PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 17 juni Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 17 juni 2002. Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 22.10"

Transkript

1 Kommunfullmäktige 17 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl Beslutande Jan Birgersson (m) (ordförande) Elwe Nilsson (m) Lars Barkström (m) Ove Hahn (m) Leif Öhman (m) Agneta Heine-Ivgren (m) Marie-Louise Löwenbeck (m) Mona Karlsson (m) Bo Ivgren (m) Lage Jansson (m) Lars Rundgren (m) Lennart Edsparr (m) Nils Lage Holmbom (m) Nils Gunnar Gyhlenius (m) Carina Winza-Deshayes (m) Jan Erik Gyllenram (m) Göran Seveson (m) Karl Heinz Dahlin (m) Mattias Andersson (c) Lars Carlsson (c) Elisabeth Rydström (c) Ove Ekström (c) Gunnel Orseluis-Dahl (fp) Johan Enfeldt (fp) Birgitta Karlsson (kd) (andre v ordf) Lars-Bertil Ohlsson (kd) Per Olof Persson (kd) Åke T Carlestam (mp) Jonas Lundgren (mp) Ulf Nordlinder (förste v ordf) Tommy Eckelöf ( 29-32) Hans Strandin (s) Agneta Bergström (s) Linnéa Nyman (s) Mauritz Lindroth (s) Karin Dahl-Strandin (s) Göte Axelsson (s) Ove Larsson (s) Agneta Westerberg (s) Lena Lundgren (v) Jan Tingvall (v) Bengt Johansson (v) Ersättare Karl Heinz Dahlin (m) Mikael Thörnell (m) Sten-Åke Adlivankin (m) Uno Arfvidsson (fp) Tommy Eckelöv (s) Lena Lantz (s) Ulf Lundström (s) Göran Pettersson (s) Övriga deltagare Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Utses att justera Lars-Bertil Ohlsson (kd) Agneta Westerberg (s) Justeringens plats och tid Kommunledningskontoret, Vallentuna, måndagen den 24 juni kl Sekreterare Anna Lindholm Paragrafer Ordförande Jan Birgersson (m) 1 (57)

2 Justerande Lars-Bertil Ohlsson (kd) Agneta Westerberg (s) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 17 juni 2002 Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Kommunledningskontoret, Vallentuna Underskrift 2 (57)

3 Innehållsförteckning: Kommunstyrelsens ordförandes yttranderätt under sammanträdet...4 Inlämnande av motion från Miljöpartiet de Gröna ang Säkerhetsbälten i alla skolbussar5 Valärenden...6 Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år Bostadsbebyggelse Befolkningsprognos 02A Övergripande politiska målsättningar och riktlinjer...15 Särskilt viktiga uppdrag Kommunfullmäktiges inriktning och mål för nämnderna PLU Driftramar Investeringsramar Taxor för kulturskolan...30 Lindöberg, detaljplan, godkännande...32 Nytt reglemente för kommunala pensionärsrådet...34 Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för förbundsdirektionen Yttrande till KSL angående förslag till överenskommelse om samarbete mellan länets kommuner ang flyttningar mellan kommunerna vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Ombildning av Kommunalförbundet Stockholms Län (KSL) från ideell förening till kommunalförbund...39 Fritidspolitikerna i Vallentuna kommuns arbetssituation...43 Hjälmstaskolan begäran om ombudgetering av investeringsmedel...45 Utveckling av bostäder i Karby...47 Barn- och ungdomsnämndens mål och inriktning Bilaga, Voteringslista...52 Sid 3 (57)

4 Kommunstyrelsens ordförandes yttranderätt under sammanträdet KF 29 Beslut Kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsens ordförande yttranderätt under sammanträdet. Ärendet Lars-Bertil Ohlsson (kd) yrkar att kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsens ordförande yttranderätt under sammanträdet. 4 (57)

5 Inlämnande av motion från Miljöpartiet de Gröna ang Säkerhetsbälten i alla skolbussar KF 30 Dnr Beslut Kommunfullmäktige överlämnar motionen till kommunstyrelsen för beredning. Ärendet Åke T Carlestam, Miljöpartiet de Gröna, har den 17 juni 2002 lämnat följande motion till kommunfullmäktige: Under den senaste tiden har tyvärr flera tragiska olyckor med skolbussar inträffat med skadade eller dödade barn till följd. Man har i debatten framhållit att skadorna skulle ha kunnat begränsats om det funnits och barnen utnyttjat säkerhetsbälten. Det synes vara ett rimligt krav att kommunen vid framtida upphandling av skolskjutsar ställer krav att de fordon, som utnyttjas är försedda med säkerhetsbälten för samtliga passagerare. Förslag: Kommunfullmäktige beslutar att alla fordon, som utnyttjas för kommunens skolskjutsar, skall vara försedda med säkerhetsbälten för samtliga passagerare. 5 (57)

6 Valärenden KF 31 Dnr Tillkommande valärenden Nils Lage Holmbom (m) begär entledigande från sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige och som ersättare i kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige beviljar entledigandet och skickar det till Länsstyrelsen för omräkning. Kommunfullmäktige utser Lars Rundgren (m) som ersättare i kommunstyrelsen efter Nils Lage Holmbom (m) 6 (57)

7 Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år 2010 KF 32 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar KSAU förslag till vision år 2010 nedan; År 2010 är vi ca Vallentunabor. Befolkningsökningen har gett oss fördelar. Skattekraften har ökat och vi har fått en jämnare åldersfördelning i kommunen. Det har i sin tur gjort det lättare att planera de kommunala verksamheterna långsiktigt. Vallentuna är känt som en kommun som konsekvent prioriterat utbildning och äldreomsorg. Kommunala bolag och kommersiella fastigheter har avvecklats. En medveten satsning på kvalitetshöjningar i skolan har väckt nationell uppmärksamhet. Medborgarnas valfrihet och inflytande över verksamheterna har ökats med hjälp av ett så kallat checksystem. Detta har också gjort att antalet alternativa driftsformer blivit större. Valfrihet och konkurrens garanterar hög kvalitet samtidigt som kommunalskatten tillhör landets lägsta. Ett förstärkt samarbete med företag, föreningar och brukare av de kommunala verksamheterna har gjort att det medborgerliga engagemanget ökat. Boende 2010 Småskaligheten finns kvar med ett varierat bostadsutbud och med goda boendemiljöer. Inget hus har byggts högre än kyrktuppen. Faktorer som värderats högt och har gjort Vallentuna känt som kommunen med ett mycket bra och prisvärt boende och med närhet till grönområden var man än bor. Utbyggnaden har främst skett inom centrumområdet och i södra delen av kommunen. Antalet äldre har också ökat bl a till följd av attraktiva boendemiljöer med nära anslutning till kollektivtrafik och grönområden. Arbete och näringsliv Om tio år har vi 2000 nya arbetstillfällen. En mycket god planberedskap och en positiv inställning till en mångsidig företagsamhet har möjliggjort denna utveckling. Tack vare den goda marknadsföringen av Vallentuna kommun har många, inte minst kunskapsföretag, etablerat sig i kommunen. Detta har inneburit en breddning av näringslivet med många små och medelstora företag. I kommunen finns idag både hotell- och konferensanläggningar och ett flertal nya restauranger som bl a kan ge god service i de olika arbetsområdena. Stora resurser har lagts ner på att öka samarbetet mellan skola och näringsliv. Den nya informationstekniken har inneburit att fler invånare har möjligheten att arbeta på distans och att fler invånare fått arbete på hemmaplan. 7 (57)

