Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm"

Transkript

1 Kommunfullmäktige 17 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl Kallade tjänstemän Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Vallentuna den 6 juni 2002 Jan Birgersson Ordförande Anna Lindholm Kommunsekreterare Tfn: anna.lindholm@vallentuna.se 1. Upprop 2. Justering... Justeringen kommer att äga rum på kommunledningskontoret måndagen den 24 juni kl Sammanträdets laga tillkomst 1 (36)

2 Innehållsförteckning: 1. Upprop Justering Sammanträdets laga tillkomst Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år Bostadsbebyggelse Befolkningsprognos 02A Övergripande politiska målsättningar och riktlinjer Särskilt viktiga uppdrag Kommunfullmäktiges inriktning och mål för nämnderna PLU Driftramar Investeringsramar Taxor för kulturskolan Lindöberg, detaljplan, godkännande Nytt reglemente för kommunala pensionärsrådet Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för förbundsdirektionen Yttrande till KSL angående förslag till överenskommelse om samarbete mellan länets kommuner ang flyttningar mellan kommunerna vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Ombildning av Kommunalförbundet Stockholms Län (KSL) från ideell förening till kommunalförbund Fritidspolitikerna i Vallentuna kommuns arbetssituation Hjälmstaskolan begäran om ombudgetering av investeringsmedel Interpellationer Frågor Inlämnande av motioner...3 Sid 2 (36)

3 4. Interpellationer Inlämnande av interpellationer skall ske till kommunfullmäktiges sekreterare senast måndagen den 10 juni Frågor 6. Inlämnande av motioner 7. Valärenden 3 (36)

4 8. Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år 2010 Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige antar KSAU förslag till vision år 2010 nedan; År 2010 är vi ca Vallentunabor. Befolkningsökningen har gett oss fördelar. Skattekraften har ökat och vi har fått en jämnare åldersfördelning i kommunen. Det har i sin tur gjort det lättare att planera de kommunala verksamheterna långsiktigt. Vallentuna är känt som en kommun som konsekvent prioriterat utbildning och äldreomsorg. Kommunala bolag och kommersiella fastigheter har avvecklats. En medveten satsning på kvalitetshöjningar i skolan har väckt nationell uppmärksamhet. Medborgarnas valfrihet och inflytande över verksamheterna har ökats med hjälp av ett så kallat checksystem. Detta har också gjort att antalet alternativa driftsformer blivit större. Valfrihet och konkurrens garanterar hög kvalitet samtidigt som kommunalskatten tillhör landets lägsta. Ett förstärkt samarbete med företag, föreningar och brukare av de kommunala verksamheterna har gjort att det medborgerliga engagemanget ökat. Boende 2010 Småskaligheten finns kvar med ett varierat bostadsutbud och med goda boendemiljöer. Inget hus har byggts högre än kyrktuppen. Faktorer som värderats högt och har gjort Vallentuna känt som kommunen med ett mycket bra och prisvärt boende och med närhet till grönområden var man än bor. Utbyggnaden har främst skett inom centrumområdet och i södra delen av kommunen. Antalet äldre har också ökat bl a till följd av attraktiva boendemiljöer med nära anslutning till kollektivtrafik och grönområden.. Arbete och näringsliv Om tio år har vi 2000? nya arbetstillfällen. En mycket god planberedskap och en positiv inställning till en mångsidig företagsamhet har möjliggjort denna utveckling. Tack vare den goda marknadsföringen av Vallentuna kommun har många, inte minst kunskapsföretag, etablerat sig i kommunen. Detta har inneburit en breddning av näringslivet med många små och medelstora företag. I kommunen finns idag både hotell- och konferensanläggningar och ett flertal nya restauranger som bl a kan ge god service i de olika arbetsområdena. Stora resurser har lagts ner på att öka samarbetet mellan skola och näringsliv. Den nya informationstekniken har inneburit att fler invånare har möjligheten att arbeta på distans och att fler invånare fått arbete på hemmaplan. 4 (36)

5 Kommunikationer Den faktor som betytt allra mest för den ökade attraktiviteten är de förbättrade kommunikationerna, främst vad avser tvärförbindelser till de stora trafiklederna, en effektiv bussmatning till Roslagsbanan samt ökad turtäthet genom utbyggnad av banan. Utbyggnaden av Norrortsleden och bomkorsningens lösning har betytt oerhört mycket för kommunens utveckling. Närheten till Arlanda betyder allt mer. Goda tele- och dataförbindelser finns både inom kommunen och gentemot omvärlden och en kraftfull IT-satsning har kommit såväl skolan som medborgare och företag till godo inte minst ur demokratisynpunkt. Livsmiljö, kultur och fritid Det väl bevarade kulturlandskapet, speciella satsningar på natur- och kulturturism bl a i Angarnssjöängen och Tärnanområdet och inriktningen mot ett långsiktigt hållbart samhälle har gjort Vallentuna mer känt i regionen. Våra satsningar på den anslutande miljön till Åkerströmmen och Oxundaåns avrinningsområden har inneburit att vattenkvalitén väsentligt förbättrats, främst i Vallentunasjön. En följd av kommunens fortsatta förnyelsearbete och utveckling är att centrum med privatägda hus nu blomstrar och kulturutbudet har breddats inte minst genom utbyggnaden av biblioteket med ett nytt infocentrum. Vallentunas satsning på ungdomsidrott har resulterat i flera lag inom olika idrotter på elitnivå. Föreningslivet är fortsatt aktivt och många verksamheter drivs i föreningsregi och vårt utbyggda Sportcentrum med bl a simhall och aktiviteter för både sommar och vinteridrott drivs numera som entreprenad. Utbildning, vård och omsorg Kommunen har ett breddat utbud av utbildning och har gjort en medveten satsning på skolan som har uppmärksammats i hela regionen. Detta har kunnat ske genom en prioritering av resurser till själva undervisningen och att nya arbetssätt har utvecklats på ett mycket framgångsrikt sätt. Grundskoleutbildningen är byggd på samverkan mellan elever, föräldrar och skola. Ett målinriktat och aktivt arbete tillsammans med föräldrar och föreningar när det gäller droger har resulterat i drogfria skolor i vår kommun. Det är numera självklart för föräldrar att fritt välja skola eller barnomsorg till sina barn genom de friskolor som etablerat sig i kommunen. Ökade möjligheter till en bred gymnasieutbildning har skapats genom det fria valet i den gemensamma gymnasieregionen. Andelen invånare som genomgått högskoleutbildning har ökat. Långt framskridna planer på högskoleutbildning i kommunen föreligger. 5 (36)

6 Vallentuna är också känt för möjligheten att kombinera idrott och studier. Kommunen har också en fortsatt god vård- och omsorgsverksamhet med valfrihet i form av bo kvar hemma, i servicehus och vårdboende (sjukhem). Tillgång finns också till geriatrisk expertis. Kännetecken för den kommunala verksamheten Vallentuna har anpassat de ekonomiska insatserna där behoven är störst och utnyttjat dem på ett effektivt sätt. Trots en 20% ökning av befolkningen har Vallentuna lyckats begränsa tillväxten i de kommunala förvaltningarna. Detta har lett till en ekonomiskt positiv utveckling för kommunen. Det finns en närhet till beslutsfattarna som gör att "alla har ett ansikte". Vallentunaborna känner att de både möter kompetenta förtroendevalda och kompetent, erfaren och positiv personal som är lyhörda, erbjuder delaktighet och är engagerade. Det är lätt att få kontakt med den man söker och få snabba besked. Dessutom finns en mångfald och valfrihet som gör att kommuninvånarna har både tilltro och inblick i den kommunala verksamheten. Kommunfullmäktige har fastställt visionen och beslutat att kommunens planeringsprocess skall bygga på den fastställda visionen. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 21 februari 25 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag samt följande ändringar i avsnittet Kännetecken för den kommunala verksamheten : Ordet minimera ändras till begränsa. Förtydliga så att det framgår att även personalen är kompetent. Förtydliga sista meningen med positiv ekonomisk. Yrkanden vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 juni 57 Hans Strandin (s) yrkade att socialdemokraternas förslag till vision ska läggas fram i PLU Bo Eknert (s) yrkade att miljöpartiets förslag till vision ska läggas fram i PLU Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde de två yrkandena mot varandra och fann att kommunstyrelsen avslog dem och beslutade i enlighet med arbetsutskottets förslag. 6 (36)

