Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl"

Transkript

1 Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl Skrivningen består av 8 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras för att över huvud taget ge poäng. Tentamen kan maximalt ge 40 poäng. För godkänt resultat krävs minst 24 poäng och för betyget Väl godkänd krävs minst 32 poäng. Skriv din tentamenskod och kurskoden på varje svarsblad! Var noga med att fylla i försättsbladet på tentan enligt anvisningarna. Sortera in dina svarsblad i respektive lärares gula omslag. Besvara endast en fråga på varje svarsblad och skriv endast på ena sidan av svarsbladet då svarsbladen skannas enkelsidigt. Skriv tydligt, texta gärna. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Motsägelsefulla, tvetydiga, oklara eller diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden. Ansvarig lärare: Britta Forsberg, HJÄLPMEDEL: Okommenterad lagtext, inklusive Lissabonfördraget, FEU och FEUF. Okommenterad lagtext innebär att endast understrykningar/överstrykningar får göras samt att ord som redan finns intagna i lagtexten får utföras i marginalen. Man får inte tillföra något nytt, utom att hänvisa till annat lagrum. Resultatet på tentan ser du på min sida på studentnätet omkring den 20 november och tentan kan hämtas ut på min sida upp till två dagar efter att du delgivits resultatet. Erinringar mot tentamensresultatet bör anföras inom tre veckor efter det att resultatet anslagits. LYCKA TILL!

2 Uppgift 1 (BF) 5p Kenny och Kamal har varit gifta i 3 år. De har nu bestämt sig för att skiljas. Kenny äger en Audi, värd kr., och en tävlingscykel, värd kr. Han har ärvt en klocka i guld av sin far, vilken enligt testamentet skulle vara Kennys enskilda egendom. Klockan är värd kr. Kamal äger hopphästen Sune, värd kr. Även Kamal har enskild egendom, en tavla som han fått i gåva från sin kusin, Tavlan är värd kr. Kenny och Kamal äger villan de bor i gemensamt, den är värd kr. Deras bohag; möbler, hushållsmaskiner, mattor och tavlor, är värt kr. Kamal och Kenny vänder sig nu till dig med frågan om bodelning ska göras nu när de vill skiljas och om du skulle vilja räkna ut hur denna bodelning skulle se ut, utifrån ovan nämnda egendomsförhållanden. (5p) Uppgift 2 (MH) 5p a) I vilka domstolar avgörs skattemål (3p)? b) Kan du få ett besked i förväg på utgången av en skatterättslig fråga och vilken instans i så fall (1p)? c) Du vill ha svar på en svår skatterättslig fråga. Ange fyra viktiga rättskällor där du eventuellt kan finna svaret på din fråga (1p). Uppgift 3 (AnPr) 5p I en gokart-tävling i Kristinehamn inträffade en incident som medfört vissa skadeståndsrättsliga frågor: Ett kompisgäng med sammanlagt 9 personer hade arrangerat ett gokart-tävling (gokart är en bilsport som körs på en asfaltsbana med en liten snabb specialbyggd bil). Kompisgänget har stort motorintresse och alla sparade slantar investerar de i sina gokarts (samtliga i kompisgänget äger sina gokarts). Loppet kördes på en krokig bana med endast ett fåtal långa raksträckor. Då omkring 800 meter av loppet återstod var Björn i ledningen. Precis bakom Björn låg Sonja och Catarina. Ca 600 meter från mållinjen sökte Sonja ny position för att kunna köra om Björn. När Sonja passerade Björn korsade hon vägbanan framför Björn och Catarina. Både Björn och Catarina tvingades, för att undvika en allvarlig kollision, göra en kraftig inbromsning. Den kraftiga inbromsningen medförde att både Björn och Catarina fick sladd och körde av banan. Som en konsekvens fick Björnas gokart skador på två hjul samt på bakaxeln. Vidare orsakade den kraftiga inbromsningen nacksmärtor för Björn. Några dagar efter det händelserika loppet konstaterades att kostnaden för skadorna på gokarten uppgick till kr. Vidare har konstaterats att Björn orsakats en nackskada, som tvingar honom att stanna hemma från jobbet de kommande två veckorna.

