel från andra landsting bör också vägas in. Rutiner för användning av guiden bör diskuteras vidare. Våren 2010 med presentation vid seminariet för chefer. Implementering av hälsosamtal påbörjas hösten Mätning av hälsosamtal via sökord i Cosmic och enkät Patientupplevd hälsa. Ordinarie budget 2010 för Folkhälsa/HFS. 2.2 Utbildning: Motiverande samtal - MI En utvärdering av den nationella satsningen Riskbruksprojektet visar att utbildning i motiverande samtal, MI, i hög grad påverkar hur ofta personal frågar om alkoholvanor. Även när det gäller andra livsstilsfrågor har MI prövats med god effekt. I Landstinget Kronoberg finns två sjuksköterskor som är utbildade MI-utbildare. Dessa är i nuläget knutna till Riskbruksprojektet, och utbildar barnmorskorna i länet. När denna utbildningssatsning är genomförd skulle de båda utbildarna kunna anlitas för utbildning inom landstingets övriga verksamheter, som en del i utvecklingen av hälsosamtal och hälsofrämjande arbete. Med start våren Kursutvärdering. Under 2010 inom ordinarie budget för Folkhälsa/HFS, eventuellt i kombination med tillskott från Statens Folkhälsoinstitut. Fortsatt finansiering knyts till 2011 års budget.

6 LANDSTINGET KRONOBERG (13) 2.3 Utbildning: Faktakunskaper, strategier, material gällande prioriterade områden I syfte att utveckla hälsorämjande aktiviteter, behandlingsinsatser eller projekt kan hela verksamheter eller några professionella i en verksamhet behöva fördjupade kunskaper och tillgång till strategier och material gällande de prioriterade folkhälsofrågorna. Denna kunskapsförmedling kan hanteras genom den spetskompetens som är knuten till FoU-centrum. Med start hösten Kursutvärdering. 2.4 Utbildning: Läkemedel och livsmiljö Läkemedelsförskrivning kan diskuteras ur flera perspektiv, varav kostnader för landstinget är ett av de mer påtagliga. På individnivå är det andra faktorer som måste vägas in. Vid livsstilsproblematik bör förskrivning vägas mot annan tänkbar behandling. Ytterligare ett annat perspektiv är läkemedels inverkan på miljön. Det av vikt att personal som förskriver läkemedel inspireras att tänka utifrån flera perspektiv. Den utbildningshalvdag som genomfördes hösten 2009 bör därför bli en obligatorisk utbildning. Utbildningen arrangerades i samverkan mellan Läkemedelskommittén och FoU-centrum. Våren 2010, och därefter årligen återkommande för ny personal. Kursutvärdering. Ordinarie budget för utbildning till läkemedelsförskrivande personal. 2.5 Utbildning: ACT Acceptance committment therapy, ACT, är en metod för att lära sig leva livet trots svårigheter, rädslor och bekymmersamma tankar. Metoden har sitt ursprung i KBT och Mindfulness och har en bred målgrupp. ACT kan mycket väl vara en kompletterande insats efter Motiverande samtal MI, och också kombineras med annan behandling. Under hösten 2009 har en introduktionsdag arrangerats lokalt. Inbjudna till denna var verksamheter som skulle kunna vara intresserade av metoden. En uppföljande enkät planeras i syfte att bedöma intresset för en lokalt arrangerad utbildning. Utvärdering av metodens användning inom landstinget kan eventuellt genomföras genom Institutionen för psykologi, Uppsala Universitet

