Kompletterande bebyggelse på Ekerum konsekvensanalys för golfbanorna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompletterande bebyggelse på Ekerum konsekvensanalys för golfbanorna"

Transkript

1 S + BK + NU + SU Kompletterande bebyggelse på Ekerum konsekvensanalys för golfbanorna 1. Bakgrund 2. Alternativ A: Kommunens förslag 323 hus/lgh och Långe Erik par Alternativ B: Banarkitektens förslag 302 hus/lgh och Långe Erik par Alternativ C: Banarkitektens förslag 323 hus/lgh och Långe Erik par Sammanfattning och genomförande Peter Nordwall Klassisk Golf Design AB Klassisk Golf Design AB Tfn/fax: Medlem av Smörblomsvägen 7 Mobil: Föreningen Bro Skandinaviska Golfbanearkitekter klassiskgolfdesign@telia.com (FSGA)

2 2 1. Bakgrund 1.1. Historisk tillbakablick Ekerum-anläggningen uppfördes under åren och golfbanan omfattade då 27 hål + en drivingrange för hyrda bollar samt ett övningsområde för egna bollar. Den ursprungliga målsättningen var att drivingrangen och övningsområdet skulle ha legat på östra sidan om väg 136 och att golfbanans layout skulle haft utformningen som tre 9- hålsslingor, som alla utgick från klubbhuset. Eftersom det då dock visade sig omöjligt att sluta nödvändiga avtal med berörda fastighetsägare, beslutades att istället placera drivingrange och övningsområde strax nedanför klubbhuset och att fördela de 27 hålen på en 18-hålsbana (Långe Jan), vars hål låg inom den södra delen av området och en 9- hålsbana (Långe Erik), vars hål låg inom den norra delen. För att underlätta en eventuell, framtida utbyggnad av banan till 36 hål och en då trolig omfördelning av hålen mellan banorna, byggdes samtliga 27 hål efter samma normer vad gäller tekniskt utförande och med samma höga ambitionsnivå avseende spel- och naturupplevelse samt säkerhet. Bl.a. för att minimera störningar och säkerhetsproblem på och kring golfbanan beslutades också att den för anläggningens finansiering viktiga bebyggelsen inte skulle integreras med banan utan placeras utefter golfbanans ytterkant enligt principen separerad bebyggelse. Till detta vägval bidrog i hög grad också de krav och önskemål, som under planprocessen framförts från kommun och länsstyrelse, nämligen att spara och framhäva så mycket som möjligt av den områdestypiska öländska naturen samt att tillgodose möjligheten att inom golfbaneområdet också skapa vackra och säkra gångvägar för allmänheten Golfbanans kapacitetsutnyttjande Ekerum-anläggningens färdigställande sammanföll oturligt med fastighetskrisen i början av 90-talet, vilket under några år påverkade såväl boendet i lägenheterna och Golfbyn som beläggningen på golfbanan. Återhämtningen var dock snabb och mot slutet av millenniet var kapacitetsbristen på golfbanan så besvärande, att en utbyggnad från 27 hål till 36 sågs som nödvändig. Ännu en gång gäckades dock Ekerum-anläggningens verksamhet av externa faktorer. Under det första 00-decenniet planade golfsportens expansion ut och utvecklingstrenden t.o.m. vände nedåt, vilket har medfört att det efter utbyggnaden, i varje fall under delar av säsongen, funnits en outnyttjad kapacitet på själva banan. Detta påverkar givetvis hela anläggningens utnyttjande och driftsresultat, men eftersom någon belysande statistik inte har offentliggjorts, är det svårt att göra en objektiv utvärdering av kvantitetsbehovet vad gäller kompletterande bebyggelse och dennas konsekvenser för själva golfbanan. Att banans kapacitetsöverskott skulle motsvara 300 hus + ett hotell med 100 rum förefaller dock inte troligt och en djupare analys vore önskvärd.

3 Möjligheter, komplikationer och konsekvenser I Ekerum-anläggningens ursprungliga generalplan fanns vissa områden utpekade för eventuell framtida kompletterande bebyggelse, som inte skulle behöva bryta mot den grundläggande strukturprincipen separerad bebyggelse och således inte skulle behöva medföra några negativa konsekvenser för den befintliga golfbanan, vare sig beträffande säkerheten eller golfbanans attraktionsvärde. Dessa områden, nämligen skogsområdet öster om Golfbyn (område 3 i kommunens arbetsmaterial) samt vissa ytor i anslutning till huvudbyggnaden/klubbhuset (områdena 11 och 14), utgör fortfarande en värdefull resurs för anläggningens utveckling. Därutöver har under de senaste åren tillkommit några områden med liknande förutsättningar för en naturlig och tämligen konfliktfri exploatering, nämligen området söder om golfbyn (den s.k. Hjorthagen) samt vissa skogsområden söder om golfbanan. Vid analysering av konsekvenserna för en golfbanas attraktionsvärde av en ombyggnad eller en exploatering med kompletterande bebyggelse, kan lämpligen följande lathund användas: S + BK + NU + SU + BK + S Förkortningarna står för nyckelorden Säkerhet, Bankondition, Naturupplevelse och Spelupplevelse. Nedan något om innehållet i de nämnda fyra faktorerna Säkerheten För golfarkitekter liksom för en ansvarskännande klubbstyrelse/banägare har säkerhet länge varit en angelägen fråga. Efter ett domstolsutslag för några år sedan har det nu blivit det även för svenska myndigheter, som har att ta ställning till placering och utformning av nya eller ombyggda golfbanor samt ny bebyggelse i anslutning till en golfbana. Flertalet golfarkitekter använder vid bedömning av riskerna för att någon ska bli träffad av en felslagen boll i tillägg till sin erfarenhetsbaserade magkänsla en tumregel som ofta kallas 92/15-regeln. Denna regel, som är baserad på amerikanska studier under 1980-talet, indikerar att 92 % av alla bollar som slås från en viss punkt hamnar inom en sektor med öppningsvinkeln +/- 15 graders avvikelse från den tänkta spellinjen. På gott och ont har denna regel också blivit en vanlig bedömningsgrund för nämnda myndigheter, trots att en kvalificerad utvärdering av säkerhetsfrågor kräver en kompetens, som vanligtvis endast erfarna golfarkitekter besitter. Likaväl som det kan hävdas att topografiska och arronderingsmässiga förhållanden ibland kan tillåta att nämnda sektor krymps något, är det också viktigt att påpeka att