3 Enligt de förhållningsregler som finns i anslutning till gokartbanan är det förbjudet för en förare att: genom korsning av banan störa, uppehålla eller hindra någon medtävlare. Din uppgift är att avgöra: Om Björn kan ha framgång med en skadeståndstalan? Motivera ditt svar väl samt ange eventuella lagrum till grund för ditt svar. Notera även att du endast ska ta hänsyn till allmän skadeståndsrätt. Uppgift 4 (PL) 5p Jon är förvaltningschef vid en myndighet i norra Sverige och han har nyligen fattat ett beslut i ett ärende. Han har dock inte meddelat personen som berörs av det aktuella beslutet ännu, då han är fundersam kring formuleringen i beslutet. I beslutet framgår följande: Förvaltningsmyndigheten avslår förfrågan eftersom ansökan lämnats till fel myndighet. Jon är dock något osäker om han kan lämna det här beslutet muntligt till den som berörs av beslutet. a) Finns det några förvaltningsrättsliga fel som har begåtts eller som åtminstone kan diskuteras utifrån gällande rätt, baserat på informationen? ( 2 p) Som chef för förvaltningsmyndigheten har Jon beslutat att anställa Samwell. Förvaltningsmyndigheten har dessvärre stora ekonomiska underskott och därför har Jon en idé som gör att verksamheten kan effektiviseras. Jon ger tydliga instruktioner till Samwell, då han är väldigt ny att hantera de ärenden som myndigheten är ålagd att besluta, att inte upplysa om hur bifalls- och avslagsärenden kan överklagas. b) Begår någon av personen något förvaltningsrättsligt fel? (3 p) Glöm inte att motivera ditt svar och hänvisa till relevanta lagrum. Uppgift 5 (LeLö) 5p a) Vid fastighetsköp händer det ibland att köparen upptäcker att fastigheten i något avseende inte stämmer överens med avtalet, vilket brukar kallas fel i fastighet. Felen indelas i tre olika kategorier. Ange vilka dessa är, beskriv kortfattat vad felet innebär, samt ange för varje kategori ett exempel på vad som kan utgöra ett sådant fel. b) Fastighetsöverlåtelse är ett formalavtal. Vad innebär detta? Ange lagrum som stöd för ditt svar. c) I dagligt tal brukar man säga att någon köpt en bostadsrätt. Detta är inte juridiskt korrekt. Förklara vad som egentligen sker när bostadsrätter byter ägare.

4 Uppgift 6 (LeLö) 5p a) Fritz tvingas underteckna ett innehavarskuldebrev då Måns hotar att annars berätta för hans fru Frida vad Fritz och Gullan gjorde under Strömmingsfestivalen föregående fredagskväll. Måns säljer sedan skuldebrevet till Murre som inte deltog i festivalen då han vid det tillfället besökte sin släkt i Skogstibble. Murre i sin tur söker upp Fritz och kräver betalt för skuldebrevet. Fritz vill inte betala då han anser sig ha blivit tvingad att skriva under. Vem har rätten på sin sida? Motivera ditt svar och ange relevant lagrum. b) Anta att en person i en pressad situation har skrivit under ett kreditavtal där det senare visar sig att räntan är överdrivet hög, det som i dagligt tal brukar kallas ockerränta. Har den personen någon möjlighet att få till stånd en ändring av räntesatsen? Utred läget och ange eventuellt lagrum som stöd för ditt resonemang. c) Rättsligt erkända sätt att förvärva äganderätten till något kallas för laga fång, som i sin tur indelas i tre olika typer av förvärv. Förklara kortfattat vad som menas med derivativa fång. d) Vid pantsättning krävs förutom pantavtalet ytterligare något för att ge ett sakrättsligt skydd för borgenären. Vad? Uppgift 7 (EE) 5p Mikael är konstnär och bor i en villa i en mindre stad. Han ställer ut tavlor i sitt garage ibland och deltar i diverse konstrundor. Då och då får han en tavla såld. Priserna han tar för dem brukar vara mellan kr och kr. a) Inköpschefen för ett galleri, Anna, skickar den 1 oktober 2015 ett mail till Mikael. I mailet erbjuder sig galleriet att köpa tre av Mikaels tavlor för kr styck. I mailet har Anna också skrivit att de måste ha svar inom tre dagar för att erbjudandet ska bestå, annars vänder de sig till en annan konstnär. Mikael ser mailet fyra dagar efter att det skickats men svarar glatt att han antar erbjudandet. Har parterna ett avtal? Ange tillämpliga lagrum och motivera svaret. (2 p) b) Anta nu att Mikael svarar samma dag som mailet skickas. Han uppger i sitt svar att han gärna säljer tre tavlor till galleriet för kr styck. Har parterna ett avtal? Ange lagrum och motivera svaret. (2 p) c) Anta nu att Anna ger Mikael erbjudandet om att köpa tavlorna genom att hon ringer upp honom. Anna uppger inte inom vilken tid Mikael måste ge svar. Hur lång tid har Mikael på sig att svara? (1p) Uppgift 8 (EE) 5p Grönsakshandlaren AB ska enligt avtal leverera diverse grönsaker till Restaurangen AB. Leveransen ska ske kl fredagen den 6 november Grönsakerna ska

