Säljare eller professionella besökare?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Säljare eller professionella besökare?"

Transkript

1 250 Skr Behavioral Sciences Research Press Specialrapport för Senior Sales Management besökare? Av George W Dudley Föreläsare: Christer B. Jansson Översatt med tillstånd av Behavioral Sciences Research Press Inc., Dallas, Texas. USA. 2002, Behavioral Sciences Research Press Inc, Dallas, Texas. ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLS

2 Behavioral Sciences Research Press Specialrapport för Senior Sales Management besökare kultur Av George W Dudley Är era säljare rädda för att ta säljkontakter? Tvekar de att följa upp leads? Enligt de erfarna forskarna George W Dudley & Shannon L Goodson kan allt som behövs för att komma tillbaka på spåret vara ett receptfritt antihistamin. För inte så länge sedan förväntades de mest tekniskt kompetenta arbetarna tjäna mest pengar. Vanligtvis gjorde de det. Men, det var då och detta är idag. Att klättra till toppen av ersättningskedjan idag kräver mer än intelligens, talang, kunskap eller förmåga. Att vara Bra är inte tillräckligt bra I dagens heta, konkurrerande arbetsliv räcker det inte med att vara bra på det du gör. Att tjäna vad du är värd kräver mera. Det kräver visibility management, att göra sig själv och sin kompetens synlig. Oavsett vad du tycker om det är visibility management numera en integrerad del av modern karriärutveckling. Visibility management innehåller alla de saker du kan göra för att andra ska veta vem du är och vad du är bra på. Det är den osynliga mekanismen på jobbet i alla moderna definitioner på framgång vilket inkluderar att tjäna pengar. Du ser det på jobbet i de översvallande föredragen som hålls av framgångsgurus vid säljkonferenser, tv-predikanter som bönar om pengar, författare som gör reklam för sina böcker, vetenskapsmän som publicerar forskning som behöver stöd, filmstjärnor som gör reklam för filmer, och ej att förglömmas reklaminslag med hallickar och gatuförsäljare som tvingas ge något tillbaka till samhället. Enligt vår forskning är visibility management nu den åttonde vanan bland mycket framgångsrika människor. När det handlar om att tjäna pengar är den också den starkaste.

3 Visibility Management baseras på Principerna bakom Erkännande och Belöning som definierade för åtskilliga år sedan och som beskrivs utförligt i The Psychology of Sales Call Reluctance (Boken om Säljhinder, Sales Call Reluctance, BelBin Svenska AB 2002). Så här fungerar det: För det första måste du synliggöra din kompetens innan den kan erkännas. För det andra måste den erkännas innan den kan bli ekonomiskt belönad. Om du misslyckas med att hedra dessa principer blir du kanske kompetent men det erkännande och belöning du skapat med dina ansträngningar kommer att gå till dem som kanske är mindre förtjänta men mera synliga. Det händer varje dag och det kostar. Massor! Konstant känslomässig kamp Utan tvekan utnyttjar naturliga self-promotors som Madonna, Anthony Robbins och Dennis Rodman alla möjligheter att göra sig synliga. Men för de flesta av oss skapar visibility management en konstant känslomässig kamp mellan vår önskan att synliggöra vår kompetens och vår rädsla att verka alltför framfusiga eller oförskämda. Konflikten de flesta människor erfar när de försöker stå upp, kliva fram och synliggöra sina bidrag är inte behaglig. För vissa är det tarmvridande stressigt. Lämnat utan åtgärd kan det i vissa karriärer såsom försäljning vara karriärdödände. Konflikten de flesta människor erfar när de försöker stå upp, kliva fram och synliggöra sina bidrag är inte behaglig. Varje gång vi försöker låta andra veta vilka vi är och vad vi är bra på återupplevs denna frätande konflikt. Slutligen genom repetition och samband stelnar den till en vana man glömt. När den väl blivit en vana känner vi oss obekväma varje gång vi försöker dra uppmärksamhet till de positiva egenskaper och fördelar som karaktäriserar oss själva Vi har samlat alla dessa konflikter, tvekan och rädslor associerade med att ta första kontakt i syfte att avancera i karriären till ett kluster vars tekniska namn är Inhibited Social Contact Initiation Syndrome, Syndromet Hinder att initiera Sociala kontakter, ISCIS. Barmhärtigt nog gav vi det också ett smeknamn rädslan för att marknadsföra sig själv (the fear of self-promotion). Oavsett vad du väljer att kalla det är rädslan att marknadsföra sig själv inte någon ytterligare psykologisk marknadsföringsslogan. Den existerar vare sig du tror att den gör det eller ej och den har mätbara konsekvenser.

4 Ja, men jag jobbar inte med försäljning När rädslan att marknadsföra sig själv drabbar säljare kallas den Sales Call Reluctance (säljhinder) eftersom den skapar ett konstgjort lågt tak på antalet första kontakter som kan initieras med prospektiva köpare på en konstant daglig basis. Vissa säljare tar bara en bråkdel av de kontakter de skulle kunna göra. Andra gör än färre. Vissa gör inga alls. De kan inte. För dem är prospektering för nya affärer känslomässigt förbjudet område. Avskurna från möjligheter till försäljning sluddrar och flämtar deras säljkarriärer efter luft tills dess den slutligen kvävs. Kanske känner du en sådan säljare. Kanske leder du en sådan. Kanske är du en själv. Tidigt i vår forskning studerade vi det statistiska sambandet mellan faktiska säljresultat och prospektering för nya affärer. Som förväntat fann vi att när den ena ökar så ökar också den andra. Sedan ägnade vi oss åt sambandet mellan prospektering för nya affärer och säljhinder. Vi fann att de var inverterat relaterade. Det innebär att säljhinder ökar när prospektering minskar. Det var också väntat. Vad som följde var emellertid inte förväntat. Vi sökte efter en ickesäljande grupp att jämföra med säljare och bestämde oss för att studera administrativ ledningspersonal på ett stort företag. Vi studerade den totala löneökningen och antalet befordringar som varje chef i urvalet fick under en femårsperiod. Resultatet är inte livlös statistik. Det är en högljudd larmsignal. Vi fann att de som oftast hade blivit befordrade och fått de största löneökningarna inte nödvändigtvis var de som ansågs vara mest tekniskt kompetenta. De var de som var mest villiga att synliggöra den kompetens de hade. Vi trodde inte att detta kunde vara rätt. Vi måste ha begått något misstag. Kanske borde vi pröva igen. Så det gjorde vi. Den här gången valde vi att studera systemanalytiker och systemingenjörer på ett internationellt dataföretag. Psykologen H A Overstreet skrev i Influencing Human Behavior att även inom mer strukturerade (procedur) yrken som ingenjörskonst står de tekniska kunskaperna enbart för 15% av de finansiella framgångarna. De resterande 85% hänförs till färdigheter inom human engineering. Andra forskare rapporterar liknande slutsatser (Stroh, LK All the Right Stuff: A Comparison of Female and Male Manager s Career Progression, Journal of Applied Psychology, 77, ; Gaskill, L R Women s Career Success: A Factor Analytic Study of Contributing Factors, Journal of Career Development,17, )