4 4 92/15-regeln inte får tolkas som någon säkerhetsgaranti för trafiken på närliggande vägar eller för s.k. golfnära bebyggelse den utgör endast ett hjälpmedel för golfarkitekter vid skälighetsbedömning av framför allt den s.k. interna säkerheten, d.v.s. risken för en golfspelare eller en banarbetare att bli träffad av en felslagen boll (se fig.1). Figur 1: Den s.k. 92/15-regeln utgör ingen säkerhetsgaranti för trafiken på närliggande vägar eller för golfnära bebyggelse. Det känns också angeläget att påpeka att rent statistiskt hamnar således 8 bollar av hundra utanför denna trattformade riskzon, vilket brukar betraktas som acceptabelt bland golfspelare och banpersonal, som vet hur man ska bete sig, när någon ropar det universella varningsordet fore, men som givetvis är otillfredsställande, när det gäller den s.k. externa säkerheten på angränsande vägar eller villatomter. Vad gäller begreppet 15 graders avvikelse från den tänkta spellinjen ska dessutom erinras om att den tänkta spellinjen inte alltid är mot centrum av fairway på en golfbana med avancerad designfilosofi ligger den bästa spellinjen ofta i någon av fairwayns ytterkanter! Avslutningsvis ska också påpekas, att säkerheten på en golfbana inte enbart handlar om s.k. extern och intern spelsäkerhet, d.v.s. riskerna för att bli träffad av en felslagen golfboll. En viktig riskfaktor är även den s.k. interna trafiksäkerheten, d.v.s. de säkerhetsrisker som är förknippade med trafiken av bilar, golfbilar, skötselmaskiner och andra fordon inom golfbaneområdet, vare sig den enskilde golfspelaren ska korsa sådan trafik eller färdas jämte den. Ekerum-banan har idag rykte om sig att vara en mycket säker bana och antalet tillbud och incidenter har varit få.

5 Bankonditionen Något generaliserat kan påstås att en golfbanas kondition påverkas av markområdets geologiska och klimatologiska förutsättningar, golfbanans s.k. skötselvänlighet samt greenkeeperns resurser i form av maskiner och förnödenheter samt välutbildad personal. Ekerum-banans kondition har varierat påtagligt från tid till annan, men under de allra senaste åren har en påtagligt uppryckning skett och den lovordas idag allmänt Naturupplevelsen Golfsporten är såtillvida unik att den är den enda bollsport, som erbjuder en naturupplevelse under utövandet. Även om olika spelarkategorier viktar denna faktor olika, så måste naturupplevelsen anses ha mycket stor betydelse för en golfbanas attraktionsvärde. Återigen något generaliserat, kan man säga att naturupplevelsen påverkas av tre faktorer: omgivande vyer. banans landskapsanpassning. mängden artificiella föremål. De vackra vyerna och den områdestypiska öländska naturen på Ekerum-banan är vida omtalad och har i alla enkäter och andra utvärderingar fått mycket högt betyg. Bland golfare har Ekerum-banan också genomgående fått mycket högt betyg för sin varsamma landskapsanpassning, som arkitektoniskt är omsorgsfullt baserad på Konstens 5 principer d.v.s. begreppen proportion, balans, harmoni, rytm och betoning. I linje med mina rekommendationer har mängden artificiella föremål såsom pinnar, rep och skyltar också nästan genomgående varit mycket begränsad och den oundgängliga, golfsportsrelaterade banutrustningen har hela tiden varit lågprofiligt utformade. Antalet byggnader och fordon, som visuellt stör den rogivande naturupplevelsen under spel på banan eller under en promenad på gångvägarna, har tack vare den separerade bebyggelseprincipen och det undangömda internvägnätet också varit mycket begränsat, även om den snabba och ostrukturerade ökningen av antalet golfbilar under senare år kommit att utgöra ett minustecken för naturupplevelsen.

6 Spelupplevelsen Själva spelupplevelsen utgör givetvis en grundbult i en golfbanas attraktionsvärde. Samtidigt är spelupplevelsen den mest komplicerade faktorn i betygsättningen att analysera och förklara för en icke-golfare måhända även för en golfspelare. En golfbanas övergripande layout (d.v.s. hålens fördelning mellan korta, medellånga och långa hål samt deras inbördes följdordning och kompassrelatering) är av stor grundläggande betydelse för känslan av harmoni och variation i den utmaning och spänning, som ligger som grund för spelupplevelsen. På samma sätt måste de enskilda hålen ha en tydlig s.k. intern rumsbildning och designmässigt vara så utformade att samtliga spelarkategorier (d.v.s. nybörjare, s.k. bogeygolfare och elitspelare) erbjuds en lagom dos av omväxlande och flexibel utmaning, varje gång han eller hon ska slå ett slag. Bland alla kategorier av golfare har Ekerum-banan genom åren fått mycket högt betyg vad gäller spelupplevelsen. En överväldigande majoritet har också fascinerats av de illfundigt ondulerade greenerna, som är något av ett kännetecken för banan och som förmodligen starkt bidragit till att varken hemmaspelare eller s.k. greenfeegäster brukar tröttna på Ekerum-banan ens vid upprepat spel flera dagar i sträck.

7 7 2. Alternativ A Kommunens förslag 323 hus/lgh och Långe Erik par Alternativ A:s grunddrag. Alternativet redovisar 11 exploateringsområden med totalt 323 hus/lägenheter. Kommunens förslag ger intryck av att fokus har legat på att optimera utplaceringen av de minst 300 byggrätter, som omnämns i exploateringsavtalet mellan Ekerum Golf & Resort AB och Borgholms kommun, medan golfbanorna helt har fått underordna sig bebyggelsen Alternativ A:s fysiska konsekvenser för golfbanan. Flyttning av nuvarande drivingrange till hål LE 1. Byggnation av ny uppvärmningsgreen. Byggnation av ny träningsgreen. Byggnation av 4 st nya tees och 2-3 nya bunkrar på hål LE 1. Byggnation av nytt greenområde på nuvarande hål LE 10 (= nya hål 9). Byggnation av 4 nya tees på nya hål LE 10. Byggnation av nytt greenområde på hål LE 13. Byggnation av 4 nya tees på hål LE 14. Byggnation av 3 nya tees på hål LE 18. Byggnation av nytt greenområde på hål LJ 16. Byggnation av 3 nya tees på hål LJ 17. Flyttning av GC- och skötselväg mellan hålen LJ 6 och Alternativ A:s konsekvenser för golfbanans attraktionsvärde. Extern och intern spelsäkerhet: Kommunen har under planarbetet sagt sig vilja respektera de normer för säkerhetszoner, som omnämns i punkten ovan. För ordningens skull måste därför påminnas om de 8 % av alla slagna bollar som rent statistiskt hamnar utanför säkerhetssektorn. Denna avvikelse från en nolltolerans vilken brukar betraktas som acceptabel mellan spelare på banan kan knappast anses försvarbar, när det handlar om den externa säkerheten gentemot s.k. golfnära bebyggelse. Dessvärre måste det också konstateras att kommunens förslag till ombyggnad av ett antal golfhål inte tycks ha tagits fram av någon golfarkitekt, varför flera av säkerhetsproblemen kvarstår olösta, samtidigt som nya har skapats. Således kan placeringen av tee på hål LE 1 gentemot drivingrangen, drivingrangen gentemot green på hål LE 16, hål LE 10 gentemot den sydligaste bebyggelsen i område 5, hål LE 14 gentemot bebyggelsen i område 15,