7 Reservationer Socialdemokraternas reserverade sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Miljöpartiet reserverade sig till förmån för Bo Eknerts (mp) förslag. Handlingar i ärendet 1. Socialdemokraternas förslag till vision. 2. Miljöpartiets förslag till vision 7 (36)

8 9. Bostadsbebyggelse Dnr Kommunstyrelsens förslag 1. Bostadsbyggnads 02A revideras med ytterligare 25 småhus i grupp i Karby, byggstart Seniorgården ABs önskemål om markförvärv av Norra Centrumområdet för byggnation av 30 seniorbostäder får aktualiseras då försäljningen av Vallentuna centrum avslutas. 3. Norrhall 1:3 remitteras till samhällsbyggnadsnämnden för synpunkter för ett senare ställningstagande vid kommande bostadsbyggnadsprognosen Ärendet På KS AU den 21 februari beslutades att bostadsbyggnadsprognos 02A ska tills vidare ska ligga till grund för PLU utan att någon ställning tas till objekten fr o m Prognosen ska fastställas med PLU och ligga till grund för samhällsbyggnadsnämndens prioritering av detaljplanearbetet. Inriktningen för prognosen är en utbyggnadstakt med ca 230 bostäder per år och att bostadsbyggandet ska koncentreras till centrumområdet och södra Vallentuna. Några planobjekt som fanns med i föregående bostadsbyggnadsprognos har därför lyfts ut. Sedan februari har önskemål om planläggning för fyra nya bostadsobjekt framförts till kommunstyrelsen. Dessa finns inte medtagna i i nuvarande förslag till bostadsbyggnadsprognos. 1. Karby En intressent diskuterar för närvarande med kommunen om köp av Össebyhus hyreslägenheter i Karby. Intressenten avser att bygga nya radhus i området samt de planerade äldrebostäderna vid Brittas backe. Eftersom radhusen planeras byggas med mindre lägenheter bedömer staben att de endast marginellt kommer medföra att antalet barn i området ökar inom förskola och skola. Staben anser därför att bostadsbyggnadsprognosen bör kompletteras med 25 nya småhus i grupp i Karby med byggstart år (36)

9 2. Norra centrumtomten - seniorbostäder Seniorgården AB har till kommunstyrelsen inkommit med en intresseamälan för att förvärva mark för seniorboende inom norra delen av Vallentuna centrum. Avsikten är att bygga ca 30 seniorbostäder med bostadsrätt. Efter företagets kontakter med pensionärsorganisationerna i Vallentuna så bedömer Seniorgården att efterfrågan på seniorbostäder är mycket stor i kommunen. Socialnämnden har inkommit till kommunstaben med remissyttrande, , om Seniorgårdens begäran om förvärv av mark för äldreboende inom Norra Centrumområdet. Nämnden ställer sig positiv till förslaget. I nuvarande förslag till bostadsbyggnadsprognos 02A finns 20 bostäder per år i flerbostadshus medtagna för åren Bostadsbyggnadsprognosen behöver därmed inte revideras för att beakta Seniorgårdens önskemål. Eftersom försäljning för närvarande pågår av centrum så föreslår kommunstaben att kommunstyrelsen beslutar att Seniorgårdens önskemål behandlas då försäljningen är klar. 3. Fastigheten Olhamra 1:53. Örjan och Ulla Lid har till kommunstyrelsen inkommit med begäran om att detaljplan upprättas för 80 villatomter med en utbyggnadstakt om 5-10 större tomter per år under 8-15 år. Objektet har inte aktualiserats tidigare. Fastigheten ligger söder om Okvista arbetsområde och inom den i Översiktsplanen angivna området för Vallentuna tätort. Området har inte tidigare i planeringssammanhang diskuterats som utbyggnadsområde för bostadsbebyggelse. Kommunstaben anser att det, med avseende på den inriktning för bostadsbyggandet som angetts för planprioriteringen, inte finns utrymme för nya förslag till bostadsbyggnadsobjekt. 4. Del av Norrhall 3:1. Birgit och Stig Wiberg har till kommunstyrelsen inkommit med begäran om planläggning av del av fastigheten Norrhall 3:1 för rätt att bilda egnahemstomter. Fastigheten är belägen Norr om Roslagsstoppet i anknytning till Kårstavägen. Kommunstaben anser, liksom för ovanstående objekt och med hänsyn till Översiktsplan 2001, att det inte är aktuellt med samlad bebyggelse i det område som hemställan från fastighetsägarna avser. 9 (36)

10 Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 6 maj 67 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Den 16 maj 80 beslutade arbetsutskottet att Olhamra ärendet remitteras till samhällsbyggnadsnämnden för synpunkter för ett senare ställningstagande vid kommande bostadsbyggnadsprognosen Yrkanden vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 juni 58 Hans Strandin (s) yrkade avslag till att ytterligare 25 småhus byggs i Karby för att det istället skall byggas hyresrätter i Össebyshus AB regi. Vidare yrkade han bifall till Seniorgårdens AB framställan. Bo Eknert (mp) yrkade bifall till miljöpartiets eget förslag till bostadsbyggnadsprognos. Ove Ekström (c) yrkade Mörbvägen östra skjuts till 2006, Norr om centrumpassagen skjuts till 2007 och Nyby skjuts till Ordförande Sten- Åke Adlivankin yrkade att ärendet Norrhall 1:3 remitteras till samhällsbyggnadsnämnden för synpunkter för ett senare ställningstagande vid kommande bostadsbyggnadsprognosen Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde de fyra yrkandena mot varandra och fann att kommunstyrelsen beslutade i enlighet med arbetsutskottets förslag samt ordförandes ändringsyrkande. Reservationer Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Miljöpartiet reserverade sig till förmån för Bo Eknerts (mp) förslag. Handlingar i ärendet 1. Bostadsbyggnadsprognos Miljöpartiets förslag till bostadsbyggnadsprognos 10 (36)

11 10. Befolkningsprognos 02A Dnr Kommunstyrelsens förslag Befolkningsprognosen för 02A antas. Ärendet Befolkningsprognos 02A redovisar befolkningen Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 6 maj 68 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Yrkanden vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 juni 59 Hans Strandin (s) yrkade bifall till socialdemokraternas egna förslag till befolkningsprognos. Bo Eknert (mp) yrkade bifall till miljöpartiets förslag. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde proposition på de två yrkandena och fann att kommunstyrelsen avslog dem och beslutade i enlighet med arbetsutskottets förslag. Reservationer Socialdemokraternas reserverade sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Miljöpartiet reserverade sig till förmån för Bo Eknerts (mp) förslag. Handlingar i ärendet 1. Befolkningsprognos 02A S-förslag till befolkningsprognos 3. Miljöpartiets förslag till befolkningsprognos 11 (36)

