6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv."

Transkript

1 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här tanken även om din omgivning säger till dig: att du inte kommer klara det, ta inte ut något i förskott, du klarade det inte förra gången så varför skulle du klara det nu och så vidare. I den här situationen så vill du inte bara veta hur du gör för att ha en positiv attityd utan du vill också lära dig hur du förblir positiv trots att du är omgiven av negativa människor. Du vill kunna umgås med negativa människor utan att bli påverkad till att tänka negativa tankar, eller hur? Men hur gör du? Du kommer nu lära dig, steg för steg, hur du undviker att påverkas av negativa människor och hur du gör för att förbli positiv oavsett omständigheterna. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. För att den här guiden ska hjälpa dig att förbli positiv så är det viktigt att du verkligen lägger ner tid och energi på att följa de olika stegen. För att få det resultat du önskar av den här kursen så är det viktigt att du har bestämt dig och att du övar, övar och övar. Men, det fixar du! You Rock!!!

2 1. Bestäm dig för vad du vill uppnå med positivt tänkande; ju mer specifik du är desto bättre. Det här steget ger dig en känsla för ditt syfte och hjälper dig att komma fram till vilken typ av positiva tankar du vill börja tänka. Kom ihåg! Positivt tänkande är ett användbart verktyg som hjälper dig att förbättra ditt liv och det hjälper dig att uppnå det du vill både snabbare och lättare. Så då är frågan: vad vill du uppnå med en mer positiv attityd kring saker? Att svara på den frågan är det första och viktigaste steget för att lära dig hur du tänker mer positivt. När du vet vad du vill uppnå så kommer resterande steg att falla på plats ganska enkelt. Eftersom du har valt att gå den här kursen så kan vi dra slutsatsen att du vill lära dig positivt tänkande för att du vill uppnå ett rikare, lyckligare liv och att du vill öka ditt välbefinnande på alla sätt. Och det är ju det övergripande syftet med positivt tänkande men genom att vara mer specifik så kommer det bli lättare för dig att komma fram till vilka positiva tankar som du kommer ha mest nytta av. Så ditt övergripande syfte med positivt tänkande kanske är att vara en lyckligare person och vara lycklig större delen av din tid. Men hur ser det mer specifikt ut? Du kanske vill sluta röka, få mer självförtroende när du ska prata inför folk, bli av med social ångest, bli mer nöjd med dig själv, få en bättre relation, träffa en partner, skaffa ett jobb, trivas bättre på ditt jobb etc. Fördelen med att vara specifik är dels att det blir lättare för dig att hitta vilka tankar som är användbara för dig, dels så blir det enklare för dig att fokusera. Men, kanske du invänder, det finns så många områden som jag skulle vilja tänka positivare kring, hur ska jag kunna välja?

3 Välj gärna ett område som inte är så ångestladdat. Om du till exempel har riktigt dålig ekonomi och får en stor klump i magen så fort det handlar om pengar så är det inget bra område att börja med för det kommer ta mycket längre tid för dig att nå resultat då. Det kanske känns begränsande att vara specifik och bara välja ett område när du känner att det finns flera som du vill förändra och förbättra precis just nu. Men, du kommer märka att ditt positiva tänkande kommer smitta av sig på andra områden också så även om du väljer ett område så blir det som ringar på vattnet och du kommer även se resultat på andra områden. För att förstå det här bättre så tar vi liknelsen med ett byggvaruhus. Föreställ dig att du går in där och ser alla dessa hyllor som är fyllda med verktyg och material som du kan använda för att göra om i ditt hus. Om du vill göra om hemma men inte vet vad du vill göra så kommer du känna dig ganska vilsen i affären, du vet inte var du ska börja eller vilka verktyg eller vilket material du ska köpa. Men om du å andra sidan vet precis hur du vill göra om hemma, till exempel tapetsera om i vardagsrummet, så går du målmedvetet in i affären och letar reda på de saker du behöver för att kunna tapetsera om i vardagsrummet. Det är samma sak med positivt tänkande; det finns oändliga mängder med positiva tankar som du kan använda för att förbättra ditt liv. Men frågan är ju hur du vill förbättra ditt liv. Om du inte vet vad du vill uppnå eller hur du vill förbättra ditt liv med positivt tänkande så kommer du känna dig vilsen. Du kommer inte veta var du ska börja, hur du ska få positiva tankar som gynnar dig eller hur du ändrar din attityd till att bli positiv på ett meningsfullt sätt. Men om du har tagit reda på och specificerat exakt hur du vill förändra och förbättra ditt liv så kommer du jobba målmedvetet och veta vilka resultat du är ute efter. Det kommer ge dig snabbare resultat. Kom ihåg att positivt tänkande hjälper dig att uppnå det du vill både snabbare och enklare så positivt tänkande ger dig mer än att bara vara glad.