8 8 hål LE 17 gentemot bebyggelsen i område 1, hål LJ 16 gentemot bebyggelsen i område 8 liksom den närliggande gång- och skötselvägen samt hål LJ 17 gentemot bebyggelsen i område 8 inte anses acceptabel ur säkerhetssynpunkt, vare sig före eller efter de banombyggnationer som föreslagits. Intern trafiksäkerhet: Gårdsvägen utgör huvudpulsådern för den interna trafiken och den är redan idag mycket hårt belastad av gångtrafikanter, cyklister, golfbilar och skötselmaskiner. Dessutom belastas Gårdsvägen under en fullbokad sommardag med sammanlagt c:a korsande trafikrörelser av golfspelare på väg till eller från klubbhuset eller på väg mellan golfhålen på ömse sidor om Gårdsvägen. Enbart vägsträckan mellan Maskinhallskrysset och infarten till områden 6 och 7 korsas av tre gångstråk med över 700 golftrafikantrörelser under en fullbokad speldag och samtrafiken med fotgängare, cyklister, golfbilar och skötselmaskiner är här mycket intensiv. Figur 2: Gårdsvägen korsas (rött) en fullbelagd dag av c:a golfspelare och samtrafiken (gult) av fotgängare, cyklister, golfbilar och skötselmaskiner längs vägen är mycket omfattande. Grundprincipen bör därför vara, att Gårdsvägen även fortsättningsvis skall hållas fri från biltrafik till och från all befintlig och ny bebyggelse (hävdvunnet undantag för de tre privata fastigheterna sydväst om klubbhuset bör dock respekteras). Den nödvändiga biltrafiken till och från områdena 1, 3, 4, 11, 12, 13 och 15 ska kunna lösas på ett sätt som inte belastar Gårdsvägens mest kritiska avsnitt, men mycket stora interna säkerhetsproblem skulle orsakas av trafikförsörjningen till områdena 5, 6, 7 och 8. Även om konflikten mellan korsande golftrafik och biltrafiken till områdena 6 och 7 skulle kunna lösas nöjaktigt genom byggandet av en GC-tunnel under Gårdsvägen, så skulle den längsgående samtrafiken strax norr om Maskinhallen inte kunna betraktas som acceptabel ur trafiksäkerhetssynpunkt, ej heller den längsgående samtrafik som skulle uppstå för att nå områden 5 och 8. Den vision, som presenterats av kommunen och som bygger på omlastning till golfbilar vid klubbhuset måste bedömas som helt orealistisk och skulle dessutom inte på något sätt reducera antalet trafikrörelser på Gårdsvägen snarare tvärtom.

9 9 Golfbanans kondition: Positiva konsekvenser för golfbanans kondition kan påräknas i den mån som den kompletterande bebyggelsen, genom en ökad beläggning på banan, skulle förbättra anläggningens driftsresultat och dess möjligheter att ställa ytterligare ekonomiska resurser till förfogande för banans drift och skötselmässiga vidareutveckling. Negativa konsekvenser kan samtidigt befaras som en följd av att den ökade beläggningen på banan rent fysiskt kan komma att hindra en rationell banskötsel. Vidare ska noteras att minst 12 utslagsplatser, 11 greener och 6 fairways kommer att hamna inom bullerstörningsavstånd från den golfnära bebyggelsen och även om vissa klippmaskiner kan erhållas med relativt tystgående eldrift, så har erfarenheterna visat att konflikter ofta brukar uppstå mellan golfnära bebyggelse och rationell banskötsel. Naturupplevelsen: Med hänvisning till punkten ovan måste konstateras att den kompletterande bebyggelsen i detta alternativ skulle innebära betydande negativa konsekvenser för den nuvarande naturupplevelsen på Ekerums båda golfbanor. På åtminstone 18 av de 36 hålen skulle landskapsbilden och därigenom de visuella kvalitéerna komma att störas eller t.o.m. helt förstöras av ny bebyggelse eller biltrafik. Mot bakgrund av erfarenheterna från bl.a. Spanien, Portugal och USA finns också anledning att befara att säkerhetshänsyn kan komma att framtvinga uppsättandet av höga skyddsnät på ett antal ställen, vilket givetvis också i hög grad saboterar naturupplevelsen. Spelupplevelsen: I kommunens arbetsmaterial redovisas ett antal förslag till ombyggnationer på framför allt Långe Erik. Förslagen illustrerar dessvärre vådan av att någon erkänd golfarkitekt inte anlitats. Av planförslagets 7 nya eller ombyggda hål är det knappast något som kan anses uppfylla de arkitektoniska kvalitetskrav som redovisas under punkten ovan och som är en förutsättning för att banan ska kunna behålla ett rimligt attraktionsvärde efter husexploateringen. Det bör också observeras att i kommunens förslag till ändrad banlayout så skulle 9:e greenen på Långe Erik inte längre hamna vid Paviljongen, vilket av många spelare upplevs som avigt och dessutom omöjliggör eventuella framtida skiften av 9-hålsslingor (permanenta eller tillfälliga vid t.ex. banarbete eller tävlingar). Den allvarligaste negativa konsekvensen för spelupplevelsen i Alternativ A är dock troligen det faktum att de föreslagna layoutförändringarna drastiskt skulle reducera Långe Eriks totala längd, mätt både i meter och par, vilket framgår av scorekortet som lagts in på bilaga A. En 18-hålsbana med par 69 har givetvis ett mycket lågt attraktionsvärde både för gästande greenfeespelare och som försäljningsargument för ny bebyggelse. Dessutom är det knappast troligt att den skulle accepteras av anläggningens hemmaintressenter, d.v.s. golfklubbens medlemmar.

10 10

11 11 3. Alternativ B Banarkitektens förslag 302 hus/lgh och Långe Erik par Alternativ B:s grunddrag. Alternativet redovisar 9 exploateringsområden + Området norr om klubbhuset med totalt 302 hus/lägenheter. Detta förslag syftar till att finna en kompromiss mellan optimal husexploatering och en strävan att bevara golfanläggningens nuvarande attraktionsvärde. För att uppnå denna kompromiss skulle följande ändringar behöva göras beträffande exploateringsplanen (se bilaga B): Områdena 5 och 8 utgår (- 45 hus, varav 22 inom strandskyddat område). Område 1 minskas i sydväst (- 12 hus). Område 3 utökas norrut och/eller förtätas (+ 8 hus). Område 7 utökas söderut (+ 37 hus). Områdena 12 och 13 förtätas för att kompensera bortfallet av 16 hus inom strandskyddat område. Område 15 minskas i norr men utökas i söder (- 12 hus) Alternativ B:s fysiska konsekvenser för golfbanan. Genom att stryka områdena 5 och 8, reducera antal hus i område 1 och omforma områdena 7 och 15 minskar behovet av layoutändringar för att klara säkerhetskraven och för att bevara golfbanans attraktionsvärde. Följande ombyggnationer är dock nödvändiga (se bilaga B): Partiell flyttning av fairway och 1-2 bunkrar på hål LE 2. Byggnation av nytt greenområde på hål LE 13. Byggnation av 4 nya tees på hål LE 14. Partiell flyttning av fairway och 1-2 bunkrar på hål LJ 5. Flyttning av större delen av fairway och 1-2 bunkrar på hål LJ Alternativ B:s konsekvenser för golfbanans attraktionsvärde. Extern och intern spelsäkerhet: Genom att stryka områdena 5 och 8, reducera antalet hus i område 1 och omforma område 15 har merparten av de negativa konsekvenserna för spelsäkerheten eliminerats. De ändringar av banans layout, som redovisas i föregående punkt och som syftar till att lösa resterande konflikter vad gäller spelsäkerhet och trafiksäkerhet, har på ritbordet testats enligt gängse normer och i fält kontrollerats visuellt av undertecknad, som bedömer säkerhetsmarginalerna som tillfredsställande.