7 LANDSTINGET KRONOBERG (13) Med start hösten Kursutvärdering. 2.6 Hälsofrämjande aktiviteter, behandlingsinsatser, projekt Stöd för att starta upp, vidareutveckla och utvärdera hälsofrämjande aktiviteter/behandlingsinsatser/projekt bör fortsatt erbjudas genom FoUcentrum. Flera projekt pågår redan och nedan beskrivs exempel på aktiviter som är under diskussion. Ytterligare områden bör bli aktuella i samband med att Hälsofrämjande förhållningssätt introduceras i verksamheterna. Ett av de prioriterade områdena inom landstinget är barns och ungdomars psykiska hälsa. Landstinget möter alla barn och föräldrar på MHV och BHV. Därför är det viktigt att dessa verksamheter väger in ett hälsofrämjande perspektiv i sitt arbete och in sin samverkan, t.ex. gällande föräldrautbildning och sammanhållen vårdkedja. Landstingets barn- och ungdomsenkäten som genomförs hösten 2009, för tredje gången, ger ett kunskapsunderlag för beslut om insatser och prioriteringar kring barns och ungdomars hälsa. Den ger också en god möjlighet att följa hälsa och levnadsvanor över tid. Inom primärvården finns idag tobaksavvänjare på varje vårdcentral vilket ger en god tillgänglighet till professionellt stöd. Inom länssjukvården finns inte motsvarande upplägg vilket upplevs som en brist av personalen inom berörda kliniker. Det leder till att frågor om tobaksvanor inte alltid diskuteras med patienten i önskvärd utsträckning. På Ljungby lasarett fungerar det dock något bättre tack vare närheten till de båda vårdcentralerna. På CLV skulle en modell med en person på 50 % kunna prövas under 1 år. Denna person skulle tillgodose alla klinikers behov. Utvärdering behöver göras. Livsstilsdatorer finns idag utplacerade på ca. hälften av vårdcentralerna. Användning och eventuell utvidgning till fler enheter diskuteras. Stöd för uppstart och utvärdering av olika hälsofrämjande aktiviteter kan erbjudas från FoU-centrum och även fogas till pågående folkhälsoarbete. Olika former av utvärdering bör bli aktuellt, t.ex. processutvärderingar. 2.7 Fysisk aktivitet på Recept- FaR Den nuvarande organisationen med receptmottagare har ett uppdrag som är länsövergripande och riktat till alla driftenheter. Implementeringen ska utvärderas under 2010, men redan nu upplevs att organisationen har ett stort värde för verksamheterna och patienterna.

8 LANDSTINGET KRONOBERG (13) Grundkurs på ca. ½-dag bör arrangeras återkommande, för ny personal och nya intresserade. Kurstillfället fokuserar på förskrivning av recept, introduktion av FYSS samt diskussioner om de vanligast förekommande diagnoserna. Nätverk för förskrivare kan bli aktuellt att starta upp. Under 2010 kommer den fortsatta organisationen att fastställas. Under 2010 inom budget för FaR-projektet. Fortsatt finansiering knyts till 2011 års budget. 2.8 Specialiststöd vid livsstilsproblematik Många patienter hälso- och sjukvården möter har komplex livsstilsproblematik. Det handlar om kombinationer av fysisk och psykisk ohälsa, men också om påtagliga svårigheter att självständigt och uthålligt åstadkomma livsstilsförändringar. Dessa patienter har behov av stöd från en resursenhet med multiprofessionell specialistkompetens om hälsa, levnadsvanor och livstilsproblematik. De professionella inom enheten måste ha en generaliserad specialistkompetens men också specifika kunskaper kopplat till professionen. Verksamheten bör vara länsövergripande och ta emot remisser från primärvården, länssjukvården och psykiatrin. FaR-gruppens arbete kan med fördel infogas i enheten. Kriterier för remittering måste upprättas. Enheten bör ha en tydlig klinisk inriktning men bör också erbjuda konsultationer till andra verksamheter. Syftet med det senare är att sprida kunskap därmed förstärka kompetensen i hela landstinget. Förslaget finns också presenterat i rapporten Prevention och behandling vid övervikt och fetma i Landstinget Kronoberg februari Det kommer också att vägas in i rapporten om obesitaskirurgi, gällande långsiktig uppföljning. Förslaget bör fortsatt diskuteras i en arbetsgrupp. En processutvärdering bör bli aktuell. bör knytas till 2011 års budget. 3 Hälsofrämjande arbetsplats Det personalstrategiska målet i landstinget är att vara en attraktiv arbetsgivare med fokus på hälsa, utveckling och arbetsglädje. Som ett led i att upprätthålla en god hälsa hos medarbetaren erbjuds olika resurser och insatser. Uppdraget för Friskvård och hälsa är att verka för ett aktivt hälsoarbete samt att tillämpa strategier som främjar hälsan. Detta ska göras genom att sprida kunskap om goda hälso- och levnadsvanor samt erbjuda förebyggande utbildnings- och rehabiliteringsinsatser. Landstingets policydokument för arbetsmiljö har en liknande ansats Landstinget som arbetsgivare ska ge förutsättningar för att medarbetare har en bra fysisk, psykisk och social arbetsmiljö som främjar

