Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl"

Transkript

1 Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl Tentamen består av 10 frågor. Tentamen kan ge maximalt 50 poäng. För godkänt resultat krävs minst 30 poäng och för väl godkänt krävs minst 40 poäng Tentamen är anonym. Du skriver endast din tentamenskod samt kurskod på samtliga inlämnade papper! Var noga med att fylla i försättsbladet på tentan enligt anvisningarna. Sortera in dina svarsblad i respektive lärares gula omslag. Endast en uppgift får lösas på varje blad. Vid påbörjandet av ny uppgift används alltid nytt blad. Tentamen ska skannas och du kan hämta den via Min sida. Skriv läsbart och med goda marginaler! Svaren ska vara motiverade och innehålla hänvisningar till lagrum i förekommande fall. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Motsägelsefulla, tvetydiga, oklara eller diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden. Ansvarig lärare: Andreas Prochazka, tfn HJÄLPMEDEL: Okommenterad lagtext, inklusive Lissabonfördraget. Miniräknare dock ej programmerbar! Okommenterad lagtext innebär att endast understrykningar/ överstrykningar får göras samt att ord som redan finns intagna i lagtexten får utföras i marginalen. Man får inte tillföra något nytt, utom att hänvisa till annat lagrum. Resultatet anslås på Min sida 6 februari. Tentan kan hämtas ut på Min sida upp till två dagar efter att du delgivits resultatet. Erinringar mot tentamensresultatet bör anföras inom tre veckor efter det att resultatet anslagits. LYCKA TILL!

2 Uppgift 1 (AnPr) 5p Jörn Blombacken är florist och arbetar för ett multinationellt företag i centrala Karlstad. Förutom att designa och kreera blomsterbuketter för försäljning i butik bär Blombacken ett stort ansvar vid olika företagsevent. Inom ramen för sin anställning skapar han bl.a. blomsterarrangemang för företagsfester. I samband med den senaste företagsfesten uppstod vissa problem. För att marknadsföra sitt företag på bästa sätt ville Blombacken göra en alldeles speciell blomsterinstallation. Han bestämde sig för att göra en blomsterkrans som var 3 meter i diameter. Kransen bestod delvis av torkade blommor och ett plastmaterial. I blomsterkransen fästes ett stort antal levande ljus i det egna företagets färger förstås. Blomsterkransen hissades sedan upp över den yta där gästerna skulle mingla. Upphissandet skedde efter att Blombacken tänt alla de levande ljusen i kransen. Kort efter att minglet var över lossnade Blombackens fästanordning och blomsterkransen föll med våldsam kraft i golvet. De levande ljusen lossnade från kransen och landande i på det gamla parkettgolvet (av ek) samt på den nya persiska mattan som precis köpts in av fastighetsägaren. Mattan fattade eld och parkettgolvet fick både brandoch stötskador. Företagsfesten besöktes av ca 500 personer. När blomsterkransen föll från taket befanns sig ingen i rummet. Fastighetägaren vill ha ersättning för de uppkomna skadorna. Din uppgift är att bedöma om den skadelidande har rätt till skadestånd och i så fall av vem. Motivera ditt svar väl och ange lagrum i förekommande fall. Uppgift 2 (AnPr) 5p 3, som bl.a. erbjuder mobilt bredband till konsumenter, använde för en tid sedan nedanstående annons. 3:s avsikt med annonsen var att visa att deras egna mobila bredband var snabbast. För att illustrera detta på ett mer okonventionellt sätt valde 3 att använda olika hundraser. I annonsen avbildades således ett antal hundar. Respektive hund var försedd med ett företagsnamn. 3:s företagsnamn hade placerats på en vinthund (hundrasen har en kropp byggd för fart). Tele 2:s företagsnamn hade placerats på en bassethund (ursprungligen en långsamdrivande jakthund men numer vanligast som sällskapshund och inte det minsta snabb). Även Telia och Telenor fick sina företagsnamn placerade på hundar som var betydligt långsammaren än vinthunden. I annonsens övre del återfanns texten: Sorry Telenor, Telia och Tele 2 Bara ett mobilt bredband kan vara snabbast. Ordet snabbast hade skrivits i avsevärt större text (samt med fet stil). Annonseringen var rikstäckande och omfattande. Din uppgift är att: a) Avgöra vilka bestämmelser Tele 2 med framgång skulle kunnat åberopa. Motivera ditt svar väl.