8 Forts 32 Kommunikationer Den faktor som betytt allra mest för den ökade attraktiviteten är de förbättrade kommunikationerna, främst vad avser tvärförbindelser till de stora trafiklederna, en effektiv bussmatning till Roslagsbanan samt ökad turtäthet genom utbyggnad av banan. Utbyggnaden av Norrortsleden och bomkorsningens lösning har betytt oerhört mycket för kommunens utveckling. Närheten till Arlanda betyder allt mer. Goda tele- och dataförbindelser finns både inom kommunen och gentemot omvärlden och en kraftfull IT-satsning har kommit såväl skolan som medborgare och företag till godo inte minst ur demokratisynpunkt. Livsmiljö, kultur och fritid Det väl bevarade kulturlandskapet, speciella satsningar på natur- och kulturturism bl a i Angarnssjöängen och Tärnanområdet och inriktningen mot ett långsiktigt hållbart samhälle har gjort Vallentuna mer känt i regionen. Våra satsningar på den anslutande miljön till Åkerströmmen och Oxundaåns avrinningsområden har inneburit att vattenkvalitén väsentligt förbättrats, främst i Vallentunasjön. En följd av kommunens fortsatta förnyelsearbete och utveckling är att centrum med privatägda hus nu blomstrar och kulturutbudet har breddats inte minst genom utbyggnaden av biblioteket med ett nytt infocentrum. Vallentunas satsning på ungdomsidrott har resulterat i flera lag inom olika idrotter på elitnivå. Föreningslivet är fortsatt aktivt och många verksamheter drivs i föreningsregi och vårt utbyggda Sportcentrum med bl a simhall och aktiviteter för både sommar och vinteridrott drivs numera som entreprenad. Utbildning, vård och omsorg Kommunen har ett breddat utbud av utbildning och har gjort en medveten satsning på skolan som har uppmärksammats i hela regionen. Detta har kunnat ske genom en prioritering av resurser till själva undervisningen och att nya arbetssätt har utvecklats på ett mycket framgångsrikt sätt. Grundskoleutbildningen är byggd på samverkan mellan elever, föräldrar och skola. Ett målinriktat och aktivt arbete tillsammans med föräldrar och föreningar när det gäller droger har resulterat i drogfria skolor i vår kommun. Det är numera självklart för föräldrar att fritt välja skola eller barnomsorg till sina barn genom de friskolor som etablerat sig i kommunen. 8 (57)

9 Forts 32 Ökade möjligheter till en bred gymnasieutbildning har skapats genom det fria valet i den gemensamma gymnasieregionen. Andelen invånare som genomgått högskoleutbildning har ökat. Långt framskridna planer på högskoleutbildning i kommunen föreligger. Vallentuna är också känt för möjligheten att kombinera idrott och studier. Kommunen har också en fortsatt god vård- och omsorgsverksamhet med valfrihet i form av bo kvar hemma, i servicehus och vårdboende (sjukhem). Tillgång finns också till geriatrisk expertis. Kännetecken för den kommunala verksamheten Vallentuna har anpassat de ekonomiska insatserna där behoven är störst och utnyttjat dem på ett effektivt sätt. Trots en 20% ökning av befolkningen har Vallentuna lyckats begränsa tillväxten i de kommunala förvaltningarna. Detta har lett till en ekonomiskt positiv utveckling för kommunen. Det finns en närhet till beslutsfattarna som gör att "alla har ett ansikte". Vallentunaborna känner att de både möter kompetenta förtroendevalda och kompetent, erfaren och positiv personal som är lyhörda, erbjuder delaktighet och är engagerade. Det är lätt att få kontakt med den man söker och få snabba besked. Dessutom finns en mångfald och valfrihet som gör att kommuninvånarna har både tilltro och inblick i den kommunala verksamheten. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 21 februari 25 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag samt följande ändringar i avsnittet Kännetecken för den kommunala verksamheten : Ordet minimera ändras till begränsa. Förtydliga så att det framgår att även personalen är kompetent. Förtydliga sista meningen med positiv ekonomisk. Kommunstyrelsen har den 3 juni 57 föreslagit kommunfullmäktige besluta i enlighet med KSAUs förslag. 9 (57)

10 Forts 32 Yrkanden Hans Strandin (s) yrkar att socialdemokraternas förslag till vision ska läggas fram i PLU Jonas Lundgren (mp) yrkar att miljöpartiets förslag till vision ska läggas fram i PLU Lena Lundgren (v) yrkar att vänsterpartiets förslag till vision ska läggas fram i PLU Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer de fyra förslagen mot varandra och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Vänsterpartiet reserverar sig till förmån för Lena Lundgrens (v) förslag. Handlingar i ärendet 1. Socialdemokraternas förslag till vision. 2. Miljöpartiets förslag till vision 3. Vänsterpartiets förslag till vision 10 (57)

11 Bostadsbebyggelse KF 33 Dnr Beslut 1. Bostadsbyggnads 02A antas och revideras med ytterligare 25 småhus i grupp i Karby, byggstart Seniorgården ABs önskemål om markförvärv av Norra Centrumområdet för byggnation av 30 seniorbostäder får aktualiseras då försäljningen av Vallentuna centrum avslutas. 3. Norrhall 1:3 remitteras till samhällsbyggnadsnämnden för synpunkter för ett senare ställningstagande vid kommande bostadsbyggnadsprognosen Ärendet Vid Kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträde den 21 februari beslutades att bostadsbyggnadsprognos 02A ska tills vidare ska ligga till grund för PLU utan att någon ställning tas till objekten fr o m Prognosen ska fastställas med PLU och ligga till grund för samhällsbyggnadsnämndens prioritering av detaljplanearbetet. Inriktningen för prognosen är en utbyggnadstakt med ca 230 bostäder per år och att bostadsbyggandet ska koncentreras till centrumområdet och södra Vallentuna. Några planobjekt som fanns med i föregående bostadsbyggnadsprognos har därför lyfts ut. Sedan februari har önskemål om planläggning för fyra nya bostadsobjekt framförts till kommunstyrelsen. Dessa finns inte medtagna i i nuvarande förslag till bostadsbyggnadsprognos. 1. Karby En intressent diskuterar för närvarande med kommunen om köp av Össebyhus hyreslägenheter i Karby. Intressenten avser att bygga nya radhus i området samt de planerade äldrebostäderna vid Brittas backe. Eftersom radhusen planeras byggas med mindre lägenheter bedömer staben att de endast marginellt kommer medföra att antalet barn i området ökar inom förskola och skola. Staben anser därför att bostadsbyggnadsprognosen bör kompletteras med 25 nya småhus i grupp i Karby med byggstart år (57)

12 Forts Norra centrumtomten - seniorbostäder Seniorgården AB har till kommunstyrelsen inkommit med en intresseamälan för att förvärva mark för seniorboende inom norra delen av Vallentuna centrum. Avsikten är att bygga ca 30 seniorbostäder med bostadsrätt. Efter företagets kontakter med pensionärsorganisationerna i Vallentuna så bedömer Seniorgården att efterfrågan på seniorbostäder är mycket stor i kommunen. Socialnämnden har inkommit till kommunstaben med remissyttrande, , om Seniorgårdens begäran om förvärv av mark för äldreboende inom Norra Centrumområdet. Nämnden ställer sig positiv till förslaget. I nuvarande förslag till bostadsbyggnadsprognos 02A finns 20 bostäder per år i flerbostadshus medtagna för åren Bostadsbyggnadsprognosen behöver därmed inte revideras för att beakta Seniorgårdens önskemål. Eftersom försäljning för närvarande pågår av centrum så föreslår kommunstaben att kommunstyrelsen beslutar att Seniorgårdens önskemål behandlas då försäljningen är klar. 3. Fastigheten Olhamra 1:53. Örjan och Ulla Lid har till kommunstyrelsen inkommit med begäran om att detaljplan upprättas för 80 villatomter med en utbyggnadstakt om 5-10 större tomter per år under 8-15 år. Objektet har inte aktualiserats tidigare. Fastigheten ligger söder om Okvista arbetsområde och inom den i Översiktsplanen angivna området för Vallentuna tätort. Området har inte tidigare i planeringssammanhang diskuterats som utbyggnadsområde för bostadsbebyggelse. Kommunstaben anser att det, med avseende på den inriktning för bostadsbyggandet som angetts för planprioriteringen, inte finns utrymme för nya förslag till bostadsbyggnadsobjekt. 4. Del av Norrhall 3:1. Birgit och Stig Wiberg har till kommunstyrelsen inkommit med begäran om planläggning av del av fastigheten Norrhall 3:1 för rätt att bilda egnahemstomter. Fastigheten är belägen Norr om Roslagsstoppet i anknytning till Kårstavägen. Kommunstaben anser, liksom för ovanstående objekt och med hänsyn till Översiktsplan 2001, att det inte är aktuellt med samlad bebyggelse i det område som hemställan från fastighetsägarna avser. 12 (57)