5 Resultaten från vår studie höll med om detta. De individer som utvecklades snabbast var inte bara bra på vad de gjorde.. de hade också förmågan att säkerställa att andra visste hur bra de var. Vår pågående forskning ger oss fortsatta bevis. En studie där vi jämförde uppsagda revisorer med revisorer i samma organisation som inte blivit över fann att de revisorer som förlorade sina positioner hade mera hinder att göra sina bidrag synliga än de som fanns kvar i organisationen. I en liknande studie fick 100 nyligen uppsagda icke säljande chefer genomgå samma psykologiska test vi brukar använda för att finna kontakthinder hos säljare (SPQ*GOLD). När vi fått deras värden korrelerades de med antalet inplanerade jobbintervjuer för respektive uppsagd chef. Återigen var resultaten överensstämmande. Kontakthinder som vanligen förknippas med underprestationer inom försäljning kan vara precis lika förödande inom andra yrken som för säljare. Två praktiska slutsatser kan dras från den tillämpade och teoretiska forskning vi genomfört om kontakthinder: 1) oavsett vad du anser så måste alla sälja idag, inte bara säljare 2) de första bevistecken på kontakthinder hittar man inte i svettiga handflator, klappande hjärtan, oroliga magar eller flämtande andning. Kontakthinder märks först i din plånbok. just nu, så funderar några av dina bästa säljare i hemlighet på att sluta trots att de är framgångsrika producerare Misslyckad försäljning Studier vi gjort tvärs över branscher visar att 80 % av alla nya säljare misslyckas med sitt första år inom försäljning. Anledningen? De säljer inte tillräckligt. De säljer inte tillräckligt för de har inte tillräckligt många prospektiva köpare att sälja till. De har inte tillräckligt många att sälja till eftersom de inte prospekterar tillräckligt. De prospekterar inte tillräckligt för att det är alltför stressande. Det ska därför inte komma som någon överraskning att säljhinder kräver fler i övrigt lovande säljkarriärer än alla andra faktorer tillsammans. Personlighet, bristande motivation, marknadsförhållanden, dålig time-management, oklara mål, otillräckliga säljstilar är distanserade medtävlare. Bortom utbränning Det räcker inte med det. Uppskattningsvis 40 % av alla erfarna (veteran) säljare erkänner en eller flera episoder med så svåra säljhinder att det hotat deras fortsättning inom försäljning. Detta innebär att precis just nu så funderar några veteransäljare på att sluta trots att de är framgångsrika erfarna producerare.

6 Avgångsintervjuer vi genomförde för flera år sedan avslöjade den underliggande orsaken: obehag med att prospektera för nya affärer. När det väl identifierats gav vi det ett namn: QW Syndromet QWS är förkortning för det amerikanska Quit While Succeeding (slutar mitt i framgången). Det hjälper till att förklara varför så många topproducerare som verkar nöjda eftersom de är produktiva oväntat avbryter sin säljkarriär. Av alla karriärspillror som lämnats av säljhinder är troligen QWS det mest skadande eftersom det är det är så onödigt. Med rätt träning kan ledningen upptäcka QWS i god tid för att förhindra förlusten av lönsamma veteransäljare. Ett problem. Många ansikten Det är svårt för försäljningschefer, tränare, psykologer och konsulter att korrekt förutse säljhinder under urvalsprocessen eftersom det inte bara är en enda sak. Det är många. Det är ännu svårare att upptäcka säljhinder hos existerande säljkår. När symptomen blir uppenbara är det oftast för sent. Förenklade populära psykologiska slagord som rädsla att bli avvisad, låg självkänsla och rädsla att misslyckas skapar underlag för intressanta samtal mellan konsulter som vill bli vetenskapsmän. Men dessa uttryck saknar beviskraft och klarar inte av att stå emot modern forskning som har identifierat tolv distinkta former av kontakthinder. Dessutom har flera nya undertyper upptäckts. Hjälper säljträning? Time management. Målsättning. Produktkunskap. Förhandlingskunskap. Emotionell intelligens. Presentationsteknik. Säljare vet att när det handlar om säljhinder räcker inte dessa ämnen. Glassig säljträning hjälper inte heller. Det gör inte heller generösa säljincentives, passionerade motivationstalare, dyra flerfärgsbroschyrer eller överraskande kundspårningsprogram. När säljhinder slår till på säljarna faller inkomsterna. Marknadstillväxtplatåer och fjolårets heta nya säljträning blir degraderade till detta årets låga prioriterade utgifter. I motsats till populära myter orsakas inte säljhinder av otillräcklig kunskap eller förmåga. Tvärtom, det hittas hos säljare som är känslomässigt oförmögna att översätta vad de redan kan till beteenden som skulle föra dem närmare till de mål som är viktiga för dem. Att utsätta en typ av säljhinder som kallas Överförberedelse för time-managementträning är som att tvångsmata en chokladallergiker med choklad. Det gör dem värre. Time Management ger dem ytterligare en rad med ursäkter genom att prioritera självorganisation och förberedelse före prospektering. Program för målsättning gör samma sak. De tar inte tillräcklig hänsyn till målallergiska säljare som bekymras av närvaron av klara mål, inte deras frånvaro. Ändå fortsätter samma visa

7 Tabellen nedan visar de 12 former säljhinder kan anta tillsammans med de nya undertyperna. Huvudtyperna har listats i den ordning de upptäcktes. En typ eller många? Var och en av de 12 typerna är statistiskt unika. Upprepade analyser som använder sofistikerade moderna statistiska procedurer har bekräftat att endast två typer, Familjeseparerare (familjekontakthinder) och vänseparerare (vänkontakthinder) överlappar i något avseende. Men även dessa två typer har endast 25 % av sina karaktäristika gemensamt. De återstående 75 % är unika för vardera typen. De 12 typerna av Sales Call Reluctance Typ av säljhinder Domedags siare Överförberedare Beteende kännetecken Slösar energi på att oroa sig om prospektering Överanalyserar, under agerar, sammanblandar veta med göra Hyperprofessionalism Överdrivet upptagen av image, anser vanlig prospektering förnedrande undertyp I röststolt överdriven användning av affekterade ord, manér undertyp II Kroppsstolt överdrivet affekterat utseende eller stylat, klär sig för att imponera Scenskräck Undertyp I Undertyp II Rollförnekelse Obeslutsamhet Undertyp I Undertyp II Social osäkerhet Undertyp Alfa Undertyp Beta Undertyp Delta Undertyp Epsilon Familjeseparerare Vänseparerare Telefonfobi Referensaversion Räds presentationer för grupper (små, stora, båda) Innehållsfokuserad räds vara underförberedd, ytlig Kroppsfokuserad obehag att vara i synligt centrum, tittad på Skäms över sin säljkarriär, negativ syn på säljkarriär Räds att verka alltför framfusig eller påträngande Född med vänligt sätt, troligen ärftligt Anskaffad, blir arg på sig själv för att inte vara mer kraftfull Förödmjukas av up-market prospekts Förödmjukas av rika prospekts Förödmjukas av kraftfulla, inflytelserika prospekts Förödmjukas av högt utbildade prospekts Förödmjukas av välkända prospekts Obekväm att nätverka genom familjen Obekväm att nätverka genom sina vänner Obekväm att prospektera på telefon Obekväm att fråga efter referenser ReflexmässigOpposition Argumenterar, vägrar att låta sig ledas, coachas, rådas eller tränas