9 LANDSTINGET KRONOBERG (13) hälsa. En stor skillnad mellan det hälsofrämjande arbetet och arbetsmiljöarbetet är att det förstnämnda i princip är frivilligt. Samtidigt har landstinget policydokument som innebär att den enskilde medarbetaren måste ta aktivt ansvar för flera livstilsfrågor. Uthållig hälsa är ett mål men också ett resultat av hälsoinsatser gentemot medarbetare. Syftet med de följande förslagen är att främja en positiv hälsoutveckling hos medarbetare. av förslagen måste diskuteras vidare. Flertalet av förslagen ryms 2010 inom ordinarie budget för personalarbete samt för Folkhälsa/HFS. Fortsatt finansiering Förslag 3.1 Arbetsmiljöpolicy Landstingets arbetsmiljöpolicy ska under 2010 revideras så att den inrymmer de policydokument som relaterar till arbetsmiljö och hälsa. Det hälsofrämjande perspektivet ska särskilt tydliggöras genom att tidigare förslag på en hälsopolicy vävs in i arbetsmiljöpolicyn. 3.2 Medarbetarsamtal Ett hälsofrämjande perspektiv bör infogas i den mall som används vid medarbetarsamtal. Det bör också finnas en tydlig koppling till arbetsmiljöpolicy enligt ovan, samt till det nya samverkansavtalet. 3.3 Verktyg för arbetsplatsutveckling Landstingets har tillgång till SLOT som ett verktyg för arbetsplatser som långsiktigt vill utveckla hälsa, arbetsmiljö, medarbetarskap och ledarskap. Verktyget betonar sambandet mellan hälsa och effektivitet med stor vikt vid att arbetsplatser skapar handlingsplaner för sitt framtida utvecklingsarbete. Verksamheterna ska använda sig av verktyget som en naturlig del i sitt förbättringsarbete. Det är också av betydelse när landstinget gör jämförelser mellan verksamheter. En fortsatt implementering av SLOT i landstingets verksamheter är eftersträvansvärt. 3.4 Medarbetarenkät En medabetarenkät ska upphandlas under Syftet med enkäten är att få kunskap om hur medarbetarna i landstinget uppfattar sin arbetsgivare. Den ska också fungera som ett underlag för fortsatta strategiska insatser för att uppnå målet om att vara en attraktiv arbetsplats och arbetsgivare.

10 LANDSTINGET KRONOBERG (13) 3.5 Hälsoarbete En utredning av det samlade hälsoarbetet i landstinget kommer att göras under Syftet är att tydliggöra vad som ska utföras av interna personalresurser respektive extern företagshälsovård. 3.6 Friskvård och hälsa Modellen inom landstinget innefattar hälsoutvecklare, rehabiliteringskonsulenter samt hälsoinspiratörer. De senare är ca. 180 och samordnas av hälsoutvecklarna. Tillsammans med avdelnings- och verksamhetscheferna är hälsoinspiratörerna viktiga aktörer för att stödja det hälsofrämjande arbetet på arbetsplatserna. Genom att bilda nätverk mellan hälsoinspiratörerna kan erfarenheter utbytas och därmed stimulera utveckling och effektivisering på respektive arbetsplats. Möjligheter att anpassa insatser utifrån individers och verksamheters behov bör diskuteras vidare. Särskilt bör psykosociala faktorer beaktas. Samma metoder och strategier som är aktuella för patienter kan med fördel användas i ett friskvårdsarbete gentemot medarbetare. 3.7 Aktivitetsbidrag En översyn av landstingets aktivitetsbidrag ska göras under Hälsovecka 2010 Statens Folkhälsoinstitut har initierat en nationell hälsovecka, vecka 16. Landstinget Kronoberg genomför samma vecka lokala aktiviteter på liknande sätt som den hälsovecka som ägde rum våren Veckan samordnas av Friskvård och hälsa, HFS, FaR-gruppen och FoU-centrum. Planeringen av Hälsoveckan 2010 bör samordnas med planeringen för dels en utställning på Informationsbanken om hälsofrämjande arbete, och dels planeringen av seminiariet för chefer. På så sätt förstärks den hälsofrämjande ansatsen och informationen till medarbetarna blir samlad och därmed större genomslagskraft. 4 Samverkan Hälsofrämjande arbete är ett komplext kunskaps- och kompetensområde och kräver därför att flera samhällsaktörer samverkar i problemlösningsstrategier. Hälso- och sjukvården har ett särskilt ansvar när det gäller att förmedla kunskap om hälsa, ohälsa och sjukdom. För att samverkan ska vara möjlig krävs en öppen dialog, delaktighet och gemensamma målbilder. Syftet med de följande förslagen är att främja folkhälsan i samverkan inom länet.

