1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1."

Transkript

1 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga.

2 2. Att starta ett samtal 1. Hälsa på den jag vill prata med. 2. Prata om enkla/vardagliga saker. 3. Kolla att den andre lyssnar. 4. Ta upp det jag vill ha sagt. 2. Att starta ett samtal 1. Hälsa på den jag vill prata med. 2. Prata om enkla/vardagliga saker. 3. Kolla att den andre lyssnar. 4. Ta upp det jag vill ha sagt. 2. Att starta ett samtal 1. Hälsa på den jag vill prata med. 2. Prata om enkla/vardagliga saker. 3. Kolla att den andre lyssnar. 4. Ta upp det jag vill ha sagt. 2. Att starta ett samtal 1. Hälsa på den jag vill prata med. 2. Prata om enkla/vardagliga saker. 3. Kolla att den andre lyssnar. 4. Ta upp det jag vill ha sagt.

3 3. Att samtala 1. Säg det jag vill säga. 2. Fråga vad den andre tycker. 3. Lyssna på vad den andre säger. 4. Säg vad jag tycker. 5. Avsluta samtalet på vänligt sätt. 3. Att samtala 1. Säg det jag vill säga. 2. Fråga vad den andre tycker. 3. Lyssna på vad den andre säger. 4. Säg vad jag tycker. 5. Avsluta samtalet på vänligt sätt. 3. Att samtala 1. Säg det jag vill säga. 2. Fråga vad den andre tycker. 3. Lyssna på vad den andre säger. 4. Säg vad jag tycker. 5. Avsluta samtalet på vänligt sätt. 3. Att samtala 1. Säg det jag vill säga. 2. Fråga vad den andre tycker. 3. Lyssna på vad den andre säger. 4. Säg vad jag tycker. 5. Avsluta samtalet på ett vänligt sätt.

4 4. Att ställa en fråga 1. Bestäm vad jag vill fråga om 2. Bestäm vem jag ska fråga 3. Tänk på olika sätt att fråga 4. Välj rätt tid och plats 5. Ställ frågan 4. Att ställa en fråga 1. Bestäm vad jag vill fråga om 2. Bestäm vem jag ska fråga 3. Tänk på olika sätt att fråga 4. Välj rätt tid och plats 5. Ställ frågan 4. Att ställa en fråga 1. Bestäm vad jag vill fråga om 2. Bestäm vem jag ska fråga 3. Tänk på olika sätt att fråga 4. Välj rätt tid och plats 5. Ställ frågan 4. Att ställa en fråga 1. Bestäm vad jag vill fråga om 2. Bestäm vem jag ska fråga 3. Tänk på olika sätt att fråga 4. Välj rätt tid och plats 5. Ställ frågan

5 5. Att säga tack 1. Bestäm vad jag vill tacka för. 2. Välj en bra tid och plats. 3. Berätta varför jag tackar. 4. Tacka på ett vänligt sätt. 5. Att säga tack 1. Bestäm vad jag vill tacka för. 2. Välj en bra tid och plats. 3. Berätta varför jag tackar. 4. Tacka på ett vänligt sätt. 5. Att säga tack 1. Bestäm vad jag vill tacka för. 2. Välj en bra tid och plats. 3. Berätta varför jag tackar. 4. Tacka på ett vänligt sätt. 5. Att säga tack 1. Bestäm vad jag vill tacka för. 2. Välj en bra tid och plats. 3. Berätta varför jag tackar. 4. Tacka på ett vänligt sätt.

6 6. Att presentera mig 1. Välj rätt tid och plats. 2. Hälsa och säg mitt namn. 3. Om det behövs, fråga vad den andre heter. 4. Inled ett samtal med den andre personen. 6. Att presentera mig 1. Välj rätt tid och plats. 2. Hälsa och säg mitt namn. 3. Om det behövs, fråga vad den andre heter. 4. Inled ett samtal med den andre personen. 6. Att presentera mig 1. Välj rätt tid och plats. 2. Hälsa och säg mitt namn. 3. Om det behövs, fråga vad den andre heter. 4. Inled ett samtal med den andre personen. 6. Att presentera mig 1. Välj rätt tid och plats. 2. Hälsa och säg mitt namn. 3. Om det behövs, fråga vad den andre heter. 4. Inled ett samtal med den andre personen.

7 7. Att presentera andra 1. Säg namnet på den ena personen. 2. Säg namnet på den andre personen. 3. Säg något som hjälper dom båda att lära känna varandra. 7. Att presentera andra 1. Säg namnet på den ena personen. 2. Säg namnet på den andre personen. 3. Säg något som hjälper dom båda att lära känna varandra. 7. Att presentera andra 1. Säg namnet på den ena personen. 2. Säg namnet på den andre personen. 3. Säg något som hjälper dem båda att lära känna varandra. 7. Att presentera andra 1. Säg namnet på den ena personen. 2. Säg namnet på den andre personen. 3. Säg något som hjälper dem båda att lära känna varandra.

8 8. Att ge en komplimang 1. Bestäm vad jag vill ge en komplimang för. 2. Tänk på hur jag vill göra det. 3. Välj rätt tid och plats. 4. Ge komplimangen. 8. Att ge en komplimang 1. Bestäm vad jag vill ge en komplimang för. 2. Tänk på hur jag vill göra det. 3. Välj rätt tid och plats. 4. Ge komplimangen. 8. Att ge en komplimang 1. Bestäm vad jag vill ge en komplimang för. 2. Tänk på hur jag vill göra det. 3. Välj rätt tid och plats. 4. Ge komplimangen. 8. Att ge en komplimang 1. Bestäm vad jag vill ge en komplimang för. 2. Tänk på hur jag vill göra det. 3. Välj rätt tid och plats. 4. Ge komplimangen.

9 9. Att be om hjälp 1. Bestäm vad som är problemet. 2. Bestäm om jag vill ha hjälp. 3. Tänk på vem som kan hjälpa mig. 4. Be den personen om hjälp. 9. Att be om hjälp 1. Bestäm vad som är problemet. 2. Bestäm om jag vill ha hjälp. 3. Tänk på vem som kan hjälpa mig. 4. Be den personen om hjälp. 9. Att be om hjälp 1. Bestäm vad som är problemet. 2. Bestäm om jag vill ha hjälp. 3. Tänk på vem som kan hjälpa mig. 4. Be den personen om hjälp. 9. Att be om hjälp 1. Bestäm vad som är problemet. 2. Bestäm om jag vill ha hjälp. 3. Tänk på vem som kan hjälpa mig. 4. Be den personen om hjälp.