12 12 Intern trafiksäkerhet: Såsom tidigare påpekats bör grundprincipen för den interna trafiksäkerheten vara, att Gårdsvägen även fortsättningsvis skall hållas fri från biltrafik till och från befintlig och ny bebyggelse. Därför föreslås att trafikförsörjningen för ny bebyggelse norr om Gårdsvägen (områdena 3, 4 och 15) sker via Golfbyvägen/Maskinhallsvägen samt att trafikförsörjningen för ny bebyggelse söder om Gårdsvägen (områdena 6, 7 och 11) sker via en förlängning av den interna vägen öster om Konsthallen, på sätt som framgår av bilaga B. Den bästa lösningen skulle uppnås, om det nuvarande nyttjanderättsavtalet mellan Ekerum Golf AB och ägaren till fastigheten Rälla 1:9 kunde justeras så att det blir möjligt att dra nämnda väg omedelbart söder om stengärdesgården bakom greenerna på hål LJ 2 och LJ 5. För trafikförsörjning av område 1 föreslås en ny internväg omedelbart söder om Ekerumvägen dock inte med anslutning till denna utan till den nordsydliga sträckningen av Gårdsvägen via fastigheten Halltorp 1:27. Golfbanans kondition: Beträffande eventuella positiva och negativa konsekvenser för golfbanans kondition, se Alternativ A ovan. Naturupplevelsen: Med hänvisning till punkten ovan måste dessvärre konstateras att även i Alternativ B kommer den kompletterande bebyggelsen att medföra betydande negativa konsekvenser för den nuvarande naturupplevelsen på Ekerums båda golfbanor. Antalet hål, där landskapsbilden och därigenom de visuella kvalitéerna komma att störas av ny bebyggelse eller biltrafik har, vid en jämförelse med Alternativ A, dock reducerats från 18 till 10. Även antalet hål, där säkerhetshänsyn kan komma att framtvinga uppsättandet av höga skyddsnät, har reducerats eller t.o.m. helt eliminerats genom att områdena 5 och 8 har strukits samt att områdena 1 och 15 har justerats i storlek och utformning. Spelupplevelsen: Genom att stryka områdena 5 och 8, reducera antalet hus i område 1 och omforma område 15 har antalet nödvändiga ändringar av golfbanans layout också kunnat reduceras och förutsättningarna för att kunna bevara golfbanans attraktionsvärde är betydligt bättre. Minskningen i Långe Eriks totala längd i meter och par som i alternativ A var katastrofal är här marginell och parsiffran 72 kan bibehållas. Långe Jans totala parsiffra minskas däremot från 73 till 72 som följd av att hål 10 bör ändras från en kort par 5 till en lång par 4 som kompensation för att hål 17 byggs om från en lång par 4 till en medellång sådan för att klara säkerhetskraven gentemot den nya bebyggelsen öster om hålet.

13 13

14 14 4. Alternativ C Banarkitektens förslag 323 hus/lgh och Långe Erik par Alternativ C:s grunddrag. Alternativet redovisar 9 exploateringsområden + Området norr om klubbhuset med totalt 323 hus/lägenheter, d.v.s. samma antal som i Alternativ A. Detta förslag syftar till att finna en kompromiss mellan optimal husexploatering och visionen av en golfanläggning med inte bara oförändrat, utan t.o.m. ökat attraktionsvärde i form av en anpassning till morgondagens behov och önskemål vad gäller träningsfaciliteter. Den grundläggande pusselbiten för detta alternativ är att den nuvarande drivingrangen flyttas till ny plats på egen eller förvärvad mark öster om väg 136. Med tillgång till större ytor bör här kunna skapas en morgondagens träningsanläggning av internationell s.k. Akademi-karaktär. Det borde också vara möjligt att i anslutning till denna träningsanläggning i framtiden bygga ytterligare 9 hål, som genom en GC-tunnel kunde knytas ihop med den nuvarande Halltorp-banan. Efter flyttning av drivingrangen skulle layouten för hålen LE 1, 2 och 18 kunna ändras på ett sätt som gör det möjligt att i jämförelse med Alternativ B öka antalet hus inom områdena 1 och 15 till 12 st respektive 24 st Alternativ C:s fysiska konsekvenser för golfbanan. I tillägg till de fysiska konsekvenser för golfbanan som redovisats för Alternativ B ovan, ska noteras de åtgärder som sammanhänger med flyttningen av drivingrangen och omdisponeringen av hålen 1, 2 och 18 på Långe Erik (se bilaga C): Flyttning av drivingrange till östra sidan av 136:an samt byggnation av GC-tunnel. Byggnation av 4 nya tees, partiell flyttning av fairway samt nybyggnation av 1-3 bunkrar på hål LE 1. Byggnation av ny uppvärmningsgreen och träningsgreen vid tee på hål LE 1. Byggnation av ytterligare 2-3 nya bunkrar på hål LE 2. Byggnation av 4 nya tees på hål LE 18. Den överblivna marktriangeln mellan nya hålen LE 1 och LE 2 används lämpligen som övningsområde för egna bollar Alternativ C:s konsekvenser för golfbanans attraktionsvärde. Eftersom Alternativ C skiljer sig från Alternativ B endast vad gäller layouten för hålen LE 1, 2 och 18, begränsas analysen nedan till enbart dessa hål.