4 Här är några exempel på sådant du kan uppnå: ökat självförtroende, ökad självkänsla, sluta röka, hålla dig till en hälsosammare livsstil, det blir lättare att träna, rikare socialt umgänge, bättre resultat på alla områden i ditt liv etc. Så bestäm dig för vad du vill uppnå för det hjälper dig att bestämma vilka positiva tankar som passar dig bäst. Det är så du utvecklar en positiv attityd på ett smart och effektivt sätt, med ett syfte och mål. 2. Identifiera minst en positiv tanke som kommer hjälpa dig uppnå något du önskar. Det här hjälper dig att fokusera på positiva tankar som är viktiga, relevanta och användbara för dig. Om du till exempel vill vara lyckligare och fortsätta vara lycklig så kanske tanken: Jag har mycket att vara tacksam över kan vara en tanke som hjälper dig att uppnå det. Men om du vill överkomma rädsla för att prata inför folk så kanske du skulle identifiera tankar som: Jag kan bli en bättre talare, eller Jag kan lära mig att bli lugn, trygg och säker när jag pratar inför folk etc. Så, det är alltså olika formuleringar på tankarna beroende på vad du vill uppnå. Och ju mer specifika de är desto bättre. Några saker att uppmärksamma: De positiva tankar du identifierar och som hjälper dig uppnå det du önskar är viktiga, relevanta och användbara för dig och därför värdefulla för dig. Genom att värdesätta dessa positiva tankar så blir du naturligt mer motiverad att tänka dem och det är det som gör att dessa tankar till slut blir repetitiva och automatiska. Den här naturliga motivationen att tänka de positiva tankarna är en av de viktigaste nycklarna till att förbli positiv. För på det sättet så skapar du tankar som blir repetitiva och som sker per automatik.

5 3. Vetskapen om varför de positiva tankarna är av stort värde för dig och förstå fördelarna. Det här ökar din motivation till positivt tänkande vilket hjälper dig att tänka positivt automatiskt utan att du medvetet behöver anstränga dig för att tänka positivt. Du har lärt dig att om en positiv tanke hjälper dig uppnå något som du önskar så är det en gynnsam tanke. I del 2 av kursen så lärde du dig mer om fördelarna med positivt tänkande vilket hjälper dig att fortsätta öva på att tänka positivt. Ju mer fördelar du ser i en positiv tanke desto lättare blir det för dig att tänka positivt och att förbli positiv oavsett omständigheterna. För ju mer värde du ser i tanken, desto mer motiverad blir du till att tänka den tanken och när du tänker en tanke ofta så kan den till slut ske automatiskt. I dagsläget så har du säkert en hel del negativa tankar som sker automatiskt men det du nu jobbar med är att få in positiva tankar som sker per automatik. När en tanke sker automatiskt så behöver du inte påminna dig själv genom att skriva ner den på ett papper gånger eller klistra upp postit-lappar med tanken överallt där du kan se den. När den sker automatiskt så är det på ett naturligt sätt precis som med andningen, du behöver inte fokusera på att andas utan du andas automatiskt. Även om du sover hela natten så har du andats, eller hur? Så det som kännetecknar en person med en ständig positiv attityd är att den har positiva tankar som sker per automatik utan att personen medvetet tänker positiva tankar. Så om du vill bli gladare märker du att tanken: Jag har mycket att vara tacksam över kan hjälpa dig att uppnå mer glädje och även få den känslan att bli en mer konstant känsla.