3 b) Rekommendera vilka påföljder Tele 2 borde yrkat på. Motivera ditt svar väl. Uppgift 3 (LeLö) 5p a) Vad innebär det att avtal om köp av fastighet är ett formalavtal? b) Förklara vad som menas med begreppet servitut och ge ett exempel på vad som kan utgöra ett sådant. c) Fastighetsbildning kan ske på två olika sätt. Vilka är dessa? d) En person avtalar om nyttjanderätt för ett markområde där denne avser att uppföra en byggnad för bostadsändmål. Vad kallas denna form av nyttjanderätt? e) Vid en förhandling om hyresvillkoren för en bostadslägenhet hänvisar din motpart till hyreslagen. Vad är det denne åsyftar?

4 Uppgift 4 (LeLö) 5p a) Förklara begreppet aktiens kvotvärde och hur detta beräknas. b) Vid bildande av ett aktiebolag kommer frågan upp om hur stiftarnas andel av aktiekapitalet skall betalas. Vilka möjligheter står till buds för betalning av aktierna? Ange alternativen och hänvisa till relevant lagrum. c) Kalle, Anna och Stina har tillsammans bildat ett handelsbolag. En dag när Kalle är ensam på kontoret kommer en leverantör in och begär kronor i betalning för en leverans som förfallit. Kalle invänder att han inte vill betala mer än sin andel då övriga bolagsmän inte är närvarande, men leverantören kräver att få hela fordran betald genast. Vem har rätt? Förklara vad som gäller och hur mycket som skall betalas och av vem. Uppgift 5 (LeLö) 5p a) Förklara de två insolvensrättsliga begreppen obestånd och återvinning. Ange tillämpliga lagrum. b) Företaget Laurel & Hardy AB (LH) har inte fått betalt för en leverans skämtartiklar till AB Rick Butters Leksaker (RB). När LH kontaktar RB går det inte att få tag på någon ansvarig person. LH misstänker att saker och ting inte står rätt till och funderar på att begära RB i konkurs. Hur kan LH bevisa att RB är på obestånd? Ange möjliga alternativ och relevant lagrum. c) För att en utmätning skall kunna ske måste sökanden ha ett speciellt dokument. Vad kallas ett sådant dokument? Ge också ett exempel på vad som kan utgöra ett sådant dokument och ange relevant lagrum som stöd för ditt svar. Uppgift 6 (LeLö) 5p a) I samband med förmedlingsuppdraget har fastighetsmäklaren både en kontrollskyldighet och en rådgivningsskyldighet. Ge ett exempel vardera på vad som kan utgöra sådan skyldighet. Ange också tillämpligt lagrum för dina exempel. b) Fastighetsmäklaren Tiburtius Jansson får en dag ett uppdrag att förmedla en fastighet. Ägaren till fastigheten önskar av åldersskäl avyttra densamma då underhållet av byggnaderna på fastigheten blivit henne övermäktigt. När Tiburtius åker för att ta sig en titt på fastigheten ser han att det förutom bostadshuset finns ett båthus nere vid sjön. Vid Tiburtius samtal med fastighetsägaren nämner hon det pris som hon tänkt sig för fastigheten. Tiburtius anser att priset är rimligt och tar därför kontakt med sin bror Claudius Jansson som är en inbiten sportfiskare. Claudius blir förtjust och förklarar sig villig att köpa fastigheten. Tiburtius tar därför kontakt med säljaren och berättar att han har en spekulant på fastigheten till det önskade priset. Säljaren blir belåten med att affären gått så snabbt och smidigt och tackar ja till budet.

