Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll"

Transkript

1 Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

2 Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument 2. Skötsel av S:t Arilds golfklubb

3 Bakgrund När HGU kursen startade funderade jag på vad jag skulle kunna ha för inriktning på mitt HGU arbete. Eftersom jag visste att jag ganska snart skulle få axla rollen som banchef så tänkte jag att jag skulle välja något som jag kunde ha nytta av när den tidpunkten kom. Jag valde därför spelbarhet. Helt enkelt för att jag tycker jobbet handlar mycket om just det, banan ska vara spelbar för alla kategorier. 1 mars 2016 skulle jag bli banchef på S:t Arild Gk. Eftersom jag vill/ville öka spelbarheten så kände jag att jag behövde någon utomstående att bolla med. Då kontaktade jag Magnus Sunesson, som driver ett golfkonsult företag. Jag berättade om mina tankar angående spelbarhet. Magnus kom ut och vi gick banan och diskuterade, efter många möten så slutade det med att vi skissat upp 82 förändringar på banan som skulle kunna förbättra spelbarheten. Men även skötseln. Allt från att justera klipplinjer, fälla träd, lägga igen bunkrar och en massa annat! Efter som S:t Arild Gk hade en nästan obefintlig långtidsplan för banan, så blev detta väldigt lägligt. Inför i år har vi gjort ett tjugotal förändringar, nästan alla gillar de nya förändringarna. Två stycken kommer vi inte att behålla Inledning Jag började spela golf 2001 och blev fort ganska duktig på det. Varje sommar spenderade jag på golfbanan, när jag skulle börja gymnasiet så var valet självklart. Golfgymnasium skulle jag gå. Eftersom mina föräldrar förstod att golfproffs inte var det enklaste yrket att lyckas inom så berättade dem för mig när jag var 16 år gammal att jag var tvungen att skaffa ett sommarjobb. Jag gick fram till vår Banchef Per Hansson och frågade om det fanns någon chans till sommarjobb. Självklart sa han och efter den dagen var jag fast. Folk som aldrig jobbat på en golfbana förstår inte hur underbart det är att kunna påverka skicket på golfbanan. Eftersom jag var en relativt duktig golfare så hade jag själv vissa krav på hur banan skulle vara i skick och jag ville helst att den skulle spelas så svår som möjligt. Gärna lång och omöjliga pinnplaceringar. Efter att jag jobbat min första sommar så insåg jag ganska fort efter att ha pratat med många medlemmar att det var jag och fem personer till som uppskattade när banan spelades på de villkor som jag ville ha Efter att jag slutat gymnasiet så blev jag fast anställd direkt. När jag jobbat i ungefär ett år så blev jag inbjuden till ett styrelsemöte där styrelsen förklarade att om jag ville så fick jag gå alla utbildningar som behövdes för att kunna ta över efter Per när han går i pension Jag sa ja direkt. Redan dagen efter började jag fundera på vad jag skulle kunna göra för att förbättra banan. Efter att ha funderat länge och pratat med många personer så bestämde jag att, jag vill göra banan spelbar för alla. Både elitspelare och nybörjare ska kunna spela S:t Arild Gk och tycka att det är en bra bana. Därför var mitt val av examensarbete ganska enkelt.

4 Frågeställning Hur ska jag göra? Vad är viktigast att göra först? Hur mäter jag resultat, med andra ord hur vet jag om det vi gör är bra eller dåligt? 1 mars 2016 Min första dag som ansvarig på S:t Arild Gk. Jag hade klart för mig vad jag ville göra. S:t Arild Gk är ritad av Jan Cederholm och är enligt honom sälv en utav de bästa banorna som han ritade. Jag håller fullständigt med. Jag tycker inte att det finns behov av större ombyggnationer. Jag vill bara slipa lite på den diamant som redan finns.

5 Metod För att lyckas med att få banan mer spelbar så kände jag att jag behövde kontakta någon utomstående som jag kunde få hjälp utav. Jag kontaktade en del arkitekter och berättade om mina tankar. Jag fick offerter på vad en masterplan skulle kosta. Jag hade inte budget i närheten av dessa summor. Av en ren slump blev jag kontaktade av Magnus Sunesson. En före detta Europatour spelare som nu startat ett golfkonsult bolag. Vi fick bra kontakt direkt och eftersom han spelat banan ett antal gånger och bor nära så kändes det klockrent. Vi diskuterade och jag beskrev vad jag var ute efter och Magnus förstod och lämnade en offert på ungefär :-. Efter vårt andra möte så bestämde vi oss för att skissa var och en för sig till nästa möte de olika förändringarna vi ville göra. Tredje mötet vi hade var en banvandring där vi gick alla hål och diskuterade våra olika förändringar. Det resulterade i 82 olika förändrings förslag.. Vi bestämde oss för att röjningsarbete och att lägga igen vissa bunkrar var det viktigaste att göra först. Fjärde mötet var en banvandring med bankommittén. Vi beslutade oss för att under 2016 göra 20 stycken av våra förändringar. Resultat S:t Arild Gk är byggd på gammal åkermark inspräng i naturen vi har därför väldigt många knevlar. (träd och en massa sten) Väldigt många utav dem har fått växa fritt ända sedan bannan byggdes. Eftersom vi har väldigt många och de ligger i spelvägen på många hål så letar folk väldigt mycket boll i dem. Rent säkerhetsmässigt så är det farligt eftersom folk inte ser igenom. (ex nedan, hål 16 innan och efter röjning) Rent estetiskt så ser det inte särskilt välskött ut heller tycker jag. Den första beställning jag gjorde som ansvarig ser ni nedan: En risgrip!

