KALLELSE. 1. Justerande:... EXTRA Kommunstyrelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE. 1. Justerande:... EXTRA Kommunstyrelse 2009-11-09"

Transkript

1 EXTRA Kommunstyrelse Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna gymnasium, klassrum invid cafeterian, Vallentuna måndagen den 9 november 2009, kl OBS tiden! (före KF) Tf Kommundirektör Ulf Strömstedt Kommunsekreterare Marianne Sarberg Vallentuna den 23 oktober 2009 Örjan Lid Ordförande Marianne Sarberg Sekreterare Tfn: marianne.sarberg@vallentuna.se 1. Justerande:... 1 (17)

2 Innehållsförteckning: Ärenden till KS 1. Justerande: Översiktsplan , utställning Värdering av byggnaden Frösundagården inom fastigheten Frösunda prästgård 2:1 inför en eventuell försäljning Yttrande över remiss till nationell plan för transportsystemet Ärenden till KF 5. Införande av kundval inom äldreomsorgen i Vallentuna kommun Rapport om obesvarade motioner till fullmäktige Förslag till ny taxa för kulturskolan Förslag till ny valdistriktsindelning inför valet Ärende till KS 9. Omfördelning av budget till kommunstyrelsen, revidering av kommunplan Extra ärende till kommunstyrelsen...17 Sid 2 (17)

3 2. Översiktsplan , utställning Dnr KS Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ställa ut Översiktsplan , daterad november 2009, med tillhörande samrådsredogörelse och miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för granskning. Kommunstyrelsen beslutar om ändringar i förslaget till utställningshandling Översiktsplan enligt planeringsavdelningens förslag: Vid planering av nya bostadsområden eftersträvas att högspänningsledningar grävs ner (sid 35). Inom Arlandas influensområde finns i anslutning till Väsbyvägen förutsättningar för nya arbetsområden med närhet till E4 och Arlanda. Det ska studeras var och hur de kan placeras bl.a. med hänsyn till riksintresset Skålhamravägen (sid 52). KSAU 163 Yrkanden Jaana Tilles (S) yrkar bifall till socialdemokraternas synpunkter på Översiktsplanen , biläggs. Elisabeth Rydström (C) yrkar att två stycken utgår i utställningshandlingen Översiktsplan : på sidan 18 tredje stycket Det ska studeras och på sidan 19 första stycket Söder om Väsbyvägen. Jaana Tilles (S) biträder Rydströms yrkande. Reservationer Elisabeth Rydström (C) och Jaana Tilles (S) reserverar sig till förmån för egna yrkanden. Ärendet Kort bakgrund Vallentuna ska enligt Vision Stockholm Nordost aktivt bidra till en växande och hållbar Stockholmsregion. Ambitionen är att kommunen 2030 ska ha invånare och arbetsplatser. Det ställer krav på att kommunen har en utvecklingsstrategi för hur Vallentuna ska utvecklas på ett hållbart sätt. Riktlinjerna i Vallentunas gällande översiktsplan antogs av kommunfullmäktige Den 15 oktober 2007 fastställde kommunstyrelsen inriktningen för arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Planen ska ge vägledning och stöd i beslut om användningen av mark- och vatten. 3 (17)

4 En stark politisk delaktighet och förankring är en förutsättning för arbetet med ny översiktsplan. Kommunstyrelsens och samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott är politisk styrgrupp. Nämndernas arbetsutskott och andra intresserade politiker är referensgrupp. Referensgruppen har deltagit i tio semiarier och en bussutflykt under perioden november 2007 till oktober De synpunkter som kom fram vid diskussionerna och grupparbetena ligger som grund för översiktsplan Samråd Den 15 december 2008 beslutade kommunstyrelsen att samråd skulle genomföras om översiktsplan med tillhörande MKB. Samrådet genomfördes mellan den 7 januari och den 4 mars Handlingarna skickades till remissinstanser och annons var införd i Vallentunasteget. Handlingarna fanns tillgängliga på kommunledningskontorets och samhällsbyggnadsförvaltningens receptioner, kommunens bibliotek och kommunens webbsida. Samrådsmöten med allmänheten hölls i Karbyskolan, Vallentunasalen, Gustav Vasaskolan och Kårstaskolan. Mötena lockade totalt drygt 80 personer. Drygt 90 skriftliga synpunkter från myndigheter, enskilda personer, grupper av enskilda personer, föreningar och andra organisationer inkom till kommunen under samrådsperioden. Synpunkterna har sammanställts och besvarats i en samrådsredogörelse. Med utgångspunkt från inkomna synpunkter har översiktsplanen och tillhörande MKB uppdaterats. Förslag till utställningshandling med tillhörande samrådsredogörelse och MKB bifogas. Utställning Kommunen ska enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen (PBL) ställa ut översiktsplanen under minst två månader. Översiktsplanen ska sändas till grannkommuner, Länsstyrelsen och Regionplanenämnden. Andra viktiga aktörer som förväntas lämna synpunkter på översiktsplanen är statliga myndigheter och verk, SL, olika organisationer, sammanslutningar och enskilda som har ett intresse av innehållet i kommande översiktsplan. Innan utställningstiden ska en kungörelse anslås på kommunens anslagstavla och införas i ortstidning. Efter utställningstiden Efter utställningstiden ska kommunen enligt PBL sammanställa alla inkomna synpunkter och redovisa förslag till ändringar i ett utlåtande. Ett slutgiltigt förslag av översiktsplan planeras att kunna läggas fram för godkännande i kommunstyrelsen och för antagande i kommunfullmäktige under våren (17)