10 10. Att ta initiativ till att vara med 1. Bestäm om jag vill vara med. 2. Bestäm vilket som är det bästa sättet att vara med på. 3. Välj rätt tid. 4. Gå med i aktiviteten. 10. Att ta initiativ till att vara med 1. Bestäm om jag vill vara med. 2. Bestäm vilket som är det bästa sättet att vara med på. 3. Välj rätt tid. 4. Gå med i aktiviteten. 10. Att ta initiativ till att vara med 1. Bestäm om jag vill vara med. 2. Bestäm vilket som är det bästa sättet att vara med på. 3. Välj rätt tid. 4. Gå med i aktiviteten. 10. Att ta initiativ till att vara med 1. Bestäm om jag vill vara med. 2. Bestäm vilket som är det bästa sättet att vara med på. 3. Välj rätt tid. 4. Gå med i aktiviteten.

11 11. Att ge instruktioner 1. Berätta vad som behöver göras. 2. Tänk på vem som kan göra det. 3. Be den personen att göra det. 4. Fråga om personen förstått. 5. Ge instruktionen igen om det behövs. 11. Att ge instruktioner 1. Berätta vad som behöver göras. 2. Tänk på vem som kan göra det. 3. Be den personen att göra det. 4. Fråga om personen förstått. 5. Ge instruktionen igen om det behövs. 11. Att ge instruktioner 1. Berätta vad som behöver göras. 2. Tänk på vem som kan göra det. 3. Be den personen att göra det. 4. Fråga om personen förstått. 5. Ge instruktionen igen om det behövs. 11. Att ge instruktioner 1. Berätta vad som behöver göras. 2. Tänk på vem som kan göra det. 3. Be den personen att göra det. 4. Fråga om personen förstått. 5. Ge instruktionen igen om det behövs.

12 12. Att följa instruktioner 1. Lyssna noga på vad jag ska göra. 2. Fråga, om jag inte förstår. 3. Bestäm om jag vill göra det. 4. Upprepa instruktionerna för mig själv. 5. Utför instruktionerna. 12. Att följa instruktioner 1. Lyssna noga på vad jag ska göra. 2. Fråga, om jag inte förstår. 3. Bestäm om jag vill göra det. 4. Upprepa instruktionerna för mig själv. 5. Utför instruktionerna. 12. Att följa instruktioner 1. Lyssna noga på vad jag ska göra. 2. Fråga, om jag inte förstår. 3. Bestäm om jag vill göra det. 4. Upprepa instruktionerna för mig själv. 5. Utför instruktionerna. 12. Att följa instruktioner 1. Lyssna noga på vad jag ska göra. 2. Fråga, om jag inte förstår. 3. Bestäm om jag vill göra det. 4. Upprepa instruktionerna för mig själv. 5. Utför instruktionerna.

13 13. Att be om ursäkt 1. Bestäm vad jag vill be om ursäkt för. 2. Tänk på olika sätt jag kan be om ursäkt på. 3. Välj rätt tid och plats. 4. Be om ursäkt. 13. Att be om ursäkt 1. Bestäm vad jag vill be om ursäkt för. 2. Tänk på olika sätt jag kan be om ursäkt på. 3. Välj rätt tid och plats. 4. Be om ursäkt. 13. Att be om ursäkt 1. Bestäm vad jag vill be om ursäkt för. 2. Tänk på olika sätt jag kan be om ursäkt på. 3. Välj rätt tid och plats. 4. Be om ursäkt. 13. Att be om ursäkt 1. Bestäm vad jag vill be om ursäkt för. 2. Tänk på olika sätt jag kan be om ursäkt på. 3. Välj rätt tid och plats. 4. Be om ursäkt.

14 14. Att övertyga andra 1. Bestäm om jag vill övertyga någon om något. 2. För fram din åsikt till den personen. 3. Fråga vad personen tycker om åsikten. 4. Berätta varför jag tycker att åsikten är bra. 5. Be den andre att tänka på saken. 14. Att övertyga andra 1. Bestäm om jag vill övertyga någon om något. 2. För fram din åsikt till den personen. 3. Fråga vad personen tycker om åsikten. 4. Berätta varför jag tycker att åsikten är bra. 5. Be den andre att tänka på saken. 14. Att övertyga andra 1. Bestäm om jag vill övertyga någon om något. 2. För fram din åsikt till den personen. 3. Fråga vad personen tycker om åsikten. 4. Berätta varför jag tycker att åsikten är bra. 5. Be den andre att tänka på saken. 14. Att övertyga andra 1. Bestäm om jag vill övertyga någon om något. 2. För fram din åsikt till den personen. 3. Fråga vad personen tycker om åsikten. 4. Berätta varför jag tycker att åsikten är bra. 5. Be den andre att tänka på saken.

15 15. Att vara medveten om mina känslor 1. Känn efter hur det känns i kroppen. 2. Tänk på vad som har hänt som får mig att känna så. 3. Bestäm vilken känsla som jag känner. 15. Att vara medveten om mina känslor 1. Känn efter hur det känns i kroppen. 2. Tänk på vad som har hänt som får mig att känna så. 3. Bestäm vilken känsla som jag känner. 15. Att vara medveten om mina känslor 1. Känn efter hur det känns i kroppen. 2. Tänk på vad som har hänt som får mig att känna så. 3. Bestäm vilken känsla som jag känner. 15. Att vara medveten om mina känslor 1. Känn efter hur det känns i kroppen. 2. Tänk på vad som har hänt som får mig att känna så. 3. Bestäm vilken känsla som jag känner.

16 16. Att uttrycka mina känslor 1. Tänk på hur det känns i kroppen. 2. Bestäm vad det är jag känner. 3. Bestäm varför jag känner så. 4. Tänk på vilket sätt jag vill visa min känsla. 5. Visa min känsla. 16. Att uttrycka mina känslor 1. Tänk på hur det känns i kroppen. 2. Bestäm vad det är jag känner. 3. Bestäm varför jag känner så. 4. Tänk på vilket sätt jag vill visa min känsla. 5. Visa min känsla. 16. Att uttrycka mina känslor 1. Tänk på hur det känns i kroppen. 2. Bestäm vad det är jag känner. 3. Bestäm varför jag känner så. 4. Tänk på vilket sätt jag vill visa min känsla. 5. Visa min känsla. 16. Att uttrycka mina känslor 1. Tänk på hur det känns i kroppen. 2. Bestäm vad det är jag känner. 3. Bestäm varför jag känner så. 4. Tänk på vilket sätt jag vill visa min känsla. 5. Visa min känsla.

17 17. Att förstå andras känslor 1. Titta på den andra personen. 2. Lyssna på vad den andra säger. 3. Tänk på hur den andra känner sig. 4. Visa att du förstår den känslan. 17. Att förstå andras känslor 1. Titta på den andra personen. 2. Lyssna på vad den andra säger. 3. Tänk på hur den andra känner sig. 4. Visa att du förstår den känslan. 17. Att förstå andras känslor 1. Titta på den andra personen. 2. Lyssna på vad den andra säger. 3. Tänk på hur den andra känner sig. 4. Visa att du förstår den känslan. 17. Att förstå andras känslor 1. Titta på den andra personen. 2. Lyssna på vad den andra säger. 3. Tänk på hur den andra känner sig. 4. Visa att du förstår den känslan.