13 Forts. 33 Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 6 maj 67 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Den 16 maj 80 beslutade arbetsutskottet att Olhamra ärendet remitteras till samhällsbyggnadsnämnden för synpunkter för ett senare ställningstagande vid kommande bostadsbyggnadsprognosen Kommunstyrelsen har den 3 juni 58 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med KSAUs förslag samt att ärendet Norrhall 1:3 remitteras till samhällsbyggnadsnämnden för synpunkter för ett senare ställningstagande vid kommande bostadsbyggnadsprognosen Yrkanden Hans Strandin (s) yrkar med stöd av Lena Lundgren (v) avslag till att ytterligare 25 småhus byggs i Karby för att det istället skall byggas hyresrätter i Össebyshus AB regi. Vidare yrkade han bifall till Seniorgårdens AB framställan. Slutligen yrkar Hans Strandin att 50 lägenheter skall byggas i flerbostadshus 2004 och 50 lägenheter Jonas Lundgren (mp) yrkar bifall till miljöpartiets eget förslag till bostadsbyggnadsprognos. Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer proposition på Hans Strandins, Jonas Lundgren och kommunstyrelsens förslag och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Vänsterpartiet reserverar sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Handlingar i ärendet 1. Bostadsbyggnadsprognos Miljöpartiets förslag till bostadsbyggnadsprognos 13 (57)

14 Befolkningsprognos 02A KF 34 Dnr Beslut Befolkningsprognosen för 02A antas. Ärendet Befolkningsprognos 02A redovisar befolkningen Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 6 maj 68 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 59 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Yrkanden Hans Strandin (s) yrkar med stöd av Lena Lundgren (v) bifall till socialdemokraternas egna förslag till befolkningsprognos. Jonas Lundgren (mp) yrkar bifall till miljöpartiets förslag. Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer proposition på de tre förslagen och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Reservationer Socialdemokraternas reserverar sig till förmån för Hans Strandins (s) förslag. Vänsterpartiet reserverar sig till förmån för Lena Lundgrens (v) förslag. Handlingar i ärendet 1. Befolkningsprognos 02A Socialdemokraternas förslag till befolkningsprognos 3. Miljöpartiets förslag till befolkningsprognos 14 (57)

15 Övergripande politiska målsättningar och riktlinjer KF 35 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar övergripande politiska målsättningar och riktlinjer för enligt nedan; De politiska målen och riktlinjerna skall tydligt och konkret visa den politiska viljan vad som skall uppnås och strategin för att nå resultaten. Vallentuna kommun skall fortsätta att utvecklas i enlighet med den lokala traditionen, som bland annat innebär ett obyråkratiskt arbetssätt. Politiskt styrs verksamheten genom att kommunfullmäktige dels fastställer övergripande mål och riktlinjer och dels tilldelningen av resurser. Det pågående arbetet med förnyelse och förbättring av kommunens verksamheter skall fullföljas utifrån nedanstående principer. Punkterna står i oprioriterad ordning. Demokrati 1. Kommuninvånarna skall erbjudas största möjliga valfrihet och invånarnas egna beslutanderätt skall öka, 2. den kommunala informationen till kommuninvånarna skall vara allsidig, korrekt, lättillgänglig och utformad så att den möjliggör en levande demokrati, 3. den kommunala informationen till kommuninvånarna skall förbättras, Bostäder och byggande 4. fortsatt tätortsutbyggnad - bebyggelse, anläggningar och infrastruktur - skall ske med inriktningen att skapa en god stadsmiljö med bibehållande av natur-, kultur- och övriga miljövärden, 5. nyproduktion av bostäder inriktas mot låg bebyggelse, villor och grupphus samt flerbostadshus i centrala lägen. Invånarnas önskemål om en god boendemiljö skall, så långt det är möjligt, vara styrande, 6. vid nyproduktion skall eftersträvas ett ökat utbud av små lägenheter, 15 (57)

16 forts 35 Service 7. kommunens verksamhet skall motsvara invånarnas behov av service, tjänster och stöd inom i första hand de områden som regleras genom lagstiftning eller som inte finns tillgänglig på annat sätt, 8. all service och myndighetsutövning skall präglas av god serviceanda, kvalitet, effektivitet och kostnadsmedvetande, 9. taxorna i de kommunala verksamheterna skall vara påverkbara d v s bero på hur mycket en tjänst nyttjas, Verksamhet och ekonomi 10. den kommunala ekonomin skall vara i balans och kommunalskatten fortsatt låg, 11. i planeringen av det kommunala serviceansvaret skall resurserna till skola, vård och omsorg prioriteras. 12. all verksamhet som inte är myndighetsutövning kan utsättas för konkurrens. Långsiktigt hållbart samhälle 13. samhällsutvecklingen i Vallentuna skall så långt möjligt ske utifrån de nationella miljökvalitetsmålen och de regionala mål som preciseras utifrån dessa nationella mål, 14. Vallentuna kommun skall sträva efter att uppnå det ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt långsiktigt uthålliga samhället, 15. kretsloppstänkandet bör genomsyra alla kommunala beslut, 16. miljöfrågorna skall vara en integrerad del av all verksamhet, Barn och ungdomsmiljö 17. alla beslut och all verksamhet skall genomsyras av arbetet med att skapa en positiv och utvecklande barn och ungdomsmiljö, fri från mobbing, förtryck, våld, drogmissbruk och skadegörelse. Arbetet skall genomföras i samverkan med barn och ungdomar samt med föräldrar, föreningar m fl, Personal 18. för att säkra kommunens personalförsörjning, i samband med stora pensionsavgångar och volymökning av kommunens verksamhet, så ska kommunens attraktivitet som arbetsgivare förstärkas, 19. effektiviseringar och rationaliseringar skall genomföras under hänsynstagande till de anställda. Därvid skall uppsägningar av personal så långt som möjligt undvikas, 20. vid nyrekrytering skall - utöver kompetenskravet ambitionen vara att få en jämnare ålders-, köns- och etnisk fördelning av personalens sammansättning, 16 (57)

17 forts de anställdas kompetens utvecklas för att uppnå förnyelsetänkande och högsta effektivitet, 22. de anställda är engagerade och delaktiga i verksamheten och känner en yrkesstolthet över att arbeta i Vallentuna kommun. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 6 maj 69 beslutat i enlighet med kommunstaben förslag samt följande ändringar punkt 8 omformuleras till all service och myndighetsutövning skall präglas av god serviceanda, kvalitet, effektivitet och kostnadsmedvetenhet, Vidare skall punkt 10 strykas. Punkten 12 ändras till i planeringen av det kommunala serviceansvaret skall resurserna till skola, vård och omsorg prioriteras, Kommunstyrelsen har den 3 juni 60 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Yrkanden Hans Strandin (s) yrkar att punkt 5 ändras till nyproduktion av bostäder inriktas mot låg bebyggelse flerbostadshus i centrala lägen, villor och grupphus.. Vidare yrkade han att punkt 7 strykes. Ordet serviceansvaret i punkt 11 byts ut till verksamhetsansvaret. Vidare yrkar han att punkt 12 strykes. Jonas Lundgren (mp) yrkar att punkt 5 ändras till med ännu större andel Punkt 7 yrkar han i enlighet med Hans Strandins förslag. Lena Lundgren (v) yrkar bifall till vänsterpartiets förslag till övergripande politiska målsättningar och riktlinjer. Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer proposition på de fyra förslagen och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. 17 (57)