5 Ärendets tidigare behandling KSAU 163 Handlingar i ärendet Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Översiktsplan för Vallentuna kommun Utställningshandling november Miljökonsekvensbeskrivning översiktsplan för Vallentuna kommun Utställningshandling november Samrådsredogörelse för Översiktsplan november Socialdemokraternas synpunkter på Översiktsplanen (17)

6 3. Värdering av byggnaden Frösundagården inom fastigheten Frösunda prästgård 2:1 inför en eventuell försäljning Dnr KS Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar uppdra till samhällsbyggnadsnämnden att genomföra en försäljning av Frösundagården till kyrkan med utgångspunkt från genomförd värdering och med hänsyn till villkor om fortsatt uthyrning av samlingslokalen. Ärendet Kommunfullmäktige beslutade att uppdra åt samhällsbyggnadsnämnden att försälja Frösundagården. Byggnaden ägs av kommunen och marken av kyrkan. Efter att kyrkan anmält intresse av att förvärva byggnaden har förhandlingar inletts. En värdering av byggnaden har gjorts av Eminenta/Värdia som underlag för fortsatta diskussioner med kyrkan. Med hänsyn till att byggnaden har eftersatt underhåll bedöms värdet till kronor med ett värdeintervall av 75 tkr 125 tkr. Handlingar i ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse Värdebedömning av Eminenta/Värdia daterad (17)

7 4. Yttrande över remiss till nationell plan för transportsystemet Dnr KS Förslag till beslut Kommunledningskontorets förslag Kommunstyrelsen beslutar att avge yttranden till Näringsdepartementet 1. i enlighet med yttrande från Stockholm Nordost. 2. i enlighet med förslag till yttrande från Arlandaregionen. 3. med tillägg för Vallentuna kommuns ytterligare synpunkter enligt kommunledningskontorets förslag. Ärendet Bakgrund Näringsdepartementet har berett kommunerna tillfälle att avge yttrande över förslag till nationell plan för transortsystemet Eventuella synpunkter skall vara Näringsdepartementet tillhanda senast 2 november Handlingarna finns tillgängliga under länken Den nationella planen är en del av statens samlade åtgärdsplanering för transportinfrastrukturen Åtgärdsplaneringen består dels av en länsplan för varje län och dels av en nationell plan för hela landet. Utgångspunkt för åtgärdsplaneringen i Stockholms län har varit Stockholmsförhandlingen som omfattar objekt både i länsplan och i nationell plan. Dessvärre har remisstiden för länsplanen och den nationella planen inte samordnats. Kommunstyrelsen lämnade den 14 september yttrande till Länsstyrelsen om länsplanen för transportinfrastruktur i Stockholms län I den nationella planen hanteras investeringar inom Banverket, Vägverket, Transportstyrelsen och Sjöfartsverket på nationell nivå. De objekt som hanteras i den nationella planen och som berör Vallentuna, Stockholm Nordost och Arlandaregionen är spårinvesteringar och bidrag till spåranläggningar med mera för regional kollektivtrafik och investeringar på det nationella vägnätet. Ett förslag till gemensamt remissvar för den nationella planen för transportsystemet från Stockholm Nordost har tagits fram i samverkan mellan nordostkommunerna och antagits av den politiska ledningsgruppen den 7 oktober. Det gemensamma yttrandet behandlas därefter i respektive kommuns politiska församling. Ett förslag till gemensamt yttrande från Arlandakommunerna färdigställs under vecka 42 av en arbetsgrupp med kommunernas planeringschefer. Förslaget till yttrande skickas ut via e-post eller läggs på bordet vid kommunstyrelsens sammanträde. 7 (17)

8 Det objekt inom förslaget till nationell plan som direkt berör Vallentuna kommun är Roslagsbanans etapp 1. Där finansieras 400 mkr via nationell plan. Ytterligare mkr finansieras inom länsplan som 50 % statsbidrag till SL. Finansieringstiden är I yttrandet från Stockholm Nordost framförs bland annat att beloppen för de kommunala följdinvesteringarna för Roslagsbanans etapp 2 är mycket osäkra. Bidrag för dessa måste reserveras antingen i Länsplanen eller i Nationella planen för Bidragen måste också anvisas så att tidpunkten är samordnad med den planerade utbyggnadstiden. Kommunledningskontorets förslag till tillägg Som komplement till gemensamt yttrande dels från Stockholm Nordost och dels från Arlandaregionen framhåller Vallentuna kommun nedanstående objekt. E18 Gillinge trafikplats Statliga investeringsmedel för Trafikplats Gillinge behöver avsättas i kommande nationell plan. I utställningsförslaget till RUFS 2010 pekas bl a Rosenkälla/Gillinge ut som terminalområde med gott om mark och möjlighet att utvecklas som stödjepunkt för nordostsektorns varuförsörjning. Gillinge är enligt Vision Stockholm Nordost en knutpunkt i anslutning till E18 och Norrortsleden. Österåkers kommun planerar för ett nytt externhandelsområde i Rosenkälla. Vallentuna kommun planerar, i enlighet med förslaget till Översiktsplan 2010, för att Gillinge ska utvecklas till en ny kommundel med verksamheter, handel med skrymmande varor, närservice och bostäder. Vägverket genomför en trafikstudie för att belysa hur trafikinfrastrukturen ska kunna klara både den regionala trafiken och den tillkommande trafiken från Rosenkälla handelsområde i Österåker och från Gillinge i Vallentuna kommun. En ny trafikplats i Vallentuna är en förutsättning för en helhetslösning för området. Vallentuna kommun kommer därför att ta fram en fördjupad översiktsplan för Gillinge tillsammans med en förstudie för en ny trafikplats Gillinge. Ärendets tidigare behandling KSAU 140 utan eget ställningstagande Handlingar i ärendet Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Yttrande från Stockholm Nordost daterat Förslag till yttrande från Stockholm Arlandaregionen 8 (17)

