Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl"

Transkript

1 Tentamen i Rättskunskap II (RVGA12), 15 hp 17 augusti 2016 kl Skrivningen består av motiveringsfrågor. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras för att över huvud taget ge poäng. Skrivningen består av 7 frågor som vardera kan ge mellan 4 och 10 poäng. För Godkänt resultat krävs minst 24 poäng och för betyget Väl godkänd krävs minst 32 poäng. För genomförd obligatorisk rättsfallsanalys kan maximalt 2 poäng tillgodoräknas till tentan. För att få ut ditt resultat måste du ha fullgjort kursens obligatoriska moment. Skriv din tentamenskod och kurskoden på varje svarsblad! Var noga med att fylla i försättsbladet på tentan enligt anvisningarna. Detta möjliggör skanning av tentor och att du sedan kommer att kunna ladda ner din tenta via min sida på studentnätet. Sortera in dina svarsblad i respektive lärares omslag, Varje fråga är markerad med en initial för den lärare som skrivit frågan och denna initial hittar du även på omslagen som ligger i tentan. Skriv tydligt, texta gärna. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden. Ansvarig för skrivningen: Britta Forsberg HJÄLPMEDEL: Lagbok eller lagtextsamling (okommenterad), Riksdagsordningen samt EU-lagstiftning. Okommenterad lagtext innebär att endast understrykningar/ överstrykningar får göras samt att ord som redan finns intagna i lagtexten får utföras i marginalen. Man får inte tillföra något nytt, utom att hänvisa till annat lagrum. Resultatet kan du se på min sida på studentnätet 7 september 2016, och tentan kan laddas ner på min sida några dagar efter att du delgivits resultatet. Erinringar mot tentamensresultatet bör anföras inom tre veckor efter det att resultatet anslagits. Lycka till!

2 Fråga 1 (PL) 10p Under förra året presenterades flera politiska förslag i syfte att försöka kriminalisera svenska medborgare som åker och strider för terroristorganisationer utomlands. Bland annat publicerades flera artiklar i tidningar där partiföreträdare föreslog strängare straff och ändringar i reglerna om pass. I ett utdrag ur en tidningsartikel framgick: I Sverige gäller den grundläggande rörelsefriheten, men man kan inte resa var som helst och med vilka motiv som helst. Därför föreslås en nödvändig översyn av reglerna, däribland i Rättegångsbalken. Rättsväsendet behöver få ökade befogenheter att hindra svenska medborgare som har för avsikt att åka och strida för terroristorganisationer och därför föreslås ändringar i reglerna om häktning. Svenska medborgare som sedan begår terroristbrott ska straffas för landsförräderi och så småningom landsförvisas. Ökade befogenheter Det ska räcka med liten misstanke för att häkta någon som misstänks åka och strida för en terroristorganisation. Beslutet om häktning ska kunna beslutas direkt av polismyndigheten. Ett förslag för att straffet ska verka ännu mer avskräckande är att inrätta en särskild domstol för att döma de personer som redan idag strider för terroristorganisationer. I domstolen ska ingå en lagfaren domare och poliser som har specialkompetens inom terroristbrott och vidare ska domstolen ha befogenhet att meddela straff för gärningar som idag inte är kriminaliserade. För att kunna göra denna förändring tämligen omgående föreslås att regeringen instiftar denna domstol genom att använda sin förordningsmakt. Din uppgift är att besvara följande frågeställningar: Anta att statsrådet på justitiedepartementet noterat denna artikel och beslutar att lägga fram en proposition innehållande dessa förslag. I din uppgift ingår att göra en utredning om ändringarna i RB kan genomföras med hänsyn till de relevanta rättighetsbegränsningar som förslaget innebär. De aktuella reglerna om häktning som föreslås ändras finns i Rättegångsbalken (1942:740) (RB) 24 kap. 1 och 2. Beakta huruvida den föreslagna domstolen är förenlig med grundlagen, om den kan inrättas och om förslaget i övrigt är konstitutionellt godtagbart. Fråga 2 (PL) 6p I flera avgöranden som riksdagen ska behandla har en konflikt uppstått mellan flertalet riksdagsledamöter och talmannen. Talmannen vill hänskjuta dessa ärenden till de relevanta utskotten, medan riksdagsledamöterna å andra sidan anser att talmannen försöker förhala den snabbare linjen som ledamöterna förordar. Var god ta ställning till huruvida dessa ärenden kan avgöras av riksdagen genom omröstning direkt eller om relevant utskott måste behandla ärendet innan omröstning. a) Om oppositionen tillsammans med ett regeringsparti lägger fram ett förslag om folkomröstning i en grundlagsfråga? (2 p)