6 Det är helt naturligt att du mår bättre när du tänker den här typen av positiva tankar. Du vet att en tanke är till din fördel genom att den hjälper dig att uppnå något du önskar och när du fördjupar dig i fördelarna med positiva tankar så blir det ännu lättare för dig att tänka positivt automatiskt och konstant. Du märker att du känner dig gladare, mer tillfreds, mer hoppfull, mer självsäker, mer trygg och mer harmonisk när du tänker: Jag har mycket att vara tacksam över. Ju gladare du känner dig desto mer ökar även ditt självförtroende vilket är en underbar fördel med den tanken. Lärdom: Ju mer du ser och uppfattar olika typer av fördelar och det otroliga värdet för dig med en positiv tanke desto lättare blir det för dig att regelbundet tänka positivt automatiskt vilket leder till att du kommer förbli en person med en positiv attityd oavsett din omgivning. 4. Om varför den positiva tanken är värdefull, viktig och godtagbar för dig; hitta en annan om den inte är det Den här förståelsen gör det lättare för din hjärna att acceptera och tänka den positiva tanken än att avvisa den vilket är viktigt för att lära dig att tänka positivt. Det är viktigt att granska de positiva tankarna och känna efter om de känns värdefulla, viktiga och godtagbara för dig. Varför? När din hjärna accepterar en positiv tanke som sann, relevant och värdefull så blir hjärnan på ett naturligt sätt mottaglig för den positiva tanken så att den lättare accepterar tanken. Det här är väldigt viktigt att tänka på när det gäller affirmationer och det här just det här som gör att måna misslyckas med sina affirmationer. De väljer affirmationer som ligger för långt från vad hjärnan är mottaglig för och då blir det ett naturligt motstånd mot den affirmationen från hjärnan. Affirmationer är väldigt bra och effektivt men för

7 att få ett önskat resultat så ska man använda affirmationer som hjärnan har lättare att ta till sig. Och det betyder alltså en tanke som inte ligger så långt från den verklighet som du dagligen iakttar. Ju mer din hjärna ser varför en positiv tanke är sann och värdefull desto mer fungerar din hjärna i en positiv riktning även på en djupare nivå med en säkerhet som är utan tvivel. Testa själv! Ta en situation i ditt liv som du verkligen vill förändra och som du har många negativa tankar kring, det kan handla om vikt, ekonomi, en relation etc. Välj ut den negativa tanke som du oftast tänker och så gör du om den tanken till dess raka motsats. Det känns väldigt konstigt, eller hur? Du nästan hör hur en inre röst säger att det inte stämmer. Du kan känna ett fysiskt obehag också när du tänker den rakt motsatta tanken. Vi kan ta ekonomi som exempel och den vanliga tanken är: Jag har inte råd. Motsatta tanken skulle då vara att: Jag kan köpa vad jag vill. Du känner direkt att den tanken är helt fel och du blir inte upplyft av den, du känner inte inspiration och iver när du tänker: Jag kan köpa vad jag vill, eller hur? Och det är ofta så man lär ut affirmationer eller positivt tänkande vilket är helt fel för du får inte det resultat som du önskar utan förstärker snarare det du inte önskar. Så då gäller det att leta efter tankar som skapar en positiv känsla inom dig. Så i det här fallet med ekonomin så skulle det kanske fungera bättre med följande tankar: Jag har förmågan att få en bättre ekonomi. Jag skulle uppskatta att ha lite mer pengar. Många har varit i min situation men fått bättre ekonomi. Det finns massor med roliga saker att göra som är helt gratis. Jag har förmågan att tjäna mer pengar. Jag har förmågan att hitta ett sätt att förbättra min ekonomi. Det vore härligt att ha en bättre ekonomi. Som du märker är de här förslagen lite mjukare och inte så lätta att säga emot. Det är inga lögner vilket gör det lättare för dig att ta dem till dig. Experimentera lite och känn efter hur tankarna känns i din kropp. När du känner hur det spritter till inom dig, när du märker att du börjar le, när du känner välbehag inom dig så har du hittat dina positiva tankar.