5 användas till helgens evenemang som ska ske på restaurangen vilket grönsakshandlaren är väl medveten om. När grönsakerna inte har kommit kl på fredagen ringer resturangens köksmästare upp grönsakshandlaren och får då veta att leveransen blivit försenad på grund av problem med lastbilarna som skulle leverera grönsakerna. Leveransen kommer tidigast ske på måndag den 9 november. Köksmästaren måste ha grönsakerna senast på lördag morgon eftersom de första gästerna kommer till lunch på lördag. Vilka påföljder kan restaurangen göra gällande mot grönsakshandlaren? Utred rättsläget och ange vilka lagregler som är aktuella. (5p)

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl 8.15 12.15 Skrivningen består av 8 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 12 december 2013, kl. 8.15-13.15 RVGA02 Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl 8.15 13.15 Skrivningen består av 10 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp, RVGA02/HARA02 30 mars 2012, kl. 8.15-13.15 Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 12 december 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Skriv tydligt, texta gärna. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden.

Skriv tydligt, texta gärna. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 7 maj 2015, kl. 8.15-12.15 RVGA02 Skrivningen består av 8 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 24 poäng och för betyget väl

Läs mer

Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl

Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl. 8.15 13.15 Skrivningen består av motiveringsfrågor. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 31 oktober 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 28 mars 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl

Läs mer

Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl

Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl 8.15 13.15 Tentamen består av 10 frågor. Tentamen kan ge maximalt 50 poäng. För godkänt resultat krävs

Läs mer

Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl

Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl. 8.15-13.15 Tentamen består av 6 frågor som kan ge mellan 4 och 10 poäng, och totalt kan man få max 40 poäng. För godkänt resultat krävs

Läs mer

Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl

Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl. 8.15 13.15 Tentamen består av 8 frågor och kan ge maximalt 40 poäng, till detta räknas även poäng för seminarieuppgiften. För godkänt resultat krävs

Läs mer

Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är inte tillräckligt, utan svaret skall motiveras för att över huvud taget ge poäng.

Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är inte tillräckligt, utan svaret skall motiveras för att över huvud taget ge poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp, RVGA02 7 maj 2012, kl. 8.15-13.15 Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Handelsrättslig

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Handelsrättslig

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Marknadsrätt,

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Svensk

Läs mer

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Provmoment: Omten Ladokkod: JSK101, USK 101 Tentamen ges för: FM 2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2013-04-04 Tid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Rabe, Skattelagstiftningen

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Svensk

Läs mer

Tentamen Juridik 7 hp

Tentamen Juridik 7 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan - Tentamen Juridik 7 hp Onsdagen den 24 mars 2010, klockan 9-12 Ugglevikssalen, Frescati Namn Personnummer. Klass Instruktioner

Läs mer

OBS! Endast en uppgift får lösas på varje blad! Sortera in svaren i resp. lärares omslag! Tentamen ska skannas och du kan hämta den via Min sida.

OBS! Endast en uppgift får lösas på varje blad! Sortera in svaren i resp. lärares omslag! Tentamen ska skannas och du kan hämta den via Min sida. Tentamen i Skatterätt, 11 hp 22 januari 2016, kl. 14.00-19.00 RVGB76 Tentamen består av 6 frågor som kan ge max 36 poäng tillsammans. För godkänt resultat krävs 22 poäng och för betyget Väl godkänd krävs

Läs mer

Den totala maxpoängen för hela skrivningen är 33 poäng. För Godkänt krävs minst 20 poäng. För Väl godkänt krävs minst 26 poäng.