6 Hål 16. Vi står på tee 58. Här ser man nu betydligt bättre vart utslaget landar. Eftersom hålet svänger höger, så är detta helt fantastiskt skönt. Ser betydligt trevligare ut dessutom.

7 Hål 13, knevel som ligger 180 meter från tee 58

8 Hål 12, dogleg vänster. Ett träd togs bort, breddade landningsområdet med 20 meter.

9 Hål 13. Här byggde vi om greenbunkern till en foregreen klippt runoff. Innan ombyggnaden startade, såg det ut såhär. Här är en bildserie under byggtiden. Detta greenområde gick från att vara ett av våra mest hatade till ett av våra populäraste.

10

11

12 Hål 6, par meter från tee 58. Vänstergreenbunker har varit uppdelad i två. Den längst till vänster har fått väldigt mycket kritik genom åren och många har tyckt att ett 20 meters bunkerslag är det svåraste som finns Jag håller med. Dessutom är den närmast green alldeles för smal. Därför gjorde vi såhär: Hål 6 innan arbetet startade

13 Såhär gjorde vi:

14

15 Vi byggde om båda bunkrarna till en stor bunker istället. Betydligt lättare ur skötsel synpunkt. Rent spelmässigt tycker jag det är straff nog om man missar green med 20 meter. Missar man så grovt, så är man nog inte så duktig på att slå ett 20 meters bunkerslag..

16 Diskussion När jag startade mitt arbete så tänkte jag att jag skulle mäta vad folk tyckte om banan i år i jämförelse med förra året. Eftersom vi nu försökt få banan mer spelbar. Jag tänkte använda mig av NKI (Nöjd kund index) men det har inte fungerat. Dels för att vi ibland inte fått någon rapport. Sen har jag upptäckt att de personer som fyller i ex kommentarsfälten är folk som är missnöjda med i princip allt och lite till. och har därför antagligen spelat dåligt. Jag har därför försökt prata med så mycket folk som möjligt och intervjua folk om vad de verkligen tycker, jag har därför ingen data/fakta på detta. Men jag upplever att folk är jätteglada för de förändringar som vi gjort. När vi byggde om greenbunkern/greenområdet på hål 13 så skulle vi rulla ut 700m2 torv. Jag skrev ihop ett mejl en vecka innan torven skulle levereras och frågade om någon hade tid att hjälpa till. 25 personer kom, det har inte hänt på 20 år att så många frivilliga ställt upp. Jag tycker det är ett kvitto på att folk är nöjda! Slutsats Mitt första år som banchef tror jag inte kunde fått en bättre start, mitt arbete om spelbarhet har verkligen fått många att tycka det är roligare att spela. Det är jag säker på. Vi har med små medel (plånbok) uppnått enormt mycket. Jag kommer att fortsätta under 2017 att göra ytterligare några projekt från min och Magnus lista. Många medlemmar har frågat mig under hösten vad blir det till nästa år? Jag tror att många banor i Sverige är för svåra, vi måste få folk att tycka golf är roligt. Ingen gillar att snitta 25 poäng.. Slutsats 2 Eftersom jag bara är 25 år gammal, så uppstår det ibland konflikter med vissa i personalen. Vissa har svårt att acceptera att jag planerar arbete och vissa vill göra som vi alltid gjort. Ganska jobbigt ibland när folk inte vill samarbeta eller ens lyssna på argument Därför valde jag att göra ett styrdokument och ett skötseldokument. Detta för att ha dokument som beskriver hur vi ska sköta banan. Det är svårt att utvecklas och komma framåt när folk vill klippa greenerna på över 4 mm under högsäsong när stimpen visar 7.. Det håller inte och jag har inga problem att argumentera för min sak. Men när det inte hjälpte så tänkte jag att jag bakar in det i mitt arbete. Det är i allra högsta grad viktigt att ha dessa dokument tycker jag. Sköter vi banan enligt dokumenten så är banan spelbar för alla.