8 I praktiken innebär det att vissa säljare bekvämt kan nyttja sin familj som nätverk men inte sina vänner medan andra är helt obekväma med att nyttja sina vänner som nätverk, men inte sin familj. Praxisen att komprimera två eller flera statistiskt distinkta typer till en koagulering är inkorrekt och missvisande. Än viktigare så hindrar det viktig information om specifika beteenden som är nödvändiga för chefer och tränare för att göra sitt jobb effektivt. Var och en av säljhindertyperna (och undertyperna) är beteendemässigt väldigt smala. Vissa delar av prospekteringen kan störas medan andra lämnas oberörda. En säljare kan vara extremt obekväm med att initiera första kontakten med högt utbildade personer men har inga som helst problem med att be om referenser eller använda telefonen. En annan säljare kan vara helt bekväm med att initiera kontakt med rika personer men fruktar att kontakta högt utbildade köpare. Säljhinder är den beteendemässiga motsatsen till målgruppsinriktad försäljning.. det är en målgruppsundvikelse på känslomässig bas. Vilken typ är vanligast? Vissa former av säljhinder verkar söka sig till vissa branscher mer än andra. Scenskräck är inget stort problem bland bilsäljare eftersom få bilar säljs genom seminarieförsäljning. Men i många finansbolag där investeringsprodukter säljs via seminarieförsäljning kan en liten gnutta av säljhindret Scenskräck vara förödande. Säljhindret Rollförnekelse Säljhinderprofil : Jämförelse mellan säljare och psykologer (100 poängskala där högre värden indikerar högre doser säljhinder) Säljhindertyp Säljare Jämförelsegrupp säljare 300 konsulterande psykologer* Säljhinder totalt Domedagssiare Överförberedelse Hyperprofessionalism Scenskräck Rollförnekelse Obeslutsamhet Social osäkerhet Vänseparerare Familjeseparerare Referensaversion Telefonfobi Reflexmässig opposition 8 33 * konsulterande psykologer som arbetar i företag och industri

9 tenderar vara grasserande inom livförsäkring och nätverksbranschens säljorganisationer. Giftiga doser av säljhindret Reflexmässig opposition kan hittas hos motivationstalare. Revisorer tenderar att ha säljhindret Överförberedelse. Finansplanerare tenderar att befolkas av säljhindret Hyperprofessionalism. Varje bransch har sina unika säljhinderkännetecken. Det är en av de viktigaste orsakerna till att generella metoder till att hantera säljhinder faller platt. Säljhindertyp har betydelse En riktig diagnos av säljhindertyp är det första steget för att motverka säljhinder. Det görs också ofta inkompetent och inkorrekt (åtföljt av att tillämpa fel korrektiva procedurer för fel typer). Varför är typ av säljhinder så viktigt? Från typen av säljhinder deriveras de mest effektiva åtgärderna, effektiva innebär den åtgärd som sannolikt ger det bästa förbättringen på kortast möjliga tid. Proper diagnos av typ är väsentlig om du vill veta 1) vad du har att göra med 2) vilken medicin som sannolikt fungerar bäst och 3) vilken sannolikheten för förbättring är. Vissa typer är jämförelsevis lätta att bli av med. Andra är Utsikt för respektive säljhindertyp visar varje typ av kontakthinder efter hur svårt det är för ledningen att exakt förutsäga i samband med urval, förhindra hos säljare med anlag för dem, diagnostisera hos erfarna säljare och åtgärda när den väl upptäckts. Typ Förutsäga Förhindra Diagnostisera Åtgärda Domedagssiare lätt svårt lätt svårt Överförberedare medel svårt medel medel Hyperprofessionalism svårt svårt svårt svårt Scenskräck lätt medel lätt medel Rollförnekelse svårt medel svårt lätt Obeslutsamhet medel svårt lätt svårt Social Osäkerhet svårt lätt medel lätt Vänseparerare medel svårt lätt svårt Familjeseparerare medel svårt lätt svårt Referens Aversion svårt lätt medel lätt Telefonfobi lätt svårt lätt medel Reflexmässig Opposition svårt mkt svårt svårt mkt svårt Förutsäga Förhindra Diagnostisera Åtgärda Svårt förutsäga i samband med urval Svårt förhindra angrepp Svårt att upptäcka hos erfarna säljare Svårt förminska/åtgärda Hämtad från Fear-Free Prospecting&Self-Promotion Workshop: Advanced Management Training 2002, Behavioral Sciences research press. ALL RIGHTS RESERVED. Reproduced with permission: Behavioral Sciences Research press.

10 det inte. Vissa kan inte alls bli botade. Vissa typer av kontakthinder svarar på vissa träningsåtgärder bättre än andra. Att tillämpa felaktiga motåtgärder eller rätt motåtgärder i fel ordning eller tillämpa samma åtgärdstekniker för alla typer av kontakthinder kan vara värre än att inte göra något alls. Med bestörtning har vi sett vissa konsulter försöka tillämpa motåtgärder på säljprestationsproblem som inte alls beror på kontakthinder. De kallas skenhinder. För den oinvigde ser skenhinder ut som äkta kontakthinder. Men vid närmare granskning visar det sig att de är mycket olika. Skenhinder saknar en eller flera av de tre viktiga ingredienserna för autentiskt kontakthinder. Och de svarar inte på någon av de metoder som designats för att åtgärda äkta kontakthinder. Att försöka tillämpa åtgärder som designats att korrigera kontakthinder på dessa säljprestationsproblem är slöseri och ineffektivt. Korrekt diagnos är den enda sättet att skilja mellan äkta säljhinder och skenhinder. Charlataner, surkartar och knasbollar? Vissa konsulter försöker braskande pracka på grova personlighetstester som de säger också mäter kontakthinder. Dessa marknadsföringsmässiga efterkonstruktioner brukar vanligtvis prissättas långt under etablerade, välkonstruerade specialsyftande instrument. Men är de verkligen billigare i det långa loppet? Fyra Skenhinder Skenhinder Typ Mg Hög motivation Men lågt målfokus Typ Gm Högt målfokus Låg motivation Typ GGG Hög motivation Men för många mål En test vi nyligen hörde talas om, mest använd inom försäkringsbranschen, hävdar att kontaktmodindexet kan beräknas Beteendekännetecken Låg prospekteringskonsistens, toppar följs av dalar Dålig prospektering p g av begränsade ansträngningar Låg prospekteringskonsistens på grund av konkurrerande mål Typ TRG Hög motivation, högt målfokus, behöver mer träning Vägrar prospektera innan han/hon är bättre tränad