8 Så, dina bästa vänner är ditt intellekt och logiska diskussioner med dig själv för det är så du kan programmera om din hjärna till att tänka positivt på en djupare automatisk nivå vilket gör att det blir lättare för dig att förbli positiv oavsett yttre omständigheter. För att förstå hur viktigt det är att identifiera positiva tankar som är värdefulla och sanna för dig kan du fundera över exempeltanken som vi använt: Jag har mycket att vara tacksam över. Det är en underbar positiv tanke som kan gynna dig på många olika sätt under förutsättningen att du känner att den tanken är värdefull och sann för dig. Om du däremot inte känner att den här positiva tanken är värdefull eller sann för dig så är den tanken ingen positiv tanke för dig så du kommer inte ha nytta av den. Om du kommer fram till att en positiv tanke inte är värdefull eller sann för dig, om den inte skapar positiva känslor inom dig så är det helt okej. Då letar du bara vidare efter en annan tanke som känns positiv för dig precis som du testade i exemplet med ekonomin ovan. Så om tanken: Jag har mycket att vara tacksam över inte fungerar för dig så är det bara att identifiera en annan tanke som fungerar bättre för dig för att känna mer glädje. Du kan till exempel hitta tankar som: Jag har mycket att glädjas åt, Jag har förmågan att förändra min situation, Jag kan förändra mitt tänkande etc. Du vet om en tanke är positiv för dig om den skapar en positiv känsla inom dig. Dina känslor är det verktyg som talar om för dig vilka tankar som är gynnsamma och värdefulla för dig.

9 5. Varför det utan tvekan är okej, bra och vettigt att tänka positivt även om din omgivning inte stöttar, accepterar eller godkänner dina positiva tankar. Att ha total tillit till dina positiva tankar är grunden för att bibehålla en positiv attityd även om din omgivning försöker få dig att tänka negativt. Vi går tillbaka till en tidigare fråga, vilket också är en av de allra vanligaste frågorna: Hur kan jag vara positiv och fortsätta tänka positivt när jag är omgiven av negativa människor som talar om för mig att jag inte kommer klara det jag vill, att det kommer sluta illa, att jag bara kommer bli besviken osv. Ett vanligt negativt antagande är att det är svårt att vara positiv när man är omgiven av negativitet. Men det är faktiskt lätt att förbli positiv även i en negativ omgivning om du har följt ovanstående steg. Och det är bara du som kan bestämma om det är du eller din omgivning som ska kontrollera dina tankar och känslor. Genom att följa stegen i ordningsföljd skapar du en väldigt stark tillit till den positiva tanken vilket innebär att det negativa har liten eller ingen förmåga att påverka eller influera dig till att tänka negativt. Du har nu vetskapen om varför din positiva tanke är värdefull och gynnsam och varför den är korrekt och godtagbar för dig och vilka förbättringar den kommer ge dig i ditt liv Så, om andra personers ord och beteende är negativt, så blir det inget problem för dig, eller hur? För när du följt stegen ovan så är din beslutsamhet och tillit så stark att andra människor inte kan få dig att tvivla. De är fria att tänka, säga och bete sig som de vill och du är fri att inte låta det påverka dig till något du inte vill. Du vill vara positiv och har all rätt till det. Du ser att det bara finns fördelar med att vara positiv och det är mycket skönare att vara glad och positiv.