3 b) Om erforderligt antal riksdagsledamöter framlägger förslag om misstroendeförklaring? (2 p) c) Om riskdagsledamöter framlägger förslag om ökad skatt på diesel och bensin? (2 p) Fråga 3 (PL) 4p Anna har fått ett negativt besked av en förvaltningsmyndighet i ett ärende som är mycket betydelsefullt för henne. Beslutet innebär ett stort avbräck i hennes liv på grund av att Anna inte får den hjälp och ersättning som hon tidigare har fått av myndigheten. Anna är på det klara med att myndigheten gör en felaktig tolkning av gällande regler. Hon beslutar sig därför för att överklaga myndighetens beslut och lämnar överklagandehandlingarna till förvaltningsrätten två veckor efter att hon delgavs beslutet av förvaltningsmyndigheten. Vid förvaltningsrätten påstår föredragande att Anna inlämnat handlingarna till fel myndighet och att besvärstiden endast är en vecka. Förklara för Anna när överklagandehandlingen anses inkommen och om det finns andra delar som kan ifrågasättas. Fråga 4 (BF) 5p Det är en vacker majdag och Lovisa och hennes kompisar, som alla är 17 år gamla, har på sin egen gymnasieskola och på en högstadieskola i närheten delat ut omkring 300 flygblad med denna text: Flygbladets framsida: HOMOSEXUALITET = PEDOFILI VAD ÄR ORSAKEN TILL AIDS? HOMOSEXUELLA Flygbladets baksida: Flygbladet är en del av den nationella rörelsen mot homosexuella: Lovisas homo-motståndsrörelse, Stora gatan 3, Lilla Köping. Detta flygblad är utskrivet på laserskrivare i Lilla Köping 5 maj 2016, i 300 exemplar. Har Lovisa och hennes vänner gjort något olagligt eller nyttjade de endast sin grundlagsstadgade rätt till yttrandefrihet? Din uppgift är nu att göra en juridisk

4 tryck- och yttrandefrihetsrättslig bedömning av situationen. Hänvisa till lagrum och motivera ditt svar. Fråga 5 (BF) 5p Monika Lind är rektor på Hammarö Skola och funderar på att införa ett förbud mot att bära burka på skolan. Hon tycker att det är opraktiskt, ohygieniskt och kanske till och med farligt att använda burka i kemiundervisningen och på idrotten. Monika menar därför att burka ska förbjudas på idrottslektionerna, samt i kemi-och fysikundervisningen. Biträdande rektor, Ebba Thorin, är dock inte helt säker på att man kan införa denna typ av förbud och vänder sig till dig med frågan huruvida rektors förslag om ett förbud mot att bära burka överensstämmer med gällande lagstiftning? Din uppgift är att besvara Ebbas fråga. Motivera ditt svar och hänvisa till lagrum. Fråga 6 (BF) 5p Yasmine har precis startat ett nytt företag som säljer en fantastiskt smakrik öl. Veten och humlen, som ölen är gjord av, växer på hennes gård i Värmland. Ölen har en mjuk smak och en procenthalt på 4 %. I Sverige har ölen gjort stor succé och Yasmine säljer stora mängder av ölen genom svenska Systembolaget. Nu ska Yasmine exportera denna ljuvliga, värmländska öl till andra EU-länder. När Yasmine skickar sin leverans till Frankrike får hon reda på att Frankrike har infört importrestriktioner för just öl och att den årliga kvoten redan har uppfyllts. Yasmines leverans av det ljuvliga värmländska ölet stoppas därför av franska myndigheter vid gränsen till Frankrike. De franska myndigheterna mumlar på obegriplig franska något om att öl är hälsofarligt och kvoten finns för folkhälsans skull. Yasmine förstår ingenting - ölen säljer ju som smör i solsken i Sverige och ingen har då blivit sjuk av den möjligen berusad, men det är ju inte en sjukdom? Och inte är väl öl mer hälsofarligt än vin, Frankrike producerar ju massor av vin? Yasmine vänder sig till dig och undrar om Frankrike får göra på detta sätt. Din uppgift är att hjälpa Yasmine att utreda rättsläget och redogöra för vad som gäller i denna situation. Utgå från gällande EUrätt och argumentera med hjälp av lagstiftningen. Fråga 7 (POW) 5p Fullmäktige i en glesbygdskommun beslutade att alla kommunmedlemmar som bodde mer än fem mil från det kommunala badhus som fanns i tätorten, skulle få betala en lägre inträdesavgift till badhuset än övriga kommunmedlemmar. Fullmäktiges argument var att kostnaderna för de som bodde utanför gränsen på detta sätt skulle minska, samtidigt som övriga kommunmedlemmars kostnader skulle förbli oförändrade. Tanken var även att kommunens intäkter skulle öka eftersom kommunmedlemmar som tidigare inte åkt till badhuset nu skulle kunna tänka sig att göra detta.