15 15 Extern och intern spelsäkerhet: Den ändrade layouten av hålen 1, 2 och 18 på Långe Erik har på ritbordet testats enligt gängse normer och i fält kontrollerats visuellt av undertecknad, som bedömer säkerhetsmarginalerna som tillfredsställande. Intern trafiksäkerhet: Den ändrade layouten av hålen 1, 2 och 18 på Långe Erik påverkar inte den interna trafiksäkerheten. För access till och från den nya träningsanläggningen öster om 136:an föreslås byggandet av en avfart från den uppgraderade trafikplatsen vid Ekerum och en GC-tunnel under 136:an mitt för klubbhuset. Golfbanans kondition: Beträffande eventuella positiva och negativa konsekvenser för golfbanans kondition, se Alternativ A ovan. Naturupplevelsen: En flyttning av drivingrangen skulle påverka naturupplevelsen för de kringliggande hålen (LE 1, 2, 17 och 18 samt hål LJ 18) positivt i jämförelse med såväl Alternativ A och B som dagens situation, eftersom en drivingrange brukar betraktas som det fulaste på en golfanläggning, näst efter parkeringsplatsen. Spelupplevelsen: Den avkortning av hål LE 18 till par 4, som är nödvändig för att ge utrymme för fler hus inom område 1, kan kompenseras genom att hål LE 1 istället förlängs till par 5. Som öppningshål skulle detta hål bli lika bra som nuvarande hål 1. Långe Eriks totala längd blir därför i stort sett densamma som idag och banans totala par blir oförändrat 72.

16 16

17 17 5. Sammanfattning och genomförande 5.1. Sammanfattning Kapitel 1 ovan relaterar kortfattat den historiska bakgrunden till Ekerums golfbanas nuvarande layout och design samt belyser hur en golfbanas attraktionsvärde kan analyseras med hjälp av formeln S + BK + NU + SU. I kapitlen 2-4 analyseras därefter hur tre olika alternativ avseende husexploatering påverkar detta attraktionsvärde: Alternativ A: Kommunens förslag 323 hus/lgh och Långe Erik par 69 Alternativet redovisar 11 exploateringsområden, där fokus har legat på att optimera utplaceringen av 323 hus/lägenheter. Golfbanorna har helt fått underordna sig bebyggelsen och de negativa konsekvenserna för dessas attraktionsvärde blir därför mycket stora: Trots försök att ändra de båda golfbanornas layout innehåller kommunens arbetsmaterial ett flertal olösta och oacceptabla säkerhetsproblem avseende såväl extern och intern spelsäkerhet som intern trafiksäkerhet. På hälften av de 36 hålen skulle landskapsbilden påverkas av den nya bebyggelsen, vilket påtagligt skulle skada den av alla lovordade naturupplevelsen under spel på golfbanorna eller vid en promenad på det interna vägnätet. De föreslagna förändringarna av banornas layout skulle mycket allvarligt skada spelupplevelsen på framför allt Långe Erik, som dessutom skulle kortas av så mycket att par skulle minska från 72 till 69. Med tanke på att golfbanorna är Ekerums viktigaste handelsvara, måste det betraktas som en olycklig, logisk kullerbytta att försöka maximera fastighetsintäkterna på bekostnad av det viktigaste försäljningsargumentet. Att försöka förverkliga kommunens arbetsmaterial i sin nuvarande form skulle således vara att skjuta sig själv i foten! Alternativ B: Banarkitektens förslag 302 hus/lgh och Långe Erik par 72 Alternativet redovisar 9 exploateringsområden, där fokus har legat på att optimera utplaceringen av planprogrammets c:a 300 hus/lägenheter och att samtidigt försöka bevara golfbanornas nuvarande attraktionsvärde. I detta förslag har såväl golfbanorna som husexploateringen i kompromissandets anda fått vidkännas vissa eftergifter. Genom att slopa två av de föreslagna exploateringsområdena (nr 5 och 8) samt omdisponera några av de andra (framför allt nr 1, 7, 13 och 15) uppnås en rad fördelar: De negativa konsekvenserna för såväl spelsäkerheten som den interna trafiksäkerheten minskar väsentligt och antalet nödvändiga ombyggnationer av banorna reduceras.

18 18 De negativa konsekvenserna för naturupplevelsen minskar väsentligt, även om vissa nybyggnadsområden ändå kommer att störa landskapsbilden och därmed skada naturupplevelsen under en spelronda eller vid en promenad på det interna vägnätet. De negativa konsekvenserna avseende spelupplevelsen elimineras nästan helt. Intressekonflikterna med strandskyddet och det rörliga friluftslivet undviks, vilket givetvis skulle göra det lättare att få acceptans för projektet hos berörda myndigheter och övriga sakägare. Utsikten från Golfbyn och Littorinabyn skadas inte heller och störningarna vad gäller de visuella kvalitéerna för den befintliga bebyggelsen på landborgen norr om klubbhuset mildras så även för de tiotusentals personer, som årligen färdas nerför Ekerumvägen.. Alternativ C: Banarkitektens förslag 323 hus/lgh och Långe Erik par 72 Alternativet redovisar 9 exploateringsområden, där fokus har legat på att optimera utplaceringen av samma antal hus som i kommunens förslag och att samtidigt försöka utveckla hela Ekerums golfanläggning in i framtiden. Nyckeln till en sådan utveckling är att flytta drivingrangen från sitt nuvarande läge till en ny plats på östra sidan av väg 136 och där utveckla den till en morgondagens träningsanläggning av internationell s.k. Akademi-karaktär. En möjlig vidareutveckling i anslutning till denna anläggning skulle i framtiden kunna vara byggnation av ytterligare 9 hål för hopknytning med Halltorp-banan samt byggnation av ny bebyggelse kring denna tredje 18-hålsbana. Efter flyttning av drivingrangen skulle layouten för de kringliggande golfhålen på Långe Erik kunna ändras på ett sätt som gör det möjligt att öka antalet hus inom områdena 1 och 15, så att den totala nybyggnationen kan närma sig 325 hus/lgh Genomförandeprocessen Såsom framgår av analysen ovan och sammanställningen på detta kapitels sista sida kan konstateras: att kompletterande bebyggelse av karaktären separerad bebyggelse innebär få eller inga komplikationer eller negativa konsekvenser för en golfbana. att kompletterande bebyggelse av karaktären separerad men golfnära bebyggelse kan medföra vissa säkerhets- och bullerstörningsproblem. att kompletterande bebyggelse av karaktären integrerad och golfnära bebyggelse vanligen medför betydande säkerhets-, interntrafik- och bullerstörningsproblem. I syfte att minimera dessa problem och att fördröja, så länge som möjligt, de negativa konsekvenserna för anläggningens attraktionsvärde och därmed följande intäktsbortfall, är det därför önskvärt att exploateringen inleds med den separerade (område 3) och den

19 19 separerade, golfnära bebyggelsen (områdena 1, 4, 11, 12 och 13) och att den integrerade, golfnära bebyggelsen (områdena 6, 7 och 15) får anstå till sist. En genomförandeplan, som syftar till att klargöra när och hur nödvändiga banombyggnationer måste genomföras för att den ordinarie spelverksamheten ska störas så lite som möjligt, bör göras snarast. I tillägg till denna plan bör givetvis också en grov kostnads-/investeringskalkyl tas fram. Såsom framgår av punkterna 2.2 och 3.2 ovan, kan i detta sammanhang noteras att kostnaderna för nödvändig ombyggnation av golfbanorna bli väsentligt lägre i Alternativ B än i Alternativ A. Kostnaden för nödvändig banombyggnation i Alternativ C skulle i sin tur visserligen bli betydligt högre än i Alternativ B, men dessa kostnader bör å andra sidan snarare ses som en investering i Ekerums framtid. Avslutningsvis bör påpekas att som grundregel vid såväl nybyggnation som ombyggnation av en golfbana gäller, att arbetet skall utföras av erfaren och välrenommerad anläggningspersonal under ledning av en erfaren och välrenommerad golfarkitekt, som uppfyller kriterierna i följande illustration: Figur3: Det har visat sig, att det inte är säkert att en talangfull pro, greenkeeper eller klubbchef har just den talang som behövs för att rita eller bygga om golfbanor.