9 5. Införande av kundval inom äldreomsorgen i Vallentuna kommun Dnr KS Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att 1. införa kundval inom hemtjänsten enligt Lag (208:962) om valfrihetssystem, LOV, från och med i enlighet med bifogade utredning. 2. fastställa ersättningsnivåerna för år 2010 till leverantörer av hemtjänst enligt LOV till följande belopp: Timersättning 2010, utförda timmar Extern utförare Kommunal utförare Service Omvårdnad För externa utförare utgår en momskompensation med 4%. Kommunstyrelsen godkänner socialnämndens utredning. Ärendet Kort bakgrund KS beslutade i februari 2008 att ge socialnämnden i uppdrag att utreda möjligheterna att införa kundval inom äldreomsorgen med start senast den 1 januari 2010 Den 1 januari 2009 trädde Lag om valfrihetssystem i kraft. Lagen är tänkt som ett alternativ till Lagen om offentlig upphandling för att underlätta för mindre företag att etablera sig på marknaden. Kommunen ska ta fram ett förfrågningsunderlag och alla leverantörer som lever upp till underlagets villkor godkänns av kommunen att delta. Härigenom kan kunderna fritt välja mellan de leverantörer som kommunen godkänt. Möjligheten att ställa krav på kollektivavtal på en leverantör har diskuterats i lagens förarbeten, varvid Regeringen uttalade att detta inte var möjligt. Länsrätten i Skåne har i en dom kommit till samma slutsats. Socialnämndens beslut Socialnämnden har godkänt förfrågningsunderlag enligt LOV och överlämnar underlaget som svar på kommunstyrelsens utredningsuppdrag. Kommunledningskontoret synpunkter Inga andra synpunkter än att ansvaret för det s.k. förfrågningsunderlaget vilar på Socialnämnden. 9 (17)

10 Ärendets tidigare behandling KSAU 164 Handlingar Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med bilagor: 1. F d kommundirektörens tjänsteskrivelse Socialchefens tjänsteskrivelse Socialnämndens beslut , Förfrågningsunderlag LOV, bilaga till SN:s beslut 5. Dom Länsrätten i Skåne, bilaga till SN:s beslut 6. KSAU:s beslut, , (17)

11 6. Rapport om obesvarade motioner till fullmäktige Dnr KS Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige godkänner rapporten och lägger den till handlingarna. Ärendet Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning, Kfs , ska kommunstyrelsen en gång varje år redovisa de motioner som inte har beretts färdigt. Redovisningen skall göras på fullmäktiges ordinarie sammanträde i november. Nedan redovisas motioner som ännu ej har beretts färdigt. Nr 2-4 behandlas under Nr 6 är inkommen i september 2009 och kan behandlas inom ett år. Motion nr 1 är registrerad i november 2006 och ska behandlas av kommunstyrelsen den 30 november. Nr Diarienr Ärende Åtgärd Regdatum 1 KS Motion (S) - Bilagor: Hyreslägenheter i centrala Vallentuna 1. KSAU , KLK tjänsteskrivelse SBN remissvar , Motion (S), KS Ärendet utgick Behandlas på KF 14 dec 2 KS Motion (S) - Kolonilotter Handläggning pågår. Remissvar SBN 158/09 och FN 12/09. Behandlas på KF 9 nov KS Motion (S) - Tidigareläggning av kommunala investeringar 4 KS Motion (DEX) - Ordna ett fungerande grönområde för spontanidrott i kommunen 5 KS Motion (DEX) - Starta specialklasser för överpresterande elever 6 KS Motion (S) - Ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen Vallentuna kommun Handläggning pågår. Remissvar SBN 81/09. Behandlas på KF 9 nov Handläggning pågår. Remissvar BUN 89/09. Behandlas på KF 9 nov Ärendets tidigare behandling KSAU 166 Handläggning pågår. Remissvar BUN 89 Behandlas på KF 14 dec Handläggning pågår. Remiss SBN svarstid 9/ Handlingar i ärendet Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med bilagor: 1. KSAU , Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse SBN remissvar , (17)

12 4. Motion (S), (17)