12 11. Övergripande politiska målsättningar och riktlinjer Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta övergripande politiska målsättningar och riktlinjer för enligt nedan; De politiska målen och riktlinjerna skall tydligt och konkret visa den politiska viljan vad som skall uppnås och strategin för att nå resultaten. Vallentuna kommun skall fortsätta att utvecklas i enlighet med den lokala traditionen, som bland annat innebär ett obyråkratiskt arbetssätt. Politiskt styrs verksamheten genom att kommunfullmäktige dels fastställer övergripande mål och riktlinjer och dels tilldelningen av resurser. Det pågående arbetet med förnyelse och förbättring av kommunens verksamheter skall fullföljas utifrån nedanstående principer. Punkterna står i oprioriterad ordning. Demokrati 1. Kommuninvånarna skall erbjudas största möjliga valfrihet och invånarnas egna beslutanderätt skall öka, 2. den kommunala informationen till kommuninvånarna skall vara allsidig, korrekt, lättillgänglig och utformad så att den möjliggör en levande demokrati, 3. den kommunala informationen till kommuninvånarna skall förbättras, Bostäder och byggande 4. fortsatt tätortsutbyggnad - bebyggelse, anläggningar och infrastruktur - skall ske med inriktningen att skapa en god stadsmiljö med bibehållande av natur-, kultur- och övriga miljövärden, 5. nyproduktion av bostäder inriktas mot låg bebyggelse, villor och grupphus samt flerbostadshus i centrala lägen. Invånarnas önskemål om en god boendemiljö skall, så långt det är möjligt, vara styrande, 6. vid nyproduktion skall eftersträvas ett ökat utbud av små lägenheter, 12 (36)

13 Service 7. kommunens verksamhet skall motsvara invånarnas behov av service, tjänster och stöd inom i första hand de områden som regleras genom lagstiftning eller som inte finns tillgänglig på annat sätt, 8. all service och myndighetsutövning skall präglas av god serviceanda, kvalitet, effektivitet och kostnadsmedvetande, 9. taxorna i de kommunala verksamheterna skall vara påverkbara d v s bero på hur mycket en tjänst nyttjas, Verksamhet och ekonomi 10. den kommunala ekonomin skall vara i balans och kommunalskatten fortsatt låg, 11. i planeringen av det kommunala serviceansvaret skall resurserna till skola, vård och omsorg prioriteras. 12. all verksamhet som inte är myndighetsutövning kan utsättas för konkurrens. Långsiktigt hållbart samhälle 13. samhällsutvecklingen i Vallentuna skall så långt möjligt ske utifrån de nationella miljökvalitetsmålen och de regionala mål som preciseras utifrån dessa nationella mål, 14. Vallentuna kommun skall sträva efter att uppnå det ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt långsiktigt uthålliga samhället, 15. kretsloppstänkandet bör genomsyra alla kommunala beslut, 16. miljöfrågorna skall vara en integrerad del av all verksamhet, Barn och ungdomsmiljö 17. alla beslut och all verksamhet skall genomsyras av arbetet med att skapa en positiv och utvecklande barn och ungdomsmiljö, fri från mobbing, förtryck, våld, drogmissbruk och skadegörelse. Arbetet skall genomföras i samverkan med barn och ungdomar samt med föräldrar, föreningar m fl, Personal 18. för att säkra kommunens personalförsörjning, i samband med stora pensionsavgångar och volymökning av kommunens verksamhet, så ska kommunens attraktivitet som arbetsgivare förstärkas, 19. effektiviseringar och rationaliseringar skall genomföras under hänsynstagande till de anställda. Därvid skall uppsägningar av personal så långt som möjligt undvikas, 20. vid nyrekrytering skall - utöver kompetenskravet ambitionen vara att få en jämnare ålders-, köns- och etnisk fördelning av personalens sammansättning, 13 (36)

14 21. de anställdas kompetens utvecklas för att uppnå förnyelsetänkande och högsta effektivitet, 22. de anställda är engagerade och delaktiga i verksamheten och känner en yrkesstolthet över att arbeta i Vallentuna kommun. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 6 maj 69 beslutat i enlighet med kommunstaben förslag samt följande ändringar punkt 8 omformuleras till all service och myndighetsutövning skall präglas av god serviceanda, kvalitet, effektivitet och kostnadsmedvetenhet, Vidare skall punkt 10 strykas. Punkten 12 ändras till i planeringen av det kommunala serviceansvaret skall resurserna till skola, vård och omsorg prioriteras, Yrkanden vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 juni 60 Hans Strandin (s) yrkade att punkt 5 ändras till nyproduktion av bostäder inriktas mot låg bebyggelse flerbostadshus i centrala lägen, villor och grupphus.. Vidare yrkade han att punkt 7 strykes. Ordet serviceansvaret i punkt 11 byts ut till verksamhetsansvaret. Vidare yrkar han att punkt 12 strykes. Bo Eknert (mp) yrkar att punkt 5 ändras till med ännu större andel Punkt 7 yrkar han i enlighet med Hans Strandins förslag. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde proposition på de två yrkandena och fann att kommunstyrelsen avslog dem och beslutade i enlighet med arbetsutskottets förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för Hans Strandin (s) förslag. Miljöpartiet reserverade sig till förmån för Bo Eknerts (mp) förslag. 14 (36)

15 12. Särskilt viktiga uppdrag Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige antar kommunstyrelsens förslag till särskilt viktiga uppdrag enligt nedan; Nedanstående punkter står i oprioriterad ordning. Kommunfullmäktige uppdrar åt 1. kommunstyrelsen att se över hur kommunens olika mål- och styrdokument skall utvecklas och samordnas, 2. kommunstyrelsen att verka för byggande av Trafikplats Vallentuna centrum genom att träffa överenskommelse med Vägverket, SL, Banverket och Länsstyrelsen, 3. kommunstyrelsen att i samverkan med övriga nämnder utarbeta ett förslag till program för långsiktig hållbarhet. Programmet skall ta fasta på ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet samt vara samordnad med PLU och övriga strategiska planer som t ex skolplanen samt integrera kommunens miljövårdsprogram, 4. samtliga nämnder att upprätta en åtgärds- och genomförandeplan för att nå de inriktningsmål som anges i det av kommunfullmäktige antagna barn- och ungdomspolitiska handlingsprogrammet för Vallentuna. Det är viktigt att en samverkan sker mellan kommunens nämnder och förvaltningar, med Nordöstra sjukvårdsområdet och polisen samt i dialog med föräldrar. Ledningsgruppen för barn- och ungdomsarbetet skall årligen till kommunens verksamhetsberättelse lämna en övergripande och nämndvis redovisning av genomförandet av handlingsprogrammet, 5. samtliga nämnder att driva kommunens jämställdhets- och mångfaldsarbete dels för kommuninvånarna och dels för kommunens personal. Nämnderna skall i samband med kommunens bokslut redovisa data om jämställdhet och mångfald i verksamheten, hur arbetet bedrivits och vilka åtgärder som planeras. Vid mandatperiodens utgång skall kommunstyrelsen utvärdera hur nämnderna genomfört uppdraget. Arbetet inom jämställdhets- och mångfaldsområdet på förvaltningarna när det gäller personalen skall bedrivas inom ramen för de mål som årligen fastställs av fullmäktige i kommunens Jämställdhets- och mångfaldsplan för personalen - JäMå., 15 (36)