5 Har Tiburtius skött sitt uppdrag på bästa sätt? Varför/varför inte? Motivera ditt svar och ange tillämpligt lagrum om sådant finns. c) Vad innebär det att mäklaren under sitt uppdrag har en lojalitetsplikt gentemot parterna? d) Vilka sanktioner kan FMI tillgripa om en fastighetsmäklare brutit mot god fastighetsmäklarsed eller bestämmelserna i FML? Uppgift 7 (BF) 5p Jacke Marklöw och Charlie Ronson är lite kriminella kan man säga. Just idag, under arla morgonen faktiskt, gjorde de inbrott i en fin villa på Hammarö. De kom över konst och smycken för ett värde på ca kronor. Nöjda i hågen åkte de hem med sakerna. Precis när de kommit hem till Haga till sitt bostadshus så blev Charlie upprörd över att en liten tant framför honom gick så extremt långsamt. Han blev så irriterad att han knockade den lilla tanten. Jacke skrattade rått. Har något/några brott skett? Vilka brott iså fall och varför? Hänvisa till lagrum och motivera ditt svar. Uppgift 8 (BF) 5p Sofia och Katarina har varit gifta i 6 år när Sofia plötsligt avlider i en bilolycka. Katarina är utom sig av sorg. Tillsammans har de tre barn; Anna, Alma och Anders. Sofia hade tillgångar till ett värde på kr och skulder på kr. Katarina har tillgångar till ett värde om kr och skulder på ett belopp av kr. Hjälp paret att förrätta bodelning. Hänvisa till lagrum och motivera ditt svar. Uppgift 9 (BF) 5p a) Redogör för vad ett förhandsavgörande är. Var i EU-rätten regleras det? Vad innebär ett förhandsavgörande och när ska det användas? I vilka fall måste ett förhandsavgörande begäras? Hänvisa till lagrum och motivera ditt svar. (2 p.) b) Vad krävs för att ett land ska kunna gå med i EU? (3 p.) Uppgift 10 (PL) 5p Anders är relativt nyanställd på företaget Här är din faktura. Företaget har specialiserat sig på att renovera kök och badrum i gamla bostadsrätter. Anders kommer en dag till en kund som vill skriva ner vad som ska åtas av kunden och företaget innan Anders kan börja med renoveringen. Kunden, som heter Josef, är lite

6 osäker på Anders enormt positiva ord och utsagor. Josef tror nämligen att Anders inte är den han utger sig för att vara och undrar egentligen vad som gäller här. Personerna ber dig utreda frågan närmare. a) Anders säger att han har ställningsfullmakt, har han då rätt att rättshandla åt företaget med kunden? (2 p) Anta att Anders får som uppgift av sin chef Östen att inhandla verktyg för det totala maxpriset 4000 kr. Östen säger mycket tydligt att Anders ska köpa en borrmaskin, ett mätinstrument och en spikpistol. Östen formulerar detta i en skriftlig fullmakt eftersom Anders är så ny på sitt jobb. Precis efter att Anders har lämnat arbetsplatsen säger Östen att verktygen ska vara av märket Hard head. Väl inne i affären blir Anders istället intresserad av motsvarande instrument fast av märket Soft head. Anders och butikbiträdet anser att de verktygen är det bästa som går att få eftersom slutsumman endast blir 3600 kr. Anta att Östen inte är lika förtjust i de verktygen som Anders inhandlar utan tydligt säger att han inte avser att behålla dessa. b) Vad gäller? Utred frågan avtalsrättsligt (3 p) Glöm inte att argumentera för din ståndpunkt och ange relevant lagrum!

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl 8.15 12.15 Skrivningen består av 8 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 12 december 2013, kl. 8.15-13.15 RVGA02 Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Skriv tydligt, texta gärna. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden.