18 18. Att handskas med någon annans ilska 1. Lyssna på personen som är arg. 2. Försök att förstå varför personen är arg. 3. Bestäm vad jag kan säga eller göra för att lugna ner personen. 4. Försök att göra det. 18. Att handskas med någon annans ilska 1. Lyssna på personen som är arg. 2. Försök att förstå varför personen är arg. 3. Bestäm vad jag kan säga eller göra för att lugna ner personen. 4. Försök att göra det. 18. Att handskas med någon annans ilska 1. Lyssna på personen som är arg. 2. Försök att förstå varför personen är arg. 3. Bestäm vad jag kan säga eller göra för att lugna ner personen. 4. Försök att göra det. 18. Att handskas med någon annans ilska 1. Lyssna på personen som är arg. 2. Försök att förstå varför personen är arg. 3. Bestäm vad jag kan säga eller göra för att lugna ner personen. 4. Försök att göra det.

19 19. Att uttrycka min tillgivenhet 1. Tänk på vad jag känner för den andra personen. 2. Bestäm om den andra personen vill veta hur jag känner. 3. Välj ett bra sätt att visa din tillgivenhet. 4. Välj rätt tid och plats. 5. Säg eller visa det jag känner. 19. Att uttrycka min tillgivenhet 1. Tänk på vad jag känner för den andra personen. 2. Bestäm om den andra personen vill veta hur jag känner. 3. Välj ett bra sätt att visa din tillgivenhet. 4. Välj rätt tid och plats. 5. Säg eller visa det jag känner. 19. Att uttrycka min tillgivenhet 1. Tänk på vad jag känner för den andra personen. 2. Bestäm om den andra personen vill veta hur jag känner. 3. Välj ett bra sätt att visa din tillgivenhet. 4. Välj rätt tid och plats. 5. Säg eller visa det jag känner. 19. Att uttrycka min tillgivenhet 1. Tänk på vad jag känner för den andra personen. 2. Bestäm om den andra personen vill veta hur jag känner. 3. Välj ett bra sätt att visa din tillgivenhet. 4. Välj rätt tid och plats. 5. Säg eller visa det jag känner.

20 20. Att handskas med rädsla 1. Tänk på om jag är rädd 2. Tänk på varför jag känner mig rädd. 3. Tänk på om det finns en riktig orsak till min rädsla. 4. Gör något för att minska min rädsla. 20. Att handskas med rädsla 1. Tänk på om jag är rädd 2. Tänk på varför jag känner mig rädd. 3. Tänk på om det finns en riktig orsak till min rädsla. 4. Gör något för att minska min rädsla. 20. Att handskas med rädsla 1. Tänk på om jag är rädd 2. Tänk på varför jag känner mig rädd. 3. Tänk på om det finns en riktig orsak till min rädsla. 4. Gör något för att minska min rädsla. 20. Att handskas med rädsla 1. Tänk på om jag är rädd 2. Tänk på varför jag känner mig rädd. 3. Tänk på om det finns en riktig orsak till min rädsla. 4. Gör något för att minska min rädsla.

21 21. Att belöna mig själv 1. Bestäm om jag har gjort något som förtjänar en belöning. 2. Bestäm vad jag kan säga för att belöna mig själv. 3. Bestäm vad jag kan göra för att belöna mig själv. 4. Belöna mig själv. 21. Att belöna mig själv 1. Bestäm om jag har gjort något som förtjänar en belöning. 2. Bestäm vad jag kan säga för att belöna mig själv. 3. Bestäm vad jag kan göra för att belöna mig själv. 4. Belöna mig själv. 21. Att belöna mig själv 1. Bestäm om jag har gjort något som förtjänar en belöning. 2. Bestäm vad jag kan säga för att belöna mig själv. 3. Bestäm vad jag kan göra för att belöna mig själv. 4. Belöna mig själv. 21. Att belöna mig själv 1. Bestäm om jag har gjort något som förtjänar en belöning. 2. Bestäm vad jag kan säga för att belöna mig själv. 3. Bestäm vad jag kan göra för att belöna mig själv. 4. Belöna mig själv.

22 22. Att be någon om lov 1. Bestäm varför jag vill be om lov. 2. Bestäm vem jag ska be om lov. 3. Bestäm hur jag ska göra det. 4. Välj rätt tid och plats. 5. Be om lov. 22. Att be någon om lov 1. Bestäm varför jag vill be om lov. 2. Bestäm vem jag ska be om lov. 3. Bestäm hur jag ska göra det. 4. Välj rätt tid och plats. 5. Be om lov. 22. Att be någon om lov 1. Bestäm varför jag vill be om lov. 2. Bestäm vem jag ska be om lov. 3. Bestäm hur jag ska göra det. 4. Välj rätt tid och plats. 5. Be om lov. 22. Att be någon om lov 1. Bestäm varför jag vill be om lov. 2. Bestäm vem jag ska be om lov. 3. Bestäm hur jag ska göra det. 4. Välj rätt tid och plats. 5. Be om lov.

23 23. Att dela med mig 1. Bestäm om jag vill dela med mig. 2. Tänk på vad den andre kommer att känna när jag delar med mig. 3. Dela med mig på ett vänligt sätt. 23. Att dela med mig 1. Bestäm om jag vill dela med mig. 2. Tänk på vad den andre kommer att känna när jag delar med mig. 3. Dela med mig på ett vänligt sätt. 23. Att dela med mig 1. Bestäm om jag vill dela med mig. 2. Tänk på vad den andre kommer att känna när jag delar med mig. 3. Dela med mig på ett vänligt sätt. 23. Att dela med mig 1. Bestäm om jag vill dela med mig. 2. Tänk på vad den andre kommer att känna när jag delar med mig. 3. Dela med mig på ett vänligt sätt.

24 24. Att hjälpa andra 1. Bestäm vad den andra personen behöver hjälp med. 2. Tänk på vilka sätt jag kan hjälpa till. 3. Fråga om den andre vill ha min hjälp. 4. Hjälp den andra personen. 24. Att hjälpa andra 1. Bestäm vad den andra personen behöver hjälp med. 2. Tänk på vilka sätt jag kan hjälpa till. 3. Fråga om den andre vill ha min hjälp. 4. Hjälp den andra personen. 24. Att hjälpa andra 1. Bestäm vad den andra personen behöver hjälp med. 2. Tänk på vilka sätt jag kan hjälpa till. 3. Fråga om den andre vill ha min hjälp. 4. Hjälp den andra personen. 24. Att hjälpa andra 1. Bestäm vad den andra personen behöver hjälp med. 2. Tänk på vilka sätt jag kan hjälpa till. 3. Fråga om den andre vill ha min hjälp. 4. Hjälp den andra personen.