20 20

Innehållsföreteckning

Innehållsföreteckning Innehållsföreteckning Bakgrund sid 2 Historik sid 2 Layout och spelupplevelse sid 2 Säkerhetsrisker -hål 1 sid 3 -hål 7 sid 3-4 -hål 8 sid 4 -hål 9 sid 5-6 -hål 11 sid 6 -hål 12 sid 7 -hål 13 sid 8-9 -hål

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Rekommendationer vid anläggande och vidareutveckling av golfbanor intill allmän väg

Rekommendationer vid anläggande och vidareutveckling av golfbanor intill allmän väg PUBLIKATION 2007:133 Rekommendationer vid anläggande och vidareutveckling av golfbanor intill allmän väg Titel: Rekommendationer vid anläggande och vidareutveckling av golfbanor intill allmän väg Publikation:

Läs mer

Falkenbergs Golfklubb

Falkenbergs Golfklubb Falkenbergs Golfklubb Introduktion General comments Efter ett antal besök på er golfanläggning vill jag ge följande tankar och kommentarer om era banor. Jag har funnit att era banor är populära och välskötta.

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Varbergs Golfklubb. Östra Banan. Översikt/förbättringsplan 2015. Golf Course Architecture by Caspar

Varbergs Golfklubb. Östra Banan. Översikt/förbättringsplan 2015. Golf Course Architecture by Caspar Varbergs Golfklubb Östra Banan Översikt/förbättringsplan 2015 Innehåll 3 Allmänna kommentarer 3 Banutsträckning 3 Säkerhet 3 Greener 4 Tees 5 Bunkrar 5 Fairways 5 Vägar 5 Hål 1 7 Hål 2 8 Hål 3 9 Hål 4

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana.

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana. Landskrona 2011-03-10 KS 45 Stadsbyggnadskontoret har lämnat ut till samråd förslag till planprogram för Norra Borstahusen. Avsikten med programmet är att skapa planstöd för byggnation på upp till 1100

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Bakgrund Utvecklingsplanen är framtagen av Ryas Bankommitté (BK) och syftet är att det skall finnas ett dokument som beskriver hur vi skall utveckla och sköta

Läs mer

del av Östra Karup 23:1 m fl

del av Östra Karup 23:1 m fl Detaljplan för del av Östra Karup 23:1 m fl i Östra Karup, Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2014 06 11 till 2014 07 23 för

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Övergripande mål Jönåkers golfklubb skall karaktäriseras av familjekänsla med personlig och bra service och vi skall ha en kvalitetsbana med ambitioner för ett långt

Läs mer

Publikation 2003:73. Rekommendationer för anläggande av golfbanor intill allmän väg

Publikation 2003:73. Rekommendationer för anläggande av golfbanor intill allmän väg Publikation 2003:73 Rekommendationer för anläggande av golfbanor intill allmän väg Titel: Rekommendationer för anläggande av golfbanor intill allmän väg Författare: Lars Ekström, Emilia Johansson och Leonard

Läs mer

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong Nyhetsbrev #1 2016 Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong kallelse Sida 1 av 6 Kallelse årsmöte Frösåker Golfklubb

Läs mer

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Detta dokument har utarbetats för att försöka lösa en viktig fråga inom golfbaneområdet, nämligen att ge exempel på hur verksamhetsmål inom banverksamheten kan utformas.

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21 Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb Antagen på Höstmötet 2013-11-21 1 Innehållsförteckning Inledning Utvecklingsplan... 4 Bakgrund anläggning... 4 Målsättningar och förslag... 5 Spelbarhet - Tillgänglighet...

Läs mer

Examensarbete HGU 2011

Examensarbete HGU 2011 Examensarbete HGU 2011 Hur man tar fram en Masterplan! Av Patrik Togelid Banchef Falkenbergs GK 1 Innehållsförteckning: Vad är en Masterplan? Sida 3 Tidsaxel (för Falkenbergs GK). Sida 3 Historik och anledning.

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD,

ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD, ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD, DETALJPLAN FÖR NYTT TURISTISKT BOENDE M.M. VID FJÄLLGÅRDEN SAMT UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR FJÄLLGÅRDEN FRÅN 1994 MED TILLHÖRANDE OMRÅDESBESTÄMMELSER

Läs mer

Sammanställning av enkäterna

Sammanställning av enkäterna Sammanställning av enkäterna Under senhösten gjordes två enkäter som besvarades av medlemmar respektive gäster. Ovanligt många svar från gäster och framförallt medlemmar har gett mycket värdefull input.

Läs mer

Ålands Golfklubb r.f. 0682612-9

Ålands Golfklubb r.f. 0682612-9 Bokslut för Ålands Golfklubb r.f. 0682612-9 Räkenskapsåret 01.01.2013 31.12.2013 Innehållsförteckning Sida Kallelse till vårmöte 1 Verksamhetsberättelse 2-3 Resultaträkning 4-5 Balansräkning 6-7 Bokslutsprinciper/Noter/

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf Juridiska Nämnden Dnr 18/2009 JurN 18-14 BESLUT 2010-03-12 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar KLAGANDE Stefan E, medlem i Hagge GK MOTPART Peter B, medlem i Hagge GK

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Dnr: 617/07-315 Hemmeslöv 7:4 i Hemmeslöv, Båstads kommun

Ändring av detaljplan för del av Dnr: 617/07-315 Hemmeslöv 7:4 i Hemmeslöv, Båstads kommun Ändring av detaljplan för del av Dnr: 617/07-315 Hemmeslöv 7:4 i Hemmeslöv, Båstads kommun Plan- och genomförandebeskrivning PLANAVDELNINGEN BÅSTADS KOMMUN 2(6) Ändring av detaljplan för del av Hemmeslöv

Läs mer

Verksamhets- och Miljöplan.