Skriv tydligt, texta gärna. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 7 maj 2015, kl. 8.15-12.15 RVGA02 Skrivningen består av 8 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 24 poäng och för betyget väl

Läs mer

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 31 oktober 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp, RVGA02/HARA02 30 mars 2012, kl. 8.15-13.15 Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl 8.15 12.15 Skrivningen består av 8 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 12 december 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl

Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl. 8.15-13.15 Tentamen består av 6 frågor som kan ge mellan 4 och 10 poäng, och totalt kan man få max 40 poäng. För godkänt resultat krävs

Läs mer

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl 8.15 13.15 Skrivningen består av 10 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 28 mars 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl

Läs mer

Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl

Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl. 8.15 13.15 Skrivningen består av motiveringsfrågor. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Handelsrättslig

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Marknadsrätt,

Läs mer

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Provmoment: Omten Ladokkod: JSK101, USK 101 Tentamen ges för: FM 2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2013-04-04 Tid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Rabe, Skattelagstiftningen

Läs mer

7,5 hp. Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK. Namn: Personnummer:

7,5 hp. Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK. Namn: Personnummer: Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK 7,5 hp Tentamensdatum: 2015-01-12 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: IAS 18 Intäkter IAS 32

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om närståendeförmedling, mäklarens kontrollskyldighet och objektsbeskrivning. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp

TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp Datum: Tisdag 20 december 2016 Tid: 14.00 17.00 Lärare: Charlotte Hemmingsson Tentamen omfattar totalt 50 poäng. För G krävs 30 poäng. För VG

Läs mer

Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är inte tillräckligt, utan svaret skall motiveras för att över huvud taget ge poäng.

Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är inte tillräckligt, utan svaret skall motiveras för att över huvud taget ge poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp, RVGA02 7 maj 2012, kl. 8.15-13.15 Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl

Läs mer

Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl

Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl. 8.15 13.15 Tentamen består av 8 frågor och kan ge maximalt 40 poäng, till detta räknas även poäng för seminarieuppgiften. För godkänt resultat krävs

Läs mer

Grundläggande fastighetsförvaltning, 7,5hp

Grundläggande fastighetsförvaltning, 7,5hp Umeå Universitet Tillämpad fysik och elektronik Sara Bäckström Juridiska institutionen Signe Lagerkvist Tentamen för byggnadsingenjörer årskurs ett i Grundläggande fastighetsförvaltning, 7,5hp Datum: 2014-05-02

Läs mer

Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen.

Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Branschrelaterad

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 2 NOVEMBER 2017 DNR 22/17 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN Motpart Mäklaren Saken Nedsättning av provision BESLUT Mäklaren rekommenderas att betala 2 000 kr till NN. YRKANDEN M.M. NN har yrkat att Mäklaren

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt, närståendeförmedling och objektsbeskrivning. Prövning av om fastighetsmäklaren har åsidosatt sin

Läs mer

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om handel med fastigheter. Prövning av om fastighetsmäklarens köp och försäljning av en fastighet inneburit otillåten

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om redbarhet och lämplighet, anbudsförteckning, uppdragsavtal och journal. Prövning av fastighetsmäklarens redbarhet

Läs mer

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Provmoment: Omten Ladokkod: JSK101, USK 101 Tentamen ges för: FM 2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2014-05-16 Tid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Rabe, Skattelagstiftningen

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 5 OKTOBER 2017 DNR 46/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Saken Nedsättning av provision BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M. NN och YY har yrkat att

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet, uppdragsavtal och mäklarens kontrollskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Fråga 1 (WMK, 6 p.) Samarbetsavtalet styrs av svensk rätt. Formulera en giltig skiljeklausul på svenska. (1p)

Fråga 1 (WMK, 6 p.) Samarbetsavtalet styrs av svensk rätt. Formulera en giltig skiljeklausul på svenska. (1p) Fråga 1 (WMK, 6 p.) Volvo skall ingå samarbetsavtal med en ny generalagent i Kina. Generalagenten skall ansvara för lansering och försäljning av Volvos nya bilmodeller V90 och XC60 på den kinesiska marknaden.