16 6. samtliga nämnder att driva kommunens arbete för ökad integration bland kommunens invånare. Arbetet med integrationsfrågor samordnas av utbildnings- och arbetsmarknads nämnden och redovisas till kommunfullmäktige i samband med kommunens bokslut. Vid mandatperiodens utgång skall kommunstyrelsen utvärdera hur nämnderna genomfört uppdraget, 7. samtliga nämnder att driva kommunens arbete för att människor med funktionshinder ska kunna delta i samhällslivet och leva ett aktivt liv i gemenskap med andra. Allmänna miljöer och bostäder ska vara tillgängliga för funktionshindrade, 8. samhällsbyggnadsnämnden att utreda möjligheten att va-försörja området vid Gillinge samt efter E18-stråket, 9. samhällsbyggnadsnämnden att redovisa en lösning av va-frågan i Garns-Ekskogen att verkställas inom en 10-årsperiod, 10. samhällsbyggnadsnämnden att under planperioden upprätta detaljplan för området för Trafikplats Vallentuna centrum, 11. barn- och ungdomsnämnden, samt utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att revidera skolplan under nästa mandatperiod, 12. barn- och ungdomsnämnden att till nästa planeringsomgång återkomma med detaljerade redovisningar över förslag till investeringar i byggnader och utrustning fr o m 2003., Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 6 maj 70 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag med följande ändringar: Punkt 2 ändras till kommunstyrelsen att verka för byggande av trafikplats Vallentuna genom att träffa överenskommelse med Länsstyrelsen, Banverket. Punkten 5 och 7 sammanföres till en punkt. Punkt 11 strykes. Punkt 12 bomkorset" ändras till trafikplats Vallentuna Punkt 13 ändras till: barn- och ungdomsnämnden samt utbildningsoch arbetsmarknadsnämnden att revidera skolplanen under nästa mandatperiod. Punkt 14 stryk.inom en total investerings ram inom 25 mkr per år inklusive årligt anslag för inredning/utrustning inkl IT. Punkt 15 strykes. Kommunstyrelsen har den 3 juni 61 beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag. 16 (36)

17 13. Kommunfullmäktiges inriktning och mål för nämnderna PLU Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige antar sammanställning nedan av nämndernas mål. Barn- och ungdomsnämndens mål behandlas på kommunstyrelsen sammanträde den 10 juni Kommunstyrelsen: 1. Samhällsplaneringen ska stödja utvecklingen av Vallentuna kommun i en ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbar riktning, 2. Möjligheterna till dialog mellan invånare och förtroendevalda förbättras, 3. Kommuninvånarna får bättre tillgång till arbetstillfällen, service och kommunikationer 4. Nyttan av den kommunala verksamheten är fortsatt hög Samhällsbyggnadsnämnden: 1. Den fysiska planeringen ska vidareutveckla Vallentuna som en attraktiv kommun att bo och arbeta i. 2. Samhällbyggnadsnämndens verksamhet ska kännetecknas av god information och service, samt dialog och lyhördhet till kommunens invånarnas och näringsliv. 3. Kommunen förvaltar och bygger ut infrastrukturen effektivt, för god funktion och säkerhet. 4. Exploateringsverksamheten ska vara självfinansierad 5. Kommunens fastigheter ska förvaltas och utvecklas utifrån lokalnyttjarnas behov och kvalitetskrav med en långsiktigt god fastighetsekonomi Myndighetsnämnden för teknik och miljö: 1. Nämndens tillsyn och rådgivning ska karaktäriseras av dialog och lyhördhet för att ge goda möjligheter för kommunens invånare och näringsliv att bedriva och utveckla sina verksamheter i samklang med kraven på en långsiktigt hållbar utveckling 2. Genom förebyggande arbete, rådgivning och övervakning verka för en god miljö som motverkar sjukdom och ohälsa 17 (36)

18 Fritidsnämnden: 1. Alla kommuninnevånare ska ha kännedom om de olika fritidsanläggningar och verksamheter som finns i Vallentuna 2. Kommunens ungdomar ska ha tillgång till attraktiva och säkra mötesplatser där de aktivt kan medverka i utformningen av verksamheten. 3. Föreningslivet ska ha goda förutsättningar att bedriva och utveckla sin verksamhet 4. Kommunens funktionshindrade invånare ska ha goda möjligheter att delta i olika aktiviteter Kulturnämnden 1. Ett rikt och varierat kulturliv för alla invånare barn och ungdomar prioriteras. 2. Biblioteken är kommunens kunskaps- och informations-centrum och erbjuder kvalificerad vägledning. 3. Biblioteken är öppna mötesplatser för kulturupplevelser och främjar bildning och demokrati. 4. Kulturarvet är en källa till upplevelser för alla och ger trygghet och perspektiv på nutiden. 5. Värdefulla kulturmiljöer är resurser som tillvaratas i kommunens allmänna och fysiska planering 6. Kultur- och biblioteksverksamheten är en resurs i den kommunala verksamheten. Barn- och ungdomsnämnden Beslut i KS AU : Målen återremitteras till barn- och ungdomsnämnden att nämnden skyndsamt skall återkomma till kommunstyrelsen med nya mer operationellt definierade övergripande mål för verksamheten samt hur de ska förverkligas och följas upp i enlighet med hur de andra nämnderna har presenterat sina mål. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden % av eleverna har grundläggande behörighet för högskolestudier när de lämnar Vallentuna gymnasium 2. De vuxenstuderandes behov ska styra även gymnasial vuxenutbildning i Vallentuna % av personerna i arbetsmarknadsåtgärder går vidare till studier, arbete eller egenförsörjning 18 (36)

19 Socialnämnden 1. Alla invånare i kommunen som är i behov av vård eller omsorg får sådan av god kvalitet. 2. Vård och omsorg bedrivs med respekt för individens integritet och rätt till självbestämmande. 3. Barnens bästa är utgångspunkten vid handläggningen av ärenden där barn är eller kan bli berörda 4. Alkohol- och drogmissbruket har minskat inte minst genom ett förebyggande uppsökande arbete bland barn och ungdomar 5. Behov av ekonomiskt bistånd har minskat Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 85 beslutat i enlighet med det förslag som arbetades fram den 6 maj Kommunstyrelsen har den 3 juni 62 beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Barn- och ungdomsnämndens förslag till mål 19 (36)

20 14. Driftramar Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta driftramar enligt KSAUs förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds verksamhet. Centerpartiet deltar inte i förslaget. Ärendet Arbetsutskottets har den 16 maj 83 beslutat föreslå att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta driftramar enligt KSAUs förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds driftramar. Protestlista med 427 namnunderskrifter har inkommit från Lärarnas Riksförbund om att satsa på Vallentunas barn och ungdomar. Protestlista har också inkommit från Föräldrarföreningarna med 1180 namnunderskrifter om att satsa på Vallentunas barn och ungdomar Ärendets tidigare behandling Yrkanden vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 juni 63 Hans Strandin (s) yrkade bifall till socialdemokraternas eget förslag till driftramar , enl. bilaga. Bo Eknert (mp) yrkade bifall till miljöpartiets eget förslag till driftramar , enl. bilaga. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde yrkandena mot varandra och fann att kommunstyrelsen avslog dem och beslutade i enlighet med arbetsutskottets förslag. Centerpartiet deltog inte i förslaget. Reservationer Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för Hans Strandins förslag. Miljöpartiet reserverade sig till förmån för Bo Eknerts förslag. 20 (36)

21 Handlingar i ärendet 1. KSAUs förslag till driftsramar S-förslag till driftsramar 3. Miljöpartiets förslag till driftsramar 21 (36)