13 7. Förslag till ny taxa för kulturskolan 2010 Dnr KS Förslag till beslut Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet beslutar lämna ärendet utan eget ställningstagande till kommunstyrelsen. Kommunledningskontorets förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att: 1. fastställa taxan för ämnekurs inom kulturskolan till kronor per termin och ämne 2. fastställa taxan för instrumenthyra inom kulturskolan till 400 kronor per termin och instrument 3. införa en taxa för deltagande i kulturskolans körverksamhet till 500 kronor per termin. Samtliga föreslagna förändringar föreslås gälla från och med 1 januari Ärendets tidigare behandling Barn och ungdomsnämnden beslutade den 18 augusti 2009 BUN 89 att föreslå kommunfullmäktige att besluta att höja avgiften för kulturskolans verksamhet från kronor per termin till kronor per termin. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 27 augusti 2009 KSAU 135 att återremittera förslaget till barn- och ungdomsnämnden för en kompletterade ärendebeskrivning innehållande en jämförelse med andra kommuner i Stockholms län samt en redogörelse för de senaste årens avgiftsförändringar. Barn- och ungdomsnämnden har den 13 oktober 2009 BUN 101 på nytt beslutat i ärendet. Nämnden har kompletterat ärendet med de önskemål som kommunstyrelsens arbetsutskott angivit i sitt beslut. Nämnden har vidare föreslagit att kommunfullmäktige ska besluta om att införa en avgift för deltagande i kulturskolans körverksamhet. Ärendet Nuvarande avgift för kulturskolans verksamhet är kronor per termin och instrument. Senast avgiften förändrades var januari Förändringen gällde då en anpassning till enhetlig taxa för alla ämneskurser samt ett rabattsystem för familjer. Denna förändring till cirka femtio tusen kronor per budgetår och innebar en förenkling av avgifterna. Någon effekt på antalet sökande blev det inte på grund av denna förändring. 13 (17)

14 Skälet till den föreslagna avgiftshöjningen är att i någon mån kompensera för den minskade budgeten. Motiven till den tillkommande avgiften för körverksamheten är att körverksamheten är under uppbyggnad och behöver extra resurser för att stärka sin konkurens. Vidare är kör ett bra komplement till andra ämneskurser i musik. Jämfört med övriga kommuner i nordostsektorn är Vallentuna kommuns avgift för musikskolans ämnen för höstterminen 2009 låg. Vidare har Vallentuna till skillnad för flertalet av kommunerna ingen avgift för körverksamheten. Se tabell 1. Någon undersökning om eventuella förändringar inför vårterminen 2010 har inte gjorts. Tabell 1 Avgifter inom musik- och kulturskolan höstterminen 2009 för kommuner i nordostsektorn, kronor Kommun Ämneskurs 1 Intrumenthyra Körverksamhet Vallentuna Danderyd Vaxholm Österåker Täby Den föreslagna höjningen med 250 kronor per termin och ämne tillsammans med införandet av en avgift för kulturskolans körverksamhet förväntas ge en ökad intäkt på trehundratusen kronor per budgetår vid oförändrat elevantal. Tabell 2 Kostnaden för musik/kulturskola per 7 15 åring samt avgiftsfinansiering Kommun Kostnad 7 15 åring Avgiftsfinansiering % Vallentuna ,9 Danderyd ,2 Vaxholm ,9 Österåker ,9 Täby ,8 Riket ,0 Källa: SCB, Vad kostar verksamheten i Din kommun samt Kommunernas räkenskapssammandrag Kostnaden för musik/kulturskolan per 7 15 åring samt hur stor andel av verksamhetens kostnader som finansieras av avgifter framgår av tabell 2. 1 Utbudet och innehåll varierar mellan kommunerna 14 (17)

15 Bland de jämförda kommunerna har Vallentuna den ur ett kostnadsperspektiv mest utbyggda verksamheten. Detta tillsammans med den relativt låga avgiften (enligt tabell 1) ger en betydligt lägre avgiftsfinansieringsgrad jämfört med de övriga kommunerna. Med den föreslagna höjningen kommer Vallentuna få en terminsavgift i nivå med övriga kommuner i regionen. Men avgiftsintäkterna i relation till ambitionen (här kostnaden) kommer även efter höjningen var betydligt lägre än övriga jämförda kommuner. Kommunledningskontorets förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att: 4. fastställa taxan för ämnekurs inom kulturskolan till kronor per termin och ämne 5. fastställa taxan för instrumenthyra inom kulturskolan till 400 kronor per termin och instrument 6. införa en taxa för deltagande i kulturskolans körverksamhet till 500 kronor per termin. Samtliga föreslagna förändringar föreslås gälla från och med 1 januari Ärendets tidigare behandling KSAU 167 utan eget ställningstagande Handlingar i ärendet Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med bilagor: Protokollsutdrag BUN, , 84 Protokollsutdrag KSAU, , 135 Protokollsutdrag BUN, , 101 inkl bilagor 15 (17)

16 8. Förslag till ny valdistriktsindelning inför valet 2010 Dnr KS Förslag till beslut Omedelbart justerat protokoll med förslag till beslut från kommunstyrelsens extra sammanträde, den 9 november kl 17, visas vid fullmäktiges sammanträde. Valnämndens förslag Valnämnden föreslår att kommunfullmäktige beslutar överlämna förslag till ny valdistriktsindelning till länsstyrelsen för beslut. Ärendet Valdistriktsindelningen i Vallentuna kommun behöver ses över med anledning av att flera av distrikten börjar närma sig ett antal om 2000 röstberättigade. Enligt vallagen 4 kap 17 ska ett valdistrikt omfatta mellan röstberättigade. Förslaget till ny indelning innebär att gränserna ändras så att tre nya valdistrikt skapas. Hänsyn har delvis också tagits till planerad ny bebyggelse. I samband med ny valdistriktsindelning ändras namnen på valdistrikten för att bli mer områdesbeskrivande enligt valmyndighetens anvisningar. Ärendets tidigare behandling KSAU KS återremiss VN för att ändra gränsen mellan valdistrikt 11 och 12 för att minska avståndet till vallokalen för berörda. Handlingar i ärendet Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med bilagor: 1. Förslag till valdistriktsindelning och namnsättning 2. Karta över valdistrikten 3. Valnämndens protokoll 33/09 16 (17)