18 forts 35 Reservationer Vänsterpartiet reserverar sig till förmån för Lena Lundgrens (v) förslag. Handlingar i ärendet 1. Vänsterpartiets förslag till övergripande politiska målsättningar och riktlinjer 18 (57)

19 Särskilt viktiga uppdrag KF 36 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar kommunstyrelsens förslag till särskilt viktiga uppdrag enligt nedan; Nedanstående punkter står i oprioriterad ordning. Kommunfullmäktige uppdrar åt 1. kommunstyrelsen att se över hur kommunens olika mål- och styrdokument skall utvecklas och samordnas, 2. kommunstyrelsen att verka för byggande av Trafikplats Vallentuna centrum genom att träffa överenskommelse med Vägverket, SL, Banverket och Länsstyrelsen, 3. kommunstyrelsen att i samverkan med övriga nämnder utarbeta ett förslag till program för långsiktig hållbarhet. Programmet skall ta fasta på ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet samt vara samordnad med PLU och övriga strategiska planer som t ex skolplanen samt integrera kommunens miljövårdsprogram, 4. samtliga nämnder att upprätta en åtgärds- och genomförandeplan för att nå de inriktningsmål som anges i det av kommunfullmäktige antagna barn- och ungdomspolitiska handlingsprogrammet för Vallentuna. Det är viktigt att en samverkan sker mellan kommunens nämnder och förvaltningar, med Nordöstra sjukvårdsområdet och polisen samt i dialog med föräldrar. Ledningsgruppen för barn- och ungdomsarbetet skall årligen till kommunens verksamhetsberättelse lämna en övergripande och nämndvis redovisning av genomförandet av handlingsprogrammet, 5. samtliga nämnder att driva kommunens jämställdhets- och mångfaldsarbete dels för kommuninvånarna och dels för kommunens personal. Nämnderna skall i samband med kommunens bokslut redovisa data om jämställdhet och mångfald i verksamheten, hur arbetet bedrivits och vilka åtgärder som planeras. Vid mandatperiodens utgång skall kommunstyrelsen utvärdera hur nämnderna genomfört uppdraget. Arbetet inom jämställdhets- och mångfaldsområdet på förvaltningarna när det gäller personalen skall bedrivas inom ramen för de mål som årligen fastställs av fullmäktige i kommunens Jämställdhets- och mångfaldsplan för personalen - JäMå., 19 (57)

20 forts samtliga nämnder att driva kommunens arbete för ökad integration bland kommunens invånare. Arbetet med integrationsfrågor samordnas av utbildnings- och arbetsmarknads nämnden och redovisas till kommunfullmäktige i samband med kommunens bokslut. Vid mandatperiodens utgång skall kommunstyrelsen utvärdera hur nämnderna genomfört uppdraget, 7. samtliga nämnder att driva kommunens arbete för att människor med funktionshinder ska kunna delta i samhällslivet och leva ett aktivt liv i gemenskap med andra. Allmänna miljöer och bostäder ska vara tillgängliga för funktionshindrade, 8. samhällsbyggnadsnämnden att utreda möjligheten att va-försörja området vid Gillinge samt efter E18-stråket, 9. samhällsbyggnadsnämnden att redovisa en lösning av va-frågan i Garns-Ekskogen att verkställas inom en 10-årsperiod, 10. samhällsbyggnadsnämnden att under planperioden upprätta detaljplan för området för Trafikplats Vallentuna centrum, 11. barn- och ungdomsnämnden, samt utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att revidera skolplan under nästa mandatperiod, 12. barn- och ungdomsnämnden att till nästa planeringsomgång återkomma med detaljerade redovisningar över förslag till investeringar i byggnader och utrustning fr o m Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 6 maj 70 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag med följande ändringar: Punkt 2 ändras till kommunstyrelsen att verka för byggande av trafikplats Vallentuna genom att träffa överenskommelse med Länsstyrelsen, Banverket. Punkten 5 och 7 sammanföres till en punkt. Punkt 11 strykes. Punkt 12 bomkorset" ändras till trafikplats Vallentuna Punkt 13 ändras till: barn- och ungdomsnämnden samt utbildningsoch arbetsmarknadsnämnden att revidera skolplanen under nästa mandatperiod. Punkt 14 stryk.inom en total investerings ram inom 25 mkr per år inklusive årligt anslag för inredning/utrustning inkl IT. Punkt 15 strykes. Kommunstyrelsen har den 3 juni 61 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. 20 (57)

21 forts 36 Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsen förslag. 21 (57)

22 Kommunfullmäktiges inriktning och mål för nämnderna PLU KF 37 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar sammanställning nedan av nämndernas mål. Barn- och ungdomsnämndens mål behandlas i 49. Kommunstyrelsen: 1. Samhällsplaneringen ska stödja utvecklingen av Vallentuna kommun i en ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbar riktning, 2. Möjligheterna till dialog mellan invånare och förtroendevalda förbättras, 3. Kommuninvånarna får bättre tillgång till arbetstillfällen, service och kommunikationer 4. Nyttan av den kommunala verksamheten är fortsatt hög Samhällsbyggnadsnämnden: 1. Den fysiska planeringen ska vidareutveckla Vallentuna som en attraktiv kommun att bo och arbeta i. 2. Samhällbyggnadsnämndens verksamhet ska kännetecknas av god information och service, samt dialog och lyhördhet till kommunens invånarnas och näringsliv. 3. Kommunen förvaltar och bygger ut infrastrukturen effektivt, för god funktion och säkerhet. 4. Exploateringsverksamheten ska vara självfinansierad 5. Kommunens fastigheter ska förvaltas och utvecklas utifrån lokalnyttjarnas behov och kvalitetskrav med en långsiktigt god fastighetsekonomi Myndighetsnämnden för teknik och miljö: 1. Nämndens tillsyn och rådgivning ska karaktäriseras av dialog och lyhördhet för att ge goda möjligheter för kommunens invånare och näringsliv att bedriva och utveckla sina verksamheter i samklang med kraven på en långsiktigt hållbar utveckling 2. Genom förebyggande arbete, rådgivning och övervakning verka för en god miljö som motverkar sjukdom och ohälsa 22 (57)

23 forts 37 Fritidsnämnden: 1. Alla kommuninnevånare ska ha kännedom om de olika fritidsanläggningar och verksamheter som finns i Vallentuna 2. Kommunens ungdomar ska ha tillgång till attraktiva och säkra mötesplatser där de aktivt kan medverka i utformningen av verksamheten. 3. Föreningslivet ska ha goda förutsättningar att bedriva och utveckla sin verksamhet 4. Kommunens funktionshindrade invånare ska ha goda möjligheter att delta i olika aktiviteter Kulturnämnden 1. Ett rikt och varierat kulturliv för alla invånare barn och ungdomar prioriteras. 2. Biblioteken är kommunens kunskaps- och informations-centrum och erbjuder kvalificerad vägledning. 3. Biblioteken är öppna mötesplatser för kulturupplevelser och främjar bildning och demokrati. 4. Kulturarvet är en källa till upplevelser för alla och ger trygghet och perspektiv på nutiden. 5. Värdefulla kulturmiljöer är resurser som tillvaratas i kommunens allmänna och fysiska planering 6. Kultur- och biblioteksverksamheten är en resurs i den kommunala verksamheten. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden % av eleverna har grundläggande behörighet för högskolestudier när de lämnar Vallentuna gymnasium 2. De vuxenstuderandes behov ska styra även gymnasial vuxenutbildning i Vallentuna % av personerna i arbetsmarknadsåtgärder går vidare till studier, arbete eller egenförsörjning 23 (57)