Läs mer

Centralt lugn lägenhet säljes till acceptpris. Lokföraregatan 17B, Lund, Väster

Centralt lugn lägenhet säljes till acceptpris. Lokföraregatan 17B, Lund, Väster Visningsmaterial Centralt lugn lägenhet säljes till acceptpris Lokföraregatan 17B, Lund, Väster Boarea: 54 m2 Avgift: 3 032 kr Pris: 1 450 000 kr Acceptpris Länk för budgivning finns i annonsen budnyckel

Läs mer

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 10 januari 2012 Tid: Kl 9-12. Hjälpmedel:

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 10 januari 2012 Tid: Kl 9-12. Hjälpmedel: Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Omtentamen JF1011/UF1011 Fastighetsmäklarutbildningen 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 10 januari

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Svensk

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning och marknadsföring. Prövning av fastighetsmäklarens uppgifter i en objektsbeskrivning om

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om uppdragsavtal och provision och annan ersättning. Prövning av fastighetsmäklarens utformning av ett avtalsvillkor

Läs mer

Lugna Gatan 39 Lugnet Malmö

Lugna Gatan 39 Lugnet Malmö Lugna Gatan 39 Lugnet Malmö Fyra rum och kök på Lugnet Välkommen till denna generösa 4:a om 113 kvm på cityläge med närhet till Triangeln och Stadsteatern. Välplanerad planlösning med stort kök som har

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om anbudsförteckning och omsorgsplikt. Prövning av om fastighetsmäklaren har fullgjort sina skyldigheter att upprätta

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 11 APRIL 2019 DNR 131/18 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Ombud: Försäkringsjuristen CH Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDE M.M. NN och YY

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om budgivning och omsorgsplikt. Prövning av fastighetsmäklarens hantering av budgivningen och om mäklaren har agerat

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har varit skyldig att informera köparen

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning. Prövning av om uppgiften i objektsbeskrivningen om upplåten mark kan anges till 0 m2 när

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen har utgjort ett så

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 15 FEBRUARI 2018 DNR 75 /17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Ombud: Försäkringsjuristen Miriam Neuman Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDEN

Läs mer

Lönngatan 54 A Lönngården Malmö

Lönngatan 54 A Lönngården Malmö Lönngatan 54 A Lönngården Malmö Lönngården Välplanerad och ljus 2 ½- rums gavellägenhet på 68 m² i välskött förening på Lönngården. Bra ljusinsläpp från tre väderstreck. Matrum och vardagsrum i fil. Ett

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning, anbudsförteckning och budgivning. Prövning av fastighetsmäklarens skyldighet att tillhandhålla

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (15) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen av vissa förmedlingsobjekt

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 15 MARS 2018 DNR 94/17 SIDA 1 AV 7 Anmälare NN Motpart Mäklaren Ombud: Biträdande förbundsjuristen Magnus Sallnäs Saken Skadestånd BESLUT NN har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M. NN har

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklaren har agerat i strid med sin omsorgsplikt genom att ha verkat

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 14 JUNI 2018 DNR 21/18 SIDA 1 AV 8 Anmälare NN Motpart Mäklaren Ombud: Förbundsjuristen Annika Ahlberg Saken Skadestånd BESLUT NN har inte rätt till ersättning. YRKANDE M.M. NN har yrkat att

Läs mer

Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt?

Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt? Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt? En fråga som ställs så gott som dagligen till Mäklarsamfundets jurister är hur mäklaren ska agera när en köpare återkommer

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om visning och sidoverksamhet. Prövning av om fastighetsmäklaren har vidtagit förmedlingsåtgärder i form av en

Läs mer

För att få respektive betyg krävs: 25 för godkänt, 37,5 för väl godkänt (obs betyget gäller tentan, inte kursen som helhet)

För att få respektive betyg krävs: 25 för godkänt, 37,5 för väl godkänt (obs betyget gäller tentan, inte kursen som helhet) Webbdesign Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: TEN NWD011 SV16 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 31 okt 2017 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Färgpennor är tillåtna. Totalt antal poäng på tentamen:

Läs mer

Fastighetsförmedling när säljare och köpare är konsument

Fastighetsförmedling när säljare och köpare är konsument BRA ATT VETA OM Fastighetsförmedling när säljare och köpare är konsument Fastighetsmäklare En fastighetsmäklare är en person som yrkesmässigt förmedlar objekt av följande slag: fastigheter, delar av fastigheter,

Läs mer

Papper, miniräknare med tomt minne och penna. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet.