25 25. Att förhandla 1. Avgör om ni tycker olika om en sak. 2. Berätta för den andra personen vad du tycker om saken. 3. Fråga vad den andra tycker. 4. Lyssna uppmärksamt till svaret. 5. Fundera varför hon/han tycker på det viset. 6. Föreslå en kompromiss. 25. Att förhandla 1. Avgör om ni tycker olika om en sak. 2. Berätta för den andra personen vad du tycker om saken. 3. Fråga vad den andra tycker. 4. Lyssna uppmärksamt till svaret. 5. Fundera varför hon/han tycker på det viset. 6. Föreslå en kompromiss. 25. Att förhandla 1. Avgör om ni tycker olika om en sak. 2. Berätta för den andra personen vad du tycker om saken. 3. Fråga vad den andra tycker. 4. Lyssna uppmärksamt till svaret. 5. Fundera varför hon/han tycker på det viset. 6. Föreslå en kompromiss. 25. Att förhandla 1. Avgör om ni tycker olika om en sak. 2. Berätta för den andra personen vad du tycker om saken. 3. Fråga vad den andra tycker. 4. Lyssna uppmärksamt till svaret. 5. Fundera varför hon/han tycker på det viset. 6. Föreslå en kompromiss.

26 26. Att utöva självkontroll 1. Tänk på om jag känner mig arg. 2. Bestäm vad det var som fick mig att bli arg. 3. Tänk på vilket sätt jag kan behärska mig. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 26. Att utöva självkontroll 1. Tänk på om jag känner mig arg. 2. Bestäm vad det var som fick mig att bli arg. 3. Tänk på vilket sätt jag kan behärska mig. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 26. Att utöva självkontroll 1. Tänk på om jag känner mig arg. 2. Bestäm vad det var som fick mig att bli arg. 3. Tänk på vilket sätt jag kan behärska mig. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 26. Att utöva självkontroll 1. Tänk på om jag känner mig arg. 2. Bestäm vad det var som fick mig att bli arg. 3. Tänk på vilket sätt jag kan behärska mig. 4. Välj det bästa sättet och gör så.

27 27. Att hävda mina rättigheter 1. Tänk på vad jag är missnöjd med. 2. Bestäm vad det är som gör mig missnöjd. 3. Fundera på hur jag kan hävda min rätt. 4. Hävda min rätt på ett rakt och vänligt sätt. 27. Att hävda mina rättigheter 1. Tänk på vad jag är missnöjd med. 2. Bestäm vad det är som gör mig missnöjd. 3. Fundera på hur jag kan hävda min rätt. 4. Hävda min rätt på ett rakt och vänligt sätt. 27. Att hävda mina rättigheter 1. Tänk på vad jag är missnöjd med. 2. Bestäm vad det är som gör mig missnöjd. 3. Fundera på hur jag kan hävda min rätt. 4. Hävda min rätt på ett rakt och vänligt sätt. 27. Att hävda mina rättigheter 1. Tänk på vad jag är missnöjd med. 2. Bestäm vad det är som gör mig missnöjd. 3. Fundera på hur jag kan hävda min rätt. 4. Hävda min rätt på ett rakt och vänligt sätt.

28 28. Att bemöta retsamma kommentarer 1. Avgör om det jag upplever är att bli retad. 2. Tänk på olika sätt att handskas med problemet. 3. Välj det sätt du tycker är bäst och använd det. 28. Att bemöta retsamma kommentarer 1. Avgör om det jag upplever är att bli retad. 2. Tänk på olika sätt att handskas med problemet. 3. Välj det sätt du tycker är bäst och använd det. 28. Att bemöta retsamma kommentarer 1. Avgör om det jag upplever är att bli retad. 2. Tänk på olika sätt att handskas med problemet. 3. Välj det sätt du tycker är bäst och använd det. 28. Att bemöta retsamma kommentarer 1. Avgör om det jag upplever är att bli retad. 2. Tänk på olika sätt att handskas med problemet. 3. Välj det sätt du tycker är bäst och använd det.

29 29. Att undvika bråk med andra 1. Tänk på om jag är i en situation där det kan bli bråk. 2. Tänk på om jag vill undvika det. 3. Tänk på vad jag kan göra istället för att bråka. 4. Bestäm det bästa sättet och gör det. 29. Att undvika bråk med andra 1. Tänk på om jag är i en situation där det kan bli bråk. 2. Tänk på om jag vill undvika det. 3. Tänk på vad jag kan göra istället för att bråka. 4. Bestäm det bästa sättet och gör det. 29. Att undvika bråk med andra 1. Tänk på om jag är i en situation där det kan bli bråk. 2. Tänk på om jag vill undvika det. 3. Tänk på vad jag kan göra istället för att bråka. 4. Bestäm det bästa sättet och gör det. 29. Att undvika bråk med andra 1. Tänk på om jag är i en situation där det kan bli bråk. 2. Tänk på om jag vill undvika det. 3. Tänk på vad jag kan göra istället för att bråka. 4. Bestäm det bästa sättet och gör det.

30 30. Att undvika slagsmål 1. Tänk på varför jag vill slåss. 2. Tänk på vad som kan hända. 3. Tänk på vad jag kan göra istället för att slåss. 4. Bestäm det bästa sättet att undvika slagsmål och gör så. 30. Att undvika slagsmål 1. Tänk på varför jag vill slåss. 2. Tänk på vad som kan hända. 3. Tänk på vad jag kan göra istället för att slåss. 4. Bestäm det bästa sättet att undvika slagsmål och gör så. 30. Att undvika slagsmål 1. Tänk på varför jag vill slåss. 2. Tänk på vad som kan hända. 3. Tänk på vad jag kan göra istället för att slåss. 4. Bestäm det bästa sättet att undvika slagsmål och gör så. 30. Att undvika slagsmål 1. Tänk på varför jag vill slåss. 2. Tänk på vad som kan hända. 3. Tänk på vad jag kan göra istället för att slåss. 4. Bestäm det bästa sättet att undvika slagsmål och gör så.