5 En kommunmedlem ansåg att beslutet var orättvist och ville klaga på kommunen. Beskriv för kommunmedlemmen om och i så fall hur denne kan klaga, samt hjälp till och bedöma huruvida kommunens beslut är felaktigt eller inte. Hänvisa till lagstöd och motivera ditt svar.

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 9 maj 2016 Kl 8.15 12.15 Skrivningen består av 8 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 12 december 2013, kl. 8.15-13.15 RVGA02 Skrivningen består av 10 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp, RVGA02/HARA02 30 mars 2012, kl. 8.15-13.15 Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 30 oktober 2015 Kl 8.15 12.15 Skrivningen består av 8 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 12 december 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

Skriv tydligt, texta gärna. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden.

Skriv tydligt, texta gärna. Kladdigt skrivna svar beaktas ej. Diffust formulerade svar tolkas till nackdel för tentanden. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 7 maj 2015, kl. 8.15-12.15 RVGA02 Skrivningen består av 8 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 24 poäng och för betyget väl

Läs mer

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl

Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl Tentamen i RÄTTSKUNSKAP I (RVGA11), 15 hp 7 maj 2015 Kl 8.15 13.15 Skrivningen består av 10 frågor om 5 poäng. Svar, som enbart ja eller nej eller liknande är ej tillräckligt utan svaret skall motiveras

Läs mer

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 28 mars 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 9 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl

Läs mer

Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl

Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl Tentamen i Juridisk introduktionskurs med fastighetsinriktning (RVGA42), 15 hp 16 januari 2015 Kl 8.15 13.15 Tentamen består av 10 frågor. Tentamen kan ge maximalt 50 poäng. För godkänt resultat krävs

Läs mer

Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl

Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl Tentamen i Kredit och obeståndsrätt (RVGB77) 30 oktober 2015 Kl. 8.15-13.15 Tentamen består av 6 frågor som kan ge mellan 4 och 10 poäng, och totalt kan man få max 40 poäng. För godkänt resultat krävs

Läs mer

Remiss av rättschefspromemorian, Riksbankens ställning, analys av behovet av grundlagsändringar

Remiss av rättschefspromemorian, Riksbankens ställning, analys av behovet av grundlagsändringar 1997-02-06 Dnr 96-2212 DIR Finansdepartementet Remiss av rättschefspromemorian, Riksbankens ställning, analys av behovet av grundlagsändringar 1 SAMMANFATTNING Fullmäktige tillstyrker att grundlagen ändras

Läs mer

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen 1 (5) PM 2014-09-03 Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen Föreskrifterna har antagits av Juridiska fakultetens utbildningsutskott den 3 september 2014. Vilka kursmoment utgör examination?