11 från S, A, och verkliga procentvärden. Det är sant, vissa saker kan töjas ut att passa nästan vad som helst. Men är det best practice för att korrekt diagnostisera något så väsentligt som säljhinder? En läkare som jagar kostnader skulle kunna använda en kulspetspenna för att göra kirurgiska snitt. Men kulspetspennor gjordes inte för det syftet och är sannolikt inte lika effektiva som korrekta kirurgiska instrument. Om du försöker slå i spik, använd en hammare. Om du vill såga trä, använd en såg. Om du korrekt behöver diagnostisera säljhinder använd ett instrument som specifikt designats för det syftet. Att använda me-too test för att bedöma kritiska säljkompetenser som prospektering kan jämföras mes att köpa begagnade delar till ett flygplansunderhåll för de verkade billigare. Multinationella säljorganisationer Vi upptäckte säljhinder i varje land vi studerade. Även om kontakthinderprofilerna för individuella länder kan skilja sig radikalt vad avser typer och grad av kontakthinder är det orubblig överensstämmelse i mönstren som visar sig. Säljorganisationer i många länder tittar på USA för den senaste och största säljträningserfarenheterna. Företagsrepresentanter från Europa, Asien, Syd-Amerika och Stillahavsområdet reser årligen till USA i sitt sökande efter nya erfarenheter och åtgärder. Kommersiella säljträningsorganisationer i USA jublar över möjligheterna att sälja sina träningspaket internationellt. Nyligen redovisad forskning visar dock att senior management i icke amerikanska organisationer ska ta det med försiktighet. Om du behöver mäta Sales Call Reluctance korrekt använd ett instrument som är specifikt designat för att göra det jobbet Amerikanska säljträningsprogram må vara effektiva för amerikanska säljare men är mindre framgångsrika för icke -amerikaner (Dudley G.W &Goodson S.L Sales Motivation: A Multi-National Comparison of What Salespeople Want Årliga konventet, Soutwestern Psychological Association, March 2001) Om, som våra data visar, kontakthinder är mycket smittsamt är det inte förvånande att vissa typer av kontakthinder som finns inbäddade i amerikanska säljträningsprogram nu sprids i andra länder. Vidare så visar deras tillväxt de senaste åren nära paralleller med samma kontakthindertyper som hittats i amerikanska säljpopulationer. Tabellen nedan sammanfattar säljhinder per land. Det övergripande måttet vi använder är värdet för Prospeke-

12 teringsbroms på SPQ*GOLD, säljhindertesten. En översiktlig titt på måtten visar att säljarna i USA och Kanada tenderar att ha lägre genomsnittliga mått på säljhinder medan säljare i Singapore och Nya Zeeland har de högsta. Dessa resultat förvånar inte den erfarna australiensiska psykologen Jacqueline Calder som säger sig personligen ha observerat hur säljhinder blockerat coacher, konsulter, säljrekryterare, säljare, säljchefer, hela företag och ja, även psykologer som skulle kunna blivit högproducerande. Jag har sett det i alla kulturer jag arbetat i, säger Calder. Oavsett land, brukar säljhinder vanligen fel-diagnostiseras och leder till att motarbeta effektiviteten i de program som var avsedda att öka personliga resultat som att sätta mål, time management, förhandling och effektiva avslutstekniker. För att få den typen av träning att fungera oavsett land, tillägger Calder, måste säljaren först ha någon att presentera för. Ta det viktigaste först: prospektering. Varifrån kommer kontakthinder? Kontakthinder kommer inte från en enda källa. En typ, Säljhinder En multinationell jämförelse Totalt Australien Nya Zeeland Singapore Sverige UK USA Italien Canada DK säljhinder totalt urval: Dudley,G.W., The Psychology of Sales Call Reluctance ; Presentation, Regent Hotel, Sydney, Australia Behavioral Sciences Research Press. ALL RIGHTS RESERVED. Reproduced with permission: Behavioral Sciences Research press. Doomsayer (domedagssiaren) verkar ha en psykologisk komponent. Kontakthindret Yielder (obeslutsamhet) kan också ha en underliggande medfödd orsak snarare än psykologiska rötter. Ändå är ingen född med att känna rädsla för att ringa eller rädsla för att kontakta högt utbildade prospekts. För att spridas kräver dessa och andra ytterst smittsamma former av kontakthinder smittbärare. Bob K, en fondmäklare, säger att han inte hade någon som helst form av säljhinder förrän han bytte företag, så är det. Hans tidigare positiva attityd till prospektering och mycket framgångsrika säljhistorik neutraliserades fullständigt av hans nya företags säljträningsavdelning. De förstod inte den fulla innebörden av vad de lärde ut och hur de lärde ut det. Vi lärde oss snart att vara rädda för prospektering säger Bob och talar för både sig och sina kollegor. Vi brukade

13 ringa hem till oss själva så fort tränarna var i närheten så att vi skulle verka upptagna. Bob är bara ett exempel, från ett företag. Men han är mer än det. Bobs erfarenheter visar den dramatiska skillnaden som kan observeras mellan företag som anställer fondmäklare. För att utveckla detta har vi summerat generella kontakthindervärden för fyra ledande företag inom Bobs bransch. Fyra företag. Jämförelse av mängden kontakthinder Företag Kontakthinder A 30 B 37 C 23 D 36 (100 procentskala, högre värden indikerar större mängd kontakthinder.) Enbart företag i USA. Alla företag är inte lika. Den här tabellen visar att fondmäklare har större sannolikhet att uppleva kontakthinder i vissa företag än i andra. Bobs fall visar varför vi i mer än 20 års tid har förmanat säljare Var uppmärksam på vem du låter komma i närheten av din hjärna. Till försäljningschefer tillägger vi Se upp med vem du låter komma i närheten av dina säljare! Kontakthinder. Vem har det? Vem sprider det? Säljhinder sprider sig snabbt i en säljorganisation. Hur? Oavsiktligt eller lång exponering för individer eller säljstödsmaterial med direkt åtkomst till säljstyrkan. Här är en ofullständig lista över organisatoriska smittbärare som vi observerat ha en oavsiktligt smittsam attityd till prospektering. De listas i fallande ordning efter giftighetsgrad. Smittbärare till säljhinder Listas i fallande ordning efter giftighetsgrad Motivationstalare, Prestationscoacher, konsulter, gurus Human Resource-människor, psykologer påverkar policyn för urval av säljare De som rekryterar säljare (påverkar ansökningspoolen, vem som anställs som säljare)

14 Säljtränare och kommersiella säljträningsprogram (rollmodeller) Kamrater och kollegor (härmningsmodell) Säljledare/Försäljningschefer (härmningsmodell) Seniora Försäljningschefer (säljfilosofin) Senior Management (hur acceptabelt det är att sälja) Hämtad från Fear-Free Prospecting & Self-Promotion Workshop: Advanced Management Training 2002, Behavioral Sciences Research Press. ALL RIGHTS RESERVED. Reproduced with permission: Behavioral Sciences Research Press. Smittade kulturer. Säljhinder i direktionsrummet? I vissa företag begränsas inte säljhinder till säljavdelningen. Ett tränat öga kan upptäcka bevis genom hela organisationen. När senior management råkar i strid med roll och legitimitet med säljprocessen degraderar inkonsekventa policies och organisatoriska spasmer säljansträngningarna. Perifera frågor får övertaget över att skapa nya affärer. Digital Equipment Company, en gång i tiden en högprofilspelare inom dataindustrin, kan ha blivit ett offer för odiagnosticerat säljhinder av typen Role Rejection (rollförnekelse) i direktionsrummet. Hur vet vi det? En författare bidrog med ett tips, dold i ett citat. IBM betalar sina säljare provision berättar en författare Digital Equipment gör det inte. Digital Equipments CEO Kenneth Olson anser att provisioner är oetiska eftersom kundens välbefinnande sannolikt kommer att offras för säljarens penningbgär. (What is Ethical in Business, Verne E. Henderson, McGraw Hill, New York, 1992, sid 95). För oss verkar detta mera att tolerera försäljning än att uppmuntra försäljning. Avspeglande denna attityd sökte Digitals företagssäljfilosofi sin tillflykt i konsultativ försäljning där rättfram produktförsvar ersätts med slingrande kundorienterad försäljning. År 1977 erbjöd Olson ytterligare kloka råd: Det finns ingen anledning för någon att ha en dator hemma Digital finns inte längre. Det åts upp av en konkurrent. Psykningar och ordlekar I många organisationer proklameras gyllene visioner, mål-