11 LANDSTINGET KRONOBERG (13) Förslag 4.1 Markaryd I jämförelse med andra kommuner i länet uppvisar Markaryds kommun ett högt ohälsotal vid mätningar av olika hälsovariabler. Primärvården har därför initierat diskussioner med representanter för socialtjänst, skola och mödrahälsovård om ett hälsoprojekt i kommunen riktat mot barn och ungdomar. Projektet skulle innehålla olika delar varav introduktion i hälsofrämjande förhållningssätt och hälsofrämjande insatser är tänkt att utgöra en gemensam grund. Genomförande Uppföljning Projektplaneringen startar februari Kommunen och landstinget samfinansierar en projektledare på 50 %. I ett första skede under 1 år. 4.2 Det goda arbetslivet Det goda arbetslivet är ett ideellt nätverk i länet med syfte att sprida kunskap kring hälsofrämjande arbetsplatser. Nätverket har funnits sedan 2006 och har en bred uppslutning av intressenter. Våren 2009 bjöd Framtid Kronoberg in det hälsofrämjande projektet Livsstil Väst, som finns i Västra Götalandsregionen, för en presentation på residenset. Efter deras framförande togs beslut att Det goda arbetslivet ska arbeta fram en liknande modell för hur hälsofrämjande metoder kan implementeras på arbetsplatser i vårt län. Arbetet med framtagandet av denna modell pågår och finansiering diskuteras. En lägesrapport kommer att presenteras innan utgången av Information Hälso- och sjukvården konkurrerar med många andra aktörer om målgruppernas uppmärksamhet och intresse när det gäller information om hälsa och hälsoarbete. Det finns en hel del evidensbaserad kunskap om hälsooch livsstilsfrågor. Vad som är vetenskapligt beprövat är dock inte alltid så lätt att förstå för den som efterfrågar information. Landstinget bör därför underlätta för mottagaren genom att noga välja ut vad som ska förmedlas samt anpassa och göra detta tillgängligt på ett för målgruppen intressant och attraktivt sätt. Kommunikation och information om hälsa och hälsofrämjande arbete måste också samordnas för att få större genomslag gentemot aktuella målgrupper. Syftet med följande förslag är att förtydliga landstingets information om hälsa och hälsofrämjande arbete.