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredragande Matilda Ståhl DOM 2018-09-19 Meddelad i Falun Mål nr 40-18 1 KLAGANDE Rolf Selander, 19421109-7631 Rutudden 13 805 96 Gävle MOTPART Gävle kommun 801 84 Gävle ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-17

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-17 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-17 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, f.d. justitierådet Inger Nyström och regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-26 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Överlämnande från Sverige

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69)

Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69) Justitieombudsmannen Thomas Norling YTTRANDE Datum 2019-05-28 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 21-2019 Sid 1 (5) Yttrande över slutbetänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 maj 2007 Ö 959-07 KLAGANDE LOK Ombud och offentlig försvarare: Advokat P-ON MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar om energi- och

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar om energi- och Näringsutskottets betänkande 2017/18:NU15 Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar om energi- och däckmärkning Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens proposition 2017/18:227 Kompletterande

Läs mer

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in.

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: Viktigt! Glöm inte att skriva namn på alla blad du lämnar in. Förvaltning och politiska system Provmoment: TENT Ladokkod: 21FP1A Tentamen ges för: Administratörsprogrammet år 1. 10 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Regeringens proposition 2003/04:23

Regeringens proposition 2003/04:23 Regeringens proposition 2003/04:23 Antalet ledamöter i Högsta domstolen Prop. 2003/04:23 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 16 oktober 2003 Margareta Winberg Thomas Bodström

Läs mer

Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.)

Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.) Konstitutionsutskottets betänkande Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.) Sammanfattning I betänkandet anmäls för slutligt beslut vilande förslag till lag om ändring

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-05 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Genomförande av återvändandedirektivet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-12-07. Ett särskilt straffansvar för resor i terrorismsyfte

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-12-07. Ett särskilt straffansvar för resor i terrorismsyfte 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-12-07 Närvarande: F.d. justitieråden Bo Svensson och Olle Stenman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Ett särskilt straffansvar för resor i terrorismsyfte

Läs mer

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt Kommunalrätt Socionomer Peter Lillieh Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng.

Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget väl godkänd krävs 40 poäng. Tentamen i Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp 31 oktober 2014, kl. 14.00-19.00 RVGA02 Skrivningen består av 11 frågor på 5 poäng om inte annat anges. För godkänt resultat krävs 30 poäng och för betyget

Läs mer

JO övervakar framför allt, att god förvaltning iakttas och att de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna tillgodoses.

JO övervakar framför allt, att god förvaltning iakttas och att de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna tillgodoses. KLAGA HOS RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN? 1) Vad gör justitieombudsmannen? Justitieombudsmannen övervakar att myndigheterna och tjänstemännen följer lagen och fullgör sina skyldigheter. Också andra som sköter

Läs mer

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? 4/20/2012. Per-Ola Ohlsson. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? 4/20/2012. Per-Ola Ohlsson. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Kommunalrätt Per-Ola Ohlsson Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

En möjlighet för Kustbevakningen att förelägga ordningsbot

En möjlighet för Kustbevakningen att förelägga ordningsbot Justitieutskottets betänkande 2005/06:JuU9 En möjlighet för Kustbevakningen att förelägga ordningsbot Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2005/06:33 En möjlighet

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Åsa Nordström Regionjurist 044-3093061 Asa.K.Nordstrom@skane.se YTTRANDE Datum 2015-08-25 Dnr 1501744 1 (5) Förvaltningsrätten i Malmö Domare 104 Box 4522 203 20 Malmö Laglighetsprövning

Läs mer

RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO?

RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO? RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN KLAGA HOS JO? RIKSDAGENS JUSTITIEOMBUDSMAN JO VAD GÖR JO? Riksdagens justitieombudsman (JO) övervakar att myndigheter och tjänstemän följer lagen och fullgör sina skyldigheter.

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-01-14. Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.

BESLUT. Datum 2013-01-14. Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. BESLUT 1 (6) Datum 2013-01-14 Vår beteckning PART Region Skåne 291 89 Kristianstad SAKEN Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 november 2013 Ö 3507-12 ANMÄLARE Stockholms tingsrätt Box 8307 104 20 Stockholm PARTER Kärande vid tingsrätten AG Ombud: Advokat HA

Läs mer

Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl

Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl Tentamen i Marknadsrätt I (RVGA15) 20 januari 2017 Kl. 8.15 13.15 Tentamen består av 8 frågor och kan ge maximalt 40 poäng, till detta räknas även poäng för seminarieuppgiften. För godkänt resultat krävs