10 Det är så du förblir positiv i en negativ omgivning. Du behöver inte någon annans stöd, godkännande eller tillstånd för att tänka positivt så du behöver heller inte ge bort kontrollen över dina tankar till en negativ omgivning. Kom också ihåg att din positivitet är precis lika smittsam som din omgivnings negativitet. Det är helt okej för dig att andra tänker annorlunda än du eftersom du helt enkelt inte behöver andra människor för att tänka positivt. Det här är ju helt fantastiskt, för det betyder inte bara att det är lättare för dig att förbli positiv trots en negativ omgivning utan det betyder också att andra människors negativa tänkande inte är ett hot eller problem för dig. Det är viktigt att komma ihåg att du genom att följa de här stegen skapar en positiv attityd som till slut är ditt naturliga tillstånd. Så följ alltid dessa steg när du skapar positiva tankar. När du blir mer säker på dig själv i att skapa positiva tankar så blir överlag mer säker på dig själv vilket även ökar din självkänsla. Så du blir inte bara mer positiv utan även mer självsäker och trygg i dig själv.

11 6. Välj att tänka den positiva tanken när du skapat förståelsen för och utvecklat en trygghet i den positiva tanken. Det här enkla beslutet instruerar din hjärna hur den ska tänka och hur du börjar tänka positiva tankar. Du har förmågan att välja att tänka positivt och att förbli positiv. Haken är att det här valet endast är effektivt när du har förståelsen för och övertygelsen om värdet som tanken har för dig, när du förstår att den positiva tanken är det som är det bästa för dig Om du inte har förståelsen och övertygelsen så kommer hjärnan att följa minsta motståndets lag vilket är att fortsätta tänka i gamla tankebanor. Så du måste lära din hjärna varför den positiva tanken är så mycket värdefullare för dig och varför det är smartare att tänka positivt. Lärdom: Fullfölj först de föregående stegen för att se värdet och det gynnsamma i positivt tänkande. Bestäm dig därefter för att tänka positivt, då samarbetar du med din hjärna vilket hjälper dig att lättare förbli positiv. Kom ihåg att det är viktigt för dig att medvetet och avsiktligt välja att tänka en positiv tanke. Om du till exempel funnit värdet för dig i att tänka tanken: Jag har mycket att vara tacksam över så kommer du inte börja tänka den automatiskt utan du måste medvetet välja att tänka den tanken. Men efter ett tag så kommer den tanken att bli en integrerad del av hjärnans dagliga tankar och den tanken kommer spontant att poppa upp för att sedan bli automatiserad. Vi kan ta liknelsen med en hammare för att bättre förstå det här. Du är fullkomligt övertygad om och säker på det smarta med att använda en hammare för att slå i en spik i en bräda. Vetskapen om hammaren är suverän, men det är inte förrän du lyfter upp hammaren och använder den som den kommer slå i spiken. Och det är likadant med nya tankemönster. Du måste medvetet välja att tänka dem.

12 Lärdom: Identifiera värdet i en positiv tanke, skapa tillit till den, och använd sedan din medvetenhet och avsikt för att börja tänka den här positiva tanken. Att göra medvetna val kring positivt tänkande är det lättaste och effektivaste sättet att bli en positiv människa med en positiv attityd. Det är så här du förblir positiv i en negativ omgivning och hur du tänker positivt när du mäter motgångar. Insikten i det här är att positivt tänkande gör svåra situationer lättare att hantera och det hjälper till att minska risken för depression och du slipper vardagsleda och bekvämlighetsdepression. Så att medvetet välja att tänka positivt är för ditt eget bästa. Jag hoppas att du känner att den här guiden hjälper dig att bli mer positiv i ditt tänkande för livet blir så mycket enklare när man går ut med en positiv attityd. Och det spelar ingen roll hur uruselt ditt liv är, det går alltid att hitta något positivt, det går alltid att ta sig ur det på ett eller annat sätt. Jag har själv upplevt helt sanslöst vidriga saker i mitt liv och borde egentligen ha tagit livet av mig men något inom mig gav mig kraften att ta mig upp och vidare ut ur träsket. Jag har haft kaos inom alla områden i mitt liv så jag vet vad det vill säga när livet verkligen suger. Men en sak kan jag säga och det är att ju positivare jag blivit desto mindre skit har dykt upp. Jag vet att det kanske låter konstigt men så är det faktiskt. I dag är mitt liv ett rent mirakel och jag älskar verkligen att leva. Vill du läsa om allt som jag upplevt i mitt liv så hittar du det HÄR. Den här 6-stegsguiden är hämtad från e-kursen: Lär dig tänka positiva tankar och hur du förblir positiv som du kan läsa mer om HÄR. Jag önskar dig mycket glädje med den här guiden! You Rock!!! Cecilia Kärvegård