22 15. Investeringsramar Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige antar investeringsramar enligt kommunstabens förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds investeringsförslag. Centerpartiet deltar inte i förslaget. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 16 maj 84 beslutat föreslå att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta investeringsramar enligt kommunstabens förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds investeringsförslag. Yrkanden vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 juni 64 Hans Strandin (s) yrkade bifall till socialdemokraternas eget förslag till investeringsramar , enl. bilaga. Bo Eknert (mp) yrkade bifall till miljöpartiets eget förslag till investeringsramar , enl. bilaga. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställer proposition på de två yrkandena och fann att kommunstyrelsen avslog dem och beslutade i enlighet med arbetsutskottets förslag. Centerpartiet deltog inte i förslaget. Reservationer Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för Hans Strandins förslag. Miljöpartiet reserverade sig till förmån för Bo Eknerts förslag. Handlingar i ärendet 1. Kommunstabens förslag till investeringsramar S-förslag till investeringsramar 3. Miljöpartiets förslag till investeringsramar 22 (36)

23 16. Taxor för kulturskolan Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige beslutar att Avgift för enskilt ämne, höjs från 975 kr/termin till 1.200kr/termin Avgift för teatergrupp, dansgrupp eller kör, höjs från 500 kr/ termin till 800 kr/termin Avgift för enskilt ämne de första två terminerna i Kårsta- och Karbyskola, höjs från 400 kr / termin till 600 kr/termin Höjningen införes fr o m höstterminen Ärendet Barn- och ungdomsnämnden har föreslagit en ökning av taxan för kulturskolan. Vallentuna kulturskola utvecklas i enlighet med kommunfullmäktiges beslut och verksamheten utvidgas kontinuerligt med målet ett nytt ämne per år. För att säkerställa denna utveckling behöver avgifterna höjas i nivå med andra kommuner i nordostsektorn. Barn- och ungdomsnämndens förslag Avgift för enskilt ämne, föreslås höjas från 975 kr/termin till 1.200kr/termin Avgift för teatergrupp, dansgrupp eller kör, föreslås höjas från 500 kr/ termin till 800 kr/termin Avgift för enskilt ämne de första två terminerna i Kårsta- och Karbyskola, föreslås höjas från 400 kr / termin till 600 kr/termin Höjningen bör införas redan fr o m höstterminen Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 16 maj 86 beslutade i enlighet med barnoch ungdomsnämndens förslag. Yrkanden vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 juni 65 Hans Strandin (s) yrkade med stöd av Bo Eknert (mp) avslag till höjning av taxan eftersom den ryms i socialdemokraternas förslag till ramar. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde proposition på Hans Strandins yrkande och fann att arbetsutskottet avslog det och beslutade i enlighet med arbetsutskottets förslag. 23 (36)

24 Reservationer Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig till förmån för Hans Strandins förslag. 24 (36)

25 17. Lindöberg, detaljplan, godkännande Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige antar detaljplan för Lindöberg upprättad Ärendet Detaljplan för kontor och bostäder i Lindöberg, omfattande fastigheterna Lindö 1:8, 1:13, 9:1 samt delar av Lindö 1:6. Detaljplanen innebär en ändring av del av gällande detaljplan för Hotell, seniorboende och hotell vid Lindö, som vann laga kraft Ändringen innebär att det västra bostadskvarteret (terrasshuskvarteret) enligt gällande plan kan användas för kontor samt att de båda kontorskvarteren istället används för bostäder. Inom det aktuella planområdet föreslås 54 bostäder och 8000 kvm BTA för kontor. Detaljplanen var utställd för granskning under tiden Inkomna yttranden framgår av utlåtande. Samhällsbyggnadsnämndens förslag Samhällsbyggnadsnämnden har den 7 maj godkänt detaljplan upprättad samt överlämnat den till kommunfullmäktige för antagande. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben tillstyrker samhällsbyggnadsnämndens förslag. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 73 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 66 beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Utlåtande 25 (36)

26 18. Nytt reglemente för kommunala pensionärsrådet Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige antar reglementet för kommunala pensionärsrådet. Ärendet Ordförandena i de pensionärsföreningar, som verkar i Vallentuna och som idag ingår i det kommunala pensionärsrådet (KPR), har gemensamt utarbetat ett förslag till revidering av reglemente för det kommunala pensionärsrådet daterat Förslaget bygger på ett förslag till normalreglemente som tagits fram av pensionärsorganisationernas samarbetskommitté. Normalreglementet är presenterat och godkänt vid ett möte med närvaro av samtliga centrala pensionärsorganisationer samt Kommunförbundet och Landstingsförbundet. De lokala föreningarnas ordföranden har utarbetat ett förslag till nytt reglemente i Vallentuna. Det presenterades vid KPR s sammanträde den 27 november Ordföranden föreslog vid sammanträdet vissa revideringar av förslaget. KPR godkände det reviderade förslaget KPR 30. Socialnämnden har den 5 februari 18 beslutat att för sin del godkänna kommunala pensionärsrådets förslag till reviderat reglemente att gälla från och med nästkommande mandatperiod med följande revidering: Förslaget överlämnas till kommunfullmäktige för ställningstagande och beslut. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben tillstyreker socialnämndens förslag till reglemente för kommunala pensionärs rådet. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 7a beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 67 beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. Reviderat förslag till nytt reglemente antaget av KPR daterat (36)

27 19. Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för förbundsdirektionen 2001 Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige beviljar förbundsdirektionen i Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ärendet Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium har överlämnat årsredovisning för verksamhetsåret Revisorerna har avgivit sin revisionsberättelse daterad och tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet. Kommunstabens förslag Kommunfullmäktige beviljar förbundsdirektionen i Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 75 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 68 beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag. 27 (36)

28 20. Yttrande till KSL angående förslag till överenskommelse om samarbete mellan länets kommuner ang flyttningar mellan kommunerna vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende. Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige antar KSL s förslag till regional överenskommelse om förlängt betalningsansvar för äldre personer vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun inom Stockholms län. Ärendet Från 1998 regleras i Socialtjänstlagen att äldre har behov av vårdbostad har rätt att flytta mellan kommuner och att mottagande kommun får betalningsansvar. Lagstiftarens avsikt att underlätta flyttning till annan kommun har till stora delar inte uppnåtts. I Stockholmsregionen finns flest ansökningar ( ca 70% av totala antalet ansökningar om vårdbostäder). Många ansökningar gäller korta flyttningsavstånd. Konstruktionen att i lagstiftningen att mottagarkommunen får det fulla kostnadsansvaret skapar inte heller nödvändiga incitament till att etablera nya särskilda boendeformer. KSL antog vid sitt styrelsesammanträde beslutet att rekommendera länets kommuner att anta en överenskommelse där äldre med behov av heldygnsomsorg kan flytta till annan kommun genom att ursprungskommunen upphandlar plats i vårdboende (kommunalt eller privat drivet) i den nya kommunen. Överenskommelsen föreslås gälla från tills vidare med ett års uppsägningstid. KSL skall kontinuerligt följa upp överenskommelsen. Särskild vikt skall läggas vid om äldres möjlighet att flytta förbättras genom överenskommelsen. Socialnämnden har föreslagit att kommunstyrelsen antar KSL s förslag till regional överenskommelse om förlängt betalningsansvar för äldre personer vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun inom Stockholms län. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 77 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. 28 (36)

29 Kommunstyrelsen har den 3 juni 69 beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag. Handlingar i ärendet 1. KSL s rekommendation och förslag till överenskommelse. 29 (36)