31 31. Att framföra klagomål och kritik 1. Tänk på vad det är jag vill klaga på. 2. Bestäm vem jag ska säga det till. 3. Framför klagomålet till den personen. 4. Säg hur jag tycker problemet kan lösas. 5. Fråga vad den andre tycker. 31. Att framföra klagomål och kritik 1. Tänk på vad det är jag vill klaga på. 2. Bestäm vem jag ska säga det till. 3. Framför klagomålet till den personen. 4. Säg hur jag tycker problemet kan lösas. 5. Fråga vad den andre tycker 31. Att framföra klagomål och kritik 1. Tänk på vad det är jag vill klaga på. 2. Bestäm vem jag ska säga det till. 3. Framför klagomålet till den personen. 4. Säg hur jag tycker problemet kan lösas. 5. Fråga vad den andre tycker 31. Att framföra klagomål och kritik 1. Tänk på vad det är jag vill klaga på. 2. Bestäm vem jag ska säga det till. 3. Framför klagomålet till den personen. 4. Säg hur jag tycker problemet kan lösas. 5. Fråga vad den andre tycker

32 32. Att bemöta klagomål och kritik 1. Lyssna till klagomålet. 2. Be den andre förklara om det är något du inte förstår. 3. Berätta att jag förstår. 4. Säg vad jag tycker och håll med om den andre har rätt. 5. Kom på en bra lösning. 32. Att bemöta klagomål och kritik 1. Lyssna till klagomålet. 2. Be den andre förklara om det är något du inte förstår. 3. Berätta att jag förstår. 4. Säg vad jag tycker och håll med om den andre har rätt. 5. Kom på en bra lösning. 32. Att bemöta klagomål och kritik 1. Lyssna till klagomålet. 2. Be den andre förklara om det är något du inte förstår. 3. Berätta att jag förstår. 4. Säg vad jag tycker och håll med om den andre har rätt. 5. Kom på en bra lösning. 32. Att bemöta klagomål och kritik 1. Lyssna till klagomålet. 2. Be den andre förklara om det är något du inte förstår. 3. Berätta att jag förstår. 4. Säg vad jag tycker och håll med om den andre har rätt. 5. Kom på en bra lösning.

33 33. Att uppträda sportsligt 1. Fundera över hur jag och de andra uppträder i min sport. 2. Tänk ut något bra jag kan säga till någon annan. 3. Tänk på hur de kan reagera. 4. Välj den komplimang jag tror är bäst och säg den. 33. Att uppträda sportsligt 1. Fundera över hur jag och de andra uppträder i min sport. 2. Tänk ut något bra jag kan säga till någon annan. 3. Tänk på hur de kan reagera. 4. Välj den komplimang jag tror är bäst och säg den. 33. Att uppträda sportsligt 1. Fundera över hur jag och de andra uppträder i min sport. 2. Tänk ut något bra jag kan säga till någon annan. 3. Tänk på hur de kan reagera. 4. Välj den komplimang jag tror är bäst och säg den. 33. Att uppträda sportsligt 1. Fundera över hur jag och de andra uppträder i min sport. 2. Tänk ut något bra jag kan säga till någon annan. 3. Tänk på hur de kan reagera. 4. Välj den komplimang jag tror är bäst och säg den.

34 34. Att handskas med pinsamma situationer 1. Tänk på om det jag känner beror på situationen. 2. Tänk på vad som känns pinsamt. 3. Tänk på vad jag kan göra för att det ska kännas mindre pinsamt och gör så. 34. Att handskas med pinsamma situationer 1. Tänk på om det jag känner beror på situationen. 2. Tänk på vad som känns pinsamt. 3. Tänk på vad jag kan göra för att det ska kännas mindre pinsamt och gör så. 34. Att handskas med pinsamma situationer 1. Tänk på om det jag känner beror på situationen. 2. Tänk på vad som känns pinsamt. 3. Tänk på vad jag kan göra för att det ska kännas mindre pinsamt och gör så. 34. Att handskas med pinsamma situationer 1. Tänk på om det jag känner beror på situationen. 2. Tänk på vad som känns pinsamt. 3. Tänk på vad jag kan göra för att det ska kännas mindre pinsamt och gör så.

35 35. Att handskas med att inte få vara med 1. Tänk på hur det känns att inte få vara med. 2. Tänk på varför jag inte får vara med. 3. Fundera på olika sätt att lösa det. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 35. Att handskas med att inte få vara med 1. Tänk på hur det känns att inte få vara med. 2. Tänk på varför jag inte får vara med. 3. Fundera på olika sätt att lösa det. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 35. Att handskas med att inte få vara med 1. Tänk på hur det känns att inte få vara med. 2. Tänk på varför jag inte får vara med. 3. Fundera på olika sätt att lösa det. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 35. Att handskas med att inte få vara med 1. Tänk på hur det känns att inte få vara med. 2. Tänk på varför jag inte får vara med. 3. Fundera på olika sätt att lösa det. 4. Välj det bästa sättet och gör så.

36 36. Att försvara en vän 1. Ta reda på om min vän har blivit orättvist behandlad. 2. Fråga om min vän vill bli försvarad. 3. Bestäm hur jag vill försvara min vän. 4. Försvara min vän. 36. Att försvara en vän 1. Ta reda på om min vän har blivit orättvist behandlad. 2. Fråga om min vän vill bli försvarad. 3. Bestäm hur jag vill försvara min vän. 4. Försvara min vän. 36. Att försvara en vän 1. Ta reda på om min vän har blivit orättvist behandlad. 2. Fråga om min vän vill bli försvarad. 3. Bestäm hur jag vill försvara min vän. 4. Försvara min vän. 36. Att försvara en vän 1. Ta reda på om min vän har blivit orättvist behandlad. 2. Fråga om min vän vill bli försvarad. 3. Bestäm hur jag vill försvara min vän. 4. Försvara min vän.

37 37. Att bemöta övertalning 1. Lyssna till den andra personen. 2. Bestäm vad jag tycker. 3. Jämför de två olika förslagen. 4. Bestäm mig för det som är bäst och säg det. 37. Att bemöta övertalning 1. Lyssna till den andra personen. 2. Bestäm vad jag tycker. 3. Jämför de två olika förslagen. 4. Bestäm mig för det som är bäst och säg det. 37. Att bemöta övertalning 1. Lyssna till den andra personen. 2. Bestäm vad jag tycker. 3. Jämför de två olika förslagen. 4. Bestäm mig för det som är bäst och säg det. 37. Att bemöta övertalning 1. Lyssna till den andra personen. 2. Bestäm vad jag tycker. 3. Jämför de två olika förslagen. 4. Bestäm mig för det som är bäst och säg det.

38 38. Att hantera misslyckande 1. Bestäm om jag känner att jag misslyckats. 2. Tänk på varför jag misslyckades. 3. Tänk på hur jag kan lyckas bättre nästa gång. 4. Bestäm om jag vill försöka igen. 5. Gör ett nytt försök. 38. Att hantera misslyckande 1. Bestäm om jag känner att jag misslyckats. 2. Tänk på varför jag misslyckades. 3. Tänk på hur jag kan lyckas bättre nästa gång. 4. Bestäm om jag vill försöka igen. 5. Gör ett nytt försök. 38. Att hantera misslyckande 1. Bestäm om jag känner att jag misslyckats. 2. Tänk på varför jag misslyckades. 3. Tänk på hur jag kan lyckas bättre nästa gång. 4. Bestäm om jag vill försöka igen. 5. Gör ett nytt försök. 38. Att hantera misslyckande 1. Bestäm om jag känner att jag misslyckats. 2. Tänk på varför jag misslyckades. 3. Tänk på hur jag kan lyckas bättre nästa gång. 4. Bestäm om jag vill försöka igen. 5. Gör ett nytt försök.