17 9. Omfördelning av budget till kommunstyrelsen, revidering av kommunplan Extra ärende till kommunstyrelsen Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar 1. om revidering i kommunplanen, KP så att årets resultat reduceras med 3 mnkr som förs över till driftkostnad under kommunstyrelsens oförutsedda utgifter, KSOF 2. om revidering i kommunplanen, KP så att 200 tkr tas från samhällsbyggnadsnämndens föreslagna ram och reserveras som medel för miljömål i kommunstyrelsens oförutsedda utgifter, KSOF. Ärendet Arbetsutskottet har vid behandling av ärendet om kommunstyrelsens verksamhetsplan beslutat föreslå kommunstyrelsen omfördela budgetmedel i kommunplanen. 17 (17)

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2009-10-22 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna torsdagen

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 9 november 2009 kl 17.00-17.45

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 9 november 2009 kl 17.00-17.45 Extra Kommunstyrelse 2009-11-09 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 9 november 2009 kl 17.00-17.45 Beslutande Ersättare Örjan Lid (M), ordförande Raimo

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kommunstyrelsen 2009-11-30 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 30 november 2009, kl 18.00 Obs! Middagsbuffé efter sammanträdet Kallade tjänstemän Tf Kommundirektör

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

266 Yttrande över länsstyrelsens redovisning av genomförd tillsyn av kommunens arbete enligt Lag om Skydd mot Olyckor.

266 Yttrande över länsstyrelsens redovisning av genomförd tillsyn av kommunens arbete enligt Lag om Skydd mot Olyckor. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2013-09-11 Ärenden 266 Yttrande över länsstyrelsens redovisning av genomförd tillsyn av kommunens arbete enligt Lag om Skydd mot Olyckor. 267 Försäljning av fastigheten Tälje

Läs mer

Kommundirektör Annika Wallenskog Chefsekonom Ann-Charlotte Järnström Kommunsekreterare Marianne Sarberg Planeringschef Shula Gladnikoff 36

Kommundirektör Annika Wallenskog Chefsekonom Ann-Charlotte Järnström Kommunsekreterare Marianne Sarberg Planeringschef Shula Gladnikoff 36 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-02-22 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna fredagen den 22

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17

SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17 K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-11-17 OBSERVERA DAG/DATUM! Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, socialkontoret Vallentuna Kallade tjänstemän Övriga kallade Inga-Lill Björklund, Socialchef Elin Rundqvist,

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Länsplan

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE kallas härmed till sammanträde onsdagen 2012-06-13 kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2012-06-04 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott 2011-09-08

Kommunstyrelsens planutskott 2011-09-08 1 Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna. Kl 08.00-13:00 ande Örjan Lid (M), ordförande, Elisabeth Rydström, (C), Raimo Vuojärvi (M), Gunnel Orselius-Dahl (FP), Ing-Marie Elfström (S).

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Protokoll KS 3, 5 16 2015 01 22

Protokoll KS 3, 5 16 2015 01 22 3, 5 16 Innehåll 3 Fastställande av föredragningslista och val av justerare... 4 4 Upphandling av entreprenör för drift av linfärja mellan Vaxön och Vaxholms kastell... 5 5 Utökat bebyggelseavstånd från

Läs mer

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den

Fritidschef Jan-Åke Bredberg Fritidsintendent Lars Lundkvist Förvaltningssekreterare Marie-Louise Bornholm. Fritidskontoret, Vallentuna, den Fritidsnämndens arbetsutskott 12 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret, Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 12 april 2002 kl 07.30-08.35 Ray Idermark (m),

Läs mer

Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng för språkintroduktion 2015

Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng för språkintroduktion 2015 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-03-05 DNR KS 2015.133 ANDREAS FORSLUND SID 1/2 KOMMUNCONTROLLER ANDREAS.FORSLUND@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 173-181 Plats och tid Stadshuset Säffle, Trätäljarummet, kl. 09.00-14.55 ande Övriga deltagare Daniel Bäckström (c) Kerstin Einevik Bäckstrand (c) Ulrika Simonsson

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2009-04-27 35 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.28 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Johan Svanberg, (m), tjg ersättare Gunilla

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens EXTRA arbetsutskott 2006-12-18

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens EXTRA arbetsutskott 2006-12-18 Kommunstyrelsens EXTRA arbetsutskott 2006-12-18 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Karbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

Socialnämnden 2012-03-22 1(9)

Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Socialnämnden 2012-03-22 1(9) Plats och tid Hotell Källan Åmliden Norsjö, torsdag den 22 mars 2012 kl. 10.30 12.15 Beslutande ledamöter Christer Lundgren, (c) ordförande Dan Oskarsson, (s) Elli-Mari Lundgren,

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-10-20

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-10-20 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, måndagen den 20 oktober 2008 klockan 19.00 20.25 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anna-Karin Yngvesson (kd), Jan-Ove Fransson (m), Hans Svensson