30 21. Ombildning av Kommunalförbundet Stockholms Län (KSL) från ideell förening till kommunalförbund Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige beslutar 1. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län fr o m den 1 januari 2003 ombildas till ett kommunalförbund, Kommunalförbundet Stockholms Län 2. att godkänna förslaget till förbundsordning med kommentarer för Kommunalförbundet Stockholms Län 3. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län tillgångar och skulder överförs till Kommunalförbundet Stockholms Län 4. att godkänna att nuvarande KSL och interimsstyrelsen får vidta alla övriga åtgärder som behövs för ombildningen av KSL från ideell förening till kommunal förbund skall kunna vara i drift den 1 januari Ärendet Riksdagen har den 17 januari 2002 beslutat att det i samtliga län i Sverige skall kunna bildas kommunala samverkansorgan för regional utveckling. Ett samverkansorgan skall utgöras av ett kommunalförbund där samtliga kommuner i länet är medlemmar och där landstinget kan vara medlem. KSLs styrelse har funnit att ett lämpligt första steg mot ett skapande av en ny regional organisation i länet är att ombilda KSL från ideell förening, som fn är förbundets juridiska form, till ett kommunalförbund, dvs en offentligrättslig organisation. Syftet med en förändring av den regionala organisationen skulle vara att Kraftsamla regionens folkvalda företrädare Stärka kommunernas inflytande och ansvarstagande i regionala frågor Stärka regionens möjligheter i dialogen med regering, riksdag, statlig myndigheter och med olika internationella aktörer Effektivt utnyttja samlade resurser Skapa en långsiktig hållbar utveckling i regionen Främja en god miljö och social integration 30 (36)

31 En ombildning av KSL som ideell förening till kommunalförbund innebär att kommunerna skapar ett organ Som kan bli ett samverkansorgan enligt riksdagens beslut den 17 januari 2002 om regional samverkan och statlig länsförvaltning Som kan överta regional uppgifter från landstinget Som kan ta på sig flera regional uppgifter än vad en ideell förening kan Som möjliggör en effektivisering av den regionala organisationen i länet Som tydliggör vilket organ som är regeringens företrädare i bl a viktiga utvecklingsfrågor Som genom offentligrättsliga status blir öppnare för allmänheten och därmed också mer demokratiskt än ideella föreningen. Styrelsen för Kommunförbundet Stockholms Län hemställer att kommunerna i Stockholms län beslutar 1. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län fr o m den 1 januari 2003 ombildas till ett kommunalförbund, Kommunalförbundet Stockholms Län 2. att godkänna förslaget till förbundsordning med kommentarer för Kommunalförbundet Stockholms Län 3. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län tillgångar och skulder överförs till Kommunalförbundet Stockholms Län 4. att godkänna att nuvarande KSL och interimsstyrelsen får vidta alla övriga åtgärder som behövs för ombildningen av KSL från ideell förening till kommunal förbund skall kunna vara i drift den 1 januari Kommunstabens synpunkter Kommunstaben anser att ingen saklig förändring skett sedan ärendets förra behandling i kommunstyrelsen. Inriktningen att genom bildandet av ett kommunalförbund i förstärka det kommunala ansvaret för de regionala utvecklings- och planeringsfrågorna är av stor vikt. Kommunstaben föreslår att kommunstyrelsen godkänner hemställan från Kommunförbundet i Stockholms län. 31 (36)

32 Ärendets tidigare behandling Kommunförbudet Stockholms Län (KSL) remitterade våren 2000 ett förslag om bildande av kommunalt regionförbund till kommunstyrelserna i länets kommuner. Det förslaget innebar att KSL under förutsättning av remissinstansernas stöd avsåg att påbörja ett försök med en ny regional organisation fr o m årsskiftet 2000/2001. Kommunstyrelsen i Vallentuna beslöt den 2 maj att anta kommunstabens förslag som svar på remissen. Mot beslutet reserverade sig Johan Enfeldt (fp), Lars-Bertil Ohlsson (kd), Anne-Marie Karlsson (c) och Bo Eknert (mp). Kommunstabens förslag byggde på ett gemensamt yttrande från UNO-kommunernas samordningsgrupp. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 16 maj 78 beslutade föreslå kommunfullmäktige att besluta i enlighet med Kommunförbundets Stockholms Läns hemställan. Yrkanden vid kommunstyrelsens sammanträde den 3 juni 70 Lars-Bertil Ohlsson (kd) yrkade med stöd av Bo Eknert (mp) och Johan Enfeldt (fp) avslag till hemställan. Hans Strandin (s) yrkade bifall till hemställan. Beslutsgång Ordförande Sten-Åke Adlivankin ställde yrkandena mot varandra och fann att kommunstyrelsen beslutade i enlighet med Kommunförbundets Stockholms Läns hemställan. Reservationer Lars-Bertil Ohlsson (kd) reserverade sig enligt följande: Kristdemokraterna reserverar sig mot beslutet att ombilda Kommunförbundet Stockholms län KSL från ideell förening till kommunalförbund. Vi kristdemokrater kan inte se att det förslag som läggs fram om b la indirekt valt kommunalförbund är vare sig effektivt, ändamålsenligt eller demokratiskt tillfredsställande. Vi vill utveckla det direktvalda landstinget till ett länsparlament som kan hantera de frågor som kräver gemensamma beslut och ställningstaganden. Vi kan inte se att det är en effektiv eller demokratiskt tillfredsställande modell som föreslås för att åstadkomma positiva resultat. 32 (36)

33 Vi kristdemokrater vill främst basera utformningen av den demokratiska styrelseformen på direktval och på subsidiaritetsprincipen. Alltså att beslut bör fattas på lägsta effektiva nivå. Av det skälet utgör primärkommunerna den nivå som är lämplig att fatta många beslut som berör medborgarna. Kristdemokraterna delar synen på behovet av gemensamt arbete och kraftsamling. Den väg som valts för detta, att skapa ett indirekt valt organ i form av ett kommunalförbund, har dock knappast förutsättningar att bli effektivt och innehåller inte de krav på demokrati som kan ställas Med ett indirekt valt kommunalförbund skapas ett stort regionfullmäktige som utan egen egentlig beslutskraft, utan direkt mandat från väljarna och utan andra medel än de som dess medlemmar skjuter till, ska ta sig an viktiga uppgifter. Miljöpartiet och Folkpartiet reserverade sig till förmån för sina yrkanden Handlingar i ärendet 1. Brev från KSL 2. Förbundsordning för Kommunalförbundet Stockholms Län 33 (36)

34 22. Fritidspolitikerna i Vallentuna kommuns arbetssituation Dnr Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen lämnar rapporten Utredning av förtroendevaldas situation i Vallentuna kommun till i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige tillsätter en arvodeskommitté. Kommittén skall bla ta fram förslag till arvoden för näst kommande mandatperiod samt förslag till hur fritidspolitikernas roll och arbetsförhållanden kan förändras, förbättras samt se över kommunfullmäktiges arbetsordning. Kommittén skall vara ett arbetsorgan till kommunstyrelsen och bestå av en ledamot från varje parti i kommunfullmäktige. Ärendet Den 24 september inkom en motion till kommunfullmäktige från Folkpartiet liberalerna, Johan Enfeldt, om fritidspolitikernas arbetssituation och avhopp i Vallentuna. Kommunfullmäktige har överlämnat motionen till kommunstyrelsen. I motionen föreslås att kommunfullmäktige - skyndsamt tar initiativ till enuppföljning av orsakerna till avhoppen från nämnder och styrelser. - undersöker hur kvarvarande ledamöter i nämnder och styrelser ser på sina arbetsvillkor - tar fram förslag till hur fritidspolitikerns roll och arbetsförhållanden kan förändras och förbättras inför nästa mandatperiod. Kommunstaben har fått i uppdrag att kontakta ett antal universitet för att utreda frågeställningarna i motionen. Tillsammans med Uppsala universitet, student Jan Wärnbäck, presenteras resultatet i rapporten Utredning av förtroendevaldas situation i Vallentuna kommun Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 79 föreslagit kommunstyrelsen att kommunstyrelsen lämnar rapporten till i kommunfullmäktige för att sedan återkomma med förslag till kommunfullmäktige om hur fritidspolitikerns roll och arbetsförhållanden kan förändras och förbättras inför nästa mandatperiod. Kommunstyrelsen har den 3 juni 71beslutat föreslå kommunfullmäktige att en arvodeskommitté tillsätts. Kommittén skall bla ta fram förslag till arvoden för näst kommande mandatperiod samt förslag till hur fritidspolitikernas roll och 34 (36)