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Online reträtt Vägledning vecka 26

Online reträtt Vägledning vecka 26 Online reträtt Vägledning vecka 26 Jesus helar sina lärjungars blindhet Vägledning: "Jag vill se" Vi kommer till den punkt i Jesu liv, där hans eget val blir klart. Han kommer att gå till Jerusalem. Han

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar

Livet är en magisk resa där tiden inte existerar Livet är en magisk resa där tiden inte existerar 1 Livet är en magisk resa där tiden inte existerar - för det enda som finns är nuet och i varje nytt nu skapar Du Dig själv på nytt i den mest storslagna

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

S U A S. Självskattningsformulär

S U A S. Självskattningsformulär S U A S Självskattningsformulär Översättning till svenska: Prof Lil Träskman Bendz Bearbetning: Med Dr Anders Niméus Inst för Klinisk Neurovetenskap, Avd Psykiatri Lunds Universitet De 20 frågorna börjar

Läs mer

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em.

Jona. Jona bok är en profetbok, men en väldigt annorlunda sådan, och också en väldigt kort, du läser ut den snabbt hemma i em. Jona Det är gött att Jona bok finns med i Bibeln. Det berättas om många män och kvinnor i Bibeln som upplever att Gud kallar dem och vill dra dem in i sitt uppdrag, men som inte tror på sig själva, Jeremia

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå?

Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå? Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå? Jenny Palm Tema Teknik och social förändring Linköpings universitet jenny.palm@liu.se Finansieras av Energimyndigheten SYFTE

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Smakprov DIG SJÄLV. ur: KÄRLEKSBOMBA NINA JANSDOTTER BRAIN BOOKS

Smakprov DIG SJÄLV. ur: KÄRLEKSBOMBA NINA JANSDOTTER BRAIN BOOKS Smakprov ur: KÄRLEKSBOMBA DIG SJÄLV NINA JANSDOTTER BRAIN BOOKS Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2007 Nina Jansdotter, samt Brain Books AB Avtal genom Tönnheim Literary Agency

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport Till dig som är student Studietiden är för många en fantastisk tid med frihet, möjligheter och inspiration. Samtidigt innebär det ett

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Amningscentrum Kvinnokliniken MK 2 Karolinska Universitetssjukhuset Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar.

Läs mer

Sjä lvskättningsformulä r

Sjä lvskättningsformulä r Sjä lvskättningsformulä r Depressionsskattning, minnesskattning och hälsoenkät. För Dig som ska få eller har fått behandling med ECT. Namn Datum Personnummer:. Inom en vecka före ECT Inom en vecka efter

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2014/15

Ta steget! Konfirmation 2014/15 Ta steget! Konfirmation 2014/15 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle för dig att tillsammans med jämnåriga och vuxna människor fundera över livets viktigaste frågor om mål

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

Att på olika sätt ta hand om sig själv, sin kropp och själ påstår jag är en av de viktigaste livsuppgifterna vi har under vår stund på jorden.