39 39. Att hantera dubbla budskap 1. Bestäm om det någon säger är oklart. 2. Fundera på hur jag kan säga till den andra personen att jag inte förstår. 3. Tala om detta för personen på ett vänligt sätt. 39. Att hantera dubbla budskap 1. Bestäm om det någon säger är oklart. 2. Fundera på hur jag kan säga till den andra personen att jag inte förstår. 3. Tala om detta för personen på ett vänligt sätt. 39. Att hantera dubbla budskap 1. Bestäm om det någon säger är oklart. 2. Fundera på hur jag kan säga till den andra personen att jag inte förstår. 3. Tala om detta för personen på ett vänligt sätt. 39. Att hantera dubbla budskap 1. Bestäm om det någon säger är oklart. 2. Fundera på hur jag kan säga till den andra personen att jag inte förstår. 3. Tala om detta för personen på ett vänligt sätt.

40 40. Att bemöta anklagelser 1. Tänk på det den andra personen anklagar mig för. 2. Tänk på varför jag blir anklagad. 3. Tänk på hur jag kan svara på anklagelsen. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 40. Att bemöta anklagelser 1. Tänk på det den andra personen anklagar mig för. 2. Tänk på varför jag blir anklagad. 3. Tänk på hur jag kan svara på anklagelsen. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 40. Att bemöta anklagelser 1. Tänk på det den andra personen anklagar mig för. 2. Tänk på varför jag blir anklagad. 3. Tänk på hur jag kan svara på anklagelsen. 4. Välj det bästa sättet och gör så. 40. Att bemöta anklagelser 1. Tänk på det den andra personen anklagar mig för. 2. Tänk på varför jag blir anklagad. 3. Tänk på hur jag kan svara på anklagelsen. 4. Välj det bästa sättet och gör så.

41 41. Att förbereda sig för ett svårt samtal 1. Tänk på hur jag kan känna mig under samtalet. 2. Tänk på hur den andre kan känna sig. 3. Tänk på hur jag ska säga det jag vill. 4. Tänk på olika saker som kan hända. 5. Välj det bästa sättet att säga det jag vill, och gör så 41. Att förbereda sig för ett svårt samtal 1. Tänk på hur jag kan känna mig under samtalet. 2. Tänk på hur den andre kan känna sig. 3. Tänk på hur jag ska säga det jag vill. 4. Tänk på olika saker som kan hända. 5. Välj det bästa sättet att säga det jag vill, och gör så. 41. Att förbereda sig för ett svårt samtal 1. Tänk på hur jag kan känna mig under samtalet. 2. Tänk på hur den andre kan känna sig. 3. Tänk på hur jag ska säga det jag vill. 4. Tänk på olika saker som kan hända. 5. Välj det bästa sättet att säga det jag vill, och gör så. 41. Att förbereda sig för ett svårt samtal 1. Tänk på hur jag kan känna mig under samtalet. 2. Tänk på hur den andre kan känna sig. 3. Tänk på hur jag ska säga det jag vill. 4. Tänk på olika saker som kan hända. 5. Välj det bästa sättet att säga det jag vill, och gör så.

42 42. Att handskas med grupptryck 1. Fundera på vad gruppen vill att jag ska göra och varför. 2. Bestäm vad jag själv vill göra. 3. Bestäm hur jag ska tala om detta för gruppen. 4. Berätta vad jag har bestämt mig för på ett bra sätt. 42. Att handskas med grupptryck 1. Fundera på vad gruppen vill att jag ska göra och varför. 2. Bestäm vad jag själv vill göra. 3. Bestäm hur jag ska tala om detta för gruppen. 4. Berätta vad jag har bestämt mig för på ett bra sätt. 42. Att handskas med grupptryck 1. Fundera på vad gruppen vill att jag ska göra och varför. 2. Bestäm vad jag själv vill göra. 3. Bestäm hur jag ska tala om detta för gruppen. 4. Berätta vad jag har bestämt mig för på ett bra sätt. 42. Att handskas med grupptryck 1. Fundera på vad gruppen vill att jag ska göra och varför. 2. Bestäm vad jag själv vill göra. 3. Bestäm hur jag ska tala om detta för gruppen. 4. Berätta vad jag har bestämt mig för på ett bra sätt.

43 43. Att ta sig för något 1. Tänk på om jag känner mig missnöjd med det jag gör nu. 2. Tänk på några roliga aktiviteter. 3. Bestäm vilken aktivitet som jag kan göra nu. 4. Gör den aktivitet jag bestämt mig för. 43. Att ta sig för något 1. Tänk på om jag känner mig missnöjd med det jag gör nu. 2. Tänk på några roliga aktiviteter. 3. Bestäm vilken aktivitet som jag kan göra nu. 4. Gör den aktivitet jag bestämt mig för. 43. Att ta sig för något 1. Tänk på om jag känner mig missnöjd med det jag gör nu. 2. Tänk på några roliga aktiviteter. 3. Bestäm vilken aktivitet som jag kan göra nu. 4. Gör den aktivitet jag bestämt mig för. 43. Att ta sig för något 1. Tänk på om jag känner mig missnöjd med det jag gör nu. 2. Tänk på några roliga aktiviteter. 3. Bestäm vilken aktivitet som jag kan göra nu. 4. Gör den aktivitet jag bestämt mig för.

44 44. Att ta reda på orsaken till problemet 1. Fundera på vad problemet är. 2. Tänk på olika, möjliga orsaker till problemet. 3. Ta reda på vad som verkligen orsakade problemet. 44. Att ta reda på orsaken till problemet 1. Fundera på vad problemet är. 2. Tänk på olika, möjliga orsaker till problemet. 3. Ta reda på vad som verkligen orsakade problemet. 44. Att ta reda på orsaken till problemet 1. Fundera på vad problemet är. 2. Tänk på olika, möjliga orsaker till problemet. 3. Ta reda på vad som verkligen orsakade problemet. 44. Att ta reda på orsaken till problemet 1. Fundera på vad problemet är. 2. Tänk på olika, möjliga orsaker till problemet. 3. Ta reda på vad som verkligen orsakade problemet.