15 sättningar och ståtligt orubbliga dedikationer till ädla principer. Trots detta förväntas deras säljare fortsätta dansa utan att missa en takt under kaotiska rekonstruktioner, spastiska reorganisationer, sammanslagningar, uppköp, utförsäljningar. När högsta ledningen har en konfliktfylld attityd till försäljning tråcklar sig budskapet ner genom organisationen inklusive säljarna. Vissa företag försöker stå pall genom att skaffa sig en ickesäljande säljstyrka där säljarna indoktrineras att presentera sig själva inför prospektiva kunder som rådgivare eller konsulter. Aldrig någonsin får de kalla sig säljare. Det vore obscent. Vid månadens slut ska de trots detta svara för hur mycket nya affärer som skapats inte för hur många råd de gett eller skapat goodwill på marknaden eller vunnit vänner. Dessa dubbla budskap resulterar i förväntat utbrott av säljrollkonflikt och frustration som effektivt reducerat många av dagens bäst rustade säljare till litet mer än Säljhinder: Kännetecken i företagen Hur känner du egentligen inför försäljning? Har kontakthinder smugit in hos senior management? Här är några varningssignaler du bör se upp för i din organisation. Säljhindertyp Överförberedelse Beteende-kännetecken Alltför många möten; Säljarna nedtyngda med onödiga administrativa krav, administrativa krav tar över arbetet att skapa nya affärer Hyperprofessionalism Obeslutsamhet Onödiga investeringar i det rätta utseendet, beslut baseras inte på sannolik påverkan på resultatet, utan hur det kommer att få beslutsfattarna att se ut. Oklart ansvar, ledarskapsvakuum; en kultur med skvaller och rykten, ledarskap via djungeltelegrafen, retorisk Målsättning

16 Säljhindertyp Rollförnekelse Social Osäkerhet Beteendekännetecken Indoktrinering istället för träning; Insisterar på att vara förskönande över säljarrollen, distansering från säljfunktionen, låg identifikation med säljprocessen. Försummar, åsidosätter högre statusmarknader som lämnas till konkurrenterna, ignorerar produkter för den högre målgruppen, låg kvalitet på säljrekrytering Reflexmässig Opposition Ledning genom rasande humör, intern politik, maktkamp, psykopater som rådgivare, personlig överlevnad går före teaminställning. Hämtad från Fear-Free Prospecting & Self-Promotion Workshop: Advanced Management Training 2002, Behavioral Sciences Research Press. ALL RIGHTS RESERVED. Reproduced with permission: Behavioral Sciences Research Press. Vad fungerar? Vad fungerar inte? Det finns många gurus som erbjuder sig att hjälpa dig att hantera säljhinder i din säljorganisation. Det har det alltid funnits. Deras en storlek passar alla budskap varierar från det uppenbarligen löjliga till det mystiskt obskyra. Det finns sextio sekunders mirakelkurer, självhypnos, subliminala band och färgglatt blinkande lampor att bära över ögonen. Det är bara början. Ta fram dina böcker om försäljning skriver en vis man i sin spalt med råd till säljare Läs 30 minuter om dagen. Ta en ny teknik och pröva den så fort du lärt dig den. Skarpa kunskaper och nya idéer leder till självförtroende att ta upp telefonen och ringa någon ny. Det låter bra men försök säga det till någon med äkta säljhinder. Under tre decenniers vetenskaplig forskning om säljhinder har vi inte träffat en enda säljare som blivit av med sina säljhinder genom att följa det rådet eller något liknande råd. Trots detta är denna attityd sorgligt representativ för de otestade och antika metoder man regelbundet finner inbäddade i säljprogram, presentationer, webbsidor och tryckta publikationer.

17 En snabb blick på dessa resurser visar att det magiska säljhinderelixiret för säljare idag inte är innehållsmässigt annorlunda än de psykologiska trollformler man prackade på folk för många år sedan, utom i ett viktigt avseende. Idag kan du bli lurad on-line. Vad fungerar? Det beror på vilken typ(er) du brottas med. Vissa korrigerande åtgärder fungerar för vissa typer men inte för andra. Att t ex studera en välmenande konsult som använder ordbaserad rådgivning för att hjälpa en säljare bli av med sitt Domedagssiande (Doomsayer) säljhinder saknar inte komiska undertoner. Säljhindret Domedagssiande kan ha en medicinsk komponent. Säljare med den här typen kan lida av odiagnostiscrade medicinska problem inkluderande allergier, vilka kan påverka innerörats funktioner. Om så är fallet behöver de en läkare inte en psykolog, medicin inte ord. Allt som behövs för att få dem tillbaka på spåret är kanske lite vanligt receptfritt antihistamin. Att återuppleva barndomstrauman är inte nödvändigt för de flesta fall av säljhinder. I de flesta fall är inte heller militant framtvingad prospektering under stress det. Att bli av med säljhinder kräver en ordentlig metodisk approach som startar med omfattande diagnos av säljhindertyp. Det borde inte bli förenklat till allmän känn upplev rädslan men gör det ändå tekniker som kanske kan vara användbara för andra beteendefrågor. När man handskas med säljhinder är en sådan attityd ett bergsäkert recept för självbrutalisering, inte självförbättring. Vi kallar den attityden the head-bangers ball Fungerar det? Absolut om ditt syfte är att fördjupa och förstärka den omedvetna associationen mellan prospektering och obehag. För objektiv hjälp att skilja hjälp från hype, gå till vår hemsida www. bsrpinc.com och klicka på Get ready, Get Set, Get Scammed, Psychological testing om the Worldwide Web. *Förutsätter korrekt diagnos och borttagande av skenhinder. Källa: Dudley G & Goodson S; The Psychology of Sales Call Reluctance, Behavioral Sciences Research Press, Dallas, Texas, Hämtad från Fear-Free Prospecting & Self-Promotion Workshop: Advanced Management Training 2002, Behavioral Sciences Research. ALL RIGHTS RESERVED.Reproduced with permission: Behavioral Sciences Research Press. Hur skapar man en kultur som gynnar försäljning? Din organisation erbjuder konkurrenskraftiga produkter, generös provision och strålande förstklassig säljsupport. Men ditt nya heta säljträningsprogram ger samma gamla ljumma resultat. Säljet släpar efter eftersom dina säljare prospekterar med foten på bromsen. Vad kan du göra? Var ska du börja?