Papper, miniräknare med tomt minne och penna. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. Grundläggande företagsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamenskod: Kursen är totalt 7,5 högskolepoäng Tentamen 51FE01 Textil produktutveckling och Butikschefsprogrammet antagna 2015, Textilingenjörer

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum 2013-03-23 Material Omtentamen Kursexaminator Betygsgränser G = 42-55,5 ; VG = 56- Tentamenspoäng 73

Läs mer

Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp

Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp Tentamenskod: Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp Delkurs: Externredovisning och räkenskapsanalys, 6 hp. Provkod:0530 Datum: 2014-03-27 Antal timmar: 5 Ansvarig lärare: Karin Seger 0761-88 88 45,

Läs mer

7. vissa 8. annorlunda 9. få. 4. Användbara ord. 1. sig 2. på 3. till 4. igen 5. på mig 6. att 7. någon 8. till MÅL 2. 1.

7. vissa 8. annorlunda 9. få. 4. Användbara ord. 1. sig 2. på 3. till 4. igen 5. på mig 6. att 7. någon 8. till MÅL 2. 1. Svenska 6 - SVAR MÅL 1 1. Användbara ord 1. växla 2. ändrar sig 3. byta 4. ändra 5. förändra 6. byta 7. växlar 8. ändra dig 9. växlar 10. ändra 2. Användbara ord 1. mig att 2. om 3. ha 4. på 5. om 6. på

Läs mer

Fastighetsvärdering Provmoment: Tentamen Ladokkod: Tentamen ges för: Fastighetsmäklarprogrammet, fristående kurs och uppdragsutbildningsstudenter

Fastighetsvärdering Provmoment: Tentamen Ladokkod: Tentamen ges för: Fastighetsmäklarprogrammet, fristående kurs och uppdragsutbildningsstudenter Fastighetsvärdering Provmoment: Tentamen Ladokkod: Tentamen ges för: Fastighetsmäklarprogrammet, fristående kurs och uppdragsutbildningsstudenter Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student)

Läs mer

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet har inte vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om uppdragsavtal. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin skyldighet att ingå ett skriftligt uppdragsavtal

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning och budgivning. Prövning av om uppgifterna om en bostadsrätts andelstal måste finnas med

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 7 SEPTEMBER 2017 DNR 26/17 SIDA 1 AV 7 Anmälare NN Motpart Mäklare Ombud: Förbundsjuristen Mats Sjöqvist Saken Skadestånd och nedsättning av provision BESLUT NN har inte rätt till ersättning.

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 18 OKTOBER 2018 DNR 2 /18 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN och YY Ombud: Jur kand Gabriel Donner Motpart Mäklaren Ombud: Försäkringsjuristen Chatrin Heselius Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum LP3 15-16 Material Tentamen Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Luleå tekniska

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar, uppdragsavtal, budgivning, anbudsförteckning, information om sidotjänster och omsorgsplikt.

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00

HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00 HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00 TENTAMEN BESTÅR AV 10 FRÅGOR OCH KAN GE MAXIMALT 40 POÄNG.

Läs mer

Objektbeskrivning. 1 rum och kök Mysig etta med havsutsikt. Karl Gerhards Väg 25, Saltsjöbaden, Nacka. Boarea: 28 m 2

Objektbeskrivning. 1 rum och kök Mysig etta med havsutsikt. Karl Gerhards Väg 25, Saltsjöbaden, Nacka. Boarea: 28 m 2 Objektbeskrivning 1 rum och kök Mysig etta med havsutsikt, Saltsjöbaden, Nacka Boarea: 28 m 2 Månadsavgift: Utgångspris: 1 528 kr 595 000 kr Ansvarig mäklare: Göran Sundberg Mobil: 070-319 99 69 Mail:

Läs mer

Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp

Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp Tentamenskod: Tentamen i Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp Delkurs: Externredovisning och räkenskapsanalys, 6 hp. Provkod:0530 Datum: 2013-11-07 Antal timmar: 14:15-19:15 Ansvarig lärare: Per Forsberg, Mats

Läs mer

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Provmoment: Ten, Omten Ladokkod: JSK101, USK 101 Tentamen ges för: FM 2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2013-12-18 Tid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Rabe, Skattelagstiftningen

Läs mer

meddelad i Stockholm den 20 november 2008 KLAGANDE Fastighetsmäklarnämnden Box 17174 104 62 Stockholm

meddelad i Stockholm den 20 november 2008 KLAGANDE Fastighetsmäklarnämnden Box 17174 104 62 Stockholm 1 (6) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 20 november 2008 KLAGANDE Fastighetsmäklarnämnden Box 17174 104 62 Stockholm MOTPART AA Ombud: Advokaten Christer Sackemark Mäster Samuelsgatan 1 111

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar, återgångsvillkor, deposition och ombud. Prövning av fastighetsmäklarens ansvar för sin

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNINGSTEORI OCH KONCERNREDOVISNING [21RK2C] 7,5 Högskolepoäng Provmoment: tentamen Tentamen ges för: CE+DE+EKKAND Tentamenskod: Tentamensdatum: 2015-11-03 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel:

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum 2013-10-31 Material Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Tentamen Monika Kurkkio G 42; VG 56 58

Läs mer

V.g. läs följande text noga innan Du påbörjar Din tentamen.

V.g. läs följande text noga innan Du påbörjar Din tentamen. Sidan 1 av 30 STOCKHOLMS UNIVERSITET Juridiska institutionen Detta blad ska avskiljas från tentamen och behållas av tentanden. TENTAMEN I PROCESSRÄTT, 18 högskolepoäng Fredag den 11 november 2016 kl. 09.00

Läs mer

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser.

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. ett år senare! 2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. 2011 "Av säljaren accepterat pris - en frivillig överenskommelse mellan fastighetsmäklarna i Stockholms

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet, budgivning och objektsbeskrivning. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har överklagats. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om anbudsförteckning och mäklarens agerande. Prövning av om en korrekt förd anbudsförteckning har upprättats och

Läs mer

Tentamen i företagsekonomi 17 augusti 2015

Tentamen i företagsekonomi 17 augusti 2015 Tentamen i företagsekonomi 17 augusti 2015 Skrivtid: 5 timmar Hjälpmedel: Kalkylator Dina svar lämnas på svarsblanketten som återfinns sist i skrivningen. Lämna gärna in dina med nummer märkta kladdar.

Läs mer

OBS! Endast en uppgift får lösas på varje blad! Sortera in svaren i resp. lärares omslag! Tentamen ska skannas och du kan hämta den via Min sida.

OBS! Endast en uppgift får lösas på varje blad! Sortera in svaren i resp. lärares omslag! Tentamen ska skannas och du kan hämta den via Min sida. Tentamen i Skatterätt, 11 hp 22 januari 2016, kl. 14.00-19.00 RVGB76 Tentamen består av 6 frågor som kan ge max 36 poäng tillsammans. För godkänt resultat krävs 22 poäng och för betyget Väl godkänd krävs

Läs mer

BYERUM STRANDBAD DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND ÖLANDS MEST EXKLUSIVA LÄGE! UTGÅNGSPRIS KR

BYERUM STRANDBAD DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND ÖLANDS MEST EXKLUSIVA LÄGE! UTGÅNGSPRIS KR BYERUM STRANDBAD ÖLANDS MEST EXKLUSIVA LÄGE! BOSTADSTYP: FRITIDSLÄGENHET ANTAL RUM: 3 RUM ADRESS: BYRUMS SANDVIK PL 43, BYRUM SANDVIK UTGÅNGSPRIS 1 495 000 KR DIN MÄKLARE PÅ ÖLAND ÖLANDS MEST EXKLUSIVA

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Handelsrättslig

Läs mer

Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1

Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1 Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1 Arrende upplåts på ettårsavtal från och med 2018-03-14. Ca 26 ha vid Sönnarslöv öster om Kvidinge. Anbud senast 2017-12-15 kl 17:00 Dan Lennartsson

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om objektsbeskrivning och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt skyldigheten att i objektsbeskrivningen

Läs mer

ABC Ekonomiska termer

ABC Ekonomiska termer Ekonomiska begrepp I den ekonomiska redovisningen finns det ett antal termer som är viktiga att känna till som egen företagare. Drivhuset hjälper dig att reda ut begreppen på de allra vanligaste och beskriver

Läs mer

Ordlista. Aktiebolag. Amorteringsplan. Anstånd. Avbetalningsplan. Avhysning. Bestrida. Betalningsanmärkning. Betalningsföreläggande,

Ordlista. Aktiebolag. Amorteringsplan. Anstånd. Avbetalningsplan. Avhysning. Bestrida. Betalningsanmärkning. Betalningsföreläggande, Ordlista Aktiebolag Amorteringsplan Anstånd Avbetalningsplan Avhysning Bestrida En självständig juridisk person. Ägarna saknar personligt ansvar för företagets förbindelser. Styrelseledamöter och VD ansvarar

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om mäklarens kontrollskyldighet och omsorgsplikt. Prövning av om mäklaren har varit skyldig att agera på uppgifter

Läs mer

meddelad i Stockholm den 20 november 2008 KLAGANDE Fastighetsmäklarnämnden Box 17174 104 62 Stockholm SAKEN Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen

meddelad i Stockholm den 20 november 2008 KLAGANDE Fastighetsmäklarnämnden Box 17174 104 62 Stockholm SAKEN Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 20 november 2008 KLAGANDE Fastighetsmäklarnämnden Box 17174 104 62 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens i Stockholm dom den 30 januari

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 7 SEPTEMBER 2017 DNR 15/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN Motpart Mäklaren Saken Skadestånd BESLUT NN har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M. NN har yrkat att Mäklaren ska utge 500 000 kr. Mäklaren

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Redovisningens grunder och tekniker (del 1) 2,5hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten01 SRT011 DE13, TE13,BC13,IMIT13 samt övriga Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-02-18 Tid: 14:00 16:00

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 7,5p

Grundläggande företagsekonomi 7,5p Grundläggande företagsekonomi 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2012-08-15 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

Ansvarig mäklare: Göran Sundberg Mobil: 070-3199969 E-post: goran.sundberg@privatmaklaren.se

Ansvarig mäklare: Göran Sundberg Mobil: 070-3199969 E-post: goran.sundberg@privatmaklaren.se Objektbeskrivning 2:a i centrala Alingsås Nolhagagatan 4c, Alingsås, Alingsås Boarea: 66 m 2 Avgift: 3 757 kr Pris: 1 210 000 kr Ansvarig mäklare: Göran Sundberg Mobil: 070-3199969 E-post: goran.sundberg@privatmaklaren.se

Läs mer

Papper, miniräknare med tomt minne och penna. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet.

Papper, miniräknare med tomt minne och penna. Räknare på smartphones, ipad, Tab eller liknande är inte tillåtet. Grundläggande företagsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Kursen är totalt 7,5 högskolepoäng Tentamen 51FE01 För textilstudenter på Textil produktutveckling, Butikschef, Textilingenjör, Designtekniker

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 juni 2004 Ö 1703-04 KLAGANDE EnergiSystem i Sverige AB, 556614-6642, Box 2101, 183 02 TÄBY Ombud: advokaten EW MOTPART Värmeland Teknik

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 10 JANUARI 2019 DNR 87/18 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Ombud: Jur kand ME Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDE M.M. NN och YY har yrkat

Läs mer

andelsbolag och kommanditbolag

andelsbolag och kommanditbolag H andelsbolag och kommanditbolag av Christer Nilsson Publicerad 2010-03-15 Handelsbolag och kommanditbolag är bolagsformer som har vissa likheter men dess skillnader är viktiga att komma ihåg. Denna artikel

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om närståendeförmedling. Prövning av fastighetsmäklarlagens analoga tillämplighet på en överlåtelse av ett aktiebolag

Läs mer

DE10,DE3,EK3,CE3,CE4,

DE10,DE3,EK3,CE3,CE4, Redovisningsteori och koncernredovisning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: CE10, EKKAND, SGKEK13h, DE10,DE3,EK3,CE3,CE4, 7,5 högskolepoäng Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 20130829 Tid: 09:00-13:00

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om mäklarens kontrollskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren i tillräcklig omfattning har kontrollerat om

Läs mer