24 forts. 37 Socialnämnden 1. Alla invånare i kommunen som är i behov av vård eller omsorg får sådan av god kvalitet. 2. Vård och omsorg bedrivs med respekt för individens integritet och rätt till självbestämmande. 3. Barnens bästa är utgångspunkten vid handläggningen av ärenden där barn är eller kan bli berörda 4. Alkohol- och drogmissbruket har minskat inte minst genom ett förebyggande uppsökande arbete bland barn och ungdomar 5. Behov av ekonomiskt bistånd har minskat Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 85 beslutat i enlighet med det förslag som arbetades fram den 6 maj Kommunstyrelsen har den 3 juni 62 beslutat i enlighet med arbetsutskottets förslag. Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. 24 (57)

25 Driftramar KF 38 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar driftramar enligt KSAUs förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds verksamhet. Ärendet Arbetsutskottets har den 16 maj 83 beslutat föreslå att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta driftramar enligt KSAUs förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds driftramar. Protestlista med 427 namnunderskrifter har inkommit från Lärarnas Riksförbund om att satsa på Vallentunas barn och ungdomar. Protestlista har också inkommit från Föräldrarföreningarna med 1180 namnunderskrifter om att satsa på Vallentunas barn och ungdomar. Ärendets tidigare behandling Kommunstyrelsen har den 3 juni 63 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Yrkanden Hans Strandin (s) yrkar med stöd av Lena Lundgren (v) bifall till socialdemokraternas eget förslag till driftramar med tillägget att fritidsnämnden får ytterligare 1 miljon för att kunna behålla fältassistenterna år Jonas Lundgren (mp) yrkar bifall till miljöpartiets eget förslag till driftramar Elisabeth Rydström (c) yrkar bifall till centerpartiets eget förslag till driftsramar samt bifall till Hans Strandins (s) förslag att utöka fritidsnämndens ramar med 1 miljon kronor. Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer proposition på samtliga förslag om driftramar med undantag av driftsramarna för barn- och ungdomsnämnden, socialnämnden, kulturnämnden och anslaget för fältassistenterna, mot varandra och finner att kommunfullmäktige avslår dem och beslutar i enlighet med kommunstyrelsen förslag. 25 (57)

26 Forts Vidare ställer ordförande proposition på Hans Strandins (s) förslag till driftsramar för barn- och ungdomsnämnden och finner att kommunfullmäktige avslår förslaget. Votering begäres och verkställes Ja-röst för avslag till Hans Strandins (s) förslag och Nej-röst för bifall. Med 22 ja-röster mot 14 nej-röster och 4 röster som avstår, enligt bifogad voteringslista avslår kommunfullmäktige Hans Strandins förslag till driftsramar för barn- och ungdomsnämnden. 2. Vidare ställer ordförande proposition på Hans Strandins (s) förslag till driftsramar för socialnämnden och finner att kommunfullmäktige avslår förslaget. Votering begäres och verkställes Ja-röst för avslag till Hans Strandins (s) förslag och Nej-röst för bifall. Med 22 ja-röster mot 14 nej-röster och 4 röster som avstår, enligt bifogad voteringslista avslår kommunfullmäktige Hans Strandins förslag till driftsramar för socialnämnden. 3. Ordförande ställer sedan proposition på Hans Strandins (s) förslag till driftsramar för kulturnämnden och finner att kommunfullmäktige avslår förslaget. Votering begäres och verkställes Ja-röst för avslag till Hans Strandins (s) förslag och Nej-röst för bifall. Med 22 ja-röster mot 14 nej-röster och 4 röster som avstår, enligt bifogad voteringslista avslår kommunfullmäktige Hans Strandins förslag till driftsramar för kulturnämnden. 4. Slutligen ställer ordförande proposition på Hans Strandins (s) förslag om ytterligare 1 miljon till fritidsnämnden för kunna behålla fältassistenterna år 2003 och finner att kommunfullmäktige avslår förslaget. Votering begäres och verkställes Ja-röst för avslag till Hans Strandins (s) förslag och Nej-röst för bifall. 26 (57)

27 Forts 38 Med 22 ja-röster mot 18 nej-röster, enligt bifogad voteringslista, avslår kommunfullmäktige Hans Strandins förslag om ytterligare en miljon till fritidsnämnden. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins förslag vad gäller driftsramar för barn- och ungdomsnämnden och socialnämnden. Vänsterpartiet reserverar sig till förmån för Hans Strandins förslag. Miljöpartiet reserverar sig till förmån för Jonas Lundgrens förslag. Centerpartiet reserverar sig till förmån för Elisabeth Rydströms förslag. Handlingar i ärendet 1. KSAUs förslag till driftsramar Socialdemokraternas förslag till driftsramar 3. Miljöpartiets förslag till driftsramar 4. Centerpartiets förslag till driftsramar 27 (57)

28 Investeringsramar KF 39 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar investeringsramar enligt kommunstabens förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds investeringsförslag. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 16 maj 84 beslutat föreslå att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta investeringsramar enligt kommunstabens förslag Arbetsutskottet ges också i uppdrag att tillsammans med samtliga nämnder gå igenom respektive nämnds investeringsförslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 64 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Yrkanden Hans Strandin (s) yrkar med stöd av Lena Lundgren (v) bifall till socialdemokraternas eget förslag till investeringsramar Jonas Lundgen (mp) yrkar bifall till miljöpartiets eget förslag till investeringsramar Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer proposition på förslagen, med undantag för investeringsanslagen för simhallen, och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Vidare ställer ordförande proposition på Hans Strandin (s) förslag om ökade anslag för byggnation av en simhall och finner att kommunfullmäktige avslår förslaget. Votering begäres och verkställes Ja-röst för avslag till Hans Strandins (s) förslag och Nej-röst för bifall. 28 (57)

29 Forts 39 Med 20 ja-röster mot 14 nej-röster och 6 röster som avstår, enligt bifogad voteringslista, avslår kommunfullmäktige Hans Strandins förslag om ökade anslag för byggnation av en simhall. Reservationer Socialdemokraterna reserverar sig till förmån för Hans Strandins förslag. Vänsterpartiet reserverar sig till förmån för Lena Lundgrens (v) förslag. Handlingar i ärendet 1. Kommunstabens förslag till investeringsramar S-förslag till investeringsramar 3. Miljöpartiets förslag till investeringsramar 29 (57)

30 Taxor för kulturskolan KF 40 Dnr Beslut Kommunfullmäktige beslutar att Avgift för enskilt ämne, höjs från 975 kr/termin till 1.200kr/termin Avgift för teatergrupp, dansgrupp eller kör, höjs från 500 kr/ termin till 800 kr/termin Avgift för enskilt ämne de första två terminerna i Kårsta- och Karbyskola, höjs från 400 kr / termin till 600 kr/termin Höjningen införes fr o m höstterminen Ärendet Barn- och ungdomsnämnden har föreslagit en ökning av taxan för kulturskolan. Vallentuna kulturskola utvecklas i enlighet med kommunfullmäktiges beslut och verksamheten utvidgas kontinuerligt med målet ett nytt ämne per år. För att säkerställa denna utveckling behöver avgifterna höjas i nivå med andra kommuner i nordostsektorn. Barn- och ungdomsnämndens förslag Avgift för enskilt ämne, föreslås höjas från 975 kr/termin till 1.200kr/termin Avgift för teatergrupp, dansgrupp eller kör, föreslås höjas från 500 kr/ termin till 800 kr/termin Avgift för enskilt ämne de första två terminerna i Kårsta- och Karbyskola, föreslås höjas från 400 kr / termin till 600 kr/termin Höjningen bör införas redan fr o m höstterminen Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 16 maj 86 beslutade i enlighet med barnoch ungdomsnämndens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 65 beslutat föreslå kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Yrkanden Hans Strandin (s) yrkar med stöd av Lena Lundgren (v) och Bo Eknert (mp) avslag till höjning av taxan eftersom den ryms i socialdemokraternas förslag till ramar. Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer proposition på Hans Strandins yrkande och finner att kommunfullmäktige avslår det och beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. 30 (57)