45 45. Att sätta upp ett mål 1. Tänk på vilket mål jag vill uppnå. 2. Tänk på allt jag vet om hur jag kan uppnå mitt mål. 3. Fundera på vad jag behöver göra nu för att uppnå mitt mål. 4. Ta det första steget mot mitt mål. 45. Att sätta upp ett mål 1. Tänk på vilket mål jag vill uppnå. 2. Tänk på allt jag vet om hur jag kan uppnå mitt mål. 3. Fundera på vad jag behöver göra nu för att uppnå mitt mål. 4. Ta det första steget mot mitt mål. 45. Att sätta upp ett mål 1. Tänk på vilket mål jag vill uppnå. 2. Tänk på allt jag vet om hur jag kan uppnå mitt mål. 3. Fundera på vad jag behöver göra nu för att uppnå mitt mål. 4. Ta det första steget mot mitt mål. 45. Att sätta upp ett mål 1. Tänk på vilket mål jag vill uppnå. 2. Tänk på allt jag vet om hur jag kan uppnå mitt mål. 3. Fundera på vad jag behöver göra nu för att uppnå mitt mål. 4. Ta det första steget mot mitt mål.

46 46. Att bedöma vad man är bra på 1. Bestäm vilka färdigheter eller kunskaper jag vill använda. 2. Tänk på hur det gått tidigare när jag använt dem. 3. Fråga andra människor vad de tycker om mina kunskaper. 4. Fråga mig själv hur bra jag tycker att jag är på de här kunskaperna. 46. Att bedöma vad man är bra på 1. Bestäm vilka färdigheter eller kunskaper jag vill använda. 2. Tänk på hur det gått tidigare när jag använt dem. 3. Fråga andra människor vad de tycker om mina kunskaper. 4. Fråga mig själv hur bra jag tycker att jag är på de här kunskaperna. 46. Att bedöma vad man är bra på 1. Bestäm vilka färdigheter eller kunskaper jag vill använda. 2. Tänk på hur det gått tidigare när jag använt dem. 3. Fråga andra människor vad de tycker om mina kunskaper. 4. Fråga mig själv hur bra jag tycker att jag är på de här kunskaperna. 46. Att bedöma vad man är bra på 1. Bestäm vilka färdigheter eller kunskaper jag vill använda. 2. Tänk på hur det gått tidigare när jag använt dem. 3. Fråga andra människor vad de tycker om mina kunskaper. 4. Fråga mig själv hur bra jag tycker att jag är på de här kunskaperna.

47 47. Att samla information 1. Bestäm vilken information jag behöver. 2. Tänk på hur jag kan skaffa mig den informationen. 3. Sätt igång och skaffa informationen. 47. Att samla information 1. Bestäm vilken information jag behöver. 2. Tänk på hur jag kan skaffa mig den informationen. 3. Sätt igång och skaffa informationen. 47. Att samla information 1. Bestäm vilken information jag behöver. 2. Tänk på hur jag kan skaffa mig den informationen. 3. Sätt igång och skaffa informationen. 47. Att samla information 1. Bestäm vilken information jag behöver. 2. Tänk på hur jag kan skaffa mig den informationen. 3. Sätt igång och skaffa informationen.

48 48. Att rangordna problem 1. Tänk på problemen som bekymrar mig. 2. Gör en lista och rangordna dem efter hur viktiga de är för mig. 3. Försök att glömma de minst viktiga problemen. 4. Gör något åt de viktigaste problemen. 48. Att rangordna problem 1. Tänk på problemen som bekymrar mig. 2. Gör en lista och rangordna dem efter hur viktiga de är för mig. 3. Försök att glömma de minst viktiga problemen. 4. Gör något åt de viktigaste problemen. 48. Att rangordna problem 1. Tänk på problemen som bekymrar mig. 2. Gör en lista och rangordna dem efter hur viktiga de är för mig. 3. Försök att glömma de minst viktiga problemen. 4. Gör något åt de viktigaste problemen. 48. Att rangordna problem 1. Tänk på problemen som bekymrar mig. 2. Gör en lista och rangordna dem efter hur viktiga de är för mig. 3. Försök att glömma de minst viktiga problemen. 4. Gör något åt de viktigaste problemen.

49 49. Att fatta ett beslut 1. Tänk på vilka beslut jag behöver fatta. 2. Fundera på vilka beslut jag kan fatta. 3. Samla information om de beslut som är möjliga 4. Tänk på det jag kommer fram till. 5. Gör nu det beslut som verkar bäst för mig. 49. Att fatta ett beslut 1. Tänk på vilka beslut jag behöver fatta. 2. Fundera på vilka beslut jag kan fatta. 3. Samla information om de beslut som är möjliga 4. Tänk på det jag kommer fram till. 5. Gör nu det beslut som verkar bäst för mig. 49. Att fatta ett beslut 1. Tänk på vilka beslut jag behöver fatta. 2. Fundera på vilka beslut jag kan fatta. 3. Samla information om de beslut som är möjliga 4. Tänk på det jag kommer fram till. 5. Gör nu det beslut som verkar bäst för mig. 49. Att fatta ett beslut 1. Tänk på vilka beslut jag behöver fatta. 2. Fundera på vilka beslut jag kan fatta. 3. Samla information om de beslut som är möjliga 4. Tänk på det jag kommer fram till. 5. Gör nu det beslut som verkar bäst för mig.

50 50. Att koncentrera sig på en uppgift 1. Tänk på vad min uppgift är. 2. Planera in när jag ska arbeta med uppgiften. 3. Skaffa det som behövs för att göra det. 4. Bestäm var jag ska arbeta med uppgiften. 5. Känn efter om jag är redo att koncentrera mig på uppgiften. 50. Att koncentrera sig på en uppgift 1. Tänk på vad min uppgift är. 2. Planera in när jag ska arbeta med uppgiften. 3. Skaffa det som behövs för att göra det. 4. Bestäm var jag ska arbeta med uppgiften. 5. Känn efter om jag är redo att koncentrera mig på uppgiften. 50. Att koncentrera sig på en uppgift 1. Tänk på vad min uppgift är. 2. Planera in när jag ska arbeta med uppgiften. 3. Skaffa det som behövs för att göra det. 4. Bestäm var jag ska arbeta med uppgiften. 5. Känn efter om jag är redo att koncentrera mig på uppgiften. 50. Att koncentrera sig på en uppgift 1. Tänk på vad min uppgift är. 2. Planera in när jag ska arbeta med uppgiften. 3. Skaffa det som behövs för att göra det. 4. Bestäm var jag ska arbeta med uppgiften. 5. Känn efter om jag är redo att koncentrera mig på uppgiften.

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack

FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack FÄRDIGHET 6: Att presentera sig FÄRDIGHET 7: Att presentera

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

S U A S. Självskattningsformulär

S U A S. Självskattningsformulär S U A S Självskattningsformulär Översättning till svenska: Prof Lil Träskman Bendz Bearbetning: Med Dr Anders Niméus Inst för Klinisk Neurovetenskap, Avd Psykiatri Lunds Universitet De 20 frågorna börjar

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Resultat brukarundersökning inom Bergs kommuns hemvård och särskilt boende... 2

Resultat brukarundersökning inom Bergs kommuns hemvård och särskilt boende... 2 BERGS KOMMUN Resultat brukarenkät hemvård och särskilt boende 1 Innehållsförteckning Resultat brukarundersökning inom Bergs kommuns hemvård och särskilt boende... 2 Svarsfrekvens... 2 personer som svarat

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet.