Den totala maxpoängen för hela skrivningen är 33 poäng. För Godkänt krävs minst 20 poäng. För Väl godkänt krävs minst 26 poäng. Göteborgs Universitet Psykologiska institutionen Tentamen PC1224 Arbets- och Organisationspsykologi 2, Delmoment: Förändringsarbete och Statistiska metoder Vetenskapliga metoder. Lärare: Chris von Borgstede

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 81/12 Mål nr A 24/12

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 81/12 Mål nr A 24/12 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 81/12 Mål nr A 24/12 Sammanfattning Frågan huruvida en tvist om avskedande på statens område ska prövas enligt arbetstvistlagen måste avgöras genom det sätt som käranden utformar

Läs mer

a) Vad ger du för råd till Bertil angående egendomen som Stella ägde? (4p)

a) Vad ger du för råd till Bertil angående egendomen som Stella ägde? (4p) Fråga 1 Stella och Bertil träffades under gymnasietiden. De blev förälskade i varandra och flyttade ihop efter gymnasiet till en hyreslägenhet i centrala Stockholm. Stella och Bertil levde lyckliga i många

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping 2016-10-07 Meddelad i Jönköping Mål nr 1 KLAGANDE MOTPART Disciplinnämnden vid Högskolan i Borås 501 90 Borås ÖVERKLAGAT BESLUT Disciplinnämnden vid Högskolan i Borås beslut 2016-09-20, diarienr 2 SAKEN

Läs mer

Övningsuppgifter med lösningsförslag,

Övningsuppgifter med lösningsförslag, Övningsuppgifter med lösningsförslag, 2014-04-16 Uppgift 1 Allmän rättskunskap Gabriel blir plötsligt uppring av sin moster Elsa som har en juridisk fråga som hon behöver ha svar på. Elsa ber Gabriel att

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

TENTAMEN PC1307 PC1546. Statistik (5 hp) Lördag den 11 december, Ansvarig lärare: Bengt Jansson ( , mobil: )

TENTAMEN PC1307 PC1546. Statistik (5 hp) Lördag den 11 december, Ansvarig lärare: Bengt Jansson ( , mobil: ) GÖTEBORGS UNIVERSITET Psykologiska institutionen TENTAMEN PC1307 PC1546 Statistik (5 hp) Lördag den 11 december, 2010 Hjälpmedel: räknedosa Ansvarig lärare: Bengt Jansson (031 786 1696, mobil: 076 71 345

Läs mer

Upphävande av ställningstagande 13/08/IND

Upphävande av ställningstagande 13/08/IND Beslutad av Ulrika Lindén Beslut Dokumentägare Beslutsdatum Dnr Ulrika Lindén 2018-12-20 840 26999-18/121 Upphävande av ställningstagande 13/08/IND Ställningstagandet 13/08/IND rörande Delgivning genom

Läs mer

Tentamen Juridisk introduktionskurs, RV4015, 11 januari 2012. Språklexikon (t.ex. Svenska Spanska) samt Okommenterad författningstext:

Tentamen Juridisk introduktionskurs, RV4015, 11 januari 2012. Språklexikon (t.ex. Svenska Spanska) samt Okommenterad författningstext: Tentamen Juridisk introduktionskurs, RV4015, 11 januari 2012 Tillåtna hjälpmedel Språklexikon (t.ex. Svenska Spanska) samt Okommenterad författningstext: Okommenterad författningstext innebär att det är

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Fastställd av Grundutbildningsnämnden 2001-01-30 Revidering fastställd av rektor 2008-11-03 Revidering fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2016-01-15 Meddelad i Malmö Mål nr 13260-15 1 SÖKANDE Sydöstbagerierna ekonomisk förening, 769604-6239 Industrigatan 20 291 36 Kristianstad MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad SAKEN Överprövning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Juridisk introduktionstermin. Deltentamen 3 Flervalsalternativ-frågor

Juridisk introduktionstermin. Deltentamen 3 Flervalsalternativ-frågor Juridiska institutionen, Göteborgs universitet Juridisk introduktionstermin Deltentamen 3 Flervalsalternativ-frågor Instruktion Varje fråga har fyra svarsalternativ: A, B, C och D. Kryssa i rutorna för

Läs mer

Vi bifogar här våra kommentarer och det reviderade underlaget för kännedom.

Vi bifogar här våra kommentarer och det reviderade underlaget för kännedom. Lars-Åke Tis 2015-05-19, 13:45 Nu när stämman är över och protokollet är justerat och klart kan vi (styrelsen) ta itu med våra uppdrag. Ett av dessa var ju att ta fram ett kostnadsförslag för en jurist

Läs mer

Glöm inte att alltid motivera era svar och ange tillämplig rättskälla ( mm)

Glöm inte att alltid motivera era svar och ange tillämplig rättskälla ( mm) Glöm inte att alltid motivera era svar och ange tillämplig rättskälla ( mm) Uppgift 1 (4p) (1 poäng vardera) 1. Sympatiåtgärd (inom arbetsrätten) 2. Ideell skada 3. Denuntiation 4. Omleverans (inom köprätten)

Läs mer

Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt?

Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt? Hur bör man som mäklare agera när en köpare påtalar ett fel i fastigheten de köpt? En fråga som ställs så gott som dagligen till Mäklarsamfundets jurister är hur mäklaren ska agera när en köpare återkommer

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 27 augusti 2009 KLAGANDE 1. AA 2. BB 3. CC 4. DD Ombud för samtliga: Advokat Johan Rosén Box 229 598 23 Vimmerby ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i

Läs mer

TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp

TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp TENTAMEN FEGA60 Externredovisning för affärsjurister 10 hp Datum: Tisdag 20 december 2016 Tid: 14.00 17.00 Lärare: Charlotte Hemmingsson Tentamen omfattar totalt 50 poäng. För G krävs 30 poäng. För VG

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan, Kalmar Skriftligt prov i delkurs

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2006-06-12. Förmedling av bostadsrätt m.m.

God fastighetsmäklarsed 2006-06-12. Förmedling av bostadsrätt m.m. God fastighetsmäklarsed 2006-06-12 Förmedling av bostadsrätt m.m. 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 4. Mäklarens kontrollskyldigheter... 4 4.1 Ägare... 4 4.2

Läs mer

DOM 2015-09-02 Meddelad i Göteborg

DOM 2015-09-02 Meddelad i Göteborg Avdelning 3 2015-09-02 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Valeria Helander Tidningen Faktum Chapmans Torg 1 414 54 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kommunstyrelsen i Göteborgs kommuns beslut den 2 juli 2015,

Läs mer

Kriminalvårdens ställningstagande om s.k. riktpunkt för när en intagen tidigast bedöms kunna beviljas permission utgör inte ett överklagbart beslut.

Kriminalvårdens ställningstagande om s.k. riktpunkt för när en intagen tidigast bedöms kunna beviljas permission utgör inte ett överklagbart beslut. HFD 2017 ref. 37 Kriminalvårdens ställningstagande om s.k. riktpunkt för när en intagen tidigast bedöms kunna beviljas permission utgör inte ett överklagbart beslut. 14 kap. 1 fängelselagen (2010:610),

Läs mer

Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36

Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36 Kontrollskrivning 1 i EG2050 Systemplanering, 6 februari 2014, 9:00-10:00, Q31, Q33, Q34, Q36 Instruktioner Studenter måste anlända till kontrollskrivningen inom 45 minuter efter skrivningens start. Ingen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 24 maj 2011 KLAGANDE AA Ombud: Chefjurist Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Botkyrka kommun 147 85 Tumba Ombud: Kommunjurist

Läs mer

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Poäng totalt för del 1: 25 (9 uppgifter) Tentamensdatum 2011-06-04 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson,

Läs mer

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Poäng totalt för del 1: 25 (12 uppgifter) Tentamensdatum 2012-12-19 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson

Läs mer

TENTAMEN PC1307 PC1546. Statistik (5 hp) Lördag den 7 maj, 2011

TENTAMEN PC1307 PC1546. Statistik (5 hp) Lördag den 7 maj, 2011 GÖTEBORGS UNIVERSITET Psykologiska institutionen TENTAMEN PC1307 PC1546 Statistik (5 hp) Lördag den 7 maj, 2011 Hjälpmedel: räknedosa Ansvarig lärare: Bengt Jansson (076 7134527) Tentamen omfattar totalt

Läs mer

JURIDIK OCH FAMILJ. FAMILJEN OCH FÖRETAGET För dig som driver företag och har familj

JURIDIK OCH FAMILJ. FAMILJEN OCH FÖRETAGET För dig som driver företag och har familj JURIDIK OCH FAMILJ FAMILJEN OCH FÖRETAGET För dig som driver företag och har familj VI VET ATT DET ÄR LÄTT ATT SKJUTA UPP BESLUT SOM GÄLLER AVTAL INOM FAMILJEN Så här ser det ut i Sverige 68 % av de tillfrågade

Läs mer

Buhundsspelen Lysingsbaden, Västervik augusti

Buhundsspelen Lysingsbaden, Västervik augusti Buhundsspelen 2019 Lysingsbaden, Västervik 24-25 augusti Välkomna till Buhundspelen i Västervik Lördagen den 24 augusti kl 13.00 17.30 Buhundspelen är en inofficiell tävling som alla kan delta i. Syftet

Läs mer

Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen.

Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Branschrelaterad

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö. SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962) förkortad LOV FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

DOM Meddelad i Malmö. SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962) förkortad LOV FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE 2014-12- 2 2 Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (5) SÖKANDE MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad KONKURRENSVERKET Avd Dnr KSnr 201/4-12- 2 3 AktbH SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962)

Läs mer

BESLUT. Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Västerås, beslut i ärende nr , se bilaga A

BESLUT. Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Västerås, beslut i ärende nr , se bilaga A 1 SVEA HOVRÄTT BESLUT Mål nr Avdelning 02 2017-07-04 ÖH 67-17 Rotel 020108 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Västerås, beslut 2016-12-21 i ärende nr 3347-16, se bilaga A PARTER Klagande V.R.

Läs mer

Information till dig som vårdnadshavare

Information till dig som vårdnadshavare Dnr 5.3.1-587/2015 Ekonomi och styrning, Sida 1 (5) Planeringsenheten 2015-03-09 Information Information till dig som vårdnadshavare Frågor & svar gällande skolskjuts för fristående skola eller för kommunal

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PC1121 Kursnamn: Rättspsykologi 1 Provmoment: Vittnespsykologi (6 hp) Ansvarig lärare: Sara Landström Tentamensdatum: Lördag 13 april 2013, kl 13:30-17:30 Tillåtna hjälpmedel: Inga Maximalt

Läs mer

PM FÖR SNAPPHANETUREN 2018

PM FÖR SNAPPHANETUREN 2018 PM FÖR SNAPPHANETUREN 2018 NÄR 26 aug 2018 VAR Hovdalaslott, Hässleholm TÄVLINGSKLASSER Herr/dam 60 km P/F 15-16 43 km P/F 13-14 15 km P/F 10-12 15 km Det åligger varje deltagare att ta del av och följa

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap. förening 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap. förening 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om åsidosättande av säkerhet vid golfspel

i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Fråga om åsidosättande av säkerhet vid golfspel Juridiska Nämnden Dnr 4/2009 JurN 4-14 2009-07-03 i överklagat ärende enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar KLAGANDE MOTPART AN SP SAKEN Fråga om åsidosättande av säkerhet vid golfspel ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2017-03-17 Stockholm Mål nr M 2755-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-03-07 i mål nr M 7296-15, se

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, företag 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, företag 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

Miljörätt, tentamen den 18 november, 2011

Miljörätt, tentamen den 18 november, 2011 Uppsala universitet Juridiska institutionen Charlotta Zetterberg Miljörätt, tentamen den 18 november, 2011 Anvisningar Tillåtna hjälpmedel är lagtext, kurslitteratur, anteckningar, PM och annat material

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe 2013-03-20 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE EuroSign AB, 556799-2267 Box 729 191 27 Sollentuna Ombud: Göran Johansson Eversheds Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm MOTPART Region

Läs mer

Ansvarig lärare: Maria Lindström eller , Camilla Sjölander Nordin eller

Ansvarig lärare: Maria Lindström eller , Camilla Sjölander Nordin eller Skolmatematiktenta LPGG05 Kreativ Matematik 21 april 2016 8.15 13.15 Hjälpmedel: - Ansvarig lärare: Maria Lindström 054-7002146 eller 070-5699283, Camilla Sjölander Nordin 054-7002313 eller 070-2907171

Läs mer

DU REPRESENTERAR MKB FASTIGHETS AB

DU REPRESENTERAR MKB FASTIGHETS AB Vi på MKB lovar våra kunder ett bra och trivsamt boende och det är en uppgift som vi bara kan lösa tillsammans med dig som entreprenör. Tillsammans med er ska vi se till att kunderna trivs, har det bra

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13 Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2005-01-13 Skrivtid: 14.00-19.00 Lokal: Polacksbacken Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan cirka kl. 15.30. Observera: Programkod

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Marknadsrätt,

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 7,5p

Grundläggande företagsekonomi 7,5p Grundläggande företagsekonomi 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2012-08-15 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

Information till Skola

Information till Skola Ekonomi och styrning, Planeringsenheten Dnr 5.3.1-587/2015 Sida 1 (6) 2016-04-18 Information Information till Skola Frågor & svar gällande skolskjuts för fristående skola eller för kommunal skola utanför

Läs mer

Deltävling #11-12 Porsche Service Center Haninge Race weekend, Mantorp Park 12-13 augusti

Deltävling #11-12 Porsche Service Center Haninge Race weekend, Mantorp Park 12-13 augusti Huvudpartner Racehelgpartner Race rapport # 6 Porsche Sports Cup Scandinavia Deltävling #11-12 Porsche Service Center Haninge Race weekend, Mantorp Park 12-13 augusti Inledning Lördagen på Mantorp delades

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 mars 2015 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 7 april 2014 i

Läs mer

Omtentamen i [Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp]

Omtentamen i [Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp] Tentamenskod: Omtentamen i [Fö1001, Företagsekonomi A, 30hp] Delkurs: [Externredovisning och räkenskapsanalys, 6 hp. Provkod:0530] Datum: [2013-12-14] Antal timmar: [14:15-19:15] Ansvarig lärare: [Per

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Maria Persson 2015-02-05 Meddelad i Malmö Mål nr 420-15 432--440-15 1 SÖKANDE Aksab Kemi Sverige AB, 556731-6772 Tumbavägen 38 147 43 Tumba MOTPARTER 1. Lunds kommun mål nr 420-15 2. Eslövs kommun mål

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Lena Palmér DOM 2013-04-02 Meddelad i Malmö Mål nr 1927-13E 1 SÖKANDE Taxi Kurir i Malmö AB, 556391-2681 Borrgatan 17 211 24 Malmö Ombud: Jur.kand. Tommie Rasmusson Kungsgatan 13 261 31 Landskrona MOTPART

Läs mer

DOM. Meddelad i Malmö. KLAGANDE Lars-Erik Stadier, Tåstarps Backaväg Munka-Ljungby

DOM. Meddelad i Malmö. KLAGANDE Lars-Erik Stadier, Tåstarps Backaväg Munka-Ljungby FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Meddelad i Malmö Mål nr 12683-12 Sida 1 (5) KLAGANDE Lars-Erik Stadier, 631106-8214 Tåstarps Backaväg 388 266 92 Munka-Ljungby 2012 310 MOTPART Ängelholms kommun 262 80 Ängelholm

Läs mer

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning TÖI ROLLPEL - 003 idan 1 av 6 ocialtolkning Ordlista familjerådgivning skilsmässa äktenskapsskillnad underhåll tingsrätt advokat äktenskapsförord giftorätt i boet separera allmän rättshjälp bodelning jämkning

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-03-07 Meddelad i Malmö Mål nr 272-14 1 SÖKANDE Komplett Hemtjänst Sverige AB, 556946-7904 Ombud: Jur.kand. Zisis Zikontalas Juristbyrån Zisis Zikontalas AB Box 60 291 21 Kristianstad MOTPART Omsorgsnämnden

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 2004-05-24 Skrivtid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan cirka kl. 15.00 samt cirka kl 16.45. Observera: Programkod

Läs mer

Hur fungerar tävlingen?

Hur fungerar tävlingen? FAQ Hur fungerar tävlingen? Vad är Health Business of the Year? Hur värderas aktivitet och träning Vem vinner? När publiceras vinnaren? När startar mitt lag utmaningen? Vad behövs för att komma igång?

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 7793-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-14 i mål P 349-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2015-08-26 Stockholm Mål nr M 5611-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-26 i mål nr M 1305-15, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPART

Läs mer

rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man?

rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man? 2013-09-26 1 rätten till en sak Hur skyddas mitt anspråk på en sak mot 3:e man? Vem är 3.e man? Någon man inte har avtal med som t ex: ägaren av en stulen TV som du köpt säljarens borgenärer (personer

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN Migrationsöverdomstolen Avdelning 05 BESLUT 2014-01-27 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 8537-13 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 november 2003 Ö 1162-02 KLAGANDE CC Ombud: advokaten CML MOTPART Dödsboet efter BH Dödsbodelägare: AMW Ombud: jur. kand. HW SAKEN Förordnande

Läs mer

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Juridisk vägledning Reviderad november 2012 Mer om Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Förvaltningslagens bestämmelser gäller för skolor med offentlig huvudman. Förvaltningslagens bestämmelser

Läs mer

DOM Meddelad i Växjö

DOM Meddelad i Växjö Föredragande: Lena Hellsson DOM 2013-08-07 Meddelad i Växjö Mål nr 1778-13 1 SÖKANDE Visma Commerce AB, 556533-8745 Ombud: Therese Olausson Tenders Sverige AB Nygatan 34 282 19 Linköping MOTPART Linnéuniversitetet

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN Migrationsöverdomstolen Avdelning 04 BESLUT 2011-02-01 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 7568-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde genom substitution: ÖVERKLAGAT

Läs mer

Arvsrättsliga regler i Sverige

Arvsrättsliga regler i Sverige 1 Arvsrättsliga regler i Sverige Advokat Thorulf Arwidson September 2017 Denna text är avsedd att ge en överblick över de nuvarande svenska reglerna om arv. Den är skriven för den som tidigare inte har

Läs mer

VM-kval i mormyska till VM 2017

VM-kval i mormyska till VM 2017 Daladistriktet i samarbete med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund inbjuder till VM-kval i mormyska till VM 2017 Tävlingarna kommer att hållas på Övre Herten i Bollnäs Tävlingar: 4 deltävlingar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE 1. Kils kommun 2. Munkfors kommun 3. Hagfors kommun 4. Grums kommun 5. Forshaga kommun Ombud för samtliga: AA Kils

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 24 mars 2011 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet) beslut den 27 november 2008, M2007/2902/F/P, i fråga om förhandsbesked

Läs mer

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 6.5.2010. Svarsdirektiv. Ersättande kurser och bonuspoäng

AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 6.5.2010. Svarsdirektiv. Ersättande kurser och bonuspoäng AVTALSRÄTT, obligatoriska ämnesstudier 6.5.2010 Svarsdirektiv Svarsutrymmet är en sida för frågorna 1 3. Den överstigande delen läses inte. Ett svar med flera rader än en rad per ruta beaktas inte. Det

Läs mer

Sportbåtsklubben. Vi har mottagit Din anmälan och hälsar Dig välkommen till. Saltsjöloppet Dyvik Lördagen den 3 september

Sportbåtsklubben. Vi har mottagit Din anmälan och hälsar Dig välkommen till. Saltsjöloppet Dyvik Lördagen den 3 september Sportbåtsklubben Vi har mottagit Din anmälan och hälsar Dig välkommen till Saltsjöloppet Dyvik 2016 Lördagen den 3 september Varmt välkommen till årets tävling. I år är det 50 år sedan SBK bildades och

Läs mer

Matematik I. hösttermin Jennifer Chamberlain Kurskoordinator

Matematik I. hösttermin Jennifer Chamberlain Kurskoordinator Matematik I hösttermin 2017 Jennifer Chamberlain Kurskoordinator matematik-i@math.su.se 08-16 45 16 Allmänt om kursen Uppdelad i algebra och analys Halvfart: algebra under termin 1 analys under termin

Läs mer

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Provmoment: Omten Ladokkod: JSK101, USK 101 Tentamen ges för: FM 2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2014-05-16 Tid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Rabe, Skattelagstiftningen

Läs mer

Jöns Svanberg I kortbana!

Jöns Svanberg I kortbana! Jöns Svanberg I kortbana! Upsala Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till Jöns Svanberg (25m) 19 20/10 2019 Det perfekta tillfället att pressa sina tider inför höstens mästerskap Nu med både 800 fritt

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING 2018-02-20 Meddelad i Jönköping Mål nr 2652-17 1 KLAGANDE, 19770505 MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Växjös dom den 11 september 2017 i mål nr

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 21 juni 2017 KLAGANDE Kriminalvården 601 80 Norrköping MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 8 juli 2016 i mål

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 maj 2009 Ö 2024-08 KLAGANDE Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm MOTPART Sicoat Aktiebolag, 556553-1570 Halalid 10 254 40 Helsingborg

Läs mer