31 Forts. 40 Votering begäres och verkställes Ja-röst för avslag till Hans Strandins (s) förslag och Nej-röst för bifall. Med 26 ja-röster mot 14 nej-röster, enligt bifogad voteringslista, avslår kommunfullmäktige Hans Strandins förslag om avslag till höjning av taxan. 31 (57)

32 Lindöberg, detaljplan, godkännande KF 41 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar detaljplan för Lindöberg upprättad Kommunfullmäktige uttalar att tallskogen i området skall bevaras i största möjligaste mån. Ärendet Detaljplan för kontor och bostäder i Lindöberg, omfattande fastigheterna Lindö 1:8, 1:13, 9:1 samt delar av Lindö 1:6. Detaljplanen innebär en ändring av del av gällande detaljplan för Hotell, seniorboende och hotell vid Lindö, som vann laga kraft Ändringen innebär att det västra bostadskvarteret (terrasshuskvarteret) enligt gällande plan kan användas för kontor samt att de båda kontorskvarteren istället används för bostäder. Inom det aktuella planområdet föreslås 54 bostäder och 8000 kvm BTA för kontor. Detaljplanen var utställd för granskning under tiden Inkomna yttranden framgår av utlåtande. Samhällsbyggnadsnämndens förslag Samhällsbyggnadsnämnden har den 7 maj godkänt detaljplan upprättad samt överlämnat den till kommunfullmäktige för antagande. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben tillstyrker samhällsbyggnadsnämndens förslag. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 73 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 66 beslutat föreslå kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Yrkanden Ove Ekström (c) yrkar med stöd av Ove Larsson (s) att kommunfullmäktige uttalar att tallskogen i området skall bevaras i största möjligaste mån. 32 (57)

33 Forts. 41 Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer proposition på Ove Ekströms yrkande och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag och tilläggsyrkandet. Handlingar i ärendet 1. Utlåtande 33 (57)

34 Nytt reglemente för kommunala pensionärsrådet KF 42 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar reglementet för kommunala pensionärsrådet. Ärendet Ordförandena i de pensionärsföreningar, som verkar i Vallentuna och som idag ingår i det kommunala pensionärsrådet (KPR), har gemensamt utarbetat ett förslag till revidering av reglemente för det kommunala pensionärsrådet daterat Förslaget bygger på ett förslag till normalreglemente som tagits fram av pensionärsorganisationernas samarbetskommitté. Normalreglementet är presenterat och godkänt vid ett möte med närvaro av samtliga centrala pensionärsorganisationer samt Kommunförbundet och Landstingsförbundet. De lokala föreningarnas ordföranden har utarbetat ett förslag till nytt reglemente i Vallentuna. Det presenterades vid KPR s sammanträde den 27 november Ordföranden föreslog vid sammanträdet vissa revideringar av förslaget. KPR godkände det reviderade förslaget KPR 30. Socialnämnden har den 5 februari 18 beslutat att för sin del godkänna kommunala pensionärsrådets förslag till reviderat reglemente att gälla från och med nästkommande mandatperiod med följande revidering: Förslaget överlämnas till kommunfullmäktige för ställningstagande och beslut. Kommunstabens synpunkter Kommunstaben tillstyreker socialnämndens förslag till reglemente för kommunala pensionärs rådet. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 7a beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 67 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. 34 (57)

35 Forts. 42 Handlingar i ärendet 1. Reviderat förslag till nytt reglemente antaget av KPR daterat (57)

36 Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för förbundsdirektionen 2001 KF 43 Dnr Beslut Kommunfullmäktige beviljar förbundsdirektionen i Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ärendet Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium har överlämnat årsredovisning för verksamhetsåret Revisorerna har avgivit sin revisionsberättelse daterad och tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet. Kommunstabens förslag Kommunfullmäktige beviljar förbundsdirektionen i Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium ansvarsfrihet för verksamhetsåret Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 75 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. Kommunstyrelsen har den 3 juni 68 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. 36 (57)

37 Yttrande till KSL angående förslag till överenskommelse om samarbete mellan länets kommuner ang flyttningar mellan kommunerna vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende. KF 44 Dnr Beslut Kommunfullmäktige antar KSL s förslag till regional överenskommelse om förlängt betalningsansvar för äldre personer vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun inom Stockholms län. Ärendet Från 1998 regleras i Socialtjänstlagen att äldre har behov av vårdbostad har rätt att flytta mellan kommuner och att mottagande kommun får betalningsansvar. Lagstiftarens avsikt att underlätta flyttning till annan kommun har till stora delar inte uppnåtts. I Stockholmsregionen finns flest ansökningar ( ca 70% av totala antalet ansökningar om vårdbostäder). Många ansökningar gäller korta flyttningsavstånd. Konstruktionen att i lagstiftningen att mottagarkommunen får det fulla kostnadsansvaret skapar inte heller nödvändiga incitament till att etablera nya särskilda boendeformer. KSL antog vid sitt styrelsesammanträde beslutet att rekommendera länets kommuner att anta en överenskommelse där äldre med behov av heldygnsomsorg kan flytta till annan kommun genom att ursprungskommunen upphandlar plats i vårdboende (kommunalt eller privat drivet) i den nya kommunen. Överenskommelsen föreslås gälla från tills vidare med ett års uppsägningstid. KSL skall kontinuerligt följa upp överenskommelsen. Särskild vikt skall läggas vid om äldres möjlighet att flytta förbättras genom överenskommelsen. Socialnämnden har föreslagit att kommunstyrelsen antar KSL s förslag till regional överenskommelse om förlängt betalningsansvar för äldre personer vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun inom Stockholms län. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottet har den 16 maj 77 beslutat i enlighet med kommunstabens förslag. 37 (57)

38 Forts. 44 Kommunstyrelsen har den 3 juni 69 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag. Beslutsgång Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Handlingar i ärendet 1. KSL s rekommendation och förslag till överenskommelse. 38 (57)

39 Ombildning av Kommunalförbundet Stockholms Län (KSL) från ideell förening till kommunalförbund KF 45 Dnr Beslut Kommunfullmäktige beslutar 1. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län fr o m den 1 januari 2003 ombildas till ett kommunalförbund, Kommunalförbundet Stockholms Län 2. att godkänna förslaget till förbundsordning med kommentarer för Kommunalförbundet Stockholms Län 3. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län tillgångar och skulder överförs till Kommunalförbundet Stockholms Län 4. att godkänna att nuvarande KSL och interimsstyrelsen får vidta alla övriga åtgärder som behövs för ombildningen av KSL från ideell förening till kommunal förbund skall kunna vara i drift den 1 januari Ärendet Riksdagen har den 17 januari 2002 beslutat att det i samtliga län i Sverige skall kunna bildas kommunala samverkansorgan för regional utveckling. Ett samverkansorgan skall utgöras av ett kommunalförbund där samtliga kommuner i länet är medlemmar och där landstinget kan vara medlem. KSLs styrelse har funnit att ett lämpligt första steg mot ett skapande av en ny regional organisation i länet är att ombilda KSL från ideell förening, som fn är förbundets juridiska form, till ett kommunalförbund, dvs en offentligrättslig organisation. Syftet med en förändring av den regionala organisationen skulle vara att Kraftsamla regionens folkvalda företrädare Stärka kommunernas inflytande och ansvarstagande i regionala frågor Stärka regionens möjligheter i dialogen med regering, riksdag, statlig myndigheter och med olika internationella aktörer Effektivt utnyttja samlade resurser Skapa en långsiktig hållbar utveckling i regionen Främja en god miljö och social integration 39 (57)