När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Inledning När du nu förberett medarbetarens utvecklingssamtal i Bisnode People är det dags att planera själva samtalet. Den här lektionen beskriver hur du har ett coachande förhållningssätt i utvecklingssamtalet

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide

The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide The National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) Protocol: Intervjuguide This Swedish version is based on the English version available on the NICHD Protocol website (www.nichdprotocol.com).

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT 2015 Jag har inte gått någon handledarutbildning Instämmer 3 100 Total 3 100 10,3% (3/29) Min praktikant studerar

Läs mer

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit!

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Från foretagande.se 2009 09 08 Vilken färg är du? Skrivet av Annika R Malmberg Boktips Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Det finns personer

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Alla får ligga strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan 001 FÖRSPEL IN 168 KAPITEL ETT N o 001 013 Rätt inställning KAPITEL TVÅ N o 014 022 Utsidan KAPITEL TRE N o 023 051

Läs mer

Familjetema: STJÄRNFAMILJEN Vi är alla stjärnor. Allra bäst på att vara just den vi är!

Familjetema: STJÄRNFAMILJEN Vi är alla stjärnor. Allra bäst på att vara just den vi är! Familjepaketet Böckerna i Familjepaketet har hög igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar samtidigt många olika sätt att leva. Runt 30% av alla barn idag lever i en frånskild familj.

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Personlig sammanfattning av Mentorskursen

Personlig sammanfattning av Mentorskursen Personlig sammanfattning av Mentorskursen Veronica retar sig mest på att jag frågar hur dagen varit varje dag fast hon inte svarar. Det hon uppskattar mest med mig är när jag gör praktiska saker med henne,

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Jönåkers skola Förskoleklass Grundskola Fritidshem 2013/14 Vi Lyckas tillsammans! Syftet med planen är: Syftet är att skydda elever mot diskriminering och

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV OCH MINA SCOUTKOMPISAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna tänka kring vad de själva och deras scoutkompisar är bra

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Lifeplus. Globalt utbildningssystem. Start. Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant:

Lifeplus. Globalt utbildningssystem. Start. Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant: Lifeplus Globalt utbildningssystem Start Namn: PIN-nummer: Sponsor: Upline-support Diamant: Lifeplus utbildningshjul Det här enkla utbildningshjulet visar vilka steg du behöver ta när du startar ditt företag,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Kommunal - Åk 2 - Partille kommun

Kommunal - Åk 2 - Partille kommun Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda områden. Resultatet av undersökningen

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Ugglumskolan - Åk 2 - Partille kommun

Ugglumskolan - Åk 2 - Partille kommun Ugglumskolan - Åk - Partille kommun Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda områden.

Läs mer

Delaktighet och inflytande 92 93 97 85 87 85. Skolmiljö 75 68 73 64 70 66. Kunskap och lärande 96 93 96 78 84 89. Bemötande 100 92 96 86 92 91

Delaktighet och inflytande 92 93 97 85 87 85. Skolmiljö 75 68 73 64 70 66. Kunskap och lärande 96 93 96 78 84 89. Bemötande 100 92 96 86 92 91 Regiongemensam elevenkät 215 Skolrapport Index per frågeområde samt NKI 211 212 213 2 215 Alingsås ÅK2 totalt 215 GR ÅK2 totalt 215 Trivsel och trygghet 98 9 98 92 93 93 Delaktighet och inflytande 92 93

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5. Läsa

Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5. Läsa Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5 Läsa Årskurs 1 Kunna lyssna och följa med i handlingen när någon läser Förstå vad texten handlar om när någon läser Kunna känna igen en del ord när jag läser Kunna

Läs mer

KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14

KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14 KRISPLAN FÖR ECKERÖ SKOLA 2013-14 Elev blir svårt skadad A. Ge medicinsk första hjälp! B. Ambulans och polis tillkallas. Lärarkåren underrättas. Lärare stannar hos barnet. C. Föreståndaren samlar stödgruppen.

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak

2016-03-02. Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 5. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak - Lektion 5 Att acceptera och tillåta oss själva att ha jobbiga känslor och kroppstillstånd utan att behöva tappa kontrollen över beteendet. mariahelander.se mariahelander.se Tänk om det handlar om dina

Läs mer

Bäckalyckans förskola

Bäckalyckans förskola Olika men ändå lika. Bäckalyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling januari 2009 reviderad september 2013 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Samtliga medarbetare på förskolan,

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Håkan Jansson Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 215 Utbildnings- och fritidsförvaltningen genomförde under februari 215 enkätundersökningar

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Aktiva och passiva handlingsstrategier

Aktiva och passiva handlingsstrategier Aktiva och passiva handlingsstrategier en sammanfattning Hela livet ständiga ställningstagande Det finns en uppgift om att vi varje dygn utsätts för ca 45 000 valsituationer, varav ca 7 000 gånger är medvetna

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2

Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2 Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2 Reception-förståelsen av det man hör och läser på målspråket Vad du förstår när du lyssnar och hur du visar vad du har förstått. Du uppfattar

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Årskurs 2 Vinter Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING studiehandledning Varför ett studiematerial? Jag vet inte hur många människor jag har jobbat med och coachat som läst alla utvecklingsböcker i världen, men de lever fortfarande inte det liv de vill eller

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner. Av Nils Granath

En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner. Av Nils Granath HBT En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner Av Nils Granath Varför jag valt att göra en faktabroschyr om HBT: Jag heter Nils Granath och som skolinformatör för RFSL Sundsvall har jag mött många

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Några råd om hur man kommunicerar i relationen

Några råd om hur man kommunicerar i relationen Xxxxx Xxxxx Xxxxxx Malena Pratar Potens! Se Malenas film Malena pratar potens och gör ett potenstest direkt i din smartphone eller gå in på www.potenslinjen.se Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel: 08-550 52

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

SafeSelfie.se. (Chattlogg hämtad från polisförhör)

SafeSelfie.se. (Chattlogg hämtad från polisförhör) Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer

Känslo- och behovskort. Lekar och övningar till känslo och behovskort. På egen hand. Sätt ord på dina behov. Förbered dig för en utmaning

Känslo- och behovskort. Lekar och övningar till känslo och behovskort. På egen hand. Sätt ord på dina behov. Förbered dig för en utmaning Känslo- och behovskort På www.friareliv.se kan du köpa två vackra kortlekar med ord för känslor och en med ord för behov. De kan användas för au underläua samtal, vid beslutsprocesser, medling och för

Läs mer