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Péter Kovács (M) Anders Ståhl (M) Göran Bengtsson (M) Margareta Ölwe (M) Anita Söderlind

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Barn- och ungdomsnämnden 2009-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordf Jerker Sjögren

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Bergström (s) och Gunnel Orselius-Dahl (fp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Chefsekonom Ove Olsson Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Bergström (s) och Gunnel Orselius-Dahl (fp) Kommunfullmäktige 2000-11-20 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 20 november 2000, kl 16.00-20.15.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-27 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.05 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Sida 1/11 Arbetsordning för Kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. 1 Antalet ledamöter Fullmäktige har

Läs mer

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Beslutande Ledamöter Ersättare. Övriga deltagande, se sidan 2. Sekreterare... Paragrafer 144-156 Mona Olsson

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Beslutande Ledamöter Ersättare. Övriga deltagande, se sidan 2. Sekreterare... Paragrafer 144-156 Mona Olsson ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Centrumhuset Henån kl 08.15 11-00 Beslutande Ledamöter Ersättare Bo Andersson Henry Gustafsson Roger Hansson Birger Lagerström Gunilla Josefsson Bengt

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Vik. nämndsekreterare Lotta Lann Redovisningsekonom Pia Kron. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Vik. nämndsekreterare Lotta Lann Redovisningsekonom Pia Kron. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2007-03-13 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den kl. 08.30 11.15

Läs mer

Politiskt valda ledamöter Gunnel Orselius-Dahl (fp) KS Ulf Lundström (s) SN Anne Spetz (c) KN Ewa Thorin (m) SBN Jerker Sjögren () FN

Politiskt valda ledamöter Gunnel Orselius-Dahl (fp) KS Ulf Lundström (s) SN Anne Spetz (c) KN Ewa Thorin (m) SBN Jerker Sjögren () FN Pensionärsrådet 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 11, Vallentuna Tisdagen den 18 augusti kl. 13.15-15.30. Politiskt

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2007-09-11 2 KS 105 Dnr 2007.240-53 Synpunkter på inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010-2019 Regeringen har uppdragit åt bl.a. Barnverket

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 3. Förvaltningschefen informerar. 4. Delårsbokslut per 2012-06-30 för UK-nämnden. BILAGA. 5. UK-nämndsbudget 2012 206/2011

Kommunkontoret i Bergsjö. 3. Förvaltningschefen informerar. 4. Delårsbokslut per 2012-06-30 för UK-nämnden. BILAGA. 5. UK-nämndsbudget 2012 206/2011 NORDANSTIGS KOMMUN Utbildnings- och kulturnämnden KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö Tid: Måndag 13 augusti 2012 kl. 08:30 1. Val av justerare 2. Godkännande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 9 april 1997 kl 17.00-17.50 Beslutande Dan-Åke Moberg Carl-Gustav Thunström Marianne Arvidsson Rolf Östman Annica Eriksson Torbjörn Ahlin Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Borgerliggrupp träffas kl 18:00

Borgerliggrupp träffas kl 18:00 Barn- och ungdomsnämnden Datum 2003-05-27 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 27 maj 2003 kl 19:00 Borgerliggrupp träffas kl 18:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-10 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Arne Ottosson

Läs mer

Uppdrag att utarbeta underlag för nya förskoleplatser

Uppdrag att utarbeta underlag för nya förskoleplatser Tjänsteskrivelse Sida 1(3) Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Datum 2015-01-13 Ks/2013:57 120 Fastighetsfrågor - allmänt Uppdrag att utarbeta

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2014-12-01

KOMMUNSTYRELSEN 2014-12-01 K A LLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-12-01 Tid och plats 18.00 Bällstarummet, kommunhuset Kallade tjänstemän Victor Kilén, Tf kommundirektör Annika Hellberg, ekonomichef Emelie Hallin, Tf kanslichef Karin Kilerud,

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-05-30 1(16) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjövägen 4. 13.00 16.00 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Per- Erik Andersson, C Övriga

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 juni kl 14.00-14:35 Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Lars Rundgren (m) Bo Ivgren

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:10. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Anders Svensson (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD)

Läs mer

TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL o TRANAS KOMMUN TEKNIK- OCH GRIFTEGÅRDSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-09-19 Sida 1 (18) Plats och tid Tranan 1, Stadshuset, 2011-09-19 kl. 13:30-15:30 Beslutat Jennie Johansson, (M) Ordförande Björn

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(18) Plats och tid Micael Melanders tjänsterum, kommunhuset, våning 4, 09.00-10.25 ande Ledamöter Micael Melander (S) ordf. Bertil Böhlin (C) Jon Björkman (V) Johan Nordenmark (M) Övriga närvarande Clara

Läs mer

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21 Kommunfullmäktige 2011-02-14 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Plats och tid Moraparken, Mora, måndagen den 14 februari 2011,, kl. 18.30-19.35 ande Ordförande Bengt Jernhall samt 29 ordinarie ledamöter och 11

Läs mer

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S)

Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki Dåderman (S) 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.30 09.30 Beslutande Ledamöter Fredrik Ollén (M), ordförande Joanna Stridh (C), ersättare för Annette Riesbeck (C) Linda Viklund (C) Jan Dahlquist (S) Anki

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15.

Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15. Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott 17 augusti 2009 1 (18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.20 Ajournering 15.10-15.20 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune

Läs mer

Fastställande av timavgift inom hemtjänsten

Fastställande av timavgift inom hemtjänsten 1995-02-06 1 Ks 29 Dnr 1994.364 706 Fastställande av timavgift inom hemtjänsten När kommunfullmäktige antog nya avgifter för äldreomsorgen förbisågs att fastställa timavgiften för tillhandahållande av

Läs mer

Ärende Beteckning Sidnummer

Ärende Beteckning Sidnummer Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-10 Plats: Lilla Sess Tid: 2012-10-16 kl. 19:00 Kl. 18.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna

Läs mer

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi.

18 Dnr 2013/20-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 18 Dnr 2013/20-012 KS Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi. Till dagens sammanträde är presidiet i Borgholm Energi AB inbjudna för information och diskussion

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35 Utbildningsnämnden 2007-06-14 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35 ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Elisabeth

Läs mer

Catrin Strömvall (s) Dan Karlsson (v) Anders Cargerman (fp)

Catrin Strömvall (s) Dan Karlsson (v) Anders Cargerman (fp) Tekniska nämndens arbetsutskott 2009-09-15 Plats och tid Ahllöfsrummet 8.30-11.00 Beslutande Övriga deltagare Catrin Strömvall (s) Dan Karlsson (v) Anders Cargerman (fp) Bo Antonsson teknisk chef, Lars-Gunnar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-08-29 16 Sida Ks Dnr 206/2011 042 Anvisningar delårsbokslut per 110731 Arbetsutskottets beslut Förslag till kommunstyrelsen Fastställa anvisningar

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (20)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (20) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (20) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 08.05-11.05 ande Parisa Liljestrand (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Thomas

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun

Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun KS 22:1 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:46-034 2015-09-21 1/2 Svar på motion om förstärkning av det preventiva alkoholoch drogpolitiska arbetet i Strängnäs kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 158-172 Plats och tid Stadshuset Säffle, Trätäljarummet, kl. 09.00-14.00 ande Övriga deltagare Daniel Bäckström (c) Kerstin Einevik Bäckstrand (c), tom 12.00, 158-161,

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 146 Plats och tid Björnekullasalen kl. 18.00-20.20 Beslutande Jan Nilsson (s) ordförande Nils Göran Nilsson (kd) Mats Kroon (m) Reino Persson (s) Gunilla Karlsson (s) Gull-Britt Svensson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

OBS! OBS! s-gruppen samlas på fritidskontoret kl. 18.30. KALLELSE. Den borgerliga gruppen samlas på fritidskontoret kl. 18.15. 1. Justerande:...

OBS! OBS! s-gruppen samlas på fritidskontoret kl. 18.30. KALLELSE. Den borgerliga gruppen samlas på fritidskontoret kl. 18.15. 1. Justerande:... Fritidsnämnden 2009-01-26 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna, måndagen den 26 januari 2009, kl. 19.00 Jan-Åke Bredberg, fritidschef

Läs mer

Tid: Tisdag 27 januari 2015 kl. 08:15 ca 12:00. 3. Verksamhetscheferna informerar. 4. Ekonomi- och budgetinformation kl. 10:00

Tid: Tisdag 27 januari 2015 kl. 08:15 ca 12:00. 3. Verksamhetscheferna informerar. 4. Ekonomi- och budgetinformation kl. 10:00 NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens omsorgsutskott KALLELSE till sammanträde Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö Tid: Tisdag 27 januari 2015 kl.

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2008 kl 15-17

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Jörgen Hellberg (fp) ordförande Lars Carlsson (c) Tommy Eckelöv (s)

Jörgen Hellberg (fp) ordförande Lars Carlsson (c) Tommy Eckelöv (s) Fritidsnämndens arbetsutskott 1 december 2005 Plats och tid för sammanträdet Mörbyrummet, Fritidskontoret Tuna torg 15, Vallentuna, torsdagen den 1 december 2005, kl. 07.30-09.40 Beslutande Jörgen Hellberg

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 2012-04-02 1(19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 Maria Danielsson

Läs mer

Fiskekort 8 Medlem som bedriver fiske skall lösa fiskekort i enlighet med vad fiskestämman beslutar

Fiskekort 8 Medlem som bedriver fiske skall lösa fiskekort i enlighet med vad fiskestämman beslutar STADGAR för VALLENTUNASJÖNS FISKEVÅRDSOMRÅDESFÖRENING Namn 1 Föreningens namn är Vallentunasjöns fiskevårdsområdesförening. Omfattning 2 Föreningen förvaltar fisket i Vallentunasjöns fiskevårdsområde i

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501

Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501 Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-04-11 81 Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Justerare Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna Kl 09.00- Örjan Lid (M), ordförande Elisabeth Rydström

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige FÖRFATTNING 1.1 Antagen av Kommunfullmäktige 101/08 Arbetsordning för kommunfullmäktige Denna arbetsordning tillsammans med kommunallagen innehåller bestämmelser som styr kommunfullmäktiges arbete. Därutöver

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdeshandlingar 2011-06-15 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (2) Kommunstyrelsens arbetsutskott er 2011-06-07 Kommunstyrelsens arbetsutskott Onsdagen den 15 juni 2011,

Läs mer

1. Svar på motion (V) Fairtrade City 2. Motion (V) Vallentuna kommun som Fairtrade City g. Protokollsutdrag KSAU g zo3 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN.