17 Styrdokument för skötsel av S:t Arilds Golfklubb Inriktning S:t Arilds golfklubb är och ska vara en bana som har parkkaraktär, där olika spelupplevelser skall speglas av det öppna landskapet och där vinden är en betydande faktor- Arilds naturmiljö skall harmoniseras med landskapet där estetiska värden och biologisk mångfald skall eftersträvas, utan att kraven på golfbanan som spelplats underordnas. Arilds golfbana skall ha en sådan utformning att den är utmanande för alla kategorier av spelare och att varje hål om möjligt skall erbjuda alternativa spelvägar. Utslag och hinder skall placeras så att både elitspelare och övriga spelare får svårigheter att övervinna. Arilds skötsel skall ske på ett fackmannamässigt sätt och enligt den senaste forskningen och utvecklingen som bedrivits på golfbaneområdet. Detta gäller för grönytor och övrig växtlighet, hinder och den speciella maskinella utrustning som används i verksamheten. Korthålsbanan och övningsområdena skall skötas på samma sätt som övriga banan. Vid alla större förändringar på banan skall en banarkitekt/konsult anlitas. Mål Regionens bästa banan med 1000 nöjda medlemmar och en anläggning i toppklass Beskrivning av banstandarden Tees: Samtliga hål ska ha grästee vilket ska tillåta kontinuerligt spel under växtsäsongen. Teeytan ska vara plan och utan ojämnheter och svackor. Klipphöjden på tee ska vara 8 mm under huvuddelen av säsongen. Fyrkantiga tees där det passar. Slänterna på tees ska ha samma klipphöjd som semiruff. Högruff på vissa slänter. Hålets mätpunkt ska vara markerad med för ändamålet avsedd platta vilken ska vara väl synlig. Banchefen kan temporärt stänga vissa grästees då väderleksförhållande eller andra skäl föreligger. Mattor ska användas på korthålen under lågsäsong. Fairways: Samtliga fairways ska ha en tät gräsyta och vara jämna, utan gropar och utan stenar. Ytorna ska vara väldränerade och med god vattenavrinning. Under sommarmånader är det acceptabelt att fairways torkar ut och blir hårda, detta medför ytterligare en dimension till

18 spelet. Klipphöjden bör under huvuddelen av säsongen ligga kring mm. Konturklippning av fairway ska ske och utformas på ett sådant sätt att den ger hålen en tilltalande karaktär och utgör en utmaning i spelet Greener: Greenerna är banans viktigaste spelområde. Samtliga greener ska ha en jämn yta där en så rättvis bollrull som möjligt skall eftersträvas. Greenerna ska vara väldränerade och ha en god vattenavrinning. Strävan ska vara att ha fasta greener och med en stimp på 9-9 ½ under huvuddelen av säsongen. Till större tävlingar ska med enklare insatser en stimp på ½ kunna erhållas. Klipphöjden bör inte variera allt för mycket under säsongen utan ska tidigt på våren vara den som ska gälla under året. Foregreener: Klipphöjden på foregreener ska vara samma som tees, d.v.s. 8 mm. Foregreenerna skall utformas så att de gärna fortsätter en bit ner i hindret för att på så sätt försvara greenområdena bättre. På de ställen där s.k run outs kan klippas ska detta göras, allt för att skapa flera olika typer av slag i greenområdena. Foregreen ska klippas i samtliga ingångar till green. Bunkrar: Bunkrarnas utformning ska bero på deras läge i spelet. Kanterna ska vara välskurna och fria från ogräs. Sanddjupt ska vara sådant så att inga stenar m.m. går igenom och väldigt välpackade förutom de översta 4 cm vilka bör vara löst krattade. Dräneringen ska vara utformade så att inga vattensamlingar uppstår i bunkrarna. Vatten och sidovattenhinder: Större vatten ska ha en tydlig vattenspegel. I samtliga vattenhinder tillåts naturliga vattenväxter. Samtliga vattenhinder ska vara tydligt och väl markerat. Markeringar: Samtliga markeringar ska utformas enligt gällande regler och bestämmerlser. Banchefen har ansvaret för markeringarnas placering. Banchefen ansvarar för underhållet av samtliga markeringar.

19 Skötsel av S:t Arilds golfklubb Årsplanering: Banchefen ska årligen upprätta en årsplan för det kommande verksamhetsåret. Denna ska minst innehålla följande. Kommande vinterarbeten Större reparationsbehov av maskinparken Investeringar i banorna och maskiner Kommande förändringar av banorna och övningsområdena Revidering av den långsiktiga åtgärdsplanen Erfarenhetsåterföring av det gångna verksamhetsåret Årsplanen ligger till grund för budgetarbetet. Långsiktig åtgärdsplan: Den långsiktiga åtgärdsplanen ligger till grund för årsplanen. Långsiktig åtgärdsplan redovisas i separat dokument. Anvisningar för banornas skötsel: Tees: Teeområdena tillhör banornas känsligaste områden och utsätts för stora påfrestningar. Dessa områden ska skötas på liknande sätt som banans greener. Normal klipphöjd ska vara 8 mm. För att åstadkomma bästa möjliga tees ska följande åtgärder vidtagas: Alla ojämnheter och svackor ska åtgärdas För att åstadkomma en tät och stark turf gödslas tee med fasta gödselmedel. Vid svampangrepp sätts omedelbart bekämpning med godkända medel in. Vertikalskärning Regelbunden luftning