Verksamhets- och Miljöplan. 1 Verksamhets- och Miljöplan. MÅLDOKUMENT gällande banverksamheten i Lindesbergs Golfklubb Lindesberg 1996-12-15 Reviderad 1997-01-14 Reviderad 2002-02-28 Reviderad 2004-01-10 Reviderad 2010-03-01 2 Innehållsförteckning

Läs mer

DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27

DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27 DETALJPLAN nr 330 Upprättad 1991-03-12 avskrift Reviderad 1991-08-05, 1991-09-26 och 1991-10-09 samt Kompletterad 1992-05-27 1 Del I Godkänd av BN 1991-10-08 Antagen av KF 1991-12-16 LAGA KRAFT 1992-02-06

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.4352 2016-05-23 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 13:9 m.fl. Trummenäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning

Läs mer

Remissyttrande Förbifart Stockholm från Villaägarna i ABC regionen.

Remissyttrande Förbifart Stockholm från Villaägarna i ABC regionen. Till Stockholms Stadsbyggnadskontor Info kopia till Vägverket Riggert Andersson Remissyttrande Förbifart Stockholm från Villaägarna i ABC regionen. Villaägarna tar ej ställning för eller emot Förbifart

Läs mer

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare

Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Detaljplan för Kv. Sjöjungfrun (Sjöjungfrun 4-9), Gällivare Gällivare kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration. Plankartan blir juridiskt bindande

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr.

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. 2015-017 2(12) 3(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning

Läs mer

Medlemsundersökning. Medlemsundersökning. Område. Alingsås golfklubb. Företag Attribut. Respondenter 1263 Svar 401 Svarsfrekvens 32%

Medlemsundersökning. Medlemsundersökning. Område. Alingsås golfklubb. Företag Attribut. Respondenter 1263 Svar 401 Svarsfrekvens 32% Medlemsundersökning 2015 Område Företag Attribut Medlemsundersökning Alingsås golfklubb Respondenter 1263 Svar 401 Svarsfrekvens 32% Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag Medlemsundersökning

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING 2012 17 EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA Denna vägledning fokuserar på vanligt förekommande regelsituationer och försöker ge en enkel förklaring till dessa regler. Denna vägledning

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Detaljplan för Idre Golf, Ski & Spa Älvdalens kommun, Dalarnas län

Detaljplan för Idre Golf, Ski & Spa Älvdalens kommun, Dalarnas län UTSTÄLLNINGSHANDLING 1 (8) SAMHÄLLSBYGGNADSAVDELNINGEN PLAN OCH BYGG Tomas Johnsson SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad i november 2008 Hur samrådet har bedrivits Underrättelse Handlingar Ett förslag till detaljplan,

Läs mer

Synpunkter på detaljplan för förskola och studentlägenheter vid Gibraltargatan i Krokslätt. Diarienummer SBK: 0588/12

Synpunkter på detaljplan för förskola och studentlägenheter vid Gibraltargatan i Krokslätt. Diarienummer SBK: 0588/12 HSB Bostadsrättsförening Lilla Le Fridkullagatan 18 F, kv. (baksidan) 412 62 Göteborg Webbplats: www.lillale.se Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad Alla boende i Brf Lilla Le 2014-11-17 Synpunkter på

Läs mer

Allmän information Gripsholms Golfklubb

Allmän information Gripsholms Golfklubb 2006-01-24 Allmän information Gripsholms Golfklubb Medlemskap i Golfklubben Medlemskap i Gripsholms Golfklubb erhålls genom ansökan ställd till och efter godkännande av Golfklubbens styrelse. Spelrätt

Läs mer

Nordens största golferbjudande GolfStar!

Nordens största golferbjudande GolfStar! PRESSMEDDELANDE Nordens största golferbjudande GolfStar! Nu föds GolfStar - en ny stjärna på golfhimlen som från och med nu äger och driver de två största golfbane-operatörerna i Norden: TopTee och Unipeg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015 Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD Upprättad: Diarienummer: 2015-11-18 MOB.2015.13 Samhällsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden 2015 Sammanfattning Information och meddelanden som inkommer till kommunen

Läs mer

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Budgetmöte 19 oktober 2013

Budgetmöte 19 oktober 2013 Budgetmöte 19 oktober 2013 Budgetmöte 19 oktober 2013 Dagordning 1. Ordförande öppnar mötet 2. Ordförandens punkt 3. Upprop och fastställande av dagordning för mötet 4. Fråga om mötet har behörigen utlysts

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

D E N F Ö R S T A B A N A N

D E N F Ö R S T A B A N A N D E N F Ö R S T A B A N A N Den som kanske en regnig eftermiddag råkar promenera ut till det område närmast öster om Falsterbo, som numera benämnes Strandbadet, har säkerligen mycket svårt att föreställa

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

DOM 2013-02-19 Stockholm

DOM 2013-02-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2013-02-19 Stockholm Mål nr P 6638-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-07-02 i mål nr P 536-12, se

Läs mer

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader.

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader. 4.0 GATOR Gaturummen Gaturummen i området skall inbringa trygghet för de boende och de är därmed viktiga delar när målet är att bland annat skapa en trivsam miljö. I mitt gestaltningsförslag skall gatornas

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret!

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret gör det enklare. Golfäventyret är barnens resa i golfen vägen från att vara ny till att

Läs mer

HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB

HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB HÖSTMÖTE FÖR FALKENBERGS GOLFKLUBB Plats: Falkenberg Strandbad Tid: 2015-11-30 klockan 18.30 FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR HÖSTMÖTET 1 Fastställande av röstlängd för mötet. 2 Fråga om mötet har utlysts på rätt

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30.

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30. Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30. Plats: Klubbhuset Närvarande Svante Gustafson, ordförande Ossian Nilsson Johan Grevelius

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Remissyttrande. Enklare semesterregler (SOU 2008:95) Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Er referens: A2008/3018/ARM

Remissyttrande. Enklare semesterregler (SOU 2008:95) Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Er referens: A2008/3018/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Vår referens: Niklas Beckman Er referens: A2008/3018/ARM Stockholm, 2009-02-05 Remissyttrande Enklare semesterregler

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, 43:40 och del av 299:1, Simrishamns kommun

Detaljplan för Borrby 43:35, 43:40 och del av 299:1, Simrishamns kommun 1 (6) Detaljplan för Borrby 43:35, 43:40 och del av 299:1, Simrishamns kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planärendet handläggs enligt plan- och bygglagens bestämmelser om normalt planförfarande, (Plan- och bygglagen

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se Banguide Lokala bestämmelser för Ekarnas Golfklubb BANPERSONAL Banpersonal som arbetar på banan har företräde, men rimlig hänsyn till spelet bör tas av

Läs mer

Nya drömboenden till salu!

Nya drömboenden till salu! Njut av livets goda på Roslagstraktens bästa golfbana. Nya drömboenden till salu! Från många av husen i Burvik ser man golfbanan, här är det 10:ans green som skymtas bakom träden. Bär- och svampplockning,

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län. YTTERANDEN Dessa skrivelser med erinran (m.e.) respektive utan erinran (u.e.) redovisas nedan.

Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län. YTTERANDEN Dessa skrivelser med erinran (m.e.) respektive utan erinran (u.e.) redovisas nedan. Mattias Samuelson 0767-244150 MOS 2010.1397 2011-12-14 1(6) Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Enligt Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut 2011-09-14, 152, har

Läs mer

Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken

Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken Allmänt Vägvalet anser att de föreslagna detaljplanerna inte bör genomföras. Motiveringen framgår nedan: Tågtunneln i Göteborg (Västlänken) var från början ett

Läs mer

Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB

Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB Socialdemokraterna i Landskrona Landskrona 2014-01-09 Reservation KS 19/2014 Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB Vägval Landskrona är en framtidsparoll

Läs mer

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Samrådshandling 1(7) Dnr: PLAN.2012.1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 tillhörande Detaljplan för kvarteret Hunden fastigheterna Hunden 2-6 och 8-17 Katrineholms kommun Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

PAY N PLAY 18-HÅL KROG WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU. Banan har. Med Norrlands bästa greener.

PAY N PLAY 18-HÅL KROG WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU. Banan har. Med Norrlands bästa greener. Banan har 18-HÅL Med Norrlands bästa greener. PAY N PLAY Där alla oavsett golfbakgrund är välkomna! EN KROG Med dagens lunch och fullständiga rättigheter. WWW.SBGK.NU - 063-77 93 90 - KANSLI@SBGK.NU Kort

Läs mer

ÄVENTYRSGOLF. Spännande och utmanande. Adventure Golf In touch with time.

ÄVENTYRSGOLF. Spännande och utmanande. Adventure Golf In touch with time. ÄVENTYRSGOLF Spännande och utmanande Äventyrsgolf - den mest spännande & utmanande minigolfen Kvalitet, lönsamhet och spelbarhet. det finns Många anledningar till att välja en äventyrsgolfbana från scandinavian

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING Detaljplan för Kebal 1:33, Strömstads Kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2009-01-29 6 att genomföra en utställning gällande rubricerat ärende.

Läs mer

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner,

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner, Juniorbladet 1/2016 Hej golfvänner, Nu gäller det att Du börjar planera golfsäsongen 2016 för att få ut så mycket så möjligt av denna fantastiska sport! I det här Juniorbladet har vi listat alla aktiviteter

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets (RF)

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Leksands Golfklubb Sida 1 (5) REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel", "Decisions on the Rules of Golf", "Spel och Tävlingshandboken", Riksidrottsförbundets

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Påarp 8:115 m. Fl. (Solsidan) i Torekov, Båstad kommun

Detaljplan för fastigheten Påarp 8:115 m. Fl. (Solsidan) i Torekov, Båstad kommun ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för fastigheten Påarp 8:115 m. Fl. (Solsidan) i Torekov, Båstad kommun Handlingar Plankarta med illustration Plan- och genomförandebeskrivning Grundkarta Fastighetsförteckning

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE 1.1 Alkohol, Doping, Tobak och Hasardspel Utförlig information

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Planprogram för del av TYLUDDEN 1:1 m fl Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2012-06-18 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Stockholms län

Naturskyddsföreningen i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län Stockholm 2006-09-28 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av överklagande av Vägverkets fastställelse (PP 30 A 2006:3798) av arbetsplan för ombyggnad/omläggning

Läs mer

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden 3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden Detta kapitel redovisar, med utgångspunkt i förutsättningsanalysen och de remissvar som inkommit, hur avgränsningskriterierna tagits fram och motiverats.

Läs mer

Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun

Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun Detaljplan för del av Lasarettet 6, Lyckorna 649 Motala kommun 2 3 Denna handling har utarbetats av plankonsult Alf Johansson i samråd med kommunledningsförvaltningens stadsbyggandsenhet. Planarkitekt

Läs mer

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

PLANPROGRAM FÖR BOSTADSBEBYGGELSE I ANSLUTNING TILL EKERUMS GOLFBANA

PLANPROGRAM FÖR BOSTADSBEBYGGELSE I ANSLUTNING TILL EKERUMS GOLFBANA Miljö- och Byggnadsnämnden Upprättad 2008-02-07 DNR P2007-0002 PLANPROGRAM FÖR BOSTADSBEBYGGELSE I ANSLUTNING TILL EKERUMS GOLFBANA Halltorp 1:10, Rälla 1:17, och del av Rälla 1:112 mfl fastigheter, Borgholms

Läs mer

2012-10-09 NULÄGET 1

2012-10-09 NULÄGET 1 NULÄGET 1 AKTIVA GOLFMEDLEMMAR SEP 2012 Källa: GIT/ SGF medlemsstatistik 2012-09-15 Källa: GIT/ SGF medlemsstatistik 2012-09-15 2 Källa: GIT/ SGF medlemsstatistik 2012-09-15 Källa: GIT/ SGF medlemsstatistik

Läs mer

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12 PROJEKT Golfbanor 2012 2012-09-12 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Alla golfbanor

Läs mer

DETALJPLAN för del av STUVERUM 1:6, Lofta i Västerviks kommun LEIF LEANDERTZ ARKITEKTKONTOR AB. Leif Leandertz SAMRÅDSHANDLINGAR:

DETALJPLAN för del av STUVERUM 1:6, Lofta i Västerviks kommun LEIF LEANDERTZ ARKITEKTKONTOR AB. Leif Leandertz SAMRÅDSHANDLINGAR: DETALJPLAN för del av STUVERUM 1:6, Lofta i Västerviks kommun SAMRÅDSHANDLINGAR: Plankarta i skala 1:2000 och grundkarta Illustrationskarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Banguide - Funäsdalen Golf

Banguide - Funäsdalen Golf Hål 1 Bockfoten (par 5) 435m Hål 2 Gråstöten (par 4) 380m På ettans tee får man glömma alla drömmar om kanondriven. Lämna de långtslående klubborna i bagen, för nedanför backen rinner "Golfströmmen", som

Läs mer

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB UDDEVALLA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1351625000 Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning UTSTÄLLNINGSHANDLING VÄNERSBORG 2010-05-06 Sweco Environment AB Vänersborg

Läs mer

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt.

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt. Till Planutskottet i Höganäs kommun Planavdelningen, Jakob von Post UTVECKLINGEN AV NYHAMNSLÄGE Sammanfattning Med stor oro ser Nyhamns Byförening på den avsaknad av utveckling som nu tycks gälla för vår

Läs mer

Rockatorp Golfklubb styrdokumet

Rockatorp Golfklubb styrdokumet Rockatorp Golfklubb styrdokumet 2004-10-12 1. Syfte GK har som ändamål att verka för att medlemmar kan utöva golfspel i enlighet med idrottens verksamhetsidé. 1.1 Idrottens verksamhetsidé Idrott är fysisk

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun

Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort med omgivning i Södertälje kommun Södertälje Nykvarn 2012-12-31 YTTRANDE Till Samhällsbyggnadskontoret Plan Södertälje kommun 151 89 Södertälje E-post: sbk.plan@sodertalje.se Utställningsförslag Fördjupad översiktsplan för Järna tätort

Läs mer