40 Forts. 45 En ombildning av KSL som ideell förening till kommunalförbund innebär att kommunerna skapar ett organ Som kan bli ett samverkansorgan enligt riksdagens beslut den 17 januari 2002 om regional samverkan och statlig länsförvaltning Som kan överta regional uppgifter från landstinget Som kan ta på sig flera regional uppgifter än vad en ideell förening kan Som möjliggör en effektivisering av den regionala organisationen i länet Som tydliggör vilket organ som är regeringens företrädare i bl a viktiga utvecklingsfrågor Som genom offentligrättsliga status blir öppnare för allmänheten och därmed också mer demokratiskt än ideella föreningen. Styrelsen för Kommunförbundet Stockholms Län hemställer att kommunerna i Stockholms län beslutar 1. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län fr o m den 1 januari 2003 ombildas till ett kommunalförbund, Kommunalförbundet Stockholms Län 2. att godkänna förslaget till förbundsordning med kommentarer för Kommunalförbundet Stockholms Län 3. att godkänna att Kommunförbundet Stockholms Län tillgångar och skulder överförs till Kommunalförbundet Stockholms Län 4. att godkänna att nuvarande KSL och interimsstyrelsen får vidta alla övriga åtgärder som behövs för ombildningen av KSL från ideell förening till kommunal förbund skall kunna vara i drift den 1 januari Kommunstabens synpunkter Kommunstaben anser att ingen saklig förändring skett sedan ärendets förra behandling i kommunstyrelsen. Inriktningen att genom bildandet av ett kommunalförbund i förstärka det kommunala ansvaret för de regionala utvecklings- och planeringsfrågorna är av stor vikt. Kommunstaben föreslår att kommunstyrelsen godkänner hemställan från Kommunförbundet i Stockholms län. 40 (57)

41 Forts. 45 Ärendets tidigare behandling Kommunförbudet Stockholms Län (KSL) remitterade våren 2000 ett förslag om bildande av kommunalt regionförbund till kommunstyrelserna i länets kommuner. Det förslaget innebar att KSL under förutsättning av remissinstansernas stöd avsåg att påbörja ett försök med en ny regional organisation fr o m årsskiftet 2000/2001. Kommunstyrelsen i Vallentuna beslöt den 2 maj att anta kommunstabens förslag som svar på remissen. Mot beslutet reserverade sig Johan Enfeldt (fp), Lars-Bertil Ohlsson (kd), Anne-Marie Karlsson (c) och Bo Eknert (mp). Kommunstabens förslag byggde på ett gemensamt yttrande från UNO-kommunernas samordningsgrupp. Ärendets tidigare behandling Arbetsutskottets har den 16 maj 78 beslutade föreslå kommunfullmäktige att besluta i enlighet med Kommunförbundets Stockholms Läns hemställan. Kommunstyrelsen har den 3 juni 70 föreslagit kommunfullmäktige att besluta i enlighet med Kommunförbundets Stockholms Läns hemställan. Yrkanden Lars-Bertil Ohlsson (kd) yrkar med stöd av Lena Lundgren (v), Elisabeth Rydström (c), Christer Pellfolk (frp) och Johan Enfeldt (fp) avslag till hemställan. Hans Strandin (s) yrkar bifall till hemställan. Beslutsgång Ordförande Jan Birgersson ställer yrkandena mot varandra och finner att kommunfullmäktige beslutar i enlighet med Kommunförbundets Stockholms Läns hemställan. Reservationer Lars-Bertil Ohlsson (kd) reserverar sig enligt följande: Kristdemokraterna reserverar sig mot beslutet att ombilda Kommunförbundet Stockholms län KSL från ideell förening till kommunalförbund. Vi kristdemokrater kan inte se att det förslag som läggs fram om b la indirekt valt kommunalförbund är vare sig effektivt, ändamålsenligt eller demokratiskt tillfredsställande. 41 (57)

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Kommunfullmäktige 17 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 Kallade tjänstemän Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 9 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen

Läs mer

Kommunstyrelsen 15 december 2003

Kommunstyrelsen 15 december 2003 Kommunstyrelsen 15 december 2003 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 15 december 2003 kl 18.30-19.00 Beslutande Ersättare Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Kommunstyrelsen 3 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 juni 2002 Besök Bällstaberg och Bällstabergskolan Samling kl 13.00 vid Pressbyrån, Tuna

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Ann-Charlotte Alexandersson. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Ann-Charlotte Alexandersson. Kommunledningskontoret, Vallentuna AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen 1998-12-28 1(6) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Hjälmstaskolans aula, Vallentuna måndagen den

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19 Kommunstyrelsen 2000-06-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 19 juni, kl 11.00-11.25

Läs mer

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom Socialnämnden 2000-05-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002 Socialnämnden 3 december 2002 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Väsbygården. Allévägen, Vallentuna Tisdag den 3 december 2002 kl 18.30-19.30

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl Kommunstyrelsen 3 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 3 november 2003 kl 17.00 17.15 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Ove Hahn

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 juni kl 14.00-14:35 Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Lars Rundgren (m) Bo Ivgren

Läs mer

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels

Krister Uddén (c), icke tjänstgörande ersättare Utbildnings- och arbetsmarknadschef Roland Beijer Administrativ chef Anna Liss-Daniels Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 20 februari kl 19.00-20.15 Lars Rundgren (m),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 11 augusti 1998 kl 18 00-18 15

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 11 augusti 1998 kl 18 00-18 15 AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen 1998-08-11 1(6) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Bergström (s) och Gunnel Orselius-Dahl (fp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Bergström (s) och Gunnel Orselius-Dahl (fp) Kommunfullmäktige 2000-11-20 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 20 november 2000, kl 16.00-20.15.

Läs mer

Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Ove Larsson (s) och Ove Hahn (m) Kommunledningskontoret, Vallentuna

Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Ove Larsson (s) och Ove Hahn (m) Kommunledningskontoret, Vallentuna Kommunfullmäktige 2000-09-11 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 11 september 2000, kl 19.00-20.00

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35 Kommunstyrelsen 30 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Tisdag den 30 mars 2004 kl 17.00-17.35 Beslutande Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise Löwenbeck

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40. Maj Birgersson (kd) 1-16 Utbildningsnämnden 2009-01-29 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 29 januari 2009, kl. 19.00 21.40 Beslutande Elisabeth Rydström (c),ordförande Jörgen

Läs mer

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 2000-01-11 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 11 januari 2000 kl 18 30 20 00. Leif Öhman (m),

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Utlåtande 2002:83 RVI (Dnr 1052/02) Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Valfrihet inom hemtjänsten 3

Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 2 Plats och tid: Almdalen, Krokom torsdag den 25 februari 2010, kl 16.00-17.00 Beslutande: Cristine

Läs mer

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår

Till KF:s förfogande för särskilda ändamål. Eget kapital Anslaget 1995 Återstår 1995-03-20 1 Kf 27 Meddelanden 1.Redovisning av anslagen för oförutsedda utgifter mm år 1995. Till Kf:s förfogande Anslag från Anslaget 1995 Återstår årets början 1 000 000 264 918 735 082 Till KF:s förfogande

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 december 2002 kl

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 december 2002 kl Kommunstyrelsen 16 december 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 december 2002 kl 17.00-18.45 Beslutande Ersättare Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Marie-Louise

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30 Kommunstyrelsen extra 2008-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 15 december 2008 kl 17-18.30 ande Ersättare Örjan Lid (m), ordförande Raimo Vuojärvi

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Vallentuna gymnasium, Vallentuna måndagen den 10 juni 1996 kl 18.00-18.40

Vallentuna gymnasium, Vallentuna måndagen den 10 juni 1996 kl 18.00-18.40 AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen 1996-06-10 1(6) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna gymnasium, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Ks 48 Dnr 02/KS1 042. Verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition

Ks 48 Dnr 02/KS1 042. Verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition 2 Ks 48 Dnr 02/KS1 042 Verksamhetsredovisning per 2002-03-31 Nämnder och kontor har till kommunstyrelsen överlämnat verksamhetsredovisning per 2002-03-31. Yrkanden och proposition Peter Carpelan (m), Leif

Läs mer

Berit Jacobsson, Kårsta PRO Carl-Erik Wikström, Attunda SPF Ulla Ahlsén, Vallentuna PRO Åke T Carlestam, KOM SPF