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder YTTRANDE 1 (7) Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder (Ds 2015:57) Sammanfattning Hovrätten tillstyrker med de påpekanden

Läs mer

Angående medborgarförslag och e-förslag

Angående medborgarförslag och e-förslag PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 148 2019-06-18 1/2 Dnr KS/2019:257-037 Angående medborgarförslag och e-förslag Beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige att 1. lägga bilagd utredning

Läs mer

Demokrati Folket styr

Demokrati Folket styr Demokrati Folket styr Demokrati finns överallt i vårt samhälle, i skolan m m. Vad betyder demokrati? Och hur såg det ut om vi går tillbaka i historien? Ordet demokrati betyder folkstyre och kommer från

Läs mer

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan.

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan. LAG & RÄTT VAD ÄR ETT BROTT? För att något ska vara ett brott måste det finnas en lag som beskriver den brottsliga handlingen. I lagen ska det också stå vilket straff man kan få om det bevisas i domstol

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PM1303 Kursnamn: Vetenskapsteori och grundläggande forskningsmetod Provmoment: Ansvarig lärare: Linda Hassing Tentamensdatum: 2012-02-17 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare Tentan består av

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i riksdagsordningen; SFS 2009:1332 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 26 november 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om riksdagsordningen

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har inkommit med en skrivelse till landstingsstyrelsen daterad den 14 april 2015, om hanteringen av skrivelser.

Håkan Jörnehed (V) har inkommit med en skrivelse till landstingsstyrelsen daterad den 14 april 2015, om hanteringen av skrivelser. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-0589 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om hantering av skrivelser Föredragande landstingsråd:

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 68/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 17 tingsrättslagen och 8 lagen om häradsåklagare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Manual för kontakter med rättsväsendet

Manual för kontakter med rättsväsendet Bakgrund Manual för kontakter med rättsväsendet Den senaste tiden tycks många Sverigevänner ha fått kallelser från Polismyndigheten. Som anledning anges ofta Du är härmed kallad till förhör beträffande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Lag om flygpassageraruppgifter i brottsbekämpningen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Lag om flygpassageraruppgifter i brottsbekämpningen LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-21 Närvarande: F.d. justitieråden Ella Nyström och Olle Stenman samt justitierådet Per Classon Lag om flygpassageraruppgifter i brottsbekämpningen Enligt

Läs mer

Datainspektionen lämnar följande synpunkter.

Datainspektionen lämnar följande synpunkter. Yttrande Diarienr 1(7) 2017-10-11 1684-2017 Ert diarienr Ju2017/05728/L6 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remittering av promemorian Anpassning av lagen (2001:183) om behandling av personuppgifter

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-03-06

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-03-06 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-03-06 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 20 februari

Läs mer

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt Kommunalrätt Socionomer VT 13 Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student:

Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student: HÖGSKOLAN I BORÅS INFORMATION till student 1 (5) 2008-04-23 Förfarandet och bedömningen i disciplinärenden information till Dig som är student: DISCIPLINÄRENDE FÖRSEELSE Vad menas med disciplinärende?

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

RP 50/ / /2016 rd

RP 50/ / /2016 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i Europeiska konventionen om rättsligt

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-09 60 Svar på motion 2018:01 från Sverigedemokraterna Kommunal mark ska inte upplåtas till cirkusar KS-2018/71 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-14 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Gudmund Toijer. Skydd för kännetecken i den internationella

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-05-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 421-16 1 KLAGANDE A, Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2013:160 RVII (Dnr 001-1132/2013) Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande (Ds 2013:30) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 3 oktober 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-06-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 755-17 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-12-16

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2016 B 6315-15 KLAGANDE 1. HK Ombud och offentlig försvarare: Advokat JE 2. KO Ombud och offentlig försvarare: Advokat SL MOTPART

Läs mer

Disciplinstadga. för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB

Disciplinstadga. för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB 1(5) Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB Fastställd av styrelsen för Chalmers tekniska högskola AB att gälla fr.o.m. 2014-06-18. Inledning Disciplinstadgan syftar till att värna

Läs mer

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag kl

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag kl Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 17.10.2018 10 132-135 Plats och tid Beslutande Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag 20.20. Brage Wilhelms, ordförande Lil Strandholm-Karlsson, vice ordförande Cecilia

Läs mer

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? Peter Lillieh. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? Peter Lillieh. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Kommunalrätt Peter Lillieh Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig sammanslutning

Läs mer

Översyn av lokala ordningsföreskrifter avseende fyrverkerier. Dnr KS 2012-172

Översyn av lokala ordningsföreskrifter avseende fyrverkerier. Dnr KS 2012-172 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-02-26 59 Översyn av lokala ordningsföreskrifter avseende fyrverkerier. Dnr KS 2012-172 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Överklagandeguiden. Så överklagar man beslut från Skatteverket

Överklagandeguiden. Så överklagar man beslut från Skatteverket Överklagandeguiden Så överklagar man beslut från Skatteverket Inledning En av de vanligaste frågorna vi på Rättvis skatteprocess får är hur man överklagar beslut från Skatteverket och driver sin process

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-14 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 7 februari

Läs mer

Personalfrågor Förtroendeskadliga bisysslor Bilagor: SFS 2001:1016 Checklista för bedömning av bisysslors förtroendeskadlighet

Personalfrågor Förtroendeskadliga bisysslor Bilagor: SFS 2001:1016 Checklista för bedömning av bisysslors förtroendeskadlighet Cirkulärnr: 2002:5 Diarienr: 2000:2391 P-cirknr: 2002-2:1 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Bisyssla, LOA Förhandlingssektionen Datum: 2002-01-15 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor

Läs mer

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012: RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr /0386, Ju2006/8451/DOM

Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr /0386, Ju2006/8451/DOM Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr 2007-02-16 2006/0386, 51-2006-271 Ert datum Ert Dnr 2006-11-01 Ju2006/8451/DOM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen Inger Björling. Geta den 29 november 2016

Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen Inger Björling. Geta den 29 november 2016 PROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen 29.11.2016 17 Sammanträdestid Sammanträdesplats Tisdagen den 29.11.2016 kl. 18:30-20.55 Kommunkansliet Beslutande Camilla Andersson (ordförande) Kjell

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PM1303 Kursnamn: Vetenskapsteori och grundläggande forskningsmetod Provmoment: Ansvarig lärare: Linda Hassing Tentamensdatum: 2012-04-14 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare Tentan består av

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Sveriges tillträde till konventionen om klusterammunition

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Sveriges tillträde till konventionen om klusterammunition 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-11-21 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Sveriges tillträde till konventionen om klusterammunition

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Leif Lindstam, f.d. justitierådet Lars Dahllöf och regeringsrådet Carina Stävberg. Valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

EU-kommissionens förslag till reviderat mottagandedirektiv

EU-kommissionens förslag till reviderat mottagandedirektiv REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2016-09-30 KST 2016/381 Ert datum Ert diarienr 2016-08-31 Ju2016/05298/EMA Justitiedepartementet Enheten för migration och asylpolitik 103 33 Stockholm EU-kommissionens

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

Förutsättningarna för att beivra och lagföra illegal och oreglerad spelverksamhet

Förutsättningarna för att beivra och lagföra illegal och oreglerad spelverksamhet datum: 2012-06-07 dnr: 33-2011-0039 rir 2012:15 Förutsättningarna för att beivra och lagföra illegal och oreglerad spelverksamhet Bilaga 5 till granskningsrapport RiR 2012:15 Staten på spelmarknaden når

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11 Målnummer: UM421-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-05-10 Rubrik: En utlänning som ska utvisas enligt verkställbara beslut från såväl Migrationsverket

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr Sida 1 (16) KLAGANDE Se klagandeförteckning, bilaga 1 MOTPART Partille kommun ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige i Partille kommuns beslut 2019-03-26, dnr KS/2019:102,

Läs mer

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system. Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Lycka till!

10 högskolepoäng. Förvaltning och politiska system. Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Lycka till! Förvaltning och politiska system 10 högskolepoäng Provmoment: TENT Ladokkod: 21FP1A Tentamen ges för: Administratörsprogrammet år 1. TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-01-15 Tid: 14-19 Hjälpmedel: Okommenterat

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Förvaltningsrättsnotarien Jenny Lindström DOM 2016-05-10 Meddelad i Falun Mål nr 441-16 1 KLAGANDE Anders Ahlgren, 521023-5577 Nedre Tjärna Sjöns Väg 1 785 30 Gagnef MOTPART Gagnefs kommun 785 80 Gagnef

Läs mer

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Sida 1 (6) Byråchef Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Klagande Riksåklagaren

Läs mer

Mer ändamålsenliga bestämmelser om rättsliga biträden

Mer ändamålsenliga bestämmelser om rättsliga biträden Justitieutskottets betänkande Mer ändamålsenliga bestämmelser om rättsliga biträden Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i rättegångsbalken, lagen om

Läs mer

Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB

Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB Dokumentets metadata: Beslut av: Rektor Datum för beslut: 2019-01-14 Dokumentet gäller från och med: 2019-01-14 Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare Typ av styrdokument: Föreskrift Handläggare:

Läs mer

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [9511] Denna lag kompletterar 1. rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Frihet och inflytande kårobligatoriets avskaffande

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Frihet och inflytande kårobligatoriets avskaffande 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-03-10 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Frihet och inflytande kårobligatoriets

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-26 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 13 februari

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Utebliven förnyelse av anställning som doktorand (KTH:s dnr , dossnr 413)

Utebliven förnyelse av anställning som doktorand (KTH:s dnr , dossnr 413) Kungl. Tekniska högskolan Rektor 100 44 Stockholm Juridiska avdelningen Teresa Edelman Utebliven förnyelse av anställning som doktorand (KTH:s dnr 930-2005-0118, dossnr 413) Anmälan N N har ifrågasatt

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 6.6.2013 2013/0023(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2005 Ö 4502-05 KLAGANDE AP Ombud och offentlig försvarare: Advokat TL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-16 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Några ändringar på tryck- och yttrandefrihetens

Läs mer

Stockholm den 19 september 2016

Stockholm den 19 september 2016 R-2016/1320 Stockholm den 19 september 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05469/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juli 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över En omarbetad Bryssel

Läs mer

En moderniserad rättsprövning, m.m.

En moderniserad rättsprövning, m.m. Konstitutionsutskottets betänkande En moderniserad rättsprövning, m.m. Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2005/06:56 En moderniserad rättsprövning, m.m. I propositionen föreslår

Läs mer

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Psykologiska institutionen Psykologprogrammet Stockholms universitet Termin 5 VT 19 Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Kursanvisningar för vårterminen 2019 21 januari 20 februari Syfte Kursen skall

Läs mer

Överklagande av äldrenämndens beslut från den 18 januari angående Verksamhetsplan för år 2011

Överklagande av äldrenämndens beslut från den 18 januari angående Verksamhetsplan för år 2011 ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN DNR 108-65/2011 SID 1 (6) 2011-04-01 Handläggare: Barbara Ahlmark Telefon: 08-508 36 204 Handläggare: Chatrin Engbo Telefon: 08 08-508 36 240 Till Äldrenämnden

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Regeringskansliet Faktapromemoria En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Justitiedepartementet 2016-05-18 Dokumentbeteckning KOM (2016) 216 Rekommendation

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Insynsutredningen (Ju 2007:13) Dir. 2008:103. Beslut vid regeringssammanträde den 11 september 2008

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Insynsutredningen (Ju 2007:13) Dir. 2008:103. Beslut vid regeringssammanträde den 11 september 2008 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Insynsutredningen (Ju 2007:13) Dir. 2008:103 Beslut vid regeringssammanträde den 11 september 2008 Sammanfattning av uppdraget Utredningen ska överväga om rätten

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-25 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Thomas Bull Ny dataskyddslag Enligt en lagrådsremiss den 21 december

Läs mer

CENTRALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDEN BESLUT Dnr Ö

CENTRALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDEN BESLUT Dnr Ö Sid 1(2) CENTRALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDEN BESLUT Dnr Ö 8-2004 2004-06-02 SÖKANDE FORSKXENGSBIJVUDMAN Uppsala universitet Institutionen för Folkhälso- och vårdvetenskap Uppsala Science Park 751 83 Uppsala

Läs mer