20 Dressning med fallspridare och efterföljande rakning av sanden. Klippning med greenklippare med uppsamling Teemarkeringarna ska flyttas varje dag. Hela ytan ska användas för att jämna slitaget Rutiner för kantskärning av teeplattor ska införas Bevattningen ska vara justerad och behovsanpassad Fairways: Normal klipphöjd för fairway ska vara mellan mm, strävan ska vara 10 mm så stor del av säsongen som möjligt. Följande åtgärder ska vidtas för att hålla fairway i förväntad kondition: Mindre svackor och håligheter ska jämnas ut Regelbunden luftning Klippning ska ske med cylinderklippare Fairway gödslas 1-2 gånger/år med fasta gödselmedel Vid behov behandlas fairway med godkända ogräsmedel Ogräsbejämpning ska ske tidigt på våren. Prioriterade områden. Greener: Greenerna är banornas viktigaste spelområde. Normal klipphöjd ska vara mellan 3-4 mm. Följande åtgärder ska vidtas för att hålla en hög standard under huvuddelen av säsongen. Sätttningar, svackor och skador ska åtgärdas En väl anpassad sprutgödsling ska användas Mossa, ogräs och svampangrepp ska bekämpas omedelbart Regelbunden vertikalskärning Regelbunden djupluftning med olika grova pinnar Regelbunden dressning Regelbunden vältning Flytt av hålet ska ske minst varannan dag under högsäsong Klippning med greenklippare med uppsamlare Vid hjälpsådd används i första hand rödsvingel/rödven Bevattningen ska vara justerad och behovsanpassad Foregreener: Foregreenernas betydelse blir allt viktigare i spelet varför skötsel av dessa måste närma sig greenernas skötsel. För att åstadkomma bästa möjliga foregreener ska följande vidtages: Alla ojämnheter och svackor ska åtgärdas En väl anpassad sprutgödsling ska användas Mossa, ogräs och svampangrepp ska bekämpas omedelbart Regelbunden vertikalskärning Regelbunden dressning

21 Klippning med greenklippare med uppsamlare Klippning ska ske så nära bunkerkanterna som möjligt. Om det är möjligt ska klippning ske runt bunkrarna. Ruffar: Följande åtgärder ska vidtas för att hålla ruffarna i förväntad kondition: Ruffar och semiruff ska i möjligaste mån hållas ogräsfria med godkända medel Semiruffen klipps med Jacobsen AR 522 på en höjd av mm Ruffen klipps med Articulater på en höjd av 65 mm. Helruffen ska slås 1-2 gånger/år En utökning av helruffar ska ske på ett sådant sätt att speltempot inte äventyras men spelupplevelsen förstärks. Bunkrar: Följande åtgärder ska vidtas för att hålla bunkrarna i förväntad kondition: Bunkarana ska vara fria från stenar, humus och ogräs Bunkrarna ska ha en fast botten och med en 4 cm löst krattad spelyta Bunkrarnaskanter ska kantskäras 2-3 gånger per säsong eller vid behov Bunkrarna ska krattas 4-5 gånger/vecka. Bunkrarna ska alltid krattas till tävlingar oavsett veckodag.

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Detta dokument har utarbetats för att försöka lösa en viktig fråga inom golfbaneområdet, nämligen att ge exempel på hur verksamhetsmål inom banverksamheten kan utformas.

Läs mer

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Course Set-Up ett arbete från tee till green Golf är ett strategiskt spel Hur

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Verksamhets- och Miljöplan.

Verksamhets- och Miljöplan. 1 Verksamhets- och Miljöplan. MÅLDOKUMENT gällande banverksamheten i Lindesbergs Golfklubb Lindesberg 1996-12-15 Reviderad 1997-01-14 Reviderad 2002-02-28 Reviderad 2004-01-10 Reviderad 2010-03-01 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av

Läs mer

Examensarbete HGU 2011

Examensarbete HGU 2011 Examensarbete HGU 2011 Hur man tar fram en Masterplan! Av Patrik Togelid Banchef Falkenbergs GK 1 Innehållsförteckning: Vad är en Masterplan? Sida 3 Tidsaxel (för Falkenbergs GK). Sida 3 Historik och anledning.

Läs mer

Innehållsföreteckning

Innehållsföreteckning Innehållsföreteckning Bakgrund sid 2 Historik sid 2 Layout och spelupplevelse sid 2 Säkerhetsrisker -hål 1 sid 3 -hål 7 sid 3-4 -hål 8 sid 4 -hål 9 sid 5-6 -hål 11 sid 6 -hål 12 sid 7 -hål 13 sid 8-9 -hål

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA

EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING 2012 17 EN SNABB VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA Denna vägledning fokuserar på vanligt förekommande regelsituationer och försöker ge en enkel förklaring till dessa regler. Denna vägledning

Läs mer

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se Banguide Lokala bestämmelser för Ekarnas Golfklubb BANPERSONAL Banpersonal som arbetar på banan har företräde, men rimlig hänsyn till spelet bör tas av

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 1/5 VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 INLEDNING Verksamhetsplanen skall vara styrande för hur Mora GK golfbana skall utvecklas år för år beroende på aktuella förutsättningar. Den skall även vara

Läs mer

Examensarbete HGU-08

Examensarbete HGU-08 WAXHOLMS GK Examensarbete HGU-08 Stödsådd med rödsvingel Johan Öhrman 2010-08-04 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Metod sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 2 Inledning Waxholms GK är en naturskön

Läs mer

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon

KLIPPA gräs. Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon KLIPPA gräs Vad kostar det att klippa? Jag har svaret! Tommy Franzon Examensarbete HGU 2008 Att det kostar mycket pengar att klippa gräs det vet jag. Att det kostar så mycket det trodde jag inte. Hur har

Läs mer

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21

Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb. Antagen på Höstmötet 2013-11-21 Utvecklingsplan Forsgårdens Golfklubb Antagen på Höstmötet 2013-11-21 1 Innehållsförteckning Inledning Utvecklingsplan... 4 Bakgrund anläggning... 4 Målsättningar och förslag... 5 Spelbarhet - Tillgänglighet...

Läs mer

Bedinge Gk Tee ombyggnad

Bedinge Gk Tee ombyggnad Bedinge Gk Tee ombyggnad Nuläge. Efter en längre tids problem med bollar som omedvetet eller medvetet slås över skogen och hamnar i trädgårdarna längs med hål 11 som är ett par fyra på 300 m dogleg höger.

Läs mer

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Bakgrund Utvecklingsplanen är framtagen av Ryas Bankommitté (BK) och syftet är att det skall finnas ett dokument som beskriver hur vi skall utveckla och sköta

Läs mer

Falkenbergs Golfklubb

Falkenbergs Golfklubb Falkenbergs Golfklubb Introduktion General comments Efter ett antal besök på er golfanläggning vill jag ge följande tankar och kommentarer om era banor. Jag har funnit att era banor är populära och välskötta.

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Varbergs Golfklubb. Östra Banan. Översikt/förbättringsplan 2015. Golf Course Architecture by Caspar

Varbergs Golfklubb. Östra Banan. Översikt/förbättringsplan 2015. Golf Course Architecture by Caspar Varbergs Golfklubb Östra Banan Översikt/förbättringsplan 2015 Innehåll 3 Allmänna kommentarer 3 Banutsträckning 3 Säkerhet 3 Greener 4 Tees 5 Bunkrar 5 Fairways 5 Vägar 5 Hål 1 7 Hål 2 8 Hål 3 9 Hål 4

Läs mer

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener Att det tar längre tid att singelklippa greenerna känner vi alla till, kostnaderna ökar. Vad är det som motiverar vissa golfbanor att arbeta med

Läs mer

Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana

Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana Myndigheters miljökrav vid renovering av golfbana HGU 2008 Examensarbete Av Jonas Määttä Södertälje Gk 1. Bakgrund Sid 3 2. Inledning Sid 3 3. Myndigheters krav.. Sid 4 4. Kommande Lagar & Regler Sid 4

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK.

UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK. UTVECKLINGSPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB 2013 03 25 UTFORMAD AV (RE)GOLF TILLSAMMANS MED BANUTVECKLINGSGRUPPEN PÅ KARLSTAD GK. Innehållsförteckning 1. Bakgrund utvecklingsplan... 3 2. Bakgrund anläggning...

Läs mer

Veckans regelnöt nr 12:1 2016

Veckans regelnöt nr 12:1 2016 Regeltest på nivå 1 (Uppgifter från SGF:s Grönt kort-material) Besvara frågorna med a () eller ej () Försök hitta rätt moment i Regler för Golfspel (regel eller definition) Komplettera gärna svaren med

Läs mer

Hur påverkar träd och skugga våra greener?

Hur påverkar träd och skugga våra greener? Hur påverkar träd och skugga våra greener? HGU arbete 2008-2010 av Daniel Pantzar Landeryds GK Sammanfattning Tanken till arbetet var att hitta argument för att kunna ge äldre greener nya förutsättningar

Läs mer

En snabb vägledning i Regler för golfspel. Gäller från januari 2016

En snabb vägledning i Regler för golfspel. Gäller från januari 2016 En snabb vägledning i Regler för golfspel Gäller från januari 2016 2 VÄGLEDNING I GOLFREGLERNA EN SNABB VÄGLEDNING Denna vägledning ger en enkel förklaring till de vanligaste regelsituationerna. Den utgör

Läs mer

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TEMA - Peter Peter Chamberlain Golf & Karl-Oscar Course Development Seth Inledning Få banor har de förutsättningar som Timrå Golfklubb besitter.

Läs mer

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011

LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 LOKALA REGLER OCH FÖRESKRIFTER FÖR KÖPINGS GOLFKLUBB 2011 1. RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS (RF) OCH SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) POLICY BETRÄFFANDE 1.1 Alkohol, Doping, Tobak och Hasardspel Utförlig information

Läs mer

Sammanställning av enkäterna

Sammanställning av enkäterna Sammanställning av enkäterna Under senhösten gjordes två enkäter som besvarades av medlemmar respektive gäster. Ovanligt många svar från gäster och framförallt medlemmar har gett mycket värdefull input.

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2015 FÖR VRETA KLOSTER GOLFKLUBB Golf spelas enligt "Regler för Golfspel" och "Decisions on the Rules of Golf" samt följande regler och föreskrifter: 1. Riksidrottsförbundets (RF)

Läs mer

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på.

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på. Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. För alla som tränar, oavsett nivå, är kanske det viktigaste att innan träningen förbereda sig på det man skall göra. Detta gäller mat, vila, mental uppladdning(tänka

Läs mer

Pär Öhman Head greenkeeper, Wäsby Golf HGU2008. Konstgräsgreener

Pär Öhman Head greenkeeper, Wäsby Golf HGU2008. Konstgräsgreener Konstgräsgreener 1 Innehåll Sid. 2 Sid.3 Sid.4 Sid.5 6 Sid.7 Sid.8 9 Sid.10 Innehåll Förord Greenuppbyggnad Skötselplan konstgräsgreen Historik/ordlista Våra erfarenheter Referenser 2 Förord Konstgräs

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén - förslag till banförbättringar Bankommittén Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum Bunkrar och bunkervallar

Läs mer

Från skiss till färdig spelyta

Från skiss till färdig spelyta Från skiss till färdig spelyta - Ombyggnation av Forsgårdens Golfklubb med hjälp av skotsk golfentreprenör HGU 13/15 Robin Eriksson Forsgårdens Golfklubb Bakgrund/Inledning Forsgårdens Golfklubb är en

Läs mer

Idrottsprogram Nicklastorp. Golfklubb 2005. Framtaget av Idrottsteamet:

Idrottsprogram Nicklastorp. Golfklubb 2005. Framtaget av Idrottsteamet: Idrottsprogram Nicklastorp Golfklubb 2005 Framtaget av Idrottsteamet: Lars Remröd, instruktör, medarbetare i utbildningskommittén, marknadskommittén, junior/elitkommittén, adjungerad i styrelsen. Huvudansvarig

Läs mer

2012-10-09 NULÄGET 1

2012-10-09 NULÄGET 1 NULÄGET 1 AKTIVA GOLFMEDLEMMAR SEP 2012 Källa: GIT/ SGF medlemsstatistik 2012-09-15 Källa: GIT/ SGF medlemsstatistik 2012-09-15 2 Källa: GIT/ SGF medlemsstatistik 2012-09-15 Källa: GIT/ SGF medlemsstatistik

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Nytt koncept för golfbanor

Nytt koncept för golfbanor Nytt koncept för golfbanor Entreprenadskötsel av golfbanor en ny möjlighet Många golfklubbar jobbar idag med strama budgetar, minskad bemanning och mindre pengar till drift och investeringar. Att anlita

Läs mer

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB

REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Leksands Golfklubb Sida 1 (5) REGLER OCH FÖRESKRIFTER 2016 FÖR LEKSANDS GOLFKLUBB Golf spelas enligt gällande "Regler för Golfspel", "Decisions on the Rules of Golf", "Spel och Tävlingshandboken", Riksidrottsförbundets

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30.

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30. Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30. Plats: Klubbhuset Närvarande Svante Gustafson, ordförande Ossian Nilsson Johan Grevelius

Läs mer

Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger.

Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger. Hemstudieuppgift 2 Grupp: Johanna Ericsson, Michael Lundqvist, KG Nissén, Christian Borgström, Träningsprogram/planering Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger.

Läs mer

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy 9st elitjuniorer och en golfinstruktör åker på träningsläger under en vecka.

Läs mer

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong

Nyhetsbrev #1 2016. Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong Nyhetsbrev #1 2016 Kallelse till årsmöte Ny kanslitjänst utlyses 2 nyanställda tränare mental träning Vi bjuder på hockey! Välkomna till en ny säsong kallelse Sida 1 av 6 Kallelse årsmöte Frösåker Golfklubb

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar - förslag till banförbättringar Projektgrupp Urban Henriksson Åke Lindahl Per-Ola Karlsson Roland Holmgren Annika Wallqvist Dan Lövgren Januari 2007 Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 Bättre sand i bunkrarna Jag saknar ett antal bolltvättar.hål 13 är ett stopphål, där vore det bra om man skyltade att bakomvarande boll slår ut innan

Läs mer

Banguide - Funäsdalen Golf

Banguide - Funäsdalen Golf Hål 1 Bockfoten (par 5) 435m Hål 2 Gråstöten (par 4) 380m På ettans tee får man glömma alla drömmar om kanondriven. Lämna de långtslående klubborna i bagen, för nedanför backen rinner "Golfströmmen", som

Läs mer

Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana -

Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana - Från tee til green under 50 år - ett kåseri om Skaftö golfbana - Inledning I Svensk golfguide från 2013 står följande att läsa om Skaftö golfbana: Teknisk, lätt kuperad parkbana. Hålen slingrar sig likt

Läs mer

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Övergripande mål Jönåkers golfklubb skall karaktäriseras av familjekänsla med personlig och bra service och vi skall ha en kvalitetsbana med ambitioner för ett långt

Läs mer

Innovation. En ny generation Konstgräs. CoverLawn

Innovation. En ny generation Konstgräs. CoverLawn Innovation En ny generation Konstgräs CoverLawn 0 Nyinstallerat 1 Helt integrerat i gräsmattan CoverLawn är... En helt ny generation konstgräs där grässtrået är integrerat med basstrukturen som är utformat

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Examensarbete HGU 2015-2017. Av Peter Landgren Bedinge GK FINISH? Tveksam finish i bilden ovan. Frågeställningar: Finish på en medelgolfbana typ Bedinge GK. Vad är finish? Viktigt eller inte? Kostnader?

Läs mer

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Formspråk... 4 Tees... 4 Fairway... 5 Bunkrar... 6 Klippning och Klipplinjer... 7 Avslutning... 8 2 Bakgrund

Läs mer

1. Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt. 3. Fastställande av föredragningslista. 4. Val av ordförande och

1. Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt. 3. Fastställande av föredragningslista. 4. Val av ordförande och 1. Fastställande av röstlängd för mötet. 2. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt. 3. Fastställande av föredragningslista. 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet. 5. Val av två protokolljusterare,

Läs mer

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum 2012-02-18 Uppdatering av långtidsplan (uppdateringar och kommentarer på vidtagna och planerade åtgärder är markerade med röd färg) Ulricehamns Golfklubb Bankommittén Långtidsplan med förslag till banförbättringar

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Utmaningar Långa rondtider För svårt uppsatta banor Sämre golfare slutar spela ( avhopparstudien ) Mål Rimliga rondtider En svårighetsgrad som passar alla

Läs mer

TLR Lokala Regler & Tävlingsregler

TLR Lokala Regler & Tävlingsregler TLR Lokala Regler & Tävlingsregler TLR Steg 1 Avsnitt 3 Kap. 6 och 7 i SoT Bilaga I del A och B i Regler för Golfspel Mall och exempel på Lokala Regler och Tävlingsregler Lokala Regler & Tävlingsbestämmelser

Läs mer

Sinnesfrid: Synvillor

Sinnesfrid: Synvillor Sinnesfrid: Synvillor I denna övning utmanar vi synsinnet med hjälp av några luriga bilder. Gör så här: Ta fram bilderna. Betrakta varje bild enskilt eller i grupp. Det finns fyra typer av bilder. Stereobilder

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb Masterplan Hudiksvalls Golfklubb HUDIKSVALLS G O LFKLU B B Masterplanen är framtagen av Carl Heed, Peter Barås, Sven-Olof Lindgren, Daniel Westling och Filip Modig. Med synpunkter från Bankonsulent Kim

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Banvärdering enligt slopesystemet.

Banvärdering enligt slopesystemet. Banvärdering enligt slopesystemet. SÅ VÄRDERAS SVENSKA GOLFBANOR Hej! Vi söker dig som är engagerad och vill göra en elitsatsning. (4) Banvärdering enligt slopesystemet Så värderas svenska golfbanor Har

Läs mer

ÄVENTYRSGOLF. Spännande och utmanande. Adventure Golf In touch with time.

ÄVENTYRSGOLF. Spännande och utmanande. Adventure Golf In touch with time. ÄVENTYRSGOLF Spännande och utmanande Äventyrsgolf - den mest spännande & utmanande minigolfen Kvalitet, lönsamhet och spelbarhet. det finns Många anledningar till att välja en äventyrsgolfbana från scandinavian

Läs mer

Budgetmöte 19 oktober 2013

Budgetmöte 19 oktober 2013 Budgetmöte 19 oktober 2013 Budgetmöte 19 oktober 2013 Dagordning 1. Ordförande öppnar mötet 2. Ordförandens punkt 3. Upprop och fastställande av dagordning för mötet 4. Fråga om mötet har behörigen utlysts

Läs mer

Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor

Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor Mål och kvalitetsdokument för skötsel av Varbergs GK s banor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra båda 18-håls banor samt för övningsområden under normala förhållanden Det fastställda

Läs mer

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om fusk i samband med tävling i golf Juridiska Nämnden Dnr 18/2009 JurN 18-14 BESLUT 2010-03-12 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar KLAGANDE Stefan E, medlem i Hagge GK MOTPART Peter B, medlem i Hagge GK

Läs mer

Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor

Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor Måldokument och kvalitetsmanual för golfbanor Dokumentet beskriver målsättning och kvalitet för våra 18 hålsbanor, Pay & Playbanan samt övningsområden under normala förhållanden 2016. Det fastställda måldokumentet

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

Verksamhetsberättelse ForshagaDeje Golfklubb 2014

Verksamhetsberättelse ForshagaDeje Golfklubb 2014 Verksamhetsberättelse ForshagaDeje Golfklubb 2014 Året startade med att få en ny förening på fötter, då turerna kring denna golfklubb har varit många. Vi har slitits mellan hopp och förtvivlan. När till

Läs mer

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva.

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. FÖRSVARSSPEL Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. Lågt försvarsspel Försvarsspelet inleds ungefär i höjd med mittlinjen. Markeringsförsvar - Zonförsvar

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

2. GOLFBANAN 2.1 BANBESKRIVNING

2. GOLFBANAN 2.1 BANBESKRIVNING 2. GOLFBANAN 2.1 BANBESKRIVNING Termerna inom golfidrotten kommer ursprungligen från engelska språket och de har haft en enastående förmåga att leva kvar oavsett i vilket land golf spelas. Detta har haft

Läs mer

VARFÖR LEASAR VI VÅRA ARBETSMASKINER?

VARFÖR LEASAR VI VÅRA ARBETSMASKINER? PROJEKTARBETE 2006-02-01 HGU-utbildning 04-06 VARFÖR LEASAR VI VÅRA ARBETSMASKINER? Författare: Stefan Thoresson Skaftö Golfklubb 1 Sammanfattning I enkätundersökningen har jag frågat varför leasar vi

Läs mer

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led.

Anläggningen ska utvecklas genom en strävan på ständiga förbättringar i alla led. Måldokument - Banan Nyköpings GK golfbanor ska erbjuda en positiv golfupplevelse via spel på banorna som är en utmaning för motions såväl elitspelare. Spelarna ska känna en kvalité genom greenerna som

Läs mer

HGU 2008 Examensarbete

HGU 2008 Examensarbete Per-Martin Ekberg Headgreenkeeper Sankt Jörgen Park Golf HGU 2008 Examensarbete Algmedel i vattendrag 1 Innehållsförteckning Algmedel i vattendrag 1. Bakgrund sid 3 2. Frågeställning sid 4 3. Metod sid

Läs mer

Allmän information Gripsholms Golfklubb

Allmän information Gripsholms Golfklubb 2006-01-24 Allmän information Gripsholms Golfklubb Medlemskap i Golfklubben Medlemskap i Gripsholms Golfklubb erhålls genom ansökan ställd till och efter godkännande av Golfklubbens styrelse. Spelrätt

Läs mer

Banbesök: Ombergs Golf. Omberg siktar mot toppen

Banbesök: Ombergs Golf. Omberg siktar mot toppen Omberg siktar mot toppen Anläggningen vid erbjuder mer 22 Vätterns strand än bara golf Hål 14. Ett par 5 på 548 meter där man sedan byggnationen har backat tee och flyttat fram greenen mot klipporna. Foto:

Läs mer

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08 BANBESÖKSRAPPORT 2015-09-08 Närvarande: Tomas Svahn Karl-Åke Johansson Boel Sandström Bankonsulent SGF Syfte med besöket Banbesök där vi resonerade kring gjorda skötselåtgärder under säsongen, samt undertecknad

Läs mer

Många miljoner betalas aldrig ut

Många miljoner betalas aldrig ut Många miljoner betalas aldrig ut Krångligt med försäkringar? Ja, men viktigt. Och det finns hjälp att få. I sju fall av tio där Niklas Forsenberg och hans kollegor på Efterhjälpen gör en försäkringsutredning

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Banvision Gagnefs GK

Banvision Gagnefs GK Banvision Gagnefs GK ver_1 SYFTE: Banvisionen är under uppbyggnad för fortsatt utveckling av golfbanan på Gagnefs GK, av och med representanter för medlemmar i klubben MÅL: Utveckla golfbanan och göra

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner,

Juniorbladet 1/2016 2016-04-04. Loftahammars Golfklubb www.loftahammarsgk.se. Hej golfvänner, Juniorbladet 1/2016 Hej golfvänner, Nu gäller det att Du börjar planera golfsäsongen 2016 för att få ut så mycket så möjligt av denna fantastiska sport! I det här Juniorbladet har vi listat alla aktiviteter

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Sjöbo. Hål 1, par 4, Hcp 9 Vit 377 Gul 336 Blå 322 Röd 291. Regel (Hänvisning i Regler för Golfspel 2008-2011)

Sjöbo. Hål 1, par 4, Hcp 9 Vit 377 Gul 336 Blå 322 Röd 291. Regel (Hänvisning i Regler för Golfspel 2008-2011) 1. GENERELLA LOKALA REGLER 1.1 Stenar i bunker Stenar i bunker är flyttbara hindrande föremål. Regel 24:1 är tillämplig. 1.2 Följande markeringar gäller på banan: Sjöbo. Banmarkering Innebörd Vit Out of

Läs mer

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret!

Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att utvecklas med Golfäventyret! Golfäventyret gör det enklare. Golfäventyret är barnens resa i golfen vägen från att vara ny till att

Läs mer

2002 hade vi Sveriges bästa 14-åringar fr.v. Erik Larsson och Josefine Sundh med på bilden är också Sofie Hagberg

2002 hade vi Sveriges bästa 14-åringar fr.v. Erik Larsson och Josefine Sundh med på bilden är också Sofie Hagberg 1 (10) GOLFAREN NYHETSBREV för dig som är medlem i Kumla Golfklubb GOLF CAMP GOLF CAMP Semestergolf och sommar Se bildcollage på sid 3 7 Mathias Weiderman siktar mot Europatouren mathias weiderman är förstaårssenior

Läs mer

Rockatorp Golfklubb styrdokumet

Rockatorp Golfklubb styrdokumet Rockatorp Golfklubb styrdokumet 2004-10-12 1. Syfte GK har som ändamål att verka för att medlemmar kan utöva golfspel i enlighet med idrottens verksamhetsidé. 1.1 Idrottens verksamhetsidé Idrott är fysisk

Läs mer

Betalning av utomhusträning, juniorläger och Skandia Cup

Betalning av utomhusträning, juniorläger och Skandia Cup Juniorblogg 2015 Vinterträning juniorer 2015-12-15 Nu är det hög tid att börja tänka på nästa golfsäsong. För att komma väl förberedda till den är det dags att börja träningen inomhus med oss. I år vill

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Zeoliter i grönyteskötsel

Zeoliter i grönyteskötsel HGU Examensarbete Falsterbo Golfklubb 2014-04-01 2015-08-01 Håkan Lindberg Handledare: Göran Hansson Zeoliter i grönyteskötsel Sammanfattning: Mitt syfte när det gällde försöken med de 6 försöksrutorna

Läs mer

Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth

Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth Josefin Strid, 16 år A. Analysera en spelare utifrån Golfpyramiden. Påverkan direkt: Är att resultaten måste sänkas, medianen/snittscoren måste ner med cirka 3 slag (under

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten

Regelboken 2008. Ändringar som förbättrar tydligheten Regelboken 2008 Viktiga ändringar Ändringar som förbättrar tydligheten Ändringar som minskar plikten i vissa fall för att se till att den står i proportion till förseelsen. Definitioner Råd. Upplysning

Läs mer

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Projektgruppens förslag till långtidsplan Här följer projektgruppens förslag till förändringar av banan med avsikt att utveckla banans tekniska svårigheter

Läs mer