35 arbetsförhållanden kan förändras, förbättras samt se över kommunfullmäktiges arbetsordning. Kommittén skall vara ett arbetsorgan till kommunstyrelsen och bestå av en ledamot från varje parti i kommunfullmäktige. Handlingar i ärendet 1. Utredning av förtroendevaldas situation i Vallentuna kommun 35 (36)

36 23. Hjälmstaskolan begäran om ombudgetering av investeringsmedel KS 72 Dnr Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige anvisar ett investeringsanslag med 500 tkr i 2002 års budget för lokalanpassning och utrustning av Futuraskolans lokaler i Hjälmstaskolan. Ärendet Barn- och ungdomsnämnden begär ombudgetering av 2001 års investeringsanslag för Hjälmstaskolan, avseende inventarier och utrustning, som anvisdes i samband med planeringen av projektet Ungdomens hus. Trots att projektet nu inte kommer till stånd som planerat anser barn- och ungdomsförvaltningen att ursprungligen budgeterade medel behöver tas i anspråk för lokalanpassning samt för inredning och utrustning, bl a på grund av Futuraskolans etablering i del av lokalerna. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben konstaterar att ärendet avseende ombudgetering av medel från 2001 års investeringsbudget avgjorts av kommunfullmäktige. Beslutet att inte ombudgetera anslag som ursprungligen avsåg projektet Ungdomens hus bör inte heller ändras utan barn- och ungdomsnämndens framställning bör hanteras som ett nytt anslagsäskande. Enligt kommunstabens uppfattning hade det speciella anslaget till inventarier och utrustning till Hjälmstaskolan aldrig anvisats om inte projektet med Ungdomens hus blivit aktuellt. Barn- och ungdomsnämnden disponerar nämligen ett årligt anslag för sådana investeringar som avser allmän förnyelse av inventarier och utrustning. En faktor som nu möjligen skulle kunna motivera ett extra anslag i 2002 års investeringsbudget är att Futuraskolans etablering i Hjälmstaskolan kräver vissa åtgärder i form av lokalanpassning och extra utrustning. Ett sådant extra anslag borde i så fall kunna begränsas till högst 500 tkr. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att anvisa ett investeringsanslag med 500 tkr i 2002 års budget för lokalanpassning och utrustning av Futuraskolans lokaler i Hjälmstaskolan. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 89 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 72 beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag. 36 (36)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 BILAGOR 1. BOSTADSBYGGNADSPROGNOS 02A 2. BEFOLKNINGSPROGNOS 02A 3. FAKTA OM VALLENTUNA 2(28)

VALLENTUNA KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 BILAGOR 1. BOSTADSBYGGNADSPROGNOS 02A 2. BEFOLKNINGSPROGNOS 02A 3. FAKTA OM VALLENTUNA 2(28) PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Förord 3 2 Kommunfullmäktiges beslut 4 3 Planeringsprocessen 5 4 Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år 2010 6 5 Förutsättningar 8 5.1 BOSTADSBYGGNADSPROGNOS

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Bergström (s) och Gunnel Orselius-Dahl (fp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Bergström (s) och Gunnel Orselius-Dahl (fp) Kommunfullmäktige 2000-11-20 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 20 november 2000, kl 16.00-20.15.

Läs mer

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den Fritidsnämndens arbetsutskott 12 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret, Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 12 april 2002 kl 07.30-08.35 Ray Idermark (m),

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 17 juni 2002. Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 22.10

PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 17 juni 2002. Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 22.10 Kommunfullmäktige 17 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 22.10 Beslutande Jan Birgersson (m) (ordförande) Elwe Nilsson (m) 29-31 Lars

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kommunstyrelsen 2009-11-30 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kallade tjänstemän Tf Kommundirektör

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 juni kl 14.00-14:35 Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Lars Rundgren (m) Bo Ivgren

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... EXTRA Kommunstyrelse 2009-11-09

KALLELSE. 1. Justerande:... EXTRA Kommunstyrelse 2009-11-09 EXTRA Kommunstyrelse 2009-11-09 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna gymnasium, klassrum invid cafeterian, Vallentuna måndagen den 9 november 2009, kl 17.00 OBS tiden! (före KF)

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida Kommunstyrelsen 2012-02-28 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-05 kl. 18:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Budgetdirektiv. Kungälvs kommun 2016 med utblick mot 2019 2015-04-20

Budgetdirektiv. Kungälvs kommun 2016 med utblick mot 2019 2015-04-20 Budgetdirektiv Kungälvs kommun 2016 med utblick mot 2019 2015-04-20 Budgetdirektiv, Kungälvs kommun, 2016 med utblick mot 2019 De av Kommunfullmäktige fastslagna målen för mandatperioden gäller. 1. I Kungälv

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust

Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Plattform för den politiska majoriteten på Orust 2014-2018 Samverkan för ett mer hållbart och jämlikt Orust Den politiska majoriteten i Orust kommun, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Miljöpartiet de

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-16 Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-16 Kommunstyrelsen 1/2 Sessionssalen, 2014-04-16 08:00-10.20 99-104 Beslutande Anna-Karin Skatt (S), ord Michael Brisman (M) Bengt Karlsson (S) Christer Johansson (S) Berndt Gustafsson (S) Mimmi Pirttilä (S) Erik Ezelius

Läs mer

Se bifogad närvarolista. Kommunchef Eric Sörlin Chef kansliservice Anna Liss-Daniels. Elvi Hellström och Nils Lage Holmbom

Se bifogad närvarolista. Kommunchef Eric Sörlin Chef kansliservice Anna Liss-Daniels. Elvi Hellström och Nils Lage Holmbom AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1996-02-05 1(23) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna, måndagen den

Läs mer

Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 23 maj kl 19.00. Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Marianne Sarberg. Vallentuna den 10 maj 2005

Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 23 maj kl 19.00. Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Marianne Sarberg. Vallentuna den 10 maj 2005 Kommunfullmäktige 23 maj 2005 Plats och tid för sammanträdet Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 23 maj kl 19.00 Kommunfullmäktiges presidium träffas samma dag kl 18.45 Kallade tjänstemän Kommundirektör

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 3 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 oktober 2006 kl 18.30-19.20 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019.