18 Säljhindertyper efter best-practise* motåtgärder Säljhindertyp Bästa recept för motåtgärd Domedagssiare Överförberedare Hyperprofessionalism Scenskräck Rollförnekelse Obeslutsamhet Social Osäkerhet Vänseparerare Familjeseparerare Referensaversion Telefonfobi Reflexmässig Opposition Medicinsk utvärdering, göra mindre känslig för hot Tankezappning, sinnesförstärkning Rädsloomvändning Minska hotbilden Parable of the eldorado Tankezappning Tankezappning Tankezappning Tankezappning Tankezappning Tankezappning Minska hotbilden Rädsloomvändning Här är några tips för att hjälpa senior management att börja hantera säljhinder mera effektivt. De är de första stegen på vägen att förvandla din organisation till en pro-säljande

19 (_) Ledarskap: Börja med dig själv. Har du säljhinder? Var ett föredöme! Hur ser din säljhinderprofil ut? (_) Kalibrera/Stäm av: Utvärdera alla i högsta ledningen. Lyssna efter säljhindertyper i de ursäkter du hör. (_) Försäkra: Utvärdera alla försäljningschefer. (_) Verifiera rekryteringen: Utvärdera de som rekryterar säljarna (_) Verifiera träningen: Utvärdera alla säljtränare (_) Verifiera urval: Gå igenom alla urvalsprocedurer och praxis (_) Befäst: Försäkra dig om att HR och annan supportpersonal är positiva till sälj och inte uttryckligen eller underförstått motståndare till säljfunktionen. (_) Ompröva. Diskutera öppet er säljträningsfilosofi, säkerställ att den är pro-försäljning och inte ren hantering av situationen, stå pall (_) Delegera: Fråga efter en övergripande genomgång av ert säljträningsmaterial och leta efter dolda, underförstådda budskap som kan ha ett negativt inflytande på attityden till prospektering (_) Testa i verkligheten. Gå bortom retoriken; kräv att all HR personal och säljstödspersonal tillbringar åtminstone 5 dagar om året tillsammans med aktivt prospekterande säljare. De som vägrar eller inte klarar det känslomässigt bör avlägsnas från vidare kontakter med någon som helst del av säljfunktionen. (_) Optimera: Använd vilket diagnosinstrument du vill för att styra nya säljare mot prospekteringsaktiviteter som mest sannolikt erbjuder tidig positivt förstärkning och bort från de som inte ger det; börja sedan omedelbart att motverka prospekteringssvagheter med målinriktad träning. (_) Bevara: Ignorera inte dina erfarna säljare. De behöver också stöd. (_) Förebygg: Sök aktivt efter tecken på QWS och utrota det innan det drabbar dina erfarna säljare.

20 Att övervinna säljhinder: Fyra viktiga hörnstenar Individuella säljare och företaget måste ta samma fyra steg. Varje steg vore fruktansvärt enkelt om säljhinder vore passivt. Men det är de inte. De slår tillbaka. Medveten. Bli uppmärksam på att säljhinder existerar och att det signifikant kan påverka produktionen negativt. Vissa högre chefer skulle helst slippa få veta. Erkänn. Mycket svårt för vissa organisationer (speciellt de med säljhindret Hyperprofessionalism & Reflexmässig Opposition) eftersom det kräver styrkan att erkänna svaghet och viljan att ta ansvar. Vissa högre chefer är bättre på att komma med ursäkter. Bedöm. Använd tillämpliga metoder att ta reda på hur mycket som finns och vilka typer som påverkar produktiviteten. Att korrekt identifiera de säljhindertyper som för närvarande finns i din organisation är ett av de viktigaste stegen du kan ta. Tillämpa. Retoriska förpliktelser är billiga. Bli aktiv. Börja öppet arbeta med dina egna frågor och sök hjälp från dina anställda när du ber dem att börja arbeta på egen hand. Kartlägg/följ sedan framgång. Otaliga säljare kommer aldrig till start. Många säljchefer kommer aldrig längre än till steg två. Båda kategorierna väljer att ägna sig åt andra prioriteringar, kommer med stridslystna ursäkter eller engagerar sig i passionerade förnekanden. Men en sak är säker; tills resan påbörjats kan att tjäna vad de är värda i försäljning för båda vara en svårfångad något som kunde ha varit. Kommer det att innebära någon skillnad? Är det oundvikligt att drabbas av säljhinder? Kan det elimineras? Kan komplettering av ert säljarurvalsprogram med specialiserade säljhindertest hjälpa till att korrekt förutsäga säljhinder? Är korrigerande säljträning till hjälp? Kommer säljhinderteknologin göra skillnad i ditt företag? Helt ärligt så vet vi inte. Du måste bestämma för dig själv. Allt vi kan göra är att introducera bevisen. Det här är vad några andra erfarna chefer fann:

21 Ett hypoteksföretag fann genom att använda SPQ*Gold säljhinderskalan att generell säljhindernivå korrekt delade in deras 162 säljare i hög respektive lågproducerande grupper. En stor arbetsgivare till mäklare fann att de mäklare som hade högsta värdena på SPQ*- Gold Motivation för att prospektera producerade i snitt 24 fler nya avtal per mäklare och år än mindre motiverade mäklare. En ROI-studie av effektiviteten i en träning jämförde produktionssiffrorna före och efter man genomförde säljhinderträning med en grupp som inte fick det. Gruppen som fick workshop om säljhinder hade en 33,8 % ökning av försäljningen. Jämförelsegruppen som endast fick ordinarie säljträning ökade enbart med 13,9 % under samma tidsperiod. En nyligen genomförd urvalsstudie genomförd av en bank fann att SPQ*GOLD starkt fokuserade prospekteringmätning helt klart utmanövrerade ett populärt psykologiskt test genom att förutsäga antalet nya konton som genererades och antalet provisionsdollar. Studier i träningseffektivitet visar att säljhinderträning också kan ha en positiv effekt i icke amerikanska säljorganisationer. Även om erfarna icke-amerikanska säljchefer med all rätta är skeptiska om dess tillämpning inom ickeamerikanska säljkulturer visar fältstudier i deras organisationer att de fungerar. En kort översikt över några studier av effektivitet i träningen visar följande; Land % förbättring USA 22 U.K 46 U.K 18 Sydafrika 46 Australien 23 en annan studie som jämförde produktiviteten hos nya telemarketingkommunikatörer fann att SPQ*Gold exakt förutspådde tidig fram gång som var en mycket viktig indikation för säljresultatet 24 månader senare.

22 En studie i England genomförd av Paul Waters & Associates bekräftade att hela kostnaden för ett företags ledning att bedöma nivån av nuvarande säljhinder och därefter tillhandahålla specifik säljhinderträning för de anställda säljarna återbetalades efter endast fem dagar. Allt efter den dagen var vinst. Ett professionellt rekryteringsföretag i USA använde förebyggande säljhindertestning och säljhinderträning för att komma i fronten när ekonomin backade. Det senaste året har varit en utmaning eftersom vår bransch drastiskt drabbats av konjunkturnedgången skriver de. Vi såg våra konkurrenter slå igen men vi finns fortfarande kvar och går bra. Det faktum är våra försäljningssiffror är 16 % bättre än i fjol. Våra rekryterare har gått från prospekteringssamtal per vecka till 75 + på konsistent bas. Det innebär 275 % ökning! Vi känner oss säkra på att vi kommer ur konjunktur nedgången starkare än någonsin. En insiktsfull säljinriktad organisation vidtog ett osedvanligt medvetet steg och bestämde sig för att metodiskt implementera korrigerande säljträning och säljarurval. De använde Workshops om Säljhinder och SPQ*Gold Säljhinderskalan. När de började 1991 var den genomsnittliga nivån av säljhinder bland deras säljare 38%. Det är högt för den branschen. Dessa data bekräftar att detta företag med tålamod lyckades styra sin prospekteringsuppgift från över snittet i smitta till långt under genomsnittet. Dessutom visade sig att alla 12 säljhindertyper systematisk minskade, motivation att prospektera visade systematisk ökning precis som mål nivå. Gjorde det någon skillnad? För det här företaget kan du slå vad om att det gjorde det. Rekryterade Säljare Genomsnitt säljhinder Kan det innebära någon skillnad för ditt företag? Vi vet inte. Endast reklaminslag kan ge billig försäkran och glassiga garantier. Vetenskapsmän begränsas av försiktiga uttalanden om sannolikhet, begränsat av tillgänglig information.

23 Sammanfattning och slutsatser All den data om säljhinder vi samlat in under de trettio senaste åren från hundratusentals säljare i många länder och nästan alla branscher erbjuder både hopp och vägvisning för erfarna chefer. Vi har funnit att ingen utmaning för chefer är mera kostsam för ett företag att stå ut med eller på ett vinstgivande sätt effektivt komma tillrätta med säljhinder. För det andra finns det numera tillgängligt en omfattande och varierande samling av specialiserade åtgärder speciellt utvecklade för att förutsäga, förebygga, diagnostisera och åtgärda säljhinder. Säljhinder behöver inte bli kvar som en svårbehandlad källa till frustration för ledningen eller förvirring för säljträning. Senior säljchefer över hela världen använder framgångsrikt moderna tekniker att angripa en av de mest ihärdiga och förbryllande problem som säljledare, företagsledningar idag står inför: att få säljarna att sälja. Om författarna: George W Dudley är medförfattare till bestsellern The Psychology of Sales Call Reluctance (Boken om Säljhinder). Han har genomfört ett otal antal studier såväl nationellt som internationellt om karaktär och innebörden av säljhinder. Han är ordförande i Behavioral Sciences Research Press (BSRP), en global organisation med huvudkontor i Dallas, Texas. Företaget engagerar sig i internationell vetenskaplig forskning och specialiserar sig på psykologiska bedömningar av säljare och säljledande personal. BSRPs förlag och träningsavdelning producerar psykologiska tillämpningar som används av bla de 100 största företagen på Fortune listan. Forskning från BSRP presenteras regelbundet vid akademiska sammankomster inklusive Soutwestern Psychological Assossiation och European Congress of Cognitiv Behavioral Psychology bland andra. Han har varit inbjuden talare vid diverse organisationer inklusive the Million Dollar Round Table och Sydney Hans arbete har framhållits i publikationer från Financial Times of London till Society for Industrial & Organizational Psychology. Call Reluctance, SPQ*Gold, och Fear-Free Prospecting and Self- Promotion Workshop är inregistrerade varumärkan som tillhör Behavioral Sciences Research Press, Dallas, Texas Alla rättigheter förbehålles. En skrift från BelBin Svenska AB med tillstånd från BSRP Inc Dallas, Texas, USA.

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

TIPSLISTAN om trans på lajv

TIPSLISTAN om trans på lajv TIPSLISTAN om trans på lajv På Prolog 2015 samlades 17 stycken lajvare med transerfarenheter på utvecklingsforumet Att lajva utanför könsnormerna. Där skapade vi bland annat den här listan med grundläggande

Läs mer

Välkommen Säljstilar. Henrik Mannerstråle. Powersales Communication

Välkommen Säljstilar. Henrik Mannerstråle. Powersales Communication Välkommen Säljstilar Henrik Mannerstråle Motivation och drivkrafter Resultat Komfort Anseende SMI2 Individen Relationer Autonomi Trygghet sammanvägda jämföra 1: Ana Maria Lopez Bilbao 6: Axel Malmström

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Licensiering i Belbin Team Skills och E-Interplace systemet

Licensiering i Belbin Team Skills och E-Interplace systemet Licensiering i Belbin Team Skills och E-Interplace systemet Copyright BelBin Svenska AB 1991, 1993, 1995, 2000 och 2007 Licensiering i Belbin Team Skills och E-Interplace systemet BelBin Assessments licensierar

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

TRACOM Sneak Peek Excerpts from. Självskattnings-Guide

TRACOM Sneak Peek Excerpts from. Självskattnings-Guide TRACOM Sneak Peek Excerpts from Självskattnings-Guide självskattnings- GUIDE Innehållsförteckning Introduktion...1 SOCIAL STYLE MODELLEN TM...1 Vad bestämmer din stil?...1 SOCIAL STYLE och arbetet med

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage Pressmeddelande 18 maj Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig Kvinnliga anställda upplever mer symptom på stress än sina manliga kollegor. Exempelvis

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

ÖKA ENTUSIASMEN. Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb

ÖKA ENTUSIASMEN. Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb ÖKA ENTUSIASMEN Copyright 2013 Dale Carnagie & Associates, Inc. All rights reserved. be_enthusiastic_060214_gb ÖKA ENTUSIASMEN Inom Dale Carnegie använder vi ofta ordet entusiasm. Entusiasm är ofta den

Läs mer

Nina Jansdotter. tillsammans med Cathrin Frisemo FRAMGÅNGSFOBI. vinn över rädslan att lyckas

Nina Jansdotter. tillsammans med Cathrin Frisemo FRAMGÅNGSFOBI. vinn över rädslan att lyckas Nina Jansdotter tillsammans med Cathrin Frisemo FRAMGÅNGSFOBI vinn över rädslan att lyckas Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag och Nina Jansdotter

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar 1 av 9 2009 09 17 21:22 Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar Insomnia Ett område inom sömnforskningen som har rönt stor uppmärksamhet under

Läs mer

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar.

Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Business Model You Din personliga affärsplan framtagen på åtta timmar. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt om Business Model You... 3 Varför en personlig affärsplan?... 3 Två viktiga

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det?

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? Manus för inbjudan till affärspresentation: 1. Hejsan (förnamn). 2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? 3. Vad bra. Jag

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Individuell uppgift 2

Individuell uppgift 2 Individuell uppgift 2 Som grund för uppgiften är caset som behandlades på första träffen, och resultaten från mätningen av den fysikaliska/tekniska miljön, se bilaga 1, 2 och 3. Nu ska du analysera följande

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik 24 april 2014 Teresia Stråberg IPF AB Hur kom det sig att vi började lönesätta individuellt? 1980-talet 1:a vågen av kritik & lösningar

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Monica Eriksson. Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. brain books

Monica Eriksson. Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. brain books Monica Eriksson Hur gör vi nu? handbok för föräldrar & lärare om barn med neuropsykiatriska funktionshinder brain books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se Monica Eriksson och Brain

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Relationer på arbetet ett organisatoriskt perspektiv

Relationer på arbetet ett organisatoriskt perspektiv Relationer på arbetet ett organisatoriskt perspektiv Ulrich Stoetzer Medicine Doktor, Leg. Psykolog Centrum för Arbets- och Miljömedicin Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Relationer vore

Läs mer

Barn och ungdomar med fibromyalgi

Barn och ungdomar med fibromyalgi Barn och ungdomar med fibromyalgi Hur vardagen kan vara Om barn och ungdomar med fibromyalgi. En hjälp för dig, din familj, dina vänner och skolan. Utgiven av Fibromyalgi, vad är det? Fibromyalgi är en

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

Vad innebär en uppskjutandeproblematik?

Vad innebär en uppskjutandeproblematik? Vad innebär en uppskjutandeproblematik? På kyrkogården i Ravlunda i det skånska Österlen, ligger författaren Fritiof Nilsson Piraten begravd. På sin gravsten lät han inrista: Här under är askan av en man

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018

Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Jämställdhetsplan för Trosa kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-02, 127. Dnr KS 2015/106 Denna plan är ett stöd och ett verktyg för ökad jämställdhet. Planen är främst avsedd för chefer

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Bakgrund Syftet med blandade lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap. Samtliga lokala lärande nätverk består

Läs mer

Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare

Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare Stockholm juli 2009 Trots lågkonjunkturen: Svenska företag på jakt efter tekniker och säljare Trots lågkonjunkturen och hög arbetslöshet söker svenska arbetsgivare efter rätt kompetens. Hela 29 procent

Läs mer

BASKET FÖR UNGA SPELARE

BASKET FÖR UNGA SPELARE 106 BASKET FÖR UNGA SPELARE 4 COACHEN PÅ TRÄNING 107 Coachen på träning Jose María Buceta Konstruktiv attityd Att leda övningar Använda förebilder Instruktioner och kommentarer Frågor och påminnelser Att

Läs mer

Om nikotintuggummin och betydelsen av smak och konsistens för att sluta röka

Om nikotintuggummin och betydelsen av smak och konsistens för att sluta röka Rökförbud 1 juni 2005 Om nikotintuggummin och betydelsen av smak och konsistens för att sluta röka Ett bakgrundsmaterial med resultat från en Gallup-undersökning bland svenska rökare mellan 25 och 55 år

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING studiehandledning Varför ett studiematerial? Jag vet inte hur många människor jag har jobbat med och coachat som läst alla utvecklingsböcker i världen, men de lever fortfarande inte det liv de vill eller

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Checklista med Tips & råd för din webbplats

Checklista med Tips & råd för din webbplats Checklista med Tips & råd för din webbplats Din hemsida är navet i din marknadsföring. Den ska visa vem du är, vad du erbjuder och hur just du kan lösa dina kunders problem och den ska hjälpa dig sälja

Läs mer

EFFEKTIVA PRESENTA- TIONER ARBETSBOK

EFFEKTIVA PRESENTA- TIONER ARBETSBOK EFFEKTIVA PRESENTA- TIONER ARBETSBOK Copyright Lorensbergs Organisationskonsulter AB Version LBG 5.1 SWE 2012 All rights reserved. No portion of this publication may be reproduced, distributed, stored

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS

KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS Det här kapitlet innehåller råd till både föräldrar/vårdnadshavare och lärare om symtomen på ADHD och hur man känner igen dem hos ett barn. Här finns avsnitt om ADHD

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Motivering och kommentarer till enkätfrågor

Motivering och kommentarer till enkätfrågor ga 2 Motivering och kommentarer till enkätfrågor Kön Valet av denna variabel grundar sig på att vi vill se om det finns några skillnader mellan kön och hur de rekryterar. Kommentar: Vi hörde på namnet

Läs mer

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 0 2 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden TEMO har, på uppdrag av Svenskt

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas Demo Demo Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby 08-7919800

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Stresshantering en snabbkurs

Stresshantering en snabbkurs Stresshantering en snabbkurs Som vi var inne på tidigare i så har man inom smärt- och stressforskning på senare år skapat en modell för hur kropp och psyke hänger ihop; psyko-neuro-endokrino-imunnolog

Läs mer

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015

Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Föräldramöten på daghem och i skolor 2015 Under 2015 erbjöd Barnens Internet föräldraföreläsningar till samtliga lågstadieskolor samt till de daghem på Åland där föreläsningar inte genomfördes under 2014.

Läs mer

Med kränkande särbehandling

Med kränkande särbehandling Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Online Family rapporten. Familjens liv på Internet ett globalt perspektiv Juni 2010

Online Family rapporten. Familjens liv på Internet ett globalt perspektiv Juni 2010 Online Family rapporten Familjens liv på Internet ett globalt perspektiv Juni 2010 Norton Online Family rapporten 2 ycker du att dina barn T tillbringar för mycket tid på Internet? Är du orolig över att

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Personligt Mästerskap - Träningsjournal. Samtliga åtta program som ingår i Personligt Mästerskap är cirka 20 minuter långa. De innehåller alla samma

Läs mer

kärlekens olika språk

kärlekens olika språk Upptäck kärlekens olika språk Du har läst boken nu är det dags att prata om den! Denna samtalsguide ger dig möjligheten att omsätta idéerna i handling i ditt äktenskap eller någon annan speciell relation

Läs mer

KARTLÄGGNING CHEFER INOM IOF

KARTLÄGGNING CHEFER INOM IOF KARTLÄGGNING CHEFER INOM IOF Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 September 2013 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se Bakgrund och syfte

Läs mer

Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet. Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet

Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet. Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet Så gör du din kund nöjd och lojal - och får högre lönsamhet Tobias Thalbäck Om mätbara effekter av kundnöjdhet Hög kundnöjdhet ger högre avkastning Företag med hög kundnöjdhet genererar högre avkastning

Läs mer

Kompetens eller kön. hur sätts. din lön? 10,7% En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt

Kompetens eller kön. hur sätts. din lön? 10,7% En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt Kompetens eller kön hur sätts En kvinnlig ekonom tjänar i genomsnitt 10,7% mindre än en manlig ekonom som arbetar i samma sektor, är i samma ålder och har samma befattning. din lön? Om rapporten Ett urval

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Remissyttrande. Enklare semesterregler (SOU 2008:95) Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Er referens: A2008/3018/ARM

Remissyttrande. Enklare semesterregler (SOU 2008:95) Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Er referens: A2008/3018/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Vår referens: Niklas Beckman Er referens: A2008/3018/ARM Stockholm, 2009-02-05 Remissyttrande Enklare semesterregler

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Innehåll: 1. Introduktion 2. Vem gör vad i säkerhetsarbetet 3. Att förebygga trakasserier, hot och våld 4. Riskbedömning vid möten 5. Vad ni kan/bör göra

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Grundat Nätverket Göran med Åsa Skogström

Grundat Nätverket Göran med Åsa Skogström Välkomna! Susanne Brannebo Anvell 2 tonåringar, 1 hund och en särbo Civilekonom och beteendevetare Grundat Nätverket Göran med Åsa Skogström Drivs av möten med människor Jobbat i linje, nationellt och

Läs mer