Berit Jacobsson, Kårsta PRO Carl-Erik Wikström, Attunda SPF Ulla Ahlsén, Vallentuna PRO Åke T Carlestam, KOM SPF Pensionärsrådet 2002-02-26 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 11, Vallentuna Tisdagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

Se bifogad närvarolista. Kommunchef Eric Sörlin Chef kansliservice Anna Liss-Daniels. Elvi Hellström och Nils Lage Holmbom

Se bifogad närvarolista. Kommunchef Eric Sörlin Chef kansliservice Anna Liss-Daniels. Elvi Hellström och Nils Lage Holmbom AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1996-02-05 1(23) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna, måndagen den

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 27 januari Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 27 januari 2003 kl

PROTOKOLL. Kommunfullmäktige 27 januari Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 27 januari 2003 kl Kommunfullmäktige 27 januari 2003 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 27 januari 2003 kl 19.00 19.45 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Jan Birgersson (m) (ordförande)

Läs mer

Malin Svan (C) ANSLAG/BEVIS

Malin Svan (C) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämnden 2015-05-06 1 (7) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Hörsalen Kl. 17:00-17:45 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) 1:e vice ordförande Malin Svan (C) 2:e vice ordförande

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 1997 kl 18.00

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 1997 kl 18.00 AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen 1997-12-01 1(5) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 (14) Plats och tid Inredia, måndagen den 20 maj 2019 kl 18:00-19:10 Beslutande Se närvarolista på sida 2 Övriga deltagande Josefin Karlsson, kommunsekreterare Jan Malmgren, förbundsdirektör Skaraborgs

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl Utbildningsnämnden 2010-09-16 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 16 september 2010, kl. 19.00-20.30 Beslutande Ersättare Elisabeth Rydström (C),ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Anna Markgren (m), ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anna Markgren (m), ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1998-10-06 1(7) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 6 oktober 1998 kl 18.30-18.50.

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2008 kl 15-17

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Granbyrummet, Tuna torg 1, 1 tr, Vallentuna Måndag 10 december 2001 kl 19.00-20.00. Förskoleförvaltningen, Vallentuna

Granbyrummet, Tuna torg 1, 1 tr, Vallentuna Måndag 10 december 2001 kl 19.00-20.00. Förskoleförvaltningen, Vallentuna Interimistisk barn- och ungdomsnämnd 10 december 2001 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera senast 2001-12-25 Justeringens plats Sekreterare Ordförande Granbyrummet,

Läs mer

Jan-Åke Bredberg, fritidschef Agneta Fleischer, enhetschef, 11-12 Marie-Louise Bornholm, förvaltningssekreterare

Jan-Åke Bredberg, fritidschef Agneta Fleischer, enhetschef, 11-12 Marie-Louise Bornholm, förvaltningssekreterare Fritidsnämnden 24 februari 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna, torsdagen den 24 februari 2005, kl. 19.00-21.35 Jörgen

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Annika Wallenskog, kommundirektör Ann-Charlotte Järnström, ekonomichef Marianne Sarberg, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, Vallentuna Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndag den

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002 Socialnämnden 5 november 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2013-09-23 Plats och tid Beslutande Södergatan 2, Gislaved, måndagen den 23 september 2013 kl. 8.30-15.40, med ajournering mellan kl. 12.00-13.00. Niclas Palmgren (M), ordf. Agneta Karlsson (M) Sven-Erik

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden 1 (18) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna, torsdagen den 16 juni 2011, kl. 19.00-20.40. Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Björn Furugren

Läs mer

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS Plats och tid Kulturrummet, Kulturhuset 19:00 19.49 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Se bifogad närvarolista Se bifogad närvarolista Johanna Harling, kommunsekreterare,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 114 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl 19.00-20.20 Beslutande Enligt sammanträdeslista, Bilaga A Övriga närvarande Ulf Carlsson (m) Ewa Rawlings-Olsson Ulf Cronbring (s) Ulf Strömstedt,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Pär Palmgren (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Pär Palmgren (m) 2005-01-19 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.35 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Pär Palmgren (m) Kommunchef Per Hildingson Utvecklingschef/bitr

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2012-08-28, kl 13:15 Beslutande: Anders Malm (M) tj ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Tony Asp (S) tj ersättare för Gun-Inger Sjögren

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef 1 (10) Plats och tid Tisdagen den 15 december 2015 kl 17:00-18:15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05

Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-01-28, kl. 13:15-15:05 Beslutande: Anders Malm (M) tjänstgörande ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S) Marita

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 27 maj 2002 kl Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 27 maj 2002 kl Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Kommunfullmäktige 27 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 27 maj 2002 kl 19.00 20.45 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Jan Birgersson (m) (ordförande)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 15.30-15.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo-Anders Thornberg (m) ordförande Lars-Göran

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 3 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 oktober 2006 kl 18.30-19.20 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S)

Datum Anna Engström, kommunchef. Gunnie Davidsson (C) och Annie Fredriksen (S) 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Lokal: Gnosjösalen, kl. 18.30-19.40 Beslutande Ledamöter Sture Jonsson (M), ordf Lizbeth Johansson (C), 1:e vice ordf Stig Axelsson (S), 2:e vice ordf Ingmar Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09. Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.35 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) ej 10 Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki

Läs mer

Grundskolekontoret, Vallentuna tisdagen den 16/ Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Jerker Sjögren (kd) Agneta Westerberg (s)

Grundskolekontoret, Vallentuna tisdagen den 16/ Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Jerker Sjögren (kd) Agneta Westerberg (s) Grundskolenämndens arbetsutskott 2001-01-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Grundskolekontoret, Vallentuna tisdagen den 16/1 2001

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (7) Servicenämndens arbetsutskott 2014-03-05

HAMMARÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (7) Servicenämndens arbetsutskott 2014-03-05 Sammanträdesdatum 1 (7) Plats och tid Planrummet, kommunhuset kl 13.00 14.25 Beslutande Lennart Lämgren (FP), ordf Torsten Bill (M) Sara Asp (S) Deltagande ersättare Övriga deltagande Johan Rosqvist, förvaltningschef

Läs mer

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018 Plats och tid Aktivitetshuset skjortan Kl 16:30-17:50 Beslutande Anders Berglöv (S), ordförande Emma Dahlin (M), 1:e vice ordförande Karina Bundgaard Krogh (C), 2:e vice ordförande Terese Larsson (S) Torbjörn

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, torsdagen den 30 augusti 2018 kl

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, torsdagen den 30 augusti 2018 kl Sammanträdesprotokoll 1(8) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, torsdagen den 30 augusti 2018 kl 13.00 14.00 Beslutande ledamöter Stig Karlsson (S), ordförande Kenneth Sandberg (MP), vice

Läs mer

Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 23 maj kl 19.00. Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Marianne Sarberg. Vallentuna den 10 maj 2005

Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 23 maj kl 19.00. Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Marianne Sarberg. Vallentuna den 10 maj 2005 Kommunfullmäktige 23 maj 2005 Plats och tid för sammanträdet Valletuna Teater, Vallentuna måndagen den 23 maj kl 19.00 Kommunfullmäktiges presidium träffas samma dag kl 18.45 Kallade tjänstemän Kommundirektör

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida * Medborgarförslag angående nedläggning av Västbygdens skola och finansiering av skolans driftkostnader, 108...2-3 * Medborgarförslag angående nedläggning av

Läs mer

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den Fritidsnämndens arbetsutskott 12 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret, Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 12 april 2002 kl 07.30-08.35 Ray Idermark (m),

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum (11) Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag , klockan

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum (11) Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag , klockan Kommunfullmäktige 2007-06-18 1 (11) Plats och tid Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 2007-06-18, klockan 18.00 19.35 Beslutande Övriga deltagande Christina W Jansson (S) ordförande Anders

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 6 mars kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 6 mars kl Utbildningsnämnden 2008-03-06 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, torsdagen den 6 mars kl. 19.00 19.50 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 51 Godkännande av ärendelista... 70 52 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-... 2021 - remiss... 71 53 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer