Sammanfattning från Samfundet S:t Eriks symposium Stadsplanering och Segregation den 10 mars 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning från Samfundet S:t Eriks symposium Stadsplanering och Segregation den 10 mars 2011"

Transkript

1 Sammanfattning från Samfundet S:t Eriks symposium Stadsplanering och Segregation den 10 mars 2011 Vad förmår politik och stadsplanering göra åt segregationens dynamik och konsekvenser? Föreläsare: Roger Andersson, forskare vid institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet Segregationen i politik och debatt: Segregation har funnits med i bostadspolitiska utredningar och debatter sedan talet. Debatten tog fart under byggandet av det så kallade Miljonprogrammet och fick ytterligare uppmärksamhet under 1990-talet. Med tiden har fokus på segregationens etniska uttryck blivit allt starkare. Oftast ligger fokus i debatten på specifika bostadsområden/stadsdelar och inte på dynamik och processer. Debatten har fokus på förlorarsidan, de enskilt utsatta stadsdelarna eller områdena, vilket är fel fokus om man vill få till förändring i de grundläggande sorteringsprocesserna på bostadsmarknaden.

2 Utflyttningen från hyresrättområdet sydöstra Gårdsten /2007 Samtliga 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Bor i området vid årets slut Avlidit Flyttat till övr. Göteborg Flyttat till annan kommun Flyttat till annat land I området halverades sysselsättningen under lågkonjunkturen på 1990-talet. Många med små valmöjligheter bor en period av livet i områden som till exempel Gårdsten utanför Göteborg bodde det 1379 invånare i Gårdsten och 2006/2007 fanns det 102 invånare av dem kvar i området. Bakgrund till senaste 20 årens debatt Ett nedslag i ett så kallat utsatt område 1990, 1995 och 2006 visar en halvering av antalet Sverigefödda och en alltmer resurssvag svensk befolkning. Läget 2006 är väsentligt sämre än Spelar boendet någon roll? Det är väl belagt att fattigdom medför olika slags sociala problem och att segregationen sorterar livschanser. Den geografiska fördelningen av fattigdom har därför en hel del med fattigdomens konsekvenser att göra. Våra svenska empiriska studier visar att segregationens konsekvenser är: Att det är svårare för en arbetslös att komma tillbaka i sysselsättning om många i grannskapet är arbetslösa. Att denna effekt märks tydligare i det lilla grannskapssammanhanget; hur befolkningssammansättningen ser ut alldeles i närheten av en individ betyder mer än hur det ser ut i exempelvis den stadsdel man bor. Mäns inkomstutveckling påverkas mer än kvinnors av grannskapets befolkningssammansättning. Effekterna är mindre för unga vuxna än för En hel del av effekten av att bo i fattiga områden försvinner när man flyttar därifrån men effekter är mätbara även efter flera år.

3 Det finns tröskeleffekter, de vill säga sambanden mellan till exempel variationen i koncentrationen av fattiga och individers inkomstutveckling är inte linjära. Det finns kumulativa effekter: boendetiden i olika sociala miljöer spelar roll för utfall, till exempel avseende inkomstutveckling. Effekter på ungdomars utbildningsprestationer är dokumenterade men skolornas sammansättning betyder mer än grannskapets sammansättning. Anti-segregationspolitikens legitimitet Sorteringen på bostadsmarknaden påverkas av och påverkar sociala utfall - möjligheten till utbildning, arbete, god hälsa med mera. Anti-segregationspolitik kan därför betraktas som en del av välfärdspolitiken. En viktig avvägning handlar om valet mellan förebyggande och kompenserande insatser och mellan individ- och områdespolitik. Reflektioner kring antisegregationspolitik Nedan presenterar Roger fyra strategier för antisegregationspolitik. De fyra strategierna är: 1. Politik som påverkar resursfördelningen i samhället 2. Områdesbaserade urbana interventioner 3. Sociala och etniska blandningsstrategier 4. Anti-diskrimineringspolitik (etniska förtecken) 1. Politik som påverkar resursfördelningen i samhället Det samlade utfallet av politik och marknad under det senaste kvartsseklet är att resursfördelningen i befolkningen blivit mer ojämn. Inkomstpolariseringen växer också mellan bostadsområden. Tendensen är starkare geografisk koncentration av de resursstarka hushållen till de mest ensidigt byggda bostadsområdena: egnahemsområden. Höginkomsttagare är mer geografiskt koncentrerade än låginkomsttagare (högre segregationsindex), det vill säga de som har mest att välja på väljer att bo bland likar. Boendesegmentering efter upplåtelseformer Flertalet ensidiga bostadsområden i stockholmsregionen är egnahemsområden. Nästan 300 av 847 områden domineras kraftigt av egnahem (>90%). Hälften av alla områden har minst 70 procent egnahemsboende. Andra upplåtelseformer är inte geografiskt koncentrerade på samma sätt även om innerstaden blir alltmer ensidigt dominerad av bostadsrätter. Uttryckt på annat sätt: medan en stor majoritet av egnahemsboende bor ensidigt bor majoriteten av hyres- och bostadsrättsinvånarna relativt blandat. Medianinkomsterna är som förväntat högst i områden med koncentration av egnahem och lägst i privat och kommunal hyresrätt.

4 Per capita income (Euro) 2. Områdesbaserade urbana interventioner Detta är en dominerande strategi i europeiska länder. Genom vertikala och horisontella partnerskap med fokus på segregerade, utsatta områden hoppas politiker att man kan åstadkomma en integrerad satsning som förbättrar situationen. Våra studier inom ramen för EU-projektet, UGIS, visade att den svenska storstadssatsningen, som utgör ett bra exempel på detta slags politik, inte nådde sitt huvudmål, vilket var att bryta den sociala, etniska och diskriminerande segregationen. Orsak: för lite resurser? För kort tid? Felaktig metod? Områdesbaserad politik i Sverige: Målen med den svenska storstadspolitiken är: Att ge storstadsregionerna goda förutsättningar för långsiktigt hållbar tillväxt. Storstadspolitiken bör därmed kunna bidra till att nya arbetstillfällen skapas såväl inom storstadsregionerna som i övriga delar av landet. Att bryta den sociala, etniska och diskriminerande segregationen i storstadsregionerna och att verka för jämlika och jämställda levnadsvillkor för storstädernas invånare. Målbeskrivningen kvarstår efter regeringsskiftet Problematisering av områdesbaserade interventioner: A2 C2 C1 A1 B Rich areas Neighbourhoods Poor areas F Staden är segregerad, i detta exempel inkomstmässigt. Områdessatsningar görs endast i fattiga områden (B), kanske med förhoppningen att öka inkomsterna något. Att bryta segregationen handlar dock om att förändra lutningen på linjen (A1-A2), vilket inte görs i områdesbaserade program. Programmen riskerar att inte ens nå B eftersom fattigare områden är mindre attraktiva och hela tiden förlorar relativt resursstarka genom utflyttning. In flyttar istället mycket resurssvaga hushåll. Om attraktiviteten förbättras kan möjligen det enskilda området flyttas

5 vänsterut på linjen, inte sällan med följd att ett annat område trillar ned. C1 illustrerar att problem flyttas och C2 att resursstarka hushåll flyttar. Poängen är att en politik för att bryta segregationen måste kompletteras med inslag som långsiktigt minskar lutningen på linjen. Områdesbaserade interventioner kan, med stora resurser och rätt balans mellan fysiska och sociala inslag och med ett långsiktigt perspektiv, lyfta enskilda områden genom att påverka deras relativa attraktivitet. De ändrar dock inte segregationens grundläggande struktur. Mot dem talar också deras ofta stigmatiserande effekter (områden blir utpekade som ickeattraktiva och farliga av media och allmänhet). Media gör sitt för att nedvärderande peka ut bostadsområden med stor andel utlandsfödda. Många års arbete med strävan om att förändra bilden av området kan förstöras på bara några minuter med en rubrik, såsom En kartläggning över våra värsta områden. 3. Sociala och etniska blandningsstrategier Två aspekter: påverka regionala respektive lokala fördelningar av befolkningsgrupper. Regionalt: Hela Sverige-strategin för flyktingmottagning Lokalt: Genom att bygga för social blandning hoppas man kunna undvika segregation. Om områden inte är godtagbart blandade kan man genom kompletteringsbyggande i socialt homogena områden få till stånd en bättre balans. Social Mix Policies bedrivs idag i flera länder och politiken riktar sig såväl till befintliga områden som till nyproduktion. Emma Holmqvist och Zara Bergsten (IBF) har i sina respektive doktorsavhandlingar (2009, 2010) analyserat förekomsten och effekterna av social och etnisk blandningspolitik i Sverige. Ambitionen att skapa ett blandat boende har funnits under decennier i de flesta västländer. I USA har programmen för blandat boende riktat sig direkt till individer genom så kallade moving to opportunity programmes, där individer i fattiga hushåll har fått hyresrabattbiljetter för att kunna bo i områden som anses vara socialt bättre men där även bostäderna håller en högre standard. Europa (framförallt i Nederländerna och i Storbritannien) samt i Canada har strategierna varit att vid byggnation av nya bostadsområden verka för en större blandning av olika upplåtelseformer och ibland även av hustyper. Men även områdesförnyelse har genomförts och områden med hög andel social rent har byggts om för att bli mer varierade. I Storbritannien har utförsäljning också varit en strategi genom de så kallade right to buy policies som introducerades på 1980-talet.

6 De viktigaste verktygen för social blandning i Sverige Att vid nybyggnation och förnyelse blanda olika upplåtelseformer, hustyper och lägenhetsstorlekar. I en nyligen genomförd studie av kommunala planerares och kommunala bostadsbolags syn på ett blandat boende framkom att det främsta verktyget i Sverige är att skapa en fysisk blandning, det vill säga om olika hustyper, upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar blandas i samma område vilket skall göra att olika hushållskategorier flyttar in i området. Stora och små familjer, gamla och unga, invandrade och svenskar, högutbildade och lågutbildade Aktörerna nämnde även andra sätt som att skapa en blandning i bostadsområdena, marknadsföra vissa bostadsområden, se till att alla områden hade lika bra service och standard, ge hyresrabatt för de hushåll som saknades i vissa områden etc. Tanken med den fysiska blandningen var att alla hushållskategorier på så sätt ska kunna hitta ett boende som passar dem och som de kan få tillgång till/råd till utan att hänvisas till endast ett eller ett fåtal områden i staden. Men i jämförelse med andra länder avviker fallet Sverige på främst två punkter: 1. Till skillnad från andra länder som har haft specifika program för att skapa en blandning, är blandningen i Sverige tänkt att ske genom det vardagliga planeringsarbetet för bostadsförsörjningen. Avsaknaden av en riktad påse pengar kan göra det svårt att genomföra målet. Å andra sidan är målsättningen kontinuerlig och inte avgränsad till några få år under ett specifikt program. 2. I andra länder har satsningarna riktats till utvalda hushåll eller utvalda bostadsområden. I Sverige är planeringen för ett blandat boende universellt, blandningen ska alltså åstadkommas i alla typer av bostadsområden inte bara de utsatta stadsdelarna. Aktörerna i studien nämnde också vad det är som inverkar på möjligheterna för att skapa en social blandning. De allmännyttiga bostadsbolagen pekade på att det spelar en avgörande roll vilka villkor som gäller för allmännyttan. Även var de får mark att bygga på spelar roll. Det är därtill svårare att förändra den fysiska sammansättningen genom kompletteringsbebyggelse i vissa delar av staden. Allmännyttan ansåg vidare att de hade större chanser att verka för ett blandat boende ju tidigare de inkluderades i den kommunala planeringsprocessen. De menade även att det krävdes ett gott samarbete med andra aktörer för att kunna genomföra en politik om ett blandat boende, alla måste vara med på att det är en målsättning som är värd att jobba för. De kommunala planerarna påpekade att det mest centrala var hur mycket mark kommunen hade i sin ägo. Genom markinnehav kunde de lättare styra aktörerna att verka för en social blandning. Om de privata aktörerna inte visade något som helst intresse för att bygga blandat var målet också svårt att genomföra. Situationen på bostadsmarknaden påverkade också möjligheterna för att skapa en social blandning. Om det var hög efterfrågan och

7 villkoren för bostadsproduktion var gynnsamma skulle också produktionen bli hög. När marknaden stagnerar var det svårt eftersom målet för ett blandat boende kräver en ganska stor bostadsproduktion för att göra skillnad. Därtill pekade de kommunala planerarna på att det var viktigt att politikerna gjorde klart vilken prioritering målet om en social blandning skulle ha. Om det var tydligt att denna målsättning skulle gå först, skulle det vara lättare för planerarna att påverka bostadsproducenterna att bygga för en blandning. 4. Anti-diskrimineringspolitik (etniska förtecken) Institutionell diskriminering Institutionella system Institutionella aktörer Boende/bostadskonsumenter (Finaniseringsprinciper, (Handläggare, "gate-keepers") (Befolkningens attityder och förmedlingsprinciper) preferenser) Preferensdiskriminering Institutionell diskriminering: Institutionella system såsom finansieringsprinciper och förmedlingsprinciper. Institutionella aktörer såsom handläggare och gate keepers Boende/bostadskonsumenter, befolkningens attityder och preferenser Majoritetsbeteende A. Flykt ( White flight ) B. Undvikande ( White avoidance ) C. Blockering ( Blocking strategies ) Slutsatser 1. Politik som påverkar resursfördelningen i samhället - Inget tyder på att utjämning står på den politiska dagordningen 2. Områdesbaserade urbana interventioner - Kan ha betydelse lokalt men bryter inte segregationen. Finns legitimitets- och stigmatiseringsproblem. 3. Sociala och etniska blandningsstrategier - Fokuserar sällan på det stora ensidighetsproblemet (egnahemsområden) och planeringen alltför passiv. Bör också bedrivas regionalt och inte bara av enstaka kommuner. 4. Anti-diskrimineringspolitik (etniska förtecken) - Mer uppmärksammat nu, men strategi? Kompensatorisk politik Negativa grannskapseffekter kan motverkas genom upprätthållandet av servicenivån i offentliga verksamheter (skola, vård, omsorg). Ju mindre roll bostadsadressen spelar för tillgången till kollektiva nyttigheter, desto svagare impulser till segregations-genererad migration.

8 Att inte äga politikens avsikter och följder Föreläsare: Christer Bengs, professor på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala Christer Bengs inledde med att konstatera att för att råda bot på segregationen hjälper det inte att fokusera på enskilda områden, utan att det måste till insatser på en strukturell nivå. Detta omfattar såväl åtgärder i stadsplaneringen som bostadspolitiken och de ekonomiska strukturerna. Ekonomin och politiken Det finns flera strukturella mekanismer som främjar segregationen och en av dem är den ekonomiska situationen, menar Christer Bengs. Som exempel pekade han på inkomster och förmögenhet i Sverige. Inkomstfördelning i Sverige är bland de jämlikaste i världen, enligt Gini-koefficienten (1 100) där Sverige ligger på 25. Förmögenhetsfördelningen däremot, är bland de mest ojämlika i världen där Sverige ligger på 85.3, vilket innebär att det är mer ojämlik här än i USA (80.9). Endast Namibia, Singapore, Schweiz, Qatar och Hong Kong är mera ojämlika avseende förmögenhetsfördelning än Sverige, enligt Credit Suisse. Vidare är den svenska förmögenheten koncentrerad till en väldigt liten grupp svenskar. Den rikaste procenten äger över 40 procent av den totala svenska förmögenheten, enligt en undersökning från Institutet för näringslivsforskning från Ovanstående står i samklang med att småägandet i Sverige är relativt litet, internationellt mätt, och fastighetsägandet är starkt koncentrerad till få ägare inom svensk industri och näringsliv. Detta är något som har möjliggjort segregationen, konstaterade Christer Bengs och fortsatte; En förklaring till att Sverige har bland den mest ojämlika förmögenhetsfördelningen kan vara korporatismen som kringskär parlamentarismen till förmån för uppgörelse mellan intresseorganisationerna.

9 Innebörden av korporatismens Sverige. Stadsbyggandet Stadsbyggandets utveckling, från byggnadsstadgan 1874 till PBL 1987, har en direkt påverkan på den storskaliga segregationen vi ser i dag. Tidigare byggdes städer i kvarter, indelade i tomter, då medborgarens intresse stod i första hand. Segregation fanns, men den var småskalig. Idag sker stadsplaneringen på projektbasis med exploatörerna som enda intressenter. Det är en enskild exploatör som bygger hela kvarter eller städer. Byggherren har ett ekonomiskt intresse att separera olika upplåtelseformer i exempelvis villaområden, bostadsrättsområden, hyresrättsområden. Att blanda påverkar försäljningsvärdet negativt. Segregationen har blivit storskalig. Den svenska bostadspolitiken är verkligen en djungel, men jag har kommit fram till att den karakteriseras av två principer: att inte äga sin bostad och att inte acceptera fri prisbildning. Detta har lett till segregation, stadsförstörelse och att vi i Sverige har bland de högsta boendekostnaderna i världen, säger Christer Bengs. Sättet de olika upplåtelseformerna främjar segregationen kan beskrivas på följande sätt (andel av det totala bostadsbeståndet inom parentes); 1. Ägobostäder (40 %) Är olönsamma att hyra ut på grund av den höga beskattningen. Fastighetsägarna bor tillsammans och det är en obetydlig blandning av olika socioekonomiska kategorier. 2. Bostadsrätterna: (20 %) Får inte hyras ut och därmed en liten blandning av olika socioekonomiska kategorier. Föreningen har möjlighet att själv välja vem som ska bo i fastigheten och det finns uppgifter om fall då invandrare har blivit nekade bostadsrättköp på grund av detta. 3. Hyresrätter (40 %) Fastighetsägaren har möjlighet att välja hyresgäster enligt kriterier som: Hyresgästen ska ha arbete eller regelbunden inkomst Etnisk kvotering Minimera störningar Reglerna för upplåtelse av hyresrätter är till för att motverka segregationen, men kan ha fungerat på motsatt vis, enligt forskaren Margareta Popoola.

10 Christer Bengs avslutade med att konstatera att för att råda bot på segregationen behövs den svenska bostadspolitiken förändras, marknadens inflytande måste öka. Detta verkar dock varken högern eller vänstern vara intresserad av. Höger vågar inte, de är rädda att mista väljare och vänstern vill inte av ideologiska skäl. Det är socialdemokraterna som har designat hela politiken, dock med humana uttalade målsättningar. Effekterna har varit de motsatta.

11 Samhällsbygget Gårdsten Föreläsare: Katarina Ahlqvist, vd Gårdstensbostäder Gårdsten ett samhällsbygge Gårdstensbostäder är ett av Göteborgs kommunala bostadsbolag och tillhör Förvaltnings AB Framtiden, helägt av Göteborgs stad. Bolaget bildades 1997 med uppgift att förvalta fastigheterna och även utveckla och förnya stadsdelen Gårdsten, ett miljonprogramsområde i nordöstra delen av Göteborg. Gårdstensbostäder ger möjlighet för alla hyresgäster att ha ett stort inflytande genom delaktighet i alla frågor som berör boendet. Detta möjliggörs genom nära kontakt med huscheferna, olika typer av dialogmöten som bolaget tillsammans med boende initierar samt att styrelsen i bolaget bor i Gårdsten, vilket gör det enkelt att kunna påverka sitt boende. Gårdsten är ett samhällsbyggeri med fokus på framtidstro, delaktighet, varsamhet och hållbarhet Fakta om bostadsområdet Gårdsten: Invånare: ca Medelinkomst: ca kr (100 ) Läge: 13 km nordost om Göteborgs centrum Antal hyresrätter: 2 726, byggda Antal bostadsrätter: 339, varav 189 i småhus Antal äganderätter i småhus: 91 Höjd över havet: 100 m

12 1997 stod Gårdsten inför följande utmaningar: En betongförort i förfall Hög vakansgrad Hög andel brott Hög arbetslöshet och fattigdom Anonymitet i mångfalden Kraftigt bristande samhällsservice och välfärd Låg vi-känsla och stolthet Människornas livsöden och livets resa Människorna i området såg inget värde i sig själva. Gårdsten som bostadsbolag talade om för dem att det är de som är viktiga. Under de snart 15 år som Gårdsten utvecklats har företaget utvecklat stadsdelen. Människorna i Gårdsten har fått förutsättningarna. Under åren har bostadsbolaget varit med och drivit fram jobb, de såg möjligheterna med att ge jobb till boende i området. Sedan 1997 har Gårdsten skapat arbetstillfällen i området. Ali flydde från kriget i Libanon och har nu startat eget företag. Adem flydde från kriget i Bosnien, är huschef och arbetar som medarbetare i bolaget. Asha flydde från kriget i Somalia, har startat eget och driver nu en egen affär i området. Gårdstensbostäders långsiktiga mål: En långsiktig och hållbar utveckling av fastighetsförvaltning och boende i Gårdsten för de boende Reellt inflytande Uppdraget från ägarna är utvidgat i jämförelse med ett traditionellt bostadsbolag, samtidigt som kravet är fortsatt affärsmässighet och numera med en realitet av lönsamhet. Ett av de viktigaste områdena inom Gårdstensbostäder är att de boende ska ha inflytande och vara delaktiga i boendet. Därför arbetar bolaget ständigt med möten och dialog med hyresgästerna. De möts i styrelserummet, varje dag hos huscheferna och när de har onsdagsaktiviteter och dialogmöten i området. De olika träffarna handlar bland annat om föräldraskapet, grannsamverkan, seniorverksamhet, polsktalande eller andra nationella grupper, växthusen i solhusen liksom andra viktiga boendefrågor.

13 Samhällsbygget Gårdsten präglas av: Levande, trygg boende- och livsmiljö Boende med delaktighet, Passionerat medarbetarskap Förnyelse/utveckling med kontinuitet Symboliska milstolpar till exempel vindkraftverk och solhus Medveten förvaltning med energifokus Helhetssyn hållbart med omtanke om människor och miljö Samhällsekonomisk lönsam upprustning Gårdstens ekonomiska dimension under 14 år Under de 14 år som gått har Gårdsten utvecklats, mycket tack vara att grundtanken var långsiktighet och att man satte upp långsiktiga mål. 1997: 823 tomma lägenheter 2011: 0 tomma lägenheter 1997: 8 uthyrda lokaler 2011: 60 uthyrda lokaler

14 Det gröna Gårdsten består av: Energilösningar Att området är rent och snyggt Solhusområde Vindkraftverk Fläkten i Gårdsten Grön el till alla hyresgäster Alla betalar för el, värme och vatten för att få till ett mer energimedvetet tänk Gårdstens Vision 2014 Vi frågade hur vill du att det ska se ut i Gårdsten 2014? Visionen Gårdsten 2014 är utarbetad tillsammans i dialoger med boende, styrelse, medarbetare och ledning. Visionen presenterades för alla boende på en vernissage den 27 maj 2009 i Idéum i Gårdsten, Gårdstensbostäders nya konferensanläggning. I december 2009 beslutade styrelsen om vision 2014 och den femåriga plan som bolaget arbetat fram under de senaste åren. Det är en vision och en drömbild hur de tillsammans ska arbeta för att förverkliga önskningar och idéer till Många av önskemålen har redan genomförts och arbetet kommer att fortgå under fem år. Läs hela Gårdstens Vision 2014 här: on% pdf?epslanguage=sv Mångmiljonprogrammets behov av 5 nycklar Tydliga ägardirektiv Fysisk förnyelse Inflytande och mobilisering Professionell förvaltning Områdets förutsättningar i förhållande till Staden (skola, vård, omsorg, service, kommunikationer)

15 Lokala utvecklingsstrategier i Botkyrka Föreläsare: Lars Olson, planeringschef på kommunledningsförvaltningen i Botkyrka kommun. Botkyrka präglas starkt av segregation och här har grannskapseffekten fått full effekt. Kommunen kan arbeta med kompensatoriska insatser och vissa begränsade strukturella åtgärder, men för att motverka segregationens mekanismer krävs insatser på högre nivå. Den största uppgiften för Botkyrka framöver är förnyelsen av miljonprogrammet, vilken kommer att beröra en majoritet av kommunens invånare. Historia Botkyrka har gått från att vara en liten bruksort i Sörmland till att vara en del av Stockholmsregionen. I dag är segregationen utbredd och den berör många av medborgarna. För att förstå Botkyrkas situation 2011 behöver man titta på regionens historia hade Botkyrka invånare, men i takt med Stockholms övriga omvandling ville man bygga en helt ny stad - Botkyrkastaden med invånare. Tillsammans med Stockholms stad och Svenska bodstäder, som skulle driva utbyggnaden, kom man fram till att det var dags att ta det djärva steget. Utgångspunkten för projektet var att trerummaren skulle bli den naturliga familjelägenheten. Botkyrka på 1960-talet.

16 Samtidigt som Botkyrka byggdes ut minskade Stockholm i befolkning, staden avvecklades som en plats för industrin och gröna vågen slog igenom. Man lyckades sätta in fel produkt på en vikande marknad, i en mycket stor skala. Det blev naturligtvis inte bra, sade Lars Olsson. Resultatet blev cirka tomma lägenheter och enorma svårigheter för kommunen att hantera den ekonomiska situationen. Botkyrka svarade med att se sig själv som ett offer och i en beroendeställning av stadsbidrag. Botkyrka i dag I dag har Botkyrka tagit sig ur offerrollen, menar Lars Olsson. Kommunen ser ut som många andra, i och med skatteutjämningssystemet är den inte fattig som organisation, men har högre kostnader. Kortfakta: invånare En av Sveriges yngsta befolkningar medelålder 37 år En av Sveriges mest internationella kommuner drygt hälften av befolkningen har utländsk bakgrund En majoritet bor i miljonprogram Den största uppgiften och utmaningen framöver är förnyelsen av miljonprogrammet som berör en majoriteten av kommuninvånarna. Kommunen behöver attrahera investeringskapital som är rejält stort jämfört med andra geografiska områden i regionen. Tittar man på Botkyrkas befolkningssammansättning så påverkas den av Stockholmsregionens flyttströmmar och det är vilka som flyttar in som är avgörande för situationen. I dag flyttar cirka människor per år ut från Botkyrka, majoriteten äldre, och lika många flyttar in, majoriteten yngre. Det som styr individens val av bostad är betalningsvilja och betalningsförmåga, vilket är förknippat med vad som händer i en region när det gäller såväl den sociala och ekonomiska situationen som stadsplanering och renovering. De mest kritiska besluten för segregationsmekanismer som berör Botkyrka fattas i Stockholms Stadshus, i den utsträckning som de är politiska. Bekymren blir inte till av illvilja, utan på grund av att det är svårt för politikerna att hantera de målkonflikter som finns, menar Lars Olsson. Stadsutveckling När segregationsdebatten löper som bäst handlar det om urbant våld och missade möjligheter. Vi diskuterar i högre utsträckningen naturligtvis vad det innebär för förutsättning. Vi vill sikta på att skapa ett interkulturellt och mångkulturellt välfungerande och konkurrenskraftigt samhälle, sade Lars Olsson. Avgörande för att Botkyrka ska uppnå detta mål är att nedanstående områden måste utvecklas och förbättras; Arbete Att minska arbetslösheten är centralt för Botkyrkas utveckling på såväl det sociala som ekonomiska planet. Bilden nedan visar förvärvsfrekvensen för män, respektive kvinnor.

17 Uppväxtvillkor för barn och ungdomar Andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan är låg i Botkyrka och andelen 20-åringar med godkända betyg från gymnasiet är lägre än genomsnittet för länet. Detta påverkar i sin tur framtida arbetsmöjligheter, ekonomi och därmed också hälsan. För att ge Botkyrkaungdomarna goda förutsättningar att få ett jobb krävs åtgärder för att fler unga fullföljer sin utbildning. Förnyelse av miljonprogrammet Det är nödvändigt med en förnyelse av stadsmiljön för att locka och behålla medborgare i kommunen. För detta krävs stora investeringar gällande renovering av miljonprogrammet. Majoriteten av företagen satsar på de rika kommunerna och därför behöver man bryta investeringsmönstret. Skapa framtidstro Människor behöver känna att de kan lyckas och utvecklas i det område de bor i. De ska inte bli beskurna på sina utvecklingsmöjligheter på grund av den platsen de bor på. För att skapa en framtidstro behövs en regionutveckling som stödjer detta. Det handlar om sociala lyft, ekonomiska åtgärder, att bygga broar i ett mångkulturellt samhälle och stora strukturella förändringar.

18 Botkyrkas framtid Botkyrka kan arbeta med att möta segregationens konsekvenser genom att vidta kompensatoriska åtgärder och vissa begränsade strukturella åtgärder. Kommunen kan dock inte få till avgörande strukturella förändringar för att motverka segregationens mekanismer. Det måste man jobba med på en högre politisk nivå. Avslutningsvis lyfte Lars Olsson några väsentliga funderingar: Har vi som Stockholmare råd att upprätthålla segregationen? Är det bra att ha områden där knappt 50 procent av produktiva människor bidrar till samhällsproduktionen? Givetvis inte. Kan vi inte skapa en ekonomisk drivkraft för förnyelse av miljonprogrammens områden kommer medborgarna flytta till andra områden som i förlängningen kommer att förslummas. Sammanfattning sammanställd av Vesir AB Foto: Ulf Sörenson

Socialt hållbar stadsutveckling: kan den delade staden göras hel (igen)? Roger Andersson

Socialt hållbar stadsutveckling: kan den delade staden göras hel (igen)? Roger Andersson Socialt hållbar stadsutveckling: kan den delade staden göras hel (igen)? Roger Andersson Prof. i kulturgeografi, ssk bosättning och bebyggelse Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet

Läs mer

Den hållbara staden bildas i en process, där delaktighet är en nödvändig utgångspunkt

Den hållbara staden bildas i en process, där delaktighet är en nödvändig utgångspunkt Den hållbara staden bildas i en process, där delaktighet är en nödvändig utgångspunkt Ett kontinuerligt samhällsbygge Samhällsbygget Gårdsten 1997-2012 En kommunal fastighetsägare som medvetet bedriver

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. För oss är bostaden en social rättighet. Alla människor,

Läs mer

2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0

2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 SKARPNÄCK I FOKUS1 Skarpnäck är en av Stockholms minsta stadsdelar och hade år 213 cirka 45 invånare. Folkmängden ökade i mycket hög takt under åren 198 25 och har sedan dess ökat i långsammare takt. Befolkningssammansättningen

Läs mer

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015).

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015). Sammanfattning År 2015 var mer än 1,5 miljoner personer, eller över 16 procent av den totala befolkningen som bodde i Sverige, födda utomlands. Därutöver hade mer än 700 000 personer födda i Sverige minst

Läs mer

Invånarnas erfarenheter och upplevelser av Landskronas sociala rum

Invånarnas erfarenheter och upplevelser av Landskronas sociala rum Anne Harju Växjö universitet MiV Invånarnas erfarenheter och upplevelser av Landskronas sociala rum Landskrona är en stad som under de senaste årtiondena genomgått en stor omvandlingsprocess. Staden har

Läs mer

Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum

Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum Drygt 70 personer kom för att lyssna när professorerna Tora Friberg och Roger Andersson resonerade kring stadsutveckling från olika utgångspunkter. Ämnet

Läs mer

Segregation en fråga för hela staden

Segregation en fråga för hela staden Segregation en fråga för hela staden Segregationen finns inte bara i områden som brukar kallas utsatta. Hela Göteborg är segregerat, och frågan är en angelägenhet för hela staden. Det var ett av budskapen

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Sammanfattning Gemensam Välfärd Stockholm avfärdar utredningens bägge förslag, vilka i praktiken innebär att

Läs mer

Integrationsutskottet

Integrationsutskottet Integrationsutskottet Inledning Segregering existerar i många former. Den påverkar hur vi tänker och hur vi som ett samhälle beslutar våra lagar och normer, den bestämmer vår ställning till andra människor

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen Jämtlands mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Eva-Märet Nordenberg, Böle Byskola. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden

Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden Fler bostäder och fler attraktiva bostadsområden Ett diskussionsmaterial om boende och samhällsplanering. Erik Tellsén Delar av materialet har inspirerats av eller hämtat från programkommissionen, den

Läs mer

Lika möjligheter eller skilda verkligheter?

Lika möjligheter eller skilda verkligheter? Rapport 2009:05 Lika möjligheter eller skilda verkligheter? - Boendesegregationens förekomst och konsekvenser i Örebroregionen Maj 2009 Fredrik Eliasson Lika möjligheter eller skilda verkligheter? Boendesegregationens

Läs mer

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna

Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Kommunledningskontoret Sektorplan 25-2-21 Anders Hallmén Sidan 1 av 9 Planeringschef version 1.1 8-579 216 27 Dnr 24/419 KS.7 Riktlinjer för bostadsbyggande i Sollentuna Sollentuna har ambitionen att tillgodose

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016. Hyresgästföreningen Luleå

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016. Hyresgästföreningen Luleå BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 Hyresgästföreningen Luleå 1 Hyresgästföreningen: en rörelse för bostäder på rimliga villkor Hyresgästföreningen är en demokratisk och partipolitiskt obunden medlemsorganisation.

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 -1000-2000 -3000-4000 -5000-6000. Folkmängd, andel procent, invånare per åldersgrupp i Farsta jämfört med.

2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 -1000-2000 -3000-4000 -5000-6000. Folkmängd, andel procent, invånare per åldersgrupp i Farsta jämfört med. FARSTA I FOKUS1 Farsta är en medelstor stadsdel i Stockholms kommun och hade år 213 cirka 55 invånare. Stadsdelen har vuxit snabbt sedan år 25, med i genomsnitt 1 invånare per år. I jämförelse med kommunen

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

HSB om: Orättvisa diskriminering och fördelningspolitik

HSB om: Orättvisa diskriminering och fördelningspolitik BOENDETS SAMBAND HSB om: Orättvisa diskriminering och fördelningspolitik GUN-BRITT MÅRTENSSON, ordf. HSB Riksförbund Lika barn är inte bäst. Stad bygger på olikhet; Det sade Aristoteles, som levde på 300-talet

Läs mer

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se. Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB Vår referens: Stockholm Karolina Celinska 2016-02-29 Karolina.celinska@dhr.se Näringsdepartementet 100 33 Stockholm Remissvar avseende betänkandet Bostäder att bo kvar i. (SOU 2015:85) N2015-06917-PUB

Läs mer

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014 Bostadspolitisk Strategi för Uppsala kommun 2010-2014 1 Förord Behovet av bostad skiftar genom livet, från ungdoms- till senioråldern. Ett tillräckligt stort och varierat utbud av bostäder minskar trångboddhet,

Läs mer

VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE

VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE VÅRT FRAMTIDSKONTRAKT FÖR HUDDINGE I valet den 14 september väljer vi väg för Huddinge. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben först ingen ung utan jobb Mindre klasser och fler lärare Ordning, reda och

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1986 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP) Bostadspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att senast

Läs mer

Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror

Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror 1 (8) Handläggare Datum P-GN 2013-10-18 Det svenska systemet - bruksvärdesprincip och förhandlade hyror Inledning Det svenska hyressystemet är komplicerat och i jämförelse med andra länder unikt. Det svenska

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Täby kommer under de kommande åren att fortsätta en dynamisk förändringsprocess. Invånarantalet planeras att öka med omkring

Läs mer

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014.

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen läns mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv. BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram

Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv. BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram Vision Angered Angered i ett tillväxtperspektiv BILAGA: Bakgrundsinformation om Angered inkl diagram Ett stadsutvecklingsarbete i samverkan mellan SDN och SDN 2 (9) Innehåll Vision Angered Angered i ett

Läs mer

6 Sammanfattning. Problemet

6 Sammanfattning. Problemet 6 Sammanfattning Oförändrad politik och oförändrat skatteuttag möjliggör ingen framtida standardhöjning av den offentliga vården, skolan och omsorgen. Det är experternas framtidsbedömning. En sådan politik

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen Jönköpings läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen Jönköpings läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Hans Edberg, Hooks Herrgård. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

Arbetsmarknaden fungerar inte etniskt neutralt Invånare födda utomlands har en för arbetsmarknaden gynnsam utbildningsnivå och åldersstruktur

Arbetsmarknaden fungerar inte etniskt neutralt Invånare födda utomlands har en för arbetsmarknaden gynnsam utbildningsnivå och åldersstruktur EN SUMMERING RAPPORT INTEGRATION 2002 Arbetsmarknaden Allt fler invandrade har nått arbetsmarknaden de senaste åren. Ökningen i sysselsättning har under högkonjunkturen i slutet av 1990-talet varit snabbare

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Gamla mönster och nya utmaningar Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Trots ett pågående arbete med jämställdhet under många decennier präglas arbetsmarknaden

Läs mer

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014.

MARS 2015. Företagsamheten 2015. Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen Stockholms läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anna Huovinen, Lunaskolan. Vinnare av tävlingen s läns mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem är företagsam?...

Läs mer

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB

AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Utlåtande 2012:70 RI+V (Dnr 023-344/2012) AB Svenska Bostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Hagsätra till Ikano Bostad i Hagsätra AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Kronobergs län. Företagsamheten 2015. Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen Kronobergs mest företagsamma människa 2014.

Kronobergs län. Företagsamheten 2015. Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen Kronobergs mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Christian Hallberg, Gästgivaregården i Ljungby. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. s län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

Befolkningsprognos 2014-2017

Befolkningsprognos 2014-2017 1 Kommunledningsstaben Per-Olof Lindfors 2014-03-19 Befolkningsprognos 2014-2017 Inledning Sveriges befolkning ökade med ca 88971 personer 2013. Folkökningen är den största sedan 1946. Invandringen från

Läs mer

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 1 Dnr 08-0220 2008-11-27 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm Yttrande över samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010)

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

Resultat av temperaturmätare om blandstad

Resultat av temperaturmätare om blandstad Resultat av temperaturmätare om blandstad Genomförande Enkäten är genomförd under februari och mars 2011 Enkäten är ställd till CMBs huvudmän 59 adressater 37 svar 63 procents svarsfrekvens 2 Sammanfattning

Läs mer

2014-09-12 A2014/2000/DISK. Europeiska Kommissionen mot Rasism och Intolerans Europarådet

2014-09-12 A2014/2000/DISK. Europeiska Kommissionen mot Rasism och Intolerans Europarådet Promemoria 2014-09-12 A2014/2000/DISK Arbetsmarknadsdepartementet Europeiska Kommissionen mot Rasism och Intolerans Europarådet Information om Sveriges uppföljning av prioriterade rekommendationer i ECRI:s

Läs mer

Generösare bedömning av skälig boendekostnad

Generösare bedömning av skälig boendekostnad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-08 Handläggare Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

KS 19 6 NOVEMBER 2013

KS 19 6 NOVEMBER 2013 KS 19 6 NOVEMBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Holmgren Ulla Juhlin Henrik Datum 2013-10-02 Diarienummer KSN-2012-0476 KSN-2013-0197 Kommunstyrelsen Motioner av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Sammanfattning Andelen unga vuxna i Göteborgsregionen som bor i egen bostad har minskat från 56 procent

Läs mer

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 0 2 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden TEMO har, på uppdrag av Svenskt

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Skåne län. Företagsamheten 2015

Skåne län. Företagsamheten 2015 MARS 2015 Företagsamheten 2015 Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson, Solklart Vård. Vinnare av tävlingen s mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

1982/83: 2150. Motion

1982/83: 2150. Motion 9 Motion 1982/83: 2150 Margot Wallström m. fl. Sysselsättningsfrämjande åtgärder för ungdom Den här motionen tar upp några frågor som rör i första hand ungdomars villkor i dag. Vi är naturligtvis djupt

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-02 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen Enligt lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar skall varje kommun planera

Läs mer

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande Sammanfattning Utgångspunkten för denna bok är att även hushåll med relativt låga inkomster ska kunna hitta en acceptabel bostad till en rimlig hyra eller ett rimligt pris på marknaden. Det kommer alltid

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Strategi för Corporate Social Responsibility

Strategi för Corporate Social Responsibility Strategi för Corporate Social Responsibility Sammanfattning Stockholm stad är i stark tillväxt och har höga målsättningar för att utveckla en jämlik och hållbar stad. För att systematiskt styra bostadsbolagens

Läs mer

Hela staden socialt hållbar

Hela staden socialt hållbar Hela staden socialt hållbar Social resursnämnd är processägare för mål som följer med från 2014 Öka förutsättningarna till goda livschanser och därmed utjämna dagens skillnader. Göteborgarnas hälsa ska

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Rapport 2012:7 REGERINGSUPPDRAG. Ungdomars boende lägesrapport 2012

Rapport 2012:7 REGERINGSUPPDRAG. Ungdomars boende lägesrapport 2012 Rapport 2012:7 REGERINGSUPPDRAG Ungdomars boende lägesrapport 2012 Ungdomars boende lägesrapport 2012 Boverket april 2012 Titel: Ungdomars boende lägesrapport 2012 Rapport: 2012:7 Utgivare: Boverket april

Läs mer

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm

Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i Stockholm Remissvar Dnr 2012/3.2.2/63 Sid. 1(12) 2012-06-01 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Stadsbyggnads- och idrottsroteln Remiss av Motion (2012:6) om inrättande av kombolägenheter i

Läs mer

Hela staden socialt hållbar

Hela staden socialt hållbar Hela staden socialt hållbar Social resursnämnd är processägare för mål som följer med från 2014 Öka förutsättningarna till goda livschanser och därmed utjämna dagens skillnader. Göteborgarnas hälsa ska

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 Hyresgästföreningen Borlänge / Gagnef / Säter Stora utmaningar för bostadsmarknaden Merparten av Sveriges hyresrätter byggdes

Läs mer

Den gömda skattebomben

Den gömda skattebomben Den gömda skattebomben En rapport om hur dubbelbeskattningen av bostadsrätter slår mot hushållen i Stockholm Fastighetsägarna Stockholm Alströmergatan 14 Box 12871, 112 98 Stockholm Tel 08-617 75 00 Fax

Läs mer

Västernorrlands län. Företagsamheten 2016. Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen Västernorrlands mest företagsamma människa 2015

Västernorrlands län. Företagsamheten 2016. Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen Västernorrlands mest företagsamma människa 2015 MARS 2016 Företagsamheten 2016 Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi Vinnare i tävlingen s mest företagsamma människa 2015 Foto: Anders Lövgren. s län Innehåll Inledning... 2 Så genomförs undersökningen...

Läs mer

Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015

Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015 Utvecklingsstrategi för ett attraktivt Upplands Väsby 2007 2015 Viljeyttring och inriktning för att stärka näringslivets förutsättningar Programmet har diskuterats fram och fastställts av ett 30-tal representanter

Läs mer

Bibehållen intern kötid i fastigheter som tvångsprivatiseras

Bibehållen intern kötid i fastigheter som tvångsprivatiseras Utlåtande 2009:105 RV (Dnr 316-803/2008) Bibehållen intern kötid i fastigheter som tvångsprivatiseras Motion av Leif Rönngren (s) (2008:26) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor

Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor Hälso- och sjukvårdsnämnd nord-östra Göteborg - HSN12 Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor Det är dock möjligt att åstadkomma förändringar, men det kräver att resurserna i högre utsträckning fördelas

Läs mer

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12

Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben 2009-05-12 Kommunkontoret Rapport om bostäder i Lunds kommun 1 (24) Staben Anders Djurfeldt 046-35 57 57 anders.djurfeldt@lund.se Om bostäder i Lunds kommun För att belysa en del frågor som väckts kring bostäder

Läs mer

Förmåga att tillvarata sina rättigheter

Förmåga att tillvarata sina rättigheter Kapitel 8 Förmåga att tillvarata sina rättigheter Inledning I SCB:s undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) finns också ett avsnitt som behandlar samhällsservice. Detta avsnitt inleds med frågan: Tycker

Läs mer

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37

www.m.lst.se Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 Bostadsmarknadsenkäten 2003 Bostadsmarknaden och bostadsbyggandet i Skåne län www.m.lst.se Förvaltningsenheten Skåne i utveckling 2003:37 ISSN 1402:3393 Bostadsmarknadsenkäten Boverket går i början av

Läs mer

Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet. Fler nya hem

Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet. Fler nya hem Statsrådsberedningen Finansdepartementet Näringsdepartementet Fler nya hem Bostadsbristen är stor då det under en lång tid har byggts alldeles för få bostäder. Bostadsbyggandet har också varit lägre i

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Antagna av Kommunfullmäktige i Lindesberg 2009-xx-xx Bostäder av god kvalitet viktigt för invånarnas välfärd Boendet är grundläggande såväl för

Läs mer

Jobben är vår viktigaste fråga

Jobben är vår viktigaste fråga Jobben är vår viktigaste fråga Vår politik gör skillnad Jobb och framtidstro! Socialdemokraterna i Olofström har genom en framsynt politik lagt grunden till den positiva utveckling vi idag har i kommunen.

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Motion av Leif Rönngren (s) om åtgärder för ökad rörlighet på bostadsmarknaden

Motion av Leif Rönngren (s) om åtgärder för ökad rörlighet på bostadsmarknaden Remissvar Dnr 2009/11/34 Sid. 1(2) 2009-04-16 Handläggare: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29 758 Till Ytterstads- och bostadsbolagsroteln Motion av Leif Rönngren (s) om åtgärder för ökad rörlighet på

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB

AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB Utlåtande 2012:69 RI+V (Dnr 023-343/2012) AB Familjebostäders överlåtelse av fastigheter/tomträtter i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda till Willhem Stockholm AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

En rapport från SSU Januari 2009. Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund / www.ssu.se

En rapport från SSU Januari 2009. Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund / www.ssu.se En rapport från SSU Januari 2009 Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund / www.ssu.se Målet för Sveriges ungdomspolitik måste alltid vara att alla unga ska ha verklig tillgång till både inflytande och

Läs mer

Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet)

Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet) YIMBY Yes in my Back Yard. Stockholm 2008-11-25 SBN/2008:349 Yttrande om nya bostäder vid Solnavägen (kv fältet) - Inledning YIMBY ser det som oerhört positivt att det äntligen görs kraftansträngningar

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:3040 av Emma Henriksson m.fl. (KD, M, C, FP) med anledning av skr. 2014/15:72 Riksrevisionens rapport om primärvårdens styrning Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Bostadsbolagen. R VI Bo-bolagen:1. Bolagens mål och uppgifter

Bostadsbolagen. R VI Bo-bolagen:1. Bolagens mål och uppgifter Bo-bolagen:1 Bostadsbolagen Bolagens mål och uppgifter De kommunala allmännyttiga bostadsbolagen ska vara livskraftiga och ekonomiskt starka föregångare som leder utvecklingen mot framtidens boende. I

Läs mer

Socialdemokraterna i Värmdö. Värmdö 2010-05-01. Ungdomar. - en eftersatt grupp i Värmdö

Socialdemokraterna i Värmdö. Värmdö 2010-05-01. Ungdomar. - en eftersatt grupp i Värmdö Socialdemokraterna i Värmdö Värmdö 2010-05-01 Ungdomar - en eftersatt grupp i Värmdö 2 (8) Innehållsförteckning Värmdös ungdomar behöver mer jobb och utbildning inte mindre. 3 Andelen arbetssökande ungdomar

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Tävlan och konkurrens

Tävlan och konkurrens Spelet om staden Inledning Vem bestämmer egentligen över städernas utveckling? Många av oss har säkert stått undrande inför situationer där en välbekant livsmiljö fått ge vika för olika former av ingrepp

Läs mer