Att på olika sätt ta hand om sig själv, sin kropp och själ påstår jag är en av de viktigaste livsuppgifterna vi har under vår stund på jorden. 1 Inledning För att må och fungera bättre i vår stressade och alltmer tuffa värld, anser jag, att varje individ måste hitta sin inre balans genom någon form av daglig kontemplation. Det påverkar både den

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness (MAIA) (Multidimensionell Bedömning av Interoceptiv Medvetenhet)

Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness (MAIA) (Multidimensionell Bedömning av Interoceptiv Medvetenhet) Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness (MAIA) (Multidimensionell Bedömning av Interoceptiv Medvetenhet) version 2013-01-28 Kontakt: WolfE.Mehling,MD OsherCenterforIntegrativeMedicine UniversityofCalifornia,SanFrancisco

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015

Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015 Reportage från veckokursen i cellminnesmålning på Himmelshöga Gård sommaren 2015 Här på Öland tillbringade 21 deltagare från olika delar av landet en hel vecka för att rena och hela sig själva med cellminnesmålning.

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening. Den 8 februari, 2016

Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening. Den 8 februari, 2016 Transseans på Stockholm Spiritualistiska Förening Den 8 februari, 2016 Låt mig få presentera mig, mitt namn är Efraim jag är en av dessa som använder detta medium för att informera er här på jorden om

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider.

Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Aniara Jag har kommit som sändebud från änglarna. Jag har levt tidigare på Jorden. Jag är en av mediets guider. Vi änglar finns här runt omkring er. Var och en av er har en specialare, en liten extra ängel,

Läs mer

Stresshantering en snabbkurs

Stresshantering en snabbkurs Stresshantering en snabbkurs Som vi var inne på tidigare i så har man inom smärt- och stressforskning på senare år skapat en modell för hur kropp och psyke hänger ihop; psyko-neuro-endokrino-imunnolog

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Söderslättsgymnasiets studentvecka Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Om Festmetoden Film och webbplats som Alkoholkommittén lanserade 2005. Riktad till unga vuxna i åldern 18-25

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

1. När du kommunicerar med andra människor, har du känslan av att de inte förstår dig? 1 2 3 4 5 6 7

1. När du kommunicerar med andra människor, har du känslan av att de inte förstår dig? 1 2 3 4 5 6 7 KASAM frågeformulär Frågeformuläret innehåller 29 frågor som rör skilda områden i livet. Varje fråga har 7 svarsalternativ - ringa in det svars-alternativ (endast ett svar ) som ligger närmast till vad

Läs mer

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING studiehandledning Varför ett studiematerial? Jag vet inte hur många människor jag har jobbat med och coachat som läst alla utvecklingsböcker i världen, men de lever fortfarande inte det liv de vill eller

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit!

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Från foretagande.se 2009 09 08 Vilken färg är du? Skrivet av Annika R Malmberg Boktips Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Det finns personer

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Markus och de förtappade själarna. Kicki Lindström

Markus och de förtappade själarna. Kicki Lindström Markus och de förtappade själarna Kicki Lindström Markus och de förtappade själarna 2013, Kicki Lindström Omslagsfoto Ingemar Lindström Ansvarig utgivare: Kicki Lindström ISBN: 978-91-637-2506-7 Framställd

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Motivation för bättre hälsa

Motivation för bättre hälsa Motivation för bättre hälsa Felix qui potuit rerum cognoscere causas Lycklig den som inser sakers orsaker" Under min nu tjugoåriga tid som naturterapeut, har det funnits stunder då jag undrat särskilt

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Terése Johansson Vibyskolan VT-09 Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende

Terése Johansson Vibyskolan VT-09 Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende Skillnaden mellan självkänsla och självförtroende För att du som individ ska kunna må bra och tycka om andra behöver du först och främst tycka om dig själv och förstå och uppskatta ditt egenvärde. Du,

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

SafeSelfie.se. (Chattlogg hämtad från polisförhör)

SafeSelfie.se. (Chattlogg hämtad från polisförhör) Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer