Tentamen Juridik 7 hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen Juridik 7 hp"

Transkript

1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan - Tentamen Juridik 7 hp Onsdagen den 24 mars 2010, klockan 9-12 Ugglevikssalen, Frescati Namn Personnummer. Klass Instruktioner Tentamen består av två delar. Del 1 består av 7 kortsvarsfrågor som besvaras med korta motiveringar och i förekommande fall hänvisning till relevanta lagrum. Del 2 består av 4 frågor. Av de 4 frågorna ska 3 valfria frågor besvaras. Besvaras alla 4 frågor rättas bara de 3 första frågorna. Frågorna ska besvaras med motiveringar och i förekommande fall hänvisning till relevanta lagrum. Betyget bestäms utifrån en sammanvägning och helhetsbild av de besvarade frågorna. - Skriv med kulspetspenna! - Skriv namn och personnummer på varje sida! - Kom ihåg att motivering är den viktigaste delen av svaret! - Åberopa om möjligt relevanta lagrum! - Rättningstid: 3 veckor! Tillåtna hjälpmedel: All okommenterad författningstext, språklexikon. Understrykningar och hänvisningar till andra lagrum eller rättsfall är tillåtna. Lycka till! Skriv tydligt!

2 Del 1 Svara kortfattat på fråga 1 till 7 med i förekommande fall hänvisning till relevanta lagrum. Fråga 1 Beskriv kortfattat innebörden av begreppet rättslig vårdnad.

3 Fråga 2 När föreligger ett bindande avtal?

4 Fråga 3 Förarbeten är en av rättskällorna. Vad är det och hur bör du använda den rättskällan i din rättstillämpning?

5 Fråga 4 Anders och Britta är gifta sedan 10 år tillbaka. De har tillsammans sonen Ludvig 8 år. Vårdnaden om Ludvig är gemensam. Anders och Britta har de senaste 3 åren inte bott tillsammans men är fortfarande gifta. Ludvig bor hos Anders. Anders och Britta är nu båda överens om att skiljas för att som de säger kunna gå vidare med sina liv. Britta har dessutom träffat Johan som hon nu vill gifta sig med även om hon inser att hon först måste skiljas från Anders. Hur lång tid kan det som kortast ta innan Anders och Britta är skilda?

6 Fråga 5 E, som lever mycket snålt pga påtvingad arbetslöshet, vänder sig i ett anfall av nöd till socialtjänsten i kommunen. Hon ber om pengar till en oväntat hög elräkning. Det beror i sin tur på den kalla vintern. Socialnämnden beslutar att avslå hennes ansökan. E överklagar till Förvaltningsrätten som ger henne rätt till pengar för att täcka el-räkningen. Socialnämnden, som fruktar en uppsjö av krav, vill överklaga domen. Kan socialnämnden göra det? Vart? Enligt vilket lagrum och vilka är villkoren för att överklagandeinstansen skall ta upp överklagandet till prövning?

7 Fråga 6 Kommunfullmäktige i en av Sveriges köldhålor beslutar att tillerkänna alla invånare i kommunen med en deklarerad inkomst under kr per år ett extra tillskott i form av bidrag till el-räkningarna. F, som tjänar kr per år, reagerar starkt på detta och menar att det är slöseri med skattemedel. Kan F överklaga kommunens beslut, i så fall till vilken instans och i vilken form? Kan en domstol ändra kommunens beslut?

8 Fråga 7 Redogör kort för vilka som kan beviljas asyl i Sverige?

9 Del 2 Fråga 8 Pelle är 22 år och flyttade hemifrån för 3 år sedan. Fram till för ett halvår sedan arbetade Pelle i affär men han tvingades sluta där efter anklagelser om stöld ur kassan. Nu ägnar Pelle i stort sett hela sin vakna tid åt nätpoker. Pelle har dock inte haft någon framgång med spelandet och han tvingas ständigt att låna av kompisar och föräldrar. Pengarna spelar han sedan bort i förhoppning att vinna tillbaka det han redan har förlorat. Nu är Pelles situation svår och han får upprepade betalningsföreläggande från Kronofogden och riskerar att vräkas från sin lägenhet. Pelle har även vänt på dygnet och är vaken på nätterna och sover hela dagarna. Pelles mamma vill hjälpa Pelle och vänder sig därför till överförmyndaren för att få råd. Redogör för vilka de rättsliga förutsättningarna är för att anordna godmanskap respektive förvaltarskap för Pelle.

10

11

12 Fråga 9 Beskriv den rättsliga situationen när en hyresgäst av en bostadslägenhet betalar hyran för sent vid ett tillfälle!

13

14

15 Fråga 10 I en liten kommun, V-landa, har ett antal lärare på grundskolans högstadium reagerat på att G inte längre kommer till lektionerna. Hon är sjukanmäld, men med synnerligen vag diagnos. Innan den totala frånvaron trädde in började G gå klädd i niqab, (slöja för ansiktet och heltäckande huvudduk men utan skymmande tyg för ögonen). G hade också talat med skolsköterskan om att hon var rädd för att bli bortgift och för att hennes pappa skulle slå henne om hon envisades med att vilja läsa vidare på gymnasiet. Med visst fog misstänker skolsköterskan att misshandel redan pågår; G verkar ha ont när hon rör sig och skolsköterskan tycker sig skymta avsevärda blåmärken på armar och handleder. Dessutom har G via Facebook kontakt med sin bästa väninna och har med väninnan talat om omfattande misshandel. Efter att i flera veckor försökt få kontakt med såväl G som hennes pappa, anmäler skolsköterskan och klassföreståndaren till socialtjänsten att man tror att G behöver hjälp och stöd. Man tvekar inte heller att föreslå ett tvångsomhändertagande av G. När anmälan kommer till socialnämndens ordförandes kännedom blir han orolig. Han har stort förtroende för såväl klassföreståndaren som skolsköterskan som han känner väl. Han är helt införstådd med att anmälan bör leda till en utredning. Men barn som far illa är ingen stor fråga i V-landa och något tvångsomhändertagande har man inte haft anledning att göra på de senaste åtta åren. Dessutom, ordföranden ser en möjlig hedersproblematik i G.s fall och om detta vet han och kommunens socialsekreterare mycket lite. Han letar lite på Internet och hittar en webbsida som han tycker verkar intressant. Det är två socionomer som lovar diskreta, professionella och synnerligen noggranna utredningar i känsliga ärenden enligt både socialtjänstlag och LVU. De två socionomerna är dessutom specialutbildade i utredningar kring hedersproblematik. Priset är fast, och synnerligen rimligt, kr. Ordföranden bestämmer sig för att föreslå socialnämnden att anlita dessa två socionomer för utredningen kring G:s situation. Har han rättsligt stöd för det? Utred rättsläget!

16

17

18

19 Fråga 11 A är sedan 64 år gift med B. B har drabbats av svår Alzheimers med såväl fysisk immobilitet som personförändringar, inte av det snällare slaget. A ber därför socialtjänsten om hjälp med särskilt boende, hon vill ha ett boende med helinackordering och med möjlighet till ständig tillsyn av professionell och sjukvårdskunnig personal. Hon har viss hjälp av hemtjänsten, men tycker inte att det räcker. Socialtjänstens handläggare kontaktar B:s läkare och ber om ett utlåtande - hur dålig är egentligen B? Hon ber också om en bedömning från hemtjänsten - anser hemtjänsten att A är i behov av ytterligare hjälp och stöd, utöver vad hemtjänsten kan erbjuda? Handläggaren får i båda fallen svar som tyder på att det är befogat med ett särskilt boende. Hon beslutar följaktligen att A och B skall få ett särskilt boende samt skickar ett brev till A om detta. a) Är detta en korrekt hantering? A blir mycket glad och lättad över beslutet. Hon slår sig till ro med beslutet och börjar flyttpacka. Men efter fyra månader börjar hon undra varför inget händer och kontaktar socialtjänsten. Där ber handläggaren A att ha tålamod; det finns för närvarande inga lediga platser. Men det bör bli en plats ledig ganska snart, tror handläggaren. Efter ytterligare två månader har fortfarande inget hänt och nu börjar både hemtjänsten och A:s dotter reagera. A är mycket trött och sliten av den ständiga omsorgen av mannen. b) Hur bör A.s situation bedömas rättsligt och vad kan göras?

20

21

22

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

Socialtjänstlagen. Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst

Socialtjänstlagen. Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst Socialtjänstlagen Vad gäller för dig från 1 januari 2002? Lättläst SOCIALSTYRELSEN 2002 Broschyren kan beställas från: Socialstyrelsens kundtjänst, 120 88 Stockholm. Webbutik Fax 08-779 96 67 Artikelnummer

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden INFORMATION FÖR SOCIALTJÄNSTEN - BEHOV AV GOD MAN Här nedan finner du som arbetar inom socialtjänsten information om hur du bör gå tillväga om du ser: att en vuxen person är i behov av god man eller förvaltare.

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

Barn som olovligen förs bort eller kvarhålls i ett annat land. Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm

Barn som olovligen förs bort eller kvarhålls i ett annat land. Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Barn som olovligen förs bort eller kvarhålls i ett annat land Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Innehåll Inledning 3 När är bortförandet eller kvarhållandet olovligt? 4 Svensk rätt 4 Vem är vårdnadshavare?

Läs mer

Hur löser lagen problem som uppstår då barnets vårdnadshavare inte kan komma överens?

Hur löser lagen problem som uppstår då barnets vårdnadshavare inte kan komma överens? Örebro Universitet Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap Rättsvetenskap D, uppsats 10p Handledare: Catarina Bartholdson Datum: 2007-08-20 Hur löser lagen problem som uppstår då barnets

Läs mer

Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt

Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt Den här broschyren har tagits fram av Justitiedepartementet.

Läs mer

Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt

Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt Den här broschyren har tagits fram av Justitiedepartementet.

Läs mer

Alla dessa barn är individer med egna drömmar och kan vi uppfylla en dröm hos varje barn så är det betydelsefullt.

Alla dessa barn är individer med egna drömmar och kan vi uppfylla en dröm hos varje barn så är det betydelsefullt. Alla dessa barn är individer med egna drömmar och kan vi uppfylla en dröm hos varje barn så är det betydelsefullt. Det är kallt tidigt i år! Det är lite skämmigt att ansöka om pengar, de flesta vill visa

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Det måste bli ett slut på att vissa ska vara tvungna att betala kp-träningen själva!!! Om vi fortsätter att hjälpas åt, är det inte långt borta.

Det måste bli ett slut på att vissa ska vara tvungna att betala kp-träningen själva!!! Om vi fortsätter att hjälpas åt, är det inte långt borta. Vad betyder KP för dig? Låt oss göra en bok FÖRÄNDRING MÖJLIG Nu har det gått några veckor sedan ett stort antal tränande, anhöriga och andra engagerade människor tillsamman räddade Konduktiv pedagogik

Läs mer

2. Tecken, signaler och situationer

2. Tecken, signaler och situationer 2. Tecken, signaler och situationer Skolan är en miljö där olika tecken på att elever lever inom en hederskontext kan upptäckas tidigt. Fast det är inte givet att lärare och skolpersonal uppmärksammar

Läs mer

Till alla barnfamiljer

Till alla barnfamiljer Till alla barnfamiljer Välkommen till Försäkringskassan Att vara förälder är ett av livets stora glädjeämnen, men det kan också vara en stor utmaning. Inte minst ekonomiskt. I den här broschyren kan du

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013

Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013 1 (13) Frågor och svar om regeländringarna inom assistansersättningen den 1 juli 2013 Uppdaterad: (vilka frågor som är nya eller har uppdaterats markeras i vänstermarginalen) 2013-06-11 2013-06-18 2013-07-19

Läs mer

Till alla som väntar eller just fått barn

Till alla som väntar eller just fått barn Till alla som väntar eller just fått barn Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller

Läs mer

Manual för vinjettarbete

Manual för vinjettarbete Manual för vinjettarbete Psykisk hälsa, barn och unga 2011-07-18 1 Innehåll Manual för vinjettarbete... 3 Shiba... 4 Matilda... 5 Jonathan... 6 Gustav... 7 Ahmed... 8 Frippe m fl... 9 Familjen Svan...

Läs mer

Att skriva kommuniceringsbrev och beslutsbrev i Försäkringskassan

Att skriva kommuniceringsbrev och beslutsbrev i Försäkringskassan 1 (23) Att skriva kommuniceringsbrev och beslutsbrev i Försäkringskassan Innehåll 1 Målgrupp och innehåll... 4 2 Inledning... 4 3 Syftet med kommunicerings- och beslutsbrev... 4 4 Språket i kommunicerings-

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

"Jag trodde att barnen var döda"

Jag trodde att barnen var döda "Jag trodde att barnen var döda" Tre gånger omhändertogs Naim av socialtjänsten i Motala kommun, tre gånger upphävdes beslutet i domstol. Brist på intellektuell stimulans, hävdade socialen. Otillräckligt,

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Vikten av vårdnadsutredningar

Vikten av vårdnadsutredningar Stockholms universitet Institutionen för socialt arbete Socialhögskolan Höstterminen 2006 C-uppsats Vikten av vårdnadsutredningar en studie om hur tingsrätten använder sig av socialtjänstens vårdnadsutredningar

Läs mer

att skiljas när man har barn

att skiljas när man har barn Den här broschyren kan beställas från Socialstyrelsens kundtjänst, Finspångsgatan 51, 163 53 Spånga, fax 08-760 58 95, e-post: sos.order@special.lagerhus.se Artikelnr 1999-00-015 Socialstyrelsen på Internet:

Läs mer

DOM 2012-04-04 Stockholm

DOM 2012-04-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 07 Rotel 0702 2012-04-04 Stockholm Mål nr T 9210-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Attunda tingsrätts dom i mål, se bilaga A KLAGANDE Kennet Carlsson, 561008-5572 Björkvägen 3, 520 11 Vegby

Läs mer

Tillfälligt uppbrott unga berättar. Om att rymma eller kastas ut hemifrån

Tillfälligt uppbrott unga berättar. Om att rymma eller kastas ut hemifrån Tillfälligt uppbrott unga berättar Om att rymma eller kastas ut hemifrån Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen. 2011

Läs mer