1. Svar på motion (V) Fairtrade City 2. Motion (V) Vallentuna kommun som Fairtrade City g. Protokollsutdrag KSAU g zo3 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN. Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2015-12-07 24 (2e) s 231 Svar på motion (V) om Fairtrade City (KS 2015.329) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår motionen. Reservation Jaana

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Mästaren, kl. 08.30-11.50 ande Anne-Marie Wahlström (S) ordförande Ann-Britt Danielsson (M) vice ordförande, justerande Eva Eklund (S) ersätter A. Rännare Maria Sundqvist (S) Micael Algotsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008

Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008 Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008 Förbundet Aktiva Seniorer Program Förbundet Aktiva Seniorer är en ideell

Läs mer

Kommunsekreterare Kerstin Petersson Joakim Gustavsson, Södra, kl 19.35-20.00. Marita Björkvall och Solweig Ekh

Kommunsekreterare Kerstin Petersson Joakim Gustavsson, Södra, kl 19.35-20.00. Marita Björkvall och Solweig Ekh Högsby kommun Protokoll Kommunfullmäktige 1(22) Sammanträdesdatum 2007-10-18 Plats och tid Beslutande Kommunhusets tingssal torsdagen den 18 oktober 2007 kl 18.30-20.00 Enligt bifogad lista KF 2007-10-18.doc

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-14.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Jan-Christer Jonsson (S) Gunnar Grönberg (S) Camilla Gissberg (S) Stig Svedin (V) Kenneth Westberg (M) Chatrine Nordlund

Läs mer

1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar VALLENTUNA KOMMUN

1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2015-1 1-30 2t (29) E 2O4 Svar på motion (V): om inköp av lägenheter för flyktningar (KS 2015.OO2) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige anser motionen

Läs mer

Monika Gustavsson (s) Monika Gustavsson (s) Barn- och ungdomsnämnden. Barn- och ungdomsförvaltningen

Monika Gustavsson (s) Monika Gustavsson (s) Barn- och ungdomsnämnden. Barn- och ungdomsförvaltningen Sida Barn- och ungdomsnämnden 2001-09-24 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, konferensrum 225, kl 15.00 17.10 Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Enligt närvarolista Utses att justera Monika

Läs mer

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida Kommunstyrelsen 2012-02-28 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-05 kl. 18:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 oktober 2004 kl 19:00. Borgerliggrupp kl 18:00. Utbildning för nämnden kl 14:00

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 oktober 2004 kl 19:00. Borgerliggrupp kl 18:00. Utbildning för nämnden kl 14:00 Barn- och ungdomsnämnden 19 oktober 2004 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 oktober 2004 kl 19:00 Borgerliggrupp kl 18:00 Utbildning för nämnden

Läs mer

Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad Änr KS 2013/380

Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad Änr KS 2013/380 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Kommunledningskontoret 2015-05-08 Koncernledningsavdelgningen Susanne Weidemanis 044-135583 Susanne.weidemanis@kristianstad.se Kommunstyrelsen Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad

Läs mer

5. Handlingsplan för besöksnäringen i Bohuslän KS/2014:1747 23-49 6. Entreprenadformen "Partnering" vid byggandet av Ängås skola

5. Handlingsplan för besöksnäringen i Bohuslän KS/2014:1747 23-49 6. Entreprenadformen Partnering vid byggandet av Ängås skola 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad kallar ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Årholmen torsdagen den 4 december 2014, 8:15 Ledamöter Ersättare

Läs mer

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL KS ARBETSUTSKOTT 2014-12-15 1 (15) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Ulf Molin (C), vice ordförande Anders Ståhl (M) Anita Söderlind (M) Lennart Nilsson

Läs mer

Uppmärksamma kulturella byggnader i Österåkers kommun genom skyltar

Uppmärksamma kulturella byggnader i Österåkers kommun genom skyltar Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-16 II AU 9:14 Dnr. KS 2015/0280 Uppmärksamma kulturella byggnader i Österåkers kommun genom skyltar Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 27 mars 2007 kl. 19.00-21.15

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 27 mars 2007 kl. 19.00-21.15 Barn- och ungdomsnämnden 2007-03-27 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 27 mars 2007 kl. 19.00-21.15 Beslutande Ersättare Raimo Vuojärvi (m) ordförande

Läs mer

T IKommunledningskontoret

T IKommunledningskontoret T IKommunledningskontoret Datum 2013-04-16 Ärendenr 2013-000134.10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Arets Stadskärna Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslås föreslå kommunstyrelsen föreslå

Läs mer

Bosse Pettersson (C) och Eva WennStröm (S) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 93-111 Linn Erlandsson

Bosse Pettersson (C) och Eva WennStröm (S) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 93-111 Linn Erlandsson Sida PROTOKOLL 1(23) Plats och tid Långön Folkets Hus, kl 14:30-15:30 ande Ledamöter Åke Thörnesjö (M) ordf Bosse Pettersson (C) 1:e vice ordf Eva WennStröm (S) 2 :e vice ordf Sonja Höglund (SIV) Naeimy

Läs mer

Reglemente. Servicenämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27. Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28

Reglemente. Servicenämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27. Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28 Reglemente Servicenämnden Antagen av kommunfullmäktige KF 4/2012-02-27 Reviderat av kommunfullmäktige KF 45/2014-04-28 Reglemente för servicenämnden i Degerfors kommun ALLMÄNT 1 Kommunallagen (1991:900)

Läs mer