12 LANDSTINGET KRONOBERG (13) Förslag 5.1 Kommunikationsplan En separat kommunikationsplan gällande hälsoinformation ska upprättas i samverkan med informationsavdelningen. Genomförande Uppföljning Med start våren Årlig revision. Under 2010 inom ordinarie budget för Folkhälsa/HFS och Informationsavdelningen. Fortsatt finansiering 6 Hälsa i fokus 2011 Stora satsningar har både för- och nackdelar. En nackdel är att det kan uppfattas som en engångsföreteelse för att därefter rinna ut i sanden. En fördel är att man genom att samla olika typer av aktiviteter kan få en större genomslagskraft såväl internt som externt. Syftet med att förstärka landstingets hälsoorientering under 2011 är att påskynda de processer som behöver startas upp för att Landstinget Kronoberg på ett trovärdigt sätt ska kunna kalla sig en hälsofrämjande hälso- och sjukvårdsorganisation, och för att kunna leva upp till sin vision. Exempel på förslag: Seminarier om hälsofrämjande arbete i Landstinget Kronoberg. Presentationer av pågående aktiviteter och projekt. Påfyllnadsföreläsningar gällande ny kunskap. Almanacka till alla anställda med text och bilder från Det Goda livet. Denna skulle också kunna innehålla en träningsdagbok, tips om olika typer av träning för både kropp och själ m.m. Temanummer av tidskrifterna Det goda livet och Bladet. Projekt Hälsofrämjande väntrum. Ett samlat specialiststöd vid komplex livsstilsproblematik startar upp sin verksamhet. Aktiviteter i samverkan med kommuner och andra aktörer i länet. Hälsofrämjande julbord för all personal. bör knytas till 2011 års budget. 7 Nätverksarbete HFS Medlemskapet i det nationella nätverket innebär att landstinget har representanter i olika grupperingar. Nätverket styrs av ett presidium och

13 LANDSTINGET KRONOBERG (13) landstingets ledamot är uppdragsdirektör Annika Hallqvist. Vid processledarmöten deltar processledare Sara Maripuu. I temagrupp Tobaksprevention deltar folkhälsoutvecklare Ingrid Edvardsson, och i temagrupp Fysisk aktivitet deltar FaR-samordnare Gunilla Eriksson. Kontaktpersoner i projektet Skaderegistrering inom akutsjukvården är i Växjö Jörgen Tagesson och i Ljungby Ulrika Persson. Representation i övriga tema- och arbetsgrupper bör diskuteras vidare. 8 Arbetsgrupp och referensgrupp Arbetsgrupp Karin Bengtsson Hans Ljungqvist Gunilla Eriksson Annelie Lageson Katarina Johansson Mona Leijon Pia Lundgren Karl Ljungström Sara Maripuu FoU-centrum/Det goda livet FoU-centrum/Det goda livet FaR-projektet Friskvård och hälsa Friskvård och hälsa/delta Psykiatrin Primärvården Länssjukvården Processledare, sammankallande Referensgrupp Eva Pettersson Lindberg FoU-centrum Lena Lendahls FoU-centrum Annika Hallqvist Uppdragsdirektör Jeanette Kjellberg Personaldirektör Märit Johansson Personalstrateg Pia Andersén Uppdragsstrateg Sara Maripuu Processledare 9 Revision av handlingsplanen Revision av HFS-handlingsplan bör knytas till årligt budgetarbete.

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Folkhälsoenheten Eva Pettersson Lindberg Sara Maripuu 2012-01-02 Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Sammanfattning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för

Läs mer

Hälsa vid funktionsnedsättning

Hälsa vid funktionsnedsättning Folkhälsoskrift 2012:5 Hälsa vid funktionsnedsättning Av Sara Maripuu, Oktober 2012 2 (10) Landstinget Kronoberg Kontakt: Sara Maripuu, processledare, sara.maripuu@ltkronoberg.se 3 (10) Hälsa vid funktionsnedsättning

Läs mer

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se Slutrapport Levnadsvanor - dokumentation i hälsobladet alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat 2012-09-03 www.lio.se 2012-09-03 Dokumentation av levnadsvanor i Cosmic Hälsobladet Bakgrund Sedan 2009 har

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Avsiktsförklaring om samverkan för minskad ohälsa i Oxelösund

Avsiktsförklaring om samverkan för minskad ohälsa i Oxelösund Avsiktsförklaring om samverkan för minskad ohälsa i Oxelösund Oxelösunds kommun, Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Svenska Kyrkan, SSAB, Hamnen och andra privata företagare vill

Läs mer

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser Cancerplanen Arbetsgruppen förebyggande och tidig upptäckt 2011-03-14 Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet Syftet med arbetet och förslagen som presenteras nedan

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Sjukhus eller vårdorganisation Medarbetarperspektivet Evenemang Friskvård /levnadsvanor

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet ohälsosamma matvanor Bakgrund till riktlinjerna Ingen enhetlig praxis

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Handlingsplan för barn och unga

Handlingsplan för barn och unga Handlingsplan för barn och unga Barnkonventionen I Jönköpings län 2013 Innehållsförteckning Landstingsdirektörens ord... 3 Barnkonventionen i Landstinget i Jönköpings län... 4 Begrepp... 5 Kunskap om barnkonventionen...