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer 2015-12-07 1 (7) Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. Antagen i fullmäktige

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35 Utbildningsnämnden 2007-06-14 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35 ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Elisabeth

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida Kungörelse Kommunfullmäktige 2012-08-09 Plats: Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-08-20 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-27 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.05 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Göran Edberg (S) ordförande

Göran Edberg (S) ordförande Arbets- och näringslivsnämnden 2015-03-18 1 (15) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 14:20-15:40 Beslutande Göran Edberg (S) ordförande Birgitta Årzén (S) Jens-Åke Olofsson (KV) Roland

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

2014-01-13. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Liza Yngström, samhällsplanerare, 1

2014-01-13. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Liza Yngström, samhällsplanerare, 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (7) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Måndagen den 13 januari 2014, kl. 10.00 10.25 Beslutande Övriga deltagande Tommy Nyström (s), ordförande Birgitta

Läs mer

Förslag till budget 2015

Förslag till budget 2015 Förslag till budget 2015 och plan för åren 2016-2017 Treklövern Innehållsförteckning Inledning - En budget för hela Ängelholm... 3 Treklöverns förslag till budget för år 2015 och plan för åren 2016-2017...

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016 2014 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare...

Läs mer

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige Sida 1 av 7 Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18 2007-01-31 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.55 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kanslichef Kenneth Olander Kommunsekr Irene Larsson Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-05-30 1(16) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjövägen 4. 13.00 16.00 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Per- Erik Andersson, C Övriga

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar

Rösta. september! Möjligheternas. Välfärd före skattesänkningar Rösta 19 september! Möjligheternas Kommun Välfärd före skattesänkningar HAMMARÖ ska vara möjligheternas kommun framtida välfärd Det är många som vill bo på Hammarö, vilket är positivt. Fler invånare ger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 9 april 1997 kl 17.00-17.50 Beslutande Dan-Åke Moberg Carl-Gustav Thunström Marianne Arvidsson Rolf Östman Annica Eriksson Torbjörn Ahlin Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger Tid: Måndag 27 september 2004 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Fullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2)

De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Utlåtande 2003:41 RIII (Dnr 423-67/2001) De kommunala bostadsbolagens möjligheter att bygga hus för gemenskapsboende för äldre Motion av Ann Mari Engel (v) (2001:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Beslutande Ledamöter Ersättare. Övriga deltagande, se sidan 2. Sekreterare... Paragrafer 144-156 Mona Olsson

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Beslutande Ledamöter Ersättare. Övriga deltagande, se sidan 2. Sekreterare... Paragrafer 144-156 Mona Olsson ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Centrumhuset Henån kl 08.15 11-00 Beslutande Ledamöter Ersättare Bo Andersson Henry Gustafsson Roger Hansson Birger Lagerström Gunilla Josefsson Bengt

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Kommunstyrelsen 3 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni 2002 Besök Bällstaberg och Bällstabergskolan Samling kl 13.00 vid Pressbyrån, Tuna

Läs mer

KS 19 6 NOVEMBER 2013

KS 19 6 NOVEMBER 2013 KS 19 6 NOVEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Holmgren Ulla Juhlin Henrik Datum 2013-10-02 Diarienummer KSN-2012-0476 KSN-2013-0197 Kommunstyrelsen Motioner av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

Sammansträdesprotokoll 2016-02-24. Kultur- och fritidsnämndens au. Plats och tid Prologen kl. 18:00-20:00

Sammansträdesprotokoll 2016-02-24. Kultur- och fritidsnämndens au. Plats och tid Prologen kl. 18:00-20:00 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Prologen kl. 18:00-20:00 ande ledamöter Nils Lundqvist (M) Gunilla Lindberg (L) (ordförande) Sivert Åkerljung (KD) (vice ordförande) Per Sjödin (S) (2:e vice ordförande)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott 2011-09-08

Kommunstyrelsens planutskott 2011-09-08 1 Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna. Kl 08.00-13:00 ande Örjan Lid (M), ordförande, Elisabeth Rydström, (C), Raimo Vuojärvi (M), Gunnel Orselius-Dahl (FP), Ing-Marie Elfström (S).

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008

Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008 Kommunstyrelsen 2008-04-14 74 187 Plan- och tillväxtutskottet 2008-03-25 30 53 Dnr 08.204-21 aprilks19 Uppföljning av Inriktning för boendeplanering, Luleå kommun 2007-2012 för år 2008 Ärendebeskrivning

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Sekreterare. Ärende Beteckning Sida

Sekreterare. Ärende Beteckning Sida Utbildnings- och kulturnämnden 2015-09-21 Plats: Kronetorps mölla ( OBS!) Tid: 2015-09-28 kl. 18.00 Kl. 17.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela er ersättare. Vid eventuellt förhinder

Läs mer

266 Yttrande över länsstyrelsens redovisning av genomförd tillsyn av kommunens arbete enligt Lag om Skydd mot Olyckor.

266 Yttrande över länsstyrelsens redovisning av genomförd tillsyn av kommunens arbete enligt Lag om Skydd mot Olyckor. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-09-11 Ärenden 266 Yttrande över länsstyrelsens redovisning av genomförd tillsyn av kommunens arbete enligt Lag om Skydd mot Olyckor. 267 Försäljning av fastigheten Tälje

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-14.15 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson

Läs mer

Protokoll 2011-11-02

Protokoll 2011-11-02 2011-11-02 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum, Kumla, 2011-11-02, klockan 17:00 Beslutande Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Stefan Svensson (S)

Läs mer

Budget och planer för år 2014 2018

Budget och planer för år 2014 2018 Budget och planer för år 2014 2018 Bostadsförsörjningsprogram Fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 1 BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid ALLMÄNT 2 Riksdagens bostadspolitiska

Läs mer

K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-06-08 OBSERVERA ATT TIDEN ÄR ÄNDRAD TILL 17.00. Tid och plats Observera tiden: 17.00 Kulturrummet, Kulturhuset

K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-06-08 OBSERVERA ATT TIDEN ÄR ÄNDRAD TILL 17.00. Tid och plats Observera tiden: 17.00 Kulturrummet, Kulturhuset K U NGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-06-08 Tid och plats Observera tiden: 17.00 Kulturrummet, Kulturhuset Kallade tjänstemän Victor Kilén, tf kommundirektör Karin Kilerud, kommunsekreterare Övriga kallade

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-02 1 (16) Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. Gunnar Lidell (M) ANSLAG/BEVIS. Plats

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-02 1 (16) Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. Gunnar Lidell (M) ANSLAG/BEVIS. Plats 2015-11-02 1 (16) Plats Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Måndagen den 2 november 2015, kl 13.00-13.50. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Vik. nämndsekreterare Lotta Lann Redovisningsekonom Pia Kron. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Vik. nämndsekreterare Lotta Lann Redovisningsekonom Pia Kron. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2007-03-13 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den kl. 08.30 11.15

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 10.00 10.20 ande Elizabeth Salomonsson ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny Adolphson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Beslutande ledamöter Åtvidabergs bibliotek, kl.13.30-16.10 Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande Björn Moum (M), vice ordförande Anki Sjöö-Törner (S) Fredrik

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Plats och tid Tingshuset, måndagen den 22 januari 2007, kl. 16.00-20.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Leif Karlsson (c) ordförande Ingridh

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2008-04-16 31 Plats och tid Lichron kl 17.30 20.20 Beslutande Lise Märith Svensson (kd) ordförande Lizbeth Johansson (c) 1:e vice ordförande Markus Kauppinen (s) 2: e vice

Läs mer

Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi

Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi ESLÖVS KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Morin Folkhälsostrateg 0413 62697 KS.2012.0126 2012-09-10 Korrununfullmäktige 12 Upphävande av Policy för hälsa och trygghet och Ungdomspolitisk strategi Ärendebeskrivning

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-04-23 STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 08:30-12:10 Plats Kommunhuset, Rodret Ledamöter Kent Sylvan (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson (FP)

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUOK2013:178 126 Kontrollstation

Läs mer