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Antagen 141127

Verksamhetsplan 2015. Antagen 141127 Verksamhetsplan 2015 Antagen 141127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 SYFTE OCH MÅL... 3 AKTIVITER FÖR 2015... 4 SAMVERKANSGRUPPER 2015... 4 LÄNSSAMVERKAN KOMMUN POLIS... 4 LÄNSGRUPPEN MOT VÅLD I NÄRA

Läs mer

Handlingsplan för kompetensförsörjning

Handlingsplan för kompetensförsörjning 1(7) Handlingsplan för kompetensförsörjning Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning krävs för att kunna

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 12 december 2012 kl. 9.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Koncernkontoret Region Skåne

Koncernkontoret Region Skåne Det du tänker t om mig Så ser du på p mig Som du är r mot mig Sådan blir jag Empowerment Innebär ett förhållningssätt och en människosyn där utgångspunkten är att alla människor har resurser och kapacitet

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun

Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun 1 Inledning Kommunstyrelsen har beslutat om att ta fram en Folkhälsostrategi för Mariestads kommun 2014-2017. Syftet med folkhälsostrategin är att

Läs mer

~~~1/;t- Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET

~~~1/;t- Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET 15-10-29 DN R LIU-2015-01324 YTIRANDE 1(6) Remissutlåtande från Medicinska fakulteten, Linköpings universitet avseende rapporten En Värdefull Vård - en hälsooch sjukvård

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län.

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län. LAKO Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län. Bakgrund Regeringen har träffat en överenskommelse med Sveriges Kommuner och

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Landstingets ledningsstab D A T U M D I A R I E N R Handläggare: Katarina Gustafson 2013-11-26 LS-LED12-358 MINNESANTECKNINGAR Sörmlands Folkhälsonätverk Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Plats:

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 UTVECKLING AV EVIDENSBASERAD PRAKTIK INOM VERKSAMHETSOMRÅDET STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Elisabeth Högberg Utvecklingsledare 2 SAMMANFATTING

Läs mer

V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP

V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP U UTVECKLING OCH LÄRANDE H HÄLSA OCH ARBETSGLÄDJE V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP D DELAKTIGHET OCH GEMENSKAP K KOMMUNIKATION OCH MÖTESER ETT VERKTYG FÖR ARBETSMILJÖ- OCH

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum

Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum Ledningsstaben MISSIV Henning Sand 2005-11-08 LiÖ 2005-835 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämnden Avtal med Folkhälsovetenskapligt centrum Bakgrund Folkhälsovetenskapligt centrum är ett kunskapscentrum med

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Västra Götalandsregionen 1 (6) Datum 2015-03-25 Diarienummer HS 87-2015 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Bakgrund

Läs mer

Mina Goda Vanor kurs om livsstilsförändring för personer med funktionsnedsättning.

Mina Goda Vanor kurs om livsstilsförändring för personer med funktionsnedsättning. Mina Goda Vanor kurs om livsstilsförändring för personer med funktionsnedsättning. Susanne Karlsson Stina Frank Karin Karkiainen Psykolog Fysioterapeut Arbetsterapeut Habiliteringen för barn och vuxna

Läs mer

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S)

Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Protokoll 1 (6) Folkhälso-och tandvårdsutskottet David Kvicklund LK/142996 Plats Beslutande Landstingshuset Karlstad Gert Ohlsson (L) Gustav Olsson (M) Jane Larsson (C) Kenneth Johannesson (S) Ersättare

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete s. 3 Folkhälsorådet s. 3 Folkhälsoinsatser 2013 1. Alla Härrydabor har förutsättningar för en god hälsa på lika villkor 1.1 Livskraften

Läs mer

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Yttrande R.nr 46.15 2015-10-14 Dnr 17/15 Saco Tiina Kangasniemi Box 2206 103 15 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Utredningens förslag Utredningen om en kommunallag för framtiden (SOU

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2015-10-28 Temagrupp Barn och Unga www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen

Kompetensområden och kompetensnivåer. vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensområden och kompetensnivåer vid miljöförvaltningen Kompetensförsörjningsprocessen är en del av verksamhetsutvecklingen och syftar till

Läs mer

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram Folkhälsoprogram för Ånge kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72 Folkhälsoprogram Innehåll 1 INLEDNING...1 1.1 SYFTET OCH ARBETSSÄTT...1 2 HÄLSA OCH FOLKHÄLSOPOLITIK...2 2.1 DEN NATIONELLA

Läs mer

2016-01-01 2016-12-31

2016-01-01 2016-12-31 1 (6) Avtalsnummer: 55807407 Dnr: HSN 2015-708 Överenskommelse mellan Region Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Centrum för Hälso- och Vårdutveckling 2016-01-01 2016-12-31 2 (6) Avtalsnummer:

Läs mer

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009 Jämställdhetsredovisning för 2009 Vad är jämställdhet? Jämställdhet i arbetslivet innebär att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter till utveckling i fråga om arbete, anställningsoch

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Tingsryd i toppform med FYSS

Tingsryd i toppform med FYSS 1(11) NSV Tingsryd 2008-01-24 Tingsryd i toppform med FYSS Projektarbete Vårdcentralen Tingsryd Olle Björmsjö Birgitta Arvidsson Berith Andersson Kontaktperson Birgitta Arvidsson 0477/794880 Mailadress

Läs mer

Tid Tisdagen den 26 maj 2009 kl Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

Tid Tisdagen den 26 maj 2009 kl Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2009-06-09 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 26 maj 2009 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen)

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Sida 1(7) Vård, omsorg, folkhälsa och Nya perspektiv Arbetsgruppen Sårbara familjen Datum 2015-09-14 Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Region Värmland - kommunalförbund

Läs mer

Handlingsplan för Hälsofrämjande landsting, 2011

Handlingsplan för Hälsofrämjande landsting, 2011 Folkhälsoavdelningen Sara Maripuu 2010 12 29 Handlingsplan för Hälsofrämjande landsting, 2011 Landstinget Kronoberg ingår sedan våren 2009 i det nationella nätverket Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer,

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

OH bilder. Former för samverkan och exempel på olika samverkansprojekt. Margareta Liljeqvist, SKL

OH bilder. Former för samverkan och exempel på olika samverkansprojekt. Margareta Liljeqvist, SKL OH bilder Former för samverkan och exempel på olika samverkansprojekt Margareta Liljeqvist, SKL Samverkan i gemensam nämnd Landstingets uppgifter enligt Hälso- och sjukvårdslagen Tandvårdslagen Smittskyddslagen

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar.

För att minska miljöpåverkan skall antalet körda mil i tjänsten minska jämfört med 2014 och fler möten genomföras på distans via IT-lösningar. Sida 1(8) Detaljbudget 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd

Riktlinje för anhörigstöd Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument Riktlinje för anhörigstöd ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2015-11-25, 275 ANSVAR UPPFÖLJNING: Socialchef GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben Landstingsfullmäktige 27 november 2012 Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben FN:s konvention om barnets rättigheter Folkrätt för barn

Läs mer

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2009:12 ISSN: 0348 Copyright: Länsstyrelsen Kalmar län Författare:

Läs mer

Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling

Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling slutredovisning av utbetalda medel 2011 och 2012 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan 2016 2018 En gemensam plan Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan för 2016-2018 är en plan för att utveckla och förbättra verksamheten för

Läs mer

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet.

1. Socialförvaltningens förslag till projektet bifalls. 2. Socialförvaltningen begär tilläggsanslag med 480 tkr till projektet. 1 (5) Socialkontoret Helena Paulsson Kommunstyrelsens förvaltning Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Ansökan om medel till utbildningssatsning inom Samtalsmetodik Motiverande Intervjuer (MI), riktad till

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

Hälsa utan gränser. Gaudis Katedral. Är att samverka för/med hälsa!

Hälsa utan gränser. Gaudis Katedral. Är att samverka för/med hälsa! Hälsa utan gränser Är att samverka för/med hälsa! Gaudis Katedral Ett möte mellan vetenskap och konst Men också mellan det planerbara, lineära och det organiska och komplexa 1 Se mig varje gång Vård för

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbund för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng finns framtaget. Inriktningen är att under 2015 fortsätta utveckla samverkan genom finansiering av Individ

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-12-20 p 4 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Eva Andersén Karlsson Instruktion för Stockholms läns läkemedelskommitté Ärendebeskrivning Detta ärende berör

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING

FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING FOLKHÄLSOVETENSKAPLIGT CENTRUM LINKÖPING RAPPORT 2006:2 Kartläggning av det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet i Landstinget i Östergötland LINKÖPING MARS 2006 Anita Jernberger Ingrid Andersson

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN

PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN PERSONAPOLITISKT PROGRAM FÖR POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN VISION Polismyndigheten i Kronobergs län ska vara en attraktiv arbetsplats med medarbetare som känner arbetstillfredsställelse i sitt arbete

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2013-05-29 Vilgotgruppen Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och

Läs mer

Hälso- och friskvårdspolicy

Hälso- och friskvårdspolicy Hälso- och friskvårdspolicy Hälso- och friskvårdspolicy 1(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Hälsofrämjande arbetsplats... 3 Arbetsgivarens ansvar... 4 Medarbetarens ansvar... 4

Läs mer

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt?

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? BESLUTSUNDERLAG 1(2) Tomas Samuelsson 2014-03-06 LiÖ 2014-297 Landstingsstyrelsen Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Anhöriga som ger omsorg till närstående

Anhöriga som ger omsorg till närstående www.pwc.se Revisionsrapport Christer Marklund Anhöriga som ger omsorg till närstående Haparanda stad Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Socialmedicin. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Socialmedicin. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Socialmedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för

Läs mer

Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng

Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng Study programme in occupational therapy 120 credits (=180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning, 2000-01-14. Reviderad 2004-01-16,

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning

Sida 1 (9) 1 Politisk inledning Sida 1 (9) 1 Politisk inledning 2a stycket Prioriterade grupper Landstingsfullmäktige har slagit fast att barn och ungdom, liksom de äldre ska prioriteras. I varje kommun ska det finnas tillgång till landstingspersonal

Läs mer

Egenkontroll avseende riskhantering

Egenkontroll avseende riskhantering Revisionsrapport Egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? Eva Ogensjö Cert. kommunal revisor Eva Andlert Cert. kommunal revisor

Läs mer

Åtgärdsplan 2008. Folkhälsorådet i Härryda kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Åtgärdsplan 2008. Folkhälsorådet i Härryda kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING Åtgärdsplan 2008 Folkhälsorådet i Härryda kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 NATIONELLA MÅL... 4 LOKALT FOLKHÄLSOARBETE... 4 INSATSER I HÄRRYDA KOMMUN... 5 HÄLSOFRÄMJANDE SKOLA... 6 KAMRATSTÖDJARUTBILDNING...

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Antagen av KF 2008-04-10 (Justerade redaktionella detaljer i denna text 2008-08-14 av Håkan Hambeson) Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Kungälvs kommuns

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Dnr 413/2006-510 UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:9 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:11 av Håkan Jörnehed (v) om att landstingets anställda skall få utökade möjligheter till fysisk aktivitet och att personalen skall

Läs mer

Slutrapport kollegialt lärande

Slutrapport kollegialt lärande Slutrapport kollegialt lärande Vi lär om oss själva i samverkan med andra www.lio.se Sammanfattning Ett kollegialt lärande innebär att deltagarna ges möjlighet att reflektera över det egna arbetet för

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse

Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse Rapport nr 39/2010 Mars 2011 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning...

Läs mer

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 HR i riktning mot Halmstads kommuns vision Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 Vi har en vision! HALMSTADS VISION HAR TRE HJÄRTAN Vi har en vision om framtiden i Halmstad. Den beskriver hur kommunen vill

Läs mer

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 2 SYFTE 3 BAKGRUND 3 PROJEKT FÖR ÅR 2010 4 1. FÖRSÖKSVERKSAMHET FÖR EN PATIENTFOKUSERAD OCH SAMMANHÅLLEN CANCERVÅRD 4 2. INFORMATIONSTJÄNST

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer